Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002PC0029

    Γνωμοδότηση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 251, παράγραφος 2, τρίτο εδάφιο, σημείο (γ) της Συνθήκης ΕΚ, σχετικά με τις τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην κοινή θέση του Συμβουλίου όσον αφορά την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος δράσης στον τομέα της δημόσιας υγείας περί τροποποιήσεως της πρότασης της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 250, παράγραφος 2 της συνθήκης ΕΚ

    /* COM/2002/0029 τελικό - COD 2000/0119 */

    52002PC0029

    Γνωμοδότηση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 251, παράγραφος 2, τρίτο εδάφιο, σημείο (γ) της Συνθήκης ΕΚ, σχετικά με τις τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην κοινή θέση του Συμβουλίου όσον αφορά την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος δράσης στον τομέα της δημόσιας υγείας περί τροποποιήσεως της πρότασης της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 250, παράγραφος 2 της συνθήκης ΕΚ /* COM/2002/0029 τελικό - COD 2000/0119 */


    ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σύμφωνα με το άρθρο 251, παράγραφος 2, τρίτο εδάφιο, σημείο (γ) της Συνθήκης ΕΚ, σχετικά με τις τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην κοινή θέση του Συμβουλίου όσον αφορά την πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος δράσης στον τομέα της δημόσιας υγείας ΠΕΡΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σύμφωνα με το άρθρο 250, παράγραφος 2 της συνθήκης ΕΚ

    1. εισαγωγη

    Το άρθρο 251, παράγραφος 2, τρίτο εδάφιο, σημείο (γ) της Συνθήκης ΕΚ προβλέπει ότι η Επιτροπή γνωμοδοτεί για τις τροπολογίες που προτείνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση. Η Επιτροπή εκθέτει παρακάτω τη γνώμη της σχετικά με τις 50 τροπολογίες που ενέκρινε το Κοινοβούλιο.

    2. ιστορικο

    Στις 15 Ιουνίου 2000, η Επιτροπή υπέβαλε στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 152 της Συνθήκης ΕΚ, πρόταση απόφασης για τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος δράσης στον τομέα της δημόσιας υγείας - COM(2000)285 τελικό της 16ης Μαίου 2000 - COD 2000/0119.

    Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και η Επιτροπή των Περιφερειών εξέδωσαν τις γνώμες τους στις 20 Noεμβρίου και στις 14 Δεκεμβρίου 2000 αντίστοιχα.

    Στις 4 Aπριλίου 2001, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε μια πρώτη γνώμη για την πρόταση της Επιτροπής και ενέκρινε έκθεση με 110 τροπολογίες.

    Την 1η Ιουνίου 2001, μετά την εξέταση των τροπολογιών που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή ενέκρινε τροποποιημένη πρόταση σύμφωνα με το άρθρο 250 της Συνθήκης EΚ.

    Κατά τη συνεδρίασή του στις 31 Ιουλίου 2001, το Συμβούλιο ενέκρινε την κοινή του θέση σύμφωνα με το άρθρο 251 της Συνθήκης EΚ.

    Η Επιτροπή εξέδωσε τη γνώμη της για την κοινή θέση στις 14 Aυγούστου 2001.

    Στις 12 Δεκεμβρίου 2001, σε δεύτερη ανάγνωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθετικό ψήφισμα, συμπεριλαμβανομένων 50 τροπολογιών στην κοινή θέση του Συμβουλίου.

    3. στοχοσ τησ προτασησ τησ επιτροπησ

    Η πρόταση αφορά απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για κοινοτικό πρόγραμμα δράσης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στον τομέα της υγείας, όπως καθορίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 16ης Μαΐου 2000. Το προτεινόμενο πρόγραμμα υιοθετεί μία οριζόντια, βασιζόμενη στις πολιτικές προσέγγιση. Επικεντρώνεται σε τρεις τομείς δράσης:

    1. Βελτίωση της πληροφόρησης και της γνώσης για την υγείας

    Θα τεθεί σε εφαρμογή ένα περιεκτικό σύστημα ενημέρωσης για την υγεία που θα παρέχει στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, στους επαγγελματίες του χώρου της υγείας και στο ευρύ κοινό τα βασικά στοιχεία για την υγεία και τις πληροφορίες που χρειάζονται.

    2. Ταχεία αντίδραση στις απειλές για την υγεία

    Θα τεθεί σε εφαρμογή ικανότητα αποτελεσματικής ταχείας αντίδρασης για την αντιμετώπιση των απειλών για τη δημόσια υγεία που προέρχονται, π.χ. από μεταδοτικές ασθένειες.

    3. Aντιμετώπιση των καθοριστικών παραγόντων της υγείας

    Tο πρόγραμμα θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού και στη μείωση των πρόωρων θανάτων στην ΕΕ αντιμετωπίζοντας τις αιτίες των παθήσεων με την αποτελεσματικά μέτρα για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών.

    4. γνωμη τησ επιτροπήσ για τισ τροπολογιεσ του ευρωπαϊκόυ κοινοβούλιου

    Δεδομένου ότι η έκθεση δεύτερης ανάγνωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι βασισμένη στην κοινή θέση, η Επιτροπή τροποποιεί την πρότασή της επίσης βάσει της κοινής θέσης.

    Επιπλέον, η Επιτροπή εκμεταλλεύεται επίσης την ευκαιρία να

    * υποβάλλει αναθεωρημένο οικονομικό δελτίο για το πρόγραμμα που λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές που εισάγονται από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ειδικά όσον αφορά τη θέσπιση των κατάλληλων διαρθρωτικών ρυθμίσεων για την εξασφάλιση αποτελεσματικού συντονισμού και παρακολούθησης. και

    * προβεί σε τεχνική τροποποίηση ώστε να διευκρινιστεί στο παράρτημα 4.1 της κοινής θέσης ότι η κοινοτική ενίσχυση μπορεί να παρασχεθεί για υποστήριξη των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στο άρθρο 3, και όχι μόνο εκείνων που περιγράφονται στο άρθρο 3.2.(α) και που αφορούν μόνο τα συστήματα παρακολούθησης και ταχείας αντίδρασης.

    Στις ακόλουθες παραγράφους παρατίθενται αναλυτικά σχόλια για κάθε τροπολογία.

    4.1. Τροπολογίες που γίνονται εξ ολοκλήρου αποδεκτές από την Επιτροπή

    * Η τροπολογία 11 στην αιτιολογική σκέψη 15β (νέα), τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της δικτύωσης. Η συμβολή θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύτιμη για την υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, και ως εκ τούτου η τροπολογία μπορεί να γίνει αποδεκτή.

    * Η τροπολογία 4 στην αιτιολογική σκέψη 10. Η εν λόγω τροπολογία τονίζει την ανάγκη για αποτελεσματική παρακολούθηση του τομέα της δημόσιας υγείας σε κοινοτικό επίπεδο και ως εκ τούτου ενισχύει την ανάγκη θέσπισης συστήματος παρακολούθησης της υγείας. Ως εκ τούτου μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Επιτροπή.

    * Η τροπολογία 5 στην αιτιολογική σκέψη 10α αναφέρεται στην ανάγκη συντονισμού των ενεργειών που υλοποιούνται από την Κοινότητα και τα κράτη μέλη και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Κρίνεται αποδεκτή καθώς ο συντονισμός και η συνεργασία θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία για αποτελεσματικές δραστηριότητες στον τομέα της δημόσιας υγείας σε κοινοτικό επίπεδο.

    * Η τροπολογία 8 στην αιτιολογική σκέψη 13 αναφέρεται στην ανάγκη της εξασφάλισης της αποτελεσματικότητας και της συνοχής των μέτρων και των ενεργειών με τις "κατάλληλες διαρθρωτικές ρυθμίσεις". Οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ενίσχυση των ικανοτήτων της Επιτροπής να εφαρμόζει και να συντονίζει ενέργειες στο πλαίσιο του προγράμματος. Ως εκ τούτου η τροπολογία κρίνεται αποδεκτή.

    * Η τροπολογία 12 στην αιτιολογική σκέψη 16 αναφέρεται στο σύνδεσμο που πρέπει να αναπτυχθεί "μεταξύ όλων των κοινοτικών πολιτικών που έχουν επίπτωση στην υγεία", και η τροπολογία 40 στο άρθρο 11α (νέο) αναφέρεται στη συνεργασία με άλλους κοινοτικούς φορείς, ιδιαίτερα με όργανα αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, την περιβαλλοντική προστασία και την ασφάλεια των προϊόντων. Οι εν λόγω τροπολογίες κρίνονται αποδεκτές στο πλαίσιο της κατάρτισης μιας ολοκληρωμένης, διατομεακής στρατηγικής.

    * Η τροπολογία 14 στην αιτιολογική σκέψη 18 αναφέρεται στον αντίκτυπο των διακρατικών παραγόντων στα συστήματα υγείας και προσθέτει την περιβαλλοντική ρύπανση και τη μόλυνση των τροφίμων στα παραδείγματα περιπτώσεων διασυνοριακών απειλών. Πρόκειται για διαπιστώσεις που βασίζονται σε γεγονότα, και η τροπολογία κρίνεται αποδεκτή από την Επιτροπή.

    * Η τροπολογία 15 στην αιτιολογική σκέψη 20α (νέα) αναφέρεται στη συγκρισιμότητα και τη συμβατότητα των δεδομένων, καθώς και στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων. Η εν λόγω τροπολογία κρίνεται αποδεκτή, καθώς τα εν λόγω χαρακτηριστικά κρίνονται κατάλληλα για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σύστημα ενημέρωσης για την υγεία.

    * Η τροπολογία 16 στην αιτιολογική σκέψη 21α (νέα) αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Φέιρα το 2000 που ενέκρινε το σχέδιο δράσης "e-Europe 2002". Κρίνεται αποδεκτή, καθώς τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω δράση στον εν λόγω κλάδο που έχει οριστεί ως προτεραιότητα στο παράρτημα της κοινής θέσης.

    * Η τροπολογία 17 στην αιτιολογική σκέψη 22 αναφέρεται στην ανάγκη εκπόνησης στατιστικών ανά φύλο. Πρόκειται για μια χρήσιμη διευκρίνηση και ως εκ τούτου είναι αποδεκτή για την Επιτροπή, αλλά το κείμενο της εν λόγω τροπολογίας πρέπει να προστεθεί στην αιτιολογική σκέψη 10 για την επεξεργασία των δεδομένων.

    * Η τροπολογία 19 στην αιτιολογική σκέψη 28 προβλέπει ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος πρέπει να είναι σύμφωνος με τις ανάγκες του προγράμματος. Κρίνεται αποδεκτή καθώς οι πόροι για την εφαρμογή του προγράμματος πρέπει είναι επαρκείς για τους επιδιωκόμενους στόχους. Για τον ίδιο λόγο η Επιτροπή μπορεί να δεχτεί την τροπολογία 20 στην αιτιολογική σκέψη 30, που ζητεί να διατηρηθεί η δίκαιη κατανομή του προϋπολογισμού μεταξύ των τριών στόχων του προγράμματος.

    * Η τροπολογία 21 στην αιτιολογική σκέψη 30α (νέα) τονίζει τη σημασία των "πρακτικών ενεργειών" για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Αντιστοιχεί στην προσέγγιση που υιοθετείται και τονίζει την ανάγκη επίτευξης συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Η εν λόγω τροπολογία ως εκ τούτου κρίνεται αποδεκτή από την Επιτροπή.

    * Η τροπολογία 22 στην αιτιολογική σκέψη 37 προβλέπει ότι το πρόγραμμα πρέπει να αξιοποιήσει το έργο του δικτύου επιδημιολογικής παρακολούθησης και ελέγχου των μεταδοτικών ασθενειών στην Κοινότητα. Tο εν λόγω δίκτυο θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του δυνάμει της απόφασης 2119/98/EΚ που θα εξακολουθήσει να ισχύει. Ως εκ τούτου η τροπολογία κρίνεται αποδεκτή από την Επιτροπή, εφόσον διευκρινίζει ότι το έργο του εν λόγω δικτύου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

    * Η τροπολογία 24 στο άρθρο 2 (2) που δίνει έμφαση στους καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, και η τροπολογία 33 στο άρθρο 3.2. (δβ) (νέο) που αναφέρεται σε δραστηριότητες μη κυβερνητικών ευρωπαϊκών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, περιλαμβάνουν χρήσιμες διευκρινήσεις και κρίνονται αποδεκτές από την Επιτροπή.

    * Η τροπολογία 38 στο άρθρο 8.1(ε) διαγράφει τη πρόβλεψη στην κοινή θέση να γίνονται διαβουλεύσεις με την επιτροπή του προγράμματος για "τις ρυθμίσεις προετοιμασίας τυχόν διαρθρωτικών ρυθμίσεων". Κρίνεται αποδεκτή καθώς το προπαρασκευαστικό έργο για την θέσπιση των διαρθρωτικών ρυθμίσεων αποτελεί αρμοδιότητα της Επιτροπής στο πλαίσιο της άσκησης των εκτελεστικών της εξουσιών δυνάμει της Συνθήκης.

    * Η τροπολογία 39 στο άρθρο 11 προσθέτει τον ΠΟΕ και τον ΟΤΓ στον κατάλογο των διεθνών οργανισμών με τους οποίους θα ενθαρρυνθεί η συνεργασία. Κρίνεται αποδεκτή από την Επιτροπή, καθώς και οι δύο φορείς ασχολούνται με θέματα που έχουν αντίκτυπο στην υγεία.

    * Η τροπολογία 45 στο παράρτημα 1.7β ζητεί την εφαρμογή κοινής δράσης για την βελτίωση των πληροφοριών σχετικά με τα φάρμακα που διατίθενται μέσω του Διαδικτύου και την εξέταση των δυνατοτήτων για την καθιέρωση συστήματος κοινοτικών σημάτων ποιότητας για την αναγνώριση των αξιόπιστων ιστοσελίδων. Η ανάπτυξη των εν λόγω δραστηριοτήτων σε κοινοτικό επίπεδο αποτελεί έναν χρήσιμο τρόπο συμβολής στη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών στον πληθυσμό της Κοινότητας, όπως υπογραμμίζεται στην κοινή θέση. Η Επιτροπή μπορεί επομένως να δεχτεί την εν λόγω τροπολογία.

    * Η τροπολογία 47 στο παράρτημα 2.3 αναφέρεται στην ανάπτυξη στρατηγικής εμβολιασμού και ανοσοποίησης. Η Επιτροπή δέχεται την εν λόγω τροπολογία καθώς ενισχύει τη συνολική κοινοτική στρατηγική για τη δημόσια υγεία, ιδίως με την στήριξη των ενεργειών των κρατών μελών σε σχέση με τους μηχανισμούς ετοιμότητας και προειδοποίησης.

    * Η τροπολογία 48 στο παράρτημα 2.3α (νέο) καλύπτει τις απειλές κατά της υγείας που οφείλονται σε απρόβλεπτα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών ενεργειών. Η Επιτροπή επικροτεί την τροπολογία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κοινοτικής ικανότητας ταχείας αντίδρασης.

    * Η τροπολογία 51 στο παράρτημα 3.1. προσθέτει τη σωματική άσκηση στον κατάλογο των καθοριστικών παραγόντων της υγείας που συνδέονται με τον τρόπο ζωής. Η τροπολογία 53 στο παράρτημα 3.3. ενισχύει τις δραστηριότητες για τους παράγοντες κοινωνικής και οικονομικής φύσεως που καθορίζουν την υγεία, εστιαζόμενη στις ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση στην υγεία και στην αξιολόγηση του αντίκτυπου κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων. Οι εν λόγω συμπληρώσεις ενισχύουν τις ενέργειες προς λήψη για τους καθοριστικούς παράγοντες της υγείας και επομένως κρίνονται αποδεκτές.

    * Η τροπολογία 60 στο παράρτημα 2.6α (νέο) αναφέρεται στην ανάπτυξη στρατηγικών για τη μείωση της αντίστασης των αντιβιοτικών. Η Επιτροπή δέχεται την εν λόγω τροπολογία καθώς ενισχύει τη συνολική κοινοτική στρατηγική για τη δημόσια υγεία σε έναν κλάδο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για όλα τα κράτη μέλη.

    4.2. Τροπολογίες που γίνονται εν μέρει αποδεκτές από την Επιτροπή

    * Η τροπολογία 1 στην αιτιολογική σκέψη 2α (νέα) αναφέρεται στην υγεία ως προτεραιότητα - όχι ως "εμπορεύσιμο" αγαθό - και στο ρόλο της Κοινότητας. Η εν λόγω δήλωση αρχής σε σχέση με την αγορά δεν εμπίπτει στο πεδίο του προγράμματος. Η τροπολογία πρέπει να αναδιατυπωθεί ως εξής: "Η υγεία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα πέρα από πολιτικούς ή οικονομικούς συμβιβασμούς. Βάσει του άρθρου 152 της Συνθήκης, η Κοινότητα πρέπει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον εν λόγω τομέα με τη λήψη μέτρων που δεν μπορούν να ληφθούν από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας."

    * Η τροπολογία 3 στην αιτιολογική σκέψη 9α ορίζει ότι το πρόγραμμα θα συμβάλει στην καθιέρωση ποιοτικών προτύπων στον τομέα της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των ασθενών, όπως η προστασία των δεδομένων και η αποφυγή των διακρίσεων. Η τροπολογία αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο χωρίς τη δεύτερη πρόταση. Η πρόταση αυτή αναφέρεται στα πρότυπα που διέπουν τα δικαιώματα των ασθενών ενώ δεν υπάρχουν τέτοιου είδους γενικά αποδεκτά πρότυπα. Επιπλέον, κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος.

    * Η τροπολογία 18 στην αιτιολογική σκέψη 22α (νέα) δίνει έμφαση σε εμπειρίες από τον κλάδο της δημόσιας υγείας και από ισχύοντες Χάρτες. Κρίνεται αποδεκτή με μια γενική αναφορά στην αξιοποίηση της ήδη κτηθείσας εμπειρίας: "Η κτηθείσα εμπειρία από διάφορους Χάρτες στον κλάδο της δημόσιας υγείας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη."

    * Η τροπολογία 26 στο άρθρο 3. 1. ορίζει λεπτομερώς τις δραστηριότητες που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο των τριών τομέων δράσης του προγράμματος. Tο μέρος που αφορά τη δυνατότητα της Κοινότητας να αντιμετωπίσει απειλές κατά της υγείας από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών ενεργειών, είναι πλήρως αποδεκτό, αλλά πρέπει να ενσωματωθεί στο παράρτημα 2.3.α, σε συνδυασμό με την τροπολογία 48. Η τρίτη παύλα του εδαφίου 'α' που αφορά το δικαίωμα των ανθρώπων να ενημερώνονται για θέματα υγείας κρίνεται επίσης αποδεκτό, αλλά πρέπει να προστεθεί στο παράρτημα 1.3. και να αναδιατυπωθεί ως εξής: "την προαγωγή του δικαιώματος των ανθρώπων για σωστή ενημέρωση για την υγεία". Tα υπόλοιπα μέρη της εν λόγω τροπολογίας δεν γίνονται δεκτά καθώς ουσιαστικά αναπαράγουν ενέργειες, των οποίων το λειτουργικό μέρος περιγράφεται στο παράρτημα, ή ενέργειες που παρατίθενται στο άρθρο 3.2.

    * Οι τροπολογίες 29 στο άρθρο 3.2.δ) (4) και 55 στο παράρτημα 3.5 α (νέο) αφορούν την προώθηση δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στον κλάδο της δημόσιας υγείας. Η εν λόγω συμπλήρωση κρίνεται αποδεκτή, αλλά πρέπει να αναδιατυπωθεί ώστε να λάβει υπόψη την αρχή της επικουρικότητας: "της ενθάρρυνσης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα της δημόσιας υγείας."

    * Η τροπολογία 31 στο άρθρο 3.2. (δ) (βα) (νέο) αναφέρεται στον ορισμό ορθών πρακτικών και ορθών κατευθυντηρίων γραμμών για την υγεία. Tο εν λόγω μέρος της τροπολογίας κρίνεται αποδεκτό καθώς προσφέρει υποστήριξη στις δραστηριότητες των κρατών μελών στον συγκεκριμένο κλάδο. Ωστόσο, το δεύτερο μέρος της εν λόγω τροπολογίας που αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές ποιότητας για την ιατρική με βάση επιστημονικά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την Επιτροπή, καθώς αφορά άλλες πολιτικές ή προγράμματα.

    * Η τροπολογία 32 στο άρθρο 3.2. (δα) (νέο) αναφέρεται στην προώθηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την υγεία με τη δημιουργία δεσμών ανάμεσα στο πλαίσιο για τη δημόσια υγεία και τις άλλες πολιτικές και τη θέσπιση κριτηρίων και μεθοδολογιών για την αξιολόγηση του αντίκτυπου στην υγεία. Tο πρώτο μέρος της εν λόγω τροπολογίας δεν είναι αποδεκτό, καθώς αναπαράγει το άρθρο 2. 3. (α). Tο δεύτερο μέρος κρίνεται αποδεκτό, αλλά πρέπει να ενσωματωθεί στο άρθρο 4 " ---οι στόχοι του προγράμματος μπορούν να υλοποιηθούν ως κοινές στρατηγικές και κοινές ενέργειες για τη δημιουργία δεσμών---- " Tο τρίτο μέρος δεν είναι αποδεκτό, καθώς αναπαράγει το παράρτημα 1.5.

    * Η τροπολογία 54 στο παράρτημα 3.3. εστιάζεται στην περιβαλλοντική ρύπανση. Η τροπολογία κρίνεται αποδεκτή με την προϋπόθεση της αναδιατύπωσης για τη διευκρίνηση του πεδίου της ενέργειας προς λήψη στο πλαίσιο του προγράμματος, ως εξής: "της ανάλυσης της κατάστασης και της ανάπτυξης στρατηγικών για τους καθοριστικούς παράγοντες της υγείας που συνδέονται με το περιβάλλον, και της συμβολής στην ταυτοποίηση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών προβλημάτων στην υγεία."

    4.3. Τροπολογίες που απορρίπτονται από την Επιτροπή

    Η Επιτροπή δεν μπορεί να δεχτεί 17 τροπολογίες: 6, 7, 9, 10, 23, 27, 28, 34, 35, 36, 41, 43, 46, 50, 52, 56 και 57.

    * Οι τροπολογίες 6 στην αιτιολογική σκέψη 11, 34 στο άρθρο 5.2 και 57 στο παράρτημα 4.3.α (νέο) ορίζουν ότι η Επιτροπή, εντός ενός έτους, λαμβάνει τα προπαρασκευαστικά μέτρα για τη θέσπιση των διαρθρωτικών μέτρων. Οι τροπολογίες 34 και 57 καλούν επιπλέον την Επιτροπή να συγκροτήσει κέντρο συντονισμού. Οι εν λόγω τρεις τροπολογίες δεν γίνονται δεκτές από την Επιτροπή. Μια απόφαση για τη θέσπιση προγράμματος δράσης δεν μπορεί να περιλάβει διάταξη για τη συγκρότηση συγκεκριμένου κέντρου. Επιπλέον, εναπόκειται στην Επιτροπή να καθορίσει την εσωτερική της διάρθρωση και το χρονοδιάγραμμα οιωνδήποτε μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 218 της Συνθήκης EΚ.

    * Η τροπολογία 7 στην αιτιολογική σκέψη 11α (νέο) εισάγει νέους στόχους για τις διαρθρωτικές ρυθμίσεις, που υπερβαίνουν τα όρια του συντονισμού των προβλεπόμενων δραστηριοτήτων. Ως εκ τούτου, δεν γίνεται δεκτή από την Επιτροπή.

    * Οι τροπολογίες 9 στην αιτιολογική σκέψη 13α (νέα), για τις διαβουλεύσεις με τις ΜΚΟ μέσω διασκέψεων για την υγεία, 10 στην αιτιολογική σκέψη 15α (νέα) που αναφέρει τους τρεις γενικούς στόχους του προγράμματος και 28 στο άρθρο 3.2(δ)(1) που αναφέρεται στην ανάγκη ταξινόμησης των δεδομένων κατά φύλο, ηλικία, γεωγραφική θέση και επίπεδο εισοδήματος δεν γίνονται δεκτές, καθώς αναπαράγουν υπάρχουσες διατάξεις στην κοινή θέση (αιτιολογική σκέψη 17, άρθρο 2.2, και παράρτημα 1.1. και 1.7.). Για τον ίδιο λόγο, η Επιτροπή δεν μπορεί να δεχτεί τις ακόλουθες τροπολογίες: 23 στο άρθρο 2(1) που εισάγει ορισμένους αναλυτικούς στόχους στο λειτουργικό μέρος του προγράμματος και αναπαράγει μέρη των αιτιολογικών σκέψεων 1, 9 και 15 της κοινής θέσης. 35 στο άρθρο 5(4) α (νέο) για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που αναπαράγει μέρος της αιτιολογικής σκέψης 23. και 43 στο παράρτημα 1.5. για τον αντίκτυπο της ανάπτυξης ολοκληρωμένης και διατομεακής στρατηγικής για την υγεία που αναπαράγει μέρη της αιτιολογικής σκέψης 16 και των άρθρων 2 και 3.

    * Η τροπολογία 27 στο άρθρο 3.2.β αναφέρεται στην ανάπτυξη και την εφαρμογή δραστηριοτήτων προαγωγής της υγείας και πρόληψης ασθενειών σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές, με (η λέξη "ενδεχόμενη" διαγράφεται) συμμετοχή ΜΚΟ, εθνικών οργανώσεων, ιδρυμάτων και δραστηριοτήτων. Η Επιτροπή δεν μπορεί να δεχτεί την εν λόγω τροπολογία, καθώς αναπαράγει μέρει των άρθρων 2.3 (α) και 4. Επιπλέον, αφαιρεί την απαιτούμενη ευελιξία για την επιλογή των καταλληλότερων εταίρων για τις ενέργειες.

    * Η τροπολογία 36 στο άρθρο 7.1. ορίζει το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος σε 380 εκατ. EUR, με κάθε ειδικό στόχο να λαμβάνει τουλάχιστον 25% του προϋπολογισμού. Η εν λόγω τροπολογία δεν γίνεται αποδεκτή από την Επιτροπή. Η αφιέρωση ποσοστού της χρηματοδότησης για κάθε στόχο αφαιρεί την ευελιξία που απαιτείται για το πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά το συνολικό προϋπολογισμό, η Επιτροπή διατηρεί την πρότασή της για 300 εκατ. EUR. Ωστόσο, δεδομένης της ανάγκης της εξασφάλισης επαρκών πόρων για τις κατάλληλες διαρθρωτικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με το αίτημα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή υποβάλλει αναθεωρημένο οικονομικό δελτίο, με αύξηση των δαπανών τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης.

    * Η τροπολογία 41 στο άρθρο 12.1. δεν κρίνεται αποδεκτή από την Επιτροπή, καθώς η υποβολή ετήσιας έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εφαρμογή των ενεργειών υπερβαίνει τα όρια των απαιτήσεων της επιτροπολογίας.

    * Η τροπολογία 46 στο παράρτημα 2.2α (νέο) αναφέρεται στην ενημέρωση του κοινού στα κράτη μέλη και στις υποψήφιες χώρες σχετικά με τις μεταδοτικές ασθένειες, και ιδιαίτερα τους ανθεκτικούς παθογόνους παράγοντες. Η τροπολογία 50 στο παράρτημα 2.6α εισάγει δραστηριότητες συνδρομής στις υποψήφιες χώρες, π.χ. με την εκπαίδευση ιατρών, και η τροπολογία 52 στο παράρτημα 3.1α (νέο) αναφέρεται στις ενημερωτικές εκστρατείες για την προώθηση της καλύτερης διατροφής και τροφικών συνηθειών. Όλες οι εν λόγω τροπολογίες θέτουν θέματα επικουρικότητας και δεν είναι αποδεκτές από την Επιτροπή.

    * Η τροπολογία 56 στο παράρτημα 4.1.5 ορίζει περιορισμούς σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του προγράμματος. Δεν κρίνεται αποδεκτή, καθώς οι εν λόγω περιορισμοί θα μείωναν την ευελιξία που απαιτείται για την εφαρμογή του προγράμματος.

    5. συμπερασματα

    Η Επιτροπή δέχεται 33 τροπολογίες (9 από αυτές εν μέρει) της κοινής θέσης, από τις 50 που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Σύμφωνα με το άρθρο 250, παράγραφος 2 της Συνθήκης ΕΚ, η Επιτροπή τροποποιεί την πρότασή της όπως αναφέρεται ανωτέρω.

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    Τομέας πολιτικής: Δημόσια υγεία

    Δραστηριότητα: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

    Ονομασια τησ δρασησ: προταση αποφασησ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλιου για τη θεσπιση προγραμματος κοινοτικησ δρασησ στον τομεα της δημοσιασ υγειασ

    1. ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ

    B3-4308 και B3-4308A

    2. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

    2.1. Συνολικό κονδύλιο της δράσης (Μέρος B): 300 εκατ. EUR σε ΠΑΥ

    2.2. Περίοδος υλοποίησης:

    2002-2007

    2.3. Συνολική πολυετής εκτίμηση των δαπανών:

    Τα ποσά που παρατίθενται είναι ενδεικτικά. Τα πραγματικά ποσά θα καθοριστούν με τις ετήσιες δημοσιονομικές διαδικασίες.

    α) Χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων/των πιστώσεων πληρωμών (δημοσιονομική παρέμβαση) (πρβλ. σημείο 6.1.1)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    β) Τεχνική και διοικητική συνδρομή (ΤΔΣ) και δαπάνες στήριξης (ΔΣ) (πρβλ. σημείο 6.1.2)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    γ) Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων και των άλλων δαπανών διοικητικής λειτουργίας (πρβλ. σημεία 7.2 και 7.3)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    2.4. Συμβατότητα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό και με τις δημοσιονομικές προοπτικές

    |X| Πρόταση συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό.

    | | Η πρόταση αυτή απαιτεί εκ νέου προγραμματισμό του αντίστοιχου τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών.

    | | Αυτό το γεγονός ενδέχεται να συνεπάγεται την προσφυγή στις διατάξεις της Διοργανικής Συμφωνίας.

    2.5. Δημοσιονομικές επιπτώσεις επί των εσόδων:

    |X|Ουδεμία δημοσιονομική επίπτωση (αφορά τεχνικές πτυχές της εφαρμογής ενός μέτρου)

    | | Δημοσιονομική επίπτωση - Η επίδραση επί των εσόδων έχει ως εξής:

    3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    (1) Βάσει του νέου πλαισίου που καθορίζεται στο έγγραφο COM (99) 710, η συμμετοχή των υποψήφιων χωρών στο πρόγραμμα υπόκειται σε μνημόνιο συμφωνίας, όπου καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή. Η Επιτροπή θα διαπραγματευθεί ένα τέτοιο μνημόνιο με κάθε υποψήφια χώρα που επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

    4. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

    Άρθρο 152 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

    5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

    5.1. Αναγκαιότητα κοινοτικής παρέμβασης

    5.1.1. Επιδιωκόμενοι στόχοι

    Η απόφαση επιδιώκει τη θέσπιση προγράμματος δράσης, το οποίο θα αποσκοπεί γενικά στο να συμβάλει στην επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας, εστιάζοντας τις ενέργειες στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, την αποφυγή της ανθρώπινης ασθένειας και των νόσων και την πρόληψη των πηγών κινδύνου για την υγεία.

    Οι γενικότεροι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

    * να βελτιώσει την πληροφόρηση και τις γνώσεις για την ανάπτυξη της δημόσιας υγείας.

    * να αυξήσει την ικανότητα ταχείας και συντονισμένης αντίδρασης στις απειλές κατά της υγείας.

    * να προωθήσει την υγεία και να αποτρέψει την ασθένεια, δρώντας στους καθοριστικούς της παράγοντες και μέσω όλων των πολιτικών και των δραστηριοτήτων.

    5.1.2. Μέτρα σχετικά με την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση

    Η εκ των προτέρων αξιολόγηση διεξήχθη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2000 από τη μονάδα αξιολόγησης της ΓΔ Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, με την υποστήριξη δύο ανεξάρτητων συμβούλων. Στην έκθεση αξιολόγησης εξετάστηκαν τα υπάρχοντα οκτώ προγράμματα και οι τέσσερις ενδιάμεσες αξιολογήσεις που έχουν ήδη διεξαχθεί. Ο σκοπός είναι να εκτιμηθούν οι τροποποιήσεις και οι συστάσεις που προτείνονται στις ενδιάμεσες αυτές αξιολογήσεις καθώς και τις σχέσεις τους με το νέο πρόγραμμα. Τέλος, εξετάστηκε το νέο σχέδιο προγράμματος και τα υπόλοιπα έγγραφα που συνδέονται με αυτό. Ύστερα από την αξιολόγηση ex ante, η πρόταση τροποποιήθηκε ουσιαστικά, έτσι ώστε: να γίνει περισσότερο σαφές ότι τα διδάγματα που αποκομίστηκαν από τις προηγούμενες παρεμβάσεις και προσεγγίσεις ελήφθησαν υπόψη. να ικανοποιηθεί η ανάγκη που προσδιορίστηκε κατά την αξιολόγηση για σαφέστερο καθορισμό των κυριότερων προτεραιοτήτων. να εξασφαλιστεί ότι ο τρόπος κατανομής των πόρων του προγράμματος συμβαδίζει εμφανώς με τις ενέργειες και τους στόχους. και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί σχεδιασμού και ελέγχου.

    5.1.3. Μέτρα που λαμβάνονται μετά την εκ των υστέρων (ex post) αξιολόγηση

    Όπως καθορίζεται στο άρθρο 12 της Κοινής Θέσης, για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος θα υπάρξει τακτική παρακολούθηση της υλοποίησής του με κριτήριο τους στόχους που έχουν καθοριστεί, ενώ παράλληλα θα υποβάλλονται ετήσιες εκθέσεις στην επιτροπή. Ύστερα από τέσσερα έτη θα διεξαχθεί επίσης εξωτερική αξιολόγηση του προγράμματος από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Είναι πιθανόν να προσαρμοστούν ή να τροποποιηθούν οι προτεραιότητες του προγράμματος, βάσει των στοιχείων που θα παράσχει η παρακολούθηση και των εξελίξεων που ενδέχεται να προκύψουν στο γενικότερο πλαίσιο της κοινοτικής δράσης στον τομέα της υγείας και των άλλων συναφών τομέων.

    5.2. Σχεδιαζόμενες δράσεις και λεπτομέρειες υλοποίησης της δημοσιονομικής παρέμβασης

    Οι 18 τομείς δράσης παρατίθενται στον πίνακα 6.1.1. Οι ενέργειες θα ολοκληρωθούν μέσα από σειρά συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Σε αυτές τις δραστηριότητες περιλαμβάνονται: η διαμόρφωση και λειτουργία δικτύων. η λειτουργία διαρθρωτικών ρυθμίσεων. η ανάπτυξη καινοτόμων ή δοκιμαστικών σχεδίων. η υποστήριξη για τη σύνταξη νομοθετικών μέσων. ο σχεδιασμός μέσων για την αξιολόγηση του αντικτύπου στην υγεία. σύνταξη εκθέσεων, ανασκοπήσεων και αναλύσεων. λειτουργία διαφόρων φόρουμ διαβουλεύσεων. και ανάπτυξη μηχανισμού για τη διάδοση πληροφοριών.

    Θα δοθεί οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις δραστηριότητες, όπως καθορίζεται στο παράρτημα που έχει προσαρτηθεί στην απόφαση για το πρόγραμμα.

    Τόσο η κοινή θέση του Συμβουλίου όσο και οι τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βελτιώνουν τις ενέργειες που είχαν αρχικά προταθεί για την επιδίωξη των στόχων του προγράμματος. Ειδικότερα, καθιστούν σαφές ότι, εφόσον υπάρχει ανάγκη να εξασφαλιστεί μια ορθά συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά την επιτήρηση της υγείας και την ταχεία αντίδραση στους κινδύνους που απειλούν την υγεία, πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων που θα αναλάβουν η Κοινότητα και τα κράτη μέλη.

    Συνεπώς, το πρόγραμμα πρέπει να εξασφαλίσει τον κατάλληλο και βιώσιμο συντονισμό των ενεργειών που θα πραγματοποιηθούν. Στον τομέα της επιτήρησης της υγείας, αυτό συνεπάγεται ενέργειες σχετικά με τα εξής θέματα: τον καθορισμό των αναγκών πληροφόρησης, τη διαμόρφωση δεικτών, τη συλλογή δεδομένων και πληροφοριών, τη συγκρισιμότητα, την ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών και με την Επιτροπή, τη συνεχή ανάπτυξη βάσεων δεδομένων, τις αναλύσεις και την ευρύτερη διάδοση πληροφοριών. Θα παραχθούν μετρήσιμα αποτελέσματα, σε σχέση π.χ. με την παροχή βελτιωμένης πληροφόρησης για την κατάσταση υγείας του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, καθώς και ειδικές αναλύσεις ανά πληθυσμιακή ομάδα. ανά παράγοντα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. και ανά πολιτική για την υγεία σε τομείς-κλειδιά.

    Στον τομέα της ταχείας αντίδρασης στις απειλές κατά της υγείας, αυτός ο συντονισμός θα εξασφαλίζεται όσον αφορά τις δραστηριότητες επιδημιολογικής παρακολούθησης, την ανάπτυξη μεθόδων επιτήρησης, την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές και με τις ενέργειες πρόληψης και ελέγχου, τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες. Τα μετρήσιμα αποτελέσματα θα αφορούν π.χ. κοινές έρευνες, κατάρτιση, αξιολόγηση και εξασφάλιση της ποιότητας (για το κοινοτικό δίκτυο για την επιδημιολογική επιτήρηση και τον έλεγχο των μεταδοτικών νόσων), ανταλλαγή πληροφοριών και λειτουργία δικτύων επαγρύπνησης, κ.τ.λ.

    Η απαίτηση για αποτελεσματικό συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ ενισχύθηκε αφενός από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Gφteborg στις 15-16 Ιουνίου 2001, σύμφωνα με τα οποία απαιτείται η λήψη επειγόντων μέτρων έτσι ώστε η ΕΕ να αποκτήσει μια ικανότητα ταχείας αντίδρασης στις απειλές κατά της υγείας, και αφετέρου από τη δήλωση των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων στη Γάνδη στις 19 Οκτωβρίου 2001 σχετικά με τις απειλές κατά της υγείας από τη σκόπιμη χρήση βιολογικών, χημικών και άλλων μέσων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή δεσμεύθηκε να διαμορφώσει έως το 2005 μία κατάλληλα χρηματοδοτούμενη και αποτελεσματική δομή, η οποία θα αποβλέπει στο να αναλύει και να παρέχει επιστημονική καθοδήγηση σχετικά με ενέργειες που προβλέπονται σε κοινοτικό επίπεδο.

    Συνεπώς, θα καθιερωθούν οι κατάλληλες διαρθρωτικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η συνεκτικότητα των μέτρων και των ενεργειών του προγράμματος καθώς και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Οι διαρθρωτικές ρυθμίσεις που θα καθιερωθούν, θα καθοριστούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Επιτροπής για την ανάθεση καθηκόντων εκτός του οργάνου (ανακοίνωση της 13ης Δεκεμβρίου 2000, COM (2000) 788 τελικό).

    Αυτές οι ρυθμίσεις καλύπτουν δύο είδη λειτουργιών.

    Διοικητικά και οικονομικά καθήκοντα

    Πρόκειται για τεχνική και διοικητική βοήθεια για τα βοηθητικά καθήκοντα (όπως η συλλογή δεδομένων σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου) και τις προπαρασκευαστικές εργασίες (όπως η προετοιμασία συμβάσεων). Αφορά κυρίως τη συλλογή και επεξεργασία των πληροφοριών σχετικά με τα γεγονότα, βάσει σαφών κριτηρίων και μεθόδων που καθορίζονται από την Επιτροπή και με σαφώς καθορισμένα αποτελέσματα (όπως στόχοι και συγκεκριμένα επιτεύγματα), έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν γίνεται χρήση διακριτικής εξουσίας.

    Επιστημονική / τεχνική βοήθεια

    Πρόκειται για τα εξής: τεχνική υποστήριξη της υλοποίησης του προγράμματος και παροχή εξειδικευμένης εμπειρογνωμοσύνης στις υπηρεσίες της Επιτροπής σχετικά με τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση των υγειονομικών προβλημάτων καθώς και με την ανάπτυξη και επεξεργασία συγκεκριμένων ενεργειών αντίδρασης. εποπτεία των κοινοτικών ενεργειών. και παροχή βοήθειας κατά τον συντονισμό, π.χ. όσον αφορά τη δικτυακή εργασία.

    Η Επιτροπή θα προσφύγει σε μία αξιολόγηση του κόστους που ενέχει η εξωτερική ανάθεση ορισμένων καθηκόντων του προγράμματος δημόσιας υγείας σε σχέση με την αποτελεσματικότητά της, έτσι ώστε να υποστηριχθούν οι ενδεχόμενες αποφάσεις. Σε αυτή την αξιολόγηση θα συμμετάσχουν εξωτερικοί σύμβουλοι που θα επιλεχθούν μέσω διαγωνισμού προτάσεων.

    5.2.1. Ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική παρέμβαση (ποσοστό και μορφή της απαιτούμενης οικονομικής ενίσχυσης)

    - επιδοτήσεις για τη χρηματοδότηση σχεδίων (συμπεριλαμβανομένων εταιρικών σχέσεων), με σκοπό να βοηθηθεί η επίτευξη κάποιου από τους στόχους του προγράμματος, παράλληλα με άλλες χρηματοδοτικές πηγές του δημόσιου ή/και ιδιωτικού τομέα. Οι επιδοτήσεις θα χορηγηθούν σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς (όπως ΜΚΟ ή ακαδημαϊκά ιδρύματα) για την εφαρμογή προτεινόμενων σχεδίων σε τομείς του προγράμματος που παράγουν πραγματική προστιθέμενη αξία για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όπως η ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παραγόντων της υγείας.

    - επιδοτήσεις λειτουργίας για αντιπροσωπευτικούς οργανισμούς στον τομέα της υγείας, οι οποίοι εργάζονται σε επίπεδο ΕΕ και επιδιώκουν στόχο γενικού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με κριτήρια που θα καθοριστούν στο πλαίσιο της διαχειριστικής διαδικασίας του προγράμματος. Η χορήγηση αυτών των επιδοτήσεων θα είναι πιο περιορισμένη και σύμφωνη με τον δημοσιονομικό κανονισμό.

    - συμβάσεις κατόπιν προσκλήσεων για την υποβολή προτάσεων. Τα σχέδια που θα προταθούν από τους διάφορους οργανισμούς στον τομέα της υγείας πρέπει να συμπληρώνονται από πρωτοβουλίες που θα καθορίζονται με ακρίβεια και θα εποπτεύονται άμεσα από την Επιτροπή, ειδικότερα στον τομέα της επιτήρησης της υγείας και της ταχείας αντίδρασης στις απειλές κατά της υγείας. Θα καθοριστούν οι κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές για την αγορά συγκεκριμένων υπηρεσιών.

    Αυτές οι ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική παρέμβαση και την εξωτερική ανάθεση καθηκόντων θα καθοριστούν σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού που διέπει το γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    5.3. Λεπτομέρειες υλοποίησης

    Η Επιτροπή θα διαχειριστεί άμεσα το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας είτε μόνιμο είτε έκτακτο προσωπικό ή μέσω εξωτερικής ανάθεσης καθηκόντων, περίπτωση που περιλαμβάνει διάφορες πιθανότητες (ανάθεση καθηκόντων στον ιδιωτικό τομέα, παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε εθνικούς δημόσιους φορείς και εκτελεστικούς φορείς). Οι σχετικές προβλεπόμενες ρυθμίσεις αφορούν κατά πρώτο λόγο την ανάθεση σε φορείς ιδιωτικού δικαίου της παροχής τεχνικής και διοικητικής βοήθειας.

    Από την παραχώρηση ενός μέρους της διαχείρισης του προγράμματος για τη δημόσια υγεία θα εξαιρούνται καθήκοντα όπου εμπλέκονται η άσκηση διακριτικής εξουσίας ή καθήκοντα που αρμόζουν καλύτερα σε μία δημόσια αρχή. Θα χρησιμοποιηθεί εξειδικευμένο προσωπικό για την κατάρτιση των προγραμμάτων εργασίας, τη διεξαγωγή αναλύσεων και μελετών και την εκτέλεση υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα οι πολιτικές κατευθύνσεις, οι αποφάσεις και ο έλεγχος θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών της Επιτροπής.

    Μεταξύ του εξειδικευμένου προσωπικού που θα χρησιμοποιηθεί θα συγκαταλέγονται ειδικοί σε θέματα επιδημιολογίας, μικροβιολόγοι, ειδικοί για την δημόσια υγεία, ειδικοί επειγόντων περιστατικών, ειδικοί σε θέματα ΤΠΕ και κοινωνικοί επιστήμονες.

    Ο μεσοπρόθεσμος στόχος όταν θα είναι διαθέσιμη η απαραίτητη νομική βάση είναι να συγκροτηθεί μία εκτελεστική υπηρεσία που θα είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό και την ολοκλήρωση των δικτύων για την παρακολούθηση της υγείας και την ταχεία αντίδραση στις απειλές κατά της υγείας (Κοινή Θέση, άρθρο 5.2).

    Οι δομές που θα συσταθούν απαιτούν μια σχετική οικονομική ευχέρεια για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων τους. Οι αναγκαίοι πόροι για αυτές τις δομές θα διατεθούν από το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος. Η Επιτροπή προέβη σε εκτίμηση των απαιτούμενων καθηκόντων και των αντίστοιχων αναγκαίων πόρων. Η εκτίμηση αυτή παρατίθεται στον πίνακα 6.1.2. Η αρχική εκτίμηση δείχνει ότι το συνολικό απαιτούμενο κόστος είναι της τάξης των 15.3 εκατ. EUR για όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Έχει ανατεθεί μελέτη σε εξωτερικούς συμβούλους με σκοπό να δοθεί μεγαλύτερη ακρίβεια στον υπολογισμό αυτόν.

    Η χρηματοδότηση για την καθιέρωση και τη λειτουργία αυτών των διαρθρωτικών ρυθμίσεων, αρχικά μέσω της ανάθεσης της τεχνικής και διοικητικής βοήθειας σε εξωτερικούς φορείς, θα συνεπάγεται υποχρεωτικά κάποια μείωση του ποσού που θα είναι διαθέσιμο για τον λειτουργικό προϋπολογισμό. Συνεπώς, η Επιτροπή έπρεπε να εξετάσει εκ νέου το ποσό που θα διατεθεί σε καθένα από τα τρία σκέλη του προγράμματος. Κατά την εξέταση αυτή, η Επιτροπή έλαβε υπόψη το γεγονός ότι πρέπει να εξασφαλιστούν τα εξής:

    - η ύπαρξη δίκαιης κατανομής του προϋπολογισμού μεταξύ των σκελών του προγράμματος.

    - η κατάλληλη ανταπόκριση στο επαναλαμβανόμενο αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ενίσχυση των ενεργειών που αφορούν τις μεταδοτικές νόσους και τις απειλές κατά της υγείας.

    - η ανταπόκριση στην κοινή επιθυμία του ΕΚ και του Συμβουλίου για τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος.

    6. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    6.1. Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στο Μέρος Β (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

    6.1.1. Δημοσιονομική παρέμβαση

    εκατ. EUR (με τις τρέχουσες τιμές)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Τα αριθμητικά ποσά που παρατίθενται στον ανωτέρω πίνακα είναι ενδεικτικά. Παρέχουν εκτιμήσεις για τα επίπεδα των δαπανών που αντιστοιχούν στους διάφορους τομείς του προγράμματος. Τα πραγματικά ποσά θα καθοριστούν βάσει του αποτελέσματος των ετήσιων δημοσιονομικών διαδικασιών.

    6.1.2. Τεχνική και Διοικητική Βοήθεια (ΤΔΒ), Δαπάνες Στήριξης (ΔΣ) και δαπάνες για τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας (ΤΠ) (πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων)

    ΠΑΥ σε εκατ. EUR

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    6.2. Υπολογισμός του κόστους ανά σχεδιαζόμενο μέτρο στο Μέρος B (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τον υπολογισμό των εξόδων ανά μέτρο για τη συνολική περίοδο θα καθοριστούν βάσει του ετήσιου χρονοδιαγράμματος εφαρμογής που θα εγκρίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος, όπου θα διευκρινίζεται, για καθεμία από τις 18 ενέργειες που περιγράφονται στον πίνακα 6.1, το είδος των αποτελεσμάτων και μια εκτίμηση του αριθμού τους.

    Στην Κοινή Θέση (βλ. άρθρο 8 παράγραφος 1 στοιχείο α)) προβλέπεται ρητά ότι το ετήσιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του προγράμματος εγκρίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία διαχειριστικής επιτροπής, και "καθορίζει τις προτεραιότητες και τις δράσεις που αναλαμβάνονται, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των πόρων".

    Για να βοηθήσουν την επιτροπή του προγράμματος κατά τη γνωμοδότησή της σχετικά με τα ετήσια χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, οι υπηρεσίες της Επιτροπής αναπτύσσουν διάφορα εργαλεία σχεδιασμού, προς χρήση κατά την υλοποίηση του προγράμματος. Αυτά τα εργαλεία θα βοηθήσουν την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος εργασίας στο πλαίσιο της ανάπτυξης του συνολικού έργου του προγράμματος, και θα καταδείξουν πώς οι μεμονωμένες δραστηριότητες συνδέονται μεταξύ τους αποτελώντας έτσι τις ενέργειες του προγράμματος και επιτρέποντας την επίτευξη των γενικών του στόχων.

    Στα εργαλεία αυτά περιλαμβάνονται:

    - για κάθε σκέλος δράσης, ο προσδιορισμός συγκεκριμένων αποτελεσμάτων που πρέπει να επιτευχθούν, α) μέχρι την αρχική αξιολόγηση του προγράμματος σε τέσσερα έτη και β) έως το τέλος του προγράμματος.

    - για κάθε σκέλος δράσης, μία σειρά βασικών στόχων που πρέπει να επιτευχθούν κατά την περίοδο υλοποίησης, με ενδεικτικές ημερομηνίες επίτευξης. Αυτοί οι στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν την καθιέρωση ειδικών δικτύων, τη σταδιακή ανάπτυξη των διαρθρωτικών ρυθμίσεων, σχετικά νομοθετικά μέσα, κ.τ.λ., και

    - ένα μέσο για τη διαχείριση των ενεργειών, την κατάρτιση χρονοδιαγραμμάτων και τον οικονομικό προγραμματισμό.

    Βάσει αυτών των εργαλείων, θα συνταχθούν λεπτομερείς προτάσεις για τις εκάστοτε δραστηριότητες στο πλαίσιο των ετήσιων ενεργειών του προγράμματος. Σε αυτές θα αναφέρονται τα έξοδα και τα ενδεικνυόμενα οικονομικά μέσα, τα οποία θα περιλαμβάνονται στα ετήσια προγράμματα εργασίας που θα υποβάλλονται στην επιτροπή του προγράμματος προς εξέταση.

    Στον πίνακα 6.1.1. παρατίθεται μία πρόβλεψη του ενδεικτικού κόστους για καθεμία από τις 18 ενέργειες του προγράμματος ανά έτος.

    7. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

    7.1. Επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους

    - 2002

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    1) - χάραξη, διατύπωση και ανάπτυξη πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης του ετήσιου χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του προγράμματος - εφαρμογή της πολιτικής και εκτέλεση του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων του ορισμού των τεχνικών προδιαγραφών, της έγκρισης των αιτήσεων για χρηματοδότηση και της επιλογής των αντισυμβαλλομένων - αξιολόγηση της πολιτικής σύμφωνα με τη νομική βάση.

    - 2003 - 2007

    Στον ακόλουθο πίνακα υποδεικνύονται οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό κατά τα επόμενα έτη του προγράμματος.

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Αυτές οι ενδεικτικές αλλαγές βασίζονται σε μία αρχική εκτίμηση των ενδεχόμενων συνεπειών του προγράμματος όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό κατά τα πρώτα τέσσερα έτη. Επιπλέον, θα υπάρξει ενδιάμεση αξιολόγηση, η οποία θα εξετάσει μεταξύ άλλων τα θέματα ανθρώπινου δυναμικού (βλ. άρθρο 12 της Κοινής Θέσης). Η ένταξη των υποψήφιων χωρών στην ΕΕ θα πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζεται στο διαθέσιμο δυναμικό που διατίθεται στο πρόγραμμα κατά τα επόμενα έτη υλοποίησής του.

    7.2. Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων (2002)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    * Τα ποσά αντιπροσωπεύουν τις συνολικές δαπάνες για δώδεκα μήνες. Για τα έτη n+(x) : [(αύξηση του μόνιμου προσωπικού x 108 800) + 8 926 000] (βλ. πίνακα 7.4)

    7.3. Άλλες δαπάνες διοικητικής λειτουργίας που απορρέουν από τη δράση

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    * Τα ποσά αντιπροσωπεύουν τις συνολικές δαπάνες για δώδεκα μήνες. Για τα έτη n+(x) : - Αποστολές : [αύξηση μόνιμου προσωπικού x (330 000 / σύνολο υπαλλήλων) + 330 000] βλ. πίνακα 7.4 - Συνεδριάσεις /Συνέδρια /Συστήματα πληροφοριών: Τα ενδεικτικά ποσά είναι σταθερά.

    7.4. Συνολικό κόστος των ενεργειών για τα 6 έτη (σε εκατ. EUR)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    8. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    8.1. Ρυθμίσεις παρακολούθησης

    Από την αρχή κάθε ενέργειας, θα συλλέγονται επαρκή δεδομένα σχετικά με τα στοιχεία τροφοδότησης, την παραγωγικότητα και τα αποτελέσματα της παρέμβασης. Στην πράξη αυτό σημαίνει τα εξής: i) τον καθορισμό δεικτών τροφοδότησης, παραγωγικότητας και αποτελεσμάτων. ii) την καθιέρωση μεθόδων για τη συλλογή δεδομένων. Βλ. σημείο 8.2.

    8.2. Λεπτομέρειες πραγματοποίησης και περιοδικότητα της προβλεπόμενης αξιολόγησης

    Επιλεγμένοι δείκτες επιδόσεων

    *δείκτες παραγωγικότητας (μέτρηση των χρησιμοποιηθέντων πόρων και της αποτελεσματικότητας)

    Στο πρόγραμμα προβλέπεται η κατάρτιση του ετήσιου χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο θα καθορίσει μετρήσιμα παραδοτέα αποτελέσματα, ενώ θα υπάρχει συνεχής εποπτεία των ενεργειών. Στους σχετικούς δείκτες θα περιλαμβάνονται εκθέσεις και αναλύσεις, η διαμόρφωση κατευθυντήριων γραμμών και αποτελεσματικών δικτύων, ενώ παράλληλα θα λαμβάνονται υπόψη αφενός οι επακόλουθες ενέργειες που θα αναλάβουν στα κράτη μέλη οι αρμόδιες αρχές, οι τοπικές ομάδες και ενώσεις, και αφετέρου το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

    *δείκτες αντικτύπου (μέτρηση των επιδόσεων σε σχέση με τους στόχους)

    Ο αντίκτυπος και οι επιδόσεις του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας όσον αφορά τους στόχους των ενεργειών, θα αποτελέσουν αντικείμενο λεπτομερούς σχεδίου αξιολόγησης, με τη χρήση άμεσων δεικτών, δηλαδή δεικτών που συνδέονται άμεσα με την υγεία, καθώς έμμεσων μετρήσεων (π.χ. διαμόρφωση και σωστή λειτουργία μηχανισμών και διαδικασιών για την παρακολούθηση της υγείας και για την ταχεία αντίδραση).

    Στο συμβατικό πλαίσιο που θα αναπτυχθεί με σκοπό την εξωτερική ανάθεση καθηκόντων, θα περιλαμβάνονται ειδικοί δείκτες.

    Καθορίζονται μετρήσιμα ποσοτικά και ποιοτικά σημεία αναφοράς για τα τρία σκέλη του προγράμματος, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης. Αυτά τα σημεία αναφοράς θα οριστικοποιηθούν πριν από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος, ώστε να είναι διαθέσιμα για την κατάρτιση του ετήσιου χρονοδιαγράμματος και την καθιέρωση της διαδικασίας παρακολούθησης, για τις εκτιμήσεις και τις αξιολογήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 και παράγραφος 3 της κοινής θέσης.

    Επιπλέον, αυτά τα σημεία αναφοράς θα χρησιμοποιηθούν και στην περίπτωση υποβολής πληροφοριών από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του προγράμματος (βλ. άρθρο 12. 2 της κοινής θέσης).

    Λεπτομέρειες και συχνότητα των προβλεπόμενων αξιολογήσεων

    Η Επιτροπή θα αναθέσει σε τρίτο φορέα την εξωτερική αξιολόγηση της εφαρμογής και των αποτελεσμάτων κατά τα πρώτα τέσσερα έτη του προγράμματος. Επίσης θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο του προγράμματος στην υγεία και την αποτελεσματικότητα της χρήσης των πόρων, καθώς και τη συνεκτικότητα και τη συμπληρωματικότητα με τα άλλα κοινοτικά προγράμματα και τις πρωτοβουλίες. Η Επιτροπή θα κοινοποιήσει αυτά τα συμπεράσματα, μαζί με τα σχόλιά της, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών. Η Επιτροπή θα υποβάλει επίσης στα ίδια όργανα την τελική έκθεση για την υλοποίηση του προγράμματος. Οι εκθέσεις αξιολόγησης θα είναι διαθέσιμες στο κοινό.

    Αξιολόγηση των παραχθέντων αποτελεσμάτων (στην περίπτωση που η επιχείρηση πρόκειται να συνεχιστεί ή να ανανεωθεί)

    Λαμβανομένων υπόψη των αξιολογήσεων που προαναφέρθηκαν, η Επιτροπή ενδέχεται να προτείνει την παράταση του προγράμματος, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο.

    9. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

    Όλες οι προτάσεις για επιδοτήσεις θα αξιολογηθούν όσον αφορά το τεχνικό περιεχόμενό τους και θα κριθούν βάσει οικονομικών κριτηρίων, στα οποία περιλαμβάνεται η επάρκεια των ιδίων πόρων, η υγιής οικονομική κατάσταση και διαχείριση, το προηγούμενο καλών επιδόσεων ή η αξιοπιστία όσον αφορά την ικανότητα ικανοποίησης των όρων της επιδότησης, η σχέση μεταξύ των εταίρων σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και η δυνατότητα για αποτελεσματική λογιστική και έλεγχο. Αυτά τα κριτήρια ισχύουν επίσης σε περιπτώσεις συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών. Οι ειδικοί κανόνες που διέπουν τα χαρακτηριστικά και την παρακολούθηση των συμβάσεων για την εξωτερική ανάθεση καθηκόντων θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τον σχετικό οδηγό για τη σύναψη συμβάσεων και με το υπόδειγμα σύμβασης της Επιτροπής.

    Τα αιτήματα για τελική πληρωμή πρέπει να συνοδεύονται από αξιολόγηση της επιχειρησιακής και οικονομικής κατάστασης του εκάστοτε σχεδίου.

    Όλα τα μέτρα θα λάβουν υπόψη το άρθρο 3 παράγραφος 4 του δημοσιονομικού κανονισμού, καθώς και τις διεθνείς συστάσεις λογιστικού ελέγχου της ΓΔ Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του εγγράφου με τίτλο «Guide to testing for vulnerability to fraud» (Εγχειρίδιο για τον έλεγχο του βαθμού στον οποίο είναι πιθανή η διάπραξη απάτης) της μονάδας UCLAF, ο οποίος εκδόθηκε στις 18.4.1997.

    - Ειδικά προβλεπόμενα μέτρα ελέγχου

    Θα διεξάγονται επιτόπιοι έλεγχοι με τη χρήση των κατάλληλων κριτηρίων επιλογής (κλίμακα της επιδότησης, ενδιάμεση έκθεση, αποτελέσματα της συνεχιζόμενης παρακολούθησης, πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο κατά την εκτέλεση του προκαθορισμένου προγράμματος εργασίας). Στην περίπτωση συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών, η Επιτροπή θα διαπιστώνει τακτικά τη συμμόρφωση των αντισυμβαλλομένων με τους κανόνες που έχουν καθοριστεί στις συμβάσεις. Στην περίπτωση όπου συντρέχουν λόγοι να αμφισβητηθούν σοβαρά οι επιδόσεις σχεδίου που έχει επιδοτηθεί, ή οι επιδόσεις σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών, θα διεξαχθεί επείγον έλεγχος και εάν παραμένουν υποψίες, η αρμόδια υπηρεσία θα παραπέμψει το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες λογιστικού ελέγχου και στην Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης.

    Top