EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002DC0518

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο - Κατάσταση προόδου του προγράμματος GALILEO

/* COM/2002/0518 τελικό */

ΕΕ C 248 της 15.10.2002, p. 2–22 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52002DC0518

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο - Κατάσταση προόδου του προγράμματος GALILEO /* COM/2002/0518 τελικό */

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 248 της 15/10/2002 σ. 0002 - 0022


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Κατάσταση προόδου του προγράμματος GALILEO

Αιτιολογική έκθεση

Το πρόγραμμα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης GALILEO είναι το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα στο οποίο συνεργάζονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη προηγμένης τεχνολογίας που θα επιτρέπει στο χρήστη, ο οποίος διαθέτει δέκτη ικανό να λαμβάνει τα σήματα που εκπέμπονται από διάφορους δορυφόρους, να προσδιορίζει ανά πάσα στιγμή την ακριβή θέση του στο χρόνο και το χώρο. Το GALILEO βασίζεται σε ένα σχηματισμό 30 δορυφόρων που τίθενται σε τροχιά μεσαίου ύψους, δηλαδή σε ύψος περίπου 24.000 χλμ., και καλύπτουν διαρκώς το σύνολο της επιφάνειας της Γης. Επίγειοι σταθμοί συμπληρώνουν και διαχειρίζονται το σύστημα.

Σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου 2002, εγκρίθηκε επισήμως στις 21 Μαΐου 2002 [1] ο κανονισμός για τη δημιουργία της κοινής επιχείρησης GALILEO.

[1] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 876/2002 του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2002 για τη δημιουργία της κοινής επιχείρησης GALILEO, που δημοσιεύθηκε στην ΕΕ αριθ. L 138 της 28ης Μαΐου 2002, σ. 1.

Στόχος της κοινής επιχείρησης GALILEO είναι η υλοποίηση της φάσης ανάπτυξης του προγράμματος (2002-2005). Ακολούθως, λόγω των πολλαπλών εμπορικών συνεπειών που συνδέονται με τις αναπτυσσόμενες αγορές των υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης σε πολλούς τομείς, τη διαχείριση του προγράμματος θα αναλάβει, κατά τις φάσεις εγκατάστασης (2006-2007) και επιχειρησιακής εκμετάλλευσης (από το 2008) οντότητα του ιδιωτικού τομέα. Για το σκοπό αυτό, η κοινή επιχείρηση GALILEO θα προκηρύξει πρόσκληση υποβολής προσφορών, ώστε να καταστεί δυνατή η επιλογή της ιδιωτικής κοινοπραξίας στην οποία θα εκχωρηθεί η εγκατάσταση και η εκμετάλλευση του συστήματος.

Τέσσερις μήνες μετά την ιστορική απόφαση της 26ης Μαρτίου 2002, κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση προόδου του προγράμματος GALILEO. Στο παρόν έγγραφο εξετάζονται διαδοχικά τα εξής πέντε σημεία:

- η δημιουργία της κοινής επιχείρησης.

- η ασφάλεια του συστήματος.

- ο καθορισμός των υπηρεσιών και το σχέδιο συχνοτήτων.

- η δέσμευση των συχνοτήτων.

- οι σχέσεις με τις τρίτες χώρες.

-

1. Η δημιουργια της κοινησ επιχειρησησ GALILEO:

Η δρομολόγηση της κοινής επιχείρησης GALILEO καθυστέρησε λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος όσον αφορά την ολοκλήρωση των συμβολών των συμμετεχόντων κρατών που περιέχονται στην προγραμματική δήλωσή του για το GALILEO. Κυρίως για πολιτικούς λόγους, ορισμένα κράτη μέλη διεκδικούν την ιδιότητα του κορυφαίου χρηματοδότη του προγράμματος, πράγμα που είναι δύσκολο στο πλαίσιο της σύμβασης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Επί του παρόντος, εφόσον δεν εξευρεθεί λύση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος. Πράγματι, είναι απαραίτητο να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό η κοινή επιχείρηση, ώστε να εγκριθεί το σχέδιο πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τη φάση ανάπτυξης. Ελλείψει απόφασης επί του σημείου αυτού, οι ενδιαφερόμενοι φορείς της βιομηχανίας δυσκολεύονται ιδιαίτερα να διατηρήσουν εν δράσει τις ομάδες των μηχανικών τους.

Μετά την υπέρβαση των εν λόγω δυσκολιών, θα καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της πρώτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της κοινής επιχείρησης, μετά τη συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 3 του κανονισμού. Ο αντιπρόσωπος της Επιτροπής στο διοικητικό συμβούλιο της κοινής επιχείρησης ορίστηκε ήδη [2]. Κατά την πρώτη συνεδρίασή του, όπως προβλέπεται στο καταστατικό, το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει τα εξής θέματα:

[2] Πρόκειται για τον κ. Ravasio, επίτιμο γενικό διευθυντή της Επιτροπής.

- τους διαδικαστικούς κανόνες του διοικητικού συμβουλίου.

τη συμφωνία μεταξύ της κοινής επιχείρησης και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, που καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ της Υπηρεσίας και της κοινής επιχείρησης, και ειδικότερα τις εξουσίες ελέγχου της κοινής επιχείρησης όσον αφορά την εκτέλεση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

- το δημοσιονομικό κανονισμό της κοινής επιχείρησης.

- τον προϋπολογισμό της κοινής επιχείρησης για το 2002, στον οποίο περιλαμβάνεται ειδικότερα η κοινοτική συνεισφορά στην κοινή επιχείρηση το 2002 (70 εκατομμύρια ευρώ + 170 εκατομμύρια ευρώ).

- το διορισμό του διευθυντή/ της διευθύντριας της κοινής επιχείρησης βάσει πρότασης της Επιτροπής.

Επείγον έργο της κοινής επιχείρησης θα είναι η προετοιμασία των όρων αναφοράς της πρόσκλησης υποβολής προσφορών που θα προκηρυχθεί για να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής του μελλοντικού διαχειριστή του συστήματος, δηλαδή της οντότητας του ιδιωτικού τομέα που θα αναλάβει τις φάσεις εγκατάστασης και εκμετάλλευσης του προγράμματος GALILEO. Η Επιτροπή θα υποβάλει τα αποτελέσματα της πρόσκλησης υποβολής προσφορών στο Συμβούλιο, ώστε αυτό να μπορέσει να αποφανθεί σχετικά με τον ανάδοχο έχοντας γνώση όλων των πληροφοριών. Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς θα καταστήσει δυνατό τον καθορισμό των αναγκαίων πιστώσεων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τις φάσεις της εγκατάστασης και της εκμετάλλευσης. Πράγματι, ένα από τα κριτήρια επιλογής του αναδόχου θα είναι η χρηματοδοτική συνεισφορά του στο πρόγραμμα, βάσει της οποίας θα καθοριστούν τα αντίστοιχα μερίδια της Κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα.

Για την προετοιμασία της πρόσκλησης υποβολής προσφορών, θα εντατικοποιηθούν οι επαφές με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάθε είδους, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι θεσμικοί επενδυτές, οι επιχειρηματικές τράπεζες, οι ασφαλιστικοί όμιλοι κλπ., καθώς και με τους μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους παροχής υπηρεσιών ή εξοπλισμού. Πολλές δράσεις προώθησης προβλέπονται για τους επόμενους μήνες. Θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2003 με ένα μεγάλο συμπόσιο με θέμα το GALILEO, με τη συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών φορέων, των παρόχων υπηρεσιών, των μεγάλων χρηστών της πλοήγησης και των κατασκευαστών εξοπλισμού στο διαστημικό και στο επίγειο σκέλος, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών δεκτών. Ήδη δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκδήλωση αυτή [3].

[3] ΕΕ C 173, 19.7.2002, σ. 13.

2. Η ασφαλεια του συστηματοσ:

Το άρθρο 7 του κανονισμού 876/2002 προβλέπει τη συγκρότηση συμβουλίου ασφαλείας, αρμόδιου για την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας που αφορούν το σύστημα GALILEO.

Το Συμβούλιο μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη συγκροτήσει αυτό το όργανο. Για λόγους αποτελεσματικότητας και προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες σχετικά με τα ζητήματα ουσίας το συντομότερο δυνατό, η Επιτροπή συγκάλεσε ήδη την πρώτη συνεδρίαση με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών τους επιφορτισμένους με θέματα ασφαλείας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου 2002 υπό την προεδρία της Επιτροπής και με τη μορφή συμβουλίου εμπειρογνωμόνων. Ακολούθησαν και άλλες συνεδριάσεις στις 25 Ιουνίου και στις 13 Σεπτεμβρίου 2002.

Κατά τις προαναφερθείσες συνεδριάσεις, ορισμένα κράτη μέλη δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν να αναληφθεί η προεδρία των συνεδριάσεων από τον αντιπρόσωπο ενός κράτους μέλους, ενδεχομένως με συμπροεδρία ενός κράτους μέλους και της Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τη γραμματεία. Η Επιτροπή θεωρεί ότι εν αναμονή της συγκρότησης του συμβουλίου ασφαλείας, οι εν λόγω συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων πρέπει να συνεχίσουν τις εργασίες τους υπό την τωρινή μορφή.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα καθήκοντα του συμβουλίου ασφαλείας GALILEO είναι τα εξής:

* παροχή της εμπειρογνωμοσύνης του με γνωμοδοτήσεις επί των τεχνικών ιδιαιτεροτήτων του συστήματος που συνδέονται με την ασφάλεια (κρυπτογραφία κλπ.).

* παροχή συνδρομής στην Επιτροπή κατά τις διαπραγματεύσεις της με τρίτες χώρες προσφέροντας την εμπειρογνωμοσύνη του, ειδικότερα όσον αφορά το ζήτημα της κατανομής των συχνοτήτων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

* συμμετοχή στην επεξεργασία της πρότασης σχετικά με το μελλοντικό λειτουργικό πλαίσιο σε θέματα ασφαλείας, μέσα στο οποίο θα εγγραφούν οι σχέσεις με τις αρχές ασφαλείας των τρίτων χωρών, οι αποφάσεις που θα πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση κρίσης για τη διακοπή ή τον ενδεχόμενο περιορισμό των εκπομπών σημάτων, τον καθορισμό των χρηστών που θα μπορούν να διαθέτουν δέκτες κρυπτογραφίας, τον έλεγχο της τήρησης των διεθνών δεσμεύσεων, όσον αφορά τη μη διάδοση και τον έλεγχο των εξαγωγών, κλπ.

3. Ο καθορισμοσ των υπηρεσιων και το σχεδιο συχνοτητων:

3.1. Ο καθορισμός των υπηρεσιών:

Ο καθορισμός των υπηρεσιών και του σχεδίου συχνοτήτων αποτελεί αντικείμενο εργασιών εδώ και αρκετά χρόνια. Η πρώτη έκδοση του τεχνικού εγγράφου καθορισμού των λειτουργικών καθηκόντων του Galileo και, ως εκ τούτου, του φάσματος των συναφών υπηρεσιών, καταρτίστηκε στις αρχές του 2001. Διαδόθηκε και σχολιάστηκε ευρέως τόσο από τις ομάδες χρηστών όσο και από τα κράτη μέλη, ιδίως κατά την συνεδρίαση των εκπροσώπων των κρατών μελών που πραγματοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος τον Μάρτιο του 2001. Η δεύτερη έκδοση του εγγράφου, η οποία διαδόθηκε ευρέως τον Απρίλιο του 2001, ήταν αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών.

Σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου 2002 και της προόδου των τεχνικών σχεδιασμών, ως αποτέλεσμα των εργασιών κατά τη φάση καθορισμού, καταρτίστηκε νέα έκδοση (βλέπε σύνοψη στο παράρτημα 1), λαμβάνοντας υπόψη τις νέες διαβουλεύσεις με μεγάλες ομάδες χρηστών, για τους οποίους οργανώθηκαν ειδικότερα αρκετά φόρουμ στη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου 2002. Η ενοποιημένη έκδοση του τεχνικού εγγράφου διαβιβάστηκε πρόσφατα στα κράτη μέλη. Αναμένεται ότι θα συμβάλει στον καθορισμό των εξής στοιχείων:

* του καταλόγου των υπηρεσιών που θα πρέπει να παρέχει το GALILEO,

* των επιδόσεών τους (ποιότητα),

* των τεχνικών χαρακτηριστικών τους.

Για την ορθή λειτουργία του προγράμματος, είναι απαραίτητο τα στοιχεία αυτά να έχουν αποφασιστεί έως το τέλος του 2002, καθώς από αυτά εξαρτώνται οι τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος (σχεδιασμός των δορυφόρων, αρχιτεκτονική εδάφους, σχέδιο συχνοτήτων ...), οι οποίες πρέπει να είναι γνωστές προκειμένου να προκηρυχθεί η πρόσκληση υποβολής προσφορών που αφορά το σύνολο της φάσης ανάπτυξης (2002-2005). Κάθε ουσιαστική τροποποίηση των προδιαγραφών θα προκαλούσε σημαντική αύξηση του κόστους σε αυτή τη φάση του προγράμματος.

Ο καθορισμός των υπηρεσιών είναι εξάλλου απαραίτητος προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, ιδίως όσον αφορά τα θέματα διαλειτουργικότητας με το αμερικανικό σύστημα GPS (παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης) και με το ρωσικό GLONASS και να καταρτιστεί η συγγραφή υποχρεώσεων του μελλοντικού διαχειριστή του GALILEO. Οι βιομηχανικοί και χρηματοπιστωτικοί όμιλοι που επιθυμούν να υποβάλλουν προσφορά εκμετάλλευσης πρέπει να διαθέτουν τις πληροφορίες αυτές προκειμένου να καταρτίσουν την προσφορά τους και το επιχειρηματικό σχέδιό τους. Τέλος, οι ευρωπαίοι κατασκευαστές εξοπλισμού πρέπει να σχεδιάσουν τα προϊόντα τους από τώρα. Εάν δεν γνωρίζουν τον καθορισμό των υπηρεσιών, δεν θα είναι σε θέση να διασφαλίσουν το σχεδιασμό δεκτών, η πώληση και η παροχή των συναφών υπηρεσιών θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 85 % της αγοράς που θα δημιουργήσει το GALILEO, και να αναπτύξουν την αγορά των χρήσεων της δορυφορικής πλοήγησης.

Το GALILEO θα παρέχει διάφορα επίπεδα υπηρεσιών με πρόσβαση ανοικτή ή κατά το μάλλον ή ήττον περιορισμένη:

* Μία ανοικτή και δωρεάν βασική υπηρεσία, η οποία θα αφορά ειδικότερα εφαρμογές που στοχεύουν το ευρύτερο κοινό και υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος. Η υπηρεσία αυτή είναι συγκρίσιμη με την προσφερόμενη από το μη στρατιωτικό GPS, που παρέχεται δωρεάν για ανάλογες εφαρμογές - αλλά βελτιωμένης ποιότητας και αξιοπιστίας.

* Μία εμπορική υπηρεσία, η οποία θα επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών για επαγγελματικούς σκοπούς και θα παρέχει αυξημένες επιδόσεις σε σύγκριση με τη βασική υπηρεσία, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση παροχής υπηρεσιών.

* Μια υπηρεσία ασφάλειας της ζωής (Safety of Life), πολύ υψηλής ποιότητας και ακεραιότητας, για εφαρμογές στις οποίες η ανθρώπινη ζωή τίθεται σε κίνδυνο, όπως η αεροπλοΐα ή η ναυσιπλοΐα.

* Μια υπηρεσία έρευνας και διάσωσης, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση των υπαρχόντων συστημάτων παροχής συνδρομής σε καταστάσεις κινδύνου και διάσωσης.

* Μία κρατικά ρυθμιζόμενη υπηρεσία (αποκαλούμενη «Public Regulated Service» ή PRS), κρυπτογραφημένη και ανθεκτική σε κάθε είδους παρεμβολές, η οποία θα καλύπτει κυρίως τις ανάγκες των δημόσιων φορέων σε θέματα πολιτικής προστασίας, εθνικής ασφαλείας και προστασίας του δικαίου που απαιτούν μεγάλη συνέχεια. Η υπηρεσία αυτή θα επιτρέψει την ανάπτυξη εφαρμογών υψηλής ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μπορέσει ιδίως να καταστεί σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των μέσων που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην καταπολέμηση των λαθραίων εξαγωγών και τις παράνομης μετανάστευσης.

Η επεξεργασία των χαρακτηριστικών αυτού του συνόλου υπηρεσιών βασίζεται στον προσδιορισμό των συγκεκριμένων αναγκών των μελλοντικών χρηστών του GALILEO. Απετέλεσε ήδη αντικείμενο εργασιών σε διάφορα ινστιτούτα τυποποίησης, καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, κ.λπ.

Είτε πρόκειται για την βελτίωση της κάλυψης υπηρεσιών ελεύθερης πρόσβασης σε αστικό περιβάλλον (95% των αστικών περιοχών σε σύγκριση προς το σημερινό 50% του GPS) προς όφελος του στόλου των 160 εκατομμυρίων ιδιωτικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, είτε για τις δυνατότητες που προσφέρει η δορυφορική πλοήγηση στο εσωτερικό των κτιρίων (« indoor »), και ιδίως στις σήραγγες, είτε ακόμα για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας βάσει εντοπισμού της θέσης του καλούντος, το φάσμα των προσφερόμενων υπηρεσιών από το σύστημα GALILEO έχει σχεδιαστεί και προορίζεται για την ανταπόκριση σε συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Η εγγύηση που παρέχεται σε συγκεκριμένες βασικές παραμέτρους των προσφερόμενων υπηρεσιών (ακρίβεια, διάθεση κλπ.) δεν αποβαίνει μόνο προς όφελος του ασφαλιστικού κλάδου (έρευνα κλαπέντων οχημάτων, ασφάλιστρα προσαρμοσμένα στην απόσταση που έχουν διανύσει τα οχήματα, πιστοποιημένη ιχνηλάτηση εμπορευμάτων, κλπ.), αλλά εξίσου και κλάδους αιχμής, όπως διασκόπηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων, γεωργικές καλλιέργειες ακριβείας, διαχείριση εμπορευματικών μεταφορών και άλλους.

Εξίσου απαραίτητη, σε πολλούς κλάδους όπου απαιτείται νομική εγγύηση (παροχή υπηρεσιών) και σε περιπτώσεις διακινδύνευσης της ανθρώπινης ζωής, αναδεικνύεται η διάθεση ενός μηνύματος ακεραιότητας, βάσει του οποίου καθίσταται δυνατό να διαπιστωθεί η πιστότητα των δορυφορικών πληροφοριών που παραλαμβάνονται. Έτσι, στην πολιτική αεροπορία, για ορισμένες φάσεις της πτήσης, απαιτείται μέγιστο χρονικό διάστημα 6 δευτερολέπτων μεταξύ της ανίχνευσης μιας ανωμαλίας και της παραλαβής του αντίστοιχου συναγερμού από τον χρήστη.

Η ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας πολύ χαμηλού ρυθμού - της τάξης των 500 δυφίων ανά δευτερόλεπτο - επιτρέπει εξάλλου την μετάδοση πληροφοριών εμπορικού χαρακτήρα από τα κέντρα των υπηρεσιών προς τους χρήστες. Το λεπτομερές περιεχόμενο των λεπτομερειών αυτών (διανομή κλειδιών αποκωδικοποίησης, πληροφορίες κίνησης, προσδιορισμός του δρομολογίου συγκεκριμένων χρηστών, κλπ.) θα προσδιοριστεί από τον μελλοντικό φορέα εκμετάλλευσης σε συνάρτηση με το εμπορικό σχέδιό του.

Το σύνολο των εν λόγω υπηρεσιών είναι απευθείας προσβάσιμο σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, τοπικές οντότητες (σήραγγες, αεροδρόμια, λιμάνια, κλπ.) θα προβούν σε συγκεκριμένες προσαρμογές στα επιμέρους περιβάλλοντα ή στην εκάστοτε κοινότητα χρηστών. Επιπλέον, η δορυφορική δομή θα μπορούσε να συμπληρωθεί με μέτρα σε περιφερειακή κλίμακα, ιδίως για την συγκρότηση του μηνύματος ακεραιότητας.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το GALILEO καλύπτουν το σύνολο του πλανήτη, ιδίως τις λιγότερο ευνοημένες από γεωγραφική άποψη περιφέρειες ή τις εξόχως απόμακρες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3.2. Η ανάγκη ύπαρξης κρατικά ρυθμιζόμενης υπηρεσίας («PRS»):

Με πολύ χαμηλό κόστος για το χρήστη, η δορυφορική ραδιοπλοήγηση παρέχει άνευ προηγουμένου ακρίβεια όσον αφορά τη θέση στο χώρο και το χρόνο, γεγονός που εξηγεί τη μαζική χρησιμοποίησή της σε διάφορους τομείς. Ωστόσο, τα ανοικτά σήματα είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε παρεμβολές ή σε εσκεμμένες, ενίοτε κακόβουλες, χρήσεις. Η αναγκαιότητα της υπηρεσίας PRS προκύπτει από τον ευάλωτο χαρακτήρα των σημάτων της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, τις ιδιαιτερότητες της εν λόγω υπηρεσίας και τον πολύ ευαίσθητο χαρακτήρα των προβλεπόμενων εφαρμογών.

i) Ο ευάλωτος χαρακτήρας των σημάτων της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης

Στην έκθεση που ανατέθηκε από τις αμερικανικές αρχές [4] αναδεικνύεται ο ευάλωτος χαρακτήρας των υποδομών μεταφορών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από το αμερικανικό σύστημα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης GPS που χρησιμοποιείται για την παροχή συνδρομής κατά την πλοήγηση, ως όργανο εντοπισμού της ακριβούς θέσης οχημάτων στο πλαίσιο νέων βελτιωμένων συστημάτων παρακολούθησης, ως σημείο αναφοράς για το συγχρονισμό μεγάλου μέρους των ενεργειακών δικτύων καθώς και των τηλεπικοινωνιακών δικτύων κλπ.... Η έκθεση καταλήγει ως εξής: «Επιζητώντας την αυξημένη αποτελεσματικότητα που κατέστη δυνατή χάρη στο σύστημα GPS, ο τομέας των πολιτικών μεταφορών επιδεικνύει απέναντι στο εν λόγω σύστημα εμπιστοσύνη που είναι δυνατό να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση διακοπής της υπηρεσίας. Εξάλλου, οι χρήστες δεν έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας διακοπής μέσω ειδικού εξοπλισμού ή επιχειρησιακών διαδικασιών». Στην έκθεση συνιστάται ειδικότερα η χρήση τεχνολογιών που καθιστούν δυνατή τη μείωση των παρεμβολών (ειδικές κεραίες και δέκτες). Οι συστάσεις έγιναν αποδεκτές από το υπουργείο Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών.

[4] Τελική έκθεση της 29ης Αυγούστου 2001: «Vulnerability assessment of the transportation infrastructure relying on the global positioning system », John A. Volpe National Transportation Systems Center.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εξάρτηση στρατηγικών τομέων από τη δορυφορική ραδιοπλοήγηση θα είναι σε περίπου πέντε χρόνια εξίσου σημαντική με αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η διακοπή ή οι παρεμβολές στο σήματα GALILEO, με την έξυπνη εκμετάλλευση πηγών παρεμβολών από οικονομικούς τρομοκράτες, εγκληματίες, πράκτορες του εχθρού, θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη συνεχή λήψη στο εσωτερικό μίας γεωγραφικής περιοχής με ιδιαίτερη σημασία. Αυτό θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την αποτελεσματικότητα των δυνάμεων εθνικής ασφαλείας, της αστυνομίας και των οικονομικών δραστηριοτήτων, προκαλώντας ακόμα και την πλήρη παράλυσή τους σε τοπικό επίπεδο, με αποτέλεσμα τον κλονισμό της εμπιστοσύνης στη χρήση του συστήματος.

ii) Οι ιδιαιτερότητες της υπηρεσίας PRS

Με τη χρήση κατάλληλων τεχνολογιών για τη μείωση των παρεμβολών, η υπηρεσία PRS θα διαθέτει μεγαλύτερη αντοχή στις παρεμβολές από τις λοιπές υπηρεσίες του GALILEO. Πράγματι, το σήμα της υπηρεσίας PRS θα μεταδίδεται σε δύο συχνότητες, καθεμία από τις οποίες θα καταλαμβάνει μεγάλο εύρος ζώνης, δημιουργώντας μία δομή με σήματα ανθεκτικά στις παρεμβολές. Επιπλέον, οι συχνότητες θα είναι διαφορετικές από εκείνες των ανοικτών υπηρεσιών και ένα από τα σήματα του PRS θα βρίσκεται σε ζώνη συχνότητας τελείως διαφορετική από εκείνη που χρησιμοποιούν τα συστήματα GPS και GLONASS ή άλλα σήματα GALILEO. Τα στοιχεία αυτά δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο ενός τρομοκράτη που θα επιθυμούσε να παρεμβληθεί σε όλα τα σήματα. Άλλωστε, ο κωδικός και τα δεδομένα των σημάτων PRS θα είναι κρυπτογραφημένα, παρέχοντας προστασία κατά των «έξυπνων» παρεμβολών. Η χρήση της κρυπτογραφίας καθιστά δυνατή την εισαγωγή τεχνολογιών κρυπτογραφίας και ενός μηχανισμού ελέγχου των χρηστών, καθώς η πρόσβαση απαιτεί ειδικό κλειδί, το οποίο θα κατέχουν μόνο οι δεόντως εξουσιοδοτημένοι χρήστες.

Οι δέκτες των σημάτων PRS και οι κεραίες τους, εξειδικευμένοι και βελτιωμένοι, καθώς και οι άδειες χρήσης θα ελέγχονται πολύ προσεκτικά. Πράγματι, με την εισαγωγή τεχνολογιών μείωσης των παρεμβολών, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται υπεύθυνη για τον έλεγχο της πρόσβασης στις εν λόγω τεχνολογίες, προκειμένου να αποτραπεί η καταχρηστική ή εχθρική χρήση τους κατά των συμφερόντων των κρατών μελών ή των συμμάχων τους. Η πρόσβαση στην υπηρεσία PRS θα ελέγχεται από τα συστήματα κρυπτογραφίας που θα εγκρίνουν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών. Για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής απειλής ή κινδύνων σύγκρουσης, θα καταρτιστούν σχέδια διαχείρισης κρίσεων μεταξύ των κρατών μελών στο πλαίσιο του δημόσιου ελέγχου του GALILEO και θα συσταθεί ειδική δομή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

iii) Οι προβλεπόμενες εφαρμογές

Η υπηρεσία PRS σχεδιάστηκε ώστε, σε περίπτωση απειλών ή σε περίοδο κρίσης, οι εγκεκριμένοι από την κυβέρνηση χρήστες να έχουν περισσότερες πιθανότητες διάθεσης ενός συνεχούς σήματος στο χώρο και στο χρόνο. Ο αριθμός των εγκεκριμένων χρηστών θα είναι περιορισμένος. Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν π.χ. τα εξής:

α) σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

* την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (EUROPOL).

* την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

* τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την πολιτική προστασία, την ασφάλεια (οργανισμός για την ασφάλεια στη θάλασσα) και τις υπηρεσίες που καλούνται να παρεμβαίνουν σε επείγουσες περιπτώσεις (ειρηνευτικές δυνάμεις, ομάδες ανθρωπιστικών παρεμβάσεων).

β) στα κράτη μέλη:

* τις δυνάμεις τάξης και ασφαλείας.

* τις δυνάμεις ή υπηρεσίες καταστολής του εγκλήματος.

* τις υπηρεσίες πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την προστασία τις εθνικής ασφάλειας.

* τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο και την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων.

Για παράδειγμα, απουσία υπηρεσίας PRS, το ταχύπλοο σκάφος ενός εμπόρου ναρκωτικών που διαθέτει εξοπλισμό πρόκλησης παρεμβολών και καταδιώκεται από ένα τελωνειακό σκάφος μπορεί, υπό κακές καιρικές συνθήκες, να εμποδίσει τον διώκτη του να προσδιορίσει το στίγμα του σε ακτίνα μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας τη δορυφορική ραδιοπλοήγηση και να αποφύγει έτσι τη σύλληψη. Αντίθετα, με ειδικό δέκτη και κεραία PRS, το τελωνειακό σκάφος θα μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αυτό και να προσδιορίσει το στίγμα του σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, εάν το τελωνειακό σκάφος διαθέτει εξοπλισμό πρόκλησης παρεμβολών θα μπορέσει να εμποδίσει τον έμπορο ναρκωτικών να προσδιορίσει το στίγμα του μέσω δορυφορικής ραδιοπλοήγησης.

Συμπερασματικά, υπό τον πολιτικό έλεγχο ευρωπαϊκής οντότητας, η υπηρεσία PRS θα είναι μία «ανθεκτική» και «εύρωστη» υπηρεσία ελεγχόμενης πρόσβασης στη διάθεση των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα καθιστά δυνατή την προώθηση των ευρωπαϊκών πολιτικών που απαιτούν μεγάλη εμπιστοσύνη στη συνεχή διαθεσιμότητα του σήματος GALILEO.

3.3. Το ζήτημα της υπέρθεσης των σημάτων:

Πολλά σήματα και ζώνες συχνοτήτων συνδέονται με τις διάφορες παρεχόμενες υπηρεσίες.

Λόγω της έλλειψης χώρου στο φάσμα των συχνοτήτων που παραχωρούνται στη δορυφορική ραδιοπλοήγηση, είναι αναπόφευκτη η υπέρθεση των ζωνών συχνοτήτων που χρησιμοποιούν το GPS και το GALILEO, ιδίως για τα σήματα υψηλής ασφαλείας. Η υπέρθεση αυτή είναι σύμφωνη προς τους διεθνείς κανόνες, εφόσον δεν συνεπάγεται επιζήμιες παρεμβολές για τα δύο συστήματα. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέχουν προς το παρόν de facto μονοπωλιακή θέση στον τομέα της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, αντιτίθενται επί του παρόντος και για στρατηγικούς λόγους στην υπέρθεση, σε ζώνη υψηλής συχνότητας σε ειδική διαμόρφωση, ενός από τα δύο σήματα του PRS σε ένα από τα δύο στρατιωτικά σήματα του GPS (κωδικός M).

Παρόλα αυτά, η επιλογή των συγκεκριμένων συχνοτήτων για το σήμα PRS του GALILEO δικαιολογείται απόλυτα από τεχνικής άποψης, καθώς πρόκειται για το φάσμα συχνοτήτων με τις καλύτερες επιδόσεις σε περίοδο ειρήνης, ιδίως όσον αφορά την «αντοχή» και την «ευρωστία», την καλύτερη σχέση κόστους/ οφέλους και την καλύτερη εγγύηση συνέχειας και ακεραιότητας. Οι ιδιότητες αυτές είναι εξίσου πολύτιμες σε περίοδο κρίσης. Τα επιχειρήματα που προβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι τα ακόλουθα:

- κατέχει την τεχνογνωσία για την υλοποίηση ενός σήματος υψηλής ασφαλείας,

- θεωρεί ότι η συμπληρωματικότητα μεταξύ των συστημάτων GPS και GALILEO πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη,

- και τέλος διαθέτει αρχαιότερο δικαίωμα χρήσης των σημάτων.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η απόλυτη υπέρθεση ενός από τα δύο σήματα του PRS σε ένα από τα δύο σήματα του κωδικού Μ είναι όχι μόνο δυνατή αλλά και επιθυμητή, πόσω μάλλον καθώς:

- οι διεθνείς κανόνες επιτρέπουν την εν λόγω υπέρθεση.

- οι εξεταζόμενες εναλλακτικές λύσεις εμφανίζουν χαμηλότερες επιδόσεις και δεν έχουν επικυρωθεί από τεχνική άποψη.

Για την επίλυση της διαφοράς αυτής με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Επιτροπή πρότεινε ειδικότερα στις αμερικανικές αρχές την ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών. Υπογράμμισε επίσης ότι, για το σκοπό αυτό, το συμβούλιο ασφαλείας GALILEO αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή της αντίστοιχης αμερικανικής οντότητας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια. (βλ. σημείο V.1 κατωτέρω και έγγραφο στο παράρτημα 2).

4. Η δεσμευση των συχνοτητων

Ο καθορισμός των υπηρεσιών και το σχέδιο συχνοτήτων που παρουσιάζονται ανωτέρω προϋποθέτουν ότι το GALILEO διαθέτει πρόσβαση στο φάσμα των συχνοτήτων που είναι απαραίτητες για τη μετάδοση των αντίστοιχων σημάτων. Σε διεθνές επίπεδο, περισσότερες από 150 χώρες διαπραγματεύονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης Ραδιοεπικοινωνιών (WRC), διακυβερνητικής διάσκεψης που τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την εκχώρηση σε διάφορες υπηρεσίες των διαθέσιμων συχνοτήτων εντός ενός περιορισμένου από τη φύση του φάσματος. Η επόμενη WRC, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2003, πρέπει απαραιτήτως να επιβεβαιώσει το σχέδιο συχνοτήτων που έχουν ήδη παραχωρηθεί στο GALILEO καθώς και τα χαρακτηριστικά του. Η εν λόγω διάσκεψη θα προετοιμαστεί στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με το ραδιοφάσμα [5].

[5] Απόφαση του Συμβουλίου 676/2002/EΚ

4.1. Τα κεκτημένα της τελευταίας WRC που πραγματοποιήθηκε το 2000 στην Κωνσταντινούπολη:

Στη διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης, εκχωρήθηκε ένα νέο φάσμα συχνοτήτων στις υπηρεσίες δορυφορικής ραδιοπλοήγησης. Ωστόσο, κανένα φάσμα συχνοτήτων δεν εκχωρήθηκε ειδικά στο GALILEO ή στα άλλα συστήματα ραδιοπλοήγησης.

Σε συνέχεια της διάσκεψης της Κωνσταντινούπολης, αρκετές χώρες υπέβαλαν αιτήσεις εκχώρησης συχνοτήτων στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ΙΤU/ΔΕΤ) για διάφορα συστήματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, και ειδικότερα για το GALILEO. Καθώς το διαθέσιμο φάσμα συχνοτήτων είναι περιορισμένο, η επόμενη WRC, που θα πραγματοποιηθεί το 2003, πρέπει να επικυρώσει το γεγονός ότι διαφορετικά συστήματα μπορούν να συνυπάρχουν εντός του φάσματος αυτού. Εξάλλου, μεγάλο μέρος του φάσματος συχνοτήτων που εκχωρείται στη δορυφορική ραδιοπλοήγηση είναι ήδη δεσμευμένο κατά προτεραιότητα στις υπηρεσίες αεροναυτικής ραδιοπλοήγησης (ARNS) [6]. Επομένως, όλα τα νέα συστήματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, συμπεριλαμβανομένου του GALILEO, πρέπει να αποδείξουν την απουσία παρεμβολών με αυτές τις υπηρεσίες προτεραιότητας.

[6] Οι ARNS περιλαμβάνουν όλα τα υπάρχοντα επίγεια συστήματα πλοήγησης για την πολιτική αεροπορία.

4.2. Οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν στην επόμενη WRC:

Κατά τη WRC του 2003, δεν θα χρειαστεί να επιδιωχθεί η πρόσβαση του GALILEO στο φάσμα συχνοτήτων, όπως συνέβη κατά τη WRC του 2000. Θα πρέπει όμως να διασφαλιστεί ότι το φάσμα συχνοτήτων που εκχωρείται στη δορυφορική ραδιοπλοήγηση διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία ώστε το GALILEO να μπορεί να παρέχει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες. Επομένως, θα πρέπει να επιδιωχθεί η αποδοχή από τη WRC των τεχνικών χαρακτηριστικών του φάσματος συχνοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν για τις υπηρεσίες του GALILEO καθώς και της συμβατότητάς τους με τα άλλα συστήματα όσον αφορά το αποδεκτό επίπεδο παρεμβολών.

Τα αποτελέσματα της WRC του 2003 θα είναι καθοριστικής σημασία για το συντονισμό των διαφόρων συστημάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης (GALILEO, GPS, GLONASS, κινεζικά συστήματα) στο εκχωρηθέν φάσμα συχνοτήτων.

Επομένως, πρέπει να αποφευχθεί η επιβολή υπερβολικών περιορισμών στο φάσμα συχνοτήτων που έχει ήδη εκχωρηθεί στο GALILEO από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ρωσική Ομοσπονδία ή και από οργανώσεις όπως η Διεθνής Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO/ΔΟΠΑ).

Καθώς όλα τα κρίσιμα για το GALILEO ζητήματα στη WRC του 2003 αφορούν το φάσμα των συχνοτήτων που έχουν εκχωρηθεί προνομιακά στην πολιτική αεροπορία, κυρίως στα επίγεια συστήματα παροχής συνδρομής στην εναέρια πλοήγηση και στα ραντάρ, η επίτευξη προηγούμενης συμφωνίας με τους κύκλους της εναέριας πλοήγησης, και κυρίως με τη ΔΟΠΑ, είναι καθοριστικής σημασίας.

4.3. Η στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί για την προάσπιση των συμφερόντων του GALILEO στη WRC του 2003

Για την προετοιμασία της WRC του 2003 πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξής τέσσερις προτεραιότητες:

- ολοκλήρωση του φακέλου GALILEO από τεχνική άποψη, καθορίζοντας τις υπηρεσίες και το σχέδιο συχνοτήτων (βλέπε μέρος 3 κατωτέρω).

- διασφάλιση της συνάφειας των διαφόρων κοινοτικών πολιτικών σε θέματα συχνοτήτων και της συνοχής των διαφόρων κοινοτικών παραγόντων.

- διατήρηση στενών σχέσεων με τους κυριότερους μη κοινοτικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην προετοιμασία της WRC του 2003 (CEPT, ITU, EUROCONTROL, ICAO...).

- εξασφάλιση, κατά τη διάρκεια της WRC, της μεγαλύτερης δυνατής υποστήριξης εκ μέρους τρίτων χωρών και διαφόρων περιοχών του κόσμου που διάκεινται ευνοϊκά έναντι του συστήματος GALILEO. Είναι απαραίτητο να αναληφθούν ορισμένες δράσεις για το σκοπό αυτό.

5. Οι σχεσεισ με τις τριτεσ χωρεσ:

5.1. Η σημασία της διεθνούς συνεργασίας

Το GALILEO είναι ένα παγκόσμιο σύστημα. Η διεθνής συνεργασία είναι θεμελιώδες στοιχείο για την απόσπαση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων οφελών από το πρόγραμμα GALILEO. Αναμένεται να ενισχύσει την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και να μειώσει τους τεχνολογικούς και πολιτικούς κινδύνους του προγράμματος. Εκτός από την τεχνική εναρμόνιση με τα υπάρχοντα συστήματα, η διεθνής συνεργασία κρίνεται απαραίτητη για τη διείσδυση στις αγορές και την ανάπτυξη εξοπλισμού εδάφους. Εντάσσεται επίσης στους στόχους της Κοινότητας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, συνεργασίας για την ανάπτυξη, απασχόλησης και περιβάλλοντος.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου για τη δρομολόγηση του προγράμματος GALILEO, αρκετές τρίτες χώρες εξέφρασαν επιθυμία συμμετοχής στο πρόγραμμα υπό διάφορες μορφές. Εξάλλου, η Επιτροπή θεωρεί ότι το πρόγραμμα GALILEO έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και επομένως αφορά το σύνολο των τρίτων χωρών.

Στην πράξη, η συνεργασία με τις τρίτες χώρες αφορά την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως ο έλεγχος και η ασφάλεια του συστήματος, η μεταφορά τεχνολογίας, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ο έλεγχος των εξαγωγών. Όσον αφορά το άνοιγμα σε τρίτες χώρες, θα τηρηθούν ιδιαίτερα οι διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κοινότητα και τα κράτη μέλη όσον αφορά τη μη διάδοση και τον έλεγχο των εξαγωγών, ιδίως σχετικά με αγαθά διπλής χρήσης: στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν υπόψη οι διαφορές όσον αφορά την εφαρμογή των ισχυόντων εξαγωγικών ελέγχων μεταξύ της Κοινότητας και ορισμένων τρίτων χωρών που έχουν προσχωρήσει σε καθεστώτα διεθνών ρυθμίσεων, ιδίως όσον αφορά τις λεπτομέρειες ελέγχου άυλης μεταφοράς τεχνολογίας, την υπερεδαφική διάσταση ορισμένων νομοθεσιών, τους όρους επανεξαγωγής κλπ.

α) Ηνωμένες Πολιτείες:

Πρώτος ενδιαφερόμενος εταίρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέδειξαν ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη σύναψη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Στις 21 και 22 Ιουνίου 2002 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μία θετική σύνοδος διαπραγματεύσεων. Η επόμενη σύνοδος προγραμματίστηκε για τον Οκτώβριο. Στόχος είναι η επίτευξη, εντός του 2003, συμφωνίας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θα καθορίζει τις αρχές της διαλειτουργικότητας και θα ρυθμίζει τα εμπορικά ζητήματα που συνδέονται με τη χρήση του GALILEO και του GPS.

Όσον αφορά τα εμπορικά ζητήματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν ότι η δορυφορική ραδιοπλοήγηση (εξοπλισμός και υπηρεσίες) διέπεται από τους πολυμερείς εμπορικούς κανόνες που απορρέουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ωστόσο, απομένει να εξεταστούν ενδεχόμενα κενά (που αφορούν αγαθά ή υπηρεσίες), τα οποία είναι δυνατό να πληρωθούν με ειδική διάταξη στη μελλοντική διμερή συμφωνία που τελεί επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση.

Σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε επίσης όσον αφορά τα ζητήματα διαλειτουργικότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν θα υιοθετούσε τα πρότυπα του συστήματος GPS, αλλά θα χρησιμοποιούσε τα δικά της πρότυπα, συχνά ταυτόσημα με τα διεθνή πρότυπα, την επιλογή των οποίων υπαγόρευσε η ποιότητα των υπηρεσιών που θα παρέχονται στους χρήστες (αξιοπιστία και συνέχεια των σημάτων, ακρίβεια, χαμηλό κόστος των δεκτών κλπ....). Πράγματι, το GALILEO είναι επίσης έργο εμπορικού χαρακτήρα. Το GPS δεν είναι διεθνές πρότυπο. Για τους χρήστες, το GALILEO θα υπάρχει ασφαλώς ως συμπληρωματικός και διαλειτουργικός σχηματισμός με το GPS, αλλά θα είναι τελείως ανεξάρτητο από αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα παρουσίασε επίσης την κατάσταση προόδου του σχεδίου από τεχνική άποψη και τη σημασία των τεχνολογικών επιλογών που αποφασίστηκαν (χρόνος, γεωδαισία, συχνότητα) όσον αφορά την ποιότητα της υπηρεσίας και τη διαλειτουργικότητα με το GPS για το χρήστη. Οι καλύτεροι εμπειρογνώμονες των κρατών μελών κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση και συμφώνησαν στις απόψεις τους. Οι ευρωπαίοι και αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν πριν από την επόμενη σύνοδο διαπραγματεύσεων που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Οι σχεδιαζόμενες τεχνικές εργασίες σχετικά με συγκεκριμένα ζητήματα αναμένεται να συμβάλλουν στην άρση των τελευταίων εμποδίων στον καθορισμό των αρχών που θα διέπουν τη διαλειτουργικότητα του GALILEO με το GPS.

Ωστόσο, καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε στο ακανθώδες ζήτημα της υπέρθεσης μίας από τις προβλεπόμενες ζώνες συχνοτήτων για τη μελλοντική κρατικά ρυθμιζόμενη υπηρεσία (Public Regulated Service) του GALILEO σε ένα από τα μελλοντικά αμερικανικά στρατιωτικά σήματα (αποκαλούμενο «κωδικός M»). Οι αμερικανοί διαπραγματευτές δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν το θέμα, λόγω της μεγάλης πολιτικής ευαισθησίας του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η Επιτροπή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, πρόβαλε τα εξής σημεία:

- το πρόγραμμα GALILEO είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου προς την Επιτροπή καλύπτει το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται του GALILEO, συμπεριλαμβανομένων των συχνοτήτων. Το ζήτημα των συχνοτήτων μπορεί να ενδιαφέρει το ΝΑΤΟ, αλλά η επίλυση της διαφοράς στο ζήτημα αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Κοινότητας και Ηνωμένων Πολιτειών.

- η προβλεπόμενη υπέρθεση στον αμερικανικό στρατιωτικό κωδικό, η οποία είναι εξάλλου σύμφωνη με τις αποφάσεις που έλαβε το 2000 η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών σχετικά με την πρόσβαση στις συχνότητες, υπαγορεύεται από τεχνικούς και πρακτικούς λόγους, όπως για παράδειγμα η ευρωστία των σημάτων και το αποδεκτό επίπεδο παρεμβολών.

- η Επιτροπή επιθυμεί να ξεκινήσει διάλογο με τις αμερικανικές αρχές στο θέμα αυτό, σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να αντιληφθεί τους αμερικανικούς προβληματισμούς. Εν αναμονή της συγκρότησης του συμβουλίου ασφαλείας το καθήκον αυτό αναλαμβάνει η αρμόδια για διεθνή ζητήματα ομάδα εργασίας, στους κόλπους του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων ασφαλείας GALILEO, τα μέλη της οποίας είναι εξουσιοδοτημένα να επεξεργάζονται και να ανταλλάσσουν κάθε είδους εμπιστευτικές πληροφορίες, ακόμα και στρατιωτικής φύσης. Η πολιτικού χαρακτήρα απόφαση σχετικά με το ζήτημα της ενδεχόμενης υπέρθεσης είναι δυνατό να ληφθεί μόνο μετά την εν λόγω ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών και έχοντας επίγνωση όλων των πιθανών συνεπειών.

Στις διαπραγματεύσεις της με την αμερικανική πλευρά, η Επιτροπή βασίστηκε έως τώρα στην υπόθεση ότι ένα από τα προβλεπόμενα σήματα για την υπηρεσία «PRS» δεν είναι επιδεκτικό παρεμβολών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το σήμα αυτό θα υπερτεθεί σε ένα από τα μελλοντικά στρατιωτικά σήματα GPS και δεν είναι δυνατό να προκληθούν παρεμβολές επιλεκτικά σε δύο σήματα που έχουν υπερτεθεί στην ίδια ζώνη συχνοτήτων με την ίδια διαμόρφωση. Όπως εξηγείται στο σημείο 3.3] 1 ανωτέρω, η διαμόρφωση που θα χρησιμοποιηθεί για την υπέρθεση θα παρέχει τη δυνατότητα στο GALILEO να εκπέμπει ένα σήμα πολύ πιο «εύρωστο» και ισχυρό. Συνέπεια αυτής της λύσης είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιλεκτικά παρεμβολές στους χρήστες του PRS GALILEO. Ως εκ τούτου, απαιτείται πολιτική συμφωνία σχετικά με τον επιβεβλημένο συντονισμό μεταξύ των δύο συστημάτων ραδιοπλοήγησης για την πρόληψη κρίσης ή σε περίπτωση κρίσης.

Η πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας να αποκτήσει το δικό της σύστημα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχει απόλυτα το υψηλής ασφαλείας σήμα «PRS». Αντιβαίνει προς την αποδοχή μίας σχετικής ανεξαρτησίας, η οποία θα αρκούνταν στην υπό προϋποθέσεις χρήση του «κυβερνητικού» (κρατικά ρυθμιζόμενου) σήματος.

β) Ρωσική Ομοσπονδία και Κίνα:

Οι επαφές με τη Ρωσία και την Κίνα καλύπτουν πολλούς τομείς συνεργασίας όσον αφορά το GALILEO. Οι δύο χώρες διαχειρίζονται προηγμένα διαστημικά προγράμματα στον τομέα της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης και θεωρούν τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα στρατηγικό στόχο. Ειδικότερα, τίθεται το ζήτημα της σχέσης μεταξύ των συστημάτων και των προτύπων GLONASS και GALILEO. Παράλληλα με την επιθυμία της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα GALILEO, η Κίνα επιδιώκει από την πλευρά της την ανάπτυξη ενός περιφερειακού συστήματος προσαρμοσμένου στις ανάγκες της και υπέβαλε στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών αίτηση πρόσβασης στις συχνότητες που έχουν εκχωρηθεί στη δορυφορική ραδιοπλοήγηση.

Ρωσική Ομοσπονδία: Σε κάθε διάσκεψη κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, υπογραμμίστηκε το ενδιαφέρον ανάπτυξης της συνεργασίας στον τομέα του GALILEO. Στο παρελθόν οι επίσημες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία επικεντρώθηκαν στον καθορισμό των σεναρίων συνεργασίας και των κοινών βιομηχανικών σχεδίων καθώς και στις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα των συχνοτήτων. Σε συνέχεια των πρόσφατων διμερών επαφών μεταξύ της Επιτροπής και της Ρωσίας, και ειδικότερα κατά τη σύνοδο κορυφής της 29ης Μαΐου 2002, τα δύο μέρη αποφάσισαν να επανεξετάσουν τα συγκεκριμένα πεδία συνεργασίας. Έχουν αμοιβαίο συμφέρον επέκτασης της συνεργασίας τους, τόσο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας όσο και για τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και η Ρωσία θα έπρεπε να προσπαθήσουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους (GALILEO+GLONASS) με στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος δορυφορικής ραδιοπλοήγησης όπου θα εντάσσονται τα σημερινά και τα μελλοντικά συστήματα. Ο συντονισμός των αντίστοιχων θέσεών τους στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών που έχουν ως αντικείμενο τη δορυφορική ραδιοπλοήγηση (ITU/ΔΕΤ, ICAO/ΔΟΠΑ, IMO/ΔΝΟ) θα συμβάλει στο στόχο αυτό.

Σε πρακτικό επίπεδο, πρέπει να αξιοποιηθούν οι συνέργιες που μπορεί να παράσχει στους ευρωπαίους χρήστες η συνύπαρξη των δύο συστημάτων GALILEO και GLONASS όσον αφορά την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών. Πρέπει επίσης να συζητηθεί ο ενδεχόμενος εκσυγχρονισμός των προτύπων GLONASS, καθώς οι ρώσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις πολιτικές, και δη τις εμπορικές, αγορές ραδιοπλοήγησης.

Πέραν της προώθηση των βιομηχανικών και επιστημονικών δεσμών, συμφωνήθηκε η επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο την ταχεία σύναψη συμφωνίας συνεργασίας. Η Επιτροπή θα καταρτίσει σχέδιο συμφωνίας το φθινόπωρο.

Η Επιτροπή διοργάνωσε μεγάλη συνάντηση στρογγυλής τράπεζας με εκπροσώπους των μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων, προκειμένου να ενθαρρύνει τη συνεργασία σχετικά με τις εφαρμογές της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης και να τους ενημερώσει σχετικά με τις δυνατότητες άμεσης συμμετοχής τους στην κοινή επιχείρηση υπό την ιδιότητα των μελλοντικών χρηστών.

Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας: Ο δημογραφικός, οικονομικός και πολιτικός ρόλος της Κίνας και οι δραστηριότητές της στον τομέα της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης δικαιολογούν την προνομιακή μεταχείριση της χώρας αυτής στο πλαίσιο του προγράμματος GALILEO. Σε συνέχεια της σινοευρωπαϊκής διάσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2001, η συνεργασία με την Κίνα υλοποιήθηκε με τις επισκέψεις εμπειρογνωμόνων και με δύο μεγάλα σεμινάρια με τη συμμετοχή όλων των κινεζικών παραγόντων στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και του εμπορίου. Το τελευταίο από τα εν λόγω σεμινάρια διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος στο Πεκίνο στις 3 και 4 Ιουνίου 2002.

Κατά τη συνάντηση της αντιπροέδρου de Palacio και του υπουργού XU, στις 17 Ιουνίου 2002, ανακοινώθηκε η προσεχής εγκαθίδρυση στην Κίνα ενός κέντρου σινοευρωπαϊκής συνεργασίας σχετικά με τη δορυφορική ραδιοπλοήγηση. Στόχος του κέντρου θα είναι η εγκατάσταση ομάδων ευρωπαίων και κινέζων ερευνητών, με αντικείμενο εργασιών το GALILEO και τη ραδιοπλοήγηση εν γένει, και η ενθάρρυνση βιομηχανικών εταιρικών σχέσεων για την έρευνα και την αξιοποίηση των εφαρμογών της τεχνολογίας αυτής.

Ο κινέζος πρωθυπουργός ZHU Rongji εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του να συμμετάσχει πλήρως στο πρόγραμμα GALILEO, συμπεριλαμβανομένης οικονομικής, τεχνικής και πολιτικής συμμετοχής. Το κινεζικό υπουργείο Έρευνας απαρίθμησε από την πλευρά του τους τομείς συνεργασίας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο επίσημης συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Κίνας.

Λόγω της κατάστασης προόδου της ενδεχόμενης συνεργασίας με την Κίνα και της σημασίας των προκλήσεων της συνεργασίας με τη χώρα αυτή όσον αφορά τις αγορές, τις πολιτικές τυποποίησης και τις συχνότητες, καθώς και λόγω των πολιτικών στόχων των δύο πλευρών σε θέματα κυριαρχίας, μεταφοράς τεχνολογίας κλπ., η Επιτροπή θα υποβάλει προσεχώς ειδική πρόταση οδηγίας διαπραγματεύσεων με την Κίνα.

γ) Άλλες τρίτες χώρες:

Μεσόγειος: Η πέμπτη ευρωμεσογειακή υπουργική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Απριλίου 2002 σηματοδότησε την ανανέωση της διαδικασίας της Βαρκελώνης και ενέκρινε σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης σε συνδυασμό με την περιφερειακή στρατηγική (2002-2006) για την περιοχή της Μεσογείου. Η δορυφορική ραδιοπλοήγηση αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο του σχεδίου δράσης, το οποίο στοχεύει στην προώθηση των περιφερειακών στρατηγικών που ευνοούν τα πολυτροπικά συστήματα μεταφορών στις χώρες αυτές.

Η περιφέρεια της Μεσογείου αποδίδει μεγάλη σημασία στο GALILEO και στο προδρομικό σύστημά του EGNOS. Λόγω της γεωγραφικής και οικονομικής εγγύτητάς τους, οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για την εγκατάσταση των επίγειων σταθμών του προγράμματος EGNOS. Ένα από τα υπό κατάρτιση έργα του προγράμματος MEDA συνίσταται στην εγκατάσταση δραστηριοτήτων κατάρτισης και επίδειξης δορυφορικής ραδιοπλοήγησης στις μεσογειακές χώρες εταίρους. Κύριος στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των φορέων λήψης αποφάσεων στις χώρες αυτές σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχει η χρήση του GALILEO και της τεχνολογίας αυτής.

Λατινική Αμερική: Η υποστήριξη των χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την προστασία των συχνοτήτων που εκχωρήθηκαν στο GALILEO. Πρέπει να καταδειχθούν οι δυνατότητες του GALILEO και η σημασία του για τη Λατινική Αμερική.

Από τις πρώτες επαφές με αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων της Αργεντινής, της Χιλής, της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης και της Κολομβίας, προκύπτει ότι αυτές επιδιώκουν να εξισορροπήσουν τις σχέσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσοντας στενούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γεωγραφική, κλιματική και δημογραφική κατάσταση της περιοχής εντείνει τα προβλήματα υποδομών και ασφάλειας των μεταφορών.

Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λατινική Αμερική πρέπει να δώσει έμφαση στην ευρωπαϊκή τεχνογνωσία σε θέματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο περιφερειακό σχέδιο συνεργασίας. Όπως και στην περιφέρεια της Μεσογείου, στόχος είναι η εγκαθίδρυση ενός κέντρου συνεργασίας που θα αναλάβει την υλοποίηση μαθημάτων κατάρτισης και επιδείξεων σχετικά με τη δορυφορική ραδιοπλοήγηση, χρησιμοποιώντας ειδικότερα το σύστημα EGNOS, χάρη στο οποίο είναι δυνατό να εκτιμηθούν από τώρα οι δυνατότητες του GALILEO. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού φορέων λήψης αποφάσεων και μελλοντικών χρηστών στις ενδιαφερόμενες χώρες. Εξάλλου, το GALILEO μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο περιφερειακό σχέδιο πολιτικής αεροπορίας που αναπτύχθηκε για τη Λατινική Αμερική υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας.

Καναδάς: Σε πολιτικό επίπεδο, ο Καναδάς επέδειξε κάποιο ενδιαφέρον ενδεχόμενης συμμετοχής στην κοινή επιχείρηση μέσω της διαστημικής υπηρεσίας του, ώστε η συμμετοχή του στο πρόγραμμα να υπερβαίνει εκείνη της ιδιότητάς του ως συνδεδεμένου μέλους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Το σημείο αυτό συζητείται επί του παρόντος στην Οτάβα. Σε τεχνικό επίπεδο, ο Καναδάς εξακολουθεί να συμμετέχει στις μελέτες GALILEO που τελούν υπό τη διαχείριση της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Αυστραλία: Αρχικά η Αυστραλία επέδειξε απροθυμία να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα στα προγράμματα GALILEO και EGNOS. Ωστόσο, η στάση της άλλαξε και επιδεικνύει πλέον επιθυμία συνεργασίας. Απόδειξη αυτού αποτελεί η επίσκεψη των αυστραλιανών αρχών μεταφορών στην Επιτροπή τον Απρίλιο του 2002. Οι εν λόγω αρχές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των εφαρμογών του GALILEO καθώς και για την υποδοχή και τη διαχείριση στην Αυστραλία επίγειων υποδομών GALILEO. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ξεκίνησε την κατάρτιση του καταλόγου με τα σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συνεργασίας.

Ιαπωνία: Η Ιαπωνία είναι σημαντική χώρα λόγω των πολλών οικονομικών και πολιτικών δεσμών που διατηρεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης είναι μία χώρα που ανέπτυξε προηγμένη τεχνολογία στον τομέα της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, μολονότι οι ιαπωνικές αρχές δεν έχουν επιλέξει ακόμα μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών εντοπισμού, όπως η συνδυασμένη χρήση του GPS/MSAS ή του GALILEO/GPS. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές βιομηχανίες, με την υποστήριξη της «Federal Aviation Authority», ανέπτυξαν στενούς δεσμούς με τις ιαπωνικές αρχές εξάγοντας την αμερικανική τεχνολογία για την ανάπτυξη του ιαπωνικού συστήματος MSAS, ισοδύναμου του συστήματος EGNOS. Εξάλλου, η Ιαπωνία αντιτάχθηκε στην εκχώρηση συχνοτήτων στο GALILEO κατά τη διάρκεια της WRC του 2000 στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία πρέπει να αφορούν κυρίως το σημείο αυτό.

Η δορυφορική ραδιοπλοήγηση συγκαταλέγεται στις επτά προτεραιότητες συνεργασίας που αναφέρει η Επιτροπή στην προσεχή ανακοίνωσή της σχετικά με τη σύναψη οικονομικής και εμπορικής εταιρικής σχέσης με την Ιαπωνία. Η προτεραιότητα αυτή επιβεβαιώθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ιαπωνίας στις 8 Ιουλίου 2002. Αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον το δημόσιων και βιομηχανικών αρχών της Ιαπωνίας να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στο πρόγραμμα GALILEO.

Ουκρανία: Η Ουκρανία είναι διαστημική δύναμη και συμμετείχε ειδικότερα στην ανάπτυξη του ρωσικού προγράμματος GLONASS. Κατά τις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ εμπειρογνωμόνων σχετικά με το πρόγραμμα GALILEO εν όψει της ενδεχόμενης συνεργασίας. Η Ουκρανία, η οποία βρίσκεται πλησίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των εφαρμογών του GALILEO στον τομέα των μεταφορών. Η Επιτροπή πρόβαλε πάντα στην Ουκρανία ότι πρέπει να συνεχιστούν οι ανταλλαγές στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας και εταιρικής σχέσης.

Ινδία: Οι αρμόδιες ινδικές αρχές για την αεροπορία και την έρευνα επιδιώκουν την εγκατάσταση ενός συστήματος δορυφορικής ραδιοπλοήγησης πρώτης γενεάς, δηλαδή τύπου EGNOS ή WAAS. Στο θέμα αυτό, η ευρωπαϊκή και η αμερικανική βιομηχανία ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Ο τομέας της αεροπορίας κατέχει κεντρική θέση στο σχέδιο αυτό λόγω των απαιτήσεων της εναέριας ασφάλειας, δεδομένου ότι τον ινδικό εναέριο χώρο διασχίζει πολύ σημαντικός αριθμός διεθνών πτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ξεκίνησε τη συνεργασία με την Ινδία, με στόχο να καταστεί δυνατή η χρήση του συστήματος EGNOS, προδρομικού συστήματος του GALILEO. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή τεχνολογία θα αποτελέσει τη βάση ενδεχόμενου μελλοντικού συστήματος που θα αναπτύξει η Ινδία, η οποία επιθυμεί να διαθέτει δικό της σύστημα ραδιοπλοήγησης.

δ) Υποψήφιες χώρες:

Τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν ανωτέρω σχετικά με τις τρίτες χώρες δεν αφορούν φυσικά τις υποψήφιες χώρες, οι οποίες πρόκειται να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες αυτές θα κατέχουν προνομιακή θέση στο πρόγραμμα GALILEO, υπό την ιδιότητα των μελλοντικών συγκυρίων του συστήματος. Είναι άλλωστε απαραίτητο να εμπλακούν από τώρα υπέρ του GALILEO στα διεθνή φόρουμ καθώς και να προετοιμαστούν για να αναλάβουν το μελλοντικό ρόλο τους ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δομών που θα συσταθούν για το πρόγραμμα GALILEO.

Οι διμερείς και πολυμερείς (ΟΗΕ) επαφές απέδειξαν τις ικανότητες των χωρών αυτών να χρησιμοποιούν και να αναπτύσσουν υπηρεσίες δορυφορικής ραδιοπλοήγησης για χρήση στις μεταφορές, τη γεωδαισία και τις επιστήμες εν γένει. Η ευαισθητοποίηση των εν λόγω χωρών σχετικά με τη σημασία του προγράμματος GALILEO θα επισπευσθεί με το σεμινάριο που προετοιμάζεται στην Πολωνία. Η πρώτη σχετική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία στις 19 και 20 Ιουνίου 2002, στο πλαίσιο σεμιναρίου που διοργανώθηκε από κοινού από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος σχετικά με το σύνολο των διαστημικών εφαρμογών.

5.2. Η συμμετοχή των μελών των τρίτων χωρών στην κοινή επιχείρηση

Όσον αφορά τις μορφές που είναι δυνατό να προσλάβει η συνεργασία με τις τρίτες χώρες, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στο άρθρο 5 του κανονισμού για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης GALILEO προβλέπεται ρητά η συμμετοχή στην κοινή επιχείρηση μελών από τρίτες χώρες.

Πέραν των οδηγιών διαπραγματεύσεων του Συμβουλίου, οι οποίες περιλαμβάνουν εξ ορισμού ευρύ φάσμα θεμάτων (επιστημονική και βιομηχανική συνεργασία, εμπορικά ζητήματα κλπ.), τίθεται το συγκεκριμένο ζήτημα της συμμετοχής των τρίτων χωρών στις δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης.

Ήδη αρκετές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή αυτής της μορφής στο πρόγραμμα GALILEO. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της συμμετοχής με διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών και της κοινής επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική έγκριση δίδεται από το Συμβούλιο.

Τα ιδρυτικά μέλη της κοινής επιχείρησης, εφαρμόζοντας τις αντίστοιχες διαδικασίες τους για τη λήψη αποφάσεων, θα πρέπει να αναλύσουν τους όρους της συμμετοχής αυτής. Στους όρους περιλαμβάνονται ειδικότερα το ύψος της οικονομικής συνεισφοράς στην κοινή επιχείρηση, η έγκριση από την ενδιαφερόμενη χώρα των βασικών στοιχείων της στρατηγικής GALILEO [7], η προστασία των υποδομών GALILEO, η αποδοχή των κοινοτικών αρχών που αφορούν τη μεταφορά τεχνολογίας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

[7] Υποστήριξη των προτύπων GALILEO στον ΙΜΟ/ΔΝΟ και την ICAO/ΔΟΠΑ, μη διάκριση των υπηρεσιών και του εξοπλισμού GALILEO σύμφωνα με τον ΠΟΕ, μη διάκριση του GALILEO στην ΙΤU/ΔΕΤ.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Συμβούλιο, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, πρέπει να εγκρίνει τις εν λόγω προσχωρήσεις καθώς και τους συναφείς με αυτές όρους.

5.3. Οι οδηγίες διαπραγμάτευσης

Κίνα: Η Επιτροπή προετοιμάζει, με στόχο την προσεχή έγκρισή της από το Συμβούλιο, μία πρόταση οδηγίας διαπραγμάτευσης για την επισημοποίηση των δράσεων συνεργασίας με τη χώρα αυτή, ανάλογη με τις εντολές που χορηγήθηκαν για τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Η εντολή αυτή αφορά το σύνολο των θεμάτων, από την επιστημονική και βιομηχανική συνεργασία έως την πολιτική συνεργασία.

Άλλες τρίτες χώρες: Δεδομένου του αριθμού των αιτήσεων και της αναγκαιότητας συνεπούς προσέγγισης, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να εγκρίνει προσεχώς οδηγία διαπραγμάτευσης, η οποία θα περιλαμβάνει μία τυποποιημένη συμφωνία για το σύνολο των τρίτων χωρών, αντί μίας συμφωνίας για κάθε επιμέρους τρίτη χώρα.

Η οδηγία αυτή θα αφορά τομείς όπως πολιτική, τεχνική (π.χ. διαλειτουργικότητα), βιομηχανική, χρηματοοικονομική συνεργασία, διαχείριση του GALILEO, συμπεριλαμβανομένης της κοινής επιχείρησης, επιστημονική συνεργασία και έρευνα/ κατάρτιση.

Η συνεργασία για την προώθηση των περιφερειακών και τοπικών υπηρεσιών αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη του GALILEO, λαμβάνοντας υπόψη τα ζητήματα κυριαρχίας.

Το τελικό περιεχόμενο των συμφωνιών συνεργασίας θα διαφέρει ανάλογα με τη χώρα. Όσο ευρύτερη θα είναι η προβλεπόμενη συνεργασία [8], τόσο αναλυτικότερη θα είναι και η πρόταση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο.

[8] Ενδεχομένως, π.χ., με την Ιαπωνία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στο παράρτημα 3 αναφέρονται οι επόμενες καταληκτικές ημερομηνίες. Τα ακόλουθα σημεία θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικών προσανατολισμών:

- ο καθορισμός των υπηρεσιών GALILEO και το σχέδιο συχνοτήτων, με βάση την τελευταία έκδοση του τεχνικού εγγράφου που εκπόνησαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής.

- η υπέρθεση των συχνοτήτων για την υπηρεσία PRS και οι συνομιλίες που πρέπει να διεξαχθούν σχετικά με το ζήτημα αυτό με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

- οι διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν με την Κίνα και τις λοιπές τρίτες χώρες.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Καθορισμός των λειτουργικών καθηκόντων και των υπηρεσιών του Galileo

Γενική παρουσίαση

Τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος Galileo και των υπηρεσιών και των λειτουργιών που παρέχει παρουσιάζονται στο έγγραφο της ομάδας υψηλού επιπέδου σχετικά με τον καθορισμό, το οποίο αποτελεί το πλαίσιο του προγράμματος Galileo και τυγχάνει εφαρμογής στο έγγραφο απαιτήσεων της αποστολής (λειτουργικών καθηκόντων). Το έγγραφο αυτό, που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, αποτελεί απόρροια μίας διαδικασίας διαβούλευσης με χρήστες, κράτη μέλη και πιθανούς επενδυτές και λαμβάνει υπόψη τα συμπεράσματα των πρόσφατων μελετών τεχνικού καθορισμού.

Ο ευρωπαϊκός στόχος της πλήρους αυτονομίας όσον αφορά τη δορυφορική ραδιοπλοήγηση θα επιτευχθεί μέσω μίας προσέγγισης δύο επιπέδων: αφενός με το σύστημα EGNOS (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υπέρθεσης για τη Γεωστατική Πλοήγηση) το 2004 και αφετέρου με το σύστημα Galileo, το οποίο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2008. Το σύστημα Galileo θα είναι το πρώτο μη στρατιωτικό σύστημα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης και δορυφορικού προσδιορισμού θέσης, το οποίο σχεδιάστηκε και λειτουργεί υπό πολιτικό έλεγχο. Το σύστημα Galileo θα είναι διαλειτουργικό με άλλα συστήματα προκειμένου να διευκολύνεται η συνδυασμένη χρήση τους. Όσον αφορά τις εφαρμογές στο πεδίο της ασφάλειας της ζωής και τις εμπορικές εφαρμογές, οι υπηρεσίες ραδιοπλοήγησης θα παρέχουν εγγύηση, η οποία πέρα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, διαφοροποιεί το Galileo από τα υφιστάμενα GNSS (παγκόσμια συστήματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης). Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην πτυχή του συστήματος Galileo που αφορά την ασφάλεια, με στόχο την προστασία της υποδομής του και την αποφυγή της ενδεχόμενης κακής χρήσης των σημάτων του.

Έχουν προσδιοριστεί τέσσερις υπηρεσίες ραδιοπλοήγησης και μία υπηρεσία στήριξης επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης με στόχο την κάλυψη του ευρύτερου δυνατού φάσματος αναγκών των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματικών χρηστών, επιστημόνων, χρηστών της ευρύτερης αγοράς, καθώς και του τομέα της ασφάλειας της ζωής και του δημόσιου τομέα. Οι ακόλουθες αποκλειστικά δορυφορικές υπηρεσίες του συστήματος Galileo θα παρέχονται σε παγκόσμιο επίπεδο και ανεξάρτητα από άλλα συστήματα, συνδυάζοντας τα διαστημικά σήματα του Galileo:

i) Η ανοικτή υπηρεσία (OS) είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού ανοικτών σημάτων, παρέχεται χωρίς χρέωση του χρήστη και οι επιδόσεις της όσον αφορά στον προσδιορισμό της θέσης στο χώρο και το χρόνο είναι ανταγωνιστικές με τις επιδόσεις άλλων παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης (GNSS).

ii) Η υπηρεσία ασφάλειας της ζωής (Safety of Life Service - SoL) βελτιώνει τις επιδόσεις της ανοικτής υπηρεσίας με την έγκαιρη προειδοποίηση του χρήστη όταν δεν επιτυγχάνει συγκεκριμένα επίπεδα ακρίβειας (ακεραιότητα). Για την εν λόγω υπηρεσία προβλέπεται η παροχή εγγύησης υπηρεσιών.

iii) Η εμπορική υπηρεσία (Commercial Service - CS) προβλέπει πρόσβαση σε δύο επιπλέον σήματα, παρέχοντας δυνατότητα υψηλότερου ρυθμού μετάδοσης δεδομένων και δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ακρίβεια. Για την εν λόγω υπηρεσία προβλέπεται η παροχή εγγύησης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η υπηρεσία αυτή παρέχει επίσης περιορισμένη χωρητικότητα εκπομπής για μηνύματα από κέντρα υπηρεσιών προς χρήστες (τάξης μεγέθους 500 δυφίων ανά δευτερόλεπτο).

iv) Η κρατικά ρυθμιζόμενη υπηρεσία (Public Regulated Service - PRS) παρέχει στοιχεία σχετικά με την ακριβή θέση στο χώρο και το χρόνο σε συγκεκριμένους χρήστες που απαιτούν αυξημένη συνέχεια, με ελεγχόμενη πρόσβαση. Το σήμα της υπηρεσίας PRS θα μεταδίδεται σε δύο συχνότητες με κρυπτογραφημένους κωδικούς μέτρησης αποστάσεων και κρυπτογραφημένα δεδομένα.

v) Η υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (Search and Rescue Service - SAR) εκπέμπει παγκοσμίως τα μηνύματα συναγερμού που λαμβάνονται από ραδιοφάρους εκπομπής σημάτων κινδύνου. Θα συμβάλλει στη βελτίωση των επιδόσεων του διεθνούς συστήματος αναζήτησης και διάσωσης COSPAS-SARSAT.

Οι αποκλειστικά δορυφορικές υπηρεσίες του Galileo μπορούν σε τοπικό επίπεδο να ενισχυθούν μέσω του συνδυασμού τους με τοπικά στοιχεία στην περίπτωση απαιτητικότερων εφαρμογών.

Τα σήματα του Galileo μπορούν επίσης να συνδυαστούν με άλλα συστήματα, GNSS (GLONASS, GPS) ή μη (π.χ. GSM και UMTS), για την παροχή ενισχυμένων υπηρεσιών για συγκεκριμένες εφαρμογές.

Η δομή του Galileo βασίστηκε σε προσέγγιση προσανατολισμένη στην παροχή υπηρεσιών. Το σύστημα Galileo, που αποτελείται από έναν σχηματισμό 27 ενεργών και 3 εφεδρικών δορυφόρων σε τροχιά μεσαίου ύψους και από το αντίστοιχο επίγειο σκέλος, θα εκπέμπει το διαστημικό σήμα που απαιτείται για την παροχή των αποκλειστικά δορυφορικών υπηρεσιών. Η ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο θα διευκολύνεται από το γεγονός ότι το συνολικό σύστημα θα είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο που να συνδυάζεται εύκολα με τοπικά συστήματα. Παρομοίως, η διαλειτουργικότητα μεταξύ του Galileo και εξωτερικών στοιχείων θα αποτελεί καίρια συνιστώσα του σχεδιασμού του Galileo, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η ανάπτυξη εφαρμογών που να συνδυάζουν τις υπηρεσίες του Galileo με υπηρεσίες εξωτερικών συστημάτων (π.χ. συστημάτων ραδιοπλοήγησης ή επικοινωνιών).

Ανοικτή υπηρεσία (OS)

Σκοπός

Η ανοικτή υπηρεσία του Galileo παρέχει, χωρίς χρέωση, πληροφορίες προσδιορισμού στίγματος, ταχύτητας και χρόνου. Η υπηρεσία αυτή είναι κατάλληλη για εφαρμογές που αποβλέπουν στο ευρύτερο κοινό, όπως συστήματα ραδιοπλοήγησης στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και υβριδισμός στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Η υπηρεσία προσδιορισμού χρόνου είναι συγχρονισμένη με τη διεθνή ώρα UTC όταν χρησιμοποιείται με δέκτες σε σταθερές θέσεις. Η υπηρεσία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο εφαρμογών όπως ένα δίκτυο συγχρονισμού ή επιστημονικές εφαρμογές.

Επιδόσεις και χαρακτηριστικά

Οι επιδόσεις - στόχοι της υπηρεσίας όσον αφορά την ακρίβεια και τη διαθεσιμότητα θα είναι ανταγωνιστικοί σε σύγκριση με τα υπάρχοντα GNSS και περαιτέρω σχεδιαζόμενες εξελίξεις. Επιπλέον, η ανοικτή υπηρεσία θα είναι διαλειτουργική με άλλα GNSS, προκειμένου να διευκολύνεται η παροχή συνδυασμένων υπηρεσιών.

Εφαρμογή

Τα σήματα ανοικτής υπηρεσίας εκπέμπονται σε χωριστές συχνότητες προκειμένου να είναι δυνατή η διόρθωση των λαθών που οφείλονται σε ιονοσφαιρικά φαινόμενα μέσω της διαφοροποίησης των μετρήσεων απόστασης σε κάθε συχνότητα. Κάθε συχνότητα ραδιοπλοήγησης θα περιλαμβάνει δύο σήματα κωδικού μέτρησης απόστασης (χωρίς διαφορά φάσης και σε ορθογωνισμό). Τα δεδομένα προστίθενται σε έναν από τους κωδικούς μέτρησης απόστασης, ενώ ο άλλος «πιλοτικός» κωδικός μέτρησης απόστασης δεν περιέχει δεδομένα, για ακριβέστερες και ορθότερες μετρήσεις ραδιοπλοήγησης.

Εμπορική υπηρεσία (CS)

Σκοπός

Η εμπορική υπηρεσία θα καταστήσει δυνατή την ανάπτυξη επαγγελματικών εφαρμογών, με αυξημένες επιδόσεις ραδιοπλοήγησης και δεδομένα προστιθέμενης αξίας, σε σύγκριση με την ανοικτή υπηρεσία. Οι προβλεπόμενες εφαρμογές θα βασίζονται:

* στη μετάδοση δεδομένων με ρυθμό 500 bps, για υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας,

* στην εκπομπή δύο σημάτων, σε άλλη συχνότητα από εκείνη των σημάτων της ανοικτής υπηρεσίας για τη διευκόλυνση προηγμένων εφαρμογών όπως η ολοκλήρωση των εφαρμογών προσδιορισμού στίγματος του Galileo με δίκτυα ασύρματων επικοινωνιών, ο προσδιορισμός θέσης υψηλής ακρίβειας και η ραδιοπλοήγηση σε εσωτερικούς χώρους.

Επιδόσεις και χαρακτηριστικά

Η εταιρεία εκμετάλλευσης του Galileo (GOC) θα καθορίσει το επίπεδο επιδόσεων που δύναται να προσφέρει σε σχέση με κάθε εμπορική υπηρεσία, αφού προσδιορίσει τις απαιτήσεις της βιομηχανίας και τις ανάγκες των καταναλωτών. Υπάρχει πρόθεση παροχής εγγύησης σχετικά με την εν λόγω υπηρεσία.

Η εμπορική υπηρεσία θα είναι υπηρεσία ελεγχόμενης πρόσβασης. Τη λειτουργία της θα αναλάβουν φορείς παροχής εμπορικών υπηρεσιών μετά τη σύναψη συμφωνίας παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης με την GOC.

Οι φορείς παροχής εμπορικών υπηρεσιών θα λαμβάνουν αποφάσεις που σχετίζονται με τις παρεχόμενες υπηρεσίες: π.χ. δεδομένα ακεραιότητας, διαφοροποιημένες διορθώσεις για επιμέρους περιοχές κλπ.... ανάλογα με τα τελικά χαρακτηριστικά των άλλων υπηρεσιών που θα παρέχει το Galileo.

Εφαρμογή

Τα σήματα της εμπορικής υπηρεσίας θα είναι τα σήματα της ανοικτής υπηρεσίας και δύο επιπλέον κρυπτογραφημένα σήματα (κωδικοί μέτρησης αποστάσεων και δεδομένα), στη ζώνη «E6».

Υπηρεσία ασφάλειας της ζωής (SoL)

Σκοπός

Αγορές-στόχοι της υπηρεσίας ασφάλειας της ζωής είναι οι χρήσεις καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια, για παράδειγμα οι τομείς της ναυσιπλοΐας, της αεροπλοΐας και των σιδηροδρόμων, οι εφαρμογές ή οι λειτουργίες των οποίων απαιτούν υψηλά επίπεδα επιδόσεων.

Η υπηρεσία θα εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου επιδόσεις παγκοσμίως, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της κοινότητας των χρηστών και την αύξηση των συνθηκών ασφάλειας σε περιοχές όπου δεν είναι επαρκείς οι παραδοσιακές επίγειες υποδομές για την παροχή ανάλογων υπηρεσιών. Μία αδιάλειπτη υπηρεσία παρεχόμενη σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξήσει την απόδοση εταιρειών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, π.χ. αεροπορικών εταιρειών και εταιρειών υπερατλαντικών θαλάσσιων μεταφορών.

Επιδόσεις και χαρακτηριστικά

Σε σχέση με τις υπηρεσίες ασφάλειας της ζωής, ορισμένα επίπεδα υπηρεσιών καθορίζονται νομοθετικά σε διάφορους τομείς των διεθνών μεταφορών, για παράδειγμα στα πρότυπα και τις συνιστώμενες πρακτικές (Standards and Recommended Practices - SARPS) της ICAO/ΔΟΠΑ. Το Galileo θα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες πολύ συγκεκριμένου επιπέδου, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας που διέπει όλους τους σχετικούς τομείς και στα ισχύοντα πρότυπα. Υπάρχει πρόθεση παροχής εγγύησης σε σχέση με την εν λόγω υπηρεσία.

Η πρόσβαση στην υπηρεσία θα είναι ανοικτή και το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα πιστοποίησης του σήματος (π.χ. με χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής), προκειμένου οι χρήστες να είναι βέβαιοι ότι το σήμα που λαμβάνουν προέρχεται πράγματι από το Galileo. Αυτό το χαρακτηριστικό του συστήματος, το οποίο θα ενεργοποιείται εφόσον το ζητήσει ο χρήστης, πρέπει να παρέχει εγγυήσεις διαφάνειας και αμεροληψίας στους χρήστες και να μην οδηγεί σε μείωση των επιδόσεων.

Η παροχή πληροφοριών ακεραιότητας [9] σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της εν λόγω υπηρεσίας. Περιοχές εκτός της Ευρώπης δύνανται επίσης να στηρίξουν την παροχή της εν λόγω υπηρεσίας σε περιφερειακή βάση, με την παροχή περιφερειακών πληροφοριών χαρακτηριζόμενων από ακεραιότητα μέσω των δορυφόρων του Galileo.

[9] Ακεραιότητα είναι η ικανότητα του συστήματος να προειδοποιεί έγκαιρα τον χρήστη όταν δεν επιτυγχάνει συγκεκριμένα επίπεδα ακρίβειας.

Η υπηρεσία ασφάλειας της ζωής θα παρέχεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στα χαρακτηριστικά της περιλαμβάνεται η ύπαρξη δύο επιπέδων συνθηκών έκθεσης σε κίνδυνο, ενώ τυγχάνει εφαρμογής σε πολλές εφαρμογές σε διάφορους τομείς των μεταφορών, για παράδειγμα στις εναέριες, τις οδικές, τις θαλάσσιες και τις σιδηροδρομικές μεταφορές:

* Το «κρίσιμο» επίπεδο καλύπτει λειτουργίες όπου ο χρόνος έχει καθοριστική σημασία, για παράδειγμα, στην αεροπλοΐα, λειτουργίες προσέγγισης με κάθετη καθοδήγηση.

* Το «μη κρίσιμο» επίπεδο καλύπτει ευρύ φάσμα λειτουργιών, στο πλαίσιο των οποίων ο χρόνος είναι λιγότερο καθοριστικής σημασίας, όπως η ναυσιπλοΐα ανοικτής θάλασσας, στον τομέα της ναυτιλίας.

Τα σήματα της υπηρεσίας SoL εκπέμπονται στις ζώνες E5a+E5b και L1. Το Galileo θα ενισχύσει με την υπηρεσία του αυτή την κοινότητα της ασφάλειας της ζωής παρέχοντας επιπλέον εναλλακτικά επίπεδα υπηρεσιών σε περιπτώσεις προβληματικής λειτουργίας (π.χ. στις περιπτώσεις όπου μία ή δύο συχνότητες δεν είναι διαθέσιμες λόγω παρεμβολών).

Εφαρμογή

Τα σήματα της υπηρεσίας ασφάλειας της ζωής εκπέμπονται σε διαφορετικές συχνότητες προκειμένου να είναι δυνατή η διόρθωση λαθών που οφείλονται σε ιονοσφαιρικά φαινόμενα μέσω της διαφοροποίησης των μετρήσεων απόστασης σε κάθε συχνότητα. Κάθε συχνότητα ραδιοπλοήγησης θα περιλαμβάνει δύο σήματα κωδικών μέτρησης απόστασης (χωρίς διαφορά φάσης και σε ορθογωνισμό). Τα δεδομένα προστίθενται σε έναν από τους κωδικούς μέτρησης απόστασης, ενώ ο άλλος «πιλοτικός» κωδικός μέτρησης απόστασης δεν περιέχει δεδομένα, για ακριβέστερες και ορθότερες μετρήσεις ραδιοπλοήγησης. Τα δεδομένα ακεραιότητας θα εκπέμπονται στις ζώνες L1 και E5b.

Κρατικά ρυθμιζόμενη υπηρεσία (PRS)

Σκοπός

Η PRS θα παρέχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας έναντι απειλών για τα διαστημικά σήματα του Galileo σε σύγκριση με τις ανοικτές υπηρεσίες (OS, CS και SoL) μέσω της χρήσης των κατάλληλων τεχνολογιών περιορισμού των παρεμβολών.

Η ανάγκη για την ύπαρξη δημόσιας υπηρεσίας (PRS) προκύπτει από την ανάλυση των απειλών για το σύστημα Galileo και τον προσδιορισμό των εφαρμογών υποδομής στις οποίες η διακοπή του διαστημικού σήματος από οικονομικούς τρομοκράτες ή δυσαρεστημένους, από ανατρεπτικές οργανώσεις ή εχθρικές υπηρεσίες θα είχε ενδεχομένως ως αποτέλεσμα καταστροφικές συνέπειες για την εθνική ασφάλεια, την επιβολή του νόμου, την ασφάλεια ή την οικονομική δραστηριότητα σε μία ευρεία γεωγραφική περιοχή.

Στόχος της δημόσιας υπηρεσίας είναι η αύξηση της πιθανότητας διαρκούς διάθεσης του διαστημικού σήματος, σε περιπτώσεις κινδύνου παρεμβολών, σε εκείνους τους χρήστες που το χρειάζονται. Στις εφαρμογές της υπηρεσίας περιλαμβάνονται οι εξής:

α) σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

* η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol).

* η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

* οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την πολιτική προστασία, την ασφάλεια (οργανισμός για την ασφάλεια στη θάλασσα) και εκείνες που καλούνται να παρέμβουν σε επείγουσες περιπτώσεις (ειρηνευτικές δυνάμεις, δυνάμεις ανθρωπιστικών παρεμβάσεων).

β) στα κράτη μέλη:

* οι δυνάμεις τάξης και ασφαλείας.

* οι δυνάμεις ή υπηρεσίες καταστολής του εγκλήματος.

* οι υπηρεσίες πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την προστασία της εθνικής ασφάλειας.

* οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων.

Η εισαγωγή τεχνολογιών περιορισμού των παρεμβολών δημιουργεί την ευθύνη διασφάλισης της δεόντως ελεγχόμενης πρόσβασης σε αυτές τις τεχνολογίες, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος ενδεχόμενης χρήσης τους σε βάρος των κρατών μελών. Η πρόσβαση στην PRS θα ελέγχεται μέσω καίριων συστημάτων διαχείρισης, εγκεκριμένων από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Επιδόσεις και χαρακτηριστικά

Η πρόσβαση στη δημόσια υπηρεσία θα ελέγχεται από αρχές που πρόκειται να οριστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της κρυπτογράφησης των σημάτων και της κατάλληλης παροχής πρόσβασης.

Εφαρμογή

Τα σήματα της δημόσιας υπηρεσίας εκπέμπονται μόνιμα σε χωριστές συχνότητες σε σχέση με τις ανοικτές αποκλειστικά δορυφορικές υπηρεσίες του Galileo, προκειμένου να μην χάνεται η PRS όταν η πρόσβαση στην ανοικτή υπηρεσία δεν είναι δυνατή σε κάποια περιοχή. Πρόκειται για ευρυζωνικά σήματα προκειμένου να είναι ανθεκτικά σε απρόκλητες ή κακόβουλες παρεμβολές και επομένως να παρέχουν καλύτερη συνέχεια υπηρεσίας.

Η χρήση της δημόσιας υπηρεσίας περιορίζεται σε αυστηρά προσδιορισμένες κατηγορίες χρηστών, εγκεκριμένων από την ΕΕ και τις συμμετέχουσες χώρες. Τα κράτη μέλη θα εξουσιοδοτούν την πρόσβαση χρηστών μέσω της εφαρμογής κατάλληλων τεχνικών ελεγχόμενης πρόσβασης. Τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν τον έλεγχο της διανομής των δεκτών.

Υπηρεσία έρευνας και διάσωσης

Σκοπός

Η στήριξη του Galileo στην υπηρεσία έρευνας και διάσωσης - στο εξής SAR/Galileo - αποτελεί συνεισφορά της Ευρώπης στη διεθνή κοινή προσπάθεια ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων αναζήτησης και διάσωσης COSPAS-SARSAT. Η SAR/Galileo:

* θα πληροί τις απαιτήσεις και θα συμμορφώνεται με τους κανονισμούς του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) - μέσω του εντοπισμού των θαλάσσιων θεσιδεικτικών ραδιοφάρων έκτακτης ανάγκης (EPIRB) της παγκόσμιας υπηρεσίας ναυτιλιακού κινδύνου και ασφάλειας και της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) μέσω του εντοπισμού των τερματικών εντοπισμού άμεσης ανάγκης,

* θα είναι συμβατή με το σύστημα COSPAS-SARSAT προκειμένου να συνεισφέρει αποτελεσματικά στη διεθνή προσπάθεια αναζήτησης και διάσωσης.

Επιδόσεις και χαρακτηριστικά

Η SAR/Galileo θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη σημαντικών βελτιώσεων του υπάρχοντος συστήματος COSPAS-SARSAT:

* λήψη σε πραγματικό χρόνο σχεδόν σημάτων κινδύνου που εκπέμπονται από οπουδήποτε στον πλανήτη (ο μέσος χρόνος αναμονής ανέρχεται σήμερα σε μία ώρα),

* ακριβής εντοπισμός θέσης του σήματος κινδύνου,

* εντοπισμός μέσω πολλαπλών δορυφόρων προς αποφυγή των εμποδίων που δημιουργεί το ανάγλυφο σε δυσμενείς συνθήκες,

* αυξημένη διαθεσιμότητα του διαστημικού τμήματος (27 δορυφόροι σε τροχιά μεσαίου ύψους επιπλέον των τεσσάρων δορυφόρων σε τροχιά χαμηλού ύψους και των τριών γεωστατικών δορυφόρων του υπάρχοντος συστήματος).

Επιπλέον, η SAR/Galileo θα εισάγει μία νέα λειτουργία αναζήτησης και διάσωσης, δηλαδή την παροχή ζεύξης επιστροφής από τον φορέα εκμετάλλευσης της SAR προς το ραδιοφάρο εκπομπής του σήματος κινδύνου, διευκολύνοντας έτσι τις επιχειρήσεις διάσωσης και συμβάλλοντας στον προσδιορισμό και την απόρριψη των εσφαλμένων ειδοποιήσεων.

Εφαρμογή

Ο πομποδέκτης αναζήτησης και διάσωσης στους δορυφόρους του συστήματος Galileo εντοπίζει το σήμα κινδύνου που εκπέμπεται από κάθε ραδιοφάρο COSPAS-SARSAT που εκπέμπει σήμα στη ζώνη των 406 - 406.1 MHz, και μεταδίδει την πληροφορία αυτή σε ειδικούς επίγειους σταθμούς στη ζώνη «L6». Τα κέντρα ελέγχου αποστολής (MCC) του COSPAS-SARSAT αναλαμβάνουν τον προσδιορισμό του στίγματος των ραδιοφάρων εκπομπής σημάτων κινδύνου, από τη στιγμή του εντοπισμού τους από το ειδικό επίγειο τμήμα.

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 1: Κύρια χαρακτηριστικά των υπηρεσιών του Galileo

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

// Ανοικτή υπηρεσία - OS (προσδιορισμός χρόνου)

Φέρουσες συχνότητες // Τριών συχνοτήτων

Κάλυψη // Παγκόσμια

Ορθότητα χρονισμού σε σχέση με το UTC/TAI // 30 nsec

Διαθεσιμότητα // 99,8 %

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Υπηρεσία έρευνας και διάσωσης του Galileo (SAR/Galileo)

Ικανότητα // Κάθε δορυφόρος θα μεταδίδει ταυτόχρονα σήματα από έως και 150 ενεργούς ραδιοφάρους

Μείωση του λανθάνοντος χρόνου του συστήματος // Η επικοινωνία ραδιοφάρων και επίγειων σταθμών αναζήτησης και διάσωσης θα καθιστά δυνατό τον εντοπισμό ενός σήματος κινδύνου εντός χρονικού διαστήματος μικρότερου των 10 λεπτών. Λανθάνων χρόνος είναι ο χρόνος μεταξύ της αρχικής ενεργοποίησης του ραδιοφάρου και του εντοπισμού του σημείου εκπομπής του σήματος κινδύνου.

Ποιότητα υπηρεσίας // Λόγος δυφιακών σφαλμάτων < 10-5 για τη ζεύξη επικοινωνίας: ραδιοφάρου προς επίγειο σταθμό SAR

Ρυθμός γνωστοποίησης στοιχείων // 6 σήματα των 100 bits το καθένα/ λεπτό

Διαθεσιμότητα // > 99,8%

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 2: Κύρια χαρακτηριστικά των σημάτων του Galileo

Στο ακόλουθο διάγραμμα περιγράφεται η εκπομπή των σημάτων ραδιοπλοήγησης του Galileo:

* 4 σήματα μεταδίδονται στο φάσμα συχνοτήτων 1164-1215 MHz (E5a-E5b)

* 3 σήματα μεταδίδονται στο φάσμα συχνοτήτων 1260-1300 MHz (E6)

* 3 σήματα μεταδίδονται στο φάσμα συχνοτήτων 1559-1591 MHz (L1)

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

Lower L-Band = Χαμηλότερη ζώνη L

Upper L-Band = Υψηλότερη ζώνη L

IN PHASE = ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΑΣΗΣ

IN QUADRATURE = ΣΕ ΟΡΘΟΓΩΝΙΣΜΟ

FREQUENCY (MHZ) = ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ (MHZ)

SAR DOWNLINK = ΚΑΤΕΡΧΟΜΕΝΗ ΖΕΥΞΗ SAR)

Οι κωδικοί και τα δεδομένα μέτρησης αποστάσεων φέρουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για μία συγκεκριμένη υπηρεσία. Μεταξύ των 10 σημάτων ραδιοπλοήγησης: - 6 έχουν σχεδιαστεί για τις υπηρεσίες OS και SoL (σήματα 1,2,3,4,9,10)

- 2 έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την υπηρεσία CS (σήματα 6,7)

- 2 έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την υπηρεσία PRS (σήματα 5,8)

Στον πίνακα κατωτέρω παρουσιάζονται συνοπτικά τα χαρακτηριστικά των σημάτων ραδιοπλοήγησης και η κατανομή τους ανά υπηρεσία:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Παράρτημα 2 Τα προβλήματα που συνδέονται με τα σήματα GALILEO

Εισαγωγή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ΕSA/ΕΥΔ), ορισμένα κράτη μέλη [10] και οι βιομηχανίες, ιδίως εκείνες που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό δεκτών, συμμετείχαν στις εργασίες της «ομάδας δράσης σχετικά τα σήματα», η οποία υπάγεται στη «Συντονιστική Επιτροπή GALILEO». Οι εργασίες της ομάδας δράσης ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2001. Ένα από τα καθήκοντά της ήταν η προσπάθεια καθορισμού των μελλοντικών σημάτων που θα εκπέμπει το GALILEO. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα δράσης κατάρτισε το καλύτερο δυνατό σενάριο, όσον αφορά τις ζώνες συχνοτήτων και τη μορφή των χρησιμοποιούμενων σημάτων, ώστε να διασφαλίσει για τα σήματα που θα εκπέμπει το GALILEO τις βέλτιστες επιδόσεις που θα του επιτρέψουν να διεισδύσει στην αγορά της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης. Το σενάριο αυτό έγινε αποδεκτό από τους εξουσιοδοτημένους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών.

[10] Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Φινλανδία

Το GALILEO θα παρέχει ένα φάσμα υπηρεσιών, καθεμία από τις οποίες θα χρησιμοποιεί τουλάχιστον δύο ζώνες συχνοτήτων. Δύο από τις υπηρεσίες βασίζονται σε ανοικτά σήματα, δηλαδή σε σήματα μη κρυπτογραφημένα. Οι δύο άλλες υπηρεσίες απαιτούν τη χρήση κρυπτογραφημένων σημάτων, η μία για εμπορικούς σκοπούς και η άλλη για κρίσιμες και ευαίσθητες εφαρμογές υπό τον έλεγχο των δημόσιων αρχών. Το τελευταίο αυτό σήμα, που ονομάζεται «κυβερνητικό» (κρατικά ρυθμιζόμενο) ή «PRS» (Public Regulated Service), απολαύει ενισχυμένης προστασίας.

Το αμερικανικό σύστημα GPS περιλαμβάνει δύο είδη σημάτων: πολιτικά σήματα και στρατιωτικά σήματα. Τα υπάρχοντα στρατιωτικά σήματά του ονομάζονται P(Y) και τα μελλοντικά στρατιωτικά σήματα του GPS ονομάζονται κωδικός M.

Το σενάριο που κατάρτισε η «ομάδα δράσης σχετικά με τα σήματα» έλαβε υπόψη την ανάγκη διαλειτουργικότητας μεταξύ του GPS και του GALILEO. Προβλέπεται υπέρθεση των ανοικτών σημάτων GALILEO σε δύο από τις συχνότητες του GPS, γεγονός που θα επιτρέπει στους μελλοντικούς δέκτες ανοικτών σημάτων της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης να χρησιμοποιούν από κοινού τα σήματα GPS και GALILEO. Προβλέπεται επίσης η μερική ή ολική υπέρθεση ενός από τα κρυπτογραφημένα σήματα PRS σε ένα από τα μελλοντικά σήματα του κωδικού Μ του GPS. Οι εν λόγω υπερθέσεις είναι δυνατές από τεχνικής και ρυθμιστικής άποψης.

Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στην υπέρθεση ενός από τα σήματα PRS του GALILEO σε ένα από τα σήματα του κωδικού M του GPS. Προβάλλουν ως επιχείρημα τις προτεραιότητες της αμυντικής πολιτικής τους και θέλουν να διατηρήσουν τη δυνατότητα παρεμβολής του σήματος PRS του GALILEO.

Η ανάλυση που ακολουθεί εξηγεί καταρχάς το πρόβλημα των Ηνωμένων Πολιτειών και στη συνέχεια παρουσιάζει τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την επιλογή των συχνοτήτων του σήματος PRS του GALILEO.

I. Το προβλημα της υπερθεσησ των σηματων PRS και κωδικου M

1) Το σήμα PRS του GALILEO

Μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών πλοήγησης που αναμένεται να παρέχει το GALILEO, στόχος της υπηρεσίας PRS είναι να διασφαλίζεται η συνέχεια της υπηρεσίας για ορισμένες ευαίσθητες εφαρμογές (πολιτική ασφάλεια, αστυνομία, τελωνεία, καταπολέμηση της απάτης), ακόμη και σε περιόδους κρίσης.

Προκειμένου να διασφαλίζεται η συνέχεια της υπηρεσίας και να παρεμποδίζεται η πρόσβαση μη εγκεκριμένων χρηστών, τα σήματα PRS θα είναι μόνιμα κρυπτογραφημένα μέσω δημόσιου κλειδιού ή κωδικού και θα ελέγχονται από αρμόδια ευρωπαϊκή οντότητα.

Επομένως, οι δέκτες PRS θα είναι ειδικοί και θα ελέγχονται με μεγάλη αυστηρότητα: ονομαστική αναγνώριση των χρηστών, ανιχνευσιμότητα των δεκτών, δήλωση και απενεργοποίηση του δέκτη σε περίπτωση κλοπής βάσει προσαρμοσμένης διαδικασίας.

Το PRS αποτελείται από δύο σήματα: το ένα βρίσκεται στη ζώνη μεσαίων συχνοτήτων (E6) και το άλλο στη ζώνη υψηλών συχνοτήτων (L1). Το σήμα που βρίσκεται στη ζώνη E6 καθορίζεται χωρίς καμία υπέρθεση στα σήματα GPS, καθώς διαθέτει επαρκές εύρος ζώνης. Αντίθετα, ο κωδικός M του GPS χρησιμοποιεί επίσης τη ζώνη L1.

2) Η παγκόσμια ρύθμιση (ITU/ΔΕΤ)

Σύμφωνα με την ισχύουσα διεθνή ρύθμιση, όπως καθορίστηκε από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ΔΕΤ), οι συχνότητες που είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν από τη δορυφορική ραδιοπλοήγηση δεν ανήκουν σε μία συγκεκριμένη χώρα ή σε ένα συγκεκριμένο σύστημα. Η χρήση μίας ζώνης συχνοτήτων προϋποθέτει την κατάθεση φακέλου από την ενδιαφερόμενη χώρα και καταχώρηση από τη ΔΕΤ. Η χώρα που κατέθεσε πρώτη φάκελο εκχώρησης συχνότητας διαθέτει δικαίωμα προτεραιότητας για τη χρησιμοποίηση της εν λόγω συχνότητας. Ωστόσο, κάθε χώρα δικαιούται να χρησιμοποιεί τις συχνότητες αυτές για το δικό της σύστημα πλοήγησης εφόσον δεν προκαλεί ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές ή υπερβολικές παρεμβολές στα άλλα εν λειτουργία συστήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι αρχαιότερα.

3) Η υπέρθεση των σημάτων PRS και του κωδικού M

Ο κωδικός M του GPS και το σήμα PRS του GALILEO χρησιμοποιούν διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων. Στην Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών (WRC) που πραγματοποιήθηκε το 2000 στην Κωνσταντινούπολη, δεν στάθηκε δυνατή η απόκτηση επαρκούς εύρους ζώνης στη ζώνη υψηλών συχνοτήτων L1 ώστε να εγκατασταθούν εκεί όλα τα ενδεχόμενα σήματα. Επομένως, ο κωδικός M του GPS καταλαμβάνει χώρο στο σήμα PRS του GALILEO.

Ύστερα από μελέτες δύο ετών σχετικά με τις παρεμβολές με τους καλύτερους ευρωπαίους εμπειρογνώμονες καταλήγουμε στο βέβαιο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να σχεδιάσει μία υπηρεσία πλοήγησης PRS που δεν θα προκαλεί παρεμβολές στον κωδικό M του GPS, ακόμη και στη ζώνη υψηλών συχνοτήτων L1.

Πράγματι, η διεθνής ρύθμιση επιτρέπει στην Ευρώπη να χρησιμοποιεί για το δικό της σύστημα GALILEO τις συχνότητες στις οποίες λειτουργούν τα σήματα GPS, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών σημάτων του GPS και ειδικότερα του κωδικού M, εφόσον το GALILEO δεν προκαλεί επιζήμιες παρεμβολές στο αμερικανικό σύστημα. Κανένα τεχνικό ή ρυθμιστικό εμπόδιο δεν αντιτίθεται στην υπέρθεση ενός από τα δύο σήματα PRS του GALILEO σε ένα από τα δύο σήματα του κωδικού M του GPS.

4) Στρατιωτικοί, βιομηχανικοί και εμπορικοί κίνδυνοι

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στην υπέρθεση των δύο σημάτων.

α) Στρατιωτικοί λόγοι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι κάθε πολιτικό σήμα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για εχθρικούς, ακόμη και για τρομοκρατικούς, σκοπούς εναντίον των εθνικών συμφερόντων τους ή εναντίον των συμφερόντων της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Για την αντιμετώπιση της απειλής αυτής, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και σύντομα το ΝΑΤΟ, εξετάζουν την ανάπτυξη ενός σχεδίου ηλεκτρονικού πολέμου με την ονομασία NAVWAR, που θα μπορεί να προκαλεί τοπικές παρεμβολές στις συχνότητες των πολιτικών σημάτων χωρίς διαταραχές στον κωδικό M του GPS.

Βάσει της προσέγγισης αυτής, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν επίσης να μπορούν να προκαλούν παρεμβολές στο σήμα PRS του GALILEO, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, καθώς το σήμα αυτό δεν είναι στρατιωτικό σήμα. Η χρησιμοποίηση, όμως, της ίδιας ζώνης συχνοτήτων με την ίδια διαμόρφωση από ένα από τα δύο σήματα PRS και από ένα από τα δύο σήματα του κωδικού Μ του GPS δεν επιτρέπει την άμεση εφαρμογή αυτού του σχεδίου παρεμβολών. Πράγματι, θα είναι δύσκολο από τεχνικής άποψης να προκληθούν παρεμβολές επιλεκτικά σε ένα από τα δύο σήματα χωρίς να επηρεαστεί το άλλο.

Το πολιτικής φύσης ερώτημα είναι συνεπώς το εξής: προκαλεί η υπέρθεση απαράδεκτους κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το ΝΑΤΟ; Πώς είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι;

β) Βιομηχανικοί και εμπορικοί λόγοι

Δεν αποκλείεται σε 10 χρόνια ο κωδικός M του GPS να μην χρησιμοποιείται μόνο από τους στρατιωτικούς, όπως σήμερα, αλλά και από άλλες ομάδες χρηστών, όπως η ακτοφυλακή, τα τελωνεία κλπ., σε πολλές χώρες. Ήδη περισσότερες από 25 χώρες είναι χρήστες του. Η δυνάμει αγορά περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα εκατοντάδες ομάδες χρηστών.

Το σήμα PRS του GALILEO, όμως, έχει σχεδιαστεί επίσης για να ικανοποιεί όλους τους τομείς εφαρμογών που θα χρειαστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήματα υψηλής ασφαλείας (μεταφορές πυρηνικών υλικών, τελωνεία, αστυνομία κλπ.).

Με το σήμα PRS, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέτει ένα κρυπτογραφημένο σήμα ενδεχομένως εξίσου προστατευμένο με το στρατιωτικό σήμα του GPS, μολονότι το GALILEO είναι πολιτικό σύστημα.

Λόγω της αδυναμίας επιλεκτικών παρεμβολών σε ένα σήμα πλοήγησης που χρησιμοποιεί με την ίδια διαμόρφωση τις ίδιες συχνότητες με ένα άλλο σήμα, χωρίς σοβαρή υποβάθμιση του τελευταίου, η έγκριση της πλήρους υπέρθεσης ενός από τα δύο σήματα PRS του GALILEO σε ένα από τα δύο σήματα του κωδικού M του GPS με την ίδια διαμόρφωση σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συμφωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ώστε η ενδεχόμενη πολιτική εξαγωγής δεκτών σημάτων PRS να συντονίζεται και να είναι συμβατή με τη δική τους.

II. Τα επιχειρηματα υπερ της υπερθεσησ

1) Η τεχνική αιτιολόγηση

α) Η αναγκαιότητα υπέρθεσης στο σήμα GPS

Προκειμένου να διασφαλιστεί μετρική ακρίβεια και αντοχή στις παρεμβολές, το σήμα PRS του GALILEO πρέπει να χρησιμοποιεί δύο ζώνες συχνοτήτων επαρκώς απομακρυσμένες και επαρκώς ευρείες. Αυτή η διάταξη συχνοτήτων, η οποία άλλωστε επιλέγηκε για τα πιο ισχυρά σήματα του αμερικανικού συστήματος GPS και του ρωσικού συστήματος GLONASS, οδήγησε στην επιλογή του σεναρίου των σημάτων GALILEO [11].

[11] Σενάριο A

Δεδομένης της διεθνούς ρύθμισης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, το μόνο διαθέσιμο φάσμα συχνοτήτων βρίσκεται στη ζώνη L1 της δορυφορικής ραδιοπλοήγησης. Αυτή η ζώνη συχνοτήτων χρησιμοποιείται ήδη από το GPS και το GLONASS για τα ισχυρότερα σήματά τους. Επομένως, η ζώνη συχνοτήτων που χρησιμοποιεί το σήμα PRS υπερτίθεται αναγκαστικά είτε στη ζώνη του GPS είτε στη ζώνη του GLONASS. Το δεύτερο αυτό ενδεχόμενο είναι δυσκολότερο να επιλεγεί για τεχνικούς λόγους, καθώς το GLONASS βασίζεται σε τεχνικό σχεδιασμό τελείως διαφορετικό από εκείνο του GPS και του GALILEO.

Όπως προαναφέρθηκε, το σήμα PRS του GALILEO που βρίσκεται στη ζώνη υψηλών συχνοτήτων L1 υπερτίθεται σε κάθε περίπτωση στα σήματα GPS στην ίδια ζώνη, χωρίς ωστόσο να προκαλεί υποβάθμιση των επιδόσεών του υπό την έννοια της ΔΕΤ, όπως απέδειξαν οι μετρήσεις παρεμβολών. Η υπέρθεση δημιουργεί εκ των πραγμάτων αναγκαία αμοιβαιότητα μεταξύ του GPS και του GALILEO, δηλαδή καλή διαλειτουργικότητα των δύο συστημάτων (για παράδειγμα, παρόμοιο επίπεδο παρεμβολών).

β) Η επιλογή του σήματος στη ζώνη υψηλών συχνοτήτων L1

Οι προδιαγραφές του σήματος PRS του GALILEO, όπως καθορίστηκαν, εμφανίζουν ευελιξία. Δύο είναι οι κύριες επιλογές για το σήμα που βρίσκεται στη ζώνη υψηλών συχνοτήτων L1: η μία χρησιμοποιεί ένα σήμα με διαμόρφωση τύπου «BOC (10,5)», και η άλλη ένα σήμα με διαμόρφωση τύπου «BOC (14,2)». Η επιλογή που χρησιμοποιεί το σήμα με τη διαμόρφωση «BOC (10,5)» συνεπάγεται πλήρη υπέρθεση σε ένα από τα δύο σήματα του κωδικού M του GPS, ενώ εκείνη που χρησιμοποιεί σήμα τύπου «BOC (14,2)» συνεπάγεται υπέρθεση κατά 75 % (6 megahertzs του κωδικού M καλύπτουν τα 8 megahertzs που εκχωρήθηκαν κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε στο 2000 στην Κωνσταντινούπολη).

Η επιλογή μεταξύ των δύο ενδεχομένων παραμένει ανοικτή έως σήμερα, αλλά το ενδεχόμενο «BOC (10,5)» είναι προτιμότερο για τους εξής λόγους:

* Το σήμα του τύπου αυτού παρέχει, με ίδιο κόστος, καλύτερες επιδόσεις από το σήμα τύπου «BOC (14,2)». Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι τα δύο σήματα του κωδικού M του GPS καθώς και το σήμα PRS στη ζώνη μεσαίων συχνοτήτων E6 είναι τύπου «BOC (10,5)». Παραιτούμενη από αυτό τον τύπο σήματος για το PRS του GALILEO στη ζώνη L1, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διέθετε ένα σύστημα λιγότερο αποδοτικό και λιγότερο ανταγωνιστικό.

* Δεν έχει αποδειχθεί ότι το σήμα τύπου «BOC (14,2)» μπορεί να ικανοποιήσει ορισμένες τεχνικές λειτουργίες απαραίτητες για την καλή λειτουργία ενός δέκτη του σήματος PRS.

* Το σήμα τύπου «BOC (14,2)» θα μπορούσε να υποστεί μονομερείς παρεμβολές εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που θα ισοδυναμούσε στην πράξη με την παραχώρηση δικαιώματος ελέγχου των χρηστών του σήματος PRS του GALILEO. Αντίθετα, το σήμα τύπου «BOC (10,5)» που υπερτίθεται πλήρως στον κωδικό M του GPS στη ζώνη L1 δεν θα μπορούσε τεχνικά να υποστεί παρεμβολές εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον έλεγχο των χρηστών του σήματος αυτού θα αναλάβει αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή με τη συνδρομή τεχνικών κρυπτογραφίας.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις αμερικανικές ανησυχίες, η Επιτροπή εισηγήθηκε την επιλογή ενός γενικού σήματος, με την ονομασία BOC (n,m), στη ζώνη υψηλών συχνοτήτων L1, για ένα από τα δύο σήματα του PRS, αφήνοντας στο παρόν στάδιο του σχεδίου ανοικτό το ζήτημα της διαμόρφωσης που θα χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, μεταξύ των διαθέσιμων σημάτων, το σήμα «BOC (10,5)» είναι το καλύτερο όσον αφορά τις επιδόσεις.

2) Επιχειρήματα πολιτικότερου χαρακτήρα

α) Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία σε θέματα ασφαλείας

Μολονότι πολιτικό, το σήμα PRS θα περιορίζεται σε ορισμένες δημόσιες και υψηλής ασφαλείας χρήσεις υπό τον έλεγχο του κράτους. Το επιχείρημα βάσει του οποίου το σήμα PRS πρέπει να υφίσταται παρεμβολές όπως και τα άλλα σήματα του GALILEO χάνει μεγάλο μέρος της αξίας του, εάν το εν λόγω σήμα είναι κατάλληλα κρυπτογραφημένο (κρατική κρυπτογράφηση, χρήστες εγκεκριμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έλεγχος της υπηρεσίας από ευρωπαϊκή οντότητα).

Ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης αποτελεσματικής κρατικής κρυπτογράφησης. Η σχετική τεχνολογία θα μπορούσε να τεθεί στη διάθεση των ευρωπαϊκών αρχών ελέγχου του σήματος PRS του GALILEO.

β) Η ανάγκη για αμοιβαία εμπιστοσύνη

Από τον Οκτώβριο του 1993, όταν υπογράφηκε το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για την πρόσβαση στην κρυπτογραφημένη υπηρεσία πλοήγησης του GPS, δέκα περίπου χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ και μερικές πολιτικές διοικητικές αρχές (για παράδειγμα, αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες και η αστυνομία της Νορβηγίας) απέκτησαν πρόσβαση στην εν λόγω υπηρεσία. Ωστόσο, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν ερωτήθηκαν ποτέ σχετικά με αυτή την αμερικανική πολιτική εξαγωγής μίας υπηρεσίας που αποτελεί κύριο μέσο πλοήγησης στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Επίσης, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν ανησύχησαν ποτέ σχετικά με τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτή η πολιτική εξαγωγής για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, επειδή γνωρίζουν ότι τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι συμβατά με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και επειδή έχουν εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς ασφάλειας που θέσπισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά το GPS.

Εξάλλου, η επιλογή της ζώνης συχνοτήτων του GPS για την εγκατάσταση του σήματος PRS του GALILEO έλαβε υπόψη στοιχεία τεχνικής συμβατότητας, αλλά και τη μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητες των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της ασφάλειας. Η επιλογή αυτή κάνει σαφή διαχωρισμό μεταξύ των σημάτων υψηλής ασφαλείας (κωδικός Μ του GPS και PRS του GALILEO) και των μη κρυπτογραφημένων σημάτων (κάθε σήμα άλλο από τον κωδικό M του GPS και το PRS του GALILEO). Η διάκριση αυτή είναι συμβατή με την εφαρμογή του σχεδίου τοπικών παρεμβολών που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να επιδείξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπιστοσύνη απέναντί της όσον αφορά την ικανότητά της να υλοποιήσει ένα σύστημα GALILEO υψηλής ασφαλείας.

Συμπέρασμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να διαθέτουν, για στρατιωτικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας, ένα σήμα υψηλής ασφαλείας με την ονομασία «κωδικός M». Η πρόταση της Επιτροπής λαμβάνει υπόψη τους προβληματισμούς ασφαλείας των δύο πλευρών, πρώτον με τη χρησιμοποίηση ευέλικτης διαμόρφωσης για το σήμα PRS που επιτρέπει την προσαρμογή, εφόσον είναι αναγκαία, και δεύτερον με την σύσταση μίας δομής ασφαλείας που θα επιβλέπει και θα ελέγχει τη χρήση του σήματος PRS κατά την επιχειρησιακή φάση του GALILEO. Αυτή η δομή ασφαλείας θα είναι ο ενδεδειγμένος συνομιλητής για τα όργανα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι διατεθειμένη να επιδιώξει πολιτική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τον απαιτούμενο συντονισμό των δύο συστημάτων δορυφορικής ραδιοπλοήγησης για την πρόληψη κρίσεων ή σε περίπτωση κρίσης.

Παράρτημα 3

Προσεχείς σημαντικές καταληκτικές προθεσμίες του προγράμματος GALILEO:

- Φθινόπωρο 2002: Έναρξη λειτουργίας της κοινής επιχείρησης GALILEO.

- Τέλη 2002: Έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με την ένταξη του EGNOS στο GALILEO και το μοντέλο παραχώρησης.

- Δεκέμβριος 2002: Αποφάσεις του Συμβουλίου αναφορικά με τις υπηρεσίες που θα προσφέρει το GALILEO και το σχέδιο συχνοτήτων τους.

- Ιούλιος 2003: Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών.

- Καλοκαίρι 2003: Πρόταση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο για τη δημιουργία του μελλοντικού οργάνου ασφαλείας.

- Φθινόπωρο 2003: Έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο για την προεπιλογή του μελλοντικού αναδόχου.

- Τέλη 2004: Εκτόξευση του πρώτου πειραματικού δορυφόρου.

Top