EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002AR0327

Γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών για την "Πρόταση απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος για την αύξηση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης μέσω της συνεργασίας με τρίτες χώρες (2004- 2008)"

ΕΕ C 244 της 10.10.2003, p. 14–23 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52002AR0327

Γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών για την "Πρόταση απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος για την αύξηση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης μέσω της συνεργασίας με τρίτες χώρες (2004- 2008)"

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 244 της 10/10/2003 σ. 0014 - 0023


Γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών για την "Πρόταση απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος για την αύξηση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης μέσω της συνεργασίας με τρίτες χώρες (2004- 2008)"

(2003/C 244/04)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ,

έχοντας υπόψη την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος για την αύξηση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης μέσω της συνεργασίας με τρίτες χώρες (Erasmus World) (2004-2008) (COM(2002) 401 τελικό - 2002/0165 (COD)),

έχοντας υπόψη την απόφαση του Συμβουλίου της 30ής Αυγούστου 2002, να ζητήσει τη γνωμοδότηση της ΕΤΠ για το θέμα αυτό, βάσει του άρθρου 265, παράγραφος 1, της Συνθήκης,

έχοντας υπόψη την απόφαση του Προέδρου της 26ης Ιουνίου 2002, να αναθέσει στην Επιτροπή "Πολιτισμός και Παιδεία" την κατάρτιση της σχετικής γνωμοδότησης,

έχοντας υπόψη το σχέδιο γνωμοδότησης (CdR 327/2002 rev. 2) που υιοθετήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2003 από την επιτροπή "Πολιτισμός και παιδεία" με βάση την εισηγητική έκθεση του κ. Roberto Pella, Δημάρχου Valdengo (IT/EPP),

υιοθέτησε, κατά την 49η σύνοδο ολομέλειας της 9ης και 10ης Απριλίου 2003 (συνεδρίαση της 10ης Απριλίου), την ακόλουθη γνωμοδότηση.

1. Γενικές εκτιμήσεις

1.1. Η Επιτροπή των Περιφερειών χαίρει για το γεγονός ότι η Επιτροπή επικρότησε και ανέπτυξε πλήρως την αρχή, την οποία συμμερίζεται απολύτως η ΕΤΠ, που περιέχεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο "Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης"(1), στην οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "καλεί την Επιτροπή να προβλέψει, στα προγράμματα ανοικοδόμησης και αναπτυξιακής βοήθειας, καθώς και στα σχέδια που στοχεύουν στη στήριξη της διαδικασίας μετάβασης προς την οικονομία της αγοράς και την ενίσχυση της δημοκρατίας, πρωτοβουλίες που θα παρέχουν στις τρίτες χώρες και τα κράτη μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα της από κοινού ανάπτυξης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ανταλλαγές σπουδαστών και υποτροφίες, καθώς και επιχορηγήσεις με στόχο την επαγγελματική ενσωμάτωση για τα άτομα που προτίθενται να επιστρέψουν στην χώρα καταγωγής τους, και τούτο προκειμένου να αποφεύγεται η διαρροή εγκεφάλων".

1.2. Η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που υποβλήθηκε από την Επιτροπή, και ειδικότερα για την προστιθέμενη αξία που θα προσδώσει το πρόγραμμα Εrasmus World στη δράση αυτή σε κοινοτικό επίπεδο για η βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πράγματι, πρόκειται για έναν από τους τομείς στους οποίους τα κράτη μέλη μπορούν να επιτύχουν σημαντικότερους στόχους εάν δράσουν από κοινού και όχι μεμονωμένα.

1.3. Όπως έχει ήδη διατυπώσει σε προγενέστερες γνωμοδοτήσεις της, η ΕΤΠ θεωρεί ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό βίο των τοπικών αυτοδιοικήσεων. Στην προοπτική του ρόλου αυτού, χρειάζεται να εξασφαλιστούν ισχυροί δεσμοί μεταξύ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

1.4. Άλλωστε, η διεθνής κινητικότητα αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και για την εκπαίδευση και κατάρτιση και είναι βασική απαίτηση της ευρωπαϊκής έρευνας.

1.5. Η ΕΤΠ συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι απαραίτητη η κατάρτιση ενός κοινοτικού προγράμματος δράσης βάσει του άρθρου 149 της Συνθήκης που να περιορίζει την κοινοτική παρέμβαση στον τομέα της εκπαίδευσης για την υποστήριξη της δράσης των κρατών μελών και να απαγορεύει τη νομοθετική εναρμόνιση.

1.6. Επικροτεί τις διευκρινίσεις με τις οποίες εντοπίζονται οι στόχοι του προγράμματος Εrasmus World και την ακρίβεια με την οποία αποφεύγονται οι επικαλύψεις των παρεμβάσεων, αναγνωρίζοντας ότι πολλά θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα σε εθνικό επίπεδο, σε διακυβερνητικό επίπεδο, ή στο πλαίσιο των σημερινών κοινοτικών δράσεων και προγραμμάτων.

1.7. Η Επιτροπή των Περιφερειών τονίζει εντούτοις ότι, παρά τη διακυβερνητική συνεργασία, εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες ανάγκες και ελλείψεις, οι οποίες εντοπίζονται και καταδεικνύονται αποτελεσματικά στο έγγραφο της Επιτροπής:

- δυσκολίες όσον αφορά την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στην ανάπτυξη ελκυστικών προσφορών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ειδικά σε μεταπτυχιακό επίπεδο

- έλλειψη ευδιάκριτης ευρωπαϊκής ταυτότητας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

- απουσία "προϊόντων προβολής", όπως η χορήγηση διπλού τίτλου σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο και συνακόλουθη ανάγκη δημιουργίας ενός κοινοτικού σήματος για κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών υψηλής ποιότητας

- αυξανόμενη άνιση κατανομή στην ροή φοιτητών από τρίτες χώρες

- της γενικής τάσης που υπάρχει μεταξύ των καλύτερων μεταπτυχιακών φοιτητών και ακαδημαϊκών να μεταβαίνουν στις ΗΠΑ προς αναζήτηση διεθνούς εκπαίδευσης

- κίνδυνος διεύρυνσης του χάσματος όσον αφορά την διαπολιτισμική κατανόηση μεταξύ της Ευρώπης και άλλων πολιτισμών

- ανεπαρκής ανάπτυξη των διαρθρωτικών συστημάτων για τη δημιουργία επαφών μεταξύ ευρωπαϊκών δικτύων και εξαίρετων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε τρίτες χώρες στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η εξωτερική κινητικότητα φοιτητών και ακαδημαϊκών στα ευρωπαϊκά προγράμματα σπουδών

- απουσία συντονισμένης δράσης σε κοινοτικό επίπεδο για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ευρώπης, όπως και για τη δημιουργία μηχανισμών που θα εξασφαλίζουν τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της διασφάλισης της ποιότητας και των υπηρεσιών για φοιτητές.

1.8. Η Επιτροπή των Περιφερειών τονίζει ειδικότερα το πρόβλημα της άνισης κατανομής στην ροή φοιτητών από τρίτες χώρες, όπου περισσότερο από τα τρία τέταρτα των 400000 περίπου φοιτητών από τρίτες χώρες που σπουδάζουν στην Κοινότητα μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, και τη Γερμανία. Αυτή είναι μία από τις βασικές ελλείψεις των σημερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό, λόγω των επιπτώσεών της στις τοπικές και περιφερειακές αρχές, σε ορισμένες από τις οποίες η παρουσία ξένων φοιτητών είναι υπερβολικά μεγάλη, ενώ άλλες δεν επιτυγχάνουν να τους προσελκύσουν.

1.9. Η ΕΤΠ είναι πεπεισμένη ότι το κοινοτικό πρόγραμμα δράσης Εrasmus World θα επιτύχει την ανακατανομή της ροής φοιτητών από τρίτες χώρες η οποία ωφελήσει αναμφίβολα τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

1.10. Εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Επιτροπή, στα πλαίσια της διαδικασίας επιλογής του προγράμματος μάστερ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, θα επιδιώξει τη διασφάλιση ισορροπημένης γεωγραφικής εκπροσώπησης των κρατών μελών και θα λάβει δεόντως υπόψη την ύπαρξη εξαίρετων πανεπιστημιακών κέντρων στις πιο μειονεκτικές περιοχές της ΕΕ, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής, και πολιτιστικής επίδρασης των πανεπιστημίων των περιοχών αυτών.

1.11. Η Επιτροπή των Περιφερειών τονίζει ότι τα προγράμματα μάστερ της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση της τριτοβάθμιας ευρωπαϊκής εκπαίδευσης. Μάλλον, απαιτείται μέριμνα για την προώθηση της ποιότητας και της ελκυστικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1.12. Καλεί την Επιτροπή να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο για λόγους οικονομικούς το πρόγραμμα Εrasmus World να καταστεί ένα πρόγραμμα μόνο για λίγους, ή για άτομα και ιδρύματα με μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, σε βάρος της αρχής της ισότητας των ευκαιριών.

1.13. Καλεί, επίσης, την Επιτροπή να προβλέψει αποτελεσματικά επιχειρησιακά μέσα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατά τη χρηματοδότηση μεμονωμένων σχεδίων να ορίζονται ελάχιστα ποσά τόσο υψηλά ώστε να εμποδίζουν την πρόσβαση στο πρόγραμμα Εrasmus World ιδρυμάτων και άλλων φορέων που μολονότι διαθέτουν περιορισμένους πόρους, είναι συχνά σε θέση, αντίθετα με άλλους οργανισμούς, να καταρτίζουν προγράμματα υψηλής καινοτομικής ποιότητας.

1.14. Συμφωνεί πλήρως με τη σημασία του γενικού στόχου της πρότασης της Επιτροπής, να συμβάλει δηλαδή στη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα μέσω της προώθησης της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες.

1.15. Η συνεργασία με τις τρίτες χώρες στον τομέα της εκπαίδευσης φαίνεται ότι είναι απαραίτητη προκειμένου να προετοιμαστούν οι ευρωπαίοι πολίτες για τη ζωή και την εργασία σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, που βασίζεται στη γνώση, με βασικό σκοπό τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών και των πολιτισμών, όπως ορθώς τονίζει η Επιτροπή, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

1.16. Πράγματι, όπως τονίζεται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην έκθεση που αναφέρθηκε στο σημείο 1.1, "η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης ευνοεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών, στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών στον σύγχρονο πολυεθνικό και διαθρησκευτικό κόσμο".

1.17. Η Επιτροπή των Περιφερειών πιστεύει στη σκοπιμότητα του προγράμματος Εrasmus World και εύχεται μακροπρόθεσμα να αποτελέσει για την Ευρώπη πραγματική δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης, όπως ακριβώς το πρόγραμμα Fulbright ωφέλησε και εξακολουθεί να ωφελεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την άποψη της αύξησης της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της παροχής κινήτρων στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια προκειμένου να αναπτύξουν και να βελτιώνουν συνεχώς τις διεθνείς υπηρεσίες και τη βελτίωση του διαπολιτιστικού διαλόγου. Η ΕΤΠ θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν ακριβώς στη χάραξη αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το γεγονός ότι από πολλά χρόνια ο αριθμός ξένων φοιτητών που φιλοξενείται εκεί είναι υψηλότερος από τον αριθμό φοιτητών που μεταβαίνουν στο σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1.18. Επικροτεί ιδιαιτέρως την προσοχή που επιδεικνύει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαρροής εγκεφάλων, μέσω της προκλήσεως προς τα ιδρύματα που συμμετέχουν στα μάστερ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα πανεπιστήμια να καταρτίζουν διαδικασίες υποψηφιότητας και επιλογής κατά τρόπον ώστε να αποφεύγεται ή να αποθαρρύνεται η διαρροή επιστημόνων από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Πράγματι, η Επιτροπή των Περιφερειών θεωρεί ότι μία από τις βασικότερες ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των πτωχότερων τρίτων χωρών είναι, ακριβώς, να τους διασφαλίσει μία ανάπτυξη που να βασίζεται στους ίδιους πόρους τους.

2. Αξιολόγηση των ειδικών στόχων του προγράμματος δράσης που προτείνει η Επιτροπή

2.1. Η Επιτροπή των Περιφερειών θεωρεί ότι, μεταξύ των ειδικών στόχων που εντοπίζονται από την Επιτροπή, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να συμμετάσχουν ιδιαιτέρως στις προσπάθειες για τη βελτίωση του επιπέδου, της προβολής, και της προσβασιμότητας της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης.

2.2. Πράγματι, η παρουσία στα κράτη μέλη φοιτητών που προέρχονται από τρίτες χώρες εμπλέκει τις τοπικές και περιφερειακές αρχές για δύο λόγους.

2.3. Κατά πρώτον, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι οι μόνοι φορείς που μπορούν να διασφαλίσουν ισότητα ευκαιριών πρόσβασης στις υπηρεσίες.

2.4. Κατά δεύτερον, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές εμπλέκονται κατά τρόπο άμεσο σε ορισμένες από τις συμπληρωματικές δραστηριότητες του προγράμματος δράσης που σύμφωνα με την Επιτροπή είναι οι εξής:

- αλλαγές στην κοινωνία και στα συστήματα εκπαίδευσης σε παγκόσμια διάσταση,

- υγεία και ασφάλεια των φοιτητών στο πλαίσιο των ανταλλαγών που προσφέρονται από το πρόγραμμα,

- θέματα προστασίας των καταναλωτών που συνδέονται με τη διεθνή εκπαίδευση.

2.5. Η Επιτροπή των Περιφερειών συμφωνεί πλήρως και με τους εξής τρεις ειδικούς στόχους του προγράμματος:

- ανάπτυξη μιας σαφώς ευρωπαϊκής προσφοράς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία θα είναι ελκυστική τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

- προσέλκυση του ενδιαφέροντος πτυχιούχων και ακαδημαϊκών με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης από όλο τον κόσμο για την απόκτηση ευρωπαϊκών τυπικών προσόντων ή/και εμπειρίας και παροχή περισσότερων και συγκεκριμένων δυνατοτήτων,

- μεγαλύτερη διάρθρωση της συνεργασίας των ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών και μεγαλύτερη κινητικότητα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων σπουδών.

3. Αξιολόγηση των επιχειρησιακών στόχων του προγράμματος δράσης που προτείνεται από την Επιτροπή

3.1. Η Επιτροπή των Περιφερειών συμφωνεί με το σκεπτικό που ώθησε την Επιτροπή να θέσει στο επίκεντρο της κοινοτικής δράσης την μεταπτυχιακή εκπαίδευση.

3.2. Συγκεκριμένα επικροτεί την προσοχή με την οποία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που θα απέρρεαν από την υποστήριξη σημαντικού αριθμού φοιτητών από τρίτες χώρες για μια τριετή ως εξαετή περίοδο βασικών σπουδών, προβλήματα που θα επιβάρυναν ιδιαιτέρως τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

3.3. Επ' αυτού, η Επιτροπή των Περιφερειών υπενθυμίζει ότι σε προγενέστερες γνωμοδοτήσεις είχε ζητήσει από την Επιτροπή να προβλέψει μέτρα για την εναρμόνιση των όρων εισόδου και διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών που μεταβαίνουν στην Ευρώπη για σπουδές και χαίρει διότι η Επιτροπή εκπόνησε πρόσφατα σχετική πρόταση οδηγίας, επί της οποίας η ΕΤΠ θα γνωμοδοτήσει.

4. Συστάσεις της Επιτροπής των Περιφερειών

Σύσταση 1

Αιτιολογική σκέψη 6, στοιχείο α (νέο κείμενο)

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Αιτιολογία

Το πρόγραμμα Εrasmus World θα είναι πιο αποτελεσματικό όσο ισχυρότερη είναι η διασύνδεσή του με τα κοινοτικά προγράμματα που εκτελούνται σήμερα, χωρίς να θίγεται ωστόσο η διαφορά των ειδικών στόχων του καθενός.

Σύσταση 2

Αιτιολογική σκέψη 13

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Αιτιολογία

Μόνο οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, μέσω των περιφερειακών πανεπιστημίων, διαθέτουν την προνομιακή δυνατότητα να επαληθεύουν την αποτελεσματικότητα του παρόντος προγράμματος όσον αφορά την εφαρμογή και συμμετοχή, και να επισημαίνουν τις ενδεχόμενες συγκεκριμένες δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές τρίτων χωρών.

Σύσταση 3

Άρθρο 1, παράγραφος 2, στοιχείο α (νέο κείμενο)

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Αιτιολογία

Όπως συμβαίνει ήδη και με άλλα προγράμματα κοινοτικής δράσης, πρέπει να διαφυλαχθεί τόσο η αρμοδιότητα των κρατών μελών όσον αφορά την εκπαίδευση και την κατάρτιση όσο και η πολιτισμική και γλωσσολογική πολυφωνία, που είναι αληθινός πλούτος του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Σύσταση 4

Άρθρο 4, παράγραφος 2, στοιχείο α

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Αιτιολογία

Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα. Πράγματι, πολλές βιομηχανικές μονάδες, που είναι εγκαταστημένες στο έδαφος των κρατών μελών, έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή, ακόμη και βάσει διμερών συμφωνιών κρατών μελών και τρίτων χωρών, αποτελεσματικές μορφές ανταλλαγών με σκοπό τη βελτιστοποίηση της επαγγελματικής κατάρτισης σε μεταπανεπιστημιακό επίπεδο. Τα δίκτυα αυτά αποτελούν προνομιούχους διόδους για την ταχύτερη εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος Εrasmus World.

Σύσταση 5

Άρθρο 6, παράγραφος 2 α (νέο κείμενο)

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Αιτιολογία

Η επιτυχία του προγράμματος Εrasmus συνδέεται με την αποτελεσματικότητα της ενημέρωσης και της διαφήμισής του, προκειμένου να καταστεί γνωστό από το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ενδιαφερομένων, καθώς και κυρίως χάρη στη συμμετοχή των περιφερειακών πανεπιστημίων και των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Σύσταση 6

Άρθρο 8, παράγραφος 1

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Αιτιολογία

Η βελτίωση της ποιότητας της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά και μόνο μέσω της άμεσης συμμετοχής των περιφερειακών πανεπιστημίων, και συνεπώς με την άμεση συμμετοχή, ήδη από τις αρχικές φάσεις του προγράμματος, των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Σύσταση 7

Άρθρο 10, παράγραφος 1

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Αιτιολογία

Το ποσό των 200 εκατ. ευρώ είναι ανεπαρκές. Προκειμένου να αυξηθούν οι δυνατότητες διαπολιτισμικών ανταλλαγών είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η συμμετοχή των φοιτητών τρίτων χωρών οι οποίες είναι πολύ απομακρυσμένες από την Ευρώπη.

Σύσταση 8

Άρθρο 13, παράγραφος 1

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Αιτιολογία

Βλέπε την αιτιολογία της σύστασης αριθ. 2.

Σύσταση 9

Παράρτημα, δράση 1, παράγραφος 1

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Αιτιολογία

Το σήμα "προγράμματα μάστερ της Ευρωπαϊκής Ένωσης" πρέπει να παρέχεται σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Πράγματι, τα πανεπιστήμια μπορούν να διασφαλίζουν την αξιολόγηση της ποιότητας των προτεινόμενων σπουδών και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να ασχολούνται με την υποδοχή των σπουδαστών και, συνεπώς, να αξιολογούν την αποτελεσματικότητά τους.

Σύσταση 10

Παράρτημα, δράση 1, παράγραφος 2, στοιχείο α)

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Αιτιολογία

Σκοπός του προγράμματος Εrasmus World είναι παράλληλα με την βελτίωση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να ενθαρρυνθεί η διαπολιτισμική κατανόηση. Προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στο φοιτητή που προέρχεται από τρίτη χώρα για να γνωρίσει τον πολιτισμό της φιλοξενούσας χώρας, φαίνεται σκόπιμο να περιοριστούν σε δύο τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη και, συνεπώς, να αυξηθεί από εννέα μήνες σε ένα έτος η περίοδος διαμονής σε κάθε κράτος μέλος.

Σύσταση 11

Παράρτημα, δράση 1, παράγραφος 2 στοιχείο β)

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Αιτιολογία

Ένα από τα θεμελιώδη μέσα δια των οποίων είναι δυνατή η γνώση του πολιτισμού μίας χώρας είναι η γλώσσα που ομιλείται στη χώρα αυτή και ειδικότερα οι μειονοτικές γλώσσες, που αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία του πολιτισμικού πλούτου και της πολυφωνίας.

Σύσταση 12

Παράρτημα, δράση 1, παράγραφος 2 στοιχείο η)

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Αιτιολογία

Και εδώ φαίνεται απαραίτητο να τονιστεί η σημασία της ποιότητας των συστημάτων που υιοθετούνται και κυρίως ο βασικός ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών όσον αφορά τη διασφάλιση της δέουσας υποδοχής των φοιτητών. Χρειάζεται να παρασχεθούν χρήσιμα λειτουργικά μέσα διαβούλευσης των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την αντιμετώπιση, με τον απλούστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, απτών προβλημάτων όπως, π.χ., το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών, στην οπτική της διευκόλυνσης της πρόσβασης στα προγράμματα μάστερ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύσταση 13

Παράρτημα, δράση 1, παράγραφος 2 στοιχείο θ)

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Αιτιολογία

Βλέπε την αιτιολογία της σύστασης αριθ. 11.

Σύσταση 14

Παράρτημα, δράση 3, παράγραφος 3 α (νέο κείμενο)

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Αιτιολογία

Βλέπε την αιτιολογία της σύστασης αριθ. 4.

Σύσταση 15

Παράρτημα, δράση 4, παράγραφος 4.1, σημείο 2, πρώτη περίπτωση

>ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>

Αιτιολογία

Το Διαδίκτυο είναι ασφαλώς το αποτελεσματικότερο μέσο ενημέρωσης προς όλους όσοι μπορεί να επωφεληθούν από το πρόγραμμα Εrasmus World. Επιπλέον, το γεγονός ότι ανατίθεται κατά κύριο λόγο η ενημέρωση σε ιστοσελίδα του Διαδικτύου καθιστά δυνατή τη χορήγηση περισσότερων πόρων για τη χρηματοδότηση της κινητικότητας των φοιτητών.

Βρυξέλλες, 10 Απριλίου 2003.

Ο Πρόεδρος

της Επιτροπής των Περιφερειών

Albert Bore

(1) COM(2001) 385 - C5 - 0538/2001 - 2001/2217 (COS).

Top