Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002AG0009

    Κοινή θέση (ΕΚ) αριθ. 9/2002, της 6ης Νοεμβρίου 2001, που καθορίστηκε από το Συμβούλιο με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, για την έκδοση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την υλοποίηση του ".eu" τομέα ανωτάτου επιπέδου (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΕΕ C 45E της 19.2.2002, p. 53–59 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52002AG0009

    Κοινή θέση (ΕΚ) αριθ. 9/2002, της 6ης Νοεμβρίου 2001, που καθορίστηκε από το Συμβούλιο με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, για την έκδοση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την υλοποίηση του ".eu" τομέα ανωτάτου επιπέδου (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 045 E της 19/02/2002 σ. 0053 - 0059


    Κοινή θέση (ΕΚ) αριθ. 9/2002

    που καθορίστηκε από το Συμβούλιο στις 6 Νοεμβρίου 2001

    για την έκδοση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. .../2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της ..., για την υλοποίηση του ".eu" τομέα ανωτάτου επιπέδου

    (2002/C 45 E/03)

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 156,

    την πρόταση της Επιτροπής(1),

    τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2),

    Αφού ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 251 της συνθήκης(3),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1) η δημιουργία του ".eu" τομέα ανωτάτου επιπέδου (TLD) αποτελεί έναν από τους στόχους της πρωτοβουλίας για την ηλεκτρονική Ευρώπη, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη σύνοδό του στη Λισσαβώνα στις 23 και 24 Μαρτίου 2000, με σκοπό την επίσπευση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

    (2) η ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβoύλιο και το Συμβούλιο για την οργάνωση και τη διαχείριση του Διαδικτύου αναφέρεται στη δημιουργία του ".eu" TLD και το ψήφισμα του Συμβουλίου, της 3ης Οκτωβρίου 2000, για την οργάνωση και τη διαχείριση του Διαδικτύου(4), επιφορτίζει την Επιτροπή να ενθαρρύνει το συντονισμό των πολιτικών που έχουν σχέση με τη διαχείριση του Διαδικτύου.

    (3) οι TLD αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της υποδομής του Διαδικτύου. Αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της καθολικής διαλειτουργικότητας του παγκόσμιου ιστού ("WWW" ή "Web"). Η σύνδεση και η παραμονή οι οποίες επιτυγχάνονται με τη χορήγηση ονομάτων τομέα και οι σχετικές διευθύνσεις παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες να εντοπίζουν υπολογιστές και ιστοθέσεις στον παγκόσμιο ιστό. Οι TLD αποτελούν επίσης αναπόσπαστο τμήμα οιασδήποτε διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Διαδίκτυο.

    (4) ο ".eu" TLD θα πρέπει να προωθήσει τη χρήση και την πρόσβαση στα δίκτυα του Διαδικτύου και την εικονική αγορά που βασίζεται στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με το άρθρο 154 παράγραφος 2 της συνθήκης, παρέχοντας έναν συμπληρωματικό τομέα καταχώρισης στους υφιστάμενους κωδικούς χώρας των τομέων ανωτάτου επιπέδου (ccTLD) ή την παγκόσμια καταχώριση στους τομείς ανωτάτου επιπέδου γενικού χαρακτήρα και θα πρέπει να αυξήσει κατά συνέπεια τις επιλογές και τον ανταγωνισμό.

    (5) ο ".eu" TLD θα πρέπει να βελτιώσει τη διαλειτουργικότητα των διευρωπαϊκών δικτύων, σύμφωνα με τα άρθρα 154 και 155 της συνθήκης, διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα των εξυπηρετητών ονομάτων ".eu" στην Κοινότητα. Αυτό επηρεάζει την τοπολογία και την τεχνική υποδομή του Διαδικτύου στην Ευρώπη, η οποία θα επωφεληθεί από έναν επιπλέον αριθμό εξυπηρετητών ονομάτων στην Κοινότητα.

    (6) μέσω του ".eu" TLD, η εσωτερική αγορά θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή στην εικονική αγορά, η οποία βασίζεται στο Διαδίκτυο. Ο ".eu" TLD θα πρέπει να παρέχει μια σαφώς αναγνωρίσιμη σύνδεση με την Κοινότητα, το συναφές νομικό πλαίσιο και την ευρωπαϊκή αγορά. Θα πρέπει να επιτρέπει στις επιχειρήσεις, στους οργανισμούς και στα φυσικά πρόσωπα εντός της Κοινότητας να καταχωρούνται σε έναν ειδικό τομέα ο οποίος θα καθιστά την εν λόγω σύνδεση εμφανή. Ως τέτοιος, ο ".eu" TLD όχι μόνο θα αποτελεί το κύριο δομικό στοιχείο του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη, αλλά θα υποστηρίζει επίσης τους στόχους του άρθρου 14 της συνθήκης.

    (7) ο ".eu" TLD μπορεί να επιταχύνει τα οφέλη της κοινωνίας της πληροφορίας στην Ευρώπη συνολικά, να επιτελέσει σοβαρό ρόλο στην ενσωμάτωση των μελλοντικών κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να βοηθήσει να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος ψηφιακού χάσματος με τις γειτονικές χώρες. Θα πρέπει, συνεπώς, να αναμένεται ότι ο παρών κανονισμός θα επεκταθεί και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και ότι μπορεί να ζητηθούν τροποποιήσεις στους υφιστάμενους διακανονισμούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων ευρωπαϊκών χωρών για την πλήρωση των απαιτήσεων του ".eu" TLD, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σ' αυτό και οντότητες στις εν λόγω χώρες.

    (8) ο παρών κανονισμός ισχύει υπό την επιφύλαξη του κοινοτικού δικαίου περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές που αφορούν την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

    (9) η διαχείριση του Διαδικτύου βασίζεται εν γένει στις αρχές της αποφυγής παρεμβάσεων, της αυτοδιαχείρισης και της αυτορρύθμισης. Στο μέτρο του δυνατού και με την επιφύλαξη του κοινοτικού δικαίου οι αρχές αυτές θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται στο ".eu" TLD. Η υλοποίηση του ".eu" TLD μπορεί να λαμβάνει υπόψη της τις σχετικές βέλτιστες πρακτικές και να υποστηρίζεται από εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές ή κώδικες ορθής συμπεριφοράς, οσάκις ενδείκνυται.

    (10) η δημιουργία του ".eu" TLD θα πρέπει να συμβάλλει στην προώθηση της εικόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα παγκόσμια δίκτυα πληροφοριών και να εμπλουτίζει το σύστημα ονοματοδότησης του Διαδικτύου, επί πλέον των εθνικών ccTLD.

    (11) στόχος του παρόντος κανονισμού είναι να καθορίσει τους όρους υλοποίησης του ".eu" TLD, ώστε να είναι σε θέση να ορίσει ένα μητρώο και να θεσπίσει ένα πλαίσιο γενικής πολιτικής εντός του οποίου θα λειτουργεί. Οι εθνικοί ccTLDs δεν καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό.

    (12) το μητρώο είναι ο φορέας ο επιφορτισμένος με την οργάνωση, διεύθυνση και διαχείριση του ".eu" TLD, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των σχετικών βάσεων δεδομένων και των συνδεδεμένων υπηρεσιών δημόσιας αναζήτησης, της διαπίστευσης των καταχωρητών, της καταχώρησης των ονομάτων τομέα που ζητούν οι διαπιστευμένοι καταχωρητές, της λειτουργίας των εξυπηρετητών ονομάτων TLD και της διάδοσης των αρχείων ζώνης TLD. Οι υπηρεσίες δημόσιας αναζήτησης που συνδέονται με τον TLD αναφέρονται ως αναζητήσεις "Who is". Οι βάσεις δεδομένων τύπου "Who is" θα πρέπει να συνάδουν προς το κοινοτικό δίκαιο περί προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής. Η πρόσβαση στις ανωτέρω βάσεις δεδομένων παρέχει πληροφορίες για κατόχους ονομάτων τομέα και αποτελεί ουσιαστικό μέσο τόνωσης της εμπιστοσύνης των χρηστών.

    (13) μετά τη δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η Επιτροπή, βάσει ανοικτής, διαφανούς και αμερόληπτης διαδικασίας επιλογής, θα πρέπει να ορίσει ένα μητρώο. Η Επιτροπή θα πρέπει να συνάψει σύμβαση με το επιλεγέν μητρώο, όπου θα πρέπει να προσδιορίζονται οι όροι που ισχύουν στο μητρώο για την οργάνωση, διεύθυνση και διαχείριση του ".eu" TLD. Η σύμβαση θα πρέπει να είναι περιορισμένου χρόνου και να είναι δυνατόν να ανανεωθεί.

    (14) η Επιτροπή, ενεργώντας για λογαριασμό της Κοινότητας, έχει ζητήσει την εκχώρηση του κωδικού EU με σκοπό τη δημιουργία ενός ccTLD στο Διαδίκτυο. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2000, το σώμα του Διαδικτύου για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών (ICANN) εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται ότι "οι κωδικοί άλφα-2 (...) είναι μεταβιβάσιμοι ως ccTLD, μόνο σε περιπτώσεις όπου η υπηρεσία διατήρησης του προτύπου ISO 3166 έχει πραγματοποιήσει κράτηση του κωδικού στον κατάλογο των κατ' εξαίρεση κρατήσεων, ο οποίος κωδικός καλύπτει οιαδήποτε εφαρμογή του προτύπου ISO 3166-1 η οποία απαιτεί την κωδικοποιημένη παρουσίαση του ονόματος της ενδιαφερόμενης χώρας, εδάφους ή περιοχής". Ο κωδικός "EU" πληροί τις εν λόγω προϋποθέσεις και συνεπώς είναι "μεταβιβάσιμος" στην Κοινότητα.

    (15) το ICANN είναι τώρα υπεύθυνο για το συντονισμό της εκχώρησης κωδικών που αντιπροσωπεύουν το ccTLD στα μητρώα. Το ψήφισμα του Συμβουλίου της 3ης Οκτωβρίου 2000 ενθαρρύνει την εφαρμογή των αρχών για τα μητρώα ccTLD, οι οποίες εγκρίνονται από την κυβερνητική συμβουλευτική επιτροπή (GAC). Το μητρώο θα πρέπει να συνάπτει σύμβαση με το ICANN στα πλαίσια των αρχών της GAC.

    (16) η θέσπιση κανόνων δημοσίου συμφέροντος για την αντιμετώπιση κερδοσκοπικών και καταχρηστικών καταχωρίσεων ονομάτων τομέα θα πρέπει να προβλέπει ότι οι κάτοχοι προηγούμενων δικαιωμάτων, τα οποία αναγνωρίζονται ή θεσπίζονται σύμφωνα με το εθνικό ή/και το κοινοτικό δίκαιο, και οι δημόσιοι φορείς απολαύουν συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (sunrise period»), κατά τη διάρκεια της οποίας η καταχώριση των ονομάτων τομέα προορίζεται αποκλειστικά για τους κατόχους προηγούμενων δικαιωμάτων, τα οποία αναγνωρίζονται ή θεσπίζονται σύμφωνα με το εθνικό ή/και το κοινοτικό δίκαιο, και για τους δημόσιους φορείς.

    (17) η ανάκληση των ονομάτων τομέα δεν θα πρέπει να γίνεται αυθαίρετα. Η ανάκληση μπορεί όμως να γίνεται, ιδίως όταν ένα όνομα τομέα αντιβαίνει καταφανώς στη δημόσια τάξη. Η πολιτική περί ανακλήσεων θα πρέπει, ωστόσο, να προβλέπει έγκαιρο και αποτελεσματικό μηχανισμό.

    (18) θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες ως προς το ζήτημα των "αδέσποτων πραγμάτων" για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ονομάτων τομέα η καταχώριση των οποίων δεν ανανεώνεται ή τα οποία, παραδείγματος χάριν, λόγω του δικαίου της διαδοχής, δεν έχουν πλέον κάτοχο.

    (19) το νέο μητρώο ".eu" TLD δεν θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες δημιουργίας τομέων δευτέρου επιπέδου χρησιμοποιώντας κωδικούς άλφα -2 που εκπροσωπούν χώρες.

    (20) όταν γίνεται αναφορά στα ενδιαφερόμενα μέρη, θα πρέπει να προβλέπονται διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή, ιδίως δημόσιων αρχών, επιχειρήσεων, οργανισμών και φυσικών προσώπων. Το μητρώο μπορεί να συστήσει συμβουλευτικό όργανο για τη διοργάνωση των διαβουλεύσεων αυτών.

    (21) τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων για τη διαδικασία επιλογής του μητρώου, του ορισμού του μητρώου, καθώς και της θέσπισης κανόνων δημοσίου συμφέροντος, θα πρέπει να θεσπιστούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/EΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή(5).

    (22) δεδομένου ότι ο στόχος της προβλεπόμενης δράσης, ήτοι η υλοποίηση του ".eu" TLD, είναι αδύνατον να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη και δύναται, συνεπώς, λόγω των διαστάσεων και των αποτελεσμάτων της προβλεπόμενης δράσης, να επιτευχθεί καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα μπορεί να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως ορίζεται στο εν λόγω άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του εν λόγω στόχου,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Στόχος και πεδίο εφαρμογής

    1. Στόχος του παρόντος κανονισμού είναι η υλοποίηση του ".eu" κωδικού χώρας των τομέων ανωτάτου επιπέδου (ccTLD) εντός της Κοινότητας. Ο παρών κανονισμός θέτει τους όρους της εν λόγω υλοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού μητρώου και καθιερώνει το πλαίσιο γενικής πολιτικής εντός του οποίου λειτουργεί το μητρώο.

    2. Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των διακανονισμών στα κράτη μέλη όσον αφορά τους εθνικούς ccTLD.

    Άρθρο 2

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, νοούνται ως:

    α) "μητρώο": η οντότητα η οποία επιφορτίζεται με την οργάνωση, τη διαχείριση και τη διεύθυνση του ".eu" TLD, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των σχετικών βάσεων δεδομένων, των συνδεδεμένων υπηρεσιών δημόσιας αναζήτησης, της καταχώρισης των ονομάτων τομέα, της λειτουργίας του μητρώου ονομάτων τομέα, της λειτουργίας των εξυπηρετητών ονομάτων του μητρώου του TLD και της διάδοσης των αρχείων ζώνης του TLD·

    β) "καταχωρητής": το πρόσωπο ή η οντότητα που, μέσω συμβάσεως με το μητρώο, παρέχει υπηρεσίες καταχώρησης ονομάτων τομέα σε καταχωρούμενους.

    Άρθρο 3

    Χαρακτηριστικά του μητρώου

    1. Σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2, η Επιτροπή:

    α) θεσπίζει τα κριτήρια και τη διαδικασία καθορισμού του μητρώου·

    β) καθορίζει το μητρώο αφού δημοσιεύσει στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αφού η διαδικασία για την εν λόγω πρόσκληση ολοκληρωθεί·

    γ) συνάπτει σύμβαση η οποία προσδιορίζει τους όρους σύμφωνα με τους οποίους η Επιτροπή εποπτεύει την οργάνωση, τη διεύθυνση και τη διαχείριση από το μητρώο του ".eu" TLD. Η σύμβαση μεταξύ της Επιτροπής και του μητρώου πρέπει να είναι περιορισμένου χρόνου και να είναι δυνατόν να ανανεωθεί.

    Το μητρώο δεν μπορεί να δέχεται καταχωρίσεις μέχρι να διαμορφωθεί πολιτική καταχωρίσεων.

    2. Το μητρώο πρέπει να είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος συγκροτείται σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους μέλους και έχει την καταστατική του έδρα, την κεντρική του διοίκηση και την κύρια εγκατάστασή του εντός της Κοινότητας.

    3. Αφού λάβει προηγουμένως τη συναίνεση της Επιτροπής, το μητρώο συνάπτει κατάλληλη σύμβαση που προβλέπει την εκχώρηση του κωδικού ".eu" TLD. Προς το σκοπό αυτό, λαμβάνονται υπόψη οι σχετικές αρχές τις οποίες καθορίζει η κυβερνητική συμβουλευτική επιτροπή.

    4. Tο μητρώο ".eu" TLD δεν λειτουργεί ως καταχωρητής.

    Άρθρο 4

    Υποχρεώσεις του μητρώου

    1. Το μητρώο τηρεί τους κανόνες, τις πολιτικές και τις διαδικασίες που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό και τις συμβάσεις οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 3. Το μητρώο εφαρμόζει διαφανείς και αμερόληπτες διαδικασίες.

    2. Το μητρώο:

    α) οργανώνει, διευθύνει και διαχειρίζεται τον ".eu" TLD προς το γενικό συμφέρον και βάσει των αρχών της ποιότητας, της αποδοτικότητας, της αξιοπιστίας και της προσβασιμότητας·

    β) καταχωρεί τα ονόματα τομέα στον ".eu" TLD μέσω οιουδήποτε διαπιστευμένου καταχωρητή ".eu" κατόπιν αιτήσεως από:

    i) οιαδήποτε επιχείρηση η οποία έχει την καταστατική της έδρα, την κεντρική της διοίκηση ή την κύρια εγκατάστασή της εντός της Κοινότητας ή

    ii) οιονδήποτε οργανισμό ο οποίος είναι εγκατεστημένος εντός της Κοινότητας, με την επιφύλαξη της εφαρμογής του εθνικού δικαίου, ή

    iii) οιοδήποτε φυσικό πρόσωπο που είναι κάτοικος της Κοινότητας·

    γ) επιβάλλει τέλη, τα οποία σχετίζονται άμεσα με το κόστος που ανακύπτει·

    δ) εφαρμόζει πολιτική εξώδικης διευθέτησης των διαφορών και διαδικασία για την ταχεία επίλυση των διαφορών μεταξύ των κατόχων ονομάτων τομέα όσον αφορά τα δικαιώματα που αφορούν τα ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας καθώς και των διαφορών που αφορούν τις μεμονωμένες αποφάσεις του μητρώου. Η πολιτική αυτή θεσπίζεται σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 και λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις του παγκόσμιου οργανισμού διανοητικής ιδιοκτησίας. Η πολιτική παρέχει στα ενδιαφερόμενα μέρη τις κατάλληλες διαδικαστικές εγγυήσεις και εφαρμόζεται υπό την επιφύλαξη δικαστικών διαδικασιών·

    ε) θεσπίζει διαδικασίες και εκτελεί διαπιστεύσεις «.eu» καταχωρητών και εξασφαλίζει αποτελεσματικές και αμερόληπτες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των «.eu» καταχωρητών·

    στ) εξασφαλίζει την ακεραιότητα της βάσης δεδομένων.

    Άρθρο 5

    Πλαίσιο πολιτικής

    1. Η Επιτροπή, αφού συμβουλευθεί το μητρώο και με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2, θεσπίζει κανόνες δημοσίου συμφέροντος όσον αφορά την εφαρμογή και τις λειτουργίες του ".eu" TLD και τις αρχές δημοσίου συμφέροντος για τις καταχωρήσεις. Η πολιτική δημοσίου συμφέροντος περιλαμβάνει:

    α) πολιτική εξώδικης διευθέτησης διαφορών·

    β) πολιτική δημοσίου συμφέροντος για τις κερδοσκοπικές και καταχρηστικές καταχωρίσεις ονομάτων τομέα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας καταχώρισης ονομάτων τομέα σταδιακά, ώστε να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες προσωρινές ευκαιρίες για τους κατόχους προηγούμενων δικαιωμάτων, τα οποία αναγνωρίζονται ή θεσπίζονται από το εθνικό ή/και το κοινοτικό δίκαιο, και για τους δημόσιους φορείς να καταχωρούν τα ονόματά τους·

    γ) πολιτική περί πιθανής ανάκλησης των ονομάτων τομέα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των «αδέσποτων πραγμάτων»·

    δ) γλωσσικά ζητήματα και γεωγραφικές έννοιες·

    ε) μεταχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας και άλλα δικαιώματα.

    2. Εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη μπορούν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη περιορισμένο κατάλογο των ευρέως ανεγνωρισμένων ονομάτων σχετικά με γεωγραφικές ή/και γεωπολιτικές έννοιες, οι οποίες επηρεάζουν την πολιτική ή την εδαφική τους οργάνωση. Τα ονόματα αυτά:

    α) δεν καταχωρούνται ή

    β) καταχωρούνται μόνον ως τομέας δεύτερου επιπέδου, σύμφωνα με τους κανόνες δημοσίου συμφέροντος.

    Η Επιτροπή κοινοποιεί αμελλητί στο μητρώο τον κατάλογο των κοινοποιημένων ονομάτων στα οποία εφαρμόζονται παρόμοια κριτήρια. Η Επιτροπή δημοσιεύει τον κατάλογο ταυτόχρονα με την κοινοποίησή του στο μητρώο.

    Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος ή η Επιτροπή, εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση, εγείρουν ένσταση για κάποιο σημείο που περιλαμβάνεται σε κοινοποιημένο κατάλογο, η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2, για τη θεραπεία της κατάστασης.

    3. Πριν από την έναρξη πράξεων καταχώρισης, το μητρώο θεσπίζει την αρχική πολιτική καταχωρήσεων για τον ".eu" TLD, σε συνεννόηση με την Επιτροπή και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Το μητρώο εφαρμόζει στην πολιτική καταχωρίσεων τους κανόνες δημοσίου συμφέροντος που θεσπίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 1, λαμβάνοντας υπόψη τους καταλόγους εξαιρέσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

    4. Η Επιτροπή ενημερώνει τακτικά την επιτροπή για τις δραστηριότητες που αναφέρονται στην παράγραφο 3.

    Άρθρο 6

    Επιτροπή

    1. Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή.

    2. Οσάκις γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένου του άρθρου 8 της εν λόγω απόφασης.

    Η προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ καθορίζεται σε τρεις μήνες.

    3. Η επιτροπή θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό της.

    Άρθρο 7

    Επιφύλαξη δικαιωμάτων

    Η Κοινότητα διατηρεί όλα τα δικαιώματα σχετικά με τον ".eu" TLD, μεταξύ των οποίων, ιδίως, τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και τα λοιπά δικαιώματα σχετικά με τις βάσεις δεδομένων του μητρώου, τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, καθώς και το δικαίωμα επανορισμού του μητρώου.

    Άρθρο 8

    Έκθεση εφαρμογής

    Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ως προς την εφαρμογή, την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργία του ".eu" TLD, ένα έτος μετά την έκδοση του παρόντος κανονισμού και, εν συνεχεία, ανά διετία.

    Άρθρο 9

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Έγινε στις ...

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Η Πρόεδρος

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    (1) ΕΕ C 96 Ε της 27.3.2001, σ. 333.

    (2) ΕΕ C 155 της 29.5.2001, σ. 10.

    (3) Γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Ιουλίου 2001 (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα), κοινή θέση του Συμβουλίου της 6ης Νοεμβρίου 2001 και απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ... (δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

    (4) ΕΕ C 293 της 14.10.2000, σ. 3.

    (5) ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23.

    Top