EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001AA0008

Γνωμοδότηση αριθ. 8/2001 σχετικά με πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου περί θεσπίσεως του καταστατικού των εκτελεστικών οργανισμών που είναι επιφορτισμένοι με ορισμένα καθήκοντα σχετικά με τη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων

ΕΕ C 345 της 6.12.2001, p. 1–4 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52001AA0008

Γνωμοδότηση αριθ. 8/2001 σχετικά με πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου περί θεσπίσεως του καταστατικού των εκτελεστικών οργανισμών που είναι επιφορτισμένοι με ορισμένα καθήκοντα σχετικά με τη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 345 της 06/12/2001 σ. 0001 - 0004


Γνωμοδότηση αριθ. 8/2001

σχετικά με πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου περί θεσπίσεως του καταστατικού των εκτελεστικών οργανισμών που είναι επιφορτισμένοι με ορισμένα καθήκοντα σχετικά με τη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων

(υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 248 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο της συνθήκης ΕΚ)

(2001/C 345/01)

ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 248 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο,

την αίτηση γνωμοδότησης που υπέβαλε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 15 Μαρτίου 2001 και η οποία περιήλθε στο Συνέδριο στις 21 Μαρτίου 2001,

το σχέδιο αναδιατύπωσης του γενικού δημοσιονομικού κανονισμού που υπέβαλε η Επιτροπή(1), καθώς και τη γνωμοδότηση του Συνεδρίου σχετικά με το εν λόγω σχέδιο(2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

Η πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου εμπίπτει στο πλαίσιο της ανάθεσης της διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων εκτός οργάνου·

Αυτή η πρόταση αφορά το καταστατικό των εκτελεστικών οργανισμών που είναι επιφορτισμένοι με ορισμένα καθήκοντα σχετικά με τη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ:

Εισαγωγή

1. Το Δεκέμβριο του 1999(3), η Επιτροπή ανέλαβε τη δέσμευση να αναπτύξει μια συνεκτική και εύκολα διαχειρίσιμη πολιτική ανάθεσης καθηκόντων εκτός οργάνου, προκειμένου να διορθώσει τις παρεκτροπές που προκαλούνται από τον πλημμελή έλεγχο των διαφόρων γραφείων τεχνικής βοήθειας (ΓΤΒ). Η δέσμευση αυτή ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη που το Συνέδριο επισήμαινε επί σειρά ετών, τόσο στην ετήσια όσο και σε ειδικές εκθέσεις του(4). Λαμβανομένων υπόψη των σχολίων που έχει διατυπώσει στο παρελθόν, το Συνέδριο καταρχήν χαιρετίζει αυτή την πρόταση κανονισμού, η οποία, ως βασικό στοιχείο της πολιτικής ανάθεσης καθηκόντων εκτός οργάνου που εφαρμόζει η Επιτροπή, συνιστά το νομικό πλαίσιο για την ανάθεση σε εκτελεστικούς οργανισμούς της ευθύνης για την εφαρμογή και τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων.

2. Εντούτοις, το σχέδιο κανονισμού περιέχει ορισμένες διατάξεις οι οποίες, κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, χρήζουν επεξήγησης ή ουσιαστικότερης τροποποίησης. Οι διατάξεις αυτές παρατίθενται στα σημεία που ακολουθούν με βάση τη διάρθρωση του σχεδίου κανονισμού.

Άρθρο 3: Δημιουργία και κατάργηση των εκτελεστικών οργανισμών

3. Το Συνέδριο επισημαίνει ότι οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 3 του σχεδίου κανονισμού αντικατοπτρίζουν τον προσωρινό χαρακτήρα ενός εκτελεστικού οργανισμού, προβλέποντας ότι η Επιτροπή μπορεί να καθορίζει τη διάρκεια ύπαρξης του οργανισμού ή να αποφασίζει να τον καταργήσει, εάν κρίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον τις υπηρεσίες του. Το Συνέδριο επιθυμεί να τονίσει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ασκεί αποτελεσματικά αυτό το δικαίωμά της όσον αφορά οργανισμούς που δεν είναι πλέον απαραίτητοι.

4. Όσον αφορά την παράγραφο 2 του άρθρου 3, στο βαθμό που ένας εκτελεστικός οργανισμός εκτελεί καθήκοντα που του έχει αναθέσει η Επιτροπή, κατά την κατάργησή του, η Επιτροπή οφείλει να μεταφέρει αμέσως στους λογαριασμούς της το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων ενεργητικού και των εκκρεμουσών υποχρεώσεων του οργανισμού, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης.

Άρθρο 5: Έδρα

5. Μολονότι είναι σαφές ότι οι σχέσεις μεταξύ ενός εκτελεστικού οργανισμού και των υπηρεσιών της Επιτροπής πρέπει να είναι ιδιαίτερα στενές, δεν είναι σκόπιμο να ορίζεται ότι η έδρα ενός εκτελεστικού οργανισμού μπορεί να βρίσκεται μόνο σε έναν από τους τόπους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες της Επιτροπής. Προτιμότερο θα ήταν να ορίζεται ότι ο οργανισμός πρέπει να έχει την έδρα του εκεί όπου μπορεί να επιτελεί το έργο του με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Άρθρο 6: Καθήκοντα

6. Δεδομένου ότι η Επιτροπή, ως το αναθέτον όργανο, παραμένει υπεύθυνη για την άσκηση των εξουσιών της μέσω των εκτελεστικών οργανισμών, θα ήταν σκόπιμο ο κανονισμός να καθορίσει γενικούς κανόνες οι οποίοι να αφορούν τους ελέγχους των δραστηριοτήτων των οργανισμών εκ μέρους της Επιτροπής. Οι εν λόγω κανόνες θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητα παρέμβασης σε περίπτωση που ένας οργανισμός θα λάμβανε μέτρο αντίθετο με το σκοπό του σχετικού κοινοτικού προγράμματος ή, γενικότερα, θα ενεργούσε παράνομα. Οι λεπτομερείς όροι του ελέγχου θα μπορούσαν να καθορίζονται στην πράξη μεταβίβασης εξουσιών (λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων κάθε οργανισμού)· ωστόσο, το γενικό πλαίσιο των ελέγχων πρέπει να καθορίζεται από τον κανονισμό περί θεσπίσεως του καταστατικού των εκτελεστικών οργανισμών.

Άρθρο 9: Καθήκοντα της διευθύνουσας επιτροπής

7. Όσον αφορά την παράγραφο 2 του άρθρου 9, η οποία ορίζει ότι η διευθύνουσα επιτροπή εγκρίνει, το αργότερο στην αρχή κάθε έτους, το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του εκτελεστικού οργανισμού, θα ήταν ευκταίο να προβλεφθεί ρητά ότι η διευθύνουσα επιτροπή θα εγκρίνει σαφείς στόχους για τον οργανισμό, κατά τη δημιουργία του, καθώς και δείκτες απόδοσης για την αξιολόγηση της εκτέλεσης των καθηκόντων του. Μια τέτοια διάταξη θα τόνιζε εξαρχής τη σημασία που πρέπει να αποδίδεται στην επίτευξη αποτελεσμάτων εκ μέρους του οργανισμού, σύμφωνα με τη γενική κατεύθυνση που ακολουθεί η Επιτροπή στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας μεταρρύθμισης.

8. Ομοίως, ο εν λόγω κανονισμός-πλαίσιο θα πρέπει να ορίζει ότι η ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητες του οργανισμού (άρθρο 9 παράγραφος 7) πρέπει να περιέχει πληροφορίες σχετικά με όλους τους λαμβανόμενους χρηματοδοτικούς πόρους, είτε αυτοί προέρχονται από την Επιτροπή είτε από άλλες πηγές, καθώς και σχετικά με τη χρησιμοποίησή τους. Οι εκθέσεις θα πρέπει επίσης να περιέχουν επαρκείς πληροφορίες και ανάλυση, οι οποίες να καθιστούν δυνατή την εκτίμηση του βαθμού επίτευξης των στόχων του εκάστοτε οργανισμού, καθώς και της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης που αυτός ασκεί.

9. Ο κανονισμός πρέπει επίσης να προβλέπει την αξιολόγηση, σε τακτά χρονικά διαστήματα, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του οργανισμού. Επί του παρόντος, το σχέδιο κανονισμού δεν περιέχει τέτοιου είδους διάταξη. Οι αξιολογήσεις αυτές πρέπει να διενεργούνται υπ' ευθύνη της Επιτροπής, αλλά σε στενή συνεργασία με τον οργανισμό και τη διευθύνουσα επιτροπή του, ενώ οι σχετικές εκθέσεις πρέπει να υποβάλλονται στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

10. Η διευθύνουσα επιτροπή πρέπει να εγκρίνει τους λεπτομερείς λογαριασμούς του εκτελεστικού οργανισμού που της υποβάλλει ο διευθυντής, προτού αυτοί υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στην Επιτροπή, όπως ορίζει το άρθρο 14 παράγραφος 2.

Άρθρο 11: Καθήκοντα του διευθυντή

11. Κρίνεται σκόπιμο να ορισθεί ρητά ότι ο διευθυντής του εκτελεστικού οργανισμού οφείλει να μεριμνά για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου εντός του οργανισμού.

Άρθρα 12 έως 16: Προϋπολογισμός λειτουργίας και λειτουργικές πιστώσεις του/των προγράμματος/προγραμμάτων στη διαχείριση του/των οποίου/οποίων συμμετέχει ο οργανισμός(5)

12. Η πρόταση κανονισμού ορίζει ότι ο προϋπολογισμός λειτουργίας του εκτελεστικού οργανισμού καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας του μόνο για το σχετικό οικονομικό έτος. Ο προϋπολογισμός αυτός χρηματοδοτείται, καταρχήν, με επιχορήγηση από την Επιτροπή, η οποία αντιστοιχεί σε ορισμένο ποσοστό της ετήσιας χρηματοδότησης των κοινοτικών προγραμμάτων στη διαχείριση των οποίων συμμετέχει ο οργανισμός, και, δεύτερον, από οποιοδήποτε έσοδο προερχόμενο από άλλη πηγή. Οι λειτουργικές πιστώσεις των καθ' εαυτά κοινοτικών προγραμμάτων εγγράφονται στο γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στον προϋπολογισμό λειτουργίας του οργανισμού. Οι δαπάνες για αυτά τα προγράμματα καταλογίζονται κατευθείαν στα αντίστοιχα κονδύλια του προϋπολογισμού.

13. Σύμφωνα με την πρόταση, οι λογαριασμοί ενός εκτελεστικού οργανισμού περιλαμβάνουν, κατά συνέπεια, μόνο τις διοικητικές και λοιπές δαπάνες λειτουργίας, καθώς και τα έσοδα για την κάλυψη αυτών των δαπανών. Δεν περιλαμβάνουν τις δαπάνες για τα κοινοτικά προγράμματα που διαχειρίζεται ο οργανισμός.

14. Ο άμεσος καταλογισμός στο γενικό προϋπολογισμό των δαπανών για δράσεις που διαχειρίζεται ο οργανισμός αποτελεί θετικό στοιχείο, καθώς αποσοβείται ο κίνδυνος οι πληρωμές που πραγματοποιούνται από το γενικό προϋπολογισμό να μην αποτελούν παρά απλή μεταφορά κεφαλαίων από την Επιτροπή σε ενδιάμεσους οργανισμούς(6). Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται ότι οι οικονομικές καταστάσεις του οργανισμού ενδέχεται να μην περιέχουν δαπάνες για δράσεις των οποίων τη διαχείριση έχει αναλάβει ο οργανισμός. Η κατάρτιση οικονομικών καταστάσεων που να αφορούν μόνο τις δαπάνες λειτουργίας δεν ευθυγραμμίζεται με τα μέτρα που λαμβάνει η Επιτροπή για την εισαγωγή διαχείρισης/κατάρτισης προϋπολογισμού βάσει δράσης (Activity Based Management/Activity Based Budgeting - ABM/ABB) όσον αφορά τα προγράμματά της. Η διαχείριση/κατάρτιση προϋπολογισμού βάσει δράσης συνεπάγεται ότι οι χρηματοδοτικοί πόροι που θα δαπανηθούν για τα προγράμματα θα συνυπολογίζονται με τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των εξόδων διαχείρισης των εν λόγω προγραμμάτων. Είναι σημαντικό ο εκτελεστικός οργανισμός να υποχρεούται να λογοδοτεί συνολικά για τις λειτουργικές πιστώσεις τις οποίες διαχειρίζεται.

15. Η Επιτροπή θα μπορούσε επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να περιλάβει τους προϋπολογισμούς για τις δαπάνες λειτουργίας ενός εκτελεστικού οργανισμού στον ίδιο το γενικό προϋπολογισμό, μαζί με τις λειτουργικές πιστώσεις για τα προγράμματα που διαχειρίζεται. Στην περίπτωση αυτή, στο γενικό προϋπολογισμό θα καταλογίζονταν άμεσα και οι δαπάνες λειτουργίας.

16. Η λύση αυτή θα διευκόλυνε την κατάρτιση πλήρων οικονομικών καταστάσεων για κάθε οργανισμό, οι οποίες θα περιείχαν τόσο τις δαπάνες λειτουργίας, όσο και τις επιχειρησιακές δαπάνες για τα υπό τη διαχείρισή του προγράμματα. Εντούτοις, είναι σημαντικό να διατηρηθούν τα πιθανά πλεονεκτήματα που προσφέρει από άποψη ευελιξίας η δυνατότητα εξαίρεσης του προϋπολογισμού λειτουργίας ενός εκτελεστικού οργανισμού από το πεδίο εφαρμογής του δημοσιονομικού κανονισμού. Ο κανονισμός θα έπρεπε να ορίζει τουλάχιστον ότι οι ετήσιοι λογαριασμοί ενός οργανισμού πρέπει να περιέχουν οικονομική έκθεση στην οποία να αναλύεται η χρησιμοποίηση των λειτουργικών πιστώσεων για κοινοτικά προγράμματα από την άποψη των αναλήψεων υποχρεώσεων και των πληρωμών (βλέπε σημείο 8).

17. Τα άρθρα 12 έως 16 της πρότασης κανονισμού περιέχουν πολλά σημεία που χρήζουν διευκρίνισης:

α) Στα άρθρα 12 και 13 θα ήταν προτιμότερο να γίνεται λόγος για "εισφορά" παρά για "επιχορήγηση" για τα κεφάλαια που η Επιτροπή θα διαθέτει για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας ενός εκτελεστικού οργανισμού. Και αυτό διότι η φύση των "επιχορηγήσεων" όπως ορίζεται σήμερα στον "Οδηγό για τη διαχείριση των επιδοτήσεων" είναι μάλλον διαφορετική από αυτήν των επιχορηγήσεων στις οποίες αναφέρεται η παρούσα πρόταση.

β) Επίσης δεν είναι σαφές εάν η "εισφορά", η οποία υπολογίζεται ως ένα ποσοστό της ετήσιας χρηματοδότησης του κοινοτικού προγράμματος στη διαχείριση του οποίου συμμετέχει ο εκτελεστικός οργανισμός, συνιστά αποκτηθέν έσοδο του οργανισμού, ακόμα και αν τα προγραμματισμένα ποσά δεν έχουν αναληφθεί ή καταβληθεί. Στόχος θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση των βασικών δαπανών λειτουργίας του οργανισμού, με την επιφύλαξη ενδεχομένως του καθορισμού ενός ανώτατου ορίου. Για το λόγο αυτό, οι διατάξεις του άρθρου 13 χρήζουν διευκρίνισης.

γ) Ένας εκτελεστικός οργανισμός θα μπορεί να λαμβάνει έσοδα και από άλλες πηγές, πέρα από την εισφορά της Επιτροπής η οποία προέρχεται από το γενικό προϋπολογισμό (άρθρο 12 παράγραφος 3, άρθρο 17). Βάσει του σχεδίου κανονισμού, οι λεπτομερείς ετήσιοι λογαριασμοί που προβλέπονται στο άρθρο 14 παράγραφος 2, θα περιέχουν μόνο τις δαπάνες λειτουργίας που συνδέονται με τέτοιου είδους άλλα έσοδα, αλλά δεν είναι σαφής ο τρόπος της λογιστικής καταχώρισης των δαπανών για τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από αυτά τα άλλα έσοδα. Σύμφωνα με τα επιχειρήματα που διατυπώνονται στο σημείο 14, ένας εκτελεστικός οργανισμός θα πρέπει να υποχρεούται να λογοδοτεί για τη χρησιμοποίηση όλων των κεφαλαίων που καλείται να διαχειρίζεται.

Άρθρο 19: Έλεγχοι

18. Το άρθρο 14 ορίζει ότι ο διευθυντής του εκτελεστικού οργανισμού υποβάλλει τους λεπτομερείς ετήσιους λογαριασμούς των εσόδων και των δαπανών λειτουργίας (έξοδα λειτουργίας) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στην Επιτροπή και στη διευθύνουσα επιτροπή (βλέπε σημείο 10 σχετικά με την πρόταση του Συνεδρίου για τροποποίηση αυτής της διάταξης, κατά τρόπο που να ορίζεται ότι η διευθύνουσα επιτροπή πρέπει να εγκρίνει τους λογαριασμούς πριν υποβληθούν στα θεσμικά όργανα). Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χορηγεί απαλλαγή στον εκτελεστικό οργανισμό.

19. Το άρθρο 19 ορίζει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει τους λογαριασμούς του εκτελεστικού οργανισμού, σύμφωνα με το άρθρο 248 της συνθήκης.

20. Εάν η πολιτική ανάθεσης καθηκόντων εκτός οργάνου που εφαρμόζει η Επιτροπή έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλου αριθμού εκτελεστικών οργανισμών, το έργο της υποβολής ετησίως σε έλεγχο των λογαριασμών τους θα είναι σημαντικό και θα απαιτήσει αύξηση των πόρων του Συνεδρίου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του προτεινόμενου κανονισμού, οι λογαριασμοί θα καλύπτουν μόνο τις δαπάνες λειτουργίας των οργανισμών. Ο ετήσιος έλεγχος όλων αυτών των λογαριασμών δεν θα συνέβαλε στην αποδοτικότερη χρήση, συγκριτικά με το κόστος, των περιορισμένων πόρων του Συνεδρίου. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η σοβαρότητα αυτού του προβλήματος και να διευκολυνθεί η βέλτιστη χρησιμοποίηση των πόρων του Συνεδρίου, ο κανονισμός-πλαίσιο πρέπει να προβλέπει τον προηγούμενο έλεγχο τόσο των επιχειρησιακών δαπανών για τα προγράμματα όσο και των δαπανών λειτουργίας των οργανισμών από ανεξάρτητους ελεγκτές, πριν αυτές ενσωματωθούν στους ενοποιημένους λογαριασμούς της Επιτροπής. Η διάταξη αυτή θα εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των προνομίων του Συνεδρίου δυνάμει του άρθρου 248 της συνθήκης. Το Συνέδριο θα ελέγχει τις λειτουργικές πιστώσεις που διατίθενται για τα κοινοτικά προγράμματα που διαχειρίζεται ο οργανισμός. Για τους σκοπούς του πιστοποιητικού ελέγχου που εκδίδει σχετικά με τις δαπάνες λειτουργίας, το Συνέδριο θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκομίζει βεβαιότητα για ζητήματα νομιμότητας και κανονικότητας από αυτόν τον προηγούμενο έλεγχο.

21. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να τεθεί το ερώτημα κατά πόσο είναι σκόπιμο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να χορηγεί απαλλαγή σε κάθε εκτελεστικό οργανισμό για τις δαπάνες λειτουργίας του και μόνον. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο εξωτερικός έλεγχος ενός εκτελεστικού οργανισμού μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος του εσωτερικού ελέγχου που ασκεί η Επιτροπή στο έργο των οργανισμών στους οποίους έχει αναθέσει ή εκχωρήσει ορισμένα καθήκοντα. Στο πλαίσιο της γενικής απαλλαγής προς την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να εξετάζει την αποτελεσματικότητα του έργου της Επιτροπής και των εκτελεστικών οργανισμών της, αντί να χορηγεί απαλλαγή σε κάθε οργανισμό χωριστά. Αυτή η πρόβλεψη θα ανταποκρινόταν καλύτερα στη διαρκή τελική ευθύνη για λογοδοσία που υπέχει η Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης απαλλαγής για τις επιχειρησιακές δαπάνες σχετικά με τα προγράμματα των οποίων η διαχείριση ανατίθεται σε εκτελεστικούς οργανισμούς.

Άρθρο 21: Νομιμότητα των πράξεων

22. Το άρθρο 230 της συνθήκης ΕΚ δεν προβλέπει την προσβολή των ιδίων των πράξεων των οργανισμών. Δεδομένου ότι η αρμοδιότητα ελέγχου του Δικαστηρίου καθορίζεται από τη συνθήκη ΕΚ, δεν μπορεί να τροποποιηθεί με κανονισμό του Συμβουλίου. Προκειμένου να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το παρόν σχέδιο κανονισμού προτείνει τέτοιου είδους τροποποιήσεις ή διεύρυνση δικαιοδοσίας, θα ήταν προτιμότερο το εν λόγω άρθρο να προβλέπει ότι η Επιτροπή, ως αναθέτον όργανο, είναι νομικά υπεύθυνη για τις πράξεις των εκτελεστικών οργανισμών.

Η παρούσα γνωμοδότηση εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο Λουξεμβούργο κατά τη συνεδρίασή του της 25ης Οκτωβρίου 2001.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Jan O. Karlsson

Πρόεδρος

(1) COM(2000) 461 τελικό της 17.10.2000.

(2) Γνωμοδότηση αριθ. 2/2001 του Ελεγκτικού Συνεδρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 8ης Μαρτίου 2001 (ΕΕ C 162 της 5.6.2001, σ. 1).

(3) "Orientations for the externalisation policy", SEC(1999) 2051/7 της 14.12.1999.

(4) Βλέπε για παράδειγμα την ειδική έκθεση αριθ. 1/96 σχετικά με τα προγράμματα MED.

(5) Το αγγλικό κείμενο του σχεδίου κανονισμού χρησιμοποιεί τον όρο "operating budget" (προϋπολογισμός λειτουργίας) για τις δαπάνες λειτουργίας και τον όρο "operating appropriations" (λειτουργικές πιστώσεις) για τις επιχειρησιακές δαπάνες. Οι όροι αυτοί δημιουργούν μάλλον σύγχυση. Θα ήταν προτιμότερο η Επιτροπή να χρησιμοποιήσει όρους βάσει των οποίων να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των δύο ειδών δαπανών. Για παράδειγμα, για τη δεύτερη κατηγορία δαπανών προτιμότερος θα ήταν ο όρος "επιχειρησιακές πιστώσεις".

(6) Επισημαίνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ανασυγκρότηση δεν λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο. Ο εν λόγω Οργανισμός λαμβάνει σημαντικά ποσά από την Επιτροπή για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τις οποίες διαχειρίζεται, καθώς και τις δαπάνες λειτουργίας του. Κάθε μεταφορά ποσού καταχωρίζεται ως μεμονωμένη πληρωμή από τους λογαριασμούς της Επιτροπής, ενώ ο Οργανισμός την καταχωρίζει ως έσοδο. Στους λογαριασμούς που καταρτίζει εμφανίζονται τα ποσά που έχει αναλάβει και καταβάλει τόσο για τις επιχειρησιακές δαπάνες, όσο και για τις δαπάνες λειτουργίας.

Top