EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000DC0692

Χρηματοπιστωτικεσ υπηρεσιεσ - Προτεραιοτητες και προοδοσ - Τριτη εκθεση

52000DC0692




Χρηματοπιστωτικεσ υπηρεσιεσ - Προτεραιοτητες και προοδοσ - Τριτη εκθεση

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

Περιληψη

Η παρούσα τρίτη έκθεση για την πρόοδο της εφαρμογής του Προγράμματος Δράσης για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες (ΠΔΧΥ) επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση παραμένει συνολικά ικανοποιητική, αλλά διατυπώνει παράλληλα και ορισμένες σημαντικές επιφυλάξεις. Η καθοριστική ώθηση που απαιτείται για την τήρηση της προθεσμίας του 2005 που καθόρισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβώνας δεν έχει ακόμα δοθεί. Η Επιτροπή δεν μπορεί να επιτρέψει καμία σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση των πολυάριθμων πρωτοβουλιών, νομοθετικών και μη, που προβλέπει το ΠΔΧΥ. Η πρόοδος στην έγκριση και τη θέση σε εφαρμογή των προτάσεων πρέπει να είναι ταχεία, ιδίως όσον αφορά τις νομοθετικές προτάσεις που υποβλήθηκαν πρόσφατα ή θα υποβληθούν στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου ECOFIN, η Επιτροπή επανεξέτασε το ΠΔΧΥ για να επεξεργαστεί περαιτέρω τις προτεραιότητές του και να ορίσει για καθεμία το «κρίσιμο χρονοδιάγραμμα» που πρέπει να ακολουθηθεί για να καταστεί δυνατή η τήρηση της προθεσμίας του 2005. Η Επιτροπή προτείνει έτσι, για κάθε όργανο, ένα σύνολο κρίσιμων προτεραιοτήτων για τους επόμενους έξι μήνες. Οι προτεραιότητες αυτές μπορούν να επανεξεταστούν και να συμπληρωθούν στις επόμενες εκθέσεις προόδου προκειμένου να διατηρηθεί η ίδια δυναμική έως την προθεσμία του 2005. Ωστόσο, η Επιτροπή επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι πρέπει να σημειωθεί παράλληλη πρόοδος στην υλοποίηση όλων των μέτρων του προγράμματος δράσης για να εξασφαλιστεί ότι οι πολιτικές της Ένωσης για τις κεφαλαιαγορές και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η παρούσα έκθεση λαμβάνει επίσης υπόψη τη σύσταση «Ομάδας Σοφών», υπό την προεδρία του κ. Alexandre Lamfalussy, της οποίας η ενδιάμεση έκθεση θα εξεταστεί στο Συμβούλιο ECOFIN της 27ης Νοεμβρίου (ταυτόχρονα με την παρούσα έκθεση). Για να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ οργάνων συστάθηκε εξάλλου η ονομαζόμενη «Ομάδα 2005», ενώ άρχισε επίσης μια αξιολόγηση βάσει δεικτών αναφοράς. Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του προγράμματος δράσης.

Εισαγωγη

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβώνας πραγματοποίησε το Μάρτιο ένα σημαντικό πολιτικό βήμα προς τη δημιουργία μιας ενοποιημένης αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναγνώρισαν την καθοριστική σημασία που έχουν οι αποτελεσματικές χρηματοπιστωτικές αγορές για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της «νέας οικονομίας», δεδομένου ότι ο στρατηγικός στόχος της Ένωσης για την επόμενη δεκαετία είναι «... να καταστεί η πλέον ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία που θα βασίζεται στη γνώση και θα μπορεί να τροφοδοτήσει μια διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή ...». Για το λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβώνας ζήτησε να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του ΠΔΧΥ έως το 2005. Έδωσε επίσης έμφαση στα μέτρα προτεραιότητας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές χονδρικής και το αίτημά του για την επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος αντικατοπτρίζει τη σημασία που έχουν τα μέτρα αυτά για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και την ανάγκη προσαρμογής στον ταχύ ρυθμό των εξελίξεων στην αγορά. Στο βαθμό που εξάλειψε μια από τις κυριότερες αιτίες κατακερματισμού της αγοράς, δηλαδή τη συνύπαρξη πολλών διαφορετικών νομισμάτων, η εισαγωγή του ευρώ διεύρυνε ακόμα περισσότερο τα δυνητικά πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ενώ ο ρόλος της είναι καταλυτικός και για την ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ.

Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι ένας από τους τομείς που προσφέρουν στην Ευρώπη τις μεγαλύτερες δυνατότητες τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, βελτίωσης της παραγωγικότητας και προώθησης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Η ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών θα είναι επωφελής για όλους τους τομείς της οικονομίας, ενώ θα παράσχει παράλληλα στους καταναλωτές ένα ευρύτερο φάσμα δυνατών επιλογών, καλύτερες ευκαιρίες για επενδύσεις και υψηλότερες αποδόσεις. Η ύπαρξη αποτελεσματικών και διαφανών χρηματοπιστωτικών αγορών συμβάλλει επίσης στη βέλτιστη κατανομή των κεφαλαίων. Η διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜΜΕ και των «start-up» στη χρηματοδότηση με ίδια και με επιχειρηματικά κεφάλαια θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους για ανάπτυξη και για δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η πρόοδος που επιτεύχθηκε είναι σημαντική, παρόλο που η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει ακόμα πολλές προσπάθειες για να μπορέσει να αξιοποιήσει όλα τα οφέλη της ενιαίας αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Το πρόγραμμα δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (ΠΔΧΥ) [1] παρουσιάζει λεπτομερώς τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για να αντληθούν όλα τα οφέλη από μια πλήρως ενοποιημένη αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και κεφαλαίων. Το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να του υποβάλλει τακτικά έκθεση για την επιτευχθείσα πρόοδο. Η παρούσα έκθεση, η οποία είναι η τρίτη, υποβάλλεται σε μια περίοδο ταχέων μεταβολών στην υποδομή των αγορών τίτλων της ΕΕ. Η Ομάδα Σοφών η οποία, υπό την προεδρία του κ. Lamfalussy, εξετάζει τις σημερινές συνθήκες εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου των αγορών κινητών αξιών της ΕΕ, θα υποβάλει την πρώτη της έκθεση στις 9 Νοεμβρίου (η τελική έκθεση αναμένεται για τα τέλη Φεβρουαρίου).

[1] Χρηματοπιστωτικέ υπηρεσίες - Εφαρμογή του πλαισίου για τις χρηματοπιστωτικές αγορές: πρόγραμμα δράσης. Ανακοίνωση της Επιτροπής της 11.05.1999 COM(1999)232

Λαμβανομένου υπόψη του επείγοντος χαρακτήρα που έχει προσλάβει η υλοποίηση του ΠΔΧΥ, η Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου ΕCOFIN της 27ης Ιουλίου, επανεξετάζει και αναλύει λεπτομερώς στην παρούσα έκθεση τις προτεραιότητες, αναφέροντας για καθεμία το «κρίσιμο χρονοδιάγραμμα» που πρέπει να ακολουθηθεί για να τηρηθεί η προθεσμία του 2005. Τα δέκα μέτρα που έχουν προτεραιότητα για τη δημιουργία ενοποιημένης αγοράς πράξεων χονδρικής θα διευκολύνουν σημαντικά τις επενδύσεις και την άντληση κεφαλαίων στην ΕΕ, δημιουργώντας παράλληλα ένα διαφανές πλαίσιο για τις διασυνοριακές αναδιαρθρώσεις. Ένα κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο είναι εξάλλου απαραίτητο για να εξασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές στην ΕΕ θα έχουν την πληροφόρηση και την προστασία που είναι αναγκαίες για την εκμετάλλευση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των νέων δικτύων διανομής και των νέων τεχνολογιών εμπορίας. Προτείνονται επίσης δράσεις προτεραιότητας για τη θέσπιση υγιών κανόνων προληπτικής εποπτείας που θα επιτρέψουν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση των επιχειρήσεων του τομέα και οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ένωση. Για να βελτιωθεί η διοργανική συνεργασία μεταξύ Επιτροπής, Συμβουλίου και Κοινοβουλίου, συστάθηκε μια ομάδα υψηλού επιπέδου, η «Ομάδα 2005». Οι προσεχείς μήνες έχουν καθοριστική σημασία, εφόσον στη διάρκειά τους πολλές κανονιστικές προτάσεις που προετοίμασε η Επιτροπή θα υποβληθούν προς εξέταση και έγκριση. Αυτό που προέχει σήμερα, είναι η εξασφάλιση της πολιτικής βούλησης για την επίτευξη προόδου.

I Προοδοσ στην εφαρμογη του προγραμματοσ δρασησ για τισ χρηματοπιστωτικεσ υπηρεσιες [2]

[2] Πρώτη έκθεση, βλέπε: Πρόγραμμα Δράσης για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες - Έκθεση προόδου, Νοέμβριος 1999. Δεύτερη έκθεση, βλέπε: Πρόγραμμα Δράσης για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες - Δεύτερη έκθεση προόδου, Ιούνιος 2000, διατίθεται στη διεύθυνση Ίντερνετ: http://europa.eu.int/comm/internal_market.

Και η παρούσα τρίτη έκθεση για την πρόοδο της εφαρμογής του ΠΔΧΥ προετοιμάστηκε, όπως και οι πρώτες δύο, με τη βοήθεια των προσωπικών εκπροσώπων των υπουργών Ecofin στο πλαίσιο της ομάδας πολιτικής για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Η κατάσταση παραμένει συνολικά ικανοποιητική, παρόλο που υπάρχουν ακόμα σοβαροί προβληματισμοί και η ανησυχία ότι, εάν οι προσπάθειες δεν ενταθούν στους αμέσως επόμενους μήνες, το ΠΔΧΥ δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τη δυναμική που απαιτείται για την ολοκλήρωσή του έως τη φιλόδοξη προθεσμία του 2005. Το παράρτημα περιέχει ανάλυση και αξιολόγηση προόδου για κάθε μέτρο χωριστά. Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς σε επτά τομείς. Για 29 από τα 42 μέτρα επιτεύχθηκε πρόοδος στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος δράσης. Για 6 μέτρα η Επιτροπή θεωρεί ότι η πρόοδος είναι ανεπαρκής (ή ανύπαρκτη).

Τομείς στους οποίους πρέπει να αναληφθούν επειγόντως πρωτοβουλίες

Παρά τις αλλεπάλληλες πολιτικές δεσμεύσεις στα υψηλότερα επίπεδα, ελάχιστη πρόοδο σημειώθηκε όσον αφορά το καταστατικό της ευρωπαϊκής εταιρείας. Η κατάσταση αυτή έχει επιπτώσεις για άλλα δύο μέτρα στον τομέα του εταιρικού δικαίου (10η και 14η οδηγία εταιρικού δικαίου). Αυτός καθαυτός, ο κανονισμός δεν θέτει προβλήματα ουσίας στο παρόν στάδιο. Η οδηγία όμως προσκρούει στην άρνηση ενός κράτους μέλους να επιτρέψει τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων, σε περίπτωση συγχώνευσης, στα όργανα της εταιρείας όταν αυτό ζητείται από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων. Αυτό το κράτος μέλος δέχεται τη συμμετοχή των εργαζομένων μόνον εάν αυτό ζητείται από την πλειοψηφία του προσωπικού. Ανεπαρκής είναι η πρόοδος και όσον αφορά την ανακοίνωση της Επιτροπής για την πρόληψη της απάτης και της παραποίησης στα συστήματα πληρωμών, η οποία θα υποβληθεί πριν από το τέλος του έτους. Σε τρία κράτη μέλη (FR, IT, LUX) σημειώνεται καθυστέρηση στη μεταφορά της Οδηγίας για το αμετάκλητο του διακανονισμού. Η Επιτροπή κίνησε διαδικασίες για παράβαση κατά αυτών των κρατών μελών.

Σταθερή πρόοδος επιτυγχάνεται ...

Όσον αφορά τους καταναλωτές και τις υπηρεσίες λιανικής για το ευρύ κοινό, η Επιτροπή επιτάχυνε τις εργασίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για το ευρύ κοινό στην ΕΕ. Η νομοθετική πρόταση για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές υποβλήθηκε το Σεπτέμβριο. Συνεχίζονται επίσης οι συζητήσεις στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της προεδρίας. Η ανακοίνωση της Επιτροπής για την πολιτική σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ταχεία πρόοδο σημειώνουν οι συγκεκριμένες προσπάθειες της Επιτροπής και των εθνικών αρχών για τον καθορισμό κοινών διαδικασιών αποτελεσματικής εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών σε διασυνοριακή βάση σε όλη την ΕΕ. Οι εθνικοί φορείς που εξετάζουν τις καταγγελίες των καταναλωτών θα συνεργάζονται μεταξύ τους στο πλαίσιο ειδικού δικτύου μέσω του οποίου θα παρέχεται αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση διασυνοριακών προβλημάτων. Οι εθνικές αρχές καταρτίζουν σήμερα ένα μνημόνιο συμφωνίας, απαραίτητη βάση για την καλή συνεργασία μεταξύ αυτών των φορέων. Οι διασυνοριακές πληρωμές εξακολουθούν να επικεντρώνουν την προσοχή μετά την εισαγωγή του ευρώ. Η Επιτροπή και η ΕΚΤ ενθαρρύνουν ενεργά τον τραπεζικό τομέα να βελτιώσει τους μηχανισμούς διασυνοριακών πληρωμών για τις υπηρεσίες αυτές. Ικανοποιητική πρόοδος επιτεύχθηκε στην τυποποίηση των αναγκαίων πληροφοριών που πρέπει να παρέχονται για μια ολοκληρωμένη και με χαμηλό κόστος επεξεργασία των διασυνοριακών πληρωμών. Η Επιτροπή και η ΕΚΤ πρότειναν επίσης την κατάργηση των υποχρεώσεων γνωστοποίησης που επιβάλλονται στις τράπεζες για λόγους νομισματικής πολιτικής κατά τη διενέργεια διασυνοριακών πληρωμών.

Ικανοποιητική ήταν η πρόοδος και όσον αφορά τις αγορές πράξεων χονδρικής. Στις 17 Ιουνίου επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για την πρόταση οδηγίας για τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς, παρόλο που η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Η ανακοίνωση της Επιτροπής για τη μελλοντική λογιστική στρατηγική της Ένωσης έτυχε ιδιαίτερα ευνοϊκής υποδοχής από το Συμβούλιο ECOFIN τον Ιούλιο. Η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα μια νομοθετική πρόταση που θα επιβάλλει στις εισηγμένες εταιρείες την υποχρέωση να γνωστοποιούν τα χρηματοοικονομικά τους στοιχεία σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IAS). Επίσης, η Επιτροπή υπέβαλε στις 11 Οκτωβρίου πρόταση οδηγίας για την προληπτική εποπτεία των ταμείων επικουρικών συντάξεων. ΟΙ ανακοινώσεις της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας σύμφωνα με το άρθρο 11 της ΟΕΥ και με την οδηγία για τις επενδυτικές υπηρεσίες (ΟΕΥ) θα εκδοθούν τους επόμενους μήνες, ταυτόχρονα με τις προτάσεις οδηγιών για τη «χειραγώγηση» της αγοράς και τη διασυνοριακή παροχή ασφαλειών. Στις 17 Οκτωβρίου επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία στο Συμβούλιο ECOFIN σχετικά με την πρώτη πρόταση για τους ΟΣΕΚΑ.

Όσον αφορά τους κανόνες προληπτικής εποπτείας, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσπισαν την οδηγία για το ηλεκτρονικό χρήμα και μια οδηγία για την τροποποίηση των ασφαλιστικών οδηγιών και της ΟΕΥ κατά τρόπο που να επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών με τρίτες χώρες. Επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία σχετικά με τις προτάσεις οδηγιών για την εξυγίανση και την εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Επίσης, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία όσον αφορά την πρόταση για την τροποποίηση της οδηγίας για την αποφυγή της νομιμοποίησης προσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας για τις νέες απαιτήσεις φερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και ενέκρινε τη σύσταση για τη γνωστοποίηση πληροφοριών σχετικά με τη χρήση χρηματοπιστωτικών μέσων. Η αναθεώρηση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών συνεχίζεται (παράλληλα με τις εργασίες της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας στο πλαίσιο της Ομάδας G-10). Οι εργασίες για την εποπτεία των ομίλων χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων προχωρούν σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και αναμένεται ότι θα καταλήξουν στην έκδοση οδηγίας στις αρχές του επόμενου έτους. Η Επιτροπή διερευνά τη σκοπιμότητα θέσπισης ενός κοινοτικού πλαισίου για την αντασφάλιση, για την οποία δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα νομοθετικό πλαίσιο.

Φορολογία - η πρόοδος μετά την Feira

Στην Feira, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέτυχε συμφωνία για την προοδευτική μετάβαση σε ένα μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών που θα αποτελέσει τη βάση για. τη φορολόγηση των εισοδημάτων από την αποταμίευση μη μόνιμων κατοίκων. Οι εργασίες στο Συμβούλιο σημειώνουν σταθερή πρόοδο και η συμφωνία σχετικά με το περιεχόμενο της οδηγίας θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Συνεχίζονται επίσης οι εργασίες στην ομάδα του Συμβουλίου για την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας σε θέματα φορολογίας επιχειρήσεων. Στην ομάδα φορολογικής πολιτικής, η φορολογία των επικουρικών συντάξεων παραμένει θέμα προτεραιότητας.

Πρόοδο σημειώνει και η εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τα επιχειρηματικά κεφάλαια (ΣΔΕΚ).....

Το Συμβούλιο της Λισσαβώνας υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων. Το Συμβούλιο ζήτησε ιδίως να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του ΣΔΕΚ έως το 2003. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ενέκρινε στις 18 Οκτωβρίου δύο ανακοινώσεις. Η πρώτη επανεξετάζει τη στρατηγική για την ανάπτυξη της αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων στην ΕΕ υπό το φως των συμπερασμάτων της Λισσαβώνας και παρουσιάζει την πρόοδο στην εφαρμογή του ΣΔΕΚ. Περιέχει επίσης παράρτημα στο οποίο περιγράφεται ο μηχανισμός παρακολούθησης και συγκριτικής αξιολόγησης που θα αποτελέσει τη βάση της επόμενης έκθεσης για την εφαρμογή του ΣΔΕΚ. Η δεύτερη ανακοίνωση είναι μια έκθεση για τη συνεχιζόμενη αναθεώρηση των χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και για τη συνοχή των κοινοτικών χρηματοδοτικών μέσων. Τα μέτρα χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα που περιέχονται στο ΣΔΕΚ ενσωματώθηκαν στο ΠΔΧΥ και επομένως θα καλύψουν και τις ανάγκες των ταχέως αναπτυσσόμενων ΜΜΕ. Ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων της ΕΕ θα έχει η ταχεία θέσπιση: (i) της οδηγίας για την προληπτική εποπτεία των ταμείων επικουρικών συντάξεων. (ii) των δύο οδηγιών για τους ΟΣΕΚΑ. (iii) των προτάσεων για την τροποποίηση των δύο οδηγιών για τα ενημερωτικά δελτία. και (iv) των νομοθετικών μέτρων στο πλαίσιο της ανακοίνωσης για τη λογιστική στρατηγική της ΕΕ.

II επακριβης προσδιορισμος των προτεραιοτητων

Το ΠΔΧΥ περιέχει ήδη ενδεικτικές προθεσμίες και προτεραιότητες. Ωστόσο, οι υπουργοί ECOFIN κάλεσαν την Επιτροπή να προτείνει πιο λεπτομερή (και πιο σύντομο) κατάλογο συγκεκριμένων προτεραιοτήτων και να παράσχει, για καθεμία από αυτές, ένα ενδεικτικό «κρίσιμο χρονοδιάγραμμα» υλοποίησης. Η Επιτροπή ανταποκρίθηκε ήδη στο αίτημα αυτό, αλλά πρέπει να υπογραμμιστούν ορισμένα σημαντικά σημεία. Η Επιτροπή εκτιμά καταρχήν ότι το ΠΔΧΥ πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί τη βάση των εργασιών προκειμένου να καταστεί δυνατή η τήρηση της προθεσμίας του 2005. Το γεγονός ότι δίδεται έμφαση σε σειρά βασικών θεμάτων (που επισημαίνονται στο παράρτημα με το σύμβολο () δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από την πρωταρχική αυτή απαίτηση. Δεύτερον, παρόλο που οι εντοπιζόμενες προτεραιότητες είναι σχετικά πολλές, η Επιτροπή έκρινε ότι είναι αδύνατο να περιορίσει τον αριθμό τους χωρίς να παραμελήσει μέτρα ουσιώδους σημασίας. Τρίτον, είναι σαφές ότι η ευθύνη που φέρει στο παρόν στάδιο η Επιτροπή, που πρέπει να υποβάλει τους επόμενους έξις μήνες δέκα προτάσεις, από τις οποίες επτά νομοθετικές, θα μετατεθεί βέβαια στη συνέχεια στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο. Τα όργανα αυτά πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουν τις εμπλοκές και τις καθυστερήσεις.

Νέες εξελίξεις

Η δημιουργία της Ομάδας 2005 θα συμβάλει στην αποφυγή αυτών των δυσχερειών. Η άτυπη αυτή ομάδα περιλαμβάνει τον πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών θεμάτων, τους εκπροσώπους της σημερινής και της επόμενης προεδρίας και τον αρμόδιο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Επίτροπο. Η Επιτροπή προσδιόρισε νέες προτεραιότητες που αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από την έναρξη εφαρμογής του ΠΔΧΥ. Ειδικότερα, η ανάγκη μιας νομοθεσίας που θα μπορεί να προσαρμόζεται στις ταχείες μεταβολές που χαρακτηρίζουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές αποτελεί βασική επιδίωξη τόσο των φορέων του κλάδου όσο και του ευρωπαίου νομοθέτη. Πολλά αιτήματα διατυπώθηκαν για την επιτάχυνση των εργασιών του ΠΔΧΥ και την επίσπευση της οριστικής προθεσμίας ολοκλήρωσής τους στο 2004. Με την επιφύλαξη της συμφωνίας των τριών οργάνων, οι προσπάθειες σε ορισμένους τομείς θα μπορούσαν να ενταθούν προκειμένου να επισπευσθεί η θέσπιση των μέτρων.

Η Επιτροπή των Σοφών, υπό την προεδρία του κ. Lamfalussy, θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιτάχυνση των εργασιών. Η επιτροπή αυτή συστάθηκε από το Συμβούλιο ECOFIN της 17ης Ιουλίου, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας της γαλλικής προεδρίας και της Επιτροπής. Θα υποβάλει την πρώτη της έκθεση στις 9 Νοεμβρίου και την τελική στα μέσα Φεβρουαρίου 2001. Είναι επιφορτισμένη με την εξέταση των σημερινών συνθηκών εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου για τις αγορές κινητών αξιών της ΕΕ, με την εξέταση της ικανότητας της Ένωσης να θεσπίσει τις ρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις στις αγορές τίτλων και, τέλος, με την κατάρτιση σεναρίων για την προσαρμογή των σημερινών πρακτικών κατά τρόπο που να εξασφαλίζει μεγαλύτερη σύγκλιση και συνεργασία στην καθημερινή εφαρμογή τους.

Έγκριση των προτεραιοτήτων

Η Επιτροπή καλεί τα όργανα να εγκρίνουν τις προτεραιότητες αυτές και να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να εξασφαλίσουν ότι η προνομιακή αντιμετώπισή τους δεν επηρεάζει αρνητικά τις άλλες δράσεις του ΠΣΧΥ.

οι δεκα προτεραιοτητεσ της επιτροπησ για τους επομενουσ εξι μηνες

Ενιαία αγορά για τις πράξεις χονδρικής στην ΕΕ:

( Εκσυγχρονισμός των δύο οδηγιών για τα ενημερωτικά δελτία

( Νομοθετικά μέτρα στο πλαίσιο της ανακοίνωσης για τη λογιστική στρατηγική της ΕΕ

( Οδηγία για τη διασυνοριακή παροχή ασφαλειών

( Ανακοίνωση της Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό της οδηγίας για τις επενδυτικές υπηρεσίες

( Ανακοίνωση της Επιτροπής για την εφαρμογή των κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας βάσει του άρθρου 11 της ΟΕΥ

( Οδηγία για τη χειραγώγηση της αγοράς

Ανοικτές και ασφαλείς αγορές υπηρεσιών για το ευρύ κοινό:

( Ανακοίνωση της Επιτροπής για την πολιτική σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Υγιείς κανόνες προληπτικής εποπτείας:

( Δημιουργία Επιτροπής Κινητών Αξιών

(; Οδηγία για τους κανόνες προληπτικής εποπτείας που εφαρμόζονται στους ομίλους χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων

( Οδηγία για το ρυθμιστικό πλαίσιο της επάρκειας κεφαλαίων τραπεζών και επιχειρήσεων επενδύσεων

οι δεκα προτεραιοτητες που προτεινει η επιτροπη στο συμβουλιο και το

ευρωπαϊκο κοινοβουλιο για τους επομενους εξι μηνες

Ενιαία αγορά για τις πράξεις χονδρικής στην ΕΕ:

( Οδηγία για την προληπτική εποπτεία των ταμείων επικουρικών συντάξεων

( Δύο οδηγίες για τους ΟΣΕΚΑ

( Καθεστώς Ευρωπαϊκής Εταιρείας (εκκρεμεί από μακρού)

( Οδηγία για τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς (εκκρεμεί από μακρού)

Ανοικτές και ασφαλείς αγορές υπηρεσιών για το ευρύ κοινό:

( Οδηγία για την εξ αποστάσεως πώληση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Υγιείς κανόνες προληπτικής εποπτείας:

( Οδηγία για την εξυγίανση και την εκκαθάριση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων (εκκρεμεί από μακρού)

( Οδηγία για την εξυγίανση και την εκκαθάριση των τραπεζών (εκκρεμεί από μακρού)

( Τροποποίηση της οδηγίας για την αποφυγή της νομιμοποίησης προσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Γενικοί όροι :

( Οδηγία για τη φορολογία της αποταμίευσης

( Εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας του Δεκεμβρίου 1997 για τη φορολογία των επιχειρήσεων (Συμβούλιο)

Μια ενιαία αγορά υπηρεσιών για το ευρύ κοινό μπορεί να αποτελέσει πηγή σημαντικών οικονομικών πλεονεκτημάτων. Τα δέκα μέτρα προτεραιότητας θα βελτιώσουν σημαντικά το περιβάλλον για τις επενδύσεις και την άντληση κεφαλαίων στο επίπεδο της ΕΕ (οδηγίες για τα ενημερωτικά δελτία, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τους ΟΣΕΚΑ, τη χειραγώγηση της αγοράς, το καθεστώς ευρωπαϊκής εταιρείας, οδηγία για τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς και νομοθετικά μέτρα στο πλαίσιο της ανακοίνωσης για τη λογιστική στρατηγική της ΕΕ. ανακοινώσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αποσαφήνιση της ΟΕΥ). Θα αποτελέσουν σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία κοινού νομοθετικού πλαισίου για τις αγορές κινητών αξιών και την κατάρτιση ενιαίου συνόλου οικονομικών καταστάσεων από τις εισηγμένες εταιρείες της ΕΕ. Ο διασυνοριακός ανταγωνισμός θα είναι επίσης επωφελής για τους καταναλωτές της ΕΕ. Αυτό όμως θα είναι δυνατό μόνο εάν οι καταναλωτές προστατεύονται επαρκώς και έχουν εμπιστοσύνη στις προτεινόμενες, ηλεκτρονικά και μη, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στην αγορά της ΕΕ.

Η ύπαρξη ανοικτών και ασφαλών υπηρεσιών για το ευρύ κοινό είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ότι παρέχονται στους καταναλωτές της ΕΕ όλες οι αναγκαίες πληροφορίες και εγγυήσεις. Πρέπει να θεσπιστεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την εκμετάλλευση των νέων διαύλων διανομής και των νέων τεχνικών εμπορίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να διαθέτουμε μια σαφή και συνεπή πολιτική, που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τους υφιστάμενους κανόνες όσο και την τεχνολογική πρόοδο (οδηγία για την εξ αποστάσεως πώληση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και πράσινο βιβλίο για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες).

Η ύπαρξη σύγχρονων κανόνων και συστημάτων προληπτικής εποπτείας, που επιτρέπουν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της συγκέντρωσης των επιχειρήσεων του κλάδου και οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ένωση. Η χρηματοοικονομική ακεραιότητα αποτελεί επίσης τομέα προτεραιότητας (οδηγίες για την κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών και επιχειρήσεων επενδύσεων και τροποποιήσεις στην οδηγία για την αποφυγή της νομιμοποίησης προσόδων από παράνομες δραστηριότητες). Τέλος, η προστασία των κατόχων ασφαλιστήριων συμβολαίων και των καταθετών και η ρύθμιση των όρων παύσης δραστηριοτήτων αποτελούν επίσης θεμελιώδη στοιχεία της χρηματοοικονομικής σταθερότητας (οδηγίες για την εξυγίανση και την εκκαθάριση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των τραπεζών).

Καθορισμός «κρίσιμου χρονοδιαγράμματος» εφαρμογής των μέτρων προτεραιότητας

Το Συμβούλιο ECOFIN κάλεσε την Επιτροπή να καθορίσει ένα «κρίσιμο χρονοδιάγραμμα» για τη θέσπιση και την εφαρμογή καθεμίας από τις προτεινόμενες προτεραιότητές της. Το διάγραμμα της επόμενης σελίδας παρουσιάζει τα κρίσιμα αυτά χρονοδιαγράμματα και αναφέρει τα στάδια και τις προθεσμίες που πρέπει να τηρήσουν η Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη για τη θέσπιση των μέτρων αυτών. Οι προθεσμίες για τα όργανα και τα κράτη μέλη είναι εκείνες που καθορίζονται στο ίδιο το ΠΔΧΥ και αντικατοπτρίζουν την κοινή ευθύνη των τριών οργάνων και των κρατών μελών. Εάν οι δράσεις που προβλέπονται στο «κρίσιμο χρονοδιάγραμμα» υλοποιηθούν επιτυχώς, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορέσουν να συμβάλλουν πλήρως στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

>ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

Δείκτες προόδου

Το Συμβούλιο ECOFIN κάλεσε την Επιτροπή «να προτείνει δείκτες με τους οποίους μπορεί να μετρηθεί η πρόοδος στην επίτευξη των οικονομικών οφελών» που αναμένονται από την ενοποίηση της αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ΕΕ. Η διαθεσιμότητα συνεχούς ροής αξιόπιστων στοιχείων και η ανάπτυξη αντιπροσωπευτικών οικονομετρικών μοντέλων έχουν καθοριστική σημασία. Ωστόσο, για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δεν υπάρχουν παρόμοια στοιχεία και μοντέλα. Οι εργασίες συνεχίζονται στην Επιτροπή για την κατάρτιση δεικτών που επιτρέπουν τη μέτρηση των οικονομικών οφελών. Επί του παρόντος, οι προσωπικοί εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών που συνέρχονται στην ομάδα πολιτικής για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι είναι δυνατόν να παρακολουθούνται οι βασικές τάσεις προς την κατεύθυνση της ενοποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ, ενδεχομένως σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τάσεις στις ΗΠΑ, κατά τρόπο που να παρέχει μια χρήσιμη εικόνα των εξελίξεων στους βασικούς τομείς. Ο κατάλογος δεικτών που ακολουθεί, χωρίς να είναι εξαντλητικός, μπορεί να συμβάλει στην παρακολούθηση της προόδου [3]:

[3] Οι δείκτες αυτοί συμπληρώνουν τις σειρές μεγεθών αναφοράς για τα επιχειρηματικά κεφάλαια, οι οποίες προτείνονται από την Επιτροπή στο παράρτημα της ανακοίνωσής της «Έκθεση για την πρόοδο της εφαρμογής του Προγράμματος Δράσης για τα Επιχειρηματικά Κεφάλαια, της 18ης Οκτωβρίου 2000, η οποία υποβλήθηκε στο Συμβούλιο ECOFIN της 7ης Νοεμβρίου 2000.

( τάσεις όσον αφορά την εισαγωγή και την κεφαλαιοποίηση νέων εταιρειών σε χρηματιστήρια της ΕΕ.

( τάσεις των ξένων επενδύσεων στην ΕΕ.

( εξελίξεις στη διασυνοριακή παροχή ασφαλειών σε χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ.

( συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τάσεις προς τη συγκέντρωση των επιχειρήσεων του κλάδου.

( εξελίξεις στα συνταξιοδοτικά καθεστώτα με κεφαλαιοποίηση στα κράτη μέλη της ΕΕ.

( εξελίξεις στη χρησιμοποίηση από τις εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ των λογιστικών αρχών που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο (IAS) και στις ΗΠΑ (US-GAAP).

( σύγκριση του κόστος χρηματοδότησης (δανειακά και ίδια κεφάλαια), του κόστους διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (απόκτηση, πώληση μετοχών) και του κόστους τυποποιημένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων στα διάφορα κράτη μέλη, και

( παροχή με απευθείας σύνδεση, βαθμός διείσδυσης και κόστος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην ΕΕ, ιδίως σε λιανικό επίπεδο.

Εάν το Συμβούλιο συμφωνεί με τον κατάλογο αυτό, η Επιτροπή θα προτείνει ένα σύνολο βασικών δεικτών με βάση τα ανωτέρω στοιχεία.

III αλλα βασικα θεματα

Διεθνή θέματα

Σε μια όλο και πιο ενοποιημένη παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, οι κανόνες προληπτικής εποπτείας έχουν καθοριστική σημασία. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει το ρόλο που της ανήκει στην κατάρτιση ρυθμιστικών προτύπων υψηλής ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΕ συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη διεθνούς συναίνεσης και για μια όσο το δυνατόν ευρύτερη ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών στις χρηματοπιστωτικές ρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υποστήριξη που παρέχει στις εργασίες της IASC (International Accounting Standards Committee) για την εφαρμογή ενός συνόλου παγκοσμίως αποδεκτών κανόνων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης που θα αυξήσουν τη χρηματοοικονομική διαφάνεια και θα διευκολύνουν τις εργασίες των εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τα βασικά στοιχεία των σημερινών απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών επανεξετάζονται ενόψει της προσαρμογής τους στις εποπτικές πρακτικές και στις τάσεις στον τραπεζικό τομέα. Η διαδικασία αυτή εξελίσσεται παράλληλα με τις αντίστοιχες συζητήσεις στην Επιτροπή της Βασιλείας για την εποπτεία του τραπεζικού τομέα, στην οποία συμμετέχουν οι ρυθμιστικές αρχές των κυριότερων ανταγωνιστών των τραπεζών μας [4]. Η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της και επιδιώκει να διαδραματίσει καθοδηγητικό ρόλο στην αντιμετώπιση των θεμάτων που θα συμβάλουν στη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού (λαμβανομένης υπόψη της ετερογενούς διάρθρωσης του τραπεζικού τομέα της ΕΕ).

[4] Στην Επιτροπή της Βασιλείας συμμετέχουν 8 κράτη μέλη: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η Επιτροπή και η ΕΚΤ συμμετέχουν ως παρατηρητές.

Διεύρυνση

Οι προενταξιακές πολιτικές της Ένωσης, ιδίως ενόψει της επικείμενης διεύρυνσής της στις Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΧΚΑΕ) και στην Κύπρο, τη Μάλτα και την Τουρκία εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής. Ακριβείς και σύμφωνοι με τα κοινοτικά πρότυπα κανόνες προληπτικής εποπτείας θα παράσχουν μια υγιή βάση για την ευρύτερη εσωτερική αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που θα δημιουργηθεί μετά τη διεύρυνση. Μεγαλύτερη έμφαση δίδεται στην ενίσχυση των θεσμών και στη συνδρομή σε θέματα εποπτείας στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη διεύρυνση. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες, σημειώνει πρόοδο στην προετοιμασία των προτάσεων για μια διαδικασία αξιολόγησης σε υψηλό επίπεδο πριν από τις αρχές του 2001.

Οι συναλλαγές με τρίτες χώρες προκαλούν ανησυχίες

Καθώς η ΕΕ προχωρεί προς την υλοποίηση του στόχου της για μια πλήρως ενοποιημένη αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ουσιώδη σημασία έχει να αποκτήσουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα πραγματική και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στις αγορές των κυριότερων ανταγωνιστών τους, με τους ίδιους όρους όπως και στις αγορές της ΕΕ. Εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν σημαντικοί φραγμοί στην είσοδο σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλο και πιο έντονες είναι οι ανησυχίες ότι ορισμένες πρόσφατες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συστημάτων συναλλαγών μέσω οθόνης έχουν ως ανεπιθύμητο αποτέλεσμα το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Οι κανόνες που απαγορεύουν τη διενέργεια από ξένες επιχειρήσεις επενδυτικών συναλλαγών μέσω οθόνης και οι διατάξεις που εφαρμόζονται στους ΟΣΕΚΑ εξακολουθούν να στρεβλώνουν τις κινήσεις κεφαλαίων. Πράγματι, τα χρηματιστήρια αξιών της ΕΕ δεν μπορούν να εγκαταστήσουν οθόνες συναλλαγών στις ΗΠΑ, παρόλο που οι βασικές αρχές για την προστασία των επενδυτών και την εξασφάλιση του θεμιτού χαρακτήρα και της διαφάνειας των συναλλαγών είναι οι ίδιες στα δύο δίκαια. Επιπλέον, ενώ η εμπορία των αμερικανικών αμοιβαίων κεφαλαίων είναι ελεύθερη στην ΕΕ, τα αμοιβαία κεφάλαια της ΕΕ υποχρεούνται να εγκαταστήσουν «δίδυμα» κεφάλαια στις ΗΠΑ για να μπορέσουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε αμερικανούς επενδυτές, παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές και οι κοινοτικές ρυθμίσεις είναι σε μεγάλο βαθμό ισοδύναμες. Παρόμοιες ανησυχίες υπάρχουν και για τις τραπεζικές ρυθμίσεις (σχέδιο νόμου Gramm-Leach Bliley), οι οποίες μπορούν να εμποδίσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ να επωφεληθούν στον ίδιο βαθμό όπως οι αμερικάνικές τράπεζες από τις πρόσφατες μεταβολές της τραπεζικής νομοθεσίας των ΗΠΑ. Η Επιτροπή συνεχίζει τις διμερείς συζητήσεις με τις αμερικανικές αρχές για να επιτύχει πρόοδο στα θέματα αυτά. Οι αρμόδιες επιτροπές (συμβουλευτική επιτροπή τραπεζών, επιτροπή ασφαλιστικών θεμάτων, επιτροπή HLSS) τηρούνται ενήμερες για τις σχετικές εξελίξεις.

Πηγή ανησυχιών αποτελούν από μακρού ορισμένα στοιχεία των ρυθμίσεων (σε επίπεδο Πολιτειών) που διέπουν τις ασφαλιστικές αγορές των ΗΠΑ, τα οποία αποτελούν στην πραγματικότητα εμπόδια στην είσοδο σε σημαντικά τμήματα της ασφαλιστικής αγοράς (ασφαλιστικά προϊόντα για τις επιχειρήσεις, υποχρεώσεις σύστασης ταμείων καταπιστευτικής διαχείρισης (trust fund) για τις επιχειρήσεις αντασφάλισης). Στο πλαίσιο της διατλαντικής οικονομικής συνεργασίας καταβάλλονται προσπάθειες για την επίτευξη προόδου στα θέματα που σχετίζονται με τις ασφαλίσεις.

Στο παρόν στάδιο η ΕΕ πρέπει να συντονίσει τις προσπάθειές της για να καταρτίσει έναν καλά τεκμηριωμένο κατάλογο των εμποδίων στο εξωτερικό εμπόριο, των οποίων θα επιδιώξει την κατάργηση κατά τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το παρόν παράρτημα παρουσιάζει την τρίτη επισκόπηση της προόδου που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Δράσης για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες (COM(1999)232). Καταγράφει την πρόοδο που σημειώθηκε στη διάρκεια των δεκαοκτώ μηνών από την έγκριση του προγράμματος. Η έκθεση θα υποβληθεί τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο του 2000. Οι πίνακες ανακεφαλαιώνουν τη σημερινή κατάσταση και παρουσιάζουν την εκτίμηση της Επιτροπής για το βαθμό στον οποίο τα κοινοτικά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη έχουν επιτύχει τους στόχους που καθορίζονται στο πρόγραμμα δράσης. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται στον πίνακα ενδέχεται να διαφέρει από εκείνο του ΠΔΧΥ. Αυτό αντικατοπτρίζει τον εξελικτικό χαρακτήρα του παρόντος παραρτήματος, καθώς και τις αποφάσεις της Επιτροπής (συχνά μετά από συζήτησης στην ομάδα πολιτικής για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες) να επιταχύνει την εφαρμογή ορισμένων μέτρων ή να αναβάλει την έγκρισή τους για να εξετάσει πιο διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις. Ωστόσο, το βέλτιστο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων παραμένει αμετάβλητο. Όπου είναι αναγκαίο, παρατίθεται σχόλιο στην τελευταία στήλη, ιδίως για να διευκρινιστούν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Η τέταρτη έκθεση προόδου θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ecofin και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα του 2001.

( Ο αστερίσκος δηλώνει ενέργεια που ολοκληρώθηκε επιτυχώς

( Το πρόσημο «συν» δηλώνει πρόοδο στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος δράσης

- Το πρόσημο «μείον» δηλώνει ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος

( Ο κώδων δηλώνει τα μέτρα προτεραιότητας του ΠΔΧΥ, που αντιπροσωπεύουν τομείς κανονιστικών ρυθμίσεων με καθοριστική σημασία για τη δημιουργία ενοποιημένου τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και για τους οποίους έχει καθοριστεί «κρίσιμο χρονοδιάγραμμα».

Μηχανισμοί και διαδικασία

Οι μηχανισμοί για την εφαρμογή του προγράμματος δράσης έχουν κεντρική σημασία για την υλοποίησή του. Στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, και σύμφωνα με τις προτάσεις του προγράμματος δράσης, η Επιτροπή στηρίχθηκε στους ακόλουθους μηχανισμούς:

* Ομάδα Πολιτικής για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες (FSPG), η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των υπουργών ECOFIN και συνεχίζει το έργο της ως φόρουμ στο οποίο επιτυγχάνονται συναινέσεις μεταξύ των υπουργών κρατών μελών που συμμετέχουν στη ρύθμιση του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η FSPG συνεδρίασε τέσσερις φορές από τη θέσπιση του προγράμματος δράσης και επικουρεί την Επιτροπή στην παρακολούθηση της προόδου και στην προετοιμασία της παρούσας έκθεσης.

* Άτυπες συζητήσεις μεταξύ αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της σημερινής (γαλλικής) προεδρίας του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι στόχοι αυτής της άτυπης «Ομάδας 2005» είναι να εναρμονίσει τα προγράμματα εργασίας για να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων του ΠΔΧΥ, να ανταλλάξει απόψεις για βασικά πολιτικά θέματα που σχετίζονται με τα μέτρα του ΠΔΧΥ και να αξιολογήσει την πρόοδο που επιτυγχάνεται.

* Έξι «ομάδες συζήτησης» που απαρτίζονται από εμπειρογνώμονες της αγοράς και συστάθηκαν για την εξέταση των πρακτικών και τεχνικών πλευρών των μέτρων του ΠΔΧΥ. Ορισμένες ομάδες συζήτησης έχουν ήδη εκπληρώσει την αποστολή τους (ομάδες για τη χειραγώγηση της αγοράς, την ΟΕΥ, τις ασφάλειες και τα εμπόδια στην αγορά) και έπαυσαν τις εργασίες τους. Οι εργασίες συνεχίζονται στις ομάδες για την πληροφόρηση των καταναλωτών και για τη συγκέντρωση διαθεσίμων σε διασυνοριακή βάση.

στρατηγικοσ στοχοσ 1: μια ενιαια αγορα για τισ πραξεισ χονδρικησ στην εε

Διευκόλυνση της άντλησης κεφαλαίων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Δημιουργία κοινού νομοθετικού πλαισίου για ενοποιημένες αγορές κινητών αξιών και παράγωγων προϊόντων:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Προς την κατάρτιση ενιαίου συνόλου οικονομικών καταστάσεων από τις εισηγμένες εταιρείες:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Έλεγχος του συστημικού κινδύνου στην εκκαθάριση των συναλλαγών τίτλων:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Προς ένα ασφαλές και διαφανές περιβάλλον για τις διασυνοριακές αναδιαρθρώσεις:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Μια ενιαία και αποτελεσματική αγορά για τους επενδυτές:

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ 2: ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

στρατηγικοσ στοχος 3: εκσυγχρονισμοσ των κανονων προληπτικού ελέγχου και εποπτειας

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

στοχοσ: γενικότερες προϋποθεσεις για τη βελτιστη λειτουργια της ενιαίας χρηματοπιστωτικη αγορα

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Top