Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000DC0132

    Έκθεση της Επιτροπής - 23η ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στο χώρο εργασίας (1998)

    /* COM/2000/0132 τελικό */

    52000DC0132

    Έκθεση της Επιτροπής - 23η ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στο χώρο εργασίας (1998) /* COM/2000/0132 τελικό */


    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ - 23η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - 1998

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ - 23η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - 1998

    ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

    1. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    1.1. Ίδρυση, αρμοδιότητες και εντολή

    1.2. Δομή και λειτουργία

    2. ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟ 1998

    2.1. 22η έκθεση δραστηριοτήτων της ΣΕΑΥΥ

    2.2. Γνώμες που εγκρίθηκαν

    2.2.1. Γνώμη της επιτροπής (έγγραφο 5213/98) για την κατάρτιση εναρμονισμένων προτύπων για τα προϊόντα αποχέτευσης και διαχείρισης υγρών αποβλήτων (σχέδιο εντολής 37/97 στη CEN/CENELEC) και για τις επιστρώσεις δαπέδου (σχέδιο εντολής 38/97 στη CEN/CENELEC).

    2.2.2. Γνώμη της επιτροπής (παράρτημα ΙΙ του εγγράφου 0124/99) για την «Ενδιάμεση έκθεση για το κοινοτικό πρόγραμμα που αφορά την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στο χώρο εργασίας (1996-2000)» (COM(98)0511)

    2.2.3. Γνώμη της επιτροπής (έγγραφο 730/2/97) για «την εφαρμογή του μέρους του κοινοτικού προγράμματος για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (1996-2000) που αφορά την "Κατάρτιση" - Συστάσεις για την κατάρτιση στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία και το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει τις ανάγκες των νέων, οι οποίοι είναι οι αυριανοί εργαζόμενοι

    2.2.4. Γνώμη της επιτροπής (έγγραφο 5832/1/98) επί των «Προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια μεθοδολογία σχετικά με την οικονομική και κοινωνική αξιολόγηση της ισχύουσας νομοθεσίας σε θέματα υγείας και ασφάλειας, καθώς και για μια διαδικασία αξιολόγησης των ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια μέσω της εν λόγω μεθοδολογίας και των ήδη χρησιμοποιούμενων μεθόδων στα κράτη μέλη».

    2.2.5. Γνώμη της επιτροπής για το σχέδιο προγράμματος εργασιών του οργανισμού του Μπιλμπάο για το έτος 1999

    3. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ/ΔΟΜΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

    3.1. Ομάδες εργασίας που λειτουργούσαν το 1998 και συνεχίζουν τις εργασίες τους το 1999

    3.1.1. Τυποποίηση

    3.1.2. Καθορισμός επιπέδων έκθεσης

    3.1.3. Αυτοαπασχολούμενοι

    3.1.4. Διεπιστημονικές υπηρεσίες προστασίας και πρόληψης / Ιατρική επίβλεψη των εργαζομένων

    3.1.5. Πρόληψη της βίας στο χώρο εργασίας

    3.1.6. Μηχανές

    3.1.7. Συστήματα διαχείρισης της υγείας και της ασφάλειας

    3.2. Κατάργηση ομάδων εργασίας

    3.2.1. Ικριώματα

    3.2.2. Κατάρτιση

    3.2.3. Οικονομική και κοινωνική αξιολόγηση της νομοθεσίας σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια

    4. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

    4.1. Μόνιμο Όργανο

    4.2. Επιτροπή ανώτερων επιθεωρητών εργασίας

    4.3. Επιστημονική επιτροπή για τα όρια επαγγελματικής έκθεσης σε χημικούς παράγοντες

    4.4. Κοινωνικοί εταίροι

    4.5. Τεχνικό συνδικαλιστικό γραφείο

    4.6. Διεθνές Γραφείο Εργασίας

    4.7. Ευρωπαϊκό Ίδρυμα

    4.8. Ευρωπαϊκός οργανισμός του Μπιλμπάο

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ B

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ C

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ D

    1. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    1.1. Ίδρυση, αρμοδιότητες και εντολή

    Θεωρώντας ότι πρέπει να προβλεφθεί ένας μόνιμος οργανισμός για να επικουρεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προετοιμασία και την υλοποίηση δραστηριοτήτων στον τομέα της ασφάλειας, της υγιεινής και της προστασίας της υγείας στο χώρο εργασίας, καθώς και να διευκολύνει τη συνεργασία ανάμεσα στις εθνικές υπηρεσίες και τις οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών, το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με την απόφασή του της 27ης Ιουνίου 1974 (74/325/ΕΟΚ) ίδρυσε μια συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στο χώρο εργασίας.

    Η επιτροπή έχει συγκεκριμένα επιφορτισθεί με την ευθύνη (άρθρο 2, σημείο 2 της απόφασης) :

    (1) να προβαίνει βάσει των πληροφοριών που τίθενται στη διάθεσή της σε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για το θέμα των υφισταμένων ή σχεδιαζόμενων ρυθμίσεων·

    (2) να συμβάλλει στην επεξεργασία κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανακύπτουν στους τομείς της ασφάλειας, της υγιεινής και της προστασίας της υγείας στο χώρο εργασίας, καθώς και στην επιλογή των κοινοτικών προτεραιοτήτων και των αναγκαίων για την πραγματοποίησή τους μέτρων·

    (3) να εφιστά την προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους τομείς, στους οποίους καθίστανται αναγκαίες, η απόκτηση νέων γνώσεων και η πραγματοποίηση καταλλήλων ενεργειών κατάρτισης και έρευνας·

    (4) να καθορίζει στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινοτικής δράσης και σε συνεργασία με το μόνιμο όργανο για την ασφάλεια και την υγιεινή στα ανθρακωρυχεία:

    - τα κριτήρια και τους στόχους του αγώνος κατά των κινδύνων εργατικών ατυχημάτων και των κινδύνων για την υγεία στην επιχείρηση·

    - τις μεθόδους που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις και στο προσωπικό τους να εκτιμήσουν και να βελτιώσουν το επίπεδο της προστασίας·

    (5) να συμβάλλει στην ενημέρωση των εθνικών διοικήσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών σχετικά με τις κοινοτικές ενέργειες, με σκοπό να διευκολύνει τη συνεργασία τους και να ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες τους, οι οποίες αποβλέπουν στην ανταλλαγή των αποκτηθεισών εμπειριών και στον καθορισμό κωδίκων καλής πρακτικής.

    1.2 Δομή και λειτουργία

    Η επιτροπή είναι ένα τριμερές όργανο που αποτελείται από τακτικά μέλη, συγκεκριμένα από δύο εκπροσώπους της κυβέρνησης για κάθε κράτος μέλος, δύο εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και δύο εκπροσώπους των οργανώσεων των εργοδοτών. Για καθένα από τα τακτικά μέλη διορίζεται ένα αναπληρωματικό μέλος. Τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής διορίζονται από το Συμβούλιο. Ο κατάλογος των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών δημοσιεύεται από το Συμβούλιο στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για ενημέρωση.

    Η προεδρία της επιτροπής ασκείται από μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή, σε περίπτωση κωλύματος, από υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοριζόμενο από αυτήν.

    Η επιτροπή μπορεί να συγκροτεί ομάδες εργασίας που προεδρεύονται από μέλος της επιτροπής. Οι ομάδες αυτές υποβάλλουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους υπό μορφή εκθέσεων κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής.

    Η επιτροπή συντάσσει ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβιβάζει την έκθεση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στη συμβουλευτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.

    Οι γνώμες της επιτροπής λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Η επιτροπή αποφαίνεται έγκυρα όταν είναι παρόντα τα δύο τρίτα των μελών της.

    Η επιτροπή συνέταξε τον εσωτερικό κανονισμό της, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ ύστερα από έγκριση του Συμβουλίου και μετά από γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 30 Απριλίου 1976.

    Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών έχουν χωριστεί σε τρεις ξεχωριστές ομάδες συμφερόντων, καθεμία από τις οποίες ορίζει έναν εκπρόσωπο. Κάθε εκπρόσωπος συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ομάδας συμφερόντων που τον έχει εκλέξει καθώς και στις συνεδριάσεις της επιτροπής, όπου παρουσιάζει τις θέσεις της ομάδας του.

    Η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής που εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις εξασφαλίζεται από ένα μέλος της επιτροπής που εκπροσωπεί την κυβέρνηση της χώρας που έχει την προεδρία στο Συμβούλιο, ενώ η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής που εκπροσωπούν τους εργοδότες εξασφαλίζεται από την Ένωση των Συνομοσπονδιών της Βιομηχανίας και των Εργοδοτών της Ευρώπης (UNICE) και, όσον αφορά τους εκπροσώπους των εργαζομένων, έχουν διατηρήσει την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES) σε κοινοτικό επίπεδο που διευκολύνει το συντονισμό των θέσεών τους.

    Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλύπτουν τις ανάγκες της γραμματείας της επιτροπής και των ομάδων εργασίας. Η γραμματεία υπάγεται στην αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης V (μονάδα V/F/5).

    2. ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟ 1998

    Την 7η Ιουλίου 1997 το Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση των κρατών μελών, προέβη στο διορισμό των μόνιμων και των αναπληρωματικών μελών της επιτροπής για την περίοδο από 7 Ιουλίου 1997 έως 6 Ιουλίου 2000, αφού έληξε η περίοδος ισχύος των προηγούμενων εντολών (4 Μαρτίου 1994 - 3 Μαρτίου 1997). O κατάλογος των μελών για το έτος 1998 περιέχεται στο παράρτημα Β.

    Το 1998, η επιτροπή συνεδρίασε δύο φορές στο Λουξεμβούργο τον Απρίλιο και το Νοέμβριο. Σε κάθε συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την επιτροπή για το σύνολο των φακέλων που αφορούν την υγεία, την ασφάλεια και την υγιεινή στο χώρο εργασίας.

    Των συνεδριάσεων της επιτροπής προηγήθηκε την προηγούμενη ημέρα συνεδρίαση των μελών της που εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες και τους εργαζομένους, όπως αυτοί χωρίζονται στις τρεις ομάδες συμφερόντων. Οι ομάδες συμφερόντων πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του έτους δύο συμπληρωματικές συνεδριάσεις.

    Οι εργασίες της επιτροπής κατά το 1998 προχώρησαν σύμφωνα με το ρυθμό προόδου των εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτές καθορίζονται στο κοινοτικό πρόγραμμα 1996-2000.

    Οι εργασίες και οι προτεραιότητες προτάθηκαν στην επιτροπή από την ομάδα εργασίας «Προγραμματισμός», η οποία συνεδρίασε τέσσερις φορές.

    Για τις εργασίες των δέκα ομάδων εργασίας που συγκροτήθηκαν για τη μελέτη εξειδικευμένων τομέων, σχετικά με τους οποίους η επιτροπή επιθυμεί να εκφέρει γνώμη, διοργανώθηκαν είκοσι μία συνεδριάσεις.

    Η επιτροπή διέλυσε τις τρεις ομάδες εργασίας «Ικριώματα», «Κατάρτιση» και «Οικονομική και κοινωνική αξιολόγηση της νομοθεσίας σε θέματα υγείας και ασφάλειας» των οποίων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες.

    Το σημείο 3 της παρούσας έκθεσης περιλαμβάνει σύνοψη των εργασιών των ομάδων.

    Η δραστηριότητα της επιτροπής συνίσταται στην έγκριση της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων του 1997, στην έκδοση πέντε γνωμοδοτήσεων που παρουσιάζονται στο σημείο 2.2 της παρούσας έκθεσης καθώς και στη μελέτη των θεμάτων που μπορούν να αποτελέσουν το πρόγραμμα εργασιών της για το 1999.

    2.1. 22η έκθεση δραστηριοτήτων της ΣΕΑΥΥ

    έγγραφο 5210/2/98

    Η επιτροπή ενέκρινε την 21η έκθεσή της σχετικά με τις δραστηριότητές της το 1997 κατά την 56η συνεδρίασή της στις 29 Απριλίου 1998.

    2.2. Γνώμες που εγκρίθηκαν

    2.2.1. Γνώμη της επιτροπής (έγγραφο 5213/98) για την κατάρτιση εναρμονισμένων προτύπων για τα προϊόντα αποχέτευσης και διαχείρισης υγρών αποβλήτων (σχέδιο εντολής 37/97 στη CEN/CENELEC) και για τις επιστρώσεις δαπέδου (σχέδιο εντολής 38/97 στη CEN/CENELEC).

    H επιτροπή ενέκρινε στις 29 Απριλίου 1998 τη γνώμη της γι' αυτά τα σχέδια εντολής τυποποίησης στην οποία εκτιμά ότι τα σχέδια αυτά (έγγραφα 37/97 και 38/97) δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τα προβλήματα υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας που προκαλούνται από την παρουσία επικίνδυνων ουσιών στα εν λόγω προϊόντα, ούτε και το γεγονός της επίσημης απαγόρευσης του αμιάντου σε ορισμένα κράτη μέλη.

    2.2.2. Γνώμη της επιτροπής (παράρτημα ΙΙ του εγγράφου 0124/99) για την «Ενδιάμεση έκθεση για το κοινοτικό πρόγραμμα που αφορά την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στο χώρο εργασίας (1996-2000)» (COM(98)0511)

    H συμβουλευτική επιτροπή ενέκρινε στις 5 Νοεμβρίου την ακόλουθη γνώμη, προκειμένου να προβάλει το θετικό ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει στον τομέα της ασφάλειας, της υγείας και της υγιεινής στο χώρο εργασίας καθώς και στο πλαίσιο των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που έχουν προτεραιότητα:

    Σε ό,τι αφορά την "ανάγκη εξέτασης των μεταβολών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα", η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η ενδιάμεση έκθεση καταρτίζεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δομές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διανύουν μια περίοδο αλλαγών.

    Η συνεχής διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα προς τις Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σημαίνει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να διαθέσει αναπόφευκτα μεγαλύτερους πόρους για να εξασφαλιστεί ότι οι χώρες αυτές θα είναι ικανές να βελτιώσουν και να διαχειριστούν τα συστήματά τους υγείας και ασφάλειας και ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια. Η επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Εάν αποτύχει η υποστήριξη προς τις υποψήφιες χώρες, αυτό θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση των προδιαγραφών σε όλη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Τα μέλη της επιτροπής τονίζουν ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή.

    Τα μέλη είναι πεπεισμένα ότι η επιτροπή έχει έργο να επιτελέσει στο πλαίσιο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις υποψήφιες χώρες αλλά ότι αυτός ο ρόλος δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Για να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει ανοικτός διάλογος μεταξύ της επιτροπής και των υποψήφιων χωρών, θα πρέπει στις χώρες αυτές να χορηγηθεί το καθεστώς του παρατηρητή εντός της επιτροπής. Η δημιουργία ενός πλαισίου επίσημου διαλόγου θα οδηγήσει στο να μπορέσουν οι υποψήφιες χώρες να κατανοήσουν τις απαιτήσεις τις οποίες πρέπει να ικανοποιούν στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας. Επίσης, χάρη στη δομή αυτή, θα μπορέσει η επιτροπή να κατανοήσει τις δυσκολίες που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν οι υποψήφιες χώρες και να προτείνει προγράμματα τα οποία θα τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.

    Η συμβουλευτική επιτροπή αναγνωρίζει ότι εάν επεκταθεί, θα χρειαστεί να επανεξεταστεί η δομή της και ο τρόπος με τον οποίο οργανώνει την εργασία της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στη συμβουλευτική επιτροπή σχετικά με τις επιπτώσεις της διεύρυνσης της Κοινότητας και με τις επιδράσεις που πιθανόν να έχει η διεύρυνση στην οργάνωση της εργασίας της συμβουλευτικής επιτροπής.

    Σχετικά με τη "μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας", είναι γεγονός ότι η φύση της εργασίας μεταβάλλεται, για παράδειγμα με την περισσότερο εκτεταμένη προσφυγή σε εξωτερικούς παροχείς υπηρεσιών και σε υπεργολαβίες καθώς και με την ανάπτυξη του τομέα της αυτοαπασχόλησης. Η χρήση της τηλεργασίας επέφερε επίσης σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής της κατ' οίκον εργασίας.

    Η συμβουλευτική επιτροπή αναγνωρίζει ότι χρειάζεται καλύτερη κατανόηση των μεταβολών αυτών και του αντίκτυπού τους στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

    Πάντως η επιτροπή χρειάζεται να εξασφαλίσει ότι αυτή η πτυχή της σημερινής αγοράς απασχόλησης θα ληφθεί υπόψη κατά την εξέταση του μελλοντικού της προγράμματος εργασίας. Η μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας πρέπει να εξετασθεί αντικειμενικά για να εξασφαλισθεί ο καθορισμός και η εφαρμογή των δεόντων μέτρων.

    Για να εξασφαλισθεί ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας χρειάζεται στενή συνεργασία μεταξύ της διοίκησης της επιχείρησης, των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους. Οι οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις απαιτούν σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των μηχανισμών.

    Η συμβουλευτική επιτροπή έχει ως καθήκον να συμβουλεύει και να βοηθά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο έργο αυτό. Η συμβουλευτική επιτροπή φροντίζει για τη διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της ευεξίας όλων στο χώρο εργασίας. Προβληματιζόμενη σχετικά με τις εξελίξεις για τα διάφορα είδη απασχόλησης, η συμβουλευτική επιτροπή ενδιαφέρεται και για τη σχέση μεταξύ υγείας και ασφάλειας και της πολιτικής για την απασχόληση. Η επιτροπή θα επιθυμούσε να αποφύγει τα θέματα της αναπηρίας και της πρόωρης συνταξιοδότησης, επειδή άλλοι οργανισμοί, περισσότερο αρμόδιοι για το ζήτημα αυτό, θα μπορούσαν να ασχοληθούν ικανοποιητικώς με τις πτυχές αυτές. Η συμβουλευτική επιτροπή πιστεύει ότι η εργασία της θα επικεντρωθεί περισσότερο στα θέματα γύρω από την ικανότητα προσαρμογής, την αλλαγή της εργασίας για να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες του εργαζομένου και την πρόληψη.

    Οι "μικρομεσαίες επιχειρήσεις" (ΜΜΕ) υπερτερούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εργασίες της συμβουλευτικής επιτροπής πρέπει να αντανακλούν τις ανάγκες αυτής της σημαντικής κατηγορίας επιχειρήσεων. Η συμβουλευτική επιτροπή επικροτεί τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα αυτόν οι οποίες αναφέρονται στην έκθεση. Η συμβουλευτική επιτροπή θα επιθυμούσε να εξασφαλιστεί ότι οι εργασίες της θα αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες των ΜΜΕ με θετικό τρόπο παρέχοντάς τους τις δέουσες πληροφορίες και συμβουλές, όπως παραδείγματα ορθής πρακτικής, έτσι ώστε να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα από τη σωστή διαχείριση της υγείας και της ασφάλειας στις ΜΜΕ.

    Η επιτροπή γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τη συνθήκη του Άμστερνταμ θα κληθεί να διαβουλευθεί με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με μια σειρά κοινωνικών θεμάτων, ιδίως για την υγεία και την ασφάλεια. Η συμβουλευτική επιτροπή επιθυμεί να εξεταστεί ο ρόλος της στο πλαίσιο της αποτελεσματικής εφαρμογής της συνθήκης του Άμστερνταμ. Υπό την επιφύλαξη των προνομίων των κοινωνικών εταίρων, η επιτροπή έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της χάραξης και της εφαρμογής της πολιτικής για την υγεία και την ασφάλεια.

    Τα μέλη της επιτροπής είναι της γνώμης ότι η συγκεκριμένη εμπειρία που αποκτάται από την εφαρμογή των διαδικασιών που προβλέπονται από τη συνθήκη του Άμστερνταμ θα βοηθήσει στον καλύτερο προσδιορισμό των ερωτημάτων που απαιτούν δέουσα απάντηση. Τα μέλη της επιτροπής δεσμεύονται να εξετάσουν τα θέματα αυτά μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να διατυπωθούν οι σωστές απαντήσεις και να αποφευχθεί περιττή διπλή εργασία.

    Σε ό,τι αφορά τη «νομοθεσία» η επιτροπή αναγνωρίζει ότι το νομοθετικό πρόγραμμα είναι σημαντικό για να εξασφαλιστεί ότι οι προληπτικές αρχές που καθορίζονται στην οδηγία πλαίσιο θα εφαρμοσθούν στην πράξη. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται παρακολούθηση με προσεκτικό έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας στα κράτη μέλη.

    Η επιτροπή θα επιθυμούσε επίσης να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει τριμερής συμμετοχή στις διαδικασίες εφαρμογής και παρακολούθησης.

    Μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η συμβουλευτική επιτροπή πρέπει να αξιολογήσει τη σημασία ή τη φύση της κοινοτικής νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια και να καθορίσει σε ποιο βαθμό η υφιστάμενη νομοθεσία δεν έχει μεταφερθεί πλήρως λαμβάνοντας δεόντως υπόψη κάθε εθνικό σύστημα. Ελλείψεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο δεν χρειάζεται πάντα να αντιμετωπισθούν με νέες νομοθετικές διατάξεις αλλά ίσως με καθοδήγηση, κατάρτιση, έρευνα ή άλλες μορφές υποστήριξης και παροχής συμβουλών, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων αυτών στην πράξη.

    Είναι εμφανές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να βελτιώσει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για τις μελέτες του αντίκτυπου. Κάθε μία από αυτές τις μελέτες πρέπει να προχωρεί πιο μακριά από όσα προβλέπονται στα έγγραφα αλλά και να καθορίζει σε ποιο βαθμό επιδρά η νομοθεσία στην επίδοση της βιομηχανίας στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας.

    Σε ό,τι αφορά τις «προτεραιότητες στο πρόγραμμα εργασίας», η συμβουλευτική επιτροπή συμφωνεί γενικά με τις κύριες προτεραιότητες που καθορίζονται στην ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας, διεύρυνση, ικανότητα απασχόλησης (όλα αυτά που αναφέρονται παραπάνω) και νέοι κίνδυνοι. Στο πλαίσιο αυτών των γενικών θεμάτων, η συμβουλευτική επιτροπή σημείωσε τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα τις λάβει υπόψη όταν εκπονήσει το πρόγραμμα των εργασιών της για το επόμενο έτος.

    Αλλαγές στη δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Εξετάζοντας τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα όσον αφορά τη φύση της εργασίας και τον αριθμό των μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η συμβουλευτική επιτροπή έχει επίγνωση των αλλαγών που προέκυψαν στη δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδίως στη Γενική Διεύθυνση V. Η επιτροπή γνωρίζει ότι ιδρύθηκαν ορισμένα όργανα όπως είναι η Επιτροπή Ανωτέρων Επιθεωρητών Εργασίας, η οποία συμβουλεύει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της πολιτικής για την υγεία και ασφάλεια. Η επιτροπή εκτιμά ωστόσο ότι είναι σημαντικό να παραμείνει η ίδια το κύριο τριμερές όργανο με την αρμοδιότητα να συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προαγωγή της υγείας, της ασφάλειας και της ευεξίας κατά την εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η συμβουλευτική επιτροπή ενδιαφέρεται να επιβεβαιωθεί ότι οι εργασίες της δεν θα επηρεασθούν αδικαιολόγητα από την αναδιάρθρωση και ότι το προσωπικό και οι οικονομικοί πόροι που διαθέτει δεν θα μειωθούν αλλά θα αντανακλούν την αύξηση της ευρείας ποικιλίας των καθηκόντων που βαρύνουν την επιτροπή, συνεπώς και τη γραμματεία, λόγω του προγράμματος εργασίας και των προτεραιοτήτων που καθορίζονται στη γνώμη αυτή.

    2.2.3. Γνώμη της επιτροπής (έγγραφο 730/2/97) για «την εφαρμογή του μέρους του κοινοτικού προγράμματος για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (1996-2000) που αφορά την "Κατάρτιση" - Συστάσεις για την κατάρτιση στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία και το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει τις ανάγκες των νέων, οι οποίοι είναι οι αυριανοί εργαζόμενοι

    Η επιτροπή συγκρότησε το Νοέμβριο του 1996 μια ομάδα "κατάρτιση" στην οποία ανέθεσε συμβουλευτικό ρόλο σχετικά με:

    - την εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία που αφορά την κατάρτιση και ειδικότερα σχετικά με την προετοιμασία εγγράφου αναφοράς που θα αποτελέσει ενδεχομένως τη βάση συστάσεων για την κατάρτιση στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία και στο οποίο μπορούν να περιλαμβάνονται οι ανάγκες των νέων που είναι οι αυριανοί εργαζόμενοι

    - την εφαρμογή των μελλοντικών συνοδευτικών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επιτροπή ενέκρινε στις 5 Νοεμβρίου 1998 την έκθεση που επικεντρώνεται στα εξής σημεία:

    Ένα σχέδιο εγγράφου αναφοράς για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους επαγγελματικούς κινδύνους και την πρόληψη των κινδύνων μέσω διαπαιδαγώγησης και κατάρτισης.

    Ένα σχέδιο σύστασης για τη διαπαιδαγώγηση και την κατάρτιση σχετικά με την πρόληψη των κινδύνων.

    Ένα σχέδιο προτεραιοτήτων και μελλοντικών ενεργειών.

    Η επιτροπή εκτιμά ότι οι δραστηριότητες κατάρτισης απαιτούν το κατάλληλο πρόγραμμα για την πρόληψη κινδύνων. Προτείνει συνεπώς να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρωτοβουλίες και να διεξάγει ενέργειες για την παρακολούθηση και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης δραστηριοτήτων κατάρτισης στους διάφορους τομείς που αναφέρονται στα προηγούμενα κεφάλαια, εμπλέκοντας τη συμβουλευτική επιτροπή.

    2.2.4. Γνώμη της επιτροπής (έγγραφο 5832/1/98) επί των «Προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια μεθοδολογία σχετικά με την οικονομική και κοινωνική αξιολόγηση της ισχύουσας νομοθεσίας σε θέματα υγείας και ασφάλειας, καθώς και για μια διαδικασία αξιολόγησης των ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια μέσω της εν λόγω μεθοδολογίας και των ήδη χρησιμοποιούμενων μεθόδων στα κράτη μέλη».

    Η συμβουλευτική επιτροπή ενέκρινε στις 5 Νοεμβρίου 1998 τη γνώμη της που μπορεί να συνοψισθεί ως εξής:

    (1) Η κοινωνικοοικονομική ανάλυση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θέσπιση ορθής νομοθεσίας στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας. Θα πρέπει να συνεισφέρει στην πολιτική συζήτηση πληροφορίες σχετικά με το κόστος, το οποίο συνήθως επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και για τα οφέλη που προκύπτουν για την κοινωνία. Αφού στόχος της είναι η δημιουργία διαφάνειας και όχι η υποκατάσταση της πολιτικής ευθύνης, είναι προτιμότερη μια πρακτική και αναλογική προσέγγιση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απλή ανάλυση, που βασίζεται σε υπάρχοντα δεδομένα και την επαγγελματική κρίση των αρμόδιων υπαλλήλων, παρέχει τις πληροφορίες που απαιτούνται για την περαιτέρω συζήτηση. Κατά το παρελθόν, οι οικονομικοκοινωνικές αναλύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν ήταν ικανοποιητικές για τους εργοδότες, τους εργαζομένους και τις κυβερνήσεις. Οι συστάσεις μας αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, καθιστώντας τη διαδικασία πιο ρεαλιστική.

    (2) Ο στόχος της διαφάνειας επιτυγχάνεται καλύτερα εάν ένα νομοθετικό κείμενο υποβληθεί σε ανάλυση σε πρώιμη φάση. Οι πτυχές (1) του κόστους και του οφέλους για τις επιχειρήσεις, (2) των πλεονεκτημάτων για τους εργαζομένους και (3) των πλεονεκτημάτων για όλη την κοινωνία πρέπει να εξετάζονται ξεχωριστά, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διαφορετικές μεθοδολογικές ανάγκες όσον αφορά αυτά τα θέματα.

    (3) Τα κριτήρια και οι υποθέσεις εργασίας που χρησιμοποιούνται πρέπει να αναφέρονται με τρόπο διαφανή στην ανάλυση, όπως επίσης πρέπει να φαίνεται σαφώς και η σχέση τους με τα αποτελέσματα. Αυτό θα επιτρέψει την εφαρμογή μιας μεθοδολογικής προσέγγισης "πρακτικής μάθησης". Η ad hoc ομάδα θεώρησε ότι δεν είναι σώφρον να περιορίζεται η επιλογή αυτών που είναι αρμόδιοι για τη σύνταξη μιας κοινωνικοοικονομικής ανάλυσης, αφού διαφορετικά νομοθετικά κείμενα απαιτούν διαφορετικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις, πόσο μάλλον που πρόκειται να ληφθούν υπόψη διαφορετικές εθνικές νομοθετικές ή κοινωνικές παραδόσεις. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη συγκρισιμότητα των εθνικών εκτιμήσεων και στην ευελιξία κατά τη συνεκτίμηση αυτών των ιδιαιτεροτήτων, χωριστά για κάθε περίπτωση. Παρ' όλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, ίσως είναι αναγκαία η θέσπιση ενός εναρμονισμένου συνόλου υποθέσεων όπως και μιας κοινής μεθοδολογίας. Όταν το επίπεδο συμμόρφωσης με την υπάρχουσα νομοθεσία στον τομέα μιας πρότασης οδηγίας είναι χαμηλό, οι αναλύσεις πρέπει να κάνουν διάκριση ανάμεσα στο κόστος συμμόρφωσης με τα υφιστάμενα πρότυπα και στο πρόσθετο κόστος εφαρμογής των νέων προτάσεων.

    (4) Μια κοινωνικοοικονομική ανάλυση πρέπει να γίνεται σύμφωνα με μια διαδικασία δύο φάσεων. Η πρώτη φάση πρέπει να προσφέρει στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων μια πρώτη εικόνα του κόστους και των οφελών που αναμένονται από την προτεινόμενη νομοθεσία. Μόνο στην περίπτωση που από αυτήν τη γενική ανάλυση (η οποία θα πρέπει να εκτελείται από την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για το σχεδιασμό της νομοθεσίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές), διαπιστωθούν σημαντικές επιπτώσεις από πλευράς κόστους ή μείζονες αβεβαιότητες όσον αφορά το ενδεχόμενο όφελος, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρεί σε μια πιο ενδελεχή ανάλυση. Στο στάδιο αυτό θα πρέπει να συλλέγονται περισσότερα στοιχεία από τις επιχειρήσεις και να γίνεται συστηματικότερη ανάλυση των ενδεχόμενων οφελών. Προτείνεται να πραγματοποιείται η πρώτη ανάλυση από τη στιγμή που μια πρόταση είναι επαρκώς σταθερή και να υποβάλλεται στη ΣΕΑΥΥ. Η δεύτερη φάση της ανάλυσης πρέπει να εκτελείται μόνο στην περίπτωση που η πρόταση παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα ή αν δεν μπορούν να εξακριβωθούν το κόστος ή τα οφέλη από την πρώτη φάση της ανάλυσης. Η δεύτερη ανάλυση πρέπει να περιλαμβάνει διαβουλεύσεις με τις εθνικές αρχές και τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με την ενδεχόμενη ερμηνεία του προς ανάλυση κειμένου, ειδικά όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει ο εργοδότης για την εφαρμογή της πρότασης.

    2.2.5. Γνώμη της επιτροπής για το σχέδιο προγράμματος εργασιών του οργανισμού του Μπιλμπάο για το έτος 1999

    Όπως προβλέπεται στον κανονισμό για την ίδρυση του οργανισμού του Μπιλμπάο, η επιτροπή εξέτασε, πριν από την υποβολή του στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, το σχέδιο του προγράμματος εργασιών του οργανισμού για το 1999, το οποίο είχε καταρτίσει ο διευθυντής του οργανισμού. Οι θέσεις που εκφράστηκαν από τις ομάδες συμφερόντων, παρουσία του διευθυντή του οργανισμού, μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

    Αναγνωρίζοντας ότι το πνεύμα του προγράμματος αυτού και οι ιδέες που αναπτύσσει ανταποκρίνονται στον ιδρυτικό κανονισμό του οργανισμού, οι τρεις ομάδες εκτιμούν ότι το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά φιλόδοξο και ότι δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, δεδομένου μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν ακόμα ανεκτέλεστες εργασίες από το προηγούμενο πρόγραμμα. Εκφράζουν τη γνώμη ότι οι προτεραιότητες που υποδεικνύονται στο πρόγραμμα πρέπει να ιεραρχηθούν από τον οργανισμό και από το διοικητικό του συμβούλιο. Η ανάγνωση του σχεδίου προγράμματος για το 1999, από την οποία θα μπορούσε να εννοηθεί ότι όλα τα προβλήματα θα τα εξετάζει ο οργανισμός, εγείρει κάποια ανησυχία στους κοινωνικούς εταίρους που θα επιθυμούσαν μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια στον καθορισμό των πεδίων δράσης όπου παρεμβαίνει ο οργανισμός. Ειδικότερα πρέπει να υπάρξει σαφής διάκριση μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμοδιοτήτων του οργανισμού. Η ομάδα των εργοδοτών επιθυμεί να υπάρξει σοβαρός προβληματισμός κατά τρόπο ώστε η συμβουλευτική επιτροπή να ενημερώνεται για τα καθήκοντα που ανατίθενται στον οργανισμό. Η ομάδα των εργαζομένων επιμένει στο γεγονός ότι, σε ό,τι την αφορά, για να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τις διαδικασίες, την ομάδα των ατόμων που διορίζονται, το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών και τη συμμετοχή στις ενέργειες πρέπει να καθοριστούν διαδικασίες που θα επιτρέπουν την επισήμανση των αναγκών των χρηστών του οργανισμού.

    Τέλος, μια αντιπροσωπεία ανησυχεί για τη μεταφορά του φόρτου εργασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τον οργανισμό και από τον οργανισμό προς τις διοικήσεις των κρατών μελών που έχουν κατακλυσθεί από αιτήματα του οργανισμού και επιθυμεί η μεταφορά αυτή να γίνεται με μεγαλύτερη διαφάνεια.

    3. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ/ΔΟΜΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

    3.1. Ομάδες εργασίας που λειτουργούσαν το 1998 και συνεχίζουν τις εργασίες τους το 1999

    3.1.1. Τυποποίηση

    Οι εργασίες της ομάδας αυτής έχουν διαρκή χαρακτήρα. Η επιτροπή δίνει εντολή στην παραπάνω ομάδα να μελετήσει τις εντολές τυποποίησης καθώς υποβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ομάδα ασχολείται επίσης με προβλήματα γενικής φύσεως σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία στο πλαίσιο της τυποποίησης.

    Το 1998 η ομάδα συνεδρίασε τρεις φορές και συζήτησε 7 σχέδια εντολών. Επεξεργάστηκε σχέδιο γνώμης που αφορούσε δύο σχέδια εντολών στη CEN/CENELEC (βλ. σημείο 2.2.1). Η ομάδα προετοίμασε επίσης σχέδιο γνώμης για το έγγραφο CEN «Εξέταση της μελέτης εφικτότητας της CEN όσον αφορά τους οδηγούς επιλογής ατομικών εξοπλισμών προστασίας». Το σχέδιο γνώμης θα υποβληθεί στην προσεχή συνεδρίαση της επιτροπής.

    3.1.2. Καθορισμός επιπέδων έκθεσης

    Η γνώμη της ομάδας αυτής ζητείται για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν σε σχετικά με τις ουσίες για τις οποίες πρέπει να καθορίζονται τα επίπεδα επαγγελματικής έκθεσης. Η ομάδα παρακολουθεί τις εργασίες της επιστημονικής επιτροπής σε θέματα οριακών τιμών επαγγελματικής έκθεσης (σημείο 4.3) και προετοιμάζει τις γνώμες της επιτροπής για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον καθορισμό επιπέδων έκθεσης στο χώρο εργασίας. Η ομάδα υποβάλει έκθεση προόδου για τις εργασίες της κατά τις συνεδριάσεις της επιτροπής.

    Η ομάδα συνεδρίασε τέσσερις φορές το 1998 και μελέτησε σχέδιο πρότασης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό ενός πρώτου καταλόγου με τις οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης κατ' εφαρμογή της οδηγίας 98/24 του Συμβουλίου για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων που εκτίθενται σε χημικούς παράγοντες κατά την εργασία. Η ομάδα εξέτασε ιδιαίτερα το κατά πόσο πρέπει να περιληφθούν στο παράρτημα του σχεδίου της οδηγίας οι κατάλογοι που εγκρίνονται στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 91/322 και 96/94 και ο κατάλογος με τα νέα στοιχεία, είτε αυτά έχουν ήδη μελετηθεί από την ομάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενός τρίτου καταλόγου με οριακές τιμές, είτε συνιστώνται από την επιστημονική επιτροπή για τα ανώτατα όρια επαγγελματικής έκθεσης και δεν έχουν ληφθεί ακόμα υπόψη.

    Οι εργασίες της ομάδας θα συνεχιστούν το 1999.

    3.1.3. Αυτοαπασχολούμενοι

    H ομάδα που συγκροτήθηκε το Νοέμβριο του 1996 συνεδρίασε μία φορά το 1998. Η ομάδα δημιουργήθηκε για να μελετήσει το σχέδιο «πρότασης σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια κατά την εργασία στους αυτοαπασχολούμενους» (έγγραφο 0522/96). Ύστερα από την πρώτη έκθεση της ομάδας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στο Χώρο Εργασίας (Μπιλμπάο) απέστειλε στα κράτη μέλη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηματολόγιο για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται στους αυτοαπασχολούμενους η νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια. Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου αυτού, υπό τη μορφή απαντήσεων από τα διάφορα κράτη μέλη, διαβιβάστηκαν στην ομάδα η οποία εξέτασε εκ νέου την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό το φως των συμπληρωματικών πληροφοριών. Το νέο σχέδιο γνώμης θα υποβληθεί στην επιτροπή προκειμένου να συζητηθεί και να εγκριθεί στην προσεχή συνεδρίασή της.

    3.1.4. Διεπιστημονικές υπηρεσίες προστασίας και πρόληψης / Ιατρική επίβλεψη των εργαζομένων

    Η εντολή της ομάδας αυτής επικυρώθηκε το Νοέμβριο του 1996 κατόπιν συγχώνευσης των δύο ομάδων που υπήρχαν παλιότερα:

    Σκοπός αυτής της ομάδας είναι να εξετάσει τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν και τα πορίσματα που συγκεντρώθηκαν από τη λειτουργία των διεπιστημονικών υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης για τους μισθωτούς όλων των τομέων, όλων των κλάδων και όλων των επιχειρήσεων, δημόσιων ή ιδιωτικών.

    Σκοπός αυτής της ομάδας είναι επίσης να αναλύσει τον τρόπο παρακολούθησης της υγείας των εργαζομένων στα διάφορα κράτη μέλη.

    Το 1998 η ομάδα συνεδρίασε δύο φορές και η συντακτική ομάδα μία φορά. Οι εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 1999.

    3.1.5. Πρόληψη της βίας στο χώρο εργασίας

    Ένα από τα προβλεπόμενα μέτρα για τη δράση 3 του κοινοτικού προγράμματος είναι «η ανάλυση των αναγκαίων ενεργειών σε κοινοτικό επίπεδο για την πρόληψη της βίας στο χώρο εργασίας και η παρακολούθησή τους». Για το λόγο αυτό η συγκρότηση της ομάδας έγινε σε προκαταρκτικό στάδιο. Δεν συνεδρίασε κατά το 1998.

    3.1.6. Μηχανές

    Η ομάδα αυτή έχει ως έργο να ετοιμάσει γνώμη της επιτροπής για σχέδιο πρότασης οδηγίας του Συμβουλίου για την προσέγγιση της νομοθεσίας των κρατών μελών σχετικά με τις μηχανές.

    Πράγματι η οδηγία 89/392/ΕΟΚ για την προσέγγιση της νομοθεσίας των κρατών μελών σχετικά με τις μηχανές έχει στην ουσία σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και την υγεία στην εργασία. Εκτός από τις άμεσες συνέπειες για τις νέες μηχανές, και έμμεσες συνέπειες μπορούν να προκύψουν από την οδηγία 89/655/ΕΟΚ σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τη χρησιμοποίηση εξοπλισμού από τους εργαζομένους κατά την εργασία τους.

    Η ομάδα συνεδρίασε μία φορά κατά τη διάρκεια του 1998 και θα συνεχίσει τις εργασίες της το 1999.

    3.1.7. Συστήματα διαχείρισης της υγείας και της ασφάλειας

    Η ομάδα αυτή συγκροτήθηκε για να συμβουλεύει και να επικουρεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκπόνηση οδηγών σχετικά με τα συστήματα διαχείρισης της υγείας και της ασφάλειας και για να παρέχει συστάσεις σχετικά με την εφαρμογή τους. Η ομάδα συνεδρίασε για πρώτη φορά το 1998. Η ομάδα θα συνεχίσει τις εργασίες της το 1999.

    3.2. Κατάργηση ομάδων εργασίας

    Η επιτροπή αποφάσισε να καταργήσει τρεις ομάδες που ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους.

    3.2.1. Ικριώματα

    Η ομάδα αυτή, που συγκροτήθηκε το Μάιο του 1996, έλαβε εντολή να προετοιμάσει γνώμη της επιτροπής επί σχεδίου πρότασης οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τα ικριώματα.

    Η επιτροπή ενέκρινε τη γνώμη το 1997 και η ομάδα διαλύθηκε επισήμως στις 29 Απριλίου 1998.

    3.2.2. Κατάρτιση

    Η ομάδα συγκροτήθηκε το Νοέμβριο του 1996 με εντολή να γνωμοδοτεί στην επιτροπή, αφενός σχετικά με την εφαρμογή του τμήματος του προγράμματος που αφορά την «κατάρτιση» και ιδίως σχετικά με την ενδεχόμενη σύνταξη εγγράφου αναφοράς που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την έκδοση συστάσεων σε θέματα κατάρτισης στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας κατά την εργασία και θα μπορούσε να εξετάζει και τις ανάγκες των νέων, οι οποίοι αποτελούν τους εργαζομένους του μέλλοντος, και, αφετέρου, σχετικά με την εφαρμογή μελλοντικών συνοδευτικών ενεργειών σε κοινοτικό επίπεδο.

    Η ομάδα συνεδρίασε μία φορά το 1997 και δύο φορές το 1998. Ως αποτέλεσμα των εργασιών της, η ομάδα υπέβαλε στην επιτροπή σχέδιο γνώμης (σημείο 2.3) για το έγγραφο 98/97 που είχε συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ύστερα από την έγκριση της γνώμης από την επιτροπή, η ομάδα διαλύθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1998.

    3.2.3. Οικονομική και κοινωνική αξιολόγηση της νομοθεσίας σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια

    Η ομάδα αυτή, η οποία συγκροτήθηκε το Νοέμβριο του 1996, είχε ως έργο να προετοιμάσει γνώμη της επιτροπής επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη μεθοδολογία για την οικονομική και κοινωνική αξιολόγηση της ισχύουσας νομοθεσίας στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας, καθώς και για μια διαδικασία αξιολόγησης των ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια με χρήση της μεθοδολογίας αυτής και των μεθόδων που ήδη χρησιμοποιούνται στα κράτη μέλη.

    Η ομάδα βασίστηκε σε έκθεση που ζήτησε να συνταχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με «την οικονομική αξιολόγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας», η οποία αναλύει τους μηχανισμούς που εφαρμόζονται σήμερα καθώς και τις διαθέσιμες μεθόδους για την αξιολόγηση του οικονομικού αντίκτυπου (του κόστους και των οφελών) της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο επιχειρήσεων και προτείνει εύχρηστα μοντέλα αξιολόγησης του αντίκτυπου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μαζί με μια διαδικασία που σχεδιάστηκε ειδικά για τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

    Η ομάδα συνεδρίασε μία φορά το 1997 και δύο φορές το 1998. Η συντακτική ομάδα συνεδρίασε μία φορά για να συμβάλει στην προετοιμασία του σχεδίου γνώμης (σημείο 2.2). Ύστερα από την έγκριση της γνώμης από την επιτροπή, η ομάδα διαλύθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1998.

    4. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

    4.1. Μόνιμο Όργανο

    Το μόνιμο όργανο για την ασφάλεια και την υγιεινή στα ανθρακωρυχεία και στις άλλες εξορυκτικές βιομηχανίες έχει ως κύρια αποστολή να παρακολουθεί την εξέλιξη της ασφάλειας και της υγιεινής στις εξορυκτικές βιομηχανίες, να υποβάλλει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών πρακτικές προτάσεις βελτίωσης στο χώρο εργασίας και να προωθεί την ανταλλαγή χρήσιμων πληροφοριών.

    Από το 1994 εκπρόσωποι του μόνιμου οργάνου συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της επιτροπής ως παρατηρητές. Ομοίως εκπρόσωποι της επιτροπής προσκαλούνται στις συνεδριάσεις ολομέλειας του μόνιμου οργάνου (δύο παρατηρητές ανά ομάδα συμφερόντων). Η διαδικασία αυτή εγγυάται καλύτερη ροή των πληροφοριών ανάμεσα στα δύο όργανα. Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα αποκαλύπτει κοινά σημεία, αλά η εντύπωση ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά όργανα ενισχύεται. Το μόνιμο όργανο είναι ουσιαστικά ένα τεχνικό όργανο το οποίο ασχολείται με προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν ειδικά οι εξορυκτικές βιομηχανίες. Οι συγκεκριμένες τεχνικές πλευρές έχουν πρωτεύουσα θέση στις εργασίες του οργάνου αυτού ενώ η συμβουλευτική επιτροπή είναι επίσης αρμόδια να συζητά τα θεμελιώδη θέματα ασφάλειας και προστασίας της υγείας στο χώρο εργασίας.

    4.2. Επιτροπή ανώτερων επιθεωρητών εργασίας

    Η επιτροπή ανώτερων επιθεωρητών εργασίας, που ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απόφαση 95/319/ΕΚ της 12ης Ιουλίου 1995, αποτελείται από δύο μέλη-εκπροσώπους των υπηρεσιών επιθεώρησης εργασίας από κάθε κράτος μέλος με πρόεδρο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η επιτροπή αυτή υποβάλλει ετήσια έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις δραστηριότητές της και κυρίως σχετικά με κάθε πρόβλημα που συνδέεται με την εφαρμογή ή τον έλεγχο της εκτέλεσης του παράγωγου κοινοτικού δικαίου για την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβιβάζει την έκθεση αυτή στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στη συμβουλευτική επιτροπή για την Ασφάλεια, την Υγιεινή και την Προστασία της Υγείας στο χώρο εργασίας.

    4.3. Επιστημονική επιτροπή για τα όρια επαγγελματικής έκθεσης σε χημικούς παράγοντες

    Αυτή η επιστημονική επιτροπή, η οποία ιδρύθηκε ύστερα από αίτημα του Συμβουλίου με την απόφαση 95/320/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 12ης Ιουλίου 1995, είναι επιφορτισμένη να μελετά τις επιδράσεις των χημικών παραγόντων στην υγεία των εργαζομένων κατά την εργασία. Οι εργασίες της παρακολουθούνται από τη συμβουλευτική επιτροπή και συγκεκριμένα από την ομάδα εργασίας «Καθορισμός επιπέδων έκθεσης» στο πλαίσιο της προετοιμασίας των γνωμών της επί των σχεδίων προτάσεων οδηγίας που εφαρμόζουν την οδηγία 80/1107/ΕΟΚ του Συμβουλίου, η οποία τροποποιήθηκε από την οδηγία 88/642/ΕΟΚ.

    4.4. Κοινωνικοί εταίροι

    Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) και ένα μέλος της Ένωσης των Συνομοσπονδιών της Βιομηχανίας και των Εργοδοτών της Ευρώπης (UNICE) καλούνται να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις της επιτροπής.

    4.5. Τεχνικό συνδικαλιστικό γραφείο

    To ευρωπαϊκό τεχνικό συνδικαλιστικό γραφείο για την υγεία και την ασφάλεια (BTS) δημιουργήθηκε το 1989 από την CES, για να μπορεί να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των τεχνικών εργασιών των οργανισμών τυποποίησης. Το BTS, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο ενέγραψε κονδύλιο στον προϋπολογισμό του 1989, υπέγραψε το ίδιο έτος πολυετή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το BTS εκπονεί μελέτες και παρέχει πληροφορίες σε άμεση σχέση με τις εργασίες εναρμόνισης και ευρωπαϊκής τυποποίησης στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας στο χώρο εργασίας και με την ομάδα εργασίας «Τυποποίηση» της επιτροπής. Ένας εκπρόσωπος του BTS καλείται να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις της επιτροπής.

    4.6. Διεθνές Γραφείο Εργασίας

    Εκπρόσωπος του ΔΓΕ καλείται να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις της επιτροπής.

    4.7. Ευρωπαϊκό Ίδρυμα

    Ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Ζωής προσκαλείται στις συνεδριάσεις της επιτροπής όπου παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα εργασίας του ιδρύματος.

    4.8. Ευρωπαϊκός οργανισμός του Μπιλμπάο

    Ο οργανισμός αυτός, σύμφωνα με την απόφαση περί ίδρυσής του, υποβάλλει στην επιτροπή το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του και την ετήσια έκθεσή του.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

    (Απόσπασμα)

    Aπόφαση του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 1974 περί συστάσεως συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια, την υγιεινή και την προστασία της υγείας στον τόπο εργασίας (αποσπάσματα)

    «Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (...), εκτιμώντας ότι πρέπει να προβλεφθεί ένας μόνιμος οργανισμός επιφορτισμένος να επικουρεί την Επιτροπή στην προετοιμασία και στην πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων στους τομείς της ασφάλειας, της υγιεινής και της προστασίας της υγείας στον τόπο της εργασίας και να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών διοικήσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών...

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

    Άρθρο 1 :

    Συνιστάται Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια, την Υγιεινή και την Προστασία της Υγείας στον Τόπο Εργασίας, η οποία καλείται στο εξής «επιτροπή».

    Άρθρο 2 :

    Η επιτροπή είναι επιφορτισμένη να επικουρεί την Επιτροπή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων στους τομείς της ασφάλειας, της υγιεινής και της προστασίας της υγείας στον τόπο της εργασίας.

    Άρθρο 3 :

    (1) Η επιτροπή συντάσσει κάθε χρόνο έκθεση δραστηριοτήτων.

    (2) Η Επιτροπή διαβιβάζει την έκθεση αυτή στη Συνέλευση, στο Συμβούλιο, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στη Συμβουλευτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κοινότητος Άνθρακος και Χάλυβος.

    Άρθρο 4 :

    (1) Η επιτροπή αποτελείται από (.) τακτικά μέλη, ήτοι για κάθε κράτος μέλος από δύο εκπροσώπους της Κυβερνήσεως, δύο εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και δύο εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργοδοτών.

    (2) Για κάθε ένα από τα τακτικά μέλη διορίζεται ένα αναπληρωματικό μέλος. (&.)

    (3) Τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής διορίζονται από το Συμβούλιο που καταβάλλει προσπάθεια, όσον αφορά τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών, να επιτύχει στη σύνθεση της επιτροπής, δίκαιη εκπροσώπηση των διαφόρων ενδιαφερομένων τομέων της οικονομίας.

    (4) Ο κατάλογος των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών δημοσιεύεται από το Συμβούλιο στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για ενημέρωση.

    Άρθρο 5 :

    Η διάρκεια της θητείας των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών είναι τρία έτη και είναι ανανεώσιμη.

    Άρθρο 6 :

    (1) Η προεδρία της επιτροπής ασκείται από μέλος της Επιτροπής ή σε περίπτωση κωλύματος και εκτάκτως, από υπάλληλο της Επιτροπής διοριζόμενο από αυτήν. Ο πρόεδρος δεν μετέχει στην ψηφοφορία.

    (2) Η επιτροπή συνέρχεται κατόπιν συγκλήσεως του προέδρου της, είτε κατόπιν πρωτοβουλίας του ιδίου είτε κατόπιν αιτήσεως του ενός τρίτου τουλάχιστον των μελών.

    (3). Η επιτροπή δύναται να συνιστά ομάδες εργασίας που προεδρεύονται από μέλος της επιτροπής. Οι ομάδες αυτές υποβάλλουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους υπό μορφή εκθέσεων κατά τη διάρκεια συνεδριάσεως της επιτροπής.

    (4) Οι εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων υπηρεσιών της Επιτροπής συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της επιτροπής και των ομάδων εργασίας. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής καλύπτουν τις ανάγκες της γραμματείας της επιτροπής και των ομάδων εργασίας.

    Άρθρο 7 :

    Η επιτροπή αποφαίνεται έγκυρα, όταν είναι παρόντα τα δύο τρίτα των μελών της.

    Άρθρο 8:

    Η επιτροπή καταρτίζει τον εσωτερικό κανονισμό της, ο οποίος αρχίζει να ισχύει κατόπιν εγκρίσεως από το Συμβούλιο μετά γνώμη της Επιτροπής.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ B

    B2 - ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1998

    I. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ

    α) Τακτικά μέλη

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    β) Αναπληρωματικά μέλη

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    II. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    α) Τακτικά μέλη

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    β) Αναπληρωματικά μέλη

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    III. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

    α) Μόνιμα μέλη

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    β) Αναπληρωματικά μέλη

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ C

    ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ 1998

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

    Πρόεδρος : κ. JEPSEN (Εργοδότες)

    Αντιπρόεδρος: κα WHITE (Εκπρόσωποι κυβερνήσεων)

    Εισηγητής : κ. FONCK (Εργαζόμενοι)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Αρμόδιος υπάλληλος : E. ROTHER - Τηλ. 32268 - E. DELAVAL Τηλ: 32781

    ΜΗΧΑΝΕΣ

    Πρόεδρος : κ. GIUSTI (Εργοδότες)

    Αντιπρόεδρος: Εκπρόσωποι κυβερνήσεων

    Εισηγητής : κ. TENGBERG (Εργαζόμενοι)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Αρμόδιος υπάλληλος : Α. Fuente - Τηλ. 32739

    ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΕΚΘΕΣΗΣ

    Πρόεδρος : κ. Jepsen (Εργοδότες)

    Αντιπρόεδρος: κ. Wilders (Εργαζόμενοι)

    Εισηγητής : κ. Steen (Εκπρόσωποι κυβερνήσεων)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Αρμόδιος υπάλληλος : κ. A. Αγγελίδης - Τηλ.33747

    BIA ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

    Πρόεδρος : κα GIBSON (Εργαζόμενοι)

    Αντιπρόεδρος: κ. ΤΣΑΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ (Εργοδότες)

    Εισηγητής : κα ROCCA (Εκπρόσωποι κυβερνήσεων)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Αρμόδιος υπάλληλος : Δρ ALVAREZ - Τηλ. 34547

    ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ

    Πρόεδρος : κ. HENRY (Εκπρόσωποι κυβερνήσεων)

    Αντιπρόεδρος: κ. PELEGRIN (Εργοδότες)

    Εισηγητής : κ. VOGEL (Εργαζόμενοι)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Αρμόδιος υπάλληλος : E. DELAVAL - Τηλ. 32781

    ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

    Πρόεδρος : κα GALLI (Εργαζόμενοι)

    Αντιπρόεδρος:

    Εισηγητής : κ. DE LANGE (Εργοδότες)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Αρμόδιος υπάλληλος : κα Van Loon - Τηλ. 32034

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    Πρόεδρος : κ. TUDOR (Εργαζόμενοι)

    Αντιπρόεδρος: κ. ROE (Εκπρόσωποι κυβερνήσεων)

    Εισηγητής : κ. SCHEEL (Εργοδότες)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Αρμόδιος υπάλληλος : κ. R. HAIGH - Τηλ. 32734

    ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ

    Πρόεδρος : κ. TYOLΔJΔRVI (Εργαζόμενοι)

    Αντιπρόεδρος: κα CORMAN (Εργοδότες)

    Εισηγητής : κα WOOD (Εκπρόσωποι κυβερνήσεων)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Αρμόδιος υπάλληλος : Δρ ALVAREZ - Τηλ. 34547

    ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ

    Πρόεδρος : κ. ANGERMAIER (Εργαζόμενοι)

    Αντιπρόεδρος: κ. MEPPELDER (Εκπρόσωποι κυβερνήσεων)

    Εισηγητής : κ. GIUSTI (Εργοδότες)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Άλλοι εμπειρογνώμονες:

    κ. MERTENS / CENELEC

    κ. PLISSART, CEN

    κ. BREKELMANS, Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ΓΔ III Βρυξέλες

    κ. VAN GHELUWE, » » » »

    κ. BLOMQUIST, » » » »

    Αρμόδιος υπάλληλος : κ. LOMMEL - Tηλ. 33871

    ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Πρόεδρος: κα RUCKERT (Εκπρόσωποι κυβερνήσεων)

    Αντιπρόεδρος: κ. JEPSEN (Εργοδότες)

    Εισηγητής : κ. RASMUSSEN (Εργαζόμενοι)

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Αρμόδιος υπάλληλος : Hilde Van Loon - Τηλ. 32034 , E.ROTHER- Tel: 32278

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ D

    ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1998

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Top