Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51999PC0608

    Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 περί κοινής οργανώσεως αγοράς στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων

    /* COM/99/0608 τελικό - CNS 99/0246 */

    ΕΕ C 89E της 28.3.2000, p. 32–32 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    51999PC0608

    Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 περί κοινής οργανώσεως αγοράς στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων /* COM/99/0608 τελικό - CNS 99/0246 */

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 089 E της 28/03/2000 σ. 0032 - 0032


    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 περί κοινής οργανώσεως αγοράς στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων

    (υποβληθείσα από την Επιτροπή)

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Τον Αύγουστο του 1998, η Επιτροπή ανέθεσε την εκπόνηση αξιολόγησης όσον αφορά την επίπτωση και τη λειτουργία του καθεστώτος σχολικού γάλακτος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελική έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση αυτή υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 1999.

    Βάσει των συμπερασμάτων που περιέχονται στην έκθεση, διατυπώθηκαν ορισμένες συστάσεις, εκ των οποίων η κυριοτέρα έχει ως εξής:

    Κρινόμενο καθαρά βάσει των επιδιωκόμενων τεκμηριωμένων στόχων του μέτρου, το οποίο εστιάζεται ουσιαστικά στη διατήρηση και στην αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και στην ιδιότητά του ως μέσου διάθεσης, το μέτρο είχε οριακή θετική επίπτωση και αντιπροσωπεύει μικρή αξία, από οικονομική άποψη, σε σχέση με τις εναλλακτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται όσον αφορά τη διάθεση των πλεονασμάτων. Εξ ου προτείνεται ότι η Επιτροπή θα πρέπει με μεγάλη σύνεση να εξετάσει το ενδεχόμενο της κατάργησης του μέτρου. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να εναπόκειται πλέον στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να προβλέπουν οιαδήποτε μορφή επιδοτούμενου γάλακτος στους μαθητές των σχολικών ιδρυμάτων. Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιά θα είναι η απόληξη μιας τέτοιας ενέργειας, είναι πιθανόν ότι η καθαρή συνέπεια μιας τέτοιας ενέργειας θα οδηγήσει αναμφίβολα σε μειωμένες διαθέσιμες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων και σε μείωση της κατανάλωσης στα σχολεία (σελ. 119 της έκθεσης).

    Αναφερόμενη σε άλλους πιθανούς στόχους του καθεστώτος, η έκθεση τονίζει:

    Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι το μέτρο που αφορά το γάλα που διανέμεται στα σχολεία διαδραματίζει επίσης ρόλο στο ευρύτερο πλαίσιο της γενικής πολιτικής και της πολιτικής στον τομέα της υγιεινής και της διατροφής που έχει καθοριστεί και που εφαρμόζεται σε επίπεδο κρατών μελών. Αρχικά αυτό αποτελούσε την ιστορική βάση που οδήγησε στις ενέργειες διανομής επιδοτούμενου και δωρεάν γάλακτος στα σχολεία, καθεστώς που εφαρμοζόταν σε επίπεδο χωρών πριν από την εφαρμογή οιουδήποτε καθεστώτος σε επίπεδο ΕΕ (σελ. 120 της έκθεσης).

    Η έκθεση αξιολόγησης δημοσιεύθηκε και έδωσε λαβή για μια εμπεριστατωμένη συζήτηση σχετικά με τους στόχους και την μελλοντική λειτουργία του καθεστώτος. Τα βασικά συμπεράσματα από τη συζήτηση αυτή είναι τα εξής:

    α) η κατάργηση του μέτρου θα έχει σαν συνέπεια να προσφέρονται και να καταναλίσκονται μικρότερες ποσότητες γάλακτος στα σχολεία·

    β) αν και η διάθεση των πλεονασμάτων γάλακτος είναι ο βασικός στόχος του μέτρου, πρέπει να ληφθούν εμμέσως υπόψη στόχοι που αφορούν τη διατροφή και τη διαφήμιση·

    γ) το μέτρο που αφορά τη διανομή γάλακτος στα σχολεία δεν θα πρέπει απλώς να διατηρηθεί, αλλά θα πρέπει μάλιστα να βελτιωθεί όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή του.

    Το γάλα που διανέμεται στα σχολεία αποτέλεσε επίσης θέμα συζήτησης κατά το Συμβούλιο "Γεωργία" που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο. Σχετικά με την ευκαιρία αυτή, το Συμβούλιο εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

    Οι Υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι της γνώμης ότι η κατανάλωση γάλακτος, λόγω της υψηλής του θρεπτικής αξίας, έχει ιδιαίτερη σημασία για τα παιδιά και τους νέους. Γι´αυτό το λόγο θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθεί ένας προβληματισμός σχετικά με το πώς θα ενθαρρυνθεί η κατανάλωση γάλακτος κατά τρόπο ορθολογικό από άποψη κόστους, λαμβάνοντας υπόψη την εν γένει διαθεσιμότητα δημοσιονομικών πόρων.

    Βάσει των στοιχείων αυτών, η Επιτροπή αναθεώρησε την αρχική πρόθεσή της να παύσει το καθεστώς στήριξης της ΕΕ για το μέτρο.

    Υποβάλλοντας την πρότασή της, η Επιτροπή επιθυμεί να τονίσει ιδιαιτέρως τα εξής:

    (1) Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του μέτρου για την αγορά του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και το επιπέδου της επιδότησης που χορηγείται όσον αφορά το γάλα που παρέχεται στους μαθητές των σχολικών ιδρυμάτων που είναι μεγαλύτερη από αυτή που παρέχεται σε άλλα μέτρα στήριξης στον γαλακτοκομικό τομέα (95% της ενδεικτικής τιμής του γάλακτος). και ενόψει του στενού δημοσιονομικού πλαισίου στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Κοινή Γεωργική Πολιτική κατά τα επόμενα έτη, κρίνεται σκόπιμο να μειωθεί το επίπεδο της κοινοτικής στήριξης για το σχολικό γάλα.

    (2) Πέραν του ρόλου του ως μέτρου βοηθείας για την επέκταση της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων, το καθεστώς για το σχολικό γάλα μπορεί επίσης να διαδραματίσει ένα ρόλο εντός του πλαισίου των στόχων της ευρύτερης εν γένει πολιτικής, της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής στον τομέα της υγείας και της διατροφής, που εφαρμόζεται σε επίπεδο ΕΕ ή σε επίπεδο κρατών μελών. Σχετικά με αυτό το θέμα, φαίνεται ότι είναι σκόπιμο να ζητηθεί από τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του καθεστώτος, πραγματοποιώντας για το σκοπό αυτό μία αναδρομή προς τις ρίζες του ισχύοντος μέτρου της ΕΕ όσον αφορά το σχολικό γάλα.

    Η Επιτροπή προτείνει την συνέχισή του καθεστώτος επί βάσεως όμως η οποία συνεπάγεται 50% κοινοτική χρηματοδότηση και 50% χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη. Η πρόταση προβλέπει επίσης μια νομική βάση κατά τρόπο ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να συγκεντρώνουν μια συνεισφορά από τους γαλακτοπαραγωγούς ή και από τους παραγωγούς μεταποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων ή από τους εμπόρους, με σκοπό τη συγχρηματοδότηση της συμμετοχής τους στην στήριξη του μέτρου.

    1999/0246 (CNS)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 περί κοινής οργανώσεως αγοράς στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη :

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως τα άρθρα 36 και 37,

    την πρόταση της Επιτροπής [1],

    [1] ΕΕ C

    τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [2],

    [2] ΕΕ C

    τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [3],

    [3] ΕΕ C

    τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών [4],

    [4] ΕΕ C

    Εκτιμώντας τα εξής :

    (1) Το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 της 17ης Μαΐου 1999 [5] περί κοινής οργανώσεως αγοράς στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων προβλέπει ότι παρέχεται κοινοτική ενίσχυση για τη χορήγηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στους μαθητές των σχολικών ιδρυμάτων, ενώ ο επιδιωκόμενος στόχος της είναι η ενθάρρυνση της κατανάλωσης γάλακτος από τους νέους. Από την αξιολόγηση του εν λόγω μέτρου προέκυψε ότι το καθεστώς της παροχής γάλακτος στους μαθητές των σχολικών ιδρυμάτων, έχει επίπτωση, μολονότι περιορισμένη, στο ισοζύγιο της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων. Από την αξιολόγηση προέκυψε περαιτέρω ότι αν καταργηθεί το μέτρο και εάν εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη να προβλέπουν τα σχετικά μέτρα για το επιδοτούμενο γάλα προς τους μαθητές των σχολικών ιδρυμάτων, οι διαθέσιμες ποσότητες και, κατά συνέπεια η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία θα μειωθεί περαιτέρω. Εντάσσεται λοιπόν στους στόχους της κοινής γεωργικής πολιτικής η συνέχιση του μέτρου, αν και με μειωμένο επίπεδο κοινοτικής ενίσχυσης.

    [5] ΕΕ L 160, της 26.6.1999, σ. 48.

    (2) Επιπλέον, η προαναφερθείσα αξιολόγηση κατέδειξε ότι, πέραν της επίπτωσης αυτής επί του ισοζυγίου της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων, το μέτρο διαδραματίζει ένα ρόλο όσον αφορά τους ευρύτερους γενικούς και υγειονομικούς ή διατροφικούς στόχους. Είναι κατά συνέπεια σκόπιμο να συμμετάσχουν τα κράτη μέλη στο οικονομικό βάρος που συνεπάγεται το μέτρο και η συμμετοχή τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση προς αυτή που βαρύνει την Κοινότητα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επιπλέον να έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν το τμήμα του μέτρου που τους αναλογεί μέσω συνεισφοράς που θα βαρύνει τον γαλακτοκομικό τομέα στο έδαφός τους.

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο :

    «Άρθρο 14

    1. Παρέχεται κοινοτική ενίσχυση για τη χορήγηση στους μαθητές, εντός των σχολικών ιδρυμάτων, ορισμένων μεταποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων που υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ 0401, 0403, 0404 90, 0406 και 2202 90, μέγιστης ποσότητας 0,25 λίτρου ισοδυνάμου γάλακτος ανά μαθητή και ημέρα.

    2. Στην περίπτωση του πλήρους γάλακτος, η κοινοτική συνεισφορά στη χρηματοδότηση της ενίσχυσης είναι ίση με το 50% της ενδεικτικής τιμής για το γάλα. Στην περίπτωση των άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, η συνεισφορά αυτή ορίζεται λαμβανομένης υπόψη της περιεκτικότητας σε συστατικά γάλακτος των σχετικών προϊόντων.

    3. Η πληρωμή της κοινοτικής συνεισφοράς θα εξαρτάται από την συμβολή των κρατών μελών η οποία θα ανέρχεται σε ποσό τουλάχιστον ίσο με αυτό της Κοινότητας. Τα κράτη μέλη χρηματοδοτούν τη συνεισφορά τους από ποσά που συγκεντρώνονται από το γαλακτοκομικό τομέα στο έδαφός τους.»

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες,

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    >ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

    Top