Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51998AC1138

    Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την εναρμόνιση των όρων εξέτασης των συμβούλων ασφαλείας για τις οδικές, σιδηροδρομικές και εσωτερικές πλωτές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων»

    ΕΕ C 407 της 28.12.1998, p. 118–119 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    51998AC1138

    Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την εναρμόνιση των όρων εξέτασης των συμβούλων ασφαλείας για τις οδικές, σιδηροδρομικές και εσωτερικές πλωτές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων»

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 407 της 28/12/1998 σ. 0118 - 0119


    Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την εναρμόνιση των όρων εξέτασης των συμβούλων ασφαλείας για τις οδικές, σιδηροδρομικές και εσωτερικές πλωτές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων» () (98/C 407/22)

    Στις 14 Απριλίου 1998, το Συμβούλιο αποφάσισε, με βάση το άρθρο 75 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, για την ανωτέρω πρόταση.

    Το τμήμα μεταφορών και επικοινωνιών, στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 15 Ιουλίου 1998, με βάση την εισηγητική έκθεση του κ. Giesecke.

    Κατά την 357η σύνοδο ολομέλειας (συνεδρίαση της 9ης και 10ης Σεπτεμβρίου 1998), η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 116 ψήφους υπέρ και 1 κατά την ακόλουθη γνωμοδότηση.

    1. Εισαγωγή

    1.1. Προκειμένου να διασφαλισθεί ομοιόμορφο και υψηλό επίπεδο ασφάλειας κατά τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων στις οδικές, σιδηροδρομικές ή εσωτερικές πλωτές μεταφορές, το Συμβούλιο υιοθέτησε στις 3 Ιουνίου 1996 την οδηγία 96/35/ΕΚ σχετικά με το διορισμό και την ικανότητα επαγγελματικής άσκησης καθηκόντων συμβούλου ασφαλείας στον τομέα των μεταφορών επικίνδυνων εμπορευμάτων στις οδικές, σιδηροδρομικές ή εσωτερικές πλωτές μεταφορές.

    1.2. Προκειμένου να επιτευχθεί με αρμονικό τρόπο η υλοποίηση της οδηγίας αυτής η Επιτροπή προτείνει μία δεύτερη οδηγία, σκοπός της οποίας είναι η εναρμόνιση των κανονισμών που ισχύουν όσον αφορά τους όρους των εξετάσεων των συμβούλων ασφαλείας.

    1.3. Το πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης το οποίο χορηγείται κατόπιν εξετάσεων θα διασφαλίζει ένα ομοιόμορφο και υψηλό επίπεδο κατάρτισης και θα αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη μέλη.

    1.4. Η ΟΚΕ πάντοτε τάσσεται υπέρ της επίτευξης όσο το δυνατό υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας.

    2. Κύρια σημεία του εγγράφου της Επιτροπής

    2.1. Η Επιτροπή θεωρεί στην προκειμένη περίπτωση ως ορθή την έκδοση οδηγίας του Συμβουλίου με σκοπό τη δημιουργία νομικού πλαισίου για την εναρμόνιση των διατάξεων σχετικά με την εξέταση των συμβούλων αυτών. Ως νομική βάση χρησιμοποιήθηκε το άρθρο 75, παράγραφος 1, σημείο γ) της Συνθήκης ΕΚ. Κατ' αυτό τον τρόπο το κείμενο ισχύει και για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

    2.2. Εφόσον το κοινοτικό πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας για συμβούλους ασφαλείας ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς επίσης και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλα τα κράτη ομοιόμορφο και υψηλό επίπεδο όσον αφορά τους όρους της εξέτασης. Σκοπός της Επιτροπής είναι να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

    2.3. Το σχέδιο οδηγίας προσδιορίζει καταρχήν το στόχο και το πεδίο εφαρμογής και ορίζει τους σημαντικότερους όρους.

    2.4. Στο άρθρο 3 καθορίζονται οι λεπτομέρειες των εξετάσεων: στο άρθρο αυτό γίνεται αναφορά στη βασική οδηγία και καθορίζονται έτσι οι βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στις εξετάσεις, ο κατάλογος ερωτήσεων καθώς και η γραπτή μορφή των εξετάσεων.

    2.5. Το άρθρο 4 προσδιορίζει τις πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις σχετικά με την εξέταση των συμβούλων που απασχολούνται στις επιχειρήσεις και των οποίων οι δραστηριότητες αφορούν συγκεκριμένα επικίνδυνα εμπορεύματα.

    2.6. Άλλα άρθρα περιλαμβάνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις και τους όρους έγκρισης για τους εξεταστικούς οργανισμούς καθώς και τις προϋποθέσεις σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να εφαρμόσει η εξεταστική επιτροπή που είναι αρμόδια για την οδηγία αυτή.

    2.7. Σύμφωνα με την οδηγία 96/35/ΕΚ οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν διορίσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 1999 έναν ή περισσότερους συμβούλους ασφαλείας.

    2.8. Σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφος 1 της οδηγίας 96/35/ΕΚ ο σύμβουλος ασφαλείας θα πρέπει να διαθέτει κοινοτικό πιστοποιητικό επαγγελματικής άσκησης καθηκόντων συμβούλου.

    Σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφος 2, ο υποψήφιος θα πρέπει, προκειμένου να αποκτήσει το πιστοποιητικό αυτό, να λάβει μέρος σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης και να συμμετάσχει σε εξετάσεις.

    3. Γενικές παρατηρήσεις

    3.1. Η ΟΚΕ επιδοκιμάζει την πρόταση της Επιτροπής, διότι χρησιμεύει στην υλοποίηση της οδηγίας 96/35/ΕΚ και συμβάλλει κατ' αυτό τον τρόπο στην περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας κατά τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων.

    3.2. Η εναρμόνιση των διατάξεων μπορεί επίσης να συμβάλει στην αναχαίτιση ενός «ανεπιθύμητου τουρισμού εξετάσεων» μεταξύ των κρατών μελών λόγω των διαφορετικών όρων που ισχύουν στις εξετάσεις.

    4. Ειδικές παρατηρήσεις

    4.1. Για την εκπαίδευση και τις εξετάσεις, σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφο 2 της οδηγίας 96/35/ΕΚ καθώς και τις απαιτούμενες προετοιμασίες (κατάρτιση του καταλόγου ερωτήσεων, ορισμός του εξεταστικού οργανισμού) θα πρέπει να προσδιορισθεί ικανοποιητική προθεσμία.

    Η προθεσμία αυτή θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 12 μήνες. Επομένως, οι σχετικές νομικές διατάξεις των κρατών μελών θα πρέπει να έχουν υιοθετηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 1999. Η ΟΚΕ προτείνει στην Επιτροπή να υιοθετήσει την ημερομηνία αυτή.

    4.2. Στο άρθρο 3 προτείνεται να προστεθεί μία νέα παράγραφος 6 που να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πρόσθετες διατάξεις:

    α) έκταση των εξετάσεων 7

    β) αριθμός των ερωτήσεων σε περίπτωση έκδοσης πιστοποιητικού για ένα ή δύο μεταφορείς 7

    γ) βοηθητικά έγγραφα που επιτρέπονται κατά τις εξετάσεις (π.χ., διεθνείς και εθνικές νομικές διατάξεις).

    4.3. Προτείνεται να αντικατασταθεί το άρθρο 3, παράγραφος 5, με το ακόλουθο κείμενο:

    «Τα κυριότερα θέματα στα οποία θα επικεντρώνονται οι ερωτήσεις θα πρέπει να επιλέγονται από το Παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 96/35/ΕΚ και τους ειδικούς τομείς που αναφέρονται στο Παράρτημα αυτό.»

    4.4. Προτείνεται να καταργηθεί το άρθρο 4, παράγραφος 2. Η Επιτροπή δεν είναι σε θέση, κυρίως σε μία χρονοβόρα διαδικασία, να εξετάσει όλες τις επιτρεπόμενες εξαιρέσεις.

    4.5. Το άρθρο 8 είναι περιττό εφόσον αναφέρεται σε ένα όργανο το οποίο ήδη υπάρχει.

    4.6. Σχετικά με το άρθρο 9 παραπέμπουμε στις γενικές παρατηρήσεις που περιλαμβάνει το σημείο 4.1 σχετικά με την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση του κανονισμού των εξετάσεων.

    4.7. Το άρθρο 9, παράγραφος 1, αποτελεί αντίφαση σχετικά με τις προθεσμίες που προβλέπει η οδηγία 96/35/ΕΚ, σύμφωνα με την οποία οι σύμβουλοι ασφαλείας πρέπει να έχουν διορισθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2000. Επειδή πρέπει προηγουμένως να συμμετάσχουν στην επαγγελματική κατάρτιση και στις εξετάσεις, η προθεσμία για την υλοποίηση αυτής της νομικής διάταξης, δηλαδή η 1η Ιανουαρίου 2000, έχει ορισθεί πολύ αργά.

    4.8. Το άρθρο 9, παράγραφος 3, περιλαμβάνει λανθασμένη προθεσμία η οποία οφείλεται σε τυπογραφικό λάθος.

    Βρυξέλλες, 9 Σεπτεμβρίου 1998.

    Ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Tom JENKINS

    () ΕΕ C 148 της 14.5.1998, σ. 21.

    Top