Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51994AC0574

    Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τη διάθεση στην αγορά βιοκτόνων προϊόντων

    ΕΕ C 195 της 18.7.1994, p. 70–73 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

    51994AC0574

    Γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τη διάθεση στην αγορά βιοκτόνων προϊόντων

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 195 της 18/07/1994 σ. 0070


    Γνωμοδότηση για την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με τη διάθεση στην αγορά βιοκτόνων προϊόντων (94/C 195/21)

    Στις 18 Αυγούστου 1993, και σύμφωνα με το άρθρο 100 Α της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την παραπάνω πρόταση.

    Το τμήμα περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και κατανάλωσης, στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών της ΟΚΕ, επεξεργάστηκε τη γνωμοδότησή του στις 5 Απριλίου 1994 με βάση την εισηγητική έκθεση του κ. Ρrοumens, αντικαταστάτη του κ. Kafka.

    Κατά την 315η σύνοδο ολομέλειας (συνεδρίαση της 28ης Απριλίου 1994), η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε ομόφωνα την ακόλουθη γνωμοδότηση.

    Η ΟΚΕ επιδοκιμάζει την παρούσα πρόταση οδηγίας στο μέτρο που αποσκοπεί στην προστασία της υγείας ανθρώπων και ζώων, καθώς και του περιβάλλοντος, υπό την επιφύλαξη των κατωτέρω παρατηρήσεων.

    Ωστόσο, η ΟΚΕ, αν και έχει επίγνωση του περίπλοκου χαρακτήρα των θιγόμενων προβλημάτων, θα επιθυμούσε τα κείμενα να είναι πιο σαφή και ακριβή. Στη σημερινή τους μορφή και εάν δεν τροποποιηθούν, συμπληρωθούν ή διασαφηνισθούν, η ΟΚΕ φοβάται ότι θα υπάρξουν διαφορές ερμηνείας τόσο σε επίπεδο αρμοδίων αρχών των κρατών μελών όσο και σε επίπεδο κατασκευαστών χρηστών και εισαγωγέων.

    1. Ιστορικό

    1.1. Κατά την κατάρτιση της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ σχετικά με τη διάθεση στην αγορά φυτοπροστατευτικών (1) προϊόντων, είχε θεωρηθεί αναγκαίο να καταρτισθεί ειδική οδηγία για τα φυτοφάρμακα που δεν προορίζονται για γεωργική χρήση. Ωστόσο, είχε σημειωθεί ότι τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν κατηγορία με άλλα προϊόντα ως ενεργά βιολογικά προϊόντα που δεν προορίζονται για γεωργική χρήση. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιήθηκε το γεγονός ότι η φύση και χρήση των προϊόντων αυτών ήταν πολύ διαφορετικές από εκείνες των φυτοφαρμάκων, εξ ου και η χρησιμοποίηση του όρου «βιοκτόνο προϊόν».

    1.2. Τα βιοκτόνα προϊόντα μπορούν να αφορούν επίσης τόσο μικροσκοπικούς οργανισμούς, όπως οι ιοί, τα βακτηρίδια, οι μύκητες, οι ζυμομύκητες, όσο και οργανισμούς μεγαλύτερου μεγέθους όπως τα έντομα, τα μικρά τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίοι), τα μαλάκια, τα φύκια και ακόμη και ορισμένα πτηνά.

    1.3. Οι βλάβες που προκαλούνται απ'όλους τους οργανισμούς αυτούς μπορούν να προκαλέσουν ζημία στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων, να προκαλέσουν μόλυνση των φυσικών ή βιομηχανικών προϊόντων, να προσβάλουν υλικά, όπως τα υλικά οικοδομών, το ξύλο και τα χρώματα. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης των συστημάτων υγιεινής και των συστημάτων κλιματισμού. Μπορούν επίσης να καταστήσουν εύθραυστα, αν όχι να καταστρέψουν, τα φράγματα.

    Και υπάρχουν και πολλές ακόμη περιπτώσεις ζημιών.

    Εξυπακούεται ότι, αν και τα βιοκτόνα επιτρέπουν την αποφυγή των προβλημάτων αυτών, πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε η κακή ή ατυχής χρήση των βιοκτόνων αυτών να μην προκαλεί άλλες οχλήσεις, ιδίως στον άνθρωπο και τα ζώα.

    2. Γενικές παρατηρήσεις

    2.1. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα βιοκτόνα, λόγω των πολυάριθμων χρήσεων και στόχων τους, είναι πολυπληθή και δεν έχουν «κοινό παρονομαστή» με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που αναφέρονται στην οδηγία 91/414/ΕΟΚ. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν χιλιάδες βιοκτόνα προϊόντα (για παράδειγμα μόνο τα οικιακά απολυμαντικά προϊόντα υπερβαίνουν τα 200 περίπου).

    2.2. Έχοντας υπόψη την ποικιλομορφία αυτή και τις εθνικές διατάξεις που ισχύουν ήδη σε ορισμένους τομείς, η Επιτροπή θεώρησε αναγκαίο να καταρτίσει οδηγία με βάση το άρθρο 100 Α με στόχο την εναρμόνιση, χωρίς ωστόσο να παραβλέπεται η επίδραση που τα προϊόντα αυτά μπορούν να έχουν στο περιβάλλον.

    2.3. Για να προσδιορισθούν οι ενεργές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα βιοκτόνα προϊόντα, η Επιτροπή προέβλεψε ότι οι εθνικές αρχές των κρατών μελών, σύμφωνα με την έννοια της επικουρικότητας, θα καταρτίσουν καταλόγους με τις ουσίες αυτές, που θα ενοποιηθούν στη συνέχεια βαθμιαία σε ευρωπαϊκό επίπεδο: στον κατάλογο του παραρτήματος Ι που, αρχικά, θα είναι κενός. Ο κατάλογος αυτός, εκτός από το ενδιαφέρον που παρουσιάζει για την εφαρμογή της παρούσας πρότασης οδηγίας θα διευκολύνει τις εργασίες τεκμηρίωσης των επιχειρήσεων.

    2.4. Δεύτερον, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν στην αγορά βιοκτόνα προϊόντα θα πρέπει να καταρτίσουν τους φακέλλους που προσδιορίζονται στα παραρτήματα της παρούσας πρότασης. Πιο συγκεκριμένα:

    - έναν φάκελλο για τις ενεργές ουσίες που περιλαμβάνονται στη σύνθεση των βιοκτόνων προϊόντων,

    - έναν φάκελλο γι'αυτά καθεαυτά τα βιοκτόνα προϊόντα.

    2.5. Με το ίδιο σκεπτικό, η Επιτροπή προέβλεψε επίσης ότι οι άδειες που θα χορηγούνται για τα βιοκτόνα προϊόντα σε ένα κράτος μέλος θα πρέπει να αποτελούν το αντικείμενο αμοιβαίας αναγνώρισης από τα άλλα κράτη μέλη.

    3. Γενικά σχόλια

    3.1. Η ΟΚΕ συμμερίζεται την άποψη της Επιτροπής όσον αφορά τις ανησυχίες για την προστασία της υγείας (ανθρώπων και ζώων) και του περιβάλλοντος.

    3.2. Η ΟΚΕ δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με τη συλλογή πληροφοριών από τις εθνικές αρχές όσον αφορά τις ενεργές ουσίες, όχι μόνο επειδή στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής τηρείται η αρχή της επικουρικότητας, αλλά και επειδή, ιδίως από γεωγραφικής και κλιματικής απόψεως, ορισμένες ενεργές ουσίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα κράτος μέλος χωρίς οι ίδιες ενεργές ουσίες να χρησιμοποιούνται σε ένα άλλο κράτος μέλος.

    3.3. Η ΟΚΕ επικροτεί την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης των φακέλλων. Δεδομένου ότι η Επιτροπή παραδέχεται ότι θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρέσεις, η ΟΚΕ ανησυχεί μήπως οι εξαιρέσεις αυτές θέσουν υπό αμφισβήτηση την ίδια την αρχή της αμοιβαίας αυτής αναγνώρισης.

    3.4. Χωρίς να θέλει να υπεισέλθει στην προβληματική των γενικών εκτιμήσεων του κόστους που συνεπάγεται η κατάρτιση των φακέλλων, η ΟΚΕ ανησυχεί ωστόσο για τα έξοδα που έχει υπολογισθεί ότι θα μπορούσαν να ανέλθουν, ανά φάκελλο, σε 120 000 Ecu για κάθε άδεια. Ωστόσο, για τους φακέλλους «ενεργές ουσίες» το ποσό θα είναι σε γενικές γραμμές πολύ υψηλότερο.

    3.5. Αν ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός των προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία των βιοκτόνων και απαιτούν την κατάρτιση ισάριθμων φακέλλων, των οποίων ο αριθμός πρέπει να πολλαπλασιασθεί επί τον αριθμό των κρατών μελών που πρέπει να έχουν ένα αντίγραφο ή μετάφραση, μπαίνουμε σε μια διοικητική διαδικασία που είναι δύσκολο να διαχειρισθεί κανείς. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, πρέπει να εκτιμήσει τον πολυσύνθετο χαρακτήρα του θέματος ακόμη και εάν πρόκειται για περιληπτικούς φακέλλους.

    Η ΟΚΕ ζητεί από την Επιτροπή να παροτρύνει τα κράτη μέλη, ούτως ώστε οι αρχές που είναι αρμόδιες για την εξέταση των περιληπτικών αυτών φακέλλων να λαμβάνουν τις σχετικές πληροφορίες δίχως να γίνονται συμπληρωματικές δοκιμές, πράγμα που θα ισοδυναμούσε με αλληλοεπικάλυψη ενεργειών.

    3.6. Η Επιτροπή αναγνωρίζει επίσης η ίδια ότι η εφαρμογή θα απαιτήσει πολλά χρόνια, ενώ θα πρέπει να προβλεφθεί μια μεταβατική περίοδος δέκα ετών για τα βιοκτόνα που θα έχουν διατεθεί στην αγορά πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας.

    3.7. Η κατάσταση αυτή και οι διοικητικές συνέπειες που συνεπάγεται θα είναι πολύ σοβαρή για τις ΜΜΕ/ΜΜΒ που είναι πολυπληθείς στους διάφορους σχετικούς τομείς δραστηριότητας, όπως αναφέρονται στο παράρτημα V της πρότασης οδηγίας.

    3.8. Η ΟΚΕ έλαβε υπό σημείωση το γεγονός ότι τα δύο βασικά μέτρα, δηλαδή ο θετικός κατάλογος των ενεργών ουσιών και ο φάκελλος που αφορά τα τελικά προϊόντα έχουν διάφορες συνέπειες (οικονομικές και/ή υλικές) ανάλογα με το αν πρόκειται για εταιρείες κατασκευής και/ή εμπορίας των ενεργών ουσιών ή για επιχειρήσεις οι οποίες, με βάση τις εν λόγω ενεργές ουσίες, κατασκευάζουν τελικά προϊόντα που πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο φακέλλου.

    3.9. Η ΟΚΕ διερωτάται ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του καταλόγου ενεργών ουσιών όπως θα καταρτισθεί στο Παράρτημα Ι της παρούσας πρότασης σε σχέση με τον κατάλογο επικίνδυνων ουσιών που καταρτίσθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας του Συμβουλίου 67/548/ΕΟΚ και τις διαδοχικές της τροποποιήσεις.

    3.10. Η Επιτροπή προέβλεψε σχετικά τη λήψη μέτρων για την κατάργηση της υποχρεωτικής καταχώρισης στον κατάλογο των εν λόγω επικίνδυνων ουσιών (οδηγία 67/548/ΕΟΚ), δεδομένου ότι τα στοιχεία που πρέπει να συμπεριληφθούν στο φάκελλο σχετικά με τις ενεργές ουσίες τις οποίες αφορά η παρούσα πρόταση είναι αναλυτικότερα από εκείνα που απαιτεί η οδηγία 67/548/ΕΟΚ.

    3.11. Αυτό συνεπάγεται ότι στις περιπτώσεις όπου οι «βιοκτόνες» ενεργές ουσίες είναι «επικίνδυνες», κατά την έννοια της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ, η σχετική πληροφορία θα πρέπει να περιέχεται στο φάκελλο που προορίζεται για το Παράρτημα Ι.

    3.12. Σύμφωνα με ένα άλλο σκεπτικό, η ΟΚΕ επιθυμεί να προβλέψει η Επιτροπή τον καθορισμό των κανόνων όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν τα βιοκτόνα αυτά προϊόντα στα επιφανειακά ύδατα και τους υδροφόρους ορίζοντες.

    4. Ειδικές παρατηρήσεις

    4.1. Άρθρο 2

    4.1.1. Όσον αφορά τον ορισμό των βιοκτόνων προϊόντων, η ΟΚΕ διερωτάται μήπως ο πολύ γενικός αυτός ορισμός αποτελέσει ώς ένα βαθμό πηγή δυσχερειών, και μάλιστα διαφορών, κατά την εφαρμογή του στα κράτη μέλη.

    4.1.2. Βεβαίως, ο κατάλογος των σημερινών προϊόντων που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα V της πρότασης διασαφηνίζει ορισμένες πτυχές χωρίς ωστόσο να αποφεύγονται ελάχιστα δικαιολογημένες παρεκτροπές.

    4.1.3. Σχετικά, η ΟΚΕ προτείνει να τροποποιηθεί το κείμενο του εν λόγω ορισμού με την προσθήκη των λέξεων «αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο» μετά τη λέξη «προορίζονται», εκτός και εάν το Παράρτημα V καταστεί πιο σαφές και ακριβές.

    4.2. Άρθρο 3

    4.2.1. Στο σημείο 2, η ΟΚΕ κρίνει ότι η έκφραση «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος» μπορεί να οδηγήσει σε επιζήμιες καθυστερήσεις για επιχειρήσεις και χρήστες, και προτείνει το εξής κείμενο: «εντός προθεσμίας 12 μηνών κατ'ανώτατο όριο από την ημερομηνία κατάθεσης του πλήρους φακέλλου».

    Ωστόσο, για τα τελικά προϊόντα, η προθεσμία θα μπορούσε να είναι πιο σύντομη, π.χ. 6 μήνες.

    4.3. Άρθρο 5

    4.3.1. Η ΟΚΕ, μολονότι αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του να επανεξετάζονται οι εγκρίσεις υπό το φως νέων στοιχείων (που καθιστούν απαραίτητη την επανεξέταση), κρίνει ωστόσο ότι η επανεξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περίπτωση που υφίστανται συγκεκριμένοι λόγοι και να συνεχίσει να γίνεται κατ'εξαίρεση.

    4.4. Άρθρο 6.4

    4.4.1. Η ΟΚΕ θεωρεί ότι η απόφαση να ανατεθεί στους οργανισμούς που έχουν αναλάβει να χορηγούν τις εγκρίσεις ο προσδιορισμός του τρόπου χρήσεως ή των ποσοτήτων που πρέπει να χρησιμοποιούνται θα μπορούσε να καταστεί εύκολα ακυρωτική.

    Θα ήταν σκόπιμο η διαδικασία αυτή να καθορισθεί ύστερα από συνεννόηση με τις ενδιαφερόμενες βιομηχανίες και βάσει στοιχείων που περιέχονται στο φάκελλο, τόσο το φάκελλο των ενεργών ουσιών, όσο και το φάκελλο των τελικών προϊόντων.

    4.5. Άρθρο 17

    4.5.1. Από τις διατάξεις του άρθρου αυτού προκύπτει ότι ο υπεύθυνος για τη διάθεση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορεί, στο φάκελλο που πρέπει να υποβάλει στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους στο οποίο θα απευθύνεται, να αναφέρεται αποκλειστικά στα υφιστάμενα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο Παράτημα Ι σε ό,τι αφορά τις ενεργές ουσίες, τα οποία έχουν παρασχεθεί από μια άλλη επιχείρηση η οποία έχει δώσει την άδεια να χρησιμοποιηθούν αυτά τα δεδομένα.

    4.5.2. Πρέπει να σημειωθεί σχετικά ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιχείρηση που εμπορεύεται το τελικό προϊόν είναι διαφορετική από την ή τις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν την ενεργό ουσία που ενυπάρχει σ'αυτό.

    4.5.3. Συνεπώς, και στο μέτρο που ο φάκελλος «τελικό προϊόν» πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία που περιέχονται στο φάκελλο «ενεργός ουσία», η επιχείρηση δεν θα μπορεί να λάβει τους φακέλλους αυτούς παρά μόνο εάν κατέχει «επιστολή πρόσβασης» που χορηγείται από την εταιρεία που κατέθεσε τα σχετικά με την εν λόγω ενεργό ουσία στοιχεία.

    4.5.4. Προφανώς, η ΟΚΕ έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι για την κατάρτιση του εν λόγω φακέλλου «ενεργές ουσίες» (και όπως αναφέρεται στο σημείο 3.4.) απαιτήθηκαν πολύ υψηλές δαπάνες και ότι είναι θεμιτό η επιχείρηση που παρασκευάζει την εν λόγω ενεργό ουσία να μπορεί να ζητήσει ανάλογη αμοιβή από το χρήστη για την πρόσβαση στο φάκελλό της.

    4.5.5. Η αίτηση αυτή είναι ακόμη πιο δικαιολογημένη, εάν πρόκειται για τελικό προϊόν που εισάγεται από τρίτη χώρα,

    δηλαδή από χώρα που δεν αγόρασε την ενεργό ουσία που παρήχθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή διοχετεύθηκε στη αγορά της και υπάγεται στον υποχρεωτικό φάκελλο «ενεργός ουσία».

    4.5.6. Εξάλλου, η Επιτροπή έχει προβλέψει ότι για το φάκελλο «ενεργός ουσία» διάφορες επιχειρήσεις θα μπορούν να καθορίζουν από κοινού ορισμένες δοκιμές για να αποφευχθεί η επανάληψή τους, ιδίως σε επίπεδο δοκιμών in vivο σε ζώντες οργανισμούς.

    4.5.7. Από τις εκτιμήσεις αυτές προκύπτει ότι εάν η «επιστολή πρόσβασης» δικαιολογείται από οικονομική άποψη, δεν πρέπει ωστόσο να οδηγήσει σε μονοπώλιο στα πλαίσια της εν λόγω διοικητικής διαδικασίας.

    4.5.8. Εξυπακούεται ότι, εάν διάφορες επιχειρήσεις, παρασκευάζουν την ίδια ενεργό ουσία, των αναλογιών τηρουμένων, το μονοπώλιο αυτό θα είναι διαφορετικό, επειδή θα υπάρχει ανταγωνισμός (χωρίς να αποκλείεται σιωπηρή συμφωνία), αλλά εάν υπάρχει ένας μόνο παραγωγός, αυτός θα μπορεί να έχει τέτοιες οικονομικές αξιώσεις, ώστε οι παρασκευαστές τελικών βιοκτόνων προϊόντων να αποκλειστούν από την αγορά.

    4.5.9. Η ΟΚΕ καλεί λοιπόν την Επιτροπή να εξετάσει σοβαρά τις συνέπειες αυτής της διαδικασίας, σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις οι οποίες, σε γενικές γραμμές, εξέφρασαν από την πλευρά τους την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία που αναπτύχθηκε με τις κοινοτικές αρχές στα πλαίσια του παρόντος φακέλλου.

    4.6. Άρθρο 9

    4.6.1. Η ΟΚΕ έλαβε υπό σημείωση ότι, σε ό,τι αφορά τις ενεργές ουσίες που πρέπει να περιληφθούν στο Παράρτημα Ι, είναι αναγκαίο να προσδιορισθούν οι χρήσεις για τις οποίες προορίζονται.

    4.6.2. Ωστόσο, η ΟΚΕ παρατήρησε ότι οι φάκελλοι θα πρέπει να συμπληρώνονται με τις συγκεντρώσεις που είναι απαραίτητο να προβλεφθούν για τα βιοκτόνα ανάλογα με τη χρήση τους. Η απαίτηση αυτή, εάν εφαρμοσθεί, θα πρέπει να θεωρηθεί ως μερικώς εμπιστευτική.

    4.6.3. Εξάλλου, η ΟΚΕ ζήτησε από την Επιτροπή να την πληροφορήσει σχετικά με τις συνέπειες μιας επέκτασης των χρήσεων για μια δεδομένη ενεργό ουσία. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα πρέπει να καταρτίζεται νέος φάκελλος. Ο υφιστάμενος φάκελλος θα συμπληρώνεται ενδεχομένως όταν είναι αναγκαίο.

    4.7. Άρθρο 9 - σημείο 5

    4.7.1. Η ΟΚΕ, η οποία αποδέχεται με δυσκολία την απαίτηση που αποτελεί το αντικείμενο του σημείου αυτού, και μολονότι υπάρχει συνάφεια με το 5ο πρόγραμμα για το «περιβάλλον», κρίνει ότι πρέπει να τροποποιηθεί, εάν παραμείνει.

    4.7.2. Πρώτα απ'όλα, το κείμενο πρέπει να διατυπωθεί ως εξής: «... μπορεί να επανεξετασθεί και ενδεχομένως να απορριφθεί μετά από εξέταση».

    4.7.3. Στη συνέχεια, πρέπει να προστεθεί στο σημείο αυτό η εξής παράγραφος: «Σε περίπτωση απόρριψης, κατά την επανεξέταση, θα χορηγείται στην επιχείρηση μέγιστη προθεσμία 5 ετών πριν από την απόσυρση της ενεργούς ουσίας. Ωστόσο, η μέγιστη αυτή προθεσμία δεν θα μπορεί να παρατείνει τη δεκαετή διάρκεια χρησιμοποίησης που προβλέπεται στο σημείο 4 του ιδίου άρθρου».

    4.8. Άρθρο 11

    4.8.1. Όσον αφορά αυτό το άρθρο, διατυπώθηκαν παρατηρήσεις ή υποδείξεις στα σημεία 4.5.1 έως 4.5.9.

    4.9. Άρθρο 12

    4.9.1. Βλέπε επίσης τα σημεία 4.5.1 έως 4.5.9.

    4.9.2. Όσον αφορά το σημείο 2 σχετικά με τη χρησιμοποίηση σπονδυλωτών (β, δεύτερο εδάφιο), εξυπακούεται ότι πρέπει να προβλεφθεί χρηματική αποζημίωση. Μπορεί η Επιτροπή να λάβει υπόψη τις σχετικές λεπτομέρειες εφαρμογής ;

    4.9.3. Η ΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη διαδικασία και τις διατάξεις που προέβλεψε η Επιτροπή με στόχο να αποφευχθεί η πρώτη επανάληψη δοκιμών στα ζώα.

    4.10. Άρθρο 17

    4.10.1. Στην παράγραφο 3, θα πρέπει να προβλεφθεί ότι οι φάκελλοι που έχουν σχέση με τα σημεία γ) και ι) θεωρούνται εμπιστευτικοί.

    4.11. Άρθρο 20

    4.11.1. Η Επιτροπή πρέπει να αναφέρει ρητά τι εννοεί με τον όρο «διαφήμιση». Πράγματι, η ΟΚΕ κρίνει ότι ο όρος αυτός πρέπει να καλύπτει τη διαφήμιση αυτή καθεαυτή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο, φυλλάδια, δελτία, κλπ.) αλλά και τα κείμενα που περιλαμβάνονται στα υλικά συσκευασίας ή τις ετικέττες καθώς και τις αφίσσες σε σημεία πώλησης.

    4.12. Άρθρο 24

    4.12.1. Στο σημείο 3 η λέξη «μπορεί» να αντικατασταθεί από τη λέξη «πρέπει».

    5. Παράρτημα V

    5.1. Στα πλαίσια των παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο σημείο 4.1 και στο πλαίσιο του Παραρτήματος V που μπορεί να διασαφηνίσει περισσότερο τον ορισμό, τίθενται ορισμένα ερωτήματα: για παράδειγμα, τα απολυμαντικά δεν είναι αντισηπτικά ; Σ'αυτή την περίπτωση όμως δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν φάρμακα ;

    Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να αποφευχθεί στη διατύπωση του Παραρτήματος V το ενδεχόμενο να προκύψουν «σκοτεινά σημεία» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση, αν όχι διαφωνίες.

    5.1.1. Για το λόγο αυτό, η επισήμανση - όπως ορίζεται διεξοδικά στο άρθρο 18 της παρούσας πρότασης - θα πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια, ώστε να αποφευχθούν ακριβώς τα «σκοτεινά σημεία».

    Βρυξέλλες, 28 Απριλίου 1994.

    Ο Πρόεδρος της

    Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Susanne TIEMANN

    (1) ΕΕ αριθ. C 56 της 7. 3. 1990.

    Top