Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42015X0421(01)

    Κανονισμός αριθ. 118 της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΕΕ/ΗΕ) — Ενιαίες τεχνικές προδιαγραφές όσον αφορά τη συμπεριφορά κατά την καύση και/ή την ιδιότητα απώθησης καυσίμων ή λιπαντικών των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ορισμένων κατηγοριών μηχανοκίνητων οχημάτων [2015/622]

    ΕΕ L 102 της 21.4.2015, p. 67–95 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/118/oj

    21.4.2015   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 102/67


    Μόνο τα πρωτότυπα κείμενα της ΟΕΕ/ΗΕ έχουν νομική ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δημόσιο δίκαιο. Η κατάσταση και η ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού πρέπει να ελεγχθούν στην τελευταία έκδοση του εγγράφου που αφορά την κατάσταση προσχώρησης στους κανονισμούς ΟΕΕ/ΗΕ, δηλ. του εγγράφου TRANS/WP.29/343, που είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο δικτυακό τόπο:

    http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html

    Κανονισμός αριθ. 118 της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΕΕ/ΗΕ) — Ενιαίες τεχνικές προδιαγραφές όσον αφορά τη συμπεριφορά κατά την καύση και/ή την ιδιότητα απώθησης καυσίμων ή λιπαντικών των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ορισμένων κατηγοριών μηχανοκίνητων οχημάτων [2015/622]

    Ενσωματώνει όλο το έγκυρο κείμενο έως:

    Συμπλήρωμα 1 έως τη σειρά τροποποιήσεων 02 — Ημερομηνία έναρξης ισχύος: 3 Νοεμβρίου 2013

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

    1.

    Πεδίο εφαρμογής

    2.

    Ορισμοί: Γενικά

    3.

    Αίτηση για χορήγηση έγκρισης

    4.

    Έγκριση

    5.

    Μέρος I: Έγκριση τύπου οχήματος όσον αφορά τη συμπεριφορά κατά την καύση των κατασκευαστικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στον εσωτερικό θάλαμο, στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης και/ή την ιδιότητα απώθησης καυσίμων ή λιπαντικών των μονωτικών υλικών που χρησιμοποιούνται στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης

    6.

    Μέρος II: Έγκριση κατασκευαστικού στοιχείου όσον αφορά τη συμπεριφορά του κατά την καύση και/ή την ιδιότητα απώθησης καυσίμων ή λιπαντικών

    7.

    Τροποποίηση τύπου και επέκταση έγκρισης

    8.

    Συμμόρφωση της παραγωγής

    9.

    Κυρώσεις για μη συμμόρφωση της παραγωγής

    10.

    Οριστική παύση της παραγωγής

    11.

    Ονομασίες και διευθύνσεις των τεχνικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη διεξαγωγή δοκιμών έγκρισης καθώς και των αρχών έγκρισης τύπου

    12.

    Μεταβατικές διατάξεις

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

    1

    Δελτίο πληροφοριών οχήματος

    2

    Δελτίο πληροφοριών κατασκευαστικού στοιχείου

    3

    Κοινοποίηση (σχετικά με την έγκριση τύπου οχήματος)

    4

    Κοινοποίηση (σχετικά με την έγκριση τύπου κατασκευαστικού στοιχείου)

    5

    Ρυθμίσεις για τα σήματα έγκρισης

    6

    Δοκιμή προσδιορισμού της ταχύτητας καύσης των υλικών κατά την οριζόντια κατεύθυνση

    7

    Δοκιμή προσδιορισμού της συμπεριφοράς των υλικών κατά την τήξη

    8

    Δοκιμή προσδιορισμού της ταχύτητας καύσης των υλικών κατά την κατακόρυφη κατεύθυνση

    9

    Δοκιμή προσδιορισμού της ιδιότητας απώθησης καυσίμων ή λιπαντικών

    1.   ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

    1.1.   Ο παρών κανονισμός αναφέρεται στον προσδιορισμό της συμπεριφοράς κατά την καύση (αναφλεξιμότητα, ταχύτητα καύσης και συμπεριφορά κατά την τήξη) και στην ιδιότητα απώθησης καυσίμων ή λιπαντικών των υλικών που χρησιμοποιούνται στα οχήματα της κατηγορίας M3, κλάσεις II και III (1).

    Οι εγκρίσεις τύπου χορηγούνται σύμφωνα με τα εξής:

    1.2.

    Μέρος I — Έγκριση τύπου οχήματος όσον αφορά τη συμπεριφορά κατά την καύση και/ή την ιδιότητα απώθησης καυσίμων ή λιπαντικών των κατασκευαστικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στον εσωτερικό θάλαμο, στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης.

    1.3.

    Μέρος ΙI — Έγκριση κατασκευαστικού στοιχείου που είναι τοποθετημένο στον εσωτερικό θάλαμο, στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης όσον αφορά τη συμπεριφορά του κατά την καύση και/ή την ιδιότητα απώθησης καυσίμων ή λιπαντικών.

    2.   ΟΡΙΣΜΟΙ: ΓΕΝΙΚΑ

    2.1.

    Ως «κατασκευαστής» νοείται το πρόσωπο ή ο φορέας ο οποίος είναι υπεύθυνος έναντι της αρμόδιας για τις εγκρίσεις τύπου αρχής για όλα τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία έγκρισης τύπου και για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της παραγωγής. Το εν λόγω πρόσωπο ή φορέας δεν είναι απαραίτητο να εμπλέκεται άμεσα σε όλα τα στάδια της κατασκευής του οχήματος ή του κατασκευαστικού στοιχείου το οποίο υπόκειται στη διαδικασία έγκρισης.

    2.2.

    Ως «εσωτερικός θάλαμος» νοείται οποιοσδήποτε χώρος προορίζεται για επιβάτες, οδηγούς και/ή πλήρωμα με όρια την εσωτερική όψη των ακόλουθων επιφανειών:

    α)

    οροφή·

    β)

    δάπεδο·

    γ)

    εμπρόσθιο, οπίσθιο και πλευρικά τοιχώματα·

    δ)

    θύρες·

    ε)

    εξωτερικές υάλινες επιφάνειες.

    2.3.

    Ως «διαμέρισμα του κινητήρα» νοείται ο χώρος στον οποίο είναι εγκατεστημένος ο κινητήρας και στον οποίο μπορεί να είναι εγκατεστημένος θερμαντήρας καύσης.

    2.4.

    Ως «χωριστό διαμέρισμα που προορίζεται για θερμαντήρα καύσης» νοείται οποιοσδήποτε χώρος προορίζεται για θερμαντήρα καύσης ο οποίος βρίσκεται εκτός του εσωτερικού θαλάμου και εκτός του διαμερίσματος του κινητήρα.

    2.5.

    Ως «υλικά παραγωγής» νοούνται τα προϊόντα, με τη μορφή χύμα υλικών (π.χ. ρόλοι ταπετσαριών) ή προμορφοποιημένα κατασκευαστικά στοιχεία, τα οποία προμηθεύεται είτε ο κατασκευαστής με σκοπό την τοποθέτησή τους σε τύπο οχήματος εγκεκριμένο βάσει του παρόντος κανονισμού είτε κάποιο συνεργείο με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους σε εργασίες συντήρησης ή επισκευής του οχήματος.

    2.6.

    Ως «κάθισμα» νοείται η κατασκευή που μπορεί να είναι αναπόσπαστο ή μη μέρος της δομής οχήματος, μαζί με την επένδυσή της, και προορίζεται για να κάθεται ένα ενήλικο άτομο. Ο όρος καλύπτει τόσο το μεμονωμένο κάθισμα όσο και το τμήμα πάγκου καθίσματος που προορίζεται για να κάθεται ένα ενήλικο άτομο.

    2.7.

    Ως «ομάδα καθισμάτων» νοείται είτε ένα κάθισμα τύπου πάγκου είτε καθίσματα τα οποία είναι μεμονωμένα αλλά το ένα δίπλα στο άλλο (δηλ. με τις εμπρόσθιες αγκυρώσεις του ενός καθίσματος να είναι ευθυγραμμισμένες με τις οπίσθιες ή εμπρόσθιες αγκυρώσεις άλλου καθίσματος ή να βρίσκονται μεταξύ των αγκυρώσεων αυτού) και στα οποία κάθονται ένα ή περισσότερα ενήλικα άτομα.

    2.8.

    Ως «πάγκος καθισμάτων» νοείται η πλήρης κατασκευή, μαζί με την επένδυσή της, που προορίζεται για να κάθονται περισσότερα από ένα ενήλικα άτομα.

    2.9.

    Ως «υλικό τοποθετημένο σε κατακόρυφη θέση» νοείται οποιοδήποτε υλικό είναι τοποθετημένο στον εσωτερικό θάλαμο, στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης του οχήματος, εφόσον η κλίση του υπερβαίνει το 15 % από την οριζόντια θέση, όταν το όχημα έχει τη μάζα οχήματος σε τάξη πορείας και είναι σταματημένο σε ομαλή και οριζόντια επιφάνεια.

    3.   ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ

    3.1.   Η αίτηση για χορήγηση έγκρισης ενός τύπου οχήματος ή κατασκευαστικού στοιχείου βάσει του παρόντος κανονισμού υποβάλλεται από τον κατασκευαστή.

    3.2.   Συνοδεύεται από δελτίο πληροφοριών σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος 1 ή του παραρτήματος 2.

    3.3.   Στην τεχνική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διενέργεια των δοκιμών έγκρισης τύπου πρέπει να υποβάλλονται τα εξής:

    3.3.1.

    στην περίπτωση έγκρισης οχήματος: όχημα αντιπροσωπευτικό του τύπου για τον οποίο ζητείται η έγκριση·

    3.3.2.

    στην περίπτωση κατασκευαστικών στοιχείων που έχουν ήδη λάβει έγκριση τύπου: στην αίτηση για την έγκριση τύπου οχήματος θα εσωκλείεται κατάλογος των αριθμών έγκρισης τύπου και των ονομασιών τύπου κατασκευαστή των συγκεκριμένων μερών·

    3.3.3.

    στην περίπτωση κατασκευαστικών στοιχείων χωρίς έγκριση τύπου:

    3.3.3.1.

    δείγματα, ο αριθμός των οποίων καθορίζεται στα παραρτήματα 6 έως 9, των κατασκευαστικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στα οχήματα, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά του τύπου για τον οποίο ζητείται η έγκριση,

    3.3.3.2.

    επιπλέον, υποβάλλεται ένα δείγμα στην τεχνική υπηρεσία για μελλοντική χρήση του ως δείγματος αναφοράς,

    3.3.3.3.

    για διατάξεις, όπως καθίσματα, πετάσματα, διαχωριστικά τοιχώματα κ.λπ., τα δείγματα που καθορίζονται στο σημείο 3.3.3.1 και μια πλήρης διάταξη όπως αναφέρεται παραπάνω,

    3.3.3.4.

    τα δείγματα είναι σαφώς και ανεξίτηλα σημειωμένα με την εμπορική ονομασία ή το εμπορικό σήμα του αιτούντος και με τον χαρακτηρισμό του τύπου.

    4.   ΕΓΚΡΙΣΗ

    4.1.   Αν ο τύπος που υποβάλλεται προς έγκριση βάσει του παρόντος κανονισμού πληροί τις απαιτήσεις του/των συναφούς/-ών μέρους/-ών του παρόντος κανονισμού, χορηγείται έγκριση για τον συγκεκριμένο τύπο.

    4.2.   Χορηγείται αριθμός έγκρισης για κάθε εγκρινόμενο τύπο. Τα δύο πρώτα ψηφία του (επί του παρόντος 02, που αντιστοιχούν στη σειρά τροποποιήσεων 02) δηλώνουν τη σειρά τροποποιήσεων που ενσωματώνουν τις πλέον πρόσφατες σημαντικές τεχνικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει στον κανονισμό τη στιγμή της έκδοσης της έγκρισης. Απαγορεύεται το ίδιο συμβαλλόμενο μέρος να αποδώσει τον ίδιο αριθμό σε άλλο τύπο οχήματος ή κατασκευαστικού στοιχείου βάσει του παρόντος κανονισμού.

    4.3.   Η ειδοποίηση για τη χορήγηση έγκρισης ή επέκτασης έγκρισης τύπου δυνάμει του παρόντος κανονισμού κοινοποιείται στα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας εφαρμογής του παρόντος κανονισμού με έντυπο σύμφωνα με το πρότυπο του παραρτήματος 3 ή του παραρτήματος 4, κατά περίπτωση, του παρόντος κανονισμού.

    4.4.   Σε ευδιάκριτο και ευκόλως προσπελάσιμο σημείο που θα καθορίζεται στο έντυπο της έγκρισης θα τοποθετείται σε κάθε όχημα, ανάλογα με τον τύπο οχήματος που εγκρίνεται βάσει του παρόντος κανονισμού, διεθνές σήμα έγκρισης που θα αποτελείται από:

    4.4.1.

    κύκλο ο οποίος περιβάλλει το αλφαβητικό στοιχείο «E», ακολουθούμενο από τον διακριτικό αριθμό της χώρας η οποία χορήγησε την έγκριση (2)·

    4.4.2.

    τον αριθμό του παρόντος κανονισμού, ακολουθούμενο από το γράμμα «R», τον λατινικό αριθμό «Ι» που δηλώνει το μέρος Ι του παρόντος κανονισμού, μία παύλα και τον αριθμό έγκρισης στα δεξιά του κύκλου που προβλέπεται στο σημείο 4.4.1·

    4.4.3.

    εάν το όχημα συμμορφώνεται με τύπο οχήματος που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο ενός ή περισσότερων άλλων κανονισμών προσαρτημένων στη συμφωνία, στη χώρα η οποία χορηγεί έγκριση δυνάμει του παρόντος κανονισμού, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται το σύμβολο που καθορίζεται στο σημείο 4.4.1· σε μια τέτοια περίπτωση, οι κανονισμοί βάσει των οποίων έχει χορηγηθεί έγκριση στη χώρα η οποία έχει χορηγήσει την έγκριση βάσει του παρόντος κανονισμού, τοποθετούνται σε κατακόρυφες στήλες στα δεξιά του συμβόλου που προβλέπεται στο σημείο 4.4.1·

    4.4.4.

    το σήμα έγκρισης πρέπει να είναι ευανάγνωστο και ανεξίτηλο·

    4.4.5.

    το σήμα έγκρισης τίθεται κοντά ή επάνω στην πινακίδα με τα στοιχεία του οχήματος που τοποθετεί ο κατασκευαστής.

    4.5.   Τα υλικά παραγωγής δεν χρειάζεται να σημαίνονται μεμονωμένα. Ωστόσο, η συσκευασία με την οποία διατίθενται στην αγορά πρέπει να είναι επισημασμένη με διεθνές σήμα έγκρισης αποτελούμενο από:

    4.5.1.

    κύκλο ο οποίος περιβάλλει το γράμμα «E», ακολουθούμενο από τον διακριτικό αριθμό της χώρας η οποία χορήγησε την έγκριση (2)·

    4.5.2.

    τον αριθμό του παρόντος κανονισμού, ακολουθούμενο από το γράμμα «R», τον λατινικό αριθμό «ΙΙ» που δηλώνει το μέρος ΙΙ του παρόντος κανονισμού, μία παύλα και τον αριθμό έγκρισης στα δεξιά του κύκλου που προβλέπεται στο σημείο 4.4.1·

    4.5.3.

    κοντά στον κύκλο:

    4.5.3.1.

    σύμβολα που δηλώνουν την κατεύθυνση στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί το υλικό:

    Image

    για την οριζόντια κατεύθυνση (βλέπε σημείο 6.2.1)·

    Image

    για την κατακόρυφη κατεύθυνση (βλέπε σημεία 6.2.3 και 6.2.4)·

    Image

    για την οριζόντια και την κατακόρυφη κατεύθυνση (βλέπε σημεία 6.2.1, 6.2.3 και 6.2.4)·

    4.5.3.2.

    το σύμβολο «V» που δηλώνει ότι το υλικό πληροί τις απαιτήσεις του σημείου 6.2.2·

    4.5.4.

    το σήμα έγκρισης πρέπει να είναι ευανάγνωστο και ανεξίτηλο.

    4.6.   Τα κατασκευαστικά στοιχεία είναι δυνατόν να επισημαίνονται με το σήμα έγκρισης που περιγράφεται στο σημείο 4.5.

    4.6.1.   Εφόσον επισημαίνονται, η σήμανση των ολοκληρωμένων κατασκευαστικών στοιχείων όπως είναι τα καθίσματα, τα διαχωριστικά τοιχώματα, τα ράφια αποσκευών κ.λπ., περιλαμβάνει το σύμβολο «CD» το οποίο δηλώνει ότι το κατασκευαστικό στοιχείο έχει εγκριθεί ως πλήρης διάταξη (complete device).

    4.7.   Στο παράρτημα 5 του παρόντος κανονισμού παρατίθενται παραδείγματα της σχηματικής διάταξης των σημάτων έγκρισης.

    5.   ΜΕΡΟΣ I: ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΘΑΛΑΜΟ, ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΤΗΡΑ ΚΑΥΣΗΣ ΚΑΙ/Η ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΑΠΩΘΗΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Η ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΩΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΤΗΡΑ ΚΑΥΣΗΣ

    5.1.   Ορισμός

    Για τους σκοπούς του μέρους Ι του παρόντος κανονισμού,

    5.1.1.

    ως «τύπος οχήματος» νοούνται τα οχήματα τα οποία δεν διαφέρουν σε ουσιώδη χαρακτηριστικά, όπως η ονομασία τύπου του κατασκευαστή.

    5.2.   Προδιαγραφές

    5.2.1.   Τα υλικά στο εσωτερικό και όχι πάνω από 13 mm πέρα από τον εσωτερικό θάλαμο, τα υλικά του διαμερίσματος του κινητήρα και τα υλικά οποιουδήποτε χωριστού διαμερίσματος προορίζεται για θερμαντήρα καύσης που χρησιμοποιούνται στο όχημα που υποβάλλεται σε έγκριση τύπου πληρούν τις απαιτήσεις του μέρους ΙΙ του παρόντος κανονισμού.

    5.2.2.   Τα υλικά και/ή ο εξοπλισμός, που χρησιμοποιούνται στον εσωτερικό θάλαμο, στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης και/ή σε διατάξεις που είναι εγκεκριμένες ως κατασκευαστικά στοιχεία τοποθετούνται έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ανάπτυξης και διάδοσης φλόγας.

    5.2.3.   Αυτού του είδους υλικά και/ή εξοπλισμός τοποθετούνται αποκλειστικά σύμφωνα με τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται και σύμφωνα με τη δοκιμή (ή τις δοκιμές) στις οποίες έχουν υποβληθεί (βλέπε σημεία 6.2.1, 6.2.2, 6.2.3, 6.2.4, 6.2.5, 6.2.6 και 6.2.7), ιδιαίτερα όσον αφορά τη συμπεριφορά τους κατά την καύση και την τήξη (οριζόντια/κατακόρυφη κατεύθυνση) και/ή την ικανότητά τους να απωθούν καύσιμα ή λιπαντικά.

    5.2.4.   Κάθε συγκολλητικό μέσο που χρησιμοποιείται για την προσκόλληση του εσωτερικού υλικού στη βάση υποδοχής του δεν πρέπει, κατά το δυνατόν, να οξύνει τη συμπεριφορά του υλικού στην καύση.

    6.   ΜΕΡΟΣ II: ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ/Η ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΠΩΘΗΣΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Ή ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ

    6.1.   Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του μέρους ΙΙ του παρόντος κανονισμού,

    6.1.1.

    ως «τύπος κατασκευαστικού στοιχείου» νοούνται τα κατασκευαστικά στοιχεία που δεν διαφέρουν όσον αφορά βασικά χαρακτηριστικά τους όπως:

    6.1.1.1.

    τον καθοριζόμενο από τον κατασκευαστή τύπο,

    6.1.1.2.

    την προβλεπόμενη χρήση (ταπετσαρία καθισμάτων, επένδυση οροφής, μόνωση κ.λπ.),

    6.1.1.3.

    το ή τα βασικά υλικά (π.χ. μαλλί, πλαστικό, ελαστικό, μεικτά υλικά),

    6.1.1.4.

    τον αριθμό των στρωμάτων στην περίπτωση σύνθετων υλικών και

    6.1.1.5.

    άλλα χαρακτηριστικά στον βαθμό που αυτά έχουν σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά που προδιαγράφεται στον παρόντα κανονισμό·

    6.1.2.

    ως «ταχύτητα καύσης» νοείται το πηλίκο της καμένης απόστασης, που μετριέται σύμφωνα με το παράρτημα 6 και/ή το παράρτημα 8 του παρόντος κανονισμού, προς το χρόνο που απαιτείται για την καύση της απόστασης αυτής. Εκφράζεται σε χιλιοστά ανά λεπτό·

    6.1.3.

    ως «σύνθετο υλικό» νοείται το υλικό το οποίο αποτελείται από στρώματα παρόμοιων ή διαφορετικών υλικών που συγκρατούνται στενά μεταξύ τους στις επιφάνειές τους με συγκόλληση, σύνδεση, επίστρωση, ηλεκτροσυγκόλληση, κ.λπ. Όταν διάφορα υλικά συνδέονται μεταξύ τους με διαλείποντα τρόπο (π.χ. με ράψιμο, συγκόλληση υψηλής συχνότητας, πριτσίνια), τα υλικά αυτά δεν πρέπει να θεωρούνται ως σύνθετα υλικά·

    6.1.4.

    ως «εκτεθειμένη όψη» νοείται η πλευρά ενός υλικού που βλέπει προς τον θάλαμο επιβατών, το διαμέρισμα του κινητήρα και οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης όταν το υλικό είναι τοποθετημένο στο όχημα·

    6.1.5.

    ως «ταπετσαρία» νοείται ο συνδυασμός του εσωτερικού παραγεμίσματος και του επιφανειακού υλικού τελειώματος που μαζί αποτελούν το μαλακό μέρος του πλαισίου του καθίσματος·

    6.1.6.

    ως «εσωτερική/-ές επένδυση/-εις» νοείται το/τα υλικό/-α που (μαζί) συνιστά/-ούν το τελείωμα επιφάνειας και το υπόστρωμα οροφής, τοιχώματος ή δαπέδου·

    6.1.7.

    ως «μονωτικό/-α υλικό/-ά» νοείται το/τα υλικό/-ά που χρησιμοποιείται/-ούνται για να περιοριστεί η μεταφορά της θερμότητας με επαγωγή, ακτινοβολία ή αγωγή και για λόγους ηχομόνωσης στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης·

    6.1.8.

    ως «ιδιότητα απώθησης καυσίμων ή λιπαντικών» νοείται η ιδιότητα των υλικών να απωθούν καύσιμα ή λιπαντικά όταν η μέτρηση πραγματοποιείται σύμφωνα με το παράρτημα 9 του παρόντος κανονισμού.

    6.2.   Προδιαγραφές

    6.2.1.   Τα ακόλουθα υλικά υποβάλλονται στη δοκιμή που περιγράφεται στο παράρτημα 6 του παρόντος κανονισμού:

    α)

    τα υλικά και τα σύνθετα υλικά που τοποθετούνται σε οριζόντια θέση στον εσωτερικό θάλαμο και,

    β)

    το/τα μονωτικό/-α υλικό/-ά που τοποθετούνται σε οριζόντια θέση στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης.

    Το αποτέλεσμα της δοκιμής θεωρείται ικανοποιητικό εάν, λαμβανομένων υπόψη των χειρότερων αποτελεσμάτων της δοκιμής, η οριζόντια ταχύτητα καύσης δεν υπερβαίνει τα 100 mm/min ή η φλόγα σβήνει πριν φθάσει στο τελικό σημείο μέτρησης.

    Τα υλικά τα οποία πληρούν τις απαιτήσεις του σημείου 6.2.3 θεωρείται ότι πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας παραγράφου.

    6.2.2.   Τα ακόλουθα υλικά υποβάλλονται στη δοκιμή που περιγράφεται στο παράρτημα 7 του παρόντος κανονισμού:

    α)

    τα υλικά και τα σύνθετα υλικά που τοποθετούνται σε ύψος μεγαλύτερο των 500 mm από το μαξιλάρι του καθίσματος και στην οροφή του οχήματος,

    β)

    το/τα μονωτικό/-α υλικό/-ά που τοποθετούνται στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης.

    Το αποτέλεσμα της δοκιμής θεωρείται ικανοποιητικό, εάν, λαμβανομένων υπόψη των χειρότερων αποτελεσμάτων της δοκιμής, δεν δημιουργείται καμία σταγόνα που να προκαλεί ανάφλεξη του βαμβακιού.

    6.2.3.   Τα ακόλουθα υλικά υποβάλλονται στη δοκιμή που περιγράφεται στο παράρτημα 8 του παρόντος κανονισμού:

    α)

    τα υλικά και τα σύνθετα υλικά που τοποθετούνται σε κατακόρυφη θέση στον εσωτερικό θάλαμο,

    β)

    το/τα μονωτικό/-α υλικό/-ά που τοποθετούνται σε κατακόρυφη θέση στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης.

    Το αποτέλεσμα της δοκιμής θεωρείται ικανοποιητικό εάν, λαμβανομένων υπόψη των χειρότερων αποτελεσμάτων της δοκιμής, η κατακόρυφη ταχύτητα καύσης δεν υπερβαίνει τα 100 mm/min ή η φλόγα σβήνει πριν καταστρέψει ένα από τα πρώτα νήματα ένδειξης.

    6.2.4.   Τα υλικά που επιτυγχάνουν μια μέση τιμή κρίσιμης θερμικής ροής κατά το σβήσιμο (CFE) μεγαλύτερη ή ίση των 20 kW/m2, όταν υποβάλλονται σε δοκιμή σύμφωνα με το πρότυπο ISO 5658-2 (3), θεωρείται ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των σημείων 6.2.2 και 6.2.3, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρατηρούνται φλεγόμενες σταγόνες, λαμβανομένων υπόψη των χειρότερων αποτελεσμάτων της δοκιμής.

    6.2.5.   Όλα τα μονωτικά υλικά που είναι τοποθετημένα στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης υποβάλλονται στη δοκιμή που περιγράφεται στο παράρτημα 9 του παρόντος κανονισμού.

    Το αποτέλεσμα της δοκιμής θεωρείται ικανοποιητικό, εάν, λαμβανομένων υπόψη των χειρότερων αποτελεσμάτων της δοκιμής, η αύξηση του βάρους του δείγματος της δοκιμής δεν υπερβαίνει το 1 g.

    Οι αναγκαίες για τεχνικούς λόγους εσοχές, π.χ. για να περάσουν σωλήνες ή άλλα δομικά στοιχεία μέσα από το υλικό, επιτρέπονται εφόσον διατηρείται η προστασία (π.χ. σφραγιστικό υλικό, ταινία ...).

    6.2.6.   Τα ηλεκτρικά καλώδια υποβάλλονται σε δοκιμή αντοχής στη διάδοση της φλόγας που περιγράφεται στο πρότυπο ISΟ 6722:2006, παράγραφος 12.

    Το αποτέλεσμα της δοκιμής θεωρείται ικανοποιητικό εάν, λαμβανομένων υπόψη των χειρότερων αποτελεσμάτων της δοκιμής, οι φλόγες καύσης του μονωτικού υλικού σβήνουν εντός 70 δευτερολέπτων και τουλάχιστον 50 mm μόνωσης στο επάνω μέρος του δείγματος δοκιμής παραμένουν άκαυστα.

    6.2.7.   Τα υλικά που δεν απαιτείται να υποβληθούν στις δοκιμές που περιγράφονται στα παραρτήματα 6 έως 8 είναι:

    6.2.7.1.

    μέρη κατασκευασμένα από μέταλλο ή γυαλί·

    6.2.7.2.

    κάθε παρελκόμενο μεμονωμένου καθίσματος με μάζα μη μεταλλικού υλικού μικρότερη από 200 g, εάν η συνολική μάζα των παρελκόμενων αυτών υπερβαίνει τα 400 g μη μεταλλικού υλικού ανά κάθισμα, τότε πρέπει να υποβάλλεται σε δοκιμή κάθε υλικό·

    6.2.7.3.

    στοιχεία των οποίων το εμβαδόν ή ο όγκος δεν υπερβαίνει αντίστοιχα:

    6.2.7.3.1.

    τα 100 cm2 ή τα 40 cm3 για τα στοιχεία που συνδέονται με ένα μεμονωμένο κάθισμα,

    6.2.7.3.2.

    τα 300 cm2 ή 120 cm3 ανά σειρά καθισμάτων και, κατά μέγιστο, ανά γραμμικό μέτρο του εσωτερικού του εσωτερικού θαλάμου για τα στοιχεία εκείνα που είναι κατανεμημένα στο όχημα και τα οποία δεν συνδέονται με ένα μεμονωμένο κάθισμα·

    6.2.7.4.

    στοιχεία για τα οποία δεν είναι δυνατόν να ληφθεί δείγμα στις προδιαγραφόμενες διαστάσεις, όπως καθορίζεται στο σημείο 3.1 του παραρτήματος 6 και στο σημείο 3 του παραρτήματος 7.

    7.   ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ

    7.1.   Κάθε τροποποίηση τύπου οχήματος ή κατασκευαστικού στοιχείου σε σχέση με τον παρόντα κανονισμό κοινοποιείται στην αρμόδια για τις εγκρίσεις αρχή που χορήγησε την έγκριση τύπου του οχήματος ή του κατασκευαστικού στοιχείου. Η αρχή δύναται στη συνέχεια είτε:

    7.1.1.

    να θεωρήσει ότι οι επελθούσες τροποποιήσεις είναι απίθανο να έχουν κάποιο αξιοσημείωτο δυσμενές αποτέλεσμα και ότι σε κάθε περίπτωση τα οχήματα ή τα κατασκευαστικά στοιχεία εξακολουθούν να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις, ή

    7.1.2.

    να απαιτήσει τη σύνταξη μιας επιπλέον έκθεσης δοκιμής από την αρμόδια για τη διεξαγωγή δοκιμών τεχνική υπηρεσία.

    7.2.   Η επικύρωση ή η απόρριψη της έγκρισης, στην οποία προσδιορίζονται οι τροποποιήσεις, κοινοποιείται στα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας εφαρμογής του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο σημείο 4.3 ανωτέρω.

    7.3.   Η αρμόδια αρχή που χορηγεί επέκταση έγκρισης εκχωρεί έναν αριθμό σειράς σε κάθε έντυπο κοινοποίησης που συντάσσεται για μια τέτοια επέκταση και ενημερώνει σχετικά τα άλλα μέρη της συμφωνίας του 1958 που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό με δελτίο κοινοποίησης σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος 3 ή του παραρτήματος 4 του παρόντος κανονισμού.

    8.   ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    Οι διαδικασίες συμμόρφωσης της παραγωγής ανταποκρίνονται στις διαδικασίες που καθορίζονται στη συμφωνία, προσάρτημα 2 (E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev.2) με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

    8.1.

    τα οχήματα/κατασκευαστικά στοιχεία που εγκρίνονται βάσει του παρόντος κανονισμού πρέπει να κατασκευάζονται έτσι ώστε να συμμορφώνονται με τον εγκεκριμένο τύπο πληρώντας τις απαιτήσεις του σχετικού μέρους (των σχετικών μερών) του παρόντος κανονισμού·

    8.2.

    η αρχή έγκρισης τύπου η οποία έχει χορηγήσει την έγκριση τύπου δύναται ανά πάσα στιγμή να προβεί σε επαλήθευση των μεθόδων ελέγχου της συμμόρφωσης που εφαρμόζονται σε κάθε εγκατάσταση παραγωγής. Η κανονική συχνότητα αυτών των επαληθεύσεων είναι μία κάθε δύο έτη.

    9.   ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    9.1.   Η έγκριση που χορηγείται για έναν τύπο οχήματος/κατασκευαστικού στοιχείου σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό μπορεί να ανακληθεί, εάν δεν πληρούνται οι απαιτήσεις που εκτίθενται ανωτέρω.

    9.2.   Όταν ένα συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας που εφαρμόζει τον παρόντα κανονισμό ανακαλεί μια έγκριση που είχε προηγουμένως χορηγήσει, ενημερώνει αμέσως τα λοιπά συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό μέσω ενός δελτίου κοινοποίησης, σύμφωνα με το πρότυπο του παραρτήματος 3 ή του παραρτήματος 4 του παρόντος κανονισμού.

    10.   ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    Εάν ο κάτοχος έγκρισης παύσει οριστικά την παραγωγή οχήματος το οποίο έχει έγκριση τύπου σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό ενημερώνει την αρχή έγκρισης τύπου η οποία χορήγησε την έγκριση. Αφού λάβει τη σχετική κοινοποίηση, η εν λόγω αρχή ενημερώνει σχετικά τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία του 1958, τα οποία εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό, μέσω δελτίου κοινοποίησης σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα 3 ή στο παράρτημα 4 του παρόντος κανονισμού.

    11.   ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΟΚΙΜΩΝ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΟΥ

    Τα συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία του 1958 που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό κοινοποιούν στη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών τις ονομασίες και τις διευθύνσεις των τεχνικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη διενέργεια των δοκιμών έγκρισης τύπου καθώς και των αρχών έγκρισης τύπου και στις οποίες πρέπει να αποστέλλονται τα δελτία χορήγησης ή επέκτασης ή απόρριψης ή ανάκλησης έγκρισης τύπου που εκδίδονται σε άλλες χώρες.

    12.   ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    12.1.   Από την επίσημη ημερομηνία έναρξης ισχύος της σειράς τροποποιήσεων 01, κανένα συμβαλλόμενο μέρος που εφαρμόζει τον παρόντα κανονισμό δεν μπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση εγκρίσεων δυνάμει του παρόντος κανονισμού, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τη σειρά τροποποιήσεων 01.

    12.2.   Ύστερα από 24 μήνες από την επίσημη ημερομηνία έναρξης ισχύος της σειράς τροποποιήσεων 01, τα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό χορηγούν εγκρίσεις μόνον αν ο προς έγκριση τύπος οχήματος ή τύπος κατασκευαστικού στοιχείου πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού όπως τροποποιήθηκε με τη σειρά τροποποιήσεων 01.

    12.3.   Με έναρξη 60 μήνες μετά την επίσημη ημερομηνία έναρξης ισχύος της σειράς τροποποιήσεων 01, τα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό δύνανται να αρνηθούν την πρώτη εθνική ή περιφερειακή ταξινόμηση (πρώτη θέση σε κυκλοφορία) οχήματος το οποίο δεν πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού όπως τροποποιήθηκε από τη σειρά τροποποιήσεων 01.

    12.4.   Ακόμα και μετά την έναρξη ισχύος της σειράς τροπολογιών 01 του παρόντος κανονισμού, οι εγκρίσεις των κατασκευαστικών στοιχείων με βάση τις προηγούμενες σειρές τροπολογιών του παρόντος κανονισμού εξακολουθούν να ισχύουν και τα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό εξακολουθούν να τις αποδέχονται.

    12.5.   Κανένα συμβαλλόμενο μέρος που εφαρμόζει τον παρόντα κανονισμό δεν απορρίπτει τη χορήγηση επέκτασης έγκρισης σύμφωνα με τη σειρά τροποποιήσεων 00 του παρόντος κανονισμού.

    12.6.   Από την επίσημη ημερομηνία έναρξης ισχύος της σειράς τροποποιήσεων 02, κανένα συμβαλλόμενο μέρος που εφαρμόζει τον παρόντα κανονισμό δεν αρνείται τη χορήγηση έγκρισης δυνάμει του παρόντος κανονισμού, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τη σειρά τροποποιήσεων 02.

    12.7.   Ύστερα από 48 μήνες από την επίσημη ημερομηνία έναρξης ισχύος της σειράς τροποποιήσεων 02, τα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό χορηγούν εγκρίσεις μόνον αν ο προς έγκριση τύπος κατασκευαστικού στοιχείου πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού όπως τροποποιήθηκε με τη σειρά τροποποιήσεων 02.

    12.8.   Ύστερα από 60 μήνες από την επίσημη ημερομηνία έναρξης ισχύος της σειράς τροποποιήσεων 02, τα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό χορηγούν εγκρίσεις μόνον αν ο προς έγκριση τύπος οχήματος πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού όπως τροποποιήθηκε με τη σειρά τροποποιήσεων 02.

    12.9.   Με έναρξη 96 μήνες μετά την επίσημη ημερομηνία έναρξης ισχύος της σειράς τροποποιήσεων 02, τα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό δύνανται να αρνηθούν την πρώτη εθνική ταξινόμηση (πρώτη θέση σε κυκλοφορία) οχήματος το οποίο δεν πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού όπως τροποποιήθηκε από τη σειρά τροποποιήσεων 02.

    12.10.   Ακόμα και μετά την έναρξη ισχύος της σειράς τροποποιήσεων 02, οι εγκρίσεις κατασκευαστικών στοιχείων με βάση τις προηγούμενες σειρές τροποποιήσεων του κανονισμού εξακολουθούν να ισχύουν και τα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό εξακολουθούν να τις αποδέχονται.


    (1)  Όπως ορίζεται στην ενοποιημένη απόφαση για την κατασκευή οχημάτων (R.E.3), έγγραφο ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.2, para. 2.

    (2)  Οι χαρακτηριστικοί αριθμοί των συμβαλλόμενων μερών στη συμφωνία του 1958 παρατίθενται στο παράρτημα 3 του ενοποιημένου ψηφίσματος για την κατασκευή οχημάτων (R.E.3), έγγραφο ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.2/Amend. 1.

    (3)  ISO 5658-2:2006 Reaction to fire tests — spread of flame — Part 2: Lateral spread on building and transport products in vertical configuration (Αντίδραση σε δοκιμές πυρκαγιάς — Επέκταση πυρκαγιάς — Μέρος 2: Πλευρική επέκταση σε δομικά προϊόντα και προϊόντα για τις μεταφορές κατακόρυφης διάταξης).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

    ΔΕΛΤΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

    Σύμφωνα με το σημείο 3.2 του παρόντος κανονισμού σχετικά με την έγκριση τύπου οχήματος όσον αφορά τη συμπεριφορά κατά την καύση των κατασκευαστικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στον εσωτερικό θάλαμο, στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης και/ή την ιδιότητα απώθησης καυσίμων ή λιπαντικών των μονωτικών υλικών που χρησιμοποιούνται στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης

    1.   Γενικά

    1.1.   Μάρκα (εμπορική επωνυμία του κατασκευαστή): …

    1.2.   Τύπος και γενική/-ές εμπορική/-ές περιγραφή/-ές: …

    1.3.   Μέσα εξακρίβωσης του τύπου, εάν επισημαίνονται στο όχημα: …

    1.4.   Θέση της εν λόγω σήμανσης: …

    1.5.   Κατηγορία του οχήματος (1): …

    1.6.   Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του κατασκευαστή: …

    1.7.   Διεύθυνση/-εις του/των εργοστασίου/-ων συναρμολόγησης: …

    2.   Γενικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του οχήματος

    2.1.   Φωτογραφίες και/ή σχέδια αντιπροσωπευτικού οχήματος:

    3.   Αμάξωμα

    Εσωτερικός εξοπλισμός και/ή μονωτικά υλικά

    3.1.   Καθίσματα

    3.1.1.   Αριθμός: …

    3.2.   Υλικό/-ά που χρησιμοποιούνται στον εσωτερικό θάλαμο· για κάθε υλικό αναφέρεται

    3.2.1.   Αριθμός έγκρισης τύπου του κατασκευαστικού στοιχείου, εάν υπάρχει: …

    3.2.2.   Μάρκα: …

    3.2.3.   Ονομασία του τύπου: …

    3.2.4.   Υποβλήθηκε σε δοκιμή σύμφωνα με το σημείο 6.2.1, 6.2.2, 6.2.3, 6.2.4 (2): …

    3.2.5.   Για τα μη εγκεκριμένα υλικά

    3.2.5.1.   Προσδιορισμός βασικού/-ών υλικού/-ών: … / … …

    3.2.5.2.   Σύνθετο/απλό (2) υλικό, αριθμός στρωμάτων (2): …

    3.2.5.3.   Τύπος επικάλυψης (2): …

    3.2.5.4.   Μέγιστο/ελάχιστο πάχος … mm

    3.3.   Υλικά που χρησιμοποιούνται για λόγους μόνωσης στο διαμέρισμα του κινητήρα και/ή σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης· για κάθε υλικό αναφέρεται

    3.3.1.   Αριθμός έγκρισης τύπου του κατασκευαστικού στοιχείου, εάν υπάρχει: …

    3.3.2.   Μάρκα: …

    3.3.3.   Ονομασία του τύπου: …

    3.3.4.   Υποβλήθηκε σε δοκιμή σύμφωνα με το σημείο 6.2.1, 6.2.2, 6.2.3, 6.2.4, 6.2.5 (2): …

    3.3.5.   Για τα μη εγκεκριμένα υλικά

    3.3.5.1.   Προσδιορισμός βασικού/-ών υλικού/-ών: … / … …

    3.3.5.2.   Σύνθετο/απλό (2) υλικό, αριθμός στρωμάτων (2): …

    3.3.5.3.   Τύπος επικάλυψης (2): …

    3.3.5.4.   Μέγιστο/ελάχιστο πάχος … mm

    3.4.   Ηλεκτρικά καλώδια· για κάθε τύπο αναφέρεται

    3.4.1.   Αριθμός/-οί έγκρισης τύπου κατασκευαστικού στοιχείου, εάν υπάρχει: …

    3.4.2.   Μάρκα: …

    3.4.3.   Ονομασία του τύπου: …

    3.4.4.   Για τα μη εγκεκριμένα υλικά

    3.4.4.1.   Προσδιορισμός βασικού/-ών υλικού/-ών: … / … …

    3.4.4.2.   Σύνθετο/απλό (2) υλικό, αριθμός στρωμάτων (2): …

    3.4.4.3.   Τύπος επικάλυψης (2): …

    3.4.4.4.   Μέγιστο/ελάχιστο πάχος … mm


    (1)  Όπως ορίζεται στο παράρτημα 7 του ενοποιημένου ψηφίσματος για την κατασκευή οχημάτων (R.E.3.), (έγγραφο TRANS/WP.29/78/Rev.2, para. 2).

    (2)  Διαγράφεται ό,τι δεν ισχύει.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

    ΔΕΛΤΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ

    Σύμφωνα με το σημείο 3.2 του κανονισμού σχετικά με την έγκριση τύπου κατασκευαστικού στοιχείου που χρησιμοποιείται στον εσωτερικό θάλαμο, στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης όσον αφορά τη συμπεριφορά του κατά την καύση και/ή την ιδιότητα απώθησης καυσίμων ή λιπαντικών των μονωτικών υλικών που χρησιμοποιούνται στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης

    1.   Γενικά

    1.1.   Μάρκα (εμπορική επωνυμία του κατασκευαστή): …

    1.2.   Τύπος και γενική/-ές εμπορική/-ές περιγραφή/-ές: …

    1.3.   Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του κατασκευαστή: …

    1.4.   Για τα κατασκευαστικά στοιχεία και τις χωριστές τεχνικές μονάδες, η θέση και η μέθοδος τοποθέτησης του σήματος έγκρισης: …

    1.5.   Διεύθυνση/-εις του/των εργοστασίου/-ων συναρμολόγησης: …

    2.   Υλικά εσωτερικής διαρρύθμισης

    2.1.   Υλικό/-ά που προορίζεται/-νται για οριζόντια/κατακόρυφη/οριζόντια και κατακόρυφη τοποθέτηση (1)

    Υλικό που προορίζεται να τοποθετηθεί σε ύψος μεγαλύτερο των 500 mm από το μαξιλάρι του καθίσματος και/ή στην οροφή του οχήματος: ναι/δεν έχει εφαρμογή (1)

    2.2.   Προσδιορισμός βασικού/-ών υλικού/-ών: … / … …

    2.3.   Σύνθετο/απλό (1) υλικό, αριθμός στρωμάτων (1): …

    2.4.   Τύπος επικάλυψης (1): …

    2.5.   Μέγιστο/ελάχιστο πάχος … mm

    2.6.   Αριθμός έγκρισης τύπου, εάν υπάρχει: …

    3.   Μονωτικά υλικά

    3.1.   Υλικό/-ά που προορίζεται/-νται για οριζόντια/κατακόρυφη/οριζόντια και κατακόρυφη τοποθέτηση (1)

    3.2.   Προσδιορισμός βασικού/-ών υλικού/-ών: … / … …

    3.3.   Σύνθετο/απλό (1) υλικό, αριθμός στρωμάτων (1): …

    3.4.   Τύπος επικάλυψης (1): …

    3.5.   Μέγιστο/ελάχιστο πάχος … mm

    3.6.   Αριθμός έγκρισης τύπου, εάν υπάρχει: …

    4.   Ηλεκτρικά καλώδια

    4.1.   Υλικό/-ά που χρησιμοποιείται/-ούνται για: …

    4.2.   Προσδιορισμός βασικού/-ών υλικού/-ών: … / … …

    4.3.   Σύνθετο/απλό (1) υλικό, αριθμός στρωμάτων (1): …

    4.4.   Τύπος επικάλυψης (1): …

    4.5.   Μέγιστο/ελάχιστο πάχος … mm

    4.6.   Αριθμός έγκρισης τύπου, εάν υπάρχει: …


    (1)  Διαγράφεται ό,τι δεν ισχύει.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3

    Image

    Κείμενο της εικόνας

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4

    Image

    Κείμενο της εικόνας

    Προσάρτημα 1

    Προσάρτημα στο δελτίο κοινοποίησης έγκρισης τύπου αριθ. … σχετικά με την έγκριση τύπου κατασκευαστικού στοιχείου σύμφωνα με τον κανονισμό αριθ. 118

    1.   Συμπληρωματικές πληροφορίες

    1.1.   Υλικά εσωτερικής διαρρύθμισης

    1.1.1.   Κατεύθυνση στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί το υλικό: οριζόντια/κατακόρυφη/οριζόντια και κατακόρυφη κατεύθυνση (1).

    1.1.2.   Πληροί τις απαιτήσεις του σημείου 6.6.2: ναι/δεν έχει εφαρμογή (1)

    1.1.3.   Έχει ελεγχθεί η συμμόρφωση για τα κατασκευαστικά στοιχεία που έχουν εγκριθεί ως πλήρεις διατάξεις: ναι/όχι (1)

    1.1.4.   Περιορισμοί χρήσης και εγκατάστασης:.

    1.2.   Μονωτικά υλικά

    1.2.1.   Κατεύθυνση στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί το υλικό: οριζόντια/κατακόρυφη/οριζόντια και κατακόρυφη κατεύθυνση (1)

    1.2.2.   Έχει ελεγχθεί η συμμόρφωση για τα κατασκευαστικά στοιχεία που έχουν εγκριθεί ως πλήρεις διατάξεις: ναι/όχι (1)

    1.2.3.   Περιορισμοί χρήσης και εγκατάστασης:

    1.3.   Ηλεκτρικά καλώδια

    1.3.1.   Περιορισμοί χρήσης και εγκατάστασης: …

    2.   Παρατηρήσεις: …


    (1)  Διαγράφεται ό,τι δεν ισχύει.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5

    ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ

    Παράδειγμα 1

    (βλέπε μέρος Ι του παρόντος κανονισμού)

    Image

    Το ανωτέρω σήμα έγκρισης τοποθετημένο σε όχημα δηλώνει ότι ο συγκεκριμένος τύπος έχει λάβει έγκριση στις Κάτω Χώρες (E4) σύμφωνα με το μέρος Ι του κανονισμού αριθ. 118 με αριθμό έγκρισης 021234. Τα δύο πρώτα ψηφία (02) του αριθμού έγκρισης δηλώνουν ότι η έγκριση χορηγήθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού αριθ. 118 όπως τροποποιήθηκε με τη σειρά τροποποιήσεων 02.

    Παράδειγμα 2

    (βλέπε μέρος ΙΙ του παρόντος κανονισμού)

    Image

    Image

    Το ανωτέρω σήμα έγκρισης τοποθετημένο σε ένα κατασκευαστικό στοιχείο υποδεικνύει ότι για τον συγκεκριμένο τύπο έχει χορηγηθεί έγκριση στις Κάτω Χώρες (E4) σύμφωνα με το μέρος ΙΙ του κανονισμού αριθ. 118 με αριθ. έγκρισης 021234. Τα δύο πρώτα ψηφία (02) του αριθμού έγκρισης δηλώνουν ότι η έγκριση χορηγήθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού αριθ. 118 όπως τροποποιήθηκε με τη σειρά τροποποιήσεων 02.

    Το πρόσθετο σύμβολο Image δηλώνει την κατεύθυνση στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί το υλικό.

    Το σύμβολο Image δηλώνει ότι το υλικό πληροί τις απαιτήσεις του σημείου 6.2.2.

    Το σύμβολο Image δηλώνει ότι το κατασκευαστικό στοιχείο έχει εγκριθεί ως πλήρης διάταξη, όπως καθίσματα, διαχωριστικά τοιχώματα κ.λπ.

    Τα συμπληρωματικά σύμβολα χρησιμοποιούνται μόνον εφόσον χρειάζεται.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 6

    ΔΟΚΙΜΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

    1.   Δειγματοληψία και αρχές που τη διέπουν

    1.1.   Στην περίπτωση ισότροπου υλικού υποβάλλονται στη δοκιμή πέντε δείγματα, ενώ στην περίπτωση μη ισότροπου υλικού υποβάλλονται στη δοκιμή δέκα δείγματα (πέντε για κάθε κατεύθυνση).

    1.2.   Τα δείγματα λαμβάνονται από τα υλικά για τα οποία εκτελείται η δοκιμή. Για τα υλικά με διαφορετικές ταχύτητες καύσης προς διαφορετικές κατευθύνσεις, πρέπει να εκτελείται η αντίστοιχη δοκιμή για κάθε κατεύθυνση. Τα δείγματα πρέπει να λαμβάνονται και να τοποθετούνται στη συσκευή δοκιμής κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μετριέται η μέγιστη ταχύτητα καύσης. Αν ένα υλικό παρέχεται σε τυποποιημένο πλάτος λαμβάνεται δείγμα μήκους τουλάχιστον 500 mm που καλύπτει όλο το πλάτος. Τα δείγματα λαμβάνονται κατά τρόπο ώστε να απέχουν τουλάχιστον 100 mm από το άκρο του τεμαχίου και να είναι σε ίση απόσταση μεταξύ τους. Δείγματα λαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο και από τελικά προϊόντα, όταν το σχήμα του προϊόντος το επιτρέπει. Όταν το πάχος του προϊόντος είναι μεγαλύτερο από 13 mm, μειώνεται στα 13 mm με μηχανική επεξεργασία της επιφάνειας που δεν βλέπει προς το αντίστοιχο διαμέρισμα (εσωτερικό θάλαμο, διαμέρισμα του κινητήρα ή οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης). Εάν αυτό είναι αδύνατο, η δοκιμή πραγματοποιείται, σε συμφωνία με την Τεχνική Υπηρεσία, στο αρχικό πάχος του υλικού, το οποίο πρέπει να αναφέρεται στην έκθεση δοκιμής.

    Τα σύνθετα υλικά (βλέπε σημείο 6.1.3) δοκιμάζονται σαν να ήταν ομοιόμορφης κατασκευής. Στην περίπτωση υλικών που αποτελούνται από επάλληλα στρώματα διαφορετικής σύστασης που δεν είναι σύνθετα υλικά, πρέπει να δοκιμάζονται, ξεχωριστά, όλα τα στρώματα υλικού που περιλαμβάνονται μέχρι βάθους 13 mm από την επιφάνεια που βλέπει προς το αντίστοιχο διαμέρισμα.

    1.3.   Το δείγμα κρατιέται οριζόντια σε φορείο σχήματος U και εκτίθεται στη δράση καθορισμένης φλόγας επί 15 δευτερόλεπτα σε θάλαμο καύσης, με τη φλόγα να δρα στο ελεύθερο άκρο του δείγματος. Με τη δοκιμή προσδιορίζεται, αφενός, εάν και πότε σβήνει η φλόγα και, αφετέρου, ο χρόνος μέσα στον οποίο η φλόγα διατρέχει μια μετρούμενη απόσταση.

    2.   ΣΥΣΚΕΥΗ ΔΟΚΙΜΗΣ

    2.1.   Θάλαμος καύσης (σχήμα 1), κατά προτίμηση από ανοξείδωτο χάλυβα και με διαστάσεις που δίδονται στο σχήμα 2. Η πρόσοψη του θαλάμου φέρει πυρίμαχη θυρίδα παρατήρησης, η οποία μπορεί να καλύπτει την πρόσοψη και η οποία μπορεί να είναι κατασκευασμένη ως φάτνωμα πρόσβασης.

    Στην κάτω όψη του θαλάμου υπάρχουν οπές αερισμού, ενώ στο άνω τμήμα υπάρχει σχισμή αερισμού σε όλη την περίμετρο. Ο θάλαμος καύσης στηρίζεται σε τέσσερα σκέλη ύψους 10 mm.

    Στη μια πλευρά του ο θάλαμος μπορεί να φέρει άνοιγμα για την τοποθέτηση του φορείου δείγματος με το δείγμα· στο αντίθετο άκρο, υπάρχει τρύπα για την παροχή αερίου. Το τηκόμενο υλικό συλλέγεται μέσω ενός υποδοχέα (βλέπε σχήμα 3), που είναι τοποθετημένος στον πυθμένα του θαλάμου κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μη φράζει τις οπές αερισμού.

    Σχήμα 1

    Παράδειγμα θαλάμου καύσης με φορείο δείγματος και δίσκο στάλαξης

    Image

    Σχήμα 2

    Παράδειγμα θαλάμου καύσης

    (Διαστάσεις σε χιλιοστόμετρα)

    Image

    Κείμενο της εικόνας

    Σχήμα 3

    Υπόδειγμα υποδοχέα

    (Διαστάσεις σε χιλιοστόμετρα)

    Image

    2.2.   Φορείο δείγματος, αποτελούμενο από δύο πλάκες μετάλλου σε σχήμα U ή πλαίσιο από αντιδιαβρωτικό υλικό. Οι διαστάσεις του στηρίγματος δίνονται στο σχήμα 4.

    Η κάτω πλάκα φέρει ακίδες, ενώ η πάνω πλάκα φέρει αντίστοιχες οπές για να διασφαλίζεται η σταθερή συγκράτηση του δείγματος. Οι ακίδες χρησιμεύουν επίσης ως σημεία μέτρησης στην αρχή και στο τέλος της απόστασης καύσης.

    Πάνω από το σχήματος U πλαίσιο πυθμένα (βλέπε σχήμα 5) υπάρχει ένα στήριγμα με τη μορφή θερμοανθεκτικών συρμάτων διαμέτρου 0,25 mm αναπεπταμένων στο πλαίσιο σε διαστήματα 25 mm.

    Η απόσταση μεταξύ της κατώτερης επιφάνειας των δειγμάτων και του δαπέδου του θαλάμου είναι 178 mm. Η απόσταση μεταξύ της πρόσθιας ακμής του φορείου δείγματος και του άκρου του θαλάμου είναι 22 mm· η απόσταση μεταξύ των διαμήκων πλευρών του φορείου δείγματος και των πλευρικών τοιχωμάτων του θαλάμου είναι 50 mm (όλες οι διαστάσεις που αναφέρονται είναι εσωτερικές). (Βλέπε σχήματα 1 και 2)

    Σχήμα 4

    Παράδειγμα φορείου δείγματος

    (Διαστάσεις σε χιλιοστόμετρα)

    Image

    Κείμενο της εικόνας

    Σχήμα 5

    Παράδειγμα τομής του κατώτερου πλαισίου σχήματος U για τη στήριξη συρμάτων

    (Διαστάσεις σε χιλιοστόμετρα)

    Image

    Κείμενο της εικόνας

    2.3.   Καυστήρας αερίου

    Η μικρή πηγή ανάφλεξης είναι ένας καυστήρας Bunsen με εσωτερική διάμετρο 9,5 ± 0,5 mm. Βρίσκεται στο θάλαμο δοκιμής έτσι ώστε το κέντρο του ακροφυσίου του να είναι 19 mm κάτω από το κέντρο της πυθμενικής ακμής του ανοικτού άκρου του δείγματος (βλέπε σχήμα 2).

    2.4.   Αέριο δοκιμής

    Tο αέριο που παρέχεται στον καυστήρα έχει θερμογόνο δύναμη περίπου 38 MJ/m3 (π.χ. φυσικό αέριο).

    2.5.   Μεταλλική χτένα, μήκους τουλάχιστον 110 mm, με επτά έως οκτώ λεία στρογγυλευμένα δόντια ανά 25 mm.

    2.6.   Χρονόμετρο, με ακρίβεια 0,5 του δευτερολέπτου.

    2.7.   Απαγωγός. Ο θάλαμος καύσης μπορεί να είναι τοποθετημένος μέσα σε απαγωγό υπό την προϋπόθεση ότι ο εσωτερικός όγκος είναι τουλάχιστον 20 φορές, αλλά όχι περισσότερο από 110 φορές, μεγαλύτερος από τον όγκο του θαλάμου καύσης και υπό την προϋπόθεση ότι καμία από τις διαστάσεις ύψους, πλάτους ή μήκους του απαγωγού μεμονωμένη, δεν είναι μεγαλύτερη από 2,5 φορές από κάποια από τις άλλες δύο διαστάσεις. Πριν από τη δοκιμή, πρέπει να μετριέται σε απόσταση 100 mm μπροστά και πίσω από την τελική θέση όπου θα τοποθετηθεί ο θάλαμος καύσης, η κατακόρυφη ταχύτητα του αέρα μέσω του απαγωγού. Η ταχύτητα αυτή πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των τιμών 0,10 και 0,30 m/s, ώστε να αποφεύγεται πιθανή δυσφορία του χειριστή λόγω των προϊόντων καύσης. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται απαγωγός με φυσικό εξαερισμό και κατάλληλη ταχύτητα αέρα.

    3.   ΔΕΙΓΜΑΤΑ

    3.1.   Σχήμα και διαστάσεις

    3.1.1.   Το σχήμα και οι διαστάσεις του δείγματος αναφέρονται στο σχήμα 6. Το πάχος του δείγματος αντιστοιχεί στο πάχος του προς δοκιμή προϊόντος. Δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 13 mm. Εφόσον το επιτρέπει η λήψη του δείγματος, το δείγμα πρέπει να έχει σταθερή διατομή σε όλο του το μήκος.

    Σχήμα 6

    Δείγμα

    (Διαστάσεις σε χιλιοστόμετρα)

    Image

    3.1.2.   Εάν το σχήμα και οι διαστάσεις ενός προϊόντος δεν επιτρέπουν τη λήψη δείγματος με το δεδομένο μέγεθος, πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες ελάχιστες διαστάσεις:

    α)

    για δείγματα πλάτους 3 έως 60 mm, το μήκος πρέπει να είναι 356 mm. Στην περίπτωση αυτή, το υλικό δοκιμάζεται κατά το πλάτος του προϊόντος·

    β)

    για δείγματα πλάτους μεταξύ 60 και 100 mm το μήκος πρέπει να είναι τουλάχιστον 138 mm. Στην περίπτωση αυτή, η δυνητική απόσταση καύσης αντιστοιχεί στο μήκος του δείγματος, με τη μέτρηση να αρχίζει στο πρώτο σημείο μέτρησης.

    3.2.   Εγκλιματισμός

    Τα δείγματα εγκλιματίζονται για 24 ώρες τουλάχιστον αλλά όχι περισσότερο από 7 ημέρες σε θερμοκρασία 23 °C ± 2 °C και σχετική υγρασία 50 ± 5 % και διατηρούνται στις συνθήκες αυτές μέχρι τη χρονική στιγμή έναρξης της δοκιμής.

    4.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    4.1.   Τα δείγματα με χνουδωτή ή φουντωτή επιφάνεια τοποθετούνται σε μια επίπεδη επιφάνεια και χτενίζονται δύο φορές αντίθετα στην τρίχα χρησιμοποιώντας τη χτένα (σημείο 2.5).

    4.2.   Το δείγμα τοποθετείται στο φορείο δείγματος (σημείο 2.2) έτσι ώστε η εκτεθειμένη πλευρά να είναι προς τα κάτω στη φλόγα.

    4.3.   Ρυθμίζεται η φλόγα του αερίου σε ύψος 38 mm με τη βοήθεια της χαραγής στον θάλαμο, ενώ η τροφοδοσία του καυστήρα με αέρα παραμένει κλειστή. Πριν από την έναρξη της πρώτης δοκιμής, η φλόγα διατηρείται τουλάχιστον 1 λεπτό ώστε να σταθεροποιηθεί η έντασή της.

    4.4.   Το φορείο δείγματος προωθείται στον θάλαμο καύσης έτσι ώστε το άκρο του δείγματος να εκτεθεί στη φλόγα και 15 δευτερόλεπτα αργότερα διακόπτεται η παροχή αερίου.

    4.5.   Η έναρξη μέτρησης του χρόνου καύσης πραγματοποιείται τη χρονική στιγμή κατά την οποία η φλόγα διέρχεται από το πρώτο σημείο μέτρησης. Παρατηρείται η διάδοση της φλόγας στην πλευρά που καίγεται ταχύτερα από την άλλη (πάνω ή κάτω πλευρά).

    4.6.   Η μέτρηση του χρόνου καύσης ολοκληρώνεται, όταν η φλόγα έχει φθάσει στο τελευταίο σημείο μέτρησης ή όταν η φλόγα σβήσει πριν φθάσει στο τελευταίο σημείο μέτρησης. Εάν η φλόγα δεν φθάσει στο τελευταίο σημείο μέτρησης, μετριέται η καμένη απόσταση μέχρι το σημείο όπου έσβησε η φλόγα. Καμένη απόσταση είναι το αποσυντεθειμένο μέρος του δείγματος, το οποίο έχει καταστραφεί στην επιφάνειά του ή στο εσωτερικό από την καύση.

    4.7.   Εφόσον το δείγμα δεν αναφλεγεί ή δεν συνεχίσει να καίγεται αφού έχει σβήσει ο καυστήρας ή όταν η φλόγα σβήσει πριν φθάσει στο πρώτο σημείο μέτρησης, έτσι ώστε να μην μετρηθεί χρόνος καύσης, ως ταχύτητα καύσης στην έκθεση δοκιμής σημειώνεται 0 mm/min.

    4.8.   Όταν γίνεται σειρά δοκιμών ή επαναληπτικών δοκιμών, διασφαλίζεται ότι ο θάλαμος καύσης και το φορείο δείγματος έχουν μέγιστη θερμοκρασία 30 oC πριν από την έναρξη της επόμενης δοκιμής.

    5.   ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Η ταχύτητα καύσης Β (1), σε mm/min, υπολογίζεται με τον τύπο:

    B = 60 s/t

    όπου:

    s

    =

    η καμένη απόσταση σε χιλιοστόμετρα·

    t

    =

    ο χρόνος, σε δευτερόλεπτα, για την καύση της απόστασης s.


    (1)  Η ταχύτητα καύσης (Β) για κάθε δείγμα υπολογίζεται μόνο στην περίπτωση όπου η φλόγα φθάνει στο τελευταίο σημείο μέτρησης ή στο άκρο του δείγματος.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7

    ΔΟΚΙΜΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΗΞΗ

    1.   ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΕΠΟΥΝ

    1.1.   Υποβάλλονται στη δοκιμή τέσσερα δείγματα και για τις δύο όψεις (εάν δεν είναι ίδιες).

    1.2.   Το δείγμα τοποθετείται σε οριζόντια θέση και εκτίθεται σε ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα. Κάτω από το δείγμα τοποθετείται υποδοχέας για τη συλλογή των σταγόνων που προκύπτουν. Στον υποδοχέα τοποθετείται ποσότητα βαμβακιού για να ελέγχεται αν κάποια σταγόνα φλέγεται.

    2.   ΣΥΣΚΕΥΗ ΔΟΚΙΜΗΣ

    Η συσκευή δοκιμής αποτελείται από (σχήμα 1):

    α)

    ένα ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα·

    β)

    ένα στήριγμα του δείγματος με σχάρα·

    γ)

    έναν υποδοχέα (για τις προκύπτουσες σταγόνες)·

    δ)

    μια διάταξη υποστήριξης (της συσκευής).

    2.1.   Ως πηγή θερμότητας χρησιμοποιείται ένας ηλεκτρικός θερμαντήρας ωφέλιμης ισχύος 500 W. Η ακτινοβολούσα επιφάνεια πρέπει να είναι από διαφανή πλάκα χαλαζία με διάμετρο 100 ± 5 mm.

    Η ακτινοβολούμενη θερμότητα από τη συσκευή, μετρούμενη σε επιφάνεια φερόμενη παράλληλα στην επιφάνεια του θερμαντικού σώματος σε απόσταση 30 mm, ανέρχεται σε 3 W/cm2.

    2.2.   Βαθμονόμηση

    Για τη βαθμονόμηση του θερμαντικού σώματος, χρησιμοποιείται ροόμετρο θερμότητας τύπου Gardon (φύλλο) με εύρος σχεδιασμού που δεν υπερβαίνει τα 10 W/cm2. Ο δεχόμενος την ακτινοβολία, και ενδεχομένως σε μικρό βαθμό θερμότητα διά μεταφοράς, στόχος είναι επίπεδος, κυκλικός, με διάμετρο όχι μεγαλύτερη από 10 mm και επικαλυμμένος με ανθεκτικό ματ μαύρο φινίρισμα.

    Ο στόχος περιέχεται σε ψυχόμενο με νερό σώμα, η εμπρόσθια επιφάνεια του οποίου είναι από καλοστιλβωμένο μέταλλο, επίπεδο, συμπίπτουσα με το επίπεδο του στόχου και κυκλική, με διάμετρο περίπου 25 mm.

    Η ακτινοβολία δεν πρέπει να διέρχεται μέσω οποιουδήποτε ανοίγματος πριν φθάσει στον στόχο.

    Το όργανο πρέπει να είναι γερό, απλό στην εγκατάσταση και χρήση, μη ευαίσθητο σε ελκυσμούς και σταθερό στη βαθμονόμηση. Το όργανο πρέπει να έχει ακρίβεια της τάξης του ± 3 % και επαναληψιμότητα 0,5 %.

    Η βαθμονόμηση του ροομέτρου θερμότητας ελέγχεται οποτεδήποτε πραγματοποιείται αναβαθμονόμηση του θερμαντικού σώματος, συγκρίνοντάς το με όργανο που χρησιμεύει ως πρότυπο αναφοράς και το οποίο δεν χρησιμοποιείται για κανέναν άλλο σκοπό.

    Το πρότυπο αναφοράς βαθμονομείται πλήρως σε ετήσια διαστήματα σύμφωνα με ένα εθνικό πρότυπο.

    2.2.1.   Έλεγχος βαθμονόμησης

    Η ακτινοβολία που παράγεται από την εισερχόμενη ισχύ, που η αρχική βαθμονόμηση έχει δείξει ότι αντιστοιχεί σε ακτινοβολία 3 W/cm2 ελέγχεται συχνά (τουλάχιστον μια φορά κάθε 50 ώρες λειτουργίας) και η συσκευή αναβαθμονομείται, εάν ο έλεγχος αυτός αποκαλύψει απόκλιση μεγαλύτερη από 0,06 W/cm2.

    2.2.2.   Διαδικασία βαθμονόμησης

    Η συσκευή τοποθετείται σε περιβάλλον απαλλαγμένο ουσιαστικώς από ρεύματα αέρα (όχι περισσότερο από 0,2 m/s).

    Το ροόμετρο θερμότητας τοποθετείται στη συσκευή στη θέση του δείγματος έτσι ώστε ο στόχος του ροομέτρου θερμότητας να βρίσκεται στο κέντρο της επιφάνειας του θερμαντικού σώματος.

    Το ροόμετρο συνδέεται με το ρεύμα και ρυθμίζεται η ισχύς της διάταξης ελέγχου στο απαιτούμενο επίπεδο για την παραγωγή ακτινοβολίας 3 W/cm2 στο κέντρο της επιφάνειας του θερμαντικού σώματος. Οποιαδήποτε προσαρμογή της μονάδας ισχύος για τη λήψη 3 W/cm2 πρέπει να ακολουθείται από περίοδο πέντε λεπτών χωρίς περαιτέρω ρύθμιση για την εξασφάλιση ισορροπίας.

    2.3.   Το στήριγμα για τα δείγματα είναι μεταλλικός δακτύλιος (σχήμα 1). Στην κορυφή του στηρίγματος αυτού είναι τοποθετημένη εσχάρα, κατασκευασμένη από σύρμα ανοξείδωτου χάλυβα, με τις ακόλουθες διαστάσεις:

    α)

    εσωτερική διάμετρος: 118 mm·

    β)

    μέγεθος οπών: 2,10 mm2·

    γ)

    διάμετρος ανοξείδωτου σύρματος: 0,70 mm.

    2.4.   Ο υποδοχέας αποτελείται από έναν κυλινδρικό σωλήνα εσωτερικής διαμέτρου 118 mm και ύψους 12 mm. Ο υποδοχέας πληρώνεται με βαμβάκι.

    2.5.   Μια κατακόρυφη στήλη στηρίζει τα αντικείμενα που ορίζονται στα σημεία 2.1, 2.3 και 2.4.

    Το θερμαντικό σώμα τοποθετείται στην κορυφή του στηρίγματος με τρόπο ώστε η ακτινοβολούσα επιφάνεια να είναι οριζόντια και η ακτινοβολία να έχει κατεύθυνση προς τα κάτω.

    Στη στήλη υπάρχει ένας μοχλός/πεντάλ για την ανύψωση του στηρίγματος του θερμαντικού σώματος αργά. Πρέπει να υπάρχει, επίσης, μια λαβή για να μπορεί το θερμαντικό σώμα να επαναφέρεται στην κανονική του θέση.

    Οι άξονες του θερμαντικού σώματος, του στηρίγματος του δείγματος και του υποδοχέα πρέπει να συμπίπτουν όταν βρίσκονται στην κανονική θέση.

    3.   ΔΕΙΓΜΑΤΑ

    Τα δείγματα δοκιμής είναι: 70 mm × 70 mm. Δείγματα λαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο και από τελικά προϊόντα, όταν το σχήμα του προϊόντος το επιτρέπει. Όταν το πάχος του προϊόντος είναι μεγαλύτερο από 13 mm, μειώνεται στα 13 mm με μηχανική επεξεργασία της επιφάνειας που δεν βλέπει προς το αντίστοιχο διαμέρισμα (εσωτερικό θάλαμο, διαμέρισμα του κινητήρα ή οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης). Εάν αυτό είναι αδύνατο, η δοκιμή πραγματοποιείται, σε συμφωνία με την τεχνική υπηρεσία, στο αρχικό πλάτος του υλικού, το οποίο πρέπει να αναφέρεται στην έκθεση δοκιμής.

    Τα σύνθετα υλικά (βλέπε σημείο 6.1.3 του κανονισμού) δοκιμάζονται ως εάν να ήταν ομοιόμορφης κατασκευής.

    Στην περίπτωση υλικών τα οποία αποτελούνται από επάλληλα στρώματα διαφορετικής σύστασης που δεν είναι σύνθετα υλικά, όλα τα στρώματα υλικού που περιλαμβάνονται μέχρι βάθους 13 mm από την επιφάνεια που βλέπει προς το αντίστοιχο διαμέρισμα (εσωτερικό θάλαμο, διαμέρισμα του κινητήρα ή οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης) υποβάλλονται σε δοκιμή ξεχωριστά.

    Η συνολική μάζα του δείγματος είναι τουλάχιστον 2 g. Εάν η μάζα ενός δείγματος είναι μικρότερη, τότε προστίθεται ένας ικανός αριθμός δειγμάτων.

    Αν οι δύο επιφάνειες του υλικού διαφέρουν, τότε εκτελούνται δοκιμές και για τις δύο επιφάνειες, δηλαδή χρησιμοποιούνται οκτώ δείγματα. Τα δείγματα και το βαμβάκι εγκλιματίζονται για 24 τουλάχιστον ώρες σε θερμοκρασία 23 °C ± 2 °C και σχετική υγρασία 50 ± 5 % και διατηρούνται υπό τις συνθήκες αυτές μέχρι αμέσως πριν από τη δοκιμασία.

    4.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Το δείγμα τοποθετείται στο στήριγμα και το τελευταίο τοποθετείται κατά τρόπον ώστε η απόσταση μεταξύ της επιφάνειας του θερμαντικού σώματος και της πάνω πλευράς του δείγματος να είναι 30 mm.

    Ο υποδοχέας, μαζί με το βαμβάκι, τοποθετείται κάτω από τη σχάρα του στηρίγματος σε απόσταση 300 mm.

    Το θερμαντικό σώμα τίθεται παράπλευρα, έτσι ώστε να μη μπορεί να ακτινοβολεί στο δείγμα και τίθεται σε λειτουργία. Όταν είναι σε πλήρη απόδοση, τοποθετείται πάνω από το δείγμα και αρχίζει η χρονομέτρηση.

    Εάν το υλικό τήκεται ή παραμορφώνεται, το ύψος του θερμαντικού σώματος τροποποιείται ώστε η απόσταση να διατηρηθεί στα 30 mm.

    Εάν το υλικό αναφλεγεί, το θερμαντικό σώμα τοποθετείται παράπλευρα τρία δευτερόλεπτα αργότερα. Επαναφέρεται στη θέση του όταν η φλόγα σβήσει και επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία όσο συχνά χρειάζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε λεπτών της δοκιμής.

    Μετά το πέμπτο λεπτό της δοκιμής:

    i)

    εάν το δείγμα έχει σβήσει (είτε ανεφλέγη είτε όχι κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε λεπτών της δοκιμής), το σώμα αφήνεται στη θέση του έστω κι αν το δείγμα επαναναφλεγεί,

    ii)

    εάν το υλικό καίγεται, αναμένουμε να σβήσει πριν επαναφέρουμε το θερμαντικό σώμα στη θέση του.

    Σε κάθε περίπτωση, η δοκιμή συνεχίζεται για πέντε λεπτά ακόμη.

    5.   ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Στην έκθεση της δοκιμής καταγράφονται τα παρατηρηθέντα φαινόμενα, όπως:

    i)

    η πτώση σταγόνων, εάν υπάρξει, φλεγόμενων ή μη,

    ii)

    εάν έχει σημειωθεί ανάφλεξη του βαμβακιού.

    Σχήμα 1

    (Διαστάσεις σε χιλιοστόμετρα)

    Image

    Κείμενο της εικόνας

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8

    ΔΟΚΙΜΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

    1.   ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΤΗ ΔΙΕΠΟΥΝ

    1.1.   Στην περίπτωση ισοτροπικού υλικού υποβάλλονται σε δοκιμή τρία δείγματα, ενώ στην περίπτωση μη ισοτροπικού υλικού υποβάλλονται σε δοκιμή έξι δείγματα.

    1.2.   Η δοκιμή αυτή συνίσταται στην έκθεση δειγμάτων, συγκρατούμενων σε κατακόρυφη θέση, σε φλόγα και προσδιορισμό της ταχύτητας διάδοσης της φλόγας επάνω στο προς δοκιμή υλικό.

    2.   ΣΥΣΚΕΥΗ ΔΟΚΙΜΗΣ

    Η συσκευή δοκιμής αποτελείται από:

    α)

    φορείο δείγματος·

    β)

    καυστήρα·

    γ)

    σύστημα εξαερισμού για την απαγωγή των αερίων και των προϊόντων καύσης·

    δ)

    ιχνάριο·

    ε)

    νήματα ενδείξεων μερσεριζέ από άσπρο βαμβάκι με μέγιστη γραμμική πυκνότητα 50 tex.

    2.1.   Το φορείο δείγματος αποτελείται από ένα ορθογώνιο πλαίσιο ύψους 560 mm και έχει δύο στέρεα συνδεδεμένες παράλληλες ράβδους σε απόσταση 150 mm μεταξύ τους όπου υπάρχουν ακίδες για την τοποθέτηση του δείγματος δοκιμής το οποίο βρίσκεται σε ένα επίπεδο τουλάχιστον 20 mm από το πλαίσιο. Οι ακίδες έχουν διάμετρο 2 mm κατ' ανώτατο όριο και μήκος τουλάχιστον 27 mm. Οι ακίδες τοποθετούνται στις παράλληλες ράβδους όπως φαίνεται στο σχήμα 1. Το πλαίσιο προσαρμόζεται σε κατάλληλο στήριγμα ώστε οι ράβδοι να διατηρούνται σε κατακόρυφη θέση κατά τη διάρκεια της δοκιμής (προκειμένου το δείγμα πάνω στις ακίδες να βρίσκεται σε επίπεδο μακριά από το πλαίσιο, κοντά στις ακίδες είναι δυνατόν να υπάρχουν διαχωριστικά διαμέτρου 2 mm).

    2.2.   Ο καυστήρας περιγράφεται στο σχήμα 3.

    Το αέριο τροφοδοσίας του καυστήρα μπορεί να είναι προπάνιο ή βουτάνιο, που διατίθεται στο εμπόριο.

    Ο καυστήρας τοποθετείται μπροστά αλλά κάτω από το δείγμα, έτσι ώστε να βρίσκεται σε επίπεδο διερχόμενο μέσω του κατακόρυφου κεντρικού άξονα του δείγματος και κάθετα στην επιφάνειά του (βλέπε σχήμα 2), έτσι ώστε ο διαμήκης άξονας να κλίνει προς τα άνω υπό γωνία 30° ως προς την κατακόρυφο προς το κάτω άκρο του δείγματος. Η απόσταση μεταξύ του ακροφύσιου του καυστήρα και του κατώτερου άκρου του δείγματος είναι 20 mm.

    2.3.   Η συσκευή δοκιμής είναι δυνατόν να τοποθετείται μέσα σε απαγωγό υπό την προϋπόθεση ότι ο εσωτερικός όγκος είναι τουλάχιστον 20 φορές, αλλά όχι περισσότερο από 110 φορές, μεγαλύτερος από τον όγκο της συσκευής δοκιμής και υπό την προϋπόθεση ότι καμία από τις διαστάσεις ύψους, πλάτους ή μήκους του απαγωγού, δεν είναι περισσότερο από 2,5 φορές μεγαλύτερη από κάποια από τις άλλες δύο διαστάσεις. Πριν από τη δοκιμή μετριέται η κατακόρυφη ταχύτητα του αέρα που διέρχεται από τον απαγωγό, σε δύο σημεία που βρίσκονται 100 mm μπροστά και πίσω από την τελική θέση της συσκευής δοκιμής. Η ταχύτητα αυτή πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των τιμών 0,10 και 0,30 m/s, ώστε να αποφεύγεται πιθανή δυσφορία του χειριστή λόγω των προϊόντων καύσης. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται απαγωγός με φυσικό εξαερισμό και κατάλληλη ταχύτητα αέρα.

    2.4.   Πρέπει να χρησιμοποιείται ένα επίπεδο και άκαμπτο ιχνάριο κατασκευασμένο από κατάλληλο υλικό ανάλογων διαστάσεων με το μέγεθος του δείγματος. Στο ιχνάριο ανοίγονται οπές διαμέτρου 2 mm περίπου διατεταγμένες έτσι ώστε οι αποστάσεις μεταξύ των κέντρων των οπών να αντιστοιχούν στις αποστάσεις μεταξύ των ακίδων στα πλαίσια (βλέπε σχήμα 1). Οι οπές βρίσκονται σε θέσεις συμμετρικές ως προς τον κατακόρυφο άξονα συμμετρίας του ιχνάριου.

    3.   ΔΕΙΓΜΑΤΑ

    3.1.   Οι διαστάσεις των δειγμάτων είναι: 560 × 170 mm.

    Εάν οι διαστάσεις ενός υλικού δεν επιτρέπουν τη λήψη δείγματος με τις δεδομένες διαστάσεις, η δοκιμή πραγματοποιείται, σε συμφωνία με την τεχνική υπηρεσία, στο προσαρμοσμένο μέγεθος του υλικού το οποίο πρέπει να αναφέρεται στην έκθεση δοκιμής.

    3.2.   Όταν το πάχος του δείγματος είναι μεγαλύτερο από 13 mm, μειώνεται στα 13 mm με μηχανική επεξεργασία της επιφάνειας που δεν βλέπει προς το αντίστοιχο διαμέρισμα (εσωτερικό θάλαμο, διαμέρισμα του κινητήρα ή οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης). Εάν αυτό είναι αδύνατο, η δοκιμή πραγματοποιείται, σε συμφωνία με την τεχνική υπηρεσία, στο αρχικό πάχος του υλικού το οποίο πρέπει να αναφέρεται στην έκθεση δοκιμής. Τα σύνθετα υλικά (βλέπε σημείο 6.1.3) δοκιμάζονται σαν να ήταν ομοιόμορφης κατασκευής. Στην περίπτωση υλικών που αποτελούνται από επάλληλα στρώματα διαφορετικής σύστασης που δεν είναι σύνθετα υλικά, πρέπει να δοκιμάζονται, ξεχωριστά, όλα τα στρώματα υλικού που περιλαμβάνονται μέχρι βάθους 13 mm από την επιφάνεια που βλέπει προς το αντίστοιχο διαμέρισμα.

    3.3.   Τα δείγματα εγκλιματίζονται για 24 ώρες τουλάχιστον σε θερμοκρασία 23 °C ± 2 °C και σχετική υγρασία 50 ± 5 % και διατηρούνται υπό τις συνθήκες αυτές μέχρι τη χρονική στιγμή έναρξης της δοκιμής.

    4.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    4.1.   Η δοκιμή πραγματοποιείται σε ατμόσφαιρα με θερμοκρασία μεταξύ 10 °C και 30 °C και σχετική υγρασία μεταξύ 15 % και 80 %.

    4.2.   Ο καυστήρας προθερμαίνεται για 2 λεπτά. Το ύψος της φλόγας ρυθμίζεται στα 40 ± 2 mm μετρούμενα ως η απόσταση μεταξύ της κορυφής του σωλήνα του καυστήρα και της κορυφής του κίτρινου τμήματος της φλόγας, όταν ο καυστήρας είναι προσανατολισμένος κατακόρυφα και η φλόγα θεάται σε αμυδρό φως.

    4.3.   Το δείγμα τοποθετείται (αφού προηγουμένως τοποθετηθούν τα πίσω νήματα ενδείξεων) στις ακίδες του πλαισίου δοκιμής με τρόπο ώστε οι ακίδες να διέρχονται από τα σημεία που διακρίνονται από το ιχνάριο και ώστε το δείγμα να βρίσκεται σε απόσταση 20 mm από το πλαίσιο. Το πλαίσιο τοποθετείται στο στήριγμα ώστε το δείγμα να βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση.

    4.4.   Τα νήματα ενδείξεων προσαρμόζονται οριζόντια, εμπρός και πίσω από το δείγμα και στις θέσεις που υποδεικνύονται στο σχήμα 1. Σε κάθε θέση, στερεώνεται μια θηλιά κλωστής έτσι ώστε τα δύο τμήματα να απέχουν 1 mm και 5 mm από το επίπεδο της πρόσοψης του δείγματος.

    Κάθε θηλιά συνδέεται με κατάλληλη συσκευή χρονομέτρησης. Τα νήματα πρέπει να βρίσκονται υπό κατάλληλη ένταση ώστε να διατηρείται η σχετική τους θέση ως προς το δείγμα.

    4.5.   Η φλόγα εφαρμόζεται στο δείγμα για 5 δευτερόλεπτα. Θεωρείται ότι έχει επέλθει ανάφλεξη, εάν το δείγμα εξακολουθεί να φλέγεται για 5 δευτερόλεπτα μετά την απομάκρυνση της φλόγας ανάφλεξης. Εάν δεν επέλθει ανάφλεξη, η φλόγα εφαρμόζεται για 15 δευτερόλεπτα σε άλλο εγκλιματισμένο δείγμα.

    4.6.   Εάν οποιοδήποτε αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε σειρά τριών δειγμάτων υπερβαίνει το ελάχιστο αποτέλεσμα κατά 50 %, τότε υποβάλλεται σε δοκιμή άλλη μια σειρά τριών δειγμάτων σε σχέση με αυτή την κατεύθυνση ή όψη. Εάν ένα ή δύο δείγματα σε οποιαδήποτε σειρά τριών δειγμάτων δεν καταφέρει να καεί έως το επάνω νήμα ένδειξης, τότε υποβάλλεται σε δοκιμή άλλη μια σειρά τριών δειγμάτων σε σχέση με αυτή την κατεύθυνση ή όψη.

    4.7.   Μετριούνται οι ακόλουθοι χρόνοι σε δευτερόλεπτα:

    α)

    ο χρόνος μεταξύ της έναρξης της εφαρμογής της φλόγας ανάφλεξης και της αποκοπής ενός από τα πρώτα νήματα ένδειξης (t1

    β)

    ο χρόνος μεταξύ της έναρξης της εφαρμογής της φλόγας ανάφλεξης και της αποκοπής ενός από τα δεύτερα νήματα ένδειξης (t2

    γ)

    ο χρόνος μεταξύ της έναρξης της εφαρμογής της φλόγας ανάφλεξης και της αποκοπής ενός από τα τρίτα νήματα ένδειξης (t3).

    4.8.   Εάν το δείγμα δεν ανάψει ή δεν συνεχίσει να καίγεται μετά το σβήσιμο του καυστήρα ή εάν η φλόγα σβήσει πριν καταστρέψει ένα από τα πρώτα νήματα ένδειξης, έτσι ώστε να μην είναι δυνατό να μετρηθεί η διάρκεια της καύσης, θεωρείται ότι η ταχύτητα καύσης είναι 0 mm/min.

    4.9.   Εάν το δείγμα δεν ανάψει και οι φλόγες του υπό καύση δείγματος φτάσουν στο ύψος των τρίτων νημάτων ένδειξης χωρίς να καταστρέψουν τα πρώτα και δεύτερα νήματα ένδειξης (π.χ. λόγω των χαρακτηριστικών λεπτού δείγματος υλικού), η ταχύτητα καύσης θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερη από 100 mm/min.

    5.   ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Στην έκθεση της δοκιμής καταγράφονται τα παρατηρηθέντα φαινόμενα, στα οποία περιλαμβάνονται:

    α)

    οι χρονικές διάρκειες της καύσης: t1, t2 και t3 σε δευτερόλεπτα, και

    β)

    τα αντίστοιχα μήκη των καμένων αποστάσεων: d1, d2 και d3 σε mm.

    Η ταχύτητα καύσης V1 και οι ταχύτητες V2 και V3, κατά περίπτωση, υπολογίζονται (για κάθε δείγμα, εάν η φλόγα φθάσει τουλάχιστον σε ένα από τα πρώτα νήματα ένδειξης) ως εξής:

    Vi = 60 di/ti (mm/min)

    Λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη ταχύτητα καύσης V1, V2 και V3.

    Σχήμα 1

    Φορείο δείγματος

    (Διαστάσεις σε χιλιοστόμετρα)

    Image

    Κείμενο της εικόνας

    Σχήμα 2

    Θέση καυστήρα κατά την ανάφλεξη

    (Διαστάσεις σε χιλιοστόμετρα)

    Image

    Κείμενο της εικόνας

    Σχήμα 3

    Καυστήρας αερίου

    (Διαστάσεις σε χιλιοστόμετρα)

    Image

    Κείμενο της εικόνας

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 9

    ΔΟΚΙΜΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΝΑ ΑΠΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ Ή ΤΑ ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ

    1.   ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

    Το παρόν παράρτημα περιλαμβάνει τις προδιαγραφές σχετικά με τη δοκιμή στην οποία υποβάλλονται τα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται στο διαμέρισμα του κινητήρα και σε οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης.

    2.   ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΤΗ ΔΙΕΠΟΥΝ

    2.1.   Τα δείγματα δοκιμής είναι: 140 mm × 140 mm.

    2.2.   Το πάχος των δειγμάτων είναι 5 mm. Εάν το πάχος του δείγματος δοκιμής είναι μεγαλύτερο από 5 mm, μειώνεται στα 5 mm με μηχανική επεξεργασία της επιφάνειας που δεν βλέπει προς το διαμέρισμα του κινητήρα ή οποιοδήποτε χωριστό διαμέρισμα προορίζεται για θερμαντήρα καύσης.

    2.3.   Το υγρό δοκιμής είναι καύσιμο ντίζελ σύμφωνα με το πρότυπο EN 590:1999 (καύσιμα του εμπορίου) ή εναλλακτικά καύσιμο ντίζελ σύμφωνα με τον κανονισμό αριθ. 83 (παράρτημα 10: προδιαγραφές καυσίμων αναφοράς).

    2.4.   Υποβάλλονται στη δοκιμή τέσσερα δείγματα.

    3.   ΣΥΣΚΕΥΗ (ΒΛΕΠΕ ΣΧΗΜΑΤΑ 4α ΚΑΙ 4β)

    Η συσκευή δοκιμής αποτελείται από:

    A

    πλάκα βάσης με σκληρότητα τουλάχιστον 70 Shore D·

    B

    απορροφητική επιφάνεια επάνω στην πλάκα βάσης (π.χ. χαρτί)·

    C

    μεταλλικό κύλινδρο (εσωτερικής διαμέτρου 120 mm, εξωτερικής διαμέτρου 130 mm, ύψους 50 mm), ο οποίος πληρώνεται με το υγρό δοκιμής·

    D-D'

    δύο κοχλίες με περικόχλια·

    E

    το δείγμα δοκιμής·

    F

    πλάκα κορυφής.

    4.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    4.1.   Το δείγμα δοκιμής και η συσκευή εγκλιματίζονται για 24 ώρες τουλάχιστον σε θερμοκρασία 23 °C ± 2 °C και σχετική υγρασία 50 ± 5 % και διατηρούνται υπό τις συνθήκες αυτές μέχρι τη χρονική στιγμή έναρξης της δοκιμής.

    4.2.   Το δείγμα δοκιμής ζυγίζεται.

    4.3.   Το δείγμα δοκιμής, με την ανώτερη εκτεθειμένη όψη του, τοποθετείται στη βάση της συσκευής στερεώνοντας τον μεταλλικό κύλινδρο στο κέντρο με επαρκή πίεση στους κοχλίες. Δεν πρέπει να υπάρχει διαρροή του υγρού δοκιμής.

    4.4.   Ο μεταλλικός κύλινδρος πληρώνεται με το υγρό δοκιμής έως ένα ύψος 20 mm και το σύστημα αφήνεται σε ανάπαυση επί 24 ώρες.

    4.5.   Το υγρό δοκιμής και το δείγμα δοκιμής αφαιρούνται από τη συσκευή. Εάν βρεθούν κατάλοιπα του υγρού δοκιμής στο δείγμα δοκιμής αφαιρείται χωρίς συμπίεση του δείγματος δοκιμής.

    4.6.   Το δείγμα δοκιμής ζυγίζεται.

    Σχήμα 4α

    Συσκευή δοκιμής της ιδιότητας απώθησης καυσίμων ή λιπαντικών

    (Διαστάσεις σε χιλιοστόμετρα)

    Image

    Σχήμα 4β

    Συσκευή δοκιμής της ιδιότητας απώθησης καυσίμων ή λιπαντικών

    (Πλευρική όψη)

    Image

    Top