EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42010X0630(01)

Κανονισμός αριθ. 61 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ΗΕ) — Ενιαίες διατάξεις για την έγκριση επαγγελματικών οχημάτων όσον αφορά τις εξωτερικές προεξοχές τους προσθίως του οπίσθιου φατνώματος του θαλάμου οδήγησης αυτών

ΕΕ L 164 της 30.6.2010, p. 1–17 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/61(2)/oj

30.6.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 164/1


Μόνο τα πρωτότυπα κείμενα της ΟΕΕ/ΗΕ έχουν νομική ισχύ δυνάμει του διεθνούς δημόσιου δικαίου. Το καθεστώς και η ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού πρέπει να ελέγχονται στην τελευταία έκδοση του εγγράφου που αφορά την κατάσταση προσχώρησης στους κανονισμούς της ΟΕΕ/ΗΕ, δηλαδή του εγγράφου TRANS/WP.29/343, το οποίο διατίθεται στο δικτυακό τόπο:

http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html

Κανονισμός αριθ. 61 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ΗΕ) — Ενιαίες διατάξεις για την έγκριση επαγγελματικών οχημάτων όσον αφορά τις εξωτερικές προεξοχές τους προσθίως του οπίσθιου φατνώματος του θαλάμου οδήγησης αυτών

Ενσωματώνει όλα τα έγκυρα κείμενα έως:

Συμπλήρωμα 1 στην αρχική έκδοση του κανονισμού — Ημερομηνία έναρξης ισχύος: 10 Οκτωβρίου 2006

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

1.

Πεδίο εφαρμογής και σκοπός

2.

Ορισμοί

3.

Αίτηση για έγκριση

4.

Έγκριση

5.

Γενικές προδιαγραφές

6.

Ειδικές προδιαγραφές

7.

Τροποποίηση του τύπου του οχήματος

8.

Συμμόρφωση της παραγωγής

9.

Κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της παραγωγής

10.

Οριστική παύση της παραγωγής

11.

Ονομασίες και διευθύνσεις των διοικητικών υπηρεσιών και των τεχνικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη διεξαγωγή δοκιμών έγκρισης

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Παράρτημα 1 —

Κοινοποίηση σχετικά με την έγκριση (ή την απόρριψη ή την ανάκληση της έγκρισης ή την οριστική παύση της παραγωγής) τύπου οχήματος όσον αφορά τις εξωτερικές προεξοχές του σύμφωνα με τον κανονισμό αριθ. 61

Παράρτημα 2 —

Διάταξη του σήματος έγκρισης

Παράρτημα 3 —

Διαδικασία για τον προσδιορισμό του σημείου «Η» και της πραγματικής γωνίας κλίσης του ερεισίνωτου και για την εξακρίβωση της σχέσης τους προς το σημείο «R» και την προβλεπόμενη γωνία κλίσης του ερεισίνωτου

Παράρτημα 4 —

Μέτρηση προεξοχών και αποστάσεων

1.   ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ

1.1.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στις εξωτερικές προεξοχές επαγγελματικών οχημάτων των κατηγοριών N1, N2 και N3  (1) και περιορίζεται στην «εξωτερική επιφάνεια» όπως ορίζεται κατωτέρω.

Δεν εφαρμόζεται στους εξωτερικούς καθρέπτες οδήγησης, περιλαμβανομένων των στηριγμάτων τους, ούτε στα παρελκόμενα όπως οι κεραίες και οι σχάρες αποσκευών.

1.2.   Σκοπός του παρόντος κανονισμού είναι να μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης ή η σοβαρότητα σωματικών βλαβών σε άτομο που έρχεται σε επαφή με την εξωτερική επιφάνεια του οχήματος σε περίπτωση πρόσκρουσης.

2.   ΟΡΙΣΜΟΙ

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού:

2.1.

Ως «εξωτερική επιφάνεια» νοείται το μέρος του οχήματος προσθίως του πίσω φατνώματος του θαλάμου οδήγησης, όπως ορίζεται στην παράγραφο 2.5 κατωτέρω, με εξαίρεση το πίσω φάτνωμα, και περιλαμβάνει στοιχεία όπως είναι τα πρόσθια φτερά, οι πρόσθιοι προφυλακτήρες και οι πρόσθιοι τροχοί.

2.2.

Ως «έγκριση οχήματος» νοείται η έγκριση ενός τύπου οχήματος όσον αφορά τις εξωτερικές προεξοχές του.

2.3.

Ως «τύπος οχήματος»νοούνται τα οχήματα με κινητήρα που δεν παρουσιάζουν μεταξύ τους ουσιώδεις διαφορές ως προς την «εξωτερική επιφάνεια».

2.4.

Ως «θάλαμος οδήγησης» νοείται το μέρος του αμαξώματος που αποτελεί τον ιδιαίτερο χώρο για τον οδηγό και τους επιβάτες, όπου περιλαμβάνονται και οι θύρες.

2.5.

Ως «πίσω φάτνωμα του θαλάμου οδήγησης» νοείται το απώτερο οπίσθιο τμήμα της εξωτερικής επιφάνειας του θαλάμου οδηγού και επιβατών. Όπου δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η θέση του πίσω φατνώματος του θαλάμου, αυτή θα λογίζεται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ότι συμπίπτει με το κατακόρυφο εγκάρσιο επίπεδο που βρίσκεται 50 cm πίσω από το σημείο «R» του καθίσματος του οδηγού, με το κάθισμα, αν είναι ρυθμιζόμενο, τοποθετημένο στην έσχατη προς τα πίσω θέση οδήγησης (βλέπε παράρτημα 3). Ο κατασκευαστής μπορεί πάντως, ύστερα από σύμφωνη γνώμη των τεχνικών υπηρεσιών, να ζητήσει μια εναλλακτική απόσταση, αν η απόσταση των 50 cm μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ακατάλληλη για ένα συγκεκριμένο όχημα (2).

2.6.

Ως «επίπεδο αναφοράς» νοείται το οριζόντιο επίπεδο που διέρχεται διαμέσου του κέντρου των πρόσθιων τροχών, ή το οριζόντιο επίπεδο που βρίσκεται σε ύψος 50 cm από το έδαφος, όποιο από τα δύο βρίσκεται χαμηλότερα.

2.7.

Ως «γραμμή δαπέδου» νοείται μια γραμμή που προσδιορίζεται ως εξής:

 

Όταν ένας κώνος κατακόρυφου άξονα απροσδιόριστου ύψους, του οποίου η ακμή σχηματίζει γωνία 15° με την κατακόρυφο, κινηθεί περί την εξωτερική επιφάνεια του έμφορτου οχήματος έτσι ώστε να παραμένει εφαπτόμενος με την εξωτερική επιφάνεια του αμαξώματος όσο το δυνατόν χαμηλότερα, τότε η γραμμή δαπέδου είναι το γεωμετρικό ίχνος των σημείων επαφής.

 

Κατά τον προσδιορισμό της γραμμής δαπέδου δεν λαμβάνονται υπόψη οι σωλήνες εξάτμισης, οι τροχοί ή τα λειτουργικά μηχανικά στοιχεία που είναι προσαρμοσμένα στο κάτω μέρος του αμαξώματος, όπως τα σημεία στερέωσης γρύλλου, οι βάσεις των συστημάτων ανάρτησης ή τα προσαρτήματα που χρησιμοποιούνται για ρυμούλκηση του οχήματος ή σε περίπτωση βλάβης. Τα κενά μέσα από τα οποία περνούν οι τροχοί θεωρείται ότι πληρούνται από μια νοητή επιφάνεια που προεκτείνει, χωρίς διακοπή, τις παρακείμενες εξωτερικές επιφάνειες. Κατά τον προσδιορισμό της γραμμής δαπέδου λαμβάνονται υπόψη οι πρόσθιοι προφυλακτήρες. Αναλόγως του τύπου των οχημάτων, το ίχνος της γραμμής δαπέδου μπορεί να βρίσκεται είτε στο εξωτερικό άκρο της προβολής του προφυλακτήρα είτε στο φάτνωμα του αμαξώματος κάτω από τον προφυλακτήρα. Όπου υπάρχουν δύο ή περισσότερα σημεία επαφής ταυτοχρόνως, για τον καθορισμό της γραμμής δαπέδου χρησιμοποιείται το χαμηλότερο σημείο επαφής.

2.8.

Ως «ακτίνα καμπυλότητας» νοείται η ακτίνα του τόξου ενός κύκλου που προσομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στη στρογγυλεμένη μορφή του υπό εξέταση εξαρτήματος.

3.   ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ

3.1.   Η αίτηση για έγκριση τύπου οχήματος όσον αφορά τις εξωτερικές προεξοχές υποβάλλεται από τον κατασκευαστή του οχήματος ή από δεόντως εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του.

3.2.   Η αίτηση συνοδεύεται από τα κατωτέρω αναφερόμενα έγγραφα εις τριπλούν:

3.2.1.

φωτογραφίες του πρόσθιου μέρους και των πλευρικών μερών του οχήματος

3.2.2.

παραστατικά σχέδια της εξωτερικής επιφάνειας τα οποία, κατά τη γνώμη των τεχνικών υπηρεσιών, είναι αναγκαία για να αποδειχθεί η συμμόρφωση με τις διατάξεις των κατωτέρω παραγράφων 5 και 6.

3.3.   Ο αιτών προσκομίζει στην τεχνική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή της δοκιμής έγκρισης:

3.3.1.

ένα όχημα αντιπροσωπευτικό του προς έγκριση τύπου και το εξάρτημα ή τα εξαρτήματα του οχήματος που θεωρούνται ουσιώδη για τη διεξαγωγή των ελέγχων και δοκιμών που απαιτεί ο παρών κανονισμός, ή

3.3.2.

ορισμένα εξαρτήματα και δείγματα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, αν ζητηθούν από την τεχνική υπηρεσία.

4.   ΕΓΚΡΙΣΗ

4.1.   Εάν το όχημα που υποβάλλεται προς έγκριση δυνάμει του παρόντος κανονισμού πληροί τις απαιτήσεις των κατωτέρω παραγράφων 5 και 6, χορηγείται έγκριση του συγκεκριμένου τύπου οχήματος.

4.2.   Σε κάθε εγκεκριμένο τύπο εκχωρείται αριθμός έγκρισης. Τα πρώτα δύο ψηφία (επί του παρόντος 00, τα οποία αντιστοιχούν στον κανονισμό στην αρχική του έκδοση) υποδηλώνουν τη σειρά τροποποιήσεων που ενσωματώνουν τις πλέον πρόσφατες σημαντικές τεχνικές τροποποιήσεις στον κανονισμό κατά την έκδοση της έγκρισης. Το ίδιο συμβαλλόμενο μέρος δεν δύναται να εκχωρήσει τον ίδιο αριθμό για ίδιο τύπο οχήματος με διαφορετική εξωτερική επιφάνεια ή για άλλο τύπο οχήματος.

4.3.   Στα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό γνωστοποιείται η κοινοποίηση έγκρισης ή απόρριψης της έγκρισης τύπου οχήματος σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, μέσω εντύπου σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος 1 του παρόντος κανονισμού και μέσω των σχεδίων και των φωτογραφιών που παρατίθενται στις παραγράφους 3.2.1 και 3.2.2 και υποβάλλονται από τον αιτούντα την έγκριση, σε μέγεθος όχι μεγαλύτερο του A4 (210 × 297 mm) ή διπλωμένο ώστε να επιτυγχάνεται το εν λόγω μέγεθος και σε κατάλληλη κλίμακα.

4.4.   Σε κάθε όχημα που συμφωνεί με εγκεκριμένο βάσει του παρόντος κανονισμού τύπο οχήματος τοποθετείται, σε σημείο εμφανές και εύκολα προσπελάσιμο το οποίο καθορίζεται στο έντυπο της έγκρισης, διεθνές σήμα έγκρισης αποτελούμενο από:

4.4.1.

έναν κύκλο που περικλείει το γράμμα «E» και ακολουθείται από τον διακριτικό αριθμό της χώρας που χορήγησε την έγκριση (3),

4.4.2.

τον αριθμό του παρόντος κανονισμού, ακολουθούμενο από το γράμμα «R», μια παύλα και τον αριθμό έγκρισης στα δεξιά του κύκλου που περιγράφεται στην παράγραφο 4.4.1.

4.5.   Εάν το όχημα συμμορφώνεται προς τύπο οχήματος που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο ενός ή περισσοτέρων άλλων κανονισμών προσαρτημένων στη συμφωνία, στη χώρα η οποία χορήγησε έγκριση δυνάμει του παρόντος κανονισμού, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται το σύμβολο που καθορίζεται στην παράγραφο 4.4.1. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κανονισμός και οι αριθμοί έγκρισης, καθώς και τα επιπλέον σύμβολα όλων των κανονισμών δυνάμει των οποίων έχει χορηγηθεί έγκριση στη χώρα η οποία χορήγησε έγκριση δυνάμει του παρόντος κανονισμού, τίθενται σε κατακόρυφες στήλες στα δεξιά του συμβόλου που ορίζεται στην παράγραφο 4.4.1.

4.6.   Το σήμα έγκρισης και το πρόσθετο σύμβολο πρέπει να είναι ευανάγνωστα και ανεξίτηλα.

4.7.   Το σήμα έγκρισης πρέπει να τίθεται πλησίον ή επάνω στην πινακίδα με τα στοιχεία του οχήματος που τοποθετεί ο κατασκευαστής.

4.8.   Στο παράρτημα 2 του παρόντος κανονισμού παρατίθενται παραδείγματα διατάξεων των σημάτων έγκρισης.

5.   ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

5.1.   Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού δεν έχουν εφαρμογή στα μέρη της εξωτερικής επιφανείας του οχήματος τα οποία, με το όχημα κενό και με κλειστές τις θύρες, τα παράθυρα, και τις θυρίδες πρόσβασης στο θάλαμο οδήγησης κ.λπ.:

5.1.1.

είτε βρίσκονται εκτός μιας ζώνης που έχει ανώτατο όριο ένα οριζόντιο επίπεδο σε θέση 2 m υπεράνω του εδάφους και κατώτερο όριο είτε το επίπεδο αναφοράς που ορίζεται στην παράγραφο 2.6 είτε τη γραμμή δαπέδου που ορίζεται στην παράγραφο 2.7, κατ’ εκλογή του κατασκευαστή

5.1.2.

είτε βρίσκονται σε σημείο τέτοιο που, σε συνθήκες στάσης, δεν μπορούν να έλθουν σε επαφή με σφαίρα διαμέτρου 100 mm.

5.1.3.

Στις περιπτώσεις όπου το επίπεδο αναφοράς είναι το κατώτερο όριο της ζώνης, λαμβάνονται μόνο υπόψη τα μέρη του οχήματος που βρίσκονται ανάμεσα σε δύο κατακόρυφα επίπεδα, το ένα εφαπτόμενο της εξωτερικής επιφανείας του οχήματος και το άλλο παράλληλο προς αυτό σε απόσταση 80 mm προς το εσωτερικό του οχήματος.

5.2.   Η εξωτερική επιφάνεια του οχήματος δεν πρέπει να παρουσιάζει κανένα στοιχείο που κατευθύνεται προς τα έξω και είναι δυνατόν να κτυπήσει πεζούς, ποδηλάτες ή μοτοσυκλετιστές.

5.3.   Τα εξαρτήματα που καθορίζονται στην κατωτέρω παράγραφο 6 δεν πρέπει να παρουσιάζουν κατευθυνόμενα προς τα έξω αιχμηρά ή κοφτερά μέρη ή προεξοχές με σχήμα, διαστάσεις, κατεύθυνση ή σκληρότητα που αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης ή τη σοβαρότητα σωματικών βλαβών σε άτομο που θα κτυπηθεί από την εξωτερική επιφάνεια ή θα έρθει σε επαφή με αυτή σε περίπτωση σύγκρουσης.

5.4.   Οι προεξοχές της εξωτερικής επιφάνειας με σκληρότητα όχι μεγαλύτερη των 60 βαθμών Shore A μπορούν να έχουν ακτίνα καμπυλότητας μικρότερη από τις τιμές που καθορίζονται στην κατωτέρω παράγραφο 6.

6.   ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

6.1.   Διακοσμητικά στοιχεία, εμπορικά σύμβολα, γράμματα και αριθμοί εμπορικών σημάνσεων.

6.1.1.

Τα διακοσμητικά στοιχεία, τα εμπορικά σύμβολα, τα γράμματα και οι αριθμοί εμπορικών σημάνσεων δεν πρέπει να έχουν πουθενά ακτίνα καμπυλότητας μικρότερη των 2,5 mm. Η προδιαγραφή αυτή δεν ισχύει για τα ανωτέρω εξαρτήματα όταν δεν προεξέχουν περισσότερο από 5 mm από την περιβάλλουσα επιφάνεια, οπωσδήποτε, όμως, στην περίπτωση αυτή οι κατευθυνόμενες προς τα έξω αιχμηρές ακμές πρέπει να είναι αμβλυμένες.

6.1.2.

Τα διακοσμητικά στοιχεία, τα εμπορικά σύμβολα, τα γράμματα και οι αριθμοί εμπορικών σημάνσεων που προεξέχουν περισσότερο από 10 mm από την περιβάλλουσα επιφάνεια πρέπει να υποχωρούν, να αποσπώνται ή να διπλώνονται όταν ασκείται δύναμη 10 daN κατά οποιαδήποτε διεύθυνση στο πλέον προεξέχον σημείο τους σε ένα επίπεδο κατά προσέγγιση παράλληλο προς την επιφάνεια όπου είναι προσαρμοσμένα.

Για την άσκηση δύναμης 10 daN χρησιμοποιείται έμβολο με επίπεδο άκρο διαμέτρου το πολύ 50 mm ή, στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιείται ισοδύναμη μέθοδος. Μετά την υποχώρηση, την απόσπαση ή το δίπλωμα των διακοσμητικών στοιχείων, κανένα εναπομένον μέρος δεν πρέπει να προεξέχει περισσότερο από 10 mm ούτε να έχει αιχμηρές, έντονα προβάλλουσες ή κοφτερές ακμές.

6.2.   Γείσα και πλαίσια προβολέων

6.2.1.

Τα προεξέχοντα γείσα και πλαίσια επιτρέπονται στους προβολείς υπό την προϋπόθεση ότι η προβολή τους σε σχέση με την εξωτερική διαφανή επιφάνεια του προβολέα δεν υπερβαίνει τα 30 mm και ότι η ακτίνα καμπυλότητάς τους θα είναι παντού τουλάχιστον 2,5 mm.

6.2.2.

Οι προβολείς που διά μετατοπίσεως εισχωρούν στο εσωτερικό του αμαξώματος πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της ανωτέρω παραγράφου 6.2.1 τόσο στη θέση λειτουργίας όσο και στη θέση αναδίπλωσης.

6.2.3.

Οι διατάξεις της παραγράφου 6.2.1 δεν έχουν εφαρμογή στους προβολείς που είναι τοποθετημένοι σε εσοχές του αμαξώματος ή υπερκαλύπτονται από το αμάξωμα, εφόσον το αμάξωμα πληροί τις προδιαγραφές της ανωτέρω παραγράφου 5.2.

6.3.   Εσχάρες

Τα μέρη των εσχαρών πρέπει να έχουν ακτίνα καμπυλότητας:

τουλάχιστον 2,5 mm, αν η απόσταση μεταξύ διαδοχικών μερών είναι μεγαλύτερη από 40 mm

τουλάχιστον 1 mm, όταν η απόσταση είναι μεταξύ 25 mm και 40 mm

τουλάχιστον 0,5 mm, όταν η απόσταση είναι μικρότερη από 25 mm.

6.4.   Υαλοκαθαριστήρες και καθαριστήρες προβολέων

6.4.1.

Οι υαλοκαθαριστήρες και οι καθαριστήρες προβολέων πρέπει να είναι στερεωμένοι κατά τρόπο ώστε οι άξονες των μάκτρων να έχουν προστατευτικό περίβλημα με ακτίνα καμπυλότητας τουλάχιστον 2,5 mm και εμβαδόν τουλάχιστον 150 mm2 μετρούμενο στην προβολή τομής που δεν απέχει περισσότερο από 6,5 mm από το πλέον προεξέχον σημείο.

6.4.2.

Τα ακροφύσια των αναβρυτήρων καθαρισμού υαλοπινάκων και προβολέων πρέπει να έχουν ακτίνα καμπυλότητας τουλάχιστον 2,5 mm. Όσα προεξέχουν λιγότερο από 5 mm θα έχουν τις προς τα έξω ακμές αμβλυμένες.

6.5.   Προστατευτικές διατάξεις (προφυλακτήρες)

6.5.1.

Τα άκρα των πρόσθιων προστατευτικών διατάξεων πρέπει να είναι στραμμένα προς την εξωτερική επιφάνεια του αμαξώματος.

6.5.2.

Τα κατασκευαστικά στοιχεία των πρόσθιων προστατευτικών διατάξεων πρέπει να είναι σχεδιασμένα κατά τρόπο ώστε όλες οι άκαμπτες επιφάνειες που βλέπουν προς τα έξω να έχουν ακτίνα καμπυλότητας τουλάχιστον 5 mm.

6.5.3.

Στοιχεία εξοπλισμού, όπως τα άγκιστρα ρυμούλκησης και τα βαρούλκα, δεν πρέπει να εξέχουν πέρα από την πλέον πρόσθια επιφάνεια του προφυλακτήρα. Τα βαρούλκα, ωστόσο, μπορούν να εξέχουν από την πλέον πρόσθια επιφάνεια του προφυλακτήρα, αρκεί να είναι καλυμμένα, όταν δεν χρησιμοποιούνται, με κατάλληλο προστατευτικό περίβλημα, με ακτίνα καμπυλότητας τουλάχιστον 2,5 mm.

6.5.4.

Οι απαιτήσεις της παραγράφου 6.5.2 δεν έχουν εφαρμογή στα εξαρτήματα του προφυλακτήρα ή στα εξαρτήματα που είναι προσαρμοσμένα ή τοποθετημένα μέσα στον προφυλακτήρα και τα οποία εξέχουν λιγότερο από 5 mm. Οι ακμές των διατάξεων που προεξέχουν λιγότερο από 5 mm πρέπει να είναι αμβλυμένες. Για τα εξαρτήματα που είναι προσαρμοσμένα στους προφυλακτήρες και αναφέρονται σε άλλες παραγράφους του παρόντος κανονισμού εξακολουθούν να ισχύουν οι επιμέρους απαιτήσεις που περιέχονται στον παρόντα κανονισμό.

6.6.   Χειρολαβές, στροφείς και κουμπιά ανοίγματος των θυρών, των χώρων αποσκευών και του καλύμματος της μηχανής, των κινητών στοιχείων ανοιγμάτων και των κινητών φύλλων πρόσβασης και χειρολαβές ανόδου

6.6.1.

Τα ανωτέρω εξαρτήματα δεν πρέπει να προεξέχουν περισσότερο από: 30 mm στην περίπτωση των κουμπιών, 70 mm στην περίπτωση των χειρολαβών ανόδου και των στερεωτικών στοιχείων του καλύμματος της μηχανής και 50 mm σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Πρέπει δε να έχουν ακτίνες καμπυλότητας τουλάχιστον 2,5 mm.

6.6.2.

Αν οι πλευρικές θυρολαβές (πόμολα) λειτουργούν με περιστροφή, πρέπει να πληρούν μια από τις ακόλουθες δύο απαιτήσεις:

6.6.2.1.

Στην περίπτωση των θυρολαβών που στρέφονται παράλληλα με το επίπεδο της θύρας, το ελεύθερο άκρο τους πρέπει να κατευθύνεται προς τα πίσω. Το άκρο των θυρολαβών του είδους αυτού πρέπει να στρέφεται προς το επίπεδο της θύρας και να βρίσκεται σε προστατευτικό περίβλημα ή σε εσοχή.

6.6.2.2.

Οι θυρολαβές που στρέφονται προς τα έξω σε οποιαδήποτε κατεύθυνση μη παράλληλη με το επίπεδο της θύρας πρέπει να περιβάλλονται, όταν βρίσκονται στη θέση κλεισίματος, από προστατευτικό περίβλημα ή να είναι τοποθετημένες σε εσοχή. Το ελεύθερο άκρο πρέπει να κατευθύνεται είτε προς τα πίσω είτε προς τα κάτω.

Ωστόσο, είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές χειρολαβές που δεν πληρούν την τελευταία αυτή προδιαγραφή εάν:

έχουν ανεξάρτητο μηχανισμό επιστροφής,

σε περίπτωση βλάβης του μηχανισμού αυτού, δεν προεξέχουν περισσότερο από 15 mm,

έχουν, στη θέση ανοίγματος, ακτίνα καμπυλότητας τουλάχιστον 2,5 mm (αυτό δεν είναι υποχρεωτικό αν στη μέγιστη θέση ανοίγματος η προεξοχή είναι μικρότερη από 5 mm, οπότε οι γωνίες των εξαρτημάτων τα οποία είναι στραμμένα προς τα έξω πρέπει να είναι αμβλυμένες),

η επιφάνεια του ελεύθερου άκρου τους, μετρούμενη σε απόσταση μικρότερη από 6,5 mm από το πλέον προεξέχον σημείο, δεν είναι μικρότερη από 150 mm2.

6.7.   Σκαλιά και σκαλοπάτια

Οι ακμές των σκαλιών και των σκαλοπατιών πρέπει να είναι στρογγυλεμένες.

6.8.   Πλευρικοί εκτροπείς αέρα και βροχής και αντιρρυπαντικοί εκτροπείς αέρα των παραθύρων.

Οι ακμές που μπορούν να κατευθύνονται προς τα έξω πρέπει να έχουν ακτίνα καμπυλότητας τουλάχιστον 1 mm.

6.9.   Ακμές από λαμαρίνα

Οι ακμές από λαμαρίνα επιτρέπονται, αρκεί το άκρο τους να είναι διπλωμένο προς το αμάξωμα, κατά τρόπο ώστε να μην μπορεί να τις αγγίζει σφαίρα διαμέτρου 100 mm, ή να είναι εφοδιασμένες με προστατευτικό κάλυμμα με ακτίνα καμπυλότητας τουλάχιστον 2,5 mm.

6.10.   Περικόχλια (παξιμάδια) των τροχών, καλύμματα ακραξονίων και προστατευτικές διατάξεις

6.10.1.

Τα περικόχλια (παξιμάδια) των τροχών, τα καλύμματα ακραξονίων και οι προστατευτικές διατάξεις δεν πρέπει να παρουσιάζουν προεξοχές υπό μορφή πτερυγίων.

6.10.2.

Όταν το όχημα κινείται σε ευθεία γραμμή, κανένα μέρος των τροχών, πλην των ελαστικών επισώτρων, που διέρχεται από τους άξονες περιστροφής τους, δεν πρέπει να προεξέχει από την κατακόρυφη προβολή σε οριζόντιο επίπεδο της ακμής του φατνώματος του αμαξώματος που βρίσκεται επάνω από τον τροχό. Εάν, πάντως, το δικαιολογούν οι λειτουργικές απαιτήσεις, οι προστατευτικές διατάξεις που καλύπτουν τα περικόχλια και τα ακραξόνια μπορούν να εξέχουν από την κατακόρυφη προβολή της ακμής του φατνώματος του αμαξώματος επάνω από τον τροχό, υπό την προϋπόθεση ότι η ακτίνα καμπυλότητας του προεξέχοντος τμήματος είναι τουλάχιστον 5 mm και ότι η προεξοχή πέρα από την κατακόρυφη προβολή της ακμής του αμαξώματος που βρίσκεται επάνω από τον τροχό δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 30 mm.

6.10.3.

Εγκαθίσταται προστατευτική διάταξη ή διατάξεις σύμφωνες με την παράγραφο 6.10.2 ανωτέρω, όταν οι κοχλίες και τα περικόχλια εξέχουν πέρα από την προβολή της εξωτερικής επιφανείας των ελαστικών επισώτρων (μέρος του ελαστικού που βρίσκεται επάνω από το οριζόντιο επίπεδο το οποίο διέρχεται από τον άξονα περιστροφής του τροχού).

6.11.   Σημεία υποδοχής γρύλλου και σωλήνας ή σωλήνες εξάτμισης

6.11.1.

Τα σημεία υποδοχής γρύλλου (αν υπάρχουν) και ο σωλήνας ή οι σωλήνες εξάτμισης δεν πρέπει να προεξέχουν περισσότερο από 10 mm πέρα από την κατακόρυφη προβολή της γραμμής δαπέδου ή από την κατακόρυφη προβολή της τομής του επιπέδου αναφοράς με την εξωτερική επιφάνεια του οχήματος.

6.11.2.

Κατά παρέκκλιση από την ανωτέρω απαίτηση, ένας σωλήνας εξάτμισης μπορεί να προεξέχει περισσότερο από 10 mm αρκεί οι ακμές του στο άκρο να είναι στρογγυλεμένες, με ακτίνα καμπυλότητας τουλάχιστον 2,5 mm.

7.   ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

7.1.   Κάθε τροποποίηση του τύπου του οχήματος πρέπει να κοινοποιείται στη διοικητική υπηρεσία που ενέκρινε τον τύπο οχήματος. Η υπηρεσία αυτή δύναται εν συνεχεία:

7.1.1.

είτε να θεωρήσει ότι οι τροποποιήσεις που επήλθαν δεν ενδέχεται να έχουν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις και ότι το όχημα εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ικανοποιεί τις απαιτήσεις, είτε

7.1.2.

να απαιτήσει την υποβολή περαιτέρω έκθεσης δοκιμής από την αρμόδια για τη διεξαγωγή των δοκιμών τεχνική υπηρεσία.

7.2.   Η επικύρωση ή η απόρριψη της έγκρισης, στην οποία προσδιορίζονται οι τροποποιήσεις, ανακοινώνεται στα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην παράγραφο 4.3 ανωτέρω.

8.   ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

8.1.   Κάθε όχημα που φέρει σήμα έγκρισης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό συμμορφώνεται, όσον αφορά τις εξωτερικές προεξοχές, στον εγκεκριμένο τύπο οχήματος.

8.2.   Για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο 8.1 διενεργείται επαρκής αριθμός τυχαίων ελέγχων σε οχήματα της ίδιας σειράς παραγωγής που φέρουν το σήμα έγκρισης το οποίο απαιτείται από τον παρόντα κανονισμό.

9.   ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

9.1.   Η έγκριση που χορηγείται σε τύπο οχήματος σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό μπορεί να ανακληθεί εφόσον δεν πληρούνται οι απαιτήσεις που ορίζονται στην παράγραφο 6 ανωτέρω ή εφόσον το όχημα αστόχησε στη δοκιμή που προσδιορίζεται στο παράρτημα 3.

9.2.   Εάν κάποιο συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας, το οποίο εφαρμόζει τον παρόντα κανονισμό, ανακαλέσει έγκριση την οποία έχει χορηγήσει κατά το παρελθόν, πρέπει να ενημερώσει άμεσα τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό, μέσω της διαβίβασης αντιγράφου του εντύπου έγκρισης το οποίο φέρει στο τέλος, με ευμεγέθεις χαρακτήρες, την υπογεγραμμένη και χρονολογημένη μνεία «ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ».

10.   ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Εάν ο κάτοχος της έγκρισης διακόψει οριστικά την κατασκευή ενός τύπου οχήματος που έχει εγκριθεί σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, ενημερώνει σχετικά την αρχή που χορήγησε την έγκριση. Αφού λάβει τη σχετική κοινοποίηση, η αρχή ενημερώνει τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό, μέσω της διαβίβασης αντιγράφου του εντύπου έγκρισης το οποίο φέρει στο τέλος, με ευμεγέθεις χαρακτήρες, την υπογεγραμμένη και χρονολογημένη μνεία: «ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ».

11.   ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΕΓΚΡΙΣΗΣ

Τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό οφείλουν να κοινοποιούν στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών τις ονομασίες και τις διευθύνσεις των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών για τη διεξαγωγή των δοκιμών έγκρισης, καθώς και των διοικητικών υπηρεσιών που χορηγούν εγκρίσεις, προς τις οποίες πρέπει να αποστέλλονται τα έντυπα πιστοποίησης της έγκρισης ή της επέκτασης ή της απόρριψης ή της ανάκλησης της έγκρισης που εκδίδονται σε άλλες χώρες.


(1)  Όπως ορίζεται στο παράρτημα 7 του ενοποιημένου ψηφίσματος για την κατασκευή οχημάτων (R.E.3), (έγγραφο TRANS/WP.29/78/Αναθ. 1/Τροπ. 2 όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την τροποποίηση 4).

(2)  Η επιλογή για αίτημα εναλλακτικής απόστασης δεν τροποποιεί το αντικείμενο του παρόντος κανονισμού.

(3)  1 για τη Γερμανία, 2 για τη Γαλλία, 3 για την Ιταλία, 4 για τις Κάτω Χώρες, 5 για τη Σουηδία, 6 για το Βέλγιο, 7 για την Ουγγαρία, 8 για την Τσεχική Δημοκρατία, 9 για την Ισπανία, 10 για τη Σερβία - Μαυροβούνιο, 11 για το Ηνωμένο Βασίλειο, 12 για την Αυστρία, 13 για το Λουξεμβούργο, 14 για την Ελβετία, 15 (κενό), 16 για τη Νορβηγία, 17 για τη Φινλανδία, 18 για τη Δανία, 19 για τη Ρουμανία, 20 για την Πολωνία, 21 για την Πορτογαλία, 22 για την Ομοσπονδία της Ρωσίας, 23 για την Ελλάδα, 24 για την Ιρλανδία, 25 για την Κροατία, 26 για τη Σλοβενία, 27 για τη Σλοβακία, 28 για τη Λευκορωσία, 29 για την Εσθονία, 30 (κενό), 31 για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 32 για τη Λεττονία, 33 (κενό), 34 για τη Βουλγαρία, 35 (κενό), 36 για τη Λιθουανία, 37 για την Τουρκία, 38 (κενό), 39 για το Αζερμπαϊτζάν, 40 για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, 41 (κενό), 42 για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα (οι εγκρίσεις χορηγούνται από τα κράτη μέλη χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο σύμβολο ΟΕΕ), 43 για την Ιαπωνία, 44 (κενό), 45 για την Αυστραλία, 46 για την Ουκρανία, 47 για τη Νότια Αφρική , 48 για τη Νέα Ζηλανδία, 49 για την Κύπρο, 50 για τη Μάλτα, 51 για τη Δημοκρατία της Κορέας, 52 για τη Μαλαισία και 53 για την Ταϊλάνδη. Οι επόμενοι αριθμοί θα χορηγηθούν σε άλλες χώρες σύμφωνα με τη χρονολογική σειρά που θα κυρώσουν ή θα προσχωρήσουν στη συμφωνία σχετικά με την υιοθέτηση ενιαίων όρων για την έγκριση και την αμοιβαία αναγνώριση της έγκρισης εξαρτημάτων και κατασκευαστικών μερών των μηχανοκίνητων οχημάτων, και οι αριθμοί που θα χορηγηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο θα κοινοποιηθούν από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

[μέγιστες διαστάσεις: A4 (210 × 297 mm)]

Image


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ

ΥΠΌΔΕΙΓΜΑ Α

(Βλέπε παράγραφο 4.4 του παρόντος κανονισμού)

Image

ΥΠΌΔΕΙΓΜΑ B

(Βλέπε παράγραφο 4.5 του παρόντος κανονισμού)

Image


(1)  Ο δεύτερος αριθμός δίνεται απλώς ενδεικτικά.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3

Διαδικασία για τον προσδιορισμό του σημείου «Η» και της πραγματικής γωνίας κλίσης του ερεισίνωτου και για την εξακρίβωση της σχέσης τους προς το σημείο «R» και την προβλεπόμενη γωνία κλίσης του ερεισίνωτου

1.   ΟΡΙΣΜΟΙ

1.1.

Ως «σημείο H», το οποίο υποδεικνύει τη θέση ενός καθήμενου επιβάτη εντός του χώρου επιβατών, νοείται το ίχνος, επί διαμήκους κατακόρυφου επιπέδου, του θεωρητικού άξονα περιστροφής μεταξύ των κάτω άκρων και του θώρακα ενός ανθρωπίνου σώματος αναπαριστάμενου με το ανδρείκελο που περιγράφεται στην παράγραφο 3 κατωτέρω.

1.2.

Ως «σημείο R» ή «σημείο αναφοράς καθημένης θέσης» νοείται το υποδεικνυόμενο από τον κατασκευαστή σημείο αναφοράς που:

1.2.1.

έχει συντεταγμένες οι οποίες ορίζονται σε σχέση προς τη δομή του οχήματος

1.2.2.

αντιστοιχεί στη θεωρητική θέση του σημείου περιστροφής κορμού/κάτω άκρων (σημείο «H») για την πλέον χαμηλή και πλέον οπίσθια θέση κανονικής οδήγησης ή χρήσης που υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή του οχήματος για κάθε μία των καθημένων θέσεων που προβλέπονται.

1.3.

Ως «γωνία κλίσης του ερεισίνωτου» νοείται η κλίση του ερεισίνωτου σε σχέση προς την κατακόρυφο.

1.4.

Ως «πραγματική γωνία κλίσης του ερεισίνωτου» νοείται η γωνία που σχηματίζεται από την κατακόρυφο που διέρχεται από το σημείο «H» και από τη γραμμή αναφοράς του κορμού του ανθρωπίνου σώματος που αναπαρίσταται με το περιγραφόμενο στην κατωτέρω παράγραφο 3 ανδρείκελο.

1.5.

Ως «προβλεπομένη γωνία κλίσης του ερεισίνωτου» νοείται η καθοριζόμενη από τον κατασκευαστή του οχήματος γωνία που:

1.5.1.

καθορίζει τη γωνία κλίσης του ερεισίνωτου για την πλέον χαμηλή και πλέον οπίσθια θέση κανονικής οδήγησης ή χρήσης που υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή του οχήματος για κάθε μία των καθημένων θέσεων που προβλέπονται από αυτόν

1.5.2.

σχηματίζεται στο σημείο «R» από την κατακόρυφο και τη γραμμή αναφοράς του κορμού

1.5.3.

αντιστοιχεί θεωρητικά στην πραγματική γωνία κλίσης.

2.   ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ «H» ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΓΩΝΙΩΝ ΚΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΙΣΙΝΩΤΟΥ

2.1.

Για κάθε καθημένη θέση που προβλέπεται από τον κατασκευαστή του οχήματος προσδιορίζεται ένα σημείο «H» και μία πραγματική γωνία κλίσης του ερεισίνωτου. Όταν τα καθίσματα της ιδίας σειράς καθισμάτων είναι δυνατόν να θεωρηθούν ως παρόμοια (πάγκος καθισμάτων, πανομοιότυπα καθίσματα κ.λπ.), για κάθε σειρά καθισμάτων προσδιορίζεται ένα μόνο σημείο «Η» και μία πραγματική γωνία κλίσης του ερεισίνωτου , με το ανδρείκελο που περιγράφεται στην κατωτέρω παράγραφο 3 τοποθετημένο σε θέση που θεωρείται αντιπροσωπευτική της σειράς των καθισμάτων. Η θέση αυτή είναι:

2.1.1.

για την εμπρόσθια σειρά, η θέση του οδηγού

2.1.2.

για την (τις) οπίσθια(-ες) σειρές, μία εξωτερική θέση.

2.2.

Για κάθε προσδιορισμό του σημείου «H» και της πραγματικής γωνίας κλίσης του ερεισίνωτου, το υπό εξέταση κάθισμα τοποθετείται στην πλέον χαμηλή και πλέον οπίσθια θέση κανονικής οδήγησης ή χρήσης που προβλέπεται από τον κατασκευαστή του οχήματος για το κάθισμα αυτό. Το ερεισίνωτο, αν η κλίση του είναι ρυθμιζόμενη, σταθεροποιείται όπως καθορίζεται από τον κατασκευαστή ή, ελλείψει σχετικής προδιαγραφής, κατά τέτοιο τρόπο ώστε η πραγματική γωνία κλίσης να έχει τιμή όσον το δυνατόν πλησιέστερη προς τις 25o ως προς την κατακόρυφο.

3.   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟΥ

3.1.

Χρησιμοποιείται τρισδιάστατο ανδρείκελο του οποίου η μάζα και το περίγραμμα είναι αυτά ενός ενήλικα άνδρα μεσαίου αναστήματος. Το ανδρείκελο αυτό παρουσιάζεται στα σχήματα 1 και 2 κατωτέρω.

3.2.

Το ανδρείκελο αυτό φέρει:

3.2.1.

δύο στοιχεία που υποκαθιστούν το ένα την πλάτη και το άλλο το καθήμενο τμήμα του σώματος, αρθρωμένα κατά έναν άξονα που αντιπροσωπεύει τον άξονα περιστροφής μεταξύ του κορμού και των μηρών. Το ίχνος του άξονα αυτού επί της πλευράς του ανδρείκελου είναι το σημείο «H» του ανδρείκελου.

3.2.2.

Δύο στοιχεία που υποκαθιστούν τα κάτω άκρα και είναι αρθρούμενα προς το στοιχείο που υποκαθιστά το καθήμενο τμήμα του σώματος, και

3.2.3.

δύο στοιχεία που υποκαθιστούν τα πόδια και είναι συνδεδεμένα στις κνήμες με αρθρώσεις που υποκαθιστούν τους αστραγάλους.

3.2.4.

Εξάλλου, το στοιχείο που υποκαθιστά το καθήμενο τμήμα του σώματος είναι εξοπλισμένο με μια στάθμη που επιτρέπει τον έλεγχο του προσανατολισμού του κατά την εγκάρσια κατεύθυνση.

3.3.

Βαρίδια που αναπαριστούν τη μάζα κάθε στοιχείου του σώματος τοποθετούνται στα κατάλληλα σημεία τα οποία αναπαριστούν τα αντίστοιχα κέντρα βάρους, ούτως ώστε να επιτευχθεί συνολική μάζα του ανδρεικέλου 75,6 kg περίπου. Λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα διάφορα βαρίδια παρατίθενται στον πίνακα του σχήματος 2 του προσαρτήματος στο παρόν παράδειγμα.

3.4.

Η γραμμή αναφοράς του κορμού του ανδρεικέλου αναπαρίσταται με ευθεία διερχομένη από το σημείο άρθρωσης του κάτω άκρου με τον κορμό και από το σημείο θεωρητικής άρθρωσης του αυχένα με τον θώρακα (βλέπε σχήμα 1 του προσαρτήματος στο παρόν παράρτημα).

4.   ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟΥ

Το τρισδιάστατο ανδρείκελο τοποθετείται κατά τον ακόλουθο τρόπο:

4.1.

Το όχημα τοποθετείται επί οριζοντίου επιπέδου και τα καθίσματα ρυθμίζονται όπως προσδιορίζεται στην ανωτέρω παράγραφο 2.2.

4.2.

Το προς δοκιμή κάθισμα καλύπτεται με τεμάχιο υφάσματος για τη διευκόλυνση της ορθής τοποθέτησης του ανδρεικέλου.

4.3.

Το ανδρείκελο τοποθετείται καθήμενο στο επιθυμητό κάθισμα ούτως ώστε ο άξονας άρθρωσής του να είναι κάθετος στο διάμηκες επίπεδο συμμετρίας του οχήματος.

4.4.

Τα πόδια του ανδρεικέλου τοποθετούνται κατά τον ακόλουθο τρόπο:

4.4.1.

Στα εμπρόσθια καθίσματα, κατά τρόπο ώστε η στάθμη που ελέγχει την κλίση του καθημένου τμήματος του ανδρεικέλου κατά την εγκάρσια κατεύθυνση να βρίσκεται στην οριζόντια κατεύθυνση.

4.4.2.

Στα οπίσθια καθίσματα, κατά τρόπο ώστε τα πόδια να εφάπτονται, στο μέτρο του εφικτού, με τα μπροστινά καθίσματα. Αν τα πόδια στηρίζονται επί τμημάτων του δαπέδου που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα, το πόδι που έρχεται πρώτο σε επαφή με το εμπρόσθιο κάθισμα χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς και το άλλο πόδι τοποθετείται κατά τρόπο ώστε η στάθμη που ελέγχει την εγκάρσια κλίση του καθημένου τμήματος να βρίσκεται στην οριζόντια κατεύθυνση.

4.4.3.

Εάν το σημείο «Η» προσδιορίζεται σε ενδιάμεσο κάθισμα, τα πόδια τοποθετούνται εκατέρωθεν της προεξοχής στο μέσον του δαπέδου.

4.5.

Τα βαρίδια τοποθετούνται επί των μηρών, η στάθμη που ελέγχει την εγκάρσια κατεύθυνση του καθημένου τμήματος του ανδρεικέλου επαναφέρεται στην οριζόντια κατεύθυνση και τα βαρίδια τοποθετούνται επί του στοιχείου που αντιπροσωπεύει το καθήμενο τμήμα του ανδρεικέλου.

4.6.

Το ανδρείκελο απομακρύνεται από το ερεισίνωτο του καθίσματος μέσω της ράβδου άρθρωσης των γονάτων και η πλάτη του επαναφέρεται προς τα εμπρός. Το ανδρείκελο επανατοποθετείται επί του καθίσματος του οχήματος και ωθείται προς τα πίσω μέχρις ότου συναντήσει αντίσταση. Στη συνέχεια, η πλάτη του ανατρέπεται εκ νέου προς τα πίσω προς το ερεισίνωτο του καθίσματος.

4.7.

Στο ανδρείκελο εφαρμόζεται δύο φορές οριζόντια δύναμη περίπου 10 ± 1 daN. Η φορά και το σημείο άσκησης της δύναμης παρίστανται με ένα μαύρο βέλος στο σχήμα 2.

4.8.

Τα βαρίδια τοποθετούνται επί της αριστεράς και δεξιάς πλευράς και στη συνέχεια τοποθετούνται τα βαρίδια του κορμού. Το εγκάρσιο επίπεδο του ανδρεικέλου διατηρείται στην οριζόντια κατεύθυνση.

4.9.

Το εγκάρσιο επίπεδο του ανδρεικέλου παραμένει στην οριζόντια κατεύθυνση και επαναφέρεται η πλάτη του προς τα εμπρός μέχρις ότου τα βαρίδια του κορμού βρεθούν πάνω από το σημείο «H» κατά τρόπο ώστε να εκμηδενισθεί κάθε τριβή με το ερεισίνωτο του καθίσματος.

4.10.

Η πλάτη του ανδρεικέλου επαναφέρεται προσεκτικά προς τα πίσω κατά τρόπο ώστε να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση. Το εγκάρσιο επίπεδο του ανδρεικέλου διατηρείται στην οριζόντια κατεύθυνση. Σε αντίθετη περίπτωση η παραπάνω διαδικασία πραγματοποιείται εκ νέου.

5.   ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

5.1.

Όταν το ανδρείκελο είναι τοποθετημένο σύμφωνα με την παραπάνω παράγραφο 4, το σημείο «H» και η πραγματική γωνία κλίσης του ερεισίνωτου του καθίσματος του οχήματος είναι το σημείο «H» και η γωνία κλίσης της γραμμής αναφοράς του κορμού του ανδρεικέλου.

5.2.

Οι συντεταγμένες του σημείου «H» σε σχέση προς τρία αμοιβαίως κάθετα επίπεδα και η πραγματική γωνία κλίσης του ερεισίνωτου μετρώνται για να υποβληθούν σε σύγκριση με τα δεδομένα που παρέχονται από τον κατασκευαστή του οχήματος.

6.   ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ «R» ΚΑΙ «H» ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΚΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΙΣΙΝΩΤΟΥ

6.1.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν για το σημείο «Η» και την πραγματική γωνία κλίσης του ερεισίνωτου σύμφωνα με την παράγραφο 5.2 πρέπει να αντιπαραβάλλονται με τις συντεταγμένες του σημείου «R» και με την προβλεπομένη γωνία κλίσης του ερεισίνωτου που υποδεικνύονται από τον κατασκευαστή του οχήματος.

6.2.

Η σχετική θέση των σημείων «R» και «H» και η σχέση μεταξύ της προβλεπομένης γωνίας και της πραγματικής γωνίας κλίσης του ερεισίνωτου θεωρούνται ικανοποιητικές για την υπό δοκιμή καθημένη θέση αν το σημείο «H», όπως αυτό ορίζεται από τις συντεταγμένες του, βρίσκεται εντός ενός ορθογωνίου με πλευρά 50 mm, του οποίου οι διαγώνιοι τέμνονται στο σημείο «R», και εάν η πραγματική γωνία κλίσης του ερεισίνωτου δεν διαφέρει πλέον των 5o από την προβλεπομένη γωνίας κλίσης.

6.2.1.

Αν πληρούνται οι συνθήκες αυτές, το σημείο «R» και η προβλεπομένη γωνία κλίσης χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή και, αν είναι απαραίτητο, η θέση του ανδρεικέλου προσαρμόζεται ώστε το σημείο «H» να συμπίπτει με το σημείο «R» και η πραγματική γωνία κλίσης του ερεισίνωτου να συμπίπτει με την προβλεπομένη γωνία.

6.3.

Αν το σημείο «H» ή η πραγματική γωνία κλίσης του ερεισίνωτου δεν πληροί τις προδιαγραφές της ανωτέρω παραγράφου 6.2, πραγματοποιούνται δύο άλλοι προσδιορισμοί του σημείου «H» ή της πραγματικής γωνίας κλίσης. Αν τα αποτελέσματα δύο εξ αυτών των τριών προσδιορισμών πληρούν τις προδιαγραφές, το αποτέλεσμα της δοκιμής θεωρείται ικανοποιητικό.

6.4.

Αν τα αποτελέσματα των δύο τουλάχιστον εκ των τριών προσδιορισμών δεν πληρούν τις προδιαγραφές της παραγράφου 6.2, το αποτέλεσμα της δοκιμής θεωρείται μη ικανοποιητικό.

6.5.

Εάν υφίσταται η περιγραφόμενη στην παράγραφο 6.4 κατάσταση ή εάν δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η εξακρίβωση διότι ο κατασκευαστής δεν παρέσχε πληροφορίες σχετικά με τη θέση του σημείου «R» ή την προβλεπομένη γωνία κλίσης του ερεισίνωτου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέση τιμή των αποτελεσμάτων των τριών προσδιορισμών και να θεωρηθεί εφαρμόσιμη σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες αναφέρεται στον παρόντα κανονισμό το σημείο «R» ή η προβλεπομένη γωνία κλίσης του ερεισίνωτου.

Προσάρτημα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ

Image

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΖΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟΥ

Μάζα ανδρείκελου

kg

Στοιχεία προσομοίωσης της πλάτης και του καθήμενου τμήματος του σώματος

16,6

Μάζα κορμού

31,2

Μάζα καθήμενου τμήματος

7,8

Μάζα μηρών

6,8

Μάζα κάτω άκρων

13,2

Σύνολο

75,6

Εικόνα 2

Image


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4

ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΡΟΕΞΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

1.   ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΞΟΧΗΣ ΕΝΟΣ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

1.1.

Το μέγεθος της προεξοχής ενός εξαρτήματος στερεωμένου σε κυρτό φάτνωμα μπορεί να προσδιοριστεί είτε απευθείας είτε με αναφορά σε σχέδιο κατάλληλης διατομής του εξαρτήματος στη θέση όπου είναι τοποθετημένο.

1.2.

Αν το μέγεθος της προεξοχής ενός εξαρτήματος προσαρμοσμένου σε μη κυρτό φάτνωμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί με απλή μέτρηση, τότε προσδιορίζεται από τη μέγιστη απόκλιση της απόστασης μεταξύ της γραμμής αναφοράς του φατνώματος και του κέντρου μιας σφαίρας διαμέτρου 100 mm, όταν η σφαίρα κινείται σε συνεχή επαφή με το εξάρτημα. Παράδειγμα της χρήσης αυτής της μεθόδου δίνεται στο σχήμα 1.

1.3.

Για τις χειρολαβές ανόδου, η προεξοχή τους μετριέται σε σχέση με το επίπεδο που διέρχεται από τα σημεία στερέωσής τους. Παράδειγμα δίνεται στο σχήμα 2.

2.   ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΕΞΟΧΗΣ ΤΩΝ ΓΕΙΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΕΩΝ

2.1.

Η προεξοχή από την εξωτερική επιφάνεια των προβολέων μετριέται οριζοντίως από το σημείο επαφής με σφαίρα διαμέτρου 100 mm, όπως φαίνεται στο σχήμα 3.

3.   ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΣΧΑΡΑΣ

3.1.

Η απόσταση μεταξύ των στοιχείων μιας εσχάρας είναι η απόσταση μεταξύ δύο επιπέδων που διέρχονται διαμέσου των σημείων επαφής της σφαίρας και είναι κάθετα προς τη γραμμή που συνδέει τα σημεία επαφής. Παραδείγματα της χρήσης αυτής της μεθόδου δίνονται στα σχήματα 4 και 5.

Σχήμα 1

Image

Σχήμα 2

Image

Σχήμα 3

Image

Σχήματα 4 και 5

Image


Top