Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42010X0528(01)

    Κανονισμός αριθ. 77 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ΗΕ) — Ενιαίες διατάξεις σχετικά με την έγκριση φανών στάθμευσης για μηχανοκίνητα οχήματα

    ΕΕ L 130 της 28.5.2010, p. 1–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 07/01/2012

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/77/oj

    28.5.2010   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 130/1


    Μόνο τα πρωτότυπα κείμενα της ΟΕΕ/ΗΕ έχουν νομική ισχύ δυνάμει του διεθνούς δημοσίου δικαίου. Το καθεστώς και η ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού πρέπει να ελέγχονται στην τελευταία έκδοση του εγγράφου που αφορά την κατάσταση προσχώρησης στους κανονισμούς της ΟΕΕ/ΗΕ, δηλαδή του εγγράφου TRANS/WP.29/343, το οποίο διατίθεται στον δικτυακό τόπο:

    http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html

    Κανονισμός αριθ. 77 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ΗΕ) — Ενιαίες διατάξεις σχετικά με την έγκριση φανών στάθμευσης για μηχανοκίνητα οχήματα

    Ενσωματώνει όλα τα έγκυρα κείμενα έως:

    Συμπλήρωμα 12 στην αρχική έκδοση του κανονισμού — Ημερομηνία έναρξης ισχύος: 15 Οκτωβρίου 2008

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

    1.

    Πεδίο εφαρμογής

    2.

    Ορισμοί

    3.

    Αίτηση για έγκριση

    4.

    Σημάνσεις

    5.

    Έγκριση

    6.

    Γενικές προδιαγραφές

    7.

    Φωτομετρικά χαρακτηριστικά

    8.

    Διαδικασία δοκιμής

    9.

    Χρώμα εκπεμπόμενου φωτός

    10.

    Παρατηρήσεις σχετικά με τα χρώματα

    11.

    Τροποποιήσεις του τύπου φανών στάθμευσης και επέκταση έγκρισης

    12.

    Συμμόρφωση της παραγωγής

    13.

    Κυρώσεις για μη συμμόρφωση της παραγωγής

    14.

    Οριστική παύση παραγωγής

    15.

    Ονόματα και διευθύνσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη διενέργεια των δοκιμών έγκρισης, και των Διοικητικών Αρχών

    16.

    Μεταβατικές διατάξεις

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

    Παράρτημα 1 —

    Κοινοποίηση σχετικά με την έγκριση ή επέκταση ή απόρριψη ή ανάκληση έγκρισης ή την οριστική παύση παραγωγής τύπου φανού στάθμευσης σύμφωνα με τον κανονισμό αριθ. 77

    Παράρτημα 2 —

    Διαμόρφωση σήματος έγκρισης

    Παράρτημα 3 —

    Ελάχιστες απαιτούμενες γωνίες για την κατανομή του φωτός στο χώρο

    Παράρτημα 4 —

    Φωτομετρικές μετρήσεις

    Παράρτημα 5 —

    Χρώμα εκπεμπόμενου φωτός - Τριχρωματικές συντεταγμένες

    Παράρτημα 6 —

    Ελάχιστες απαιτήσεις για τις διαδικασίες ελέγχου της συμμόρφωσης της παραγωγής

    Παράρτημα 7 —

    Ελάχιστες απαιτήσεις για το δειγματοληπτικό έλεγχο από επιθεωρητή

    1.   ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

    Ο κανονισμός εφαρμόζεται για τους φανούς στάθμευσης για οχήματα των κατηγοριών M, N και T (1).

    2.   ΟΡΙΣΜΟΙ

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού:

    2.1.

    ως «φανός στάθμευσης» νοείται φανός που χρησιμοποιείται για να επισημαίνει σταθμευμένο όχημα·

    2.2.

    ισχύουν οι ορισμοί που δίδονται στον κανονισμό αριθ. 48 και τις σειρές τροποποιήσεών του που ισχύουν όταν υποβάλλεται η αίτηση για έγκριση τύπου·

    2.3.

    ως «φανοί στάθμευσης διαφορετικών τύπων» νοούνται φανοί που παρουσιάζουν μεταξύ τους ουσιώδεις διαφορές όσον αφορά:

    α)

    την εμπορική ονομασία ή σήμα·

    β)

    τα χαρακτηριστικά του οπτικού συστήματος (επίπεδα έντασης, γωνίες κατανομής φωτός, κατηγορία του λαμπτήρα πυράκτωσης, μονάδα φωτεινής πηγής κ.λπ.).

    Αλλαγή στο χρώμα του λαμπτήρα πυράκτωσης ή στο χρώμα οποιουδήποτε φίλτρου δεν συνιστά αλλαγή τύπου.

    2.4.

    Οι αναφορές, εντός του παρόντος κανονισμού, σε πρότυπο(-ους) (étalon) λαμπτήρα(-ες) πυράκτωσης και στον κανονισμό αριθ. 37 αναφέρονται στον κανονισμό αριθ. 37 και τις σειρές τροποποιήσεών του που ισχύουν όταν υποβάλλεται η αίτηση για έγκριση τύπου.

    3.   ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ

    3.1.

    Η αίτηση για έγκριση τύπου υποβάλλεται από τον κάτοχο της εμπορικής ονομασίας ή του εμπορικού σήματος ή από τον δεόντως εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του.

    Κατ’ επιλογή του κατασκευαστή, προσδιορίζεται ότι η διάταξη μπορεί να εγκατασταθεί στο όχημα με διαφορετικές κλίσεις του άξονα αναφοράς σε σχέση με τα επίπεδα αναφοράς του οχήματος και με το έδαφος ή να περιστρέφεται γύρω από τον άξονα αναφοράς του. Αυτές οι διαφορετικές συνθήκες εγκατάστασης αναγράφονται στη φόρμα επικοινωνίας.

    3.2.

    Για κάθε τύπο φανών στάθμευσης η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής:

    3.2.1.

    σύντομη τεχνική περιγραφή όπου να δηλώνονται, ιδίως, εξαιρέσει των λαμπτήρων πυράκτωσης με μη αντικαταστάσιμες φωτεινές πηγές:

    α)

    η(οι) προδιαγραφόμενη(ες) κατηγορία ή κατηγορίες λαμπτήρα(ων) πυράκτωσης. Αυτή η κατηγορία λαμπτήρων πυράκτωσης πρέπει να είναι μεταξύ των προβλεπόμενων στον κανονισμό αριθ. 37 και τις σειρές τροποποιήσεών του που ισχύουν όταν υποβάλλεται η αίτηση για έγκριση τύπου· η/και

    β)

    ο ειδικός κωδικός αναγνώρισης της μονάδας φωτεινής πηγής·

    3.2.2.

    σχέδια εις τριπλούν, επαρκώς λεπτομερή ώστε να καθιστούν δυνατή την αναγνώριση του τύπου φανών στάθμευσης, στα οποία να απεικονίζονται γεωμετρικώς: η θέση ή οι θέσεις επί του οχήματος όπου μπορεί να τοποθετηθεί ο φανός, ο άξονας παρατήρησης που λαμβάνεται ως άξονας αναφοράς κατά τις δοκιμές (οριζόντια γωνία H = 0°, κατακόρυφη γωνία V = 0°), καθώς και το σημείο που λαμβάνεται ως κέντρο αναφοράς κατά τις εν λόγω δοκιμές·

    3.2.3.

    δύο δείγματα· εάν οι φανοί στάθμευσης είναι δυνατόν να συναρμολογηθούν μόνον σε μια πλευρά του οχήματος, τα δύο δείγματα που υποβάλλονται επιτρέπεται να είναι πανομοιότυπα και κατάλληλα να συναρμολογηθούν μόνον στη δεξιά ή μόνον στην αριστερή πλευρά του οχήματος.

    4.   ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

    4.1.

    Οι φανοί στάθμευσης που υποβάλλονται για έγκριση πρέπει να φέρουν:

    4.1.1.

    σαφή, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη σήμανση της εμπορικής ονομασίας ή του εμπορικού σήματος του κατασκευαστή·

    4.1.2.

    εξαιρέσει των λαμπτήρων με μη αντικαταστάσιμες φωτεινές πηγές, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη σήμανση που να δηλώνει:

    α)

    την (τις) προδιαγραφόμενη(-ες) κατηγορία ή κατηγορίες λαμπτήρα(-ων) πυράκτωσης· ή/και

    β)

    τον ειδικό κωδικό αναγνώρισης της μονάδας φωτεινής πηγής·

    4.1.3.

    στην περίπτωση φανών με μη αντικαταστάσιμες φωτεινές πηγές ή μονάδα(-ες) φωτεινής πηγής, τη σήμανση της ονομαστικής τάσης ή του φάσματος τάσεων, και της ονομαστικής ισχύος.

    4.2.

    Κάθε φανός πρέπει να διαθέτει επαρκή χώρο για το σήμα έγκρισης και τα πρόσθετα σύμβολα που προδιαγράφονται στην κατωτέρω παράγραφο 5.5.· ο χώρος αυτός πρέπει να εμφαίνεται στα σχέδια που αναφέρονται στην ανωτέρω παράγραφο 3.2.2.

    4.3.

    Στην περίπτωση φανών με μονάδα(-ες) φωτεινής πηγής, η μονάδα φωτεινής πηγής πρέπει να φέρει:

    4.3.1.

    σαφή, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη σήμανση της εμπορικής ονομασίας ή του εμπορικού σήματος του κατασκευαστή,

    4.3.2.

    σαφή, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη σήμανση του ειδικού κωδικού αναγνώρισης της μονάδας. Αυτός ο ειδικός κωδικός αναγνώρισης περιλαμβάνει τα αρχικά «MD» («MODULE») ακολουθούμενος από τη σήμανση έγκρισης χωρίς τον κύκλο όπως προβλέπεται στην κατωτέρω παράγραφο 5.5.1. και, σε περίπτωση χρήσης αρκετών μη πανομοιότυπων μονάδων φωτεινής πηγής, ακολουθούμενος από πρόσθετα σύμβολα ή χαρακτήρες. Αυτός ο ειδικός κωδικός αναγνώρισης εμφαίνεται στα σχέδια που αναφέρονται στην ανωτέρω παράγραφο 3.2.2.

    Η σήμανση έγκρισης δεν απαιτείται να είναι η ίδια με τη σήμανση στο φανό στον οποίο χρησιμοποιείται η μονάδα, ωστόσο και οι δύο σημάνσεις πρέπει να προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή·

    4.3.3.

    τη σήμανση της ονομαστικής τάσης και της ονομαστικής ισχύος.

    5.   ΕΓΚΡΙΣΗ

    5.1.

    Εάν τα δύο δείγματα τύπου φανών στάθμευσης που έχουν υποβληθεί για έγκριση σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο 3.2.3. πληρούν τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, χορηγείται έγκριση τύπου.

    5.2.

    Για κάθε τύπο που εγκρίνεται εκχωρείται αριθμός έγκρισης. Τα πρώτα δύο ψηφία (00 επί του παρόντος για την αρχική έκδοση του κανονισμού) δηλώνουν τη σειρά τροποποιήσεων που ενσωματώνουν τις πλέον πρόσφατες σημαντικές τεχνικές τροποποιήσεις στον κανονισμό κατά την έκδοση της έγκρισης. Συμβαλλόμενο μέρος δεν επιτρέπεται να εκχωρεί τον ίδιο αριθμό για διαφορετικό τύπο φανών στάθμευσης.

    5.3.

    Όταν ζητείται η έγκριση για τύπο διάταξης φωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης η οποία συνίσταται από φανό στάθμευσης και άλλους φανούς, επιτρέπεται να χορηγείται ενιαίο σήμα έγκρισης, υπό τον όρο ότι ο φανός στάθμευσης πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού και ότι καθένας από τους λοιπούς φανούς που αποτελεί μέρος της διάταξης φωτισμού και της φωτεινής σηματοδότησης για την οποία ζητείται η έγκριση πληροί τον αντίστοιχο σχετικό κανονισμό.

    5.4.

    Η χορήγηση ή απόρριψη ή επέκταση ή ανάκληση έγκρισης ή η οριστική παύση παραγωγής τύπου κοινοποιείται στα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό με τη χρήση εντύπου, σύμφωνα με το υπόδειγμα στο παράρτημα 1 του παρόντος κανονισμού.

    5.5.

    Κάθε φανός στάθμευσης που συμμορφώνεται προς τύπο εγκεκριμένο σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό φέρει στους χώρους που περιγράφονται στην ανωτέρω παράγραφο 4.2, πέραν της σήμανσης που περιγράφεται στην παράγραφο 4.1, διεθνές σήμα έγκρισης, αποτελούμενο από:

    5.5.1.

    κύκλο στο εσωτερικό του οποίου ευρίσκεται το γράμμα «E» ακολουθούμενο από τον χαρακτηριστικό αριθμό της χώρας που χορήγησε την έγκριση (2).

    5.5.2.

    το χαρακτηριστικό αριθμό του παρόντος κανονισμού ακολουθούμενο από «R», παύλα και τον αριθμό έγκρισης·

    5.5.3.

    όταν ο φανός εκπέμπει φαιοκίτρινο φως προς τα εμπρός και προς τα πίσω, ο φανός πρέπει να φέρει βέλος που να δηλώνει τον προσανατολισμό του· η φορά του βέλους είναι προς τα εμπρός του οχήματος·

    5.5.4.

    όταν χορηγείται ενιαίος αριθμός έγκρισης, σύμφωνα με την παράγραφο 5.3, για τύπο διάταξης φωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης, η οποία συνίσταται από φανό στάθμευσης και άλλους φανούς, επιτρέπεται να τοποθετείται ενιαίο σήμα έγκρισης αποτελούμενο από τα πρόσθετα σύμβολα που προδιαγράφονται από τους διάφορους κανονισμούς με βάση τους οποίους χορηγήθηκε η έγκριση·

    5.5.5.

    σε διατάξεις με μειωμένη κατανομή φωτός σύμφωνα με την παράγραφο 2.3 στο παράρτημα 4 του παρόντος κανονισμού, ένα κάθετο βέλος που ξεκινά από ένα οριζόντιο σημείο και έχει φορά προς τα κάτω.

    5.6.

    Η σήμανση σύμφωνα με τις ανωτέρω παραγράφους 4.1.1 και 5.5 πρέπει να είναι ευανάγνωστη και ανεξίτηλη, ακόμη και όταν οι φανοί στάθμευσης είναι τοποθετημένοι επί του οχήματος.

    5.7.

    Το σήμα έγκρισης πρέπει να είναι ευανάγνωστο και ανεξίτηλο. Μπορεί να τοποθετηθεί σε εσωτερικό ή εξωτερικό τμήμα (διαφανές ή μη) της διάταξης, το οποίο δεν μπορεί να διαχωριστεί από το διαφανές τμήμα της διάταξης που εκπέμπει το φως. Σε κάθε περίπτωση, η σήμανση πρέπει να είναι ορατή όταν προσαρμόζεται η διάταξη στο όχημα ή όταν ανοίγει ένα κινητό μέρος, όπως το καπό ή το κάλυμμα του χώρου αποσκευών ή μια πόρτα.

    5.8.

    Στο παράρτημα 2 του παρόντος κανονισμού δίδεται παράδειγμα διαμόρφωσης σήματος έγκρισης.

    6.   ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

    6.1.

    Κάθε δείγμα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές που καθορίζονται στις παραγράφους 7 και 9 του παρόντος κανονισμού.

    6.2.

    Οι φανοί στάθμευσης πρέπει να έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί κατά τρόπο ώστε, υπό κανονικές συνθήκες χρήσης και παρά τους κραδασμούς στους οποίους ενδεχομένως υπόκεινται, να είναι εξασφαλισμένη η ικανοποιητική τους λειτουργία και να διατηρούν τα προδιαγραφόμενα στον παρόντα κανονισμό χαρακτηριστικά.

    6.3.

    Στην περίπτωση μονάδων φωτεινής πηγής, πρέπει να ελέγχεται ότι:

    6.3.1.

    ο σχεδιασμός της (των) μονάδας(-ων) φωτεινής πηγής πρέπει να είναι τέτοιος ούτως ώστε:

    α)

    κάθε μονάδα φωτεινής πηγής να μπορεί να τοποθετηθεί μόνο στην καθορισμένη και σωστή θέση και να αφαιρεθεί μόνο με τη χρήση εργαλείου(-ων)·

    β)

    εάν υπάρχουν περισσότερες από μία μονάδες φωτεινής πηγής που χρησιμοποιούνται στο περίβλημα μιας διάταξης, οι μονάδες φωτεινής πηγής με διαφορετικά χαρακτηριστικά να μην μπορούν να εναλλαχθούν μέσα στο ίδιο περίβλημα φανού.

    6.3.2.

    Η (Οι) μονάδα(-ες) φωτεινής πηγής πρέπει να είναι απαραβίαστη(ες).

    6.4.

    Στην περίπτωση αντικαταστάσιμου(-ων) λαμπτήρα(-ων) πυράκτωσης:

    6.4.1.

    οποιαδήποτε κατηγορία ή οποιεσδήποτε κατηγορίες εγκεκριμένου(-ων) λαμπτήρα(-ων) πυράκτωσης σύμφωνα με τον κανονισμό αριθ. 37 μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται περιορισμός στη χρήση από τον κανονισμό αριθ. 37 και τις σειρές τροποποιήσεών του που ισχύουν όταν υποβάλλεται η αίτηση για έγκριση τύπου.

    6.4.2.

    ο σχεδιασμός της διάταξης πρέπει να είναι τέτοιος, ούτως ώστε ο λαμπτήρας πυράκτωσης να μπορεί να στερεωθεί μόνο στη σωστή θέση.

    6.4.3.

    η υποδοχή του λαμπτήρα πυράκτωσης πρέπει να συμμορφώνεται προς τα χαρακτηριστικά που προβλέπονται στη δημοσίευση IEC αριθ. 60061. Ισχύει το δελτίο χαρακτηριστικών της υποδοχής που αφορά την κατηγορία του λαμπτήρα πυράκτωσης.

    7.   ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

    7.1.

    Η ένταση του φωτός που εκπέμπει καθένα από τα δύο δείγματα κατά τον άξονα αναφοράς δεν πρέπει να είναι μικρότερη από την ελάχιστη ένταση και μεγαλύτερη από τη μέγιστη ένταση που καθορίζονται κατωτέρω:

     

    Ελάχιστη τιμή

    (cd)

    Μέγιστη τιμή

    (cd)

    7.1.1.

    ένταση φωτός εμπρόσθιων φανών στάθμευσης

    2

    60

    7.1.2.

    ένταση φωτός πίσω φανών στάθμευσης

    2

    30

    7.1.3.

    στην περίπτωση μοναδικού φανού που περιλαμβάνει περισσότερες της μιας φωτεινές πηγές, ο φανός πρέπει να πληροί την απαίτηση σχετικά με την ελάχιστη ένταση όταν έχει υποστεί βλάβη μια φωτεινή πηγή και δεν επιτρέπεται υπέρβαση της μέγιστης έντασης όταν είναι αναμμένες όλες οι φωτεινές πηγές.

    Όλες οι φωτεινές πηγές οι οποίες συνδέονται εν σειρά θεωρούνται ως μία φωτεινή πηγή.

    7.2.

    Εκτός του άξονα αναφοράς, στο εσωτερικό των γωνιακών πεδίων που καθορίζονται στα σχήματα του παραρτήματος 3 του παρόντος κανονισμού, η ένταση του φωτός που εκπέμπει κάθε δείγμα:

    7.2.1.

    προς κάθε κατεύθυνση αντιστοιχούσα στα σημεία του πίνακα φωτεινής κατανομής που απεικονίζεται στο παράρτημα 4 του παρόντος κανονισμού, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση προς την τιμή που δίδεται για την κατεύθυνση αυτή στον εν λόγω πίνακα ως ποσοστό της ελάχιστης τιμής που καθορίζεται στην παράγραφο 7.1·

    7.2.2.

    προς καμία κατεύθυνση εντός της έκτασης όπου είναι ορατό το εν λόγω φως δεν επιτρέπεται υπέρβαση της μέγιστης τιμής που καθορίζεται στην παράγραφο 7.1·

    7.2.3.

    ωστόσο, επιτρέπεται ένταση φωτός 60 cd για πίσω φανούς στάθμευσης ενσωματωμένους με φανούς πέδησης (βλέπε παράγραφο 7.1.2) σε επίπεδο κάτω του οριζοντίου και που σχηματίζει γωνία 5° με το οριζόντιο επίπεδο.

    7.2.4.

    Επιπλέον,

    7.2.4.1.

    σε όλη την έκταση των καθοριζομένων στα σχήματα του παραρτήματος Ι πεδίων, η ένταση του εκπεμπόμενου φωτός πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση προς 0,05 cd·

    7.2.4.2.

    πρέπει να πληρούνται οι διατάξεις της παραγράφου 2.2 του παραρτήματος 4 σχετικά με τοπικές διακυμάνσεις της έντασης.

    7.3.

    Στο παράρτημα 4 του παρόντος κανονισμού, στο οποίο παραπέμπει η παράγραφος 7.2.1, δίδονται οι λεπτομέρειες σχετικά με τις μεθόδους μέτρησης που πρέπει να χρησιμοποιούνται.

    8.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

    Όλες οι μετρήσεις εκτελούνται με άχρωμους τυποποιημένους λαμπτήρες πυράκτωσης των τύπων που προβλέπονται για τη διάταξη, ενώ η ηλεκτρική τάση ρυθμίζεται για να εκπέμπεται η κανονική φωτεινή ροή που προδιαγράφεται για αυτούς τους τύπους λαμπτήρων.

    8.1.

    Όλες οι μετρήσεις σε φανούς με μη αντικαταστάσιμες φωτεινές πηγές (λαμπτήρες πυράκτωσης και άλλοι) εκτελούνται υπό τάση 6,75 V, 13,5 V ή 28,0 V αντιστοίχως.

    Σε περίπτωση φωτεινών πηγών που τροφοδοτούνται από ειδική ηλεκτρική πηγή, οι ανωτέρω ηλεκτρικές τάσεις δοκιμών επιβάλλονται στους ακροδέκτες εισόδου της εν λόγω ηλεκτρικής πηγής. Το εργαστήριο δοκιμών μπορεί να απαιτήσει από τον κατασκευαστή την ειδική ηλεκτρική πηγή που χρειάζεται για την τροφοδότηση των φωτεινών πηγών.

    8.2.

    Πρέπει να καθορίζονται τα όρια της εμφανούς επιφάνειας στην κατεύθυνση του άξονα αναφοράς μιας διάταξης φωτεινής σηματοδότησης.

    9.   ΧΡΩΜΑ ΕΚΠΕΜΠΟΜΕΝΟΥ ΦΩΤΟΣ

    Το χρώμα του εκπεμπόμενου φωτός μέσα στο πεδίο του πλέγματος κατανομής φωτός όπως ορίζεται στην παράγραφο 2 του παραρτήματος 4, για τη μέτρηση του οποίου πρέπει να χρησιμοποιείται φωτεινή πηγή με θερμοκρασία χρώματος 2 856 °Κ που αντιστοιχεί στο φωτεινό σήμα Α της Διεθνούς Επιτροπής Φωτισμού (ΔΕΦ) πρέπει να είναι κόκκινο, λευκό ή φαιοκίτρινο. Για τη δοκιμή ανατρέξτε στο παράρτημα 5 του παρόντος κανονισμού. Εκτός του πεδίου αυτού δεν παρατηρείται έντονη χρωματική διακύμανση.

    Ωστόσο, για φανούς εφοδιαζόμενους με μη αντικαταστάσιμες φωτεινές πηγές (λαμπτήρες πυράκτωσης και λοιποί), τα χρωματομετρικά χαρακτηριστικά πρέπει να επαληθεύονται με τις φωτεινές πηγές που υπάρχουν στο φανό, σύμφωνα με την παράγραφο 8.1 του παρόντος κανονισμού.

    10.   ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

    Κάθε έγκριση σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό χορηγείται, δυνάμει της ανωτέρω παραγράφου 5, για τύπο διάταξης που εκπέμπει φως συγκεκριμένου χρώματος ή άχρωμο· κατά συνέπεια, σύμφωνα με το άρθρο 3 της συμφωνίας, της οποίας παράρτημα είναι ο παρών κανονισμός, συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία δύναται να απαγορεύει ορισμένα χρώματα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό για διατάξεις τοποθετούμενες σε οχήματα που ταξινομούνται σε αυτό.

    11.   ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΦΑΝΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ

    11.1.

    Κάθε τροποποίηση του τύπου φανών στάθμευσης πρέπει να κοινοποιείται στην αρμόδια διοικητική αρχή που ενέκρινε τον τύπο φανών στάθμευσης. Η αρχή αυτή δύναται:

    11.1.1.

    είτε να θεωρήσει ότι οι τροποποιήσεις που επήλθαν δεν ενδέχεται να έχουν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις και ότι σε κάθε περίπτωση ο τύπος φανών στάθμευσης πληροί τις απαιτήσεις· είτε

    11.1.2.

    να απαιτήσει περαιτέρω έκθεση δοκιμών από την Τεχνική Υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διενέργεια των δοκιμών.

    11.2.

    Η επιβεβαίωση ή η απόρριψη χορήγησης έγκρισης, με αναφορά των τροποποιήσεων, κοινοποιούνται σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην ανωτέρω παράγραφο 5.4.

    11.3.

    Η αρμόδια αρχή η οποία χορηγεί επέκταση της έγκρισης εκχωρεί αύξοντα αριθμό για κάθε κοινοποίηση που αφορά τέτοια επέκταση.

    12.   ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    Οι διαδικασίες σχετικά με τη συμμόρφωση της παραγωγής είναι οι καθοριζόμενες στο προσάρτημα 2 της συμφωνίας (E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev.2), με τις κατωτέρω απαιτήσεις:

    12.1.

    Φανοί στάθμευσης εγκεκριμένοι σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό πρέπει να κατασκευάζονται έτσι ώστε να συμμορφώνονται με τον τύπο που εγκρίθηκε επειδή πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στις ανωτέρω παραγράφους 7. και 9.

    12.2.

    Πρέπει να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις για τις διαδικασίες ελέγχου της συμμόρφωσης της παραγωγής, οι οποίες καθορίζονται στο παράρτημα 6 του παρόντος κανονισμού.

    12.3.

    Πρέπει να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις για το δειγματοληπτικό έλεγχο από επιθεωρητή, οι οποίες καθορίζονται στο παράρτημα 7 του παρόντος κανονισμού.

    12.4.

    Η αρχή η οποία έχει χορηγήσει έγκριση τύπου δύναται να επαληθεύει, οποιαδήποτε στιγμή, τις μεθόδους ελέγχου της συμμόρφωσης που εφαρμόζονται σε κάθε εγκατάσταση παραγωγής. Η συνήθης συχνότητα αυτών των ελέγχων επαλήθευσης είναι μία ανά διετία.

    13.   ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    13.1.

    Έγκριση που έχει χορηγηθεί για τύπο φανών στάθμευσης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό είναι δυνατόν να ανακληθεί, εάν δεν πληρούνται οι προαναφερόμενες απαιτήσεις ή εάν φανός στάθμευσης που φέρει σήμα έγκρισης δεν ανταποκρίνεται στο εγκεκριμένο τύπο.

    13.2.

    Εάν ένα συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία το οποίο εφαρμόζει τον παρόντα κανονισμό ανακαλέσει έγκριση που έχει χορηγήσει προηγουμένως, ενημερώνει αμέσως τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό με τη διαβίβαση φόρμας επικοινωνίας σύμφωνα με το υπόδειγμα στο παράρτημα 1 του παρόντος κανονισμού.

    14.   ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    Εάν ο κάτοχος έγκρισης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό παύσει οριστικά την παραγωγή φανών στάθμευσης, ενημερώνει την αρχή η οποία χορήγησε την έγκριση. Αφού λάβει τη σχετική κοινοποίηση, η αρχή ενημερώνει τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό με τη διαβίβαση φόρμας επικοινωνίας σύμφωνα με το υπόδειγμα στο παράρτημα 1 του παρόντος κανονισμού.

    15.   ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΕΓΚΡΙΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

    Τα συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό κοινοποιούν στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών τις ονομασίες και τις διευθύνσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη διενέργεια των δοκιμών έγκρισης τύπου, καθώς και τις ονομασίες και τις διευθύνσεις των Διοικητικών Αρχών που χορηγούν εγκρίσεις τύπου και στις οποίες πρέπει να αποστέλλονται τα δελτία χορήγησης, επέκτασης, απόρριψης ή ανάκλησης έγκρισης τύπου που εκδίδονται σε άλλες χώρες.

    16.   ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    16.1.

    Από την ημερομηνία της επίσημης έναρξης ισχύος του συμπληρώματος 5 στον παρόντα κανονισμό, κανένα συμβαλλόμενο μέρος που εφαρμόζει τον παρόντα κανονισμό δεν αρνείται τη χορήγηση εγκρίσεων ΟΕΕ σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, όπως τροποποιήθηκε με το συμπλήρωμα 5.

    16.2.

    Είκοσι τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος, τα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό χορηγούν εγκρίσεις ΟΕΕ μόνον εφόσον ο προς έγκριση τύπος του φανού στάθμευσης πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, όπως τροποποιήθηκε με το συμπλήρωμα 5.

    16.3.

    Τα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό δεν αρνούνται τη χορήγηση επεκτάσεων έγκρισης σύμφωνα με την αρχική έκδοση του παρόντος κανονισμού και τα επακόλουθα συμπληρώματά του.

    16.4.

    Τα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό συνεχίζουν τη χορήγηση εγκρίσεων στους τύπους φανού στάθμευσης που πληρούν τις απαιτήσεις στην αρχική έκδοση του παρόντος κανονισμού και τα επακόλουθα συμπληρώματά του στη διάρκεια 12 μηνών μετά την έναρξη ισχύος του συμπληρώματος 5 στον κανονισμό.

    16.5.

    Οι εγκρίσεις ΟΕΕ που χορηγούνται βάσει του παρόντος κανονισμού νωρίτερα από 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος και όλες οι επεκτάσεις έγκρισης, περιλαμβανομένων όσων αφορούν την αρχική έκδοση του παρόντος κανονισμού και τα επακόλουθα συμπληρώματά του, παραμένουν σε ισχύ επ’ αόριστον. Εφόσον ο εγκεκριμένος τύπος φανού στάθμευσης σύμφωνα με την αρχική έκδοση του παρόντος κανονισμού και τα επακόλουθα συμπληρώματά του πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, όπως τροποποιήθηκε με το συμπλήρωμα 5, το συμβαλλόμενο μέρος που χορήγησε την έγκριση ενημερώνει σχετικά τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό.

    16.6.

    Κανένα συμβαλλόμενο μέρος που εφαρμόζει τον παρόντα κανονισμό δεν αρνείται τύπο φανού στάθμευσης εγκεκριμένο σύμφωνα με το συμπλήρωμα 5 στον παρόντα κανονισμό.

    16.7.

    Έως 36 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του συμπληρώματος 5 στον κανονισμό, κανένα συμβαλλόμενο μέρος που εφαρμόζει τον παρόντα κανονισμό δεν αρνείται τύπο φανού στάθμευσης εγκεκριμένο σύμφωνα με την αρχική έκδοση του παρόντος κανονισμού και τα επακόλουθα συμπληρώματά του.

    16.8.

    Τριάντα έξι μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του συμπληρώματος 5 στον κανονισμό, τα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό δύνανται να αρνηθούν την πώληση τύπου φανού στάθμευσης που δεν πληροί τις απαιτήσεις του συμπληρώματος 5 στον παρόντα κανονισμό, εκτός εάν ο φανός στάθμευσης προορίζεται για ανταλλακτικό σε χρησιμοποιούμενα οχήματα.

    16.9.

    Τα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό συνεχίζουν να εκδίδουν εγκρίσεις για φανούς στάθμευσης βάσει προηγούμενων συμπληρωμάτων στον κανονισμό, υπό την προϋπόθεση ότι οι φανοί στάθμευσης προορίζονται για ανταλλακτικά σε χρησιμοποιούμενα οχήματα.

    16.10.

    Από την ημερομηνία της επίσημης έναρξης ισχύος του συμπληρώματος 5 στον κανονισμό, κανένα συμβαλλόμενο μέρος που εφαρμόζει τον παρόντα κανονισμό δεν απαγορεύει την τοποθέτηση σε όχημα φανού στάθμευσης εγκεκριμένου βάσει του παρόντος κανονισμού, όπως τροποποιήθηκε με το συμπλήρωμα 5.

    16.11.

    Τα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό συνεχίζουν να επιτρέπουν την τοποθέτηση σε όχημα φανού στάθμευσης εγκεκριμένου σύμφωνα με την αρχική έκδοση του παρόντος κανονισμού και τα επακόλουθα συμπληρώματά του στη διάρκεια 48 μηνών μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του συμπληρώματος 5 στον κανονισμό.

    16.12.

    Με τη λήξη περιόδου 48 μηνών μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του συμπληρώματος 5 στον κανονισμό, τα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό δύνανται να απαγορεύσουν την τοποθέτηση φανού στάθμευσης που δεν πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, όπως τροποποιήθηκε από το συμπλήρωμα 5, σε ένα καινούριο όχημα για το οποίο χορηγήθηκε έγκριση εθνικού τύπου ή χωριστή έγκριση περισσότερους από 24 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του συμπληρώματος 5 στον κανονισμό.

    16.13.

    Με τη λήξη περιόδου 60 μηνών μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος, τα συμβαλλόμενα μέρη που εφαρμόζουν τον παρόντα κανονισμό δύνανται να απαγορεύσουν την τοποθέτηση φανού στάθμευσης που δεν πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, όπως τροποποιήθηκε από το συμπλήρωμα 5, σε ένα καινούριο όχημα που ταξινομήθηκε για πρώτη φορά περισσότερους από 60 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του συμπληρώματος 5 στον κανονισμό.


    (1)  Όπως ορίζεται στο παράρτημα 7 του ενοποιημένου ψηφίσματος για την κατασκευή οχημάτων (R.E.3), (έγγραφο TRANS/WP.29/78/Rev.1/Amend.2 όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την Amend. 4).

    (2)  1 για τη Γερμανία, 2 για τη Γαλλία, 3 για την Ιταλία, 4 για τις Κάτω Χώρες, 5 για τη Σουηδία, 6 για το Βέλγιο, 7 για την Ουγγαρία, 8 για την Τσεχική Δημοκρατία, 9 για την Ισπανία, 10 για τη Σερβία, 11 για το Ηνωμένο Βασίλειο, 12 για την Αυστρία, 13 για το Λουξεμβούργο, 14 για την Ελβετία, 15 (κενό), 16 για τη Νορβηγία, 17 για τη Φινλανδία, 18 για τη Δανία, 19 για τη Ρουμανία, 20 για την Πολωνία, 21 για την Πορτογαλία, 22 για τη Ρωσική Ομοσπονδία, 23 για την Ελλάδα, 24 για την Ιρλανδία, 25 για την Κροατία, 26 για τη Σλοβενία, 27 για τη Σλοβακία, 28 για τη Λευκορωσία, 29 για την Εσθονία, 30 (κενό), 31 για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 32 για τη Λεττονία, 33 (κενό), 34 για τη Βουλγαρία, 35 (κενό), 36 για τη Λιθουανία, 37 για την Τουρκία, 38 (κενό), 39 για το Αζερμπαϊτζάν, 40 για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, 41 (κενό), 42 για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα (οι εγκρίσεις χορηγούνται από τα κράτη μέλη με χρήση του αντίστοιχου συμβόλου ΟΕΕ), 43 για την Ιαπωνία, 44 (κενό), 45 για την Αυστραλία, 46 για την Ουκρανία, 47 για τη Νότια Αφρική, 48 για τη Νέα Ζηλανδία, 49 για την Κύπρο, 50 για τη Μάλτα, 51 για τη Δημοκρατία της Κορέας, 52 για τη Μαλαισία, 53 για την Ταϊλάνδη, 54 και 55 (κενό), 56 για το Μαυροβούνιο, 57 (κενό) και 58 για την Τυνησία. Οι επόμενοι αριθμοί θα χορηγηθούν σε άλλες χώρες σύμφωνα με τη χρονολογική σειρά που θα κυρώσουν ή θα προσχωρήσουν στη συμφωνία σχετικά με την υιοθέτηση ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών για τροχοφόρα οχήματα, εξοπλισμό και εξαρτήματα, τα οποία δύνανται να τοποθετηθούν ή/και να χρησιμοποιηθούν σε τροχοφόρα οχήματα και σχετικά με τις συνθήκες για την αμοιβαία αναγνώριση των εγκρίσεων που χορηγούνται με βάση τις προδιαγραφές αυτές, οι δε αριθμοί που θα χορηγηθούν κατ’ αυτό τον τρόπο θα κοινοποιηθούν από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

    [Μέγιστες διαστάσεις: A4 (210 × 297 mm)]

    Image


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

    ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ

    Image

    Μονάδες φωτεινής πηγής

    MD E3 17325

    Η μονάδα φωτεινής πηγής που φέρει τον κωδικό αναγνώρισης ο οποίος απεικονίζεται ανωτέρω εγκρίθηκε μαζί με φανό εγκεκριμένο στην Ιταλία (E3) υπό τον αριθμό έγκρισης 17325.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3

    ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ  (1)

    Σε όλες τις περιπτώσεις, οι ελάχιστες κατακόρυφες γωνίες κατανομής του φωτός στο χώρο είναι 15° άνω και 15° κάτω της οριζοντίου, με εξαίρεση τους φανούς με ύψος τοποθέτησης ίσο με ή μικρότερο από 750 mm πάνω από το έδαφος, στους οποίους είναι 15° άνω και 5° κάτω της οριζοντίου.

    Image


    (1)  Οι εμφαινόμενες στα σχέδια γωνίες αντιστοιχούν σε διατάξεις προοριζόμενες να τοποθετηθούν στη δεξιά πλευρά του οχήματος. Στα σχήματα αυτά τα βέλη έχουν φορά προς τα εμπρός του οχήματος.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4

    ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

    1.   ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

    1.1.   Κατά τις φωτομετρικές μετρήσεις πρέπει να αποφεύγονται ανακλάσεις σκέδασης με την κατάλληλη επικάλυψη.

    1.2.   Σε περίπτωση αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, οι μετρήσεις πρέπει να εκτελούνται κατά τρόπον ώστε να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

    1.2.1.

    η απόσταση μέτρησης να είναι τόση ώστε να ισχύει ο νόμος του αντιστρόφου τετραγώνου της απόστασης·

    1.2.2.

    ο εξοπλισμός μέτρησης να είναι τέτοιος ώστε το γωνιακό άνοιγμα του δέκτη παρατηρούμενου από το κέντρο αναφοράς του φανού να είναι μεταξύ γωνίας 10’ και 1°·

    1.2.3.

    η απαίτηση για την ένταση κατά συγκεκριμένη διεύθυνση παρατήρησης θεωρείται ότι ικανοποιείται, εάν η εν λόγω απαίτηση πληρούται κατά διεύθυνση που δεν αποκλίνει περισσότερο των 15’ από τη διεύθυνση παρατήρησης.

    1.3.   Σε περίπτωση που η διάταξη μπορεί να εγκατασταθεί στο όχημα σε περισσότερες από μία θέσεις ή σε ένα πεδίο διαφορετικών θέσεων, οι φωτομετρικές μετρήσεις επαναλαμβάνονται για κάθε θέση ή για τις ακραίες θέσεις του πεδίου του άξονα αναφοράς που προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή.

    2.   ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

    Αριστερά

    Δεξιά

    Image

    2.1.   Η διεύθυνση H = 0° και V = 0° αποτελεί τον άξονα αναφοράς. (Επί του οχήματος είναι οριζόντια, παράλληλη προς το διάμηκες στο μέσο του οχήματος επίπεδο και προσανατολισμένη κατά την απαιτούμενη φορά ορατότητας). Διέρχεται από το κέντρο αναφοράς. Οι εμφαινόμενες στον πίνακα τιμές δίνουν για τις διάφορες διευθύνσεις μέτρησης τις ελάχιστες εντάσεις υπό μορφή ελάχιστων εκατοστιαίων ποσοστών που απαιτούνται στον άξονα για κάθε φανό (διεύθυνση H = 0° και V = 0°).

    2.2.   Στο εσωτερικό του πεδίου κατανομής του φωτός σύμφωνα με την παράγραφο 2., που παρίσταται σχηματικώς με πλέγμα, το φως πρέπει να κατανέμεται ουσιαστικώς ομοιόμορφα, δηλαδή η φωτεινή ένταση προς κάθε διεύθυνση ενός τμήματος του πεδίου που σχηματίζεται από τις γραμμές του πλέγματος να πληροί τουλάχιστον την κατώτατη ελάχιστη τιμή που εμφαίνεται ως εκατοστιαίο ποσοστό επί των γραμμών του πλέγματος που περιβάλλουν την εν λόγω διεύθυνση.

    2.3.   Ωστόσο, σε περίπτωση που η διάταξη προορίζεται για εγκατάσταση σε ύψος τοποθέτησης ίσο με ή μικρότερο από 750 mm πάνω από το έδαφος, η φωτομετρική ένταση επαληθεύεται μόνο μέχρι μια γωνία 5° προς τα κάτω.

    3.   ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΦΑΝΩΝ

    Τα φωτομετρικά χαρακτηριστικά πρέπει να ελέγχονται:

    3.1.   Για μη αντικαταστάσιμες φωτεινές πηγές (λαμπτήρες πυράκτωσης και λοιποί):

    με τις φωτεινές πηγές που υπάρχουν στο φανό, σύμφωνα με την παράγραφο 8.1. του παρόντος κανονισμού.

    3.2.   Για αντικαταστάσιμους λαμπτήρες πυράκτωσης:

    όταν πρόκειται για λαμπτήρες πυράκτωσης υπό τάση 6,75 V, 13,5 V ή 28,0 V, οι τιμές φωτεινής έντασης που προκύπτουν πρέπει να διορθώνονται. Ο παράγοντας διόρθωσης είναι η αναλογία μεταξύ της φωτεινής ροής αναφοράς και της μέσης τιμής της φωτεινής ροής που προκύπτει στην εφαρμοζόμενη τάση (6,75 V, 13,5 V ή 28,0 V). Οι πραγματικές φωτεινές ροές κάθε χρησιμοποιούμενου λαμπτήρα πυράκτωσης δεν πρέπει να αποκλίνουν περισσότερο από ± 5 τοις εκατό από τη μέση τιμή. Εναλλακτικά, επιτρέπεται να χρησιμοποιείται αλληλοδιαδόχως, στις διάφορες θέσεις, τυποποιημένος λαμπτήρας πυράκτωσης, ο οποίος να λειτουργεί με τη φωτεινή ροή αναφοράς, οπότε αθροίζονται οι επιμέρους μετρήσεις κάθε θέσης.

    3.3.   Για οποιονδήποτε λαμπτήρα σηματοδότησης, εκτός όσων είναι εφοδιασμένοι με λαμπτήρα(ες) πυράκτωσης, οι φωτεινές εντάσεις που μετρώνται έπειτα από ένα λεπτό και έπειτα από 30 λεπτά λειτουργίας, πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες και μέγιστες απαιτήσεις. Η κατανομή φωτεινής έντασης έπειτα από ένα λεπτό λειτουργίας μπορεί να υπολογιστεί από την κατανομή φωτεινής έντασης έπειτα από 30 λεπτά λειτουργίας εφαρμόζοντας σε κάθε σημείο δοκιμής την αναλογία φωτεινών εντάσεων που μετρώνται σε HV έπειτα από ένα λεπτό και έπειτα από 30 λεπτά λειτουργίας.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5

    ΧΡΩΜΑ ΕΚΠΕΜΠΟΜΕΝΟΥ ΦΩΤΟΣ: ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

    Για την επαλήθευση των χρωματομετρικών χαρακτηριστικών πρέπει να χρησιμοποιείται φωτεινή πηγή με θερμοκρασία χρώματος 2 854° Κ, που αντιστοιχεί στο φωτεινό σήμα Α της Διεθνούς Επιτροπής Φωτισμού (ΔΕΦ). Ωστόσο, για φανούς εφοδιασμένους με μη αντικαταστάσιμες φωτεινές πηγές (λαμπτήρες πυράκτωσης και λοιποί), τα χρωματομετρικά χαρακτηριστικά πρέπει να επαληθεύονται με τις φωτεινές πηγές που υπάρχουν στο φανό, σύμφωνα με την παράγραφο 8.1. του παρόντος κανονισμού.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 6

    Ελάχιστες απαιτήσεις για τις διαδικασίες ελέγχου της συμμόρφωσης της παραγωγής

    1.   ΓΕΝΙΚΑ

    1.1.   Οι απαιτήσεις συμμόρφωσης θεωρείται ότι πληρούνται από μηχανικής και γεωμετρικής πλευράς, εάν οι διαφορές δεν υπερβαίνουν τις αναπόφευκτες κατασκευαστικές αποκλίσεις εντός των απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού.

    1.2.   Όσον αφορά τις φωτομετρικές επιδόσεις, δεν αμφισβητείται η συμμόρφωση των φανών μαζικής παραγωγής, εάν, κατά τη δοκιμή των φωτομετρικών επιδόσεων τυχαία επιλεγμένου φανού εφοδιασμένου με τυποποιημένο λαμπτήρα πυράκτωσης ή φανών εφοδιασμένων με μη αντικαταστάσιμες φωτεινές πηγές (λαμπτήρες πυράκτωσης ή άλλοι), και εφόσον όλες οι μετρήσεις διενεργούνται αντιστοίχως υπό τάση 6,75 V, 13,5 V ή 28,0 V:

    1.2.1.

    καμία από τις μετρούμενες τιμές δεν αποκλίνει δυσμενώς περισσότερο από 20 % από τις κατώτατες τιμές που προδιαγράφονται στον παρόντα κανονισμό.

    1.2.2.

    Εάν, σε περίπτωση φανού εφοδιασμένου με αντικαταστάσιμη φωτεινή πηγή, τα αποτελέσματα της δοκιμής που περιγράφεται ανωτέρω δεν πληρούν τις απαιτήσεις, επαναλαμβάνονται οι δοκιμές σε φανούς χρησιμοποιώντας άλλον τυποποιημένο λαμπτήρα πυράκτωσης.

    1.3.   Οι χρωματικές συντεταγμένες πρέπει να τηρούνται όταν ο φανός είναι εφοδιασμένος με τυποποιημένο λαμπτήρα πυράκτωσης, ή, σε φανούς στάθμευσης εφοδιασμένους με μη αντικαταστάσιμες φωτεινές πηγές (λαμπτήρες πυράκτωσης ή άλλοι), όταν τα χρωματομετρικά χαρακτηριστικά επαληθεύονται με τη φωτεινή πηγή που υπάρχει στο φανό.

    2.   ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

    Για κάθε τύπο φανού, ο κάτοχος του σήματος έγκρισης οφείλει να πραγματοποιεί τουλάχιστον τις ακόλουθες δοκιμές, με την ενδεδειγμένη συχνότητα. Οι δοκιμές αυτές εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

    Εάν με οποιαδήποτε δειγματοληψία διαπιστωθεί μη συμμόρφωση ως προς το θεωρούμενο είδος δοκιμής, χρειάζεται περαιτέρω δειγματοληψία και εκτέλεση νέας δοκιμής. Ο κατασκευαστής λαμβάνει μέτρα, για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση της αντίστοιχης παραγωγής.

    2.1.   Φύση των δοκιμών

    Οι δοκιμές συμμόρφωσης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό αφορούν τα φωτομετρικά και τα χρωματομετρικά χαρακτηριστικά.

    2.2.   Μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις δοκιμές

    2.2.1.

    Οι δοκιμές διεξάγονται γενικώς σύμφωνα με τις μεθόδους που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

    2.2.2.

    Για οποιαδήποτε δοκιμή συμμόρφωσης εκτελείται από τον κατασκευαστή, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ισοδύναμες μέθοδοι που έχουν γίνει αποδεκτές από την αρμόδια για τις δοκιμές έγκρισης αρχή. Εναπόκειται στον κατασκευαστή να αποδείξει ότι οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι είναι ισοδύναμες προς τις οριζόμενες στον παρόντα κανονισμό.

    2.2.3.

    Η εφαρμογή των παραγράφων 2.2.1. και 2.2.2. συνεπάγεται τακτική βαθμονόμηση του εξοπλισμού εκτέλεσης των δοκιμών και συσχέτιση με τις διενεργούμενες από την αρμόδια αρχή μετρήσεις.

    2.2.4.

    Ως μέθοδοι αναφοράς χρησιμοποιούνται πάντοτε οι οριζόμενες στον παρόντα κανονισμό, ιδιαίτερα όσον αφορά τους διοικητικούς ελέγχους και τις δειγματοληψίες.

    2.3.   Φύση της δειγματοληψίας

    Τα δείγματα των φανών λαμβάνονται τυχαίως από ομοιογενή παρτίδα. Ως ομοιογενής παρτίδα νοείται σύνολο φανών του ιδίου τύπου, καθοριζόμενο σύμφωνα με τις μεθόδους παραγωγής του κατασκευαστή.

    Η αξιολόγηση καλύπτει κατά κανόνα τη μαζική παραγωγή συγκεκριμένου εργοστασίου. Επιτρέπεται όμως η ομαδοποίηση των εκθέσεων δοκιμών που αφορούν τον ίδιο τύπο από περισσότερα εργοστάσια, εφόσον λειτουργούν με το ίδιο σύστημα ποιότητας και διαχείρισης ποιότητας.

    2.4.   Μετρούμενα και καταγραφόμενα φωτομετρικά χαρακτηριστικά

    Τα δείγματα φανών υποβάλλονται σε φωτομετρικές μετρήσεις για την επαλήθευση της τήρησης των ελαχίστων τιμών στα σημεία που απαριθμούνται στο παράρτημα 4, και των απαιτούμενων χρωματικών συντεταγμένων.

    2.5.   Κριτήρια αποδοχής

    Ο κατασκευαστής είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια στατιστικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων των δοκιμών και για τον καθορισμό, σε συμφωνία με την αρμόδια αρχή, των κριτηρίων αποδοχής των προϊόντων του, προκειμένου να πληρούνται οι προδιαγραφές για την επαλήθευση της συμμόρφωσης των προϊόντων που ορίζονται στην παράγραφο 12.1 του παρόντος κανονισμού.

    Τα κριτήρια αποδοχής οφείλουν να είναι τέτοια ώστε με βαθμό εμπιστοσύνης 95 % να φθάνει στο 0,95 η ελάχιστη πιθανότητα επιτυχίας σε δειγματοληπτικό έλεγχο σύμφωνα με το παράρτημα 7 (πρώτη δειγματοληψία).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7

    ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ

    1.   ΓΕΝΙΚΑ

    1.1.   Οι απαιτήσεις συμμόρφωσης θεωρείται ότι πληρούνται από μηχανικής και γεωμετρικής πλευράς, σύμφωνα με, τυχόν, απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, εάν οι διαφορές δεν υπερβαίνουν τις αναπόφευκτες κατασκευαστικές αποκλίσεις.

    1.2.   Όσον αφορά τις φωτομετρικές επιδόσεις, δεν αμφισβητείται η συμμόρφωση των φανών μαζικής παραγωγής, εάν, κατά τη δοκιμή των φωτομετρικών επιδόσεων τυχαία επιλεγμένου φανού στάθμευσης εφοδιασμένου με τυποποιημένο λαμπτήρα πυράκτωσης, ή φανών εφοδιασμένων με μη αντικαταστάσιμες φωτεινές πηγές (λαμπτήρες πυράκτωσης ή άλλοι), και εφόσον όλες οι μετρήσεις διενεργούνται αντιστοίχως υπό τάση 6,75 V, 13,5 V ή 28,0 V:

    1.2.1.

    καμία από τις μετρούμενες τιμές δεν αποκλίνει δυσμενώς περισσότερο από 20 % από τις κατώτατες τιμές που προδιαγράφονται στον παρόντα κανονισμό.

    1.2.2.

    Εάν, σε περίπτωση φανού εφοδιασμένου με αντικαταστάσιμη φωτεινή πηγή, τα αποτελέσματα της δοκιμής που περιγράφεται ανωτέρω δεν πληρούν τις απαιτήσεις, επαναλαμβάνονται οι δοκιμές σε φανούς χρησιμοποιώντας άλλο τυποποιημένο λαμπτήρα πυράκτωσης.

    1.2.3.

    Απορρίπτονται φανοί στάθμευσης με εμφανή ελαττώματα.

    1.3.   Οι χρωματικές συντεταγμένες πρέπει να τηρούνται, όταν ο φανός είναι εφοδιασμένος με τυποποιημένο λαμπτήρα πυράκτωσης, ή, σε φανούς στάθμευσης εφοδιασμένους με μη αντικαταστάσιμες φωτεινές πηγές (λαμπτήρες πυράκτωσης ή άλλοι), όταν τα χρωματομετρικά χαρακτηριστικά επαληθεύονται με τη φωτεινή πηγή που υπάρχει στο φανό.

    2.   ΠΡΩΤΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ

    Κατά την πρώτη δειγματοληψία επιλέγονται τυχαία τέσσερις φανοί στάθμευσης. Οι δύο πρώτοι αποτελούν το δείγμα Α και οι δύο άλλοι το δείγμα Β.

    2.1.   Η συμμόρφωση δεν αμφισβητείται

    2.1.1.

    Σύμφωνα με τη διαδικασία δειγματοληψίας κατά το διάγραμμα 1 του παρόντος παραρτήματος, δεν αμφισβητείται η συμμόρφωση των φανών μαζικής παραγωγής εφόσον η δυσμενής απόκλιση των τιμών που μετρούνται στους φανούς είναι:

    2.1.1.1.

    δείγμα A

    A1:

    σε ένα φανό

    0 %

    σε ένα φανό όχι άνω του

    20 %

    A2:

    σε αμφότερους τους φανούς άνω του

    0 %

    αλλά όχι άνω του

    20 %

    βλέπε δείγμα B

     

    2.1.1.2.

    δείγμα B

    B1:

    σε αμφότερους τους φανούς

    0 %

    2.1.2.

    ή εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1.2.2. για το δείγμα Α.

    2.2.   Η συμμόρφωση αμφισβητείται

    2.2.1.

    Σύμφωνα με τη διαδικασία δειγματοληψίας κατά το διάγραμμα 1 του παρόντος παραρτήματος, η συμμόρφωση των φανών μαζικής παραγωγής αμφισβητείται και ο κατασκευαστής καλείται να φροντίσει ώστε η παραγωγή του να πληροί τις προϋποθέσεις (ευθυγράμμιση), εάν οι αποκλίσεις των τιμών που μετρούνται στους φανούς στάθμευσης είναι:

    2.2.1.1.

    δείγμα A

    A3:

    σε ένα φανό όχι άνω του

    20 %

    σε ένα φανό άνω του

    20 %

    αλλά όχι άνω του

    30 %

    2.2.1.2.

    δείγμα B

    B2:

    στην περίπτωση A2

     

    σε ένα φανό άνω του

    0 %

    αλλά όχι άνω του

    20 %

    σε ένα φανό όχι άνω του

    20 %

    B3:

    στην περίπτωση A2

     

    σε ένα φανό

    0 %

    σε έναν φανό άνω του

    20 %

    αλλά όχι άνω του

    30 %

    2.2.2.

    ή εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1.2.2. για το δείγμα Α.

    2.3.   Ανάκληση της έγκρισης

    Αμφισβητείται η συμμόρφωση και εφαρμόζεται η παράγραφος 13., εάν, σύμφωνα με τη διαδικασία δειγματοληψίας κατά το διάγραμμα 1 του παρόντος παραρτήματος, οι αποκλίσεις των τιμών που μετρούνται στους φανούς είναι:

    2.3.1.

    δείγμα A

    A4:

    σε ένα φανό όχι άνω του

    20 %

    σε ένα φανό άνω του

    30 %

    A5:

    σε αμφότερους τους φανούς άνω του

    20 %

    2.3.2.

    δείγμα B

    B4:

    στην περίπτωση A2

     

    σε ένα φανό άνω του

    0 %

    αλλά όχι άνω του

    20 %

    σε ένα φανό άνω του

    20 %

    B5:

    στην περίπτωση A2

     

    σε αμφότερους τους φανούς άνω του

    20 %

    B6:

    στην περίπτωση A2

     

    σε ένα φανό

    0 %

    σε ένα φανό άνω του

    30 %

    2.3.3.

    ή εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1.2.2. για τα δείγματα Α και B.

    3.   ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

    Στις περιπτώσεις A3, B2, B3 απαιτείται, εντός διμήνου μετά την κοινοποίηση, να επαναληφθεί η δειγματοληψία: τρίτο δείγμα Γ από δύο φανούς και τέταρτο δείγμα Δ από δύο φανούς, επιλεγμένα από το απόθεμα που έχει κατασκευαστεί μετά την ευθυγράμμιση προς τις απαιτήσεις.

    3.1.   Η συμμόρφωση δεν αμφισβητείται

    3.1.1.

    Σύμφωνα με τη διαδικασία δειγματοληψίας κατά το διάγραμμα 1 του παρόντος παραρτήματος, η συμμόρφωση των φανών μαζικής παραγωγής δεν αμφισβητείται, εάν οι αποκλίσεις των τιμών που μετρούνται στους φανούς είναι:

    3.1.1.1.

    δείγμα Γ

    Γ1:

    σε ένα φανό

    0 %

    σε ένα φανό όχι άνω του

    20 %

    Γ2:

    σε αμφότερους τους φανούς άνω του

    0 %

    αλλά όχι άνω του

    20 %

    βλέπε δείγμα Δ

     

    3.1.1.2.

    δείγμα Δ

    Δ1:

    στην περίπτωση Γ2

     

    σε αμφότερους τους φανούς

    0 %

    3.1.2.

    ή εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1.2.2. για το δείγμα Γ.

    3.2.   Η συμμόρφωση αμφισβητείται

    3.2.1.

    Σύμφωνα με τη διαδικασία δειγματοληψίας κατά το διάγραμμα 1 του παρόντος παραρτήματος, η συμμόρφωση των φανών μαζικής παραγωγής αμφισβητείται και ο κατασκευαστής καλείται να φροντίσει ώστε η παραγωγή του να πληροί τις απαιτήσεις (ευθυγράμμισης), εάν οι αποκλίσεις των τιμών που μετρούνται στους φανούς είναι:

    3.2.1.1.

    δείγμα Δ

    Δ2:

    στην περίπτωση Γ2

     

    σε ένα φανό άνω του

    0 %

    αλλά όχι άνω του

    20 %

    σε ένα φανό όχι άνω του

    20 %

    3.2.1.2.

    ή εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1.2.2. για το δείγμα Γ.

    3.3.   Ανάκληση της έγκρισης

    Αμφισβητείται η συμμόρφωση και εφαρμόζεται η παράγραφος 13., εάν, σύμφωνα με τη διαδικασία δειγματοληψίας κατά το διάγραμμα 1 του παρόντος παραρτήματος, οι αποκλίσεις των τιμών που μετρούνται στους φανούς είναι:

    3.3.1.

    δείγμα Γ

    Γ3:

    σε ένα φανό όχι άνω του

    20 %

    σε ένα φανό άνω του

    20 %

    Γ4:

    σε αμφότερους τους φανούς άνω του

    20 %

    3.3.2.

    δείγμα Δ

    Δ3:

    στην περίπτωση Γ2

     

    σε έναν φανό 0 ή άνω του

    0 %

    σε ένα φανό άνω του

    20 %

    3.3.3.

    ή εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1.2.2. για τα δείγματα Γ και Δ.

    Διάγραμμα 1

    Image


    Top