Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 41997D0024

Κεκτημένο του Σένγκεν - Απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της 7ης Οκτωβρίου 1997 σχετικά με την ανάπτυξη του SIS [SCH/Com-ex (97) 24]

ΕΕ L 239 της 22.9.2000, p. 442–443 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1997/24(3)/oj

41997D0024

Κεκτημένο του Σένγκεν - Απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της 7ης Οκτωβρίου 1997 σχετικά με την ανάπτυξη του SIS [SCH/Com-ex (97) 24]

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 239 της 22/09/2000 σ. 0442 - 0443


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 7ης Οκτωβρίου 1997

σχετικά με την ανάπτυξη του SIS

[SCH/Com-ex (97) 24]

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη:

το άρθρο 132 της σύμβασης εφαρμογής της συμφωνίας του Σένγκεν,

το άρθρο 92 παράγραφος 3 της ανωτέρω σύμβασης,

τη μελέτη που εκπόνησε η επιτροπή προσανατολισμού SIS [έγγραφο SCH/OR.SIS (97) 146 rev. 2],

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Παράλληλα με τις δραστηριότητες σχετικά με το SIS II, να πραγματοποιηθεί η ανανέωση του σημερινού C.SIS για τη λειτουργία με 10 κράτη. Να προετοιμαστεί ωστόσο το σύστημα ενόψει της λειτουργίας με 15 κράτη έτσι ώστε η ενοποίηση των βορείων και σκανδιναβικών κρατών να μπορεί να επέλθει στη νέα πλατφόρμα αμέσως μετά τη σταθεροποίηση του SIS για 10 κράτη.

Τα βόρεια και σκανδιναβικά κράτη πρέπει να ενοποιηθούν μόλις είναι δυνατόν εντός του έτους 2000.

Η υλοποίηση της πρότασης αυτής πρέπει να εμφορείται από τις ακόλουθες αρχές:

1. Κατά την παράλληλη ανάπτυξη του SIS I και του SIS II, ο στρατηγικός στόχος της ανάπτυξης ενός SIS II διατηρείται χωρίς περιορισμό. Ορισμένες ουσιώδεις επιχειρησιακές απαιτήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο χάρη στο SIS II.

2. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με κλειστή διαδικασία κατακύρωσης, ενώ ο ρόλος της αναθέτουσας αρχής θα αναληφθεί από τη Γαλλία.

3. Η παράλληλη ανάπτυξη του SIS I και του SIS II προϋποθέτει ότι όλα τα κράτη είναι αποφασισμένα να διαθέσουν τους αναγκαίους ανθρώπινους και υλικούς πόρους.

Βιέννη, 7 Οκτωβρίου 1997.

Ο Πρόεδρος

K. Schlögl

Θέμα: Εξέλιξη του SIS

SCH/OR.SIS (97) 146, rev. 2

1. Κατά τη συνεδρίαση της 23ης Ιουνίου 1997, η κεντρική ομάδα εξέτασε το σημείωμα σχετικά με την εξέλιξη του SIS το οποίο εκπόνησε η ΜΟΕ και η επιτροπή προσανατολισμού "SIS" [SCH/OR.SIS (97) 105 rev.]. Κατά τη συνεδρίαση εκείνη δεν υπήρξε ωστόσο συμφωνία ως προς την ενδεδειγμένη πορεία.

2. Κατά τη συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου 1997, η επιτροπή προσανατολισμού "SIS" ανέθεσε στη ΜΟΕ να υποβάλει σε νέα τεχνική εξέταση τα σενάρια που προκρίνουν οι αντιπροσωπείες και να εκπονήσει πίνακα σχετικά με τις απαιτήσεις και το κόστος.

3. Οι έντονες δραστηριότητες που ανέπτυξε η ΜΟΕ κατά τους θερινούς μήνες επέτρεψαν την εκπόνηση του συνημμένου σημειώματος σχετικά με τις δυνατότητες τεχνικής εξέλιξης του υπάρχοντος συστήματος λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή των βορείων και σκανδιναβικών κρατών στο SIS [SCH/OR.SIS (97) 425 rev.].

Κατά τη διάρκεια των εν λόγω δραστηριοτήτων και, ειδικότερα, κατά τις συζητήσεις με την κοινοπραξία, διεφάνη η ανάγκη να ληφθεί σύντομα απόφαση για την εξέλιξη του SIS. Είναι πιθανό ότι το SIS δεν θα είναι ικανό να αντιμετωπίσει την αλλαγή ημερομηνίας που θα επέλθει κατά τη μετάβαση στην τρίτη χιλιετία αν δεν επιχειρηθεί ανανέωση του συστήματος με την αντικατάσταση του υλικού και του λογισμικού.

Από τις επίσημες γνωμοδοτήσεις που διετύπωσε η κοινοπραξία προκύπτει ότι δεν μπορεί να δοθεί καμία εγγύηση ως προς τη λύση των προβλημάτων που συναντά το παρόν σύστημα. Εξάλλου, η κοινοπραξία εκτιμά ότι οι εν λόγω τροποποιήσεις δεν θα καλύπτονταν από τα παρόντα συμβόλαια συντήρησης.

4. Λαμβάνοντας υπόψη τους τεχνικούς περιορισμούς, θα είναι αδύνατο τα βόρεια και σκανδιναβικά κράτη να ενταχθούν στο SIS πριν το έτος 2000.

Αφού εξέτασε το σημείωμα της ΜΟΕ, η επιτροπή προσανατολισμού "SIS" συνιστά προς την κεντρική ομάδα την ακόλουθη προσέγγιση:

Να λάβει χωρίς καθυστέρηση απόφαση σχετικά με την προαναφερόμενη προσέγγιση και -έχοντας υπόψη τις ισχύουσες σήμερα αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής- να υποβάλει το ζήτημα στην εκτελεστική επιτροπή προκειμένου η τελευταία να εγκρίνει νέα απόφαση σχετικά.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες σχετικά με το SIS II, να προχωρήσει στην ανανέωση του σημερινού C.SIS για τη λειτουργία με 10 κράτη. Να προετοιμαστεί ωστόσο το σύστημα ενόψει της λειτουργίας με 15 κράτη έτσι ώστε η ενοποίηση των βορείων και σκανδιναβικών κρατών να μπορεί να επέλθει στην ίδια πλατφόρμα αμέσως μετά τη σταθεροποίηση του SIS για 10 κράτη.

Τα βόρεια και σκανδιναβικά κράτη πρέπει να ενοποιηθούν μόλις είναι δυνατόν εντός του έτους 2000. Η υλοποίηση του σχεδίου ανανέωσης και εξέλιξης του SIS θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη συνίσταται στην προετοιμασία του υλικού και των τεχνικών προδιαγραφών για τη λειτουργία με 15 κράτη και την υλοποίηση για 10 κράτη. Η δεύτερη φάση συνίσταται στην ενοποίηση των βορείων και σκανδιναβικών κρατών.

Η υλοποίηση της πρότασης αυτής πρέπει να εμφορείται από τις ακόλουθες αρχές:

1. Κατά την παράλληλη ανάπτυξη του SIS I και του SIS II, ο στρατηγικός στόχος της ανάπτυξης ενός SIS II διατηρείται χωρίς περιορισμό. Ορισμένες ουσιώδεις επιχειρησιακές απαιτήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο χάρη στο SIS II. (Το ανανεωμένο SIS I θα διατηρήσει τις ίδιες λειτουργίες).

2. Η επιτροπή προσανατολισμού "SIS" θεωρεί ότι μόνο μία κλειστή διαδικασία κατακύρωσης μπορεί να διασφαλίσει την πραγματοποίηση του προγραμματισμένου σεναρίου. Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 92 παράγραφος 3 της ΣΕΣ, ο ρόλος της αναθέτουσας αρχής πρέπει να αναληφθεί από τη Γαλλία.

3. Η παράλληλη ανάπτυξη του SIS I και του SIS II προϋποθέτει ότι όλα τα κράτη είναι αποφασισμένα να διαθέσουν τους αναγκαίους ανθρώπινους και υλικούς πόρους. Τα έξοδα ανανέωσης του SIS I υπολογίζονται σε περίπου 16 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα (ανεξαρτήτως των εξόδων που προκύπτουν από την προσαρμογή των N.SIS).

Η επιτροπή προσανατολισμού "SIS" επιμένει ιδιαίτερα στο ότι κάθε αναβολή της απόφασης αυτής υπονομεύει τη λειτουργία του συστήματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2000.

Top