EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R1666

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2024/1666 της Επιτροπής, της 6ης Ιουνίου 2024, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως επεκτάθηκε στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα που αποστέλλονται από το Μαρόκο και τη Δημοκρατία της Κορέας, είτε δηλώνονται ως καταγωγής αυτών των χωρών είτε όχι, ύστερα από έρευνα επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

C/2024/3506

ΕΕ L, 2024/1666, 7.6.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/1666/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/1666/oj

European flag

Επίσημη Εφημερίδα
της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EL

Σειρά L


2024/1666

7.6.2024

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2024/1666 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 6ης Ιουνίου 2024

για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως επεκτάθηκε στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα που αποστέλλονται από το Μαρόκο και τη Δημοκρατία της Κορέας, είτε δηλώνονται ως καταγωγής αυτών των χωρών είτε όχι, ύστερα από έρευνα επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1) (στο εξής: βασικός κανονισμός), και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.1.   Προηγούμενες έρευνες και ισχύοντα μέτρα

(1)

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1796/1999 (2), το Συμβούλιο επέβαλε δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα (στο εξής: ΣΚΧ) καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (στο εξής: ΛΔΚ), Ουγγαρίας, Ινδίας, Μεξικού, Πολωνίας, Νότιας Αφρικής και Ουκρανίας. Τα εν λόγω μέτρα θα αναφέρονται στο εξής ως «τα αρχικά μέτρα» και η έρευνα που οδήγησε στα μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1796/1999 θα αναφέρεται στο εξής ως «η αρχική έρευνα».

(2)

Στη συνέχεια, κατόπιν ερευνών που διενεργήθηκαν δυνάμει του άρθρου 13 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 384/96 του Συμβουλίου (3), διαπιστώθηκε καταστρατήγηση των αρχικών μέτρων όσον αφορά τις εισαγωγές από την Ουκρανία και τη ΛΔΚ μέσω της Μολδαβίας και του Μαρόκου αντίστοιχα. Κατά συνέπεια, με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 760/2004 (4), το Συμβούλιο επέκτεινε τον οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ που είχε επιβληθεί στις εισαγωγές ΣΚΧ καταγωγής Ουκρανίας στις εισαγωγές των ιδίων προϊόντων που αποστέλλονται από τη Μολδαβία. Ομοίως, ο δασμός αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα καταγωγής ΛΔΚ επεκτάθηκε, με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1886/2004 του Συμβουλίου (5), στις εισαγωγές των ιδίων προϊόντων που αποστέλλονται από το Μαρόκο.

(3)

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1858/2005 (6), το Συμβούλιο, έπειτα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 384/96, παρέτεινε τα αρχικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στις εισαγωγές ΣΚΧ καταγωγής ΛΔΚ, Ινδίας, Νότιας Αφρικής και Ουκρανίας για πέντε έτη. Τα μέτρα που ισχύουν για τις εισαγωγές καταγωγής Μεξικού έληξαν στις 18 Αυγούστου 2004 (7). Όσον αφορά την Ουγγαρία και την Πολωνία, τα μέτρα έληξαν κατά την ημερομηνία προσχώρησής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή την 1η Μαΐου 2004.

(4)

Τον Μάιο του 2010, με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 400/2010 (8), το Συμβούλιο επέκτεινε τον οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1858/2005 στις εισαγωγές ΣΚΧ καταγωγής ΛΔΚ, στις εισαγωγές ΣΚΧ που αποστέλλονται από τη Δημοκρατία της Κορέας, είτε δηλώνονται ως καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας είτε όχι, ως αποτέλεσμα της έρευνας κατά της καταστρατήγησης που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 13 του βασικού κανονισμού. Σε ορισμένους Κορεάτες παραγωγούς-εξαγωγείς χορηγήθηκε απαλλαγή από τον επεκταθέντα δασμό διότι διαπιστώθηκε ότι δεν εφάρμοζαν πρακτικές καταστρατήγησης των οριστικών δασμών αντιντάμπινγκ.

(5)

Τα μέτρα που ισχύουν για τις εισαγωγές καταγωγής Ινδίας έληξαν στις 17 Νοεμβρίου 2010 (9).

(6)

Τον Ιανουάριο του 2012, με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 102/2012 (10), το Συμβούλιο, ύστερα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, επέβαλε τον δασμό αντιντάμπινγκ όσον αφορά τις εισαγωγές ΣΚΧ καταγωγής ΛΔΚ και Ουκρανίας, όπως επεκτάθηκε στις εισαγωγές προέλευσης Κορέας, Μαρόκου και Μολδαβίας. Ταυτόχρονα, ο παραγωγός-εξαγωγέας στο Μαρόκο που απαλλάχθηκε από τα μέτρα όπως επεκτάθηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1886/2004, απαλλάχθηκε από τα μέτρα. Οι 15 παραγωγοί-εξαγωγείς στη Δημοκρατία της Κορέας που απαλλάσσονται από τα μέτρα, όπως επεκτάθηκαν δυνάμει του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 400/2010, θα πρέπει επίσης να απαλλαγούν από τα μέτρα.

(7)

Με τον ίδιο κανονισμό, το Συμβούλιο περάτωσε τη διαδικασία όσον αφορά τις εισαγωγές ΣΚΧ καταγωγής Νότιας Αφρικής. Τα μέτρα που ίσχυαν για τις εισαγωγές καταγωγής Νότιας Αφρικής έληξαν στις 9 Φεβρουαρίου 2012.

(8)

Τον Απρίλιο του 2018, με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/607 (11), η Επιτροπή, ύστερα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, επέβαλε δασμό αντιντάμπινγκ όσον αφορά τις εισαγωγές ΣΚΧ καταγωγής ΛΔΚ, όπως επεκτάθηκε στο Μαρόκο και στη Δημοκρατία της Κορέας (στο εξής: προηγούμενη επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων).

(9)

Τα μέτρα που ισχύουν για τις εισαγωγές καταγωγής Ουκρανίας έληξαν στις 10 Φεβρουαρίου 2017 (12).

(10)

Οι ισχύοντες οριστικοί αντισταθμιστικοί δασμοί ανέρχονται σε 60,4 %.

1.2.   Αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων

(11)

Έπειτα από τη δημοσίευση ανακοίνωσης σχετικά με την επικείμενη λήξη ισχύος των μέτρων (13), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στο εξής: Επιτροπή) έλαβε αίτηση επανεξέτασης δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

(12)

Η αίτηση επανεξέτασης υποβλήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2023 από την European Federation of Steel Wire Rope Industries (στο εξής: αιτούσα) για λογαριασμό του ενωσιακού κλάδου παραγωγής συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα κατά την έννοια του άρθρου 5 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Η αίτηση επανεξέτασης βασίζεται στο επιχείρημα ότι η λήξη της ισχύος των μέτρων είναι πιθανό να οδηγήσει σε συνέχιση ή επανάληψη του ντάμπινγκ και σε επανάληψη της ζημίας στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

1.3.   Έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων

(13)

Η Επιτροπή, αφού ζήτησε τη γνώμη της επιτροπής που συστάθηκε με το άρθρο 15 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού και αφού έκρινε ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, κίνησε στις 14 Απριλίου 2023 επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων όσον αφορά τις εισαγωγές στην Ένωση συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, βάσει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (14) (στο εξής: ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας).

1.4.   Περίοδος έρευνας επανεξέτασης και εξεταζόμενη περίοδος

(14)

Η έρευνα με αντικείμενο τη συνέχιση ή την επανάληψη του ντάμπινγκ κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 (στο εξής: περίοδος της έρευνας επανεξέτασης). Η εξέταση των τάσεων που έχουν σημασία για την εκτίμηση της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως το τέλος της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης (στο εξής: εξεταζόμενη περίοδος).

1.5.   Ενδιαφερόμενα μέρη

(15)

Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, τα ενδιαφερόμενα μέρη κλήθηκαν να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες της Επιτροπής για να συμμετάσχουν στην έρευνα.

(16)

Επιπλέον, η Επιτροπή ενημέρωσε ειδικά την αιτούσα, άλλους γνωστούς ενωσιακούς παραγωγούς, τους γνωστούς παραγωγούς στη ΛΔΚ και τις αρχές της ΛΔΚ, καθώς και γνωστούς εισαγωγείς και χρήστες, σχετικά με την έναρξη της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων και τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην έρευνα.

(17)

Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την έναρξη της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων και να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή τον σύμβουλο ακροάσεων σε διαδικασίες εμπορικών προσφυγών.

(18)

Κανένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν ζήτησε ακρόαση.

1.6.   Παρατηρήσεις σχετικά με την έναρξη της επανεξέτασης

(19)

Ελήφθησαν παρατηρήσεις σχετικά με την έναρξη της επανεξέτασης από έναν Κινέζο παραγωγό, και συγκεκριμένα από τον όμιλο Fasten Group Imp.& Exp. Co., Ltd. και τις συνδεδεμένες με αυτόν εταιρείες (στο εξής: όμιλος Fasten).

(20)

Ο όμιλος Fasten ισχυρίστηκε ότι η αιτούσα δεν κατέδειξε ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής βρισκόταν σε δυσμενή κατάσταση, δεδομένου ότι από τα στοιχεία που υποβλήθηκαν προέκυπτε ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής παρουσίαζε ικανοποιητικές επιδόσεις κατά την περίοδο εκτίμησης της ζημίας. Επιπλέον, προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι η αιτούσα δεν κατέδειξε πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας. Ειδικότερα, προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις εξαγωγές της Κίνας σε τρίτες χώρες και τις εισαγωγές από τρίτες χώρες προς την Ένωση δεν είχαν σημασία για την εκτίμηση των επιπτώσεων στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής και δεν ήταν σύμφωνες με τις απαιτήσεις του κανονισμού για την επιβολή δασμού αντιντάμπινγκ και της συμφωνίας αντιντάμπινγκ του ΠΟΕ. Ο Κινέζος εξαγωγέας υπέβαλε επίσης στοιχεία σχετικά με τις τιμές εξαγωγής των ΣΚΧ στην Ένωση και ισχυρίστηκε ότι οι τιμές αυτές προσέγγιζαν τις τιμές της Ένωσης, γεγονός που ήταν ενδεικτικό της απουσίας πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας. Ο όμιλος Fasten προέβαλε τον ισχυρισμό ότι οι κινεζικές τιμές εξαγωγής που αναφέρονταν στην αίτηση δεν ήταν ορθές διότι ήταν πολύ χαμηλότερες από τις δικές του τιμές εξαγωγής. Επιπλέον, ο όμιλος Fasten ζήτησε από την Επιτροπή να περατώσει την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

(21)

Η Επιτροπή επισήμανε ότι σκοπός των μέτρων αντιντάμπινγκ είναι να εξαλειφθούν τα φαινόμενα νόθευσης των συναλλαγών που προκαλούν οι επιζήμιες πρακτικές ντάμπινγκ και να αποκατασταθεί ο γνήσιος ανταγωνισμός με θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Ακόμη και αν ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν είχε υποστεί σημαντική ζημία κατά την εξεταζόμενη περίοδο στην αίτηση, θα πρέπει να εκτιμηθεί αν η ζημία που προκύπτει από τις κινεζικές εισαγωγές μπορεί να επαναληφθεί σε περίπτωση που επιτραπεί η λήξη της ισχύος των μέτρων. Επιπλέον, στο σημείο 4.2 της ανακοίνωσης για την έναρξη της διαδικασίας αναφέρεται ότι η αιτούσα ισχυρίστηκε ότι υπάρχει πιθανότητα επανάληψης της ζημίας εκ μέρους της ΛΔΚ. Για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό της, η αιτούσα υπέβαλε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι, αν επιτρεπόταν η λήξη των μέτρων, το σημερινό επίπεδο εισαγωγών του υπό επανεξέταση προϊόντος από την οικεία χώρα στην Ένωση ήταν πιθανό να αυξηθεί σημαντικά. Όπως επισημαίνεται στην αίτηση, λόγω της ύπαρξης αχρησιμοποίητης παραγωγικής ικανότητας στη ΛΔΚ, της συμπεριφοράς των Κινέζων εξαγωγέων ως προς τις τιμές στις αγορές τρίτων χωρών, καθώς και της ελκυστικότητας της αγοράς της Ένωσης, αυτές οι αυξημένες εισαγωγές θα πραγματοποιούνται σε τιμές ντάμπινγκ, οι οποίες θα είναι χαμηλότερες από τις τιμές της Ένωσης, με συνέπεια την πρόκληση ζημίας στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Επομένως, οι ισχυρισμοί αυτοί απορρίφθηκαν.

1.7.   Δειγματοληψία

(22)

Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή ανέφερε ότι ήταν πιθανό να προβεί σε επιλογή δείγματος των ενδιαφερόμενων μερών σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού.

Δειγματοληψία ενωσιακών παραγωγών

(23)

Στην ανακοίνωσή της για την έναρξη διαδικασίας, η Επιτροπή δήλωσε ότι είχε επιλέξει προσωρινά δείγμα ενωσιακών παραγωγών. Η Επιτροπή επέλεξε το δείγμα με βάση την αντιπροσωπευτικότητα όσον αφορά το μέγεθος της παραγωγής και τον όγκο των πωλήσεων στην ελεύθερη αγορά της Ένωσης κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης και τη γεωγραφική θέση. Αυτό το δείγμα αποτελούνταν από τρεις ενωσιακούς παραγωγούς: Gustav Wolf GmbH, WIRECO Poland sp. z o.o., και Redaelli Tecna SpA Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το προσωρινό δείγμα.

(24)

Η αιτούσα ενημέρωσε την Επιτροπή ότι, στην πραγματικότητα, οι όγκοι πωλήσεων και παραγωγής μίας από τις επιλεγείσες εταιρείες που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της αίτησης, της Gustaf Wolf GmbH, ενοποιήθηκαν αντί να υποβληθούν χωριστά για τις νομικές οντότητες του ομίλου. Η Επιτροπή, αφού επανεξέτασε τους όγκους πωλήσεων και παραγωγής του υπό επανεξέταση προϊόντος για τις επιμέρους εταιρείες του ομίλου, αποφάσισε να αναθεωρήσει το προτεινόμενο δείγμα και να αντικαταστήσει την Gustav Wolf GmbH με την DIEPA Drahtseilwerk Dietz GmbH & Co. KG. Σκοπός ήταν να διατηρηθεί η μεθοδολογία επιλογής των μεγαλύτερων οντοτήτων.

(25)

Η DIEPA Drahtseilwerk Dietz GmbH & Co. KG ενημέρωσε στη συνέχεια την Επιτροπή ότι, για προσωρινούς τεχνικούς λόγους, δεν θα μπορέσει να υποβάλει τις ζητούμενες πληροφορίες εντός του απαιτούμενου χρονοδιαγράμματος προκειμένου να συνεργαστεί ως εταιρεία του δείγματος. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή αναθεώρησε το προτεινόμενο δείγμα και αντικατέστησε την DIEPA Drahtseilwerk Dietz GmbH & Co. KG με άλλον Γερμανό παραγωγό, την Pfeifer Drako Drahtseilwerk GmbH. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στους όγκους πωλήσεων και παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος στην Ένωση κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και στη γεωγραφική κατανομή. Οι ενωσιακοί παραγωγοί του αναθεωρημένου δείγματος αντιπροσώπευαν το 21 % του εκτιμώμενου όγκου πωλήσεων της Ένωσης και περίπου το 21 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής των ομοειδών προϊόντων. Το αναθεωρημένο δείγμα κρίθηκε αντιπροσωπευτικό του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το αναθεωρημένο δείγμα. Δεν ελήφθησαν σχόλια. Συνεπώς, το αναθεωρημένο δείγμα επιβεβαιώθηκε.

Δειγματοληψία εισαγωγέων

(26)

Για να αποφασίσει η Επιτροπή κατά πόσον ήταν αναγκαία η δειγματοληψία και, αν είναι αναγκαία, να επιλέξει δείγμα, ζήτησε από τους μη συνδεδεμένους εισαγωγείς να παράσχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας.

(27)

Κανένας από τους μη συνδεδεμένους εισαγωγείς δεν αναγγέλθηκε για την παροχή των ζητούμενων πληροφοριών. Κατά συνέπεια, δεν κρίθηκε αναγκαία η διενέργεια δειγματοληψίας.

Δειγματοληψία παραγωγών-εξαγωγέων στη ΛΔΚ

(28)

Για να αποφασίσει η Επιτροπή κατά πόσον ήταν αναγκαία η δειγματοληψία και, αν ήταν αναγκαία, να επιλέξει δείγμα, ζήτησε από όλους τους παραγωγούς-εξαγωγείς στη ΛΔΚ να παράσχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας. Επιπλέον, η Επιτροπή ζήτησε από την αποστολή της ΛΔΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει τυχόν άλλους παραγωγούς-εξαγωγείς που ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στην έρευνα και/ή να επικοινωνήσει μ’ αυτούς.

(29)

Μόνο ένας παραγωγός-εξαγωγέας στη ΛΔΚ απάντησε στο ερωτηματολόγιο δειγματοληψίας. Ωστόσο, ούτε ο εν λόγω παραγωγός ούτε άλλος παραγωγός-εξαγωγέας/παραγωγός υπέβαλε τις ζητούμενες πληροφορίες.

(30)

Στο πλαίσιο της προηγούμενης επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων είχαν προσδιοριστεί 21 παραγωγοί-εξαγωγείς, ενώ στην παρούσα αίτηση επανεξέτασης περιλαμβάνονταν 46 παραγωγοί συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα στη ΛΔΚ. Μόνο μία από τις εταιρείες αυτές υπέβαλε απάντηση στο πλαίσιο της δειγματοληψίας, χωρίς ωστόσο να παράσχει τις ζητούμενες πληροφορίες σχετικά με τους συντελεστές παραγωγής. Η εν λόγω εταιρεία αντιπροσώπευε λιγότερο από το ένα τρίτο του συνολικού όγκου των εισαγωγών συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα από τη ΛΔΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λιγότερο από το 2 % της συνολικής παραγωγής συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα στη ΛΔΚ. Δεδομένου ότι το ενωσιακό μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από τη ΛΔΚ ήταν περίπου 1 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, η Επιτροπή έκρινε ότι σε λιγότερο από το ένα τρίτο των εν λόγω εισαγωγών δεν θα παρέχονταν επαρκείς πληροφορίες για την εκτίμηση της τιμής εξαγωγής και της ύπαρξης ή συνέχισης του ντάμπινγκ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης και, συνεπώς, δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των συνολικών εισαγωγών από τη ΛΔΚ.

(31)

Λόγω του ανεπαρκούς επιπέδου συνεργασίας, η Επιτροπή αποφάσισε να μην εφαρμόσει μέθοδο δειγματοληψίας σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού. Δεν ελήφθησαν σχόλια.

1.8.   Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

(32)

Η Επιτροπή απέστειλε στην κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (στο εξής: κινεζική κυβέρνηση) ερωτηματολόγιο σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών στρεβλώσεων στη ΛΔΚ κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) του βασικού κανονισμού. Δεν ελήφθη καμία απάντηση.

(33)

Παρά τη χαμηλή αντιπροσωπευτικότητα του Κινέζου παραγωγού που υπέβαλε απάντηση στο πλαίσιο της δειγματοληψίας, η Επιτροπή κάλεσε τον παραγωγό-εξαγωγέα να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες, σε απλουστευμένη μορφή, σχετικά με τις εγχώριες πωλήσεις και την εγχώρια παραγωγή του, καθώς και σχετικά με τις εξαγωγές του σε τρίτες χώρες και τις εξαγωγές του στην Ένωση, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την έρευνα. Δεν ελήφθη καμία απάντηση.

(34)

Και οι τρεις ενωσιακοί παραγωγοί του δείγματος υπέβαλαν απάντηση στο ερωτηματολόγιο.

1.9.   Επαλήθευση

(35)

Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλες τις πληροφορίες που έκρινε απαραίτητες για τον προσδιορισμό της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ και της ζημίας, και του συμφέροντος της Ένωσης. Επιτόπιες επαληθεύσεις, δυνάμει του άρθρου 16 του βασικού κανονισμού, πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

 

Ενωσιακοί παραγωγοί:

Pfeifer Drako Drahtseilwerk GmbH, Mülheim an der Ruhr, Γερμανία, και δύο συνδεδεμένοι έμποροι στην Ένωση —Pfeifer Seil und Hebetechnik GmbH και Pfeifer Cables y Equipos de Elevación,

Redaelli Tecna Spa, Μιλάνο, Ιταλία, και ένας συνδεδεμένος έμπορος στην Ένωση —Teufelberger Seil GmbH,

WIRECO Poland sp. z o.o., Włocławek, Πολωνία, και ένας συνδεδεμένος έμπορος στην Ένωση —Olivera SÁ SA, WIRECO Portugal.

(36)

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επαλήθευση στις Βρυξέλλες, στις εγκαταστάσεις του νόμιμου εκπροσώπου της ακόλουθης ένωσης παραγωγών:

European Federation of Steel Wire Rope Industries (EWRIS), Ντίσελντορφ, Γερμανία.

2.   ΥΠΟ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ, ΟΙΚΕΙΟ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

2.1.   Το υπό επανεξέταση προϊόν

(37)

Το υπό επανεξέταση προϊόν είναι το ίδιο μ’ εκείνο της προηγούμενης επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, και συγκεκριμένα συρματόσχοινα και καλώδια από χάλυβα, συμπεριλαμβανομένων των καλωδίων κλειστής σπείρας, με εξαίρεση τα συρματόσχοινα και τα καλώδια από ανοξείδωτο χάλυβα, των οποίων η μεγαλύτερη διάσταση της εγκάρσιας τομής υπερβαίνει τα 3 mm, τα οποία υπάγονται επί του παρόντος στους κωδικούς ΣΟ ex 7312 10 81, ex 7312 10 83, ex 7312 10 85, ex 7312 10 89 και ex 7312 10 98 (κωδικοί TARIC 7312108112, 7312108113, 7312108119, 7312108312, 7312108313, 7312108319, 7312108512, 7312108513, 7312108519, 7312108912, 7312108913, 7312108919, 7312109812, 7312109813 και 7312109819) (στο εξής: υπό επανεξέταση προϊόν).

2.2.   Οικείο προϊόν

(38)

Το οικείο προϊόν στη συγκεκριμένη έρευνα είναι το υπό επανεξέταση προϊόν καταγωγής ΛΔΚ (στο εξής: οικείο προϊόν).

2.3.   Ομοειδές προϊόν

(39)

Όπως διαπιστώθηκε στην προηγούμενη έρευνα ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, η παρούσα έρευνα επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων επιβεβαίωσε ότι τα ακόλουθα προϊόντα έχουν τα ίδια βασικά φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά, καθώς και τις ίδιες βασικές χρήσεις:

το οικείο προϊόν όταν εξάγεται στην Ένωση·

το υπό επανεξέταση προϊόν που παράγεται και πωλείται στην εγχώρια αγορά της ΛΔΚ· και

το υπό επανεξέταση προϊόν που παράγεται και πωλείται στην Ένωση από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

(40)

Ως εκ τούτου, τα προϊόντα αυτά θεωρούνται ομοειδή προϊόντα κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

3.   ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

3.1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

(41)

Κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης (δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022), οι εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα από τη ΛΔΚ παρέμειναν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, παρόμοιο μ’ αυτό της προηγούμενης επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Comext, οι εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα από τη ΛΔΚ αντιπροσώπευαν περίπου το 1,2 % της αγοράς της Ένωσης κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

(42)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 29, μόνο ένας παραγωγός-εξαγωγέας απάντησε στο ερωτηματολόγιο δειγματοληψίας, αλλά δεν υπέβαλε καμία από τις πληροφορίες που ζητήθηκαν στη συνέχεια. Συνεπώς, η Επιτροπή ενημέρωσε τις αρχές της ΛΔΚ ότι, λόγω της έλλειψης συνεργασίας, η Επιτροπή σκόπευε να εφαρμόσει το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού σχετικά με τα συμπεράσματα όσον αφορά τη ΛΔΚ. Η Επιτροπή δεν έλαβε καμία παρατήρηση.

(43)

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού, τα συμπεράσματα σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ βασίστηκαν στα διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία, ιδίως στις πληροφορίες που ελήφθησαν στην αίτηση επανεξέτασης, στις πληροφορίες που ελήφθησαν από έναν ενωσιακό παραγωγό του δείγματος και στα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, δηλαδή τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων Comext και Global Trade Atlas (στο εξής: GTA).

3.2.   Διαδικασία για τον καθορισμό της κανονικής αξίας σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6α του βασικού κανονισμού για εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα καταγωγής ΛΔΚ

(44)

Με βάση τα επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που ήταν διαθέσιμα κατά την έναρξη της έρευνας, τα οποία υποδείκνυαν την ύπαρξη σημαντικών στρεβλώσεων κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) του βασικού κανονισμού όσον αφορά τη ΛΔΚ, η Επιτροπή κίνησε την έρευνα με βάση το άρθρο 2 παράγραφος 6α του βασικού κανονισμού.

(45)

Η Επιτροπή, προκειμένου να συγκεντρώσει τις πληροφορίες που θεωρεί αναγκαίες για την έρευνά της όσον αφορά τις εικαζόμενες σημαντικές στρεβλώσεις, απέστειλε ερωτηματολόγιο στην κινεζική κυβέρνηση. Επιπλέον, στο σημείο 5.3.2 της ανακοίνωσης για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους, να υποβάλουν πληροφορίες και να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 2 παράγραφος 6α του βασικού κανονισμού εντός 37 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της ανακοίνωσης για την έναρξη της διαδικασίας στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κινεζική κυβέρνηση δεν απάντησε στο ερωτηματολόγιο ούτε υπέβαλε παρατηρήσεις σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 2 παράγραφος 6α του βασικού κανονισμού εντός της προθεσμίας. Στη συνέχεια, η Επιτροπή ενημέρωσε την κινεζική κυβέρνηση ότι θα χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα στοιχεία κατά την έννοια του άρθρου 18 του βασικού κανονισμού για τον προσδιορισμό της ύπαρξης σημαντικών στρεβλώσεων στη ΛΔΚ.

(46)

Στο σημείο 5.3.2 της ανακοίνωσης για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι, με βάση τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, εξέταζε την Τουρκία ως ενδεχόμενη κατάλληλη αντιπροσωπευτική χώρα για τη ΛΔΚ, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6α στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, για τον καθορισμό της κανονικής αξίας με βάση τιμές ή δείκτες αναφοράς χωρίς στρεβλώσεις. Η Επιτροπή δήλωσε περαιτέρω ότι θα εξετάσει άλλες πιθανώς κατάλληλες χώρες σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο α) πρώτη περίπτωση του βασικού κανονισμού.

(47)

Στις 13 Νοεμβρίου 2023 η Επιτροπή ενημέρωσε τα ενδιαφερόμενα μέρη, μέσω σημειώματος για τον φάκελο (στο εξής: σημείωμα), σχετικά με τις συναφείς πηγές που σκόπευε να χρησιμοποιήσει για τον καθορισμό της κανονικής αξίας, με αντιπροσωπευτική χώρα την Τουρκία. Ενημέρωσε επίσης τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι θα καθόριζε τα έξοδα πώλησης, τα γενικά και διοικητικά έξοδα (στο εξής: ΓΔΕΠ) και τα κέρδη με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για την εταιρεία Celik Halat, η οποία είναι παραγωγός του υπό επανεξέταση προϊόντος στην αντιπροσωπευτική χώρα. Δεν ελήφθησαν σχόλια.

(48)

Στο σημείωμα, η Επιτροπή παρουσίασε τους κύριους συντελεστές παραγωγής. Εκτός από τους εν λόγω συντελεστές παραγωγής, η Επιτροπή πρόσθεσε επίσης τα γενικά έξοδα, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 106. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τρέχουσα έρευνα αποτελεί επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η οποία δεν απαιτεί να υπολογιστεί το ακριβές περιθώριο ντάμπινγκ, αλλά να διαπιστωθεί η πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ, η Επιτροπή έκρινε ότι στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε κατ’ εξαίρεση να επικεντρωθεί στους κύριους συντελεστές παραγωγής για τον υπολογισμό της κανονικής αξίας.

(49)

Λόγω ανεπαρκούς συνεργασίας από τους Κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς και την κινεζική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 32, η Επιτροπή καθόρισε την κανονική αξία με βάση τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν στην αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων και άλλες άμεσα διαθέσιμες πληροφορίες, όπως επεξηγείται στην επόμενη ενότητα.

3.3.   Κανονική αξία

(50)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, «[η] κανονική αξία βασίζεται καταρχήν στις πληρωθείσες ή πληρωτέες τιμές, κατά τις συνήθεις εμπορικές πράξεις, από ανεξάρτητους πελάτες στη χώρα εξαγωγής».

(51)

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6α στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, «[σ]ε περίπτωση που διαπιστωθεί […] ότι δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούνται οι εγχώριες τιμές και το κόστος στη χώρα εξαγωγής λόγω της ύπαρξης στη χώρα αυτή σημαντικών στρεβλώσεων κατά την έννοια του στοιχείου β), η κανονική αξία κατασκευάζεται αποκλειστικά με βάση το κόστος παραγωγής και πώλησης που αντικατοπτρίζει τις τιμές χωρίς στρεβλώσεις ή βάσει δεικτών αναφοράς», και «περιλαμβάνει ένα μη στρεβλωμένο και εύλογο ποσό για τα διοικητικά έξοδα, τα έξοδα πώλησης και τα γενικά έξοδα και κέρδη». («διοικητικά έξοδα, έξοδα πώλησης και γενικά έξοδα», στο εξής: ΓΔΕΠ.)

(52)

Όπως εξηγείται κατωτέρω, στην παρούσα έρευνα η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, με βάση τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία και λόγω της έλλειψης συνεργασίας από πλευράς της κινεζικής κυβέρνησης και του παραγωγού-εξαγωγέα, ήταν σκόπιμη η εφαρμογή του άρθρου 2 παράγραφος 6α του βασικού κανονισμού.

3.3.1.   Ύπαρξη σημαντικών στρεβλώσεων

(53)

Σε πρόσφατες έρευνες σχετικά με τον τομέα του χάλυβα στη ΛΔΚ (15), η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπήρχαν σημαντικές στρεβλώσεις κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) του βασικού κανονισμού.

(54)

Στις έρευνες αυτές, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπάρχει σημαντική κρατική παρέμβαση στη ΛΔΚ, με αποτέλεσμα τη στρέβλωση της αποτελεσματικής κατανομής των πόρων σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς (16). Συγκεκριμένα, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στον κλάδο του χάλυβα, ο οποίος αποτελεί την κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή του υπό επανεξέταση προϊόντος, όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός βαθμός ιδιοκτησίας από την κινεζική κυβέρνηση κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) πρώτη περίπτωση του βασικού κανονισμού (17), αλλά η κινεζική κυβέρνηση είναι επίσης σε θέση να παρεμβαίνει στις τιμές και στο κόστος μέσω της κρατικής παρουσίας στις επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) δεύτερη περίπτωση του βασικού κανονισμού (18). Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η κρατική παρουσία και παρέμβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και στην παροχή πρώτων υλών και εισροών, έχουν περαιτέρω στρεβλωτική επίδραση στην αγορά. Πράγματι, συνολικά, το σύστημα προγραμματισμού στη ΛΔΚ έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση των πόρων σε τομείς που χαρακτηρίζονται στρατηγικοί ή πολιτικά σημαντικοί από την κινεζική κυβέρνηση, και όχι την κατανομή τους σύμφωνα με τις δυνάμεις της αγοράς (19). Επιπλέον, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πτωχευτικό και το εμπράγματο δίκαιο της Κίνας δεν εφαρμόζονται ικανοποιητικά κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) τέταρτη περίπτωση του βασικού κανονισμού, προκαλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στρεβλώσεις, κυρίως όσον αφορά τη διάσωση αφερέγγυων εταιρειών και την κατανομή δικαιωμάτων χρήσης γης στη ΛΔΚ (20). Με το ίδιο σκεπτικό, η Επιτροπή διαπίστωσε στρεβλώσεις στις μισθολογικές δαπάνες στον τομέα του χάλυβα κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) πέμπτη περίπτωση του βασικού κανονισμού (21), καθώς και στρεβλώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) έκτη περίπτωση του βασικού κανονισμού, ιδίως σε σχέση με την πρόσβαση των επιχειρηματικών φορέων της ΛΔΚ σε κεφάλαια (22).

(55)

Όπως και σε προηγούμενες έρευνες σχετικά με τον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα στη ΛΔΚ, η Επιτροπή εξέτασε στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας κατά πόσον ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν οι εγχώριες τιμές και το κόστος στη ΛΔΚ, λόγω της ύπαρξης σημαντικών στρεβλώσεων κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) του βασικού κανονισμού. Η Επιτροπή βασίστηκε στα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία του φακέλου, συμπεριλαμβανομένων των αποδεικτικών στοιχείων που περιέχονται στην αίτηση, καθώς και στο έγγραφο με τίτλο «Commission Staff Working Document on Significant Distortions in the Economy of the People’s Republic of China for the Purposes of Trade Defence Investigations» (Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών στρεβλώσεων στην οικονομία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τους σκοπούς των ερευνών εμπορικής άμυνας) (23) (στο εξής: έκθεση), το οποίο στηρίζεται σε δημόσια διαθέσιμες πηγές. Η συγκεκριμένη ανάλυση κάλυψε την εξέταση των σημαντικών κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομία της ΛΔΚ γενικότερα, αλλά και την ειδική κατάσταση της αγοράς στον σχετικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του υπό επανεξέταση προϊόντος. Η Επιτροπή συμπλήρωσε περαιτέρω τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία με δική της έρευνα σχετικά με τα διάφορα κριτήρια που αφορούν την επιβεβαίωση της ύπαρξης σημαντικών στρεβλώσεων στη ΛΔΚ όπως διαπιστώθηκε και από προηγούμενες σχετικές έρευνές της.

(56)

Στην αίτηση προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι η κινεζική οικονομία στο σύνολό της επηρεάζεται ευρέως από σημαντικές κυβερνητικές παρεμβάσεις, και ως εκ τούτου οι εγχώριες τιμές και το κόστος της κινεζικής χαλυβουργίας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρούσα έρευνα.

(57)

Η αίτηση παρείχε παραδείγματα στοιχείων που καταδεικνύουν την ύπαρξη στρεβλώσεων, όπως παρατίθενται στο άρθρο 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) πρώτη έως έκτη περίπτωση του βασικού κανονισμού. Ειδικότερα, η αιτούσα παρέπεμψε σε διάφορες δημόσια διαθέσιμες πηγές πληροφοριών, όπως η έκθεση, προηγούμενες έρευνες της Επιτροπής στον τομέα του χάλυβα, η κινεζική νομοθεσία, καθώς και πρόσθετες πηγές, και υποστήριξε τα εξής:

Συνολικά, υπάρχει σημαντικός κρατικός έλεγχος και παρέμβαση στον κινεζικό τομέα του χάλυβα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη στρέβλωση της αποτελεσματικής κατανομής των πόρων σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς. Το ίδιο ισχύει και για τον κινεζικό κλάδο παραγωγής ΣΚΧ. Ο κλάδος παραγωγής ΣΚΧ χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο κρατικής ιδιοκτησίας και αρκετοί παραγωγοί ΣΚΧ διατηρούν στενούς δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση, την περιφερειακή ή την τοπική διοίκηση, απευθείας ή μέσω ενώσεων.

Όπως εξηγείται στην έκθεση, η κινεζική κυβέρνηση και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (στο εξής: ΚΚΚ) διατηρούν επίσης δομές οι οποίες διασφαλίζουν τη συνεχή επιρροή τους στις επιχειρήσεις, και ιδίως στις επιχειρήσεις κρατικής ιδιοκτησίας (στο εξής: κρατικές επιχειρήσεις). Το κινεζικό κράτος όχι μόνο διαμορφώνει ενεργά και εποπτεύει την εφαρμογή των γενικών οικονομικών πολιτικών από μεμονωμένες επιχειρήσεις κρατικής ιδιοκτησίας, διεκδικεί επίσης τα δικαιώματά του για συμμετοχή στη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων στις επιχειρήσεις κρατικής ιδιοκτησίας. Επιπλέον, όπως προκύπτει επίσης από την έκθεση, η κινεζική κυβέρνηση διατηρεί στενούς δεσμούς με τους Κινέζους παραγωγούς ΣΚΧ μέσω αντιπροσωπευτικών ενώσεων, όπως η China Iron and Steel Association (στο εξής: CISA) σε εθνικό επίπεδο και, π.χ., η Nantong Steel Wire Rod Association σε επαρχιακό επίπεδο στην Jiangsu. Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση ασκεί επιρροή μέσω προσωπικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η αιτούσα προσκόμισε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και του εποπτικού συμβουλίου καθώς και τα ανώτερα διοικητικά στελέχη διαφόρων εταιρειών του κλάδου παραγωγής ΣΚΧ διατηρούν στενούς δεσμούς με το ΚΚΚ. Η αιτούσα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, με την παρουσία μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων και με υψηλό επίπεδο κρατικής παρέμβασης στον κινεζικό κλάδο παραγωγής ΣΚΧ, ούτε και οι ιδιωτικοί παραγωγοί μπορούν να λειτουργήσουν υπό τους όρους της αγοράς και ότι τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα των ΣΚΧ υπόκεινται επίσης σε πολιτική εποπτεία και καθοδήγηση.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κινεζικές πολιτικές και τα μέτρα που εφαρμόζονται στον τομέα των ΣΚΧ εισάγουν διακρίσεις υπέρ των εγχώριων προμηθευτών ή επηρεάζουν με άλλον τρόπο τις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς. Η κατεύθυνση της κινεζικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των ΣΚΧ, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από ένα περίπλοκο σύστημα προγραμματισμού, που καθορίζει τις προτεραιότητες και θέτει τους στόχους στους οποίους θα πρέπει να εστιαστούν η κεντρική και οι τοπικές κυβερνήσεις. Σχετικά προγράμματα υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και καλύπτουν σχεδόν όλους τους οικονομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων του τομέα ή των τομέων του χάλυβα και των ΣΚΧ. Οι στόχοι που καθορίζονται από τα όργανα προγραμματισμού είναι δεσμευτικού χαρακτήρα και οι αρχές σε κάθε διοικητικό επίπεδο παρακολουθούν την εφαρμογή των προγραμμάτων από το αντίστοιχο χαμηλότερο επίπεδο διακυβέρνησης. Συνολικά, το σύστημα προγραμματισμού στην Κίνα έχει ως αποτέλεσμα τη διοχέτευση των πόρων σε τομείς που χαρακτηρίζονται στρατηγικοί ή πολιτικά σημαντικοί από την κυβέρνηση, και όχι την κατανομή τους σύμφωνα με τις δυνάμεις της αγοράς.

Η χαλυβουργία συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου των ΣΚΧ, αποτελεί προωθούμενο κλάδο παραγωγής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Made in China 2025» και, ως εκ τούτου, μπορεί να επωφεληθεί από σημαντική κρατική χρηματοδότηση. Ο κατάλογος καθοδήγησης για την αναδιάρθρωση του κλάδου γραμμών για τη βιομηχανική αναδιάρθρωση (Guiding Catalogue for Industry restructuring) (έκδοση του 2019) περιλαμβάνει τον κλάδο του χάλυβα ως προωθούμενο κλάδο. Το 13ο και το 14ο πενταετές πρόγραμμα (στο εξής: πενταετή προγράμματα) προωθούν την ανάπτυξη της χαλυβουργίας, ως σημαντικού μεταποιητικού κλάδου παραγωγής στην Κίνα, σε διάφορες αγορές, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού πλοίων, των μηχανημάτων τεχνικών έργων, της στέγασης και των μεταφορών. Δεδομένου ότι τα ΣΚΧ χρησιμοποιούνται από όλους αυτούς τους κλάδους παραγωγής, θα επωφελούνται από τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται στο πλαίσιο των πενταετών προγραμμάτων. Άλλα κυβερνητικά προγράμματα, όπως ο κατάλογος κλάδων παραγωγής στους οποίους δίνεται προτεραιότητα για επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στην κεντρική και δυτική Κίνα («Catalogue of Priority Industries for Foreign Investment in Central and Western China»), το πρόγραμμα προσαρμογής και αναβάθμισης της χαλυβουργίας για την περίοδο 2016-2020 («Steel Industry Adjustment and Upgrading plan for 2016-2020») ή τα προγράμματα επαρχιακής πολιτικής στις επαρχίες Jiangsu και Shandong, παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη του κλάδου παραγωγής ΣΚΧ και παρέχουν σχετικά κίνητρα, μέσω π.χ. προτιμησιακών πολιτικών για ξένες επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Βάσει του πλαισίου και των διαφόρων εγγράφων πολιτικής σε όλα τα επίπεδα που περιγράφονται ανωτέρω, η κινεζική κυβέρνηση παρέχει διάφορες επιδοτήσεις στους Κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς ΣΚΧ, γεγονός που καταδεικνύει σαφώς το έντονο ενδιαφέρον του κράτους για την προώθηση του εν λόγω τομέα.

Το κόστος των περισσότερων, αν όχι όλων, των συντελεστών παραγωγής της κινεζικής παραγωγής ΣΚΧ είναι στρεβλωμένο, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των πρώτων υλών, της ηλεκτρικής ενέργειας, της γης και της εργασίας. Η κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή ΣΚΧ είναι ο χάλυβας, και η Επιτροπή διαπίστωσε, στο πλαίσιο διαφόρων πρόσφατων ερευνών (24) σχετικά με προϊόντα χάλυβα από την Κίνα, ότι υπάρχουν σημαντικές στρεβλώσεις κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α του βασικού κανονισμού. Αυτά τα επαναλαμβανόμενα και συνεπή συμπεράσματα αποτελούν ένδειξη ενός συστημικού ζητήματος όσον αφορά τις τιμές όλων των τύπων προϊόντων χάλυβα.

Όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση, η κινεζική κυβέρνηση παρεμβαίνει σημαντικά και συστηματικά στην κινεζική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κινεζικές εγχώριες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ρυθμίζονται από την εθνική επιτροπή ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο διαφόρων κρατικών πολιτικών, οι μεγάλοι κύριοι χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπεται να αγοράζουν ορισμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (συμφωνίες άμεσης αγοράς, με ή χωρίς σύμβαση) σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που προσφέρουν οι πάροχοι του δικτύου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, όλες οι εκτάσεις γης στη ΛΔΚ ανήκουν στο κράτος (αγροτικές εκτάσεις συλλογικής ιδιοκτησίας και αστικές εκτάσεις κρατικής ιδιοκτησίας) και η κατανομή τους εναπόκειται αποκλειστικά στο κράτος. Υπάρχουν νομικές διατάξεις για την κατανομή των δικαιωμάτων χρήσης γης με διαφανή τρόπο και σε τιμές αγοράς, για παράδειγμα, με τη θέσπιση διαδικασιών υποβολής προσφορών. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες διατάξεις συχνά δεν τηρούνται, καθώς ορισμένοι αγοραστές αποκτούν γη δωρεάν ή σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς. Επιπλέον, κατά την κατανομή της γης, οι αρχές επιδιώκουν συχνά συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των οικονομικών προγραμμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί ΣΚΧ να υπόκεινται και αυτοί στις εκ των άνω προς τα κάτω στρεβλώσεις που προκύπτουν από τη μεροληπτική εφαρμογή του εμπράγματου δικαίου.

Οι μισθολογικές δαπάνες στον τομέα του χάλυβα, συμπεριλαμβανομένων και των ΣΚΧ, είναι εξίσου στρεβλωμένες, όπως επιβεβαιώθηκε προγενέστερα από την Επιτροπή στην έκθεση. Η κινητικότητα του κινεζικού εργατικού δυναμικού περιορίζεται από το σύστημα καταχώρισης των νοικοκυριών, γεγονός που δυσχεραίνει την πρόσβαση στο πλήρες φάσμα παροχών κοινωνικής ασφάλισης και λοιπών παροχών για τους κατοίκους μιας συγκεκριμένης διοικητικής περιοχής. Κάτι τέτοιο έχει συνήθως ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που δεν κατέχουν τη βεβαίωση καταχώρισης τόπου διαμονής να βρίσκονται σε ευάλωτη θέση απασχόλησης και να λαμβάνουν χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με τους κατόχους της βεβαίωσης καταχώρισης τόπου διαμονής. Από τα εν λόγω στοιχεία προκύπτει η ύπαρξη στρέβλωσης των μισθολογικών δαπανών στη ΛΔΚ. Ο κλάδος των ΣΚΧ επηρεάζεται από τις στρεβλώσεις των μισθολογικών δαπανών τόσο άμεσα (κατά την παραγωγή του υπό επανεξέταση προϊόντος ή των κύριων πρώτων υλών για την παραγωγή του) όσο και έμμεσα (κατά την πρόσβαση σε κεφάλαια ή εισροές από εταιρείες που υπόκεινται στο ίδιο σύστημα εργασίας στη ΛΔΚ).

Επομένως, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και κεφάλαια, όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρέχεται από ιδρύματα που υλοποιούν στόχους δημόσιας πολιτικής ή που δεν ενεργούν με άλλον τρόπο ανεξάρτητα από το κράτος. Κατά συνέπεια, η πρόσβαση υπόκειται σε διάφορες στρεβλώσεις κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) έκτη περίπτωση του βασικού κανονισμού. Το κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα χαρακτηρίζεται από την ισχυρή θέση των τραπεζών κρατικής ιδιοκτησίας, οι οποίες, κατά τη χορήγηση πρόσβασης σε χρηματοδότηση, λαμβάνουν υπόψη κριτήρια πέραν της οικονομικής βιωσιμότητας ενός έργου. Όπως και οι μη χρηματοπιστωτικές κρατικές επιχειρήσεις, οι τράπεζες εξακολουθούν να συνδέονται με το κράτος όχι μόνο μέσω της ιδιοκτησίας, αλλά και μέσω προσωπικών σχέσεων (τα ανώτατα στελέχη των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κρατικής ιδιοκτησίας διορίζονται τελικά από το ΚΚΚ). Επιπλέον, οι αξιολογήσεις των ομολόγων και της πιστοληπτικής ικανότητας είναι συχνά στρεβλωμένες για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων, λόγω του γεγονότος ότι η εκτίμηση επικινδυνότητας επηρεάζεται από τη στρατηγική σημασία της επιχείρησης για την κινεζική κυβέρνηση και την ισχύ τυχόν σιωπηρής εγγύησης της κυβέρνησης. Η διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα είναι τεχνητή, προκειμένου να τονωθεί η αύξηση των επενδύσεων. Αυτό καθίσταται σαφές από την πρόσφατη αύξηση της εταιρικής μόχλευσης στον κρατικό τομέα παρά την αισθητή πτώση της κερδοφορίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μηχανισμοί που λειτουργούν στο τραπεζικό σύστημα δεν ακολουθούν τις συνήθεις εμπορικές αντιδράσεις. Φαίνεται ότι ο κλάδος παραγωγής ΣΚΧ, λόγω του καθεστώτος του, έχει εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδοτικό δανεισμό από κινεζικές τράπεζες κρατικής ιδιοκτησίας.

(58)

Συμπερασματικά, στην αίτηση διατυπώθηκε η άποψη ότι υπάρχουν άφθονα πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι ο κινεζικός κλάδος παραγωγής ΣΚΧ υπόκειται σε παρεμβάσεις της κινεζικής κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει σε σημαντικές στρεβλώσεις. Συνεπώς, προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι η ύπαρξη αυτών των σημαντικών στρεβλώσεων δικαιολογεί τον καθορισμό της κανονικής αξίας και του περιθωρίου ντάμπινγκ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 παράγραφος 6α του βασικού κανονισμού.

(59)

Η κινεζική κυβέρνηση δεν υπέβαλε παρατηρήσεις ούτε προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία τα οποία να στηρίζουν ή να αντικρούουν τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία του φακέλου της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων της έκθεσης και των πρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων που παρασχέθηκαν από την αιτούσα, σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών στρεβλώσεων και/ή με τη σκοπιμότητα της εφαρμογής του άρθρου 2 παράγραφος 6α του βασικού κανονισμού στην προκειμένη περίπτωση.

(60)

Συγκεκριμένα στον τομέα του υπό επανεξέταση προϊόντος, τον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός βαθμός ιδιοκτησίας από την κινεζική κυβέρνηση κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) πρώτη περίπτωση του βασικού κανονισμού. Τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα υπόκεινται σε πολιτική εποπτεία και καθοδήγηση. Παραδείγματα είναι ο όμιλος Ansteel (25) και ο όμιλος Baowu Steel (26) —οι οποίοι είναι κρατικές επιχειρήσεις υπό την κεντρική SASAC— και οι θυγατρικές του ομίλου Baowu, Chongqing Iron & Steel Company Ltd. (27) and Maanshan Iron & Steel Company Limited (28)· ο όμιλος Baotou Steel —ο οποίος είναι κρατική επιχείρηση υπό την κατοχή της κυβέρνησης της Εσωτερικής Μογγολίας (29)—, ο όμιλος Angang Steel —κρατική επιχείρηση υπό την κεντρική SASAC (30), καθώς και ο όμιλος Shougang —κρατική επιχείρηση που ανήκει 100 % στην Beijing State-Owned Asset Management Ltd (31). Δεδομένου ότι δεν υπήρξε συνεργασία από τους Κινέζους εξαγωγείς του υπό επανεξέταση προϊόντος, δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί η ακριβής αναλογία των ιδιωτικών και των κρατικών παραγωγών. Ωστόσο, παρότι ενδέχεται να μην υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το υπό επανεξέταση προϊόν, ο τομέας αυτός είναι υποτομέας του κλάδου παραγωγής σιδήρου και χάλυβα και, ως εκ τούτου, τα συμπεράσματα σχετικά με τον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα θεωρούνται ενδεικτικά και για το υπό επανεξέταση προϊόν.

(61)

Τα τελευταία έγγραφα πολιτικής της Κίνας σχετικά με τον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα επιβεβαιώνουν τη σημασία που συνεχίζει να αποδίδει η κινεζική κυβέρνηση στον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσης να παρεμβαίνει στον τομέα προκειμένου να τον προσαρμόζει στις κυβερνητικές πολιτικές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εν προκειμένω αποτελούν το σχέδιο κατευθυντήριας γνώμης του υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών (MIIT) σχετικά με την προώθηση υψηλής ποιότητας ανάπτυξης της χαλυβουργίας, όπου απευθύνεται έκκληση για την περαιτέρω εδραίωση της βιομηχανικής βάσης και τη σημαντική βελτίωση του επιπέδου εκσυγχρονισμού της βιομηχανικής αλυσίδας (32), το 14ο πενταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας πρώτων υλών, σύμφωνα με το οποίο ο τομέας θα «εφαρμόσει τον συνδυασμό της ηγετικής θέσης στην αγορά και της προώθησης της κυβέρνησης» και θα «αναπτύξει μια ομάδα κορυφαίων εταιρειών με οικολογική υπεροχή» (33), ή το πρόγραμμα εργασιών του 2023 σχετικά με τη σταθερή ανάπτυξη της χαλυβουργίας (34), στο οποίο καθορίζονται οι ακόλουθοι στόχοι: «Το 2023[…] οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού στο σύνολο του κλάδου παραγωγής θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σταθερά και τα οικονομικά οφέλη θα βελτιωθούν σημαντικά· οι επενδύσεις του κλάδου στην Ε & Α θα φθάσουν τελικά το 1,5 %· η ανάπτυξη προστιθέμενης αξίας του κλάδου θα φθάσει το 3,5 %· το 2024 το αναπτυξιακό περιβάλλον και η διάρθρωση του κλάδου θα βελτιωθούν περαιτέρω και η μετάβαση σε έξυπνα, πράσινα προϊόντα υψηλού επιπέδου θα συνεχιστεί και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του κλάδου θα υπερβεί το 4 %», και το οποίο προβλέπει την ενοποίηση των εταιρειών του τομέα της χαλυβουργίας βάσει κρατικής εντολής: «[ν]α ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις που ηγούνται του κλάδου να υλοποιήσουν συγχωνεύσεις και εξαγορές και να δημιουργήσουν πολύ μεγάλους ομίλους επιχειρήσεων σιδήρου και χάλυβα παγκόσμιας κλάσης, καθώς και να προωθηθεί η βέλτιστη διάρθρωση της εθνικής παραγωγικής ικανότητας σιδήρου και χάλυβα. Να στηριχθούν εξειδικευμένες επιχειρήσεις με ηγετική ισχύ σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς χάλυβα, με σκοπό την περαιτέρω ενοποίηση των πόρων και τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος της χαλυβουργίας. Να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις σιδήρου και χάλυβα να πραγματοποιήσουν διαπεριφερειακές […] συγχωνεύσεις και αναδιοργανώσεις […]. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής μεγαλύτερης πολιτικής στήριξης για την αντικατάσταση της παραγωγικής ικανότητας σε επιχειρήσεις σιδήρου και χάλυβα που έχουν ολοκληρώσει ουσιαστικές συγχωνεύσεις και αναδιοργανώσεις.».

(62)

Παρόμοια παραδείγματα της πρόθεσης των κινεζικών αρχών να εποπτεύουν και να καθοδηγούν τις εξελίξεις στον τομέα υπάρχουν σε επαρχιακό επίπεδο, όπως η επαρχία Hebei, η οποία σχεδιάζει να «υλοποιήσει σταδιακά την ανάπτυξη ομίλων επιχειρήσεων, να επιταχύνει τη μεταρρύθμιση του συστήματος μεικτής ιδιοκτησίας των κρατικών επιχειρήσεων, να εστιάσει στην προώθηση της διαπεριφερειακής συγχώνευσης και αναδιοργάνωσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων σιδήρου και χάλυβα, και να επιδιώξει τη δημιουργία 1-2 μεγάλων ομίλων παγκόσμιας κλάσης, 3-5 μεγάλων ομίλων με κάποιον βαθμό εγχώριας επιρροής ως πυλώνων στήριξης» και «να επεκτείνει περαιτέρω τους διαύλους ανακύκλωσης και κυκλοφορίας απομετάλλων χάλυβα, να ενισχύσει τους προκαταρκτικούς ελέγχους και την ταξινόμηση των απομετάλλων χάλυβα» (35). Επιπλέον, το σχέδιο της Hebei για τον τομέα του χάλυβα αναφέρει τα εξής: «Εφαρμογή διαρθρωτικής προσαρμογής και ανάδειξη της διαφοροποίησης των προϊόντων. Αποφασιστική προώθηση της διαρθρωτικής προσαρμογής και της βελτιστοποίησης της διάταξης του κλάδου παραγωγής σιδήρου και χάλυβα, προώθηση της ενοποίησης, της αναδιοργάνωσης, του μετασχηματισμού και της αναβάθμισης των επιχειρήσεων και ολοκληρωμένη προώθηση της ανάπτυξης του κλάδου παραγωγής σιδήρου και χάλυβα προς την κατεύθυνση των επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, του εκσυγχρονισμού του τεχνικού εξοπλισμού, της διαφοροποίησης των διαδικασιών παραγωγής και των κατάντη προϊόντων».

(63)

Ομοίως, το σχέδιο εφαρμογής της Henan για τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της χαλυβουργίας κατά το 14ο πενταετές πρόγραμμα προβλέπει «κατασκευή χαρακτηριστικών βάσεων παραγωγής χάλυβα», […] δηλαδή «την κατασκευή 6 χαρακτηριστικών βάσεων παραγωγής χάλυβα στις πόλεις Anyang, Jiyuan, Pingdingshan, Xinyang, Shangqiu, Zhoukou κ.λπ., και βελτίωση της κλίμακας, της εντατικοποίησης και της εξειδίκευσης του κλάδου. Μεταξύ αυτών, έως το 2025, η παραγωγική ικανότητα χυτοσιδήρου στην πόλη Anyang θα ελέγχεται ώστε να μην υπερβεί τα 14 εκατομμύρια τόνους και η παραγωγική ικανότητα ακατέργαστου χάλυβα θα ελέγχεται ώστε να μην υπερβεί τα 15 εκατομμύρια τόνους» (36).

(64)

Περαιτέρω στόχοι στον τομέα της βιομηχανικής πολιτικής υπάρχουν επίσης στα έγγραφα προγραμματισμού και άλλων επαρχιών, όπως οι επαρχίες Jiangsu (37), Shandong (38), Shanxi (39), Liaoning Dalian (40) ή Zhejiang (41).

(65)

Άλλο ένα παράδειγμα πραγματικής καθοδήγησης από τα προγράμματα αποτελεί το γεγονός ότι ο όμιλος Ansteel εξέδωσε ανακοίνωση της κομματικής επιτροπής της Ansteel Group Co., Ltd., σχετικά με τη συνειδητή μελέτη, διάδοση και εφαρμογή του πνεύματος του 20ού εθνικού συνεδρίου του κόμματος (42). Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι ο όμιλος Ansteel θα εφαρμόζει συνειδητά τα προγράμματα καθοδήγησης και θα τα παρουσιάζει καλύτερα στα μέλη του κόμματος, στα στελέχη και στους υπαλλήλους ολόκληρου του ομίλου.

(66)

Όσον αφορά το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι σε θέση να παρεμβαίνει στις τιμές και στο κόστος μέσω της κρατικής παρουσίας σε επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) δεύτερη περίπτωση του βασικού κανονισμού, λόγω έλλειψης συνεργασίας εκ μέρους των παραγωγών-εξαγωγέων, ήταν αδύνατο να διαπιστωθεί με συστηματικό τρόπο η ύπαρξη προσωπικών σχέσεων μεταξύ των παραγωγών του υπό επανεξέταση προϊόντος και του ΚΚΚ. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμα ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα για το υπό επανεξέταση προϊόν. Επιπλέον, δεδομένου ότι το υπό επανεξέταση προϊόν αποτελεί υποτομέα του τομέα του χάλυβα, οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους παραγωγούς χάλυβα αφορούν επίσης το υπό επανεξέταση προϊόν.

(67)

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Baotou Steel Union, που ανήκει στον όμιλο Baotou Steel, ασκεί επίσης καθήκοντα γραμματέα του κόμματος της εταιρείας, ενώ ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης της εταιρείας είναι ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος (43). Στο ίδιο πνεύμα, εντός του ομίλου Shougang, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ασκεί καθήκοντα γραμματέα της κομματικής επιτροπής, ενώ ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής είναι μέλος της κομματικής επιτροπής (44). Ομοίως, μια ηγετική προσωπικότητα της Hongguang Handan Company δήλωσε δημοσίως ότι χωρίς τη φροντίδα και την υποστήριξη, μεταξύ άλλων με τη μορφή εγγυήσεων που παρασχέθηκαν από την κινεζική κυβέρνηση και το ΚΚΚ, το οποίο συμμετέχει με περισσότερα από 20 μέλη στη Hongguang Casting Co. Ltd., η επιχείρηση δεν θα σημείωνε την επιτυχία που είχε (45). Ένα άλλο παράδειγμα αφοσίωσης στο ΚΚΚ εντοπίζεται στο άρθρο 3 της κινεζικής ένωσης χυτηρίων, σύμφωνα με το οποίο αποδέχεται την επιχειρηματική καθοδήγηση, εποπτεία και διαχείριση από τις αντίστοιχες κομματικές οντότητες, π.χ. τη SASAC και το υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων, και παρέχει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους (46).

(68)

Άλλα παραδείγματα τέτοιων σχέσεων εντοπίζονται στην Jiangsu Fasten Holding (47) και στον όμιλο Ansteel (48). Στην πρώτη περίπτωση, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου εταιρειών και ο πραγματικός ελεγκτής του ομίλου είναι ο γραμματέας της κομματικής επιτροπής (49). Στη δεύτερη περίπτωση, ο εκτελεστικός διευθυντής και ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου είναι μέλη της μόνιμης επιτροπής του κόμματος, ενώ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι και ο γραμματέας της κομματικής επιτροπής.

(69)

Επιπλέον, στον τομέα του υπό επανεξέταση προϊόντος έχουν θεσπιστεί πολιτικές που εισάγουν διακρίσεις υπέρ των εγχώριων παραγωγών ή που επηρεάζουν με άλλον τρόπο την αγορά, κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) τρίτη περίπτωση του βασικού κανονισμού. Στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκαν και άλλα έγγραφα που δείχνουν ότι ο κλάδος παραγωγής επωφελείται από κυβερνητική καθοδήγηση και παρέμβαση στον τομέα του χάλυβα, δεδομένου ότι το υπό επανεξέταση προϊόν αντιπροσωπεύει έναν από τους υποτομείς του.

(70)

Ο κλάδος παραγωγής σιδήρου και χάλυβα εξακολουθεί να θεωρείται κλάδος παραγωγής καίριας σημασίας από την κινεζική κυβέρνηση (50). Αυτό επιβεβαιώνεται από τα πολυάριθμα προγράμματα, οδηγίες και άλλα έγγραφα που επικεντρώνονται στον τομέα και εκδίδονται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο του 14ου πενταετούς προγράμματος, η κινεζική κυβέρνηση διέθεσε πόρους για τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση, καθώς και για τη βελτιστοποίηση και τη διαρθρωτική προσαρμογή του κλάδου παραγωγής σιδήρου και χάλυβα (51). Ομοίως, το 14ο πενταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας πρώτων υλών, το οποίο εφαρμόζεται επίσης στη χαλυβουργία, αναφέρει τον τομέα ως «θεμέλιο της πραγματικής οικονομίας» και «βασικό πεδίο που διαμορφώνει το διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κίνας» και καθορίζει σειρά στόχων και μεθόδων εργασίας που θα προωθήσουν την ανάπτυξη του τομέα κατά την περίοδο 2021-2025, όπως τεχνολογική αναβάθμιση, βελτίωση της δομής του τομέα (μεταξύ άλλων μέσω περαιτέρω συγκεντρώσεων εταιρειών) ή ψηφιακός μετασχηματισμός (52). Επιπλέον, το πρόγραμμα εργασιών για τη σταθερή ανάπτυξη της χαλυβουργίας που αναφέρεται ανωτέρω (βλέπε αιτιολογική σκέψη 61) καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι κινεζικές αρχές εστιάζουν στον τομέα στο ευρύτερο πλαίσιο της καθοδήγησης της κινεζικής οικονομίας από την κινεζική κυβέρνηση: «[ν]α υποστηριχθούν οι χαλυβουργικές εταιρείες στη στενή παρακολούθηση των αναγκών για νέες υποδομές, νέα αστικοποίηση, αναζωογόνηση της υπαίθρου και αναδυόμενες βιομηχανίες, να υπάρξει σύνδεση με τα μεγάλα τεχνικά έργα που σχετίζονται με το “14ο πενταετές πρόγραμμα” σε διάφορες περιοχές και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός με χάλυβα. Να δημιουργηθούν και να εμβαθυνθούν ανάντη και κατάντη μηχανισμοί συνεργασίας μεταξύ του τομέα του χάλυβα και βασικών τομέων που χρησιμοποιούν χάλυβα, όπως η ναυπηγική βιομηχανία, οι μεταφορές, οι κατασκευές, η ενέργεια, τα αυτοκίνητα, οι οικιακές συσκευές, τα γεωργικά μηχανήματα και ο βαρύς εξοπλισμός, να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες σύνδεσης της παραγωγής με τη ζήτηση και να επεκταθούν ενεργά οι τομείς εφαρμογής του χάλυβα» (53).

(71)

Επιπλέον, όσον αφορά το σιδηρομετάλλευμα —πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του υπό επανεξέταση προϊόντος— σύμφωνα με το 14ο πενταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη του κλάδου παραγωγής πρώτων υλών, το κράτος σχεδιάζει να «αναπτύξει ορθολογικά εγχώριους ορυκτούς πόρους. Να ενισχύσει τις έρευνες για σιδηρομεταλλεύματα […], να εφαρμόσει προτιμησιακές φορολογικές πολιτικές, να ενθαρρύνει τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και εξοπλισμού για τη μείωση των στερεών αποβλήτων που παράγονται κατά τις εργασίες εξόρυξης» (54), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συστήματος για τα αποθέματα παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος και ορυκτών εδαφών, το οποίο θα «καταστεί σημαντικό μέτρο για τη σταθεροποίηση της τιμής της αγοράς σιδηρομεταλλεύματος και τη διασφάλιση της ασφάλειας της βιομηχανικής αλυσίδας» (55). Σε επαρχίες όπως η Hebei, οι αρχές προβλέπουν τα ακόλουθα για τον τομέα: «νέες επιδοτήσεις με μορφή έκπτωσης για επενδύσεις σε έργα· διερεύνηση και καθοδήγηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να προσφέρουν δάνεια χαμηλού επιτοκίου για τη μετάβαση των επιχειρήσεων σιδήρου και χάλυβα σε νέους κλάδους, ενώ ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα παρέχει επιδοτήσεις με μορφή έκπτωσης» (56). Εν ολίγοις, η κινεζική κυβέρνηση έχει θεσπίσει μέτρα για να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τους στόχους της δημόσιας πολιτικής για τη στήριξη των προωθούμενων κλάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής των κύριων πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του υπό επανεξέταση προϊόντος. Τα εν λόγω μέτρα εμποδίζουν την ελεύθερη λειτουργία των δυνάμεων της αγοράς.

(72)

Το υπό επανεξέταση προϊόν επηρεάζεται επίσης από τις στρεβλώσεις των μισθολογικών δαπανών κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) πέμπτη περίπτωση του βασικού κανονισμού, όπως αναφέρεται επίσης στις αιτιολογικές σκέψεις 54 και 57. Οι στρεβλώσεις αυτές επηρεάζουν τον τομέα τόσο άμεσα (κατά την παραγωγή του υπό επανεξέταση προϊόντος ή των κύριων εισροών) όσο και έμμεσα (κατά την πρόσβαση σε εισροές από εταιρείες που υπόκεινται στο ίδιο σύστημα εργασίας στη ΛΔΚ) (57).

(73)

Επιπλέον, στην παρούσα έρευνα δεν υποβλήθηκαν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ο τομέας του υπό επανεξέταση προϊόντος δεν επηρεάζεται από την κρατική παρέμβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) έκτη περίπτωση του βασικού κανονισμού, όπως αναφέρεται επίσης στην αιτιολογική σκέψη 54 ανωτέρω. Το πρόγραμμα εργασιών για τη σταθερή ανάπτυξη που αναφέρεται ανωτέρω (βλέπε αιτιολογική σκέψη 61) καταδεικνύει επίσης περίτρανα αυτό το είδος κρατικής παρέμβασης: «Να ενθαρρυνθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παρέχουν ενεργά χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε χαλυβουργικές εταιρείες που υλοποιούν συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις, προσαρμογές της διάταξης, μετασχηματισμό και αναβάθμιση, σύμφωνα με τις αρχές του ελέγχου των κινδύνων και της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων». Ως εκ τούτου, οι συνθήκες της αγοράς πλήττονται σοβαρά σε όλα τα επίπεδα από τη σημαντική κρατική παρέμβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

(74)

Τέλος, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι, για την παραγωγή του υπό επανεξέταση προϊόντος, είναι απαραίτητη μια σειρά εισροών. Όταν οι παραγωγοί του υπό επανεξέταση προϊόντος αγοράζουν/προμηθεύονται αυτές τις εισροές, οι τιμές που καταβάλλουν (και οι οποίες καταγράφονται ως το κόστος τους) εκτίθενται σαφώς στις ίδιες συστημικές στρεβλώσεις που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Για παράδειγμα, οι προμηθευτές εισροών απασχολούν εργατικό δυναμικό το οποίο υπόκειται στις στρεβλώσεις. Μπορούν να δανειστούν χρήματα που υπόκεινται στις στρεβλώσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα/της κατανομής κεφαλαίων. Επιπλέον, υπόκεινται στο σύστημα προγραμματισμού που εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και σε όλους τους τομείς.

(75)

Ως εκ τούτου, όχι μόνο οι εγχώριες τιμές πώλησης του υπό επανεξέταση προϊόντος δεν είναι κατάλληλες για να χρησιμοποιηθούν κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, αλλά επηρεάζεται και το κόστος όλων των εισροών (συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών, της ενέργειας, της γης, της χρηματοδότησης, της εργασίας κ.λπ.), επειδή η διαμόρφωση των τιμών τους επηρεάζεται από σημαντική κρατική παρέμβαση, η οποία περιγράφεται στα μέρη I και II της έκθεσης. Πράγματι, οι κρατικές παρεμβάσεις που περιγράφονται σε σχέση με την κατανομή κεφαλαίου, γης, εργασίας, ενέργειας και πρώτων υλών παρατηρούνται σε ολόκληρη τη ΛΔΚ. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μια εισροή που παρήχθη καθαυτή στη ΛΔΚ με τον συνδυασμό ενός φάσματος συντελεστών παραγωγής εκτίθεται σε σημαντικές στρεβλώσεις. Το ίδιο ισχύει για την εισροή της εισροής και ούτω καθεξής.

(76)

Εν ολίγοις, τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές ή το κόστος του υπό επανεξέταση προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των πρώτων υλών, της ενέργειας και της εργασίας, δεν αποτελούν αποτέλεσμα των δυνάμεων της ελεύθερης αγοράς, διότι επηρεάζονται από σημαντική κρατική παρέμβαση κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) του βασικού κανονισμού, όπως καταδεικνύεται από τον πραγματικό ή δυνητικό αντίκτυπο ενός ή περισσότερων από τα σχετικά στοιχεία που παρατίθενται. Σ’ αυτή τη βάση και ελλείψει οποιασδήποτε συνεργασίας από την κινεζική κυβέρνηση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν οι εγχώριες τιμές και το εγχώριο κόστος για τον καθορισμό κανονικής αξίας στη συγκεκριμένη περίπτωση. Συνεπώς, η Επιτροπή προέβη στην κατασκευή της κανονικής αξίας αποκλειστικά βάσει του κόστους παραγωγής και πώλησης που αντικατοπτρίζει τιμές ή δείκτες αναφοράς χωρίς στρεβλώσεις, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση βάσει του αντίστοιχου κόστους παραγωγής και πώλησης σε μια κατάλληλη αντιπροσωπευτική χώρα, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6α στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, όπως περιγράφεται στην επόμενη ενότητα.

3.3.2.   Αντιπροσωπευτική χώρα

3.3.2.1.   Γενικές παρατηρήσεις

(77)

Η επιλογή της αντιπροσωπευτικής χώρας βασίστηκε στα ακόλουθα κριτήρια, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6α του βασικού κανονισμού:

επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης παρόμοιο με της ΛΔΚ. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή χρησιμοποίησε χώρες με ακαθάριστο εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα παρόμοιο με της ΛΔΚ σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας (58)·

παραγωγή του υπό επανεξέταση προϊόντος στη συγκεκριμένη χώρα (59)·

διαθεσιμότητα των σχετικών δημόσιων στοιχείων στην αντιπροσωπευτική χώρα·

όταν υπάρχουν περισσότερες από μία πιθανές αντιπροσωπευτικές χώρες, θα πρέπει να προτιμάται, κατά περίπτωση, η χώρα με επαρκές επίπεδο κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας.

(78)

Όπως επεξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 47, η Επιτροπή δημοσίευσε σημείωμα για τον φάκελο σχετικά με τις πηγές για τον καθορισμό της κανονικής αξίας (στο εξής: σημείωμα). Στο σημείωμα αυτό περιγράφονται τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά στοιχεία στα οποία βασίζονται τα σχετικά κριτήρια. Με το σημείωμα η Επιτροπή ενημέρωσε τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την πρόθεσή της να εξετάσει τη χρήση της Τουρκίας ως κατάλληλης αντιπροσωπευτικής χώρας στην παρούσα υπόθεση, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ύπαρξη σημαντικών στρεβλώσεων σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6α του βασικού κανονισμού.

Επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης παρόμοιο με της ΛΔΚ

(79)

Σύμφωνα με τα κριτήρια που παρατίθενται στο άρθρο 2 παράγραφος 6α του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή προσδιόρισε την Τουρκία ως χώρα με παρόμοιο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης μ’ αυτό της ΛΔΚ, όπως είχε προτείνει η αιτούσα στην αίτηση επανεξέτασης. Η Τουρκία κατατάσσεται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως χώρα «μέσου-υψηλού εισοδήματος» με βάση το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα. Επομένως, θεωρείται ότι έχει παρόμοιο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης με τη ΛΔΚ.

Διαθεσιμότητα των σχετικών δημόσιων στοιχείων στην αντιπροσωπευτική χώρα

(80)

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Τουρκία πληρούσε όλα τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 6α του βασικού κανονισμού και ότι όλα τα σχετικά δημόσια στοιχεία ήταν άμεσα διαθέσιμα και προσβάσιμα, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών για τις εισαγωγές, καθώς και των δεδομένων για το κόστος των πρώτων υλών και της εργασίας.

(81)

Ειδικότερα, η Επιτροπή βρήκε δημόσια διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για έναν παραγωγό στην Τουρκία, τη Celik Halat, που καλύπτουν τους μήνες Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο του οικονομικού έτους 2022, το οποίο κάλυπτε μέρος της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης. Η Celik Halat παρουσίασε εύλογο επίπεδο ΓΔΕΠ και κέρδους.

(82)

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 με ρυθμό που υπερέβαινε κατά πολύ το ποσοστό πληθωρισμού στη χώρα. Επιπλέον, οι πληροφορίες σχετικά με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 δεν δημοσιεύτηκαν από την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία. Ως εκ τούτου, δεδομένης της έλλειψης στοιχείων για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, η Επιτροπή βασίστηκε για τον καθορισμό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς στρεβλώσεις στα δημοσίως διαθέσιμα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει η επιχείρηση ηλεκτρισμού της Μαλαισίας Tenaga Nasional Berhad (60), το υπουργείο Εξορύξεων και Ενέργειας της Βραζιλίας (61) και η μητροπολιτική αρχή ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊλάνδης (62) για τον υπολογισμό του δείκτη αναφοράς ενέργειας.

(83)

Η Επιτροπή ανέλυσε επίσης τις εισαγωγές των κύριων συντελεστών παραγωγής στην Τουρκία. Από την ανάλυση των στοιχείων για τις εισαγωγές προέκυψε ότι οι εισαγωγές των κύριων συντελεστών παραγωγής στην Τουρκία δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από τις εισαγωγές από τη ΛΔΚ ή από οποιαδήποτε από τις χώρες που παρατίθενται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2015/755 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (63).

(84)

Τα ενδιαφερόμενα μέρη κλήθηκαν να υποβάλουν παρατηρήσεις ως προς την καταλληλότητα της Τουρκίας ως αντιπροσωπευτικής χώρας και της Celik Halat ως παραγωγού στην αντιπροσωπευτική χώρα.

(85)

Μετά το σημείωμα, κανένα ενδιαφερόμενο μέρος δεν υπέβαλε παρατηρήσεις σχετικά με την επιλογή της Τουρκίας ως αντιπροσωπευτικής χώρας.

Επίπεδο κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας

(86)

Τέλος, δεδομένης της έλλειψης συνεργασίας και αφού διαπιστώθηκε ότι η Τουρκία ήταν κατάλληλη αντιπροσωπευτική χώρα με βάση όλα τα ανωτέρω στοιχεία, δεν συνέτρεχε λόγος να διεξαχθεί αξιολόγηση του επιπέδου κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας σύμφωνα με την τελευταία πρόταση του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο α) πρώτη περίπτωση του βασικού κανονισμού.

3.3.2.2.   Συμπέρασμα

(87)

Λόγω της ανεπαρκούς συνεργασίας, όπως προτάθηκε στην αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων και δεδομένου ότι η Τουρκία πληρούσε τα κριτήρια που καθορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 6α στοιχείο α) πρώτη περίπτωση του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή επέλεξε την Τουρκία ως κατάλληλη αντιπροσωπευτική χώρα.

3.3.3.   Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό του κόστους χωρίς στρεβλώσεις

(88)

Στο σημείωμα, η Επιτροπή παρέθεσε τους συντελεστές παραγωγής που προσδιορίστηκαν από τις απαντήσεις ενός ενωσιακού παραγωγού στο ερωτηματολόγιο, όπως οι ύλες, η ηλεκτρική ενέργεια και η εργασία, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του υπό επανεξέταση προϊόντος από τους παραγωγούς-εξαγωγείς, και κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν παρατηρήσεις και να προτείνουν δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις τιμές χωρίς στρεβλώσεις για καθέναν από τους συντελεστές παραγωγής που αναφέρονται στο εν λόγω σημείωμα. Η Επιτροπή κατάρτισε τον κατάλογο των συντελεστών παραγωγής και των δεικτών κατανάλωσής τους με βάση τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν στην αίτηση και τις επακόλουθες πληροφορίες που υπέβαλε η αιτούσα και συλλέχθηκαν κατά τις επιτόπιες επαληθεύσεις σ’ έναν από τους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος. Η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι, προκειμένου να κατασκευάσει την κανονική αξία σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6α στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, θα χρησιμοποιήσει στοιχεία της GTA για τον καθορισμό του κόστους χωρίς στρεβλώσεις των περισσότερων συντελεστών παραγωγής, και ειδικότερα των κύριων πρώτων υλών. Επιπλέον, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει δημοσίως διαθέσιμα στοιχεία από την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία που δημοσίευσε η τουρκική κυβέρνηση για τον καθορισμό του κόστους εργασίας χωρίς στρεβλώσεις (64).

(89)

Όπως περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη 82, η Επιτροπή, για τον υπολογισμό του δείκτη αναφοράς ενέργειας, χρησιμοποίησε μια ομάδα χωρών σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης παρόμοιο με εκείνο της ΛΔΚ, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως ως αντιπροσωπευτικές χώρες σε άλλες έρευνες και οι οποίες παρήγαγαν επίσης συρματόσχοινα και καλώδια από χάλυβα, δεδομένου ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 με ρυθμό που υπερέβαινε τον πληθωρισμό.

(90)

Στο σημείωμα, η Επιτροπή ενημέρωσε επίσης τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι, λόγω της αμελητέας βαρύτητας που είχε η αξία ορισμένων πρώτων υλών επί του συνολικού κόστους παραγωγής, τα στοιχεία αυτά ομαδοποιήθηκαν στην κατηγορία «αναλώσιμα». Επιπλέον, η Επιτροπή ενημέρωσε ότι θα υπολογίσει το ποσοστό των αναλωσίμων επί του συνολικού κόστους των πρώτων υλών και θα εφαρμόσει το ποσοστό αυτό στο εκ νέου υπολογισθέν κόστος των πρώτων υλών κατά τη χρήση των καθορισμένων δεικτών αναφοράς χωρίς στρεβλώσεις στην κατάλληλη αντιπροσωπευτική χώρα.

3.3.3.1.   Κόστος και δείκτες αναφοράς χωρίς στρεβλώσεις

3.3.3.1.1.   Συντελεστές παραγωγής

(91)

Λαμβανομένων υπόψη όλων των πληροφοριών βάσει της αίτησης και μεταγενέστερων πληροφοριών που υποβλήθηκαν από την αιτούσα και συλλέχθηκαν κατά τις επιτόπιες επαληθεύσεις σ’ έναν από τους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος με τον υψηλότερο όγκο παραγωγής, προσδιορίστηκαν οι ακόλουθοι συντελεστές παραγωγής, οι δείκτες κατανάλωσης και οι πηγές τους προκειμένου να καθοριστεί η κανονική αξία σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6α στοιχείο α) του βασικού κανονισμού:

Πίνακας 1

Συντελεστές παραγωγής συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα

Συντελεστής παραγωγής

Κωδικός εμπορεύματος στην Τουρκία

Τιμή χωρίς στρεβλώσεις (CNY)

Μονάδα μέτρησης

Πηγή πληροφοριών

Πρώτες ύλες

Χαλύβδινο σύρμα

72171090

12,67

KG

Global Trade Atlas (65) (GTA)

Συνθετικές ύλες

5402630010 και 5402630020

19,49

KG

GTA

Πλαστικές ύλες

39021000 0011

12,48

KG

GTA

Κλώνοι

73121065

22,97

KG

GTA

Όλες οι άλλες πρώτες ύλες και αναλώσιμα (π.χ. λιπαντικά, ψευδάργυρος), συσκευασία, υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

ά.α

7,3  % επί των πρώτων υλών

Πάγιος δασμός

 

Εργασία

Κόστος εργασίας ανά εργατοώρα

Ά.Α.

41,15

Εργατοώρα

Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία

Ενέργεια

Ηλεκτρική ενέργεια

Ά.Α.

0,74

kWh

Μέσος όρος του δείκτη αναφοράς που υπολογίζεται βάσει στοιχείων από:

το υπουργείο Εξορύξεων και Ενέργειας της Βραζιλίας — Βραζιλία

την Tenaga Nasional Berhad — Μαλαισία

τη Μητροπολιτική Αρχή Ηλεκτρικής Ενέργειας — Ταϊλάνδη

3.3.3.1.2.   Πρώτες ύλες

(92)

Προκειμένου να καθοριστεί η χωρίς στρεβλώσεις τιμή των πρώτων υλών, όπως παραδίδονται στην πόρτα ενός παραγωγού της αντιπροσωπευτικής χώρας, η Επιτροπή χρησιμοποίησε ως βάση τη μέση σταθμισμένη τιμή εισαγωγής CIF στην αντιπροσωπευτική χώρα, όπως αναφέρεται στην GTA, στην οποία προστέθηκαν οι εισαγωγικοί δασμοί και το κόστος μεταφοράς. Η τιμή εισαγωγής στην αντιπροσωπευτική χώρα καθορίστηκε ως ο σταθμισμένος μέσος όρος των μοναδιαίων τιμών των εισαγωγών από όλες τις τρίτες χώρες εκτός της ΛΔΚ και χωρών που δεν είναι μέλη του ΠΟΕ και απαριθμούνται στο παράρτημα 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/755 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (66). Η Επιτροπή αποφάσισε να εξαιρέσει τις εισαγωγές από τη ΛΔΚ στην αντιπροσωπευτική χώρα, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα στο σημείο 3.3.1 ότι δεν κρίνεται σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν οι εγχώριες τιμές και το κόστος στη ΛΔΚ λόγω της ύπαρξης σημαντικών στρεβλώσεων σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6α στοιχείο β) του βασικού κανονισμού. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι ίδιες στρεβλώσεις δεν επηρεάζουν εξίσου τα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή, η Επιτροπή θεώρησε ότι οι ίδιες στρεβλώσεις επηρέαζαν τις τιμές εξαγωγής. Μετά την εξαίρεση των εισαγωγών από τη ΛΔΚ στην αντιπροσωπευτική χώρα, ο όγκος των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες παρέμεινε αντιπροσωπευτικός.

(93)

Για μια σειρά συντελεστών παραγωγής, το πραγματικό κόστος που επωμίστηκαν οι συνεργαζόμενοι ενωσιακοί παραγωγοί αντιπροσώπευε αμελητέο ποσοστό του συνολικού κόστους πρώτων υλών κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Δεδομένου ότι η τιμή που χρησιμοποιήθηκε γι’ αυτούς τους συντελεστές δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στους υπολογισμούς του περιθωρίου ντάμπινγκ, ανεξάρτητα από τη χρησιμοποιούμενη πηγή, η Επιτροπή αποφάσισε να συμπεριλάβει αυτό το κόστος στα αναλώσιμα όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 90.

(94)

Κανονικά, στις εν λόγω τιμές εισαγωγής θα έπρεπε να προστεθεί και το κόστος εγχώριας μεταφοράς. Ωστόσο, η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτήρα των ερευνών επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, οι οποίες επικεντρώνονται στο να διαπιστωθεί αν η πρακτική ντάμπινγκ συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης ή αν θα μπορούσε να επαναληφθεί, και όχι στον εντοπισμό του ακριβούς της μεγέθους, έκρινε ότι, στην προκειμένη περίπτωση, οι προσαρμογές για το κόστος των εγχώριων μεταφορών δεν ήταν απαραίτητες. Οι προσαρμογές αυτές θα είχαν ως αποτέλεσμα μόνο την αύξηση της κανονικής αξίας και, ως εκ τούτου, του περιθωρίου ντάμπινγκ.

3.3.3.1.3.   Εργασία

(95)

Η Επιτροπή, για να καθορίσει τον δείκτη αναφοράς για το κόστος εργασίας, χρησιμοποίησε τις πλέον πρόσφατες στατιστικές που δημοσίευσε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (67). Η εν λόγω υπηρεσία δημοσιεύει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το κόστος εργασίας σε διάφορους οικονομικούς τομείς στην Τουρκία. Η Επιτροπή καθόρισε τον δείκτη αναφοράς με βάση το ωριαίο κόστος εργασίας για το 2020 όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα με κωδικό NACE C.24 «Παραγωγή βασικών μετάλλων» σύμφωνα με την ταξινόμηση NACE αναθ. 2. Οι τιμές προσαρμόστηκαν περαιτέρω προκειμένου να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, με τη χρήση του εγχώριου δείκτη τιμών παραγωγού (68) ώστε να αντικατοπτρίζεται το κόστος για την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

3.3.3.1.4.   Ηλεκτρική ενέργεια

(96)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 82, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία αυξάνονταν με ρυθμό που υπερέβαινε κατά πολύ το ποσοστό πληθωρισμού της χώρας το 2022 και οι δημοσίως διαθέσιμες τιμές ήταν εν μέρει μόνο διαθέσιμες για την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή βασίστηκε για τον καθορισμό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς στρεβλώσεις στους δείκτες αναφοράς μιας ομάδας χωρών σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης παρόμοιο μ’ εκείνο της ΛΔΚ, και συγκεκριμένα της Βραζιλίας, της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης, καθώς και στα στοιχεία κατανάλωσης ενός ενωσιακού παραγωγού (69).

Βραζιλία

(97)

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν δημοσίως διαθέσιμες στον ιστότοπο του υπουργείου Εξορύξεων και Ενέργειας της Βραζιλίας (Ministério de Minas e Energia) (70). Η Επιτροπή χρησιμοποίησε τα στοιχεία σχετικά με τις τιμές της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας στο αντίστοιχο εύρος κατανάλωσης σε kWh με βάση τις μηνιαίες εκθέσεις που κάλυπταν την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Η Επιτροπή χρησιμοποίησε το μέσο βιομηχανικό τιμολόγιο που αντιστοιχεί σε 1,01 CNY/kWh.

Μαλαισία

(98)

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν δημοσίως διαθέσιμες στον ιστότοπο της επιχείρησης ηλεκτρισμού Tenaga Nasional Berhad (TNB) (71), στα τακτικά δελτία Τύπου της. Η Επιτροπή χρησιμοποίησε τα στοιχεία σχετικά με τις τιμές της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας στο αντίστοιχο εύρος κατανάλωσης σε kWh που κάλυπταν την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

(99)

Η Επιτροπή χρησιμοποίησε τα τιμολόγια που ισχύουν για τους πελάτες της κατηγορίας «μεσαίας τάσης». Η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας συνίστατο στο τέλος για την ηλεκτρική ενέργεια (kW) και στο τέλος κατανάλωσης (kWh). Από τις διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει μέσο τιμολόγιο που αντιστοιχεί σε 0,58 CNY/kWh για την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης (ΠΕΕ).

Ταϊλάνδη

(100)

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν δημοσίως διαθέσιμες στον ιστότοπο της «Μητροπολιτικής αρχής ηλεκτρικής ενέργειας» της Ταϊλάνδης, που κάλυπτε ολόκληρη την Ταϊλάνδη (72). Η Επιτροπή χρησιμοποίησε το μέσο βιομηχανικό τιμολόγιο που αντιστοιχεί σε 0,86 CNY/kWh (73).

(101)

Στη συνέχεια, η Επιτροπή υπολόγισε έναν απλό μέσο όρο του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς στρεβλώσεις που ισχύει για την επιλεγμένη ομάδα χωρών, και το οποίο ανερχόταν σε 0,824 CNY/kWh.

3.3.3.1.5.   Γενικά έξοδα κατασκευής, ΓΔΕΠ, κέρδη και απόσβεση

(102)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6α στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, «η κατασκευασμένη κανονική αξία περιλαμβάνει ένα μη στρεβλωμένο και εύλογο ποσό για τα διοικητικά έξοδα, τα έξοδα πώλησης και τα γενικά έξοδα και κέρδη». Επιπλέον, πρέπει να καθοριστεί μια τιμή για τα γενικά έξοδα κατασκευής, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα που δεν περιλαμβάνονται στους ανωτέρω συντελεστές παραγωγής.

(103)

Για να καθοριστεί μια χωρίς στρεβλώσεις αξία των γενικών εξόδων κατασκευής και δεδομένης της έλλειψης συνεργασίας εκ μέρους των παραγωγών-εξαγωγέων, η Επιτροπή χρησιμοποίησε τα διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού. Ως εκ τούτου, με βάση τα στοιχεία ενός ενωσιακού παραγωγού του δείγματος, η Επιτροπή καθόρισε τον λόγο των γενικών εξόδων κατασκευής προς το συνολικό κόστος κατασκευής και το κόστος εργασίας. Στη συνέχεια, το ποσοστό αυτό εφαρμόστηκε στην αξία του κόστους κατασκευής χωρίς στρεβλώσεις προκειμένου να υπολογιστεί η αξία των γενικών εξόδων κατασκευής χωρίς στρεβλώσεις, ανάλογα με το παραγόμενο μοντέλο.

3.3.3.2.   Υπολογισμός της κανονικής αξίας

(104)

Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή κατασκεύασε την κανονική αξία σε επίπεδο εκ του εργοστασίου, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6α στοιχείο α) του βασικού κανονισμού.

(105)

Αρχικά, η Επιτροπή προσδιόρισε το κόστος κατασκευής χωρίς στρεβλώσεις. Ελλείψει συνεργασίας εκ μέρους των παραγωγών-εξαγωγέων, η Επιτροπή στηρίχθηκε στις πληροφορίες που έλαβε από την αιτούσα στην αίτηση επανεξέτασης και στα στοιχεία δεικτών κατανάλωσης που υπέβαλε ένας ενωσιακός παραγωγός του δείγματος για κάθε συντελεστή (ύλες, ηλεκτρική ενέργεια και εργασία) για την παραγωγή των συρματόσχοινων και των καλωδίων από χάλυβα.

(106)

Αφού προσδιορίστηκε το κόστος κατασκευής χωρίς στρεβλώσεις, η Επιτροπή πρόσθεσε τα γενικά έξοδα κατασκευής, τα ΓΔΕΠ και το κέρδος όπως αναφέρεται στις αιτιολογικές σκέψεις 102 έως 103. Τα γενικά έξοδα κατασκευής καθορίστηκαν με βάση τα στοιχεία που υπέβαλε ένας ενωσιακός παραγωγός. Τα ΓΔΕΠ και το κέρδος καθορίστηκαν με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του Τούρκου παραγωγού Celik Halat για το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2022, όπως αναφέρονται στους λογαριασμούς της εταιρείας (74) (βλέπε σημείο 3.3.2.1). Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το περιθώριο κέρδους που καθορίστηκε για την Celik Halat για το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2022 δεν ήταν εύλογο κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 6α στοιχείο α) του βασικού κανονισμού. Η διαπίστωση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι το περιθώριο κέρδους που καθορίστηκε φαίνεται να είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με το μέσο κέρδος στον τομέα του υπό εξέταση προϊόντος, με βάση τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν στην αίτηση επανεξέτασης και επίσης σε σύγκριση με το κέρδος-στόχο για το υπό εξέταση προϊόν, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 186. Ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται για επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, η Επιτροπή επισήμανε ότι η προσθήκη οποιουδήποτε ποσού στο κέρδος θα μπορούσε μόνο να αυξήσει το ποσό του ντάμπινγκ, το οποίο, ακόμη και χωρίς πρόσθετο ποσό κέρδους, διαπιστώθηκε ότι ήταν σημαντικό. Η Επιτροπή πρόσθεσε στο κόστος κατασκευής χωρίς στρεβλώσεις τα ακόλουθα στοιχεία:

τα γενικά έξοδα κατασκευής, τα οποία αντιστοιχούσαν συνολικά στο [13-18] % του άμεσου κόστους κατασκευής,

ΓΔΕΠ και άλλα έξοδα, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 11,07 % του κόστους πωληθέντων εμπορευμάτων της Celik Halat, και

(107)

Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή κατασκεύασε την κανονική αξία σε επίπεδο εκ του εργοστασίου, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6α στοιχείο α) του βασικού κανονισμού.

3.4.   Τιμή εξαγωγής

(108)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 32 ανωτέρω, λόγω της μη συνεργασίας των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων, η τιμή εξαγωγής βασίστηκε στα διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία, σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού, δηλαδή σε πληροφορίες από την Eurostat.

(109)

Ελλείψει συνεργασίας εκ μέρους των παραγωγών-εξαγωγέων από τη ΛΔΚ, η τιμή εξαγωγής καθορίστηκε με βάση τις διαθέσιμες στατιστικές, και συγκεκριμένα τη βάση δεδομένων Comext (Eurostat). Οι εξαγωγές από την Κίνα κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ πραγματοποιήθηκαν τόσο υπό το καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (ΚΤΕ) όσο και υπό το κανονικό καθεστώς, όπως φαίνεται στην αιτιολογική σκέψη 137. Πραγματοποιήθηκαν υπολογισμοί για την τιμή εξαγωγής υπό αμφότερα τα καθεστώτα, ως ευλόγως διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την τιμή εξαγωγής στην Ένωση. Δεδομένου ότι οι τιμές που περιλαμβάνονται στην Comext καταγράφονται σε επίπεδο κόστους, ασφάλισης και ναύλου (στο εξής: CIF), το επίπεδο τιμών εκ του εργοστασίου καθορίστηκε με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που παρασχέθηκαν στην αίτηση για το κόστος μεταφοράς, χειρισμού και θαλάσσιων και εσωτερικών ναύλων.

3.5.   Σύγκριση

(110)

Η Επιτροπή συνέκρινε την κατασκευασμένη κανονική αξία που προσδιορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6α στοιχείο α) του βασικού κανονισμού και την τιμή εξαγωγής σε επίπεδο εκ του εργοστασίου όπως προσδιορίστηκε ανωτέρω.

3.6.   Ντάμπινγκ

(111)

Σ’ αυτή τη βάση, διαπιστώθηκε ότι η τιμή εξαγωγής ήταν σημαντικά χαμηλότερη (κατά 50 %) από την κατασκευασμένη κανονική αξία. Επομένως, συνήχθη το συμπέρασμα ότι η πρακτική ντάμπινγκ συνεχίστηκε κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

4.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ Ή ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

(112)

Η Επιτροπή, σε συνέχεια του συμπεράσματος για την ύπαρξη πρακτικής ντάμπινγκ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, διερεύνησε, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ σε περίπτωση που επιτραπεί η λήξη της ισχύος των μέτρων. Αναλύθηκαν τα ακόλουθα πρόσθετα στοιχεία: 1) η παραγωγική ικανότητα και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ και 2) η ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης και οι τιμές εξαγωγής σε τρίτες χώρες, καθώς και η πιθανή ικανότητα απορρόφησης των αγορών τρίτων χωρών και τα μέτρα εμπορικής άμυνας σε άλλες εξαγωγικές αγορές.

(113)

Λόγω της έλλειψης συνεργασίας από πλευράς των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων και της κινεζικής κυβέρνησης, η Επιτροπή βασίστηκε για την εκτίμησή της στα διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού, και συγκεκριμένα στις πληροφορίες που υποβλήθηκαν στην αίτηση επανεξέτασης, σε δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες και σε πληροφορίες από τη βάση δεδομένων GTA.

4.1.   Παραγωγική ικανότητα και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της ΛΔΚ

(114)

Στην αίτηση, η αιτούσα υπέβαλε εκτιμήσεις σχετικά με την παραγωγή, την παραγωγική ικανότητα και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα στη ΛΔΚ (75). Οι εκτιμήσεις αυτές βασίστηκαν στην έκθεση με τίτλο Global Steel Wire Rope Market Research Report, Segment by Major Players, Types, Applications and Regions, 2017-2027 (Έκθεση έρευνας αγοράς σχετικά με την παγκόσμια αγορά συρματόσχοινων από χάλυβα, κατάτμηση κατά μεγάλες εταιρείες, τύπους, εφαρμογές και περιοχές, 2017-2027) (στο εξής: έκθεση) (76). Το 2022 η εκτιμώμενη κινεζική παραγωγή ΣΚΧ ήταν 3,6 εκατομμύρια τόνοι, αυξημένη κατά σχεδόν 10 % σε σύγκριση με το 2019. Το 2022 η εκτιμώμενη παραγωγική ικανότητα ΣΚΧ στη ΛΔΚ ήταν περίπου 6,0 εκατομμύρια τόνοι και αντιπροσώπευε το 75 % της εκτιμώμενης παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας ΣΚΧ το 2022. Το 2022 η εκτιμώμενη εγχώρια κατανάλωση ΣΚΧ στην Κίνα ήταν περίπου 3,1 εκατομμύρια τόνοι. Μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων εξαγωγών από την Κίνα προς όλες τις χώρες (που ανέρχονται, κατ’ εκτίμηση σε περίπου 0,5 εκατομμύρια τόνους), η εκτιμώμενη κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ήταν περίπου 2,4 εκατομμύρια τόνοι. Δεδομένου ότι η ενωσιακή κατανάλωση στην ελεύθερη αγορά ανερχόταν σε 0,18 τόνους (βλέπε σημείο 5.2 κατωτέρω) κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας υπερέβαινε το δεκαπλάσιο της ενωσιακής κατανάλωσης στην ελεύθερη αγορά.

(115)

Η Επιτροπή προέβη επίσης σε σύγκριση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στη ΛΔΚ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα κατά την προηγούμενη έρευνα επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων και διαπίστωσε σημαντική αύξηση. Ενώ η εκτιμώμενη κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ήταν περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνοι κατά την προηγούμενη επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων (77), εκτιμάται ότι ανήλθε σε 2,4 εκατομμύρια τόνους κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης της τρέχουσας έρευνας. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση και μόνο της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας μετά την τελευταία επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων υπερβαίνει το σύνολο της ενωσιακής ζήτησης. Επιπλέον, η αιτούσα υπέβαλε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, παρά την ήδη σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, οι Κινέζοι παραγωγοί ΣΚΧ εξακολουθούν να προσθέτουν περαιτέρω παραγωγική ικανότητα (78). Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η τόσο αυξημένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα μπορούσε να απορροφηθεί από την κινεζική εγχώρια αγορά ή από οποιαδήποτε αγορά τρίτης χώρας.

(116)

Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αποτελεί κίνητρο για τη συνέχιση των εξαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ. Είναι εύλογο να υποτεθεί ότι ο κινεζικός κλάδος παραγωγής ΣΚΧ πρέπει να εκμεταλλευτεί όλες τις υφιστάμενες δυνατότητες αύξησης της παραγωγής προκειμένου να επωφεληθεί πλήρως από τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε εγκατεστημένη παραγωγική ικανότητα. Ο προφανέστερος τρόπος είναι να διεισδύσει στην αγορά της Ένωσης, η οποία, όσον αφορά τις τιμές και τις διαστάσεις, είναι η πλέον ελκυστική αγορά, όπως επεξηγείται στο σημείο 4.2 κατωτέρω και καταδεικνύεται από τις συνεχείς πρακτικές ντάμπινγκ των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων, όπως διαπιστώνεται στην αιτιολογική σκέψη 111.

(117)

Με βάση τα πραγματικά στοιχεία και τις εκτιμήσεις που αναφέρονται ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς διαθέτουν σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, την οποία θα μπορούσαν πιθανώς να χρησιμοποιήσουν για την εξαγωγή συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα στην Ένωση σε τιμές ντάμπινγκ, εάν επιτραπεί η λήξη της ισχύος των μέτρων.

4.2.   Ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης και τιμές εξαγωγής σε αγορές τρίτων χωρών

(118)

Η Επιτροπή εξέτασε αν είναι πιθανό οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς να αυξήσουν τις εξαγωγικές πωλήσεις τους στην Ένωση σε τιμές ντάμπινγκ, σε περίπτωση που επιτραπεί η λήξη της ισχύος των μέτρων. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή ανέλυσε το επίπεδο τιμών των κινεζικών εξαγωγών σε αγορές τρίτων χωρών και τις συνέκρινε με το επίπεδο τιμών των κινεζικών εξαγωγών στην αγορά της Ένωσης, προκειμένου να διαπιστώσει αν η αγορά της Ένωσης ήταν ελκυστική ως προς τα επίπεδα τιμών. Οι τιμές των κινεζικών εξαγωγών και η ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης καθορίστηκαν με βάση τα διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού, και συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία της GTA και τις πληροφορίες που περιέχονταν στην αίτηση.

(119)

Ελλείψει συνεργασίας εκ μέρους των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων, η Επιτροπή χρησιμοποίησε στοιχεία από τη βάση δεδομένων GTA, σύμφωνα με την κατηγορία προϊόντων (κωδικός ΕΣ 7312 10) του οικείου προϊόντος, ως ευλόγως διαθέσιμες πληροφορίες, και εστίασε σε πέντε κύριες εξαγωγικές αγορές για την Κίνα, και συγκεκριμένα στην Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ. Οι εξαγωγές προς αυτές τις πέντε χώρες αντιπροσώπευαν ποσοστό άνω του 50 % του συνόλου των κινεζικών εξαγωγών στην προαναφερόμενη κατηγορία προϊόντων. Διαπιστώθηκε ότι, κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, η μέση τιμή των κινεζικών εξαγωγών στην Ένωση για την εν λόγω κατηγορία προϊόντων ήταν υψηλότερη από τη μέση κινεζική τιμή εξαγωγής σε οποιαδήποτε από αυτές τις άλλες εξαγωγικές αγορές. Τα ανωτέρω συμπεράσματα με βάση τα στατιστικά στοιχεία της GTA για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που παρέχονταν στην αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές εισαγωγής κινεζικών ΣΚΧ σε πελάτες στην αγορά της Ένωσης ήταν υψηλότερες απ’ ό,τι στην αγορά οποιουδήποτε άλλου κύριου εμπορικού εταίρου (79).

(120)

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, όπως επεξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 119 ανωτέρω, διαπιστώθηκε ότι οι παραγωγοί-εξαγωγείς από τη ΛΔΚ μπορούν να επιτύχουν υψηλότερες τιμές στην αγορά της Ένωσης απ’ ό,τι σε άλλες τρίτες χώρες. Αυτό υποδηλώνει ότι η αγορά της Ένωσης είναι ιδιαίτερα ελκυστική, δεδομένου ότι οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς μπορούν να αποκομίσουν υψηλότερα κέρδη από τις πωλήσεις προς την Ένωση σε σύγκριση με τις πωλήσεις τους προς άλλες εξαγωγικές αγορές. Επιπλέον, δεδομένης της σημαντικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας των Κινέζων παραγωγών ΣΚΧ, όπως διαπιστώνεται στην αιτιολογική σκέψη 114 ανωτέρω, οι Κινέζοι εξαγωγείς πρέπει να έχουν πρόσβαση τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρότερες αγορές ώστε να εξασφαλίζεται ορισμένο επίπεδο χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας των μονάδων παραγωγής ΣΚΧ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του φακέλου, οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς ΣΚΧ πωλούν τα εμπορεύματά τους σε περισσότερες από 80 χώρες (80). Είναι εύλογο να υποτεθεί ότι η αύξηση των εξαγωγών σε μια ενιαία αγορά που μπορεί να απορροφήσει σημαντικό μέρος της κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας είναι πιο ελκυστική απ’ ό,τι σε περισσότερες μικρότερες αγορές, δεδομένου ότι οι πωλήσεις σε μεγάλους πελάτες στην ίδια περιοχή μπορούν επίσης να μειώσουν το κόστος αποστολής, εφοδιαστικής και οργάνωσης.

(121)

Επιπλέον, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, στην αγορά της Ένωσης βρίσκονται ουσιαστικά όλες οι βιομηχανίες κύριων χρηστών ΣΚΧ, όπως η αλιεία, η ναυτιλία, η ναυπηγική, το πετρέλαιο και το αέριο, η εξόρυξη, η δασοκομία, οι αεροπορικές μεταφορές, η αυτοκινητοβιομηχανία, τα έργα πολιτικού μηχανικού, οι κατασκευές και οι ανελκυστήρες, γεγονός που αποτελεί ένδειξη μεγάλου δυναμικού αγοράς για τους Κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι πολλοί από τους εξαγωγικούς προορισμούς της Κίνας δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία που απαιτείται για ορισμένες χρήσεις των ΣΚΧ (81).

(122)

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο σημείο 1.1 ανωτέρω, διαπιστώθηκε ότι οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς καταστρατηγούν τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ. Οι απόπειρες καταστρατήγησης και το γεγονός ότι, παρά την ύπαρξη μέτρων αντιντάμπινγκ, οι Κινέζοι παραγωγοί ΣΚΧ εξακολουθούν να διατηρούν κάποια παρουσία στην αγορά της Ένωσης, αποδεικνύουν την ελκυστικότητα της μεγάλης αγοράς της Ένωσης για τους Κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς.

(123)

Επιπλέον, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΠΟΕ (82), το 2023 επιβλήθηκαν δασμοί αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κινεζικών ΣΚΧ στο Μεξικό, την Τουρκία, την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

(124)

Δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι εξαγωγείς να πωλήσουν τα εμπορεύματά τους στις αγορές αυτές, εάν επιτραπεί η λήξη ισχύος των υφιστάμενων μέτρων, η αγορά της Ένωσης θα καταστεί ακόμη πιο ελκυστική για τους Κινέζους εξαγωγείς που επιδιώκουν να εξαγάγουν την πλεονάζουσα παραγωγή τους και να χρησιμοποιήσουν την πλεονάζουσα παραγωγική τους ικανότητα.

(125)

Με βάση τα ανωτέρω και εάν ληφθούν ιδίως υπόψη, αφενός, το επίπεδο των κινεζικών τιμών εξαγωγής στην Ένωση σε σύγκριση με άλλες εξαγωγικές αγορές και, αφετέρου, η ευρεία βάση των βιομηχανικών χρηστών ΣΚΧ στην Ένωση, συνάγεται ότι οι Κινέζοι εξαγωγείς έχουν ισχυρό κίνητρο να συνεχίσουν να εξάγουν στην Ένωση σε τιμές ντάμπινγκ σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες εάν επιτραπεί η λήξη της ισχύος των μέτρων, δεδομένου επίσης ότι άλλες εξαγωγικές αγορές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τις τεράστιες ποσότητες κινεζικών ΣΚΧ που θα μπορούσαν να παραχθούν.

4.3.   Συμπέρασμα όσον αφορά την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης της πρακτικής ντάμπινγκ

(126)

Η έρευνα έδειξε ότι οι κινεζικές εισαγωγές, παρά τους σχετικά χαμηλούς όγκους εισαγωγών σε σύγκριση με την κατανάλωση της Ένωσης, εξακολούθησαν να εισέρχονται στην αγορά της Ένωσης σε τιμές ντάμπινγκ κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ.

(127)

Επιπλέον, οι τιμές ντάμπινγκ που διαπιστώθηκαν επιβεβαιώνονται από την ανάλυση των κινεζικών τιμών εξαγωγής σε άλλες τρίτες χώρες. Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι οι πωλήσεις των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων στις σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές τους πραγματοποιούνται σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι στην Ένωση και ότι διάφορες χώρες έχουν λάβει μέτρα εμπορικής άμυνας κατά των κινεζικών εξαγωγών ΣΚΧ.

(128)

Η Επιτροπή διαπίστωσε περαιτέρω ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα και μόνον ήταν υπερδεκαπλάσια της ενωσιακής κατανάλωσης κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης και ότι η ενωσιακή αγορά είναι πολύ ελκυστική για τους Κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς λαμβανομένων υπόψη του μεγέθους και των τιμών της. Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ και την ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, σε περίπτωση που επιτραπεί η λήξη της ισχύος των μέτρων, είναι πιθανό οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς να ενεργοποιήσουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και ακόμη και να κατευθύνουν εκ νέου τις εξαγωγές από τρίτες χώρες προς την αγορά της Ένωσης σε τιμές ντάμπινγκ και σε σημαντικούς όγκους.

(129)

Ως εκ τούτου, λαμβανομένων υπόψη των συνεχιζόμενων πρακτικών ντάμπινγκ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, της συμπεριφοράς ως προς τις τιμές των Κινέζων εξαγωγέων σε τρίτες αγορές, της υφιστάμενης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στη ΛΔΚ, του μεγέθους της αγοράς της Ένωσης και των τιμών που επικρατούν σ’ αυτήν, καθώς των μέτρων εμπορικής άμυνας που ισχύουν κατά των εξαγωγών ΣΚΧ καταγωγής ΛΔΚ σε άλλες σημαντικές αγορές, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ από τη ΛΔΚ ή, εν πάση περιπτώσει, επανάληψης της εν λόγω πρακτικής με σημαντικά αυξημένους όγκους, σε περίπτωση που επιτραπεί η λήξη της ισχύος των μέτρων.

5.   ΖΗΜΙΑ

5.1.   Ορισμός του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και της ενωσιακής παραγωγής

(130)

Το ομοειδές προϊόν κατασκευαζόταν από περίπου 25 ενωσιακούς παραγωγούς κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Οι παραγωγοί αυτοί αποτελούν τον «ενωσιακό κλάδο παραγωγής» κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού.

(131)

Η συνολική ενωσιακή παραγωγή κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης προσδιορίστηκε σε 137 910 τόνους. Η Επιτροπή κατέληξε στον αριθμό αυτό με βάση τα επιβεβαιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία που περιέχονταν στην απάντηση της EWRIS στο ερωτηματολόγιο. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 25, τρεις ενωσιακοί παραγωγοί επιλέχθηκαν για το δείγμα και αντιπροσώπευαν το 21 % του συνόλου της ενωσιακής παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος.

5.2.   Ενωσιακή κατανάλωση

(132)

Η Επιτροπή καθόρισε τη συνολική ενωσιακή κατανάλωση (δέσμια και ελεύθερη αγορά) με βάση τα επαληθευμένα μακροοικονομικά στοιχεία στην απάντηση στο ερωτηματολόγιο που υπέβαλε η EWRIS (για τις συνολικές πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης) και τα στοιχεία της Eurostat (για τις εισαγωγές στην Ένωση).

(133)

Η ενωσιακή κατανάλωση εξελίχθηκε ως εξής:

Πίνακας 2

Ενωσιακή κατανάλωση (σε τόνους)

 

2019

2020

2021

Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

Συνολική ενωσιακή κατανάλωση

167 316

152 636

158 423

176 498

Δείκτης

100

91

95

105

Ενωσιακή κατανάλωση στην ελεύθερη αγορά

165 917

148 919

156 756

175 298

Δείκτης

100

90

94

106

Ενωσιακή κατανάλωση στη δέσμια αγορά

1 398

3 717

1 668

1 200

Δείκτης

100

266

119

86

Πηγή: Eurostat και μακροοικονομικά στοιχεία που διαβιβάστηκαν από την EWRIS.

(134)

Η ενωσιακή κατανάλωση στην ελεύθερη αγορά μειώθηκε κατά 10 % το 2020 και στη συνέχεια αυξήθηκε σε επίπεδο υψηλότερο απ’ ό,τι το 2019. Έως την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης είχε αυξηθεί κατά 6 % σε σύγκριση με το 2019. Η συνολική κατανάλωση ακολούθησε σχεδόν πανομοιότυπη τάση.

(135)

Η μείωση το 2020 και, στη συνέχεια, η επακόλουθη αύξηση της κατανάλωσης εξηγείται από τη γενική οικονομική ύφεση που προκλήθηκε λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν το 2020 σε σχέση με την πανδημία COVID-19, καθώς και λόγω της επακόλουθης οικονομικής ανάκαμψης μετά την άρση των εν λόγω μέτρων κατά τη διάρκεια του 2021. Οι περισσότεροι από τους κύριους τομείς χρηστών του υπό επανεξέταση προϊόντος έτειναν να επηρεάζουν την κατανάλωση σύμφωνα με τη γενική οικονομική κατάσταση στην αγορά της Ένωσης.

(136)

Η κατανάλωση στη δέσμια αγορά ανήλθε μόλις στο 1 % περίπου σε τρία από τα τέσσερα έτη της εξεταζόμενης περιόδου. Η Επιτροπή θεώρησε ότι το μερίδιο αυτό δεν ήταν σημαντικό και, κατά συνέπεια, δεν επηρέασε τα συνολικά συμπεράσματα σχετικά με την κατανάλωση ούτε είχε σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

5.3.   Εισαγωγές από την οικεία χώρα

(137)

Η Επιτροπή προσδιόρισε τον όγκο των εισαγωγών με βάση τα στοιχεία της Comext. Επίσης, το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών προσδιορίστηκε με βάση τα στοιχεία των εισαγωγών από την Comext και την ενωσιακή κατανάλωση στην ελεύθερη αγορά. Οι εισαγωγές στην Ένωση από την οικεία χώρα εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 3

Όγκος εισαγωγών (σε τόνους) και μερίδιο αγοράς

 

2019

2020

2021

Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

Συνολικός όγκος εισαγωγών από την Κίνα (σε τόνους)

2 301

2 875

2 177

2 052

Δείκτης

100

125

95

89

Μερίδιο αγοράς

1,4  %

1,9  %

1,4  %

1,2  %

Δείκτης

100

139

100

84

Κανονικό καθεστώς εισαγωγών

Συνολικός όγκος εισαγωγών από την Κίνα (σε τόνους)

759

987

824

1 230

Δείκτης

100

130

108

162

Μερίδιο αγοράς

0,5  %

0,7  %

0,5  %

0,7  %

Δείκτης

100

145

115

153

Καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (ΚΤΕ)

Όγκος εισαγωγών από την Κίνα (σε τόνους)

1 542

1 887

1 353

821

Δείκτης

100

122

88

53

Μέγεθος σε σχέση με την αγορά της Ένωσης

0,9  %

1,3  %

0,9  %

0,5  %

Δείκτης

100

136

93

50

Πηγή: Comext.

(138)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο συνολικός όγκος των εισαγωγών από την Κίνα παρουσίαζε διακυμάνσεις από έτος σε έτος και οι συνολικές ποσότητες εισαγωγών μειώθηκαν κατά 11 % κατά την ίδια περίοδο.

(139)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από την Κίνα μειώθηκε κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες. Για τον λόγο αυτόν, το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από την Κίνα διατηρήθηκε σε ελαφρώς μειούμενο, αλλά συνολικά σταθερό επίπεδο κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(140)

Το οικείο προϊόν εισήχθη από την Κίνα υπό κανονικό καθεστώς εισαγωγών, το οποίο υπόκειτο σε δασμούς αντιντάμπινγκ, και υπό καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (ΚΤΕ), το οποίο δεν υπόκειτο σε δασμούς αντιντάμπινγκ.

(141)

Οι εισαγωγές υπό ΚΤΕ αυξήθηκαν μεταξύ του 2019 και του 2020 κατά 22 % και στη συνέχεια μειώθηκαν κατά 56 % από το 2020 έως την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Συνολικά, οι εισαγωγές υπό ΚΤΕ από την Κίνα μειώθηκαν κατά 47 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο και αντιπροσώπευαν μερίδιο αγοράς 0,5 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Οι εισαγωγές υπό το καθεστώς αυτό θα ενσωματωθούν σε κατάντη κατασκευές πριν από την επανεξαγωγή τους. Σχετικό παράδειγμα αποτελούν οι μεγάλες συμβάσεις τεχνικών έργων. Στο πλαίσιο αυτό, οι μεγάλες διακυμάνσεις των ποσοτήτων θεωρούνται κανονικές.

(142)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, οι εισαγωγές υπό κανονικό καθεστώς αυξήθηκαν κατά 62 %. Ωστόσο, όσον αφορά το μερίδιο αγοράς, οι εισαγωγές αυτές αυξήθηκαν από 0,5 % το 2019 μόνο σε 0,7 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

5.3.1.   Τιμές των εισαγωγών από την οικεία χώρα και υποτιμολόγηση

(143)

Η Επιτροπή καθόρισε τις τιμές των εισαγωγών από την Κίνα με βάση τα στοιχεία της Comext, λόγω της έλλειψης συνεργασίας εκ μέρους των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων στην έρευνα.

(144)

Η μέση σταθμισμένη τιμή των εισαγωγών από την οικεία χώρα στην Ένωση εξελίχθηκε ως εξής:

Πίνακας 4

Τιμές εισαγωγής (EUR/τόνο)

 

2019

2020

2021

Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

Σύνολο εισαγωγών

ΛΔΚ

1 883

1 663

1 897

2 576

Δείκτης

100

88

101

137

Κανονικό καθεστώς

ΛΔΚ

2 161

2 014

2 343

2 883

Δείκτης

100

93

108

133

Καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (ΚΤΕ)

ΛΔΚ

1 746

1 479

1 625

2 117

Δείκτης

100

85

93

121

Πηγή: Comext.

(145)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η μέση τιμή των συνολικών εισαγωγών από την Κίνα για το οικείο προϊόν αυξήθηκε κατά 37 %. Η τάση των τιμών ήταν παρόμοια τόσο για το κανονικό καθεστώς όσο και για τις εισαγωγές υπό ΚΤΕ.

(146)

Η αύξηση των συνολικών τιμών, όπως φαίνεται στον πίνακα 9, και των τιμών εισαγωγής από άλλες χώρες, όπως φαίνεται στον πίνακα 5, ακολούθησε την τάση των τιμών αγοράς της Ένωσης, όπως αποδεικνύεται από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

(147)

Η Επιτροπή καθόρισε την υποτιμολόγηση κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, συγκρίνοντας:

τις μέσες σταθμισμένες τιμές πώληση των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος οι οποίες χρεώθηκαν σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην αγορά της Ένωσης, προσαρμοσμένες σε επίπεδο τιμών εκ του εργοστασίου·

με τις αντίστοιχες μέσες σταθμισμένες τιμές των εισαγωγών από την Comext, με τις κατάλληλες προσαρμογές ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα μετά την εισαγωγή.

(148)

Το αποτέλεσμα της σύγκρισης εκφράστηκε ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Έδειξε σταθμισμένο μέσο περιθώριο υποτιμολόγησης 20,4 % για τις εισαγωγές από την οικεία χώρα στην αγορά της Ένωσης, όταν ελήφθησαν υπόψη οι δασμοί αντιντάμπινγκ, και 41,3 % χωρίς δασμούς αντιντάμπινγκ.

(149)

Κατόπιν ανάλυσης των στατιστικών της Comext για το εμπόριο, οι περισσότερες κινεζικές εισαγωγές δηλώθηκαν με κωδικό TARIC για τους τύπους με διάμετρο μικρότερη από 12 mm. Η Επιτροπή συνέκρινε τις τιμές για τις εν λόγω εισαγωγές με παρόμοιους τύπους προϊόντων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Το αποτέλεσμα της σύγκρισης έδειξε ακόμη υψηλότερο περιθώριο υποτιμολόγησης (41,2 % με δασμούς αντιντάμπινγκ και 55,4 % χωρίς δασμούς αντιντάμπινγκ).

5.4.   Εισαγωγές από τρίτες χώρες

(150)

Οι εισαγωγές του υπό επανεξέταση προϊόντος από τρίτες χώρες προέρχονταν κυρίως από τη Δημοκρατία της Κορέας, την Ινδία, την Τουρκία και την Ταϊλάνδη. Οι ποσότητες και οι τιμές αντλήθηκαν από την Comext.

(151)

Ο συνολικός όγκος των εισαγωγών στην Ένωση καθώς και το μερίδιο αγοράς και οι τάσεις των τιμών για το υπό επανεξέταση προϊόν από άλλες τρίτες χώρες εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 5

Εισαγωγές από τρίτες χώρες

Χώρα

 

2019

2020

2021

Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

Δημοκρατία της Κορέας

Όγκος (σε τόνους)

25 702

20 787

20 707

22 944

Δείκτης

100

81

81

89

Μερίδιο αγοράς

15,5  %

14,0  %

13,2  %

13,1  %

Μέση τιμή (EUR/τόνο)

2 126

1 995

2 154

2 780

Δείκτης

100

94

101

131

Ινδία

Όγκος (σε τόνους)

13 993

12 157

16 941

22 202

Δείκτης

100

87

121

159

Μερίδιο αγοράς

8,4  %

8,2  %

10,8  %

12,7  %

Μέση τιμή (EUR/τόνο)

1 367

1 235

1 352

1 814

Δείκτης

100

90

99

133

Τουρκία

Όγκος (σε τόνους)

16 517

13 439

13 452

18 696

Δείκτης

100

81

81

113

Μερίδιο αγοράς

10,0  %

9,0  %

8,6  %

10,7  %

Μέση τιμή (EUR/τόνο)

1 421

1 395

1 549

1 944

Δείκτης

100

98

109

137

Ταϊλάνδη

Όγκος (σε τόνους)

7 803

10 866

8 115

12 215

Δείκτης

100

139

104

157

Μερίδιο αγοράς

4,7  %

7,3  %

5,2  %

7,0  %

Μέση τιμή (EUR/τόνο)

1 716

1 387

1 618

2 224

Δείκτης

100

81

94

130

Άλλες τρίτες χώρες

Όγκος (σε τόνους)

14 887

13 459

18 293

19 913

Δείκτης

100

90

123

134

Μερίδιο αγοράς

9,0  %

9,0  %

11,7  %

11,4  %

Μέση τιμή (EUR/τόνο)

1 996

1 953

2 289

3 092

Δείκτης

100

98

115

155

Σύνολο όλων των τρίτων χωρών εκτός της ΛΔΚ

Όγκος (σε τόνους)

78 901

70 708

77 508

95 970

Δείκτης

100

90

98

122

Μερίδιο αγοράς

47,6  %

47,5  %

49,4  %

54,7  %

Μέση τιμή (EUR/τόνο)

1 779

1 649

1 850

2 388

Δείκτης

100

93

104

134

Πηγή: Comext.

(152)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το σύνολο των εισαγωγών από όλες τις τρίτες χώρες εκτός της Κίνας αυξήθηκε κατά 22 %.

(153)

Το μερίδιο αγοράς αυτών των εισαγωγών επί του συνόλου των εισαγωγών αυξήθηκε από 47,6 % το 2019 σε 54,7 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, ενώ οι τιμές εισαγωγής αυξήθηκαν κατά 34 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(154)

Ενώ το μερίδιο των εισαγωγών από τη Δημοκρατία της Κορέας επί του συνόλου των εισαγωγών μειώθηκε και το αντίστοιχο μερίδιο των εισαγωγών από την Τουρκία παρέμεινε σταθερό κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το μερίδιο των εισαγωγών από την Ινδία αυξήθηκε από 8 % σε 13 % και από την Ταϊλάνδη από 4,7 % σε 7 %.

(155)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 6, οι ισχύοντες δασμοί αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές του οικείου προϊόντος από την Κίνα επεκτάθηκαν ώστε να καλύπτονται και οι εισαγωγές του υπό επανεξέταση προϊόντος που αποστέλλονται από το Μαρόκο και τη Δημοκρατία της Κορέας μετά από έρευνες κατά της καταστρατήγησης. Είναι σκόπιμο να επισημανθεί ότι οι εισαγωγές από το Μαρόκο ήταν αμελητέες κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Επιπλέον, οι εισαγωγές από τη Δημοκρατία της Κορέας κατά την εξεταζόμενη περίοδο προέρχονταν από παραγωγούς-εξαγωγείς που απαλλάχθηκαν από τα μέτρα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 400/2010.

(156)

Κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, οι μέσες τιμές των εισαγωγών από τρίτες χώρες εκτός της Κίνας ήταν χαμηλότερες από τη μέση τιμή του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και ελαφρώς χαμηλότερες από τις τιμές εισαγωγής από την Κίνα υπό το κανονικό καθεστώς (όπως φαίνεται στους πίνακες 4 και 5).

5.5.   Οικονομική κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

5.5.1.   Γενικές παρατηρήσεις

(157)

Η εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής περιλαμβάνει αξιολόγηση όλων των οικονομικών δεικτών που έχουν σημασία για την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(158)

Για τον προσδιορισμό της ζημίας, η Επιτροπή προέβη σε διάκριση μεταξύ μακροοικονομικών και μικροοικονομικών δεικτών ζημίας. Η Επιτροπή αξιολόγησε τους μακροοικονομικούς δείκτες με βάση τα στοιχεία που περιέχονταν στην απάντηση της EWRIS στο ερωτηματολόγιο και τα οποία αφορούσαν όλους τους ενωσιακούς παραγωγούς. Η Επιτροπή αξιολόγησε τους μικροοικονομικούς δείκτες με βάση τα στοιχεία που περιέχονταν στις επαληθευμένες απαντήσεις των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος στο ερωτηματολόγιο. Αμφότερα τα σύνολα δεδομένων κρίθηκαν αντιπροσωπευτικά της οικονομικής κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

(159)

Οι μακροοικονομικοί δείκτες είναι οι εξής: παραγωγή, παραγωγική ικανότητα, χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, όγκος πωλήσεων, μερίδιο αγοράς, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγικότητα, μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ.

(160)

Οι μικροοικονομικοί δείκτες είναι οι εξής: μέσες μοναδιαίες τιμές, μοναδιαίο κόστος, κόστος εργασίας, αποθέματα, κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις, απόδοση επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων.

5.5.2.   Μακροοικονομικοί δείκτες

5.5.2.1.   Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση παραγωγικής ικανότητας

(161)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο η συνολική παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας της Ένωσης εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 6

Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

 

2019

2020

2021

Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

Όγκος παραγωγής (σε τόνους)

144 183

130 921

133 927

137 910

Δείκτης

100

91

93

96

Παραγωγική ικανότητα (σε τόνους)

225 263

225 411

225 263

228 194

Δείκτης

100

100

100

101

Χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

64  %

58  %

59  %

60  %

Δείκτης

100

91

93

94

Πηγή: Μακροοικονομικά στοιχεία από την EWRIS.

(162)

Ο όγκος παραγωγής μειώθηκε μεταξύ του 2019 και του 2020 κατά 9 % και στη συνέχεια αυξήθηκε κατά 5,3 % μεταξύ του 2020 και της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης. Συνολικά, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 4 %.

(163)

Η παραγωγική ικανότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής παρέμεινε σταθερή κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(164)

Κατά την ίδια περίοδο, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας μειώθηκε κατά 6 %, αντικατοπτρίζοντας την πτωτική τάση της παραγωγής, όπως παρουσιάζεται στον πίνακα 6.

(165)

Η Επιτροπή επισήμανε ότι η παραγωγική ικανότητα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον συνδυασμό των τύπων προϊόντων που παράγονται. Η παραγωγική ικανότητα υπολογίστηκε με βάση τον πρόσφατο συνδυασμό των παραγόμενων προϊόντων.

5.5.2.2.   Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

(166)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο όγκος πωλήσεων και το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 7

Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς (σε τόνους)

 

2019

2020

2021

Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

Όγκος πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην ελεύθερη αγορά της Ένωσης

84 715

75 336

77 070

77 276

Δείκτης

100

89

91

91

Μερίδιο αγοράς

51,1  %

50,6  %

49,2  %

44,1  %

Δείκτης

100

99

96

86

Πηγή: Μακροοικονομικά στοιχεία από την EWRIS.

(167)

Συνολικά, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο όγκος πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης μειώθηκε κατά 9 %.

(168)

Το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης σημείωσε πτώση κατά 14 % ή 7 εκατοστιαίες μονάδες κατά την εξεταζόμενη περίοδο, μειούμενο σε 44,1 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης σε σύγκριση με 51,1 % το 2019.

(169)

Το μέγεθος της μείωσης του μεριδίου αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά την εξεταζόμενη περίοδο είναι παρόμοιο με την αύξηση του μεριδίου αγοράς τρίτων χωρών, εκτός της Κίνας, όπως παρουσιάζεται στον πίνακα 5.

5.5.2.3.   Ανάπτυξη

(170)

Η θέση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά συρρικνώθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Η άποψη αυτή βασίστηκε στην πτώση του όγκου των πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς, όπως φαίνεται στον πίνακα 7.

5.5.2.4.   Απασχόληση και παραγωγικότητα

(171)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η απασχόληση και η παραγωγικότητα εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 8

Απασχόληση και παραγωγικότητα

 

2019

2020

2021

Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

Αριθμός εργαζομένων

3 291

3 063

3 097

3 186

Δείκτης

100

93

94

97

Παραγωγικότητα (μονάδα/εργαζόμενο)

44

43

43

43

Δείκτης

100

98

99

99

Πηγή: Μακροοικονομικά στοιχεία από την EWRIS.

(172)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο αριθμός των εργαζομένων στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής μειώθηκε κατά 3 %. Η κύρια μείωση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2019 και του 2020 κατά 7 % και στη συνέχεια αυξήθηκε έως την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Η τάση αυτή ακολούθησε την τάση των όγκων παραγωγής και πωλήσεων, όπως περιγράφεται στους πίνακες 6 και 7. Η μείωση της απασχόλησης μεταξύ του 2019 και του 2020 μπορεί να εξηγηθεί από την πτώση της παραγωγής έπειτα από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε σχέση με την πανδημία COVID-19. Μετά την άρση των εν λόγω μέτρων, η απασχόληση αυξήθηκε εκ νέου, αλλά δεν άγγιξε τον αριθμό των εργαζομένων το 2019.

(173)

Η παραγωγικότητα παρέμεινε σταθερή κατά την περίοδο αυτή, σημειώνοντας ελαφρά πτώση κατά 1 % μεταξύ του 2019 και της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης.

5.5.2.5.   Μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ

(174)

Το περιθώριο ντάμπινγκ που καθορίστηκε κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης υπερέβη κατά πολύ το ελάχιστο επίπεδο. Ταυτόχρονα, κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, το επίπεδο των εισαγωγών αντιπροσώπευε το 1,2 % της ενωσιακής κατανάλωσης στην ελεύθερη αγορά. Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος του μεγέθους των πραγματικών περιθωρίων ντάμπινγκ στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής ήταν μάλλον περιορισμένος.

(175)

Λόγω των επιπτώσεων των μεγάλων ποσοτήτων εισαγωγών από τρίτες χώρες και των εξελίξεων στη συνολική οικονομική κατάσταση της Ένωσης, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν ανέκαμψε από τις επιπτώσεις των προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

5.5.3.   Μικροοικονομικοί δείκτες

5.5.3.1.   Τιμές και παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές

(176)

Οι μέσες σταθμισμένες μοναδιαίες τιμές πώλησης των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση παρουσίασαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο την κατωτέρω εξέλιξη:

Πίνακας 9

Τιμές πώλησης και κόστος παραγωγής στην Ένωση (EUR/τόνο)

 

2019

2020

2021

Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

Μέση μοναδιαία τιμή πώλησης στην Ένωση στο σύνολο της αγοράς

3 172

3 453

3 734

4 439

Δείκτης

100

109

118

140

Μοναδιαίο κόστος παραγωγής

3 102

3 205

3 346

3 911

Δείκτης

100

103

108

126

Πηγή: Δειγματοληψία ενωσιακών παραγωγών.

(177)

Κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, οι μέσες μοναδιαίες τιμές πώλησης των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση αυξήθηκαν κατά 40 % σε σύγκριση με το 2019.

(178)

Το μοναδιαίο κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 26 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Ποσοστό άνω του 50 % της αύξησης αυτής σημειώθηκε μεταξύ του 2021 και της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης.

(179)

Η αύξηση του μοναδιαίου κόστους παραγωγής οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του κόστους της κύριας πρώτης ύλης για τους παραγωγούς που είναι το σύρμα ή για τους παραγωγούς ΣΚΧ που παράγουν το δικό τους σύρμα, χονδρόσυρμα. Η αύξηση του κόστους ξεκίνησε μετά την οικονομική ανάκαμψη, έπειτα από την άρση των μέτρων λόγω της νόσου COVID-19, και συνεχίστηκε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον, μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αυξήθηκε και το κόστος ενέργειας.

5.5.3.2.   Κόστος εργασίας

(180)

Το μέσο κόστος εργασίας των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος εξελίχθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο ως εξής:

Πίνακας 10

Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο

 

2019

2020

2021

Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο (σε EUR)

40 841

40 880

43 611

45 430

Δείκτης

100

100

107

111

Πηγή: Δειγματοληψία ενωσιακών παραγωγών.

(181)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 11 % και αντανακλούσε επίσης τις μισθολογικές αναπροσαρμογές στην αύξηση του πληθωρισμού.

5.5.3.3.   Αποθέματα

(182)

Τα επίπεδα των αποθεμάτων των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος εξελίχθηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο ως εξής:

Πίνακας 11

Αποθέματα

 

2019

2020

2021

Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

Τελικά αποθέματα (σε τόνους)

7 012

6 799

6 051

5 764

Δείκτης

100

97

86

82

Τελικά αποθέματα ως ποσοστό παραγωγής

5  %

5  %

5  %

4  %

Δείκτης

100

100

100

80

Πηγή: Δειγματοληψία ενωσιακών παραγωγών.

(183)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το επίπεδο των αποθεμάτων μειώθηκε κατά 18 %. Όσον αφορά την παραγωγή, τα τελικά αποθέματα ως ποσοστό της παραγωγής μειώθηκαν κατά 1 εκατοστιαία μονάδα.

5.5.3.4.   Κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις, απόδοση των επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

(184)

Η κερδοφορία, οι ταμειακές ροές, οι επενδύσεις και η απόδοση των επενδύσεων των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος κατά την εξεταζόμενη περίοδο εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 12

Κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις και απόδοση επενδύσεων

 

2019

2020

2021

Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

Κερδοφορία των πωλήσεων στην Ένωση σε μη συνδεδεμένους πελάτες (% του κύκλου εργασιών πωλήσεων)

-3  %

-3  %

2  %

4  %

Δείκτης

100

100

266

333

Ταμειακές ροές (σε EUR)

432 391

1 357 148

3 545 014

2 560 077

Δείκτης

100

314

820

592

Επενδύσεις (σε EUR)

4 126 772

2 578 009

1 703 064

4 362 268

Δείκτης

100

62

41

106

Απόδοση των επενδύσεων

–3,1  %

–2,2  %

1,9  %

5,0  %

Δείκτης

100

129

261

361

Πηγή: Δειγματοληψία ενωσιακών παραγωγών.

(185)

Η Επιτροπή προσδιόρισε την κερδοφορία των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος εκφράζοντας το καθαρό προ φόρων κέρδος των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε μη συνδεδεμένους πελάτες εντός της Ένωσης ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των εν λόγω πωλήσεων. Λόγω της δυσχερούς κατάστασης της αγοράς σε ορισμένους τομείς χρηστών κατά την έναρξη της περιόδου (π.χ. εξόρυξη αερίου και πετρελαίου), την οποία ακολούθησε η οικονομική ύφεση σε σχέση με την πανδημία COVID-19, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υπέστη ζημίες το 2019 και το 2020. Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής πραγματοποίησε στη συνέχεια μικρά κέρδη το 2021 και κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση σε ορισμένους τομείς χρηστών (π.χ. βιομηχανικές εφαρμογές, ναυτιλιακός τομέας), καθώς και στη γενική ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτή η βελτίωση της ζήτησης σήμαινε ότι οι αυξήσεις των τιμών το 2021 και κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης υπερέβαιναν τις αυξήσεις του κόστους των πρώτων υλών, όπως επισημαίνεται στον πίνακα 9.

(186)

Ωστόσο, το ποσοστό κερδοφορίας και κατά τα τέσσερα έτη της εξεταζόμενης περιόδου παρέμεινε κάτω από το στοχευόμενο ποσοστό κέρδους 5 % για τον εν λόγω κλάδο παραγωγής, όπως ορίζεται σε προηγούμενες έρευνες [εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/607, αιτιολογική σκέψη 162], καθώς και από τον ελάχιστο στόχο κερδοφορίας 6 % που ορίζεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2γ του βασικού κανονισμού.

(187)

Οι καθαρές ταμειακές ροές είναι η ικανότητα των ενωσιακών παραγωγών να αυτοχρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Οι καθαρές ταμειακές ροές βελτιώθηκαν μετά τη μείωση των αποθεμάτων και την τάση της κερδοφορίας κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(188)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, οι συνολικές ετήσιες επενδύσεις ήταν περιορισμένες και σχετικά σταθερές. Οι επενδύσεις περιορίζονταν κυρίως στη συντήρηση και την αντικατάσταση του υφιστάμενου εξοπλισμού.

(189)

Η απόδοση των επενδύσεων είναι το ποσοστό κέρδους επί της καθαρής λογιστικής αξίας των επενδύσεων. Ακολούθησε την τάση κερδοφορίας, δεδομένου ότι ήταν αρνητική το 2019 και το 2020 και βελτιώθηκε με μικρά θετικά αριθμητικά στοιχεία το 2021 και κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

5.6.   Συμπέρασμα σχετικά με τη ζημία

(190)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, κυρίαρχες εισαγωγές στην αγορά της Ένωσης ήταν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες, ιδίως από τη Δημοκρατία της Κορέας, την Ινδία και την Τουρκία. Επιπλέον, οι εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες αυξήθηκαν από περίπου 78 χιλιάδες τόνους σε περίπου 96 χιλιάδες τόνους κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, όπως φαίνεται στον πίνακα 5. Το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών αυτών αυξήθηκε από περίπου 47,6 % το 2019 σε 54,7 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Αντιθέτως, οι εισαγωγές από την Κίνα δεν υπερέβησαν το 1,9 % καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου και ανήλθαν σε ποσοστό 1,2 % της κατανάλωσης κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, όπως φαίνεται στον πίνακα 3.

(191)

Κατά τα πρώτα έτη της εξεταζόμενης περιόδου, οι μακροοικονομικοί δείκτες του ενωσιακού κλάδου παραγωγής επηρεάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική ύφεση, η οποία προκλήθηκε από τα μέτρα που ελήφθησαν σε σχέση με την πανδημία COVID-19, καθώς και από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση σε ορισμένους τομείς χρηστών. Μετά την οικονομική ανάκαμψη, κατόπιν της σταδιακής κατάργησης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, οι μακροοικονομικοί δείκτες βελτιώθηκαν σε κάποιον βαθμό, αλλά συνολικά, οι μακροοικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν συνεχιζόμενη ζημιογόνο κατάσταση, τόσο ως προς τα απόλυτα αριθμητικά στοιχεία για την παραγωγή και τις πωλήσεις όσο και ως προς το μερίδιο αγοράς, το οποίο μειώθηκε από 51,1 % σε 44,1 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Η δέσμια αγορά κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης αντιστοιχούσε σε ποσοστό της τάξης περίπου του 1 % της συνολικής κατανάλωσης και οι εξελίξεις στην εν λόγω αγορά δεν είχαν πραγματικό αντίκτυπο στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

(192)

Όσον αφορά τους μικροοικονομικούς δείκτες, η κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής το 2021 και η έρευνα επανεξέτασης παρουσίασαν ελαφρά βελτίωση σε σύγκριση με το 2019 και το 2020. Παρά την αύξηση του κόστους, ο κλάδος παραγωγής επωφελήθηκε από μια περίοδο βελτιωμένων συνθηκών της αγοράς μετά τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων κατά της πανδημίας COVID-19 το 2021, κατά την οποία θα μπορούσε να αυξήσει αρκετά τις τιμές του, ώστε να βελτιωθούν η κερδοφορία, η απόδοση των επενδύσεων και οι ταμειακές ροές του. Ωστόσο, η κερδοφορία του κλάδου παραγωγής εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερη από το στοχευόμενο ποσοστό κερδοφορίας που καθορίστηκε στην αρχική έρευνα (5 %).

(193)

Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους μακροοικονομικούς όσο και τους μικροοικονομικούς δείκτες, και ειδικότερα το μειούμενο μερίδιο αγοράς, την έλλειψη ανάπτυξης, το χαμηλό ποσοστό χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας και την ανεπαρκή κερδοφορία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής συνέχισε να υφίσταται σημαντική ζημία κατά την εξεταζόμενη περίοδο κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού.

(194)

Σκοπός της εκτίμησης της ζημίας είναι να προσδιοριστεί αν συνεχίστηκε η σημαντική ζημία και, εάν ναι, κατά πόσον η ζημία αυτή προκλήθηκε από τις εισαγωγές από την Κίνα. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σημαντική ζημία που διαπιστώθηκε δεν οφείλεται στις εισαγωγές από την Κίνα, οι οποίες ήταν χαμηλές κατά την εξεταζόμενη περίοδο, αλλά από την αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες που απέκτησαν σημαντικό μερίδιο αγοράς στο πλαίσιο δυσμενών συνθηκών της αγοράς, όπως διευκρινίζεται στις αιτιολογικές σκέψεις 191 και 192.

6.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

6.1.   Ανάλυση

(195)

Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον είναι πιθανό να επαναληφθεί η σημαντική ζημία που προκλήθηκε αρχικά από τις κινεζικές εισαγωγές σε περίπτωση λήξης της ισχύος των μέτρων κατά της ΛΔΚ. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ πραγματοποιούνταν σε επίπεδα τιμών ντάμπινγκ κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ (σημείο 3.6 αιτιολογική σκέψη 111) και ότι υπήρχε πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ σε περίπτωση λήξης της ισχύος των μέτρων (σημείο 4.3).

(196)

Προκειμένου να διαπιστωθεί η πιθανότητα επανάληψης της ζημίας, αναλύθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία: i) η παραγωγική ικανότητα και η πλεονάζουσα ικανότητα που διαθέτει η ΛΔΚ, ii) τα πιθανά επίπεδα τιμών των κινεζικών εισαγωγών σε περίπτωση λήξης της ισχύος των μέτρων, iii) η συμπεριφορά των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων προς άλλες τρίτες χώρες, iv) η ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης και v) ο αντίκτυπος των κινεζικών εισαγωγών στην κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε περίπτωση λήξης της ισχύος των μέτρων.

6.1.1.   Παραγωγική ικανότητα και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα διαθέσιμη στη ΛΔΚ

(197)

Όπως διευκρινίζεται στις αιτιολογικές σκέψεις 114 και 115, οι παραγωγοί της ΛΔΚ διαθέτουν σημαντική παραγωγική ικανότητα στην Κίνα και, κατ’ επέκταση, πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ όχι μόνο την ποσότητα των εξαγωγών στην Ένωση κατά την ΠΕΕ, αλλά και το δεκαπλάσιο της συνολικής ενωσιακής κατανάλωσης κατά την ίδια περίοδο. Η Επιτροπή επισήμανε επίσης ότι μόνο η παραγωγική ικανότητα που προστέθηκε μετά την τελευταία επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων από τους Κινέζους παραγωγούς υπερέβαινε ήδη σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη την ενωσιακή κατανάλωση κατά την ΠΕΕ.

(198)

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στις αιτιολογικές σκέψεις 115 και 116, δεν εντοπίστηκε κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη σημαντικής αύξησης της εγχώριας ζήτησης ΣΚΧ στη ΛΔΚ ή σε οποιαδήποτε άλλη αγορά τρίτης χώρας στο εγγύς μέλλον. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εγχώρια ζήτηση στην Κίνα ή σε αγορές άλλων τρίτων χωρών δεν μπορούσε να απορροφήσει τη διαθέσιμη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

6.1.2.   Πιθανά επίπεδα τιμών των κινεζικών εισαγωγών

(199)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 119, οι όγκοι των κινεζικών εξαγωγών και η ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης καθορίστηκαν με βάση τα διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού και με βάση τα στοιχεία της GTA και τις πληροφορίες που περιέχονταν στην αίτηση.

(200)

Όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 120, οι τιμές εξαγωγής από τη ΛΔΚ προς τις πέντε κύριες εξαγωγικές αγορές της, και συγκεκριμένα την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, ήταν χαμηλότερες από τις κινεζικές τιμές εξαγωγής προς την Ένωση βάσει της ανάλυσης διαθέσιμων στατιστικών παγκόσμιου εμπορίου, όπως αναφέρεται στις αιτιολογικές σκέψεις 119 και 120. Αυτές οι τιμές εξαγωγής ήταν πολύ χαμηλότερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής (κατά περίπου 60 %). Βάσει των ανωτέρω, συνήχθη το συμπέρασμα ότι οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς θα μπορούσαν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές εξαγωγής προς την Ένωση.

(201)

Όσον αφορά επίσης τις τιμές, το περιθώριο υποτιμολόγησης των κινεζικών εισαγωγών στην αγορά της Ένωσης υπερέβαινε το 40 %, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι δασμοί αντιντάμπινγκ, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 148. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι, ελλείψει μέτρων, οι κινεζικές εισαγωγές —σε αυξημένους όγκους— θα μπορούσαν να ασκήσουν σημαντική πίεση στις τιμές στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

6.1.3.   Ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης

(202)

Λαμβανομένης υπόψη αυτής της ανάλυσης τιμών στην προηγούμενη αιτιολογική σκέψη και στην αιτιολογική σκέψη 120, σε περίπτωση που επιτραπεί η λήξη της ισχύος των μέτρων, οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς θα έχουν ισχυρά κίνητρα ώστε να διοχετεύουν τις εξαγωγές τους προς την Ένωση, όπου θα μπορούν να επιτύχουν υψηλότερες τιμές, ενώ θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να εφαρμόσουν σημαντικά κατώτερες τιμές από τις αντίστοιχες τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την πλεονάζουσα παραγωγική τους ικανότητα για να αυξήσουν τις ποσότητες εξαγωγών προς την αγορά της Ένωσης.

(203)

Επιπροσθέτως, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η αγορά της Ένωσης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως και φιλοξενεί ευρύ φάσμα βιομηχανιών χρηστών ΣΚΧ, συμπεριλαμβανομένων της αλιείας, της ναυτιλίας, της ναυπηγικής, του πετρελαίου και του αερίου, της εξόρυξης, της δασοκομίας, των αεροπορικών μεταφορών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των έργων πολιτικού μηχανικού, των κατασκευών και των ανελκυστήρων. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης.

(204)

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική σκέψη 122, μπορεί εύλογα να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η αύξηση των εξαγωγών σε μια ενιαία αγορά είναι πιο ελκυστική απ’ ό,τι σε περισσότερες μικρότερες αγορές, δεδομένου ότι οι πωλήσεις σε μεγάλους πελάτες στην ίδια περιοχή μπορούν να μειώσουν το κόστος αποστολής, εφοδιαστικής και οργάνωσης, ενώ μπορούν επίσης να εξασφαλίσουν ορισμένο επίπεδο χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας των μονάδων παραγωγής ΣΚΧ.

(205)

Η ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης είναι επίσης σαφής όσον αφορά τις τιμές, δεδομένου ότι οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς μπορούν να αποκομίσουν υψηλότερα κέρδη από τις πωλήσεις προς την Ένωση σε σύγκριση με τις πωλήσεις τους προς άλλες εξαγωγικές αγορές.

(206)

Ακόμη μία ένδειξη της ελκυστικότητας της αγοράς της Ένωσης αποτελεί το γεγονός ότι, από την έναρξη της επιβολής των μέτρων, υπήρξαν απόπειρες καταστρατήγησης από Κινέζους εξαγωγείς, όπως επεξηγείται στο σημείο 1.1.

(207)

Ως εκ τούτου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι παραγωγοί-εξαγωγείς στη ΛΔΚ διαθέτουν τόσο τις δυνατότητες όσο και τα κίνητρα ώστε να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τον όγκο των εξαγωγών ΣΚΧ στην Ένωση σε τιμές ντάμπινγκ σημαντικά κατώτερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, σε περίπτωση που επιτραπεί η λήξη της ισχύος των μέτρων.

6.1.4.   Επιπτώσεις στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής

(208)

Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής, με βάση το σενάριο διατήρησης των τιμών του στο τρέχον επίπεδο, δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει τον όγκο πωλήσεων και το μερίδιο αγοράς του έναντι των εισαγωγών από την Κίνα σε χαμηλές τιμές. Είναι εξαιρετικά πιθανό το κινεζικό μερίδιο αγοράς να αυξηθεί ταχύτατα σε περίπτωση που επιτραπεί η λήξη της ισχύος των μέτρων. Η εξέλιξη αυτή θα αποβεί πιθανότατα εις βάρος του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, δεδομένου ότι το επίπεδο τιμών του είναι το υψηλότερο, ιδίως σε σύγκριση με την τιμή των εισαγωγών από την Κίνα χωρίς δασμούς αντιντάμπινγκ, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 149. Η απώλεια του όγκου πωλήσεων αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερο ποσοστό χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας και σε αύξηση του μέσου κόστους παραγωγής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και την αύξηση του κινδύνου ζημιογόνου κατάστασης που είχε ήδη επέλθει κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(209)

Σε περίπτωση που ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής αποφασίσει να μειώσει τα επίπεδα τιμών του σε μια απόπειρα διατήρησης του όγκου πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς του, η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί σχεδόν αμέσως και η ζημιογόνος κατάσταση που είχε ήδη παρατηρηθεί κατά την έναρξη της εξεταζόμενης περιόδου είναι πιθανό να επανεμφανιστεί, ακόμη δε και να επιδεινωθεί.

(210)

Στο πλαίσιο και των δύο σεναρίων, η λήξη ισχύος των μέτρων αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, μεταξύ άλλων και για την απασχόληση. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής είχε ήδη αναγκαστεί να μειώσει κατά 3 % το ποσοστό απασχόλησης που συνδέεται με την παραγωγή (βλέπε πίνακα 8). Η περαιτέρω υποβάθμιση της κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής αυξάνει τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας ολόκληρων μονάδων παραγωγής.

(211)

Επομένως, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η λήξη ισχύος των υφιστάμενων μέτρων να οδηγήσει σε επανάληψη της ζημίας λόγω των κινεζικών εισαγωγών ΣΚΧ και ότι θα επιδεινωθεί πιθανότατα περαιτέρω η ήδη ζημιογόνος κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

(212)

Αναγνωρίζεται ότι, λόγω του μεγάλου και αυξανόμενου όγκου τους, οι εισαγωγές ΣΚΧ από τη Δημοκρατία της Κορέας και άλλες τρίτες χώρες αποτελούν παράγοντες οι οποίοι συντελούν στη ζημία που υφίσταται ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής. Ωστόσο, η παρούσα έρευνα περιορίστηκε, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, στην εκτίμηση της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας από κινεζικές εισαγωγές ΣΚΧ με ζημιογόνο τιμολόγηση, σε περίπτωση λήξης της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων αντιντάμπινγκ. Δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, κάθε σημαντική αύξηση των κινεζικών εισαγωγών αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση λόγω της σημαντικής πλεονάζουσας ικανότητας στη ΛΔΚ, της ελκυστικότητας της αγοράς της Ένωσης και των πιθανών χαμηλών επιπέδων τιμών των κινεζικών εισαγωγών ΣΚΧ στην Ένωση.

(213)

Οι κινεζικές εισαγωγές ΣΚΧ εισέρχονται επί του παρόντος στην αγορά της Ένωσης σε πολύ μικρότερους όγκους απ’ ό, τι πριν από την επιβολή των μέτρων. Οι τιμές εισαγωγής, συμπεριλαμβανομένων των δασμών αντιντάμπινγκ, αποκατέστησαν επιτυχώς συνθήκες ανόθευτου ανταγωνισμού μεταξύ των Κινέζων εξαγωγέων του υπό επανεξέταση προϊόντος και του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Το γεγονός ότι οι εισαγωγές από τρίτες χώρες πραγματοποιούνται σε χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι οι κινεζικές εισαγωγές που υπόκεινται σε δασμούς αντιντάμπινγκ δεν αποδυναμώνει την υποχρέωση της Επιτροπής να παραμείνει στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 211, η Επιτροπή κατέδειξε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η λήξη ισχύος των μέτρων να οδηγήσει σε επανάληψη της ζημίας.

6.2.   Συμπέρασμα

(214)

Με βάση την ανωτέρω ανάλυση, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατάργηση των μέτρων θα οδηγούσε, κατά πάσα πιθανότητα, σε σημαντική αύξηση των κινεζικών εισαγωγών ΣΚΧ που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και, ως εκ τούτου, θα οδηγούσε σε περαιτέρω ζημία για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Κατά συνέπεια, η βιωσιμότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής θα διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο.

7.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

(215)

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε αν η διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων αντιντάμπινγκ δεν θα εξυπηρετούσε το συμφέρον της Ένωσης συνολικά. Ο προσδιορισμός του συμφέροντος της Ένωσης βασίστηκε στην εκτίμηση όλων των διαφόρων εμπλεκόμενων συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, των εισαγωγέων, των χρηστών και των προμηθευτών.

(216)

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

(217)

Είναι σκόπιμο να υπενθυμιστεί ότι στην προηγούμενη επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων είχε θεωρηθεί ότι η συνέχιση των μέτρων δεν ήταν αντίθετη προς το συμφέρον της Ένωσης. Επιπλέον, το γεγονός ότι η παρούσα έρευνα αποτελεί επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, δηλαδή αναλύει μια κατάσταση στην οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί μέτρα αντιντάμπινγκ, επιτρέπει την εκτίμηση τυχόν αδικαιολόγητων αρνητικών επιπτώσεων που είχαν στα οικεία μέρη τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ.

(218)

Στη βάση αυτή, εξετάστηκε αν, παρά τα συμπεράσματα σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ και επανάληψης της ζημίας, συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι που θα οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση των μέτρων στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας είναι αντίθετη προς το συμφέρον της Ένωσης.

7.1.   Συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

(219)

Από την έρευνα προέκυψε ότι, σε περίπτωση λήξης της ισχύος των μέτρων, η εξέλιξη αυτή θα είχε πιθανότατα σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής και θα επιδεινωνόταν περαιτέρω η υφιστάμενη ζημιογόνος οικονομική του κατάσταση. Η λήξη ισχύος των μέτρων θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για τη βιωσιμότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, στον βαθμό που ορισμένοι ενωσιακοί παραγωγοί θα έπρεπε να προβούν σε παύση (ή μερική παύση) των δραστηριοτήτων τους, θέτοντας με τον τρόπο αυτό την αγορά της Ένωσης σε καθεστώς μεγαλύτερης εξάρτησης από τις εισαγωγές ΣΚΧ.

(220)

Για τον λόγο αυτόν, η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ είναι προς το συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

7.2.   Συμφέρον των εισαγωγέων

(221)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 29, κανένας εισαγωγέας δεν συνεργάστηκε στην παρούσα έρευνα. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των προηγούμενων ερευνών διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις της επιβολής μέτρων στους εισαγωγείς δεν θα ήταν σημαντικές. Επομένως, ελλείψει στοιχείων περί του αντιθέτου, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των εισαγωγέων και ότι η συνέχιση των μέτρων δεν θα έχει αδικαιολόγητο αντίκτυπο στους εισαγωγείς.

7.3.   Συμφέρον των χρηστών

(222)

Το υπό επανεξέταση προϊόν χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως στην αλιεία, τη ναυτιλία, τις βιομηχανίες πετρελαίου και αερίου, την εξόρυξη, τη δασοκομία, τις αεροπορικές μεταφορές, τα έργα πολιτικού μηχανικού, τις κατασκευές και τους ανελκυστήρες.

(223)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 223, κανένας χρήστης δεν συνεργάστηκε στην παρούσα έρευνα. Ορισμένοι από τους χρήστες του κλάδου παραγωγής ΣΚΧ αναγγέλθηκαν και τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των μέτρων, τονίζοντας τη σημασία εξασφάλισης μιας αξιόπιστης αλυσίδας εφοδιασμού για τα προϊόντα ΣΚΧ στην ΕΕ.

(224)

Συνεπώς, και λόγω της έλλειψης πειστικής επιχειρηματολογίας περί του αντιθέτου, συνήχθη το συμπέρασμα ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των χρηστών και ότι, ως εκ τούτου, η συνέχιση των μέτρων δεν θα έχει αδικαιολόγητο αντίκτυπο στην κατάσταση των βιομηχανιών χρηστών.

7.4.   Συμφέρον των προμηθευτών

(225)

Ορισμένοι από τους προμηθευτές του κλάδου παραγωγής ΣΚΧ, για παράδειγμα οι παραγωγοί σύρματος και οι παραγωγοί υλικού συσκευασίας, όπως τα ξύλινα τύμπανα καλωδίου, αναγγέλθηκαν και τάχθηκαν επίσης υπέρ της συνέχισης των μέτρων, τονίζοντας επιπλέον τη στρατηγική σημασία του κλάδου παραγωγής ΣΚΧ που βρίσκεται στην ΕΕ για άλλους τομείς, όπως η χαλυβουργία.

7.5.   Συμπέρασμα σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης

(226)

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι που να άπτονται του συμφέροντος της Ένωσης για τη μη διατήρηση των οριστικών μέτρων αντιντάμπινγκ σε εισαγωγές ΣΚΧ καταγωγής ΛΔΚ.

8.   ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

(227)

Με βάση τα συμπεράσματα της Επιτροπής σχετικά με τη συνέχιση του ντάμπινγκ, την επανάληψη της ζημίας και το συμφέρον της Ένωσης, θα πρέπει να διατηρηθούν τα μέτρα αντιντάμπινγκ για συρματόσχοινα και καλώδια από χάλυβα καταγωγής ΛΔΚ.

(228)

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και το σκεπτικό βάσει των οποίων επρόκειτο να υποβληθεί πρόταση διατήρησης των ισχυόντων μέτρων για τις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα καταγωγής ΛΔΚ. Τους δόθηκε επίσης προθεσμία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους μετά την κοινοποίηση των συμπερασμάτων. Δεν ελήφθησαν παρατηρήσεις από κανένα από τα μέρη.

(229)

Όπως υπογραμμίζεται στην αιτιολογική σκέψη 6, οι ισχύοντες δασμοί αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ΣΚΧ από τη ΛΔΚ επεκτάθηκαν για να καλύπτουν, επιπλέον, τις εισαγωγές ΣΚΧ που αποστέλλονται από το Μαρόκο και τη Δημοκρατία της Κορέας, είτε δηλώνονται ως καταγωγής Μαρόκου ή Δημοκρατίας της Κορέας είτε όχι. Ο δασμός αντιντάμπινγκ που πρέπει να διατηρηθεί επί των εισαγωγών ΣΚΧ καταγωγής ΛΔΚ θα πρέπει να συνεχίσει να επεκτείνεται στις εισαγωγές ΣΚΧ που αποστέλλονται από το Μαρόκο και τη Δημοκρατία της Κορέας, είτε δηλώνονται ως καταγωγής Μαρόκου και Δημοκρατίας της Κορέας είτε όχι. Ο παραγωγός-εξαγωγέας του Μαρόκου που απαλλάσσεται από τα μέτρα αυτά, όπως επεκτάθηκαν δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1886/2004, θα πρέπει επίσης να απαλλαγεί από τα μέτρα που επιβάλλονται με τον παρόντα κανονισμό. Οι 15 παραγωγοί-εξαγωγείς στη Δημοκρατία της Κορέας που απαλλάσσονται από τα μέτρα, όπως επεκτάθηκαν δυνάμει του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 400/2010, θα πρέπει επίσης να απαλλαγούν από τα μέτρα που επιβάλλονται με τον παρόντα κανονισμό.

(230)

Δυνάμει του άρθρου 109 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (83), για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επιτόκιο που καταβάλλεται θα πρέπει να είναι εκείνο που εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τις κύριες πράξεις της επαναχρηματοδότησης, όπως αυτό δημοσιεύεται στη σειρά C της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την πρώτη ημερολογιακή ημέρα κάθε μήνα.

(231)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

1.   Με τον παρόντα κανονισμό επιβάλλεται οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα, συμπεριλαμβανομένων των καλωδίων κλειστής σπείρας, με εξαίρεση τα συρματόσχοινα και τα καλώδια από ανοξείδωτο χάλυβα, των οποίων η μεγαλύτερη διάσταση της εγκάρσιας τομής υπερβαίνει τα 3 mm, τα οποία υπάγονται επί του παρόντος στους κωδικούς ΣΟ ex 7312 10 81, ex 7312 10 83, ex 7312 10 85, ex 7312 10 89 και ex 7312 10 98 (κωδικοί TARIC 7312108112, 7312108113, 7312108119, 7312108312, 7312108313, 7312108319, 7312108512, 7312108513, 7312108519, 7312108912, 7312108913, 7312108919, 7312109812, 7312109813 και 7312109819).

2.   Ο συντελεστής του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που εφαρμόζεται επί της καθαρής, ελεύθερης στα σύνορα της Ένωσης τιμής CIF, πριν από την καταβολή δασμού, για το προϊόν που περιγράφεται στην παράγραφο 1 και είναι καταγωγής ΛΔΚ είναι 60,4 %.

3.   Ο οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ που επιβάλλεται στις εισαγωγές από τη ΛΔΚ, όπως καθορίζεται στην παράγραφο 2, επεκτείνεται με τον παρόντα κανονισμό στις εισαγωγές των ίδιων συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα που αποστέλλονται από το Μαρόκο, είτε δηλώνονται ως καταγωγής Μαρόκου είτε όχι (κωδικοί TARIC 7312108112, 7312108312, 7312108512, 7312108912 και 7312109812), με εξαίρεση τα προϊόντα που παράγονται από τη Remer Maroc SARL, Zone Industrielle, Tranche 2, Lot 10, Settat, Μαρόκο (πρόσθετος κωδικός TARIC A567), και στις εισαγωγές των ίδιων συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα που αποστέλλονται από τη Δημοκρατία της Κορέας, είτε δηλώνονται ως καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας είτε όχι (κωδικοί TARIC 7312108113, 7312108313, 7312108513, 7312108913 και 7312109813), με εξαίρεση τις εταιρείες που απαριθμούνται παρακάτω:

Χώρα

Εταιρεία

Πρόσθετος κωδικός TARIC

Δημοκρατία της Κορέας

Bosung Wire Rope Co., Ltd, 568,Yongdeok-ri, Hallim-myeon, Gimae-si, Gyeongsangnam-do, 621-872

A969

Chung Woo Rope Co., Ltd, 1682-4, Songjung-Dong, Gangseo- Gu, Busan

A969

CS Co., Ltd, 31-102, Junam maeul 2-gil, Yangsan, Gyeongsangnam-do

A969

Cosmo Wire Ltd, 4-10, Koyeon-Ri, Woong Chon-Myon Ulju- Kun, Ulsan

A969

Dae Heung Industrial Co., Ltd, 185 Pyunglim — Ri, Daesan- Myun, Haman — Gun, Gyungnam

A969

Daechang Steel Co., Ltd, 1213, Aam-daero, Namdong-gu, Incheon

C057

DSR Wire Corp., 291, Seonpyong-Ri, Seo-Myon, Suncheon-City, Jeonnam

A969

Goodwire MFG. Co. Ltd, 984-23, Maegok-Dong, Yangsan-City, Kyungnam

B955

 

Kiswire Ltd, 37, Gurak-Ro, 141 Beon-Gil, Suyeong-Gu, Busan, Κορέα 48212

A969

 

Manho Rope & Wire Ltd, Dongho Bldg, 85-2 4 Street Joongang- Dong, Jong-gu, Busan

A926

 

Line Metal Co. Ltd, 1259 Boncho-ri, Daeji-Myeon, Changnyeong-gun, Gyeongnam

B926

 

Seil Wire and Cable, 47-4, Soju-Dong, Yangsan-Si, Kyungsangnamdo

A994

 

Shin Han Rope Co., Ltd, 715-8, Gojan-Dong, Namdong-gu, Incheon

A969

 

Ssang Yong Cable Mfg. Co., Ltd, 1559-4 Song-Jeong Dong, Gang-Seo Gu, Busan

A969

 

YOUNGWIRE, 71-1 Sin-Chon Dong, Changwon City, Gyungnam (84)

A969

Άρθρο 2

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους τελωνειακούς δασμούς.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 6 Ιουνίου 2024.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)   ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 21.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1796/1999 του Συμβουλίου, της 12ης Αυγούστου 1999, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ και την οριστική είσπραξη των προσωρινών δασμών που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ουγγαρίας, Ινδίας, Μεξικού, Πολωνίας, Νότιας Αφρικής και Ουκρανίας, και για την περάτωση της διαδικασίας αντιντάμπινγκ όσον αφορά τις εισαγωγές, καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας (ΕΕ L 217 της 17.8.1999, σ. 1).

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 384/96 του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 1995, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΕ L 56 της 6.3.1996, σ. 1), όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 461/2004 (ΕΕ L 77 της 13.3.2004, σ. 12).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 760/2004 του Συμβουλίου, της 22ας Απριλίου 2004, για την επέκταση του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1796/1999 στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα καταγωγής, μεταξύ άλλων Ουκρανίας, στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα που αποστέλλονται από τη Μολδαβία, είτε δηλώνονται ως καταγωγής Μολδαβίας είτε όχι (ΕΕ L 120 της 24.4.2004, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1886/2004 του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2004, για την επέκταση του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1796/1999 στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα καταγωγής, μεταξύ άλλων, Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα που αποστέλλονται από το Μαρόκο, είτε δηλώνονται ως καταγωγής Μαρόκου είτε όχι, και την περάτωση της έρευνας όσον αφορά τις εισαγωγές από έναν εξαγωγέα του Μαρόκου (ΕΕ L 328 της 30.10.2004, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1858/2005 του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2005, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ινδίας, Νότιας Αφρικής και Ουκρανίας μετά από επανεξέταση ενόψει της λήξεως ισχύος δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 384/96 (ΕΕ L 299 της 16.11.2005, σ. 1).

(7)  Ανακοίνωση για τη λήξη ορισμένων μέτρων αντιντάμπινγκ (ΕΕ C 203 της 11.8.2004, σ. 4).

(8)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 400/2010 του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 2010, για την επέκταση του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1858/2005 στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα καταγωγής, μεταξύ άλλων, Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα που αποστέλλονται από τη Δημοκρατία της Κορέας, είτε δηλώνονται ως καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας είτε όχι, και την περάτωση της έρευνας όσον αφορά τις εισαγωγές που αποστέλλονται από τη Μαλαισία (ΕΕ L 117 της 11.5.2010, σ. 1).

(9)  Ανακοίνωση για τη λήξη ορισμένων μέτρων αντιντάμπινγκ (ΕΕ C 311 της 16.11.2010, σ. 16).

(10)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 102/2012 του Συμβουλίου, της 27ης Ιανουαρίου 2012, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ σε εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ουκρανίας όπως επεκτάθηκε σε εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα προέλευσης Μαρόκου, Μολδαβίας και Δημοκρατίας της Κορέας, είτε δηλώνονται ως καταγωγής αυτών των χωρών είτε όχι, ύστερα από έρευνα επανεξέτασης ενόψει της λήξης των μέτρων δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 και για τον τερματισμό της διαδικασίας επανεξέτασης ενόψει της λήξης των μέτρων σχετικά με εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα καταγωγής Νότιας Αφρικής δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 (ΕΕ L 36 της 9.2.2012, σ. 1).

(11)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/607 της Επιτροπής, της 19ης Απριλίου 2018, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως επεκτάθηκε στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα που αποστέλλονται από το Μαρόκο και τη Δημοκρατία της Κορέας, είτε δηλώνονται ως καταγωγής αυτών των χωρών είτε όχι, ύστερα από έρευνα επανεξέτασης ενόψει της λήξης των μέτρων δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 101 της 20.4.2018, σ. 40).

(12)  Ανακοίνωση για τη λήξη ορισμένων μέτρων αντιντάμπινγκ (ΕΕ C 41 της 8.2.2017, σ. 4).

(13)   ΕΕ C 280 της 21.7.2022, σ. 23.

(14)  Ανακοίνωση για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ C 130 της 14.4.2023, σ. 8).

(15)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/1444 της Επιτροπής, της 11ης Ιουλίου 2023, για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές βολβολαμών από χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Τουρκίας (ΕΕ L 177 της 12.7.2023, σ. 63)· εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/100 της Επιτροπής, της 11ης Ιανουαρίου 2023, για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές επαναπληρούμενων βαρελιών από ανοξείδωτο χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 10 της 12.1.2023, σ. 36)· εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/2068 της Επιτροπής, της 26ης Οκτωβρίου 2022, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων πλατέων προϊόντων ψυχρής έλασης από χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατόπιν επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 277 της 27.10.2022, σ. 149)· εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/191 της Επιτροπής, της 16ης Φεβρουαρίου 2022, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων συνδετήρων από σίδηρο ή χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 36 της 17.2.2022, σ. 1)· εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/95 της Επιτροπής, της 24ης Ιανουαρίου 2022, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων εξαρτημάτων σωληνώσεων, από σίδηρο ή χάλυβα, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως επεκτάθηκε στις εισαγωγές ορισμένων εξαρτημάτων σωληνώσεων, από σίδηρο ή χάλυβα, που αποστέλλονται από την Ταϊβάν, την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα και τις Φιλιππίνες, είτε δηλώνονται ως καταγωγής αυτών των χωρών είτε όχι, έπειτα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 16 της 25.1.2022, σ. 36).

(16)  Βλέπε εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/1444, αιτιολογική σκέψη 66· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/100, αιτιολογική σκέψη 58· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/2068, αιτιολογική σκέψη 80· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/191, αιτιολογική σκέψη 208· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/95, αιτιολογική σκέψη 59.

(17)  Βλέπε εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/1444, αιτιολογική σκέψη 45· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/100, αιτιολογική σκέψη 38· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/2068, αιτιολογική σκέψη 64· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/191, αιτιολογική σκέψη 192· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/95, αιτιολογική σκέψη 46.

(18)  Βλέπε εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/1444, αιτιολογική σκέψη 58· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/100, αιτιολογική σκέψη 40· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/2068, αιτιολογική σκέψη 66· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/191, αιτιολογικές σκέψεις 193-194· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/95, αιτιολογική σκέψη 47. Ενώ το δικαίωμα των αρμόδιων κρατικών αρχών να διορίζουν και να απομακρύνουν βασικά διευθυντικά στελέχη των κρατικών επιχειρήσεων, το οποίο προβλέπεται από την κινεζική νομοθεσία, μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικατοπτρίζει τα αντίστοιχα δικαιώματα ιδιοκτησίας, οι πυρήνες του ΚΚΚ, τόσο στις κρατικές όσο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αποτελούν έναν ακόμη σημαντικό δίαυλο μέσω του οποίου το κράτος μπορεί να παρεμβαίνει στις επιχειρηματικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το εταιρικό δίκαιο της ΛΔΚ, σε κάθε εταιρεία θα πρέπει να συστήνεται οργάνωση του ΚΚΚ (με τουλάχιστον τρία μέλη του ΚΚΚ, όπως ορίζεται στο καταστατικό του ΚΚΚ) και η εταιρεία οφείλει να εξασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες για τις δραστηριότητες της οργάνωσης του κόμματος. Στο παρελθόν, η συγκεκριμένη απαίτηση φαίνεται να μην είχε τηρηθεί ή εφαρμοστεί αυστηρά σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, τουλάχιστον από το 2016, το ΚΚΚ επέτεινε την απαίτησή του για έλεγχο των επιχειρηματικών αποφάσεων στις κρατικές επιχειρήσεις ως ζήτημα πολιτικής αρχής. Αναφέρεται επίσης ότι το ΚΚΚ ασκεί πιέσεις στις ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να θέτουν ως προτεραιότητα τον «πατριωτισμό» και να ακολουθούν την κομματική πειθαρχία. Το 2017 αναφέρθηκε ότι στο 70 % των περίπου 1,86 εκατομμυρίων ιδιωτικών εταιρειών υπήρχαν κομματικοί πυρήνες, οι οποίοι ασκούσαν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση ώστε οι οργανώσεις του ΚΚΚ να έχουν τον τελικό λόγο όσον αφορά τις επιχειρηματικές αποφάσεις στις αντίστοιχες εταιρείες τους. Οι εν λόγω κανόνες είναι γενικής εφαρμογής σε ολόκληρη την κινεζική οικονομία, σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών του υπό επανεξέταση προϊόντος και των προμηθευτών των εισροών τους.

(19)  Βλέπε εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/1444, αιτιολογική σκέψη 59· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/100, αιτιολογική σκέψη 43· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/2068, αιτιολογική σκέψη 68· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/191, αιτιολογικές σκέψεις 195-201· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/95, αιτιολογικές σκέψεις 48-52.

(20)  Βλέπε εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/1444, αιτιολογική σκέψη 62· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/100, αιτιολογική σκέψη 52· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/2068, αιτιολογική σκέψη 74· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/191, αιτιολογική σκέψη 202· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/95, αιτιολογική σκέψη 53.

(21)  Βλέπε εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/1444, αιτιολογική σκέψη 45· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/100, αιτιολογική σκέψη 33· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/2068, αιτιολογική σκέψη 75· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/191, αιτιολογική σκέψη 203· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/95, αιτιολογική σκέψη 54.

(22)  Βλέπε εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/1444, αιτιολογική σκέψη 64· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/100, αιτιολογική σκέψη 54· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/2068, αιτιολογική σκέψη 76· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/191, αιτιολογική σκέψη 204· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/95, αιτιολογική σκέψη 55.

(23)  Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής SWD(2017) 483 final/2, 20.12.2017, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://ec.europa.eu/transparency/documents-register/detail?ref=SWD(2017)483&lang=el.

(24)  Βλέπε εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2022/191, αιτιολογικές σκέψεις 187 και επ.· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/635 της Επιτροπής, της 16ης Απριλίου 2021, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων συγκολλημένων σωλήνων κάθε είδους από σίδηρο ή μη κραματοποιημένο χάλυβα καταγωγής Λευκορωσίας, Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ρωσίας κατόπιν επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 132 της 19.4.2021, σ. 145), αιτιολογικές σκέψεις 100 και επ.· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2021/2239 της Επιτροπής, της 15ης Δεκεμβρίου 2021, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων χαλύβδινων πύργων ανεμογεννητριών κοινής ωφέλειας καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 450 της 16.12.2021, σ. 59), αιτιολογικές σκέψεις 52 και επ.· εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2020/508 της Επιτροπής, της 7ης Απριλίου 2020, για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων φύλλων και ρόλων θερμής έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα καταγωγής Ινδονησίας, Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ταϊβάν (ΕΕ L 110 της 8.4.2020, σ. 3), αιτιολογικές σκέψεις 103 και επ.

(25)  Βλέπε: http://wap.sasac.gov.cn/n2588045/n27271785/n27271792/c14159097/content.html (προσπελάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2023).

(26)  Βλέπε: http://wap.sasac.gov.cn/n2588045/n27271785/n27271792/c14159097/content.html (προσπελάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2023).

(27)  Βλέπε: www.cqgt.cn (προσπελάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2023).

(28)  Βλέπε: https://www.magang.com.cn/ (προσπελάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2023).

(29)  Βλέπε: https://www.qixin.com/company/ab02483a-5ed7-49fe-b6e6-8ea39dc4dc80 (προσπελάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023).

(30)  Βλέπε: http://www.ansteel.cn/about/company_profile/ (προσπελάστηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2023).

(31)  Βλέπε: https://www.qcc.com/firm/d620835aaae14e62fdc965fd41a51d8d.html (προσπελάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023).

(32)  Βλέπε: https://www.gov.cn/zhengce/zhengceku/2022-02/08/content_5672513.htm (προσπελάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023).

(33)  Βλέπε ενότητα IV, επιμέρους τμήμα 3 του 14ου πενταετούς προγράμματος για την ανάπτυξη της βιομηχανίας πρώτων υλών.

(34)  Βλέπε: https://www.miit.gov.cn/zwgk/zcwj/wjfb/tz/art/2023/art_2a4233d696984ab59610e7498e333920.html (προσπελάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023).

(35)  Βλέπε το τριετές σχέδιο δράσης της επαρχίας Hebei για την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών στην αλυσίδα χαλυβουργίας, κεφάλαιο I ενότητα 3, το οποίο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://huanbao.bjx.com.cn/news/20200717/1089773.shtml (προσπελάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023).

(36)  Βλέπε το σχέδιο εφαρμογής της επαρχίας Henan για τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της χαλυβουργίας στο πλαίσιο του 14ου πενταετούς προγράμματος, κεφάλαιο II ενότητα 3· διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://huanbao.bjx.com.cn/news/20211210/1192881.shtml (προσπελάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2023).

(37)  Πρόγραμμα εργασιών της επαρχίας Jiangsu για τον μετασχηματισμό, την αναβάθμιση και τη βελτιστοποίηση της διάταξης του τομέα του χάλυβα για την περίοδο 2019-2025· διαθέσιμο στη διεύθυνση: http://www.jiangsu.gov.cn/art/2019/5/5/art_46144_8322422.html (προσπελάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2023).

(38)  14ο πενταετές πρόγραμμα της επαρχίας Shandong για την ανάπτυξη της χαλυβουργίας· διαθέσιμο στη διεύθυνση: http://gxt.shandong.gov.cn/art/2021/11/18/art_15681_10296246.html (προσπελάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2023).

(39)  Σχέδιο δράσης της επαρχίας Shanxi για τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της χαλυβουργίας το 2020· διαθέσιμο στη διεύθυνση http://gxt.shanxi.gov.cn/zfxxgk/zfxxgkml/cl/202110/t20211018_2708031.shtml (προσπελάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2023).

(40)  14ο πενταετές πρόγραμμα του δήμου Liaoning Dalian για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας: «Έως το 2025, η αξία βιομηχανικής παραγωγής νέων υλικών θα ανέλθει σε 15 εκατ. CNY, ενώ και το επίπεδο του εξοπλισμού και η ικανότητα εγγύησης βασικών υλικών είναι προφανές ότι βελτιώνεται.»· διαθέσιμο στη διεύθυνση https://www.dl.gov.cn/art/2021/12/20/art_854_1995411.html (προσπελάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023).

(41)  Σχέδιο δράσης της επαρχίας Zhejiang για την προώθηση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης της χαλυβουργίας: «Προώθηση συγχωνεύσεων και αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων, επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης, μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων τήξης χάλυβα σε περίπου 10 επιχειρήσεις»· διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.dl.gov.cn/art/2021/12/20/art_854_1995411.html (προσπελάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023).

(42)  Βλέπε: http://www.ansteel.cn/dangdejianshe/dangjiandongtai/2023-03-17/12429.html (προσπελάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2023).

(43)  Βλέπε: https://www.baoganggf.com/ggry (προσπελάστηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023).

(44)  Βλέπε: https://www.shougang.com.cn/sgweb/html/gsld.html (προσπελάστηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023).

(45)  Βλέπε: https://www.handannews.com.cn/news/content/2023-05/20/content_20113749.html (προσπελάστηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2023).

(46)  Βλέπε: https://foundry.org.cn/%e5%8d%8f%e4%bc%9a%e7%ab%a0%e7%a8%8b (προσπελάστηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2023).

(47)  Βλέπε: https://www.chinafasten.com/ (προσπελάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2023).

(48)  Βλέπε: http://www.ansteel.cn/ (προσπελάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2023).

(49)  Βλέπε: http://file.finance.sina.com.cn/211.154.219.97:9494/MRGG/CNSESZ_STOCK/2023/2023-4/2023-04-29/9184004.PDF σ. 56 (προσπελάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2023).

(50)  Έκθεση, Μέρος III, κεφάλαιο 14, σ. 346 επ.

(51)  Βλέπε το 14ο πενταετές πρόγραμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την εθνική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και τους μακροπρόθεσμους στόχους για το 2035, μέρος III άρθρο VIII, διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://cset.georgetown.edu/publication/china-14th-five-year-plan/ (προσπελάστηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023).

(52)  Βλέπε ιδίως ενότητες I και II του 14ου πενταετούς προγράμματος για την ανάπτυξη της βιομηχανίας πρώτων υλών.

(53)  Βλέπε: https://www.miit.gov.cn/zwgk/zcwj/wjfb/tz/art/2023/art_2a4233d696984ab59610e7498e333920.html (προσπελάστηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023).

(54)  Βλέπε 14ο πενταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας πρώτων υλών, σ. 22.

(55)  Βλέπε: https://en.ndrc.gov.cn/news/mediarusources/202203/t20220325_1320408.html (προσπελάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023).

(56)  Βλέπε το σχέδιο δράσης 1 + 3 για τον σίδηρο και τον χάλυβα του δήμου Hebei Tangshan για το 2022, κεφάλαιο 4 ενότητα 2· είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: http://www.chinaisa.org.cn/gxportal/xfgl/portal/content.html?articleId=e2bb5519aa49b566863081d57aea9dfdd59e1a4f482bb7acd243e3ae7657c70b&columnId=3683d857cc4577e4cb75f76522b7b82cda039ef70be46ee37f9385ed3198f68a (προσπελάστηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023).

(57)  Βλέπε εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/1444, αιτιολογική σκέψη 63, και εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/100, αιτιολογική σκέψη 33.

(58)  World Bank Open Data — Upper Middle Income (Ανοικτά δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας — Ανώτερο μεσαίο εισόδημα), https://data.worldbank.org/income-level/upper-middle-income.

(59)  Εάν δεν υπάρχει παραγωγή του υπό επανεξέταση προϊόντος σε οποιαδήποτε χώρα με παρόμοιο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, μπορεί να ληφθεί υπόψη η παραγωγή προϊόντος της ίδιας γενικής κατηγορίας και/ή τομέα με το υπό επανεξέταση προϊόν.

(60)   https://www.tnb.com.my/commercial-industrial/pricing-tariffs1.

(61)   https://www.gov.br/mme/pt-br/assuntos/secretarias/sntep/publicacoes/boletins-mensais-de-energia/2022-2/ingles.

(62)   http://www.mea.or.th/en/profile/109/114.

(63)  Κανονισμός (ΕΕ) 2015/755 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, περί κοινού καθεστώτος εισαγωγών από ορισμένες τρίτες χώρες (ΕΕ L 123 της 19.5.2015, σ. 33), όπως τροποποιήθηκε με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2017/749 της Επιτροπής, της 24ης Φεβρουαρίου 2017 (ΕΕ L 113 της 29.4.2017, σ. 11).

(64)   https://data.tuik.gov.tr/Bulten/DownloadIstatistikselTablo?p=tg4QGRdNcBVDQo/mmOOyD/8g3GlHdKhwM0SMnhh4V/APyz9UrZvk0kK90vktK5jo.

(65)   http://www.gtis.com/gta/secure/default.cfm.

(66)  Κανονισμός (ΕΕ) 2015/755 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, περί κοινού καθεστώτος εισαγωγών από ορισμένες τρίτες χώρες (ΕΕ L 123 της 19.5.2015, σ. 33). Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 του βασικού κανονισμού, οι εγχώριες τιμές στις εν λόγω χώρες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό του καθορισμού της κανονικής αξίας.

(67)  Το κόστος εργασίας είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση https://data.tuik.gov.tr/Bulten/DownloadIstatistikselTablo?p=tg4QGRdNcBVDQo/mmOOyD/8g3GlHdKhwM0SMnhh4V/APyz9UrZvk0kK90vktK5jo.

(68)   https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Consumer-Price-Index-December-2022-49651&dil=2.

(69)  Για λόγους εμπιστευτικότητας, τα στοιχεία κατανάλωσης δεν κοινοποιούνται στα σχετικά παραρτήματα για την ηλεκτρική ενέργεια.

(70)   https://www.gov.br/mme/pt-br/assuntos/secretarias/sntep/publicacoes/boletins-mensais-de-energia/2022-2/ingles.

(71)   https://www.tnb.com.my/commercial-industrial/pricing-tariffs1.

(72)   http://www.mea.or.th/en/.

(73)   http://www.mea.or.th/en/profile/109/114.

(74)   https://www.celikhalat.com.tr/images/uploaded/Celik%20Halat%20SPK_30.09.22%20.pdf.

(75)  Βλέπε σημείο 5.2 της μη εμπιστευτικής έκδοσης της αίτησης επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, καθώς και σημείο 1 της μη εμπιστευτικής εκδοχής των παρατηρήσεων της EWRIS της 15ης Φεβρουαρίου 2024.

(76)  Σελίδες 15 και 21-23 της έκθεσης, απόσπασμα της οποίας περιλαμβάνεται στο παράρτημα 10 της μη εμπιστευτικής έκδοσης της αίτησης επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων. Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη στο κοινό από τον εκδότη έναντι πληρωμής.

(77)  Βλέπε αιτιολογική σκέψη 60 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2018/607.

(78)  Βλέπε παράγραφο 26 της μη εμπιστευτικής έκδοσης της αίτησης επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

(79)  Βλέπε σημείο 5.2 στοιχείο β) της μη εμπιστευτικής έκδοσης της αίτησης επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

(80)  Βλέπε παραγράφους 30 και 95 της μη εμπιστευτικής έκδοσης της αίτησης επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

(81)  Βλέπε παραγράφους 5 και 98 της μη εμπιστευτικής έκδοσης της αίτησης επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, καθώς και το σημείο 1 της μη εμπιστευτικής εκδοχής των παρατηρήσεων της EWRIS της 15ης Φεβρουαρίου 2024.

(82)   https://ad-notification.wto.org/explore-data/measures.

(83)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

(84)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/1624 της Επιτροπής, της 20ής Σεπτεμβρίου 2022, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2018/607 για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως επεκτάθηκε στις εισαγωγές συρματόσχοινων και καλωδίων από χάλυβα που αποστέλλονται από το Μαρόκο και τη Δημοκρατία της Κορέας, είτε δηλώνονται ως καταγωγής αυτών των χωρών είτε όχι, ύστερα από έρευνα επανεξέτασης ενόψει της λήξης των μέτρων δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 244 της 21.9.2022, σ. 8).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/1666/oj

ISSN 1977-0669 (electronic edition)


Top