Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R1501

    Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1501 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαΐου 2024, για τα προσωρινά μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου, τα οποία συμπληρώνουν τις εμπορικές παραχωρήσεις που εφαρμόζονται σε προϊόντα από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας βάσει της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφετέρου

    PE/60/2024/REV/1

    ΕΕ L, 2024/1501, 29.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1501/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1501/oj

    European flag

    Επίσημη Εφημερίδα
    της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    EL

    Σειρά L


    2024/1501

    29.5.2024

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2024/1501 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    της 14ης Μαΐου 2024

    για τα προσωρινά μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου, τα οποία συμπληρώνουν τις εμπορικές παραχωρήσεις που εφαρμόζονται σε προϊόντα από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας βάσει της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφετέρου

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 207 παράγραφος 2,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (1),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφετέρου (2) («συμφωνία σύνδεσης») αποτελεί τη βάση της σχέσης μεταξύ της Ένωσης και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Σύμφωνα με την απόφαση 2014/492/ΕΕ του Συμβουλίου (3), ο τίτλος V της συμφωνίας σύνδεσης, που αφορά το εμπόριο και τα συναφή με το εμπόριο μέτρα, εφαρμόστηκε προσωρινά από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2016 μετά την κύρωσή του από όλα τα κράτη μέλη.

    (2)

    Η συμφωνία σύνδεσης εκφράζει την επιθυμία των μερών της συμφωνίας σύνδεσης («μέρη») να ενισχύσουν και να διευρύνουν τις σχέσεις τους με φιλόδοξο και καινοτόμο τρόπο, να διευκολύνουν και να επιτύχουν τη σταδιακή οικονομική ολοκλήρωση και να το πράξουν σύμφωνα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή των μερών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    (3)

    Το άρθρο 143 της συμφωνίας σύνδεσης προβλέπει την προοδευτική εγκαθίδρυση ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των μερών σύμφωνα με το άρθρο XXIV της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου του 1994 («ΓΣΔΕ του 1994»). Για τον σκοπό αυτό, το άρθρο 147 της συμφωνίας σύνδεσης προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των τελωνειακών δασμών σύμφωνα με τους πίνακες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα XV της συμφωνίας σύνδεσης και προβλέπει τη δυνατότητα επιτάχυνσης της εν λόγω κατάργησης και διεύρυνσης του πεδίου της.

    (4)

    Ο απρόκλητος και αδικαιολόγητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 κατάφερε βαρύ πλήγμα στην ικανότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας να συναλλάσσεται εμπορικά με τον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως διότι οι εξαγωγές της Δημοκρατίας της Μολδαβίας βασίζονται στη διαμετακόμιση μέσω του ουκρανικού εδάφους και στις ουκρανικές υποδομές, οι οποίες επί του παρόντος δεν είναι διαθέσιμες σε μεγάλο βαθμό. Υπό αυτές τις κρίσιμες συνθήκες και για να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στενότερων οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ένωσης και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και να παρέχεται συνεχής στήριξη στην οικονομία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Είναι, επομένως, αναγκαίο και σκόπιμο να συνεχιστεί η τόνωση των εμπορικών ροών και να δοθούν παραχωρήσεις με τη μορφή μέτρων ελευθέρωσης του εμπορίου για όλα τα προϊόντα, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της κατάργησης των τελωνειακών δασμών στο εμπόριο μεταξύ της Ένωσης και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

    (5)

    Σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), η Ένωση οφείλει να μεριμνά για τη συνοχή μεταξύ των διαφόρων τομέων της εξωτερικής της δράσης. Σύμφωνα με το άρθρο 207 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), η κοινή εμπορική πολιτική ασκείται στο πλαίσιο των αρχών και των στόχων της εξωτερικής δράσης της Ένωσης.

    (6)

    Η ισχύς του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1524 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) λήγει στις 24 Ιουλίου 2024.

    (7)

    Τα προσωρινά μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου που θεσπίζονται με τον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να έχουν τις ακόλουθες μορφές: i) αναστολή της εφαρμογής του συστήματος τιμών εισόδου στα οπωροκηπευτικά· και ii) αναστολή όλων των δασμολογικών ποσοστώσεων και των εισαγωγικών δασμών. Με τα εν λόγω μέτρα η Ένωση θα εμβαθύνει την οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Ένωσης και θα παράσχει προσωρινά κατάλληλη οικονομική στήριξη προς όφελος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και των οικονομικών φορέων που επηρεάζονται από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

    (8)

    Για την αποφυγή κάθε κινδύνου απάτης, το δικαίωμα υπαγωγής στα μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου που θεσπίζονται με τον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να τελεί υπό την αίρεση της συμμόρφωσης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με όλους τους σχετικούς όρους για την παροχή ευεργετημάτων σύμφωνα με τη συμφωνία σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων προέλευσης των σχετικών προϊόντων και των συναφών διαδικασιών, καθώς και της ανάπτυξης στενής διοικητικής συνεργασίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με την Ένωση, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία σύνδεσης.

    (9)

    Η Δημοκρατία της Μολδαβίας δεν θα πρέπει να προβεί στην επιβολή νέων δασμών ή επιβαρύνσεων ισοδύναμου αποτελέσματος και νέων ποσοτικών περιορισμών ή μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος όσον αφορά τις εισαγωγές που προέρχονται από την Ένωση, ούτε στην αύξηση των σημερινών επιπέδων των δασμών ή των επιβαρύνσεων, ούτε στην εισαγωγή άλλων περιορισμών, εκτός εάν αυτό δικαιολογείται σαφώς στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σε περίπτωση μη τήρησης οποιουδήποτε από τους εν λόγω όρους από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει την εξουσία να αναστείλει προσωρινά το σύνολο ή μέρος των μέτρων ελευθέρωσης του εμπορίου που θεσπίζονται με τον παρόντα κανονισμό.

    (10)

    Το άρθρο 2 της συμφωνίας σύνδεσης προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ο σεβασμός των δημοκρατικών αρχών, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και η αντιμετώπιση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, συναφών υλικών και των φορέων τους συνιστούν ουσιαστικά στοιχεία της συμφωνίας σύνδεσης. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, τα μέρη δεσμεύονται ιδίως όσον αφορά τις ακόλουθες γενικές αρχές: σεβασμός της αρχής του κράτους δικαίου και της χρηστής διακυβέρνησης, της καταπολέμησης της διαφθοράς, των εγκληματικών δραστηριοτήτων, οργανωμένων ή άλλων, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών δραστηριοτήτων, και της τρομοκρατίας, καθώς και σεβασμός των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και του αποτελεσματικού πολυμερούς συστήματος. Είναι σκόπιμο να προβλεφθεί η δυνατότητα προσωρινής αναστολής των μέτρων ελευθέρωσης του εμπορίου που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, στην περίπτωση παραβίασης, από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, των εν λόγω ουσιωδών στοιχείων ή των εν λόγω γενικών αρχών.

    (11)

    Με την επιφύλαξη αξιολόγησης από την Επιτροπή που διενεργείται στο πλαίσιο της τακτικής παρακολούθησης των επιπτώσεων του παρόντος κανονισμού και ξεκινά είτε κατόπιν δεόντως αιτιολογημένου αιτήματος κράτους μέλους είτε με πρωτοβουλία της Επιτροπής, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί η δυνατότητα λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων όσον αφορά τις εισαγωγές προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού και τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς την αγορά της Ένωσης ή την αγορά ενός ή περισσότερων κρατών μελών για ομοειδή ή άμεσα ανταγωνιστικά προϊόντα.

    (12)

    Προκειμένου να διασφαλιστούν ενιαίοι όροι εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή για την προσωρινή αναστολή των μέτρων ελευθέρωσης του εμπορίου που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, εάν δεν πληρούνται πλέον οι όροι για την υπαγωγή στο εν λόγω προτιμησιακό καθεστώς, και για τη θέσπιση διασφαλίσεων σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η ενωσιακή αγορά ή η αγορά ενός ή περισσότερων κρατών μελών ομοειδών ή άμεσα ανταγωνιστικών προϊόντων επηρεάζονται δυσμενώς από τις εισαγωγές δυνάμει του παρόντος κανονισμού. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5). Η συμβουλευτική διαδικασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων διασφάλισης, με δεδομένες τις επιπτώσεις και τη φύση αυτών των μέτρων και τη λογική τους συνάφεια προς την έγκριση οριστικών μέτρων διασφάλισης.

    (13)

    Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας σύνδεσης, θα πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων ελευθέρωσης του εμπορίου που θεσπίζονται με τον παρόντα κανονισμό.

    (14)

    Λόγω της οικονομικής κατάστασης στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και της λήξης ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1524 στις 24 Ιουλίου 2024, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει στις 25 Ιουλίου 2024,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου

    Θεσπίζονται τα ακόλουθα μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου:

    α)

    όλες οι δασμολογικές ποσοστώσεις που καθορίζονται στο παράρτημα XV-A της συμφωνίας σύνδεσης αναστέλλονται και τα προϊόντα που καλύπτονται από τις εν λόγω ποσοστώσεις γίνονται δεκτά για εισαγωγή στην Ένωση από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας χωρίς τελωνειακούς δασμούς·

    β)

    η εφαρμογή του συστήματος τιμών εισόδου αναστέλλεται για τα προϊόντα εκείνα στα οποία εφαρμόζεται όπως καθορίζεται στο παράρτημα XV-B της συμφωνίας σύνδεσης· δεν επιβάλλονται τελωνειακοί δασμοί στις εισαγωγές αυτών των προϊόντων.

    Άρθρο 2

    Προϋποθέσεις για την υπαγωγή στα μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου

    Τα μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου που προβλέπονται στο άρθρο 1 υπόκεινται στις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    συμμόρφωση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με τους κανόνες καταγωγής των προϊόντων και με τις σχετικές διαδικασίες, όπως προβλέπεται στη συμφωνία σύνδεσης·

    β)

    μη επιβολή, εκ μέρους της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, νέων δασμών ή επιβαρύνσεων ισοδύναμου αποτελέσματος και νέων ποσοτικών περιορισμών ή μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος όσον αφορά τις εισαγωγές που προέρχονται από την Ένωση, ούτε αύξηση των υφιστάμενων επιπέδων των δασμών ή των επιβαρύνσεων, ούτε εισαγωγή άλλων περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων εσωτερικών διοικητικών μέτρων που γεννούν διακρίσεις, εκτός εάν αυτό δικαιολογείται σαφώς στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας· και

    γ)

    σεβασμό από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας των δημοκρατικών αρχών, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και αντιμετώπιση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, συναφών υλικών και των φορέων τους, σεβασμό της αρχής του κράτους δικαίου και της χρηστής διακυβέρνησης, καταπολέμηση της διαφθοράς, των εγκληματικών δραστηριοτήτων, οργανωμένων ή άλλων, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών δραστηριοτήτων, και της τρομοκρατίας, και σεβασμό των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και του αποτελεσματικού πολυμερούς συστήματος που προβλέπονται στα άρθρα 2, 9 και 16 της συμφωνίας σύνδεσης.

    Άρθρο 3

    Προσωρινή αναστολή των μέτρων

    1.   Στην περίπτωση που η Επιτροπή διαπιστώσει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τη μη συμμόρφωση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με τις προϋποθέσεις που παρατίθενται στο άρθρο 2 μπορεί να αναστείλει, με την έκδοση εκτελεστικής πράξης, εν όλω ή εν μέρει, τα μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό. Η εν λόγω εκτελεστική πράξη εκδίδεται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3.

    2.   Όταν ένα κράτος μέλος ζητεί από την Επιτροπή να αναστείλει οποιοδήποτε από τα μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό λόγω μη συμμόρφωσης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 στοιχείο β), η Επιτροπή υποβάλλει αιτιολογημένη γνώμη σε προθεσμία τεσσάρων μηνών από την υποβολή του αιτήματος σχετικά με το κατά πόσον ο ισχυρισμός για μη συμμόρφωση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας είναι τεκμηριωμένος. Εάν η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ισχυρισμός είναι τεκμηριωμένος, κινεί τη διαδικασία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

    Άρθρο 4

    Μέτρα διασφάλισης

    1.   Όταν ένα προϊόν που καλύπτεται από το άρθρο 1 προέλευσης Δημοκρατίας της Μολδαβίας εισάγεται υπό συνθήκες που επηρεάζουν δυσμενώς την αγορά της Ένωσης ή την αγορά ενός ή περισσότερων κρατών μελών για ομοειδή ή άμεσα ανταγωνιστικά προϊόντα, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει κάθε αναγκαίο μέτρο με εκτελεστική πράξη. Η εν λόγω εκτελεστική πράξη εκδίδεται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3.

    Το εν λόγω μέτρο μπορεί να επιβληθεί για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων στην αγορά της Ένωσης ή στην αγορά ενός ή περισσότερων κρατών μελών για ομοειδή ή άμεσα ανταγωνιστικά προϊόντα.

    2.   Η Επιτροπή παρακολουθεί τακτικά τον αντίκτυπο του παρόντος κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες σχετικά με τις εξαγωγές, τις εισαγωγές, τις τιμές στην ενωσιακή αγορά ή στην αγορά ενός ή περισσότερων κρατών μελών και την ενωσιακή παραγωγή των προϊόντων που υπόκεινται στα μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου δυνάμει του άρθρου 1 στοιχείο α).

    Η Επιτροπή ενημερώνει τα κράτη μέλη σχετικά με τα αποτελέσματα της τακτικής παρακολούθησης κάθε δύο μήνες, αρχής γενομένης από τις 25 Ιουλίου 2024.

    3.   Η Επιτροπή διενεργεί αξιολόγηση της κατάστασης της αγοράς της Ένωσης ή της αγοράς ενός ή περισσότερων κρατών μελών για ομοειδή ή άμεσα ανταγωνιστικά προϊόντα με σκοπό την επιβολή μέτρων σύμφωνα με την παράγραφο 1. Η αξιολόγηση αυτή ξεκινά:

    α)

    κατόπιν δεόντως αιτιολογημένου αιτήματος κράτους μέλους, το οποίο περιλαμβάνει επαρκή εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία που έχει ευλόγως στη διάθεσή του το εν λόγω κράτος μέλος, σύμφωνα με την παράγραφο 4, για εισαγωγές που επηρεάζουν δυσμενώς την αγορά, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1· ή

    β)

    ιδία πρωτοβουλία, όταν θεωρήσει η Επιτροπή ότι υπάρχουν επαρκή εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία για εισαγωγές που επηρεάζουν δυσμενώς την αγορά, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1.

    Η αξιολόγηση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο ολοκληρώνεται εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξή της.

    4.   Κατά τη διενέργεια της αξιολόγησης δυνάμει της παραγράφου 3, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη όλες τις σχετικές εξελίξεις της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων των οικείων εισαγωγών στην κατάσταση της ενωσιακής αγοράς ή της αγοράς ενός ή περισσότερων κρατών μελών για ομοειδή ή άμεσα ανταγωνιστικά προϊόντα. Η αξιολόγηση αυτή περιλαμβάνει παράγοντες όπως:

    α)

    το ποσοστό και το ποσό αύξησης των εισαγωγών από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας του οικείου προϊόντος σε απόλυτες και σχετικές τιμές·

    β)

    τις επιπτώσεις των οικείων εισαγωγών στην παραγωγή και τις τιμές στην αγορά της Ένωσης ή στην αγορά ενός ή περισσότερων κρατών μελών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την εξέλιξη των εισαγωγών από άλλες πηγές.

    Ο κατάλογος των παραγόντων που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο δεν είναι εξαντλητικός και μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη και άλλοι σχετικοί παράγοντες.

    5.   Σε κρίσιμες συνθήκες, υπό τις οποίες κάθε καθυστέρηση θα δημιουργούσε δυσχερώς επανορθώσιμη ζημία, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει προσωρινά κάθε αναγκαίο μέτρο μέσω εκτελεστικής πράξης. Το εν λόγω μέτρο μπορεί να επιβληθεί μόνο κατόπιν δεόντως αιτιολογημένης αίτησης κράτους μέλους σύμφωνα με την παράγραφο 3 στοιχείο α) του παρόντος άρθρου και θεσπίζεται εντός 21 ημερών από την παραλαβή της αίτησης. Η εν λόγω εκτελεστική πράξη εκδίδεται σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία στην οποία παραπέμπει το άρθρο 5 παράγραφος 4. Η διάρκεια των προσωρινών μέτρων διασφάλισης δεν υπερβαίνει τις 120 ημέρες.

    6.   Όταν, ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης που αναφέρεται στην παράγραφο 3, η Επιτροπή θεωρεί ότι η αγορά της Ένωσης ή η αγορά ενός ή περισσότερων κρατών μελών για ομοειδή ή άμεσα ανταγωνιστικά προϊόντα έχει επηρεαστεί αρνητικά και προτίθεται να επιβάλει οριστικό μέτρο σύμφωνα με την παράγραφο 1, δημοσιεύει ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγγέλλοντας τη θέσπιση ενός τέτοιου μέτρου. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει σύνοψη των κύριων αποτελεσμάτων της αξιολόγησης και προσδιορίζει την προθεσμία εντός της οποίας τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν γραπτώς τις απόψεις τους. Η εν λόγω προθεσμία δεν υπερβαίνει τις 10 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της ανακοίνωσης.

    7.   Εάν η Επιτροπή επιβάλει μέτρο σύμφωνα με την παράγραφο 1 ή 5 το οποίο επαναφέρει δασμολογική ποσόστωση που έχει ανασταλεί βάσει του άρθρου 1 στοιχείο α), η ποσότητα που εισήχθη κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους που η Επιτροπή επιβάλλει το εν λόγω μέτρο λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαχείριση της εν λόγω δασμολογικής ποσόστωσης.

    Άρθρο 5

    Διαδικασία επιτροπής

    1.   Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή τελωνειακού κώδικα που προβλέπεται στο άρθρο 285 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) όσον αφορά το άρθρο 3 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    2.   Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή διασφαλίσεων που συστάθηκε με το άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/478 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7) όσον αφορά το άρθρο 4 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    3.   Όποτε γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    4.   Όποτε γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    Άρθρο 6

    Αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων ελευθέρωσης του εμπορίου

    Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή της σφαιρικής και σε βάθος συμφωνίας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών περιλαμβάνει λεπτομερή αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων ελευθέρωσης του εμπορίου που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό και, εφόσον είναι σκόπιμο, αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων των μέτρων αυτών στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και την Ένωση. Πληροφορίες σχετικά με εισαγωγές προϊόντων βάσει του άρθρου 1 στοιχείο α) διατίθενται μέσω του ιστοτόπου της Επιτροπής και επικαιροποιούνται σε μηνιαία βάση.

    Άρθρο 7

    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει από την 25η Ιουλίου 2024.

    Εφαρμόζεται έως τις 24 Ιουλίου 2025.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 14 Μαΐου 2024.

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Η Πρόεδρος

    R. METSOLA

    Για το Συμβούλιο

    Η Πρόεδρος

    H. LAHBIB


    (1)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Μαρτίου 2024 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2024.

    (2)   ΕΕ L 260 της 30.8.2014, σ. 4.

    (3)  Απόφαση 2014/492/ΕΕ του Συμβουλίου, της 16ης Ιουνίου 2014, για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφετέρου (ΕΕ L 260 της 30.8.2014, σ. 1).

    (4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1524 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουλίου 2023, για τα προσωρινά μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου, τα οποία συμπληρώνουν τις εμπορικές παραχωρήσεις που εφαρμόζονται σε προϊόντα από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας βάσει της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφετέρου (ΕΕ L 185 της 24.7.2023, σ. 1).

    (5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

    (6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1).

    (7)  Κανονισμός (EE) 2015/478 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2015, περί κοινού καθεστώτος εισαγωγών (ΕΕ L 83 της 27.3.2015, σ. 16).


    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1501/oj

    ISSN 1977-0669 (electronic edition)


    Top