Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R1317

Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1317 της Επιτροπής, της 15ης Μαΐου 2024, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1803 όσον αφορά το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 7 και το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 7

C/2024/3122

ΕΕ L, 2024/1317, 16.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1317/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1317/oj

European flag

Επίσημη Εφημερίδα
της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EL

Σειρά L


2024/1317

16.5.2024

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2024/1317 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 15ης Μαΐου 2024

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1803 όσον αφορά το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 7 και το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 7

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Ιουλίου 2002, για την εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων (1), και ιδίως το άρθρο 3 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Με τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/1803 της Επιτροπής (2) υιοθετήθηκαν ορισμένα διεθνή λογιστικά πρότυπα και διερμηνείες που υφίσταντο στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

(2)

Στις 25 Μαΐου 2023 το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων εξέδωσε ορισμένες τροποποιήσεις στο Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 7 Κατάσταση των ταμειακών ροών (ΔΛΠ 7) και στο Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 7 Χρηματοοικονομικά Μέσα: Γνωστοποιήσεις (ΔΠΧΑ 7). Οι τροποποιήσεις εισήγαγαν απαιτήσεις γνωστοποίησης σχετικά με τις χρηματοδοτικές ρυθμίσεις προμηθευτών μιας επιχείρησης.

(3)

Στόχος των εν λόγω απαιτήσεων είναι να παρέχονται στους χρήστες των οικονομικών καταστάσεων πληροφορίες που θα τους επιτρέπουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο των χρηματοδοτικών ρυθμίσεων προμηθευτών στις υποχρεώσεις και τις ταμειακές ροές μιας επιχείρησης, καθώς και να κατανοούν την επίδραση των χρηματοδοτικών ρυθμίσεων προμηθευτών στην έκθεση μιας επιχείρησης σε κίνδυνο ρευστότητας και τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση θα μπορούσε να επηρεαστεί εάν οι ρυθμίσεις δεν ήταν πλέον διαθέσιμες σε αυτήν.

(4)

Κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Ομάδα για Θέματα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (EFRAG), η Επιτροπή συμπεραίνει ότι οι τροποποιήσεις του ΔΛΠ 7 και του ΔΠΧΑ 7 πληρούν τις προϋποθέσεις έγκρισης που ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1606/2002.

(5)

Κατά συνέπεια, ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/1803 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(6)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της κανονιστικής επιτροπής λογιστικών θεμάτων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) 2023/1803, το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 7 Κατάσταση των ταμειακών ροών και το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 7 Χρηματοοικονομικά Μέσα: Γνωστοποιήσεις τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν τις τροποποιήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 το αργότερο από την ημερομηνία έναρξης του πρώτου οικονομικού τους έτους που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2024 ή μεταγενέστερα.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 15 Μαΐου 2024.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)   ΕΕ L 243 της 11.9.2002, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/1606/2008-04-10.

(2)   ΕΕ L 237 της 26.9.2023, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/1803/oj.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Χρηματοδοτικές ρυθμίσεις προμηθευτών

Τροποποιήσεις του ΔΛΠ 7 και του ΔΠΧΑ 7

Τροποποιήσεις του ΔΛΠ 7 Κατάσταση των ταμειακών ροών

Προστίθενται οι παράγραφοι 44ΣΤ-44Η και ο σχετικός τίτλος τους, καθώς και οι παράγραφοι 62-63. Για διευκόλυνση της ανάγνωσης, οι παράγραφοι αυτές και οι τίτλοι τους δεν έχουν υπογραμμιστεί. Τροποποιείται ο τίτλος πριν από την παράγραφο 53.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

44ΣΤ

Η οικονομική οντότητα γνωστοποιεί πληροφορίες σχετικά με τις οικείες χρηματοδοτικές ρυθμίσεις προμηθευτών (όπως περιγράφονται στην παράγραφο 44Ζ), οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες των οικονομικών καταστάσεων να εκτιμούν τις επιπτώσεις των εν λόγω ρυθμίσεων στις υποχρεώσεις και στις ταμιακές ροές της οικονομικής οντότητας και στην έκθεσή της σε κίνδυνο ρευστότητας.

44Ζ

Οι χρηματοδοτικές ρυθμίσεις προμηθευτών χαρακτηρίζονται από την προσφορά ενός ή περισσότερων παρόχων χρηματοδότησης να πληρώσουν ποσά τα οποία οφείλει μια οικονομική οντότητα στους προμηθευτές της, ενώ η οικονομική οντότητα συμφωνεί να πληρώσει σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ρυθμίσεων, κατά την ίδια ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία από εκείνη κατά την οποία πληρώνονται οι προμηθευτές. Οι ρυθμίσεις αυτές παρέχουν στην οικονομική οντότητα όρους παράτασης των προθεσμιών πληρωμής ή στους προμηθευτές της οικονομικής οντότητας όρους πρόωρης πληρωμής, σε σύγκριση με την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του σχετικού τιμολογίου. Οι χρηματοδοτικές ρυθμίσεις προμηθευτών αναφέρονται συχνά ως χρηματοδότηση της αλυσίδας εφοδιασμού, χρηματοδότηση πληρωτέων λογαριασμών ή ρυθμίσεις αντίστροφης πρακτόρευσης. Οι ρυθμίσεις που συνίστανται αποκλειστικά σε πιστωτικές ενισχύσεις για την οικονομική οντότητα (π.χ. οικονομικές εγγυήσεις, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών επιστολών οι οποίες χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις) ή σε μέσα τα οποία χρησιμοποιούνται από την οικονομική οντότητα για τον απευθείας διακανονισμό των οφειλόμενων ποσών με έναν προμηθευτή (π.χ. πιστωτικές κάρτες) δεν αποτελούν χρηματοδοτικές ρυθμίσεις προμηθευτών.

44Η

Για την επίτευξη των στόχων της παραγράφου 44ΣΤ, η οικονομική οντότητα γνωστοποιεί συγκεντρωτικά σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ρυθμίσεις προμηθευτών της:

α)

τους όρους και τις προϋποθέσεις των ρυθμίσεων (π.χ. όροι παράτασης των προθεσμιών πληρωμής και παροχή ασφάλειας ή εγγυήσεων). Ωστόσο, η οικονομική οντότητα γνωστοποιεί χωριστά τους όρους και τις προϋποθέσεις των ρυθμίσεων που έχουν ανόμοιους όρους και προϋποθέσεις·

β)

κατά την έναρξη και τη λήξη της περιόδου αναφοράς:

i)

τις λογιστικές αξίες —και τα σχετικά κονδύλια που παρουσιάζονται στην κατάσταση οικονομικής θέσης της οικονομικής οντότητας— των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων που αποτελούν μέρος των χρηματοδοτικών ρυθμίσεων προμηθευτών·

ii)

τις λογιστικές αξίες και τα συναφή κονδύλια των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων που γνωστοποιούνται βάσει του σημείου i), για τις οποίες οι προμηθευτές έχουν ήδη λάβει πληρωμή από τους παρόχους χρηματοδότησης·

iii)

το εύρος των καταληκτικών ημερομηνιών πληρωμής (π.χ. 30-40 ημέρες μετά την ημερομηνία του τιμολογίου) τόσο για τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις που γνωστοποιούνται βάσει του σημείου i) όσο και για συγκρίσιμους εμπορικούς πληρωτέους λογαριασμούς που δεν αποτελούν μέρος των χρηματοδοτικών ρυθμίσεων προμηθευτών. Συγκρίσιμοι εμπορικοί πληρωτέοι λογαριασμοί είναι, για παράδειγμα, εμπορικοί πληρωτέοι λογαριασμοί της οικονομικής οντότητας εντός της ίδιας κατηγορίας δραστηριοτήτων ή δικαιοδοσίας με τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις που γνωστοποιούνται βάσει του σημείου i). Εάν το εύρος των καταληκτικών ημερομηνιών πληρωμής είναι μεγάλο, η οικονομική οντότητα γνωστοποιεί επεξηγηματικές πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω εύρος ή γνωστοποιεί πρόσθετο εύρος (π.χ. στρωματοποιημένο εύρος)·

γ)

το είδος και την επίδραση των μη ταμειακών μεταβολών στις λογιστικές αξίες των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων που γνωστοποιούνται βάσει του στοιχείου β) σημείο i). Στα παραδείγματα μη ταμειακών μεταβολών περιλαμβάνονται η επίδραση των συνενώσεων επιχειρήσεων, οι συναλλαγματικές διαφορές ή άλλες συναλλαγές που δεν απαιτούν τη χρήση μετρητών ή ταμειακών ισοδυνάμων (βλ. παράγραφο 43).

...

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

...

62

Με το έγγραφο Χρηματοδοτικές ρυθμίσεις προμηθευτών, που εκδόθηκε τον Μάιο του 2023, προστέθηκαν οι παράγραφοι 44ΣΤ-44Η. Η οικονομική οντότητα εφαρμόζει τις εν λόγω τροποποιήσεις για ετήσιες περιόδους αναφοράς που αρχίζουν την 1η Ιανουαρίου 2024 ή αργότερα. Η εφαρμογή για προγενέστερες περιόδους επιτρέπεται. Εάν η οικονομική οντότητα εφαρμόζει τις εν λόγω τροποποιήσεις για προγενέστερη περίοδο, γνωστοποιεί το γεγονός αυτό.

63

Κατά την εφαρμογή του εγγράφου Χρηματοδοτικές ρυθμίσεις προμηθευτών, η οντότητα δεν υποχρεούται να γνωστοποιεί:

α)

συγκριτικές πληροφορίες για οποιεσδήποτε περιόδους αναφοράς που παρουσιάζονται πριν από την έναρξη της ετήσιας περιόδου αναφοράς κατά την οποία η οικονομική οντότητα εφαρμόζει για πρώτη φορά τις εν λόγω τροποποιήσεις·

β)

τις πληροφορίες που διαφορετικά θα απαιτούνταν από την παράγραφο 44Η στοιχείο β) σημεία ii)–iii) κατά την έναρξη της ετήσιας περιόδου αναφοράς κατά την οποία η οικονομική οντότητα εφαρμόζει για πρώτη φορά τις εν λόγω τροποποιήσεις·

γ)

τις πληροφορίες που διαφορετικά θα απαιτούνταν από τις παραγράφους 44ΣΤ–44Η για κάθε ενδιάμεση περίοδο που παρουσιάζεται εντός της ετήσιας περιόδου αναφοράς κατά την οποία η οικονομική οντότητα εφαρμόζει για πρώτη φορά τις εν λόγω τροποποιήσεις.

Τροποποιήσεις του ΔΠΧΑ 7 Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποιήσεις

Προστίθεται η παράγραφος 44ΙΙ. Στο προσάρτημα Β, τροποποιείται η παράγραφος Β11ΣΤ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

...

44ΙΙ

Με το έγγραφο Χρηματοδοτικές ρυθμίσεις προμηθευτών, που εκδόθηκε τον Μάιο του 2023, και με το οποίο τροποποιήθηκε επίσης το ΔΛΠ 7, τροποποιήθηκε η παράγραφος Β11ΣΤ. Η οικονομική οντότητα εφαρμόζει την εν λόγω τροποποίηση κατά την εφαρμογή των τροποποιήσεων του ΔΛΠ 7.

...


Προσάρτημα Β

Οδηγίες εφαρμογής

...

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ (ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ 31-42)

...

Γνωστοποίηση ποσοτικών στοιχείων για τον κίνδυνο ρευστότητας [παράγραφος 34 στοιχείο α) και παράγραφος 39 στοιχεία α) και β)]

...

Β11ΣΤ

Άλλοι παράγοντες τους οποίους μπορεί να λάβει υπόψη η οικονομική οντότητα κατά τη γνωστοποίηση που προβλέπεται στην παράγραφο 39 στοιχείο γ) περιλαμβάνουν, αλλά όχι αποκλειστικά, το κατά πόσον η οικονομική οντότητα:

α)

διαθέτει δεσμευμένες δανειακές διευκολύνσεις (π.χ. διευκολύνσεις που βασίζονται σε εμπορικά χρεόγραφα) ή άλλα πιστωτικά όρια (π.χ. πιστωτικές διευκολύνσεις «stand-by») που μπορεί να χρησιμοποιήσει ώστε να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας·

β)

διαθέτει καταθέσεις σε κεντρικές τράπεζες για την ικανοποίηση αναγκών ρευστότητας·

γ)

διαθέτει πολύ διαφοροποιημένες πηγές χρηματοδότησης·

δ)

έχει σημαντικές συγκεντρώσεις κινδύνου ρευστότητας είτε στα περιουσιακά της στοιχεία είτε στις πηγές χρηματοδότησής της·

ε)

διαθέτει διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας·

στ)

διαθέτει μέσα που περιλαμβάνουν όρους εσπευσμένης εξόφλησης (π.χ. στην περίπτωση υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομικής οντότητας)·

ζ)

διαθέτει μέσα τα οποία θα μπορούσαν να απαιτήσουν την παροχή ασφαλειών (π.χ. απαιτήσεις κάλυψης περιθωρίου για παράγωγα)·

η)

διαθέτει μέσα που επιτρέπουν στην οικονομική οντότητα να επιλέξει αν θα ρυθμίσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις με μετρητά (ή άλλο χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο) ή με ίδιες μετοχές της·

θ)

διαθέτει μέσα που υπόκεινται σε συμφωνίες-πλαίσια συμψηφισμού· ή

ι)

είχε αποκτήσει ή διαθέτει πρόσβαση σε διευκολύνσεις στο πλαίσιο χρηματοδοτικών ρυθμίσεων προμηθευτών (όπως περιγράφονται στην παράγραφο 44Ζ του ΔΛΠ 7) που παρέχουν στην οικονομική οντότητα όρους παράτασης των προθεσμιών πληρωμής ή στους προμηθευτές της οικονομικής οντότητας όρους πρόωρης πληρωμής.


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1317/oj

ISSN 1977-0669 (electronic edition)


Top