Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R0450

    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2024/450 της Επιτροπής, της 26ης Οκτωβρίου 2023, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για τη διευκρίνιση των ελάχιστων στοιχείων που πρέπει να περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης επιχείρησης και των κριτηρίων που πρέπει να πληρούνται για να εγκριθεί από την αρχή εξυγίανσης

    C/2023/7109

    ΕΕ L, 2024/450, 7.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/450/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/450/oj

    European flag

    Επίσημη Εφημερίδα
    της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    EL

    Σειρά L


    2024/450

    7.2.2024

    ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2024/450 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 26ης Οκτωβρίου 2023

    για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα για τη διευκρίνιση των ελάχιστων στοιχείων που πρέπει να περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης επιχείρησης και των κριτηρίων που πρέπει να πληρούνται για να εγκριθεί από την αρχή εξυγίανσης

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/23 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση κεντρικών αντισυμβαλλομένων και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, (ΕΕ) αριθ. 648/2012, (ΕΕ) αριθ. 600/2014, (ΕΕ) αριθ. 806/2014 και (ΕΕ) 2015/2365 και των οδηγιών 2002/47/ΕΚ, 2004/25/ΕΚ, 2007/36/ΕΚ, 2014/59/ΕΕ και (ΕΕ) 2017/1132 (1), και ιδίως το άρθρο 37 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 38 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου μετά την εφαρμογή των σχετικών εργαλείων εξυγίανσης θεωρείται ότι επιτυγχάνεται όταν, το αργότερο έως το τέλος της περιόδου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος είναι σε θέση να εκπληρώσει όλες τις σχετικές απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας και άλλες κανονιστικές απαιτήσεις σε μακρόπνοη βάση και διαθέτει βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο που είναι επίσης βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

    (2)

    Στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός που οδήγησε την αρχή εξυγίανσης στην ανάληψη δράσης εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23 (στο εξής: γεγονός ενεργοποίησης). Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση των παραγόντων και συνθηκών που οδήγησαν στο γεγονός αυτό, οι οποίοι αποτελούν σημαντικές μεταβλητές για την κατάρτιση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης και για τον προσδιορισμό των κατάλληλων μέτρων αναδιοργάνωσης της επιχείρησης.

    (3)

    Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης πρέπει να καθορίζει τα μέτρα που προβλέπονται για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου. Προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες επίτευξης των στόχων τους, τα μέτρα θα πρέπει να είναι κατάλληλα για τις υπηρεσίες εκκαθάρισης του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες στη χρηματοπιστωτική αγορά, στο πλαίσιο των οποίων θα λειτουργεί ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος, θα πρέπει να εξετάζουν τυχόν επιπτώσεις στα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη του κεντρικού αντισυμβαλλομένου και θα πρέπει να διασφαλίζουν τόσο τη συνέχεια των κρίσιμων λειτουργιών του κεντρικού αντισυμβαλλομένου όσο και τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις. Προκειμένου ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης να θεωρηθεί αξιόπιστο από την αρχή εξυγίανσης και την αρμόδια αρχή, θα πρέπει να αποκαθιστά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κεντρικού αντισυμβαλλομένου βάσει ρεαλιστικών παραδοχών και να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ορισμένα εναλλακτικά μέτρα δεν έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης.

    (4)

    Όπως και η αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων, έτσι και ο σχεδιασμός της ανάκαμψης αποσκοπεί στη βελτίωση των επιδόσεων μιας οντότητας που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες μέσω του εντοπισμού και της αντιμετώπισης των αιτιών των εν λόγω δυσκολιών. Συνεπώς, για να αξιοποιηθούν δεόντως οι συνέργειες μεταξύ των δύο τύπων σχεδιασμού, όταν εξετάζεται η αποκατάσταση της βιωσιμότητας και της συνέχειας των υπηρεσιών εκκαθάρισης του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες που περιέχονται στο σχέδιο ανάκαμψης, στον βαθμό που οι εν λόγω πληροφορίες είναι σημαντικές για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου.

    (5)

    Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης μπορεί να περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, μέτρα για την αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα και την υποδομή του κεντρικού αντισυμβαλλομένου ή αλλαγές στη διαχείριση κινδύνου του κεντρικού αντισυμβαλλομένου. Για να διασφαλιστεί η συνάφεια κάθε μέτρου, το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης θα πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή παρουσίαση των εκκαθαριστικών μελών και των τρίτων παρόχων, με συνεκτίμηση του αντίκτυπου των προτεινόμενων μέτρων στις δραστηριότητες του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, και να καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το εν λόγω μέτρο θα αποκαταστήσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κεντρικού αντισυμβαλλομένου. Ειδικότερα, για να αποδειχθεί ότι ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος θα εξακολουθήσει να συμμορφώνεται με τις οργανωτικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας που ορίζονται στον τίτλο IV του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), κάθε αλλαγή στη διαχείριση κινδύνου του κεντρικού αντισυμβαλλομένου θα πρέπει να περιγράφεται λεπτομερώς και να αξιολογείται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης.

    (6)

    Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα για την πώληση ή την εκκαθάριση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρηματικών τομέων του κεντρικού αντισυμβαλλομένου. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους, τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να υποστηρίζονται από λεπτομερή περιγραφή των επιχειρηματικών τομέων ή των περιουσιακών στοιχείων που εξετάζονται προς πώληση, του τρόπου με τον οποίο η εν λόγω πώληση θα αποκαταστήσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κεντρικού αντισυμβαλλομένου και τυχόν επιπτώσεων στη συνέχεια των δραστηριοτήτων του κεντρικού αντισυμβαλλομένου.

    (7)

    Για να εξασφαλιστεί η αξιόπιστη εφαρμογή του, το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης θα πρέπει να περιλαμβάνει ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων μέτρων. Το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συμβάλλει στον προσδιορισμό των κύριων οροσήμων του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών επικοινωνίας με εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη.

    (8)

    Η αρμόδια αρχή και η αρχή εξυγίανσης, όταν αξιολογούν αν το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης θα αποκαταστήσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τόσο τα κριτήρια επιδόσεων βιωσιμότητας όσο και τα κριτήρια οικονομικών επιδόσεων, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται. Τα κριτήρια επιδόσεων βιωσιμότητας θα πρέπει να βοηθούν να επαληθευτεί ότι το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης συνάδει με τους εσωτερικούς κανόνες και κανονισμούς του κεντρικού αντισυμβαλλομένου και ότι θα δώσει τη δυνατότητα στον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να ενέχει σημαντικούς κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ παράλληλα συνεχίζει να τηρεί όλες τις εφαρμοστέες απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας και οργανωτικές απαιτήσεις. Τα κριτήρια οικονομικών επιδόσεων θα πρέπει να βοηθούν να επαληθευτεί ότι το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης εγγυάται τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, τόσο από επιχειρησιακή όσο και από οικονομική άποψη, μετά την αναδιοργάνωση.

    (9)

    Οι διακυμάνσεις αποτελούν αδιάσπαστο μέρος του οικονομικού κύκλου. Κάθε σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης θα πρέπει να περιλαμβάνει αναλύσεις εναλλακτικών σεναρίων, με κατάλληλες αλλαγές στις βασικές υποκείμενες παραδοχές ώστε να περιλαμβάνονται οι πλέον απαισιόδοξες και οι πλέον αισιόδοξες παραδοχές. Για να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, η αρμόδια αρχή και η αρχή εξυγίανσης θα πρέπει, κατά την αξιολόγηση του σχεδίου, να επαληθεύουν ότι βασίζεται σε ένα σύνολο ολοκληρωμένων και ρεαλιστικών σεναρίων, τα οποία αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το περιβάλλον της αγοράς του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, καθώς και τους επιχειρησιακούς και νομικούς περιορισμούς του.

    (10)

    Για να εξασφαλιστεί η αξιόπιστη εφαρμογή του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, η αρμόδια αρχή και η αρχή εξυγίανσης θα πρέπει, κατά την αξιολόγηση του εν λόγω σχεδίου, να διασφαλίζουν ότι τόσο τα ανώτατα διοικητικά στελέχη όσο και τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη έχουν επαρκή γνώση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης. Δεδομένου ότι τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη είναι ουσιώδους ή κρίσιμης σημασίας για τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο κατά την παροχή υπηρεσιών εκκαθάρισης, θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκκαθαριστικά μέλη και παρόχους κρίσιμων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών διακανονισμού, καθώς και παρόχους πλατφόρμας.

    (11)

    Για να εξασφαλιστεί η καταλληλότητα του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, η αρμόδια αρχή και η αρχή εξυγίανσης θα πρέπει, κατά την αξιολόγηση του σχεδίου, να επαληθεύουν ότι διατηρεί τις κρίσιμες λειτουργίες του κεντρικού αντισυμβαλλομένου και λαμβάνει υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, μεταξύ άλλων τη φύση των οικείων δραστηριοτήτων εκκαθάρισης, τη δομή της αγοράς εκκαθάρισης και τις αλληλεξαρτήσεις με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εκκαθαριστικών μελών, των τόπων διαπραγμάτευσης ή των παρόχων κρίσιμων υπηρεσιών. Παράλληλα με τη διασφάλιση της συμπερίληψης όλων των απαιτούμενων λεπτομερειών, η αρχή εξυγίανσης θα πρέπει επίσης να αξιολογεί αν το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης είναι επαρκώς συνοπτικό και σαφές ώστε να είναι δυνατή η ταχεία εφαρμογή του.

    (12)

    Για να εξασφαλιστεί η συνέπεια του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, η αρμόδια αρχή και η αρχή εξυγίανσης θα πρέπει, κατά την αξιολόγηση του σχεδίου, να συγκρίνουν το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης με τα προηγούμενα επιχειρηματικά σχέδια των κεντρικών αντισυμβαλλομένων, τα οποία καταρτίζονται είτε βάσει των δικών τους παραδοχών για διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης είτε όταν απαιτείται από κανονιστικές ή νομικές υποχρεώσεις.

    (13)

    Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού συνδέονται στενά μεταξύ τους, δεδομένου ότι αφορούν το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι υπό εξυγίανση μετά την εφαρμογή του εργαλείου απομείωσης και μετατροπής. Για να εξασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ των εν λόγω διατάξεων, οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν να ισχύουν ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι και οι αρχές εξυγίανσης να έχουν πλήρη εικόνα και ενιαία πρόσβαση στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματά τους που σχετίζονται με τα εν λόγω σχέδια αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων. Συνεπώς, κρίνεται σκόπιμο να συμπεριληφθούν σε έναν ενιαίο κανονισμό τα σχετικά ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που απαιτούνται σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 4 και το άρθρο 38 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23.

    (14)

    Ο παρών κανονισμός βασίζεται στα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.

    (15)

    Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών διενήργησε ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στα οποία βασίζεται ο παρών κανονισμός, προέβη σε ανάλυση του δυνητικού σχετικού κόστους και του οφέλους και ζήτησε τη γνώμη της ομάδας συμφεροντούχων κινητών αξιών και αγορών που έχει συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3),

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

    ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

    Άρθρο 1

    Παράγοντες ή συνθήκες που οδήγησαν τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο στην πτώχευση ή σε πιθανή πτώχευση

    Η λεπτομερής ανάλυση των παραγόντων και των συνθηκών που οδήγησαν τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο στην πτώχευση ή σε πιθανή πτώχευση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 37 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23, περιλαμβάνει όλα τα ακόλουθα:

    α)

    περιγραφή των παραγόντων και των συνθηκών, με σαφή διάκριση μεταξύ γεγονότων αθέτησης υποχρεώσεων, γεγονότων μη σχετιζόμενων με αθέτηση υποχρεώσεων και περιπτώσεων συνδυασμού των δύο ειδών γεγονότωννων·

    β)

    αξιολόγηση των προϋποθέσεων και των περιστάσεων που αναφέρονται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 στοιχείο α) και στο άρθρο 22 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23, όταν οι εν λόγω προϋποθέσεις ή περιστάσεις συνετέλεσαν άμεσα ή έμμεσα στο να θεωρηθεί ότι ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος τελεί υπό πτώχευση ή ενδέχεται να πτωχεύσει·

    γ)

    περιγραφή των μέτρων ανάκαμψης και των δράσεων εξυγίανσης που ανέλαβε ή εφάρμοσε ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος ή η αρχή εξυγίανσης πριν από την υποβολή του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης.

    Άρθρο 2

    Περιγραφή των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου

    1.   Η περιγραφή των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 37 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23, περιλαμβάνει όλα τα ακόλουθα στοιχεία:

    α)

    περιγραφή του τρόπου με τον οποίο τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν είναι προσαρμοσμένα στα πλεονεκτήματα και στις αδυναμίες του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, ιδίως σε σχέση με τις υπηρεσίες εκκαθάρισης που παρέχει ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος και το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος·

    β)

    περιγραφή του τρόπου με τον οποίο τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν συνεκτιμούν τη λεπτομερή ανάλυση που αναφέρεται στο άρθρο 1, με περιγραφή του βαθμού στον οποίο τα εν λόγω μέτρα πηγάζουν από τους παράγοντες και τις συνθήκες που προσδιορίζονται στην εν λόγω ανάλυση·

    γ)

    περιγραφή του τρόπου με τον οποίο τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν έχουν συμπεριλάβει οποιοδήποτε από τα μέτρα που είχαν προσδιοριστεί προηγουμένως στο σχέδιο ανάκαμψης, όταν τα εν λόγω μέτρα εξακολουθούν να εντάσσονται στη στρατηγική του κεντρικού αντισυμβαλλομένου για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του·

    δ)

    περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος έχει χρησιμοποιήσει τις σχετικές πληροφορίες και παραδοχές σε σχέση με τις οικείες προβλεπόμενες υπηρεσίες εκκαθάρισης, την προβλεπόμενη επιχειρησιακή βιωσιμότητα και ικανότητα, λαμβάνοντας υπόψη τους παρόχους υπηρεσιών, καθώς και τις συνδεδεμένες οντότητες και άλλες υποδομές χρηματοπιστωτικών αγορών (FMI)· συμπεριλαμβανομένης περιγραφής του τρόπου με τον οποίο ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος έχει λάβει υπόψη τις εκτιμώμενες επιπτώσεις των προβλεπόμενων μέτρων στην ακεραιότητα της αγοράς και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προκειμένου να αναπτύξει καθένα από τα μέτρα στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης και να προβλέψει τις επιδόσεις του στο πλαίσιο κάθε τέτοιου μέτρου, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν είναι προσαρμοσμένα στον στόχο της αποκατάστασης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του·

    ε)

    περιγραφή του τρόπου με τον οποίο τα μέτρα συνδέονται με το αποτέλεσμα της ανάλυσης των παραγόντων και συνθηκών που οδήγησαν τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο στην πτώχευση ή σε πιθανή πτώχευση, καθώς και με το γεγονός που προκάλεσε την ενεργοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης·

    στ)

    περιγραφή του τρόπου με τον οποίο τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα:

    i)

    τυχόν ουσιώδεις επιπτώσεις στα εκκαθαριστικά μέλη και στους άμεσους και έμμεσους πελάτες τους, καθώς και τις αλληλεξαρτήσεις με άλλες συνδεδεμένες FMI και τόπους διαπραγμάτευσης·

    ii)

    τυχόν ουσιώδεις επιπτώσεις στη λειτουργία του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, συμπεριλαμβανομένων των συμψηφιστικών συνόλων και των απαιτήσεων παροχής εξασφάλισης·

    iii)

    την αναγκαιότητα της συνέχειας των νομικών και τεχνικών ρυθμίσεων του κεντρικού αντισυμβαλλομένου·

    iv)

    τυχόν προβλεπόμενες ουσιώδεις αλλαγές στο σχέδιο ανάκαμψης, εφόσον είναι διαθέσιμες πληροφορίες στον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο στο στάδιο σχεδιασμού της αναδιοργάνωσης της επιχείρησης·

    v)

    την ανάγκη διατήρησης ή αποκατάστασης της συμμόρφωσης του κεντρικού αντισυμβαλλομένου με τις απαιτήσεις αδειοδότησης σύμφωνα με το άρθρο 16 και τον τίτλο IV του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 και τα άρθρα 9, 31, 35, 36, 39 και 70 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23.

    Για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου, το επίπεδο των πληροφοριών στην περιγραφή των διαφόρων μέτρων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την πιθανότητα λήψης των εν λόγω μέτρων στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης.

    2.   Τυχόν εκτιμήσεις και παραδοχές που γίνονται, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των κριτηρίων επιδόσεων βιωσιμότητας και των κριτηρίων οικονομικών επιδόσεων που ορίζονται στα άρθρα 8 και 9, για τον προσδιορισμό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης περιγράφονται και συγκρίνονται με τα κατάλληλα τομεακά κριτήρια αναφοράς για τα μέσα που εκκαθαρίζονται και αντικατοπτρίζουν τις διαθέσιμες μακροοικονομικές προβλέψεις για την εκκαθάριση των εν λόγω μέσων.

    3.   Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης περιλαμβάνει ανάλυση των παραδοχών στις οποίες βασίζονται τα πλέον αισιόδοξα και τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια, καθώς και των μέτρων που πηγάζουν από τα σενάρια αυτά. Η αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου είναι εφικτή σε όλα τα σενάρια, μολονότι η περίοδος εφαρμογής, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και οι οικονομικές επιδόσεις μπορεί να διαφέρουν.

    4.   Όταν στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης περιλαμβάνονται διάφορα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, η περιγραφή που αναφέρεται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

    α)

    αιτιολόγηση των διαφόρων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης περιγραφής των διαφορετικών παραδοχών που χρησιμοποιήθηκαν·

    β)

    περιγραφή του τρόπου με τον οποίο καθένα από τα διαφορετικά μέτρα θα αποκαταστήσει, από κοινού ή ανεξάρτητα, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κεντρικού αντισυμβαλλομένου·

    γ)

    περιγραφή της ιεράρχησης κατά την εφαρμογή των μέτρων.

    5.   Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης περιλαμβάνει γενική περιγραφή τυχόν εναλλακτικών μέτρων που δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τη διαδικασία κατάρτισης του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης.

    Άρθρο 3

    Αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του κεντρικού αντισυμβαλλομένου

    Όταν τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου περιλαμβάνουν αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 37 παράγραφος 3 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23, η περιγραφή που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού περιλαμβάνει επίσης τα ακόλουθα στοιχεία:

    α)

    περιγραφή της αναδιοργανωμένης επιχείρησης και της υπηρεσίας εκκαθάρισης, όπως προβλέπεται να διαμορφωθούν από το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης·

    β)

    επεξήγηση των προβλεπόμενων αλλαγών και της συμβολής τους στην επίτευξη του στόχου της αναδιοργάνωσης του κεντρικού αντισυμβαλλομένου·

    γ)

    περιγραφή του αντίκτυπου του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης στις κρίσιμες λειτουργίες και στους βασικούς επιχειρηματικούς τομείς του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, ιδίως στην ικανότητα του κεντρικού αντισυμβαλλομένου να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες εκκαθάρισης·

    δ)

    περιγραφή του βαθμού στον οποίο οι ρυθμίσεις εξωτερικής ανάθεσης καλύπτουν μέρος των κρίσιμων λειτουργιών και των βασικών επιχειρηματικών τομέων του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, μεταξύ άλλων αν μια άλλη οντότητα καθορίζει τις τιμές, παρέχει συστήματα για την εκκαθάριση, τους υπολογισμούς περιθωρίου ασφαλείας ή άλλα βασικά μέρη των δραστηριοτήτων του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, καθώς και του τρόπου με τον οποίο θα διατηρηθούν οι εν λόγω κρίσιμες λειτουργίες και οι βασικοί επιχειρηματικοί τομείς·

    ε)

    περιγραφή του τρόπου με τον οποίο το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης θα επηρεάσει τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος και τις υπηρεσίες εκκαθάρισης που παρέχει ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος·

    στ)

    περιγραφή του τρόπου λειτουργίας της προσαρμοσμένης επιχείρησης και υπηρεσίας εκκαθάρισης όταν ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος έχει συνάψει συμφωνίες με τρίτους, συμπεριλαμβανομένων ρυθμίσεων διαλειτουργικότητας και ρυθμίσεων με παρόχους υπηρεσιών, καθώς και του τρόπου με τον οποίο ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος θα είναι σε θέση να συνεχίσει να παρέχει τις κρίσιμες λειτουργίες και υπηρεσίες του, όταν εξαρτάται από τις εν λόγω οντότητες·

    ζ)

    παρουσίαση τυχόν αλλαγών που προβλέπονται στην οργάνωση του κεντρικού αντισυμβαλλομένου·

    η)

    παρουσίαση των αλλαγών στην ιδιοκτησιακή δομή του κεντρικού αντισυμβαλλομένου και τυχόν αλλαγών στις δομές παροχής κινήτρων των διαχειριστών·

    θ)

    κατά περίπτωση, παρουσίαση των αλλαγών στη διακυβέρνηση, την οργάνωση και τους εργαζόμενους του κεντρικού αντισυμβαλλομένου.

    Άρθρο 4

    Αλλαγές στα λειτουργικά συστήματα και την υποδομή του κεντρικού αντισυμβαλλομένου

    Όταν τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου περιλαμβάνουν αλλαγές στα λειτουργικά συστήματα και στην υποδομή του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 37 παράγραφος 3 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23, η περιγραφή που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

    α)

    παρουσίαση των κύριων λειτουργικών συστημάτων και υποδομών που προσδιορίστηκαν και θα επηρεαστούν από το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, καθώς και του τρόπου με τον οποίο θα επηρεαστούν·

    β)

    παρουσίαση τυχόν αλλαγών που προβλέπονται στην οργάνωση του κεντρικού αντισυμβαλλομένου·

    γ)

    παρουσίαση των αλλαγών στην ιδιοκτησιακή δομή του κεντρικού αντισυμβαλλομένου και τυχόν αλλαγών στις δομές παροχής κινήτρων των διαχειριστών·

    δ)

    κατά περίπτωση, παρουσίαση των αλλαγών στη διακυβέρνηση, την οργάνωση και τους εργαζόμενους του κεντρικού αντισυμβαλλομένου.

    Άρθρο 5

    Πώληση περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρηματικών τομέων

    1.   Όταν τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου περιλαμβάνουν την πώληση περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρηματικών τομέων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 37 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23, η περιγραφή που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

    α)

    περιγραφή των μέτρων για τον προσδιορισμό των σχετικών επιχειρηματικών τομέων ή περιουσιακών στοιχείων του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, καθώς και των σχετικών στοιχείων παθητικού, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που θα εκκαθαριστούν ή θα πωληθούν, όπως μεταξύ άλλων:

    i)

    περιγραφή των σχετικών όρων για την εκκαθάριση ή την πώληση·

    ii)

    η μέθοδος εκκαθάρισης ή πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των υποκείμενων παραδοχών και τυχόν αναμενόμενων ζημιών·

    iii)

    το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα·

    iv)

    οποιαδήποτε χρηματοδότηση ή οποιεσδήποτε υπηρεσίες που παρέχονται από ή προς τον εναπομείναντα κεντρικό αντισυμβαλλόμενο·

    β)

    όταν μέρος του επιχειρηματικού τομέα ή των περιουσιακών στοιχείων αποτελεί μέρος των κρίσιμων λειτουργιών ή των βασικών επιχειρηματικών τομέων του κεντρικού αντισυμβαλλομένου και εφόσον οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο, περιγραφή του τρόπου με τον οποίο οι εν λόγω κρίσιμες λειτουργίες ή βασικοί επιχειρηματικοί τομείς θα μπορούσαν να διαχωριστούν από άλλες κρίσιμες ή μη κρίσιμες λειτουργίες ή βασικούς επιχειρηματικούς τομείς από οικονομική, επιχειρησιακή και νομική άποψη·

    γ)

    όταν μέρος του επιχειρηματικού τομέα ή του περιουσιακού στοιχείου εντάσσεται στις κρίσιμες λειτουργίες ή στους βασικούς επιχειρηματικούς τομείς του κεντρικού αντισυμβαλλομένου και εφόσον είναι διαθέσιμες πληροφορίες στον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο, περιγραφή τυχόν πιθανών ουσιωδών επιπτώσεων του εν λόγω διαχωρισμού των περιουσιακών στοιχείων στα εκκαθαριστικά μέλη και, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, στους άμεσους και έμμεσους πελάτες τους, καθώς και στους τόπους διαπραγμάτευσης και σε άλλες FMI και κεντρικούς αντισυμβαλλομένους·

    δ)

    κατά περίπτωση και όποτε είναι δυνατός ο προσδιορισμός, περιγραφή τυχόν ουσιωδών επιπτώσεων, λόγω της εκκαθάρισης ή της πώλησης σχετικών επιχειρηματικών τομέων ή περιουσιακών στοιχείων και θέσεων του κεντρικού αντισυμβαλλομένου:

    i)

    στα συμψηφιστικά σύνολα, λειτουργικές ή νομικές ρυθμίσεις για τα εκκαθαριστικά μέλη και, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, για τους άμεσους και έμμεσους πελάτες τους·

    ii)

    στον υπολογισμό των απαιτήσεων εξασφάλισης, ιδίως των περιθωρίων διαφορών αποτίμησης, και στον τρόπο με τον οποίο η εν λόγω εκκαθάριση ή πώληση θα μπορούσε να επηρεάσει ουσιωδώς τις εξασφαλίσεις που ζητούνται από τα εκκαθαριστικά μέλη και, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, τους άμεσους και τους έμμεσους πελάτες τους·

    iii)

    στην τιμή κατανομής και μεταβίβασης των εν λόγω θέσεων και συναλλαγών σε άλλον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο·

    iv)

    στην επεξήγηση της διαδικασίας για τη δυνατότητα μεταφοράς των θέσεων και των σχετικών περιουσιακών στοιχείων των εκκαθαριστικών μελών και των πελατών του κεντρικού αντισυμβαλλομένου σε έτερο κεντρικό αντισυμβαλλόμενο, όπου προβλέπεται, και περιγραφή των πιθανοτήτων επιτυχίας της εν λόγω μεταφοράς και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διευκόλυνσή της·

    v)

    στην περιγραφή των ακόλουθων·

    i)

    του τρόπου με τον οποίο ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος επικαιροποιεί τα σχετικά δεδομένα για τις θέσεις σε συλλογικούς και διαχωρισμένους λογαριασμούς πελατών κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης της επιχείρησης·

    ii)

    του τρόπου με τον οποίο ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος είναι σε θέση να παράσχει γρήγορα τις σχετικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι θέσεις και οι συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων πελατών στον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο, όπου είναι δυνατόν να εντοπιστούν, μπορούν να προσδιοριστούν και ενδεχομένως να μεταβιβαστούν επιτυχώς·

    ε)

    όταν οι ρυθμίσεις παροχής υπηρεσιών ή άλλες συμβατικές ρυθμίσεις παρέχονται από οντότητες του ομίλου, περιγραφή του τρόπου με τον οποίο θα επηρεαστούν οι εν λόγω οντότητες του ομίλου·

    στ)

    περιγραφή του τρόπου με τον οποίο το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης λαμβάνει υπόψη και διασφαλίζει τη συνέχεια των νομικών και τεχνικών ρυθμίσεων του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, καθώς και του τρόπου με τον οποίο το σχέδιο υποστηρίζει τη μεταβίβαση των λειτουργιών του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, συμπεριλαμβανομένης περιγραφής τυχόν συμφωνιών που έχουν συναφθεί με άλλες FMI ή σχετικούς παρόχους υπηρεσιών κατά την προετοιμασία για την εφαρμογή του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης.

    2.   Για τα μέρη του κεντρικού αντισυμβαλλομένου που δεν πρόκειται να εκκαθαριστούν ή να πωληθούν, το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης αναφέρει τρόπους αποκατάστασης τυχόν αδυναμιών στη λειτουργία ή στις επιδόσεις τους που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, ακόμη και αν οι εν λόγω αδυναμίες δεν συνδέονται άμεσα με την πτώχευση του κεντρικού αντισυμβαλλομένου.

    Άρθρο 6

    Αλλαγές στη διαχείριση κινδύνου του κεντρικού αντισυμβαλλομένου

    Όταν τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου περιλαμβάνουν αλλαγές στη διαχείριση κινδύνου του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 37 παράγραφος 3 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23, η περιγραφή που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού περιλαμβάνει περιγραφή σχετικά με:

    α)

    τον τρόπο με τον οποίο ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος προτίθεται να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας που τον αφορούν, μεταξύ άλλων με την πραγματοποίηση αλλαγών στις οικείες μεθοδολογίες του κεφαλαίου εκκαθάρισης, στο πλαίσιο διαχείρισης περιθωρίων ασφαλείας και κινδύνου ρευστότητας, στις επενδυτικές πολιτικές, στις πολιτικές παροχής εξασφαλίσεων και στις ρυθμίσεις διακανονισμού, και αν προβλέπονται αλλαγές στη διαχείριση κινδύνου του κεντρικού αντισυμβαλλομένου·

    β)

    τον τρόπο με τον οποίο ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος προτίθεται να συμμορφωθεί με τις άλλες κανονιστικές απαιτήσεις που τον αφορούν, μεταξύ άλλων προβαίνοντας σε οργανωτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στην οργανωτική δομή του, στην πολιτική συνέχειας των δραστηριοτήτων και στις ρυθμίσεις εξωτερικής ανάθεσης, καθώς και με την πραγματοποίηση ουσιωδών αλλαγών στη διοίκησή του, στους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας του, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης των μελών του, και στους οικείους κανόνες διαχωρισμού και δυνατότητας μεταφοράς·

    γ)

    τον τρόπο με τον οποίο ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος προτίθεται να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις ρευστότητας που τον αφορούν, συμπεριλαμβανομένης της εκπλήρωσης όλων των οικείων υποχρεώσεων πληρωμής, σε όλα τα σχετικά νομίσματα, όταν καθίστανται ληξιπρόθεσμες, και τον βαθμό στον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία ρευστότητας που ορίζονται στους κανόνες λειτουργίας του υπό τις σχετικές συνθήκες της αγοράς·

    δ)

    τον τρόπο με τον οποίο ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος προτίθεται να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τήρησης διαθέσιμων προχρηματοδοτημένων και δεσμευμένων χρηματοπιστωτικών πόρων·

    ε)

    τον τρόπο με τον οποίο ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος προτίθεται να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις που αφορούν την ικανότητα αναπλήρωσης των προχρηματοδοτημένων χρηματοπιστωτικών πόρων του.

    Άρθρο 7

    Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου

    1.   Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23 καλύπτει όλες τις ακόλουθες πτυχές:

    α)

    το συνολικό χρονοδιάγραμμα και τα χρονικά πλαίσια για την εφαρμογή των μέτρων που ορίζονται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης·

    β)

    κατάλογο των προβλεπόμενων κύριων δράσεων και μέτρων, με αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα, που πρέπει να ληφθούν από τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο για την εφαρμογή κάθε μέτρου που ορίζεται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης·

    γ)

    το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα-στόχο για την εφαρμογή των μέτρων αναδιοργάνωσης που ορίζονται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης·

    δ)

    λεπτομερές χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων αλληλεπιδράσεων με την αρχή εξυγίανσης και την αρμόδια αρχή·

    ε)

    χρονοδιάγραμμα για την επικοινωνία με το κοινό, με συνεκτίμηση της στρατηγικής εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ορίζονται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης·

    στ)

    χρονοδιάγραμμα για την επικοινωνία με τα σχετικά εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν στην εφαρμογή των μέτρων που ορίζονται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των εκκαθαριστικών μελών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων·

    ζ)

    κατά περίπτωση, χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της συμμόρφωσης του κεντρικού αντισυμβαλλομένου με τις απαιτήσεις αδειοδότησής του βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 και με τις σχετικές απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23.

    2.   Ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος διασφαλίζει ότι τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 είναι κατάλληλα και καθιστούν δυνατή την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που ορίζονται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Άρθρο 8

    Κριτήρια επιδόσεων βιωσιμότητας

    Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης πληροί όλα τα ακόλουθα κριτήρια επιδόσεων βιωσιμότητας:

    α)

    ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος είναι σε θέση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες και κανονισμούς του, να αναλάβει τα μέτρα που ορίζονται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης·

    β)

    εφαρμόζοντας το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος είναι σε θέση, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, να αποκαταστήσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες εκκαθάρισης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 648/2012 με τον ακόλουθο τρόπο:

    i)

    ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος δεν συνιστά σημαντικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη την αξιολόγηση της συγκέντρωσης της ομάδας των εκκαθαριστικών μελών·

    ii)

    ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος παρέχει σταθερή και βιώσιμη υπηρεσία εκκαθάρισης, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη:

    1)

    την εκτιμώμενη ροή των συναλλαγών που θα υποβληθούν προς εκκαθάριση στον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο·

    2)

    τον εκτιμώμενο αριθμό εκκαθαριστικών μελών του κεντρικού αντισυμβαλλομένου·

    3)

    την ικανότητα του κεντρικού αντισυμβαλλομένου να διασφαλίζει τη ρευστότητα για τα μέσα που εκκαθαρίζονται·

    4)

    τις ουσιώδεις συμβατικές συμφωνίες που θα διατηρηθούν και τον βαθμό στον οποίο οι εν λόγω συμβάσεις περιέχουν συμβατικές ρήτρες ανθεκτικότητας, ρήτρες που δεν επηρεάζονται από εξυγίανση και περιορισμούς των δικαιωμάτων καταγγελίας κατά την αναδιοργάνωση επιχείρησης·

    5)

    τις εσωτερικές συμφωνίες που θα διατηρηθούν κατά την εφαρμογή του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, μεταξύ άλλων περιγραφές των δομών τιμολόγησης σύμφωνα με τους συνήθεις όρους της αγοράς και της προγραμματισμένης συνεχούς πρόσβασης σε επιχειρησιακά περιουσιακά στοιχεία·

    6)

    την προβλεπόμενη συνέχιση των υπηρεσιών προς τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο μετά την εφαρμογή του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, η οποία αποδεικνύεται από επιστολές δέσμευσης των παρόχων υπηρεσιών και, σε περίπτωση που δεν έχουν ληφθεί τέτοιες επιστολές, την εκτίμηση του κεντρικού αντισυμβαλλομένου ότι ο τερματισμός της εν λόγω υπηρεσίας δεν θα αποβεί σε βάρος της επιχειρησιακής ή χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου·

    γ)

    το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης περιλαμβάνει περιγραφή της μεθόδου για τον προσδιορισμό της αξίας και της εμπορευσιμότητας των κρίσιμων λειτουργιών και περιουσιακών στοιχείων του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, εστιάζοντας κυρίως σε πτυχές που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην αποτίμηση, μεταξύ άλλων στη μεταβλητότητα στην αγορά, στην αδυναμία πρόσβασης ή στην αβεβαιότητα των τιμών της αγοράς, στους χρονικούς περιορισμούς και σε νομικές πτυχές·

    δ)

    οι αποτιμήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης καλύπτουν τόσο τα περιουσιακά στοιχεία και τους επιχειρηματικούς τομείς του κεντρικού αντισυμβαλλομένου που πρόκειται να εκκαθαριστούν ή να πωληθούν, όσο και τα περιουσιακά στοιχεία και τους επιχειρηματικούς τομείς που πρόκειται να διατηρήσει ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος·

    ε)

    τυχόν έσοδα από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρηματικών τομέων, η οποία προβλέπεται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, υπολογίζονται με σύνεση και με αναφορά είτε σε αξιόπιστο δείκτη αναφοράς είτε σε αποτίμηση, όπως αποτίμηση από εμπειρογνώμονα, άσκηση βολιδοσκόπησης της αγοράς ή την αξία παρόμοιων περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρηματικών τομέων·

    στ)

    εφαρμόζοντας το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος είναι σε θέση να εκπληρώσει όλες τις εφαρμοστέες απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας και άλλες κανονιστικές απαιτήσεις σε μακρόπνοη βάση, ιδίως τις εξής:

    i)

    ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος δεν θα παραβιάζει πλέον καμία απαίτηση ή θα αποτρέπει την πραγμάτωση πιθανής παραβίασης των εν λόγω απαιτήσεων·

    ii)

    ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος διασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία των επιχειρησιακών διαδικασιών του, όπως αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 7 στοιχείο ιγ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23·

    ζ)

    όταν η εξυγίανση πρέπει να συνοδεύεται από την αντικατάσταση της διοίκησης και όταν η αναδιάρθρωση αυτή πρόκειται να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης αφορά αναδιάρθρωση που περιλαμβάνει την αντικατάσταση της διοίκησης·

    η)

    εξ όσων γνωρίζει ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος, η εφαρμογή των μέτρων που ορίζονται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης δεν έχει ουσιώδεις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα·

    θ)

    ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος δεν έχει εντοπίσει ζητήματα που άπτονται της ενωσιακής ή της εθνικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν από την εφαρμογή του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης.

    Άρθρο 9

    Κριτήρια οικονομικών επιδόσεων

    Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης πληροί όλα τα ακόλουθα κριτήρια οικονομικών επιδόσεων:

    α)

    ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος έχει προσδιορίσει τις απαιτήσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης και έχει εξασφαλίσει τις πηγές της εν λόγω χρηματοδότησης, διασφαλίζοντας ιδίως ότι τα μέρη που συμφωνούν να παράσχουν δεσμευμένους χρηματοπιστωτικούς πόρους, μεταξύ άλλων η μητρική επιχείρηση, τα εκκαθαριστικά μέλη, οι μέτοχοι ή οι πάροχοι ρευστότητας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, θα είναι σε θέση να μεταβιβάσουν τα δεσμευμένα ποσά στον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο εντός του χρονικού πλαισίου που απαιτείται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν από τα εν λόγω μέρη·

    β)

    ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος έχει προσδιορίσει και έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης τρόπους διατήρησης της οικονομικής ανθεκτικότητάς του·

    γ)

    ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος είναι σε θέση να διαχειρίζεται και να καλύπτει όλες τις χρηματοοικονομικές του θέσεις, όπως αποδεικνύεται από τον ισολογισμό μετά την αναδιοργάνωση, ο οποίος παρέχει λεπτομερή στοιχεία για τη νέα δανειακή και κεφαλαιακή διάρθρωση και τα αποτελέσματα των εργαλείων απομείωσης και μετατροπής βάσει της αποτίμησης που διενεργείται σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 3 και το άρθρο 61 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23, στον βαθμό που η εν λόγω αποτίμηση έχει ολοκληρωθεί κατά τον χρόνο κατάρτισης του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης·

    δ)

    ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος έχει εντοπίσει και έχει μετριάσει τυχόν οικονομικά εμπόδια, μεταξύ άλλων όταν ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος είναι διάδικος σε εκκρεμή διαφορά ή διαφορά που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική του κατάσταση.

    Άρθρο 10

    Κριτήρια επίγνωσης και δέσμευσης

    Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης πληροί όλα τα ακόλουθα κριτήρια όσον αφορά την επίγνωση και την ανάληψη δεσμεύσεων:

    α)

    τα ανώτατα διοικητικά στελέχη και τα μέλη του συμβουλίου του κεντρικού αντισυμβαλλομένου αναγνωρίζουν εγγράφως ότι γνωρίζουν και δεσμεύονται ως προς τα ακόλουθα:

    i)

    την εφαρμογή του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης·

    ii)

    τον διορισμό ενός ή περισσότερων προσώπων που είναι υπεύθυνα για την εκτέλεση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης και τον προσδιορισμό των ατόμων που έχουν τοποθετηθεί σε ανώτατες διοικητικές θέσεις των εν λόγω τμημάτων·

    β)

    η επίγνωση, η δέσμευση, η συνεργασία και η υποστήριξη των ακόλουθων βασικών εσωτερικών και εξωτερικών ενδιαφερόμενων μερών του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης τεκμηριώνονται γραπτώς:

    i)

    της επιτροπής κινδύνου·

    ii)

    των εκκαθαριστικών μελών και των άμεσων και έμμεσων πελατών τους, όποτε είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους·

    iii)

    των διαλειτουργικών κεντρικών αντισυμβαλλομένων και των παρόχων κρίσιμων υπηρεσιών.

    Άρθρο 11

    Αξιοπιστία του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης

    1.   Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης εφαρμόζει παραδοχές που είναι αξιόπιστες, κυμαίνονται από την πλέον αισιόδοξη έως την πλέον απαισιόδοξη και διασφαλίζουν ότι η στρατηγική αναδιοργάνωσης που ορίζεται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης είναι ρεαλιστική, κατάλληλη και λαμβάνει υπόψη τις ευκαιρίες και τις απειλές για τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο στη σχετική αγορά.

    2.   Οι παραδοχές του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης βασίζονται στις σχετικές αγορές στις οποίες ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος παρέχει υπηρεσίες εκκαθάρισης και στις προσφορές εκκαθάρισης από σχετικούς ομότιμους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους, συγκρίνονται δε με κατάλληλα τομεακά κριτήρια αναφοράς που αφορούν τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους.

    3.   Όλες οι παραδοχές οδηγούν σε ευλογοφανή σενάρια. Οι αλλαγές που εφαρμόζονται για τον καθορισμό των πλέον απαισιόδοξων ή πλέον αισιόδοξων παραδοχών επικεντρώνονται, ιδίως, σε πτυχές που είναι σημαντικές για τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, ώστε να διασφαλίζονται η αναλογικότητα και η αποτελεσματικότητα.

    4.   Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης δεν περιλαμβάνει εργαλεία εξυγίανσης πέραν του πεδίου εφαρμογής του υπό εκτέλεση μηχανισμού εξυγίανσης, ακόμη και βάσει του πλέον απαισιόδοξου ή του πλέον αισιόδοξου σεναρίου.

    Άρθρο 12

    Καταλληλότητα του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης

    1.   Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης συνάδει, στο μέτρο του δυνατού, με τις αξιολογήσεις που διενεργήθηκαν από την αρχή εξυγίανσης και την αρμόδια αρχή κατά το διάστημα έως την κατάρτιση του εν λόγω σχεδίου και με τις αποτιμήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστεί αν πληρούνταν οι προϋποθέσεις εξυγίανσης που ορίζονται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23.

    2.   Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης συνδέει τα μέτρα που περιέχονται σε αυτό με το αποτέλεσμα της ανάλυσης των παραγόντων και συνθηκών που οδήγησαν τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο στην πτώχευση ή σε πιθανή πτώχευση, καθώς και με το γεγονός που προκάλεσε την ενεργοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης, με διαχωρισμό μεταξύ γεγονότων αθέτησης υποχρέωσης, γεγονότων μη σχετιζόμενων με αθέτηση υποχρέωσης και περιπτώσεων συνδυασμού των δύο, ανάλογα με τις συνθήκες της κατάστασης.

    3.   Η ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος λειτουργίας που περιλαμβάνεται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης συνάδει, στο μέτρο του δυνατού, με την ανάλυση των ευκαιριών και των απειλών στις σχετικές αγορές, όπως καθορίζονται από την αρχή εξυγίανσης και την αρμόδια αρχή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

    4.   Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης δεν επηρεάζει δυσμενώς τις κρίσιμες λειτουργίες ή τους βασικούς επιχειρηματικούς τομείς του κεντρικού αντισυμβαλλομένου ούτε τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    5.   Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης είναι εφικτό και διασφαλίζει τα ακόλουθα:

    α)

    ότι μετριάζονται τα ενδεχόμενα κωλύματα στην εφαρμογή, όπως το εργατικό δίκαιο ή άλλες συμβατικές ρυθμίσεις·

    β)

    ότι στα προγραμματισμένα μέτρα, στο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους και στην αξιολόγηση των κριτηρίων επιδόσεων έχουν ληφθεί υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, μεταξύ άλλων η επιχειρηματική οργάνωση και οι υπηρεσίες εκκαθάρισης, οι δεσμοί με εκκαθαριστικά μέλη και, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, τους άμεσους πελάτες και τους έμμεσους πελάτες του κεντρικού αντισυμβαλλομένου, τους τόπους διαπραγμάτευσης, τους πιστωτές και τους παρόχους κρίσιμων υπηρεσιών και τυχόν ουσιώδεις αλληλεξαρτήσεις του κεντρικού αντισυμβαλλομένου με άλλες οντότητες σχετικές με τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο ή ρυθμίσεις διαλειτουργικότητας με άλλες FΜΙ·

    γ)

    ότι λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση στις σχετικές αγορές στις οποίες ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος παρέχει υπηρεσίες εκκαθάρισης·

    δ)

    ότι η αποτίμηση που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό τυχόν αναμενόμενων εσόδων από την πώληση περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρηματικών τομέων που προβλέπεται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης είναι συνετή, αξιόπιστη και ρεαλιστική.

    Άρθρο 13

    Συνέπεια του σχεδίου αναδιοργάνωσης της επιχείρησης

    1.   Ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος ευθυγραμμίζει το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης με τα προηγούμενα επιχειρηματικά σχέδια που έχει καταρτίσει, κατά περίπτωση, ή εξηγεί στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης τους λόγους για τους οποίους το εν λόγω σχέδιο αποκλίνει ουσιωδώς από τα προηγούμενα επιχειρηματικά σχέδια.

    2.   Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης τηρεί τους στόχους εξυγίανσης που ορίζονται στο άρθρο 21 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/23.

    Άρθρο 14

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2023.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   ΕΕ L 22 της 22.1.2021, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012, για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών (ΕΕ L 201 της 27.7.2012, σ. 1).

    (3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84).


    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/450/oj

    ISSN 1977-0669 (electronic edition)


    Top