Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024H1112

    Σύσταση (Ευρατόμ) 2024/1112 της Επιτροπής, της 18ης Απριλίου 2024, σχετικά με τις αξιολογήσεις κλινικής πράξης των ιατρικών ακτινολογικών πρακτικών που διενεργούνται σύμφωνα με την οδηγία 2013/59/Ευρατόμ του Συμβουλίου

    C/2024/2420

    ΕΕ L, 2024/1112, 22.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2024/1112/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2024/1112/oj

    European flag

    Επίσημη Εφημερίδα
    της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    EL

    Σειρά L


    2024/1112

    22.4.2024

    ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2024/1112 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 18ης Απριλίου 2024

    σχετικά με τις αξιολογήσεις κλινικής πράξης των ιατρικών ακτινολογικών πρακτικών που διενεργούνται σύμφωνα με την οδηγία 2013/59/Ευρατόμ του Συμβουλίου

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, και ιδίως το άρθρο 33 δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 106α που παραπέμπει στο άρθρο 292 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Το άρθρο 2 στοιχείο β) της Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (στο εξής: Συνθήκη Ευρατόμ) προβλέπει τη θέσπιση ομοιόμορφων κανόνων ασφαλείας για την προστασία της υγείας του πληθυσμού και των εργαζομένων από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

    (2)

    Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, το άρθρο 31 της Συνθήκης Ευρατόμ αναθέτει στο Συμβούλιο να καθορίσει τους βασικούς κανόνες για την προστασία της υγείας του πληθυσμού και των εργαζομένων από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες προτάσει της Επιτροπής, ενώ το άρθρο 32 επιτρέπει να αναθεωρούνται και να συμπληρώνονται οι εν λόγω βασικοί κανόνες.

    (3)

    Το Συμβούλιο έχει εκδώσει αρκετές οδηγίες για τον καθορισμό των εν λόγω βασικών προτύπων ασφαλείας. Η πλέον πρόσφατη είναι η οδηγία 2013/59/Ευρατόμ του Συμβουλίου (1).

    (4)

    Τα πρότυπα που θεσπίζονται με την οδηγία 2013/59/Ευρατόμ εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, στις ιατρικές ακτινολογικές πρακτικές, όπου ο όρος «ιατρικός ακτινολογικός» αναφέρεται στις ακτινοδιαγνωστικές και ακτινοθεραπευτικές διαδικασίες και στην επεμβατική ακτινολογία ή άλλες ιατρικές χρήσεις ιοντίζουσας ακτινοβολίας για σκοπούς προγραμματισμού, καθοδήγησης και επαλήθευσης. Η οδηγία 2013/59/Ευρατόμ ορίζει περαιτέρω τον όρο «ακτινοδιαγνωστικός» ο οποίος αναφέρεται στην in vivo διαγνωστική πυρηνική ιατρική, στην ιατρική διαγνωστική ακτινολογία με χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας και στην οδοντιατρική ακτινολογία, και τον όρο «ακτινοθεραπευτικός» ο οποίος αναφέρεται στην ακτινοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ιατρικής για θεραπευτικούς σκοπούς.

    (5)

    Το άρθρο 58 στοιχείο ε) της οδηγίας 2013/59/Ευρατόμ απαιτεί από τα κράτη μέλη να διενεργούν αξιολογήσεις κλινικής πράξης σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Ως «αξιολόγηση κλινικής πράξης» ορίζεται η συστηματική εξέταση ή ανασκόπηση ιατρικών ακτινολογικών διαδικασιών με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και του αποτελέσματος της φροντίδας του ασθενούς μέσω διαρθρωμένης ανασκόπησης κατά την οποία οι ιατρικές ακτινολογικές πρακτικές, διαδικασίες και αποτελέσματα αντιπαραβάλλονται με συμφωνημένα πρότυπα ορθών ιατρικών ακτινολογικών διαδικασιών, και η οποία οδηγεί σε τροποποίηση των πρακτικών, εφόσον ενδείκνυται, και εφαρμογή νέων προτύπων, εφόσον απαιτείται.

    (6)

    Οι ιατρικές χρήσεις της ιοντίζουσας ακτινοβολίας αποτελούν ουσιώδες στοιχείο της σύγχρονης ιατρικής διάγνωσης και θεραπείας, η οποία, εάν πραγματοποιηθεί κατάλληλα, προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς και στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, οι ιατρικές διαδικασίες παραμένουν μακράν η μεγαλύτερη τεχνητή πηγή έκθεσης σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες των πολιτών της Ένωσης, με ιδιαίτερες προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια και την ποιότητα που εντοπίζονται στις διαδικασίες διαγνωστικής και επεμβατικής ακτινολογίας, ακτινοθεραπείας και πυρηνικής ιατρικής.

    (7)

    Είναι υψίστης σημασίας να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των ασθενών από τις πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις που προκύπτουν από την ιατρική έκθεση σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες καθώς και των εργαζομένων από συνδεόμενη επαγγελματική έκθεση και του ευρέος κοινού από έκθεσή του, αντίστοιχα.

    (8)

    Η αξιολόγηση κλινικής πράξης των ιατρικών ακτινολογικών διαδικασιών αποτελεί βασικό εργαλείο στο πλαίσιο της κλινικής διακυβέρνησης, το οποίο διασφαλίζει τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και, ως εκ τούτου, έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης για τους ασθενείς. Η διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των ιατρικών εφαρμογών συμβάλλει στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου (2), το οποίο αποσκοπεί στην παροχή φροντίδας υψηλότερης ποιότητας στους καρκινοπαθείς.

    (9)

    Ενώ η αξιολόγηση κλινικής πράξης αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για τη διασφάλιση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης, η χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας είναι μόνο μία από τις πολλές πρακτικές και ένας από τους πολλούς κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον, η αξιολόγηση κλινικής πράξης των πρακτικών και των κινδύνων που δεν καλύπτονται από την οδηγία 2013/59/Ευρατόμ, όπως οι σκιαγραφικές ουσίες, ο μαγνητικός συντονισμός και η υπερηχογραφική απεικόνιση, θα συμβάλει στη συνολική ποιότητα και ασφάλεια της ιατρικής απεικόνισης.

    (10)

    Η έννοια της αξιολόγησης κλινικής πράξης είναι συμπληρωματική και δεν πρέπει να συγχέεται με τις επιθεωρήσεις που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές και τους κανονιστικούς ελέγχους που μπορεί να διενεργεί η επιχείρηση.

    (11)

    Η πείρα που αποκτήθηκε μετά από πολλά έτη εφαρμογής των αξιολογήσεων κλινικής πράξης σε ολόκληρη την Κοινότητα καταδεικνύει ότι τα κράτη μέλη διαφέρουν σημαντικά ως προς τον τρόπο με τον οποίο τις εφαρμόζουν και αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις όσον αφορά τη δημιουργία ή την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής υποδομής αξιολόγησης κλινικής πράξης.

    (12)

    Πρόσφατη μελέτη της Επιτροπής (3) διαπίστωσε ότι, παρά την κάποια πρόοδο, η υιοθέτηση και η εφαρμογή των αξιολογήσεων κλινικής πράξης εξακολουθούν να ποικίλλουν σε ολόκληρη την Κοινότητα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αξιολόγηση κλινικής πράξης, όπως ορίζεται στην οδηγία 2013/59/Ευρατόμ, είναι η πλέον αποτελεσματική όταν ενσωματώνεται ως βασικό στοιχείο της υφιστάμενης υποδομής αξιολόγησης κλινικής πράξης στο ευρύτερο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Προσδιόρισε επίσης κοινούς φραγμούς και τομείς μελλοντικών εργασιών για την ενίσχυση της υιοθέτησης και της εφαρμογής της αξιολόγησης κλινικής πράξης στα κράτη μέλη.

    (13)

    Τα κράτη μέλη, οι επαγγελματικοί φορείς και οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αναπτύξει ορθές πρακτικές, κατευθυντήριες γραμμές και διάφορους πόρους σχετικά με τις αξιολογήσεις κλινικής πράξης, συμπεριλαμβανομένων παραδειγμάτων, πρακτικών κατευθυντήριων γραμμών και εγχειριδίων στους ιατρικούς κλάδους της ακτινολογίας, της ακτινοθεραπείας και της πυρηνικής ιατρικής.

    (14)

    Επιπλέον, το Συμβούλιο έχει τονίσει τη σημασία των δεόντως καθιερωμένων αξιολογήσεων κλινικής πράξης (4) και έχουν εκδοθεί περαιτέρω κατευθυντήριες γραμμές στον εν λόγω τομέα από την Επιτροπή (5) και από τους Επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Αρμόδιων Αρχών για την Προστασία από τη Ραδιενέργεια (HERCA) (6).

    (15)

    Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να διατυπωθούν συστάσεις για την εναρμόνιση των διατάξεων που ισχύουν στα κράτη μέλη όσον αφορά την εφαρμογή των διατάξεων της οδηγίας 2013/59/Ευρατόμ για την αξιολόγηση κλινικής πράξης των ιατρικών ακτινολογικών πρακτικών, προκειμένου να προωθηθεί μια πιο εναρμονισμένη προσέγγιση σε επίπεδο Κοινότητας.

    (16)

    Η παρούσα σύσταση λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της συντονιστικής ομάδας για την ποιότητα και την ασφάλεια των ιατρικών εφαρμογών της ιοντίζουσας ακτινοβολίας (SGQS) (7), στόχος της οποίας είναι η υποστήριξη της εφαρμογής στα κράτη μέλη δραστηριοτήτων στον τομέα της ποιότητας και της ασφάλειας των ιατρικών εφαρμογών της ιοντίζουσας ακτινοβολίας,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

    Εθνικό πλαίσιο και εθνική υποδομή για τις αξιολογήσεις κλινικής πράξης

    1.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν εθνικό πλαίσιο και εθνική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων νομικών και διοικητικών διατάξεων, με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων και την παροχή ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, για την αποτελεσματική εφαρμογή των αξιολογήσεων κλινικής πράξης που διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 58 στοιχείο ε) της οδηγίας 2013/59/Ευρατόμ (στο εξής: αξιολογήσεις κλινικής πράξης) σε όλες τις ιατρικές πρακτικές που χρησιμοποιούν ιοντίζουσα ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διενεργούνται εκτός των τμημάτων ακτινολογίας, πυρηνικής ιατρικής και ακτινοθεραπείας νοσοκομείων ή ιατρικών κέντρων, ανάλογα με το επίπεδο του κινδύνου ακτινοβολίας.

    2.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να στηρίξουν τη συμμετοχή των αρχών προάσπισης της υγείας και ακτινοπροστασίας και των εθνικών επαγγελματικών συλλόγων και συλλόγων κλινικών ειδικοτήτων στην ανάπτυξη του εθνικού πλαισίου και της εθνικής υποδομής για τις αξιολογήσεις κλινικής πράξης.

    3.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν τα σχετικά πρότυπα ορθής κλινικής πρακτικής για τη διενέργεια αξιολογήσεων κλινικής πράξης των ιατρικών ακτινολογικών διαδικασιών.

    4.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιδιώξουν να ενσωματώσουν τις αξιολογήσεις κλινικής πράξης των ιατρικών διαδικασιών που χρησιμοποιούν ιοντίζουσα ακτινοβολία σε ευρύτερα συστήματα αξιολόγησης και ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης, όπου αυτά εφαρμόζονται ήδη.

    5.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναθέσουν στον/στους κατάλληλο/-ους φορέα/-είς σε εθνικό επίπεδο τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

    α)

    καθορισμός της πολιτικής και των αρμοδιοτήτων όσον αφορά τις αξιολογήσεις κλινικής πράξης και προσδιορισμός και κατανομή των διαθέσιμων οικονομικών, ανθρώπινων και τεχνικών πόρων·

    β)

    παροχή διοικητικής υποστήριξης για την εφαρμογή των αξιολογήσεων κλινικής πράξης·

    γ)

    ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και εγχειριδίων όσον αφορά τις αξιολογήσεις και ανταλλαγή αυτών και άλλων σχετικών παραπομπών και ορθών πρακτικών μεταξύ των οντοτήτων που συμμετέχουν σε αξιολογήσεις κλινικής πράξης·

    δ)

    παροχή αποτελεσματικών μηχανισμών για τη συλλογή και κοινοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων για τις αξιολογήσεις κλινικής πράξης, υποστηριζόμενων, όπου είναι δυνατόν, από λειτουργικές λύσεις ΤΠ·

    ε)

    σύγκριση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των αξιολογήσεων κλινικής πράξης σε εθνικό επίπεδο και, στο μέτρο του δυνατού, σε επίπεδο Κοινότητας, και παροχή ανατροφοδότησης στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στον τομέα της ακτινοπροστασίας και της πολιτικής για την υγειονομική περίθαλψη·

    στ)

    διασφάλιση της πρόσβασης σε προγράμματα κατάρτισης για τους ελεγκτές που διενεργούν αξιολογήσεις κλινικής πράξης και εντοπισμός καταρτισμένων ελεγκτών·

    ζ)

    ανάπτυξη κατάλληλων εκπαιδευτικών πόρων στις αξιολογήσεις κλινικής πράξης για τις σχετικές ομάδες επαγγελματιών του τομέα της υγείας και υποστήριξη της ένταξής τους σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

    Κανονιστικός έλεγχος των αξιολογήσεων κλινικής πράξης

    6.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να περιλαμβάνουν τακτική αξιολόγηση της εφαρμογής των αξιολογήσεων κλινικής πράξης στα προγράμματα επιθεώρησης των αρχών που είναι αρμόδιες για την ακτινοπροστασία στην ιατρική και την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης.

    7.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποστηρίζουν τη συμπερίληψη πτυχών, όπως η κατάρτιση των ελεγκτών, η σύνθεση της ομάδας αξιολόγησης, η συνάφεια των θεμάτων αξιολόγησης, ο προσδιορισμός των συμφωνηθέντων προτύπων, η έκθεση αξιολόγησης κλινικής πράξης και η παρακολούθηση (συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής των πρακτικών, εάν χρειάζεται), στον κανονιστικό έλεγχο της εφαρμογής των αξιολογήσεων κλινικής πράξης.

    8.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν μια κλιμακούμενη προσέγγιση για την επιθεώρηση της εφαρμογής των αξιολογήσεων κλινικής πράξης με την προσαρμογή της συχνότητας, του χρονοδιαγράμματος και του βάθους τους, ανάλογα με τον κίνδυνο ακτινοβολίας που συνδέεται με την πρακτική, τόσο από την προοπτική του μεμονωμένου ασθενούς όσο και από την προοπτική του πληθυσμού.

    9.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν τακτικά πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων όσον αφορά την εφαρμογή των αξιολογήσεων κλινικής πράξης, συμπεριλαμβανομένων τυχόν σχετικών μετρήσεων και δεικτών, στο πλαίσιο των δημόσιων εκθέσεων δραστηριοτήτων των αρμόδιων αρχών.

    Διαπίστευση και πιστοποίηση νοσοκομειακών και ιατρικών πρακτικών

    10.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμπεριλάβουν κριτήρια για τις αξιολογήσεις κλινικής πράξης στα πρότυπα διαπίστευσης και πιστοποίησης και στα προγράμματα που αφορούν ιατρικές πρακτικές που χρησιμοποιούν ιοντίζουσα ακτινοβολία.

    11.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν κατάλληλες διαδικασίες για τη συστηματική επαλήθευση της εφαρμογής των αξιολογήσεων κλινικής πράξης στις αρχικές και επακόλουθες δραστηριότητες διαπίστευσης και πιστοποίησης όσον αφορά ιατρικές πρακτικές που χρησιμοποιούν ιοντίζουσα ακτινοβολία.

    Παράγοντες διευκόλυνσης και υποστήριξη για την επιτυχή εφαρμογή των αξιολογήσεων κλινικής πράξης

    12.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποστηρίξουν την ενσωμάτωση της διδασκαλίας σχετικά με τις αξιολογήσεις κλινικής πράξης στα προγράμματα αρχικής και συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών και διευθυντικών προφίλ.

    13.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προάγουν μια κουλτούρα αξιολογήσεων κλινικής πράξης στο πλαίσιο μιας ολιστικής και θετικής στάσης χωρίς επίρριψη ευθυνών έναντι των αξιολογήσεων κλινικής πράξης, με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή αξιολογήσεων κλινικής πράξης σε όλες τις ιατρικές πρακτικές που χρησιμοποιούν ιοντίζουσα ακτινοβολία.

    14.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενσωματώσουν τις αξιολογήσεις κλινικής πράξης στην οργάνωση των σχετικών τμημάτων και να προβούν σε ρυθμίσεις ώστε η διοίκηση των νοσοκομείων να συμμετέχει και να παρέχει υποστήριξη και πόρους για την εφαρμογή των αξιολογήσεων κλινικής πράξης.

    15.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις αξιολογήσεις κλινικής πράξης, όπως κατευθυντήριες γραμμές αξιολογήσεων κλινικής πράξης, πρότυπα για ορθές ιατρικές ακτινολογικές διαδικασίες, αποτελέσματα αξιολογήσεων και άλλα έγγραφα αναφοράς, αξιοποιώντας πλήρως την ψηφιακή τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης, κατά περίπτωση, της ανάπτυξης κοινής ψηφιακής πλατφόρμας για τον σκοπό αυτό.

    Συμμετοχή των ασθενών και πρόσβαση σε δεδομένα ασθενών

    16.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποστηρίξουν τη συμμετοχή των εκπροσώπων των ασθενών σε σχέδια αξιολόγησης κλινικής πράξης και στην ανάπτυξη εθνικών και τοπικών πολιτικών και κατευθυντήριων γραμμών για τις αξιολογήσεις κλινικής πράξης. Κατά περίπτωση, στις αξιολογήσεις κλινικής πράξης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η ανατροφοδότηση και οι προσδοκίες των ασθενών.

    17.

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποστηρίζουν την πρόσβαση στα δεδομένα ασθενών στον βαθμό που απαιτείται για τις αξιολογήσεις κλινικής πράξης, με χρήση ανωνυμοποιημένων δεδομένων, όπως απαιτείται, σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8).

    Βρυξέλλες, 18 Απριλίου 2024.

    Για την Επιτροπή

    Kadri SIMSON

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  Οδηγία 2013/59/Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 5ης Δεκεμβρίου 2013, για τον καθορισμό βασικών προτύπων ασφαλείας για την προστασία από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες και την κατάργηση των οδηγιών 89/618/Ευρατόμ, 90/641/Ευρατόμ, 96/29/Ευρατόμ, 97/43/Ευρατόμ και 2003/122/Ευρατόμ (ΕΕ L 13 της 17.1.2014, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2013/59/oj).

    (2)   https://health.ec.europa.eu/non-communicable-diseases/cancer_el#policy-framework.

    (3)  Radiation Protection 198 (RP198) Current Status and Recommendations for Improving Uptake and Implementation of Clinical Audit of Medical Radiological Procedures (Τρέχουσα κατάσταση και συστάσεις για τη βελτίωση της υιοθέτησης και της εφαρμογής της αξιολόγησης κλινικής πράξης των ιατρικών ακτινολογικών διαδικασιών), Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2022.

    (4)  Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 3ης Δεκεμβρίου 2015, σχετικά με την αιτιολόγηση της ιατρικής απεικόνισης που συνεπάγεται έκθεση σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες (έγγραφο 14617/15).

    (5)  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, European Commission Guidelines on clinical audit for medical radiological practices (diagnostic radiology, nuclear medicine and radiotherapy) [Κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αξιολόγηση κλινικής πράξης των ιατρικών ακτινολογικών πρακτικών (διαγνωστική ακτινολογία, πυρηνική ιατρική και ακτινοθεραπεία)], Radiation Protection 159, 2009.

    (6)  HERCA Position Paper Clinical audit in medical radiological practices (Έγγραφο θέσης του HERCA — Αξιολόγηση κλινικής πράξης των ιατρικών ακτινολογικών πρακτικών) (Οκτώβριος 2019), Addendum to the HERCA clinical audit position paper (Προσθήκη στο έγγραφο θέσης του HERCA σχετικά με την αξιολόγηση κλινικής πράξης) (Ιούνιος 2021).

    (7)  Μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και άλλων παρεμφερών οργάνων, κωδικός αναφοράς E03845.

    (8)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/679/oj).


    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2024/1112/oj

    ISSN 1977-0669 (electronic edition)


    Top