Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2638

    Κανονισμός (ΕΕ) 2023/2638 του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2023, σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων στη Βαλτική Θάλασσα για το 2024 και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194 όσον αφορά ορισμένες αλιευτικές δυνατότητες σε άλλα ύδατα

    ST/14771/2023/REV/1

    ΕΕ L, 2023/2638, 22.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2638/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2638/oj

    European flag

    Επίσημη Εφημερίδα
    της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    EL

    Σειρά L


    2023/2638

    22.11.2023

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/2638 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    της 20ής Νοεμβρίου 2023

    σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων στη Βαλτική Θάλασσα για το 2024 και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194 όσον αφορά ορισμένες αλιευτικές δυνατότητες σε άλλα ύδατα

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 3,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) απαιτεί τη θέσπιση μέτρων διατήρησης, λαμβανομένων υπόψη των διαθέσιμων επιστημονικών, τεχνικών και οικονομικών γνωμοδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των εκθέσεων της Επιστημονικής, Τεχνικής και Οικονομικής Επιτροπής Αλιείας και άλλων γνωμοδοτικών οργάνων, καθώς και τυχόν συμβουλών των γνωμοδοτικών συμβουλίων.

    (2)

    Το Συμβούλιο πρόκειται να θεσπίσει μέτρα για τον καθορισμό και την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προϋποθέσεων που συνδέονται λειτουργικά με τις εν λόγω αλιευτικές δυνατότητες, ανάλογα με την περίπτωση. Με βάση το άρθρο 16 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, οι αλιευτικές δυνατότητες καθορίζονται σύμφωνα με τους στόχους της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑΠ) όπως καθορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού, οι αλιευτικές δυνατότητες κατανέμονται μεταξύ των κρατών μελών κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η σχετική σταθερότητα των αλιευτικών δραστηριοτήτων κάθε κράτους μέλους για κάθε απόθεμα ή τύπο αλιείας.

    (3)

    Συνεπώς, τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) θα πρέπει να καθορίζονται, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, με βάση τις διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, λαμβανομένων υπόψη των βιολογικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, με παράλληλη εξασφάλιση της δίκαιης μεταχείρισης μεταξύ των αλιευτικών κλάδων, καθώς και λαμβανομένων υπόψη των απόψεων που διατυπώθηκαν κατά τις διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    (4)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) θεσπίζει πολυετές σχέδιο για τα αποθέματα γάδου, ρέγγας και παπαλίνας στη Βαλτική Θάλασσα και για τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων. Το εν λόγω σχέδιο έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η εκμετάλλευση των έμβιων θαλάσσιων πόρων αποκαθιστά και διατηρεί τους πληθυσμούς των αλιευόμενων ειδών πάνω από τα επίπεδα που μπορούν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση (ΜΒΑ). Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 προβλέπει ότι, για τα αποθέματα που υπόκεινται σε ειδικά πολυετή σχέδια, οι αλιευτικές δυνατότητες πρέπει να καθορίζονται σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στα εν λόγω πολυετή σχέδια.

    (5)

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1139, οι αλιευτικές δυνατότητες για τα αποθέματα που αναφέρονται στο άρθρο 1 του εν λόγω κανονισμού πρέπει να καθορίζονται κατά τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται θνησιμότητα λόγω αλιείας μέσα στα εύρη τιμών της ΜΒΑ, το συντομότερο δυνατό και σε προοδευτική, αυξητική βάση, το αργότερο έως το 2020. Τα όρια αλιευμάτων που θα ισχύουν το 2024 για τα σχετικά αποθέματα της Βαλτικής Θάλασσας θα πρέπει, επομένως, να καθοριστούν σύμφωνα με τους κανόνες και τους στόχους του πολυετούς σχεδίου που θεσπίζεται με τον εν λόγω κανονισμό.

    (6)

    Το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES) δημοσίευσε την ετήσια γνωμοδότησή του για τα αποθέματα της Βαλτικής Θάλασσας στις 31 Μαΐου 2023.

    (7)

    Υπάρχουν ορισμένα αποθέματα που καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1139 για τα οποία το ICES συνιστά μηδενικά αλιεύματα. Ωστόσο, εάν τα TAC καθορίζονταν στα συνιστώμενα επίπεδα, η υποχρέωση εκφόρτωσης όλων των αλιευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων των εν λόγω αποθεμάτων στους μεικτούς τύπους αλιείας, θα προκαλούσε το φαινόμενο των «ειδών που υπάγονται σε περιοριστική ποσόστωση». «Είδος υπαγόμενο σε περιοριστική ποσόστωση» είναι ένα είδος με έλλειψη ποσόστωσης που μπορεί να αναγκάσει ένα ή περισσότερα αλιευτικά σκάφη να σταματήσουν την αλιεία, ακόμη και αν εξακολουθούν να διαθέτουν ποσόστωση για άλλα είδη. Είναι επομένως σκόπιμο να καθοριστούν ειδικά TAC για τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα των εν λόγω αποθεμάτων, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στη διατήρηση της αλιείας, λόγω των δυνητικά σοβαρών κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που θα προκαλούνταν στην αντίθετη περίπτωση, και στην ανάγκη επίτευξης καλής βιολογικής κατάστασης των εν λόγω αποθεμάτων, λαμβανομένης υπόψη της δυσκολίας αλίευσης όλων των αποθεμάτων στο πλαίσιο μεικτού τύπου αλιείας πραγματοποιούμενης στο επίπεδο της ΜΒΑ. Τα εν λόγω TAC θα πρέπει να καθοριστούν σε επίπεδα που θα εξασφαλίζουν τη μείωση της θνησιμότητας για τα εν λόγω αποθέματα και θα παρέχουν κίνητρα για τη βελτίωση της επιλεκτικότητας και την αποφυγή της παρεμπίπτουσας αλίευσης των εν λόγω αποθεμάτων. Για να μειωθούν τα αλιεύματα των αποθεμάτων για τα οποία έχουν καθοριστεί TAC παρεμπίπτουσας αλίευσης, οι αλιευτικές δυνατότητες για τους τύπους αλιείας στους οποίους αλιεύονται ιχθύες από τα εν λόγω αποθέματα θα πρέπει να καθοριστούν σε επίπεδα που να συμβάλλουν στην επαναφορά της βιομάζας των ευάλωτων αποθεμάτων σε βιώσιμα επίπεδα.

    (8)

    Σύμφωνα με το ICES, η συντριπτική πλειονότητα των αλιευτικών δραστηριοτήτων στη Βαλτική Θάλασσα παρουσιάζει τουλάχιστον κάποιο βαθμό ανάμειξης μεταξύ των ειδών. Η ανάμειξη αυτή αφορά τόσο τα είδη που τελούν υπό τη διαχείριση TAC όσο και τα είδη που δεν τελούν υπό τη διαχείριση TAC. Ο σημαντικότερος βαθμός ανάμειξης παρατηρείται μεταξύ πελαγικών και βενθοπελαγικών ειδών. Για το 2024, το ICES συνιστά μηδενικά αλιεύματα ρέγγας της δυτικής Βαλτικής, γάδου της ανατολικής Βαλτικής και σολομού της κύριας λεκάνης. Επιπλέον, η προληπτική γνωμοδότηση του ICES για τον γάδο της δυτικής Βαλτικής είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ως εκ τούτου, εάν τα TAC για τα εν λόγω αποθέματα καθορίζονταν στα επίπεδα που συνιστά το ICES, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τα σκάφη που αλιεύουν κυρίως φασί Ατλαντικού να διακόψουν την αλιεία το 2024. Με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου των Αγορών Προϊόντων Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EUMOFA), η αξία πρώτης πώλησης φασιού Ατλαντικού του οποίου η αλίευση επιτρέπεται εντός των ορίων των προτεινόμενων TAC εκτιμάται σε 24,5 εκατ. EUR. Θα πρέπει επίσης να σταματήσει η αλιεία το 2024 για πολλούς τύπους αλιείας, κυρίως την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας, για είδη που δεν τελούν υπό τη διαχείριση TAC της Ένωσης, ιδίως άλλα είδη πλατύψαρων. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να καθοριστεί TAC για τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα των «ειδών που υπάγονται σε περιοριστική ποσόστωση» ήτοι της ρέγγας της δυτικής Βαλτικής, του γάδου της ανατολικής Βαλτικής, του γάδου της δυτικής Βαλτικής και του σολομού της κύριας λεκάνης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

    (9)

    Όσον αφορά το απόθεμα γάδου της ανατολικής Βαλτικής, το ICES εκτιμά ότι η βιομάζα του εν λόγω αποθέματος εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το οριακό σημείο αναφοράς για τη βιομάζα αποθέματος αναπαραγωγής, κάτω από το οποίο είναι δυνατό να μειωθεί η αναπαραγωγική ικανότητα (Blim), ενώ δεν έχει αυξηθεί σχεδόν καθόλου σε σύγκριση με το 2022. Ως εκ τούτου, το ICES συνιστά, για πέμπτο συνεχόμενο έτος, να μην αλιευθεί γάδος της ανατολικής Βαλτικής. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι σκόπιμο, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, να διατηρηθεί η απαγόρευση της στοχευμένης αλιείας καθώς και τα διορθωτικά μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με αυτή. Οι αλιευτικές δυνατότητες για τα αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα θα πρέπει να καθοριστούν σε χαμηλό επίπεδο, αποφεύγοντας παράλληλα το φαινόμενο αλίευσης «ειδών που υπάγονται σε περιοριστική ποσόστωση».

    (10)

    Όσον αφορά το απόθεμα γάδου της δυτικής Βαλτικής, το ICES έχει, λόγω των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων που αναφέρονται στη γνωμοδότηση, υποβαθμίσει τη γνωμοδότησή του σε προληπτική γνωμοδότηση. Διαπιστώνεται τώρα ότι το απόθεμα ήταν κάτω από το Blim κατά τα περισσότερα από τα τελευταία δεκαπέντε έτη, ενώ το 2022 βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η προληπτική γνωμοδότηση για τα αλιεύματα είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι σκόπιμο, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, να διατηρηθεί η απαγόρευση της στοχευμένης αλιείας και τα διορθωτικά μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με αυτή, και να απαγορευτεί η ερασιτεχνική αλιεία για τον γάδο της δυτικής Βαλτικής. Οι αλιευτικές δυνατότητες για τα αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα θα πρέπει να καθοριστούν σε χαμηλό επίπεδο, αποφεύγοντας παράλληλα να συμβεί το φαινόμενο αλίευσης «ειδών που υπάγονται σε περιοριστική ποσόστωση».

    (11)

    Όσον αφορά τον σολομό στις υποδιαιρέσεις ICES 22 έως 31, το ICES διατήρησε τη γνωμοδότησή του για μηδενικά αλιεύματα, περιόρισε τη δυνατότητα συνέχισης της στοχευμένης παράκτιας θερινής αλιείας στην υποδιαίρεση ICES 31 και μείωσε αναλόγως τη γνωμοδότησή του για τα αλιεύματα. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι σκόπιμο, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, να προσαρμοστούν η αλιευτική περιοχή και το επίπεδο των αλιευτικών δυνατοτήτων, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ICES, και να διατηρηθούν τα διορθωτικά μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με αυτές.

    (12)

    Για να διασφαλιστεί η πλήρης χρήση των παράκτιων αλιευτικών δυνατοτήτων στην υποδιαίρεση ICES 32, εισήχθη το 2019 περιορισμένη ευελιξία μεταξύ των περιοχών για τον σολομό ανάμεσα στις υποδιαιρέσεις ICES 22 έως 31 και την υποδιαίρεση ICES 32. Δεδομένων των μεταβολών στις αλιευτικές δυνατότητες για τα δύο αυτά αποθέματα, είναι σκόπιμο να διατηρηθεί η εν λόγω ευελιξία.

    (13)

    Η απαγόρευση της αλιείας θαλάσσιας πέστροφας πέραν των τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης και ο περιορισμός των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων της θαλάσσιας πέστροφας στο 3 % των συνδυασμένων αλιευμάτων θαλάσσιας πέστροφας και σολομού έχουν συμβάλει στη σημαντική μείωση της, μέχρι πρότινος εκτεταμένης, εσφαλμένης αναφοράς αλιευμάτων στην αλιεία σολομού, ιδίως ως αλιευμάτων θαλάσσιας πέστροφας. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να διατηρηθούν οι ισχύοντες περιορισμοί ώστε να διατηρηθεί χαμηλό το επίπεδο των εσφαλμένων αναφορών.

    (14)

    Τα μέτρα για την ερασιτεχνική αλιεία γάδου και σολομού καθώς και τα μέτρα για τη διατήρηση των αποθεμάτων θαλάσσιας πέστροφας και σολομού θα πρέπει να ισχύουν με την επιφύλαξη αυστηρότερων εθνικών μέτρων σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 20 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.

    (15)

    Όσον αφορά τη ρέγγα στον Βοθνικό Κόλπο, η αλιεία της οποίας είναι μείζονος κοινωνικοοικονομικής σημασίας, το ICES εξέδωσε γνωμοδότηση για τη ΜΒΑ με εύρη αλιευμάτων. Ταυτόχρονα, η βιομάζα του εν λόγω αποθέματος είναι μικρότερη του σημείου αναφοράς κάτω από το οποίο πρέπει να λαμβάνονται ειδικά και κατάλληλα μέτρα διαχείρισης (Btrigger), και υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί το απόθεμα κάτω του Blim το 2025. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι σκόπιμο, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1139, να καθοριστούν οι αλιευτικές δυνατότητες στο χαμηλότερο εύρος τιμών θνησιμότητας λόγω αλιείας που οδηγεί σε ΜΒΑ (FMSY).

    (16)

    Όσον αφορά το απόθεμα ρέγγας της δυτικής Βαλτικής, το ICES εκτιμά ότι η βιομάζα του εν λόγω αποθέματος έχει μεν αυξηθεί, αλλά βρίσκεται μόλις στο 71 % του Blim. Επιπλέον, η είσοδος στο απόθεμα παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η βιομάζα δεν αναμένεται να ανακάμψει πάνω από το Blim το 2025. Ως εκ τούτου, το ICES συνιστά, για έκτο συνεχόμενο έτος, να μην αλιευθεί ρέγγα της δυτικής Βαλτικής. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι σκόπιμο, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1139, να διατηρηθεί η απαγόρευση της στοχευμένης αλιείας και να καθοριστούν οι αλιευτικές δυνατότητες για τα αναπόφευκτα παρεμπίπτοντα αλιεύματα σε χαμηλό επίπεδο, ώστε να αποφευχθεί να συμβεί το φαινόμενο του τερματισμού αλίευσης λόγω «ειδών που υπάγονται σε περιοριστική ποσόστωση».

    (17)

    Όσον αφορά τη ρέγγα της Κεντρικής Βαλτικής, η αλιεία της οποίας είναι μείζονος κοινωνικοοικονομικής σημασίας, το ICES εξέδωσε γνωμοδότηση για τη ΜΒΑ με εύρη αλιευμάτων. Ταυτόχρονα, το ICES εκτιμά ότι η βιομάζα του εν λόγω αποθέματος ήταν κάτω από το Blim κατά τα περισσότερα από τα προηγούμενα τριάντα έτη, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών, και ότι υπάρχει η πιθανότητα να παραμείνει η βιομάζα του εν λόγω αποθέματος κάτω από το Blim το 2025. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι σκόπιμο, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1139, να καθοριστούν αλιευτικές δυνατότητες στο χαμηλότερο εύρος τιμών FMSY και να καθοριστεί απαγόρευση κατά την περίοδο αναπαραγωγής για την αλιεία με πελαγική τράτα ως πρόσθετο διορθωτικό μέτρο που συνδέεται λειτουργικά με τις αλιευτικές δυνατότητες.

    (18)

    Όσον αφορά τη ρέγγα στον Κόλπο της Ρίγας, το ICES εκτιμά ότι η βιομάζα είναι πάνω από το Btrigger, η δε αλιευτική πίεση βρίσκεται στο FMSY. Ως εκ τούτου, ενδείκνυται, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1139, να καθοριστούν οι αλιευτικές δυνατότητες στην τιμή του σημείου FMSY.

    (19)

    Όσον αφορά το φασί Ατλαντικού, το ICES εκτιμά ότι ο γάδος αποτελεί παρεμπίπτον αλίευμα κατά την αλιεία φασιού Ατλαντικού. Ενδείκνυται, επομένως, να καθοριστούν, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1139, οι αλιευτικές δυνατότητες για το φασί Ατλαντικού κάτω από τη χαμηλότερη τιμή εντός του εύρους τιμών FMSY.

    (20)

    Όσον αφορά την παπαλίνα, το ICES εκτιμά ότι η βιομάζα της βρίσκεται μεν πάνω από το Btrigger· ωστόσο από το 2014 δεν υπήρξε ισχυρή είσοδος στο απόθεμα. Επιπλέον, το ICES εκτιμά ότι η είσοδος στο απόθεμα το 2021 και το 2022 υπήρξε ιστορικά χαμηλή. Επιπλέον, η αλιεία παπαλίνας είναι συχνά μεικτή αλιεία παπαλίνας και ρέγγας. Ενδείκνυται, επομένως, να καθοριστούν, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1139, οι αλιευτικές δυνατότητες για την παπαλίνα στο αντίστοιχο χαμηλότερο εύρος τιμών FMSY.

    (21)

    Η χρήση των αλιευτικών δυνατοτήτων που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό υπόκειται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου (3), και ιδίως στο άρθρο 33 σχετικά με την καταγραφή των αλιευμάτων και της αλιευτικής προσπάθειας και στο άρθρο 34 σχετικά με την κοινοποίηση στην Επιτροπή των στοιχείων που αφορούν την εξάντληση των αλιευτικών δυνατοτήτων. Ως εκ τούτου, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να καθορίζει τους κωδικούς που πρέπει να χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη κατά την αποστολή στοιχείων στην Επιτροπή σχετικά με τις εκφορτώσεις αποθεμάτων που υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό.

    (22)

    Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 847/96 του Συμβουλίου (4) θεσπίζονται συμπληρωματικοί όροι για την ετήσια διαχείριση των TAC, συμπεριλαμβανομένων, δυνάμει των άρθρων 3 και 4 του εν λόγω κανονισμού, διατάξεων όσον αφορά την ευελιξία για τα αποθέματα που υπόκεινται σε προληπτικά και αναλυτικά TAC. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του εν λόγω κανονισμού, το Συμβούλιο, κατά τον καθορισμό των ΤΑC, πρέπει να αποφασίζει σε ποια αποθέματα δεν εφαρμόζονται τα άρθρα 3 και 4, ιδίως με βάση τη βιολογική κατάσταση των αποθεμάτων. Επιπροσθέτως, το άρθρο 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 θεσπίζει μηχανισμό ευελιξίας από έτος σε έτος για όλα τα αποθέματα που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης. Ως εκ τούτου, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική ευελιξία που θα υπονόμευε την αρχή της ορθολογικής και υπεύθυνης εκμετάλλευσης των έμβιων θαλάσσιων πόρων, θα εμπόδιζε την επίτευξη των στόχων της κοινής αλιευτικής πολιτικής και θα προκαλούσε επιδείνωση της βιολογικής κατάστασης των αποθεμάτων, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 εφαρμόζονται στα TAC μόνο σε περίπτωση που δεν γίνεται χρήση της ευελιξίας από έτος σε έτος, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.

    (23)

    Η βιομάζα του γάδου της ανατολικής Βαλτικής, γάδου της δυτικής Βαλτικής και ρέγγας της δυτικής Βαλτικής βρίσκεται κάτω από το Blim. Για όλα αυτά τα αποθέματα, το 2024 επιτρέπονται μόνο τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα, η επιστημονική αλιεία, καθώς και, στην περίπτωση της ρέγγας της δυτικής Βαλτικής, η παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας. Ως εκ τούτου, και δεδομένης της σχετικά χαμηλής ανθεκτικότητας του οικοσυστήματος της Βαλτικής Θάλασσας, τα κράτη μέλη που διαθέτουν μερίδιο ποσόστωσης των σχετικών TAC έχουν δεσμευτεί να μην εφαρμόσουν το 2024 στα εν λόγω αποθέματα την ευελιξία από έτος σε έτος που προβλέπεται στο άρθρο 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, ώστε τα αλιεύματα να μην υπερβούν τα σχετικά TAC το 2024. Περαιτέρω, στις υποδιαιρέσεις ICES 22 έως 30, η βιομάζα του συνόλου σχεδόν των ποτάμιων αποθεμάτων σολομού βρίσκεται κάτω από το οριακό σημείο αναφοράς για την παραγωγή νεαρών σολομών (Rlim) και επιτρέπονται μόνο τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα και η επιστημονική αλιεία το 2024. Συνεπώς, τα σχετικά κράτη μέλη έχουν αναλάβει αντίστοιχη δέσμευση για την ευελιξία από έτος σε έτος όσον αφορά τα αλιεύματα σολομού της κύριας λεκάνης το 2024.

    (24)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 του Συμβουλίου (5) καθορίζει αλιευτικές δυνατότητες για το σύκο Νορβηγίας από την 1η Νοεμβρίου 2022 έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 στη διαίρεση ICES 3a («Skagerrak-Kattegat»), στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης της υποζώνης ICES 4 και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης ICES 2a («Βόρεια Θάλασσα»). Η εποχή αλίευσης του σύκου Νορβηγίας είναι από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου. Η Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν διμερείς διαβουλεύσεις στις 16 Οκτωβρίου 2023 σύμφωνα με το άρθρο 498 παράγραφος 2 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου (6) και συμφώνησαν σχετικά με TAC με βάση τη γνωμοδότηση του ICES που δημοσιεύθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2023. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης καταγράφηκαν στα γραπτά πρακτικά, τα οποία προσυπογράφηκαν από το Συμβούλιο στις 20 Οκτωβρίου 2023 και υπογράφηκαν από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής εξ ονόματος της Ένωσης και από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το άρθρο 498 παράγραφος 6 της εν λόγω συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας και την απόφαση (ΕΕ) 2021/1875 του Συμβουλίου (7). Ως εκ τούτου, οι σχετικές αλιευτικές δυνατότητες για το σύκο Νορβηγίας της διαίρεσης ICES 3a, στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης της υποζώνης ICES 4 και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης ICES 2a από την 1η Νοεμβρίου 2023 έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 θα πρέπει να καθοριστούν στο επίπεδο που ορίζεται στα εν λόγω γραπτά πρακτικά.

    (25)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 καθορίζει τις αλιευτικές δυνατότητες για τον εγκλεφίνο στην υποζώνη ICES 4, στη διαίρεση 6a και στη διαίρεση 3a (Βόρεια Θάλασσα, δυτικά της Σκωτίας, Skagerrak) για το 2023, με βάση τα αποτελέσματα των αλιευτικών διαβουλεύσεων μεταξύ της Ένωσης, της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2024, όπως τεκμηριώνονται στα εγκεκριμένα πρακτικά που υπογράφηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2022. Προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης χρήση των αλιευτικών δυνατοτήτων, είναι σκόπιμο να επιτραπεί η εφαρμογή ευέλικτων ρυθμίσεων μεταξύ ορισμένων από τις περιοχές TAC στις περιπτώσεις που αφορούν το ίδιο βιολογικό απόθεμα. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να εισαχθεί ευελιξία έως 10 % μεταξύ των περιοχών όσον αφορά τις ποσοστώσεις των κρατών μελών για τον εγκλεφίνο από τη Βόρεια Θάλασσα έως τα ενωσιακά ύδατα του Skagerrak-Kattegat.

    (26)

    Η συμφωνία σύμπραξης βιώσιμης αλιείας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφενός, και της κυβέρνησης της Γροιλανδίας και της κυβέρνησης της Δανίας, αφετέρου, και το πρωτόκολλο εφαρμογής της (8), προβλέπουν ότι η Ένωση θα λαμβάνει από την κυβέρνηση της Γροιλανδίας το 7,7 % του TAC για τον καπελάνο (Mallotus villosus) προς αλίευση στα ύδατα της Γροιλανδίας στις υποζώνες ICES 5 και 14. Στις 5 Οκτωβρίου 2023, η κυβέρνηση της Γροιλανδίας ενημέρωσε την Ένωση ότι, με βάση την ενδιάμεση επιστημονική γνωμοδότηση που δημοσίευσε το Ισλανδικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τα Γλυκά Ύδατα (Icelandic Marine and Freshwater Research Institute), σύμφωνα με την οποία τα αλιεύματα τον «χειμώνα 2023/2024» δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τους μηδέν τόνους, η κυβέρνηση της Γροιλανδίας δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να προσφέρει καπελάνο στην Ένωση για την αντίστοιχη περίοδο. Συνεπώς, εν αναμονή της έκδοσης της τελικής επιστημονικής γνωμοδότησης, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στην κυβέρνηση της Γροιλανδίας να προσφέρει καπελάνο στην Ένωση, οι αλιευτικές δυνατότητες για το εν λόγω απόθεμα στον κανονισμό (ΕΕ) 2023/194 θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «Δεν έχει ακόμα καθοριστεί».

    (27)

    Κατά συνέπεια, ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (28)

    Για να αποφευχθεί η διακοπή των αλιευτικών δραστηριοτήτων, οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού σχετικά με τη Βαλτική Θάλασσα θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ωστόσο, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί στο σύκο Νορβηγίας στη διαίρεση ICES 3a, στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης της υποζώνης ICES 4 και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης ICES 2a από την 1η Νοεμβρίου 2023 έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, καθώς αυτή είναι η αλιευτική περίοδος για το σύκο Νορβηγίας. Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί στον εγκλεφίνο στην υποζώνη ICES 4, στη διαίρεση 6a και στη διαίρεση 3a (Βόρεια Θάλασσα, δυτικά της Σκωτίας, Skagerrak) από την 1η Νοεμβρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης χρήση των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2023. Για λόγους επείγοντος, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει αμέσως μετά τη δημοσίευση,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

    Γενικές διατάξεις

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    Με τον παρόντα κανονισμό καθορίζονται, για το 2024, οι αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων και τροποποιούνται ορισμένες αλιευτικές δυνατότητες σε άλλα ύδατα που καθορίζονται με τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/194.

    Άρθρο 2

    Πεδίο εφαρμογής

    1.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στα αλιευτικά σκάφη της Ένωσης που ασκούν δραστηριότητα στη Βαλτική Θάλασσα.

    2.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται επίσης στην ερασιτεχνική αλιεία, όπου αυτή αναφέρεται ρητά στις συναφείς διατάξεις.

    Άρθρο 3

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.

    Επιπλέον, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    1)

    «υποδιαίρεση»: υποδιαίρεση της Βαλτικής Θάλασσας, του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES), όπως ορίζεται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 218/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9)·

    2)

    «συνολικό επιτρεπόμενο αλίευμα (TAC)»:

    α)

    σε τύπους αλιείας που υπόκεινται στην εξαίρεση από την υποχρέωση εκφόρτωσης που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφοι 4 έως 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, η ποσότητα αλιεύματος που μπορεί να εκφορτώνεται από κάθε απόθεμα ετησίως·

    β)

    σε όλους τους άλλους τύπους αλιείας, η ποσότητα αλιεύματος που μπορεί να αλιεύεται από κάθε απόθεμα ετησίως·

    3)

    «ποσόστωση»: η αναλογία του TAC που διατίθεται στην Ένωση, σε κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα·

    4)

    «ερασιτεχνική αλιεία»: οι μη εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες, όπως για αναψυχή, τουρισμό ή αθλητισμό, στο πλαίσιο των οποίων γίνεται εκμετάλλευση θαλάσσιων βιολογικών πόρων·

    5)

    «αναλυτική εκτίμηση»: ποσοτική αξιολόγηση των τάσεων που παρουσιάζει συγκεκριμένο απόθεμα, βασιζόμενη σε δεδομένα σχετικά με τη βιολογία και την εκμετάλλευση του αποθέματος, συμπεριλαμβανομένων υποκατάστατων μεταβλητών, η ποιότητα των οποίων έχει κριθεί από την επιστημονική εξέταση επαρκής για την παροχή επιστημονικών γνωμοδοτήσεων·

    6)

    «αναλυτικό TAC»: TAC για το οποίο υπάρχει αναλυτική εκτίμηση·

    7)

    «προληπτικό TAC»: TAC για το οποίο δεν υπάρχει αναλυτική εκτίμηση και αντ’ αυτού υπάρχει εκτίμηση με βάση την προληπτική προσέγγιση ή για το οποίο δεν υπάρχει εκτίμηση.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    Αλιευτικές δυνατότητες

    Άρθρο 4

    TAC και κατανομές

    Τα TAC, οι ποσοστώσεις και, κατά περίπτωση, τα μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με αυτά, καθορίζονται στο παράρτημα.

    Άρθρο 5

    Ειδικές διατάξεις σχετικά με την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων

    1.   Η κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων μεταξύ κρατών μελών, η οποία προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό, δεν θίγει:

    α)

    τις ανταλλαγές που πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013·

    β)

    τις μειώσεις και τις ανακατανομές που πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009·

    γ)

    τις πρόσθετες εκφορτώσεις που επιτρέπονται βάσει του άρθρου 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 ή βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013·

    δ)

    τις ποσότητες που διατηρούνται σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 ή μεταφέρονται βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013·

    ε)

    τις μειώσεις που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα άρθρα 105, 106 και 107 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009.

    2.   Τα αποθέματα που υπόκεινται σε προληπτικά ή αναλυτικά TAC για τους σκοπούς της διαχείρισης των TAC από έτος σε έτος και των ποσοστώσεων που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 847/96 καθορίζονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    3.   Εάν δεν ορίζεται διαφορετικά στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού, το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 εφαρμόζεται στα αποθέματα που υπόκεινται σε προληπτικό TAC, το δε άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 καθώς και το άρθρο 4 του εν λόγω κανονισμού εφαρμόζονται στα αποθέματα που υπόκεινται σε αναλυτικό TAC.

    4.   Τά άρθρα 3 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 δεν εφαρμόζονται όταν ένα κράτος μέλος χρησιμοποιεί τη δυνατότητα ευελιξίας από έτος σε έτος που προβλέπεται στο άρθρο 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.

    Άρθρο 6

    Όροι για την εκφόρτωση κύριων και παρεμπιπτόντων αλιευμάτων

    Τα αποθέματα μη στοχευόμενων ειδών εντός ασφαλούς βιολογικού ορίου που αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, στα οποία εφαρμόζεται η παρέκκλιση από την υποχρέωση καταλογισμού των αλιευμάτων στις αντίστοιχες ποσοστώσεις, προσδιορίζονται στον σχετικό πίνακα TAC στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 7

    Απαγορεύσεις για την προστασία της αναπαραγωγής γάδου

    1.   Απαγορεύεται η αλιεία με οποιοδήποτε είδος αλιευτικού εργαλείου στις υποδιαιρέσεις 25 και 26 από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου.

    2.   Η απαγόρευση της παραγράφου 1 δεν ισχύει στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    α)

    αλιευτικές δραστηριότητες που διενεργούνται αποκλειστικά για τον σκοπό επιστημονικών ερευνών, εφόσον οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται σε συμμόρφωση με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241·

    β)

    ενωσιακά αλιευτικά σκάφη συνολικού μήκους μικρότερου των 12 μέτρων, τα οποία αλιεύουν με απλάδια, δίχτυα εμπλοκής ή μανωμένα δίχτυα, παραγάδια βυθού, παραγάδια, παρασυρόμενα παραγάδια, καλαμίδια, πεταχτάρια και καθετές ή παρόμοια σταθερά εργαλεία, σε περιοχές όπου το βάθος των υδάτων είναι μικρότερο των 20 μέτρων σύμφωνα με τις συντεταγμένες των επίσημων ναυτικών χαρτών που εκδίδουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές·

    γ)

    ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, τα οποία αλιεύουν στην υποδιαίρεση 25 για τα πελαγικά αποθέματα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο, με τη χρήση εργαλείων με μέγεθος ματιών 45 mm ή μικρότερο, σε περιοχές όπου το βάθος των υδάτων είναι μικρότερο των 50 μέτρων σύμφωνα με τις συντεταγμένες των επίσημων ναυτικών χαρτών που εκδίδουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές και των οποίων οι εκφορτώσεις έχουν υποστεί διαλογή.

    3.   Απαγορεύεται η αλιεία με οποιοδήποτε είδος αλιευτικού εργαλείου στις υποδιαιρέσεις 22 και 23 από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου και στην υποδιαίρεση 24 από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Αυγούστου.

    4.   Η απαγόρευση της παραγράφου 3 δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    α)

    αλιευτικές δραστηριότητες που διενεργούνται αποκλειστικά για τον σκοπό επιστημονικών ερευνών, εφόσον οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται σε συμμόρφωση με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241·

    β)

    ενωσιακά αλιευτικά σκάφη συνολικού μήκους μικρότερου των 12 μέτρων, τα οποία αλιεύουν με απλάδια, δίχτυα εμπλοκής ή μανωμένα δίχτυα, παραγάδια βυθού, παραγάδια, παρασυρόμενα παραγάδια, καλαμίδια, πεταχτάρια και καθετές ή παρόμοια σταθερά εργαλεία, σε περιοχές όπου το βάθος των υδάτων είναι μικρότερο των 20 μέτρων σύμφωνα με τις συντεταγμένες των επίσημων ναυτικών χαρτών που εκδίδουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές·

    γ)

    ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, τα οποία αλιεύουν στην υποδιαίρεση 24 για τα πελαγικά αποθέματα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο, με τη χρήση εργαλείων με μέγεθος ματιών 45 mm ή μικρότερο, σε περιοχές όπου το βάθος των υδάτων είναι μικρότερο των 40 μέτρων σύμφωνα με τις συντεταγμένες των επίσημων ναυτικών χαρτών που εκδίδουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές και των οποίων οι εκφορτώσεις έχουν υποστεί διαλογή·

    δ)

    ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, τα οποία αλιεύουν με δράγες για δίθυρα μαλάκια στην υποδιαίρεση 22 σε περιοχές όπου το βάθος των υδάτων είναι μικρότερο από 20 μέτρα σύμφωνα με τις συντεταγμένες των επίσημων ναυτικών χαρτών που εκδίδουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές.

    5.   Οι πλοίαρχοι ενωσιακών αλιευτικών σκαφών, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 στοιχείο β) και στην παράγραφο 4 στοιχεία β) και γ), μεριμνούν ώστε η αλιευτική τους δραστηριότητα να μπορεί να παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή από τις αρχές ελέγχου του αρμόδιου κράτους μέλους.

    Άρθρο 8

    Απαγορεύσεις για την προστασία της αναπαραγωγής ρέγγας στις υποδιαιρέσεις 25-27, 28.2, 29 και 32

    Απαγορεύεται η αλιεία πελαγικών ειδών με πελαγική τράτα κατά τις ακόλουθες περιόδους:

    στις υποδιαιρέσεις 25 και 26, από 1η Απριλίου έως 30 Απριλίου,

    στις υποδιαιρέσεις 27 και 28.2, από 16 Απριλίου έως 15 Μαΐου,

    στις υποδιαιρέσεις 29 και 32, από 1η Μαΐου έως 31 Μαΐου.

    Άρθρο 9

    Μέτρα σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία γάδου στις υποδιαιρέσεις 22 έως 26

    Η ερασιτεχνική αλιεία γάδου απαγορεύεται στις υποδιαιρέσεις 22 έως 26.

    Άρθρο 10

    Μέτρα σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία σολομού στις υποδιαιρέσεις 22 έως 31

    1.   Η ερασιτεχνική αλιεία σολομού απαγορεύεται στις υποδιαιρέσεις 22 έως 31. Κάθε δείγμα σολομού που αλιεύεται τυχαία επιστρέφεται αμέσως στη θάλασσα.

    2.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, η ερασιτεχνική αλιεία σολομού επιτρέπεται υπό τους ακόλουθους σωρευτικούς όρους:

    α)

    δεν επιτρέπεται να αλιεύονται και να διατηρούνται επί του σκάφους περισσότερα από ένα δείγματα σολομού που έχουν υποστεί αποκοπή λιπώδους πτερυγίου ανά ερασιτέχνη αλιέα ανά ημέρα·

    β)

    μετά την αλίευση του πρώτου σολομού που έχει υποστεί αποκοπή λιπώδους πτερυγίου, ο ερασιτέχνης αλιέας διακόπτει την αλιεία σολομού για το υπόλοιπο της ημέρας·

    γ)

    όλα τα δείγματα κάθε είδους ιχθύων που διατηρούνται επί του σκάφους εκφορτώνονται ολόκληρα.

    3.   Κατά περαιτέρω παρέκκλιση από την παράγραφο 1, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία σολομού στην υποδιαίρεση 31 από την 1η Μαΐου έως την 31η Αυγούστου σε περιοχές εντός τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης.

    4.   Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται με την επιφύλαξη αυστηρότερων εθνικών μέτρων σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 20 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.

    Άρθρο 11

    Μέτρα σχετικά με τη διατήρηση των αποθεμάτων θαλάσσιας πέστροφας και σολομού στις υποδιαιρέσεις 22 έως 32

    1.   Ενωσιακά αλιευτικά σκάφη δεν αλιεύουν θαλάσσια πέστροφα πέραν των τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης στις υποδιαιρέσεις 22 έως 32. Κατά την αλιεία σολομού πέραν των τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης στην υποδιαίρεση 32, τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα θαλάσσιας πέστροφας δεν υπερβαίνουν το 3 % των συνολικών αλιευμάτων σολομού και θαλάσσιας πέστροφας επί του σκάφους ανά πάσα στιγμή ή κατά την εκφόρτωση μετά από κάθε αλιευτικό ταξίδι.

    2.   Απαγορεύεται η αλιεία θαλάσσιας πέστροφας και σολομού με παραγάδια πέραν των τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης στις υποδιαιρέσεις 22 έως 31.

    3.   Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται με την επιφύλαξη αυστηρότερων εθνικών μέτρων σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 20 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.

    Άρθρο 12

    Διαβίβαση στοιχείων

    Όταν τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή δεδομένα σχετικά με ποσότητες αποθεμάτων που αλιεύθηκαν ή εκφορτώθηκαν δυνάμει των άρθρων 33 και 34 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, χρησιμοποιούν τους κωδικούς αποθεμάτων που καθορίζονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

    Τελικές διατάξεις

    Άρθρο 13

    Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2023/194

    O κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 τροποποιείται ως εξής:

    1)

    στο παράρτημα IΑ μέρος Β, ο πίνακας αλιευτικών δυνατοτήτων για το σύκο Νορβηγίας (Trisopterus esmarkii) της διαίρεσης ICES 3a («Skagerrak-Kattegat»), στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης της υποζώνης ICES 4 και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης ICES 2a («Βόρεια Θάλασσα») αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

    «Είδος:

    Σύκο Νορβηγίας και σχετικά παρεμπίπτοντα αλιεύματα

    Trisopterus esmarkii

    Ζώνη:

    3a· ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης της 4· ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a

    (NOP/2A3A4.)

    Έτος

    2023

     

    2024

     

     

    Δανία

    49 478

    (1)(3)

    8 226

    (1)(6)

    Αναλυτικό TAC

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

    Γερμανία

    9

    (1)(2)(3)

    2

    (1)(2)(6)

    Κάτω Χώρες

    36

    (1)(2)(3)

    6

    (1)(2)(6)

    Ένωση

    49 524

    (1)(3)

    8 234

    (1)(6)

    Ηνωμένο Βασίλειο

    10 204

    (2)(3)

    2 058

    (2)(6)

    Νορβηγία

    0

    (4)

    0

    (4)

    Φερόες Νήσοι

    0

    (5)

    0

    (5)

    TAC

    59 728

     

    10 292

     

    (1)

    Τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα εγκλεφίνου και νταουκιού Ατλαντικού μπορούν να συνιστούν έως και το 5 % της ποσόστωσης (OT2/*2A3A4). Τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα εγκλεφίνου και νταουκιού Ατλαντικού που καταλογίζονται στην ποσόστωση σύμφωνα με την παρούσα διάταξη και τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα ειδών που καταλογίζονται στην ποσόστωση σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 δεν υπερβαίνουν συνολικά το 9 % της ποσόστωσης.

    (2)

    Η ποσόστωση μπορεί να αλιεύεται στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης των ζωνών ICES 2a, 3a και 4 μόνον.

    (3)

    Μπορεί να αλιεύεται μόνο από την 1η Νοεμβρίου 2022 έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.

    (4)

    Χρησιμοποιείται εσχάρα διαλογής.

    (5)

    Χρησιμοποιείται εσχάρα διαλογής. Η ποσότητα αυτή περιλαμβάνει κατ’ ανώτατο όριο το 15 % των αναπόφευκτων παρεμπιπτόντων αλιευμάτων (NOP/*2A3A4), που πρέπει να καταλογίζονται στην εν λόγω ποσόστωση.

    (6)

    Μπορεί να αλιεύεται μόνο από την 1η Νοεμβρίου 2023 έως τις 31 Οκτωβρίου 2024.»·

    2)

    στο παράρτημα I-Α μέρος Β, ο πίνακας αλιευτικών δυνατοτήτων για τον εγκλεφίνο (Melanogrammus aeglefinus) στην υποζώνη ICES 4 και στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της διαίρεσης ICES 2a αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

    «Είδος:

    Εγκλεφίνος

    Melanogrammus aeglefinus

     

     

    Ζώνη:

    4· ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου της 2a

    (HAD/2AC4.)

    Βέλγιο

     

    363

    (1) (2)

    Αναλυτικό TAC

    Εφαρμόζεται το άρθρο 8 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού

    Δανία

     

    2 495

    (1) (2)

    Γερμανία

     

    1 588

    (1) (2)

    Γαλλία

     

    2 768

    (1) (2)

    Κάτω Χώρες

     

    272

    (1) (2)

    Σουηδία

     

    223

    (1) (2)

    Ένωση

     

    7 709

    (1) (2)

    Νορβηγία

     

    13 432

    (3)

    Ηνωμένο Βασίλειο

    37 261

     

    TAC

     

    58 402

     

    (1)

    Ειδικός όρος: εκ των οποίων ποσοστό μέχρι 10 % μπορεί να αλιευθεί στα ύδατα Ηνωμένου Βασιλείου, στα ενωσιακά και διεθνή ύδατα της 6a βορείως των 58°30′Β (HAD/*6AN58).

    (2)

    Ειδικός όρος: εκ των οποίων ποσοστό μέχρι 10 % μπορεί να αλιευθεί στα ενωσιακά ύδατα της 3a (HAD/*03A-C).

    (3)

    Εκ των οποίων 11 182 τόνοι μπορούν να αλιευθούν στα ενωσιακά ύδατα (HAD/*04-EU). Τα αλιεύματα που αλιεύονται εντός της ποσόστωσης αυτής αφαιρούνται από το μερίδιο TAC της Νορβηγίας.

    Ειδικός όρος: εντός των ορίων αυτών των ποσοστώσεων, στις ακόλουθες ζώνες μπορεί να αλιευθεί κατ’ ανώτατο όριο η κάτωθι ποσότητα:

    Νορβηγικά ύδατα της 4 (HAD/*04N-)

     

     

    Ένωση

     

    4 774 »·

     

     

    3)

    Στο παράρτημα I-Β, ο πίνακας αλιευτικών δυνατοτήτων για τον καπελάνο (Mallotus villosus) στα ύδατα της Γροιλανδίας των υποζωνών ICES 5 και 14 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

    «Είδος:

    Καπελάνος

    Mallotus villosus

    Ζώνη:

    Ύδατα Γροιλανδίας των 5 και 14

    (CAP/514GRN)

    Δανία

    Δεν έχει ακόμη καθοριστεί

     

    Αναλυτικό TAC

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

    Γερμανία

    Δεν έχει ακόμη καθοριστεί

     

    Σουηδία

    Δεν έχει ακόμη καθοριστεί

     

    Όλα τα κράτη μέλη

    Δεν έχει ακόμη καθοριστεί

    (1)

    Ένωση

    Δεν έχει ακόμη καθοριστεί

    (2) (3)

    Νορβηγία

    Δεν έχει ακόμη καθοριστεί

    (3)

    TAC

    Άνευ αντικειμένου

     

    (1)

    Η Δανία, η Γερμανία, και η Σουηδία μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ποσόστωση για “Όλα τα κράτη μέλη” μόνον αφού εξαντλήσουν τη δική τους ποσόστωση. Ωστόσο, τα κράτη μέλη που διαθέτουν περισσότερο από 10 % της ποσόστωσης της Ένωσης δεν έχουν πρόσβαση στην ποσόστωση για “Όλα τα κράτη μέλη”. Τα αλιεύματα που καταλογίζονται στην εν λόγω κοινή ποσόστωση αναφέρονται χωριστά (CAP/514GRN_AMS).

    (2)

    Η αλιεία μπορεί να αρχίσει όταν η Ένωση αποδεχθεί προσφορά για τέτοιες ποσοστώσεις από τις αρχές της Γροιλανδίας στο πλαίσιο της συμφωνίας σύμπραξης βιώσιμης αλιείας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφενός, και της κυβέρνησης της Γροιλανδίας και της κυβέρνησης της Δανίας, αφετέρου, και του πρωτοκόλλου εφαρμογής της (*1). Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα αλιεύματά τους δεν υπερβαίνουν την ποσότητα που λαμβάνουν από τις αρχές της Γροιλανδίας, αφού αφαιρεθούν οι ποσότητες που μεταφέρονται στη Νορβηγία.

    (3)

    Αλιευτική περίοδος από τις 15 Οκτωβρίου 2023 έως τις 15 Απριλίου 2024.

    Άρθρο 14

    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

    Κατά παρέκκλιση από το δεύτερο εδάφιο:

    α)

    το άρθρο 13 σημείο 1) εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου 2023 έως τις 31 Οκτωβρίου 2024·

    β)

    το άρθρο 13 σημείο 2) εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2023.

    Για το Συμβούλιο

    Η Πρόεδρος

    H. CREVITS


    (1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την κοινή αλιευτική πολιτική, την τροποποίηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1954/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 639/2004 και της απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 22).

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Ιουλίου 2016, για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα αποθέματα γάδου, ρέγγας και παπαλίνας της Βαλτικής Θάλασσας και για τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2187/2005 του Συμβουλίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1098/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 191 της 15.7.2016, σ. 1).

    (3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2009, περί θεσπίσεως κοινοτικού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, τροποποιήσεως των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 847/96, (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, (ΕΚ) αριθ. 811/2004, (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 2115/2005, (ΕΚ) αριθ. 2166/2005, (ΕΚ) αριθ. 388/2006, (ΕΚ) αριθ. 509/2007, (ΕΚ) αριθ. 676/2007, (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, (ΕΚ) αριθ. 1300/2008, (ΕΚ) αριθ. 1342/2008 και καταργήσεως των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1627/94 και (ΕΚ) αριθ. 1966/2006 (ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 1).

    (4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 847/96 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 1996, περί θεσπίσεως συμπληρωματικών όρων για την ετήσια διαχείριση των ΤΑC και των ποσοστώσεων (ΕΕ L 115 της 9.5.1996, σ. 3).

    (5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2023/194 του Συμβουλίου, της 30ής Ιανουαρίου 2023, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2023, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα και, για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα, καθώς και τον καθορισμό, για το 2023 και το 2024, των εν λόγω αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα αποθέματα ιχθύων βαθέων υδάτων (ΕΕ L 28 της 31.1.2023, σ. 1).

    (6)   ΕΕ L 149 της 30.4.2021, σ. 10.

    (7)  Απόφαση (ΕΕ) 2021/1875 του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2021, σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στο πλαίσιο των ετήσιων διαβουλεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για να συμφωνηθούν τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (ΕΕ L 378 της 26.10.2021, σ. 6).

    (8)   ΕΕ L 175 της 18.5.2021, σ. 3. Η Ένωση ενέκρινε τη συμφωνία σύμπραξης βιώσιμης αλιείας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφενός, και της κυβέρνησης της Γροιλανδίας και της κυβέρνησης της Δανίας, αφετέρου, και το πρωτόκολλο εφαρμογής της, με την απόφαση (ΕΕ) 2021/2043 του Συμβουλίου, της 18ης Νοεμβρίου 2021, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ένωσης, της συμφωνίας σύμπραξης στον τομέα της βιώσιμης αλιείας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφενός, και της κυβέρνησης της Γροιλανδίας και της κυβέρνησης της Δανίας, αφετέρου, και του πρωτοκόλλου εφαρμογής της (ΕΕ L 418 της 24.11.2021, σ. 1).

    (9)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 218/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2009, σχετικά με την υποβολή στατιστικών για τις ονομαστικές αλιεύσεις από τα κράτη μέλη που αλιεύουν στο Βορειοανατολικό Ατλαντικό (ΕΕ L 87 της 31.3.2009, σ. 70).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    TAC ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΩΣΙΑΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ TAC ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Οι πίνακες που ακολουθούν καθορίζουν τα TAC και τις ποσοστώσεις (σε τόνους βάρους ζωντανών αλιευμάτων, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά) ανά απόθεμα, καθώς και τα μέτρα που συνδέονται λειτουργικά με αυτά.

    Οι αναφορές σε αλιευτικές ζώνες είναι αναφορές σε ζώνες ICES.

    Τα ιχθυαποθέματα αναφέρονται σύμφωνα με την αλφαβητική σειρά των επιστημονικών ονομασιών των ειδών.

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, παρατίθεται ο ακόλουθος συγκριτικός πίνακας επιστημονικών και κοινών ονομασιών:

    Επιστημονική ονομασία

    Τριψήφιος αλφαβητικός κωδικός

    Κοινή ονομασία

    Clupea harengus

    HER

    Ρέγγα

    Gadus morhua

    COD

    Γάδος

    Pleuronectes platessa

    PLE

    Φασί Ατλαντικού

    Salmo salar

    SAL

    Σολομός του Ατλαντικού

    Sprattus sprattus

    SPR

    Παπαλίνα


    Πίνακας 1

    Είδος:

    Ρέγγα

     

    Ζώνη:

    Υποδιαιρέσεις 30-31

     

    Clupea harengus

     

     

    (HER/30/31.)

    Φινλανδία

     

    45 092

     

    Αναλυτικό TAC

    Σουηδία

     

    9 908

     

    Ένωση

     

    55 000

     

    TAC

     

    55 000

     


    Πίνακας 2

    Είδος:

    Ρέγγα

     

    Ζώνη:

    Υποδιαιρέσεις 22-24

     

    Clupea harengus

     

     

    (HER/3BC+24)

    Δανία

     

    110

    (1)

    Αναλυτικό TAC

    Γερμανία

     

    435

    (1)

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

    Φινλανδία

     

    0

    (1)

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

    Πολωνία

     

    103

    (1)

    Σουηδία

     

    140

    (1)

    Ένωση

     

    788

    (1)

    TAC

     

    788

    (1)

    (1)

    Αποκλειστικά για παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Δεν επιτρέπεται η κατευθυνόμενη αλιεία στο πλαίσιο της ποσόστωσης αυτής.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, οι αλιευτικές δραστηριότητες που διενεργούνται αποκλειστικά για τον σκοπό επιστημονικών ερευνών μπορούν να αφορούν τη ρέγγα υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται σε συμμόρφωση με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, η εν λόγω ποσόστωση επιτρέπεται για ενωσιακά αλιευτικά σκάφη συνολικού μήκους κάτω των 12 μέτρων, τα οποία αλιεύουν με απλάδια δίχτυα, δίχτυα εμπλοκής, καλαμίδια, δίχτυα-ενέδρες ή καθετές. Οι πλοίαρχοι των εν λόγω αλιευτικών σκαφών μεριμνούν ώστε η αλιευτική τους δραστηριότητα να μπορεί να ελέγχεται ανά πάσα στιγμή από τις αρχές ελέγχου του αρμόδιου κράτους μέλους.


    Πίνακας 3

    Είδος:

    Ρέγγα

     

    Ζώνη:

    Ενωσιακά ύδατα των υποδιαιρέσεων 25-27, 28.2, 29 και 32

     

    Clupea harengus

     

     

    (HER/3D-R30)

    Δανία

     

    888

     

    Αναλυτικό TAC

    Γερμανία

     

    235

     

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

    Εσθονία

     

    4 535

     

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

    Φινλανδία

     

    8 853

     

    Λετονία

     

    1 119

     

    Λιθουανία

     

    1 178

     

    Πολωνία

     

    10 057

     

    Σουηδία

     

    13 503

     

    Ένωση

     

    40 368

     

    TAC

     

    Άνευ αντικειμένου

     


    Πίνακας 4

    Είδος:

    Ρέγγα

     

    Ζώνη:

    Υποδιαίρεση 28.1

     

    Clupea harengus

     

     

    (HER/03D.RG)

    Εσθονία

     

    17 529

     

    Αναλυτικό TAC

    Λετονία

     

    20 430

     

    Εφαρμόζεται το άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού.

    Ένωση

     

    37 959

     

    TAC

     

    37 959

     


    Πίνακας 5

    Είδος:

    Γάδος

     

    Ζώνη:

    Ενωσιακά ύδατα των υποδιαιρέσεων 25-32

     

    Gadus morhua

     

     

    (COD/3DX32.)

    Δανία

     

    137

    (1)

    Προληπτικό TAC

    Γερμανία

     

    54

    (1)

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

    Εσθονία

     

    13

    (1)

    Φινλανδία

     

    10

    (1)

    Λετονία

     

    51

    (1)

    Λιθουανία

     

    33

    (1)

    Πολωνία

     

    159

    (1)

    Σουηδία

     

    138

    (1)

    Ένωση

     

    595

    (1)

    TAC

     

    Άνευ αντικειμένου

    (1)

    (1)

    Αποκλειστικά για παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Δεν επιτρέπεται η κατευθυνόμενη αλιεία στο πλαίσιο της ποσόστωσης αυτής.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, οι αλιευτικές δραστηριότητες που διενεργούνται αποκλειστικά για τον σκοπό επιστημονικών ερευνών μπορούν να αφορούν τον γάδο υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται σε συμμόρφωση με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241.


    Πίνακας 6

    Είδος:

    Γάδος

     

    Ζώνη:

    Υποδιαιρέσεις 22-24

     

    Gadus morhua

     

     

    (COD/3BC+24)

    Δανία

     

    148

    (1)

    Προληπτικό TAC

    Γερμανία

     

    73

    (1)

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

    Εσθονία

     

    3

    (1)

    Φινλανδία

     

    3

    (1)

    Λετονία

     

    12

    (1)

    Λιθουανία

     

    8

    (1)

    Πολωνία

     

    40

    (1)

    Σουηδία

     

    53

    (1)

    Ένωση

     

    340

    (1)

    TAC

     

    340

    (1)

    (1)

    Αποκλειστικά για παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Δεν επιτρέπεται η κατευθυνόμενη αλιεία στο πλαίσιο της ποσόστωσης αυτής.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, οι αλιευτικές δραστηριότητες που διενεργούνται αποκλειστικά για τον σκοπό επιστημονικών ερευνών μπορούν να αφορούν τον γάδο υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται σε συμμόρφωση με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241.


    Πίνακας 7

    Είδος:

    Φασί Ατλαντικού

     

    Ζώνη:

    Ενωσιακά ύδατα των υποδιαιρέσεων 22-32

     

    Pleuronectes platessa

     

     

    (PLE/3BCD-C)

    Δανία

     

    8 105

     

    Αναλυτικό TAC

    Γερμανία

     

    900

     

    Εφαρμόζεται το άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού.

    Πολωνία

     

    1 697

     

    Σουηδία

     

    611

     

    Ένωση

     

    11 313

     

    TAC

     

    11 313

     


    Πίνακας 8

    Είδος:

    Σολομός του Ατλαντικού

     

    Ζώνη:

    Ενωσιακά ύδατα των υποδιαιρέσεων 22-31

     

    Salmo salar

     

     

    (SAL/3BCD-F)

    Δανία

     

    11 183

    (1)(2)

    Αναλυτικό TAC

    Γερμανία

     

    1 244

    (1)(2)

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

    Εσθονία

     

    1 137

    (1)(2)(3)

    Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

    Φινλανδία

     

    13 945

    (1)(2)

    Λετονία

     

    7 113

    (1)(2)

    Λιθουανία

     

    836

    (1)(2)

    Πολωνία

     

    3 393

    (1)(2)

    Σουηδία

     

    15 116

    (1)(2)

    Ένωση

     

    53 967

    (1)(2)

    TAC

     

    Άνευ αντικειμένου

     

    (1)

    Εκφράζεται σε αριθμό ιχθύων.

    (2)

    Αποκλειστικά για παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Δεν επιτρέπεται η κατευθυνόμενη αλιεία στο πλαίσιο της ποσόστωσης αυτής.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, οι αλιευτικές δραστηριότητες που διενεργούνται αποκλειστικά για τον σκοπό επιστημονικών ερευνών μπορούν να αφορούν τον σολομό του Ατλαντικού υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται σε συμμόρφωση με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1241.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, η εν λόγω ποσόστωση επιτρέπεται για ενωσιακά αλιευτικά σκάφη στην υποδιαίρεση ICES 31 σε περιοχές εντός τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης κατά την περίοδο από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου.

    (3)

    Ειδικός όρος: κατ’ ανώτατο όριο στα ενωσιακά ύδατα της υποδιαίρεσης 32 (SAL/*3D32) μπορούν να αλιεύονται 450 δείγματα.


    Πίνακας 9

    Είδος:

    Σολομός του Ατλαντικού

     

    Ζώνη:

    Ενωσιακά ύδατα της υποδιαίρεσης 32

     

    Salmo salar

     

     

    (SAL/3D32.)

    Εσθονία

     

    1 040

    (1)

    Προληπτικό TAC

    Φινλανδία

     

    9 104

    (1)

    Ένωση

     

    10 144

    (1)

    TAC

     

    Άνευ αντικειμένου

     

    (1)

    Εκφράζεται σε αριθμό ιχθύων.


    Πίνακας 10

    Είδος:

    Παπαλίνα

     

    Ζώνη:

    Ενωσιακά ύδατα των υποδιαιρέσεων 22-32

     

    Sprattus sprattus

     

     

    (SPR/3BCD-C)

    Δανία

     

    19 827

     

    Αναλυτικό TAC

    Γερμανία

     

    12 561

     

    Εφαρμόζεται το άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού.

    Εσθονία

     

    23 024

     

     

    Φινλανδία

     

    10 379

     

    Λετονία

     

    27 807

     

    Λιθουανία

     

    10 059

     

    Πολωνία

     

    59 013

     

    Σουηδία

     

    38 330

     

    Ένωση

     

    201 000

     

    TAC

     

    Άνευ αντικειμένου

     


    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2638/oj

    ISSN 1977-0669 (electronic edition)


    Top