Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1465

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/1465 της Επιτροπής της 14ης Ιουλίου 2023 σχετικά με τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα τα οποία έχουν αντίκτυπο στην οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών γεωργικών προϊόντων

    C/2023/4854

    ΕΕ L 180 της 17.7.2023, p. 21–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/1465/oj

    17.7.2023   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 180/21


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/1465 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 14ης Ιουλίου 2023

    σχετικά με τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα τα οποία έχουν αντίκτυπο στην οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών γεωργικών προϊόντων

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 (1) του Συμβουλίου, και ιδίως το άρθρο 221 παράγραφος 1,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η πανδημία της Covid-19, οι επιπτώσεις της στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας και των γεωργικών εισροών από το φθινόπωρο του 2021 ασκούν πιέσεις στον γεωργικό τομέα. Οι τιμές των εισροών έχουν αυξηθεί σημαντικά σε όλους τους γεωργικούς τομείς. Το κόστος της ενέργειας και των λιπασμάτων παρουσίαζε σημαντική αύξηση ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών και γεω-οικονομικών εξελίξεων ακόμη και πριν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος επιδείνωσε την κατάσταση και επηρέασε περαιτέρω με εμφανώς αρνητικό τρόπο τις προσδοκίες της αγοράς.

    (2)

    Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο της ενέργειας και των λιπασμάτων στη συνολική ενδιάμεση ανάλωση αυξήθηκε σημαντικά το 2022, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται για τις εκμεταλλεύσεις με υπαίθριες καλλιέργειες και μόνιμες καλλιέργειες, και στις δύο περιπτώσεις λόγω της έκθεσής τους στο κόστος των λιπασμάτων. Οι τιμές των λιπασμάτων συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γεωργοί αντέδρασαν μειώνοντας τη χρήση λιπασμάτων με απροσδιόριστες ακόμη συνέπειες για τις αποδόσεις και την ποιότητα των τροφίμων και των ζωοτροφών.

    (3)

    Οι τιμές των λοιπών εισροών για τους γεωργούς και τις επιχειρήσεις της αλυσίδας τροφίμων, όπως, π.χ., τα προϊόντα φυτοπροστασίας και οι θεραπευτικές αγωγές για τα ζώα, τα μηχανήματα και οι συσκευασίες, αυξήθηκαν σύμφωνα με τον γενικό πληθωρισμό.

    (4)

    Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν επίσης το 2022 σε ένα πλαίσιο ανάκαμψης από την πανδημία της Covid-19 και σε κλίμα ανησυχίας σχετικά με την επάρκεια των παγκόσμιων αποθεμάτων στον απόηχο της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Παρά ταύτα, σε ορισμένους τομείς όπως οι τομείς των γαλακτοκομικών και των οπωροκηπευτικών ή ο αμπελοοινικός τομέας, οι υψηλές αυτές τιμές δεν ήταν σε θέση να αντισταθμίσουν τα επιδεινούμενα αποτελέσματα των επιχειρήσεων λόγω του υψηλότερου κόστους των εισροών.

    (5)

    Τον τελευταίο καιρό, οι τιμές για τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα όπως τα σιτηρά, οι ελαιούχοι σπόροι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι οίνοι καταγράφουν σημαντική πτώση. Σε ορισμένα κράτη μέλη και περιφέρειες, η κατάσταση είναι πλέον ιδιαίτερα δυσχερής καθώς η αναλογία μεταξύ των τιμών εισροών και των τιμών των γεωργικών προϊόντων παρουσιάζει επιδείνωση.

    (6)

    Τα αυξημένα κόστη για τους παραγωγούς πυροδότησαν υψηλές τιμές καταναλωτή για τα προϊόντα διατροφής ανά την Ένωση, γεγονός που είχε επιπτώσεις στην οικονομική προσιτότητα των τροφίμων. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων για τους καταναλωτές που υπερβαίνει το 15 % συνολικά στην Ένωση. Σε ορισμένα κράτη μέλη, το ύψος του προσεγγίζει το 40 %. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υψηλές τιμές επηρεάζουν το επίπεδο κατανάλωσης σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, όπως το κρέας, οι οίνοι ή τα οπωροκηπευτικά. Οι καταναλωτές στρέφονται σε λιγότερο ακριβά τρόφιμα και αποφεύγουν είδη όπως τα βιολογικά προϊόντα, οι οίνοι και τα τρόφιμα που προστατεύονται από ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις. Αυτές οι μετατοπίσεις της ζήτησης ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις αποδόσεις των επενδύσεων για τους παραγωγούς.

    (7)

    Σε ορισμένους γεωργικούς τομείς και σε ορισμένα κράτη μέλη, το γενικό αυτό πλαίσιο οικονομικής δυσχέρειας επιτείνουν οι επείγουσες προκλήσεις που ενδεχομένως καλείται να αντιμετωπίσει ο εκάστοτε τομέας.

    (8)

    Ασυνήθη έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν πρόσφατα σε περιφερειακό επίπεδο, μεταξύ αυτών ξηρασία (Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία) και πλημμύρες (Ιταλία), προκάλεσαν σημαντική ζημία στους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητά τους. Παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φαινόμενα αυτά εντάσσονται σε ένα γενικό πλαίσιο αυξανόμενων κινδύνων για τη γεωργία ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η έντασή τους ήταν πρωτοφανής.

    (9)

    Όσον αφορά τον τομέα των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν διάφορες παραγωγικές περιφέρειες της Ένωσης υποβαθμίζουν σημαντικά τις εαρινές και τις θερινές σοδειές, τόσο σε επίπεδο ποσότητας όσο και ποιότητας. Ο τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με πτώση των τιμών. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές των σιτηρών κατέγραψαν πτώση γύρω στο 40 %. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στους γεωργούς, καθώς τους τελευταίους μήνες πολλοί είχαν αγοράσει εισροές σε υψηλές τιμές και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με αγοραίες τιμές για τα προϊόντα τους που μόλις καλύπτουν, ή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν καλύπτουν καν, τα κόστη τους. Επιπλέον, ορισμένοι γεωργοί δεν μπόρεσαν να σπείρουν τους αγρούς τους λόγω των χαμηλών επιπέδων υγρασίας του εδάφους και της ανεπάρκειας αρδευτικού νερού, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής και των αποδόσεων. Αυτό έχει παρατηρηθεί κυρίως στην Τσεχία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κύπρο, τη Λετονία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.

    (10)

    Η κατάσταση στην αγορά των οπωροκηπευτικών είναι πολύ δυσχερής, λόγω του υψηλού πληθωρισμού που έχει αντίκτυπο στην κατανάλωση, η οποία εκτιμάται ότι έχει σημειώσει πτώση κατά τουλάχιστον 10 %, σε συνδυασμό και με το υψηλό ενεργειακό κόστος. Η ενέργεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα κόστους για την παραγωγή σε θερμοκήπια και για τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τη συγκομιδή. Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πιέσεις στα περιθώρια κέρδους τους παρά την αύξηση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων. Ο τομέας του λυκίσκου αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Η κατάσταση επηρεάζει αρκετά κράτη μέλη, και ιδίως το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τις Κάτω Χώρες, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία.

    (11)

    Στον ζωικό τομέα, οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών σε συνδυασμό με την τιμή της ενέργειας και τον γενικό πληθωρισμό προκαλούν σοβαρές δυσκολίες στους παραγωγούς. Παρά τα γενικώς ευνοϊκά επίπεδα τιμών για το βοδινό, το χοιρινό κρέας και τα πουλερικά, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κάλυψη του κόστους παραγωγής τους. Ο γαλακτοκομικός τομέας πλήττεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, καθώς οι τιμές έχουν αρχίσει να καταγράφουν σημαντική πτώση μετά τα υψηλά του τέλους του 2022. Επιπλέον, οι τιμές καταναλωτή για τα είδη διατροφής επηρεάζουν την καταναλωτική ζήτηση για προϊόντα ποιότητας, τα οποία αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του εισοδήματος των γεωργών στους συγκεκριμένους τομείς. Ο γαλακτοκομικός τομέας στη Λετονία και τη Λιθουανία αντιμετωπίζει μια ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση καθώς οι τιμές του γάλακτος σημείωσαν εκεί μεγαλύτερη πτώση απ’ ότι σε άλλα κράτη μέλη. Αλλά και στο Βέλγιο, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία, οι κτηνοτροφικοί τομείς βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με τις προαναφερθείσες δυσκολίες.

    (12)

    Η συρρίκνωση της ζήτησης λόγω πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγικών αγορών, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα της προσφοράς, πλήττουν ιδιαιτέρως τον αμπελοοινικό τομέα σε ορισμένες περιοχές, κυρίως όσον αφορά τους ερυθρούς και τους ροζέ οίνους. Η αβεβαιότητα στην αγορά οίνου τροφοδοτείται επίσης από το αυξανόμενο κόστος των εισροών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία πλήττονται ιδιαίτερα από την εξέλιξη αυτή.

    (13)

    Το προσωρινό μέτρο της απόσταξης κρίσης που θεσπίζεται στο άρθρο 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2023/1225 της Επιτροπής (2) το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να υλοποιούν εθνικά προγράμματα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, ενδέχεται να μην επαρκεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης λόγω του δημοσιονομικού περιορισμού των προγραμμάτων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους προκειμένου να ενισχύσουν τα κονδύλιά τους για τα εθνικά προγράμματα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα με σκοπό τη χρηματοδότηση περαιτέρω δράσεων απόσταξης υπό τις ίδιες απαιτήσεις επιλεξιμότητας και τους ίδιους όρους στήριξης, με εξαίρεση την καταληκτική ημερομηνία για την υλοποίηση η οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί για τις δράσεις που υλοποιούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού. Αν ένα κράτος μέλος επιλέξει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που προβλέπεται από τον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να διατίθεται επιπροσθέτως των χρηματοδοτικών κονδυλίων που ορίζονται στο παράρτημα VII του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) για τα οικονομικά έτη 2023 και 2024.

    (14)

    Οι τιμές εισροών που παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, η πτώση των τιμών των γεωργικών προϊόντων, καθώς και τα προβλήματα που πλήττουν ορισμένους τομείς και κράτη μέλη ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα ρευστότητας για τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, τα κράτη μέλη έχουν προσφύγει σε μέτρα κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των ενωσιακών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

    (15)

    Η Επιτροπή αποφάσισε να θεσπίσει δύο δέσμες μέτρων στήριξης έκτακτης ανάγκης για τη γεωργία υπέρ ορισμένων κρατών μελών με σκοπό την αποζημίωση των γεωργών στους τομείς των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων που πλήττονται περισσότερο: πρόκειται για τους εκτελεστικούς κανονισμούς (ΕΕ) 2023/739 (4) και (ΕΕ) 2023/1343 (5) της Επιτροπής που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πίεσης στις τιμές των προϊόντων στους εν λόγω τομείς. Η παρούσα τρίτη δέσμη μέτρων στήριξης έκτακτης ανάγκης αφορά γεωργούς σε άλλα κράτη μέλη οι οποίοι αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα τα οποία έχουν αντίκτυπο στη βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγής.

    (16)

    Θα πρέπει συνεπώς να εγκριθεί έκτακτο μέτρο ικανό να συμβάλει στην αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί και στην αποτροπή της ταχείας υποβάθμισης της παραγωγής στα κράτη μέλη που δεν εμπίπτουν στους δικαιούχους των δύο πρόσφατων δεσμών μέτρων στήριξης της γεωργίας όπως θεσπίζονται με τους εκτελεστικούς κανονισμούς (ΕΕ) 2023/739 και (ΕΕ) 2023/1343.

    (17)

    Οι δυσκολίες που αναφέρθηκαν αποτελούν ειδικά προβλήματα κατά την έννοια του άρθρου 221 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013. Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν εύκολα με τη λήψη μέτρων δυνάμει των άρθρων 219 ή 220 του εν λόγω κανονισμού. Η κατάσταση δεν συνδέεται ειδικά με υφιστάμενη διατάραξη της αγοράς ή με συγκεκριμένη απειλή, ούτε με μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης ζωονόσων ή του κλονισμού της εμπιστοσύνης των καταναλωτών λόγω κινδύνων για τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων ή των φυτών.

    (18)

    Τα ποσά που διατίθενται στα δικαιούχα κράτη μέλη θα πρέπει να καθοριστούν λαμβανομένου ιδίως υπόψη του αντίστοιχου βάρους τους στον γεωργικό τομέα της Ένωσης, με βάση τα καθαρά ανώτατα όρια για τις άμεσες ενισχύσεις που ορίζονται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6). Όσον αφορά τα ποσά για την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτά τα κράτη μέλη είναι εκείνα που επλήγησαν περισσότερο από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Όσον αφορά τα ποσά για τη Λετονία και τη Λιθουανία, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στον γαλακτοκομικό τομέα.

    (19)

    Τα δικαιούχα κράτη μέλη θα πρέπει να διανείμουν την ενίσχυση αξιοποιώντας τους πιο αποτελεσματικούς διαύλους βάσει αντικειμενικών και αμερόληπτων κριτηρίων που θα λαμβάνουν υπόψη την έκταση των δυσχερειών και της οικονομικής ζημίας που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες γεωργοί. Θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι γεωργοί θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης και να αποφύγουν στρεβλώσεις της αγοράς ή του ανταγωνισμού.

    (20)

    Δεδομένου ότι τα ποσά που θα διατεθούν στα δικαιούχα κράτη μέλη θα αντιμετωπίζουν μόνον μερικώς τις οικονομικές δυσχέρειες των γεωργών, θα πρέπει να επιτραπεί στα εν λόγω κράτη μέλη να χορηγήσουν πρόσθετη εθνική στήριξη στους παραγωγούς, υπό τους όρους και εντός των προθεσμιών που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

    (21)

    Προκειμένου να παρασχεθεί στα δικαιούχα κράτη μέλη η ευελιξία να διανείμουν την ενίσχυση όπως απαιτούν οι συνθήκες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι πληγέντες γεωργοί, τα εν λόγω κράτη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα σώρευσης της ενίσχυσης με άλλη στήριξη που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς υπεραντιστάθμιση των γεωργών.

    (22)

    Προκειμένου να αποφευχθεί η υπεραντιστάθμιση, τα δικαιούχα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη στήριξη που χορηγείται στο πλαίσιο άλλων εθνικών ή ενωσιακών μέσων στήριξης ή ιδιωτικών καθεστώτων ώστε να αντιμετωπιστεί η προκληθείσα οικονομική ζημία.

    (23)

    Δεδομένου ότι η ενίσχυση που παρέχει η Ένωση καθορίζεται σε ευρώ, είναι αναγκαίο, για την εξασφάλιση ενιαίας και ταυτόχρονης εφαρμογής, να καθοριστεί ημερομηνία για τη μετατροπή του ποσού που χορηγείται στα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως εθνικό τους νόμισμα, όπως στην περίπτωση της Τσεχίας, της Δανίας και της Σουηδίας. Δεδομένου ότι ο παρών κανονισμός δεν προβλέπει προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης, είναι σκόπιμο να θεωρηθεί, για τους σκοπούς του άρθρου 30 παράγραφος 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127 της Επιτροπής (7), η ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού ως γενεσιουργός αιτία της συναλλαγματικής ισοτιμίας όσον αφορά τα ποσά που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

    (24)

    Για δημοσιονομικούς λόγους, η Ένωση θα πρέπει να χρηματοδοτεί τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται τα δικαιούχα κράτη μέλη μόνον εφόσον οι δαπάνες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί εντός συγκεκριμένης προθεσμίας επιλεξιμότητας. Η στήριξη για το εν λόγω έκτακτο μέτρο θα πρέπει συνεπώς να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.

    (25)

    Τα δικαιούχα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Ένωση να ελέγξει την αποτελεσματικότητα του μέτρου που θεσπίζεται με τον παρόντα κανονισμό.

    (26)

    Για να εξασφαλιστεί ότι οι γεωργοί θα λάβουν ενίσχυση το ταχύτερο δυνατόν, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα δικαιούχα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τον παρόντα κανονισμό χωρίς καθυστέρηση. Συνεπώς, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    (27)

    Το μέτρο που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνο με τη γνώμη της επιτροπής για την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Διατίθεται ενωσιακή ενίσχυση συνολικού ύψους 330 000 000 EUR στο Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την παροχή έκτακτης στήριξης στους γεωργούς, υπό τους όρους που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

    2.   Τα κράτη μέλη που αναφέρονται στην παράγραφο 1 χρησιμοποιούν τα ποσά που προβλέπονται στο άρθρο 3 για τη θέσπιση μέτρων που αποσκοπούν στην αποζημίωση των γεωργών στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο –όπως ο κτηνοτροφικός τομέας, ο τομέας των οπωροκηπευτικών, ο αμπελοοινικός τομέας και ο τομέας των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων– για την προκληθείσα οικονομική ζημία που έχει αντίκτυπο στην οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών γεωργικών προϊόντων.

    3.   Τα μέτρα λαμβάνονται βάσει αντικειμενικών και αμερόληπτων κριτηρίων τα οποία λαμβάνουν υπόψη την οικονομική ζημία που υφίστανται οι πληγέντες γεωργοί και διασφαλίζουν ότι οι προκύπτουσες ενισχύσεις δεν προκαλούν στρέβλωση της αγοράς ή του ανταγωνισμού.

    4.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, όταν οι γεωργοί δεν είναι οι άμεσοι δικαιούχοι των πληρωμών της Ένωσης, το οικονομικό όφελος της ενωσιακής ενίσχυσης μετακυλίεται σε αυτούς εξ ολοκλήρου.

    5.   Οι δαπάνες των κρατών μελών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 σε σχέση με τις πληρωμές για τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 είναι επιλέξιμες για ενωσιακή ενίσχυση μόνον αν οι εν λόγω πληρωμές πραγματοποιηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.

    6.   Για τους σκοπούς του άρθρου 30 παράγραφος 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/127, η γενεσιουργός αιτία της συναλλαγματικής ισοτιμίας όσον αφορά τα ποσά που καθορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού είναι η έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

    7.   Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι δυνατόν να σωρευτούν με άλλη στήριξη που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Άρθρο 2

    1.   Τα αναφερόμενα στο άρθρο 1 παράγραφος 1 κράτη μέλη που υλοποιούν εθνικά προγράμματα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τα χρηματοδοτικά κονδύλια που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού για τη χρηματοδότηση προσωρινού μέτρου απόσταξης κρίσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2023/1225 υπό τις εκεί προβλεπόμενες απαιτήσεις και όρους, με εξαίρεση το άρθρο 1 παράγραφος 2 και το άρθρο 6 πρώτο εδάφιο.

    2.   Οι δράσεις απόσταξης που χρηματοδοτούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού είναι δυνατό να υλοποιηθούν το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση, τα άρθρα 39 έως 54 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 καθώς και τα άρθρα 4 παράγραφος 1 στοιχείο β), το άρθρο 5, το άρθρο 7 παράγραφος 3, το άρθρο 17, τα άρθρα 40 έως 43 και τα άρθρα 51, 52, 54, 59, 63 και 65 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8) συνεχίζουν να εφαρμόζονται στις εν λόγω δράσεις και στις αντίστοιχες πληρωμές. Κατά τον ίδιο τρόπο, τα άρθρα 1 και 2, το άρθρο 43, τα άρθρα 48 έως 54 και το άρθρο 56 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1149 της Επιτροπής (9), καθώς και τα άρθρα 1, 2 και 3, τα άρθρα 19 έως 23, τα άρθρα 25 έως 31, το άρθρο 32 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο και τα άρθρα 33 έως 40 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/1150 της Επιτροπής (10) συνεχίζουν να εφαρμόζονται κατ’ αναλογία. Επιπροσθέτως, το άρθρο 5, το άρθρο 11 παράγραφος 1, δεύτερο εδάφιο, και τα άρθρα 12 και 13 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014 της Επιτροπής (11) συνεχίζουν να εφαρμόζονται στις αναληφθείσες δαπάνες και στις πληρωμές που πραγματοποιούνται για τις εν λόγω εργασίες απόσταξης.

    3.   Οι δράσεις απόσταξης που χρηματοδοτούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού υλοποιούνται εγκαίρως προκειμένου να είναι εφικτές οι πληρωμές σύμφωνα με την ημερομηνία επιλεξιμότητας για τις πληρωμές όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 5.

    4.   Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν πρόσθετη εθνική ενίσχυση για τις δράσεις απόσταξης που χρηματοδοτούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού με ανώτατο όριο το 200 % σύμφωνα με την πρόσθετη εθνική ενίσχυση που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 2.

    5.   Η ενωσιακή χρηματοδοτική στήριξη για δράσεις απόσταξης που χρηματοδοτούνται βάσει της παραγράφου 1 θεωρείται χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης για το οικονομικό έτος στο οποίο καταβάλλονται οι πληρωμές από τα κράτη μέλη.

    Άρθρο 3

    1.   Η δαπάνη της Ένωσης σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 δεν υπερβαίνει το συνολικό ποσό των:

    α)

    3 912 118 EUR για το Βέλγιο·

    β)

    6 862 150 EUR για την Τσεχία·

    γ)

    6 352 520 EUR για τη Δανία·

    δ)

    35 767 119 EUR για τη Γερμανία·

    ε)

    1 722 597 EUR για την Εσθονία·

    στ)

    9 529 841 EUR για τη Ιρλανδία·

    ζ)

    15 773 591 EUR για την Ελλάδα·

    η)

    81 082 911 EUR για την Ισπανία·

    θ)

    53 100 820 EUR για τη Γαλλία·

    ι)

    3 371 029 EUR για την Κροατία·

    ια)

    60 547 380 EUR για την Ιταλία·

    ιβ)

    574 358 EUR για την Κύπρο·

    ιγ)

    6 796 780 EUR για τη Λετονία·

    ιδ)

    10 660 962 EUR για τη Λιθουανία·

    ιε)

    462 680 EUR για το Λουξεμβούργο·

    ιστ)

    240 896 EUR για τη Μάλτα·

    ιζ)

    4 995 081 EUR για τις Κάτω Χώρες·

    ιη)

    5 529 091 EUR για την Αυστρία·

    ιθ)

    11 619 548 EUR για την Πορτογαλία·

    κ)

    1 234 202 EUR για την Σλοβενία·

    κα)

    4 269 959 EUR για τη Φινλανδία·

    κβ)

    5 594 367 EUR για την Σουηδία.

    2.   Τα κράτη μέλη που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 μπορούν να χορηγούν πρόσθετη εθνική ενίσχυση για τα μέτρα που λαμβάνονται δυνάμει του άρθρου 1 παράγραφος 2 με ανώτατο όριο το 200 % του αντίστοιχου ποσού που καθορίζεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, βάσει αντικειμενικών και αμερόληπτων κριτηρίων, υπό τον όρο ότι οι προκύπτουσες πληρωμές δεν προκαλούν καμία στρέβλωση της αγοράς ή του ανταγωνισμού, ή υπεραντιστάθμιση.

    3.   Τα αναφερόμενα στο άρθρο 1 παράγραφος 1 κράτη μέλη και εκείνα που χρησιμοποιούν τα χρηματοδοτικά τους κονδύλια για τη χρηματοδότηση του αναφερόμενου στο άρθρο 2 παράγραφος 1 προσωρινού μέτρου απόσταξης κρίσης καταβάλλουν την πρόσθετη στήριξη που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου και στο άρθρο 2 παράγραφος 4, αντίστοιχα, έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.

    Άρθρο 4

    Προκειμένου να αποφευχθεί η υπεραντιστάθμιση κατά τη χορήγηση στήριξης δυνάμει του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 λαμβάνουν υπόψη τη στήριξη που χορηγείται στο πλαίσιο άλλων εθνικών ή ενωσιακών μέσων στήριξης ή ιδιωτικών καθεστώτων ώστε να αντιμετωπιστεί η προκληθείσα οικονομική ζημία.

    Άρθρο 5

    1.   Χωρίς καθυστέρηση και το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, τα κράτη μέλη που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 κοινοποιούν στην Επιτροπή τα ακόλουθα, σε σχέση με τα μέτρα που υλοποιούνται βάσει του άρθρου 1:

    α)

    περιγραφή των μέτρων που πρόκειται να λάβουν·

    β)

    τα κριτήρια που χρησιμοποιούν για τον προσδιορισμό των μεθόδων χορήγησης της ενίσχυσης και το σκεπτικό για τη διανομή της ενίσχυσης στους γεωργούς·

    γ)

    τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο των μέτρων για την αποζημίωση των γεωργών από την οικονομική ζημία·

    δ)

    τις ενέργειες που ανέλαβαν για τον έλεγχο της επίτευξης του επιδιωκόμενου αντίκτυπου των μέτρων·

    ε)

    τις ενέργειες που ανέλαβαν για την αποτροπή της στρέβλωσης του ανταγωνισμού και της υπεραντιστάθμισης·

    στ)

    τις προβλέψεις για τις πληρωμές των δαπανών της Ένωσης κατανεμημένες ανά μήνα έως τις 31 Ιανουαρίου 2024·

    ζ)

    το ύψος της πρόσθετης στήριξης που χορήγησαν σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2·

    η)

    τα μέτρα που λαμβάνονται για τον έλεγχο της επιλεξιμότητας των γεωργών και για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.

    2.   Το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου 2024, τα κράτη μέλη που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 και στο άρθρο 2 παράγραφος 1 κοινοποιούν στην Επιτροπή τα συνολικά ποσά που καταβλήθηκαν ανά μέτρο —κατά περίπτωση, κατανεμημένα ανά ενωσιακή ενίσχυση και ανά πρόσθετη εθνική ενίσχυση— καθώς και τον αριθμό και το είδος των δικαιούχων και την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του μέτρου.

    Άρθρο 6

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 14 Ιουλίου 2023.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

    (2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2023/1225 της Επιτροπής, της 22ας Ιουνίου 2023, σχετικά με προσωρινά έκτακτα μέτρα παρέκκλισης από ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της διαταραχής της αγοράς στον αμπελοοινικό τομέα σε ορισμένα κράτη μέλη και παρέκκλισης από τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2016/1149 της Επιτροπής (ΕΕ L 160 της 26.6.2023, σ. 12).

    (3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων που πρέπει να καταρτίζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ) και να χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 (ΕΕ L 435 της 6.12.2021, σ. 1).

    (4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/739 της Επιτροπής της 4ης Απριλίου 2023 σχετικά με τη λήψη μέτρου στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους τομείς των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων στη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία (ΕΕ L 96 της 5.4.2023, σ. 80).

    (5)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/1343 της Επιτροπής, της 30ής Ιουνίου 2023, σχετικά με τη λήψη μέτρου στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους τομείς των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία (ΕΕ L 168 της 3.7.2023, σ. 22).

    (6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 637/2008 και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 608).

    (7)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/127 της Επιτροπής, της 7ης Δεκεμβρίου 2021, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με κανόνες για τους οργανισμούς πληρωμών και άλλους οργανισμούς, τη δημοσιονομική διαχείριση, την εκκαθάριση λογαριασμών, τις εγγυήσεις και τη χρήση του ευρώ (ΕΕ L 20 της 31.1.2022, σ. 95).

    (8)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 352/78, (ΕΚ) αριθ. 165/94, (ΕΚ) αριθ. 2799/98, (ΕΚ) αριθ. 814/2000, (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 και (ΕΚ) αριθ. 485/2008 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 549).

    (9)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/1149 της Επιτροπής, της 15ης Απριλίου 2016, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα εθνικά προγράμματα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 555/2008 της Επιτροπής (ΕΕ L 190 της 15.7.2016, σ. 1).

    (10)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1150 της Επιτροπής, της 15ης Απριλίου 2016, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα εθνικά προγράμματα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα (ΕΕ L 190 της 15.7.2016, σ. 23).

    (11)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 907/2014 της Επιτροπής, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους οργανισμούς πληρωμών και άλλους οργανισμούς, τη δημοσιονομική διαχείριση, την εκκαθάριση λογαριασμών, τις εγγυήσεις και τη χρησιμοποίηση του ευρώ (ΕΕ L 255 της 28.8.2014, σ. 18).


    Top