Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022H2337

    Σύσταση (ΕΕ) 2022/2337 της Επιτροπής της 28ης Νοεμβρίου 2022 σχετικά με τον ευρωπαϊκό κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών

    C/2022/8472

    ΕΕ L 309 της 30.11.2022, p. 12–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2022/2337/oj

    30.11.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 309/12


    ΣΫΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2022/2337 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 28ης Νοεμβρίου 2022

    σχετικά με τον ευρωπαϊκό κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Με τη σύσταση 2003/670/ΕΚ της Επιτροπής, της 19ης Σεπτεμβρίου 2003, σχετικά με τον ευρωπαϊκό κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών (1), η Επιτροπή συνέστησε στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων με στόχο την επικαιροποίηση και τη βελτίωση των διαφόρων πτυχών των πολιτικών τους που αφορούν τις επαγγελματικές ασθένειες. Τα μέτρα αυτά αφορούν την αναγνώριση, την αποζημίωση και την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, τον καθορισμό εθνικών στόχων για τη μείωση των επαγγελματικών ασθενειών, τη δήλωση και καταγραφή των περιστατικών επαγγελματικών ασθενειών, τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την επιδημιολογία των ασθενειών, την προώθηση της έρευνας στον τομέα των παθήσεων που συνδέονται με την επαγγελματική δραστηριότητα, τη βελτίωση της διάγνωσης των επαγγελματικών ασθενειών, τη διάδοση στατιστικών και επιδημιολογικών δεδομένων σχετικά με τις επαγγελματικές ασθένειες και την προώθηση της ενεργού συμβολής των εθνικών συστημάτων δημόσιας υγείας και υγειονομικής περίθαλψης στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών.

    (2)

    Η επιδημική έξαρση της νόσου COVID-19 έχει επηρεάσει όλα τα κράτη μέλη από τις αρχές του 2020, προκαλώντας σημαντικές διαταραχές σε όλους τους τομείς και τις υπηρεσίες και πλήττοντας την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Σήμερα, η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ όσον αφορά τη νόσο COVID-19 έχει βελτιωθεί, κυρίως χάρη στην ευρεία διαθεσιμότητα εμβολίων, αλλά παραμένει δύσκολη, ιδίως ενόψει πιθανών νέων κυμάτων COVID-19 και της εμφάνισης παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2, καθώς και των περιστατικών μακράς COVID.

    (3)

    Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή, μεταξύ άλλων μέτρων, ανακοίνωσε, στην ανακοίνωσή της με τίτλο «στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία κατά την περίοδο 2021-2027 – Ασφάλεια και υγεία στην εργασία σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο εργασίας» (2) (στο εξής: στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ), ότι θα επικαιροποιήσει τη σύσταση 2003/670/ΕΚ της Επιτροπής, ώστε να συμπεριλάβει τη νόσο COVID-19, με σκοπό την προώθηση της αναγνώρισης της νόσου COVID-19 ως επαγγελματικής ασθένειας από τα κράτη μέλη και την προώθηση της σύγκλισης.

    (4)

    Μετά την έγκριση του στρατηγικού πλαισίου της ΕΕ, η συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια και την υγεία στον χώρο εργασίας (ACSH) συγκρότησε ειδική ομάδα εργασίας με εντολή να καταρτίσει σχέδιο γνωμοδότησης προς έγκριση από την ACSH σχετικά με το θέμα της επικαιροποίησης της σύστασης 2003/670/ΕΚ, ώστε να συμπεριληφθεί η νόσος COVID-19. Στις 18 Μαΐου 2022 η ACSH εξέδωσε τη σχετική γνωμοδότηση, η οποία συνιστά τη συμπερίληψη της νόσου COVID-19 στο παράρτημα I της σύστασης 2003/670/ΕΚ, με την προσθήκη νέας καταχώρισης αριθ. 408 σχετικά με τη νόσο COVID-19 που προσβάλλει το προσωπικό το οποίο εργάζεται στους τομείς της πρόληψης ασθενειών, της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής μέριμνας, καθώς και στην παροχή κατ’ οίκον βοήθειας ή, σε πλαίσιο πανδημίας, σε τομείς όπου εκδηλώνεται επιδημική έξαρση σε δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος μόλυνσης.

    (5)

    Η παρούσα σύσταση λαμβάνει υπόψη τη γνώμη της ACSH και εισάγει τη νόσο COVID-19 στο παράρτημα I της σύστασης. Ο όρος «υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική μέριμνα» θα πρέπει να νοείται ως αναφερόμενος στις οικονομικές δραστηριότητες που εμπίπτουν στον τομέα Π της στατιστικής ταξινόμησης της NACE αναθ. 2 (3). Όσον αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες εκτός από εκείνες που εμπίπτουν στον τομέα Π της στατιστικής ταξινόμησης NACE αναθ. 2, οι προϋποθέσεις που καθορίζονται, δηλαδή η ύπαρξη «πλαισίου πανδημίας» και η ύπαρξη «επιδημικής έξαρσης σε δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος μόλυνσης», θα πρέπει να νοούνται σωρευτικά. Εν προκειμένω, ως «πλαίσιο πανδημίας» θα πρέπει να νοείται η περίπτωση κατά την οποία αρμόδιοι διεθνείς φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κηρύσσουν παγκόσμια πανδημία για ορισμένες επιδημικές εξάρσεις νόσων. Η «επιδημική έξαρση» κατά την έννοια της νέας διάταξης της σύστασης θα πρέπει να ορίζεται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή πρακτική. «Αποδεδειγμένος» κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει σε δραστηριότητες για τις οποίες, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή πρακτική, έχει αποδειχθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ της εργασίας στις εν λόγω δραστηριότητες και της αυξημένης έκθεσης στον SARS-CoV-2.

    (6)

    Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας και λαμβανομένων υπόψη των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων της ΕΕ και των κρατών μελών στους τομείς της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής πολιτικής βάσει των Συνθηκών, ο καθορισμός των μέτρων δημόσιας υγείας που πρέπει να λαμβάνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ισχύουν για τους χώρους εργασίας και τις εταιρείες, καθώς και η διαπίστωση της ύπαρξης επιδημικής έξαρσης σε δραστηριότητες στις οποίες είναι αποδεδειγμένος ο κίνδυνος μόλυνσης, θα πρέπει να εναπόκεινται στα κράτη μέλη, τα οποία ενεργούν σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ληφθεί ιδίως υπόψη ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ 2020/0322(COD)] (4).

    (7)

    Η έκθεση της Eurostat του 2021 με τίτλο «Possibility of recognising COVID-19 as being of occupational origin at national level in EU and EFTA countries» (δυνατότητα αναγνώρισης της νόσου COVID-19 ως ασθένειας επαγγελματικής προέλευσης σε εθνικό επίπεδο στις χώρες της ΕΕ και της ΕΖΕΣ) (5) δείχνει ότι τα περισσότερα κράτη μέλη αναγνωρίζουν τη νόσο COVID-19 ως επαγγελματική ασθένεια ή ως εργατικό ατύχημα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε εθνικό επίπεδο.

    (8)

    Μολονότι η αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών συνδέεται στενά με τον σχεδιασμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, ο οποίος εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, η Επιτροπή προωθεί την αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών που απαριθμούνται στον ευρωπαϊκό κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών από τα κράτη μέλη. Εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις επαγγελματικές ασθένειες, όπως αναφέρεται στο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ. Σύμφωνα με τις γενικές αρχές της πρόληψης που αποτελούν τον πυρήνα της οδηγίας-πλαισίου του 1989 για την ασφάλεια και την υγεία κατά την εργασία (6) και τις σχετικές οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια κατά την εργασία, η παρούσα σύσταση θα πρέπει να αποτελέσει βασικό μέσο για την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών σε επίπεδο ΕΕ. Επιπλέον, είναι επίσης σημαντικό να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι που έχουν προσβληθεί, ιδίως από τη νόσο COVID-19, και οι οικογένειες που έχουν χάσει μέλη τους εξαιτίας της έκθεσης στον ιό κατά την εργασία.

    (9)

    Σύμφωνα με το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κληθούν να εξασφαλίσουν την ενεργό συμμετοχή όλων των παραγόντων, ιδίως των κοινωνικών εταίρων, στην ανάπτυξη μέτρων για την αποτελεσματική πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών.

    (10)

    Το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ αναφέρεται στην ανάγκη για μια ενισχυμένη βάση τεκμηρίωσης για την υποστήριξη της θέσπισης νομοθεσίας και της χάραξης πολιτικής, καθώς και στην ανάγκη για έρευνα και συλλογή δεδομένων, τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ως προϋπόθεση για την πρόληψη των ασθενειών και των ατυχημάτων που σχετίζονται με την εργασία. Η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ανάλυσης και της πρόληψης σε ολόκληρη την ΕΕ.

    (11)

    Η σύσταση προς τα κράτη μέλη να διαβιβάζουν στην Επιτροπή και να θέτουν στη διάθεση των ενδιαφερόμενων μερών στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα για τις επαγγελματικές ασθένειες που αναγνωρίζονται σε εθνικό επίπεδο παραμένει επίκαιρη, λαμβανομένου υπόψη του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1338/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7), καθώς και υπό το πρίσμα των εξελίξεων που συνδέονται με τις πιλοτικές εργασίες για τις ευρωπαϊκές στατιστικές για τις επαγγελματικές ασθένειες (EODS).

    (12)

    Καθήκον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, που ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/126 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8), είναι, μεταξύ άλλων, η παροχή στα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης, καθώς και στα κράτη μέλη, των αντικειμενικών τεχνικών, επιστημονικών και οικονομικών πληροφοριών που είναι διαθέσιμες και της εξειδικευμένης εμπειρογνωσίας που απαιτούνται για τη χάραξη και την εφαρμογή εύλογων και αποτελεσματικών πολιτικών προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, καθώς και η συλλογή, η ανάλυση και η διάδοση τεχνικών, επιστημονικών και οικονομικών πληροφοριών στα κράτη μέλη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός θα πρέπει να διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στις ανταλλαγές πληροφοριών, εμπειριών και ορθών πρακτικών σχετικά με την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών.

    (13)

    Τα εθνικά συστήματα υγείας και υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο στην καλύτερη πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, κυρίως με την αύξηση της ευαισθητοποίησης του ιατρικού προσωπικού για τη βελτίωση των γνώσεων και της διάγνωσης των εν λόγω ασθενειών.

    (14)

    Με βάση τις ανωτέρω εκτιμήσεις και λαμβανομένου υπόψη, αφενός, του γεγονότος ότι η συμπερίληψη της νόσου COVID-19 στο παράρτημα I της παρούσας σύστασης επείγει, ιδίως υπό το πρίσμα των πιθανών νέων κυμάτων COVID-19 και της εμφάνισης παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2, και, αφετέρου, του γεγονότος ότι η σύσταση 2003/670/ΕΚ παραμένει σε μεγάλο βαθμό επίκαιρη και κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό, η παρούσα σύσταση θα πρέπει να συμπεριλάβει τη νόσο COVID-19 στο παράρτημα I και να επαναλάβει το περιεχόμενο της σύστασης 2003/670/ΕΚ, με την επιφύλαξη περαιτέρω επικαιροποιήσεων της παρούσας σύστασης σε μεταγενέστερο στάδιο,

    ΣΥΝΙΣΤΑ:

    Άρθρο 1

    Υπό την επιφύλαξη ευνοϊκότερων εθνικών νομοθετικών ή κανονιστικών διατάξεων, η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη τα εξής:

    1.

    να εισαγάγουν το συντομότερο δυνατό στις νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις τους σχετικά με τις ασθένειες που επιστημονικά αναγνωρίζονται ως επαγγελματικές για τις οποίες μπορεί να θεμελιωθεί δικαίωμα αποζημίωσης και πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο λήψης προληπτικών μέτρων, τον ευρωπαϊκό κατάλογο του παραρτήματος I·

    2.

    να αναλάβουν να εισαγάγουν στις νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις τους το δικαίωμα αποζημίωσης λόγω επαγγελματικών ασθενειών στους εργαζόμενους οι οποίοι υποφέρουν από πάθηση που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο του παραρτήματος I, αλλά της οποίας είναι δυνατόν να αποδειχθούν η προέλευση και ο επαγγελματικός χαρακτήρας, ιδίως αν η πάθηση περιλαμβάνεται στο παράρτημα II·

    3.

    να αναπτύξουν και να βελτιώσουν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης των επαγγελματικών ασθενειών οι οποίες αναφέρονται στον ευρωπαϊκό κατάλογο του παραρτήματος I, να προωθήσουν την ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερομένων, πραγματοποιώντας, όταν αυτό είναι αναγκαίο, ανταλλαγές πληροφοριών, εμπειριών, και ορθών πρακτικών μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία·

    4.

    να ορίσουν εθνικούς ποσοτικούς στόχους για τη μείωση του ποσοστού αναγνωρισμένων επαγγελματικών ασθενειών, και, κατά προτεραιότητα, εκείνων που αναφέρονται στο παράρτημα I του ευρωπαϊκού καταλόγου·

    5.

    να εξασφαλίσουν τη δήλωση όλων των περιστατικών επαγγελματικών ασθενειών, να καταστήσουν σταδιακά συμβατές τις στατιστικές τους για τις επαγγελματικές ασθένειες με τον ευρωπαϊκό κατάλογο του παραρτήματος I, σύμφωνα με τις υπό εξέλιξη εργασίες σχετικά με το σύστημα εναρμόνισης των ευρωπαϊκών στατιστικών για τις επαγγελματικές ασθένειες, έτσι ώστε για κάθε περιστατικό επαγγελματικής ασθένειας να υπάρχουν πληροφορίες ως προς τον παράγοντα ή το αίτιο που την προκάλεσε, την ιατρική διάγνωση και το φύλο του ασθενούς·

    6.

    να καθιερώσουν ένα σύστημα συλλογής πληροφοριών ή δεδομένων σχετικά με την επιδημιολογία των ασθενειών που περιέχονται στο παράρτημα II ή κάθε άλλης ασθένειας επαγγελματικού χαρακτήρα·

    7.

    να προωθήσουν την έρευνα στον τομέα των παθήσεων που συνδέονται με την επαγγελματική δραστηριότητα, ιδίως δε των παθήσεων που περιέχονται στο παράρτημα II και των διαταραχών ψυχοκοινωνικής φύσης·

    8.

    να εξασφαλίσουν ευρεία διάδοση των εγγράφων που βοηθούν στη διάγνωση των επαγγελματικών ασθενειών οι οποίες περιλαμβάνονται στους εθνικούς καταλόγους τους, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τις βοηθητικές σημειώσεις για τη διάγνωση των επαγγελματικών ασθενειών που δημοσίευσε η Επιτροπή·

    9.

    να διαβιβάσουν στην Επιτροπή τα στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τις αναγνωρισμένες επαγγελματικές ασθένειες σε εθνικό επίπεδο και να εξασφαλίσουν ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά, ιδίως μέσω του δικτύου πληροφοριών που δημιούργησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία·

    10.

    να προωθήσουν ενεργό συμβολή των εθνικών συστημάτων υγείας στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, ιδίως με την αύξηση της ευαισθητοποίησης του ιατρικού προσωπικού για τη βελτίωση των γνώσεων και της διάγνωσης των ασθενειών αυτών.

    Άρθρο 2

    Τα κράτη μέλη ορίζουν τα κριτήρια αναγνώρισης κάθε επαγγελματικής ασθένειας σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία ή πρακτική.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα σύσταση αντικαθιστά τη σύσταση 2003/670/ΕΚ.

    Άρθρο 4

    Τα κράτη μέλη καλούνται να ενημερώσουν την Επιτροπή για τα μέτρα που έλαβαν ή σκοπεύουν να λάβουν σε σχέση με τη νέα καταχώριση αριθ. 408 της παρούσας σύστασης, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Τα κράτη μέλη καλούνται να ενημερώνουν την Επιτροπή κάθε φορά που λαμβάνονται νέα μέτρα σε σχέση με την εφαρμογή της παρούσας σύστασης.

    Βρυξέλλες, 28 Νοεμβρίου 2022.

    Για την Επιτροπή

    Nicolas SCHMIT

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)   ΕΕ L 238 της 25.9.2003, σ. 28.

    (2)  COM(2021) 323 final.

    (3)  https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3859598/5902521/KS-RA-07-015-EN.PDF

    (4)  Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα.

    (5)  https://ec.europa.eu/eurostat/documents/7870049/13464590/KS-FT-21-005-EN-N.pdf/d960b3ee-7308-4fe7-125c-f852dd02a7c7?t=1632924169533

    (6)  Οδηγία 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 1989, σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία (ΕΕ L 183 της 29.6.1989, σ. 1).

    (7)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1338/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με τις κοινοτικές στατιστικές στους τομείς της δημόσιας υγείας και της υγείας και ασφάλειας στην εργασία (ΕΕ L 354 της 31.12.2008, σ. 70).

    (8)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/126 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Ιανουαρίου 2019, σχετικά με την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2062/94 του Συμβουλίου (ΕΕ L 30 της 31.1.2019, σ. 58).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Ευρωπαϊκός κατάλογος των επαγγελματικών ασθενειών

    Οι ασθένειες που περιλαμβάνονται σ’ αυτό τον κατάλογο πρέπει να συνδέονται άμεσα με την ασκούμενη δραστηριότητα. Η Επιτροπή θα καθορίσει κριτήρια αναγνώρισης για καθεμία από τις παρακάτω επαγγελματικές ασθένειες:

    1.   Ασθένειες που προκαλούνται από τους παρακάτω χημικούς παράγοντες:

    100

    Ακρυλονιτρίλιο

    101

    Αρσενικό ή οι ενώσεις του

    102

    Βηρύλλιο (γλυκίνιο) ή οι ενώσεις του

    103.01

    Μονοξείδιο του άνθρακα

    103.02

    Φωσγένιο

    104.01

    Υδροκυανικό οξύ

    104.02

    Κυανίδια και ενώσεις τους

    104.03

    Ισοκυανικά

    105

    Κάδμιο ή οι ενώσεις του

    106

    Χρώμιο ή οι ενώσεις του

    107

    Υδράργυρος ή οι ενώσεις του

    108

    Μαγγάνιο ή οι ενώσεις του

    109.01

    Νιτρικό οξύ

    109.02

    Οξείδια του αζώτου

    109.03

    Αμμωνία

    110

    Νικέλιο ή οι ενώσεις του

    111

    Φώσφορος ή οι ενώσεις του

    112

    Μόλυβδος ή οι ενώσεις του

    113.01

    Οξείδια του θείου

    113.02

    Θειικό οξύ

    113.03

    Διθειάνθρακας

    114

    Βανάδιο ή οι ενώσεις του

    115.01

    Χλώριο

    115.02

    Βρώμιο

    115.04

    Ιώδιο

    115.05

    Φθόριο ή οι ενώσεις του

    116

    Αλειφατικοί ή αλεικυκλικοί υδρογονάνθρακες, συστατικά του πετρελαϊκού αιθέρα και της βενζίνης

    117

    Αλογονωμένα παράγωγα των αλειφατικών ή αλεικυκλικών υδρογονανθράκων

    118

    Βουτυλική, μεθυλική και ισοπροπυλική αλκοόλη

    119

    Αιθυλενογλυκόλη, διαιθυλενογλυκόλη 1,4-βουτανοδιόλη καθώς και τα νιτροπαράγωγα των γλυκολών και της γλυκερόλης

    120

    Μεθυλαιθέρας, αιθυλαιθέρας, ισοπροπυλαιθέρας, βινυλαιθέρας, διχλωροϊσοπροπυλαιθέρας, γουαϊακόλη μεθυλαιθέρας και αιθυλαιθέρας της αιθυλενογλυκόλης

    121

    Ακετόνη, χλωροακετόνη, βρωμοακετόνη, εξαφθοροακετόνη, μεθυλαιθυλοκετόνη, μεθυλο-ν-βουτυλοκετόνη, μεθυλισοβουτυλοκετόνη, διακετοναλκοόλη, μεσιτυλοξείδιο, 2-μεθυλοκυκλοεξανόνη

    122

    Οργανοφωσφορικοί εστέρες

    123

    Οργανικά οξέα

    124

    Φορμαλδεΰδη

    125

    Αλειφατικά νιτροπαράγωγα

    126.01

    Βενζόλιο ή τα ομόλογά του (τα ομόλογα του βενζολίου προσδιορίζονται από τον τύπο: CnH2n-6)

    126.02

    Ναφθαλίνιο ή τα ομόλογά του (τα ομόλογα του ναφθαλινίου προσδιορίζονται από τον τύπο: CnH2n-12)

    126.03

    Βινυλοβενζόλιο και διβινυλοβενζόλιο

    127

    Αλογονωμένα παράγωγα των αρωματικών υδρογονανθράκων

    128.01

    Φαινόλες ή ομόλογα ή τα αλογονωμένα παράγωγά τους

    128.02

    Ναφθόλες ή ομόλογα ή τα αλογονωμένα παράγωγά τους

    128.03

    Αλογονωμένα παράγωγα των αλκυλαρυλοξειδίων

    128.04

    Αλογονωμένα παράγωγα των αλκυλαρυσουλφιδίων

    128.05

    Βενζοκινόνες

    129.01

    Αρωματικές αμίνες ή αρωματικές υδραζίνες ή τα αλογονωμένα, φαινολικά, νιτροδωμένα, νιτρωμένα ή σουλφονωμένα παράγωγά τους

    129.02

    Αλειφατικές αμίνες και τα αλογονωμένα παράγωγά τους

    130.01

    Νιτροπαράγωγα αρωματικών υδρογονανθράκων

    130.02

    Νιτροπαράγωγα φαινολών ή των ομολόγων τους

    131

    Αντιμόνιο και τα παράγωγά του

    132

    Εστέρες του νιτρικού οξέος

    133

    Υδροθειικό οξύ

    135

    Εγκεφαλοπάθειες από οργανικούς διαλύτες που δεν καταγράφονται σε άλλες θέσεις

    136

    Πολυνευροπάθειες από οργανικούς διαλύτες που δεν καταγράφονται σε άλλες θέσεις

    2.   Ασθένειες του δέρματος που προκαλούνται από ουσίες και παράγοντες που δεν περιλαμβάνονται σε άλλες θέσεις

    201

    Δερματικές ασθένειες και καρκίνοι του δέρματος που οφείλονται:

    201.01

    στην αιθάλη

    201.03

    στην πίσσα

    201.02

    στην άσφαλτο

    201.04

    στην πισσάσφαλτο

    201.05

    στο ανθρακένιο ή τις ενώσεις του

    201.06

    στα ορυκτέλαια και στα ορυκτά λίπη

    201.07

    στην ακατέργαστη παραφίνη

    201.08

    στο καρβαζόλιο ή τις ενώσεις του

    201.09

    στα υποπροϊόντα της απόσταξης του λιθάνθρακα

    202

    Δερματικές παθήσεις που προκαλούνται στο εργασιακό περιβάλλον από επιστημονικά αναγνωρισμένες αλλεργιογόνες ή ερεθιστικές ουσίες που δεν καταγράφονται σε άλλες θέσεις

    3.   Ασθένειες που προκαλούνται από την εισπνοή ουσιών και παραγόντων που δεν περιλαμβάνονται σε άλλες θέσεις

    301

    Ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και καρκίνοι

    301.11

    Πυριτίαση

    301.12

    Πυριτίαση συνδυασμένη με πνευμονική φυματίωση

    301.21

    Αμιάντωση

    301.22

    Μεσοθηλίωμα λόγω εισπνοής σκόνης αμιάντου

    301.31

    Πνευμονοκονιάσεις οφειλόμενες σε σκόνες πυριτικών ορυκτών

    302

    Επιπλοκή της αμιάντωσης από τον καρκίνο των βρόγχων

    303

    Βρογχοπνευμονικές παθήσεις οφειλόμενες σε σκόνες περιτετηγμένων μετάλλων

    304.01

    Εξωγενείς αλλεργικές κυψελίτιδες

    304.02

    Πνευμονική πάθηση προκαλούμενη από την εισπνοή σκόνης ή ινών βαμβακιού, λίνου, καναβιού, γιούτας, σιζάλ και βαγάσσης

    304.04

    Αναπνευστικές ανωμαλίες προκαλούμενες από την εισπνοή σκόνης κοβαλτίου, κασσιτέρου, βαρίου και γραφίτη

    304.05

    Σιδήρωση

    305.01

    Νεοπλασματικές παθήσεις των ανώτερων αναπνευστικών οδών προκαλούμενες από σκόνη ξύλου

    304.06

    Αλλεργικό άσθμα προκαλούμενο από την εισπνοή αλλεργιογόνων ουσιών οι οποίες έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιες και είναι εγγενείς στο είδος της εργασίας

    304.07

    Ρινίτιδες αλλεργικής φύσης προκαλούμενες από την εισπνοή αλλεργιογόνων ουσιών οι οποίες έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιες και είναι εγγενείς στο είδος της εργασίας

    306

    Ινώσεις του υπεζωκότος, με περιορισμό της αναπνευστικής λειτουργίας, προκαλούμενες από τον αμίαντο

    307

    Χρόνια αποφρακτική βρογχρίτιδα ή εμφύσημα των ανθρακωρύχων

    308

    Καρκίνος των πνευμόνων λόγω εισπνοής σκόνης αμιάντου

    309

    Βρογχοπνευμονικές παθήσεις που οφείλονται σε σκόνες ή ατμούς αργιλίου ή των ενώσεών του

    310

    Βρογχοπνευμονικές παθήσεις που προκαλούνται από σκόνη σκωριών Thomas

    4.   Λοιμώδεις και παρασιτικές ασθένειες

    401

    Λοιμώδεις ή παρασιτικές ασθένειες που μεταδίδονται στον άνθρωπο από ζώα ή από πτώματα ζώων

    402

    Τέτανος

    403

    Βρουκέλλωση

    404

    Ιογενής ηπατίτιδα

    405

    Φυματίωση

    406

    Αμοιβάδωση

    407

    Άλλες λοιμώδεις ασθένειες που προσβάλλουν το προσωπικό το οποίο εργάζεται στον τομέα της πρόληψης ασθενειών, της υγειονομικής περίθαλψης, της παροχής κατ’ οίκον βοήθειας και σε άλλες ανάλογες δραστηριότητες από τις οποίες υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος μόλυνσης

    408

    COVID-19 που προσβάλλει το προσωπικό το οποίο εργάζεται στον τομέα της πρόληψης ασθενειών, της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής μέριμνας, καθώς και της παροχής κατ’ οίκον βοήθειας ή, σε πλαίσιο πανδημίας, σε τομείς όπου εκδηλώνεται επιδημική έξαρση σε δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος μόλυνσης

    5.   Ασθένειες προκαλούμενες από τους ακόλουθους φυσικούς παράγοντες:

    502.01

    Καταρράκτης προκαλούμενος από θερμική ακτινοβολία

    502.02

    Ερεθισμοί του επιπεφυκότος λόγω έκθεσης σε υπεριώδεις ακτινοβολίες

    503

    Βαρηκοΐα ή κώφωση λόγω βλαπτικού θορύβου

    504

    Ασθένεια λόγω ατμοσφαιρικής συμπίεσης ή αποσυμπίεσης

    505.01

    Οστεοαρθρικές ασθένειες των χεριών και των καρπών που προκαλούνται από μηχανικές δονήσεις

    505.02

    Αγγειονευρωτικές ασθένειες που προκαλούνται από μηχανικές δονήσεις

    506.10

    Ασθένειες των περιαρθρικών θυλάλων λόγω πίεσης

    506.11

    Προεπιγονατική και υποεπιγονατική θυλακίτιδα

    506.12

    Ωλεκρανική θυλακίτιδα

    506.13

    Θυλακίτιδα του ώμου

    506.21

    Ασθένειες που οφείλονται σε υπερένταση των τενόντιων ελύτρων

    506.22

    Ασθένειες που οφείλονται σε υπερένταση του ενδοτενοντίου

    506.23

    Ασθένειες που οφείλονται σε υπερένταση των μυϊκών και τενοντίων καταφύσεων

    506.30

    Βλάβες του μηνίσκου ύστερα από εκτεταμένες περιόδους εργασίες σε γονατιστή θέση ή ανακούρκουδα

    506.40

    Παράλυση των νεύρων λόγω πίεσης

    506.45

    Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

    507

    Νυσταγμός των μεταλλωρύχων

    508

    Ασθένειες προκαλούμενες από τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Συμπληρωματικός κατάλογος ασθενειών για τις οποίες υπάρχει υποψία ότι είναι επαγγελματικής προέλευσης, οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο δήλωσης, και των οποίων η εγγραφή στο παράρτημα I του ευρωπαϊκού καταλόγου ενδέχεται να εξεταστεί στο μέλλον

    2.1.   Ασθένειες που προκαλούνται από τους παρακάτω χημικούς παράγοντες:

    2.101

    Όζον

    2.102

    Αλειφατικοί υδρογονάνθρακες, εκτός από εκείνους που αναφέρονται στη θέση 1.116 του παραρτήματος I

    2.103

    Διφαινύλιο

    2.104

    Δεκαλίνη

    2.105

    Αρωματικά οξέα - ανυδρίτες αρωματικών οξέων και τα αλογονωμένα παράγωγά τους

    2.106

    Οξείδιο του διφαινυλίου

    2.107

    Τετραϋδροφουράνιο

    2.108

    Θειοφαίνιο

    2.109

    Μεθακρυλονιτρίλιο

    2.110

    Ακετονιτρίλιο

    2.111

    Θειοαλκοόλες

    2.112

    Μερκαπτάνες και θειοαιθέρες

    2.113

    Θάλλιο ή οι ενώσεις του

    2.114

    Αλκοόλες ή τα αλογονωμένα παράγωγά τους που δεν αναφέρονται στη θέση 1.118 του παραρτήματος I

    2.115

    Γλυκόλες ή τα αλογονωμένα παράγωγά τους που δεν αναφέρονται στη θέση 1.119 του παραρτήματος I

    2.116

    Αιθέρες ή τα αλογονωμένα παράγωγά τους που δεν αναφέρονται στη θέση 1.120 του παραρτήματος I

    2.117

    Κετόνες ή τα αλογονωμένα παράγωγά τους που δεν αναφέρονται στη θέση 1.121 του παραρτήματος I

    2.118

    Εστέρες ή τα αλογονωμένα παράγωγά τους που δεν αναφέρονται στη θέση 1.122 του παραρτήματος I

    2.119

    Φουρφουράλη

    2.120

    Θειοφαινόλες ή τα ομόλογα ή τα αλογονωμένα παράγωγά τους

    2.121

    Άργυρος

    2.122

    Σελήνιο

    2.123

    Χαλκός

    2.124

    Ψευδάργυρος

    2.125

    Μαγνήσιο

    2.126

    Λευκόχρυσος

    2.127

    Ταντάλιο

    2.128

    Τιτάνιο

    2.129

    Τερπένια

    2.130

    Βοράνια

    2.140

    Ασθένειες που προκαλούνται από την εισπνοή σκόνης μαργάρου

    2.141

    Ασθένειες που προκαλούνται από ορμονικές ουσίες

    2.150

    Τερηδόνα οδόντων που οφείλεται στην εργασία σε βιομηχανίες σοκολάτας, ζάχαρης και αλεύρων

    2.160

    Οξείδιο του πυριτίου

    2.170

    Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες που δεν καταγράφονται σε άλλες θέσεις

    2.190

    Διμεθυλοφορμαμίδιο

    2.2.   Ασθένειες του δέρματος που προκαλούνται από ουσίες και παράγοντες που δεν περιλαμβάνονται σε άλλες θέσεις

    2.201

    Αλλεργικές και ορθοεργικές δερματικές παθήσεις που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα I

    2.3.   Ασθένειες που προκαλούνται από την εισπνοή ουσιών που δεν περιλαμβάνονται σε άλλες θέσεις

    2.301

    Πνευμονικές ινώσεις που οφείλονται σε μέταλλα που δεν περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό κατάλογο

    2.303

    Βρογχοπνευμονικές παθήσεις και βρογχοπνευμονικοί καρκίνοι μετά από έκθεση σε:

    αιθάλη

    πίσσα

    άσφαλτο

    πισσάσφαλτο

    ανθρακένιο ή τις ενώσεις του

    ορυκτέλαια και ορυκτά λίπη

    2.304

    Βρογχοπνευμονικές παθήσεις που οφείλονται σε τεχνητές ορυκτές ίνες

    2.305

    Βρογχοπνευμονικές παθήσεις που οφείλονται σε συνθετικές ίνες

    2.307

    Αναπνευστικές παθήσεις, ιδίως άσθμα, προκαλούμενες από ερεθιστικές ουσίες που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα I

    2.308

    Καρκίνος του λάρυγγα από εισπνοή σκόνης αμιάντου

    2.4.   Λοιμώδεις και παρασιτικές ασθένειες που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα I

    2.401

    Παρασιτικές ασθένειες

    2.402

    Τροπικές ασθένειες

    2.5.   Ασθένειες προκαλούμενες από φυσικούς παράγοντες

    2.501

    Αποκολλήσεις λόγω καταπόνησης των ακανθωδών αποφύσεων

    2.502

    Δισκοπάθειες της ραχιαίας και οσφυϊκής σπονδυλικής στήλης, προκαλούμενες από επανειλημμένες κατακόρυφες δονήσεις ολόκληρου του σώματος

    2.503

    Οζίδια των φωνητικών χορδών από παρατεταμένη καταπόνηση της φωνής για επαγγελματικούς λόγους


    Top