Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1007

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/1007 της Επιτροπής της 18ης Ιουνίου 2021 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2018/274 όσον αφορά την αναλυτική τράπεζα δεδομένων με ισοτοπικά στοιχεία και τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα

    C/2021/4307

    ΕΕ L 222 της 22.6.2021, p. 8–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/1007/oj

    22.6.2021   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 222/8


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/1007 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 18ης Ιουνίου 2021

    για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2018/274 όσον αφορά την αναλυτική τράπεζα δεδομένων με ισοτοπικά στοιχεία και τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 352/78, (ΕΚ) αριθ. 165/94, (ΕΚ) αριθ. 2799/98, (ΕΚ) αριθ. 814/2000, (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 και (ΕΚ) αριθ. 485/2008 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 89 παράγραφος 6,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο αμπελοοινικός τομέας της Ένωσης είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην απάτη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ενωσιακής παραγωγής βασίζεται στα συστήματα πιστοποίησης της ποιότητας, δηλαδή τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ), που διασφαλίζουν την αναγνώριση των προϊόντων ποιότητας και βοηθούν τους παραγωγούς να βελτιώσουν την εμπορία των προϊόντων τους. Οι κυριότερες εικαζόμενες παραβιάσεις αφορούν τον σφετερισμό της προέλευσης, όπως μέσω εσκεμμένης και παράνομης εμπορίας και επισήμανσης οίνων κατώτερης ποιότητας ως οίνων με ΠΟΠ ή ΠΓΕ, ή μέσω της παράνομης αραίωσης οίνων ή της προσθήκης ζάχαρης σε αυτούς. Το ύψος των οικονομικών επιπτώσεων της απάτης στον αμπελοοινικό τομέα της Ένωσης εκτιμάται σε 1,3 δισεκατ. EUR ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,3 % των πωλήσεων του αμπελοοινικού τομέα της Ένωσης. Εκτός από τις προφανείς άμεσες οικονομικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι περιπτώσεις απάτης στον αμπελοοινικό τομέα, υπάρχει και ένας δυνητικά ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος προσβολής της φήμης του αμπελοοινικού τομέα σε περίπτωση που σοβαρό περιστατικό απάτης θα επέφερε απώλεια της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και εμπορικούς περιορισμούς, βλάπτοντας έτσι τα συνολικά συμφέροντα του αμπελοοινικού τομέα της Ένωσης.

    (2)

    Επομένως, απαιτείται να βελτιωθεί και να ενισχυθεί η καταπολέμηση της απάτης στον αμπελοοινικό τομέα της Ένωσης, κυρίως όσον αφορά τη λειτουργία της αναλυτικής τράπεζας δεδομένων με ισοτοπικά στοιχεία που αναφέρεται στο άρθρο 39 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2018/273 της Επιτροπής (2) και όσον αφορά τον συντονισμό των συναφών ευθυνών στα κράτη μέλη και με το ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα («ERC-CWS»). Αυτό συμβάλλει στη στρατηγική της Επιτροπής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο. Μια στρατηγική για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων» (3). Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλει σε μία από τις προτεραιότητες αυτής της στρατηγικής, η οποία συνίσταται στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων· συγκεκριμένα καλείται η Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων, προκειμένου να επιτύχει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους οικονομικούς φορείς και να ενισχύσει τις εξουσίες των αρχών ελέγχου και επιβολής.

    (3)

    Οι κανόνες της αναλυτικής τράπεζας δεδομένων με ισοτοπικά στοιχεία και οι ειδικές διατάξεις για τους ελέγχους καθορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/274 της Επιτροπής (4). Απαιτείται να προσαρμοστεί το περιεχόμενο της αναλυτικής τράπεζας δεδομένων με ισοτοπικά στοιχεία προκειμένου να αντανακλά καλύτερα την πραγματική κατάσταση του αμπελοοινικού τομέα της Ένωσης. Βάσει της μέσης ενωσιακής παραγωγής οίνου κατά τα τελευταία 5 έτη, το μερίδιο των οίνων με ΠΟΠ ή ΠΓΕ ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία και έχει υπερβεί το 60 % της συνολικής παραγωγής. Κατά την περίοδο εμπορίας 2019/20, το μερίδιο αυτό πλησίασε το 70 %. Δεδομένου ότι οι οίνοι που έχουν αναγνωριστεί ως οίνοι ΠΟΠ ή ΠΓΕ αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο απάτης, απαιτείται συνεπώς να προβλεφθεί μεγαλύτερο ποσοστό των οίνων αυτών στην τράπεζα δεδομένων, η οποία αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει στοιχεία για το 40 % του συνόλου των ενωσιακών οίνων ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

    (4)

    Η δειγματοληψία σταφυλιών και οι εργασίες και αναλύσεις που είναι απαραίτητες για την παραγωγή δεδομένων που θα εισαχθούν στην αναλυτική τράπεζα δεδομένων με ισοτοπικά στοιχεία, απαιτούν αυξημένους πόρους, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην παροχή των δεδομένων αυτών. Προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αφορούν την έγκαιρη παροχή ολοκληρωμένων πληροφοριών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν ότι τα δείγματα των σταφυλιών που καλλιεργούνται για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ ή ΠΓΕ θα μπορούν να λαμβάνονται από την οντότητα διαχείρισης της ΠΟΠ ή της ΠΓΕ, σε συντονισμό με τα οριζόμενα εργαστήρια, στις περιπτώσεις στις οποίες τα εν λόγω εργαστήρια δεν έχουν επαρκείς πόρους προκειμένου να διενεργούν τα ίδια τις σχετικές δειγματοληψίες. Η συνεργασία μεταξύ των φορέων αυτών, του ευρωπαϊκού κέντρου αναφοράς για τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα και των οριζόμενων εργαστηρίων των κρατών μελών θα είναι ουσιώδης για την καταπολέμηση των δόλιων πρακτικών οι οποίες έχουν επιπτώσεις στους οίνους που έχουν αναγνωριστεί ως οίνοι με ΠΟΠ ή ΠΓΕ και οι οποίοι αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος της ενωσιακής παραγωγής οίνου.

    (5)

    Η έλλειψη ισοτοπικών στοιχείων και τα ελλιπή σύνολα στοιχείων ενδέχεται να προκαλούν καθυστερήσεις ή ακόμη και να παρακωλύουν την περάτωση των ερευνών σε περιπτώσεις υπόνοιας απάτης στον αμπελοοινικό τομέα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάθεση παραποιημένων οίνων στην αγορά. Η εν λόγω έλλειψη στοιχείων όχι μόνο απειλεί τη φήμη των ενωσιακών οίνων, αλλά δύναται επίσης να έχει επιπτώσεις στο ποσό των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται. Ως αποτέλεσμα υπάρχει κίνδυνος επιβολής ειδικών φόρων κατανάλωσης σε κατηγορίες οίνων που φέρουν εσφαλμένη επισήμανση. Ως εκ τούτου, απαιτείται να βελτιωθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την αναλυτική τράπεζα δεδομένων με ισοτοπικά στοιχεία προκειμένου να διασφαλιστεί η επικαιροποίησή του εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, με σκοπό την καλύτερη προστασία κατά της απάτης στον αμπελοοινικό τομέα της Ένωσης. Δεδομένου ότι υφίστανται ορισμένα προβλήματα κατανομής σε μερικά κράτη μέλη, είναι επίσης απαραίτητο να προσδιοριστούν σαφώς τα οικεία μέρη που θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα δείγματα και τα αρχεία.

    (6)

    Οι υφιστάμενοι κανόνες θα πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να βελτιωθούν οι διαδικασίες που διέπουν τις έρευνες σε περίπτωση υπόνοιας απάτης για φορτίο οίνων. Είναι σκόπιμο να καθοριστούν προθεσμίες κατά τη λήξη των οποίων θα πρέπει να χορηγούνται στην αρμόδια αρχή του εδάφους στο οποίο βρίσκεται ο τόπος εκφόρτωσης όλα τα διαθέσιμα συναφή στοιχεία που είναι απαραίτητα προκειμένου να εξακριβωθεί αν ο ύποπτος οίνος συμμορφώνεται με τους ενωσιακούς κανόνες που ισχύουν στον αμπελοοινικό τομέα. Ο ρόλος των οντοτήτων που είναι αρμόδιες για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας έρευνας θα πρέπει να προσδιοριστεί σαφέστερα.

    (7)

    Τα σύνολα στοιχείων των ισοτοπικών μετρήσεων και οποιαδήποτε συναφή αποτελέσματα από την αναλυτική τράπεζα δεδομένων με ισοτοπικά στοιχεία δεν δημοσιοποιούνται. Αυτό δικαιολογείται λόγω της ανησυχίας ότι, αν οι πληροφορίες αυτές δημοσιοποιούνταν, θα παρείχαν στοιχεία στους διαπράττοντες απάτη τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Εκτός αυτού, η κατάχρηση των πληροφοριών αυτών θα έβλαπτε τη φήμη ορισμένων οίνων. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι δυνατή η δημοσιοποίηση ορισμένων ανωνυμοποιημένων στοιχείων σχετικά με περιπτώσεις απάτης μέσω δημοσίευσης ετήσιας έκθεσης που θα περιέχει τα πιο σημαντικά αποτελέσματα ελέγχων στον αμπελοοινικό τομέα βάσει της χρήσης της τράπεζας δεδομένων. Οι κανόνες που αφορούν τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης θα πρέπει συνεπώς να αποσαφηνιστούν περαιτέρω.

    (8)

    Κατά τη διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων σε αμπελοοινικά προϊόντα που μεταφέρονται χύδην έχουν εντοπιστεί δυσκολίες, διότι τα προϊόντα αυτά είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε δόλιες πρακτικές από ό,τι τα εμφιαλωμένα, των οποίων οι φιάλες είναι εφοδιασμένες με σύστημα πωματισμού μιας χρήσεως και φέρουν ετικέτες. Επομένως, στις περιπτώσεις στις οποίες η αρμόδια αρχή δεν ενημερώνεται έγκαιρα μέσω ενός μηχανοργανωμένου ή πληροφοριακού συστήματος για την άφιξη ενός φορτίου αμπελοοινικών προϊόντων που μεταφέρονται χύδην, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι η αρμόδια αρχή του τόπου εκφόρτωσης είναι σε θέση να διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους προτού το προϊόν εξέλθει από τις εγκαταστάσεις του παραλήπτη. Αν η αρμόδια αρχή αποφασίσει να μη διενεργήσει τους εν λόγω ελέγχους, θα πρέπει να επιτρέπεται στον παραλήπτη να αποστέλλει αμέσως το προϊόν από τις εγκαταστάσεις του.

    (9)

    Συνεπώς, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/274 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (10)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής για την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/274 τροποποιείται ως εξής:

    1)

    Το άρθρο 27 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.   Για τη δημιουργία της αναλυτικής τράπεζας δεδομένων με ισοτοπικά στοιχεία που αναφέρεται στο άρθρο 39 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2018/273, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα δείγματα νωπών σταφυλιών, που πρόκειται να αναλυθούν από τα οριζόμενα εργαστήρια των κρατών μελών, λαμβάνονται, υποβάλλονται σε επεξεργασία και μεταποιούνται σε οίνο σύμφωνα με τις οδηγίες που προβλέπονται στο παράρτημα III μέρος I του παρόντος κανονισμού.»·

    β)

    η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «3.   Ο αριθμός των δειγμάτων που λαμβάνονται ετησίως για την τράπεζα δεδομένων καθορίζεται στο παράρτημα III μέρος II. Κατά την επιλογή των δειγμάτων λαμβάνεται υπόψη τόσο η γεωγραφική κατάσταση των αμπελώνων στα κράτη μέλη που απαριθμούνται στο παράρτημα III μέρος II όσο και το ποσοστό των οίνων ΠΟΠ ή ΠΓΕ ανά κράτος μέλος ή περιφέρεια. Κάθε έτος, τουλάχιστον 25 % των δειγμάτων λαμβάνεται από την ίδια γεωργική γη με το προηγούμενο έτος.»·

    γ)

    προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «3α.   Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν, κατά περίπτωση, ότι τα δείγματα σταφυλιών που καλλιεργούνται για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ ή ΠΓΕ μπορούν να ληφθούν από την οντότητα διαχείρισης της ΠΟΠ ή της ΠΓΕ. Στην περίπτωση αυτή, ο συντονισμός της δειγματοληψίας πραγματοποιείται από τα οριζόμενα εργαστήρια των κρατών μελών σύμφωνα με τις οδηγίες που προβλέπονται στο παράρτημα III μέρος I τμήμα Α.»·

    δ)

    η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «6.   Τα εργαστήρια αποστέλλουν ηλεκτρονικά στο ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα τα στοιχεία που συλλέγονται, μαζί με αντίγραφο της έκθεσης ανάλυσης με τα αποτελέσματα και την ερμηνεία των αναλύσεων, συνοδευόμενο από αντίγραφο του αναγνωριστικού δελτίου, το αργότερο έως την [31η Οκτωβρίου] του έτους που έπεται του τρύγου.»·

    ε)

    στην παράγραφο 7, το στοιχείο ε) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «καθιστούν διαθέσιμους τους φακέλους, χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ή έξοδα, σε εκείνους που παρήγαγαν τις πληροφορίες που περιέχονται στους φακέλους, προκειμένου να διορθώνονται τυχόν ανακρίβειες.»·

    2)

    Το άρθρο 28 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    ο τίτλος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Κοινοποίηση πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην αναλυτική τράπεζα δεδομένων σε περίπτωση υπόνοιας μη συμμόρφωσης με τους ενωσιακούς κανόνες στον αμπελοοινικό τομέα»·

    β)

    η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «2.   Όταν αυτό είναι απαραίτητο για επιστημονικούς, στατιστικούς, ελεγκτικούς ή δικαστικούς σκοπούς σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, οι πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1, εφόσον είναι αντιπροσωπευτικές, μπορούν να διατεθούν κατόπιν αιτήματος τόσο στις αρμόδιες αρχές που έχουν οριστεί από τα κράτη μέλη για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους ενωσιακούς κανόνες στον αμπελοοινικό τομέα, όσο και στα εθνικά δικαστήρια. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται μόνο για τους σκοπούς για τους οποίους ζητήθηκαν και είναι εμπιστευτικές.»·

    γ)

    προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «2α.   Σε περίπτωση ελέγχου σε κράτος μέλος, για τον οποίο απαιτούνται στοιχεία αναφοράς από την αναλυτική τράπεζα δεδομένων με ισοτοπικά στοιχεία σχετικά με οίνο που έχει παραχθεί σε άλλο κράτος μέλος, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους ζητά από το ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα να επικοινωνήσει με το οριζόμενο εργαστήριο του κράτους μέλους στο οποίο παρήχθη ο υπό έρευνα οίνος προκειμένου να εξακριβωθεί αν ευσταθούν οι υπόνοιες με τη χρήση όλων των διαθέσιμων συναφών στοιχείων. Το εν λόγω οριζόμενο εργαστήριο εξακριβώνει εντός ενός μηνός από την ημερομηνία παραλαβής του αιτήματος αν ο σχετικός οίνος συμμορφώνεται με τους ενωσιακούς κανόνες στον αμπελοοινικό τομέα. Αν δεν είναι δυνατή η τήρηση της εν λόγω προθεσμίας για δεόντως δικαιολογημένους λόγους, το οριζόμενο εργαστήριο ενημερώνει σχετικά το ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα και το εν λόγω κέντρο:

    i)

    εξάγει από την αναλυτική τράπεζα δεδομένων με ισοτοπικά στοιχεία τα συναφή στοιχεία αναφοράς ισοτοπικών μετρήσεων που αφορούν τον εν λόγω οίνο και τα διαβιβάζει στον αιτούντα φορέα, ή

    ii)

    αν τα συναφή στοιχεία αναφοράς ισοτοπικών μετρήσεων δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν από την αναλυτική τράπεζα δεδομένων με ισοτοπικά στοιχεία, αλλά τα απαιτούμενα δείγματα τίθενται στη διάθεση του ευρωπαϊκού κέντρου αναφοράς για τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα κατόπιν ατήματος, παρέχει στον αιτούντα φορέα αναλυτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των συναφών στοιχείων ισοτοπικών μετρήσεων που αφορούν τον εν λόγω οίνο,

    εντός ενός μηνός από τη στιγμή που καθίσταται σαφές ότι δεν είναι δυνατή η τήρηση της αρχικής προθεσμίας. Και στις δύο περιπτώσεις, τα συναφή στοιχεία ισοτοπικών μετρήσεων ερμηνεύονται και υποβάλλονται το αργότερο εντός 2 μηνών από την ημερομηνία παραλαβής του αιτήματος από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους όπου παρήχθη ο ύποπτος οίνος.»·

    δ)

    προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «4.   Το ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα δημοσιεύει ετήσια έκθεση, ανώνυμα, σχετικά με τα κύρια αποτελέσματα των αιτημάτων που παρελήφθησαν σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 και τα κύρια ευρήματα των ελέγχων που διενήργησαν τα κράτη μέλη στο έδαφός τους χρησιμοποιώντας την αναλυτική τράπεζα δεδομένων με ισοτοπικά στοιχεία. Το ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα μεριμνά ώστε η εν λόγω έκθεση να μην περιλαμβάνει εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες. Τα εν λόγω ευρήματα διαβιβάζονται στο ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα πριν από το τέλος Μαρτίου του έτους που έπεται της περιόδου υποβολής της έκθεσης, και το εν λόγω κέντρο δημοσιεύει την έκθεση εντός 2 μηνών.»

    ε)

    παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:

    «Άρθρο 32α

    Έλεγχοι μη συσκευασμένων αμπελοοινικών προϊόντων

    Στην περίπτωση εισαγωγής μη συσκευασμένων αμπελοοινικών προϊόντων που δεν καλύπτονται από μηχανοργανωμένο ή πληροφοριακό σύστημα που αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 1 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2018/273, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διενέργεια ελέγχων, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται ο τόπος εκφόρτωσης δύναται να ζητήσει από τους παραλήπτες φορτίων μη συσκευασμένων αμπελοοινικών προϊόντων να φυλάξουν τα εν λόγω φορτία στον τόπο εκφόρτωσης των εγκαταστάσεών τους για μέγιστο διάστημα 10 εργάσιμων ημερών. Οι παραλήπτες δεν αποστέλλουν ούτε μεταφέρουν φορτίο στο οποίο διενήργησε δειγματοληψία η αρμόδια αρχή, ούτε παρεμβαίνουν σε αυτό, κατά το εν λόγω διάστημα έως ότου ενημερωθούν για το αποτέλεσμα των ελέγχων.

    Κατόπιν αιτήματος των παραληπτών, η αρμόδια αρχή επιτρέπει την αποστολή του φορτίου πριν λήξει το διάστημα που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, αν αποφασίσει να μη διενεργήσει ελέγχους στο εν λόγω φορτίο.».

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 18 Ιουνίου 2021.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 549.

    (2)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2018/273 της Επιτροπής, της 11ης Δεκεμβρίου 2017, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το καθεστώς αδειοδότησης αμπελοφυτεύσεων, το αμπελουργικό μητρώο, τα συνοδευτικά έγγραφα και την πιστοποίηση, τα βιβλία εισερχομένων και εξερχομένων, τις υποχρεωτικές δηλώσεις, τις κοινοποιήσεις και τη δημοσίευση κοινοποιηθεισών πληροφοριών, και τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους σχετικούς ελέγχους και κυρώσεις, την τροποποίηση των κανονισμών της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 555/2008, (ΕΚ) αριθ. 606/2009 και (ΕΚ) αριθ. 607/2009 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 436/2009 της Επιτροπής και του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/560 της Επιτροπής (ΕΕ L 58 της 28.2.2018, σ. 1).

    (3)  COM(2020) 381 final.

    (4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/274 της Επιτροπής, της 11ης Δεκεμβρίου 2017, για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το καθεστώς αδειοδότησης αμπελοφυτεύσεων, την πιστοποίηση, το βιβλίο εισερχομένων και εξερχομένων, τις υποχρεωτικές δηλώσεις και τις κοινοποιήσεις, και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους συναφείς ελέγχους, και για την κατάργηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/561 της Επιτροπής (ΕΕ L 58 της 28.2.2018, σ. 60).


    Top