Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D0153

    Εκτελεστική απόφαση (EE) 2020/153 της Επιτροπής της 3ης Φεβρουαρίου 2020 η οποία απαγορεύει στη Λιθουανία να επαναλάβει τη χορήγηση αδειών σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν τη δραστική ουσία thiamethoxam (θειαμεδοξάνη) για χρήση στην εαρινή κράμβη ενάντια στους επιβλαβείς οργανισμούς Phyllotreta spp. και/ή Psylliodes spp. [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2020) 464] (Το κείμενο στη λιθουανική γλώσσα είναι το μόνο αυθεντικό) (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    C/2020/464

    ΕΕ L 33 της 5.2.2020, p. 19–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2020/153/oj

    5.2.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 33/19


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (EE) 2020/153 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 3ης Φεβρουαρίου 2020

    η οποία απαγορεύει στη Λιθουανία να επαναλάβει τη χορήγηση αδειών σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν τη δραστική ουσία thiamethoxam (θειαμεδοξάνη) για χρήση στην εαρινή κράμβη ενάντια στους επιβλαβείς οργανισμούς Phyllotreta spp. και/ή Psylliodes spp.

    [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2020) 464]

    (Το κείμενο στη λιθουανική γλώσσα είναι το μόνο αυθεντικό)

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά και την κατάργηση των οδηγιών 79/117/ΕΟΚ και 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 53 παράγραφος 3 στοιχείο α),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 485/2013 (2) της Επιτροπής τροποποίησε τους όρους έγκρισης των δραστικών ουσιών thiamethoxam, clothianidin και imidacloprid που ανήκουν στην κατηγορία των νεονικοτινοειδών. Το άρθρο 2 του εν λόγω κανονισμού απαγόρευσε την πώληση και χρήση σπόρων ορισμένων καλλιεργειών που έχουν υποστεί επεξεργασία (επέμβαση) με φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν αυτές τις δραστικές ουσίες, με εξαίρεση τους σπόρους που χρησιμοποιούνται σε θερμοκήπια. Ομοίως, τα κράτη μέλη έπρεπε να τροποποιήσουν ή να ανακαλέσουν υφιστάμενες άδειες που έχουν χορηγηθεί σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα τα οποία περιέχουν τις σχετικές δραστικές ουσίες.

    (2)

    Από τις 26 Φεβρουαρίου 2016 η Λιθουανία έχει χορηγήσει επανειλημμένα άδειες για επείγουσες καταστάσεις, οι οποίες άδειες καλύπτουν την επεξεργασία σπόρων, καθώς και την πώληση και τη σπορά σπόρων που έχουν υποστεί επεξεργασία με φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν τις εν λόγω δραστικές ουσίες, βάσει της παρέκκλισης που προβλέπεται στο άρθρο 53 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 για τις επείγουσες καταστάσεις. Οι εν λόγω άδειες για επείγουσες καταστάσεις κοινοποιήθηκαν δεόντως στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη.

    (3)

    Στις 3 Μαρτίου 2017 η Λιθουανία κοινοποίησε στην Επιτροπή δύο άδειες για επείγουσες καταστάσεις, που βρίσκονταν σε ισχύ από την 1η Μαρτίου 2017 έως την 28η Ιουνίου 2017, σε φυτοπροστατευτικό προϊόν που περιέχει τη δραστική ουσία thiamethoxam (CRUISER OSR), για χρήση στην εαρινή κράμβη ενάντια στους επιβλαβείς οργανισμούς Phyllotreta nemorum και Psylliodes chrysocephala, και σε φυτοπροστατευτικό προϊόν που περιέχει τη δραστική ουσία clothianidin (MODESTO), για χρήση στην εαρινή κράμβη ενάντια στους επιβλαβείς οργανισμούς Athalia rosae, Delia radicum, Phyllotreta spp. και Psylliodes spp.

    (4)

    Στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, η Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων («η Αρχή») να αξιολογήσει διάφορες άδειες που είχαν χορηγήσει για επείγουσες καταστάσεις αρκετά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Λιθουανία, σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες clothianidin, imidacloprid και thiamethoxam, για χρήσεις που δεν είναι πλέον εγκεκριμένες δυνάμει του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 485/2013, με βάση τους όρους που προβλέπονται για τις επείγουσες καταστάσεις στο άρθρο 53 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) 1107/2009.

    (5)

    Την 1η Μαρτίου 2018 η Λιθουανία κοινοποίησε και πάλι στην Επιτροπή άδεια για επείγουσες καταστάσεις σχετικά με το προϊόν CRUISER OSR, που περιέχει τη δραστική ουσία thiamethoxam, με σκοπό την επεξεργασία σπόρων και τη σπορά επεξεργασμένων σπόρων, για να χρησιμοποιηθεί στην εαρινή κράμβη ενάντια στους επιβλαβείς οργανισμούς Phyllotreta nemorum και Psylliodes chrysocephala.

    (6)

    Όσον αφορά τις τρεις σχετικές δραστικές ουσίες, οι εκτελεστικοί κανονισμοί της Επιτροπής (ΕΕ) 2018/783 (3), (ΕΕ) 2018/784 (4) και (ΕΕ) 2018/785 (5) επιβεβαίωσαν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 485/2013. Οι εν λόγω κανονισμοί περιόρισαν περαιτέρω τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν τις δραστικές ουσίες imidacloprid, clothianidin και thiamethoxam, καθώς επιτρέπουν τη χορήγηση άδειας μόνο για χρήσεις των εν λόγω δραστικών ουσιών ως εντομοκτόνων σε μόνιμα θερμοκήπια ή για την επεξεργασία σπόρων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά σε μόνιμα θερμοκήπια. Επιπλέον, η προκύπτουσα καλλιέργεια πρέπει να παραμείνει εντός μόνιμου θερμοκηπίου κατά τη συνολική διάρκεια του κύκλου ζωής της.

    (7)

    Στην τεχνική έκθεση που καταρτίστηκε κατόπιν του αιτήματος της Επιτροπής που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 4, η οποία δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου 2018 (6), σχετικά με τους τέσσερις συνδυασμούς καλλιεργειών / επιβλαβών οργανισμών για τους οποίους η Λιθουανία έδωσε άδεια για επείγουσες καταστάσεις, η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για δύο συνδυασμούς καλλιεργειών / επιβλαβών οργανισμών υπήρχε προϊόν με εναλλακτική εγκεκριμένη δραστική ουσία και με ίδιο τρόπο δράσης, ήτοι για τους συνδυασμούς εαρινή κράμβη / Phyllotreta spp. και εαρινή κράμβη / Psylliodes spp. Ωστόσο, ένα προϊόν δεν κάλυψε μόνο τους συνδυασμούς εαρινή κράμβη / Phyllotreta spp. και εαρινή κράμβη / Psylliodes spp., για τους οποίους υπήρχε εναλλακτική, αλλά χρησιμοποιήθηκε ταυτοχρόνως για την κάλυψη άλλων συνδυασμών καλλιεργειών / επιβλαβών οργανισμών, ήτοι των εαρινή κράμβη / Athalia rosae και εαρινή κράμβη / Delia radicum, για τους οποίους δεν υπήρχε διαθέσιμο προϊόν με εναλλακτική δραστική ουσία.

    (8)

    Επομένως, βάσει της αξιολόγησης της Αρχής, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι όροι που προβλέπονται στο άρθρο 53 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 δεν πληρούνταν στη Λιθουανία όσον αφορά το CRUISER OSR, που περιέχει τη δραστική ουσία thiamethoxam, για τη χρήση του στους συνδυασμούς καλλιεργειών / επιβλαβών οργανισμών εαρινή κράμβη / Phyllotreta spp. και εαρινή κράμβη / Psylliodes spp., καθώς οι εν λόγω άδειες για επείγουσες καταστάσεις καλύπτουν συνδυασμό καλλιεργειών / επιβλαβών οργανισμών για τον οποίον είχε εγκριθεί άλλο προϊόν με εναλλακτική δραστική ουσία και με ίδιο τρόπο δράσης. Το προϊόν που κάλυψε τους συνδυασμούς εαρινή κράμβη / Athalia rosae και εαρινή κράμβη / Delia radicum, για τους οποίους είχε εγκριθεί άλλο προϊόν με εναλλακτική δραστική ουσία και με ίδιο τρόπο δράσης, κάλυψε επίσης και άλλον επιβλαβή οργανισμό στην ίδια καλλιέργεια για τον οποίον δεν υπήρχε εναλλακτική και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί αποδεκτή τη χρήση του εν λόγω προϊόντος στην εαρινή κράμβη, καθώς η χρήση πολλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ίδια καλλιέργεια για την αντιμετώπιση διαφόρων επιβλαβών οργανισμών πρέπει να αποθαρρύνεται όταν είναι δυνατόν να αποφευχθεί.

    (9)

    Συνεπώς, η Επιτροπή, στις 16 Ιουλίου 2018, ζήτησε με επιστολή από τη Λιθουανία να επιβεβαιώσει ότι δεν θα επαναλάβει τη χορήγηση αδειών για επείγουσες καταστάσεις στο φυτοπροστατευτικό προϊόν CRUISER OSR, που περιέχει τη δραστική ουσία thiamethoxam, για τη χρήση του στους συνδυασμούς καλλιεργειών / επιβλαβών οργανισμών εαρινή κράμβη / Phyllotreta spp. και εαρινή κράμβη / Psylliodes spp. Η Λιθουανία, στην απάντησή της με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2018, δήλωσε ότι θεωρούσε τις αντίστοιχες άδειες για επείγουσες καταστάσεις δικαιολογημένες.

    (10)

    Η Επιτροπή θεωρεί αναγκαίο να αποφασίσει ότι η Λιθουανία δεν θα μπορεί να επαναλάβει τη χορήγηση αδειών για επείγουσες καταστάσεις σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν τη δραστική ουσία clothianidin ή thiamethoxam για τη χρήση τους στους συνδυασμούς καλλιεργειών / επιβλαβών οργανισμών εαρινή κράμβη / Phyllotreta spp. και εαρινή κράμβη / Psylliodes spp.

    (11)

    Η μόνιμη επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών δεν εξέδωσε γνώμη εντός της χρονικής προθεσμίας που έταξε ο πρόεδρός της. Κρίθηκε αναγκαία η έκδοση εκτελεστικής πράξης και ο πρόεδρος υπέβαλε σχέδιο εκτελεστικής πράξης στην επιτροπή προσφυγών για περαιτέρω συζήτηση. Η επιτροπή προσφυγών δεν διατύπωσε γνώμη,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Η Λιθουανία δεν μπορεί να επαναλάβει τη χορήγηση αδειών σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν τη δραστική ουσία thiamethoxam για χρήση στην εαρινή κράμβη ενάντια στους επιβλαβείς οργανισμούς Phyllotreta spp. ή Psylliodes spp.

    Άρθρο 2

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στη Δημοκρατία της Λιθουανίας.

    Βρυξέλλες, 3 Φεβρουαρίου 2020.

    Για την Επιτροπή

    Στέλλα ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 309 της 24.11.2009, σ. 1.

    (2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 485/2013 της Επιτροπής, της 24ης Μαΐου 2013, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011, όσον αφορά τους όρους έγκρισης των δραστικών ουσιών clothianidin, thiamethoxam και imidacloprid και για την απαγόρευση της χρήσης και πώλησης σπόρων που έχουν υποστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν αυτές τις δραστικές ουσίες (ΕΕ L 139 της 25.5.2013, σ. 12).

    (3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/783 της Επιτροπής, της 29ης Μαΐου 2018, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011 όσον αφορά τους όρους έγκρισης της δραστικής ουσίας imidacloprid (ιμιδακλοπρίδη) ( ΕΕ L 132 της 30.5.2018, σ. 31 ).

    (4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/784 της Επιτροπής, της 29ης Μαΐου 2018, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011 όσον αφορά τους όρους έγκρισης της δραστικής ουσίας clothianidin (κλοθειανιδίνη) (ΕΕ L 132 της 30.5.2018, σ. 35).

    (5)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/785 της Επιτροπής, της 29ης Μαΐου 2018, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011 όσον αφορά τους όρους έγκρισης της δραστικής ουσίας thiamethoxam (θειαμεθοξάνη) (ΕΕ L 132 της 30.5.2018, σ. 40).

    (6)  Σχετική δημοσίευση EFSA 2018:EN-1421.


    Top