EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R1628

Κανονισμός (EE) 2018/1628 του Συμβουλίου, της 30ής Οκτωβρίου 2018, σχετικά με τον καθορισμό για το 2019, των αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων στη Βαλτική Θάλασσα και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/120 όσον αφορά ορισμένες αλιευτικές δυνατότητες σε άλλα ύδατα

ST/13230/2018/INIT

ΕΕ L 272 της 31.10.2018, p. 1–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/1628/oj

31.10.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 272/1


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (EE) 2018/1628 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 30ής Οκτωβρίου 2018

σχετικά με τον καθορισμό για το 2019, των αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων στη Βαλτική Θάλασσα και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/120 όσον αφορά ορισμένες αλιευτικές δυνατότητες σε άλλα ύδατα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 3,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) απαιτεί τη θέσπιση μέτρων διατήρησης, λαμβανομένων υπόψη των διαθέσιμων επιστημονικών, τεχνικών και οικονομικών γνωμοδοτήσεων, μεταξύ άλλων, οσάκις είναι σκόπιμο, των εκθέσεων που συντάσσει η Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας και άλλα γνωμοδοτικά όργανα, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη τυχόν συμβουλές γνωμοδοτικών συμβουλίων που έχουν συγκροτηθεί για τις οικείες γεωγραφικές περιοχές ή τομείς αρμοδιότητας και κοινών συστάσεων των κρατών μελών.

(2)

Η θέσπιση μέτρων για τον καθορισμό και την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων όρων που συνδέονται λειτουργικά με αυτές, κατά περίπτωση, εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου. Οι αλιευτικές δυνατότητες θα πρέπει να κατανέμονται μεταξύ των κρατών μελών κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η σχετική σταθερότητα των αλιευτικών δραστηριοτήτων κάθε κράτους μέλους, για κάθε απόθεμα ιχθύων ή τύπο αλιείας, και λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τους στόχους της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑλΠ) όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.

(3)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 προβλέπει ότι στόχος της ΚΑλΠ είναι να επιτύχει τον ρυθμό εκμετάλλευσης της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (ΜΒΑ) έως το 2015, όπου είναι δυνατό, και σε προοδευτική βάση, με βαθμιαίες αυξήσεις μέχρι το 2020 το αργότερο για όλα τα αποθέματα.

(4)

Τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) θα πρέπει, συνεπώς, να καθοριστούν, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, με βάση τις διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βιολογικές και κοινωνικοοικονομικές πτυχές και εξασφαλίζοντας παράλληλα τη δίκαιη μεταχείριση των αλιευτικών κλάδων, καθώς και με βάση τις γνώμες που διατυπώνονται κατά τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

(5)

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) θεσπίζει πολυετές σχέδιο για τα αποθέματα γάδου, ρέγγας και παπαλίνας της Βαλτικής Θάλασσας και για τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων («το σχέδιο»). Το σχέδιο έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η εκμετάλλευση των έμβιων βιολογικών πόρων της θάλασσας αποκαθιστά και διατηρεί τους πληθυσμούς των αλιευόμενων ειδών πάνω από τα επίπεδα που μπορούν να εξασφαλίσουν τη ΜΒΑ. Για τον σκοπό αυτό, ο στόχος της θνησιμότητας λόγω αλιείας για τα σχετικά αποθέματα, εκφραζόμενος σε εύρος, πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό και, σε προοδευτική, αύξουσα βάση έως το 2020. Είναι σκόπιμο να καθοριστούν όρια αλιευμάτων που θα ισχύουν το 2019 για τα αποθέματα γάδου, ρέγγας και παπαλίνας της Βαλτικής Θάλασσας σύμφωνα με τους στόχους του σχεδίου.

(6)

Το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ICES) εκτίμησε ότι η βιομάζα του αποθέματος ρέγγας της Δυτικής Βαλτικής στις υποδιαιρέσεις ICES 20 - 24 βρίσκεται κάτω από τα σημεία αναφοράς διατήρησης της βιομάζας του αποθέματος αναπαραγωγής όπως ορίζεται στο παράρτημα II στήλη Α του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1139. Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού, θα πρέπει να θεσπιστούν όλα τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία επάνοδος του σχετικού αποθέματος σε επίπεδο που να μπορεί να διασφαλίσει τη ΜΒΑ. Για τον σκοπό αυτό, είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη αφενός το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων της ΚΑλΠ εν γένει και του σχεδίου ειδικότερα, ενόψει των αναμενόμενων αποτελεσμάτων των διορθωτικών μέτρων που έχουν ληφθεί και, αφετέρου, η ανάγκη επίτευξης των οικονομικών, κοινωνικών οφελών και των οφελών για την απασχόληση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013. Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1139, είναι σκόπιμο οι αλιευτικές δυνατότητες για τη ρέγγα της δυτικής Βαλτικής να καθοριστούν κάτω από το εύρος θνησιμότητας λόγω αλιείας που προβλέπεται στο παράρτημα I στήλη A του εν λόγω κανονισμού, δεδομένου ότι το εν λόγω επίπεδο λαμβάνει υπόψη τη μείωση της βιομάζας.

(7)

Σε ό,τι αφορά το απόθεμα γάδου της Δυτικής Βαλτικής, από τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις προκύπτει ότι η ερασιτεχνική αλιεία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη συνολική θνησιμότητα λόγω αλιείας του εν λόγω αποθέματος και θα πρέπει να περιοριστεί. Είναι ως εκ τούτου σκόπιμο να καθοριστεί ένα ημερήσιο όριο αλιεύματος ανά αλιέα. Τούτο δεν θίγει την αρχή της σχετικής σταθερότητας που εφαρμόζεται στις εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες.

(8)

Σε ό,τι αφορά το απόθεμα γάδου της Ανατολικής Βαλτικής, το ICES δεν ήταν ακόμη σε θέση να καθορίσει βιολογικά σημεία αναφοράς, με βάση τις αλλαγές στη βιολογία του αποθέματος. Είναι, ως εκ τούτου, σκόπιμο για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου, να καθοριστούν τα TAC για τον γάδο της Ανατολικής Βαλτικής σύμφωνα με την προληπτική προσέγγιση που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 και να καθοριστεί περίοδος απαγόρευσης.

(9)

Προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης αξιοποίηση των παράκτιων αλιευτικών δυνατοτήτων, είναι σκόπιμο να εισαχθεί περιορισμένη ευελιξία μεταξύ των περιοχών για τον σολομό από τις υποδιαιρέσεις ICES 22-31 στην υποδιαίρεση ICES 32 για το κράτος μέλος που ζήτησε την εν λόγω ευελιξία.

(10)

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ICES, το 29 % των αλιευμάτων στην αλιεία σολομού αναφέρεται εσφαλμένα, ιδίως ως αλιεύματα θαλάσσιας πέστροφας. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας πέστροφας στη Βαλτική θάλασσα αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης σε παράκτιες περιοχές, είναι σκόπιμο να απαγορευθεί η αλιεία για τη θαλάσσια πέστροφα πέραν των τεσσάρων ναυτικών μιλίων και να περιοριστούν τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα της θαλάσσιας πέστροφας στο 3 % των συνδυασμένων αλιευμάτων θαλάσσιας πέστροφας και σολομού, ώστε τούτο να συμβάλει στην πρόληψη της υποβολής ανακριβών στοιχείων για τα αλιεύματα σολομού ως αλιευμάτων θαλάσσιας πέστροφας.

(11)

Η χρήση των αλιευτικών δυνατοτήτων που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό υπόκειται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου (3), και ιδίως στα άρθρα 33 και 34, τα οποία αφορούν την καταγραφή των αλιευμάτων και της αλιευτικής προσπάθειας και την κοινοποίηση στην Επιτροπή των στοιχείων σχετικά με την εξάντληση των αλιευτικών δυνατοτήτων. Ως εκ τούτου, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να καθορίζει κωδικούς προς χρήση από τα κράτη μέλη κατά την αποστολή στοιχείων στην Επιτροπή σχετικά με τις εκφορτώσεις αποθεμάτων που υπόκεινται στον παρόντα κανονισμό.

(12)

Με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 847/96 του Συμβουλίου (4) θεσπίστηκαν συμπληρωματικοί όροι για την ετήσια διαχείριση των TAC, περιλαμβανομένων διατάξεων όσον αφορά την ευελιξία για τα προληπτικά και τα αναλυτικά TAC στα άρθρα 3 και 4. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του εν λόγω κανονισμού, το Συμβούλιο, κατά τον καθορισμό των ΤΑC, πρέπει να αποφασίζει σε ποια αποθέματα δεν εφαρμόζονται τα άρθρα 3 ή 4, ιδίως με βάση τη βιολογική κατάσταση των αποθεμάτων. Πιο πρόσφατα, ο μηχανισμός ευελιξίας από έτος σε έτος εισήχθη από το άρθρο 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 για όλα τα αποθέματα που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης. Επομένως, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική ευελιξία που θα υπονόμευε την αρχή της ορθολογικής και υπεύθυνης εκμετάλλευσης των έμβιων βιολογικών πόρων της θάλασσας, θα εμπόδιζε την επίτευξη των στόχων της ΚΑλΠ και θα προκαλούσε την επιδείνωση της βιολογικής κατάστασης των αποθεμάτων, τα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 θα πρέπει να εφαρμόζονται στα αναλυτικά TAC μόνο σε περίπτωση που δεν γίνεται χρήση της ευελιξίας από έτος σε έτος, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.

(13)

Βάσει νέων επιστημονικών συμβουλών, θα πρέπει να θεσπιστεί ένα προκαταρκτικό TAC σύκου Νορβηγίας στη διαίρεση ICES 3α και στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης ICES 2α και της υποπεριοχής ICES 4 για την περίοδο από 1ης Νοεμβρίου 2018 έως 31ης Οκτωβρίου 2019.

(14)

Κατά τα προηγούμενα έτη, τα TAC γαύρου στις υποπεριοχές 9 και 10 του ICES και στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης CECAF 34.1.1 έχουν καθοριστεί για ένα ημερολογιακό έτος. Τον Ιούλιο του 2018 το ICES εξέδωσε τη γνωμοδότησή του για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2018 έως την 30ή Ιουνίου 2019 για το εν λόγω απόθεμα. Οι εν λόγω περίοδοι θα πρέπει να εναρμονιστούν, ώστε η περίοδος των TAC να αντιστοιχεί σε αυτήν της γνωμοδότησης του ICES. Κατ' εξαίρεση, και μόνο λόγω αυτής της μετάβασης, το TAC για τον γαύρο θα πρέπει να τροποποιηθεί για να καλύπτει την περίοδο 18 μηνών που λήγει στις 30 Ιουνίου 2019.

(15)

Για να αποφευχθεί η διακοπή των αλιευτικών δραστηριοτήτων και να διασφαλιστεί ο βιοπορισμός των αλιέων της Ένωσης, ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ωστόσο, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί στον γαύρο στις υποπεριοχές 9 και 10 του ICES και στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης CECAF 34.1.1 από την 1η Ιανουαρίου 2018. Αυτή η αναδρομική ισχύς δεν θίγει την αρχή της ασφάλειας δικαίου και την αρχή προστασίας της θεμιτής προσδοκίας, καθώς οι αλιευτικές δυνατότητες για αυτή τη μεγαλύτερη περίοδο υπερβαίνουν εκείνες που είχαν οριστεί αρχικά δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/120 του Συμβουλίου (5). Επιπλέον, ο παρών κανονισμός πρέπει να εφαρμοστεί στο σύκο Νορβηγίας στη διαίρεση ICES 3α και στα ενωσιακά ύδατα της της διαίρεσης 2α και της υποπεριοχής 4 από την 1η Νοεμβρίου 2018 έως την 31η Οκτωβρίου 2019. Για λόγους επείγοντος, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει αμέσως μετά τη δημοσίευσή του,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Με τον παρόντα κανονισμό καθορίζονται, για το 2019, οι αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων και τροποποιούνται ορισμένες αλιευτικές δυνατότητες σε άλλα ύδατα που καθορίζονται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/120.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

1.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στα αλιευτικά σκάφη της Ένωσης που ασκούν δραστηριότητα στη Βαλτική Θάλασσα.

2.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται επίσης στην ερασιτεχνική αλιεία, όπου αυτή αναφέρεται ρητά στις συναφείς διατάξεις.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.

Επιπλέον, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)   «υποδιαίρεση»: υποδιαίρεση ICES της Βαλτικής Θάλασσας, όπως ορίζεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2187/2005 του Συμβουλίου (6)·

2)   «συνολικό επιτρεπόμενο αλίευμα» (TAC): η ποσότητα κάθε αποθέματος που μπορεί να αλιευθεί σε χρονικό διάστημα ενός έτους·

3)   «ποσόστωση»: η αναλογία του TAC που κατανέμεται στην Ένωση, σε κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα·

4)   «ερασιτεχνική αλιεία»: οι αλιευτικές μη εμπορικές δραστηριότητες, όπως για αναψυχή, τουρισμό ή αθλητισμό, στο πλαίσιο των οποίων γίνεται εκμετάλλευση θαλάσσιων βιολογικών πόρων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Άρθρο 4

TAC και κατανομές

Τα TAC, οι ποσοστώσεις και οι όροι που συνδέονται λειτουργικά με αυτές, κατά περίπτωση, καθορίζονται στο παράρτημα.

Άρθρο 5

Ειδικές διατάξεις σχετικά με τις κατανομές των αλιευτικών δυνατοτήτων

Η κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων μεταξύ κρατών μελών, η οποία προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό, δεν θίγει:

α)

τις ανταλλαγές που πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013·

β)

τις μειώσεις και τις ανακατανομές που πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009·

γ)

τις πρόσθετες εκφορτώσεις που επιτρέπονται βάσει του άρθρου 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 ή βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013·

δ)

τις ποσότητες που διατηρούνται σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 ή μεταφέρονται δυνάμει του άρθρου 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013·

ε)

τις μειώσεις που γίνονται σύμφωνα με τα άρθρα 105 και 107 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009.

Άρθρο 6

Όροι για την εκφόρτωση κύριων και παρεμπιπτόντων αλιευμάτων

Τα αποθέματα ειδών εκτός στόχου που βρίσκονται εντός ασφαλών βιολογικών ορίων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, για τα οποία ισχύει η παρέκκλιση από την υποχρέωση καταλογισμού των αλιευμάτων στις αντίστοιχες ποσοστώσεις, προσδιορίζονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 7

Μέτρα σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία γάδου στις υποδιαιρέσεις 22-24

1.   Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ερασιτεχνικής αλιείας, δεν επιτρέπεται να διατηρούνται στις υποδιαιρέσεις 22-24 περισσότερα από επτά δείγματα γάδου ανά αλιέα ανά ημέρα.

2.   Η παράγραφος 1 ισχύει με την επιφύλαξη αυστηρότερων εθνικών μέτρων.

Άρθρο 8

Μέτρα σχετικά με την αλιεία θαλάσσιας πέστροφας στις υποδιαιρέσεις 22-32

1.   Η αλιεία θαλάσσιας πέστροφας πέραν των τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης στις υποδιαιρέσεις 22-32 απαγορεύεται για τα αλιευτικά σκάφη από 1ης Ιανουαρίου έως 31ης Δεκεμβρίου 2019. Κατά την αλιεία σολομού στα εν λόγω ύδατα, τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα θαλάσσιας πέστροφας δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 3 % των συνολικών αλιευμάτων σολομού και θαλάσσιας πέστροφας ανά πάσα στιγμή επί του σκάφους ή κατά την εκφόρτωση μετά από κάθε αλιευτικό ταξίδι.

2.   Η παράγραφος 1 ισχύει με την επιφύλαξη αυστηρότερων εθνικών μέτρων.

Άρθρο 9

Ευελιξία

1.   Εάν δεν ορίζεται άλλως στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού, το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 εφαρμόζεται στα αποθέματα που υπόκεινται σε προληπτικά TAC, το δε άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 καθώς και το άρθρο 4 του ίδιου κανονισμού εφαρμόζονται στα αποθέματα που υπόκεινται σε αναλυτικό TAC.

2.   Το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 και το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96 δεν εφαρμόζονται όταν ένα κράτος μέλος κάνει χρήση της ευελιξίας από έτος σε έτος, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 15 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013.

Άρθρο 10

Διαβίβαση δεδομένων

Όταν, σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 34 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009, τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή δεδομένα που αφορούν τις ποσότητες αποθεμάτων που έχουν αλιευθεί ή εκφορτωθεί, χρησιμοποιούν τους κωδικούς αποθεμάτων που παρατίθενται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 11

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2018/120

Το παράρτημα IΑ του κανονισμού (ΕΕ) 2018/120 τροποποιείται ως εξής:

1)

ο πίνακας των αλιευτικών δυνατοτήτων για τον γαύρο στις υποπεριοχές ICES 9 και 10 και ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης CECAF 34.1.1 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«Είδος:

Γαύρος

Engraulis encrasicolus

Ζώνη:

9 και 10· ενωσιακά ύδατα της CECAF 34.1.1

(ANE/9/3411)

Ισπανία

10 802  (7)

 

 

Πορτογαλία

11 784  (7)

 

 

Ένωση

22 586  (7)

 

 

TAC

22 586  (7)

 

Προληπτικό TAC

2)

ο πίνακας αλιευτικών δυνατοτήτων για το σύκο Νορβηγίας και τα σχετικά παρεμπίπτοντα αλιεύματα στη διαίρεση ICES 3α και στα ενωσιακά ύδατα της διαίρεσης ICES 2α και της υποπεριοχής ICES 4, αντικαθίσταται από τον ακόλουθο:

«Είδος:

Σύκο Νορβηγίας και σχετικά παρεμπίπτοντα αλιεύματα

Trisopterus esmarkii

Ζώνη:

3α· Ενωσιακά ύδατα των 2α και 4

(NOP/2A3A4.)

Έτος

2018

2019

 

 

Δανία

85 186  (8)  (10)

49 953  (8)  (13)

 

 

Γερμανία

16 (8)  (9)  (10)

10 (8)  (9)  (13)

 

 

Κάτω Χώρες

63 (8)  (9)  (10)

37 (8)  (9)  (13)

 

 

Ένωση

85 265  (8)  (10)

50 000  (8)  (13)

 

 

Νορβηγία

15 000  (11)

0

 

 

Φερόες Νήσοι

6 000  (12)

0

 

 

TAC

άνευ αντικειμένου

άνευ αντικειμένου

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96

Άρθρο 12

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2019, με την εξαίρεση του άρθρου 11 σημείο 2, το οποίο εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου 2018 έως την 31η Οκτωβρίου 2019 και με την εξαίρεση του άρθρου 11 σημείο 1, το οποίο εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 30 Οκτωβρίου 2018.

Για το Συμβούλιο

H Πρόεδρος

J. BOGNER-STRAUSS


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την κοινή αλιευτική πολιτική, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1954/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 639/2004 του Συμβουλίου και της απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 22).

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Ιουλίου 2016, για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα αποθέματα γάδου, ρέγγας και παπαλίνας της Βαλτικής Θάλασσας και για τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2187/2005 του Συμβουλίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1098/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 191 της 15.7.2016, σ. 1).

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2009, περί θεσπίσεως ενωσιακού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, τροποποιήσεως των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 847/96, (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, (ΕΚ) αριθ. 811/2004, (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 2115/2005, (ΕΚ) αριθ. 2166/2005, (ΕΚ) αριθ. 388/2006, (ΕΚ) αριθ. 509/2007, (ΕΚ) αριθ. 676/2007, (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, (ΕΚ) αριθ. 1300/2008, (ΕΚ) αριθ. 1342/2008 και καταργήσεως των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1627/94 και (ΕΚ) αριθ. 1966/2006 (ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 847/96 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 1996, περί θεσπίσεως συμπληρωματικών όρων για την ετήσια διαχείριση των TAC και των ποσοστώσεων (ΕΕ L 115 της 9.5.1996, σ. 3).

(5)  Κανονισμός (EE) 2018/120 του Συμβουλίου, της 23ης Ιανουαρίου 2018, σχετικά με τον καθορισμό για το 2018, για ορισμένα αποθέματα ιχθύων και ομάδες αποθεμάτων ιχθύων, των αλιευτικών δυνατοτήτων στα ενωσιακά ύδατα, και για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη, σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα, καθώς και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/127 (ΕΕ L 27 της 31.1.2018, σ. 1).

(6)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2187/2005 του Συμβουλίου, της 21ης Δεκεμβρίου 2005, για τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων μέσω τεχνικών μέτρων στα ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, των Belts και του Sound, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1434/98 και και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 88/98 (ΕΕ L 349 της 31.12.2005, σ. 1).

(7)  Η παρούσα ποσόστωση μπορεί να αλιεύεται μόνο από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 30 Ιουνίου 2019.»

(8)  Έως 5 % της ποσόστωσης μπορεί να αποτελείται από παρεμπίπτοντα αλιεύματα μπακαλιάρου εγκλεφίνου και νταουκιού του Ατλαντικού (OT2/* 2A3A4). Τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα μπακαλιάρου εγκλεφίνου και νταουκιού του Ατλαντικού που καταλογίζονται στην ποσόστωση σύμφωνα με την παρούσα διάταξη και τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα ειδών που καταλογίζονται στην ποσόστωση, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν συνολικά το 9 % της ποσόστωσης.

(9)  Η ποσόστωση μπορεί να αλιεύεται μόνο στις ζώνες 2α, 3α και 4 σε ενωσιακά ύδατα.

(10)  Η ενωσιακή ποσόστωση μπορεί να αλιεύεται μόνο 1ης Νοεμβρίου 2017 έως 31 Οκτωβρίου 2018.

(11)  Χρησιμοποιείται εσχάρα διαλογής.

(12)  Χρησιμοποιείται εσχάρα διαλογής. Περιλαμβάνει κατ' ανώτατο όριο το 15 % των αναπόφευκτων παρεμπιπτόντων αλιευμάτων (NOP/*2A3A4), που πρέπει να καταλογίζονται στην ποσόστωση αυτή.

(13)  Η ενωσιακή ποσόστωση μπορεί να αλιεύεται μόνο από 1ης Νοεμβρίου 2018 έως 31ης Οκτωβρίου 2019.»


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

TAC που εφαρμόζονται σε ενωσιακά αλιευτικά σκάφη σε περιοχές οπου υφίστανται TAC ανά είδος και ανά περιοχή

Οι πίνακες που ακολουθούν καθορίζουν τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) και τις ποσοστώσεις (σε τόνους βάρους ζώντων αλιευμάτων, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά) ανά απόθεμα, καθώς και τους όρους που συνδέονται λειτουργικά με αυτά.

Οι αναφορές σε αλιευτικές ζώνες είναι αναφορές σε ζώνες ICES, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά.

Τα αποθέματα ιχθύων παρατίθενται με την αλφαβητική σειρά της λατινικής ονομασίας του είδους.

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, παρέχεται ο ακόλουθος πίνακας αντιστοιχιών των λατινικών ονομασιών με τις κοινές ονομασίες:

Επιστημονική ονομασία

Τριψήφιος αλφαβητικός κωδικός

Κοινή ονομασία

Clupea harengus

HER

Ρέγγα

Gadus morhua

COD

Γάδος

Pleuronectes platessa

PLE

Χωματίδα

Salmo salar

SAL

Σολομός του Ατλαντικού

Sprattus sprattus

SPR

Παπαλίνα


Είδος:

Ρέγγα

Clupea harengus

Ζώνη:

Υποδιαιρέσεις 30-31

(HER/30/31.)

Φινλανδία

72 724

 

 

Σουηδία

15 979

 

 

Ένωση

88 703

 

 

TAC

88 703

 

Αναλυτικό TAC


Είδος:

Ρέγγα

Clupea harengus

Ζώνη:

Υποδιαιρέσεις 22-24

(HER/3BC+24)

Δανία

1 262

 

 

Γερμανία

4 966

 

 

Φινλανδία

1

 

 

Πολωνία

1 171

 

 

Σουηδία

1 601

 

 

Ένωση

9 001

 

 

TAC

9 001

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.


Είδος:

Ρέγγα

Clupea harengus

Ζώνη:

Ενωσιακά ύδατα των υποδιαιρέσεων 25-27, 28.2, 29 και 32

(HER/3D-R30)

Δανία

3 748

 

 

Γερμανία

994

 

 

Εσθονία

19 139

 

 

Φινλανδία

37 360

 

 

Λετονία

4 723

 

 

Λιθουανία

4 973

 

 

Πολωνία

42 444

 

 

Σουηδία

56 979

 

 

Ένωση

170 360

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

Αναλυτικό TAC

Εφαρμόζεται το άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού.


Είδος:

Ρέγγα

Clupea harengus

Ζώνη:

Υποδιαίρεση 28.1

(HER/03D.RG)

Εσθονία

14 336

 

 

Λετονία

16 708

 

 

Ένωση

31 044

 

 

TAC

31 044

 

Αναλυτικό TAC

Εφαρμόζεται το άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού.


Είδος:

Γάδος

Gadus morhua

Ζώνη:

Ενωσιακά ύδατα των υποδιαιρέσεων 25-32

(COD/3DX32.)

Δανία

5 539  (1)

 

 

Γερμανία

2 203  (1)

 

 

Εσθονία

540 (1)

 

 

Φινλανδία

424 (1)

 

 

Λετονία

2 060  (1)

 

 

Λιθουανία

1 357  (1)

 

 

Πολωνία

6 377  (1)

 

 

Σουηδία

5 612  (1)

 

 

Ένωση

24 112  (1)

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

Προληπτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.


Είδος:

Γάδος

Gadus morhua

Ζώνη:

Υποδιαιρέσεις 22-24

(COD/3BC+24)

Δανία

4 152

 

 

Γερμανία

2 031

 

 

Εσθονία

92

 

 

Φινλανδία

82

 

 

Λετονία

344

 

 

Λιθουανία

223

 

 

Πολωνία

1 111

 

 

Σουηδία

1 480

 

 

Ένωση

9 515

 

 

TAC

9 515

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.


Είδος:

Χωματίδα

Pleuronectes platessa

Ζώνη:

Ενωσιακά ύδατα των υποδιαιρέσεων 22-32

(PLE/3BCD-C)

Δανία

7 251

 

 

Γερμανία

806

 

 

Πολωνία

1 518

 

 

Σουηδία

547

 

 

Ένωση

10 122

 

 

TAC

10 122

 

Αναλυτικό TAC

Εφαρμόζεται το άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού.


Είδος:

Σολομός του Ατλαντικού

Salmo salar

Ζώνη:

Ενωσιακά ύδατα των υποδιαιρέσεων 22-31

(SAL/3BCD-F)

Δανία

18 885  (2)

 

 

Γερμανία

2 101  (2)

 

 

Εσθονία

1 919  (2)  (3)

 

 

Φινλανδία

23 548  (2)

 

 

Λετονία

12 012  (2)

 

 

Λιθουανία

1 412  (2)

 

 

Πολωνία

5 729  (2)

 

 

Σουηδία

25 526  (2)

 

 

Ένωση

91 132  (2)

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

Αναλυτικό TAC

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 3 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.

Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 847/96.


Είδος:

Σολομός του Ατλαντικού

Salmo salar

Ζώνη:

Ενωσιακά ύδατα της υποδιαίρεσης 32

(SAL/3D32.)

Εσθονία

995 (4)

 

 

Φινλανδία

8 708  (4)

 

 

Ένωση

9 703  (4)

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

Προληπτικό TAC


Είδος:

Παπαλίνα

Sprattus sprattus

Ζώνη:

Ενωσιακά ύδατα των υποδιαιρέσεων 22-32

(SPR/3BCD-C)

Δανία

26 710

 

 

Γερμανία

16 921

 

 

Εσθονία

31 016

 

 

Φινλανδία

13 982

 

 

Λετονία

37 460

 

 

Λιθουανία

13 551

 

 

Πολωνία

79 497

 

 

Σουηδία

51 635

 

 

Ένωση

270 772

 

 

TAC

Άνευ αντικειμένου

 

Αναλυτικό TAC

Εφαρμόζεται το άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού.


(1)  Στις υποδιαιρέσεις 25 και 26 απαγορεύεται η αλίευση αυτής της ποσόστωσης από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Ιουλίου για:

α)

αλιευτικά σκάφη συνολικού μήκους 12 μέτρων και άνω τα οποία αλιεύουν με τράτες, δανέζικους γρίπους ή παρόμοια εργαλεία μεγέθους ματιών ίσου ή μεγαλύτερου των 90 mm, και

β)

αλιευτικά σκάφη συνολικού μήκους 12 μέτρων και άνω, τα οποία αλιεύουν με απλάδια δίχτυα, δίχτυα εμπλοκής ή μανωμένα δίχτυα μεγέθους ματιών ίσου ή μεγαλύτερου των 90 mm, ή με παραγάδια βυθού, παραγάδια εκτός των παρασυρόμενων παραγαδιών, καλαμίδια και καθετές.

(2)  Εκφράζεται σε αριθμό ιχθύων.

(3)  Ειδικός όρος: έως και 20 % και το πολύ 400 δείγματα της ποσόστωσης αυτής μπορούν να αλιεύονται στα ενωσιακά ύδατα της υποδιαίρεσης 32 (SAL/* 3D32).

(4)  Εκφράζεται σε αριθμό ιχθύων.


Top