Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R2230

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/2230 της Επιτροπής, της 4ης Δεκεμβρίου 2017, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές τριχλωροϊσοκυανουρικού οξέος καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έπειτα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

C/2017/7914

ΕΕ L 319 της 5.12.2017, p. 10–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 14/12/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2230/oj

5.12.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 319/10


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/2230 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 4ης Δεκεμβρίου 2017

για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές τριχλωροϊσοκυανουρικού οξέος καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έπειτα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1) («ο βασικός κανονισμός»), και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

A.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.   Ισχύοντα μέτρα

(1)

Έπειτα από τη διεξαγωγή έρευνας αντιντάμπινγκ (η «αρχική έρευνα»), το Συμβούλιο επέβαλε, με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1631/2005 (2), οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές τριχλωροϊσοκυανουρικού οξέος («TCCA»), καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας («ΛΔΚ») και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής («ΗΠΑ»). Τα μέτρα κατά της ΛΔΚ έλαβαν τη μορφή κατ' αξίαν ατομικών δασμών, οι οποίοι κυμαίνονται από 7,3 % έως 40,5 %, με δασμό για όλες τις άλλες εταιρείες 42,6 %.

(2)

Με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 855/2010 (3), το Συμβούλιο μείωσε τον ατομικό δασμό που εφαρμοζόταν σε μία εταιρεία από 14,1 % σε 3,2 %.

(3)

Ύστερα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων («πρώτη επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων»), που αφορούσε μόνον τις εισαγωγές TCCA καταγωγής ΛΔΚ, το Συμβούλιο, με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1389/2011 του Συμβουλίου (4), επέκτεινε τον δασμό αντιντάμπινγκ για το TCCA καταγωγής Κίνας για 5 ακόμη έτη.

(4)

Στις 28 Αυγούστου 2013 και την 1η Ιουλίου 2014, αντίστοιχα, η Επιτροπή κίνησε δύο επανεξετάσεις για νέο εξαγωγέα. Με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 569/2014 (5), η Επιτροπή επέβαλε ατομικό δασμό 32,8 % στο TCCA που παρασκευάζεται από έναν νέο Κινέζο παραγωγό-εξαγωγέα (6). Ο άλλος Κινέζος παραγωγός-εξαγωγέας (7) απέσυρε επισήμως την αίτησή του και, κατά συνέπεια, η Επιτροπή περάτωσε την έρευνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2015/392 (8).

2.   Αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων

(5)

Σε συνέχεια της δημοσίευσης ανακοίνωσης για την επικείμενη λήξη (9) των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ, η Επιτροπή έλαβε αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (10).

(6)

Η αίτηση υποβλήθηκε από δύο ενωσιακούς παραγωγούς: την Ercros SA και την Inquide SA («οι αιτούντες»), οι οποίοι το 2015 αντιπροσώπευαν πάνω από το 50 % της συνολικής εκτιμώμενης ενωσιακής παραγωγής TCCA.

(7)

Η αίτηση βασίζεται στο επιχείρημα ότι η λήξη ισχύος των μέτρων θα έχει κατά πάσα πιθανότητα ως αποτέλεσμα τη συνέχιση του ντάμπινγκ και τη ζημία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

3.   Έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων

(8)

Η Επιτροπή, αφού διαπίστωσε ότι υφίστανται επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, ανήγγειλε, στις 20 Δεκεμβρίου 2016, με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (11) («ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας»), την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

4.   Έρευνα

4.1.   Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης και εξεταζόμενη περίοδος

(9)

Η έρευνα με αντικείμενο την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ κάλυψε την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2015 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 («περίοδος της έρευνας επανεξέτασης» ή «ΠΕΕ»). Η εξέταση των τάσεων όσον αφορά την εκτίμηση της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως το τέλος της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης («εξεταζόμενη περίοδος»).

4.2.   Μέρη τα οποία αφορά η έρευνα

(10)

Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσημα τους αιτούντες, τους άλλους γνωστούς ενωσιακούς παραγωγούς, τους γνωστούς παραγωγούς-εξαγωγείς στη ΛΔΚ, τους εισαγωγείς, τους εμπόρους, τους χρήστες, τις ενώσεις που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται, καθώς και τους εκπροσώπους της ΛΔΚ σχετικά με την έναρξη της επανεξέτασης λόγω της λήξης της ισχύος των μέτρων.

(11)

Στα ενδιαφερόμενα μέρη δόθηκε η δυνατότητα να εκθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση εντός της προθεσμίας που προβλεπόταν στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας. Κανένα ενδιαφερόμενο μέρος δεν αναγγέλθηκε για να ζητήσει ακρόαση κατά το αρχικό στάδιο της έρευνας.

4.3.   Δειγματοληψία

(12)

Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή ανέφερε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού, προτίθεται να προβεί σε δειγματοληψία των παραγωγών-εξαγωγέων και των μη συνδεδεμένων εισαγωγέων σε περίπτωση που αναγγελθεί σημαντικός αριθμός ενδιαφερομένων μερών.

Δειγματοληψία των παραγωγών-εξαγωγέων στη ΛΔΚ

(13)

Για να αποφασιστεί κατά πόσον η δειγματοληψία ήταν αναγκαία και, εάν ναι, να επιλεγεί δείγμα, η Επιτροπή ζήτησε από όλους τους γνωστούς παραγωγούς-εξαγωγείς στη ΛΔΚ να παράσχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας. Επιπλέον, η Επιτροπή ζήτησε από την αποστολή της ΛΔΚ στην Ένωση να ορίσει και/ή να επικοινωνήσει με άλλους Κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, αν υπάρχουν, που ενδεχομένως ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στην έρευνα.

(14)

Είκοσι επτά γνωστοί Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς ενημερώθηκαν για την έναρξη της διαδικασίας. Κανένας παραγωγός-εξαγωγέας της ΛΔΚ δεν υπέβαλε απάντηση στο έντυπο δειγματοληψίας ούτε αποφάσισε να συνεργαστεί για την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων. Ως εκ τούτου, δεν χρειάστηκε να γίνει δειγματοληψία των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων στην παρούσα διαδικασία.

Δειγματοληψία μη συνδεδεμένων εισαγωγέων

(15)

Για να αποφασιστεί κατά πόσον η δειγματοληψία ήταν αναγκαία και, εάν ναι, να επιλεγεί δείγμα, όλοι οι γνωστοί (συνολικά δεκατέσσερις) εισαγωγείς/διανομείς κλήθηκαν να συμπληρώσουν το έντυπο δειγματοληψίας που επισυνάφθηκε στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας.

(16)

Μόνον πέντε εισαγωγείς απάντησαν στο έντυπο δειγματοληψίας και, ως εκ τούτου, δεν κρίθηκε αναγκαία η διενέργεια δειγματοληψίας.

4.4.   Ερωτηματολόγια και επιτόπιες επαληθεύσεις

(17)

Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλα τα στοιχεία που έκρινε απαραίτητα για τον προσδιορισμό της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της πρακτικής ντάμπινγκ και της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας, καθώς και για τον προσδιορισμό του συμφέροντος της Ένωσης.

(18)

Η Επιτροπή απέστειλε ερωτηματολόγια σε δύο γνωστούς παραγωγούς στην ανάλογη χώρα (Ιαπωνία), στους τρεις γνωστούς ενωσιακούς παραγωγούς, σε δύο μη συνδεδεμένους εισαγωγείς και σε τριάντα εννέα γνωστούς χρήστες στην Ένωση.

(19)

Πλήρεις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο ελήφθησαν από τους δύο παραγωγούς της ανάλογης χώρας, δύο ενωσιακούς παραγωγούς (12) και έναν μη συνδεδεμένο εισαγωγέα.

(20)

Η Επιτροπή διεξήγαγε επαληθεύσεις στις εγκαταστάσεις των κατωτέρω εταιρειών:

α)

Ενωσιακοί παραγωγοί (13):

Ercros SA, Βαρκελώνη, Ισπανία

β)

Εισαγωγείς:

Diasa Industrial, Calahorra, Ισπανία

γ)

Παραγωγοί στην ανάλογη χώρα με οικονομία αγοράς:

Nissan Chemical Industries Ltd., Ιαπωνία,

Shikoku Chemicals Corporation, Ιαπωνία.

B.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

1.   Υπό εξέταση προϊόν

(21)

Το υπό εξέταση προϊόν είναι το τριχλωροϊσοκυανουρικό οξύ («TCCA») και τα παρασκευάσματά του, που αναφέρεται επίσης ως «symclosene» υπό τη διεθνή κοινή ονομασία (INN), και υπάγεται στους κωδικούς ΣΟ ex 2933 69 80 και ex 3808 94 20 (κωδικοί TARIC 2933698070, 3808942020), καταγωγής ΛΔΚ.

(22)

Το TCCA είναι χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό και λευκαντικό οργανικού χλωρίου, ευρέος φάσματος, που χρησιμοποιείται ιδίως για την απολύμανση του νερού σε πισίνες και λουτρά (σπα). Στις λοιπές χρήσεις συγκαταλέγονται η επεξεργασία νερού σε σηπτικές δεξαμενές ή πύργους ψύξης και ο καθαρισμός των συσκευών κουζίνας. Το TCCA πωλείται σε μορφή σκόνης, κόκκων, δισκίων ή πεταλίων. Όλες οι μορφές του TCCA και των παρασκευασμάτων του έχουν τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά (απολυμαντικά) και επομένως, εξετάζονται ως ενιαίο προϊόν.

2.   Ομοειδές προϊόν

(23)

Το υπό εξέταση προϊόν και το ομοειδές προϊόν που παράγεται και πωλείται στην εγχώρια αγορά της Ιαπωνίας (ανάλογη χώρα), καθώς και το ομοειδές προϊόν που παράγεται και πωλείται στην Ένωση από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής διαπιστώθηκε ότι έχουν τα ίδια βασικά φυσικά, χημικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και χρήσεις.

(24)

Επομένως, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα τα ως άνω προϊόντα αποτελούν ομοειδή προϊόντα, κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

Γ.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

(25)

Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε αρχικά αν η λήξη των ισχυόντων μέτρων θα ήταν πιθανό να οδηγήσει σε συνέχιση ή επανάληψη της πρακτικής ντάμπινγκ από τη ΛΔΚ.

1.   Η συνεργασία από τη ΛΔΚ

(26)

Μετά την έναρξη της έρευνας επανεξέτασης, όλοι οι γνωστοί Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς κλήθηκαν να αναγγελθούν και να απαντήσουν στο έντυπο δειγματοληψίας που επισυνάφθηκε στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας. Ωστόσο, καμία κινεζική εταιρεία δεν αντέδρασε στην έναρξη της έρευνας επανεξέτασης ούτε αποφάσισε να συνεργαστεί σε οποιοδήποτε περαιτέρω στάδιο της διαδικασίας.

(27)

Η αποστολή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληροφορήθηκε με ρηματική διακοίνωση, ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, η Επιτροπή είχε την πρόθεση να συναγάγει τα πορίσματά της σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ και της ζημίας με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού. Δεν ελήφθησαν παρατηρήσεις.

(28)

Κατά συνέπεια, τα πορίσματα όσον αφορά τη συνέχιση ή την επανάληψη της πρακτικής ντάμπινγκ βασίστηκαν σε πληροφορίες που περιέχονται στην αίτηση επανεξέτασης, σε στατιστικές της Eurostat, τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6, τη βάση δεδομένων για τις κινεζικές εξαγωγές και τις εκτιμήσεις για την αγορά από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς της ανάλογης χώρας.

2.   Ντάμπινγκ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης

2.1.   Τρίτη χώρα με οικονομία αγοράς

(29)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, η κανονική αξία καθορίστηκε με βάση τις καταβληθείσες ή καταβλητέες τιμές στην εγχώρια αγορά ή την κατασκευασμένη αξία σε κατάλληλη τρίτη χώρα με οικονομία της αγοράς («ανάλογη χώρα»).

(30)

Τόσο κατά την αρχική έρευνα όσο και κατά την πρώτη επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, η Επιτροπή επέλεξε την Ιαπωνία ως ανάλογη χώρα για τον καθορισμό της κανονικής αξίας. Σε συνέχεια της αίτησης επανεξέτασης, στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας η Επιτροπή ενημέρωσε τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι πρότεινε η χρησιμοποιηθεί η Ιαπωνία και πάλι ως ανάλογη χώρα. Επιπλέον, η ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας ανέφερε ότι και άλλοι παραγωγοί με οικονομία της αγοράς ενδέχεται να βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν ελήφθησαν παρατηρήσεις.

(31)

Η Επιτροπή ήλθε σε επαφή με όλους τους γνωστούς παραγωγούς-εξαγωγείς, ήτοι δύο στην Ιαπωνία και τρεις στις ΗΠΑ. Καμία από τις εταιρείες από τις ΗΠΑ δεν συμφώνησε να συνεργαστεί στην έρευνα. Οι δύο ιαπωνικές εταιρείες, Nissan Chemical Industries Ltd. και Shikoku Chemicals Corporation, συμφώνησαν να συνεργαστούν στην έρευνα και απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, οι απαντήσεις στο οποίο επαληθεύτηκαν στη συνέχεια επιτόπου.

(32)

Η Ιαπωνία διαθέτει σημαντική εγχώρια αγορά (14) TCCA με ικανοποιητικό επίπεδο ανταγωνισμού. Υπάρχουν τρεις τουλάχιστον ανταγωνιστικοί εγχώριοι παραγωγοί (15) στην Ιαπωνία ενώ, κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, το 15 % της αγοράς καλυπτόταν από εισαγωγές (16). Η χώρα δεν προστατεύεται από υψηλούς δασμούς (17). Τέλος, η Ιαπωνία δεν διαθέτει μέτρα εμπορικής άμυνας στις εισαγωγές TCCA.

(33)

Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιαπωνία ήταν κατάλληλη ανάλογη χώρα σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού.

2.2.   Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς χωρίς ΚΟΑ

(34)

Λόγω της έλλειψης συνεργασίας από τη ΛΔΚ, ο υπολογισμός του ντάμπινγκ έγινε χωρίς διαφοροποίηση των τύπων προϊόντος.

α)   Κανονική αξία

(35)

Η κανονική αξία για τους παραγωγούς-εξαγωγείς χωρίς ΚΟΑ καθορίστηκε με βάση τα στοιχεία που επαληθεύτηκαν στις εγκαταστάσεις των δύο συνεργαζόμενων παραγωγών στην Ιαπωνία.

(36)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε πρώτα κατά πόσον ήταν αντιπροσωπευτικός ο συνολικός όγκος των εγχώριων πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε ανεξάρτητους πελάτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς της ανάλογης χώρας κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Για τον σκοπό αυτό, ο συνδυασμένος όγκος των εγχώριων πωλήσεων συγκρίθηκε με τον συνολικό όγκο του υπό εξέταση προϊόντος που εξήγαγαν στην Ένωση κατά την ίδια περίοδο οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς χωρίς ΚΟΑ. Στη βάση αυτή, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ομοειδές προϊόν πωλήθηκε σε αντιπροσωπευτικές ποσότητες στην ιαπωνική εγχώρια αγορά.

(37)

Ακολούθως η Επιτροπή εξέτασε, για τους παραγωγούς της ανάλογης χώρας, κατά πόσον οι πωλήσεις του προϊόντος στην εγχώρια αγορά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνήθων εμπορικών πράξεων, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

(38)

Ο έλεγχος συνήθων εμπορικών πράξεων αποκάλυψε ότι ο όγκος που πωλήθηκε σε καθαρή τιμή πώλησης ίση ή μεγαλύτερη από το υπολογισθέν κόστος παραγωγής (κόστος παρασκευής συν τα γενικά και διοικητικά έξοδα) αντιπροσώπευε λιγότερο από το 80 % του συνολικού όγκου των εγχώριων πωλήσεων και, κατά συνέπεια, η κανονική αξία καθορίστηκε μόνο με βάση τις τιμές των επικερδών εγχώριων συναλλαγών.

β)   Τιμή εξαγωγής

(39)

Λόγω έλλειψης συνεργασίας από τους Κινέζους εξαγωγείς, η μέση τιμή εξαγωγής για την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης καθορίστηκε με βάση τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6.

γ)   Σύγκριση

(40)

Η κανονική αξία και η μέση κινεζική τιμή εξαγωγής, όπως καθορίζεται ανωτέρω, συγκρίθηκαν σε βάση εκ του εργοστασίου.

(41)

Για να εξασφαλιστεί δίκαιη σύγκριση μεταξύ της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής, πραγματοποιήθηκε η δέουσα προσαρμογή έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τόσο τις τιμές όσο και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού. Για τον σκοπό αυτό, η κανονική αξία προσαρμόστηκε για να ληφθούν υπόψη τα έξοδα εσωτερικής μεταφοράς και τα έξοδα διεκπεραίωσης (που κυμαίνονται μεταξύ 8 %-13 %). Η τιμή εξαγωγής προσαρμόστηκε λαμβάνοντας υπόψη τα έξοδα των θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών και των εσωτερικών μεταφορών με βάση τις εκτιμήσεις που περιέχονται στην αίτηση επανεξέτασης (που κυμαίνονται μεταξύ 3 %-8 %).

δ)   Περιθώριο ντάμπινγκ για Κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς χωρίς ΚΟΑ

(42)

Ως εκ τούτου, το περιθώριο ντάμπινγκ που καθορίστηκε για τους Κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς χωρίς καθεστώς οικονομίας αγοράς ανήλθε σε 80,2 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

2.3.   Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς χωρίς ΚΟΑ

α)   Κανονική αξία

(43)

Η κανονική αξία για τους παραγωγούς-εξαγωγείς με ΚΟΑ, βασίστηκε στο κόστος παραγωγής στη ΛΔΚ, όπως εκτιμάται στην αίτηση επανεξέτασης.

β)   Τιμή εξαγωγής

(44)

Η τιμή εξαγωγής υπολογίστηκε με βάση τις τιμές εξαγωγής των τριών εταιρειών με ΚΟΑ στην Ένωση όπως καταγράφονται στη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6.

γ)   Σύγκριση

(45)

Η κανονική αξία και η μέση κινεζική τιμή εξαγωγής, όπως καθορίζεται ανωτέρω, συγκρίθηκαν σε βάση εκ του εργοστασίου.

(46)

Για να εξασφαλιστεί δίκαιη σύγκριση μεταξύ της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής, πραγματοποιήθηκε η δέουσα προσαρμογή έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τόσο τις τιμές όσο και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού. Για τον σκοπό αυτό, με βάση τις εκτιμήσεις που περιέχονται στην αίτηση επανεξέτασης, η τιμή εξαγωγής προσαρμόστηκε λαμβάνοντας υπόψη τα έξοδα θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών και εσωτερικών μεταφορών (που κυμαίνονται μεταξύ 3 %-8 %).

δ)   Περιθώριο ντάμπινγκ για Κινέζους παραγωγούς εξαγωγείς με ΚΟΑ

(47)

Το περιθώριο ντάμπινγκ που διαπιστώθηκε ήταν 49,4 % για την Hebei Jiheng Chemical Co. Limited, 49,2 % για την Heze Huayi Chemical Co. Limited και 37,4 % για την Puyang Cleanway Chemicals Limited.

2.4.   Συμπέρασμα σχετικά με την πρακτική ντάμπινγκ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης

(48)

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς συνέχισαν να εξάγουν TCCA στην Ένωση σε τιμές ντάμπινγκ κατά τη διάρκεια της έρευνας επανεξέτασης.

3.   Αποδεικτικά στοιχεία για την πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ

(49)

Η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον υπήρχε πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, εξέτασε την κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, την ελκυστικότητα της ενωσιακής αγοράς και τη συμπεριφορά των Κινέζων εξαγωγέων σε άλλες αγορές.

α)   Παραγωγική ικανότητα και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ

(50)

Η πρώτη επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος υπολόγισε την πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής TCCA στη ΛΔΚ σε 180 000 τόνους ετησίως (18). Σύμφωνα με την αίτηση επανεξέτασης, η συνολική κινεζική παραγωγική ικανότητα είχε εκτιμηθεί σε 278 000 τόνους το 2015 (19). Η κινεζική παραγωγή κατά την ΠΕΕ εκτιμήθηκε σε 145 000 τόνους περίπου, στους οποίους περιλαμβάνονταν 125 000 τόνοι εξαγωγών (20) και περίπου 20 000 τόνοι εγχώριας κατανάλωσης (21). Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε ετήσια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα 130 000 τόνων περίπου, ήτοι σχεδόν το τριπλάσιο της ενωσιακής κατανάλωσης, όπως φαίνεται στον πίνακα 1 κατωτέρω. Ένας από τους Ιάπωνες παραγωγούς στην ανάλογη χώρα, με βάση τα στοιχεία του για την κατάσταση της αγοράς, είχε κάνει μια πιο μέτρια εκτίμηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητα στη ΛΔΚ σε περίπου 50 000 τόνους ετησίως. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν ήταν δυνατόν να να επαληθευτούν. Σε κάθε περίπτωση, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του TCCA είναι σημαντική και εύκολα υπερβαίνει τη συνολική ενωσιακή κατανάλωση (που κυμάνθηκε ανάμεσα σε περίπου 41 000 και 48 000 τόνους μεταξύ του 2013 και της ΠΕΕ).

β)   Ελκυστικότητα της ενωσιακής αγοράς και συμπεριφορά των Κινέζων εξαγωγέων σε αγορές τρίτων χωρών

(51)

Η ελκυστικότητα της ενωσιακής αγοράς αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι, παρά τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ, ο όγκος των κινεζικών εξαγωγών στην Ένωση συνέχισε να επεκτείνεται. Η ΛΔΚ εξήγαγε στην Ένωση 28 000 τόνους TCCA κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, από 21 500 τόνους κατά την περίοδο έρευνας της αρχικής έρευνας.

(52)

Η ενωσιακή αγορά είναι η δεύτερη σε μέγεθος αγορά TCCA παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ελκυστική λόγω του μεγέθους της (όγκος των ευκαιριών πωλήσεων).

(53)

Με βάση τη βάση δεδομένων για τις κινεζικές εξαγωγές, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης περίπου το 23 % των κινεζικών εξαγωγών προορίζονταν για την Ένωση. Κατά τη σύγκριση του μέσου όρου τιμής εξαγωγής (FOB Κίνας), η Επιτροπή διαπίστωσε ότι περίπου το 47 % του όγκου των κινεζικών πωλήσεων στον υπόλοιπο κόσμο πωλήθηκε κατά μέσο όρο σε τιμές χαμηλότερες από τη μέση τιμή εξαγωγής στην Ένωση (22). Αυτός ο όγκος εξαγωγών αντιστοιχεί σε 46 100 τόνους, δηλαδή σε όγκο στο μέγεθος της συνολικής ενωσιακής κατανάλωσης. Επιπλέον, εξετάζοντας τη βάση δεδομένων για τις κινεζικές εξαγωγές, η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η πλειονότητα των εν λόγω πωλήσεων (περίπου 85 %, το οποίο ισοδυναμεί με 40 000 τόνους) πραγματοποιήθηκε από Κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς χωρίς ΚΟΑ (δηλαδή εταιρείες οι οποίες υπόκεινται σήμερα στον υψηλότερο δασμό αντιντάμπινγκ στην ενωσιακή αγορά). Ως εκ τούτου, οι όγκοι αυτοί είναι ακόμη πιθανότερο να κατευθυνθούν εκ νέου στην ενωσιακή αγορά μόλις λήξουν τα μέτρα, δεδομένου ότι στην περίπτωσή τους η κατάργηση των σχετικά υψηλών δασμών συνιστά ένα ακόμη ισχυρότερο κίνητρο.

(54)

Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενωσιακή αγορά αποτελεί ελκυστική αγορά για τους Κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς TCCA, τόσο λόγω τιμών και μεγέθους όσο και λόγω του ότι τουλάχιστον 40 000 τόνοι κινεζικού TCCA που πωλούνται σε τιμές ντάμπινγκ θα μπορούσαν κατά πάσα πιθανότητα να κατευθυνθούν εκ νέου στην ενωσιακή αγορά μόλις καταργηθούν τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ.

γ)   Συμπέρασμα σχετικά με την πρακτική ντάμπινγκ και την πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ

(55)

Τα πορίσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς συνέχισαν να πωλούν TCCA σε τιμές ντάμπινγκ στην ενωσιακή αγορά. Επίσης, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ΛΔΚ διαθέτει σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για το υπό εξέταση προϊόν. Τέλος, η ενωσιακή αγορά εξακολουθεί να είναι ελκυστική για τους Κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της και των σχετικά υψηλών τιμών.

Δ.   ΖΗΜΙΑ

1.   Ορισμός του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και της ενωσιακής παραγωγής

(56)

Το ομοειδές προϊόν κατασκευαζόταν από τρεις ενωσιακούς παραγωγούς κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης (23).

(57)

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο ένας από τους παραγωγούς αυτούς, η Inquide S.A.U., δεν θα πρέπει να θεωρείται μέρος του «ενωσιακού κλάδου παραγωγής», κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, δεδομένου ότι ο εν λόγω παραγωγός ήταν καθαρός εισαγωγέας του προϊόντος που εικάζεται ότι αποτελεί αντικείμενο ντάμπινγκ. Από τα στοιχεία που υπέβαλε με την απάντησή του στο ερωτηματολόγιο, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία εισήγαγε το υπό εξέταση προϊόν, ότι οι όγκοι που εισήχθησαν υπερέβησαν τις ποσότητες που κατασκευάστηκαν στην Ένωση και ότι οι εισαγωγές αυτές δεν είχαν προσωρινό χαρακτήρα.

(58)

Σ' αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή αποφάσισε να μην χαρακτηρίσει την εν λόγω εταιρεία ως μέρος του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Στην πράξη, η απόφαση αυτή συνεπάγεται ότι τα στοιχεία που αφορούν την εταιρεία δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τον καθορισμό των δεικτών ζημίας που σχετίζονται με την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Ωστόσο, ο όγκος των πωλήσεων της Inquide S.A.U., ελήφθη υπόψη για τον καθορισμό της συνολικής ενωσιακής κατανάλωσης.

(59)

Ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Inquide S.A.U., και για να τηρηθεί το απόρρητο των επιχειρηματικών πληροφοριών, οι πληροφορίες σχετικά με τους δύο οικείους ενωσιακούς παραγωγούς παρουσιάζονται σε μορφή δεικτών ή εύρους τιμών.

2.   Ενωσιακή κατανάλωση

(60)

Η ενωσιακή κατανάλωση καθορίστηκε με βάση τους επαληθευμένους όγκους των πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην ενωσιακή αγορά, τον επαληθευμένο όγκο πωλήσεων της Inquide S.A.U., και τον όγκο των εισαγωγών (επίπεδο TARIC) στην ενωσιακή αγορά που αναφέρονται στην Eurostat.

(61)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο η ενωσιακή κατανάλωση εξελίχθηκε ως εξής:

Πίνακας 1

Ενωσιακή κατανάλωση

 

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Όγκος (σε τόνους)

41 217

44 446

44 637

48 662

Δείκτης (2013 = 100)

100

108

108

118

Πηγή: Eurostat (COMEXT), στοιχεία που υπέβαλε ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής

(62)

Η ενωσιακή κατανάλωση είχε συνεχή αύξηση σε συνολικό ποσοστό 18 % μεταξύ του 2013 και της ΠΕΕ. Αυτό είχε σημαντικές επιπτώσεις για ορισμένους δείκτες ζημίας, όπως περιγράφεται κατωτέρω.

3.   Εισαγωγές από την οικεία χώρα

3.1.   Όγκος και μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

(63)

Οι εισαγωγές στην Ένωση από τη ΛΔΚ εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 2

Όγκος και μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από τη ΛΔΚ

 

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Όγκος εισαγωγών (σε μετρικούς τόνους)

17 021

23 457

22 589

28 095

Δείκτης (2013 = 100)

100

138

133

165

Μερίδιο αγοράς (%)

41,3

52,8

50,6

57,7

Πηγή: Eurostat (COMEXT)

(64)

Οι εισαγωγές TCCA από τη ΛΔΚ αυξήθηκαν συνολικά τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και ως προς το μερίδιο αγοράς κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Μια μικρή εξαίρεση ήταν το 2015, όταν ο όγκος των εισαγωγών μειώθηκε ελαφρά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη στασιμότητα της κατανάλωσης στην ενωσιακή αγορά κατά το έτος αυτό, όπως φαίνεται στον πίνακα 1. Την εν λόγω πτωτική τάση των εισαγωγών διαδέχθηκε στη συνέχεια μια αξιοσημείωτη αύξηση των εισαγωγών κατά την ΠΕΕ (άνω του 24 % σε σύγκριση με το 2015). Από μια ολοκληρωμένη ανάλυση προκύπτει ότι το δυναμικό αύξησης της κατανάλωσης, όπως αναφέρεται στον πίνακα 1, απορροφήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από τις αυξανόμενες εισαγωγές από τη ΛΔΚ.

(65)

Παράλληλα, οι εισαγωγές της ΛΔΚ αύξησαν σημαντικά το μερίδιο αγοράς τους από το 2013, επιτυγχάνοντας σημαντική αύξηση άνω των 16 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του 2013 και της ΠΕΕ.

3.2.   Τιμές των εισαγωγών από την οικεία χώρα και υποτιμολόγηση

(66)

Η μέση τιμή των εισαγωγών στην Ένωση από την οικεία χώρα εξελίχθηκε ως εξής:

Πίνακας 3

Μέση τιμή εισαγωγών από τη ΛΔΚ

 

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Μέση τιμή CIF στα σύνορα της Ένωσης, σε EUR/τόνο

1 262

1 174

1 445

1 308

Δείκτης (2013 = 100)

100

93

115

104

Πηγή: Eurostat (COMEXT)

(67)

Οι μέσες τιμές εισαγωγών από τη ΛΔΚ παρουσίασαν ελαφρές διακυμάνσεις κατά την εξεταζόμενη περίοδο, σημειώνοντας συνολική αύξηση 4 %. Η τάση αυτή ενδέχεται, σε κάποιο βαθμό, να αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις από έτος σε έτος στη σύνθεση του προϊόντος (24).

(68)

Ωστόσο, τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων για τις κινεζικές εξαγωγές (25) αποκάλυψαν ένα διαφορετικό σύστημα τιμολόγησης. Πράγματι, για την περίοδο αναφοράς, η μέση τιμή εξαγωγής του TCCA στην Ένωση σε δολάρια ΗΠΑ μειώθηκε κατά 9 %. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των τιμών ήταν συνέπεια των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, και όχι αντανάκλαση της τιμολογιακής συμπεριφοράς των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων στην αγορά της Ένωσης, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά από την Eurostat.

(69)

Οι τιμές των εισαγωγών από τη ΛΔΚ ήταν σταθερά χαμηλότερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής καθ' όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, με εξαίρεση το 2015. Για τον προσδιορισμό της έκτασης της υποτιμολόγησης, η Επιτροπή βάσισε τον υπολογισμό της στις μέσες τιμές εξαγωγών CIF της ΛΔΚ που έλαβε από τη Eurostat, με τις κατάλληλες προσαρμογές προς τα πάνω για να ληφθούν υπόψη οι δασμοί και τα έξοδα μετά την εισαγωγή (26). Οι τιμές αυτές του υπό εξέταση προϊόντος συγκρίθηκαν με τη σταθμισμένη μέση τιμή του ενωσιακού κλάδου παραγωγής προσαρμοσμένη σε επίπεδο εκ του εργοστασίου.

(70)

Η σύγκριση έδειξε ότι, κατά την ΠΕΕ, οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ είχαν τιμές χαμηλότερες από αυτές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά 2 %-4 %, μη λαμβανομένου υπόψη του υφιστάμενου δασμού αντιντάμπινγκ.

4.   Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες

4.1.   Όγκος και μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες

(71)

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται η εξέλιξη των εισαγωγών στην Ένωση από τρίτες χώρες εκτός της ΛΔΚ κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου με βάση τον όγκο και το μερίδιο αγοράς:

Πίνακας 4

Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες

 

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Όγκος (σε τόνους)

659

853

655

1 874

Μερίδιο αγοράς (%)

1,6

1,9

1,5

3,9

Μέση τιμή (EUR/τόνο)

1 466

1 359

1 706

1 438

Πηγή: Eurostat (COMEXT)

(72)

Είτε με βάση τον όγκο είτε το μερίδιο αγοράς, οι εισαγωγές στην Ένωση από χώρες εκτός της ΛΔΚ ήταν αμελητέες μεταξύ 2013 και 2015 και αυξήθηκαν μετρίως σε ποσοστιαίες μονάδες κατά την ΠΕΕ. Όσον αφορά το επίπεδο των τιμών των εν λόγω εισαγωγών, η παρατηρούμενη τάση μπορεί, σε ορισμένο βαθμό, να αντανακλά διακυμάνσεις στη σύνθεση του προϊόντος από έτος σε έτος. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι η μέση τιμή των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή όσο οι κινεζικές τιμές.

5.   Οικονομική κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

5.1.   Γενικές παρατηρήσεις

(73)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η εξέταση των επιπτώσεων των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής περιλάμβανε αξιολόγηση όλων των οικονομικών δεικτών που είχαν σημασία για την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(74)

Για τον προσδιορισμό της ζημίας, η Επιτροπή δεν προέβη σε διάκριση μεταξύ των μακροοικονομικών και των μικροοικονομικών δεικτών ζημίας, δεδομένου ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, αποτελείται από μόνο δύο παραγωγούς. Η Επιτροπή αξιολόγησε τους οικονομικούς δείκτες βάσει στοιχείων που αφορούσαν τους δύο αυτούς παραγωγούς, με εξαίρεση τις επενδύσεις και την απόδοση των επενδύσεων, τα οποία, λόγω της έλλειψης στοιχείων, αφορούν μόνο μία από τις δύο εταιρείες.

(75)

Οι οικονομικοί δείκτες είναι οι εξής: παραγωγή, παραγωγική ικανότητα, χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, όγκος πωλήσεων, μερίδιο αγοράς, απασχόληση, παραγωγικότητα, κόστος εργασίας, μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ, μοναδιαίες τιμές πώλησης, κόστος μονάδας, αποθέματα, κερδοφορία, ταμειακή ροή, επενδύσεις, απόδοση επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων. Αυτά αναλύονται ως εξής.

5.2.   Δείκτες ζημίας

5.2.1.   Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

(76)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η συνολική παραγωγή, η παραγωγική ικανότητα και η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας της Ένωσης εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 5

Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

 

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Δείκτης όγκου παραγωγής

100

113

129

132

Δείκτης παραγωγικής ικανότητας

100

115

120

120

Δείκτης χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας

100

98

107

110

Πηγή: Στοιχεία που παρασχέθηκαν από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής (2013 = 100)

(77)

Από το 2013 οι ενωσιακοί παραγωγοί αύξησαν σταδιακά τους όγκους παραγωγής τους και την εγκατεστημένη παραγωγική ικανότητά τους, ανταποκρινόμενοι αναλόγως στην αυξανόμενη ζήτηση, όπως φαίνεται από τον πίνακα 1 ανωτέρω. Από το 2015 και μετά ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής λειτουργεί χρησιμοποιώντας την πλήρη παραγωγική του ικανότητα. Αυτή η βέλτιστη χρήση των εγκαταστάσεων παραγωγής αντικατοπτρίστηκε θετικά στο χαμηλότερο κόστος παραγωγής και, ως εκ τούτου, στην κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, όπως αναφέρεται στη συνέχεια.

5.2.2.   Όγκος πωλήσεων, μερίδιο αγοράς

(78)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο όγκος πωλήσεων σε ανεξάρτητους πελάτες και το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 6

Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

 

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Δείκτης όγκου πωλήσεων (2013 = 100)

100

90

99

95

Μερίδιο αγοράς

40 %-50 %

35 %-45 %

35 %-45 %

30 %-40 %

Πηγή: Eurostat (COMEXT), στοιχεία που υπέβαλε ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής

(79)

Συνολικά, οι πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκαν κατά 5 % μεταξύ του 2013 και της ΠΕΕ, παρόλο που η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 18 % το ίδιο διάστημα. Κατά συνέπεια, το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκε σημαντικά από έτος σε έτος. Αντίθετα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς κατόρθωσαν να αυξήσουν σημαντικά το μερίδιό τους στην αγορά και τους όγκους των εξαγωγών τους, όπως φαίνεται στον πίνακα 2.

5.2.3.   Απασχόληση και παραγωγικότητα

(80)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η απασχόληση και η παραγωγικότητα εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 7

Απασχόληση και παραγωγικότητα

 

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Δείκτης αριθμού υπαλλήλων (2013 = 100)

100

105

110

112

Δείκτης παραγωγικότητας (2013 = 100)

100

107

117

119

Πηγή: Στοιχεία που υπέβαλε ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής

(81)

Η απασχόληση στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής αυξήθηκε κατά 12 % μεταξύ του 2013 και της ΠΕΕ. Η παραγωγικότητα που εκφράζεται από τον όγκο παραγωγής ανά απασχολούμενο αυξήθηκε κατά 19 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

5.2.4.   Κόστος εργασίας

(82)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το μέσο κόστος εργασίας του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εξελίχθηκε ως εξής:

Πίνακας 8

Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο

 

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Δείκτης μέσου κόστους εργασίας ανά εργαζόμενο (2013 = 100)

100

96

94

96

Πηγή: Στοιχεία που υπέβαλε ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής

(83)

Το μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο μειώθηκε κατά 4 % από το 2013 έως το 2014 και, εν συνεχεία, παρέμεινε σχετικά σταθερό έως την ΠΕΕ.

5.2.5.   Τιμές πώλησης και παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές

(84)

Οι μέσες τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση παρουσίασαν την κατωτέρω εξέλιξη κατά την εξεταζόμενη περίοδο:

Πίνακας 9

Τιμές πώλησης και κόστος πωληθέντων εμπορευμάτων από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής

 

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Δείκτης μέσης μοναδιαίας τιμής (2013 = 100)

100

102

100

104

Δείκτης κόστους των πωληθέντων εμπορευμάτων (2013 = 100)

100

97

98

95

Πηγή: Στοιχεία που υπέβαλε ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής

(85)

Οι μοναδιαίες τιμές TCCA στην ΕΕ παρέμειναν σχετικά σταθερές, κατά μέσο όρο, έως το 2015, και αυξήθηκαν ελαφρώς, κατά 4 %, κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει, σε κάποιον βαθμό, την προαναφερθείσα επίδραση της σύνθεσης των προϊόντων (βλέπε υποσημείωση 24 ανωτέρω).

(86)

Λόγω του αυξανόμενου όγκου παραγωγής και της εξέλιξης των τιμών των πρώτων υλών, το μοναδιαίο κόστος των πωληθέντων εμπορευμάτων μειώθηκε κατά 5 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

5.2.6.   Αποθέματα

Πίνακας 10

Αποθέματα

 

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Τελικά αποθέματα (σε τόνους)

4 500

2 696

2 821

3 940

Δείκτης (2013 = 100)

100

60

63

88

Πηγή: Στοιχεία που υπέβαλε ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής

(87)

Το επίπεδο των αποθεμάτων μειώθηκε κατά 40 % μεταξύ 2013 και 2014 και παρέμεινε στο ίδιο εύρος το 2015. Το υψηλότερο επίπεδο των αποθεμάτων κατά το τέλος της ΠΕΕ αντικατοπτρίζει τη μείωση των πωλήσεων κατά την ίδια περίοδο.

5.2.7.   Κερδοφορία, ταμειακή ροή, επενδύσεις, απόδοση των επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

(88)

Η κερδοφορία, η ταμειακή ροή, οι επενδύσεις και η απόδοση επενδύσεων του ενωσιακού παραγωγού παρουσίασαν την παρακάτω εξέλιξη κατά την εξεταζόμενη περίοδο:

Πίνακας 11

Κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις και απόδοση επενδύσεων

 

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Δείκτης κερδοφορίας των πωλήσεων στην Ένωση σε μη συνδεδεμένους πελάτες

– 100

– 46

– 73

13

Δείκτης επενδύσεων (2014 = 100)  (*1)

100

198

66

Απόδοση των επενδύσεων (εύρος)

– 20 % έως – 10 %

– 10 % έως 0 %

– 20 % έως – 10 %

0 % έως 10 %

Πηγή: Στοιχεία που υπέβαλε ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

(89)

Η Επιτροπή προσδιόρισε την κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εκφράζοντας το καθαρό προ φόρου κέρδος των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε μη συνδεδεμένους πελάτες εντός της Ένωσης ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των εν λόγω πωλήσεων. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής βελτιώθηκε σταδιακά, και κατέστη θετική κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Η εν λόγω κερδοφορία είναι, μολαταύτα, σημαντικά χαμηλότερη από το κέρδος-στόχο που καθορίστηκε στην αρχική έρευνα, το οποίο είχε τεθεί στο επίπεδο του κέρδους που θα επιτύγχανε ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής εάν δεν υπήρχε η ζημιογόνος πρακτική ντάμπινγκ.

(90)

Η περίοδος 2013 έως 2015 χαρακτηρίστηκε από έλλειψη κερδοφορίας και αρνητική απόδοση των επενδύσεων. Τα τελευταία αριθμητικά στοιχεία δείχνουν επιστροφή σε πενιχρές θετικές αποδόσεις. Η σημαντική πίεση ως προς τον όγκο που ασκήθηκε στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής από τις αυξανόμενες εισαγωγές από τη ΛΔΚ κατά το 2013 και την ΠΕΕ εμπόδισε τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να επωφεληθεί πλήρως από τη δυναμική ανάπτυξη της ενωσιακής κατανάλωσης. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 64 ανωτέρω, η εν λόγω ανάπτυξη απορροφήθηκε σχεδόν εξολοκλήρου από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη ΛΔΚ.

(91)

Η καθαρή ταμειακή ροή είναι η ικανότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής για αυτοχρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του. Η καθαρή ταμειακή ροή αυξήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Η σημαντική αύξηση των ταμειακών ροών εξηγείται κυρίως από τις μεταβολές στο κεφάλαιο κίνησης.

(92)

Τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν την περίοδο μεταξύ του 2014 και της ΠΕΕ αντικατοπτρίζουν όχι μόνο τα συνήθη ποσοστά επενδύσεων που καλύπτουν τη διαρκή συντήρηση και την αναγκαία αντικατάσταση των μηχανικών μερών, αλλά και τα μερίδια που επενδύθηκαν για την αύξηση της παραγωγικότητας και των παραγωγικών διαδικασιών.

(93)

Η απόδοση των επενδύσεων είναι το κέρδος ως ποσοστό της καθαρής λογιστικής αξίας των πάγιων στοιχείων ενεργητικού. Όπως οι άλλοι οικονομικοί παράγοντες, η απόδοση των επενδύσεων σχετικά με την παραγωγή και την πώληση του ομοειδούς προϊόντος ήταν επίσης θετική, αλλά παραμένει πολύ μακριά από εύλογους στόχους.

5.2.8.   Μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ

(94)

Τα περιθώρια ντάμπινγκ διαπιστώθηκε ότι ήταν σαφώς πάνω από το ελάχιστο επίπεδο και το τρέχον επίπεδο μέτρων, (βλέπε αιτιολογικές σκέψεις 2, 4 και 47 ανωτέρω). Επιπλέον, δεδομένης της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και των τιμών των εισαγωγών από τη ΛΔΚ (βλέπε αιτιολογικές σκέψεις 50 και 66), ο αντίκτυπος των πραγματικών περιθωρίων ντάμπινγκ στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος.

(95)

Τα αρχικά μέτρα επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2005. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 89 ανωτέρω, κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής είχε επιτύχει μια απόδοση που απείχε πολύ από το 10 % του στοχευμένου κέρδους, όπως καθορίστηκε στην αρχική έρευνα (27). Λαμβανομένων υπόψη, αφενός, της συνολικής κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και, αφετέρου, της εξέλιξης των εισαγωγών από τη ΛΔΚ τα τελευταία χρόνια, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν έχει ανακάμψει πλήρως από τις επιπτώσεις εκείνων των πρακτικών, παρά τους ισχύοντες δασμούς αντιντάμπινγκ.

5.3.   Συμπέρασμα σχετικά με την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

(96)

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν υπέστη σημαντική ζημία κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Μια σειρά δεικτών, ιδίως των χρηματοοικονομικών δεικτών, βελτιώθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

(97)

Ωστόσο, οι εν λόγω δείκτες δεν μπορούν να εξετάζονται ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον. Πράγματι, η απώλεια του μεριδίου της αγοράς, οι φθίνοντες όγκοι των πωλήσεων και τα ανεπαρκή επίπεδα κερδοφορίας, όταν αναλυθούν σε συνδυασμό με ένα μάλλον ευνοϊκό πλαίσιο κατανάλωσης, επιβεβαιώνουν ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής θα μπορούσε ευλόγως να αναμένεται να έχει επιδόσεις πιο κοντά στο περιθώριο κέρδους της τάξης του 10 % του κύκλου εργασιών, το οποίο θεωρείται εύλογο για τον συγκεκριμένο τομέα υπό κανονικές συνθήκες εμπορίου και χωρίς την ύπαρξη εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ. Επιπλέον, η θετική τάση που παρατηρήθηκε στην παραγωγή, την παραγωγική ικανότητα και την κερδοφορία θα πρέπει επίσης να αποδοθεί στις αποφάσεις που ελήφθησαν από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να επενδύσει σε πρόσθετες εγκαταστάσεις παραγωγής και στην πιο ορθολογική χρήση των υπαρχόντων μηχανημάτων. Αυτή η βέλτιστη χρήση της παραγωγικής ικανότητας εξηγείται επίσης από την αύξηση των εξαγωγών σε αγορές τρίτων χωρών.

(98)

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των κινεζικών εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, παρά τη θετική τάση που παρατηρήθηκε για ορισμένους παράγοντες ζημίας, σε γενικές γραμμές, παρόλο που ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν υπέστη υλική ζημία κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, εξακολουθεί να είναι σε ευάλωτη κατάσταση κατά την οποία δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει νέες αυξήσεις των εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ από τη ΛΔΚ.

E.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

(99)

Όπως συμπεραίνεται στις αιτιολογικές σκέψεις 96 έως 98, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν υπέστη υλική ζημία κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, αλλά η κατάστασή του εξακολουθεί να είναι επισφαλής.

(100)

Προκειμένου να καθοριστεί η πιθανότητα επανάληψης της ζημίας σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων κατά της ΛΔΚ, αναλύθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία: α) η διαθεσιμότητα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας των παραγωγών-εξαγωγέων από τη ΛΔΚ· β) η ελκυστικότητα της ενωσιακής αγοράς και η εξαγωγική συμπεριφορά των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων σε άλλες αγορές τρίτων χωρών· και γ) ο πιθανός αντίκτυπος των εισαγωγών TCCA από τη ΛΔΚ.

2.   Πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ

(101)

Η ΛΔΚ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός TCCA παγκοσμίως και στα τέλη του 2015 αντιπροσώπευε το 57 % περίπου της συνολικής παραγωγικής ικανότητας του πλανήτη. Η ανάλυση που περιέχεται στην αιτιολογική σκέψη 50 έδειξε ότι η διαθέσιμη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα εκτιμήθηκε ότι υπερέβαινε σε σημαντικό βαθμό τη συνολική ενωσιακή κατανάλωση κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Από την άποψη αυτή, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, βάσει των στοιχείων της αίτησης επανεξέτασης και της επιβεβαίωσης από τους συνεργαζόμενους Ιάπωνες παραγωγούς-εξαγωγείς, η ενωσιακή αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

(102)

Με βάση τα στοιχεία αυτά, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι, εάν αρθούν τα μέτρα, οι Κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς θα διοχετεύσουν την παραγωγή τους στην ενωσιακή αγορά.

3.   Ελκυστικότητα της ενωσιακής αγοράς και εξαγωγική συμπεριφορά των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων σε άλλες αγορές τρίτων χωρών

(103)

Η ελκυστικότητα της ενωσιακής αγοράς αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι, παρά τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ, ο όγκος των κινεζικών εξαγωγών στην ενωσιακή αγορά επεκτάθηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Η ΛΔΚ εξήγαγε στην Ένωση 28 000 τόνους TCCA κατά την ΠΕΕ, από 17 000 τόνους το 2013.

(104)

Η Επιτροπή προσδιόρισε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, περίπου το 23 % των κινεζικών εξαγωγών προορίζονταν για την ενωσιακή αγορά. Από την άλλη, τα στοιχεία που συλλέχθηκαν οδήγησαν στη διαπίστωση ότι περίπου το 47 % του όγκου των κινεζικών πωλήσεων στον υπόλοιπο κόσμο πωλήθηκε κατά μέσο όρο σε τιμές χαμηλότερες από τη μέση τιμή εξαγωγής στην ενωσιακή αγορά. Αυτός ο όγκος εξαγωγών ισοδυναμεί περίπου με τον όγκο της συνολικής ενωσιακής κατανάλωσης.

(105)

Σε περίπτωση λήξης της ισχύος των μέτρων, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 53, οι όγκοι των εξαγωγών από τους Κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς χωρίς ΚΟΑ είναι ακόμη πιο πιθανό να κατευθυνθούν εκ νέου προς την ενωσιακή αγορά, δεδομένου ότι, στην περίπτωσή τους, η κατάργηση των σχετικά υψηλών δασμών αποτελεί ισχυρότερο κίνητρο.

(106)

Για τους λόγους που περιγράφονται ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενωσιακή αγορά αποτελεί ελκυστική αγορά για τους Κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, τόσο από άποψη τιμών όσο και από άποψη μεγέθους.

4.   Αντίκτυπος των κινεζικών πρακτικών ντάμπινγκ στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής

(107)

Κατά την αξιολόγηση του πιθανού αντικτύπου των κινεζικών εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, η Επιτροπή πραγματοποίησε προσομοίωση για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο που είναι πιθανό να έχουν οι όγκοι των κινεζικών εισαγωγών στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Αν υποθέσουμε ότι οι πωλήσεις και ο όγκος παραγωγής θα παρουσιάσουν μέτρια μείωση κατά 5 000 τόνους ως αποτέλεσμα της αύξησης των κινεζικών εισαγωγών TCCA, το μοναδιαίο κόστος παραγωγής θα αυξηθεί κατά 7,1 %, και θα επιδεινώσει την κατάσταση των ενωσιακών παραγωγών προκαλώντας τους απώλειες.

(108)

Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι περισσότερες κινεζικές εισαγωγές θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν την πίεση στις τιμές στην ενωσιακή αγορά. Όπως αναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη 70, ήδη σήμερα οι τιμές των εισαγωγών των Κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων στην ενωσιακή αγορά είναι χαμηλότερες κατά 2 %-4 % από τις τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Σε περίπτωση που οι οικείες πρόσθετες εισαγωγές θα πραγματοποιούνταν με την ίδια τιμή, οι αρνητικές επιπτώσεις για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής θα εντείνονταν περαιτέρω.

(109)

Η κερδοφορία, μολονότι εξακολουθεί να έχει θετική εξέλιξη, είναι ακόμα υπερβολικά χαμηλή για να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η οικονομική βιωσιμότητα. Επιπλέον, οι εν λόγω αποδόσεις προέκυψαν, όντως, στο πλαίσιο αύξησης των όγκων παραγωγής, η οποία δεν αντικατοπτριζόταν στο μερίδιο της αγοράς. Ως εκ τούτου, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής θα αναμενόταν λογικά να αποσβέσει τις πάγιες δαπάνες του με τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής.

(110)

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπήρξαν εισαγωγές TCCA στην ΕΕ από άλλες χώρες σε ποσότητα επαρκή ώστε να θεωρηθούν κρίσιμος παράγοντας στην τρέχουσα κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

5.   Συμπέρασμα όσον αφορά το ενδεχόμενο επανάληψης της ζημίας

(111)

Με βάση τα παραπάνω, και ελλείψει παρατηρήσεων, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάργηση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την επανάληψη της ζημίας για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

ΣΤ.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

(112)

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων κατά της ΛΔΚ αντίκειται στο συμφέρον της Ένωσης στο σύνολό της. Ο προσδιορισμός του συμφέροντος της Ένωσης βασίστηκε στην εκτίμηση όλων των διαφόρων επιμέρους συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, των εισαγωγέων και των χρηστών.

2.   Συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

(113)

Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής που καθορίζονται στις αιτιολογικές σκέψεις 96 έως 98 ανωτέρω, και σύμφωνα με τα επιχειρήματα στα οποία βασίζεται η πιθανότητα επανάληψης της ζημίας, όπως καθορίζονται στην αιτιολογική σκέψη 111, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η λήξη των ισχυόντων μέτρων θα οδηγήσει σε επιδείνωση της επισφαλούς οικονομικής κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής TCCA, ο οποίος αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη ΛΔΚ και του οποίου η κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι δίκαιη σε σχέση με τους παραγωγούς-εξαγωγείς από τη ΛΔΚ.

(114)

Συνεπώς, η συνέχιση των μέτρων θα ωφελήσει τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, ο οποίος θα μπορούσε στην περίπτωση αυτή να συνεχίσει να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της συνεχούς πρακτικής ντάμπινγκ. Αντίθετα, η διακοπή των μέτρων θα αναστείλει την ανάκαμψη του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, απειλώντας σοβαρά τη βιωσιμότητά του και, κατά συνέπεια, θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξή του, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της προσφοράς και του ανταγωνισμού στην αγορά.

3.   Συμφέρον των εισαγωγέων

(115)

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ενημερώθηκαν δεκατέσσερις γνωστοί εισαγωγείς/διανομείς, έντεκα ευρωπαϊκές εθνικές ομοσπονδίες και δύο ευρωπαϊκές ενώσεις. Στο ερωτηματολόγιο απάντησε ένας εισαγωγέας στην Ισπανία.

(116)

Ο εν λόγω έμπορος αγόρασε μεγάλες ποσότητες TCCA από τη ΛΔΚ (6 % των συνολικών εισαγωγών) κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Αγόρασε επίσης περιορισμένες ποσότητες TCCA από ενωσιακούς προμηθευτές. Ο κλάδος παραγωγής TCCA αποτελεί μέρος ευρύτερου επιχειρηματικού κλάδου, ο οποίος το 2015 αποτελούσε το 35 % του συνολικού κύκλου εργασιών της εν λόγω εταιρείας. Η εταιρεία ανέφερε κέρδος για το υπό εξέταση προϊόν κατά την ΠΕΕ, αλλά τελικά δεν παρείχε επαρκείς εξηγήσεις όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο καθόρισε το κέρδος αυτό. Η εταιρεία αντιτίθεται στη συνέχιση των μέτρων, αλλά δεν πρόβαλε πειστικά επιχειρήματα για να υποστηρίξει την άποψή της.

(117)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 57, κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Επιτροπή αποφάσισε να μην θεωρήσει έναν από τους αιτούντες, την Inquide S.A.U., ως μέρος του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, με το αιτιολογικό ότι ο εν λόγω παραγωγός ήταν ο ίδιος καθαρός εισαγωγέας του προϊόντος που εικάζεται ότι αποτελεί αντικείμενο ντάμπινγκ. Αφού ενημερώθηκε περί αυτού, η Inquide S.A.U. δεν εναντιώθηκε στην απόφαση αυτή. Ωστόσο, η Inquide S.A.U. τόνισε ότι, παρά την απόφαση της Επιτροπής, η υποστήριξή της για τη συνέχιση των μέτρων στις εισαγωγές TCCA από τη ΛΔΚ παρέμεινε αμετάβλητη.

(118)

Ελλείψει άλλων πληροφοριών, η έρευνα δεν κατέδειξε ότι η συνέχιση των μέτρων θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο για τον εν λόγω εισαγωγέα ή τους εισαγωγείς εν γένει.

(119)

Ως εκ τούτου, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία/αποδείξεις για το αντίθετο, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση των μέτρων δεν θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τους ενωσιακούς εισαγωγείς.

4.   Συμφέρον των χρηστών

(120)

Κατά την έναρξη της διαδικασίας εστάλησαν ερωτηματολόγια σε 39 ταυτοποιημένους χρήστες. Κανένας χρήστης δεν απάντησε στο ερωτηματολόγιο. Ελλείψει αυτών των απαντήσεων, δεν κατέστη δυνατό να συναχθούν συμπεράσματα σχετικά με το συμφέρον των χρηστών. Ελλείψει νέων πληροφοριών, η υποστήριξη των εν λόγω μέτρων από τους χρήστες, όπως καθορίζεται στην αιτιολογική σκέψη 91 του κανονισμού για την πρώτη επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος, δηλαδή ότι η συνέχιση των μέτρων δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό στην ενωσιακή αγορά και ότι θα επιτρέψει στον εφοδιαζόμενο κλάδο παραγωγής να έχει ευρύτερο φάσμα προμηθευτών που ανταγωνίζονται σε τιμές αγοράς, μπορεί, επομένως, να θεωρηθεί ακόμα ως έγκυρη.

5.   Συμπέρασμα σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης

(121)

Λαμβανομένων υπόψη όλων των προαναφερόμενων παραγόντων, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι κατά της διατήρησης των μέτρων στις εισαγωγές TCCA από τη ΛΔΚ.

Ζ.   ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

(122)

Όλα τα μέρη ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και το σκεπτικό βάσει των οποίων η Επιτροπή επρόκειτο να διατηρήσει τα υφιστάμενα μέτρα κατά της ΛΔΚ. Επίσης, τους δόθηκε χρόνος για να υποβάλουν παρατηρήσεις μετά την εν λόγω γνωστοποίηση. Κανένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν υπέβαλε παρατηρήσεις σχετικά με τη γνωστοποίηση.

Η.   ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

(123)

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, τα μέτρα αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές TCCA καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και επιβλήθηκαν με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1389/2011, πρέπει να διατηρηθούν.

(124)

Η επιτροπή που συγκροτήθηκε δυνάμει του άρθρου 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 δεν διατύπωσε γνώμη.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

1.   Επιβάλλεται οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές τριχλωροϊσοκυανουρικού οξέος και παρασκευασμάτων του, που αναφέρεται επίσης ως «symclosene» υπό τη διεθνή κοινή ονομασία (INN), το οποίο υπάγεται σήμερα στους κωδικούς ΣΟ ex 2933 69 80 και ex 3808 94 20 (κωδικοί TARIC 2933698070 και 3808942020), και είναι καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

2.   Ο συντελεστής του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που εφαρμόζεται προ του φόρου στην καθαρή τιμή «ελεύθερο στα σύνορα της Ένωσης», για προϊόντα που παράγονται από τις εταιρείες που απαριθμούνται κατωτέρω, καθορίζεται ως εξής:

Εταιρεία

Δασμολογικός συντελεστής αντιντάμπινγκ

Πρόσθετος κωδικός TARIC

Hebei Jiheng Chemical Co. Limited

8,1 %

A604

Puyang Cleanway Chemicals Limited

7,3 %

A628

Heze Huayi Chemical Co. Limited

3,2 %

A629

Zhucheng Taisheng Chemical Co. Limited

40,5 %

A627

Liaocheng City Zhonglian Industry Co. Ltd.

32,8 %

A998

Όλες οι άλλες εταιρείες

42,6 %

A999

3.   Η επιβολή των ατομικών δασμολογικών συντελεστών που ορίζονται για τις εταιρείες της παραγράφου 2 εξαρτάται από την προσκόμιση στις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών έγκυρου εμπορικού τιμολογίου, το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα. Εάν δεν προσκομιστεί ανάλογο τιμολόγιο, εφαρμόζεται ο δασμολογικός συντελεστής που ισχύει για όλες τις άλλες εταιρείες.

4.   Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους τελωνειακούς δασμούς.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 4 Δεκεμβρίου 2017.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 21.

(2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1631/2005 του Συμβουλίου, της 3ης Οκτωβρίου 2005, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ και για την οριστική είσπραξη του προσωρινού δασμού που επιβλήθηκε στις εισαγωγές τριχλωροϊσοκυανουρικού οξέος καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΕΕ L 261 της 7.10.2005, σ. 1).

(3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 855/2010 του Συμβουλίου, της 27ης Σεπτεμβρίου 2010, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1631/2005 για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές τριχλωροϊσοκυανουρικού οξέος, καταγωγής, μεταξύ άλλων, Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 254 της 29.9.2010, σ. 1).

(4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1389/2011 του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2011, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές τριχλωροϊσοκυανουρικού οξέος προέλευσης Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έπειτα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 (ΕΕ L 346 της 30.12.2011, σ. 6).

(5)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 569/2014 της Επιτροπής, της 23ης Μαΐου 2014, σχετικά με την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1389/2011 του Συμβουλίου για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές τριχλωροϊσοκυανουρικού οξέος, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, έπειτα από επανεξέταση ως προς «νέο εξαγωγέα» σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου (ΕΕ L 157 της 27.5.2014, σ. 80).

(6)  Liaocheng City Zhonglian Industry Co. Ltd.

(7)  Juancheng Kangtai Chemical Co. Ltd.

(8)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/392 της Επιτροπής, της 9ης Μαρτίου 2015, για την περάτωση της επανεξέτασης για «νέο εξαγωγέα» του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1389/2011 του Συμβουλίου για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές τριχλωροϊσοκυανουρικού οξέος προέλευσης Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, για την εκ νέου επιβολή του δασμού όσον αφορά τις εισαγωγές από τον εξαγωγέα και για τον τερματισμό της καταγραφής των εν λόγω εισαγωγών (ΕΕ L 65 της 10.3.2015, σ. 18).

(9)  Ανακοίνωση για την επικείμενη λήξη της ισχύος ορισμένων μέτρων αντιντάμπινγκ (ΕΕ C 117 της 2.4.2016, σ. 9).

(10)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51). Ο κανονισμός αυτός καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον βασικό κανονισμό.

(11)  Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές τριχλωροϊσοκυανουρικού οξέος καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ C 476 της 20.12.2016, σ. 6).

(12)  Ο τρίτος γνωστός ενωσιακός παραγωγός έδωσε μερική μόνο απάντηση στο ερωτηματολόγιο.

(13)  Μετά την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή απέκλεισε έναν από τους παραγωγούς από τον ορισμό του ενωσιακού κλάδου παραγωγής (βλέπε ενότητα Δ.1, ορισμός του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και της ενωσιακής παραγωγής).

(14)  Εκτιμάται σε τουλάχιστον 10 000 τόνους ετησίως.

(15)  Οι δύο συνεργαζόμενοι παραγωγοί-εξαγωγείς γνωστοποίησαν στην Επιτροπή ότι υπήρχε και τρίτος Ιάπωνας παραγωγός TCCA, η Nankai Chemical Co. Ltd.

(16)  Σύμφωνα με τους συνεργαζόμενους Ιάπωνες παραγωγούς, μόνο η ΛΔΚ διαθέτει TCCA στην ιαπωνική αγορά. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τις κινεζικές εξαγωγές, η ΛΔΚ πωλούσε περίπου 1 500 τόνους TCCA στην Ιαπωνία κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

(17)  Σύμφωνα με την αίτηση επανεξέτασης, ο κανονικός τελωνειακός δασμός είναι 4,6 % για τον κωδικό ΕΣ 2933 69 και 4,9 % για τον κωδικό ΕΣ 3808 94.

(18)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1389/2011 (ΕΕ L 346 της 30.12.2011, σ. 6), στην αιτιολογική σκέψη 35.

(19)  

Πηγή: CEFIC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικών Βιομηχανιών) και πληροφορίες για την κατάσταση της αγοράς των αιτούντων, σ. 38 της αίτησης επανεξέτασης.

(20)  Βάση δεδομένων για τις κινέζικες εξαγωγές.

(21)  Αίτηση επανεξέτασης, σελίδα 33.

(22)  Τα επίπεδα μέσης τιμής των κινεζικών εξαγωγών διέφεραν σημαντικά ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Τα υψηλότερα επίπεδα τιμών διαπιστώθηκαν για προορισμούς όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Νότια Αφρική (κατά φθίνουσα σειρά του όγκου πωλήσεων). Οι κυριότεροι προορισμοί με επίπεδα τιμών χαμηλότερα από την τιμή των εξαγωγών στην Ένωση περιλάμβαναν, κατά φθίνουσα σειρά, το Μεξικό, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία και το Βιετνάμ. Η βάση δεδομένων για τις κινεζικές εξαγωγές έχει έναν κωδικό ΣΟ για το TCCA που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την ακριβή σύνθεση του προϊόντος (αν πρόκειται δηλαδή για δισκία ή κόκκους/σκόνη). Ωστόσο, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη Eurostat, το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών εξαγωγών στην Ένωση αποτελείται από κόκκους, δηλαδή τη φθηνότερη έκδοση του υπό εξέταση προϊόντος, και δεδομένου ότι όλες οι μορφές του TCCA θεωρούνται ως το υπό εξέταση προϊόν για τους σκοπούς της παρούσας έρευνας επανεξέτασης, το αποτέλεσμα της σύγκρισης των τιμών δεν θα πρέπει να επηρεάζεται.

(23)  Ercros SA, Inquide S.A.U. και 3VSIGMA

(24)  Το υπό εξέταση προϊόν παρασκευάζεται σε διάφορες μορφές που εμπίπτουν σε δύο κύριες κατηγορίες: στα προϊόντα σε κόκκους και σκόνη, αφενός, και σε δισκία, αφετέρου. Οι τιμές των δισκίων είναι υψηλότερες από τις τιμές των προϊόντων σε κόκκους και/ή σε σκόνη. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του υπό εξέταση προϊόντος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την παραλλαγή στη σύνθεση του δεδομένου μείγματος προϊόντος. Με άλλα λόγια, εάν το μείγμα προϊόντος περιέχει υψηλότερο ποσοστό δισκίων, θα είναι ακριβότερο σε σύγκριση με το μείγμα προϊόντος που περιέχει συγκριτικά περισσότερα προϊόντα σε κόκκους και σκόνη.

(25)  Η βάση δεδομένων για τις κινεζικές εξαγωγές παρέχει τιμές σε επίπεδα FOB. Οι τιμές προσαρμόστηκαν προς τα πάνω με τον μέσο όρο του κόστους μεταφοράς στην Ένωση, καθώς και με το κόστος μετά την εισαγωγή, για να ληφθεί μια εκτιμώμενη τιμή του εκφορτωθέντος προϊόντος στην Ένωση. Βλέπε αιτιολογική σκέψη 41 ανωτέρω για την εκτίμηση αυτών.

(26)  Οι κινεζικές τιμές εξαγωγών CIF προσαρμόστηκαν κατά 6-8 %

(*1)  Δεν πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις το 2013.

(27)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1631/2005 του Συμβουλίου, της 3ης Οκτωβρίου 2005, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ και για την οριστική είσπραξη του προσωρινού δασμού που επιβλήθηκε στις εισαγωγές τριχλωροϊσοκυανουρικού οξέος καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΕΕ L 261 της 7.10.2005, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στο έγκυρο εμπορικό τιμολόγιο που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 πρέπει να περιλαμβάνεται δήλωση υπογεγραμμένη από υπάλληλο του φορέα που εξέδωσε το εμπορικό τιμολόγιο, με την ακόλουθη μορφή στην οποία αναγράφονται τα εξής:

1.

Το ονοματεπώνυμο και η ιδιότητα του υπαλλήλου του φορέα που εξέδωσε το εμπορικό τιμολόγιο.

2.

Η ακόλουθη δήλωση:

«Ο υπογράφων πιστοποιώ ότι ο όγκος τριχλωροϊσοκυανουρικού οξέος που πωλήθηκε για εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον οποίο καλύπτει το παρόν τιμολόγιο, παρήχθη από την (επωνυμία και καταστατική έδρα της εταιρείας) (πρόσθετος κωδικός TARIC) στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Δηλώνω ότι τα στοιχεία που αναγράφονται στο παρόν τιμολόγιο είναι πλήρη και ακριβή.

Ημερομηνία και υπογραφή»


Top