Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R1536

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/1536 της Επιτροπής, της 11ης Σεπτεμβρίου 2017, σχετικά με ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης υπό τη μορφή ενίσχυσης σε εκμεταλλεύσεις με 50, το πολύ, χοιροειδή, που βρίσκονται σε ορισμένες περιοχές της Πολωνίας, κατά τη διακοπή της παραγωγής χοιρείου κρέατος λόγω νέων απαιτήσεων σχετικά με την αφρικανική πανώλη των χοίρων

    ΕΕ L 234 της 12.9.2017, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/1536/oj

    12.9.2017   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 234/1


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/1536 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 11ης Σεπτεμβρίου 2017

    σχετικά με ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης υπό τη μορφή ενίσχυσης σε εκμεταλλεύσεις με 50, το πολύ, χοιροειδή, που βρίσκονται σε ορισμένες περιοχές της Πολωνίας, κατά τη διακοπή της παραγωγής χοιρείου κρέατος λόγω νέων απαιτήσεων σχετικά με την αφρικανική πανώλη των χοίρων

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 221,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι μια από τις σημαντικότερες μεταδοτικές ασθένειες των χοιροειδών. Εστίες της νόσου έχουν εμφανιστεί τόσο σε άγρια ζώα όσο και σε εκμεταλλεύσεις στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης από το 2014, και σοβαροί υγειονομικοί περιορισμοί έχουν επιβληθεί σε ενωσιακό επίπεδο για τον έλεγχό της.

    (2)

    Για να αυξηθεί το συνολικό επίπεδο βιοπροφύλαξης στη γεωγραφική περιοχή που κινδυνεύει ιδιαίτερα από την αφρικανική πανώλη των χοίρων και για να αποφευχθούν νέες εστίες της νόσου σε εκμεταλλεύσεις, η Πολωνία θέσπισε νέες εθνικές απαιτήσεις για τις εκμεταλλεύσεις, που υπερβαίνουν τις ισχύουσες απαιτήσεις της Ένωσης, με τον κανονισμό του υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, της 5ης Ιουλίου 2017, για την τροποποίηση του κανονισμού για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σχετικά με την εμφάνιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (2). Οι νέες απαιτήσεις αφορούν ιδίως τη μεταχείριση και τη σίτιση των ζώων, την κατασκευή, την απολύμανση και τον έλεγχο της πρόσβασης σε εκμεταλλεύσεις. Ορισμένες εκμεταλλεύσεις θα υποχρεωθούν να διακόψουν την παραγωγή χοιρείου κρέατος εντός ορισμένης προθεσμίας που θα ορίσουν οι πολωνικές αρχές.

    (3)

    Η αγορά χοιρείου κρέατος σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο έχει πληγεί σοβαρά από την επιβολή των υγειονομικών περιορισμών μετά την εμφάνιση εστιών αφρικανικής πανώλης των χοίρων και, ως εκ τούτου, θεσπίστηκαν έκτακτα μέτρα αγοράς κατά το πρόσφατο παρελθόν, σύμφωνα με το άρθρο 220 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013. Επιπλέον, με δεδομένη την υψηλή εξάρτηση του ενωσιακού τομέα χοιρείου κρέατος από τις εξαγωγές, περαιτέρω κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε εκμεταλλεύσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν σε μεγάλο βαθμό την αγορά, σε περίπτωση εφαρμογής εμπορικών περιορισμών.

    (4)

    Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που ελήφθησαν εθελουσίως από την Πολωνία είναι απαραίτητα για να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων και για να συμβάλουν, συνεπώς, τελικά, στη σταθερότητα της ενωσιακής αγοράς χοιρείου κρέατος στο μέλλον.

    (5)

    Δεδομένου ότι οι περισσότερες εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε εκμεταλλεύσεις στην πολωνική επικράτεια εμφανίστηκαν σε εκμεταλλεύσεις που διατηρούν μικρό αριθμό χοιροειδών, και, στις ζώνες που κινδυνεύουν, ποσοστό 50 % των εκμεταλλεύσεων διαθέτουν λιγότερους από 10 χοίρους, ενώ ποσοστό 90 % αυτών διαθέτει λιγότερους από 50, είναι ιδιαίτερα επιθυμητό και προς όφελος της Ένωσης να εφαρμόσει η Πολωνία τα ως άνω μέτρα στις εν λόγω εκμεταλλεύσεις. Εντούτοις, οι εν λόγω εκμεταλλεύσεις δεν μπορούν να επωμιστούν την επιβάρυνση και το κόστος που συνεπάγεται η συμμόρφωση με τις νέες απαιτήσεις και, κατά συνέπεια, η εφαρμογή των εν λόγω απαιτήσεων θα τις υποχρεώσει, στις περισσότερες περιπτώσεις, να προβούν σε διακοπή της παραγωγής χοιρείου κρέατος, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα στερηθούν σημαντικό μέρος των εσόδων τους στο μέλλον.

    (6)

    Το γεγονός ότι, από πλευράς σταθερότητας της αγοράς της Ένωσης, είναι προς το συμφέρον της Ένωσης, να ισχύουν τα νέα πολωνικά μέτρα ειδικά για τις εκμεταλλεύσεις εκείνες που θα απολέσουν έσοδα ως αποτέλεσμα των σχετικών απαιτήσεων, συνιστά ειδικό πρόβλημα κατά την έννοια του άρθρου 221 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/20013. Το εν λόγω ειδικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 219 ή 220 του εν λόγω κανονισμού. Αφενός, το εν λόγω πρόβλημα δεν συνδέεται ειδικά με υφιστάμενη διατάραξη της αγοράς ή με συγκεκριμένη τρέχουσα απειλή. Αφετέρου, τα μέτρα που κοινοποίησε η Πολωνία δεν συνεπάγονται την επιβολή περιορισμών στο εμπόριο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 220 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, και δεν έχουν ως στόχο την άμεση καταπολέμηση της εξάπλωσης των σημερινών εστιών της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

    (7)

    Έχοντας υπόψη τη σχέση μεταξύ του μεγέθους μιας εκμετάλλευσης και της ικανότητάς της να προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις και στα δεδομένα σχετικά με παλαιότερες εστίες, το μέτρο αυτό έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να εξαρτάται από μέγιστο μέγεθος κοπαδιού. Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος απάτης, το συναφές μέγεθος των κοπαδιών των εκμεταλλεύσεων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέσο μέγεθός τους κατά το πρόσφατο παρελθόν. Προκειμένου να αποφευχθούν αιφνίδιες αυξήσεις στην προμήθεια χοιρείου κρέατος στις εν λόγω περιοχές και τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά, θα πρέπει να ορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη τον συνήθη κύκλο παραγωγής, μια προθεσμία κατά την οποία τα ζώα θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την εκμετάλλευση μετά την έκδοση διαταγής για τη διακοπή της παραγωγής χοιρείου κρέατος. Για διοικητικούς σκοπούς, ο κάτοχος θα πρέπει να διαθέτει ένα μέγιστο χρονικό διάστημα προκειμένου να υποβάλει αίτηση για ενίσχυση μετά τη διακοπή της παραγωγής χοιρείου κρέατος.

    (8)

    Για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος διπλής χρηματοδότησης, οι συναφείς απώλειες εσόδων δεν θα πρέπει να έχουν αντισταθμιστεί με κρατικές ενισχύσεις ή ασφάλειες, και η ενίσχυση θα πρέπει να περιορίζεται στα επιλέξιμα ζώα για τα οποία δεν έχει χορηγηθεί χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση με άλλον τρόπο.

    (9)

    Για την αποφυγή του κινδύνου υπεραντιστάθμισης, οι δικαιούχοι θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να αρχίσουν εκ νέου την παραγωγή έπειτα από ορισμένο χρονικό διάστημα, εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις.

    (10)

    Η ενίσχυση θα πρέπει να περιορίζεται σε ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τόσο όσον αφορά τους δικαιούχους όσο και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης. Η ενίσχυση που χορηγείται στον δικαιούχο θα πρέπει να αντιστοιχεί σε ένα κατ' αποκοπήν ποσό ανά ζώο, που θα καλύπτει τη βραχυπρόθεσμη απώλεια εσόδων από την παραγωγή. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης και το συνολικό κονδύλιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να βασίζονται σε πληροφορίες από την Πολωνία και να αντιστοιχούν στα έσοδα από την παραγωγή χοιρείου κρέατος όσον αφορά το μέσο μέγεθος κοπαδιού της εκμετάλλευσης. Δεδομένου ότι η ενίσχυση θα αντισταθμίσει μικρό, μόνον, ποσοστό της απώλειας μελλοντικών εσόδων που θα βαρύνει τους κατόχους που προβαίνουν σε διακοπή της παραγωγής, η Πολωνία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να χορηγεί συμπληρωματική στήριξη στους δικαιούχους αυτούς, υπό τους ίδιους όρους.

    (11)

    Θα πρέπει να προβλεφθεί ότι οι αρμόδιες πολωνικές αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, προβαίνουν σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους και ενημερώνουν σχετικά την Επιτροπή. Ειδικότερα, οι εν λόγω έλεγχοι θα πρέπει να περιλαμβάνουν ελέγχους όσον αφορά την επιλεξιμότητα και την ορθότητα της αίτησης για ενίσχυση. Ο αριθμός των επιλέξιμων ζώων θα πρέπει να καθοριστεί με βάση όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτουν οι αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένων, συγκεκριμένα, των ελέγχων στις εκμεταλλεύσεις, ιδίως στα αρχεία του ιστορικού και στο υποχρεωτικό μητρώο της εκμετάλλευσης, όπως ορίζονται στην οδηγία 2008/71/ΕΚ του Συμβουλίου (3).

    (12)

    Σύμφωνα με το άρθρο 221 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, το μέτρο θα πρέπει να περιορίζεται σε μέγιστη περίοδο 12 μηνών, αρχής γενομένης από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού. Οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν από την Πολωνία προς τους δικαιούχους μετά την εν λόγω περίοδο δεν θα πρέπει να είναι επιλέξιμες για ενωσιακή χρηματοδότηση.

    (13)

    Για λόγους χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του μέτρου και για την έγκαιρη πληρωμή των παραγωγών, το άρθρο 5 παράγραφος 2 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014 (4) δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί.

    (14)

    Για να δοθεί η δυνατότητα στην Ένωση να ελέγξει την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου έκτακτης ανάγκης, η Πολωνία θα πρέπει να κοινοποιήσει στην Επιτροπή λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την εκτέλεσή του. Για να καταστεί δυνατή η διενέργεια δημοσιονομικού ελέγχου από την Ένωση, η Πολωνία θα πρέπει να κοινοποιήσει στην Επιτροπή την εκκαθάριση των πληρωμών.

    (15)

    Δεδομένου ότι οι αιτήσεις ενίσχυσης μπορούν να υποβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες, ανάλογα με την ημερομηνία διακοπής της παραγωγής από κάθε αιτούντα, κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος που μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, είναι σκόπιμο, για λόγους σαφήνειας και ασφάλειας δικαίου, να λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού ως η γενεσιουργός αιτία της συναλλαγματικής ισοτιμίας όσον αφορά το ποσό της ενίσχυσης.

    (16)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής για την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Η ενίσχυση διατίθεται στους κατόχους χοιροειδών που έχουν λάβει διαταγή από τις αρμόδιες αρχές να προβούν σε διακοπή της παραγωγής χοιρείου κρέατος, σύμφωνα με τον πολωνικό κανονισμό του υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, της 6ης Μαΐου 2015, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σχετικά με την εμφάνιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (5), όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό της 5ης Ιουλίου 2017 (στο εξής: «πολωνικός κανονισμός»), και που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    κατά την έκδοση της διαταγής, η εκμετάλλευσή τους βρίσκεται σε μία από τις περιοχές της Πολωνίας που υπόκεινται σε μέτρα για την υγεία των ζώων για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, οι οποίες αναφέρονται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης 2014/709/ΕΕ (6), όπως τροποποιήθηκε με την εκτελεστική απόφαση 2017/1481/EΕ (7)·

    β)

    δεν διέθεταν πάνω από 50 χοιροειδή, κατά μέσο όρο, κατά την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2016 έως την 30ή Ιουνίου 2017, και τουλάχιστον ένα τέτοιο ζώο, κατά τον χρόνο της επίσκεψης ελέγχου η οποία είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση της διαταγής για διακοπή της παραγωγής χοιρείου κρέατος·

    γ)

    τα ζώα τους έχουν εγκαταλείψει την εκμετάλλευση εντός της προθεσμίας που ορίστηκε από τις αρμόδιες αρχές, και το αργότερο εντός 120 ημερών μετά την έκδοση, από τις αρμόδιες αρχές, διαταγής για τη διακοπή της παραγωγής χοιρείου κρέατος·

    δ)

    έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης εντός της προθεσμίας που έχει οριστεί από την Πολωνία·

    ε)

    δεν δικαιούνται, για την ίδια απώλεια εσόδων ή για τα ίδια ζώα, ασφάλιση, κρατικές ενισχύσεις ή ενισχύσεις που χρηματοδοτούνται με συνεισφορά της Ένωσης, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 652/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8).

    2.   Η ενίσχυση χορηγείται με την επιφύλαξη της δυνατότητας των δικαιούχων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 να ξεκινήσουν εκ νέου την παραγωγή χοιρείου κρέατος μετά από περίοδο δύο ετών, εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι πληρούν τις απαιτήσεις που προβλέπει ο πολωνικός κανονισμός.

    Άρθρο 2

    1.   Η ενίσχυση ανέρχεται σε 33 ευρώ ανά χοιρίδιο έως 20 kg και σε 52 ευρώ ανά άλλο χοίρο και δεν δύναται να υπερβαίνει μέγιστο ποσό 9 300 000 ευρώ, καλύπτοντας έναν μέγιστο αριθμό 10 000 χοιριδίων έως 20 kg και 171 654 άλλων χοίρων.

    2.   Ο αριθμός των επιλέξιμων ζώων ανά εκμετάλλευση καθορίζεται με βάση τον μέσο αριθμό των ζώων που βρίσκονται στην εκμετάλλευση, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουλίου 2016 έως τις 30 Ιουνίου 2017, με βάση το πολωνικό σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των ζώων.

    3.   Η Πολωνία μπορεί να χορηγήσει συμπληρωματική στήριξη για την επίτευξη των στόχων του πολωνικού κανονισμού, μέχρι ποσοστό 100 % κατ' ανώτατο όριο της ενίσχυσης της Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι παρέχεται υπό τους ίδιους όρους και καταβάλλεται το αργότερο 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 3

    Η Πολωνία λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των διεξοδικών διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων σύμφωνα με τα άρθρα 58 και 59 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9), προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους όρους που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό. Ειδικότερα, η Πολωνία επαληθεύει:

    α)

    την επιλεξιμότητα του αιτούντος·

    β)

    τον αριθμό των επιλέξιμων χοιριδίων έως 20 kg και των άλλων χοίρων που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2, βάσει των επιτόπιων ελέγχων στην εκμετάλλευση, βάσει αρχείων του ιστορικού, καθώς και του μητρώου της εκμετάλλευσης, που τηρούνται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/71/ΕΚ·

    γ)

    για κάθε επιλέξιμο αιτούντα, ότι όλα τα ζώα που ανήκουν στα χοιροειδή έχουν εγκαταλείψει την εκμετάλλευση εντός της προθεσμίας που έχει οριστεί από τις αρμόδιες αρχές, και το αργότερο εντός 120 ημερών μετά την έκδοση, από τις αρμόδιες αρχές, διαταγής για τη διακοπή της παραγωγής χοιρείου κρέατος·

    δ)

    για κάθε επιλέξιμο αιτούντα, το ότι δεν υπάρχουν ζώα που ανήκουν στα χοιροειδή στην εκμετάλλευση καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία ισχύουν στη σχετική περιοχή μέτρα για την υγεία των ζώων για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο α)·

    ε)

    ότι δεν έχει ληφθεί χρηματοδότηση από οποιονδήποτε επιλέξιμο αιτούντα από άλλες πηγές, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο ε), όσον αφορά την ίδια απώλεια εσόδων ή τα ίδια ζώα.

    Άρθρο 4

    1.   Η ενίσχυση καταβάλλεται σε επιλέξιμους αιτούντες κατόπιν υποβολής γραπτών αποδεικτικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι όλα τα ζώα έχουν εγκαταλείψει την εκμετάλλευση εντός του χρονικού διαστήματος που έχουν ορίσει οι αρμόδιες αρχές, αλλά το αργότερο εντός 120 ημερών μετά την έκδοση, από τις αρμόδιες αρχές, της διαταγής για τη διακοπή της παραγωγής χοιρείου κρέατος.

    2.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 1 παράγραφος 2, όταν διαπιστώνεται ότι τα χοιροειδή είναι παρόντα στην εκμετάλλευση μετά την ημερομηνία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία ισχύουν στην περιοχή μέτρα για την υγεία των ζώων για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο α), η ενίσχυση ανακτάται και επιβάλλονται κυρώσεις.

    Άρθρο 5

    1.   Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες για ενωσιακή χρηματοδότηση μόνον εφόσον τα σχετικά ποσά έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους από την Πολωνία, το αργότερο 12 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

    2.   Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 5 παράγραφος 2 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014.

    Άρθρο 6

    1.   Η Πολωνία ενημερώνει την Επιτροπή για τα μέτρα που έλαβε σύμφωνα με το άρθρο 3, το αργότερο 21 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

    2.   Το αργότερο 15 μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, η Πολωνία υποβάλλει στην Επιτροπή λεπτομερή έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, η οποία περιλαμβάνει λεπτομέρειες όσον αφορά την εκτέλεση των μέτρων που έχουν ληφθεί και των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί σύμφωνα με το άρθρο 3.

    3.   Η Πολωνία κοινοποιεί στην Επιτροπή την εκκαθάριση των πληρωμών.

    Άρθρο 7

    Η ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού είναι η γενεσιουργός αιτία της συναλλαγματικής ισοτιμίας των ποσών που καθορίζονται στο άρθρο 2.

    Άρθρο 8

    Οι ενισχύσεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 θεωρούνται ως μέτρο στήριξης των γεωργικών αγορών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013.

    Άρθρο 9

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 11 Σεπτεμβρίου 2017.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

    (2)  Επίσημη Εφημερίδα των Νόμων της Πολωνικής Δημοκρατίας (Dziennik Ustaw) 2017, σημείο 1333.

    (3)  Οδηγία 2008/71/ΕΚ του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2008, για την αναγνώριση και την καταγραφή των χοίρων (Κωδικοποιημένη έκδοση) (ΕΕ L 213 της 8.8.2008, σ. 31).

    (4)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 907/2014 της Επιτροπής, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά τους οργανισμούς πληρωμών και άλλους οργανισμούς, τη δημοσιονομική διαχείριση, την εκκαθάριση λογαριασμών, τις εγγυήσεις και τη χρήση του ευρώ (ΕΕ L 255 της 28.8.2014, σ. 18).

    (5)  Επίσημη Εφημερίδα των Νόμων της Πολωνικής Δημοκρατίας (Dziennik Ustaw) 2015, σημείο 711.

    (6)  Εκτελεστική απόφαση 2014/709/ΕΕ της Επιτροπής, της 9ης Οκτωβρίου 2014, σχετικά με τα μέτρα ελέγχου της υγείας των ζώων όσον αφορά την αφρικανική πανώλη των χοίρων σε ορισμένα κράτη μέλη και για την κατάργηση της εκτελεστικής απόφασης 2014/178/ΕΕ (ΕΕ L 295 της 11.10.2014, σ. 63).

    (7)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2017/1481 της Επιτροπής, της 14ης Αυγούστου 2017, για την τροποποίηση του παραρτήματος της εκτελεστικής απόφασης 2014/709/ΕΕ σχετικά με τα μέτρα ελέγχου της υγείας των ζώων όσον αφορά την αφρικανική πανώλη των χοίρων σε ορισμένα κράτη μέλη (ΕΕ L 211 της 17.8.2017, σ. 46).

    (8)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 652/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τη θέσπιση διατάξεων σχετικά με τη διαχείριση των δαπανών που αφορούν, αφενός, τη διατροφική αλυσίδα, την υγεία των ζώων και την καλή μεταχείριση των ζώων και, αφετέρου, την υγεία των φυτών και το φυτικό αναπαραγωγικό υλικό, για την τροποποίηση των οδηγιών του Συμβουλίου 98/56/ΕΚ, 2000/29/ΕΚ και 2008/90/ΕΚ, των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 178/2002, (ΕΚ) αριθ. 882/2004 και (ΕΚ) αριθ. 396/2005, της οδηγίας 2009/128/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για την κατάργηση των αποφάσεων του Συμβουλίου 66/399/ΕΟΚ, 76/894/ΕΟΚ και 2009/470/ΕΚ (ΕΕ L 189 της 27.6.2014, σ. 1).

    (9)  Κανονισμός (EE) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 352/78, (ΕΚ) αριθ. 165/94, (ΕΚ) αριθ. 2799/98, (ΕΚ) αριθ. 814/2000, (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 και (ΕΚ) αριθ. 485/2008 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 549).


    Top