Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1160

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1160 της Επιτροπής, της 15ης Ιουλίου 2016, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ινδονησίας μετά την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου

    C/2016/4466

    ΕΕ L 192 της 16.7.2016, p. 49–70 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 11/10/2022

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/1160/oj

    16.7.2016   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 192/49


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/1160 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 15ης Ιουλίου 2016

    για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ινδονησίας μετά την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1) («ο βασικός κανονισμός»), και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    1.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    1.1.   Προηγούμενες έρευνες και ισχύοντα μέτρα

    (1)

    Κατόπιν έρευνας αντιντάμπινγκ σύμφωνα με το άρθρο 5 του βασικού κανονισμού με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 435/2004 (2), το Συμβούλιο επέβαλε οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας («ΛΔΚ») και Ινδονησίας. Τα αρχικά μέτρα αποτέλεσαν κατόπιν αντικείμενο διάφορων ερευνών επανεξέτασης (3). Κατά συνέπεια, το ποσοστό του δασμού για έναν ονομαστικά αναφερόμενο ινδονήσιο παραγωγό είναι 0,24 EUR/kg, με δασμολογικό συντελεστή υπολοίπων εταιρειών στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος το οποίο παρήγαγαν άλλοι ινδονήσιοι παραγωγοί 0,27 EUR/kg, ενώ το ύψος του δασμού για τη ΛΔΚ κυμαίνεται μεταξύ 0 και 0,23 EUR/kg για τους κινέζους παραγωγούς που αναφέρονται ονομαστικά, με δασμολογικό συντελεστή υπολοίπων εταιρειών για τις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος το οποίο παρήγαγαν άλλοι κινέζοι παραγωγοί 0,26 EUR/kg («τα ισχύοντα μέτρα»).

    (2)

    Τα ισχύοντα μέτρα εφαρμόζονται σε όλες τις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής ΛΔΚ και Ινδονησίας, με εξαίρεση τις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου που παράγεται από τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited. Επειδή δεν διαπιστώθηκε πρακτική ντάμπινγκ, για τις εν λόγω εταιρείες αρχικά καθορίστηκε μηδενικός δασμολογικός συντελεστής (4).

    (3)

    Σύμφωνα με την έκθεση του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου του ΠΟΕ στην υπόθεση Μεξικό — Οριστικά μέτρα αντιντάμπινγκ για το βόειο κρέας και το ρύζι («έκθεση του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου του ΠΟΕ»), οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited δεν εξετάστηκαν κατά τις επόμενες επανεξετάσεις των μέτρων που επιβλήθηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 435/2004 και δεν υπόκεινται στα ισχύοντα μέτρα.

    1.2.   Έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων

    (4)

    Σε συνέχεια της δημοσίευσης ανακοίνωσης για την επικείμενη λήξη των ισχυόντων οριστικών μέτρων αντιντάμπινγκ (5), η Επιτροπή, στις 6 Μαρτίου 2015, έλαβε αίτηση για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των εν λόγω μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Η αίτηση υποβλήθηκε από την εταιρεία Productos Aditivos S.A., τον μοναδικό παραγωγό κυκλαμικού νατρίου στην Ένωση, που συνεπώς εκπροσωπεί το 100 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής.

    (5)

    Η αίτηση βασίστηκε στο επιχείρημα ότι η λήξη ισχύος των οριστικών μέτρων αντιντάμπινγκ θα ήταν πιθανόν να οδηγήσει σε συνέχιση ή επανάληψη της πρακτικής ντάμπινγκ και σε συνέχιση ή επανάληψη της ζημίας για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

    (6)

    Αφού κατέληξε στο συμπέρασμα, κατόπιν διαβουλεύσεων με τη συμβουλευτική επιτροπή, ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που δικαιολογούν την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, στις 6 Ιουνίου 2015 η Επιτροπή, με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (6) («ανακοίνωση για την έναρξη επανεξέτασης»), ανακοίνωσε την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

    (7)

    Στις 12 Αυγούστου 2015 η Επιτροπή ξεκίνησε επίσης έρευνα σύμφωνα με το άρθρο 5 του βασικού κανονισμού σχετικά με τις εισαγωγές του ίδιου προϊόντος που κατασκευάζεται και εξάγεται στην Ένωση από την εταιρεία Fang Da Food Additive (Shenzhen) Limited και την εταιρεία Fang Da Food Additive (Yan Quan) Limited (και οι δύο εταιρείες αναφέρονται ως «Fang Da») («η παράλληλη έρευνα του άρθρου 5») (7). Οι εισαγωγές από τη Fang Da δεν υπόκεινται στην παρούσα έρευνα επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

    1.3.   Ενδιαφερόμενα μέρη

    (8)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της επανεξέτασης, η Επιτροπή κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να παρουσιαστούν για να συμμετάσχουν στην έρευνα. Επιπλέον, η Επιτροπή ενημέρωσε ειδικά τον καταγγέλλοντα, τους γνωστούς παραγωγούς-εξαγωγείς, τις αρχές της ΛΔΚ και της Ινδονησίας, τους γνωστούς εισαγωγείς, τους προμηθευτές, τους χρήστες και τους εμπόρους που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται σχετικά με την έναρξη της έρευνας και τους κάλεσε να συμμετάσχουν.

    (9)

    Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την έναρξη της έρευνας και να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή τον σύμβουλο ακροάσεων σε διαδικασίες εμπορικών προσφυγών.

    1.3.1.   Παραγωγοί ανάλογης χώρας

    (10)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας, σε σχέση με τις εισαγωγές από τη ΛΔΚ, η Επιτροπή ενημέρωσε τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι εξέταζε ως ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την Ινδονησία ως τρίτη χώρα με οικονομία της αγοράς («ανάλογη χώρα») κατά την έννοια του άρθρου 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού.

    (11)

    Ωστόσο, με βάση τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία (βλέπε αιτιολογική σκέψη 32 κατωτέρω), η Επιτροπή ενημέρωσε επίσης στις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής («ΗΠΑ») σχετικά με την έναρξη της έρευνας και τις κάλεσε να παράσχουν τα ονόματα και τα στοιχεία των παραγωγών κυκλαμικού νατρίου στις ΗΠΑ, εάν υπάρχουν. Στη συνέχεια δεν προσδιορίστηκε κανένας παραγωγός κυκλαμικού νατρίου στις ΗΠΑ. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη στον φάκελο που να υποδηλώνει πιθανή παραγωγή κυκλαμικού νατρίου σε άλλες τρίτες χώρες.

    1.3.2.   Δειγματοληψία

    (12)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας, η Επιτροπή ανέφερε ότι ενδέχεται να προβεί σε δειγματοληψία των ενδιαφερομένων μερών σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού.

    —   Δειγματοληψία των παραγωγών της Ένωσης

    (13)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας, η Επιτροπή δήλωσε ότι η εταιρεία Productos Aditivos S.A. είναι ο μοναδικός παραγωγός κυκλαμικού νατρίου στην Ένωση και ότι, συνεπώς, εκπροσωπεί το 100 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής. Ως εκ τούτου, η δειγματοληψία δεν ήταν αναγκαία.

    —   Δειγματοληψία εισαγωγέων

    (14)

    Για να αποφασιστεί αν η δειγματοληψία ήταν αναγκαία και, εάν ναι, να επιλεγεί δείγμα, η Επιτροπή ζήτησε από τους μη συνδεδεμένους εισαγωγείς να παράσχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας.

    (15)

    Δεδομένου ότι μόνον ένας μη συνδεδεμένος εισαγωγέας αναγγέλθηκε και παρείχε τα ζητούμενα στοιχεία, δεν ήταν αναγκαία η δειγματοληψία μη συνδεδεμένων εισαγωγέων.

    —   Δειγματοληψία των παραγωγών-εξαγωγέων στη ΛΔΚ και στην Ινδονησία

    (16)

    Λόγω του περιορισμένου αριθμού των γνωστών παραγωγών-εξαγωγέων στις οικείες χώρες, δεν προβλέφθηκε δειγματοληψία των παραγωγών-εξαγωγέων.

    1.3.3.   Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και επισκέψεις επαλήθευσης

    (17)

    Η Επιτροπή απέστειλε ερωτηματολόγια στον μοναδικό παραγωγό της Ένωσης, σε όλους τους γνωστούς παραγωγούς-εξαγωγείς στη ΛΔΚ και στην Ινδονησία, σε έναν μη συνδεδεμένο ενωσιακό εισαγωγέα και σε έναν ενωσιακό χρήστη, που εξέφρασαν ενδιαφέρον για την έρευνα.

    (18)

    Απάντηση στο ερωτηματολόγιο υποβλήθηκε από τον μοναδικό παραγωγό της Ένωσης και μια μερική απάντηση υποβλήθηκε από έναν ενωσιακό χρήστη. Δεν ελήφθησαν απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο από τους μη συνδεδεμένους εισαγωγείς της Ένωσης, ούτε από τους παραγωγούς-εξαγωγείς της ΛΔΚ και της Ινδονησίας.

    (19)

    Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλα τα στοιχεία που έκρινε απαραίτητα για τον προσδιορισμό της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της πρακτικής ντάμπινγκ, της ζημίας που προέκυψε και του συμφέροντος της Ένωσης. Επισκέψεις επαλήθευσης, σύμφωνα με το άρθρο 16 του βασικού κανονισμού, πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

     

    Παραγωγός της Ένωσης

    Productos Aditivos S.A., Bαρκελώνη, Ισπανία.

    1.4.   Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης και υπό εξέταση περίοδος

    (20)

    Η έρευνα με αντικείμενο την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ κάλυψε την περίοδο από την 1η Απριλίου 2014 έως τις 31 Μαρτίου 2015 («η περίοδος της έρευνας επανεξέτασης»). Η εξέταση των τάσεων που είχαν σημασία για την εκτίμηση της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως το τέλος της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης («η υπό εξέταση περίοδος»).

    1.5.   Κοινοποίηση

    (21)

    Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και το σκεπτικό βάσει των οποίων η Επιτροπή είχε την πρόθεση να διατηρήσει τα ισχύοντα οριστικά μέτρα αντιντάμπινγκ. Επίσης, δόθηκε στα μέρη προθεσμία εντός της οποίας μπορούσαν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους μετά την εν λόγω κοινοποίηση. Κανένα ενδιαφερόμενο μέρος δεν υπέβαλε παρατηρήσεις μετά την κοινοποίηση.

    2.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

    2.1.   Υπό εξέταση προϊόν

    (22)

    Το υπό εξέταση προϊόν είναι το κυκλαμικό νάτριο καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ινδονησίας («οι οικείες χώρες»), το οποίο υπάγεται επί του παρόντος στον κωδικό ΣΟ ex 2929 90 00 (κωδικός TARIC 2929900010) («το υπό εξέταση προϊόν»).

    (23)

    Το κυκλαμικό νάτριο αποτελεί βασικό προϊόν που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων και χρησιμοποιείται ευρέως ως γλυκαντικό από τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και από τους παραγωγούς διαιτητικών και χαμηλής θερμιδικής αξίας επιτραπέζιων γλυκαντικών. Χρησιμοποιείται επίσης στη φαρμακευτική βιομηχανία σε μικρές ποσότητες.

    (24)

    Το κυκλαμικό νάτριο είναι μια χημικά καθαρή ουσία. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε καθαρό χημικό προϊόν, είναι δυνατόν να περιέχει ένα μικρό ποσοστό ξένων προσμείξεων, σε ποσότητες της τάξης των mg ανά χιλιόγραμμο προϊόντος. Το περιεχόμενο των προσμείξεων, που καθορίζεται από τη νομοθεσία της Ένωσης, καθορίζει την ποιότητα του κυκλαμικού νατρίου. Το κυκλαμικό νάτριο απαντάται σε δύο διαφορετικές μορφές: ένυδρο (HC), με 15 % υγρασία· και άνυδρο (AC), με περιεκτικότητα σε υγρασία μέχρι 1 %. Αυτοί οι δύο τύποι κυκλαμικού νατρίου έχουν τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά και τις ίδιες χρήσεις· διαφέρουν μόνον ως προς τον βαθμό γλυκύτητας· ο τύπος HC είναι λιγότερο γλυκός λόγω της περιεκτικότητάς του σε νερό. Οι τιμές επίσης διαφέρουν για τον ίδιο λόγο. Ο τύπος AC είναι ακριβότερος από τη μορφή HC. Συνεπώς, και οι δύο μορφές θα πρέπει να θεωρούνται ως ενιαίο προϊόν για τους σκοπούς της παρούσας διαδικασίας.

    2.2.   Ομοειδές προϊόν

    (25)

    Η έρευνα έδειξε ότι τα ακόλουθα προϊόντα έχουν τα ίδια βασικά φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά, καθώς και τις ίδιες βασικές χρήσεις:

    το υπό εξέταση προϊόν·

    το προϊόν που παράγεται και πωλείται από τους παραγωγούς-εξαγωγείς στην εγχώρια αγορά της ΛΔΚ και της Ινδονησίας·

    το προϊόν που παράγεται και πωλείται στην Ένωση από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

    (26)

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω προϊόντα είναι ομοειδή προϊόντα κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    3.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ Ή ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    3.1.   ΛΔΚ

    3.1.1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

    (27)

    Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, εξετάστηκε αν υπήρχε πρακτική ντάμπινγκ και αν η λήξη της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων θα ήταν πιθανόν να οδηγήσει σε συνέχιση ή επανάληψη του ντάμπινγκ.

    (28)

    Μολονότι υπήρξαν σημαντικές εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, κανένας από τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς που υπόκεινται στα μέτρα δεν συνεργάστηκε σε αυτή την έρευνα. Ως εκ τούτου, τα πορίσματα σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ που παρατίθενται κατωτέρω βασίστηκαν σε στατιστικά δεδομένα, καθώς και δεδομένα που περιέχονται στην αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

    3.1.2.   Ντάμπινγκ στη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης

    3.1.2.1.   Ανάλογη χώρα

    (29)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, αποδόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στον εντοπισμό τρίτης χώρας με οικονομία της αγοράς για τον καθορισμό των τιμών ή της κατασκευασμένης αξίας για τον καθορισμό της κανονικής αξίας.

    (30)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας, η Επιτροπή ενημέρωσε τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι εξέταζε ως ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την Ινδονησία ως κατάλληλη ανάλογη χώρα και κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Δεν υποβλήθηκαν παρατηρήσεις. Η Επιτροπή ζήτησε τη συνεργασία παραγωγών στην Ινδονησία. Οι επιστολές και τα σχετικά ερωτηματολόγια εστάλησαν σε όλους τους γνωστούς παραγωγούς-εξαγωγείς της Ινδονησίας.

    (31)

    Ένας ινδονήσιος παραγωγός-εξαγωγέας παρουσιάστηκε και έδωσε πολύ ελλιπή απάντηση στο ερωτηματολόγιο. Η Επιτροπή δεν έλαβε απάντηση στην επόμενη επιστολή της, με την οποία ζητούσε από την εταιρεία να ολοκληρώσει την απάντησή της. Το σύνολο των δεδομένων που ελήφθησαν ήταν τόσο αποσπασματικό, ώστε δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό της κανονικής αξίας. Ως εκ τούτου, ο ινδονήσιος παραγωγός εξαγωγέας δεν μπορούσε πλέον να θεωρηθεί συνεργαζόμενος. Κατά συνέπεια, δεν έγινε δυνατό να επιτευχθεί συνεργασία από την Ινδονησία.

    (32)

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή, υπάρχει παραγωγή του υπό εξέταση προϊόντος μόνο στην Ένωση και στις δύο εν λόγω χώρες. Ωστόσο, οι στατιστικές της Eurostat δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές περιορισμένων ποσοτήτων του υπό εξέταση προϊόντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής («ΗΠΑ») στην Ένωση κατά την υπό εξέταση περίοδο. Δεδομένου ότι η χρήση του κυκλαμικού νατρίου απαγορεύεται στις ΗΠΑ, επρόκειτο προφανώς για εσφαλμένη ταξινόμηση, αλλά, παρά ταύτα, η Επιτροπή επικοινώνησε με τις αρχές των ΗΠΑ, για να εντοπιστούν οι πιθανοί παραγωγοί του υπό εξέταση προϊόντος στις ΗΠΑ, εάν υπάρχουν. Στη συνέχεια δεν ελήφθη καμία ένδειξη ύπαρξης των εν λόγω παραγωγών.

    (33)

    Επομένως, δεν επιτεύχθηκε συνεργασία με κανέναν δυνητικό παραγωγό της ανάλογης χώρας.

    3.1.2.2.   Κανονική αξία

    (34)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, η κανονική αξία έπρεπε να καθοριστεί με βάση τις τιμές σε κατάλληλη τρίτη χώρα με οικονομία αγοράς («η ανάλογη χώρα») ή με βάση την τιμή από αυτή την τρίτη χώρα προς άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης, ή, όταν τα παραπάνω δεν είναι δυνατά, πάνω σε κάθε άλλη λογική βάση, συμπεριλαμβανομένης της τιμής που έχει πράγματι πληρωθεί ή πρέπει να πληρωθεί στην Ένωση για το ομοειδές προϊόν, δεόντως προσαρμοσμένης, αν χρειάζεται, ώστε να συμπεριλαμβάνει ένα εύλογο περιθώριο κέρδους.

    (35)

    Όπως εξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις 30 έως 32 ανωτέρω, δεν έγινε δυνατό να επιτευχθεί συνεργασία από παραγωγούς της ανάλογης χώρας. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, η κανονική αξία χρειάστηκε να καθοριστεί σε εύλογη βάση. Συναφώς, η Επιτροπή θεώρησε εύλογο να βασιστεί η κανονική αξία στα επαληθευμένα δεδομένα για την τιμή και το κόστος του παραγωγού της Ένωσης.

    (36)

    Το ομοειδές προϊόν πωλήθηκε από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής σε αντιπροσωπευτικές ποσότητες. Ωστόσο, οι εγχώριες πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σημείωναν ζημία. Ως εκ τούτου, η κανονική αξία κατασκευάστηκε με βάση το κόστος κατασκευής του ενωσιακού κλάδου παραγωγής με πρόσθεση ενός εύλογου ποσού για τα έξοδα πώλησης, τα γενικά και διοικητικά έξοδα (ΠΓΔ) και το κέρδος. Τα έξοδα ΠΓΔ βασίζονταν στα πραγματικά δεδομένα του παραγωγού της Ένωσης. Το ποσοστό κέρδους που προστέθηκε βασίστηκε στο εκτιμώμενο εύλογο περιθώριο κέρδους μιας πρόσφατης έρευνας αντιντάμπινγκ σχετικά με ένα άλλο γλυκαντικό, την ασπαρτάμη. Στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας, η Επιτροπή διαπίστωσε κατά το προσωρινό στάδιο (8) ότι ένα κέρδος 5 % - 10 % (εύρος που παρέχεται για λόγους τήρησης του απορρήτου) αντιστοιχεί σε ένα εύλογο κέρδος. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι το κέρδος αυτό είναι εύλογο να χρησιμοποιηθεί και στην τρέχουσα έρευνα για την κατασκευή της κανονικής αξίας. Χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα για το σταθμισμένο μέσο κόστος των δύο τύπων προϊόντων που παράγονται και πωλούνται από τον παραγωγό της Ένωσης, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες για τους τύπους του προϊόντος που πωλήθηκαν από τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, λόγω άρνησης συνεργασίας.

    3.1.2.3.   Τιμή εξαγωγής

    (37)

    Ελλείψει συνεργασίας από όλους τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, η τιμή εξαγωγής υπολογίστηκε με βάση τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 6 (9) του βασικού κανονισμού («βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6») για το σύνολο των κινεζικών εξαγωγών στην Ένωση (με εξαίρεση τη Fang Da) του υπό εξέταση προϊόντος κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία όσον αφορά τη μορφή (τύπο προϊόντος) που πωλήθηκε, χρησιμοποιήθηκε ένας απλός μέσος όρος για να υπολογιστεί η τιμή εξαγωγής.

    3.1.2.4.   Σύγκριση

    (38)

    Η Επιτροπή πραγματοποίησε σύγκριση μεταξύ της κατασκευασμένης κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής των κινέζων εξαγωγέων σε επίπεδο «εκ του εργοστασίου».

    (39)

    Στις περιπτώσεις που κρίθηκε αναγκαίο για να εξασφαλιστεί δίκαιη σύγκριση, η Επιτροπή προσάρμοσε την κανονική αξία και/ή την τιμή εξαγωγής, ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού.

    (40)

    Έγιναν οι κατάλληλες προσαρμογές όσον αφορά τα έξοδα μεταφοράς, ασφάλισης, διεκπεραίωσης, φόρτωσης και τα παρεπόμενα έξοδα, καθώς και τις τραπεζικές επιβαρύνσεις, σε όλες τις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ότι ήταν εύλογα, ακριβή και υποστηριζόμενα από επαληθευμένα στοιχεία. Ελλείψει πιο συγκεκριμένων πληροφοριών, οι προσαρμογές αυτές βασίστηκαν σε πραγματικά στοιχεία σχετικά με τη Fang Da στην παράλληλη έρευνα του άρθρου 5.

    3.1.2.5.   Περιθώριο ντάμπινγκ

    (41)

    Το περιθώριο ντάμπινγκ υπολογίστηκε ως το ποσό κατά το οποίο η μέση κανονική αξία υπερέβη τον μέσο όρο της τιμής εξαγωγής. Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν κατ' αυτόν τον τρόπο δείχνουν ότι το συνολικό περιθώριο ντάμπινγκ υπερβαίνει το 100 %. Το περιθώριο ντάμπινγκ που διαπιστώθηκε είναι σημαντικά υψηλότερο από τα περιθώρια ντάμπινγκ που καθορίστηκαν κατά την αρχική έρευνα.

    3.1.3.   Εξέλιξη των εισαγωγών σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων

    (42)

    Η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον υπήρχε πιθανότητα επανάληψης της πρακτικής ντάμπινγκ, εάν λήξουν τα μέτρα. Αναλύθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία: η παραγωγική ικανότητα και η πλεονάζουσα ικανότητα στη ΛΔΚ, οι τιμές εξαγωγής προς άλλους προορισμούς και η ικανότητα απορρόφησης από τις αγορές άλλων τρίτων χωρών.

    (43)

    Η ανάλυση βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στην αίτηση και σε πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες στο κοινό και/ή που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας. Χρησιμοποιήθηκαν και άλλες πηγές πληροφοριών, όπως στατιστικές εισαγωγών της Eurostat και στατιστικές εξαγωγών της οικείας χώρας.

    3.1.3.1.   Μη χρησιμοποιηθείσα ικανότητα

    (44)

    Ελλείψει συνεργασίας, χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία που παρασχέθηκαν στην αίτηση επανεξέτασης, η βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6 και τα κινεζικά στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές. Η κινεζική παραγωγική ικανότητα εκτιμήθηκε συντηρητικά, με χρήση των διαθέσιμων στο κοινό δεδομένων παραγωγικής ικανότητας μόνο ενός κινέζου παραγωγού-εξαγωγέα (10). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία παραγωγικής ικανότητας τουλάχιστον 40 000 τόνων, αλλά από τις πληροφορίες του φακέλου προκύπτει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο ακόμη κινέζοι παραγωγοί (εκτός της Fang Da) και ότι αυτή η συντηρητική εκτίμηση, επομένως, υποτιμά την πραγματική παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ.

    (45)

    Με βάση τα κινεζικά στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές και τα στατιστικά στοιχεία του άρθρου 14 παράγραφος 6 για τις εισαγωγές στην Ένωση (με εξαίρεση την Fang Da) για το υπό εξέταση προϊόν, η ανωτέρω εκτίμηση υπολογίζει ελεύθερη παραγωγική ικανότητα περίπου 17 000 τόνων για τους κινέζους παραγωγούς και την αγορά της Ένωσης μαζί ή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το τριπλάσιο του μεγέθους αγοράς της Ένωσης.

    3.1.3.2.   Τιμές εξαγωγής προς τρίτες χώρες

    (46)

    Με βάση τα κινεζικά στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές, οι μέσες κινεζικές τιμές για τις άλλες κύριες αγορές της ΛΔΚ (όπως η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Τουρκία) είναι στο ίδιο επίπεδο ή, ενίοτε, ακόμη χαμηλότερες απ' ό,τι οι τιμές πωλήσεων στην Ένωση.

    (47)

    Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι το υπό εξέταση προϊόν αποτελεί αντικείμενο ντάμπινγκ και σε άλλες τρίτες αγορές, καθώς και ότι η Ένωση θα εξακολουθήσει να αποτελεί ελκυστική αγορά για τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, εάν καταργηθούν τα μέτρα.

    3.1.3.3.   Απορρόφηση από αγορές τρίτων χωρών

    (48)

    Η χρήση κυκλαμικού νατρίου σε τρόφιμα, ποτά και φάρμακα απαγορεύεται σε ορισμένες μεγάλες αγορές τρίτων χωρών, όπως οι ΗΠΑ. Στον φάκελο δεν υπήρχε καμία ένδειξη ως προς κάποια αναμενόμενη αύξηση των αγορών άλλων τρίτων χωρών για το κυκλαμικό νάτριο, ούτε ένδειξη του μεγέθους της εγχώριας κινεζικής αγοράς και της αναμενόμενης ανάπτυξής της.

    (49)

    Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η ικανότητα απορρόφησης των αγορών εκτός από την αγορά της Ένωσης είναι μάλλον χαμηλή και, ως εκ τούτου, η Ένωση θα είναι ελκυστική αγορά, σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων.

    3.1.4.   Συμπέρασμα για την πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ

    (50)

    Η αξιολόγηση των προαναφερθέντων παραγόντων κατέδειξε ότι οι εξαγωγείς τους οποίους αφορά η επανεξέταση συνέχισαν την εξαγωγή στην Ένωση πολύ σημαντικού όγκου του υπό εξέταση προϊόντος, σε τιμές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Οι κινεζικές εξαγωγές προς άλλες τρίτες χώρες πραγματοποιούνται επίσης σε τιμές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Δεδομένης της μεγάλης ελεύθερα διαθέσιμης παραγωγικής ικανότητας των κινέζων εξαγωγέων, της έλλειψης άλλων ευμεγέθων αγορών διάθεσης αυτής της ικανότητας και της ελκυστικότητας της αγοράς της Ένωσης, υπάρχει, ως εκ τούτου, κίνητρο για τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς να κατευθύνουν προς την αγορά της Ένωσης ακόμα μεγαλύτερους όγκους σε τιμές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων.

    (51)

    Κατόπιν εξέτασης των ανωτέρω στοιχείων και πληροφοριών, συνάγεται ότι, σε περίπτωση λήξης ισχύος των μέτρων, η πρακτική ντάμπινγκ από τη ΛΔΚ είναι πιθανό να συνεχιστεί.

    3.2.   Ινδονησία

    3.2.1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

    (52)

    Μετά την έναρξη της διαδικασίας, αναγγέλθηκε ένας ινδονήσιος παραγωγός-εξαγωγέας. Μετά τη λήψη ελλιπούς απάντησης στο ερωτηματολόγιο, η Επιτροπή ζήτησε από την εταιρεία να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο της διαδικασίας κατά παραλείψεως. Δεδομένου ότι δεν υπήρξε απάντηση στο εν λόγω αίτημα, κανείς από τους γνωστούς παραγωγούς-εξαγωγείς της Ινδονησίας δεν κατέστη δυνατό να θεωρηθεί συνεργαζόμενος.

    (53)

    Με βάση τα ανωτέρω, και σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού, οι πληροφορίες σχετικά με τις εγχώριες τιμές, τις τιμές εξαγωγής σε άλλες χώρες, την παραγωγή και την παραγωγική ικανότητα στην Ινδονησία για τους μη συνεργαζόμενους παραγωγούς-εξαγωγείς της Ινδονησίας βασίστηκαν στα διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της αίτησης και των διαθέσιμων στο κοινό στοιχείων.

    3.2.2.   Ντάμπινγκ στη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης

    3.2.2.1.   Κανονική αξία

    (54)

    Ελλείψει συνεργασίας από την Ινδονησία, χρησιμοποιήθηκε η ινδονησιακή κανονική αξία όπως αναφέρεται στην αίτηση, καθώς δεν υπήρχαν άλλες διαθέσιμες πληροφορίες για το θέμα αυτό. Στην αίτηση, η κανονική αξία της Ινδονησίας κατασκευάστηκε σύμφωνα με τη διάρθρωση του κόστους του παραγωγού της Ένωσης και με την προσαρμογή κάθε στοιχείου του κόστους στις τιμές της Ινδονησίας. Τα στοιχεία του κόστους ήταν πρώτες ύλες, προσωπικό, ενέργεια και νερό, συντήρηση, απόσβεση και γενικά έξοδα. Διαπιστώθηκε ότι οι προσαρμογές που έγιναν στην αίτηση ήταν εύλογες. Ελλείψει άλλων διαθέσιμων πληροφοριών, οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην αίτηση θεωρήθηκαν, επομένως, ως η βέλτιστη εκτίμηση για την ινδονησιακή κανονική αξία.

    3.2.2.2.   Τιμή εξαγωγής

    (55)

    Επειδή δεν υπήρξε συνεργασία από κανέναν παραγωγό-εξαγωγέα της Ινδονησίας, χρησιμοποιήθηκαν άλλες διαθέσιμες πληροφορίες για τον καθορισμό των τιμών εξαγωγής. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης, οι εισαγωγές από την Ινδονησία προς την Ένωση είχαν σχεδόν σταματήσει. Οι εισαγωγές κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης ήταν αμελητέες (περίπου 19 τόνοι) και, ως εκ τούτου, δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία του άρθρου 14 παράγραφος 6 για τις εισαγωγές στην Ένωση. Αντίθετα, οι στατιστικές εξαγωγών της Ινδονησίας χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό των τιμών εξαγωγής. Προσδιορίστηκαν δώδεκα εξαγωγικοί προορισμοί. Η μέση τιμή εξαγωγής προς όλες τις τρίτες χώρες χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστατο για την τιμή εξαγωγής στην Ένωση, εάν καταργηθούν τα μέτρα.

    3.2.2.3.   Σύγκριση

    (56)

    Η Επιτροπή πραγματοποίησε σύγκριση μεταξύ της κατασκευασμένης κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής των ινδονήσιων εξαγωγέων σε επίπεδο «εκ του εργοστασίου».

    (57)

    Στις περιπτώσεις που κρίθηκε αναγκαίο για να εξασφαλιστεί δίκαιη σύγκριση, η Επιτροπή προσάρμοσε την κανονική αξία και/ή την τιμή εξαγωγής, ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού.

    (58)

    Έγιναν προσαρμογές των τιμών εξαγωγής FOB σε επίπεδο «εκ του εργοστασίου». Ελλείψει πιο συγκεκριμένων πληροφοριών, οι προσαρμογές αυτές βασίστηκαν σε πραγματικά στοιχεία σχετικά με τη Fang Da στην παράλληλη έρευνα του άρθρου 5. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η εν λόγω παράλληλη έρευνα αποτελεί κατάλληλο σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό των προσαρμογών. Έγιναν οι κατάλληλες προσαρμογές όσον αφορά τα έξοδα μεταφοράς, ασφάλισης, διεκπεραίωσης, φόρτωσης και τα παρεπόμενα έξοδα, καθώς και τις τραπεζικές επιβαρύνσεις, σε όλες τις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ότι ήταν εύλογα, ακριβή και υποστηριζόμενα από επαληθευμένα στοιχεία.

    3.2.2.4.   Περιθώριο ντάμπινγκ

    (59)

    Το περιθώριο ντάμπινγκ προσδιορίστηκε ως το ποσό κατά το οποίο η κανονική αξία, όπως υπολογίζεται στην αιτιολογική σκέψη 54, υπερέβαινε την τιμή εξαγωγής, όπως καθορίζεται στην αιτιολογική σκέψη 55. Αυτό οδήγησε σε περιθώριο ντάμπινγκ 33,6 %, που είναι υψηλότερο από το υψηλότερο περιθώριο ντάμπινγκ που είχε καθοριστεί στην αρχική έρευνα (18,1 %). Τούτο δείχνει ότι, παρόλο που οι εξαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση έχουν σχεδόν σταματήσει, το ντάμπινγκ προς τρίτες χώρες από εταιρείες της Ινδονησίας συνεχίστηκε σε επίπεδο υψηλότερο από εκείνο που διαπιστώθηκε κατά την αρχική έρευνα.

    3.2.3.   Εξέλιξη των εισαγωγών σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων

    (60)

    Η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον υπήρχε πιθανότητα επανάληψης της πρακτικής ντάμπινγκ, εάν λήξουν τα μέτρα. Αναλύθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία: η τιμή εξαγωγής προς άλλους προορισμούς, η παραγωγική ικανότητα και η πλεονάζουσα ικανότητα στην Ινδονησία, καθώς και η ικανότητα απορρόφησης από τις αγορές άλλων τρίτων χωρών.

    3.2.3.1.   Μη χρησιμοποιηθείσα παραγωγική ικανότητα

    (61)

    Λόγω της έλλειψης συνεργασίας, η Επιτροπή έπρεπε να καταφύγει στα διαθέσιμα δεδομένα στην αίτηση επανεξέτασης, στη βάση δεδομένων της Eurostat και στις στατιστικές εξαγωγών της Ινδονησίας. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες όσον αφορά έναν παραγωγό-εξαγωγέα της Ινδονησίας, η ικανότητα της Ινδονησίας εκτιμάται σε τουλάχιστον 10 000 τόνους. Με τη χρήση των στατιστικών εξαγωγών της Ινδονησίας διαπιστώθηκε ότι οι εξαγωγές της Ινδονησίας προς τρίτες χώρες ανέρχονταν σε 4 700 τόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης. Σε αυτή τη βάση, η διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα της Ινδονησίας στην εγχώρια αγορά και στην αγορά της Ένωσης ανέρχεται, με συντηρητική εκτίμηση, σε 5 300 τόνους. Πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά την προηγούμενη επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων (11), η συνολική παραγωγική ικανότητα της Ινδονησίας εκτιμήθηκε σε 18 000 τόνους για το 2008.

    (62)

    Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις εγχώριες πωλήσεις των δύο παραγωγών της Ινδονησίας, η ελεύθερη (διαθέσιμη) παραγωγική ικανότητα που θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς την αγορά της Ένωσης μπορεί να εκτιμηθεί μόνο σε γενικές γραμμές. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, οι εγχώριες πωλήσεις των δύο εταιρειών της Ινδονησίας ανέρχονταν σε περίπου 2 000 τόνους, με αποτέλεσμα από την τρέχουσα εκτίμηση της παραγωγικής ικανότητας να προκύπτει ελεύθερη ικανότητα 3 300 τόνων για την αγορά της Ένωσης. Αυτό θα αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 80 % της αγοράς της Ένωσης κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    3.2.3.2.   Τιμές εξαγωγής προς τρίτες χώρες

    (63)

    Σύμφωνα με τις στατιστικές εξαγωγών της Ινδονησίας σε άλλες τρίτες χώρες κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, μπορεί να παρατηρηθεί ότι οι μέσες τιμές πώλησης σε δύο από τις κυριότερες εξαγωγικές αγορές, δηλαδή το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες (που αντιπροσώπευαν άνω του 50 % των εξαγωγικών πωλήσεων της Ινδονησίας προς τρίτες χώρες) είναι σημαντικά χαμηλότερες από τη μέση τιμή πώλησης στην Ένωση κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης. Όπως εξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις 55 έως 59, διαπιστώθηκε περιθώριο ντάμπινγκ 33,6 % όταν η ινδονησιακή τιμή εξαγωγής βασίστηκε σε όλες τις τιμές των εξαγωγικών πωλήσεων σε τρίτες χώρες. Ως εκ τούτου, η Ένωση θα είναι ελκυστική αγορά για τους ινδονήσιους παραγωγούς-εξαγωγείς, εάν λήξουν τα μέτρα.

    3.2.3.3.   Απορρόφηση από αγορές τρίτων χωρών

    (64)

    Όπως εξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις 48 και 49, η ικανότητα απορρόφησης των αγορών εκτός της αγοράς της Ένωσης θεωρείται χαμηλή. Λόγω της έλλειψης συνεργασίας, δεν υπάρχουν πληροφορίες στον φάκελο για την εγχώρια κατανάλωση του υπό εξέταση προϊόντος στην Ινδονησία, αλλά με εκτιμώμενη ελεύθερη ικανότητα 5 300 τόνων τόσο για την αγορά της Ινδονησίας όσο και για την αγορά της Ένωσης, λαμβανομένης υπόψη της χαμηλής ικανότητας απορρόφησης των άλλων αγορών, είναι σαφές ότι η Ινδονησία θα διαθέτει άφθονη ελεύθερη ικανότητα για την κάλυψη της ενωσιακής αγοράς.

    (65)

    Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αναμένεται ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Ινδονησίας θα κατευθυνθεί προς άλλες αγορές εκτός της Ένωσης σε μεγάλο βαθμό.

    3.2.4.   Συμπέρασμα για την πιθανότητα επανάληψης του ντάμπινγκ

    (66)

    Η αξιολόγηση των προαναφερθέντων παραγόντων κατέδειξε ότι οι εξαγωγές από την Ινδονησία προς άλλες αγορές εκτός της Ένωσης έχουν πραγματοποιηθεί σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το μέσο επίπεδο τιμών στην Ένωση. Δεδομένης της μεγάλης ελεύθερα διαθέσιμης παραγωγικής ικανότητας των ινδονήσιων εξαγωγέων και της έλλειψης άλλων ευμεγέθων αγορών διάθεσης αυτής της ικανότητας, είναι, ως εκ τούτου, πιθανό οι ινδονήσιοι παραγωγοί-εξαγωγείς να κατευθύνουν μεγάλους όγκους προς την αγορά της Ένωσης σε τιμές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων.

    (67)

    Κατόπιν εξέτασης των ανωτέρω στοιχείων και πληροφοριών, συνάγεται ότι, σε περίπτωση λήξης ισχύος των μέτρων, η πρακτική ντάμπινγκ από την Ινδονησία είναι πιθανό να επαναληφθεί.

    4.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ Ή ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

    4.1.   Προκαταρκτική παρατήρηση

    (68)

    Δεδομένου ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής αποτελείται μόνον από έναν παραγωγό και οι εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ αφορούν περιορισμένο αριθμό κινέζων και ινδονήσιων παραγωγών-εξαγωγέων, οι δείκτες ζημίας και τα στοιχεία εισαγωγών έπρεπε να παρουσιαστούν υπό μορφή δεικτών, προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο των επιχειρηματικών δεδομένων ευαίσθητου χαρακτήρα.

    4.2.   Ορισμός του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και της ενωσιακής παραγωγής

    (69)

    Το ομοειδές προϊόν κατασκευαζόταν μόνο από έναν παραγωγό της Ένωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης· κατά συνέπεια, ο παραγωγός αυτός αποτελεί τον «κλάδο παραγωγής της Ένωσης» κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού.

    4.3.   Κατανάλωση της Ένωσης

    (70)

    Το κυκλαμικό νάτριο παράγεται μόνο στην Ένωση, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και στην Ινδονησία. Η Επιτροπή προσδιόρισε την κατανάλωση της Ένωσης με βάση τον όγκο πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης, συν τον όγκο εισαγωγών κυκλαμικού νατρίου από τη ΛΔΚ και την Ινδονησία, ο οποίος προσδιορίστηκε όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 73.

    (71)

    Η κατανάλωση της Ένωσης εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 1

    Κατανάλωση της Ένωσης

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Συνολική κατανάλωση της Ένωσης

    100

    103

    93

    97

    101

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

    (72)

    Η κατανάλωση κυκλαμικού νατρίου στην Ένωση μειώθηκε αρχικά κατά 7 % μεταξύ 2011 και 2013 και αυξήθηκε κατά την επόμενη περίοδο. Η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης ανήλθε περίπου στο ίδιο επίπεδο με το 2011.

    4.4.   Εισαγωγές από τις οικείες χώρες

    (73)

    Για τους σκοπούς της παρούσας έρευνας οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ είναι οι συνολικές εισαγωγές από τη ΛΔΚ με εξαίρεση τις εισαγωγές από την εταιρεία Fang Da, που δεν υπόκεινται στην εν λόγω επανεξέταση. Οι εισαγωγές από τη Fang Da ελήφθησαν υπόψη μόνο για τον υπολογισμό της συνολικής κατανάλωσης της Ένωσης. Λόγω της έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά των κινέζων και ινδονήσιων παραγωγών-εξαγωγέων στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας, η Επιτροπή χρησιμοποίησε τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία στη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6 για τον καθορισμό του όγκου και των τιμών των εισαγωγών από τις δύο αυτές χώρες κατά την υπό εξέταση περίοδο, επειδή στην εν λόγω βάση δεδομένων περιλαμβάνονται επαρκώς λεπτομερή στοιχεία σε επίπεδο 10ψήφιων κωδικών TARIC και πρόσθετων κωδικών TARIC.

    (74)

    Δεδομένου ότι οι όγκοι των εισαγωγών από την Ινδονησία είναι αμελητέοι κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού, οι εισαγωγές από τις οικείες χώρες εξετάστηκαν ξεχωριστά.

    4.4.1.   ΛΔΚ

    4.4.1.1.   Όγκος και μερίδιο αγοράς

    Πίνακας 2

    Όγκος εισαγωγών και μερίδιο αγοράς

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Όγκος εισαγωγών

    100

    114

    73

    71

    77

    Μερίδιο αγοράς

    100

    110

    79

    73

    77

    Πηγή: Βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

    (75)

    Ο όγκος των εισαγωγών από τη ΛΔΚ μειώθηκε κατά 23 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Αρχικά αυξήθηκε μεταξύ του 2011 και του 2012 και στη συνέχεια μειώθηκε σημαντικά, ιδίως με την απότομη πτώση 41 μονάδων δείκτη μεταξύ του 2012 και του 2013. Σημειώθηκε περαιτέρω ελαφρά μείωση μεταξύ του 2013 και του 2014, ακολουθούμενη από αύξηση 6 μονάδων δείκτη μεταξύ του 2014 και της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης.

    (76)

    Το αντίστοιχο μερίδιο αγοράς κατά την υπό εξέταση περίοδο ακολούθησε παρόμοια τάση, με συνολική μείωση 23 %.

    4.4.1.2.   Τιμές των εισαγωγών

    (77)

    Οι τάσεις των τιμών των κινεζικών εισαγωγών καθορίζονται και αναλύονται χωριστά με και χωρίς τη συμπερίληψη των δασμών αντιντάμπινγκ. Αυτό συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, διότι το επίπεδο των δασμών αυτών τροποποιήθηκε το 2012, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 1 ανωτέρω, και η παρουσίαση των τάσεων των τιμών, συμπεριλαμβανομένων των δασμών αντιντάμπινγκ, επέτρεψε να φανεί ο αντίκτυπος αυτών των τροποποιήσεων.

    Πίνακας 3

    Δείκτης τιμών εισαγωγής (EUR/kg)

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    εξαιρουμένου του δασμού αντιντάμπινγκ

    100

    105

    105

    101

    104

    συμπεριλαμβανομένου του δασμού αντιντάμπινγκ

    100

    109

    112

    108

    111

    Πηγή: Βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

    (78)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο οι μέσες τιμές CIF στα σύνορα της Ένωσης (τιμές χωρίς δασμούς αντιντάμπινγκ) των εισαγωγών από τη ΛΔΚ από άλλους παραγωγούς εκτός της Fang Da αυξήθηκαν κατά 4 %.

    (79)

    Όσον αφορά την επίπτωση των δασμών αντιντάμπινγκ, οι τιμές εισαγωγής αυξήθηκαν κατά 11 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2012 οι δασμοί αντιντάμπινγκ είχαν υπερδιπλασιαστεί για τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς που ανήκουν στον όμιλο Rainbow Rich, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των μέσων τιμών εισαγωγής (συμπεριλαμβανομένων των δασμών αντιντάμπινγκ) από το 2011 έως το 2012.

    4.4.1.3.   Πωλήσεις σε τιμές κατώτερες από τις ενωσιακές (υποτιμολόγηση)

    (80)

    Ελλείψει συνεργασίας από όλους τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς που υπόκεινται στην παρούσα επανεξέταση, η Επιτροπή καθόρισε την υποτιμολόγηση κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης συγκρίνοντας τη μέση σταθμισμένη τιμή πώλησης του παραγωγού της Ένωσης που χρεώθηκε σε ανεξάρτητους πελάτες στην αγορά της Ένωσης, προσαρμοσμένη σε επίπεδο «εκ του εργοστασίου», και τη μέση τιμή των κινεζικών εισαγωγών σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6. Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία όσον αφορά τη μορφή (τύπο προϊόντος) των κινεζικών εισαγωγών, χρησιμοποιήθηκε ένας απλός μέσος όρος για να υπολογιστεί η μέση τιμή των κινεζικών εισαγωγών.

    (81)

    Η σύγκριση έδειξε ότι, κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης, το μέσο περιθώριο υποτιμολόγησης, εκφρασμένο ως ποσοστό των τιμών πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, ήταν 22,8 %, εάν ληφθεί υπόψη η επίπτωση των δασμών αντιντάμπινγκ επί των κινεζικών εισαγωγών. Σε περίπτωση που αφαιρεθεί ο δασμός αντιντάμπινγκ που ισχύει για τους συνεργαζόμενους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, το περιθώριο υποτιμολόγησης θα ανέλθει σε 32,3 %.

    4.4.2.   Ινδονησία

    4.4.2.1.   Όγκος και μερίδιο αγοράς

    Πίνακας 4

    Όγκος εισαγωγών και μερίδιο αγοράς

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Όγκος εισαγωγών

    100

    225

    31

    18

    9

    Μερίδιο αγοράς

    100

    218

    34

    19

    9

    Πηγή: Βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

    (82)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο ο όγκος και το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών κυκλαμικού νατρίου από την Ινδονησία στην Ένωση μειώθηκαν κατά 91 %. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο απόλυτος όγκος των εισαγωγών από την Ινδονησία ήταν χαμηλός το 2011 και το 2012, πολύ χαμηλός το 2013 και αμελητέος το 2014 και κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης. Μολονότι οι ινδονησιακές εισαγωγές παρουσίασαν μεγάλη διακύμανση κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, ο αντίκτυπός τους στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής μπορεί να θεωρηθεί πολύ περιορισμένος από το 2011 έως το 2012 και ασήμαντος από το 2013 έως την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    4.4.2.2.   Τιμές των εισαγωγών

    Πίνακας 5

    Δείκτης τιμών εισαγωγής (EUR/kg)

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    εξαιρουμένου του δασμού αντιντάμπινγκ

    100

    104

    107

    105

    106

    Πηγή: Βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

    (83)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο οι μέσες τιμές των ινδονησιακών εισαγωγών CIF στα σύνορα της Ένωσης αυξήθηκαν κατά 6 %.

    4.4.2.3.   Πωλήσεις σε τιμές κατώτερες από τις ενωσιακές (υποτιμολόγηση)

    (84)

    Ελλείψει συνεργασίας από παραγωγούς-εξαγωγείς της Ινδονησίας, η Επιτροπή καθόρισε την υποτιμολόγηση κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης συγκρίνοντας τη μέση σταθμισμένη τιμή πώλησης του παραγωγού της Ένωσης που χρεώθηκε σε ανεξάρτητους πελάτες στην αγορά της Ένωσης, προσαρμοσμένη σε επίπεδο «εκ του εργοστασίου», καθώς και τη μέση τιμή των ινδονησιακών εισαγωγών σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6. Επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία όσον αφορά τη μορφή (τύπο προϊόντος) των ινδονησιακών εισαγωγών, χρησιμοποιήθηκε ένας απλός μέσος όρος για να υπολογιστεί η μέση τιμή των ινδονησιακών εισαγωγών.

    (85)

    Η σύγκριση έδειξε ότι, κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης, το μέσο περιθώριο υποτιμολόγησης, εκφρασμένο ως ποσοστό των τιμών πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, ήταν 24,1 %. Σε περίπτωση που αφαιρεθεί ο δασμός αντιντάμπινγκ που ισχύει για τους συνεργαζόμενους ινδονήσιους παραγωγούς-εξαγωγείς, το περιθώριο υποτιμολόγησης θα ανέλθει σε 33,6 %.

    4.5.   Οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    4.5.1.   Γενικές παρατηρήσεις

    (86)

    Η παραγωγή κυκλαμικού νατρίου αποτελείται από δύο βασικά στάδια παραγωγής. Κατά το πρώτο στάδιο, το οποίο απαιτεί τη χρήση αντιδραστήρων, οι πρώτες ύλες μετατρέπονται σε ακατέργαστο (ακάθαρτο) κυκλαμικό νάτριο. Κατά το δεύτερο στάδιο παραγωγής, το ακατέργαστο κυκλαμικό νάτριο πρέπει να καθαριστεί ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με βάση τις σχετικές κανονιστικές διατάξεις, από κατάντη βιομηχανικούς κλάδους τροφίμων, ποτών ή φαρμάκων.

    (87)

    Λόγω τεχνικής βλάβης που συνέβη τον Ιούλιο του 2011 (έκρηξη σε εργοστάσιο), ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει το πρώτο στάδιο παραγωγής –τη διαδικασία σε αντιδραστήρα– από τον Αύγουστο του 2011 έως τον Μάιο του 2012 και υποχρεώθηκε να βασιστεί προσωρινά σε εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου, το οποίο υπέβαλλε σε καθαρισμό προκειμένου να είναι σε θέση να διατηρήσει τις εμπορικές του δραστηριότητες.

    (88)

    Λόγω του ότι ο παραγωγός της Ένωσης δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταφύγει προσωρινά σε εισαγωγές, και λόγω της περιορισμένης διάρκειας και όγκου των εισαγωγών κατά την υπό εξέταση περίοδο, το περιστατικό αυτό και οι συνέπειές του δεν αναιρούν τα ανωτέρω συμπεράσματα σχετικά με τον ορισμό του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Ωστόσο, είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης για την περίοδο 2011-2012, δηλαδή στην αρχή της υπό εξέταση περιόδου, ιδίως σχετικά με την παραγωγική ικανότητα, την παραγωγή και τον όγκο των πωλήσεων, καθώς και τους δείκτες κερδοφορίας. Είχε επίσης κάποιον αντίκτυπο –αν και ήσσονος σημασίας– στην εξέλιξη των εισαγωγών. Τα στοιχεία αυτά λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάλυση της εξέλιξης των δεικτών ζημίας.

    (89)

    Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η εξέταση του αντίκτυπου των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής περιέλαβε αξιολόγηση όλων των οικονομικών δεικτών που επηρέασαν την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά την υπό εξέταση περίοδο. Για τους σκοπούς του προσδιορισμού της ζημίας, η Επιτροπή αξιολόγησε τους οικονομικούς δείκτες βάσει στοιχείων που αφορούσαν τον μοναδικό παραγωγό της Ένωσης, ο οποίος αποτελεί τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού.

    (90)

    Οι οικονομικοί δείκτες του μοναδικού παραγωγού της Ένωσης, που αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή, είναι οι εξής: παραγωγή, παραγωγική ικανότητα, χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, όγκος πωλήσεων, μερίδιο αγοράς, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγικότητα, κόστος εργασίας, μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ, μέσες τιμές μονάδας, κόστος μονάδας, αποθέματα, κερδοφορία, ταμειακή ροή, επενδύσεις, απόδοση επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων.

    4.5.2.   Δείκτες ζημίας

    4.5.2.1.   Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    (91)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο η συνολική παραγωγή, η παραγωγική ικανότητα και η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας της Ένωσης εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 6

    Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Όγκος παραγωγής

    100

    104

    189

    159

    157

    Παραγωγική ικανότητα

    100

    114

    171

    171

    171

    Χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    100

    91

    110

    93

    92

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (92)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 57 %. Όπως εξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις 87 ανωτέρω και 93 κατωτέρω, η παραγωγή του κλάδου παραγωγής της Ένωσης ήταν, πάντως, ασυνήθιστα χαμηλή κατά την περίοδο 2011-2012. Μεταξύ του 2013 και της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης, το επίπεδο παραγωγής μειώθηκε απότομα, κατά 32 μονάδες δείκτη.

    (93)

    Η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε επίσης σημαντικά κατά την υπό εξέταση περίοδο (κατά 71 %), αλλά η τάση αυτή οφείλεται επίσης στο ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο το 2011 και το 2012, που ήταν απόρροια της τεχνικής βλάβης στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Η παραγωγική ικανότητα υπολογίστηκε με βάση τους μήνες κατά τους οποίους ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης μπορούσε να παράγει ίδιο κυκλαμικό νάτριο, δηλαδή μόνο 7 μήνες το 2011, 8 μήνες το 2012 και 12 μήνες για τις λοιπές περιόδους. Από το 2013 το επίπεδο της παραγωγικής ικανότητας παρέμεινε σταθερό μέχρι την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    (94)

    Ο συντελεστής χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας μειώθηκε κατά 8 % μεταξύ του 2011 και της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης, αλλά ακολούθησε σημαντική καθοδική τάση από το 2013, παράλληλα με τη μείωση του όγκου παραγωγής.

    4.5.2.2.   Όγκος και μερίδιο αγοράς

    (95)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, ο όγκος πωλήσεων και το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 7

    Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Όγκος πωλήσεων

    100

    69

    146

    108

    104

    Μερίδιο αγοράς

    100

    67

    157

    111

    104

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6

    (96)

    Ο όγκος πωλήσεων στην αγορά της Ένωσης και το αντίστοιχο μερίδιο αγοράς ακολούθησαν την ίδια τάση κατά την υπό εξέταση περίοδο. Αυξήθηκαν συνολικά κατά 4 %.

    (97)

    Δεδομένου ότι και οι δύο αυτοί αριθμοί αντικατοπτρίζουν μόνον τις πωλήσεις της ιδίας παραγωγής κυκλαμικού νατρίου του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, τα επίπεδα για το 2011 και το 2012 ήταν ασυνήθιστα χαμηλά, για τους λόγους που παρατίθενται στις αιτιολογικές σκέψεις 87 και 93 ανωτέρω. Από το 2013, όταν η ίδια παραγωγή κυκλαμικού νατρίου του κλάδου είχε ήδη αποκατασταθεί οριστικά, οι πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκαν κατά 42 μονάδες δείκτη ως αποτέλεσμα της απώλειας παραγγελιών.

    (98)

    Το μερίδιο αγοράς επίσης μειώθηκε σημαντικά μεταξύ του 2013 και της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εξέλιξη της κατανάλωσης στην Ένωση, η οποία αυξήθηκε κατά 8 μονάδες δείκτη.

    4.5.2.3.   Ανάπτυξη

    (99)

    Η κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής βελτιώθηκε μεταξύ των ετών 2011 και 2013, οπότε ο κλάδος αύξησε την παραγωγή, την παραγωγική ικανότητα, τις πωλήσεις και το μερίδιο αγοράς του. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: i) στην αύξηση των δασμών αντιντάμπινγκ για ορισμένους παραγωγούς-εξαγωγείς της ΛΔΚ, που διπλασιάστηκαν τον Μάιο του 2012 και ii) στο γεγονός ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής ήταν ξανά σε θέση να παράγει ίδιο κυκλαμικό νάτριο επί 12 μήνες το 2013, σε σύγκριση με μόνον 7 μήνες το 2011 και 8 μήνες το 2012.

    (100)

    Εάν δεν είχε συμβεί η έκρηξη τον Ιούλιο του 2011, τα αριθμητικά στοιχεία για την παραγωγή, τη χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, τις πωλήσεις και τα μερίδια αγοράς θα ήταν πολύ υψηλότερα το 2011 και το 2012, δεδομένου ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης θα μπορούσε να εφοδιάζει τους πελάτες του με ίδιο κυκλαμικό νάτριο, αντί για εισαγόμενο το οποίο υπέβαλλε σε περαιτέρω επεξεργασία (καθαρισμό) μεταξύ Αυγούστου 2011 και Μαΐου 2012. Ως εκ τούτου, η αύξηση της παραγωγής, των πωλήσεων και των μεριδίων αγοράς μεταξύ 2011 και 2013 θα ήταν πολύ μικρότερη, ενώ η παραγωγική ικανότητα θα είχε παραμείνει στο επίπεδο του 2013 κατά τη διάρκεια ολόκληρης της υπό εξέταση περιόδου. Από το 2013 έως την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, όλες οι προαναφερόμενες τάσεις όσον αφορά τον όγκο, εξαιρουμένης της παραγωγικής ικανότητας, αναστράφηκαν πλήρως. Πράγματι, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση της Ένωσης ακολούθησε ανοδική τάση από το 2013, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης εισήλθε σε φάση οικονομικής ύφεσης. Ταυτόχρονα, η κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής παρέμεινε έντονα αρνητική καθ' όλη τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, γεγονός που στάθηκε εμπόδιο στις προοπτικές ανάπτυξής του.

    4.5.2.4.   Απασχόληση και παραγωγικότητα

    (101)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, η απασχόληση και η παραγωγικότητα εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 8

    Απασχόληση και παραγωγικότητα

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Αριθμός εργαζομένων

    100

    100

    105

    105

    105

    Παραγωγικότητα (όγκος παραγωγής ανά αριθμό εργαζομένων)

    100

    104

    180

    151

    150

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (102)

    Παρά την αδυναμία παραγωγής ιδίου κυκλαμικού νατρίου μεταξύ Αυγούστου 2011 και Μαΐου 2012, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής αποφάσισε να διατηρήσει την απασχόληση σταθερή κατά την εν λόγω περίοδο, δεδομένου ότι οι μειώσεις θεωρήθηκαν υπερβολικά δαπανηρές και περιττές. Παρόλο που ένας εργαζόμενος απολύθηκε το 2012, το επίπεδο της απασχόλησης δεν μεταβλήθηκε κατά το διάστημα μεταξύ του 2011 και του 2012, επειδή ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης προσέλαβε έναν νέο εργαζόμενο κατά το ίδιο έτος. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε ελαφρώς το 2013 και στη συνέχεια παρέμεινε σταθερός μέχρι την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    (103)

    Λόγω της έκρηξης στο εργοστάσιο, η παραγωγικότητα του κλάδου παραγωγής της Ένωσης επηρεάστηκε με παρόμοιο τρόπο όπως οι άλλοι οικονομικοί δείκτες που παρουσιάζονται ανωτέρω. Όπως και η παραγωγή, η παραγωγικότητα ήταν εξαιρετικά χαμηλή το 2011 και το 2012 και στη συνέχεια αυξήθηκε απότομα κατά σχεδόν 80 μονάδες δείκτη το 2013. Έκτοτε, όμως, λόγω της απώλειας παραγγελιών, μειώθηκε κατά 30 μονάδες δείκτη το 2014 και παρέμεινε στο επίπεδο αυτό έως την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    4.5.2.5.   Μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ

    (104)

    Εφαρμόζονται μέτρα αντιντάμπινγκ κατά των εισαγωγών από ινδονήσιους παραγωγούς-εξαγωγείς και από όλους τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς εκτός από την εταιρεία Fang Da από το 2004.

    (105)

    Όπως ορίζεται ανωτέρω, τα περιθώρια ντάμπινγκ των ινδονήσιων και των κινέζων παραγωγών εκτός της Fang Da κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης ήταν σημαντικά υψηλότερα από το ελάχιστο επίπεδο (de minimis). Ο αντίκτυπος στην οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης είναι ουσιαστικός, δεδομένων των συνεχιζόμενων εισαγωγών σημαντικών ποσοτήτων κυκλαμικού νατρίου σε τιμές ντάμπινγκ από τους κινέζους παραγωγούς.

    4.5.2.6.   Τιμές και παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές

    (106)

    Οι μέσες μοναδιαίες τιμές πώλησης του μοναδικού παραγωγού της Ένωσης σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση εξελίχθηκαν κατά την υπό εξέταση περίοδο ως εξής:

    Πίνακας 9

    Τιμές πώλησης στην Ένωση

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Μέση μοναδιαία τιμή πώλησης

    100

    105

    103

    107

    106

    Μέσο μοναδιαίο κόστος παραγωγής

    100

    107

    97

    95

    96

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (107)

    Η μέση μοναδιαία τιμή πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης αυξήθηκε κατά 6 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Πρώτα αυξήθηκε κατά 5 μονάδες δείκτη μεταξύ του 2011 και του 2012, ενώ στη συνέχεια παρέμεινε σταθερή μέχρι την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    (108)

    Το μέσο μοναδιαίο κόστος παραγωγής του κλάδου παραγωγής της Ένωσης αυξήθηκε κατά 7 μονάδες δείκτη μεταξύ του 2011 και του 2012 και στη συνέχεια μειώθηκε κατά 10 μονάδες δείκτη το 2013 σε σύγκριση με το 2011. Από το 2013 παρέμεινε σταθερό μέχρι την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Οι αλλαγές αυτές προέκυψαν κυρίως από τις διακυμάνσεις του κόστους των πρώτων υλών.

    (109)

    Σε σχέση με τα ανωτέρω, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν ήταν σε θέση να διαχωρίσει επακριβώς τις δαπάνες καθαρισμού από το συνολικό κόστος παραγωγής. Κατά συνέπεια, οι δείκτες του 2011 και του 2012, σε αντίθεση με τους δείκτες του 2013, του 2014 και της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης, αντικατοπτρίζουν επίσης το κόστος καθαρισμού του κυκλαμικού νατρίου που εισήχθη από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

    (110)

    Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, η ερμηνεία των τάσεων κατά την περίοδο 2011-2012 και τις επόμενες περιόδους θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθότι η εξέλιξή τους έχει επηρεαστεί –αν και σε μικρό μόνο βαθμό– από το γεγονός ότι οι δείκτες για την περίοδο 2011-2012 βασίστηκαν σε διαφορετικά σύνολα δεδομένων.

    (111)

    Εν πάση περιπτώσει, κατά το σύνολο της υπό εξέταση περιόδου, η μέση μοναδιαία τιμή πώλησης ήταν πάντοτε χαμηλότερη από το μέσο μοναδιαίο κόστος παραγωγής του ενωσιακού κλάδου παραγωγής που αναφέρεται στον ανωτέρω πίνακα.

    4.5.2.7.   Κόστος εργασίας

    (112)

    Το μέσο κόστος εργασίας του μοναδικού παραγωγού της Ένωσης εξελίχθηκε κατά την υπό εξέταση περίοδο ως εξής:

    Πίνακας 10

    Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο

    100

    127

    115

    102

    95

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (113)

    Το μέσο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 5 % κατά το σύνολο της υπό εξέταση περιόδου. Ωστόσο, το κόστος αρχικά αυξήθηκε κατά 27 % το 2012 –κυρίως λόγω των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν σε απολυθέντα εργαζόμενο– και στη συνέχεια σημείωνε συνεχή μείωση μέχρι την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης κατά την οποία μειώθηκε σε 5 % κάτω από τα επίπεδα του 2011.

    4.5.2.8.   Αποθέματα

    (114)

    Τα επίπεδα των αποθεμάτων του μοναδικού παραγωγού της Ένωσης εξελίχθηκαν κατά την υπό εξέταση περίοδο ως εξής:

    Πίνακας 11

    Αποθέματα

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Τελικά αποθέματα

    100

    258

    339

    406

    708

    Τελικά αποθέματα ως ποσοστό της παραγωγής

    100

    249

    179

    255

    451

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (115)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, τα τελικά αποθέματα, εκφραζόμενα ως ποσοστό της παραγωγής, παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις. Αρχικά αυξήθηκαν μεταξύ του 2011 και του 2012, κατόπιν μειώθηκαν το επόμενο έτος και, τέλος, αυξήθηκαν σημαντικά μέχρι την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, αυξήθηκαν κατά 351 μονάδες δείκτη. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία του ενωσιακού παραγωγού να πουλήσει τα προϊόντα του λόγω του ανταγωνισμού από τις εισαγωγές σε χαμηλές τιμές, αλλά είναι επίσης συνέπεια των ασυνήθιστα χαμηλών επιπέδων των αποθεμάτων το 2011, μετά την τεχνική βλάβη που εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 87 ανωτέρω.

    4.5.2.9.   Κερδοφορία, ταμειακή ροή, επενδύσεις, απόδοση επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

    (116)

    Η κερδοφορία, η ταμειακή ροή, οι επενδύσεις και η απόδοση επενδύσεων του μοναδικού παραγωγού της Ένωσης εξελίχθηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο ως εξής:

    Πίνακας 12

    Κερδοφορία, ταμειακή ροή, επενδύσεις και απόδοση των επενδύσεων

    Δείκτης (2011 = 100)

    2011

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Αποδοτικότητα

    – 100

    – 111

    – 82

    – 61

    – 69

    Ταμειακές ροές

    100

    – 500

    – 1 107

    – 559

    – 766

    Επενδύσεις

    100

    203

    15

    0

    0

    Απόδοση επενδύσεων

    – 100

    – 42

    – 104

    – 79

    – 77

    Πηγή: Στοιχεία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (117)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε την κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εκφράζοντας το καθαρό προ φόρου κέρδος των πωλήσεων κυκλαμικού νατρίου σε μη συνδεδεμένους πελάτες εντός της Ένωσης ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των εν λόγω πωλήσεων. Όπως αναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη 109 ανωτέρω, το κόστος παραγωγής που χρησιμοποιήθηκε για να καθοριστεί το επίπεδο των κερδών/ζημιών για την περίοδο 2011-2012 μπόρεσε να καθοριστεί μόνο συνολικά, δηλαδή περιλαμβάνοντας και δαπάνες που σχετίζονται με εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου. Στη βάση αυτή, η ανάλυση των στοιχείων κερδοφορίας έδειξε ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δημιούργησε σημαντικές ζημίες κατά τη διάρκεια ολόκληρης της υπό εξέταση περιόδου. Οι ζημίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές την περίοδο 2011-2012, αλλά η κατάσταση έχει βελτιωθεί από το 2013.

    (118)

    Η καθαρή ταμειακή ροή είναι η ικανότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής για αυτοχρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του. Η τάση στις καθαρές ταμειακές ροές, που καθορίστηκε σε σχέση με τις συνολικές πωλήσεις (12) κυκλαμικού νατρίου, μεταβλήθηκε από θετική το 2011 σε ιδιαίτερα αρνητική μεταξύ του 2012 και της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης.

    (119)

    Οι μόνες σημαντικές επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2011-2013, και συνδέονται αποκλειστικά με την αντικατάσταση των μέσων παραγωγής που επλήγησαν από την έκρηξη το 2011. Οι επενδύσεις αυτές καλύπτονται πλήρως από την ασφάλιση.

    (120)

    Η απόδοση των επενδύσεων είναι το κέρδος ως ποσοστό της καθαρής λογιστικής αξίας των πάγιων στοιχείων ενεργητικού. Ήταν σημαντικά αρνητική σε ολόκληρη την υπό εξέταση περίοδο.

    (121)

    Δεδομένου του επιπέδου απωλειών που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης, η ικανότητά του να αντλεί κεφάλαια επηρεάστηκε σοβαρά.

    4.5.3.   Συμπέρασμα σχετικά με τη ζημία

    (122)

    Μολονότι ορισμένοι οικονομικοί δείκτες σχετικά με την κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, όπως η παραγωγή, η παραγωγική ικανότητα, οι πωλήσεις, το μερίδιο αγοράς και η παραγωγικότητα βελτιώθηκαν κατά την περίοδο 2011-2012 και 2013, οι τάσεις αυτές επηρεάστηκαν μόνο εν μέρει από τις πραγματικές εξελίξεις της αγοράς που προέκυψαν από την επιβολή υψηλότερων δασμών αντιντάμπινγκ σε ορισμένους παραγωγούς-εξαγωγείς της ΛΔΚ τον Μάιο του 2012.

    (123)

    Πράγματι, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 99, σημαντικό μέρος αυτών των βελτιώσεων μπορεί, επίσης, να αποδοθεί στα ακόλουθα: i) στην έκρηξη στο εργοστάσιο τον Ιούλιο του 2011, ii) στο γεγονός ότι, λόγω της έκρηξης, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν ήταν σε θέση να παράγει ίδιο κυκλαμικό νάτριο από τον Αύγουστο του 2011 έως τον Μάιο του 2012 και iii) στην επιστροφή του κλάδου σε πλήρη 12μηνη παραγωγική διαδικασία το 2013, μετά την αντικατάσταση των κατεστραμμένων γραμμών παραγωγής. Είναι σαφές ότι η αύξηση των εν λόγω δεικτών έως το 2013 θα ήταν σημαντικά χαμηλότερη, αν δεν είχε προηγηθεί η έκρηξη.

    (124)

    Η θετική εξέλιξη των προαναφερόμενων τάσεων έχει σαφώς μεταβληθεί από το 2013, επειδή η παραγωγή, οι πωλήσεις, η παραγωγικότητα και το μερίδιο αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης μειώθηκαν σημαντικά.

    (125)

    Επιπλέον, κατά τη διάρκεια όλης της υπό εξέταση περιόδου, η οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης παρέμεινε μόνιμα επισφαλής. Ειδικότερα, οι δείκτες του κλάδου παραγωγής της Ένωσης όπως η κερδοφορία, οι ταμειακές ροές και η απόδοση των επενδύσεων εμφάνισαν, συνολικά, πολύ αρνητικά αποτελέσματα.

    (126)

    Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υπέστη σημαντική ζημία κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    4.6.   Πιθανότητα συνέχισης της ζημίας

    4.6.1.   Προκαταρκτική παρατήρηση

    (127)

    Όπως συνάγεται στις αιτιολογικές σκέψεις 122 έως 126 ανωτέρω, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υπέστη σημαντική ζημία κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Ενώ το επίπεδο των κινεζικών εισαγωγών παρέμεινε υψηλό, οι εισαγωγές από την Ινδονησία ήταν αμελητέες κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    (128)

    Για να εκτιμηθεί η πιθανότητα συνέχισης της ζημίας σε περίπτωση που επιτραπεί η λήξη των μέτρων, εξετάστηκαν, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, οι πραγματικές και οι δυνητικές επιπτώσεις των κινεζικών εισαγωγών, αφενός, και των εισαγωγών από την Ινδονησία, αφετέρου, στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Ο καθορισμός των δυνητικών επιπτώσεων των εισαγωγών στην κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης βασίστηκε i) στη διαθεσιμότητα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας των εξαγωγέων· ii) στην πιθανή εξέλιξη του όγκου των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και iii) στο επίπεδο των τιμών των κινεζικών και ινδονησιακών εισαγωγών.

    4.6.2.   ΛΔΚ

    (129)

    Παρά το ότι οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ μειώθηκαν κατά την υπό εξέταση περίοδο (βλ. πίνακα 2 ανωτέρω), παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο, με μερίδιο αγοράς που κυμαινόταν μεταξύ 40 % και 60 %. Όπως αναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη 81 ανωτέρω, οι αντίστοιχες τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές της Ένωσης, δηλαδή κατά 23 %, όταν εξετάζονται οι επιπτώσεις των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με αυτόν τον όγκο εισαγωγών σε αυτό το επίπεδο τιμών, οι κινεζικές εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ έχουν επιπτώσεις συμπίεσης των τιμών στην αγορά της Ένωσης, συμβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο στη ζημία που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης.

    (130)

    Όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις των κινεζικών εισαγωγών σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων, θα πρέπει να υπομνησθεί, καταρχάς, ότι η ανάλυση της διαθέσιμης παραγωγικής ικανότητας στη ΛΔΚ (βλ. αιτιολογική σκέψη 45 ανωτέρω) κατέδειξε ότι η ελεύθερα διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα των εταιρειών που αποτελούν αντικείμενο της επανεξέτασης στη ΛΔΚ είναι τουλάχιστον τρεις φορές το μέγεθος της αγοράς της Ένωσης. Επιπλέον, συνήχθη το συμπέρασμα ότι η Ένωση εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστική αγορά για τους κινέζους εξαγωγείς –όπως επιβεβαιώνεται και από το τρέχον επίπεδο των εισαγωγών– και ότι τουλάχιστον ένα μέρος της πρόσθετης πλεονάζουσας ικανότητας θα εξαχθεί στην Ένωση, σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων.

    (131)

    Λαμβανομένων υπόψη των σημαντικών επιπέδων ντάμπινγκ και υποτιμολόγησης —δίως κατά την προεξόφληση του αντίκτυπου των ισχυόντων δασμών αντιντάμπινγκ— οι επιπλέον όγκοι εξαγωγών προς την Ένωση, που προαναφέρθηκαν, θα πραγματοποιούνταν σε τιμές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές και το κόστος του παραγωγού της Ένωσης.

    (132)

    Η συνδυασμένη επίπτωση των εν λόγω όγκων και τιμών θα ήταν πιθανό να συνεχίσει να προκαλεί ζημία και μάλιστα να αυξήσει τη ζημία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε επισφαλή κατάσταση.

    4.6.3.   Ινδονησία

    (133)

    Οι εισαγωγές από την Ινδονησία ήταν σχεδόν μηδαμινές στην αγορά της Ένωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας επανεξέτασης και, ως εκ τούτου, η κατωτέρω ανάλυση θα επικεντρωθεί στην πιθανή εξέλιξη των εισαγωγών σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων.

    (134)

    Η ανωτέρω ανάλυση κατέδειξε ότι η Ινδονησία θα είχε πλεονάζουσα ικανότητα που θα αντιστοιχούσε σχεδόν στο σύνολο της αγοράς της Ένωσης για το κυκλαμικό νάτριο. Βάσει των ινδονησιακών τιμών εξαγωγής σε αγορές τρίτων χωρών και δεδομένου ότι απαγορεύεται η χρήση του κυκλαμικού νατρίου σε τρόφιμα, ποτά και φάρμακα σε ορισμένες μεγάλες αγορές τρίτων χωρών, εάν καταργηθούν τα μέτρα είναι εξαιρετικά πιθανό η Ινδονησία να συνεχίσει τις εξαγωγές της στην αγορά της Ένωσης.

    (135)

    Όσον αφορά τις τιμές, η έρευνα κατέδειξε ότι οι ινδονησιακές τιμές εξαγωγής σε άλλες τρίτες χώρες κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης ήταν αντικείμενο ντάμπινγκ και οι εν λόγω τιμές ήταν γενικά χαμηλές, και κατά πολύ χαμηλότερες από τις τιμές και το κόστος του παραγωγού της Ένωσης.

    (136)

    Με βάση τα ανωτέρω, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι, σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων, είναι πολύ πιθανό η Ινδονησία να συνεχίσει τις εξαγωγές σημαντικών ποσοτήτων κυκλαμικού νατρίου στην Ένωση σε χαμηλές τιμές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, οι οποίες θα ήταν χαμηλότερες από την τιμή του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, θα είχε ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της σημαντικής ζημίας που υφίσταται επί του παρόντος ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης και θα μπορούσε ακόμη και να επιδεινώσει την κατάσταση του κλάδου.

    4.7.   Συμπέρασμα

    (137)

    Με βάση τα ανωτέρω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί η ζημία, εάν καταργηθούν τα μέτρα.

    5.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    (138)

    Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές από τη ΛΔΚ και την Ινδονησία θα ήταν αντίθετη προς το συμφέρον της Ένωσης ως συνόλου. Ο καθορισμός του συμφέροντος της Ένωσης βασίστηκε στην εκτίμηση όλων των διαφορετικών επιμέρους συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, των εισαγωγέων/εμπόρων και των χρηστών.

    (139)

    Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

    (140)

    Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή εξέτασε αν, παρά τα ανωτέρω πορίσματα, υφίστανται σοβαροί λόγοι που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων δεν είναι προς το συμφέρον της Ένωσης.

    5.1.   Συμφέρον του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (141)

    Η έρευνα έδειξε ότι, σε όλη τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, παρά τα ισχύοντα μέτρα κατά της Ινδονησίας και της ΛΔΚ (με εξαίρεση τη Fang Da), ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής εξακολούθησε να σημειώνει απώλειες και απώλεσε παραγωγή, όγκο πωλήσεων και μερίδιο αγοράς στην αγορά της Ένωσης. Κατά την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ παρέμειναν σημαντικές και πραγματοποιήθηκαν σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Όπως προαναφέρθηκε, σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι κινεζικές εισαγωγές, εκτός της Fang Da, να αυξηθούν περαιτέρω, και οι εισαγωγές από την Ινδονησία να συνεχιστούν σε χαμηλές τιμές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Διαπιστώθηκε ανωτέρω ότι η λήξη ισχύος των υφιστάμενων μέτρων είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ήδη επισφαλούς κατάστασης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και ενδέχεται τελικά να τον αναγκάσει να παύσει εντελώς την παραγωγή κυκλαμικού νατρίου, με συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας και εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού στην Ένωση.

    (142)

    Αν διατηρηθούν τα μέτρα, αναμένεται ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής θα είναι σε θέση να αυξήσει τις τιμές, την παραγωγή και τον όγκο του και σταδιακά να αποκαταστήσει την κερδοφορία του.

    (143)

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων κατά της ΛΔΚ και της Ινδονησίας θα ήταν προς το συμφέρον του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    5.2.   Συμφέρον των εισαγωγέων/εμπόρων

    (144)

    Δεν υπήρξε συνεργασία από τους εισαγωγείς/εμπόρους. Λόγω αυτής της άρνησης συνεργασίας, είναι εύλογο να υποτεθεί ότι το υπό εξέταση προϊόν δεν αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό του κύκλου εργασιών των εισαγωγέων/εμπόρων και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι εισαγωγείς/έμποροι θα πληγούν δυσανάλογα σε περίπτωση διατήρησης των μέτρων.

    5.3.   Συμφέρον των χρηστών

    (145)

    Υπήρξε μόνο μερική συνεργασία από έναν χρήστη στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας.

    (146)

    Οι κύριοι τελικοί χρήστες του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση είναι οι βιομηχανίες τροφίμων, οι βιομηχανίες ποτών και οι φαρμακοβιομηχανίες. Στις προηγούμενες έρευνες σχετικά με τις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου, διαπιστώθηκε ότι το κυκλαμικό νάτριο αντιστοιχούσε σε τόσο χαμηλό ποσοστό του κόστους παραγωγής, ώστε η επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ να μην είναι σημαντική. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη μερική απάντηση στο ερωτηματολόγιο που έλαβε η Επιτροπή από τον προαναφερόμενο χρήστη. Ελλείψει άλλων παρατηρήσεων από εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και φαρμάκων στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας, είναι εύλογο να υποτεθεί ότι, αν τα μέτρα παραταθούν, οι επιπτώσεις στους χρήστες δεν θα είναι σημαντικές.

    (147)

    Με βάση την ανωτέρω διαπίστωση ότι, ελλείψει μέτρων, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής μπορεί να υποχρεωθεί να παύσει την παραγωγή κυκλαμικού νατρίου και λόγω της ύπαρξης πολύ μικρού αριθμού παραγωγών κυκλαμικού νατρίου σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέτρα είναι ακόμη πιθανότερο να ωφελήσουν τους χρήστες στον βαθμό που διατηρούν την παραγωγή κυκλαμικού νατρίου στην Ένωση και προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα να προμηθεύονται κυκλαμικό νάτριο που παράγεται από διάφορους ανταγωνιστές παραγωγούς.

    5.4.   Συμπέρασμα σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης

    (148)

    Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι συμφέροντος της Ένωσης κατά της επέκτασης των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές από τη ΛΔΚ και την Ινδονησία.

    6.   ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    (149)

    Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, τα μέτρα αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής ΛΔΚ και Ινδονησίας, τα οποία επιβλήθηκαν με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 492/2010, όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 398/2012, θα πρέπει να διατηρηθούν. Οι εταιρείες Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα μέτρα αυτά, δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε ντάμπινγκ για τους εν λόγω εξαγωγείς κατά την αρχική έρευνα.

    (150)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Επιβάλλεται οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου, που επί του παρόντος υπάγεται στον κωδικό ΣΟ ex 2929 90 00 (κωδικός TARIC 2929900010), καταγωγής ΛΔΚ και Ινδονησίας.

    2.   Ο συντελεστής του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που εφαρμόζεται στην καθαρή τιμή «ελεύθερο στα σύνορα της Ένωσης», πριν από την επιβολή δασμού, για το προϊόν που περιγράφεται στην παράγραφο 1 και παράγεται από τις εταιρείες που απαριθμούνται κατωτέρω, καθορίζεται ως εξής:

    Χώρα

    Εταιρεία

    Συντελεστής δασμού αντιντάμπινγκ (EUR ανά χιλιόγραμμο)

    Πρόσθετος κωδικός TARIC

    Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

    Golden Time Enterprise (Shenzhen) Co. Ltd, Shanglilang, Cha Shan Industrial Area, Buji Town, Shenzhen City, Guangdong Province, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας· Golden Time Chemical (Jiangsu) Co., Ltd, No 90-168, Fangshui Road, Chemical Industry Zone, Nanjing, Jiangsu Province, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

    0,23

    A473

    Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

    Όλες οι άλλες εταιρείες [εκτός από τις εταιρείες Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited — Πρόσθετος κωδικός TARIC A471 και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited — Πρόσθετος κωδικός TARIC A472 ]

    0,26

    A999

    Ινδονησία

    PT. Golden Sari (Chemical Industry), Mitra Bahari Blok D1- D2, Jalan Pakin No 1, Sunda Kelapa, Jakarta 14440, Iνδονησία

    0,24

    A502

    Ινδονησία

    Όλες οι άλλες εταιρείες

    0,27

    A999

    3.   Η εφαρμογή των ατομικών δασμολογικών συντελεστών που καθορίζονται για τις εταιρείες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 εξαρτάται από την προσκόμιση στις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών έγκυρου εμπορικού τιμολογίου, στο οποίο πρέπει να υπάρχει δήλωση που να φέρει ημερομηνία και υπογραφή υπαλλήλου της οντότητας που εκδίδει το τιμολόγιο, με αναφορά του ονόματος και της θέσης του (της), με την ακόλουθη διατύπωση: «Ο (η) υπογεγραμμένος(-η) πιστοποιώ ότι ο (όγκος) κυκλαμικού νατρίου που πωλήθηκε προς εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καλύπτεται από το παρόν τιμολόγιο κατασκευάστηκε από (επωνυμία και διεύθυνση της εταιρείας) (πρόσθετος κωδικός TARIC) στ… (οικεία χώρα). Δηλώνω ότι οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν τιμολόγιο είναι πλήρεις και ορθές». Εάν δεν προσκομιστεί τέτοιο τιμολόγιο, ισχύει ο δασμός που επιβάλλεται σε «Όλες τις άλλες εταιρείες».

    4.   Στις περιπτώσεις στις οποίες τα εμπορεύματα έχουν υποστεί ζημία πριν από τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία και, επομένως, η πράγματι καταβληθείσα ή καταβλητέα τιμή κατανέμεται αναλογικά για τον προσδιορισμό της δασμολογητέας αξίας σύμφωνα με το άρθρο 131 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής (13), το ποσό του δασμού αντιντάμπινγκ, υπολογιζόμενο βάσει της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, μειώνεται κατά ποσοστό που αντιστοιχεί στην αναλογική κατανομή της πράγματι καταβληθείσας ή καταβλητέας τιμής.

    5.   Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της ημέρας δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 15 Ιουλίου 2016.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51.

    (2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 435/2004 του Συμβουλίου, της 8ης Μαρτίου 2004, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ και την οριστική είσπραξη του προσωρινού δασμού στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ινδονησίας (ΕΕ L 72 της 11.3.2004, σ. 1).

    (3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 492/2010 του Συμβουλίου, της 3ης Ιουνίου 2010, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ινδονησίας, μετά την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 (ΕΕ L 140 της 8.6.2010, σ. 2), εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 398/2012 του Συμβουλίου, της 7ης Μαΐου 2012, για τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 492/2010 για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου, καταγωγής, μεταξύ άλλων, Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 124 της 11.5.2012, σ. 1).

    (4)  Βλέπε υποσημείωση 2.

    (5)  ΕΕ C 374 της 22.10.2014, σ. 4.

    (6)  Ανακοίνωση για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στο κυκλαμικό νάτριο καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ινδονησίας (ΕΕ C 189 της 6.6.2015, σ. 2).

    (7)  Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές κυκλαμικού νατρίου καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από δύο μόνο κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, τους Fang Da Food Additive (Shen Zhen) Limited και Fang Da Food Additive (Yang Quan) Limited (ΕΕ C 264 της 12.8.2015, σ. 32).

    (8)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/262 της Επιτροπής, της 25ης Φεβρουαρίου 2016, για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ασπαρτάμης καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 50 της 26.2.2016, σ. 4).

    (9)  Η βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6 περιέχει δεδομένα σχετικά με τις εισαγωγές προϊόντων που υπόκεινται σε μέτρα αντιντάμπινγκ ή σε μέτρα κατά των επιδοτήσεων ή σε έρευνες, τόσο από τις χώρες και τους παραγωγούς-εξαγωγείς που αφορά η διαδικασία, όσο και από άλλες τρίτες χώρες και άλλους παραγωγούς-εξαγωγείς, σε επίπεδο 10ψήφιων κωδικών TARIC και πρόσθετων κωδικών TARIC.

    (10)  http://www.rainbowrich.com/factory/index.html

    (11)  Βλέπε υποσημείωση 3.

    (12)  Σε αντίθεση με τις πωλήσεις που αναφέρονται στον πίνακα 7, οι συνολικές πωλήσεις που αναφέρονται στην παρούσα αιτιολογική σκέψη καλύπτουν τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Ένωση όσο και στις εξαγωγικές αγορές, του ιδίου κυκλαμικού νατρίου του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και του κυκλαμικού νατρίου με βάση το υλικό που εισήχθη το 2011 και το 2012.

    (13)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής, της 24ης Νοεμβρίου 2015, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 558).


    Top