Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1046

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1046 της Επιτροπής, της 28ης Ιουνίου 2016, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων συρμάτων από μολυβδαίνιο καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έπειτα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου

    C/2016/3916

    ΕΕ L 170 της 29.6.2016, p. 19–35 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 26/07/2022

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/1046/oj

    29.6.2016   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 170/19


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/1046 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 28ης Ιουνίου 2016

    για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων συρμάτων από μολυβδαίνιο καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έπειτα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1) («ο βασικός κανονισμός»), και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    A.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    1.   Ισχύοντα μέτρα

    (1)

    Κατόπιν έρευνας αντιντάμπινγκ («αρχική έρευνα») σύμφωνα με το άρθρο 5 του βασικού κανονισμού, το Συμβούλιο επέβαλε οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων συρμάτων από μολυβδαίνιο καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας («ΛΔΚ» ή «οικεία χώρα») με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 511/2010 του Συμβουλίου (2) («αρχικά μέτρα»).

    (2)

    Τα αρχικά μέτρα που επιβλήθηκαν έλαβαν τη μορφή κατ' αξίαν δασμολογικού συντελεστή ύψους 64,3 %.

    (3)

    Το 2012 και το 2013, ύστερα από δύο έρευνες κατά της καταστρατήγησης, τα αρχικά μέτρα επεκτάθηκαν καταρχάς στις εισαγωγές σύρματος από μολυβδαίνιο που αποστέλλονται από τη Μαλαισία (3) και, κατά δεύτερον, στις εισαγωγές σύρματος από μολυβδαίνιο από τη ΛΔΚ, το οποίο περιέχει κατά βάρος τουλάχιστον 97 % μολυβδαίνιο, του οποίου η μέγιστη διάσταση της εγκάρσιας τομής υπερβαίνει τα 1,35 mm αλλά όχι τα 4,0 mm (4). Στις 30 Οκτωβρίου 2015, ύστερα από τρίτη έρευνα κατά της καταστρατήγησης, τα μέτρα επεκτάθηκαν σε σύρμα από μολυβδαίνιο, το οποίο περιέχει κατά βάρος τουλάχιστον 97 % μολυβδαίνιο, του οποίου η μέγιστη διάσταση της εγκάρσιας τομής υπερβαίνει τα 4,0 mm αλλά δεν υπερβαίνει τα 11,0 mm (5).

    2.   Έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων

    (4)

    Σε συνέχεια της δημοσίευσης ανακοίνωσης για την επικείμενη λήξη ισχύος (6) των μέτρων αντιντάμπινγκ, η Επιτροπή έλαβε αίτηση για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των εν λόγω μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

    (5)

    Η («αίτηση υποβλήθηκ»), που είναι η κύρια παραγωγός σύρματος από μολυβδαίνιο της Ένωσης και αντιπροσωπεύει το 90 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής.

    (6)

    Η αίτηση βασίζεται στον λόγο ότι η λήξη της ισχύος των μέτρων θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα την επανάληψη του ντάμπινγκ και της ζημίας για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

    (7)

    Στις 12 Ιουνίου 2015 η Επιτροπή κίνησε επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, προκειμένου να καθορίσει αν η λήξη της ισχύος των μέτρων είναι πιθανόν να οδηγήσει στη συνέχιση ή την επανάληψη του ντάμπινγκ και της ζημίας. Δημοσίευσε ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (7) («ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας»).

    3.   Ενδιαφερόμενα μέρη

    (8)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας η Επιτροπή κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να έλθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες της για να συμμετάσχουν στην έρευνα. Επιπλέον, η Επιτροπή πληροφόρησε ειδικά την αιτούσα, άλλους γνωστούς παραγωγούς της Ένωσης, τους παραγωγούς-εξαγωγείς, τους εισαγωγείς και τους χρήστες στην Ένωση που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται και τις αρχές της Κίνας σχετικά με την έναρξη της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων και τους κάλεσε να συμμετάσχουν.

    (9)

    Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την έναρξη της επανεξέτασης και να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή από τον σύμβουλο ακροάσεων σε διαδικασίες εμπορικών προσφυγών.

    3.1.   Δειγματοληψία

    (10)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή ανέφερε ότι ήταν πιθανό να προβεί σε δειγματοληψία των ενδιαφερόμενων μερών σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού.

    (a)   Δειγματοληψία εισαγωγέων

    (11)

    Για να αποφασιστεί κατά πόσον η δειγματοληψία ήταν αναγκαία και, εάν ναι, να επιλεγεί δείγμα, η Επιτροπή ζήτησε από όλους τους μη συνδεδεμένους εισαγωγείς να παράσχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας.

    (12)

    Κανένας εισαγωγέας δεν προσήλθε για να προσκομίσει τις πληροφορίες που είχαν ζητηθεί στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας.

    (b)   Δειγματοληψία παραγωγών-εξαγωγέων στη ΛΔΚ

    (13)

    Λόγω του εμφανώς μεγάλου αριθμού παραγωγών-εξαγωγέων στη ΛΔΚ, στην ανακοίνωση για την έναρξη έρευνας εξετάστηκε η δυνατότητα διενέργειας δειγματοληψίας.

    (14)

    Για να αποφασιστεί κατά πόσον η δειγματοληψία ήταν αναγκαία και, εάν ήταν, να επιλεγεί δείγμα, η Επιτροπή ζήτησε από όλους τους παραγωγούς-εξαγωγείς στη ΛΔΚ να παράσχουν τις πληροφορίες που ορίζονται στις ανακοινώσεις για την έναρξη έρευνας. Επιπλέον, η Επιτροπή ζήτησε από την αποστολή της ΛΔΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εντοπίσει και/ή να επικοινωνήσει με άλλους παραγωγούς-εξαγωγείς που, ενδεχομένως, θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στην έρευνα.

    (15)

    Μόνο μία εταιρεία στη ΛΔΚ υπέβαλε συμπληρωμένο έντυπο δειγματοληψίας στις 29 Ιουνίου 2015. Ωστόσο, οι πληροφορίες που παρασχέθηκαν από την εταιρεία αυτή δεν περιλαμβάνουν στοιχεία για εξαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση όπως ορίζεται στην αιτιολογική σκέψη 23 παρακάτω, αλλά μόνο για άλλους τύπους σύρματος από μολυβδαίνιο, με μέγιστη διάσταση της εγκάρσιας τομής που υπερβαίνει τα 4,0 mm. Η εταιρεία κλήθηκε στη συνέχεια, στις 25 Αυγούστου 2015, να υποβάλει παρατηρήσεις ή πληροφορίες στο πλαίσιο της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος. Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία δεν έδωσε καμία απάντηση στο αίτημα αυτό. Επιπλέον, η εν λόγω εταιρεία συμμετείχε σε αυτό το στάδιο της έρευνας κατά της καταστρατήγησης που οδήγησε στη θέσπιση του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1952. Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές η Επιτροπή έκρινε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο δείγμα.

    (16)

    Επειδή δεν παρουσιάστηκε κανένας άλλος κινέζος παραγωγός-εξαγωγέας, η δειγματοληψία δεν ήταν αναγκαία.

    3.2.   Ερωτηματολόγια και επισκέψεις επαλήθευσης

    (17)

    Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλα τα στοιχεία που έκρινε απαραίτητα για τον προσδιορισμό, αφενός, της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ και της επακόλουθης ζημίας και, αφετέρου, του συμφέροντος της Ένωσης.

    (18)

    Η Επιτροπή έστειλε ερωτηματολόγια στους δύο γνωστούς παραγωγούς της Ένωσης. Ένας παραγωγός της Ένωσης (η Plansee SE), που αντιπροσωπεύει περίπου το 90 % των συνολικών πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, απάντησε στο ερωτηματολόγιο. Ο άλλος παραγωγός της Ένωσης διατύπωσε, στις 11 Μαΐου 2015, την επιθυμία να παραμείνει ουδέτερος όσον αφορά την έρευνα και δεν υπέβαλε απάντηση στο ερωτηματολόγιο που έλαβε στις 12 Ιουνίου 2015.

    (19)

    Δεν εστάλησαν ερωτηματολόγια στους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται στις αιτιολογικές σκέψεις 13 έως 16, κανένας από αυτούς δεν αναγγέλθηκε.

    (20)

    Η Επιτροπή έστειλε ερωτηματολόγια σε εννέα χρήστες που αναγγέλθηκαν μετά την έναρξη της έρευνας και έλαβε πέντε απαντήσεις από τους χρήστες του υπό εξέταση προϊόντος.

    (21)

    Σύμφωνα με το άρθρο 16 του βασικού κανονισμού, πραγματοποιήθηκε μία επιτόπια επαλήθευση στις εγκαταστάσεις του παραγωγού της Ένωσης Plansee SE, Αυστρία.

    4.   Περίοδος έρευνας επανεξέτασης και υπό εξέταση περίοδος

    (22)

    Η έρευνα με αντικείμενο την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ κάλυψε την περίοδο από την 1η Απριλίου 2014 έως τις 31 Μαρτίου 2015 («περίοδος έρευνας επανεξέτασης»). Η εξέταση των τάσεων σχετικά με την εκτίμηση του ενδεχομένου συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως το τέλος της περιόδου έρευνας επανεξέτασης («υπό εξέταση περίοδος»).

    B.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

    1.   Υπό εξέταση προϊόν

    (23)

    Το υπό εξέταση προϊόν είναι το σύρμα από μολυβδαίνιο, το οποίο περιέχει κατά βάρος τουλάχιστον 99,95 % μολυβδαίνιο, του οποίου η μέγιστη διάσταση της εγκάρσιας τομής υπερβαίνει τα 1,35 mm αλλά όχι τα 4,0 mm, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το οποίο υπάγεται επί του παρόντος στον κωδικό ΣΟ ex 8102 96 00.

    2.   Ομοειδές προϊόν

    (24)

    Η έρευνα έδειξε ότι τα ακόλουθα προϊόντα έχουν τα ίδια βασικά φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά, καθώς και τις ίδιες βασικές χρήσεις:

    το υπό εξέταση προϊόν,

    το προϊόν που παράγεται και πωλείται στην Ένωση από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

    (25)

    Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω προϊόντα είναι ομοειδή προϊόντα κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    Γ.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ Ή ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

    (26)

    Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, εξετάστηκε αν υπήρχε πρακτική ντάμπινγκ και αν η λήξη της ισχύος των μέτρων ήταν πιθανό να οδηγήσει στη συνέχιση ή την επανάληψη του ντάμπινγκ.

    (27)

    Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω στην αιτιολογική σκέψη 16, κανένας από τους παραγωγούς-εξαγωγείς της Κίνας δεν συνεργάστηκε στην τρέχουσα έρευνα και, ως εκ τούτου, χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού.

    (28)

    Σε αυτό το πλαίσιο, οι κινεζικές αρχές ενημερώθηκαν δεόντως για το γεγονός ότι, ως συνέπεια της άρνησης συνεργασίας από τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, η Επιτροπή μπορούσε να εφαρμόσει το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού όσον αφορά τα συμπεράσματα για τη ΛΔΚ. Για το θέμα αυτό δεν διατυπώθηκαν παρατηρήσεις.

    (29)

    Σε αυτή τη βάση και σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, τα συμπεράσματα σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης ή επανάληψης του ντάμπινγκ που παρατίθενται παρακάτω βασίστηκαν στα διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία. Για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποιήθηκαν η αίτηση για την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, οι στατιστικές της Eurostat, τα στοιχεία που συνέλεξαν τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού («βάση δεδομένων του άρθρο 14 παράγραφος 6») και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων υποθέσεων (βλέπε αιτιολογική σκέψη 3) σχετικά με το ίδιο υπό εξέταση προϊόν. Επίσης αναλύθηκαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων στατιστικών στοιχείων εξαγωγών της Κίνας. Ωστόσο, η ανάλυση έδειξε ότι η δομή κωδικοποίησης για το υπό εξέταση προϊόν δεν ήταν αρκετά ακριβής ώστε να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες. Επομένως, αυτή η πηγή πληροφοριών δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί.

    2.   Ντάμπινγκ κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας επανεξέτασης

    2.1.   Ανάλογη χώρα

    (30)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, η κανονική αξία καθορίζεται με βάση την τιμή ή την κατασκευασμένη αξία σε τρίτη χώρα με οικονομία αγοράς. Για τον σκοπό αυτόν, χρειάστηκε να επιλεγεί τρίτη χώρα με οικονομία αγοράς («ανάλογη χώρα»).

    (31)

    Οι ΗΠΑ επιλέχθηκαν ως ανάλογη χώρα στην αρχική έρευνα. Στην ανακοίνωση για την έναρξη της παρούσας έρευνας, η Επιτροπή πρότεινε τη χρήση της Ινδίας ως ανάλογης χώρας με την αιτιολογία ότι ο παραγωγός στις ΗΠΑ έχει σταματήσει την παραγωγή σύρματος από μολυβδαίνιο από την περίοδο της αρχικής έρευνας. Η Επιτροπή κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν παρατηρήσεις όσον αφορά την καταλληλότητα αυτής της επιλογής, αλλά κανένα ενδιαφερόμενο μέρος δεν διατύπωσε παρατηρήσεις.

    (32)

    Η Επιτροπή ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τους παραγωγούς σύρματος από μολυβδαίνιο σε άλλες πιθανές ανάλογες χώρες και επικοινώνησε με την Ινδία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, καλώντας όλους τους γνωστούς παραγωγούς σύρματος από μολυβδαίνιο σε αυτές τις χώρες να παράσχουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

    (33)

    Καμία από τις εταιρείες στις χώρες αυτές δεν συμφώνησε να συνεργαστεί στην έρευνα. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις για τυχόν άλλες χώρες στις οποίες να υπάρχει πιθανότητα παραγωγής σύρματος από μολυβδαίνιο. Συνεπώς, η Επιτροπή έπρεπε να προσανατολιστεί στην αγορά της Ένωσης επειδή ήταν η μόνη δυνατή επιλογή για τον προσδιορισμό της κανονικής αξίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού.

    2.2.   Κανονική αξία

    (34)

    Τα στοιχεία σχετικά με την παραγωγή και τις πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος στην αγορά της Ένωσης, που έστειλαν οι δύο παραγωγοί της Ένωσης, χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τον προσδιορισμό της κανονικής αξίας για τους παραγωγούς-εξαγωγείς της ΛΔΚ.

    (35)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε πρώτα κατά πόσον ήταν αντιπροσωπευτικός ο συνολικός όγκος των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος στην ενωσιακή αγορά από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Οι εν λόγω πωλήσεις θεωρούνται αντιπροσωπευτικές αν ο συνολικός όγκος των πωλήσεων σε ανεξάρτητους πελάτες αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 5 % του συνολικού όγκου των κινεζικών εξαγωγικών πωλήσεων του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Σε αυτή τη βάση, οι πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στην αγορά της Ένωσης ήταν αντιπροσωπευτικές.

    (36)

    Από την έρευνα προέκυψε ότι η μέση σταθμισμένη τιμή πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής ήταν επικερδής κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης και, επομένως, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των συνήθων εμπορικών πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    (37)

    Οι πωλήσεις του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στην αγορά της Ένωσης ήταν κερδοφόρες κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης και πραγματοποιήθηκαν σε αντιπροσωπευτικές ποσότητες. Συνεπώς, η κανονική αξία καθορίστηκε με βάση την τιμή πώλησης του ομοειδούς προϊόντος από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής σε ανεξάρτητους πελάτες στην Ένωση.

    2.3.   Τιμή εξαγωγής

    (38)

    Όπως προαναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 27, λόγω της μη συνεργασίας εκ μέρους των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων, η τιμή εξαγωγής υπολογίστηκε με βάση τα διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία, σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού, δηλαδή τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6 που διασταυρώθηκαν με τις πληροφορίες που περιείχε η αίτηση και οι στατιστικές της Eurostat.

    2.4.   Σύγκριση

    (39)

    Η Επιτροπή συνέκρινε την κανονική αξία και την τιμή εξαγωγής σε επίπεδο τιμών εκ του εργοστασίου. Λόγω της μη συνεργασίας από την πλευρά των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων, δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστούν οι τύποι προϊόντων που εξάγονταν από τη ΛΔΚ. Επομένως, η σύγκριση ανά τύπο προϊόντος δεν ήταν εφικτή. Στις περιπτώσεις που κρίθηκε αιτιολογημένο για να διασφαλιστεί δίκαιη σύγκριση, η τιμή εξαγωγής και η κανονική αξία προσαρμόστηκαν ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού. Πραγματοποιήθηκαν προσαρμογές ώστε να ληφθούν υπόψη το κόστος μεταφοράς (εγχώριες μεταφορές και θαλάσσιοι ναύλοι), το κόστος ασφάλισης και τα τέλη εκτελωνισμού, με βάση τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν κατά την αρχική έρευνα.

    2.5.   Περιθώριο ντάμπινγκ

    (40)

    Η Επιτροπή συνέκρινε τη σταθμισμένη μέση κανονική αξία με τη σταθμισμένη μέση τιμή εξαγωγής, όπως προβλέπεται σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφοι 11 και 12 του βασικού κανονισμού.

    (41)

    Σε αυτή τη βάση, το μέσο σταθμισμένο περιθώριο ντάμπινγκ, εκφρασμένο ως ποσοστό της τιμής CIF (κόστος, ασφάλιση, ναύλος) στα σύνορα της Ένωσης πριν από την καταβολή του δασμού, είναι 49,6 %.

    3.   Εξέλιξη των εισαγωγών σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων

    (42)

    Σε συνέχεια των συμπερασμάτων σχετικά με το ντάμπινγκ κατά την περίοδο έρευνας επανεξέτασης, η Επιτροπή διερεύνησε την πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ εάν επιτραπεί η κατάργηση των μέτρων. Αναλύθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία: η παραγωγική ικανότητα και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ, η κινεζική εξαγωγική συμπεριφορά σε άλλες τρίτες χώρες και η ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης.

    3.1.   Παραγωγική και πλεονάζουσα ικανότητα στη ΛΔΚ

    (43)

    Ελλείψει δημόσια διαθέσιμων πληροφοριών και λόγω της άρνησης συνεργασίας εκ μέρους των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων, η παραγωγική ικανότητα και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ καθορίστηκαν με βάση τις εκτιμήσεις που υπέβαλε η αιτούσα στην αίτησή της και με βάση την καλύτερη γνώση της αγοράς. Οι εν λόγω εκτιμήσεις μπόρεσαν να διασταυρωθούν με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την αρχική έρευνα και κατά την έρευνα κατά της καταστρατήγησης του Οκτωβρίου 2015, που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 3, και διαπιστώθηκε ότι ευσταθούσαν.

    (44)

    Σε αυτή τη βάση, κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, η παραγωγική ικανότητα ήταν περίπου 3 400 τόνοι, η πραγματική παραγωγή περίπου 750 τόνοι και, συνεπώς, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, περίπου 2 650 τόνοι. Η εκτιμώμενη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ήταν πολλαπλάσια της κατανάλωσης της Ένωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης. Λόγω της ελκυστικότητας της αγοράς της Ένωσης, που περιγράφεται παρακάτω στις αιτιολογικές σκέψεις 48 και 50, είναι πιθανό ότι μεγάλο μέρος αυτής της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή για εξαγωγές προς την Ένωση.

    (45)

    Η εκτιμώμενη μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για τους κινέζους παραγωγούς να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Η κατανάλωση σύρματος από μολυβδαίνιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή χειροκίνητων κιβωτίων ταχυτήτων για τη βιομηχανία αυτοκινήτων και φορτηγών. Ενώ είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση σύρματος από μολυβδαίνιο στην κινεζική εγχώρια αγορά μπορεί να αυξηθεί με την προοπτική της ανάπτυξης της αυτοκινητοβιομηχανίας στη ΛΔΚ, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα υπερβαίνει κατά πολύ την κατανάλωση της Ένωσης. Ως εκ τούτου, ακόμη και αν υποτεθεί ότι αυξάνεται η εγχώρια κατανάλωση στη ΛΔΚ, είναι πιθανόν ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα παραμείνει σημαντική και με μεγάλες δυνατότητες για εξαγωγή. Επιπλέον, το επιχειρηματικό δυναμικό για αύξηση της ζήτησης σε άλλες σημαντικές αγορές κατασκευής αυτοκινήτων, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κορέα και η Νότια Αμερική είναι σχετικά μικρό δεδομένου ότι αυτές εστιάζονται κυρίως στα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων που δεν χρησιμοποιούν σύρμα από μολυβδαίνιο.

    (46)

    Συνεπώς, αν επιτραπεί η λήξη ισχύος των μέτρων στην Ένωση, δεδομένης της μεγάλης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στη ΛΔΚ με περιορισμένη ζήτηση για το προϊόν σε άλλες μεγάλες αγορές τρίτων χωρών καθώς και το γεγονός ότι, κατά πάσα πιθανότητα, μεγάλο τμήμα της εν λόγω πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας δεν θα απορροφηθεί από την εγχώρια κατανάλωση στην Κίνα, οι κινέζοι εξαγωγείς θα έχουν ισχυρό κίνητρο να στρέψουν τις εξαγωγές τους στην αγορά της Ένωσης.

    3.2.   Η εξαγωγική συμπεριφορά της Κίνας σε άλλες τρίτες χώρες

    (47)

    Δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις μέσες τιμές των κινεζικών εξαγωγών σε αγορές τρίτων χωρών. Η αιτούσα υπέβαλε δύο πίνακες τιμών κινεζικών εξαγωγών σε τρίτες αγορές για συνολική ποσότητα 20 τόνων που αντιστοιχεί περίπου στο 6 % της κατανάλωσης της Ένωσης. Οι εν λόγω τιμές ήταν χαμηλότερες από το επίπεδο τιμών στην Ένωση. Επιπλέον, η κινεζική εταιρεία που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 15 δήλωσε στο έντυπο δειγματοληψίας της ότι είχε πωλήσει στη Νότια Κορέα αμελητέα ποσότητα σύρματος από μολυβδαίνιο, με μέγιστη διάσταση της εγκάρσιας τομής που υπερβαίνει τα 4,0 mm, σε τιμή χαμηλότερη από το τρέχον επίπεδο τιμών στην Ένωση.

    3.3.   Ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης

    (48)

    Από την έρευνα προέκυψε ότι, εάν ληφθούν υπόψη οι αποδεδειγμένες πρακτικές καταστρατήγησης στο παρελθόν, οι οποίες αναφέρθηκαν παραπάνω στην αιτιολογική σκέψη 3, οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς κατόρθωσαν να επεκτείνουν το ήδη σημαντικό μερίδιο αγοράς και τον όγκο των εισαγωγών τους στην αγορά της Ένωσης κατά την υπό εξέταση περίοδο κατά 7 % και 9 % αντίστοιχα, όπως περιγράφεται στον πίνακα 2 κατωτέρω. Το μερίδιο της αγοράς της Κίνας κυμαινόταν μεταξύ 15 % και 35 % καθ' όλη τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου.

    (49)

    Οι πρακτικές καταστρατήγησης στο παρελθόν, η αύξηση του μεριδίου αγοράς και των ποσοτήτων κατά την περίοδο αναφοράς, αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι η αγορά της Ένωσης εξακολουθεί να είναι ελκυστική για τους κινέζους εξαγωγείς.

    (50)

    Με βάση τις πληροφορίες που υπέβαλε η αιτούσα, οι τιμές των κινεζικών εξαγωγών στην αγορά της Ένωσης είναι υψηλότερες από τις τιμές των κινεζικών εξαγωγών σε άλλες τρίτες αγορές. Αυτό δείχνει ότι η αγορά της Ένωσης είναι ελκυστική λόγω του επιπέδου των τιμών, διότι οι εξαγωγές προς την Ένωση θα αποφέρουν υψηλότερα κέρδη. Επιπλέον, όπως εξηγείται παραπάνω στην αιτιολογική σκέψη 45, λόγω των τεχνικών διαφορών της αυτοκινητοβιομηχανίας σε άλλες μεγάλες αγορές κατασκευής αυτοκινήτων, οι εξαγωγές σύρματος από μολυβδαίνιο περιορίζονται σε αγορές όπου η αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιεί χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων, και μεταξύ αυτών των αγορών η Ένωση είναι μία από τις μεγαλύτερες. Πράγματι, η αγορά της Ένωσης παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για το σύρμα από μολυβδαίνιο λόγω της αναπτυγμένης βιομηχανίας της αυτοκινήτων και φορτηγών που χρησιμοποιούν ακόμη χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων.

    3.4.   Συμπέρασμα για την πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ

    (51)

    Τέλος, από την εκτιμώμενη μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που είναι διαθέσιμη στη ΛΔΚ και συνεπώς την ικανότητα των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων να αυξήσουν τον όγκο παραγωγής και τις απευθείας πωλήσεις στην Ένωση, καθώς και την ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών προς την Ένωση. Λόγω του περιθωρίου ντάμπινγκ που διαπιστώθηκε κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, είναι επίσης πιθανό ότι οι μελλοντικές εξαγωγές θα πραγματοποιούνται σε τιμές που αποτελούν αντικείμενο σημαντικού ντάμπινγκ. Συνάγεται, επομένως, το συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ, αν επιτραπεί η λήξη ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ.

    Δ.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ Ή ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

    1.   Ορισμός του κλάδου παραγωγής και της παραγωγής της Ένωσης

    (52)

    Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν υπέστη μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο διάστημα που μεσολάβησε από την αρχική έρευνα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης, το ομοειδές προϊόν κατασκευαζόταν από δύο γνωστούς παραγωγούς στην Ένωση. Αυτοί αποτελούν τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού.

    2.   Κατανάλωση της Ένωσης

    (53)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε την κατανάλωση της Ένωσης προσθέτοντας i) τον όγκο των πωλήσεων στην αγορά της Ένωσης από τους δύο παραγωγούς της Ένωσης και ii) τον συνολικό όγκο των εισαγωγών. Ο όγκος των εισαγωγών από τη ΛΔΚ υπολογίστηκε αφότου προστέθηκαν οι όγκοι των εισαγωγών που προέρχονται από τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6 και οι όγκοι του σύρματος από μολυβδαίνιο που διαπιστώθηκαν στην τελευταία έρευνα κατά της καταστρατήγησης, καθώς ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/1952 ενοποιεί τα στοιχεία των δύο προηγούμενων ερευνών κατά της καταστρατήγησης που αναφέρονται στην αιτιολογική σκέψη 3· επομένως, βασίζεται στο πιο ολοκληρωμένο σύνολο στοιχείων. Δεν υπήρχαν εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες καθ' όλη τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου.

    (54)

    Δεδομένου ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής αποτελείται μόνον από δύο παραγωγούς, τα αριθμητικά στοιχεία έπρεπε να δοθούν υπό μορφή δεικτών ή υπό μορφή ψαλίδας για λόγους εμπιστευτικότητας.

    (55)

    Με βάση τα προαναφερόμενα, η κατανάλωση της Ένωσης εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 1

    Δείκτης κατανάλωσης της Ένωσης

     

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    104

    103

    102

    Πηγή:

    Στοιχεία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, από τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6, από την τελευταία έρευνα κατά της καταστρατήγησης, Eurostat

    (56)

    Καθ' όλη την υπό εξέταση περίοδο η κατανάλωση της Ένωσης παρέμεινε σχετικά σταθερή, καθώς αυξήθηκε μόνο 2 %. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση της Ένωσης αυξήθηκε κατά 4 % έως το 2013 και στη συνέχεια μειώθηκε ελαφρά κατά 2 % την περίοδο από το 2013 έως την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    (57)

    Η σχετικά σταθερή κατανάλωση σύρματος από μολυβδαίνιο στην Ένωση μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από την ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά την υπό εξέταση περίοδο, η οποία επίσης παρέμεινε σταθερή κατά την ίδια περίοδο.

    3.   Εισαγωγές από την οικεία χώρα

    3.1.   Όγκος και μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από την εξεταζόμενη χώρα

    Πίνακας 2

    Δείκτης όγκου εισαγωγών και μεριδίου αγοράς

    Χώρα

     

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    ΛΔΚ

    Όγκος εξαγωγών

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    75

    99

    109

    Μερίδιο αγοράς

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    72

    97

    107

    Πηγή:

    Στοιχεία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, από τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6, από την τελευταία έρευνα κατά της καταστρατήγησης, Eurostat

    (58)

    Όπως περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη 53, οι όγκοι των εισαγωγών από τη ΛΔΚ υπολογίστηκαν αφότου προστέθηκαν οι όγκοι των εισαγωγών που προέρχονται από τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6 και οι όγκοι των εισαγωγών σύρματος από μολυβδαίνιο που διαπιστώθηκαν στην τελευταία έρευνα κατά της καταστρατήγησης. Δεδομένου ότι αυτά τα τελευταία στοιχεία έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως εμπιστευτικά (8), τα αριθμητικά στοιχεία στον παραπάνω πίνακα 2 έπρεπε να παρουσιαστούν υπό τη μορφή δεικτών.

    (59)

    Βάσει αυτών, οι όγκοι των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 9 % καθ' όλη τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Οι όγκοι αυτοί μειώθηκαν σημαντικά το 2013 (κατά 25 %) και από τότε αυξάνονται σταθερά (κατά 46 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης σε σύγκριση με το 2013).

    (60)

    Ο όγκος των εισαγωγών του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι η κατανάλωση της Ένωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεριδίου αγοράς των κινεζικών εισαγωγών κατά 7 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Το μερίδιο αγοράς έδειξε παρόμοιες τάσεις για τους όγκους των εισαγωγών. Ειδικότερα, το μερίδιο αγοράς μειώθηκε κατά 28 % το 2013 και αυξήθηκε κατά 46 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης σε σύγκριση με το 2013, ακολουθώντας την πτώση του όγκου των εισαγωγών το 2013 και την αύξηση των όγκου των εισαγωγών το 2014 και κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    (61)

    Η μείωση τόσο των όγκων των εισαγωγών όσο και του μεριδίου αγοράς το 2013 ήταν συνέπεια της έναρξης της έρευνας κατά της καταστρατήγησης που είχε ως συνέπεια να επεκταθεί ο οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σύρματος από μολυβδαίνιο στις εισαγωγές ελαφρώς τροποποιημένων προϊόντων από τη ΛΔΚ (βλέπε αιτιολογική σκέψη 3, υποσημείωση 3).

    (62)

    Το μερίδιο αγοράς των κινεζικών εισαγωγών κατά την έναρξη της υπό εξέταση περιόδου κυμαινόταν μεταξύ 15 % και 35 %. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 48, οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς έχουν καταφέρει να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους κατά 7 % κατά την υπό εξέταση περίοδο, παρά τους ισχύοντες δασμούς, κυρίως λόγω των πρακτικών καταστρατήγησης.

    3.2.   Τιμές εισαγωγών από την υπό εξέταση χώρα

    (63)

    Λόγω της άρνησης συνεργασίας των κινέζων παραγωγών, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 38, οι τιμές εισαγωγής καθορίστηκαν με βάση τη βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6 και διασταυρώθηκαν με τις πληροφορίες που περιείχε η αίτηση και οι στατιστικές της Eurostat. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η μέση τιμή των εισαγωγών από τη ΛΔΚ:

    Πίνακας 3

    Δείκτης τιμών εισαγωγών  (*)

    Χώρα

     

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    ΛΔΚ

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    97

    89

    87

    Πηγή: Βάση δεδομένων που καταρτίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 6

    (64)

    Μεταξύ του 2012 και της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης, η μέση τιμή εισαγωγής του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής ΛΔΚ μειώθηκε διαρκώς και συνολικά κατά 13 %.

    3.3.   Υποτιμολόγηση

    (65)

    Η Επιτροπή καθόρισε την υποτιμολόγηση κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης συγκρίνοντας τη μέση τιμή πώλησης της Plansee SE στην αγορά της Ένωσης, προσαρμοσμένη σε επίπεδο τιμών εκ του εργοστασίου, και τη μέση τιμή των εισαγωγών από την οικεία χώρα στον πρώτο ανεξάρτητο πελάτη στην αγορά της Ένωσης, σε επίπεδο CIF (κόστος, ασφάλιση, ναύλος) με βάση τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 38, συμπεριλαμβανομένου του δασμού αντιντάμπινγκ.

    (66)

    Όπως αναφέρεται παραπάνω στην αιτιολογική σκέψη 39, λόγω της μη συνεργασίας εκ μέρους των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων, τα είδη του προϊόντος που εξάγονται από τη ΛΔΚ στην Ένωση δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστούν. Επομένως, η σύγκριση ανά τύπο προϊόντος δεν ήταν εφικτή. Η σύγκριση τιμών πραγματοποιήθηκε με βάση τις μέσες τιμές δεόντως προσαρμοσμένες κατά περίπτωση, και αφού αφαιρέθηκαν οι εκπτώσεις επί της τιμής και οι επιστροφές. Το αποτέλεσμα της σύγκρισης εκφράστηκε ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των ενωσιακών κλάδων παραγωγής κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    (67)

    Από τη σύγκριση προέκυψε ότι δεν υπήρξε υποτιμολόγηση κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Ωστόσο, όταν αφαιρεθεί ο ισχύων δασμός αντιντάμπινγκ που ανέρχεται σε 64,3 %, το περιθώριο υποτιμολόγησης είναι 25,9 %.

    3.4.   Εισαγωγές από τρίτες χώρες

    (68)

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 53, δεν υπήρχαν εισαγωγές από άλλες χώρες, εκτός της ΛΔΚ κατά την υπό εξέταση περίοδο.

    4.   Οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    4.1.   Γενικές παρατηρήσεις

    (69)

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η εξέταση των επιπτώσεων των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής περιέλαβε αξιολόγηση όλων των οικονομικών δεικτών που έχουν σημασία για την κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατά την υπό εξέταση περίοδο.

    (70)

    Τα σύνολα δεδομένων που διαθέτει η Επιτροπή για τον προσδιορισμό της ζημίας ήταν διαφορετικά για τους μακροοικονομικούς και τους μικροοικονομικούς δείκτες ζημίας. Για τους μακροοικονομικούς δείκτες, η Επιτροπή βασίστηκε στην απάντηση της Plansee SE στο ερωτηματολόγιο και, όσον αφορά τον άλλο γνωστό παραγωγό της Ένωσης, στα στοιχεία σχετικά με τον εν λόγω παραγωγό που υπέβαλε η Plansee SE στην αίτησή της. Αντιθέτως, για τους μικροοικονομικούς δείκτες, η αίτηση δεν περιείχε κανένα στοιχείο σχετικά με την κατάσταση του δεύτερου παραγωγού, και, επειδή ο εν λόγω παραγωγός δεν απάντησε στο ερωτηματολόγιο, η Επιτροπή έπρεπε να βασιστεί στα στοιχεία της απάντησης της Plansee SE στο ερωτηματολόγιο. Επειδή η Plansee SE αντιπροσώπευε περίπου το 90 % των συνολικών πωλήσεων της Ένωσης, η Επιτροπή έκρινε ότι τα επαληθευμένα στοιχεία της για τους μικροοικονομικούς δείκτες αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης ολόκληρου του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    (71)

    Οι μακροοικονομικοί δείκτες είναι οι εξής: παραγωγή, παραγωγική ικανότητα, χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, όγκος πωλήσεων, μερίδιο αγοράς, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγικότητα, μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από παλαιότερες πρακτικές ντάμπινγκ.

    (72)

    Οι μικροοικονομικοί δείκτες είναι οι εξής: μέσες μοναδιαίες τιμές, μοναδιαίο κόστος, κόστος εργασίας, αποθέματα, κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις, απόδοση επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων.

    (73)

    Τα δύο σύνολα δεδομένων διαπιστώθηκε ότι ήταν αντιπροσωπευτικά της οικονομικής κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    4.2.   Μακροοικονομικοί δείκτες

    α)   Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    (74)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, η συνολική παραγωγή, η παραγωγική ικανότητα και η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας της Ένωσης εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 4

    Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας των παραγωγών της Ένωσης

     

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Όγκος παραγωγής

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    113

    102

    98

    Παραγωγική ικανότητα

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    99

    98

    98

    Χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    114

    105

    100

    Πηγή: Στοιχεία που υπέβαλε ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης

    (75)

    O όγκος παραγωγής μειώθηκε οριακά κατά 2 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Ειδικότερα, στην αρχή αυξήθηκε κατά 13 % έως το 2013 και στη συνέχεια παρουσίασε συνεχή μείωση κατά πάνω από 13 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης σε σχέση με το 2013.

    (76)

    Η παραγωγική ικανότητα μειώθηκε σταδιακά και συνολικά κατά 2 % κατά την υπό εξέταση περίοδο.

    (77)

    Ως αποτέλεσμα της αύξησης του όγκου παραγωγής και της ελαφράς μείωσης της παραγωγικής ικανότητας το 2013, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας αυξήθηκε κατά 14 % το 2013 σε σύγκριση με το 2012. Μετά το 2013, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας μειώθηκε και έφτασε στα επίπεδα του 2012. Ως εκ τούτου, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή κατά την υπό εξέταση περίοδο.

    β)   Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

    (78)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο ο όγκος των πωλήσεων και το μερίδιο αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 5

    Όγκος πωλήσεων και μερίδιο στην αγορά της Ένωσης

     

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Όγκος πωλήσεων στην Ένωση

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    113

    104

    100

    Μερίδιο αγοράς

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    109

    101

    98

    Πηγή: Στοιχεία που υπέβαλε ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης

    (79)

    Οι συνολικές πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης παρέμειναν σταθερές κατά την υπό εξέταση περίοδο. Οι πωλήσεις του κλάδου παραγωγής της Ένωσης αυξήθηκαν κατά 13 % μέχρι το 2013 και στη συνέχεια παρουσίασαν συνεχή μείωση κατά 12 % έως την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης και επανήλθαν στα επίπεδα του 2012. Η αύξηση των πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης το 2013 αποτελεί κυρίως απόρροια της έναρξης της έρευνας κατά της καταστρατήγησης που οδήγησε στην επέκταση του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σύρματος από μολυβδαίνιο στις εισαγωγές ελαφρώς τροποποιημένων προϊόντων από τη ΛΔΚ (βλέπε αιτιολογική σκέψη 3 — υποσημείωση 3). Κατά συνέπεια, το μερίδιο αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης αυξήθηκε κατά 9 % το 2013. Στη συνέχεια, παρουσίασε συνεχή μείωση κατά 10 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης σε σύγκριση με το 2013. Συνολικά, το μερίδιο αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης μειώθηκε κατά 2 %.

    γ)   Ανάπτυξη

    (80)

    Ενώ η κατανάλωση της Ένωσης αυξήθηκε κατά 2 % κατά την υπό εξέταση περίοδο, ο όγκος των πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής παρέμεινε σταθερός, γεγονός που μεταφράστηκε σε απώλεια μεριδίου αγοράς ύψους 2 %.

    δ)   Απασχόληση και παραγωγικότητα

    (81)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, η απασχόληση και η παραγωγικότητα εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 6

    Απασχόληση και παραγωγικότητα των παραγωγών της Ένωσης

     

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Αριθμός εργαζομένων

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    95

    89

    88

    Παραγωγικότητα (τόνοι/εργαζόμενο)

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    119

    115

    111

    Πηγή: Στοιχεία που υπέβαλε ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης

    (82)

    Η απασχόληση στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης μειώθηκε κατά 12 % κατά την υπό εξέταση περίοδο και η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 11 % κατά την ίδια περίοδο.

    (e)   Μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ και ανάκαμψη από παλαιότερες πρακτικές ντάμπινγκ

    (83)

    Από την έρευνα προέκυψε ότι οι εισαγωγές σύρματος από μολυβδαίνιο από τη ΛΔΚ εξακολούθησαν να εισέρχονται στην αγορά της Ένωσης σε τιμές ντάμπινγκ. Το περιθώριο ντάμπινγκ που καθορίστηκε για τη ΛΔΚ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης ήταν πολύ υψηλότερο από το ελάχιστο επίπεδο, βλέπε αιτιολογική σκέψη 41. Αυτό συνέπεσε με αύξηση των όγκων των εισαγωγών από τη ΛΔΚ και μείωση των τιμών εισαγωγής με συνέπεια μια μικρή αύξηση του μεριδίου αγοράς των κινεζικών εισαγωγών σε σύγκριση με το 2012. Αν και ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης κατάφερε να επωφεληθεί από τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ και, συνεπώς, μπόρεσε να διατηρήσει, σε μεγάλο βαθμό, το μερίδιό του στην αγορά, δεν παρουσίασε παρ' όλα αυτά πτωτική τάση.

    4.3.   Μικροοικονομικοί δείκτες

    α)   Τιμές και παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές

    (84)

    Οι μέσες τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής (Plansee SE) σε μη συνδεόμενους πελάτες στην Ένωση εξελίχθηκαν ως εξής κατά την υπό εξέταση περίοδο:

    Πίνακας 7

    Μέσες τιμές πώλησης στην Ένωση και μοναδιαίο κόστος

     

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Μέση μοναδιαία τιμή πώλησης στην Ένωση

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    95

    94

    94

    Μοναδιαίο κόστος παραγωγής

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    84

    83

    84

    Πηγή: Τα δεδομένα που αφορούν την εταιρεία Plansee SE

    (85)

    Η μέση μοναδιαία τιμή πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε μη συνδεόμενους πελάτες στην Ένωση μειώθηκε κατά 6 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Η μείωση της τιμής ήταν αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους των πρώτων υλών και των προσπαθειών που καταβλήθηκαν από τον παραγωγό της Ένωσης να μειώσει τις δαπάνες του.

    (86)

    Το μέσο κόστος παραγωγής του κλάδου παραγωγής της Ένωσης μειώθηκε ακόμα περισσότερο, κατά 16 %, κατά την υπό εξέταση περίοδο. Οι μειώσεις του κόστους παραγωγής οφείλονται κυρίως στη μείωση των δαπανών για τις πρώτες ύλες, καθώς και στις προαναφερόμενες προσπάθειες για μείωση των δαπανών, όπως ασφάλιση έναντι των διακυμάνσεων των τιμών των πρώτων υλών.

    β)   Κόστος εργασίας

    (87)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, το μέσο κόστος εργασίας εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 8

    Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο

     

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο (ευρώ)

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    106

    103

    103

    Πηγή: Τα δεδομένα που αφορούν την εταιρεία Plansee SE

    (88)

    Το μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο παρέμεινε σχετικά σταθερό κατά την υπό εξέταση περίοδο με οριακή αύξηση ύψους 3 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Συγκεκριμένα, το μέσο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 6 % το 2013, κατόπιν μειώθηκε κατά 2 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης σε σύγκριση με το 2013.

    γ)   Αποθέματα

    (89)

    Τα επίπεδα των αποθεμάτων εξελίχθηκαν κατά την υπό εξέταση περίοδο ως εξής:

    Πίνακας 9

    Αποθέματα

     

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Τελικά αποθέματα

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    140

    115

    46

    Τελικά αποθέματα ως ποσοστό της παραγωγής

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    124

    112

    47

    Πηγή: Τα δεδομένα που αφορούν την εταιρεία Plansee SE

    (90)

    Τα αποθέματα αντιπροσωπεύουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής κατά την υπό εξέταση περίοδο. Ως εκ τούτου, ο παράγοντας αυτός δεν θεωρήθηκε σημαντικός για την αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    δ)   Κερδοφορία, ταμειακή ροή, επενδύσεις, απόδοση επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

    (91)

    Η κερδοφορία, οι ταμειακές ροές, οι επενδύσεις και η απόδοση επενδύσεων εξελίχθηκαν ως εξής, κατά την υπό εξέταση περίοδο:

    Πίνακας 10

    Κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις και απόδοση επενδύσεων

     

    2012

    2013

    2014

    Περίοδος της έρευνας επανεξέτασης

    Κερδοφορία των πωλήσεων στην Ένωση σε μη συνδεδεμένους πελάτες (ποσοστό % του κύκλου εργασιών πωλήσεων)

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    512

    509

    463

    Ταμειακές ροές (σε ευρώ)

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    393

    333

    301

    Επενδύσεις (σε ευρώ)

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    3 360

    0

    0

    Απόδοση επενδύσεων

    Δείκτης (2012 = 100)

    100

    403

    375

    338

    Πηγή: Τα δεδομένα που αφορούν την εταιρεία Plansee SE

    (92)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε την κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εκφράζοντας το καθαρό προ φόρου κέρδος των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε μη συνδεδεμένους πελάτες εντός της Ένωσης ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των εν λόγω πωλήσεων. Η κερδοφορία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης αυξήθηκε σημαντικά κατά την υπό εξέταση περίοδο. Ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό της το 2013 και στη συνέχεια μειώθηκε κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Όπως εξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις 85 και 86, η αύξηση της κερδοφορίας του κλάδου παραγωγής της Ένωσης οφειλόταν κυρίως στη μείωση του κόστους των πρώτων υλών και στις αποτελεσματικές επιχειρηματικές αποφάσεις που λήφθηκαν για τη μείωση του κόστους.

    (93)

    Η καθαρή ταμειακή ροή είναι η ικανότητα των παραγωγών της Ένωσης να αυτοχρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Η καθαρή ταμειακή ροή περίπου τριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Η σημαντική αύξηση των ταμειακών ροών εξηγείται κυρίως από τη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας, όπως εξηγείται παραπάνω στην αιτιολογική σκέψη 92.

    (94)

    Οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά το 2013 και στη συνέχεια μηδενίστηκαν κατά τα επόμενα έτη. Πράγματι, ο παραγωγός της Ένωσης προέβη σε ουσιαστικές επενδύσεις το 2013 προκειμένου να αντικαταστήσει μηχανές και εξοπλισμό και τα επόμενα έτη δεν πραγματοποίησε καμία άλλη επένδυση.

    (95)

    Η απόδοση των επενδύσεων είναι το κέρδος ως ποσοστό της καθαρής λογιστικής αξίας των επενδύσεων. Η απόδοση των επενδύσεων από την παραγωγή και την πώληση του ομοειδούς προϊόντος αυξήθηκε κατά την υπό εξέταση περίοδο. Ειδικότερα, το 2013 αυξήθηκε και κατόπιν μειώθηκε ελαφρά κατά 16 % κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης σε σχέση με το 2013.

    4.4.   Συμπέρασμα σχετικά με την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    (96)

    Δείκτες, όπως η κερδοφορία, οι ταμειακές ροές και η απόδοση των επενδύσεων βελτιώθηκαν κατά την υπό εξέταση περίοδο. Οι εξελίξεις αυτές οφείλονται κυρίως στη μείωση του κόστους των πρώτων υλών και στις αποτελεσματικές επιχειρηματικές αποφάσεις που λήφθηκαν για τη μείωση του κόστους.

    (97)

    Από την άλλη, ορισμένοι από τους κύριους δείκτες που παρουσίασαν ζημίες, όπως η παραγωγή, η παραγωγική ικανότητα, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας και ο όγκος των πωλήσεων παρέμειναν σχετικά σταθεροί και σημείωσαν αρνητική εξέλιξη κατά την υπό εξέταση περίοδο. Ειδικότερα, ο όγκος της παραγωγής, η παραγωγική ικανότητα και το μερίδιο αγοράς μειώθηκαν οριακά κατά 2 %. Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας αυξήθηκε οριακά, κατά 1 %, κατά την υπό εξέταση περίοδο. Ο όγκος των πωλήσεων σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση παρέμεινε σταθερός. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 12 %.

    (98)

    Με βάση τα ανωτέρω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν υπέστη σημαντική ζημία κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού.

    5.   Πιθανότητα επανάληψης της ζημίας

    (99)

    Όπως περιγράφεται στις αιτιολογικές σκέψεις 41 και 83, οι εισαγωγές από την Κίνα πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδα τιμών ντάμπινγκ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης και, όπως συμπεραίνεται στην αιτιολογική σκέψη 51, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ, αν επιτραπεί η λήξη ισχύος των μέτρων.

    (100)

    Δεν διαπιστώθηκε υποτιμολόγηση κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, αν και όταν αφαιρεθεί ο ισχύων δασμός αντιντάμπινγκ, το περιθώριο υποτιμολόγησης ανέρχεται σε περίπου 26 %, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 67. Σε αυτή τη βάση, είναι πιθανό οι κινεζικές εισαγωγές να είναι σημαντικά υποτιμολογημένες σε σύγκριση με τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, αν καταργηθούν οι δασμοί αντιντάμπινγκ. Εάν ληφθεί υπόψη η ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης, όπως περιγράφεται στις αιτιολογικές σκέψεις 48 και 50, είναι πιθανή η αύξηση των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Αν αυτές οι αυξημένες εισαγωγές πραγματοποιηθούν σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, είναι πολύ πιθανό ότι θα ασκηθεί πτωτική πίεση στις τιμές στην αγορά της Ένωσης. Το σύρμα από μολυβδαίνιο αποτελεί μάλλον ομοιογενές προϊόν από άποψη ποιότητας. Κατά συνέπεια, το επίπεδο των τιμών αποτελεί σημαντικό παράγοντα που καθορίζει αν η αγορά θα γίνει από τους παραγωγούς της Ένωσης ή από τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς. Επιπλέον, η αιφνίδια μείωση των κινεζικών εισαγωγών μετά την έναρξη της δεύτερης έρευνας κατά της καταστρατήγησης το 2013, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 79, δείχνει ότι οι πελάτες μπορούν εύκολα να μεταστραφούν στον προμηθευτή με τις πιο ανταγωνιστικές τιμές (δηλαδή από τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς στους παραγωγούς της Ένωσης). Ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης θα υποχρεωθεί πιθανώς στη συνέχεια να μειώσει τις τιμές πώλησής του σε βάρος της κερδοφορίας του ή να διατηρήσει το επίπεδο των τιμών πωλήσεων με πιθανή συνέπεια την απώλεια πωλήσεων και μεριδίου αγοράς υπέρ των κινέζων εξαγωγέων. Τελικά αυτό θα οδηγούσε σε ζημίες και στην αγορά της Ένωσης θα κυριαρχούσαν οι κινεζικές εισαγωγές.

    (101)

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 44, η κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα εκτιμήθηκε σε 2 650 τόνους κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, ποσότητα πολλαπλάσια της κατανάλωσης της Ένωσης κατά την ίδια περίοδο. Επομένως, ακόμη και αν ένα μέρος αυτής της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας χρησιμοποιηθεί για δυνητική αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης στη ΛΔΚ, είναι πιθανό ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα διαθέσιμη για εξαγωγές στην Ένωση.

    (102)

    Βάσει των προαναφερόμενων και λαμβανομένης υπόψη της ελκυστικότητας της αγοράς της Ένωσης, όπως περιγράφεται στις αιτιολογικές σκέψεις 48 και 50, είναι ιδιαίτερα πιθανό οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς να αυξήσουν σημαντικά τις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος στην αγορά της Ένωσης, σε περίπτωση που επιτραπεί η λήξη ισχύος των μέτρων.

    (103)

    Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής είναι πιθανόν να χάσει σημαντικό όγκο πωλήσεων και μερίδιο αγοράς. Αυτό θα οδηγήσει επίσης σε μείωση του ποσοστού χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας και των επιπέδων κέρδους και ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλειες. Κατά συνέπεια, είναι πιθανό ότι στην αγορά της Ένωσης θα κυριαρχήσουν οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ.

    (104)

    Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επανάληψης της ζημίας σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων.

    Ε.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    (105)

    Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ έναντι της ΛΔΚ αντίκειται στο συμφέρον της Ένωσης στο σύνολό της. Ο προσδιορισμός του συμφέροντος της Ένωσης βασίστηκε στην εκτίμηση όλων των ποικίλων συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, των εισαγωγέων και των χρηστών.

    (106)

    Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

    (107)

    Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Επιτροπή εξέτασε αν, παρά τα συμπεράσματα σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ και επανάληψης της απειλής ζημίας, επιτακτικοί λόγοι συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων δεν ήταν προς το συμφέρον της Ένωσης.

    1.   Συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    (108)

    Η έρευνα απέδειξε ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν υπέστη ουσιαστική ζημία κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    (109)

    Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής απέδειξε ότι είναι διαρθρωτικά βιώσιμος. Έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για τον εξορθολογισμό της παραγωγικής του διαδικασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας (κατά 11 %), τη μείωση της παραγωγικής ικανότητας (κατά 2 %) και τη μείωση του κόστους παραγωγής (κατά 16 %).

    (110)

    Αν επιτραπεί η λήξη της ισχύος των μέτρων, η πιθανή εισροή σημαντικού όγκου εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη ΛΔΚ θα επιδεινώσει την κατάσταση για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω απώλειες μεριδίου αγοράς, τη μείωση των τιμών πώλησης λόγω της πίεσης τιμών από τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα η μείωση στη χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας θα αυξήσει το μέσο κόστος. Αυτό θα οδηγούσε πιθανότατα σε σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    (111)

    Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προς το συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής πρέπει να συνεχιστούν τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ.

    2.   Συμφέρον των εισαγωγέων/εμπόρων

    (112)

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 12, κανένας εισαγωγέας δεν συνεργάστηκε ή δεν αναγγέλθηκε στην τρέχουσα έρευνα. Εντούτοις, τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από έναν εισαγωγέα στην αρχική έρευνα έδειξαν ότι ο συνολικός αντίκτυπος στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας ήταν περιορισμένος. Επομένως, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η διατήρηση των μέτρων θα έχει αρνητικές συνέπειες μεγαλύτερες από τις θετικές για τους εισαγωγείς.

    3.   Συμφέρον των χρηστών

    (113)

    Από τους εννέα χρήστες που αναγγέλθηκαν μετά την έναρξη της διαδικασίας, οι πέντε απάντησαν στο ερωτηματολόγιο. Μία από τις πέντε εταιρείες συμμετείχε σε πρακτικές καταστρατήγησης, όπως διαπιστώνεται στην τελευταία έρευνα κατά της καταστρατήγησης που ολοκληρώθηκε το 2015 και αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 3. Από τις απαντήσεις της στο ερωτηματολόγιο ήταν σαφές ότι η εν λόγω εταιρεία δεν χρησιμοποίησε το υπό εξέταση προϊόν, αλλά πραγματοποίησε εισαγωγές ελαφρώς τροποποιημένου σύρματος από μολυβδαίνιο από τη ΛΔΚ, που δεν εμπίπτει στην περιγραφή του προϊόντος που περιέχεται στην ανακοίνωση για την έναρξη της παρούσας επανεξέτασης, και η καταστρατήγηση των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ διαπιστώθηκε μόνο μετά την έναρξη της έρευνας. Ως εκ τούτου, η απάντησή της δεν ελήφθη υπόψη για τους σκοπούς της τρέχουσας έρευνας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

    (114)

    Οι άλλοι τέσσερις συνεργαζόμενοι χρήστες δεν εισήγαγαν το υπό εξέταση προϊόν από τη ΛΔΚ, αλλά αγόραζαν το ομοειδές προϊόν από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Δύο από τις εταιρείες αυτές ήταν εταιρείες υλικών επικάλυψης. Η τρίτη εταιρεία ήταν κατασκευαστής αυτοκινήτων που παράγει κιβώτια ταχυτήτων για τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει ο ίδιος. Η τέταρτη εταιρεία κατασκεύαζε ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ωστόσο, τα στοιχεία που υπέβαλε η τελευταία ήταν ελλιπή και δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν. Η έρευνα έδειξε ότι όλοι οι χρήστες ήταν κερδοφόροι κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Κανείς από τους τέσσερις χρήστες δεν προέβαλε επιχείρημα κατά της συνέχισης των μέτρων.

    (115)

    Με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της αρχικής έρευνας, είναι πιθανό ότι η συνέχιση των μέτρων δεν θα είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στους χρήστες και ότι, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για να συναχθεί το συμπέρασμα ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ένωσης να επεκτείνει τα υφιστάμενα μέτρα.

    (116)

    Μετά την κοινοποίηση, ένα ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι, επειδή οι τιμές των πρώτων υλών για το σύρμα από μολυβδαίνιο μειώθηκαν σημαντικά κατά την υπό εξέταση περίοδο, η μείωση αυτή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό του ισχύοντος δασμού αντιντάμπινγκ. Επιπλέον, το ίδιο μέρος ισχυρίστηκε ότι η διατήρηση του ισχύοντος δασμού αντιντάμπινγκ, τη στιγμή που η τιμή των πρώτων υλών μειώθηκε σημαντικά, είναι παράγοντας στρέβλωσης για τους χρήστες της Ένωσης με επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στο σύρμα από μολυβδαίνιο καταγωγής Κίνας.

    (117)

    Πρώτον, επισημαίνεται ότι οι τιμές των πρώτων υλών για το σύρμα από μολυβδαίνιο έχουν ληφθεί δεόντως υπόψη. Η σημαντική πτώση των τιμών των πρώτων υλών αναγνωρίστηκε ως ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για τη μείωση του κόστους παραγωγής (βλέπε αιτιολογική σκέψη 86) και την αύξηση της κερδοφορίας (βλέπε αιτιολογική σκέψη 92) του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Δεύτερον, σημειώνεται ότι η παρούσα έρευνα αποσκοπεί να διαπιστώσει κατά πόσον ο ισχύων δασμός αντιντάμπινγκ θα πρέπει να καταργηθεί ή να διατηρηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 και 5, και να μην τροποποιηθεί ο δασμός αντιντάμπινγκ. Τρίτον, ο ισχύων δασμός αντιντάμπινγκ έχει ως στόχο να διασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων και του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη των τιμών πρώτων υλών (αύξηση και μείωση) έχει αντίκτυπο στο κόστος και, κατά συνέπεια, στην πολιτική τιμών των παραγωγών σύρματος από μολυβδαίνιο, δεν έχει αντίκτυπο στο επίπεδο του ίδιου του δασμού αντιντάμπινγκ Κατά συνέπεια, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 114, η πτώση των τιμών των πρώτων υλών δεν είχε στρεβλωτική επίπτωση στους χρήστες, επειδή αυτοί μπορούν να επιλέξουν αν θα αγοράσουν από τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς ή από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Τέλος, όπως εξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 114, διαπιστώθηκε ότι όλοι οι χρήστες ήταν κερδοφόροι κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Επομένως, ο ισχυρισμός απορρίφθηκε.

    4.   Συμπέρασμα σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης

    (118)

    Με βάση τα προαναφερόμενα, η Επιτροπή συνάγει το συμπέρασμα ότι δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι που να άπτονται του συμφέροντος της Ένωσης για να μην επεκταθούν τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ σε εισαγωγές από τη ΛΔΚ.

    ΣΤ.   ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    (119)

    Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και το σκεπτικό βάσει των οποίων επρόκειτο να διατηρηθεί η ισχύς των μέτρων αντιντάμπινγκ. Επίσης, τους δόθηκε προθεσμία για την υποβολή σχολίων μετά την εν λόγω κοινοποίηση. Οι παρατηρήσεις και τα σχόλια ελήφθησαν δεόντως υπόψη.

    (120)

    Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, τα μέτρα αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ορισμένων συρμάτων από μολυβδαίνιο καταγωγής ΛΔΚ και έχουν επιβληθεί μέσω του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 511/2010 θα πρέπει να διατηρηθούν.

    (121)

    Κατά συνέπεια, θα πρέπει επίσης να διατηρηθεί η επέκταση των μέτρων για το υπό εξέταση προϊόν καταγωγής ΛΔΚ, πρώτον, στις εισαγωγές σύρματος από μολυβδαίνιο που αποστέλλονται από τη Μαλαισία (9) και, δεύτερον, στις εισαγωγές σύρματος από μολυβδαίνιο καταγωγής ΛΔΚ, που περιέχουν κατά βάρος τουλάχιστον 97 % μολυβδαίνιο, του οποίου η μέγιστη διάσταση της εγκάρσιας τομής υπερβαίνει τα 1,35 mm αλλά όχι τα 4,0 mm (10) και, τρίτον, σύρματος από μολυβδαίνιο που περιέχει κατά βάρος τουλάχιστον 97 % μολυβδαίνιο, με μέγιστη διάσταση της εγκάρσιας τομής που υπερβαίνει τα 4,0 mm αλλά όχι τα 11,0 mm.

    (122)

    Ο παρών κανονισμός είναι σύμφωνος με τη γνώμη της επιτροπής που συστάθηκε με το άρθρο 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Επιβάλλεται οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σύρματος από μολυβδαίνιο που περιέχει κατά βάρος τουλάχιστον 99,95 % μολυβδαίνιο, του οποίου η μέγιστη διάσταση της εγκάρσιας τομής υπερβαίνει τα 1,35 mm αλλά όχι τα 4,0 mm, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το οποίο υπάγεται επί του παρόντος στον κωδικό ΣΟ ex 8102 96 00 (κωδικοί TARIC 8102960011 και 8102960019).

    2.   Ο συντελεστής του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που εφαρμόζεται στην καθαρή, ελεύθερη στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τιμή, πριν από τον δασμό, του προϊόντος που περιγράφεται στην παράγραφο 1 είναι 64,3 %.

    3.   Με την επιφύλαξη τυχόν διαφορετικής ρύθμισης, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους τελωνειακούς δασμούς.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 28 Ιουνίου 2016.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51.

    (2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 511/2010 του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2010, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ και την οριστική είσπραξη του προσωρινού δασμού που επιβλήθηκε στις εισαγωγές ορισμένων συρμάτων από μολυβδαίνιο καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 150 της 16.6.2010, σ. 17).

    (3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 14/2012 του Συμβουλίου, της 9ης Ιανουαρίου 2012, για την επέκταση του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 511/2010 στις εισαγωγές ορισμένων συρμάτων από μολυβδαίνιο, προέλευσης Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στις εισαγωγές ορισμένων συρμάτων από μολυβδαίνιο που αποστέλλονται από τη Μαλαισία, ανεξάρτητα από το εάν δηλώνονται ως καταγωγής Μαλαισίας ή όχι, και για την περάτωση της έρευνας όσον αφορά τις εισαγωγές που αποστέλλονται από την Ελβετία (ΕΕ L 8 της 12.1.2012, σ. 22).

    (4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 871/2013 του Συμβουλίου, της 2ας Σεπτεμβρίου 2013, για την επέκταση του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 511/2010 σχετικά με τις εισαγωγές σύρματος από μολυβδαίνιο που περιέχει κατά βάρος τουλάχιστον 99,95 % μολυβδαίνιο, του οποίου η μέγιστη διάσταση της εγκάρσιας τομής υπερβαίνει τα 1,35 mm αλλά όχι και τα 4,0 mm, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σε εισαγωγές σύρματος από μολυβδαίνιο, το οποίο περιέχει κατά βάρος τουλάχιστον 97 % μολυβδαίνιο, του οποίου η μέγιστη διάσταση της εγκάρσιας τομής υπερβαίνει τα 1,35 mm αλλά όχι τα 4,0 mm, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 243 της 12.9.2013, σ. 2).

    (5)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/1952 της Επιτροπής, της 29ης Οκτωβρίου 2015, για την επέκταση του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 511/2010 του Συμβουλίου σε εισαγωγές σύρματος από μολυβδαίνιο που περιέχει κατά βάρος τουλάχιστον 99,95 % μολυβδαίνιο, του οποίου η μέγιστη διάσταση της εγκάρσιας τομής υπερβαίνει τα 1,35 mm αλλά δεν υπερβαίνει τα 4,0 mm, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σε εισαγωγές σύρματος από μολυβδαίνιο το οποίο περιέχει κατά βάρος τουλάχιστον 97 % μολυβδαίνιο, του οποίου η μέγιστη διάσταση της εγκάρσιας τομής υπερβαίνει τα 4,0 mm αλλά δεν υπερβαίνει τα 11,0 mm, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 284 της 30.10.2015, σ. 100).

    (6)  Ανακοίνωση για την επικείμενη λήξη της ισχύος ορισμένων μέτρων αντιντάμπινγκ (ΕΕ C 371 της 18.10.2014, σ. 19).

    (7)  Ανακοίνωση για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ορισμένων συρμάτων από μολυβδαίνιο καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ C 194 της 12.6.2015, σ. 4).

    (8)  Μόνο ένας παραγωγός-εξαγωγέας συνεργάστηκε με την τελευταία έρευνα κατά της καταστρατήγησης. Κατά συνέπεια, όλα τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν ευαίσθητα δεδομένα έπρεπε να δοθούν υπό τη μορφή δεικτών ή υπό τη μορφή ψαλίδας για λόγους εμπιστευτικότητας.

    (*)  Η μέση τιμή δεν περιλαμβάνει τους ισχύοντες δασμούς αντιντάμπινγκ.

    (9)  Βλέπε υποσημείωση 3.

    (10)  Βλέπε υποσημείωση 4.


    Top