Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R0865

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/865 της Επιτροπής, της 4ης Ιουνίου 2015, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων συρμάτων και πολύκλωνων συρματόσχοινων προέντασης και μετέντασης από μη κραματοποιημένο χάλυβα (PSC σύρματα και πολύκλωνα συρματόσχοινα) καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κατόπιν επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου

    ΕΕ L 139 της 5.6.2015, p. 12–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 02/09/2021

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2015/865/oj

    5.6.2015   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 139/12


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/865 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 4ης Ιουνίου 2015

    για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων συρμάτων και πολύκλωνων συρματόσχοινων προέντασης και μετέντασης από μη κραματοποιημένο χάλυβα (PSC σύρματα και πολύκλωνα συρματόσχοινα) καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κατόπιν επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1) («βασικός κανονισμός»), και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    A.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    1.   Ισχύοντα μέτρα

    (1)

    Το Συμβούλιο, ύστερα από έρευνα αντιντάμπινγκ («αρχική έρευνα»), επέβαλε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 383/2009 του Συμβουλίου (2), όπως αυτός τροποποιήθηκε τελευταία με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 986/2012 (3), οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων συρμάτων και πολύκλωνων συρματόσχοινων προέντασης και μετέντασης από μη κραματοποιημένο χάλυβα (PSC σύρματα και πολύκλωνα συρματόσχοινα) καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας («Κίνα»).

    (2)

    Τα μέτρα πήραν τη μορφή κατ' αξίαν δασμολογικού συντελεστή 46,2 %, εξαιρουμένης της εταιρείας Kiswire Qingdao, Ltd (0 %) καθώς και των Ossen Innovation Materials Co. Joint Stock Company Ltd και Ossen Jiujiang Steel Wire Cable Co. Ltd (και οι δύο 31,1 %).

    2.   Αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης της ισχύος των μέτρων

    (3)

    Σε συνέχεια της δημοσίευσης ανακοίνωσης για την επικείμενη λήξη (4) των ισχυόντων οριστικών μέτρων αντιντάμπινγκ, η Επιτροπή έλαβε αίτηση επανεξέτασης στις 7 Φεβρουαρίου 2014, ενόψει της λήξης ισχύος των εν λόγω μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

    (4)

    Η αίτηση υποβλήθηκε από την European Stress Information Service («ESIS») («ο αιτών») εξ ονόματος παραγωγών που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής ορισμένων PSC συρμάτων και πολύκλωνων συρματόσχοινων.

    (5)

    Η αίτηση βασίστηκε στο επιχείρημα ότι η λήξη ισχύος των μέτρων θα έχει ως ενδεχόμενο αποτέλεσμα την επανάληψη της πρακτικής ντάμπινγκ και της ζημίας για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

    3.   Έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης της ισχύος των μέτρων

    (6)

    Έπειτα από διαβούλευση με τη συμβουλευτική επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υφίστανται επαρκή στοιχεία για την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης της ισχύος των μέτρων και ανήγγειλε, στις 8 Μαΐου 2014, με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (5) («ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας»), την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης της ισχύος των μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

    4.   Περίοδοι που καλύφθηκαν από την έρευνα επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων

    (7)

    Η διερεύνηση της πιθανότητας να συνεχιστεί ή να επαναληφθεί η πρακτική ντάμπινγκ και η ζημία κάλυψε την περίοδο από την 1η Απριλίου 2013 έως τις 31 Μαρτίου 2014 («περίοδος της έρευνας επανεξέτασης» ή «ΠΕΕ»). Η εξέταση των τάσεων σχετικά με την εκτίμηση του ενδεχομένου συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως το τέλος της περιόδου έρευνας επανεξέτασης («εξεταζόμενη περίοδος»).

    5.   Μέρη τα οποία αφορά η έρευνα και δειγματοληψία

    (8)

    Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσημα τον αιτούντα, τους παραγωγούς της Ένωσης, τους παραγωγούς-εξαγωγείς της Κίνας, τους εισαγωγείς και τους χρήστες στην Ένωση που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται και τους εκπροσώπους της Κίνας σχετικά με την έναρξη της επανεξέτασης λόγω της λήξης της ισχύος των μέτρων. Δόθηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη η δυνατότητα να γνωστοποιήσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση εντός της προθεσμίας που αναφερόταν στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας.

    (9)

    Λόγω του μεγάλου αριθμού των παραγωγών-εξαγωγέων της Κίνας και των μη συνδεδεμένων εισαγωγέων στην Ένωση, η Επιτροπή δήλωσε στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας τη διενέργεια δειγματοληψίας για τα μέρη αυτά σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού.

    (10)

    Στην ανακοίνωσή της για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε επιλέξει προσωρινά ένα δείγμα ενωσιακών παραγωγών. Η Επιτροπή επέλεξε το δείγμα βάσει της παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος. Το δείγμα αυτό περιελάμανε πέντε ενωσιακούς παραγωγούς. Οι ενωσιακοί παραγωγοί του δείγματος αντιστοιχούν στο 64 % της συνολικής παραγωγής του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας επανεξέτασης. Η Επιτροπή κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να σχολιάσουν το προσωρινό δείγμα αλλά δεν έλαβε παρατηρήσεις. Κατά συνέπεια, επιβεβαιώθηκε το προσωρινό δείγμα και θεωρείται αντιπροσωπευτικό για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

    (11)

    Για να μπορέσει η Επιτροπή να αποφασίσει αν είναι αναγκαία η δειγματοληψία όσον αφορά τους παραγωγούς-εξαγωγείς στην Κίνα και τους μη συνδεδεμένους εισαγωγείς στην Ένωση, ζητήθηκε από τα εν λόγω μέρη να παρουσιαστούν και να δώσουν στην Επιτροπή τις πληροφορίες που ζητήθηκαν στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας. Ωστόσο, επειδή κανένας από αυτούς δεν εξέφρασε ενδιαφέρον συμμετοχής, δεν κρίθηκε αναγκαία η δειγματοληψία για τους παραγωγούς-εξαγωγείς και τους μη συνδεδεμένους εισαγωγείς.

    6.   Ερωτηματολόγια και επαλήθευση

    (12)

    Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλα τα στοιχεία που έκρινε απαραίτητα για τον προσδιορισμό της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της πρακτικής ντάμπινγκ και της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας, καθώς και για τον προσδιορισμό του συμφέροντος της Ένωσης.

    (13)

    Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή έστειλε ερωτηματολόγια σε όλα τα μέρη που ήταν γνωστό ότι ενδιαφέρονταν και σε όσα άλλα μέρη υπέβαλαν σχετικό αίτημα εντός των προθεσμιών που ορίστηκαν στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας, και συγκεκριμένα στους γνωστούς παραγωγούς-εξαγωγείς στην Κίνα, στους γνωστούς παραγωγούς σε οκτώ τρίτες χώρες με οικονομία της αγοράς για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι παράγουν το ομοειδές προϊόν, στους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος και στους γνωστούς χρήστες στην Ένωση.

    (14)

    Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο ελήφθησαν από τους πέντε ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος και δώδεκα επιπλέον παραγωγούς. Από έναν χρήστη ελήφθη μία απάντηση στο ερωτηματολόγιο. Έντεκα χρήστες και τρεις προμηθευτές υπέβαλαν γραπτές παρατηρήσεις. Κανείς παραγωγός-εξαγωγέας από την Κίνα δεν απάντησε στο ερωτηματολόγιο. Ελήφθησαν τρεις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο από παραγωγούς σε τρίτες χώρες με οικονομία της αγοράς.

    (15)

    Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις επαλήθευσης στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

    α)

    στους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος:

    CB Trafilati Acciai, Tezze sul Breta, Iταλία,

    D&D Drótáru Ipari és Kereskedelmi, Miskolc, Ουγγαρία,

    DWK Drahtwerk GmbH, Köln, Γερμανία,

    Nedri Spanstaal, BV (Nedri), Venlo, Κάτω Χώρες,

    Trenzas y Cables de Acero PSC, Santander, Ισπανία.

    β)

    σε παραγωγό στην τρίτη χώρα με οικονομία της αγοράς:

    Scaw South Africa (Pty) Limited, Germiston, Νότια Αφρική.

    B.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

    1.   Υπό εξέταση προϊόν

    (16)

    Το υπό εξέταση προϊόν είναι σύρματα από μη κραματοποιημένο χάλυβα μη επενδυμένα ή μη επικαλυμμένα, σύρματα από μη κραματοποιημένο χάλυβα επενδυμένα με ψευδάργυρο ή επιψευδαργυρωμένα και πολύκλωνα συρματόσχοινα από μη κραματοποιημένο χάλυβα, έστω και επενδυμένα ή επικαλυμμένα, που δεν περιέχουν περισσότερα από 18 σύρματα, που περιέχουν κατά βάρος 0,6 % ή περισσότερο άνθρακα, των οποίων η μεγαλύτερη διάσταση της εγκάρσιας τομής υπερβαίνει τα 3 mm, που υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ ex 7217 10 90, ex 7217 20 90, ex 7312 10 61, ex 7312 10 65 και ex 7312 10 69, καταγωγής Κίνας. Τα γαλβανισμένα (αλλά χωρίς περαιτέρω υλικό επικάλυψης) πολύκλωνα συρματόσχοινα επτά συρμάτων, στα οποία η διάμετρος του κεντρικού σύρματος είναι ίση ή μεγαλύτερη κατά ποσοστό μικρότερο του 3 % από τη διάμετρο οποιουδήποτε από τα άλλα 6 σύρματα δεν καλύπτονται από τα επί του παρόντος ισχύοντα μέτρα και δεν υπόκεινται στην παρούσα επανεξέταση.

    (17)

    Το υπό εξέταση προϊόν χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως σίδηρος σκυροδέματος από τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά μπορεί να βρεθεί και σε στοιχεία αιώρησης και σε καλωδιωτές γέφυρες. Κατασκευάζεται από ράβδους χάλυβα με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο καθαρισμού, όλκησης, θέρμανσης και -στην περίπτωση των κλώνων- ελικοειδούς δεσίματος ώστε να επιτευχθούν ειδικά χαρακτηριστικά ως προς τη διάμετρο, την αντοχή και τη σταθερότητα.

    2.   Ομοειδές προϊόν

    (18)

    Η έρευνα επανεξέτασης επιβεβαίωσε ότι τα PSC σύρματα και πολύκλωνα συρματόσχοινα που κατασκευάζονται και πωλούνται από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, αυτά που κατασκευάζονται και πωλούνται στην εγχώρια αγορά της Νότιας Αφρικής, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως ανάλογη χώρα, καθώς και αυτά που κατασκευάζονται στην Κίνα και πωλούνται δυνητικά στην Ένωση έχουν ουσιαστικά τα ίδια βασικά φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και την ίδια βασική χρήση.

    (19)

    Συνεπώς, τα εν λόγω προϊόντα θεωρούνται ομοειδές προϊόν με την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    Γ.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ Ή ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

    (20)

    Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε αν η λήξη της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων θα οδηγούσε ενδεχομένως στη συνέχιση ή στην επανάληψη του ντάμπινγκ.

    (21)

    Η Κίνα εξήγαγε αμελητέες ποσότητες του υπό εξέταση προϊόντος κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Συνεπώς, δεν υπάρχει πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ για την Κίνα. Ως εκ τούτου, η εκτίμηση περιορίστηκε στην πιθανότητα επανάληψης του ντάμπινγκ με βάση τις τιμές εξαγωγής σε άλλες τρίτες χώρες.

    (22)

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 14 παραπάνω, η Επιτροπή δεν έλαβε απάντηση από κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς. Συνεπώς, ελλείψει συνεργασίας από τους παραγωγούς-εξαγωγείς στην Κίνα, η συνολική ανάλυση, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον υπολογισμό του ντάμπινγκ, βασίζεται στα διαθέσιμα πραγματικά περιστατικά σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού. Οι κινεζικές αρχές ενημερώθηκαν στη συνέχεια για την πρόθεση της Επιτροπής να εφαρμόσει το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού και να βασίσει τα συμπεράσματά της στα διαθέσιμα στοιχεία.

    (23)

    Ως εκ τούτου, η πιθανότητα επανάληψης της πρακτικής ντάμπινγκ αξιολογήθηκε βάσει των στοιχείων στην αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, σε συνδυασμό με άλλες πηγές πληροφοριών όπως οι εμπορικές στατιστικές για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές (στατιστικά στοιχεία της Eurostat και στατιστικά στοιχεία από την Κίνα και άλλες τρίτες χώρες) και εκθέσεις για τον κλάδο παραγωγής.

    2.   Ανάλογη χώρα

    (24)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, η Κίνα δεν θεωρείται χώρα με οικονομία της αγοράς. Στην αρχική έρευνα, η Τουρκία χρησιμοποιήθηκε ως τρίτη χώρα με οικονομία της αγοράς για τον προσδιορισμό της κανονικής αξίας («ανάλογη χώρα»).

    (25)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας η Επιτροπή: i) εξέτασε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως ανάλογη χώρα η Τουρκία στην παρούσα επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος, όπως προτάθηκε από τον αιτούντα· ii) εξέτασε άλλες τρίτες χώρες με οικονομία της αγοράς, οι οποίες εξάγουν PSC σύρματα και πολύκλωνα συρματόσχοινα στην Ένωση, δηλαδή τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη. Οι χώρες αυτές είχαν τα υψηλότερα ποσοστά εισαγωγών συρμάτων PSC και πολύκλωνων συρματόσχοινων στην Ένωση το 2013 (βάσει των στοιχείων της Eurostat).

    (26)

    Η Επιτροπή εξέτασε αν υπάρχει παραγωγή και πωλήσεις συρμάτων PSC και πολύκλωνων συρματόσχοινων στις εν λόγω τρίτες χώρες με οικονομία της αγοράς για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι υφίσταται παραγωγή και πωλήσεις συρμάτων PSC και πολύκλωνων συρματόσχοινων. Η Επιτροπή ήρθε σε επαφή με παραγωγούς και τις ενώσεις του κλάδου τους σε επτά παραγωγούς χώρες που αναφέρονται στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας και στις ΗΠΑ.

    (27)

    Η Επιτροπή έλαβε απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο από παραγωγούς στην Ινδία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία. Ο αιτών υπέβαλε αντίρρηση για τη χρήση της Ινδίας ως ανάλογης χώρας, υποστηρίζοντας ότι η εγχώρια αγορά της είναι στρεβλωμένη από κυβερνητικές επιδοτήσεις που δόθηκαν προς όφελος του κλάδου παραγωγής χάλυβα. Η Επιτροπή δεν παρέλαβε παρατηρήσεις από άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

    (28)

    Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Νότια Αφρική ήταν η πλέον κατάλληλη ανάλογη χώρα στην παρούσα επανεξέταση βάσει των ακόλουθων στοιχείων:

    πλήρης κάλυψη των τύπων προϊόντος του υπό εξέταση προϊόντος,

    ύπαρξη των ίδιων ποιοτικών προτύπων για βασικά φυσικά και τεχνικά χαρακτηριστικά όπως στην ενωσιακή αγορά,

    ποιότητα και πληρότητα των δεδομένων που υποβλήθηκαν στις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο,

    ύπαρξη επαρκούς επιπέδου ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά·

    επαρκές μέγεθος των εγχώριων αγορών του συνεργαζόμενου παραγωγού.

    3.   Πιθανότητα ντάμπινγκ στη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης

    3.1.   Καθορισμός της κανονικής αξίας

    (29)

    Τα στοιχεία που ελήφθησαν από τον συνεργαζόμενο παραγωγό στην ανάλογη χώρα χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τον προσδιορισμό της κανονικής αξίας για την Κίνα, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού.

    (30)

    Η Επιτροπή εξέτασε πρώτα αν ήταν αντιπροσωπευτικός ο συνολικός όγκος των εγχώριων πωλήσεων του συνεργαζόμενου παραγωγού στην ανάλογη χώρα. Οι εγχώριες πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος στους ανεξάρτητους πελάτες αντιπροσώπευε τουλάχιστον το 5 % των συνολικών εξαγωγικών πωλήσεων συρμάτων PSC και πολύκλωνων συρματόσχοινων προς τρίτες χώρες που χρησιμοποιήθηκαν στον υπολογισμό του ντάμπινγκ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Βάσει αυτού, ήταν αντιπροσωπευτικές οι συνολικές εγχώριες πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος του συνεργαζόμενου παραγωγού του ομοειδούς προϊόντος στην εγχώρια αγορά της ανάλογης χώρας.

    (31)

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή προσδιόρισε τους τύπους προϊόντος που πωλήθηκαν στην εγχώρια αγορά, οι οποίοι ήταν πανομοιότυποι ή συγκρίσιμοι με τους τύπους προϊόντος που πωλήθηκαν προς εξαγωγή στις τρίτες χώρες που χρησιμοποιήθηκαν στον υπολογισμό του ντάμπινγκ.

    (32)

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή προσδιόρισε το ποσοστό των κερδοφόρων πωλήσεων σε ανεξάρτητους πελάτες στην εγχώρια αγορά για κάθε τύπο προϊόντος κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης, προκειμένου να αποφασίσει αν θα χρησιμοποιηθούν οι πραγματικές εγχώριες πωλήσεις για τον υπολογισμό της κανονικής αξίας σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    (33)

    Η κανονική αξία βασίζεται στην πραγματική εγχώρια τιμή ανά τύπο προϊόντος, ανεξάρτητα από το αν οι εν λόγω πωλήσεις είναι κερδοφόρες ή όχι, αν:

    α)

    ο όγκος πωλήσεων του τύπου προϊόντος που πωλήθηκε σε καθαρή τιμή πώλησης ίση ή μεγαλύτερη από το υπολογισμένο κόστος παραγωγής αντιπροσώπευε περισσότερο από το 80 % του συνολικού όγκου των πωλήσεων του εν λόγω τύπου προϊόντος· και

    β)

    η σταθμισμένη μέση τιμή πώλησης του συγκεκριμένου τύπου προϊόντος είναι ίση ή υψηλότερη από το μοναδιαίο κόστος παραγωγής.

    (34)

    Στην περίπτωση αυτή, η κανονική αξία είναι ο σταθμισμένος μέσος όρος των τιμών όλων των εγχώριων πωλήσεων του εν λόγω τύπου προϊόντος κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας της επανεξέτασης.

    (35)

    Η κανονική αξία είναι η πραγματική εγχώρια τιμή ανά τύπο προϊόντος μόνο των κερδοφόρων εγχώριων πωλήσεων των τύπων του προϊόντος κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, αν:

    α)

    ο όγκος των επικερδών πωλήσεων του τύπου του προϊόντος αντιπροσωπεύει το 80 % ή λιγότερο του συνολικού όγκου των πωλήσεων του τύπου αυτού· ή

    β)

    η σταθμισμένη μέση τιμή του συγκεκριμένου τύπου προϊόντος είναι χαμηλότερη από το μοναδιαίο κόστος παραγωγής.

    (36)

    Για έναν τύπο προϊόντος, όταν δεν βρέθηκαν εγχώριες πωλήσεις στην εγχώρια αγορά της ανάλογης χώρας, η κανονική αξία κατασκευάστηκε με προσθήκη στον σταθμισμένο μέσο όρο του κόστους παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος ενός ορισμένου ποσού για έξοδα πωλήσεως, διοικητικές δαπάνες και τα λοιπά γενικά έξοδα και για το κέρδος, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 3 του βασικού κανονισμού.

    (37)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού, το ποσό αυτό βασίστηκε σε πραγματικά στοιχεία για την παραγωγή και τις πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος, κατά τις συνήθεις εμπορικές πράξεις, από τον συνεργαζόμενο παραγωγό στην ανάλογη χώρα.

    3.2.   Προσδιορισμός της πιθανής τιμής εξαγωγής

    (38)

    Λόγω της έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά του κινέζου παραγωγού-εξαγωγέα, οι τιμές εξαγωγής έπρεπε να υπολογιστούν βάσει των διαθέσιμων πραγματικών στοιχείων, σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού.

    (39)

    Η Επιτροπή ανέλυσε τις στατιστικές της Eurostat. Οι εισαγόμενες ποσότητες του προϊόντος που εισάγεται από την Κίνα ήταν πολύ περιορισμένες και, ως εκ τούτου, οι τιμές τους θεωρήθηκαν μη αντιπροσωπευτικές.

    (40)

    Η Επιτροπή ανέλυσε τα κινεζικά στατιστικά στοιχεία για το εμπόριο. Τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία κατέτασσαν το υπό εξέταση προϊόν στους κωδικούς ΣΟ που περιελάμβαναν άλλα προϊόντα σημαντικά υψηλότερης αξίας όπως ανοξείδωτα προϊόντα χάλυβα και χαλύβδινα συρματόσχοινα. Συνεπώς, η Επιτροπή θεώρησε ότι τα κινεζικά εμπορικά στατιστικά στοιχεία δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της πιθανής εξαγωγικής τιμής για το υπό εξέταση προϊόν.

    (41)

    Η Επιτροπή επέλεξε τις χώρες που είναι οι σημαντικότεροι προορισμοί των κινεζικών εξαγωγών που έγιναν με τους κωδικούς ΣΟ συμπεριλαμβανομένου του υπό εξέταση προϊόντος (Βραζιλία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Νότια Κορέα, ΗΠΑ και Βιετνάμ). Η Επιτροπή εξέτασε στη συνέχεια αν οι στατιστικές των χωρών αυτών για τις εισαγωγές κατέστησαν δυνατόν να προσδιοριστούν τα PSC σύρματα και πολύκλωνα συρματόσχοινα ως το υπό εξέταση προϊόν και κατέδειξε ότι τέτοια PSC σύρματα και πολύκλωνα συρματόσχοινα είχαν εισαχθεί σε μεγάλες ποσότητες. Επειδή μόνο τα εμπορικά στατιστικά στοιχεία ορισμένων τέτοιων χωρών πληρούσαν τα δύο αυτά κριτήρια, η πιθανή εξαγωγική τιμή καθορίστηκε στη βάση τέτοιων εμπορικών στατιστικών στοιχείων για τις εισαγωγές από την Κίνα.

    3.3.   Σύγκριση

    (42)

    Η σύγκριση μεταξύ της κανονικής αξίας και της πιθανής τιμής εξαγωγής του ομοειδούς προϊόντος πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο τιμών «ελεύθερο επί του πλοίου» (FOB).

    (43)

    Για να διασφαλιστεί δίκαιη σύγκριση, ελήφθησαν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού. Έγιναν προσαρμογές για τις διαφορές στο κόστος μεταφοράς, το κόστος ασφάλισης, τον μη επιστρεφόμενο ΦΠΑ, το κόστος εξαγωγών, τις μειώσεις και εκπτώσεις, όπου αυτό κρίθηκε σκόπιμο.

    3.4.   Πιθανότητα ντάμπινγκ στη διάρκεια της περιόδου της έρευνας επανεξέτασης

    (44)

    Βάσει των παραπάνω, το πιθανό περιθώριο ντάμπινγκ κατά την έννοια του άρθρου 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού καθορίστηκε στο 27,2 %.

    4.   Εξέλιξη των εξαγωγών σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων

    4.1.   Παραγωγική ικανότητα των παραγωγών-εξαγωγέων

    (45)

    Ελλείψει συνεργασίας από όλους τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, χρησιμοποιήθηκαν οι εξής πηγές:

    πληροφορίες που παρέχονται από τον αιτούντα,

    δημοσιεύσεις διαθέσιμες στο κοινό,

    πληροφορίες που συλλέχθηκαν κατά την αρχική έρευνα.

    (46)

    Η κινεζική βιομηχανία χάλυβα είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη του κόσμου με διαφορά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο αιτών, η Κίνα είχε ετήσια παραγωγή από 2,5 έως 3 εκατ. τόνους PSC σύρματα και πολύκλωνα συρματόσχοινα το 2013 και κατ' εκτίμηση παραγωγική ικανότητα από 4 έως 5 εκατ. τόνους. Από την παραγωγή αυτή, σε τρίτες χώρες εξήχθησαν από 1 έως 1,5 εκατ. τόνοι και στην εγχώρια αγορά πωλήθηκαν από 1 έως 2 εκατ. τόνοι. Οι εισαγωγές PSC συρμάτων και πολύκλωνων συρματόσχοινων στην Κίνα ήταν αμελητέες. Η μη χρησιμοποιούμενη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα (μεταξύ 1,5 και 2 εκατ. τόνοι) έχει τουλάχιστον τριπλάσιο μέγεθος απ' αυτό την ενωσιακής αγοράς.

    (47)

    Ο αιτών εκτίμησε ο ίδιος ότι η ικανότητα παραγωγής PSC συρμάτων και πολύκλωνων συρματόσχοινων στην Κίνα υπερβαίνει κατά πολύ τους 11 εκατ. τόνους ετησίως. Με τις εγχώριες και εξαγωγικές πωλήσεις μεταξύ 6 και 7 εκατ. τόνων ετησίως, η συνολική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα υπερέβαινε τους 4 εκατ. τόνους.

    (48)

    Από την άποψη αυτή, πριν από την επιβολή των μέτρων, οι εισαγωγές από την Κίνα επταπλασιάστηκαν μέσα σε τρία χρόνια και έφτασαν τους 87 000 τόνους (δηλαδή το 8,2 % της κατανάλωσης κατά την αρχική έρευνα αλλά το 17 % της κατανάλωσης της ενωσιακής αγοράς στην περίοδο της έρευνας επανεξέτασης).

    (49)

    Επομένως, αν καταργηθούν τα μέτρα, υπάρχει κίνδυνος οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς να πωλούν σημαντικές ποσότητες PSC συρμάτων και πολύκλωνων συρματόσχοινων στην αγορά της Ένωσης.

    4.2.   Ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης

    (50)

    Ελλείψει συνεργασίας από όλους τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, χρησιμοποιήθηκαν τα διαθέσιμα στοιχεία. Η εκτίμηση του κινδύνου εκτροπής του εμπορίου στην αγορά της Ένωσης, σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων, στηρίχθηκε στις πηγές που είναι διαθέσιμες στο κοινό.

    (51)

    Η ενωσιακή αγορά είναι σημαντική και η αξία της εκτιμάται σε 365 εκατ. ευρώ την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Επιπλέον, σε σύγκριση με τη μέση τιμή πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, το επίπεδο της μείωσης των τιμών των κινέζικων εξαγωγών στις σχετικές τρίτες χώρες που αναφέρονται στην αιτιολογική σκέψη 41 καθορίστηκε από την παρούσα έρευνα στο 47 %. Αυτές οι διαφορές στις τιμές δείχνουν την ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης και την ικανότητα της Κίνας να είναι ανταγωνιστική ως προς την τιμή, αν καταργηθούν τα μέτρα.

    (52)

    Μετά την κοινοποίηση των στοιχείων, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκόμισαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, επιπλέον των τιμών στην αγορά της Ένωσης, η αγορά της Ένωσης είναι ελκυστική και για άλλους λόγους. Μεταξύ αυτών είναι και οι εξής λόγοι:

    Διαφανείς και προβλέψιμες διαδικασίες υποβολής προσφορών

    Ευνοϊκοί όροι πληρωμής

    Μεγάλοι πελάτες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες PSC συρμάτων και πολύκλωνων συρματόσχοινων

    Ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου σε ορισμένα κράτη μέλη.

    Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η τιμή δεν είναι το μόνο στοιχείο που καθιστά την Ένωση ελκυστική αγορά για τους κινέζους εξαγωγείς.

    (53)

    Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν καταργηθούν τα ισχύοντα μέτρα, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος εκτροπής του εμπορίου από τις λιγότερο ελκυστικές τρίτες χώρες προς την αγορά της Ένωσης.

    5.   Συμπέρασμα για το ενδεχόμενο επανάληψης της πρακτικής ντάμπινγκ

    (54)

    Η διαθέσιμη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα και η ελκυστικότητα της ενωσιακής αγοράς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κίνδυνος σημαντικής αύξησης των κινεζικών εξαγωγών του υπό εξέταση προϊόντος σε τιμές ντάμπινγκ, αν καταργηθούν τα ισχύοντα μέτρα.

    Δ.   ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    (55)

    Το ομοειδές προϊόν παρήγαγαν 21 ενωσιακοί παραγωγοί κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Αυτές οι 21 εταιρείες αποτελούν τον «κλάδο παραγωγής της Ένωσης» κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού.

    Ε.   ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    1.   Κατανάλωση της Ένωσης

    (56)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε την κατανάλωση της Ένωσης προσθέτοντας τις ενωσιακές πωλήσεις στην ενωσιακή αγορά στις εισαγωγές από την Κίνα και άλλες τρίτες χώρες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της Eurostat σε επίπεδο κωδίκων TARIC (ενοποιημένο δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

    (57)

    Με βάση τα προαναφερόμενα, η κατανάλωση της Ένωσης εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 1

    Κατανάλωση της Ένωσης

     

    2010

    2011

    2012

    2013

    ΠΕΕ

    Συνολική κατανάλωση της Ένωσης (σε τόνους)

    564 973

    561 342

    504 591

    508 226

    497 708

    Δείκτης

    100

    99

    89

    90

    88

    Πηγή: Eurostat και απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

    (58)

    Η κατανάλωση της Ένωσης μειώθηκε κατά 12 % κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Αυτή η συρρίκνωση της ζήτησης συνέβη κυρίως την περίοδο 2011-2012 και αντικατοπτρίζει μια γενικότερη τάση στον κατασκευαστικό τομέα λόγω και της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    2.   Εισαγωγές από την υπό εξέταση χώρα

    2.1.   Όγκος και μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από την υπό εξέταση χώρα

    (59)

    Ο όγκος και το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από την Κίνα προσδιορίστηκαν βάσει των στοιχείων της Eurostat.

    (60)

    Ο όγκος των εισαγωγών στην Ένωση από την υπό εξέταση χώρα και το μερίδιο αγοράς εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 2

    Όγκος εισαγωγών και μερίδιο αγοράς της Κίνας

    Χώρα

     

    2010

    2011

    2012

    2013

    ΠΕΕ

    Κίνα

    Όγκος (σε τόνους)

    676

    5

    503

    76

    99

    Δείκτης

    100

    1

    74

    11

    15

    Μερίδιο αγοράς

    0,1 %

    0,0 %

    0,1 %

    0,0 %

    0,0 %

    Πηγή: Eurostat (TARIC)

    (61)

    Με την επιβολή των μέτρων αντιντάμπινγκ σχεδόν σταμάτησαν οι εισαγωγές από την Κίνα. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, οι εισαγωγές από την Κίνα ήταν πολύ χαμηλές και μειώθηκαν από 676 τόνους το 2010 (0,1 % της ενωσιακής αγοράς) σε 99 τόνους την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    2.2.   Τιμές εισαγωγών από την υπό εξέταση χώρα

    (62)

    Οι ελάχιστες πωλήσεις του υπό εξέταση προϊόντος από την Κίνα στην Ένωση κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας της επανεξέτασης δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για να εξαχθεί οποιοδήποτε αξιόλογο συμπέρασμα.

    (63)

    Δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τα κινεζικά εμπορικά στατιστικά στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές σε άλλες αγορές (βλέπε αιτιολογική σκέψη 40 παραπάνω), η πιθανή τιμή εξαγωγής καθορίστηκε βάσει εμπορικών στατιστικών στοιχείων από μερικές τρίτες χώρες σχετικά με τα PSC σύρματα και πολύκλωνα συρματόσχοινα (βλέπε αιτιολογική σκέψη 41 παραπάνω).

    (64)

    Έγινε σύγκριση μεταξύ των τιμών του ομοειδούς προϊόντος που παράχθηκε και πωλήθηκε από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής και των τιμών των PSC συρμάτων και πολύκλωνων συρματόσχοινων που παράχθηκαν στην Κίνα και πωλήθηκαν σε ορισμένες τρίτες χώρες, κατόπιν προσαρμογής τους σε τιμές CIF στα σύνορα της Ένωσης.

    (65)

    Η σύγκριση των τιμών έδειξε σημαντικό περιθώριο μείωσης των τιμών της τάξης του 47 %.

    3.   Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες που δεν υπόκεινται σε μέτρα

    (66)

    Ο όγκος, το μερίδιο αγοράς και οι τιμές των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 3

    Όγκος και μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες

    Χώρα

     

    2010

    2011

    2012

    2013

    ΠΕΕ

    Ταϊλάνδη

    Όγκος (σε τόνους)

    11 454

    12 889

    11 371

    8 061

    6 416

    Δείκτης

    100

    113

    99

    70

    56

    Μερίδιο αγοράς

    2,0 %

    2,3 %

    2,3 %

    1,6 %

    1,3 %

    Νότια Αφρική

    Όγκος (σε τόνους)

    1 681

    561

    1 727

    6 682

    6 463

    Δείκτης

    100

    33

    103

    397

    384

    Μερίδιο αγοράς

    0,3 %

    0,1 %

    0,3 %

    1,3 %

    1,3 %

    Άλλες

    Όγκος (σε τόνους)

    12 981

    15 867

    16 690

    12 036

    10 911

    Δείκτης

    100

    122

    129

    93

    84

    Μερίδιο αγοράς

    2,3 %

    2,8 %

    3,3 %

    2,4 %

    2,2 %

    Όλες οι τρίτες χώρες (πλην Κίνας)

    Όγκος (σε τόνους)

    26 112

    29 316

    29 788

    26 779

    23 790

    Δείκτης

    100

    112

    114

    103

    91

    Μερίδιο αγοράς

    4,6 %

    5,2 %

    5,9 %

    5,3 %

    4,8 %

    Πηγή: Eurostat (TARIC)

    (67)

    Οι εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες πλην Κίνας κατείχαν σχετικά σταθερό μερίδιο αγοράς μεταξύ 4,6 % και 5,9 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Πάνω από το ήμισυ των εισαγωγών προέρχονταν από την Ταϊλάνδη και τη Νότια Αφρική. Άλλες εξαγωγικές χώρες ήταν η Ινδία, η Ρωσία και η Ουκρανία.

    4.   Οικονομική κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (68)

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε όλους τους οικονομικούς παράγοντες και δείκτες που επηρεάζουν την κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    4.1.   Μακροοικονομικοί δείκτες

    4.1.1.   Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    (69)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η συνολική παραγωγή, η παραγωγική ικανότητα και η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας της Ένωσης εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 4

    Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

     

    2010

    2011

    2012

    2013

    ΠΕΕ

    Όγκος παραγωγής (τόνοι)

    687 576

    657 933

    609 099

    615 466

    602 692

    Δείκτης

    100

    96

    89

    90

    88

    Παραγωγική ικανότητα

    1 047 810

    1 043 810

    922 270

    934 170

    858 170

    Δείκτης

    100

    100

    88

    89

    82

    Χρησιμοποίηση παραγωγικής ικανότητας

    66 %

    63 %

    66 %

    66 %

    70 %

    Δείκτης

    100

    96

    101

    100

    107

    Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο (όλοι οι παραγωγοί)

    (70)

    Η παραγωγή της Ένωσης μειώθηκε κατά 12 % την εξεταζόμενη περίοδο. Λόγω της σταθερότητας του μεριδίου αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, η παραγωγή συμβάδισε στενά με την εξέλιξη της κατανάλωσης του υπό εξέταση προϊόντος στην ενωσιακή αγορά.

    (71)

    Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής αντέδρασε σ' αυτήν τη συρρίκνωση της ποσότητας παραγωγής καταβάλλοντας προσπάθειες αναδιάρθρωσης. Η αναδιάρθρωση οδήγησε σε μείωση κατά 18 % της παραγωγικής ικανότητας κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ποσοστό υψηλότερο από αυτό της μείωσης της ζήτησης.

    (72)

    Ως αποτέλεσμα, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας βελτιώθηκε από 66 % έως 70 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Παρέμεινε ωστόσο κάτω από τα ανώτατα επίπεδά της, γεγονός που δείχνει ότι εξακολουθούσε να υφίσταται πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του κλάδου.

    4.1.2.   Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

    (73)

    Στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου ο όγκος των πωλήσεων και το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην Ένωση εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 5

    Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

     

    2010

    2011

    2012

    2013

    ΠΕΕ

    Όγκος πωλήσεων στην αγορά της Ένωσης (σε τόνους)

    538 185

    532 021

    474 300

    481 370

    473 819

    Δείκτης

    100

    99

    88

    89

    88

    Μερίδιο αγοράς

    95,3 %

    94,8 %

    94,0 %

    94,7 %

    95,2 %

    Δείκτης

    100

    99

    99

    99

    100

    Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο (όλοι οι παραγωγοί)

    (74)

    Ο όγκος των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής μειώθηκε κατά 12 % την εξεταζόμενη περίοδο, συμβαδίζοντας με την εξέλιξη της κατανάλωσης της Ένωσης.

    (75)

    Το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Η μέση τιμή του ενωσιακού κλάδου παραγωγής ήταν 10 % χαμηλότερη από τη μέση τιμή των εισαγωγών από τρίτες χώρες τα τελευταία τρία χρόνια της υπό επανεξέταση περιόδου και σε γενικές γραμμές ήταν ισοδύναμες την προηγούμενη περίοδο.

    4.1.3.   Ανάπτυξη

    (76)

    Ο όγκος πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκε κατά το ίδιο ποσοστό με αυτό της κατανάλωσης της Ένωσης και αντιστοιχούσε σε σταθερό μερίδιο αγοράς της τάξης του 95,2 %.

    4.1.4.   Απασχόληση και παραγωγικότητα

    (77)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η απασχόληση και η παραγωγικότητα εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 6

    Απασχόληση και παραγωγικότητα

     

    2010

    2011

    2012

    2013

    ΠΕΕ

    Αριθμός εργαζομένων

    1 580

    1 544

    1 435

    1 405

    1 267

    Δείκτης

    100

    98

    91

    89

    80

    Παραγωγικότητα (τόνοι/εργαζόμενο)

    435

    426

    424

    438

    476

    Δείκτης

    100

    98

    98

    101

    109

    Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο (όλοι οι παραγωγοί)

    (78)

    Ως συνέπεια της αναδιάρθρωσης του κλάδου παραγωγής, η απασχόληση στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής μειώθηκε σημαντικά κατά την εξεταζόμενη περίοδο από 1 580 εργαζομένους το 2010 σε 1 267 εργαζομένους κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    (79)

    Η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 9 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Αυτό οφείλεται σε ταχύτερη μείωση της απασχόλησης σε σχέση με τη μείωση της παραγωγής της Ένωσης.

    4.2.   Μικροοικονομικοί δείκτες

    4.2.1.   Τιμές και παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές

    (80)

    Οι μέσες τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε μη συνδεόμενους πελάτες στην Ένωση παρουσίασαν την κατωτέρω εξέλιξη κατά την εξεταζόμενη περίοδο:

    Πίνακας 7

    Μέσες τιμές πώλησης στην Ένωση

     

    2010

    2011

    2012

    2013

    ΠΕΕ

    Μέση μοναδιαία τιμή πώλησης στην Ένωση (ευρώ/τόνο)

    767

    822

    782

    741

    726

    Δείκτης

    100

    107

    102

    97

    95

    Μοναδιαίο κόστος παραγωγής (ευρώ/τόνος)

    784

    834

    789

    741

    726

    Δείκτης

    100

    106

    101

    95

    93

    Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο των παραγωγών που συμμετείχαν στο δείγμα

    (81)

    Η μέση μοναδιαία τιμή πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση μειώθηκε κατά 5 % στη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Η αύξηση μεταξύ 2010 και 2011 και η επακόλουθη μείωση το επόμενο έτος καταρχήν αντανακλούσε το αυξημένο κόστος της πρώτης ύλης. Η μείωση της τιμής που ακολούθησε συνδέεται περισσότερο με την πίεση επί των τιμών ως αποτέλεσμα των συνεπειών της ύφεσης στην κατανάλωση της Ένωσης και της ύπαρξης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του κλάδου.

    (82)

    Γενικά, η παραγωγή μειώθηκε κατά 7 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Όπως αναφέρεται παραπάνω, η αύξηση που παρατηρήθηκε τα πρώτα δύο χρόνια ήταν αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών. Λόγω των σημαντικών προσπαθειών αναδιάρθρωσης, της βελτίωσης της χρήσης της παραγωγικής ικανότητας και της παραγωγικότητας, ο κλάδος κατάφερε να εξισορροπήσει κόστος παραγωγής και μέση τμή πώλησης κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    4.2.2.   Κόστος εργασίας

    (83)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το μέσο εργατικό κόστος του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 8

    Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο

     

    2010

    2011

    2012

    2013

    ΠΕΕ

    Μέσος μισθός ανά εργαζόμενο (σε ευρώ)

    41 351

    43 035

    44 440

    43 429

    43 942

    Δείκτης

    100

    104

    107

    105

    106

    Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο των παραγωγών που συμμετείχαν στο δείγμα

    (84)

    Το μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο αυξήθηκε κατά 6 %. Πέραν του αποτελέσματος του πληθωρισμού, αυτό είναι κυρίως ενδεικτικό του ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας συγκεντρώθηκαν στις χώρες με χαμηλό μισθολογικό κόστος και των προσπαθειών που έγιναν για τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

    4.2.3.   Αποθέματα

    (85)

    Τα επίπεδα των αποθεμάτων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εξελίχθηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο ως εξής:

    Πίνακας 9

    Αποθέματα

     

    2010

    2011

    2012

    2013

    ΠΕΕ

    Τελικά αποθέματα (τόνοι)

    16 885

    15 314

    17 596

    16 073

    17 352

    Δείκτης

    100

    91

    115

    91

    108

    Τελικά αποθέματα ως ποσοστό της παραγωγής

    2,5 %

    2,3 %

    2,9 %

    2,6 %

    2,9 %

    Δείκτης

    100

    95

    118

    106

    117

    Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο των παραγωγών που συμμετείχαν στο δείγμα

    (86)

    Συνολικά, τα τελικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 8 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Ωστόσο, τα τελικά αποθέματα ως ποσοστό της παραγωγής παρέμειναν σε σταθερό και χαμηλό ποσοστό της ενωσιακής παραγωγής.

    4.2.4.   Κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις, απόδοση επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

    (87)

    Η κερδοφορία, η ταμειακή ροή, οι επενδύσεις και η απόδοση επενδύσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής παρουσίασαν την παρακάτω εξέλιξη κατά την εξεταζόμενη περίοδο:

    Πίνακας 10

    Κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις και απόδοση των επενδύσεων

     

    2010

    2011

    2012

    2013

    ΠΕΕ

    Κερδοφορία των πωλήσεων στην Ένωση σε μη συνδεδεμένους πελάτες (% του κύκλου εργασιών πωλήσεων)

    – 3,2 %

    – 2,7 %

    – 1,5 %

    – 0,8 %

    – 0,5 %

    Δείκτης

    100

    116

    153

    174

    183

    Ταμειακές ροές (EUR)

    – 3,1 %

    – 1,3 %

    0,3 %

    1,5 %

    0,6 %

    Δείκτης

    100

    158

    211

    248

    221

    Επενδύσεις (EUR)

    3 204 173

    1 851 350

    1 300 200

    1 464 117

    1 673 643

    Δείκτης

    100

    58

    41

    46

    52

    Απόδοση των επενδύσεων

    – 13 %

    – 16 %

    – 9 %

    – 8 %

    – 6 %

    Δείκτης

    100

    82

    130

    141

    153

    Πηγή: Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο των παραγωγών που συμμετείχαν στο δείγμα

    (88)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε την κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εκφράζοντας το καθαρό προ φόρου κέρδος των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε μη συνδεδεμένους πελάτες εντός της Ένωσης ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των εν λόγω πωλήσεων. Συνολικά, η κερδοφορία των παραγωγών του δείγματος βελτιώθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο και από μια πολύ χαμηλή βάση του – 3,2 % έφτασε στο σημείο ισοσκέλισης στην περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    (89)

    Η καθαρή ταμειακή ροή είναι η ικανότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής για αυτοχρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του. Η καθαρή ταμειακή ροή έδειξε την ίδια τάση ως κερδοφορία που είναι μια συνεχής βελτίωση κατά την εξεταζόμενη περίοδο, με αξιοσημείωτη βελτίωση τις τρεις τελευταίες περιόδους έως την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

    (90)

    Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 48 % την εξεταζόμενη περίοδο. Αντιπροσώπευαν κυρίως τις επενδύσεις που είναι αναγκαίες για συντήρηση.

    (91)

    Όπως και με τους άλλους χρηματοοικονομικούς δείκτες, η απόδοση των επενδύσεων από την παραγωγή και την πώληση του ομοειδούς προϊόντος ήταν αρνητική αλλά βελτιώθηκε μετά το 2011. Η διαφορά με τους άλλους χρηματοοικονομικούς δείκτες σε όρους ποσοστών εκφράζει τη χαμηλή ένταση κεφαλαίου του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και τη μείωση των καθαρών παγίων λόγω περιορισμένου επιπέδου των επενδύσεων.

    (92)

    Σε ένα οικονομικό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ιδίως για κλάδους που έχουν σχέση με τον κατασκευαστικό τομέα και, λαμβανομένης υπόψη της οικονομικής κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, η ικανότητά του να συγκεντρώνει νέα κεφάλαια ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.

    4.2.5.   Μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ

    (93)

    Από την έρευνα διαπιστώθηκε πιθανότητα επανάληψης του ντάμπινγκ σε σημαντικά περιθώρια. Συνεπώς, το μέγεθος δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο.

    4.2.6.   Ανάκαμψη από παλαιότερες πρακτικές ντάμπινγκ

    (94)

    Οι μακροοικονομικοί δείκτες που εξετάζονται παραπάνω δείχνουν ότι, παρόλο που τα μέτρα αντιντάμπινγκ έχουν επιτύχει εν μέρει το προβλεπόμενο αποτέλεσμά τους που είναι η εξάλειψη της ζημίας που υπέστησαν οι ενωσιακοί παραγωγοί, ο κλάδος εξακολουθεί να είναι σε πολύ ευάλωτη και εύθραυστη κατάσταση. Πράγματι, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 12 %, ο όγκος των πωλήσεων σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην ΕΕ μειώθηκε κατά 12 % και η απασχόληση μειώθηκε κατά 20 %. Σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υπέστη ζημία. Επομένως, δεν διαπιστώθηκε πραγματική ανάκαμψη από τις επιπτώσεις των προηγούμενων πρακτικών ντάμπινγκ και η Επιτροπή θεωρεί ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής παραμένει πολύ ευάλωτος στις ζημιογόνες επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στην ενωσιακή αγορά.

    5.   Συμπέρασμα σχετικά με τη ζημία

    (95)

    Οι κυριότεροι δείκτες της ζημίας έδειξαν αρνητική τάση, συνδεδεμένη με τον αντίκτυπο της κρίσης που έπληξε τον κατασκευαστικό τομέα. Συνεπώς, η κατανάλωση, ο όγκος παραγωγής και οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 12 % στην εξεταζόμενη περίοδο.

    (96)

    Ωστόσο, τα μέτρα βοήθησαν αποτελεσματικά τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να αντιμετωπίσει την κρίση και να αναλάβει σημαντικές προσπάθειες για την αναδιάρθρωση που πήραν τη μορφή μείωση της παραγωγικής ικανότητας και του εργατικού δυναμικού.

    (97)

    Τα τελευταία χρόνια της εξεταζόμενης περιόδου εμφανίστηκαν σημεία βελτίωσης, όπου παρατηρήθηκε αύξηση της παραγωγικότητας και της χρήσης παραγωγικής ικανότητας. Επιπλέον, το κόστος παραγωγής πλησίασε τη μέση τιμή πώλησης.

    (98)

    Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση στον ενωσιακό κλάδο παραμένει εύθραυστη. Ενώ οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες βελτιώθηκαν, δεν έφτασαν σε βιώσιμα επίπεδα. Η κατανάλωση και οι τιμές παρέμειναν συμπιεσμένες και υπάρχουν ενδείξεις επίμονης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην Ένωση.

    (99)

    Τα μέτρα αντιντάμπινγκ έχουν μερικώς επιτύχει τον στόχο τους με την άρση μέρους της ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης ως συνέπεια των εισαγωγών από την Ταϊλάνδη με καθεστώς ντάμπινγκ. Ενώ οι οικονομικοί δείκτες όπως η κερδοφορία και η απόδοση των επενδύσεων βελτιώθηκαν όλη την εξεταζόμενη περίοδο, παραμένουν αρνητικοί. Η ταμειακή ροή βελτιώθηκε επίσης και έγινε ελαφρώς θετική. Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από τις επιπτώσεις της προηγούμενης πρακτικής ντάμπινγκ, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ασταθή κατάσταση και, συνεπώς, είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε οποιαδήποτε επανάληψη των εισαγωγών με πρακτική ντάμπινγκ.

    (100)

    Ακόμη και αν η εύθραυστη κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής χαρακτηρίστηκε ως μια σημαντική ζημία, αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί στις εισαγωγές από την Κίνα που αντιπροσωπεύουν μερίδιο αγοράς μικρότερο από το 1 % της ενωσιακής αγοράς. Εν την απουσία πίεσης των τιμών από την Κίνα, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής μπόρεσε να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς και να μειώσει τις απώλειές του.

    ΣΤ.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

    1.   Προκαταρκτική παρατήρηση

    (101)

    Η κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής βελτιώθηκε αλλά παραμένει εύθραυστη. Σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο, ο όγκος των εισαγωγών από την Κίνα ήταν αμελητέος. Ταυτόχρονα, όπως φάνηκε στις αιτιολογικές σκέψεις 20 έως 54 παραπάνω, η έρευνα έδειξε ότι υπήρχε πιθανότητα επανάληψης του ντάμπινγκ σε περίπτωση που διακόπτονταν τα μέτρα.

    2.   Αντίκτυπος του προβλεπόμενου όγκου των εισαγωγών από την Κίνα και επιπτώσεις στις τιμές σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων

    (102)

    Η Επιτροπή εκτίμησε την πιθανότητα επανάληψης της ζημίας σε περίπτωση παρέλευσης της ισχύος των μέτρων, ειδικότερα ανέλυσε τις πιθανές επιπτώσεις των κινεζικών εξαγωγών στην αγορά και τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

    (103)

    Η ανάλυση αυτή εστιάστηκε στην πλεονάζουσα ικανότητα των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων και στην τιμολογιακή τους συμπεριφορά κατά την εξαγωγή σε άλλες χώρες.

    (104)

    Όπως φάνηκε στην αιτιολογική σκέψη 46 παραπάνω, η συνολική πλεονάζουσα ικανότητα για την παραγωγή PSC συρμάτων και πολύκλωνων συρματόσχοινων στην Κίνα εκτιμήθηκε σε 1,7 εκατ. τόνους περίπου το 2013. Η ποσότητα αυτή υπερέβαινε κατά πολύ τη συνολική κατανάλωση στην Ένωση την ίδια περίοδο.

    (105)

    Εύλογα μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι, αν καταργηθούν τα μέτρα, τουλάχιστον μέρος αυτής της πλεονάζουσας ικανότητας θα κατευθυνθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στην ενωσιακή αγορά.

    (106)

    Από την άποψη αυτή, όπως σημειώθηκε στην αιτιολογική σκέψη 48 παραπάνω, προτού επιβληθούν τα ισχύοντα μέτρα, οι εισαγωγές από την Κίνα επταπλασιάστηκαν μέσα σε τρία χρόνια και έφτασαν τους 87 000 τόνους, δηλαδή το 8,2 % της κατανάλωσης κατά την αρχική έρευνα ή το 17 % της τρέχουσας κατανάλωσης στην αγορά της Ένωσης. Αυτό δείχνει την ικανότητα των κινεζικών εισαγωγών να διεισδύσουν ταχέως στην αγορά της Ένωσης αν δεν υπάρξουν μέτρα.

    (107)

    Όπως αναφέρθηκε παραπάνω στην αιτιολογική σκέψη 65, οι τιμές των κινεζικών εισαγωγών χωρίς δασμούς αντιντάμπινγκ είναι πιθανόν να είναι μειωμένες σε σχέση με τις τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου κατά ένα σημαντικό περιθώριο (47 %). Αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό μείωσης βάσει σύγκρισης των τιμών των κινεζικών εξαγωγών σε τρίτες χώρες με τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, καθιστά την αγορά της Ένωσης πιο ελκυστική από άλλες αγορές τρίτων χωρών για τις κινεζικές εξαγωγές. Πράγματι, αν διακοπούν τα μέτρα, οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς θα μπορούσαν να εξάγουν στην Ένωση σε πιο υψηλές τιμές από αυτές που εξάγουν σε τρίτες χώρες, αλλά και πάλι πολύ χαμηλότερες από αυτές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    (108)

    Σ' αυτή τη βάση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν απουσίαζαν τα μέτρα, οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς θα ήταν πιθανό να αυξήσουν την πίεση στις τιμές της ενωσιακής αγοράς, επιδεινώνοντας έτσι τη σημαντική ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    3.   Συμπέρασμα

    (109)

    Με βάση τις διαπιστώσεις της έρευνας, συγκεκριμένα την εκτιμώμενη πλεονάζουσα ικανότητα των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων και τα αναμενόμενα επίπεδα τιμών των εισαγωγών από την Κίνα, κρίνεται ότι η κατάργηση των μέτρων θα οδηγούσε κατά πάσα πιθανότητα σε επανάληψη της ζημίας και σε περαιτέρω επιδείνωση της εύθραυστης κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, λόγω της πιθανής αύξησης των εισαγωγών από την Κίνα σε τιμές ντάμπινγκ, υποτιμολογημένες σε σχέση με τις τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    Ζ.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    (110)

    Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ έναντι της Κίνας αντίκειται στο συμφέρον της Ένωσης στο σύνολό της. Ο προσδιορισμός του συμφέροντος της Ένωσης βασίστηκε στην εκτίμηση όλων των διαφόρων επιμέρους συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων των ενωσιακών παραγωγών, εισαγωγέων, προμηθευτών και χρηστών.

    (111)

    Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

    (112)

    Σ' αυτή τη βάση, η Επιτροπή εξέτασε επίσης κατά πόσον, παρά τα συμπεράσματα σχετικά με την πιθανότητα επανάληψης του ντάμπινγκ και της πρόκλησης ζημίας, υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι που θα οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων αντίκειται στο συμφέρον της Ένωσης.

    1.   Συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    (113)

    Η έρευνα απέδειξε επίσης ότι υπήρχε πιθανότητα επανάληψης της σημαντικής ζημίας σε περίπτωση παρέλευσης της ισχύος των μέτρων κατά των εισαγωγών από την Κίνα.

    (114)

    Αν διατηρηθούν τα μέτρα, αναμένεται ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής θα είναι σε θέση να συνεχίσει πλήρως την αναδιάρθρωσή του και να βελτιώσει εντέλει την κερδοφορία του.

    (115)

    Επομένως, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων κατά της Κίνας θα ήταν προς το συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    2.   Συμφέρον των εισαγωγέων/εμπόρων

    (116)

    Κανένας εισαγωγέας/έμπορος δεν παρουσιάστηκε μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης για την έναρξη της διαδικασίας.

    (117)

    Αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η επιβολή των μέτρων είχε αρνητικό αντίκτυπο στη δραστηριότητά τους, οι εισαγωγείς δεν εξαρτώνται από την Κίνα και μπορούν να προμηθευτούν PSC σύρματα και πολύκλωνα συρματόσχοινα από άλλες προμηθεύτριες χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Νότια Αφρική.

    3.   Συμφέρον των προμηθευτών

    (118)

    Τρεις προμηθευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τα μέτρα. Δύο από αυτούς ήταν παραγωγοί συρμάτινων ράβδων και συνδεδεμένοι με τον αιτούντα. Η τρίτη εταιρεία προμήθευε λιπαντικά και χημικά κοίλανσης στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

    (119)

    Οι συρμάτινες ράβδοι που πωλούνται στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής αντιπροσωπεύουν μικρό μερίδιο του κύκλου εργασιών του κλάδου και η κατάργηση των μέτρων δεν αναμένεται συνεπώς να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους προμηθευτές. Είναι επομένως προς το συμφέρον του παραγωγών συρμάτινων ράβδων να διατηρηθούν τα μέτρα.

    4.   Το συμφέρον των χρηστών

    (120)

    Δώδεκα χρήστες παρουσιάστηκαν κατά την έρευνα και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα μέτρα, συμπεριλαμανομένης μιας εταιρείας με μεγάλο όγκο αγορών του ομοειδούς προϊόντος.

    (121)

    Κανένας χρήστης δεν απάντησε πλήρως στο ερωτηματολόγιο. Ωστόσο, η αρχική έρευνα έδειξε ότι τα PSC σύρματα και πολύκλωνα συρματόσχοινα αντιπροσώπευαν το 5 % του κόστους παραγωγής και κάτω του 1 % αυτού των τελικών πελατών τους.

    (122)

    Εν την απουσία μέτρων για άλλες χώρες εκτός της Κίνας, οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Επιπλέον, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της Ένωσης έχουν παρόμοια μερίδια αγοράς, οπότε διατηρείται υψηλό επίπεδο εσωτερικού ανταγωνισμού.

    (123)

    Οι χρήστες που παρουσιάστηκαν εξέφρασαν την ανησυχία ότι η κατάργηση των μέτρων θα αποσταθεροποιούσε τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής και, συνεπώς, θα επηρέαζε την αξιοπιστία της αλυσίδας εφοδιασμού. Έκριναν σημαντικότερη την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού από ενδεχόμενη εξοικονόμηση κόστους.

    5.   Συμπέρασμα σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης

    (124)

    Με βάση τα προαναφερόμενα, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι που να άπτονται του συμφέροντος της Ένωσης για τη μη διατήρηση των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ κατά της Κίνας.

    Η.   ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    (125)

    Από τα παραπάνω συνάγεται ότι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, τα μέτρα αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ορισμένων συρμάτων και πολύκλωνων συρματόσχοινων προέντασης και μετέντασης από μη κραματοποιημένο χάλυβα (PSC σύρματα και πολύκλωνα συρματόσχοινα) καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που επιβλήθηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 383/2009 του Συμβουλίου, θα πρέπει να διατηρηθούν.

    (126)

    Οι ατομικοί συντελεστές δασμού αντιντάμπινγκ των εταιρειών που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος, το οποίο παράγεται από τις εν λόγω εταιρείες και, συνεπώς, από τα αναφερόμενα συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα. Στις εισαγωγές τού υπό εξέταση προϊόντος που κατασκευάζεται από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, η οποία δεν κατονομάζεται ρητώς στο διατακτικό του παρόντος κανονισμού με την επωνυμία και τη διεύθυνσή της, συμπεριλαμβανομένων των οντοτήτων που συνδέονται με τις εταιρείες που κατονομάζονται ρητώς, δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι εν λόγω συντελεστές αλλά ο δασμολογικός συντελεστής που ισχύει για «όλες τις άλλες εταιρείες».

    (127)

    Μια εταιρεία μπορεί να ζητήσει την εφαρμογή αυτών των ατομικών δασμολογικών συντελεστών αντιντάμπινγκ σε περίπτωση μετέπειτα αλλαγής της επωνυμίας της. Το αίτημα πρέπει να απευθύνεται στην Επιτροπή (6). Το αίτημα πρέπει να περιέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες προκειμένου να αποδειχθεί ότι η αλλαγή δεν επηρεάζει το δικαίωμα της εταιρείας να επωφεληθεί από τον δασμολογικό συντελεστή που ισχύει γι' αυτήν. Εφόσον η αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας δεν επηρεάζει το δικαίωμά της να επωφεληθεί από τον δασμολογικό συντελεστή που ισχύει γι' αυτήν, δημοσιεύεται ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή επωνυμίας στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    (128)

    O παρών κανονισμός είναι σύμφωνος με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Επιβάλλεται οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές συρμάτων από μη κραματοποιημένο χάλυβα, μη επενδυμένων ή μη επικαλυμένων, συρμάτων από μη κραματοποιημένο χάλυβα επενδυμένων ή επιψευδαργυρωμένων, και πολύκλωνων συρματόσχοινων από μη κραματοποιημένο χάλυβα, έστω και επενδυμένων ή επικαλυμένων, που δεν περιέχουν περισσότερα από 18 σύρματα, που περιέχουν κατά βάρος 0,6 % ή περισσότερο άνθρακα, των οποίων η μεγαλύτερη διάσταση της εγκάρσιας τομής υπερβαίνει τα 3 mm, που υπάγονται επί του παρόντος στους κωδικούς ΣΟ ex 7217 10 90, ex 7217 20 90, ex 7312 10 61, ex 7312 10 65 και ex 7312 10 69 (κωδικοί TARIC 7217109010, 7217209010, 7312106111, 7312106191, 7312106511, 7312106591, 7312106911 και 7312106991), καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Τα γαλβανισμένα (αλλά χωρίς περαιτέρω υλικό επικάλυψης) πολύκλωνα συρματόσχοινα επτά συρμάτων, στα οποία η διάμετρος του κεντρικού σύρματος είναι ίση ή μεγαλύτερη κατά ποσοστό μικρότερο του 3 % από τη διάμετρο οποιουδήποτε από τα άλλα 6 σύρματα δεν καλύπτονται από τον οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ.

    2.   Ο συντελεστής του δασμού αντιντάμπινγκ που εφαρμόζεται στην καθαρή τιμή «ελεύθερο στα σύνορα της Ένωσης», πριν από την επιβολή δασμού, για τα προϊόντα που περιγράφονται στην παράγραφο 1 και παράγονται από τις εταιρείες που απαριθμούνται κατωτέρω, καθορίζεται ως εξής:

    Εταιρεία

    Δασμός αντιντάμπινγκ

    Πρόσθετος κωδικός TARIC

    Kiswire Qingdao, Ltd, Qingdao

    0 %

    A899

    Ossen Innovation Materials Co. Joint Stock Company Ltd, Maanshan, και Ossen Jiujiang Steel Wire Cable Co. Ltd, Jiujiang

    31,1 %

    A952

    Όλες οι άλλες εταιρείες

    46,2 %

    A999

    3.   Η εφαρμογή του ατομικού δασμολογικού συντελεστή που καθορίζεται για τις εταιρείες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 εξαρτάται από την προσκόμιση στην τελωνειακή υπηρεσία των κρατών μελών έγκυρου εμπορικού τιμολογίου το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα. Αν δεν προσκομισθεί αυτό το τιμολόγιο, ισχύει ο συντελεστής δασμού που επιβάλλεται σε όλες τις άλλες εταιρείες.

    4.   Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τους τελωνειακούς δασμούς.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της ημέρας δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 4 Ιουνίου 2015.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51.

    (2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 383/2009 του Συμβουλίου, της 5ης Μαΐου 2009, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ και την οριστική είσπραξη του προσωρινού δασμού που επεβλήθη στις εισαγωγές ορισμένων συρμάτων και πολύκλωνων συρματόσχοινων προέντασης και μετέντασης από μη κραματοποιημένο χάλυβα (PSC σύρματα και πολύκλωνα συρματόσχοινα) καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 118 της 13.5.2009, σ. 1).

    (3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 986/2012 του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2012, για την αποσαφήνιση του πεδίου εφαρμογής του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που επεβλήθη με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 383/2009 στις εισαγωγές ορισμένων PSC συρμάτων και πολύκλωνων συρματόσχοινων, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 297 της 26.10.2012, σ. 1).

    (4)  ΕΕ C 270 της 19.9.2013, σ. 12.

    (5)  ΕΕ C 138 της 8.5.2014, σ. 33.

    (6)  European Commission, Directorate-General for Trade, Directorate H, Rue de la Loi 170, 1040 Βρυξέλλες, Βέλγιο.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Το έγκυρο εμπορικό τιμολόγιο που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3 πρέπει να περιλαμβάνει δήλωση υπογεγραμμένη από υπάλληλο της εταιρείας, η οποία να περιέχει τα ακόλουθα:

    1.

    Το ονοματεπώνυμο και τα καθήκοντα του υπαλλήλου της εταιρείας που εξέδωσε το εμπορικό τιμολόγιο.

    2.

    Την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο υπογράφων βεβαιώνω ότι η [ποσότητα] PSC συρμάτων και πολύκλωνων συρματόσχοινων που πωλήθηκαν προς εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καλύπτονται από το παρόν τιμολόγιο, κατασκευάστηκαν από (επωνυμία και έδρα της εταιρείας) (πρόσθετος κωδικός TARIC) στη (χώρα). Δηλώνω ότι τα στοιχεία που αναγράφονται στο παρόν τιμολόγιο είναι πλήρη και ακριβή.

    Ημερομηνία και υπογραφή»


    Top