EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D1873

Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/1873 του Συμβουλίου, της 8ης Οκτωβρίου 2015, σχετικά με την υπαγωγή της 4-μεθυλο-5-(4-μεθυλοφαινυλο)-4,5-διυδροοξαζολ-2-αμίνης (4,4′-DMAR) και της 1-κυκλοεξυλο-4-(1,2-διφαινυλαιθυλο)πιπεραζίνης (MT-45) σε μέτρα ελέγχου

ΕΕ L 275 της 20.10.2015, p. 32–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2015/1873/oj

20.10.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 275/32


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/1873 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 8ης Οκτωβρίου 2015

σχετικά με την υπαγωγή της 4-μεθυλο-5-(4-μεθυλοφαινυλο)-4,5-διυδροοξαζολ-2-αμίνης (4,4′-DMAR) και της 1-κυκλοεξυλο-4-(1,2-διφαινυλαιθυλο)πιπεραζίνης (MT-45) σε μέτρα ελέγχου

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την απόφαση 2005/387/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 10ης Μαΐου 2005, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών, την αξιολόγηση κινδύνων και τον έλεγχο νέων ψυχοτρόπων ουσιών (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 3,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η έκθεση αξιολόγησης κινδύνων σχετικά με τη νέα ψυχοτρόπο ουσία 4-μεθυλο-5-(4-μεθυλοφαινυλο)-4,5-διυδροοξαζολ-2-αμίνη (4,4′-DMAR) καταρτίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 6 της απόφασης 2005/387/ΔΕΥ, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης της διευρυμένης επιστημονικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), και στη συνέχεια υποβλήθηκε στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο, στις 19 Σεπτεμβρίου 2014.

(2)

Η 4,4′-DMAR είναι συνθετικό παράγωγο υποκατεστημένης οξαζολίνης. Είναι παράγωγο της αμινορέξ και της 4-μεθυλαμινορέξ (4-MAR), δύο συνθετικών διεγερτικών ουσιών που υπόκεινται σε έλεγχο βάσει της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί ψυχοτρόπων ουσιών του 1971.

(3)

Η 4,4′-DMAR είναι διαθέσιμη στην αγορά ναρκωτικών της Ένωσης τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2012 και κοινοποιήθηκε στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης τον Δεκέμβριο του 2012. Εννέα κράτη μέλη ανέφεραν τον εντοπισμό της μετά από κατασχέσεις, κυρίως υπό τη μορφή λευκών ή έγχρωμων σκονών και δισκίων, καθώς και σε βιολογικά και συλλεχθέντα δείγματα.

(4)

Η 4,4′-DMAR εμφανίστηκε στην αγορά νέων ψυχοτρόπων ουσιών ως «ερευνητική χημική ουσία», πωλούμενη από εμπόρους λιανικής, μέσω του διαδικτύου, και είναι πλέον διαθέσιμη για πώληση στους δρόμους. Η 4,4′-DMAR πωλείται και καταναλώνεται ως ουσία αφ' εαυτής, αλλά έχει επίσης πωληθεί καταχρηστικά στην παράνομη αγορά ως «έκσταση» και αμφεταμίνες.

(5)

Μεταξύ Ιουνίου 2013 και Ιουνίου 2014 καταγράφηκαν 31 θάνατοι συνδεόμενοι με την 4,4′-DMAR σε τρία κράτη μέλη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η 4,4′-DMAR είτε αποτελούσε την αιτία θανάτου ή, σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, μπορεί να συνέβαλε στον θάνατο. Ένα κράτος μέλος ανέφερε μία περίπτωση μη θανατηφόρας δηλητηρίασης.

(6)

Δεν υπάρχουν μελέτες σχετικά με την τοξικότητα της 4,4′-DMAR.

(7)

Δεν υπάρχουν δεδομένα επιπολασμού σχετικά με τη χρήση της 4,4′-DMAR. Ωστόσο, από τις διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως. Από τα στοιχεία για περιστατικά που οδήγησαν σε θάνατο προκύπτει επίσης ότι οι χρήστες κατανάλωσαν 4,4′-DMAR εν αγνοία τους, ενώ αναζητούσαν άλλα διεγερτικά.

(8)

Η συμμετοχή του οργανωμένου εγκλήματος στην παρασκευή, διανομή, παράνομη διακίνηση και προσφορά 4,4′-DMAR εντός της Ένωσης είναι περιορισμένη. Οι πρόδρομες χημικές ενώσεις και η συνθετική πορεία για την παρασκευή της 4,4′-DMAR είναι άγνωστες.

(9)

Η 4,4′-DMAR δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προς έλεγχο ουσιών δυνάμει της ενιαίας σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί ναρκωτικών του 1961 ή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί ψυχοτρόπων ουσιών του 1971. Δεν αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο αξιολόγησης, δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο αξιολόγησης στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών ούτε προγραμματίζεται σχετική αξιολόγηση.

(10)

Η 4,4′-DMAR δεν έχει καμία καθιερωμένη ή αναγνωρισμένη ιατρική ή κτηνιατρική χρήση εντός της Ένωσης. Εκτός από τη χρήση της στα αναλυτικά υλικά αναφοράς και στην επιστημονική έρευνα με αντικείμενο τη χημική, φαρμακολογική και τοξικολογική δράση της, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς.

(11)

Στην έκθεση αξιολόγησης κινδύνων αναφέρεται ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την 4,4′-DMAR είναι περιορισμένα και επισημαίνεται ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των κινδύνων που αυτή εγκυμονεί για την υγεία και για την κοινωνία. Ωστόσο, τα στοιχεία και πληροφορίες τεκμηρίωσης που διατίθενται επί του παρόντος παρέχουν επαρκείς λόγους για την υπαγωγή της 4,4′-DMAR σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση. Λόγω των κινδύνων για την υγεία που εγκυμονεί η 4,4′-DMAR, όπως αποδεικνύεται από την ανίχνευσή της σε αρκετά περιστατικά θανάτων, καθώς και λόγω του ότι οι χρήστες είναι πιθανό να καταναλώσουν την ουσία εν αγνοία τους και ότι δεν έχει ιατρική ή θεραπευτική αξία, η 4,4′-DMAR θα πρέπει να υπαχθεί σε μέτρα ελέγχου.

(12)

Δεδομένου ότι τρία κράτη μέλη ελέγχουν ήδη την 4,4′-DMAR βάσει της εθνικής νομοθεσίας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών περί ψυχοτρόπων ουσιών του 1971 και ότι πέντε κράτη μέλη εφαρμόζουν άλλα νομοθετικά μέτρα ελέγχου της εν λόγω ουσίας, η υπαγωγή της σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή προσκομμάτων κατά τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών και να εξασφαλίσει την προστασία από τους κινδύνους που εγκυμονεί η διάθεση και η κατανάλωσή της.

(13)

Η έκθεση αξιολόγησης κινδύνων σχετικά με τη νέα ψυχοτρόπο ουσία 1-κυκλοεξυλο-4-(1,2-διφαινυλαιθυλο)πιπεραζίνη (MT-45) καταρτίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφοι 2, 3 και 4 της απόφασης 2005/387/ΔΕΥ, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης της διευρυμένης επιστημονικής επιτροπής του ΕΚΠΝΤ, και στη συνέχεια υποβλήθηκε στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο, στις 6 Οκτωβρίου 2014.

(14)

Η MT-45 είναι μια N,N′-δις υποκατεστημένη πιπεραζίνη, με έναν κυκλοεξανικό δακτύλιο συνδεδεμένο με ένα από τα άτομα αζώτου του δακτυλίου της πιπεραζίνης και με μια ομάδα 1,2-διφαινυλαιθυλίου συνδεδεμένη με το δεύτερο άτομο αζώτου. Η MT-45 ανήκει σε μια σειρά αναλγητικών ουσιών με βάση την 1-(1,2-διφαινυλαιθυλ)πιπεραζίνη που επινοήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

(15)

Η MT-45 κυκλοφορεί στην αγορά των ναρκωτικών στην Ένωση από τον Οκτώβριο του 2013, όπου πωλείται ως «ερευνητική χημική ουσία», κυρίως μέσω του διαδικτύου. Το ΕΚΠΝΤ εντόπισε 12 δικτυακούς τόπους προμηθευτών και εμπόρων λιανικής που πωλούν και προσέφεραν την MT-45 προς πώληση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που φαίνεται να έχουν την έδρα τους στην Ένωση.

(16)

Ένα κράτος μέλος έχει αναφέρει συνολικό αριθμό 28 θανάτων, που καταγράφηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2013 και Ιουλίου 2014. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παρουσία της MT-45 σε βιολογικά δείγματα επιβεβαιώθηκε με αναλυτική μέθοδο. Αναφέρθηκαν επίσης περίπου 18 μη θανατηφόρες δηλητηριάσεις από το ίδιο κράτος μέλος, των οποίων τα κλινικά χαρακτηριστικά ήταν παρόμοια με αυτά της δηλητηρίασης από οπιοειδή, ανταποκρινόμενα σε ορισμένες περιπτώσεις στον ανταγωνιστή του υποδοχέα οπιοειδών ναλοξόνη.

(17)

Από διάφορες μελέτες σε ζώα προκύπτει ότι η οξεία τοξικότητα της MT-45 είναι πολλαπλάσια αυτής της μορφίνης.

(18)

Από τις διαθέσιμες μέχρι τούδε πληροφορίες προκύπτει ότι η MT-45 δεν χρησιμοποιείται ευρέως. Η ουσία φαίνεται ότι χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στο οικιακό περιβάλλον είτε από χρήστες που επιθυμούν να δοκιμάσουν κάποια νέα ουσία ή από χρήστες εξαρτημένους από οπιοειδή που δεν έχουν πρόσβαση σε ηρωίνη ή άλλο οπιοειδές. Οι χρήστες ενδέχεται να συνδυάζουν την MT-45 με άλλες ψυχοτρόπους ουσίες. Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους κοινωνικούς κινδύνους που ενδέχεται να σχετίζονται με την MT-45.

(19)

Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή του οργανωμένου εγκλήματος στην παρασκευή, διανομή, παράνομη διακίνηση και προσφορά της MT-45 στην Ένωση. Οι πρόδρομες χημικές ουσίες και η συνθετική πορεία για την παρασκευή της ΜΤ-45 που εντοπίστηκε στα κράτη μέλη είναι άγνωστες.

(20)

Η MT-45 δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προς έλεγχο ουσιών δυνάμει της ενιαίας σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί ναρκωτικών του 1961 ή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί ψυχοτρόπων ουσιών του 1971. Δεν αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο αξιολόγησης, δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο αξιολόγησης στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών ούτε προγραμματίζεται σχετική αξιολόγηση.

(21)

Η MT-45 δεν έχει καμία καθιερωμένη ή αναγνωρισμένη ιατρική ή κτηνιατρική χρήση εντός της Ένωσης. Εκτός από τη χρήση της στα αναλυτικά υλικά αναφοράς και στην επιστημονική έρευνα με αντικείμενο τη χημική, φαρμακολογική και τοξικολογική δράση της, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς.

(22)

Στην έκθεση αξιολόγησης κινδύνων αναφέρεται ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την MT-45 είναι περιορισμένα και επισημαίνεται ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των κινδύνων που αυτή εγκυμονεί για την υγεία και την κοινωνία. Ωστόσο, τα στοιχεία και οι πληροφορίες τεκμηρίωσης που διατίθενται επί του παρόντος παρέχουν επαρκείς λόγους για την υπαγωγή της MT-45 σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση. Λόγω των κινδύνων για την υγεία που εγκυμονεί η εν λόγω ουσία, όπως αποδεικνύεται από την ανίχνευσή της σε πολλά περιστατικά θανάτων, και του γεγονότος ότι δεν έχει ιατρική αξία, η MT-45 θα πρέπει να υπαχθεί σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση.

(23)

Δεδομένου ότι ένα κράτος μέλος ελέγχει την MT-45 βάσει της εθνικής νομοθεσίας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ενιαία σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών περί ναρκωτικών του 1961 και από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών περί ψυχοτρόπων ουσιών του 1971 και ότι επτά κράτη μέλη εφαρμόζουν άλλα νομοθετικά μέτρα ελέγχου της εν λόγω ουσίας, η υπαγωγή της σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή προσκομμάτων κατά τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών και να εξασφαλίσει την προστασία από τους κινδύνους που εγκυμονεί η διάθεση και η κατανάλωσή της.

(24)

Η απόφαση 2005/387/ΔΕΥ παρέχει στο Συμβούλιο εκτελεστικές εξουσίες προκειμένου να αντιδρά ταχέως και βάσει εμπειρογνωμοσύνης, σε επίπεδο Ένωσης, στην εμφάνιση ψυχοτρόπων ουσιών που εντοπίζονται και αναφέρονται από τα κράτη μέλη, υποβάλλοντας τις ουσίες αυτές σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση. Δεδομένου ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις και προβλέπεται η διαδικασία για την εφαρμογή των ως άνω εκτελεστικών εξουσιών, θα πρέπει να εκδοθεί εκτελεστική απόφαση προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι ουσίες 4,4′-DMAR και MT-45 σε ολόκληρη την Ένωση.

(25)

Η Δανία δεσμεύεται από την απόφαση 2005/387/ΔΕΥ και, ως εκ τούτου, συμμετέχει στην έκδοση και την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, με την οποία εφαρμόζεται η απόφαση 2005/387/ΔΕΥ.

(26)

Η Ιρλανδία δεσμεύεται από την απόφαση 2005/387/ΔΕΥ και, ως εκ τούτου, συμμετέχει στην έκδοση και την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, με την οποία εφαρμόζεται η απόφαση 2005/387/ΔΕΥ.

(27)

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν δεσμεύεται από την απόφαση 2005/387/ΔΕΥ και, κατά συνέπεια, δεν συμμετέχει στην έκδοση της παρούσας απόφασης, με την οποία εφαρμόζεται η απόφαση 2005/387/ΔΕΥ, όπως εξάλλου δεν δεσμεύεται από αυτή ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Οι ακόλουθες νέες ψυχοτρόπες ουσίες υπόκεινται σε μέτρα ελέγχου σε ολόκληρη την Ένωση:

α)

4-μεθυλο-5-(4-μεθυλοφαινυλο)-4,5-διυδροοξαζολ-2-αμίνη (4,4′-DMAR)·

β)

1-κυκλοεξυλο-4-(1,2-διφαινυλαιθυλο)πιπεραζίνη (MT-45).

Άρθρο 2

Το αργότερο έως τις 21 Οκτωβρίου 2016, τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία, για την υπαγωγή των νέων ψυχοτρόπων ουσιών που αναφέρονται στο άρθρο 1 στα μέτρα ελέγχου και τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία τους, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει της ενιαίας σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί ναρκωτικών του 1961 και/ή δυνάμει της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί ψυχοτρόπων ουσιών του 1971.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Λουξεμβούργο, 8 Οκτωβρίου 2015.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. ASSELBORN


(1)  ΕΕ L 127 της 20.5.2005, σ. 32.


Top