Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0544

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 544/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014 , για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 302/2009 του Συμβουλίου για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο

ΕΕ L 163 της 29.5.2014, p. 7–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 05/10/2016; καταργήθηκε εμμέσως από 32016R1627

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/544/oj

29.5.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 163/7


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 544/2014 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 15ης Μαΐου 2014

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 302/2009 του Συμβουλίου για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (2),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Ένωση αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της Διεθνούς σύμβασης για τη Διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού (3) («η σύμβαση»).

(2)

Κατά την 16η ειδική συνεδρίασή της το 2008, η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού («ICCAT») που συστάθηκε βάσει της σύμβασης, εξέδωσε τη σύσταση 08-05 για τη θέσπιση νέου σχεδίου αποκατάστασης του ερυθρού τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, το οποίο αντικατέστησε το προηγούμενο σχέδιο αποκατάστασης που είχε εγκριθεί το 2006. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 302/2009 του Συμβουλίου (4) εκδόθηκε για την εφαρμογή των εν λόγω διεθνών μέτρων διατήρησης στο επίπεδο της Ένωσης.

(3)

Κατά την 17η ειδική συνεδρίασή της το 2010, η ICCAT εξέδωσε τη σύσταση 10-04 για την τροποποίηση του πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του ερυθρού τόνου. Κατόπιν τούτου, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 302/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 500/2012 για να εφαρμοστούν τα εν λόγω αναθεωρημένα διεθνή μέτρα διατήρησης στο επίπεδο της Ένωσης.

(4)

Κατά την 18η ειδική συνεδρίασή της το 2012, η ICCAT εξέδωσε τη σύσταση 12-03 για την περαιτέρω τροποποίηση του πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του ερυθρού τόνου. Προκειμένου να προσαρμόσει καλύτερα τις αλιευτικές περιόδους στη δραστηριότητα των στόλων, η σύσταση 12-03 προβλέπει τροποποίηση των αλιευτικών περιόδων, οι οποίες τώρα ορίζονται ως ανοικτές περίοδοι, σε αντίθεση με τις κλειστές περιόδους που ανέφεραν οι προηγούμενες συστάσεις της ICCAT. Επιπλέον, τροποποιήθηκαν οι πραγματικές ημερομηνίες κατά τις οποίες επιτρέπεται η αλιεία από γρι-γρι και από θυνναλιευτικά με καλάμι (δόλωμα) και με συρτή. Τέλος, για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα σχετικά με τα εργαλεία που δεν υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανόνες περί αλιευτικών περιόδων, κατέστη αναγκαίο να περιληφθεί διάταξη με την οποία επιτρέπεται ρητά η δυνατότητα αλιείας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με όλα τα άλλα εργαλεία, εξαιρουμένων των παρασυρόμενων διχτυών κάθε είδους. Οι περίοδοι αλιείας στον Ατλαντικό και οι σχετικές ημερομηνίες επιδέχονται επανεξέταση από την ICCAT το 2015, κατόπιν εισηγήσεων της Διαρκούς Επιτροπής Έρευνας και Στατιστικής (SCRS) της ICCAT.

(5)

Κατά την 23η τακτική της συνεδρίαση τον Νοέμβριο του 2013, η ICCAT ενέκρινε τη σύσταση 13-08 που συμπληρώνει τη σύσταση 12-03, προκειμένου να επιτραπούν τροποποιήσεις των αλιευτικών περιόδων στον ανατολικό Ατλαντικό για τα θυνναλιευτικά με καλάμι (δόλωμα) και με συρτή κατά τρόπον ώστε να μην επηρεάζεται η προστασία των τόπων αναπαραγωγής του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο. Η σύσταση αυτή της ICCAT αναφέρει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη και τα μη συμβαλλόμενα συνεργαζόμενα μέρη, οι οντότητες ή οι αλιευτικές οντότητες (CPC) μπορούν να ορίζουν διαφορετική ημερομηνία έναρξης για τις αλιευτικές περιόδους των αλιευτικών με καλάμι και με συρτή που δραστηριοποιούνται στον ανατολικό Ατλαντικό, διατηρώντας ταυτόχρονα τη συνολική διάρκεια της ανοικτής περιόδου για τις αλιευτικές αυτές δραστηριότητες. Η ίδια σύσταση της ICCAT ορίζει επίσης κανόνες για τη χρήση στερεοσκοπικής κάμερας στο πλαίσιο δραστηριοτήτων εγκλωβισμού. Υπάρχει η πρόθεση όλες οι τεχνικές προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένων της έντασης της δειγματοληψίας, του τρόπου δειγματοληψίας, της απόστασης από την κάμερα, των διαστάσεων της θύρας μεταφοράς, των αλγορίθμων (σχέση μήκους-βάρους) να επανεξεταστούν από τη SCRS κατά τη σύνοδό της του 2014 και αν χρειαστεί να τροποποιηθούν από την ICCAT στην ετήσια σύνοδό της του 2014 βάσει των συστάσεων της SCRS.

(6)

Για να ενσωματωθεί στο ενωσιακό δίκαιο η σύσταση 12-03 της ICCAT, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική διατήρηση του αποθέματος ερυθρού τόνου, να παρασχεθεί ασφάλεια δικαίου όσον αφορά τις υπόψη αλιευτικές περιόδους, και τέλος να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη να ορίσουν δεόντως τα οικεία σχέδια αλιείας, αλιευτικής ικανότητας και επιθεωρήσεων και τις άλλες υποχρεώσεις υποβολής αναφορών, και προκειμένου να ενσωματωθεί στο ενωσιακό δίκαιο η σύσταση 13-08 της ICCAT όσον αφορά τη χρήση στερεοσκοπικής κάμερας στα πλαίσια δραστηριοτήτων εγκλωβισμού και τον ενδεχόμενο καθορισμό διαφορετικής ημερομηνίας έναρξης για τις αλιευτικές περιόδους των θυνναλιευτικών με καλάμι (δόλωμα) και με συρτή που δραστηριοποιούνται στον ανατολικό Ατλαντικό, είναι ανάγκη να τροποποιηθούν το ταχύτερο οι συναφείς διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 302/2009,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 302/2009 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το άρθρο 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 7

Αλιευτικές περίοδοι

1.   Επιτρέπεται η αλιεία τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο από μεγάλης κλίμακας πελαγικά παραγαδιάρικα αλιευτικά σκάφη μήκους άνω των 24 μέτρων από 1ης Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου, με εξαίρεση την περιοχή που οριοθετείται δυτικά του γεωγραφικού μήκους 10° Δ και βόρεια του γεωγραφικού πλάτους 42° Β, όπου η εν λόγω αλιεία επιτρέπεται κατά την περίοδο από 1ης Αυγούστου έως 31 Ιανουαρίου.

2.   Επιτρέπεται η αλιεία τόνου με γρι-γρι στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο κατά την περίοδο από 26 Μαΐου έως 24 Ιουνίου.

3.   Επιτρέπεται η αλιεία ερυθρού τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο από σκάφη αλιείας με καλάμι (δόλωμα) και συρτή κατά την περίοδο από 1ης Ιουλίου έως 31 Οκτωβρίου.

Παρά το πρώτο εδάφιο, για τα έτη 2014 και 2015, και εφόσον δεν επηρεάζεται η προστασία των τόπων αναπαραγωγής, τα κράτη μέλη μπορεί να ορίζουν στα ετήσια εθνικά αλιευτικά τους προγράμματα, διαφορετική ημερομηνία έναρξης για τα αλιευτικά με καλάμι (δόλωμα) και συρτή που φέρουν τη σημαία τους και δραστηριοποιούνται στον ανατολικό Ατλαντικό, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική διάρκεια της ανοικτής περιόδου για τις αλιευτικές αυτές δραστηριότητες παραμένει σύμφωνη με το πρώτο εδάφιο.

Στο ενωσιακό αλιευτικό πρόγραμμα που υποβάλλεται κάθε χρόνο στην ICCAT μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου προσδιορίζονται οι τυχόν αλλαγές των ημερομηνιών έναρξης γι’ αυτές τις αλιευτικές δραστηριότητες, καθώς και οι συντεταγμένες των υπόψη περιοχών.

4.   Επιτρέπεται η αλιεία τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό με πελαγικές μηχανότρατες κατά την περίοδο από 16 Ιουνίου έως 14 Οκτωβρίου.

5.   Επιτρέπεται η ερασιτεχνική και αγωνιστική αλιεία τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο κατά την περίοδο από 16 Ιουνίου έως 14 Οκτωβρίου.

6.   Η αλιεία τόνου με άλλα εργαλεία πλην των αναφερόμενων στις παραγράφους 1 έως 5, επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Παρά τούτο, η αλιεία τόνου με παρασυρόμενα δίχτυα κάθε είδους παραμένει υπό απαγόρευση.»·

2)

προστίθεται το ακόλουθο άρθρο:

«Άρθρο 24α

Χρήση στερεοσκοπικής κάμερας κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων εγκλωβισμού

Η χρήση στερεοσκοπικής κάμερας στο πλαίσιο δραστηριοτήτων εγκλωβισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α)

η ένταση δειγματοληψίας των ζώντων ιχθύων δεν είναι μικρότερη του 20 % των εγκλωβιζόμενων ιχθύων. Όπου τούτο είναι τεχνικώς δυνατόν, η δειγματοληψία των ζώντων ιχθύων είναι συνεχής με τη μέτρηση ενός ατόμου σε κάθε πέντε. Το σχετικό δείγμα απαρτίζεται από ιχθείς μετρούμενους σε απόσταση 2 έως 8 μέτρων από τη στερεοσκοπική κάμερα·

β)

οι διαστάσεις της θύρας μεταφοράς που συνδέει τον κλωβό-δότη με τον κλωβό υποδοχής ορίζονται σε μέγιστο πλάτος 10 μέτρων και μέγιστο ύψος 10 μέτρων·

γ)

όταν οι μετρήσεις του μήκους των ιχθύων παρουσιάζουν ευρεία κατανομή (δύο ή περισσότερες ομάδες διαφορετικών μεγεθών), είναι δυνατή η χρήση περισσοτέρων του ενός αλγορίθμων μετατροπής για την ίδια δραστηριότητα εγκλωβισμού. Οι πλέον πρόσφατοι αλγόριθμοι που καθορίζονται από τη μόνιμη επιτροπή έρευνας και στατιστικών της ICCAT χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή των μηκών (μεσουραίο μήκος) σε συνολικά βάρη, σύμφωνα με την κατηγορία μεγέθους των μετρούμενων ιχθύων κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας εγκλωβισμού·

δ)

επικύρωση των στερεοσκοπικών μετρήσεων μήκους πραγματοποιείται πριν από κάθε δραστηριότητα εγκλωβισμού με τη χρήση διαβαθμισμένης κλίμακας σε απόσταση μεταξύ 2 και 8 μέτρων·

ε)

όταν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του στερεοσκοπικού προγράμματος, οι πληροφορίες αναφέρουν τα περιθώρια σφάλματος που ενέχει η στερεοσκοπική κάμερα βάσει των τεχνικών της προδιαγραφών, τα οποία δεν υπερβαίνουν το +/-5 %.».

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 15 Μαΐου 2014.

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος

M. SCHULZ

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ


(1)  ΕΕ C 67 της 6.3.2014, σ. 157.

(2)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 16ης Απριλίου 2014, (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 8ης Μαΐου 2014.

(3)  Απόφαση 86/238/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 9ης Ιουνίου 1986, για την προσχώρηση της Κοινότητας στη διεθνή σύμβαση για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού, όπως τροποποιήθηκε από το πρωτόκολλο που προσαρτάται στην τελική πράξη της διάσκεψης των πληρεξουσίων των συμβαλλομένων στη σύμβαση κρατών, που υπεγράφη στο Παρίσι στις 10 Ιουλίου 1984 (ΕΕ L 162 της 18.6.1986, σ. 33).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 302/2009 του Συμβουλίου, της 6ης Απριλίου 2009, για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 43/2000 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1559/2007 (ΕΕ L 96 της 15.4.2009, σ. 1).

(5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 500/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2012, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 302/2009 του Συμβουλίου για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο (ΕΕ L 157 της 16.6.2012, σ. 1).


Top