EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R1073

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1073/2013 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 18ης Οκτωβρίου 2013 , σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού των επενδυτικών οργανισμών (αναδιατύπωση) (ΕΚΤ/2013/38)

ΕΕ L 297 της 7.11.2013, p. 73–93 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 27/11/2013

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1073/oj

7.11.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 297/73


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1073/2013 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 18ης Οκτωβρίου 2013

σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού των επενδυτικών οργανισμών (αναδιατύπωση)

(ΕΚΤ/2013/38)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,

Έχοντας υπόψη το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ιδίως το άρθρο 5,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2533/98 του Συμβουλίου, της 23ης Νοεμβρίου 1998, σχετικά με τη συλλογή στατιστικών πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (1), και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 1 και το άρθρο 6 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Δεδομένου ότι ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 958/2007 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 27ης Ιουλίου 2007, σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού των επενδυτικών οργανισμών (ΕΚΤ/2007/8) (2) θα πρέπει να τροποποιηθεί ουσιωδώς, ιδίως λαμβανομένου υπόψη του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 549/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, για το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3), ενδείκνυται η αναδιατύπωσή του για λόγους σαφήνειας.

(2)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2533/98 προβλέπει στο άρθρο 2 παράγραφος 1 ότι, για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παροχής στατιστικών στοιχείων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τη βοήθεια των εθνικών κεντρικών τραπεζών (ΕθνΚΤ), έχει το δικαίωμα να συλλέγει στατιστικές πληροφορίες εντός των ορίων του πληθυσμού αναφοράς παροχής στοιχείων αναφορικά με οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την εκπλήρωση των καθηκόντων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ). Από το άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2533/98 προκύπτει ότι οι επενδυτικοί οργανισμοί (ΕΟ) αποτελούν τμήμα του πληθυσμού αναφοράς παροχής στοιχείων για τους σκοπούς της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων παροχής στατιστικών στοιχείων της ΕΚΤ, μεταξύ άλλων, στον τομέα των νομισματικών και χρηματοοικονομικών στατιστικών. Περαιτέρω, το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2533/98 απαιτεί από την ΕΚΤ να προσδιορίζει τον πραγματικό πληθυσμό παροχής στοιχείων εντός των ορίων του πληθυσμού αναφοράς παροχής στοιχείων και της δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεί ολικώς ή εν μέρει συγκεκριμένες κατηγορίες μονάδων παροχής στοιχείων από τις υποχρεώσεις παροχής στατιστικών στοιχείων που θέτει.

(3)

Προκειμένου να εκπληρώνει τα καθήκοντά του και να παρακολουθεί τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, πέραν αυτών που έχουν αναλάβει τα νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΝΧΙ), το ΕΣΚΤ απαιτεί υψηλής ποιότητας στατιστικές πληροφορίες για τη δραστηριότητα των ΕΟ. Βασικός σκοπός των εν λόγω πληροφοριών είναι να αποκτήσει η ΕΚΤ πλήρη στατιστική εικόνα του τομέα των ΕΟ στα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ (εφεξής τα «κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ»), τα οποία θεωρούνται ως μία οικονομική επικράτεια.

(4)

Προκειμένου να περιοριστεί ο φόρτος εργασίας που συνεπάγεται η παροχή στατιστικών στοιχείων, επιτρέπεται στις ΕθνΚΤ να συλλέγουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ΕΟ από τον πραγματικό πληθυσμό παροχής στοιχείων ως τμήμα ενός ευρύτερου πλαισίου παροχής στατιστικών στοιχείων το οποίο εξυπηρετεί άλλους στατιστικούς σκοπούς, υπό την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η εκπλήρωση των στατιστικών απαιτήσεων της ΕΚΤ. Προκειμένου να διαφυλαχθεί η διαφάνεια, είναι σκόπιμο σε αυτές τις περιπτώσεις να ενημερώνονται οι μονάδες παροχής στοιχείων ότι τα στοιχεία συλλέγονται προκειμένου να εκπληρωθούν άλλοι στατιστικοί σκοποί.

(5)

Η διαθεσιμότητα στοιχείων σχετικά με τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές διευκολύνει μια διεξοδικότερη ανάλυση της νομισματικής πολιτικής, καθώς και άλλους σκοπούς. Τα στοιχεία για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όπως και τα στοιχεία για τα υπόλοιπα, χρησιμοποιούνται επίσης για την κατάρτιση άλλων στατιστικών, συγκεκριμένα των χρηματοοικονομικών λογαριασμών της ζώνης του ευρώ.

(6)

Παρόλο που οι κανονισμοί που εκδίδονται βάσει του άρθρου 34.1 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (εφεξής το «καταστατικό του ΕΣΚΤ») δεν παρέχουν κανένα δικαίωμα ούτε επιβάλλουν καμία υποχρέωση στα κράτη μέλη που δεν έχουν ως νόμισμα το ευρώ (εφεξής τα «κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ»), το άρθρο 5 του καταστατικού του ΕΣΚΤ εφαρμόζεται τόσο στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ όσο και στα κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ. Η αιτιολογική σκέψη 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2533/98 αναφέρεται στο γεγονός ότι το άρθρο 5 του καταστατικού του ΕΣΚΤ, σε συνδυασμό με το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεπάγεται την υποχρέωση εκπόνησης και εφαρμογής σε εθνικό επίπεδο όλων των μέτρων που τα κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ θεωρούν κατάλληλα προκειμένου να συλλέγουν τις στατιστικές πληροφορίες που χρειάζονται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παροχής στατιστικών στοιχείων στην ΕΚΤ και να πραγματοποιήσουν εγκαίρως τις προετοιμασίες τους στον τομέα της στατιστικής προκειμένου να καταστούν κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

(7)

Παρόλο που ο παρών κανονισμός απευθύνεται κυρίως στους ΕΟ, ενδεχομένως να μην καθίστανται αμέσως διαθέσιμες από τους ΕΟ πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τους κατόχους μετοχών που έχουν εκδώσει στον κομιστή· είναι επομένως απαραίτητο να περιληφθούν και άλλες θεσμικές μονάδες στον πραγματικό πληθυσμό παροχής στοιχείων.

(8)

Θα πρέπει να έχουν εφαρμογή τα πρότυπα για την προστασία και τη χρήση εμπιστευτικών στατιστικών πληροφοριών που καθορίζονται στο άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2533/98.

(9)

Το άρθρο 7 παράγραφος 1του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2533/98 προβλέπει ότι η ΕΚΤ έχει την εξουσία να επιβάλλει κυρώσεις σε μονάδες παροχής στοιχείων που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις παροχής στατιστικών στοιχείων που καθορίζονται από κανονισμούς και αποφάσεις της ΕΚΤ,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού:

1)

Με τον όρο «επενδυτικός οργανισμός (ΕΟ)» νοείται ο οργανισμός συλλογικών επενδύσεων ο οποίος:

α)

επενδύει σε χρηματοοικονομικά και/ή μη χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού, κατά την έννοια του παραρτήματος II, στην έκταση που σκοπός του είναι η επένδυση κεφαλαίων που συγκεντρώνονται από το κοινό· και

β)

συστήνεται κατά το δίκαιο της Ένωσης ή το εθνικό δίκαιο σύμφωνα με:

i)

το ενοχικό δίκαιο, ως αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζονται εταιρείες διαχείρισης,

ii)

το δίκαιο των trust, ως οργανισμός συλλογικών μετοχικών επενδύσεων (unit trust),

iii)

το εταιρικό δίκαιο, ως εταιρεία επενδύσεων,

iv)

οποιονδήποτε άλλον παρόμοιο μηχανισμό ή νομική μορφή.

Στον ορισμό περιλαμβάνονται:

α)

οργανισμοί των οποίων τα μερίδια ή οι μετοχές εξαγοράζονται ή εξοφλούνται κατ’ αίτηση των κατόχων άμεσα ή έμμεσα από το ενεργητικό του οργανισμού· και

β)

οργανισμοί, οι οποίοι εκδίδουν πάγιο αριθμό μετοχών και των οποίων οι μέτοχοι πρέπει να αγοράζουν ή να πωλούν υφιστάμενες μετοχές κατά την είσοδο ή έξοδό τους από αυτούς.

Στον ορισμό δεν περιλαμβάνονται:

α)

τα συνταξιοδοτικά ταμεία, όπως ορίζονται στο αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (εφεξής το «ΕΣΛ 2010»), το οποίο θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 549/2013 (υποτομέας S.129)·

β)

τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς (ΑΚΧΑ), όπως ορίζονται στο παράρτημα I του κανονισμού 1071(ΕΕ) αριθ. /2013, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 24ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τη λογιστική κατάσταση του τομέα των νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ΕΚΤ/2013/33) (4).

Για τους σκοπούς του ορισμού της έννοιας του ΕΟ, ο όρος «κοινό» περιλαμβάνει τους ιδιώτες (κοινούς), επαγγελματίες και θεσμικούς επενδυτές.

2)

Ο όρος «μονάδα παροχής στοιχείων» ταυτίζεται εννοιολογικά με τον ορισμό του άρθρου 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2533/98.

3)

Ο όρος «κάτοικος» ταυτίζεται εννοιολογικά με τον ορισμό του άρθρου 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2533/98. Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, εάν μια θεσμική μονάδα στερείται φυσικής παρουσίας, η κατοικία της προσδιορίζεται από την οικονομική επικράτεια υπό το δίκαιο της οποίας τελέστηκε η σύστασή της. Εάν η θεσμική μονάδα δεν έχει εταιρική μορφή, ως κριτήριο χρησιμοποιείται η έδρα, δηλαδή η χώρα της οποίας το σύστημα δικαίου διέπει τη δημιουργία και τη συνέχεια της ύπαρξης της θεσμικής μονάδας.

4)

Ο όρος «νομισματικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (ΝΧΙ)» ταυτίζεται εννοιολογικά με τον ορισμό του άρθρου 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1071/2013 (ΕΚΤ/2013/33).

5)

Με τον όρο «ΛΕΧΟ» νοούνται οι λοιποί ενδιάμεσοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, εκτός από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, όπως ορίζονται στο ΕΣΛ 2010 (υποτομέας S.125)·

6)

Με τον όρο «ονομαστικές μετοχές/μερίδια ΕΟ» νοούνται οι μετοχές/μερίδια ΕΟ για τους οποίους, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, τηρείται αρχείο προσδιορισμού των κατόχων των μετοχών/μεριδίων, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την κατοικία και τον τομέα κάθε κατόχου.

7)

Με τον όρο «μετοχές/μερίδια ΕΟ στον κομιστή» νοούνται οι μετοχές/μερίδια ΕΟ για τους οποίους, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, δεν τηρείται αρχείο προσδιορισμού των κατόχων των μετοχών/μεριδίων ή για τους οποίους τηρείται αρχείο το οποίο δεν περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κατοικία και τον τομέα κάθε κατόχου.

8)

Με τον όρο «οικεία ΕθνΚΤ» νοείται η ΕθνΚΤ του κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ του οποίου o ΕΟ είναι κάτοικος.

9)

Με τον όρο στοιχεία «ανά τίτλο» νοούνται στοιχεία με ανάλυση σε μεμονωμένους τίτλους.

Άρθρο 2

Πραγματικός πληθυσμός παροχής στοιχείων

1.   Ο πραγματικός πληθυσμός παροχής στοιχείων αποτελείται από τους ΕΟ κατοίκους της επικράτειας των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Οι ίδιοι οι ΕΟ —ή, στην περίπτωση ΕΟ που δεν έχουν νομική προσωπικότητα κατά το εθνικό τους δίκαιο, τα πρόσωπα που νομιμοποιούνται να τους εκπροσωπούν— είναι υπεύθυνοι για την παροχή των απαιτούμενων κατά τον παρόντα κανονισμό στατιστικών πληροφοριών.

2.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, για τον σκοπό της συλλογής πληροφοριών για τους κατόχους μετοχών στον κομιστή έκδοσης ΕΟ, σύμφωνα με το σημείο 3 του δεύτερου μέρους του παραρτήματος I, ο πραγματικός πληθυσμός παροχής στοιχείων περιλαμβάνει τα ΝΧΙ και τους ΛΕΧΟ. Οι ΕθνΚΤ μπορούν να χορηγούν παρεκκλίσεις στις εν λόγω θεσμικές μονάδες υπό την προϋπόθεση ότι οι απαιτούμενες στατιστικές πληροφορίες συλλέγονται από άλλες διαθέσιμες πηγές σύμφωνα με το σημείο 3 του δεύτερου μέρους του παραρτήματος I. Σε συμφωνία με την ΕΚΤ, οι ΕθνΚΤ ελέγχουν εγκαίρως την εκπλήρωση αυτής της προϋπόθεσης προκειμένου να χορηγούν ή να ανακαλούν, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, παρεκκλίσεις με ισχύ από την αρχή κάθε έτους. Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, οι ΕθνΚΤ μπορούν να θεσπίζουν και να τηρούν κατάλογο των ΛΕΧΟ παροχής στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές που τίθενται στο σημείο 3 του δεύτερου μέρους του παραρτήματος I.

Άρθρο 3

Κατάλογος ΕΟ για στατιστικούς σκοπούς

1.   Η Εκτελεστική Επιτροπή καταρτίζει και τηρεί, για στατιστικούς σκοπούς, κατάλογο των ΕΟ που αποτελούν τον πληθυσμό αναφοράς παροχής πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των επιμέρους οργανισμών που τους συναποτελούν (sub-funds), υπό την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 2. Ο κατάλογος μπορεί να βασίζεται σε υφιστάμενους καταλόγους ΕΟ οι οποίοι τελούν υπό την εποπτεία εθνικών αρχών, όπου τέτοιοι κατάλογοι είναι διαθέσιμοι· οι εν λόγω κατάλογοι συμπληρώνονται από άλλους ΕΟ οι οποίοι εμπίπτουν στον ορισμό των ΕΟ του άρθρου 1.

2.   Οι ΕθνΚΤ και η ΕΚΤ καθιστούν διαθέσιμο τον εν λόγω κατάλογο και τις ενημερωμένες εκδόσεις του σε κατάλληλη μορφή, μεταξύ άλλων με ηλεκτρονικά μέσα, μέσω του διαδικτύου ή, κατ’ αίτηση των ενδιαφερόμενων μονάδων παροχής στοιχείων, σε έντυπη μορφή.

3.   Εάν η τελευταία διαθέσιμη ηλεκτρονική έκδοση του καταλόγου της παραγράφου 2 περιέχει λάθη, η ΕΚΤ δεν επιβάλλει κυρώσεις σε μονάδα παροχής στοιχείων για πλημμελή εκπλήρωση της υποχρέωσης παροχής στατιστικών στοιχείων, στο μέτρο που αυτή έλαβε καλόπιστα υπόψη τον ανακριβή κατάλογο.

Άρθρο 4

Παροχή στοιχείων ανά επενδυτικό οργανισμό

1.   Ο πραγματικός πληθυσμός παροχής στοιχείων παρέχει στοιχεία για το ενεργητικό και το παθητικό του ανά επενδυτικό οργανισμό.

2.   Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, εάν ορισμένος ΕΟ διαχωρίζει τα στοιχεία του ενεργητικού του σε διαφορετικούς επιμέρους οργανισμούς που τον συναποτελούν (sub-funds), κατά τρόπο ώστε οι μετοχές/μερίδια που αντιστοιχούν σε κάθε επιμέρους οργανισμό να καλύπτονται ανεξάρτητα από διαφορετικά στοιχεία του ενεργητικού, κάθε επιμέρους οργανισμός θεωρείται ως μεμονωμένος ΕΟ.

3.   Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 1 και 2, με την επιφύλαξη της συναίνεσης της οικείας ΕθνΚΤ και σύμφωνα με τις οδηγίες της, οι ΕΟ μπορούν να παρέχουν τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού τους ως ομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό οδηγεί σε αποτελέσματα παρόμοια με την παροχή στοιχείων ανά επενδυτικό οργανισμό.

Άρθρο 5

Τριμηνιαίες και μηνιαίες υποχρεώσεις παροχής στατιστικών στοιχείων

1.   Οι μονάδες παροχής στοιχείων παρέχουν, σύμφωνα με τα παραρτήματα I και ΙΙ:

α)

σε τριμηνιαία βάση, τα στοιχεία υπολοίπων του ενεργητικού και του παθητικού των ΕΟ του τέλους του τριμήνου, καθώς και τις τριμηνιαίες διορθώσεις λόγω αναπροσαρμογών αξίας ή τις συναλλαγές, κατά περίπτωση· και

β)

σε μηνιαία βάση, τα στοιχεία υπολοίπων των μετοχών/μεριδίων έκδοσης ΕΟ του τέλους του μήνα, καθώς και τις αντίστοιχες μηνιαίες διορθώσεις λόγω αναπροσαρμογών αξίας ή τις συναλλαγές, κατά περίπτωση, όπως και ξεχωριστά στοιχεία για τις νέες εκδόσεις και τις εξαγορές μετοχών/μεριδίων ΕΟ κατά τη διάρκεια του μήνα παροχής στοιχείων.

2.   Οι ΕθνΚΤ μπορούν να επιλέγουν τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων της παραγράφου 1 στοιχείο α) σε μηνιαία αντί σε τριμηνιαία βάση.

Άρθρο 6

Διορθώσεις λόγω αναπροσαρμογών αξίας ή συναλλαγές

1.   Οι μονάδες παροχής στοιχείων παρέχουν τις διορθώσεις λόγω προσαρμογών αξίας ή τις συναλλαγές, σύμφωνα με τις οδηγίες της οικείας ΕθνΚΤ, για τα υποβαλλόμενα σε συγκεντρωτική βάση στοιχεία κατά τα οριζόμενα ειδικότερα στο παράρτημα I.

2.   Σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο παράρτημα I, οι ΕθνΚΤ μπορούν είτε να εκτιμούν κατά προσέγγιση τις συναλλαγές τίτλων από τις ανά τίτλο πληροφορίες είτε να συλλέγουν άμεσα στοιχεία από τις συναλλαγές ανά τίτλο.

3.   Περαιτέρω υποχρεώσεις και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την κατάρτιση των διορθώσεων λόγω αναπροσαρμογών αξίας ή των συναλλαγών καθορίζονται στο παράρτημα III.

Άρθρο 7

Λογιστικοί κανόνες

1.   Οι ακολουθούμενοι από τους ΕΟ λογιστικοί κανόνες για τους σκοπούς παροχής στοιχείων σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό είναι οι διαλαμβανόμενοι στο οικείο εθνικό δίκαιο που θεσπίζεται κατ’ εφαρμογή της οδηγίας 86/635/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 1986, για τους ετήσιους και ενοποιημένους λογαριασμούς των τραπεζών και λοιπών άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (5) ή, εφόσον η προηγούμενη διάταξη είναι ανεφάρμοστη, σε οποιονδήποτε άλλον εθνικό ή διεθνή κανόνα που έχει εφαρμογή στους ΕΟ.

2.   Με την επιφύλαξη των λογιστικών πρακτικών και των όρων συμψηφισμού που ισχύουν στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, η παροχή του συνόλου των χρηματοοικονομικών στοιχείων του ενεργητικού και των στοιχείων του παθητικού για στατιστικούς σκοπούς πραγματοποιείται σε ακαθάριστη βάση.

Άρθρο 8

Παρεκκλίσεις

1.   Οι ΕΟ μπορούν να απολαύουν παρεκκλίσεων από τις υποχρεώσεις παροχής στατιστικών στοιχείων που τίθενται στο άρθρο 5, ως ακολούθως:

α)

Οι ΕθνΚΤ μπορούν να χορηγούν παρεκκλίσεις στους μικρότερους ΕΟ λαμβανομένου υπόψη του συνολικού ενεργητικού τους, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΕΟ που συμβάλλουν στην κατάρτιση της συγκεντρωτικής τριμηνιαίας λογιστικής κατάστασης αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 95 % του συνολικού, κατ’ υπόλοιπον, ενεργητικού των ΕΟ σε κάθε κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ.

β)

Στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ στα οποία ο συνδυασμός του συνόλου του ενεργητικού των εθνικών ΕΟ δεν υπερβαίνει το 1 % του συνόλου του ενεργητικού των ΕΟ της ζώνης του ευρώ, οι ΕθνΚΤ μπορούν να χορηγούν παρεκκλίσεις στους μικρότερους από άποψη ενεργητικού ΕΟ, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΕΟ που συμβάλλουν στην κατάρτιση της συγκεντρωτικής τριμηνιαίας λογιστικής κατάστασης αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 80 % του συνολικού εθνικού, κατ’ υπόλοιπον, ενεργητικού των ΕΟ.

γ)

Οι ΕΟ στους οποίους εφαρμόζονται οι παρεκκλίσεις των στοιχείων α) και β) παρέχουν σε τριμηνιαία βάση μόνον τα στοιχεία υπολοίπων του τέλους του τριμήνου τα οποία αφορούν εκδοθείσες μετοχές/μερίδια ΕΟ, καθώς και τις αντίστοιχες τριμηνιαίες διορθώσεις λόγω αναπροσαρμογών αξίας ή τις συναλλαγές, κατά περίπτωση.

δ)

Οι ΕθνΚΤ ελέγχουν εγκαίρως άπαξ του έτους τη συνδρομή των προϋποθέσεων που τίθενται στα στοιχεία α) και β) ενόψει της χορήγησης ή, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, της άρσης οποιασδήποτε παρέκκλισης, με ισχύ από την αρχή κάθε ημερολογιακού έτους.

2.   Παρεκκλίσεις μπορούν να χορηγούνται σε ΕΟ οι οποίοι υπόκεινται σε εθνικούς λογιστικούς κανόνες που επιτρέπουν την αποτίμηση του ενεργητικού τους ανά χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα του τριμήνου. Οι κατηγορίες ΕΟ στους οποίους οι ΕθνΚΤ έχουν τη διακριτική ευχέρεια να χορηγούν παρεκκλίσεις θα αποφασίζονται από το διοικητικό συμβούλιο. Οι ΕΟ στους οποίους εφαρμόζονται οι ως άνω παρεκκλίσεις υπόκεινται στις υποχρεώσεις του άρθρου 5 σε συχνότητα που συνάδει με τις λογιστικές υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον χρόνο αποτίμησης των στοιχείων του ενεργητικού τους.

3.   Οι ΕΟ μπορούν να επιλέγουν να μην κάνουν χρήση των παρεκκλίσεων και να εκπληρώνουν το σύνολο των υποχρεώσεων παροχής στατιστικών στοιχείων που καθορίζονται στο άρθρο 5. Σε περίπτωση που ορισμένος ΕΟ προβεί στην ως άνω επιλογή, λαμβάνει τη συγκατάθεση της οικείας ΕθνΚΤ πριν από οποιαδήποτε μεταβολή στη χρήση των εν λόγω παρεκκλίσεων.

Άρθρο 9

Προθεσμίες

1.   Οι ΕθνΚΤ αποφασίζουν πότε πρέπει να λαμβάνουν στοιχεία από τις μονάδες παροχής στοιχείων κατά το άρθρο 5 προκειμένου να τηρούνται οι προθεσμίες που τίθενται στην παράγραφο 2.

2.   Οι ΕθνΚΤ διαβιβάζουν στην ΕΚΤ:

α)

συγκεντρωτικά τριμηνιαία υπόλοιπα και διορθώσεις λόγω αναπροσαρμογών αξίας έως το πέρας των εργασιών της 28ης εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος του τριμήνου στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία, βάσει των τριμηνιαίων στοιχείων που συλλέγουν από τις μονάδες παροχής στοιχείων·

β)

συγκεντρωτικά μηνιαία υπόλοιπα και διορθώσεις λόγω αναπροσαρμογών αξίας έως το πέρας των εργασιών της 28ης εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος του μήνα στον οποίο αναφέρονται τα στοιχεία, βάσει των μηνιαίων στοιχείων για εκδοθείσες μετοχές/μερίδια ΕΟ που συλλέγουν από τις μονάδες παροχής στοιχείων ή βάσει των πραγματικών στοιχείων σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2·

γ)

συγκεντρωτικές μηνιαίες νέες εκδόσεις και εξαγορές μετοχών/μεριδίων ΕΟ έως το πέρας των εργασιών της 28ης εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος του μήνα στον οποίο αναφέρονται τα στοιχεία, βάσει των μηνιαίων στοιχείων που συλλέγουν από τις μονάδες παροχής στοιχείων.

Άρθρο 10

Ελάχιστα πρότυπα και εθνικό πλαίσιο παροχής στοιχείων

1.   Οι μονάδες παροχής στοιχείων συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις παροχής στατιστικών στοιχείων στις οποίες υπόκεινται, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο παράρτημα IV ελάχιστα πρότυπα διαβίβασης, ακρίβειας, εννοιολογικής συμβατότητας και αναθεωρήσεων.

2.   Οι ΕθνΚΤ καθορίζουν και εφαρμόζουν το πλαίσιο παροχής στοιχείων που πρέπει να τηρεί ο πραγματικός πληθυσμός παροχής στοιχείων με βάση τις εθνικές απαιτήσεις. Οι ΕθνΚΤ διασφαλίζουν ότι το ως άνω πλαίσιο παροχής στοιχείων εξασφαλίζει τις απαιτούμενες στατιστικές πληροφορίες και επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο της εκπλήρωσης των καθοριζόμενων στο παράρτημα IV ελάχιστων προτύπων διαβίβασης, ακρίβειας, εννοιολογικής συμβατότητας και αναθεωρήσεων.

Άρθρο 11

Συγχώνευση, διάσπαση και εξυγίανση

Σε περίπτωση συγχώνευσης, διάσπασης ή εξυγίανσης που ενδέχεται να επηρεάσει την εκπλήρωση των στατιστικών τους υποχρεώσεων, οι ενδιαφερόμενες μονάδες παροχής στοιχείων, αφού δημοσιοποιηθεί η πρόθεση εφαρμογής μιας τέτοιας διαδικασίας και σε εύλογο χρόνο πριν από την έναρξη επέλευσης των αποτελεσμάτων της, ενημερώνουν την οικεία ΕθνΚΤ για τις διαδικασίες που προβλέπονται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παροχής στατιστικών στοιχείων που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 12

Επαλήθευση και υποχρεωτική συλλογή

Οι ΕθνΚΤ ασκούν το δικαίωμα επαλήθευσης ή υποχρεωτικής συλλογής των πληροφοριών που απαιτείται να παρέχουν οι μονάδες παροχής στοιχείων βάσει του παρόντος κανονισμού, με την επιφύλαξη του δικαιώματος της ΕΚΤ να ασκήσει η ίδια τα εν λόγω δικαιώματα. Το δικαίωμα αυτό ασκείται ιδίως από τις ΕθνΚΤ, εφόσον ορισμένο ίδρυμα που συμπεριλαμβάνεται στον πραγματικό πληθυσμό παροχής στοιχείων δεν πληροί τα καθοριζόμενα στο παράρτημα IV ελάχιστα πρότυπα διαβίβασης, ακρίβειας, εννοιολογικής συμβατότητας και αναθεωρήσεων.

Άρθρο 13

Έναρξη παροχής στοιχείων

Η παροχή στοιχείων αρχίζει με τα μηνιαία και τριμηνιαία στοιχεία του Δεκεμβρίου 2014.

Άρθρο 14

Κατάργηση

1.   Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 958/2007 (ΕΚΤ/2007/8) καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2015.

2.   Κάθε αναφορά στον καταργούμενο κανονισμό νοείται ως αναφορά στον παρόντα κανονισμό και διαβάζεται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας του παραρτήματος V.

Άρθρο 15

Τελική διάταξη

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Φρανκφούρτη, 18 Οκτωβρίου 2013.

Για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Mario DRAGHI


(1)  ΕΕ L 318 της 27.11.1998, σ. 8.

(2)  ΕΕ L 211 της 11.8.2007, σ. 8.

(3)  ΕΕ L 174 της 26.6.2013, σ. 1.

(4)  Βλέπε σελίδα 1 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας.

(5)  ΕΕ L 372 της 31.12.1986, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Γενικές υποχρεώσεις παροχής στατιστικών στοιχείων

1.

Ο πραγματικός πληθυσμός παροχής στοιχείων πρέπει να παρέχει τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία:

α)

σε τριμηνιαία βάση: i) στοιχεία ανά τίτλο για τους τίτλους με δημοσίως διαθέσιμους κωδικούς αναγνώρισης οι οποίοι διακρατούνται από ΕΟ· ii) συγκεντρωτικά στοιχεία αναλυόμενα κατά κατηγορία μέσου/διάρκειας, νομίσματα και αντισυμβαλλομένους για τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού πλην των τίτλων, καθώς και συγκεντρωτικά στοιχεία για τους τίτλους χωρίς δημοσίως διαθέσιμους κωδικούς αναγνώρισης· iii) στοιχεία είτε ανά τίτλο είτε συγκεντρωτικά για τους κατόχους εκδοθεισών μετοχών/μεριδίων ΕΟ, σύμφωνα με τα περαιτέρω οριζόμενα στο δεύτερο μέρος. Η οικεία ΕθνΚΤ μπορεί να απαιτεί από τις μονάδες παροχής στοιχείων να παρέχουν πληροφορίες ανά τίτλο όσον αφορά τους τίτλους χωρίς δημοσίως διαθέσιμους κωδικούς αναγνώρισης ή πληροφορίες ανά στοιχείο όσον αφορά τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού πλην των τίτλων· και

β)

σε μηνιαία βάση, στοιχεία ανά τίτλο τα οποία προσδιορίζουν ξεχωριστά όλες τις μετοχές/μερίδια έκδοσης ΕΟ.

Εκτός από τα στοιχεία όσον αφορά τα πεδία που απαιτείται να παρέχονται στο πλαίσιο της παροχής στοιχείων ανά τίτλο, προκειμένου να αντληθούν συγκεντρωτικά στοιχεία για τους τίτλους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον πίνακα 2, η οικεία ΕθνΚΤ μπορεί επίσης να αποφασίσει τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τις συναλλαγές ανά τίτλο.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία πρέπει να παρέχονται ως προς τα υπόλοιπα και, σύμφωνα με τις οδηγίες της οικείας ΕθνΚΤ, με βάση είτε: α) τις αναπροσαρμογές αξίας λόγω μεταβολών των τιμών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών· ή β) τις συναλλαγές.

Οι μονάδες παροχής στοιχείων που παρέχουν τα απαιτούμενα τριμηνιαία στοιχεία ανά τίτλο μπορούν, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης έγκρισης από την οικεία ΕθνΚΤ, να επιλέγουν την παροχή των απαιτούμενων μηνιαίων στοιχείων σε συγκεντρωτική βάση, αντί να παρέχουν πληροφορίες ανά τίτλο.

2.

Τα στοιχεία τα οποία θα παρέχονται στην οικεία ΕθνΚΤ ανά τίτλο καθορίζονται στον πίνακα 2. Οι συγκεντρωτικές τριμηνιαίες υποχρεώσεις παροχής στατιστικών στοιχείων για τα υπόλοιπα καθορίζονται στον πίνακα 1 και αυτές που αφορούν τις αναπροσαρμογές αξίας λόγω μεταβολών των τιμών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών ή τις συναλλαγές καθορίζονται στον πίνακα 3. Οι συγκεντρωτικές μηνιαίες υποχρεώσεις παροχής στατιστικών στοιχείων για τα υπόλοιπα, τις αναπροσαρμογές αξίας λόγω μεταβολών των τιμών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών ή τις συναλλαγές καθώς και τις νέες εκδόσεις και τις εξαγορές μετοχών/μεριδίων ΕΟ καθορίζονται στον πίνακα 4.

3.

Στο μέτρο που πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία και τη χρήση των εμπιστευτικών στατιστικών πληροφοριών που συλλέγονται από το ΕΣΚΤ σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2533/98, και ιδίως την παράγραφο 5, μια ΕθνΚΤ μπορεί επίσης να αντλήσει τις αναγκαίες πληροφορίες από τα στοιχεία που συλλέγονται στο πλαίσιο της οδηγίας 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2011, σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (1), στην έκταση που τα στοιχεία που συλλέγονται από την αρμόδια εθνική εποπτική αρχή βάσει της εν λόγω οδηγίας διαβιβάζονται στην ΕθνΚΤ κατά τους συμφωνηθέντες μεταξύ των δύο οργάνων όρους.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Κατοικία και οικονομικός τομέας των κατόχων μετοχών/μεριδίων ΕΟ

1.

Οι μονάδες παροχής στοιχείων παρέχουν, σε τριμηνιαία βάση, στοιχεία σχετικά με την κατοικία των κατόχων μετοχών/μεριδίων έκδοσης ΕΟ των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ (εφεξής τα «κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ»), με ανάλυση σε «εσωτερικού/ζώνη του ευρώ πλην εσωτερικού/αλλοδαπή». Οι εγχώριοι και οι αντισυμβαλλόμενοι της ζώνης του ευρώ πλην εσωτερικού αναλύονται περαιτέρω κατά τομέα.

2.

Όσον αφορά τις ονομαστικές μετοχές/μερίδια, οι μονάδες παροχής στοιχείων παρέχουν στοιχεία αναλυόμενα με κριτήριο την κατοικία και τον τομέα των κατόχων των μετοχών/μεριδίων έκδοσης ΕΟ. Εάν η κατοικία και ο τομέας του κατόχου δεν μπορεί να προσδιοριστεί άμεσα, τα σχετικά στοιχεία παρέχονται βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών.

3.

Όσον αφορά τις μετοχές/μερίδια στον κομιστή, οι μονάδες παροχής στοιχείων παρέχουν στοιχεία αναλυόμενα με κριτήριο την κατοικία και τον τομέα των κατόχων μετοχών/μεριδίων των ΕΟ σύμφωνα με τη μέθοδο που προκρίνει η οικεία ΕθνΚΤ. Η παρούσα υποχρέωση περιορίζεται στην επιλογή μιας από τις ακόλουθες μεθόδους, ή ενός συνδυασμού αυτών, η οποία γίνεται με βάση την οργάνωση των οικείων αγορών και το εθνικό νομικό πλαίσιο που ισχύει στο εκάστοτε κράτος μέλος. Η εν λόγω υποχρέωση θα παρακολουθείται περιοδικά από την ΕθνΚΤ.

α)

ΕΟ εκδότες:

Οι ΕΟ εκδότες, ή τα πρόσωπα που νομίμως τους εκπροσωπούν, ή οι θεσμικές μονάδες που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού, παρέχουν στοιχεία αναλυόμενα με κριτήριο την κατοικία των κατόχων των εκδοθεισών από τους ΕΟ μετοχών/μεριδίων. Τέτοιου είδους πληροφορίες είναι δυνατόν να προέρχονται από τον φορέα διάθεσης των μετοχών/μεριδίων ή από κάθε άλλη οντότητα που μετέχει στην έκδοση, επαναγορά ή τη μεταβίβασή τους.

β)

ΝΧΙ και ΛΕΧΟ ως θεματοφύλακες μετοχών/μεριδίων ΕΟ:

Ως μονάδες παροχής στοιχείων, τα ΝΧΙ και οι ΛΕΧΟ που ενεργούν ως θεματοφύλακες μετοχών/μεριδίων ΕΟ, παρέχουν στοιχεία αναλυόμενα με κριτήριο την κατοικία και τον τομέα των κατόχων των μετοχών/μεριδίων που εκδίδονται από ΕΟ κάτοικους και φυλάσσονται για λογαριασμό του κατόχου ή άλλου ενδιάμεσου φορέα που επίσης ενεργεί ως θεματοφύλακας. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται εφόσον: i) ο θεματοφύλακας διαχωρίζει τις μετοχές/μερίδια ΕΟ που φυλάσσονται για λογαριασμό των κατόχων τους από εκείνες που φυλάσσονται για λογαριασμό άλλων θεματοφυλάκων· και ii) οι περισσότερες μετοχές/μερίδια ΕΟ φυλάσσονται σε ιδρύματα κατοίκους του εσωτερικού, τα οποία ταξινομούνται στους ενδιάμεσους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς (ΝΧΙ ή ΛΕΧΟ).

γ)

ΝΧΙ και ΛΕΧΟ ως μονάδες παροχής στοιχείων για συναλλαγές κατοίκων με μη κάτοικους με αντικείμενο μετοχές/μερίδια ΕΟ κατοίκων:

Όταν ενεργούν ως μονάδες παροχής στοιχείων προκειμένου για συναλλαγές κατοίκων με μη κάτοικους με αντικείμενο μετοχές/μερίδια ΕΟ κατοίκου, τα ΝΧΙ και οι ΛΕΧΟ παρέχουν στοιχεία αναλυόμενα με κριτήριο την κατοικία και τον τομέα των κατόχων μετοχών/μεριδίων έκδοσης ΕΟ κατοίκων, επί των οποίων διενεργούν συναλλαγές για λογαριασμό του κατόχου ή άλλου ενδιάμεσου φορέα, ο οποίος επίσης μετέχει στην εκάστοτε συναλλαγή. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται εφόσον: i) τα παρεχόμενα στοιχεία εξασφαλίζουν ευρεία κάλυψη, υπό την έννοια ότι, στην ουσία, καλύπτονται όλες οι συναλλαγές που διενεργούνται από τις μονάδες παροχής στοιχείων· ii) παρέχονται ακριβή στοιχεία σχετικά με αγορές και πωλήσεις με αντισυμβαλλομένους μη κατοίκους των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ· iii) η διαφορά ανάμεσα στην αξία έκδοσης και στην αξία εξόφλησης μιας μετοχής/μεριδίου, κατόπιν αφαίρεσης των εξόδων, είναι ελάχιστη· και iv) ο όγκος των μετοχών/μεριδίων έκδοσης ΕΟ κατοίκων, τα οποία διακρατούνται από μη κάτοικους των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, είναι μικρός.

δ)

Εάν τα στοιχεία α) έως γ) δεν έχουν εφαρμογή, οι μονάδες παροχής στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ΝΧΙ και των ΛΕΧΟ, παρέχουν τα σχετικά στοιχεία βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών.

4.

Οι ΕθνΚΤ μπορούν επίσης να αντλούν τις αναγκαίες πληροφορίες από τα στοιχεία που συλλέγονται στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1011/2012 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 17ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία για τις διακρατήσεις τίτλων (ΕΚΤ/2012/24) (2), στην έκταση που αυτά πληρούν τις απαιτήσεις του άρθρου 9 του παρόντος κανονισμού όσον αφορά τις προθεσμίες παροχής στοιχείων και, γενικότερα, τα ελάχιστα πρότυπα που καθορίζονται στο παράρτημα IV.

5.

Όταν εκδίδονται για πρώτη φορά ονομαστικές μετοχές/μερίδια, ή μετοχές/μερίδια στον κομιστή, ή όταν οι εξελίξεις στην αγορά απαιτούν αλλαγή της μεθόδου ή του συνδυασμού μεθόδων για την παροχή στατιστικών στοιχείων, οι ΕθνΚΤ μπορούν να χορηγούν παρεκκλίσεις διάρκειας ενός έτους από τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στα σημεία 2 και 3.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Πίνακες παροχής στοιχείων

Image

Πίνακας 2

Απαιτούμενες ανά τίτλο πληροφορίες

Τα στοιχεία που αντιστοιχούν στα πεδία του πίνακα που ακολουθεί πρέπει να παρέχονται για κάθε τίτλο που εμπίπτει στις κατηγορίες «χρεόγραφα», «συμμετοχικοί τίτλοι» και «μετοχές/μερίδια επενδυτικών οργανισμών» σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες.

1.

Πρέπει να παρέχονται στοιχεία για το πεδίο 1.

2.

Εφόσον η οικεία ΕθνΚΤ δεν συλλέγει άμεσα στοιχεία ανά τίτλο για τις συναλλαγές, πρέπει να παρέχονται στοιχεία για τα δύο από τα τρία πεδία 2, 3 και 4 (δηλαδή για τα πεδία 2 και 3, για τα πεδία 2 και 4 ή για τα πεδία 3 και 4).

3.

Εφόσον η οικεία ΕθνΚΤ συλλέγει άμεσα στοιχεία ανά τίτλο για τις συναλλαγές, πρέπει να παρέχονται επίσης στοιχεία για τα ακόλουθα πεδία:

α)

για το πεδίο 5 ή για τα πεδία 6 και 7· και

β)

για το πεδίο 4 ή για τα πεδία 2 και 3.

4.

Η οικεία ΕθνΚΤ μπορεί επίσης να απαιτεί από τις μονάδες παροχής στοιχείων την παροχή στοιχείων για το πεδίο 8.

5.

Η οικεία ΕθνΚΤ μπορεί να επιλέξει μόνο τη συλλογή στοιχείων για το πεδίο 2 στις περιπτώσεις 2 και 3 στοιχείο β). Στην περίπτωση αυτή, η ΕθνΚΤ πρέπει να ελέγχει, και να ενημερώνει την ΕΚΤ, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ότι δεν επηρεάζεται η ποιότητα των συγκεντρωτικών στοιχείων που παρέχονται από την ΕθνΚΤ, συμπεριλαμβανομένων της συχνότητας και του μεγέθους των αναθεωρήσεων.

Πεδίο

Τίτλος

1

Κωδικός αναγνώρισης τίτλου

2

Αριθμός μεριδίων ή συγκεντρωτικό ονομαστικό ποσό

3

Τιμή

4

Συνολικό ποσό

5

Χρηματοοικονομικές συναλλαγές

6

Τίτλοι αγορασθέντες (ενεργητικό) ή εκδοθέντες (παθητικό)

7

Τίτλοι πωληθέντες (ενεργητικό) ή εξαγορασθέντες (παθητικό)

8

Νόμισμα καταγραφής του τίτλου

Image

Image


(1)  ΕΕ L 174 της 1.7.2011, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 305 της 1.11.2012, σ. 6.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΟΡΙΣΜΟΙ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Ορισμοί κατηγοριών μέσων

1.

Ο παρών πίνακας παρέχει αναλυτική, πρότυπη περιγραφή των κατηγοριών μέσων τις οποίες οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) μεταφέρουν σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Ο πίνακας δεν αποτελεί κατάλογο μεμονωμένων χρηματοοικονομικών μέσων, οι δε ορισμοί δεν είναι εξαντλητικοί. Οι ορισμοί αναφέρονται στο ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής το «ΕΣΛ 2010»), το οποίο θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 549/2013.

2.

Για κάποιες από τις κατηγορίες μέσων απαιτούνται αναλύσεις βάσει διάρκειας. Οι εν λόγω αναλύσεις αναφέρονται στην αρχική διάρκεια, δηλαδή τη διάρκεια κατά την έκδοση, η οποία είναι η καθορισμένη διάρκεια ζωής του χρηματοοικονομικού μέσου, πριν από την παρέλευση της οποίας δεν μπορεί να εξαγοραστεί, π.χ. χρεόγραφα, ή πριν από την παρέλευση της οποίας μπορεί να εξαγοραστεί μόνο με την επιβολή κάποιου είδους ποινής, π.χ. ορισμένα είδη καταθέσεων.

3.

Οι χρηματοοικονομικές απαιτήσεις μπορούν να διακριθούν ως προς το κατά πόσο αυτές είναι ή δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Μια απαίτηση είναι διαπραγματεύσιμη εάν η κυριότητά της μπορεί να μεταβιβαστεί εύκολα από μια μονάδα σε άλλη με παράδοση ή οπισθογράφηση ή να συμψηφιστεί, εφόσον πρόκειται για χρηματοοικονομικό παράγωγο. Ενώ κάθε χρηματοοικονομικό μέσο μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει αντικείμενο εμπορίας, τα διαπραγματεύσιμα μέσα έχουν σχεδιαστεί για να αποτελούν αντικείμενο εμπορίας σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά ή στην ελεύθερη (εξωχρηματιστηριακή) αγορά, αν και η εμπορία καθαυτή δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση διαπραγματευσιμότητας.

Πίνακας A

Ορισμοί των κατηγοριών μέσων του ενεργητικού και του παθητικού των ΕΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

Κατηγορία

Περιγραφή των κύριων χαρακτηριστικών

1.

Απαιτήσεις από καταθέσεις και δάνεια

Για τους σκοπούς του συστήματος παροχής στοιχείων, το παρόν στοιχείο περιλαμβάνει κεφάλαια χορηγούμενα από ΕΟ σε δανειολήπτες, ή δάνεια που λαμβάνονται από ΕΟ, τα οποία τεκμηριώνονται με μη διαπραγματεύσιμα έγγραφα ή δεν τεκμηριώνονται με έγγραφα

Συμπεριλαμβάνονται εν προκειμένω τα ακόλουθα στοιχεία:

Καταθέσεις των ΕΟ, όπως καταθέσεις μίας ημέρας, καταθέσεις προθεσμίας και καταθέσεις υπό προειδοποίηση

Μη διαπραγματεύσιμοι τίτλοι:

Χρεόγραφα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής σε δευτερογενείς αγορές

Δάνεια που αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών:

Δάνεια που έχουν de facto καταστεί διαπραγματεύσιμα ταξινομούνται υπό το στοιχείο «απαιτήσεις από καταθέσεις και δάνεια», εφόσον δεν τεκμηριώνεται συναλλαγή σε δευτερογενή αγορά. Διαφορετικά ταξινομούνται ως χρεόγραφα

Χρέος μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt) υπό τη μορφή καταθέσεων ή δανείων: οι χρεωστικοί τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης παρέχουν επικουρική απαίτηση έναντι του ιδρύματος έκδοσης, η οποία μπορεί να ασκηθεί μόνον αφότου ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις υψηλότερης βαθμίδας, προσλαμβάνοντας ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των συμμετοχικών τίτλων. Για στατιστικούς σκοπούς το χρέος μειωμένης εξασφάλισης ταξινομείται είτε ως «δάνεια» είτε ως «χρεόγραφα» ανάλογα με τη φύση του μέσου. Όταν όλες οι μορφές χρέους μειωμένης εξασφάλισης που διακρατεί ορισμένος ΕΟ προσδιορίζονται ως ενιαίο ποσό για στατιστικούς σκοπούς, το μέγεθος αυτό πρέπει να ταξινομείται υπό το στοιχείο «χρεόγραφα», λόγω του ότι το χρέος μειωμένης εξασφάλισης δημιουργείται ως επί το πλείστον υπό τη μορφή χρεογράφων και όχι δανείων

Απαιτήσεις από αντιστρεπτέες πράξεις επαναγοράς έναντι ασφάλειας υπό τη μορφή μετρητών:

Μέγεθος που αντιστοιχεί σε μετρητά που καταβάλλονται ως αντάλλαγμα για την αγορά τίτλων από ΕΟ σε δεδομένη τιμή υπό τη ρητή δέσμευση της επαναπώλησης των ίδιων (ή παρόμοιων) τίτλων σε μια προκαθορισμένη τιμή και σε μια καθορισμένη μελλοντική ημερομηνία

Απαιτήσεις από δανεισμό τίτλων έναντι ασφάλειας υπό τη μορφή μετρητών:

Μέγεθος που αντιστοιχεί σε μετρητά που καταβάλλονται ως αντάλλαγμα στο πλαίσιο δανεισμού τίτλων από ΕΟ

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, το παρόν στοιχείο περιλαμβάνει επίσης διαθέσιμα σε τραπεζογραμμάτια και κέρματα σε ευρώ και ξένο νόμισμα, τα οποία βρίσκονται σε κυκλοφορία και χρησιμοποιούνται γενικά για την πραγματοποίηση πληρωμών

2.

Χρεόγραφα

Διαθέσιμα σε χρεόγραφα, τα οποία είναι διαπραγματεύσιμα χρηματοοικονομικά μέσα τα οποία πιστοποιούν τη δημιουργία χρέους και συνήθως αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών σε δευτερογενείς αγορές ή μπορούν να συμψηφιστούν στην αγορά και τα οποία δεν παρέχουν στον κάτοχο δικαίωμα ιδιοκτησίας επί του ιδρύματος έκδοσης

Το στοιχείο περιλαμβάνει:

τίτλους που παρέχουν στον κάτοχο το ανεπιφύλακτο δικαίωμα απόληψης προκαθορισμένου ή συμβατικά καθοριζόμενου εισοδήματος υπό τη μορφή πληρωμών τοκομεριδίων και/ή ρητώς προκαθορισμένου ποσού σε συγκεκριμένη ημερομηνία (ή ημερομηνίες) ή από ημερομηνία καθοριζόμενη κατά το χρόνο της έκδοσης και εφεξής

δάνεια που αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών τα οποία έχουν καταστεί διαπραγματεύσιμα σε οργανωμένη αγορά, υπό τον όρο ότι υπάρχει απόδειξη αγοραπωλησίας στη δευτερογενή αγορά, καθώς και της ύπαρξης ειδικών διαπραγματευτών και συχνών δημοσιεύσεων της τιμής του χρηματοοικονομικού στοιχείου του ενεργητικού, για παράδειγμα με τη διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και τιμής πώλησης. Όταν δεν πρόκειται γι’ αυτήν την περίπτωση πρέπει να ταξινομούνται ως «απαιτήσεις από καταθέσεις και δάνεια»

χρέος μειωμένης εξασφάλισης υπό τη μορφή χρεογράφων

Τίτλοι που διατίθενται στο πλαίσιο πράξεων δανεισμού τίτλων ή πωλούνται βάσει συμφωνίας επαναγοράς εξακολουθούν να καταχωρίζονται στη λογιστική κατάσταση του αρχικού κυρίου (και δεν καταχωρίζονται στη λογιστική κατάσταση του προσωρινώς αποκτώντος), όταν υπάρχει ρητή δέσμευση για αντιστροφή της πράξης, και όχι απλά σχετικό δικαίωμα προαίρεσης. Στην περίπτωση που ο προσωρινώς αποκτών πωλήσει τους τίτλους που έλαβε, η πώληση πρέπει να καταχωριστεί ως οριστική (outright) συναλλαγή επί τίτλων και να εγγραφεί στη λογιστική κατάσταση του προσωρινώς αποκτώντος ως αρνητική θέση στο χαρτοφυλάκιο τίτλων

3.

Συμμετοχικοί τίτλοι και μετοχές/μερίδια επενδυτικών οργανισμών

Χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού που αντιπροσωπεύουν δικαιώματα ιδιοκτησίας σε εταιρείες ή οιονεί εταιρείες. Τα εν λόγω χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού κατά κανόνα δίνουν στους κατόχους τους το δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη των εταιρειών ή οιονεί εταιρειών και μεριδίου στο καθαρό ενεργητικό τους σε περίπτωση εκκαθάρισης.

Το παρόν στοιχείο περιλαμβάνει εισηγμένες και μη εισηγμένες μετοχές, λοιπούς συμμετοχικούς τίτλους, μετοχές/μερίδια ΑΚΧΑ και μετοχές/μερίδια ΕΟ πλην των ΑΚΧΑ

Συμμετοχικοί τίτλοι που διατίθενται στο πλαίσιο πράξεων δανεισμού τίτλων ή πωλούνται βάσει συμφωνίας επαναγοράς θεωρούνται «χρεόγραφα» σύμφωνα με τους κανόνες της κατηγορίας 2

3α.

Συμμετοχικοί τίτλοι και μετοχές/μερίδια επενδυτικών οργανισμών εκ των οποίων εισηγμένες μετοχές

Οι εισηγμένες μετοχές είναι συμμετοχικοί τίτλοι οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε χρηματιστήριο. Το χρηματιστήριο αυτό μπορεί να είναι αναγνωρισμένο χρηματιστήριο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή δευτερογενούς αγοράς. Η ύπαρξη δημοσιευμένων τιμών για τις μετοχές που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήριο σημαίνει ότι οι τρέχουσες αγοραίες τιμές είναι συνήθως άμεσα διαθέσιμες

3β.

Συμμετοχικοί τίτλοι και μετοχές/μερίδια επενδυτικών οργανισμών εκ των οποίων μετοχές/μερίδια επενδυτικών οργανισμών

Στο παρόν στοιχείο περιλαμβάνονται μετοχές/μερίδια έκδοσης ΑΚΧΑ και ΕΟ πλην των ΑΚΧΑ που περιλαμβάνονται στους καταλόγους των ΝΧΙ και των ΕΟ για στατιστικούς σκοπούς

Τα ΑΚΧΑ ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. /2013 1071(ΕΚΤ/2013/33).

Οι ΕΟ εκτός των ΑΚΧΑ ορίζονται στο άρθρο 1 του παρόντος κανονισμού

(2 + 3)α

εκ των οποίων τίτλοι (χρεόγραφα, συμμετοχικοί τίτλοι και μετοχές/μερίδια επενδυτικών οργανισμών) που αποτελούν αντικείμενο δανεισμού ή πώλησης βάσει συμφωνιών επαναγοράς

Στο παρόν στοιχείο περιλαμβάνονται οι τίτλοι που παρέχονται υπό τις κατηγορίες 2 (χρεόγραφα) και 3 (συμμετοχικοί τίτλοι και μετοχές/μερίδια επενδυτικών οργανισμών), οι οποίοι έχουν αποτελέσει αντικείμενο δανείου στο πλαίσιο πράξεων δανεισμού τίτλων ή έχουν πωληθεί στο πλαίσιο συμφωνιών επαναγοράς (ή κάθε άλλου είδους παρόμοιων πράξεων, όπως οι συναλλαγές πώλησης και επαναγοράς)

4.

Χρηματοοικονομικά παράγωγα

Τα χρηματοοικονομικά παράγωγα είναι χρηματοοικονομικά μέσα που συνδέονται με ένα συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό μέσο ή δείκτη ή εμπόρευμα, μέσω του οποίου είναι δυνατή η αγοραπωλησία συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών κινδύνων αυτόνομα σε χρηματοοικονομικές αγορές

Στο παρόν στοιχείο περιλαμβάνονται:

δικαιώματα προαίρεσης (options)

παραστατικά μελλοντικής αγοράς αξιογράφων (warrants)

συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures)

προθεσμιακά συμβόλαια (forwards)

συμφωνίες ανταλλαγής (swaps)

πιστωτικά παράγωγα

Τα χρηματοοικονομικά παράγωγα εγγράφονται με την αγοραία αξία τους στη λογιστική κατάσταση σε ακαθάριστη βάση. Οι μεμονωμένες συμβάσεις επί παραγώγων με θετική αγοραία αξία καταγράφονται στο ενεργητικό σκέλος της λογιστικής κατάστασης, οι δε συμβάσεις με αρνητική αγοραία αξία στο παθητικό σκέλος της λογιστικής κατάστασης

Οι ακαθάριστες μελλοντικές υποχρεώσεις που απορρέουν από συμβάσεις επί παραγώγων δεν θα πρέπει να εγγράφονται στη λογιστική κατάσταση

Τα χρηματοοικονομικά παράγωγα μπορούν να καταγράφονται σε καθαρή βάση, σύμφωνα με διαφορετικές μεθόδους αποτίμησης. Στην περίπτωση που μόνον καθαρές θέσεις είναι διαθέσιμες ή όταν οι θέσεις καταγράφονται με αξία άλλη της αγοραίας, παρέχονται οι εν λόγω θέσεις

Στο παρόν στοιχείο δεν συμπεριλαμβάνονται τα χρηματοοικονομικά παράγωγα που δεν εγγράφονται στη λογιστική κατάσταση σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες

5.

Μη χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού (περιλαμβάνουν και πάγια στοιχεία του ενεργητικού)

Ενσώματα ή άυλα στοιχεία του ενεργητικού πλην των χρηματοοικονομικών στοιχείων του ενεργητικού. Τα πάγια στοιχεία του ενεργητικού είναι μη χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού που χρησιμοποιούνται επανειλημμένα ή συνεχώς από τον ΕΟ για περισσότερο από ένα έτος

Το παρόν στοιχείο περιλαμβάνει κατοικίες, λοιπά κτήρια και κατασκευές, μηχανήματα και εξοπλισμό, τιμαλφή και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και βάσεις δεδομένων

6.

Λοιπά στοιχεία του ενεργητικού

Αυτό είναι το υπολειπόμενο στοιχείο του σκέλους του ενεργητικού της λογιστικής κατάστασης, το οποίο ορίζεται ως «στοιχεία του ενεργητικού που δεν περιλαμβάνονται αλλού». Οι ΕθνΚΤ μπορούν επίσης να απαιτούν να αναφέρονται στο παρόν στοιχείο επιμέρους αναλύσεις σχετικά με:

εισπρακτέους δεδουλευμένους τόκους καταθέσεων και δανείων

δεδουλευμένους τόκους επί διακρατήσεων χρεογράφων

εισπρακτέα δεδουλευμένα μισθώματα

εισπρακτέα ποσά που δεν σχετίζονται με την κύρια δραστηριότητα των ΕΟ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ

Κατηγορία

Περιγραφή των κύριων χαρακτηριστικών

7.

Ληφθέντα δάνεια και καταθέσεις

Ποσά που οφείλονται από τον ΕΟ σε πιστωτές, εκτός από εκείνα που προκύπτουν από την έκδοση διαπραγματεύσιμων τίτλων. Το παρόν στοιχείο αποτελείται από:

δάνεια: δάνεια που χορηγήθηκαν στους ΕΟ τα οποία είτε τεκμηριώνονται με μη διαπραγματεύσιμα έγγραφα, είτε δεν τεκμηριώνονται με έγγραφα

συμφωνίες επαναγοράς (repos) και πράξεις τύπου συμφωνιών επαναγοράς έναντι ασφάλειας σε μετρητά: μέγεθος που αντιστοιχεί σε μετρητά που λαμβάνονται ως αντάλλαγμα για την πώληση τίτλων από τον ΕΟ σε δεδομένη τιμή υπό τη ρητή δέσμευση επαναγοράς των ίδιων (ή παρόμοιων) τίτλων σε προκαθορισμένη τιμή και σε καθορισμένη μελλοντική ημερομηνία. Ποσά ληφθέντα από τον ΕΟ ως αντάλλαγμα για τη μεταβίβαση τίτλων σε τρίτο («προσωρινώς αποκτών») ταξινομούνται υπό το παρόν στοιχείο όταν υπάρχει ρητή δέσμευση για αντιστροφή της πράξης και όχι απλώς σχετικό δικαίωμα προαίρεσης. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟ διατηρεί όλους τους κινδύνους αλλά και τα οφέλη από τους εν λόγω τίτλους κατά τη διάρκεια της πράξης

ασφάλεια σε μετρητά που λαμβάνεται ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό τίτλων: ποσά που λαμβάνονται ως αντάλλαγμα για την προσωρινή μεταβίβαση τίτλων σε τρίτο, στο πλαίσιο πράξεων δανεισμού τίτλων έναντι ασφάλειας σε μετρητά

ασφάλεια σε μετρητά που λαμβάνεται στο πλαίσιο πράξεων με αντικείμενο την προσωρινή μεταβίβαση χρυσού έναντι ασφάλειας

8.

Μετοχές/μερίδια ΕΟ

Μετοχές ή μερίδια, συμπεριλαμβανομένων αυτών υπό τη μορφή μετοχικού κεφαλαίου, έκδοσης ΕΟ οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ΕΟ για στατιστικούς σκοπούς. Το στοιχείο αυτό αντιπροσωπεύει τις συνολικές υποχρεώσεις των ΕΟ προς τους μετόχους τους. Περιλαμβάνονται επίσης τα κεφάλαια που προκύπτουν από μη διανεμηθέντα κέρδη ή τα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί από τον ΕΟ εν αναμονή πιθανών μελλοντικών πληρωμών και υποχρεώσεων

9.

Χρηματοοικονομικά παράγωγα

Βλέπε κατηγορία 4

10.

Λοιπές υποχρεώσεις

Αυτό είναι το υπολειπόμενο στοιχείο του σκέλους του παθητικού της λογιστικής κατάστασης το οποίο ορίζεται ως «υποχρεώσεις που δεν περιλαμβάνονται αλλού».

Οι ΕθνΚΤ μπορούν επίσης να απαιτούν να αναφέρονται στο παρόν στοιχείο επιμέρους αναλύσεις σχετικά με:

Εκδοθέντα χρεόγραφα

Τίτλοι έκδοσης του ΕΟ, πλην των συμμετοχικών τίτλων, οι οποίοι είναι συνήθως μέσα διαπραγματεύσιμα και αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών σε δευτερογενείς αγορές ή μπορούν να συμψηφιστούν στην αγορά και δεν παρέχουν στον κάτοχο δικαιώματα ιδιοκτησίας επί του ιδρύματος έκδοσης

Πληρωτέους δεδουλευμένους τόκους καταθέσεων και δανείων

Πληρωτέα ποσά που δεν σχετίζονται με την κύρια δραστηριότητα του ΕΟ, δηλαδή ποσά οφειλόμενα σε προμηθευτές, φόρους, μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.

Προβλέψεις που αντιπροσωπεύουν υποχρεώσεις έναντι τρίτων, δηλαδή συντάξεις, μερίσματα κ.λπ.

Καθαρές θέσεις που προκύπτουν από τον δανεισμό τίτλων χωρίς κατάθεση μετρητών ως ασφάλειας

Καθαρά ποσά πληρωτέα σε σχέση με μελλοντικούς διακανονισμούς συναλλαγών επί τίτλων

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Ορισμοί ιδιοχαρακτηριστικών όσον αφορά την παροχή στοιχείων ανά τίτλο

Πίνακας B

Ορισμοί ιδιοχαρακτηριστικών όσον αφορά την παροχή στοιχείων ανά τίτλο

Πεδίο

Περιγραφή

Κωδικός αναγνώρισης τίτλου

Κωδικός που αναγνωρίζει κατ’ αποκλειστικότητα έναν τίτλο. Μπορεί να είναι ο κωδικός ISIN ή κάποιος άλλος κωδικός αναγνώρισης τίτλου κατά τις οδηγίες της ΕθνΚΤ

Αριθμός μονάδων ή συγκεντρωτικό ονομαστικό ποσό

Αριθμός μονάδων ενός τίτλου, ή συγκεντρωτικό ονομαστικό ποσό, αν ο τίτλος αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής σε ποσά και όχι σε μονάδες

Τιμή

Τιμή ανά μονάδα τίτλου, ή ποσοστό του συγκεντρωτικού ονομαστικού ποσού, εάν ο τίτλος αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής σε ποσά και όχι σε μονάδες. Η τιμή συνήθως είναι η αγοραία τιμή ή κοντά στην αγοραία τιμή. Οι ΕθνΚΤ μπορούν επίσης να απαιτούν την αναφορά των δεδουλευμένων τόκων στη θέση αυτή

Συνολικό ποσό

Συνολικό ποσό για έναν τίτλο. Στην περίπτωση των τίτλων που αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών σε μονάδες, το ποσό αυτό ισούται με τον αριθμό των τίτλων πολλαπλασιασμένο με την τιμή ανά μονάδα. Όταν οι συναλλαγές τίτλων γίνονται σε ποσά και όχι σε μονάδες, το ποσό αυτό ισούται με το συγκεντρωτικό ονομαστικό ποσό πολλαπλασιασμένο με την τιμή εκφρασμένη ως ποσοστό

Κατά κανόνα, το συνολικό ποσό ισούται με την αγοραία αξία ή είναι κοντά στην αγοραία αξία. Οι ΕθνΚΤ μπορούν επίσης να απαιτούν την αναφορά των δεδουλευμένων τόκων στη θέση αυτή

Χρηματοοικονομικές συναλλαγές

Το σύνολο των αγορών μείον τις πωλήσεις (τίτλοι στο σκέλος του ενεργητικού) ή των εκδόσεων μείον τις εξαγορές (τίτλοι στο σκέλος του παθητικού) ενός τίτλου εγγεγραμμένου στην αξία της συναλλαγής

Αγορασθέντες (ενεργητικό) ή εκδοθέντες (παθητικό) τίτλοι

Το σύνολο των αγορών (τίτλοι στο σκέλος του ενεργητικού) ή των εκδόσεων (τίτλοι στο σκέλος του παθητικού) ενός τίτλου εγγεγραμμένου στην αξία της συναλλαγής

Πωληθέντες (ενεργητικό) ή εξαγορασθέντες (παθητικό) τίτλοι

Το σύνολο των πωλήσεων (τίτλοι στο σκέλος του ενεργητικού) ή των εξαγορών (τίτλοι στο σκέλος του παθητικού) ενός τίτλου εγγεγραμμένου στην αξία της συναλλαγής

Νόμισμα καταγραφής του τίτλου

Κωδικός ISO ή αντίστοιχος κωδικός του νομίσματος, ο οποίος χρησιμοποιείται για να εκφράσει την τιμή και/ή το ανεξόφλητο ποσό του τίτλου

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Ορισμοί τομέων

Το ΕΣΛ 2010 αποτελεί το πρότυπο για την ταξινόμηση κατά τομείς. Ο παρών πίνακας παρέχει αναλυτική, πρότυπη περιγραφή των τομέων τους οποίους οι ΕθνΚΤ μεταφέρουν σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Οι αντισυμβαλλόμενοι που είναι εγκατεστημένοι στην επικράτεια των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ προσδιορίζονται με βάση τον τομέα στον οποίο υπάγονται, βάσει των καταλόγων που τηρούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για στατιστικούς σκοπούς και των οδηγιών για τη στατιστική ταξινόμηση των αντισυμβαλλομένων που περιέχονται στο εγχειρίδιο της ΕΚΤ με τίτλο «Monetary, financial institutions and markets statistics sector manual: Guidance for the statistical classification of customers».

Πίνακας Γ

Ορισμοί τομέων

Τομέας

Ορισμός

1.

ΝΧΙ

ΝΧΙ όπως ορίζονται στο άρθρο 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. /2013 1071(ΕΚΤ/2013/33). Ο παρών τομέας περιλαμβάνει τις ΕθνΚΤ, πιστωτικά ιδρύματα όπως αυτά ορίζονται στη νομοθεσία της Ένωσης, ΑΚΧΑ, λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η δραστηριότητα των οποίων συνίσταται στην αποδοχή καταθέσεων και/ή στενών υποκατάστατων των καταθέσεων από οντότητες που δεν αποτελούν ΝΧΙ και στην, για ίδιο λογαριασμό, τουλάχιστον από οικονομική άποψη, χορήγηση δανείων και/ή πραγματοποίηση επενδύσεων σε τίτλους, καθώς και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που δραστηριοποιούνται κυρίως στη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση υπό τη μορφή της έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος

2.

Γενική κυβέρνηση

Ο τομέας της γενικής κυβέρνησης (S.13) περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές μονάδες που είναι παραγωγοί λοιπού μη εμπορεύσιμου προϊόντος των οποίων η παραγωγή προορίζεται για ατομική και συλλογική κατανάλωση και που χρηματοδοτούνται κυρίως από υποχρεωτικές πληρωμές εκ μέρους μονάδων που ανήκουν σε άλλους τομείς, καθώς και τις θεσμικές μονάδες που ασχολούνται κυρίως με την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος και πλούτου (ΕΣΛ 2010, παράγραφοι 2.111 έως 2.113)

3.

ΕΟ πλην των ΑΚΧΑ

ΕΟ όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 1 του παρόντος κανονισμού

4.

Λοιποί ενδιάμεσοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, εκτός από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία + επικουρικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί + θυγατρικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και δανειστές χρημάτων

Ο υποτομέας λοιποί ενδιάμεσοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, εκτός από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία (S.125) περιλαμβάνει όλες τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και οιονεί εταιρείες οι οποίες έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση μέσω της σύναψης υποχρεώσεων υπό μορφή διαφορετική από το νόμισμα, τις καταθέσεις (ή παραπλήσια υποκατάστατα καταθέσεων), ή τις μετοχές ΕΟ ή σε σχέση με τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και τυποποιημένα εγγυοδοτικά συστήματα θεσμικών μονάδων. Στον παρόντα υποτομέα περιλαμβάνονται 1075οι ΧΡΕΣ όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. /2013 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 18ης Οκτωβρίου 2013, σχετικά με στατιστικά στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού των χρηματοοικονομικών εταιρειών ειδικού σκοπού οι οποίες μετέχουν σε συναλλαγές τιτλοποίησης (ΕΚΤ/2013/40) (1) (ΕΣΛ 2010, παράγραφοι 2.86 έως 2.94)

Ο υποτομέας επικουρικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και φορείς (S.126) περιλαμβάνει όλες τις χρηματοοικονομικές εταιρείες ή οιονεί εταιρείες οι οποίες ασχολούνται κατά κύριο λόγο με δραστηριότητες που συνδέονται στενά με τη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση, χωρίς όμως να είναι ενδιάμεσοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί. Ο παρών υποτομέας περιλαμβάνει επίσης τα κεντρικά γραφεία των οποίων όλες οι θυγατρικές ή οι περισσότερες απ’ αυτές είναι χρηματοοικονομικές εταιρείες (ΕΣΛ 2010, παράγραφοι 2.95 έως 2.97)

Ο υποτομέας θυγατρικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και δανειστές χρημάτων (S.127) περιλαμβάνει το σύνολο των χρηματοοικονομικών εταιρειών και οιονεί εταιρειών που δεν ασχολούνται με τη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση ούτε με την παροχή επικουρικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είτε των στοιχείων του ενεργητικού ή του παθητικού δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής στις ανοιχτές αγορές. Ο παρών υποτομέας περιλαμβάνει εταιρείες χαρτοφυλακίου που έχουν στην κυριότητά τους πάνω από το 50 % του μετοχικού κεφαλαίου μιας ομάδας θυγατρικών εταιρειών και των οποίων η βασική δραστηριότητα έγκειται στο να έχουν την ομάδα στην κυριότητά τους, χωρίς να παρέχουν οιαδήποτε άλλη υπηρεσία στις επιχειρήσεις στις οποίες ανήκει το μετοχικό κεφάλαιο, δηλαδή ούτε διοικούν ούτε διαχειρίζονται άλλες μονάδες (ΕΣΛ 2010, παράγραφοι 2.98 έως 2.99)

5.

Ασφαλιστικές εταιρείες + συνταξιοδοτικά ταμεία

Ο υποτομέας ασφαλιστικές εταιρείες (S.128) περιλαμβάνει όλες τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και οιονεί εταιρείες που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση ως συνέπεια της συγκέντρωσης των κινδύνων κυρίως υπό τη μορφή της άμεσης ασφάλισης ή της αντασφάλισης (ΕΣΛ 2010, παράγραφοι 2.100 έως 2.104).

Ο υποτομέας συνταξιοδοτικά ταμεία (S.129) περιλαμβάνει όλες τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και οιονεί εταιρείες που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση ως συνέπεια της συγκέντρωσης των κινδύνων και των αναγκών των ασφαλισμένων (κοινωνική ασφάλιση). Τα συνταξιοδοτικά ταμεία ως συστήματα κοινωνικής ασφάλισης παρέχουν εισόδημα κατά τη συνταξιοδότηση και, πολλές φορές, επιδόματα θανάτου και αναπηρίας (ΕΣΛ 2010, παράγραφοι 2.105 έως 2.110).

6.

Μη χρηματοοικονομικές εταιρείες

Ο τομέας μη χρηματοοικονομικές εταιρείες (S.11) αποτελείται από τις θεσμικές μονάδες που είναι ανεξάρτητες νομικές οντότητες και παραγωγοί εμπορεύσιμου προϊόντος, και των οποίων η κύρια δραστηριότητα συνίσταται στην παραγωγή αγαθών και μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ο παρών τομέας περιλαμβάνει επίσης και τις μη χρηματοοικονομικές οιονεί εταιρείες (ΕΣΛ 2010, παράγραφοι 2.45 έως 2.50)

7.

Νοικοκυριά + μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά

Ο τομέας των νοικοκυριών (S.14) περιλαμβάνει φυσικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών προσώπων υπό την ιδιότητά τους ως καταναλωτών και ως επιχειρηματιών που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και χρηματοοικονομικές ή μη υπηρεσίες (παραγωγοί εμπορεύσιμου προϊόντος), υπό την προϋπόθεση ότι η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών δεν είναι δραστηριότητες χωριστών μονάδων που κατατάσσονται στις οιονεί εταιρείες. Περιλαμβάνει επίσης τα φυσικά πρόσωπα ή τις ομάδες φυσικών προσώπων υπό την ιδιότητά τους ως παραγωγών αγαθών και μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αποκλειστικά για δική τους τελική χρήση. Ο τομέας των νοικοκυριών περιλαμβάνει ατομικές επιχειρήσεις και συνεταιρικές επιχειρήσεις χωρίς ανεξάρτητη νομική προσωπικότητα, εκτός από όσες κατατάσσονται στις οιονεί εταιρείες, οι οποίες είναι παραγωγοί εμπορεύσιμου προϊόντος (ΕΣΛ 2010, παράγραφοι 2.118 έως 2.128)

Ο τομέας των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ) (S.15) αποτελείται από μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τα οποία είναι χωριστές νομικές οντότητες, εξυπηρετούν νοικοκυριά και είναι ιδιωτικοί παραγωγοί μη εμπορεύσιμου προϊόντος. Οι κύριοι πόροι τους προέρχονται από προαιρετικές εισφορές σε χρήμα ή σε είδος νοικοκυριών υπό την ιδιότητά τους ως καταναλωτών, από πληρωμές εκ μέρους της γενικής κυβέρνησης, καθώς και από εισόδημα περιουσίας (ΕΣΛ 2010, παράγραφοι 2.129 έως 2.130)


(1)  Βλέπε σελίδα 107 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ

ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΩΝ ΑΞΙΑΣ Ή ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

1.

Ο πραγματικός πληθυσμός παροχής στοιχείων πρέπει να παρέχει τις διορθώσεις λόγω αναπροσαρμογών αξίας ή τις συναλλαγές σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού. Εφόσον ο πραγματικός πληθυσμός παροχής στοιχείων παρέχει διορθώσεις λόγω αναπροσαρμογών αξίας, αυτές θα πρέπει να καλύπτουν είτε τις αναπροσαρμογές αξίας λόγω μεταβολών των τιμών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών είτε μόνο τις μεταβολές στις τιμές της περιόδου αναφοράς, κατόπιν προηγούμενης συγκατάθεσης της ΕθνΚΤ. Αν οι διορθώσεις λόγω αναπροσαρμογών αξίας καλύπτουν μόνον τις αναπροσαρμογές που οφείλονται σε μεταβολές τιμών, η οικεία ΕθνΚΤ συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία πρέπει να καλύπτουν κατ’ ελάχιστον ανάλυση κατά νόμισμα σε λίρες στερλίνες, ελβετικά φράγκα, γιεν και δολάρια ΗΠΑ, προκειμένου να εξαχθούν οι αναπροσαρμογές που οφείλονται σε μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

2.

Ο όρος «χρηματοοικονομικές συναλλαγές» αναφέρεται στις συναλλαγές που προκύπτουν από τη δημιουργία, ρευστοποίηση ή μεταβολή της κυριότητας χρηματοοικονομικών στοιχείων του ενεργητικού ή του παθητικού. Οι εν λόγω συναλλαγές υπολογίζονται με βάση τη διαφορά μεταξύ των θέσεων υπολοίπων κατά τις ημερομηνίες παροχής στοιχείων στο τέλος της περιόδου, απαλειφομένων των επιπτώσεων από μεταβολές που οφείλονται σε επιδράσεις από «διορθώσεις λόγω αναπροσαρμογών αξίας» (οι οποίες προκαλούνται από τις μεταβολές στις τιμές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες) και «επανακατηγοριοποιήσεις και άλλες διορθώσεις». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτεί την παροχή στατιστικών στοιχείων για τον σκοπό της κατάρτισης συναλλαγών υπό τη μορφή διορθώσεων που αφορούν «επανακατηγοριοποιήσεις και λοιπές διορθώσεις» και «αναπροσαρμογές αξίας λόγω μεταβολών των τιμών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών». Οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές πρέπει κατά κανόνα να συμμορφώνονται με το ΕΣΛ 2010, αλλά μπορούν να παρεκκλίνουν λόγω διαφορετικών εθνικών πρακτικών.

3.

Οι «αναπροσαρμογές αξίας λόγω μεταβολών των τιμών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών» αφορούν διακυμάνσεις στην αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού οι οποίες προκύπτουν είτε από μεταβολές στις τιμές των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού και/ή από μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες οι οποίες επιδρούν στις εκφρασμένες σε ευρώ αξίες των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού ξένου νομίσματος. Οι διορθώσεις αναφορικά με τις αναπροσαρμογές των τιμών των στοιχείων του ενεργητικού/παθητικού αφορούν τις διακυμάνσεις στην αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού/παθητικού που οφείλονται σε μεταβολή της τιμής λογισμού ή διαπραγμάτευσης των στοιχείων του ενεργητικού/παθητικού. Οι αναπροσαρμογές των τιμών περιλαμβάνουν τις μεταβολές που σημειώνονται με την πάροδο του χρόνου στην αξία των υπολοίπων του τέλους της περιόδου, οι οποίες οφείλονται σε μεταβολές στην αξία αναφοράς με την οποία λογίζονται, δηλαδή κέρδη/ζημιές διακράτησης. Οι κινήσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες έναντι του ευρώ οι οποίες σημειώνονται μεταξύ των ημερομηνιών λήξης των περιόδων παροχής στοιχείων προκαλούν μεταβολές στην αξία των στοιχείων του ενεργητικού/παθητικού ξένου νομίσματος όταν εκφράζονται σε ευρώ. Καθώς οι μεταβολές αυτές αποτελούν κέρδη/ζημίες διακράτησης και δεν οφείλονται σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τα εν λόγω αποτελέσματα πρέπει να απαλείφονται από τα στοιχεία των συναλλαγών. Κατά κανόνα, οι «αναπροσαρμογές αξίας λόγω μεταβολών των τιμών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών» περιλαμβάνουν επίσης αποτίμηση λόγω μεταβολών που απορρέουν από συναλλαγές σε στοιχεία του ενεργητικού/παθητικού, δηλαδή πραγματοποιηθέντα κέρδη/ζημίες· ωστόσο ως προς το ζήτημα αυτό υπάρχουν διαφορετικές εθνικές πρακτικές.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Προς εκπλήρωση της υποχρέωσης παροχής στατιστικών στοιχείων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι μονάδες παροχής στοιχείων πρέπει να εφαρμόζουν τα ακόλουθα ελάχιστα πρότυπα.

1.

Ελάχιστα πρότυπα διαβίβασης:

α)

η παροχή στοιχείων πρέπει να πραγματοποιείται εγκαίρως και εντός των προθεσμιών που καθορίζει η οικεία ΕθνΚΤ·

β)

οι στατιστικές εκθέσεις πρέπει να λαμβάνουν τη μορφή και το μορφότυπο που προβλέπονται βάσει των τεχνικών προϋποθέσεων για την παροχή στοιχείων που καθορίζει η οικεία ΕθνΚΤ·

γ)

απαιτείται η παροχή από τη μονάδα παροχής στοιχείων στην οικεία ΕθνΚΤ λεπτομερών στοιχείων ενός ή περισσότερων υπευθύνων επικοινωνίας·

δ)

πρέπει να τηρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση στοιχείων στην οικεία ΕθνΚΤ·

ε)

όσον αφορά την παροχή στοιχείων ανά τίτλο, οι μονάδες παροχής στοιχείων, εφόσον το απαιτεί η οικεία ΕθνΚΤ, πρέπει να παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες (π.χ. όνομα εκδότη, ημερομηνία έκδοσης), οι οποίες είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό των τίτλων οι κωδικοί αναγνώρισης των οποίων είναι λανθασμένοι ή δεν είναι δημοσίως διαθέσιμοι.

2.

Ελάχιστα πρότυπα ακρίβειας:

α)

τα στατιστικά στοιχεία πρέπει να είναι ακριβή: πρέπει να τηρούνται όλοι οι γραμμικοί περιορισμοί (π.χ. τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού πρέπει να ισοσκελίζονται, τα υποσύνολα να αθροίζονται σε σύνολα) και πρέπει να υπάρχει ακολουθία μεταξύ στοιχείων με διαφορετική συχνότητα παροχής·

β)

οι μονάδες παροχής στοιχείων πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις που υποδηλώνουν τα διαβιβαζόμενα στοιχεία·

γ)

τα στατιστικά στοιχεία πρέπει να είναι πλήρη και να μην περιέχουν συνεχή και διαρθρωτικά κενά· τυχόν κενά θα πρέπει να επισημαίνονται, να αιτιολογούνται στην οικεία ΕθνΚΤ και, εφόσον συντρέχει περίπτωση να καλύπτονται το συντομότερο δυνατόν·

δ)

οι μονάδες παροχής στοιχείων πρέπει να τηρούν τις διαστάσεις, την πολιτική στρογγυλοποίησης και το σύστημα δεκαδικών ψηφίων που καθορίζει η οικεία ΕθνΚΤ για την τεχνική διαβίβαση των στοιχείων.

3.

Ελάχιστα πρότυπα εννοιολογικής συμβατότητας:

α)

τα στατιστικά στοιχεία πρέπει να είναι σύμφωνα με τους ορισμούς και τις ταξινομήσεις που περιλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό·

β)

σε περίπτωση αποκλίσεων από τους εν λόγω ορισμούς και ταξινομήσεις, οι μονάδες παροχής στοιχείων πρέπει να παρακολουθούν και να εκφράζουν ποσοτικά τη διαφορά μεταξύ του χρησιμοποιηθέντος μέτρου και του μέτρου που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό σε τακτική βάση·

γ)

οι μονάδες παροχής στοιχείων πρέπει να είναι σε θέση να αιτιολογούν τυχόν αναντιστοιχίες μεταξύ των διαβιβαζόμενων στοιχείων και αριθμητικών δεδομένων προηγούμενων περιόδων.

4.

Ελάχιστα πρότυπα αναθεωρήσεων:

Πρέπει να τηρούνται η πολιτική και οι διαδικασίες αναθεωρήσεων που καθορίζουν η ΕΚΤ και η οικεία ΕθνΚΤ. Οι αναθεωρήσεις που αποκλίνουν από τις συνήθεις πρέπει να συνοδεύονται από επεξηγηματικά σημειώματα.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑΣ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 958/2007 (ΕΚΤ/2007/8)

Παρών κανονισμός

Άρθρα 1 και 2

Άρθρα 1 και 2

Άρθρο 3

Άρθρο 8

Άρθρο 4

Άρθρο 3

Άρθρο 5

Άρθρο 4

Άρθρο 6

Άρθρο 5

Άρθρο 7

Άρθρο 6

Άρθρο 8

Άρθρο 7

Άρθρα 9 έως 13

Άρθρα 9 έως 13

Άρθρο 14

Άρθρο 14

Άρθρο 15

Παράρτημα I, πρώτο μέρος, σημείο 1

Παράρτημα I, πρώτο μέρος, σημείο 2 στοιχείο α)

Παράρτημα I, πρώτο μέρος, σημείο 1

Παράρτημα I, πρώτο μέρος, σημείο 2 στοιχείο β)

Παράρτημα I, πρώτο μέρος, σημείο 3

Παράρτημα I, πρώτο μέρος, σημείο 2

Παράρτημα I, πρώτο μέρος, σημείο 3

Παράρτημα I, δεύτερο μέρος, σημεία 1 έως 3

Παράρτημα I, δεύτερο μέρος, σημεία 1 έως 3

Παράρτημα I, δεύτερο μέρος, σημείο 4

Παράρτημα I, δεύτερο μέρος, σημείο 4

Παράρτημα I, δεύτερο μέρος, σημείο 5

Παράρτημα I, τρίτο μέρος

Παράρτημα I, τρίτο μέρος

Παράρτημα II, πρώτο μέρος

Παράρτημα II, πρώτο μέρος, σημείο 1

Παράρτημα II, πρώτο μέρος, σημεία 2 και 3

Παράρτημα II, δεύτερο και τρίτο μέρος

Παράρτημα II, δεύτερο και τρίτο μέρος

Παραρτήματα III και IV

Παραρτήματα III και IV

Παράρτημα V


Top