Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0877

    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 877/2013 της Επιτροπής, της 27ης Ιουνίου 2013 , προς συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 473/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την εκτίμηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ

    ΕΕ L 244 της 13.9.2013, p. 23–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 22/07/2020

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2013/877/oj

    13.9.2013   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 244/23


    ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 877/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 27ης Ιουνίου 2013

    προς συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 473/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την εκτίμηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 473/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, σχετικά με κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την εκτίμηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ (1), και ιδίως το άρθρο 10 παράγραφος 3,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 473/2013 θεσπίζει τη στενότερη παρακολούθηση για τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μέσω πρόσθετων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων με στόχο τη διασφάλιση της πρόληψης και την έγκαιρη διόρθωση των τυχόν παρεκκλίσεων από τις συστάσεις ή αποφάσεις του Συμβουλίου για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

    (2)

    Η παρακολούθηση αυτή συμπληρώνει τις υφιστάμενες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 4 στοιχείο α) και στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (2), οι οποίες απαιτούν ένα κράτος μέλος, που υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και στο οποίο το Συμβούλιο έχει απευθύνει σύσταση σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 7 της Συνθήκης ή ανακοίνωση σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 9 της Συνθήκης, να υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που έλαβε για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η έκθεση περιλαμβάνει τους στόχους για τις δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια έσοδα και τα μέτρα διακριτικής ευχέρειας τόσο για τις δαπάνες όσο και για τα έσοδα, σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα και τη φύση αυτών που προβλέπεται να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων.

    (3)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 473/2013 συμπληρώνει αυτή την αρχική απαίτηση υποβολής εκθέσεων, απαιτώντας μια πιο συχνή υποβολή εκθέσεων από τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις στην Επιτροπή και στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (ΟΔΕ) κάθε έξι μήνες, εφόσον αποτελούν το αντικείμενο σύστασης του Συμβουλίου βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 7, και κάθε τρεις μήνες, εάν αποτελούν το αντικείμενο απόφασης ειδοποίησης του Συμβουλίου βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η έκθεση πρέπει να περιέχει, για τη γενική κυβέρνηση και τους υποτομείς της, την εκτέλεση του προϋπολογισμού εντός του ιδίου έτους, τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων διακριτικής ευχέρειας όσον αφορά τόσο τις δαπάνες όσο και τα έσοδα, τους στόχους για τις δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια έσοδα, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα και τη φύση αυτών που προβλέπεται ότι θα ληφθούν για την επίτευξη των στόχων. Η συχνότερη υποβολή εκθέσεων θα βοηθήσει την Επιτροπή και την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή να παρακολουθούν διαρκώς αν το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος είναι σε καλό δρόμο για τη διόρθωση του υπερβολικού του ελλείμματος.

    (4)

    Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 473/2013, το περιεχόμενο των εν λόγω πρόσθετων εκθέσεων πρέπει να καθοριστεί από την Επιτροπή. Αυτή η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη παρέχει ένα σαφές πλαίσιο για τις πληροφορίες που πρέπει να υποβάλλονται από τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Το σύστημα υποβολής εκθέσεων που θεσπίζει ο εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός θα παρέχει μια δομημένη και εναρμονισμένη άποψη της δημοσιονομικής κατάστασης του εκάστοτε κράτους μέλους. Η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει ετήσια και τριμηνιαία στοιχεία, προκειμένου να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με την εν εξελίξει διόρθωση. Τα στοιχεία πρέπει να παρέχονται σε ταμειακή και σε δεδουλευμένη βάση (σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών — ΕΣΟΛ), προκειμένου να καταστεί δυνατή η καλύτερη κατανόηση της δυναμικής της δημοσιονομικής κατάστασης. Δεδομένου ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μπορεί να είναι ανοικτή, στη βάση της μη συμμόρφωσης τόσο του ελλείμματος όσο και του χρέους προς το ΑΕΠ με τις τιμές αναφοράς της Συνθήκης, οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με τις κύριες συνιστώσες του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και του χρέους θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην έκθεση.

    (5)

    Τα στοιχεία που γνωστοποιούνται στο πλαίσιο της παρούσας κατ’ εξουσιοδότηση πράξης θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβάλλονται στην Eurostat στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    Ο παρών κανονισμός καθορίζει τα χαρακτηριστικά του περιεχομένου των εκθέσεων που μπορεί να ζητήσει η Επιτροπή από τα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ και υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

    Άρθρο 2

    Δομή και περιεχόμενο των εκθέσεων

    1.   Οι εκθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 έχουν την ακόλουθη δομή:

    Τρέχοντα ισοζύγια, εξελίξεις στο πεδίο του δημοσίου χρέους και αναπροσαρμοσμένα δημοσιονομικά σχέδια της περιόδου της διόρθωσης για τη γενική κυβέρνηση και τους υποτομείς της,

    Περιγραφή και ποσοτικοποίηση της δημοσιονομικής στρατηγικής τόσο σε ονομαστικούς όσο και σε διαρθρωτικούς όρους (κυκλική συνιστώσα του ισοζυγίου, χωρίς να υπολογίζονται τα έκτακτα και προσωρινά μέτρα) για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος εντός της προθεσμίας που ορίζεται από το Συμβούλιο, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου ή την απόφαση ειδοποίησης, σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 7 ή το άρθρο 126 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα που προβλέπονται ή έχουν ήδη ληφθεί για την επίτευξη των στόχων αυτών και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του.

    2.   Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν πίνακες, όπως αναφέρεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 3

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις Συνθήκες.

    Βρυξέλλες, 27 Ιουνίου 2013.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    José Manuel BARROSO


    (1)  ΕΕ L 140 της 27.5.2013, σ. 11.

    (2)  ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 6.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Πίνακες που πρέπει να περιλαμβάνονται στις εκθέσεις οι οποίες πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 473/2013 σχετικά με κοινές διατάξεις για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στους παρακάτω πίνακες, το έτος t αντιστοιχεί στο έτος υποβολής της έκθεσης. Η υποβολή εκθέσεων για τα στοιχεία που σημειώνονται με έντονους χαρακτήρες είναι υποχρεωτική. Το εννοιολογικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της οδηγίας 2011/85/ΕΕ του Συμβουλίου (1) πρέπει να εφαρμοστεί.

    Πίνακας 1α

    Εκτέλεση του τριμηνιαίου προϋπολογισμού εντός του ιδίου έτους, σε ταμειακή βάση  (3), για τη γενική κυβέρνηση και τους υποτομείς της  (4)

    Εκατ. ευρώ

    Έτος t (2)

    Q1

    Q2

    Q3

    Q4

    Γενικό ισοζύγιο ανά υποτομέα (6-7)

    1.

    Γενική κυβέρνηση

     

     

     

     

    2.

    Κεντρική κυβέρνηση

     

     

     

     

    3.

    Διοίκηση ομόσπονδων κρατιδίων

     

     

     

     

    4.

    Τοπική αυτοδιοίκηση

     

     

     

     

    5.

    Οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης

     

     

     

     

    Για τη γενική κυβέρνηση (προαιρετικά για τους υποτομείς)

    6.

    Σύνολο εσόδων/εισροών

     

     

     

     

    Εκ των οποίων (ενδεικτικός κατάλογος):

    Φόροι, εκ των οποίων:

     

     

     

     

    Άμεσοι φόροι

     

     

     

     

    Έμμεσοι φόροι, εκ των οποίων:

     

     

     

     

    ΦΠΑ

     

     

     

     

    Εισφορές κοινωνικής ασφάλισης

     

     

     

     

    Πωλήσεις

     

     

     

     

    Λοιπά τρέχοντα έσοδα

     

     

     

     

    Έσοδα κεφαλαίων

     

     

     

     

    Εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών μέσων

     

     

     

     

    7.

    Σύνολο δαπανών/εκροών

     

     

     

     

    Εκ των οποίων (ενδεικτικός κατάλογος):

    Αγορές αγαθών και υπηρεσιών

     

     

     

     

    Αποζημίωση των εργαζομένων

     

     

     

     

    Τόκος

     

     

     

     

    Επιδοτήσεις

     

     

     

     

    Κοινωνικές παροχές

     

     

     

     

    Λοιπές τρέχουσες δαπάνες

     

     

     

     

    Πληρωτέες κεφαλαιακές μεταβιβάσεις

     

     

     

     

    Επενδύσεις κεφαλαίου

     

     

     

     

    Εκροές από λειτουργικές δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών μέσων

     

     

     

     


    Πίνακας 1β

    Εκτέλεση του τριμηνιαίου προϋπολογισμού, εντός του ιδίου έτους, και εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΣΟΛ και μη εποχικά προσαρμοσμένους  (6) όρους για τη γενική κυβέρνηση και τους υποτομείς της

    Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του πίνακα 1α και 1β θα πρέπει να είναι ακριβή. Επιπλέον, θα πρέπει να κοινοποιείται ένας συνδυαστικός πίνακας, όπου θα εμφαίνεται η μεθοδολογία μετάβασης μεταξύ των δύο πινάκων.


    Εκατ. ευρώ

    Κωδικός ΕΣΟΛ

    Έτος t (5)

    Q1

    Q2

    Q3

    Q4

    Καθαρή χορήγηση (+)/καθαρή λήψη (–)

    1.

    Γενική κυβέρνηση  (6)

    S.13

     

     

     

     

    2.

    Κεντρική κυβέρνηση

    S.1311

     

     

     

     

    3.

    Διοίκηση ομόσπονδων κρατιδίων

    S.1312

     

     

     

     

    4.

    Τοπική αυτοδιοίκηση

    S.1313

     

     

     

     

    5.

    Οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης

    S.1314

     

     

     

     

    Για κάθε υποτομέα (παρακαλούμε να αναφέρετε ακριβώς ποιον)

    6.

    Έσοδα κεφαλαίων  (6)

    TR

     

     

     

     

    Εκ των οποίων:

    Φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών

    D.2

     

     

     

     

    Τρέχοντες φόροι εισοδήματος, πλούτου κ.λπ.

    D.5

     

     

     

     

    Φόροι κεφαλαίου

    D.91

     

     

     

     

    Εισφορές κοινωνικής ασφάλισης

    D.61

     

     

     

     

    Εισόδημα περιουσίας

    D.4

     

     

     

     

    Λοιπά  (7)

     

     

     

     

     

    7.

    Σύνολο δαπανών  (6)

    TE

     

     

     

     

    Εκ των οποίων:

    Αποζημίωση των εργαζομένων

    D.1

     

     

     

     

    Ενδιάμεση κατανάλωση

    Ρ.2

     

     

     

     

    Κοινωνικές πληρωμές

    D.62, D.632  (8)

     

     

     

     

    Δαπάνες για τους τόκους

    D.41

     

     

     

     

    Επιδοτήσεις

    D.3

     

     

     

     

    Ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου  (6)

    P.51

     

     

     

     

    Κεφαλαιακές μεταβιβάσεις

    D.9

     

     

     

     

    Λοιπές  (9)

     

     

     

     

     

    8.

    Ακαθάριστο χρέος  (10)

     

     

     

     

     


    Πίνακας 1γ

    Ετήσιοι δημοσιονομικοί στόχοι, σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΣΛ για τη γενική κυβέρνηση και τους υποτομείς της

     

    Κωδικός ΕΣΟΛ

    Έτος t – 1

    Έτος t

    Έτος t + … (11)

    Καθαρή χορήγηση (+)/καθαρή λήψη (–) δανείων ανά υποτομέα (% ΑΕΠ)

    1.

    Γενική κυβέρνηση

    S.13

     

     

     

    2.

    Κεντρική κυβέρνηση

    S.1311

     

     

     

    3.

    Διοίκηση ομόσπονδων κρατιδίων

    S.1312

     

     

     

    4.

    Τοπική αυτοδιοίκηση

    S.1313

     

     

     

    5.

    Οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης

    S.1314

     

     

     

    Γενική κυβέρνηση (S.13) (% ΑΕΠ)

    6.

    Σύνολο εσόδων

    TR

     

     

     

    7.

    Σύνολο δαπανών

    TE

     

     

     

    8.

    Δαπάνες για τους τόκους

    D.41

     

     

     

    9.

    Πρωτογενές ισοζύγιο  (12)

     

     

     

     

    10.

    Έκτακτα και λοιπά προσωρινά μέτρα  (13)

     

     

     

     

     

     

    ρυθμός μεταβολής

    ρυθμός μεταβολής

    ρυθμός μεταβολής

    11.

    Αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ

     

     

     

     

    12.

    Αύξηση του δυνητικού ΑΕΠ

     

     

     

     

    κοινωνικές εισφορές:

    Εργασίας

     

     

     

     

    Κεφαλαίου

     

     

     

     

    Συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής

     

     

     

     

     

     

    % του δυνητικού ΑΕΠ

    % του δυνητικού ΑΕΠ

    % του δυνητικού ΑΕΠ

    13.

    Παραγωγικό κενό

     

     

     

     

    14.

    Κυκλική δημοσιονομική συνιστώσα

     

     

     

     

    15.

    Κυκλικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο (1 – 14)

     

     

     

     

    14.

    Κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές ισοζύγιο (13 + 6)

     

     

     

     

    15.

    Διαρθρωτικό ισοζύγιο (13 – 10)

     

     

     

     


    Πίνακας 2

    Στόχοι για τις δαπάνες και τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης (S.13), σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΣΟΛ

    % ΤΟΥ ΑΕΠ

    Κωδικός ΕΣΟΛ

    Έτος t – 1

    Έτος t

    Έτος t + 1

    Έτος t + … (14)

    1.

    Στόχος συνολικών εσόδων

    (= Πίνακας 1γ. 6)

    TR

     

     

     

     

    Εκ των οποίων:

    1.1.

    Φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών

    D.2

     

     

     

     

    1.2.

    Τρέχοντες φόροι εισοδήματος, πλούτου κ.λπ.

    D.5

     

     

     

     

    1.3.

    Φόροι κεφαλαίου

    D.91

     

     

     

     

    1.4.

    Εισφορές κοινωνικής ασφάλισης

    D.61

     

     

     

     

    1.5.

    Εισόδημα περιουσίας

    D.4

     

     

     

     

    1.6.

    Λοιπά  (15)

     

     

     

     

     

    π.υ.: Φορολογική επιβάρυνση

    (D.2 + D.5 + D.61 + D.91 –D.995)  (16)

     

     

     

     

     

    2.

    Στόχος συνολικών δαπανών

    (= πίνακας 1γ.7)

    ΤΕ (17)

     

     

     

     

    Εκ των οποίων:

    2.1.

    Αποζημίωση των εργαζομένων

    D.1

     

     

     

     

    2.2.

    Ενδιάμεση κατανάλωση

    Ρ.2

     

     

     

     

    2.3.

    Κοινωνικές πληρωμές

    D.62, D.6311, D.63121, D.63131 (20)

     

     

     

     

    εκ των οποίων:

    Επιδόματα ανεργίας  (18)

     

     

     

     

     

    2.4.

    Δαπάνες για τους τόκους

    D.41

     

     

     

     

    2.5.

    Επιδοτήσεις

    D.3

     

     

     

     

    2.6.

    Ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου

    P.51

     

     

     

     

    2.7.

    Κεφαλαιακές μεταβιβάσεις

    D.9

     

     

     

     

    2.8.

    Λοιπές  (19)

     

     

     

     

     


    Πίνακας 3α

    Δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν και μέτρα που προβλέπονται από τη γενική κυβέρνηση και τους υποτομείς της, τόσο σε επίπεδο δαπανών όσο και σε επίπεδο εσόδων, για την επίτευξη των στόχων του πίνακα 2

    Αναμενόμενη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που ελήφθησαν και όσων πρόκειται να ληφθούν (22)

    Κατάλογος των μέτρων

    Αναλυτική περιγραφή (23)

    Στόχος (Δαπάνες/Έσοδα)

    Κωδικός ΕΣΟΛ

    Λογιστική αρχή (24)

    Καθεστώς έγκρισης

    Επαυξητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις (σε εκατ. ευρώ) ανά έτος

     

    t – 1

    t

    t + 1

    t + 2

    t + (21)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    ΣΥΝΟΛΟ


    Πίνακας 3β

    Τριμηνιαία έκθεση εντός του ιδίου έτους σχετικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων του πίνακα 3α

    Κατάλογος των μέτρων (25)

    Υποβολή εκθέσεων εντός του ιδίου έτους για μέτρα που έχουν αποτέλεσμα στο έτος t (επιλέξτε μία από τις εναλλακτικές παρακάτω) (26)

    Αναμενόμενη ετήσια δημοσιονομική επίπτωση για το έτος t

    (σε εκατ. ευρώ)

    (= πίνακας 3α)

    Δημοσιονομικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν κατά το τρίμηνο (σε εκατ. ευρώ) (27)

    Δημοσιονομικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σωρευτικά από την αρχή του έτους (σε εκατ. ευρώ)

    Q1

    Q2

    Q3

    Q4

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    ΣΥΝΟΛΟ

     

     

     

     

     

     


    Πίνακας 4

    Γενική κυβέρνηση (S.13) εξελίξεις στο πεδίο του χρέους και προοπτικές

     

     

    Έτος t – 1

    Έτος t

    Έτος t + … (28)

     

    Κωδικός ΕΣΟΛ

    % ΤΟΥ ΑΕΠ

    % ΤΟΥ ΑΕΠ

    % ΤΟΥ ΑΕΠ

    1.

    Ακαθάριστο χρέος  (29)

    (= πίνακας 1β.8 για τη γενική κυβέρνηση)

     

     

     

     

    2.

    Μεταβολή στον δείκτη ακαθάριστου χρέους

     

     

     

     

    Συμβολή στη μεταβολή του ακαθάριστου χρέους

    3.

    Πρωτογενές ισοζύγιο

    (= πίνακας 1γ.9)

     

     

     

     

    4.

    Δαπάνες για τους τόκους

    (= πίνακας 1γ.8)

    D.41

     

     

     

    5.

    Προσαρμογή αποθεμάτων-ροών

     

     

     

     

    εκ των οποίων:

    Διαφορές μεταξύ ταμειακής και δεδουλευμένης βάσης  (30)

     

     

     

     

    Καθαρή συσσώρευση χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων  (31)

     

     

     

     

    εκ των οποίων:

    Έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις

     

     

     

     

    Αποτελέσματα αποτίμησης και άλλα  (32)

     

     

     

     

    π.υ.: Τεκμαρτό επιτόκιο επί του χρέους  (33) (%)

     

     

     

     

    Άλλες σχετικές μεταβλητές

    6.

    Ρευστά διαθέσιμα  (34)

     

     

     

     

    7.

    Καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος Formula

     

     

     

     

    8.

    Απόσβεση του χρέους (υφιστάμενων ομολόγων) από το τέλος του προηγούμενου έτους

     

     

     

     

    9.

    Ποσοστό χρέους εκφρασμένου σε ξένο νόμισμα (%)

     

     

     

     

    10.

    Μέση διάρκεια (έτη)

     

     

     

     

    11.

    Αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ (%)

    (= πίνακας 1γ γραμμή 11)

     

     

     

     


    (1)  ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 41.

    (2)  Η υποβολή εκθέσεων είναι υποχρεωτική συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος τριμήνου. Εάν τα δεδομένα για το τρέχον τρίμηνο δεν είναι διαθέσιμα, παρακαλώ να παράσχετε τα τελευταία διαθέσιμα μηνιαία στοιχεία, αναφέροντας σε ποιον μήνα αντιστοιχούν. Για το συνολικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, παρακαλώ να παράσχετε τα στοιχεία μέχρι το τελευταίο διαθέσιμο τρίμηνο (δηλαδή q-1). Η διασφάλιση της ποιότητας και η αναθεώρηση πολιτικών θα πρέπει να ισχύουν ως συνήθως.

    (3)  Αν τα δημοσιονομικά δεδομένα σε ταμειακή βάση δεν είναι διαθέσιμα, μπορείτε να παράσχετε τις ισοδύναμες τιμές από τα δημόσια λογιστικά συστήματα. Παρακαλώ, προσδιορίστε τη λογιστική βάση που χρησιμοποιήθηκε για τη συμπλήρωση όλων των πληροφοριών που παρέχονται στον εν λόγω πίνακα.

    (4)  Που ικανοποιεί την απαίτηση υποβολής εκθέσεων σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 της οδηγίας 2011/85/ΕΕ του Συμβουλίου.

    (5)  Η περίοδος αναφοράς εκτείνεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους t. Οι τριμηνιαίες προβλέψεις δεν είναι δεσμευτικές και αποτελούν εκτιμήσεις (με δυνατότητα αναθεώρησής τους) για ενημερωτικούς σκοπούς και σκοπούς παρακολούθησης.

    (6)  Για τη γενική κυβέρνηση, τα στοιχεία που επισημαίνονται με «(α)» θα πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνονται σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Αν η εποχική προσαρμογή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις εθνικές αρχές, θα πραγματοποιείται από την Eurostat σε συνεργασία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

    (7)  P.11 + P.12 + P.131 + D.39rec + D.7rec + D.9rec (πλην D.91rec).

    (8)  Βάσει του ΕΣΟΛ 95: D6311 D63121 D63131pay, στο ΕΣΟΛ 2010 D632pay

    (9)  D.29pay + D.4pay (όλα πλην D.41pay) + D.5pay + D.7pay + P.52 + P.53 + K.2 + D.8.

    (10)  Όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 479/2009 του συμβουλίου (ΕΕ L 145 της 10.6.2009, σ. 1).

    (11)  Μετά το αίτημα της Επιτροπής για την ενεργοποίηση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 473/2013, η υποβολή εκθέσεων ξεκινά από το έτος έναρξης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, όπως ορίζει το άρθρο 126 παράγραφος 6 της ΣΛΕΕ, και εκτείνεται μέχρις ότου προβλέπεται να γίνει η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, σύμφωνα με την προθεσμία που ορίζεται από τη σύσταση του Συμβουλίου, βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 7 της ΣΛΕΕ ή την απόφαση ειδοποίησης, βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

    (12)  Το πρωτογενές ισοζύγιο υπολογίζεται ως (B.9, αντικείμενο 8) συν (D.41, αντικείμενο 9).

    (13)  Θετικό πρόσημο σημαίνει μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

    (14)  Μετά το αίτημα της Επιτροπής για την ενεργοποίηση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 473/2013, η υποβολή εκθέσεων ξεκινά από το έτος έναρξης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, όπως ορίζει το άρθρο 126 παράγραφος 6 της ΣΛΕΕ, και εκτείνεται μέχρις ότου προβλέπεται να γίνει η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, σύμφωνα με την προθεσμία που ορίζεται από τη σύσταση του Συμβουλίου, βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 7 της ΣΛΕΕ ή την απόφαση ειδοποίησης, βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

    (15)  P.11 + P.12 + P.131 + D.39rec + D.7rec + D.9rec (όλα πλην D.91rec).

    (16)  Περιλαμβάνονται ροές από την ΕΕ και προσαρμογές από μη συλλεγμένους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (D.995), ανάλογα με την περίπτωση.

    (17)  

    Formula

    (18)  Περιλαμβάνει παροχές σε χρήμα (D.621 και D.624) και παροχές σε είδος (D.631) που σχετίζονται με τα επιδόματα ανεργίας.

    (19)  D.29 + D.4 (όλα πλην D.41) + D.5 + D.7 + P.52 + P.53 + K.2 + D.8.

    (20)  Στο ΕΣΟΛ 2010: D.62, D.632

    (21)  Έτος κατά το οποίο το υπερβολικό έλλειμμα προβλέπεται να διορθωθεί, σύμφωνα με την προθεσμία που ορίζεται από τη σύσταση του Συμβουλίου βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 7 της ΣΛΕΕ ή από τις αποφάσεις ειδοποίησης βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

    (22)  Μόνο μέτρα αρκετά λεπτομερή και αξιόπιστα πρέπει να κοινοποιούνται.

    (23)  Συμπεριλαμβανομένης έκθεσης αναφορικά με τον υποτομέα που λαμβάνει το συγκεκριμένο μέτρο.

    (24)  Εξ ορισμού, τα αποτελέσματα των μέτρων θα καταγράφονται σε δεδουλευμένη βάση. Αν αυτό, όμως, δεν είναι δυνατό, και οι εκθέσεις είναι σε ταμειακή βάση, αυτό θα πρέπει να αναφέρεται ρητά. Η καταγραφή των επιπτώσεων πρέπει να γίνεται επαυξητικά —και όχι σε επίπεδα— σε σύγκριση με τις βασικές προβλέψεις του προηγούμενου έτους. Τα αποτελέσματα των απλών μόνιμων μέτρων θα πρέπει να καταγράφονται με +/– X κατά το έτος ή τα έτη που εισάγονται και με μηδέν κατά τα άλλα (οι συνολικές επιπτώσεις στο επίπεδο των εσόδων ή των δαπανών δεν πρέπει να εξαλείφονται). Εάν οι επιπτώσεις ενός μέτρου διαφέρουν από μία χρονική στιγμή σε άλλη, στον πίνακα θα πρέπει να αποτυπώνονται μόνο οι επαυξητικές επιπτώσεις. Από τη φύση τους, τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει πάντα να αποτυπώνονται με +/– Χ κατά το έτος της πρώτης δημοσιονομικής επίπτωσης και –/+ X για το επόμενο έτος, δηλαδή οι συνολικές επιπτώσεις στο επίπεδο των εσόδων ή των δαπανών σε δύο διαδοχικά έτη πρέπει να είναι μηδέν.

    (25)  Επιλέξτε τα μέτρα του πίνακα 3α, τα οποία έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις κατά το έτος t.

    (26)  Η συμπλήρωση μίας εκ των δύο επιλογών που δίνονται είναι υποχρεωτική: τριμηνιαίες εκθέσεις (εκτιμήσεις με δυνατότητα αναθεώρησης) τουλάχιστον μέχρι το τρέχον τρίμηνο και/ή το σύνολο των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που παρατηρήθηκαν μέχρι την τρέχουσα ημερομηνία.

    (27)  Να αναφέρετε για κάθε τρίμηνο κατά πόσον τα δεδομένα που καταγράφηκαν αντιστοιχούν σε παρατηρούμενα δεδομένα. Η υποβολή εκθέσεων είναι υποχρεωτική συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος τριμήνου.

    (28)  Μετά το αίτημα της Επιτροπής για την ενεργοποίηση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 473/2013, η υποβολή εκθέσεων ξεκινά από το έτος έναρξης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, όπως ορίζει το άρθρο 126 παράγραφος 6 της ΣΛΕΕ, και εκτείνεται μέχρις ότου προβλέπεται να γίνει η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, σύμφωνα με την προθεσμία που ορίζεται από τη σύσταση του Συμβουλίου, βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 7 της ΣΛΕΕ ή την απόφαση ειδοποίησης, βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

    (29)  Όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 479/2009.

    (30)  Οι διαφορές που αφορούν τόκους, λοιπές δημόσιες δαπάνες και έσοδα μπορούν να διαχωριστούν αν είναι σχετικές ή σε περίπτωση που ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ είναι πάνω από την τιμή αναφοράς.

    (31)  Τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία (νόμισμα), τα κρατικά χρεόγραφα, τα περιουσιακά στοιχεία σε τρίτες χώρες, οι κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις και η διαφορά μεταξύ εισηγμένων και μη εισηγμένων περιουσιακών στοιχείων μπορούν να διαχωριστούν αν είναι σχετικά ή σε περίπτωση που ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ είναι πάνω από την τιμή αναφοράς.

    (32)  Οι αλλαγές λόγω διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι δραστηριότητες στη δευτερογενή αγορά μπορούν να διαχωριστούν αν είναι σχετικές ή σε περίπτωση που ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ είναι πάνω από την τιμή αναφοράς.

    (33)  Εκτιμημένο από τους τόκους διά το επίπεδο του χρέους του προηγούμενου έτους.

    (34)  Τα ρευστά διαθέσιμα ορίζονται εδώ ως AF.1, AF.2, AF.3 (ενοποιημένα για τη γενική κυβέρνηση, δηλαδή συμψηφισμός των δημοσιονομικών θέσεων μεταξύ των κυβερνητικών οντοτήτων), A.F511, AF.52 (μόνο αν είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο).


    Top