EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D0442

2013/442/ΕΕ: Απόφαση της Επιτροπής, της 21ης Αυγούστου 2013 , σχετικά με την κατάρτιση των καταλόγων των ετήσιων προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη κωδίκων δικτύου και κατευθυντήριων οδηγιών για το 2014 Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

ΕΕ L 224 της 22.8.2013, p. 14–17 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2013/442/oj

22.8.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 224/14


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 21ης Αυγούστου 2013

σχετικά με την κατάρτιση των καταλόγων των ετήσιων προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη κωδίκων δικτύου και κατευθυντήριων οδηγιών για το 2014

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2013/442/ΕΕ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενεργείας και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1228/2003 (1), και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 715/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, σχετικά με τους όρους πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και για την κατάργηση του κανονισμού 1775/2005 (2), και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 4 Φεβρουαρίου 2011 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσε ως στόχο το έτος 2014 για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η τρίτη δέσμη μέτρων για την ενέργεια αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην πορεία προς την επίτευξη του στόχου αυτού. Ωστόσο, απαιτείται να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για να καταστεί δυνατή στην Ευρώπη η ελεύθερη ροή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κώδικες δικτύου και οι κατευθυντήριες οδηγίες που προβλέπονται στην τρίτη δέσμη θα συνιστούν τους αντίστοιχους κανόνες για την εν λόγω περαιτέρω ανάπτυξη.

(2)

Ως πρώτο βήμα για την εκπόνηση ευρωπαϊκών κωδίκων δικτύου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009 («κανονισμός για την ηλεκτρική ενέργεια») και το άρθρο 6 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009 («κανονισμός για το φυσικό αέριο»), η Επιτροπή πρέπει να καταρτίσει κατάλογο ετήσιων προτεραιοτήτων όπου θα προσδιορίζονται τα πεδία που πρέπει να περιληφθούν στην εκπόνηση των κωδίκων δικτύου. Για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να συμβουλευθεί τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενεργείας («ACER»), το αρμόδιο ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς («ENTSO») και άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες. Η παρούσα απόφαση καθορίζει τις προτεραιότητες όπως τις αποφάσισε η Επιτροπή με βάση την έκβαση της δημόσιας διαβούλευσης.

(3)

Για τον προγραμματισμό των πόρων είναι σημαντικό να προσδιορίζονται ετησίως τα καίρια πεδία για την εκπόνηση κωδίκων δικτύου και κατευθυντήριων οδηγιών. Μόλις ένα πεδίο χαρακτηρισθεί σημαντικό για πρώτη φορά, είναι αναγκαίο να διερευνάται αμέσως σε ποιο βαθμό χρειάζεται εναρμόνιση. Οι εργασίες για τους κώδικες δικτύου και τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν ήδη αρχίσει σε συγκεκριμένα καίρια πεδία θα συνεχισθούν και θα ολοκληρωθούν.

(4)

Η δημόσια διαβούλευση, η οποία απαιτείται βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 1 των κανονισμών για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, πραγματοποιήθηκε από τις 2 Απριλίου έως τις 13 Μαΐου 2013. Η Επιτροπή έλαβε 22 απαντήσεις (3).

(5)

Τα κύρια σχόλια που διατυπώθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση ήταν τα εξής:

α)

Ένα σαφές μήνυμα που προέκυψε από τη δημόσια διαβούλευση ήταν ότι οι εμπλεκόμενοι υποστήριξαν τη στοχευμένη προσέγγιση της Επιτροπής με την οποία δίδεται προτεραιότητα στις εργασίες προσδιορισμού των καίριων στοιχείων που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Οι εμπλεκόμενοι είναι της άποψης ότι κατά τη διαβούλευση η Επιτροπή επεσήμανε τις σημαντικότερες εργασίες που πρέπει να αναληφθούν για την περαιτέρω ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και ότι δεν θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον εργασίες στους καταλόγους των ετήσιων προτεραιοτήτων για το 2014.

β)

Ορισμένοι εμπλεκόμενοι υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της ορθής εφαρμογής των κωδίκων δικτύου που έχουν ήδη εγκριθεί και ορισμένοι ζητούν να αναλάβει η Επιτροπή και ο ACER ενεργότερο ρόλο στην εξασφάλιση συνεκτικής υλοποίησης. Επιπλέον, οι εμπλεκόμενοι επιθυμούν να είναι σαφείς οι μελλοντικές τροποποιήσεις των εγκεκριμένων κωδίκων δικτύου και να ξεκαθαρίζουν το είδος της διακυβέρνησης. Ένας εμπλεκόμενος αναφέρει την επείγουσα ανάγκη για έναν καθολικό και ενιαίο κατάλογο ορισμών που να ισχύει για όλους τους κώδικες δικτύου.

γ)

Ορισμένοι εμπλεκόμενοι τόνισαν πόσο σημαντική είναι μια διαφανής, αποτελεσματική και συνεκτική διαδικασία, η οποία θα εγγυάται την έγκαιρη και ενεργό συμμετοχή των εμπλεκόμενων παραγόντων. Αναφέρθηκε επίσης ότι πρέπει να δίδονται οι αναγκαίες χρονοθυρίδες για την εκπόνηση ισχυρών κωδίκων δικτύου, με επαρκή χρόνο για διαβούλευση με τους οικείους παράγοντες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εμπλεκόμενοι ζήτησαν ως προς τα σχέδια των προτάσεων για τις κατευθυντήριες οδηγίες-πλαίσιο και τους κώδικες δικτύου να συνοδεύονται από σχετική εκτίμηση των επιπτώσεων, που να έχει αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους εμπλεκομένους.

(6)

Τα σχόλια που ακολουθούν είναι τα κυριότερα της δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά τον κατάλογο ετήσιων προτεραιοτήτων του 2014 για τους κανόνες που αφορούν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας:

α)

Ορισμένοι εμπλεκόμενοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι κώδικες δικτύου που βρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης δεν εξασφαλίζουν επαρκή εναρμόνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας το γεγονός ότι πολλές αποφάσεις (π.χ. σχετικά με τιμές και μεθοδολογίες) δεν αποτελούν μέρος του ίδιου του κώδικα αλλά εξαρτώνται από μελλοντικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων/έγκρισης από τους ΔΔΜ και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Οι εμπλεκόμενοι ανησυχούν ότι αυτό ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πρόσθετου κανονιστικού στρώματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο θα εντείνει μάλλον αντί να μειώνει την υφιστάμενη πολυπλοκότητα στους κανόνες διαχείρισης του δικτύου και σχεδιασμού της αγοράς.

β)

Ορισμένοι εμπλεκόμενοι προβληματίστηκαν από ενδεχόμενες ανακολουθίες μεταξύ κωδίκων δικτύου και ανέφεραν ότι η εκπόνηση σειράς κωδίκων δικτύου βάσει της ίδιας κατευθυντήριας οδηγίας-πλαισίου δεν αποδείχτηκε ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος θέσπισης ευρωπαϊκών κανόνων και πρότειναν κατά συνέπεια την εκπόνηση ενός μόνο κώδικα δικτύου βάσει της αντίστοιχης κατευθυντήριας οδηγίας-πλαισίου. Ορισμένοι υπογράμμισαν ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί συνοχή, θα πρέπει ορισμένοι τουλάχιστον κώδικες να καταρτιστούν από κοινού, όπως οι κανόνες σχετικά με την απαίτηση για τους παραγωγούς, οι κανόνες για πιο μακροπρόθεσμη (μελλοντική) κατανομή δυναμικότητας, οι κανόνες εξισορρόπησης και οι κανόνες για τις απαιτήσεις έκτακτης ανάγκης.

γ)

Αρκετοί εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν την εκπόνηση κανόνων για εναρμονισμένες δομές τιμολόγησης της μεταφοράς, επειδή η υφιστάμενη ποικιλία των δομών τιμολόγησης δημιουργεί ανισότητες για τους παραγωγούς ηλεκτρισμού εντός της ΕΕ επειδή, για παράδειγμα, ορισμένοι χρειάζεται να καταβάλλουν τέλη δικτύου και άλλοι όχι.

δ)

Το ENTSO-E εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο κατάλογος ετήσιων προτεραιοτήτων του 2014 δεν περιλαμβάνει κανόνες για επενδυτικά κίνητρα ενώ αυτοί περιλαμβάνονταν στον κατάλογο του 2013. Το ENTSO-E είναι της άποψης ότι η εξάρτηση από τη διαδικασία που θεσπίστηκε με τον νέο κανονισμό σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για τις διευρωπαϊκές υποδομές στον τομέα της ενέργειας (4) (κανονισμός ΔΕΔ-Ε), με βάση τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες σε περίπτωση που θεωρεί ότι η μεθοδολογία που θα δημοσιεύσουν οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές μέχρι τις 31 Μαρτίου 2014 βάσει των συστάσεων βέλτιστων πρακτικών του ACER δεν επαρκεί για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη υλοποίηση έργων κοινού ενδιαφέροντος και τίθεται σε κίνδυνο η αποτελεσματικότητα ολόκληρου του κανονισμού ΔΕΔ-Ε.

(7)

Τα σχόλια που ακολουθούν είναι τα κυριότερα της δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά τον κατάλογο ετήσιων προτεραιοτήτων του 2014 για τους κανόνες που αφορούν το δίκτυο αερίου:

α)

Η πλειονότητα των εμπλεκομένων υποδέχτηκε θετικά την ένταξη της επαυξημένης δυναμικότητας στον κατάλογο ετήσιων προτεραιοτήτων του 2014 και υπογράμμισε ότι οι κανόνες θα πρέπει κατά την εκπόνησή τους να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς διαβούλευσης με τους εμπλεκομένους και να είναι συνεκτικοί με τον κώδικα δικτύου για τους μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας. Ορισμένοι εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων και η ENTSOG, επισημαίνουν την ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων για τα τιμολόγια και την επαυξημένη δυναμικότητα και ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ των δύο ζητημάτων.

β)

Αρκετοί εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων και η ENTSOG, υποστηρίζουν τη διεξαγωγή, το 2014, εκτίμησης επιπτώσεων των κανόνων εμπορίας ώστε να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη ανάγκη για εναρμονισμένους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με τον σχεδιασμό προϊόντων και συμβάσεων δυναμικότητας όσον αφορά τη σταθερότητα, τους περιορισμούς στην κατανομή και τις δευτερεύουσες αγορές. Η εκτίμηση επιπτώσεων πρέπει να συνεκτιμήσει τις αποκτηθείσες εμπειρίες από την εφαρμογή του κώδικα δικτύου για τους μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας και την εξισορρόπηση και τις πιθανές επιπτώσεις της αύξησης της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Ένας εμπλεκόμενος προτείνει τη διεξαγωγή σταδιακής ανάλυσης των διαφορών στους συμβατικούς όρους και τις διαδικασίες των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς σε κάθε σημείο διασύνδεσης. Η ENTSOG ζητά να αναγνωριστεί το γεγονός ότι οι αναντιστοιχίες της δυναμικότητας και των διαφόρων επιπέδων σταθερότητας αποτελούν αναπόφευκτη συνέπεια της εφαρμογής συστημάτων εισόδου-εξόδου. Ένας εμπλεκόμενος αντιτάχθηκε σθεναρά στην περαιτέρω εναρμόνιση του σχεδιασμού προϊόντων και συμβάσεων δυναμικότητας επειδή αυτή δεν απαιτείται και θα είχε ως συνέπεια ανεπαρκή προσφορά αμετάβλητης δυναμικότητας και τελικά μη αποδοτικές επενδύσεις. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι οι κανόνες εμπορίας δεν θα πρέπει να καθιστούν πολυπλοκότερη τη διαδικασία εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1227/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5) για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στην αγορά ενέργειας.

γ)

Ένας εμπλεκόμενος ζητά της εκπόνηση κώδικα δικτύου για την ποιότητα του αερίου και κώδικα δικτύου για τη συγκριτική αξιολόγηση συναφών αποδόσεων συμπεριλαμβανομένων των τιμολογίων, ώστε ο στόχος της εσωτερικής αγοράς να επιτευχθεί αποτελεσματικά και αποδοτικά, προτείνοντας ως πρώτο βήμα να ανατεθεί στον ACER η διεξαγωγή σύγκρισης όλων των ευρωπαϊκών ΔΔΜ, συμπεριλαμβανομένων όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών.

δ)

Ένας εμπλεκόμενος προτείνει να ενταχθεί στον κατάλογο προτεραιοτήτων η εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών για την επίλυση των ιστορικών συμβάσεων σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009.

(8)

Παρόλο που η παρούσα απόφαση εστιάζεται μόνο στον καθορισμό των καταλόγων των ετήσιων προτεραιοτήτων για το 2014, η Επιτροπή ζήτησε επίσης τις απόψεις των εμπλεκομένων σχετικά με την ανάγκη και το ενδεχόμενο πεδίο εφαρμογής κωδίκων δικτύου και κατευθυντήριων γραμμών που ενδέχεται να θεωρηθούν ως τομείς ζωτικής σημασίας μετά το 2014, ώστε ο ACER να προβλέψει τις εργασίες ανάλυσης των επιπτώσεων στο πρόγραμμα εργασίας του 2014.

(9)

Τα σημαντικότερα σχόλια στο πλαίσιο της διαβούλευσης σχετικά με το πεδίο εφαρμογής και την αναγκαιότητα για κώδικες δικτύου και κατευθυντήριες οδηγίες μετά το 2014 όσον αφορά τους κανόνες για το ηλεκτρικό δίκτυο ήταν τα εξής:

α)

Ορισμένοι εμπλεκόμενοι τάσσονται υπέρ των κανόνων σχετικά με τον καθορισμό αρχών για την αξιολόγηση της επάρκειας των δικτύων μεταφοράς και, συνεπώς, την απαίτηση έναντι τρίτων. Άλλοι εμπλεκόμενοι είναι της άποψης ότι το άρθρο 8 παράγραφος 6 του κανονισμού για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο δεν περιλαμβάνει κανόνες για τα αποθέματα και τους μηχανισμούς επάρκειας και δυναμικότητας και, συνεπώς, οι εν λόγω κανόνες δεν φαίνεται να ευσταθούν νομικά και, αντίθετα, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων.

β)

Αρκετοί εμπλεκόμενοι ζητούν αποσαφήνιση σχετικά με το περιεχόμενο των κανόνων περί επιχειρησιακού συντονισμού.

γ)

Ένας εμπλεκόμενος προτείνει την εκπόνηση κανόνων περί προμηθειών, εμπορίας και διοίκησης των βοηθητικών υπηρεσιών, καθώς και για όλους τους τύπους υπηρεσιών ευελιξίας και ικανότητας, με γενικό στόχο την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αγοράς για υπηρεσίες υποστήριξης δικτύου, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών εξισορρόπησης και κάθε τύπου υπηρεσιών ευελιξίας.

(10)

Τα κυριότερα σχόλια στο πλαίσιο της διαβούλευσης σχετικά με το πιθανό πεδίο εφαρμογής και την αναγκαιότητα για κώδικες δικτύου και κατευθυντήριες οδηγίες μετά το 2014 όσον αφορά τους κανόνες για το δίκτυο φυσικού αερίου ήταν τα εξής:

α)

Αρκετοί εμπλεκόμενοι ήταν της άποψης ότι οι κανόνες σύνδεσης με το δίκτυο και τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης πρέπει να συνάδουν με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 994/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6) σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με αέριο.

β)

Οι εμπλεκόμενοι αμφισβήτησαν το πεδίο εφαρμογής των κανόνων σύνδεσης με το δίκτυο όσον αφορά την παροχή σημάτων γεωγραφικής διαφοροποίησης και δεν υποστήριξαν την εκπόνηση τέτοιων κανόνων.

(11)

Έχοντας υπόψη τις απαντήσεις των εμπλεκόμενων παραγόντων που υποστηρίζουν τις προτεραιότητες των εργασιών προσδιορισμού των καίριων στοιχείων που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας μέχρι το 2014 και αναγνωρίζοντας τις διάφορες δράσεις που απαιτούνται για την εν λόγω ολοκλήρωση, τους περιορισμένους πόρους, το γεγονός ότι για την ορθή εφαρμογή των κανόνων και των κατευθυντήριων οδηγιών που έχουν ήδη εγκριθεί θα απαιτηθούν πόροι και το γεγονός ότι κάθε νέος τομέας που προστίθεται στον κατάλογο των ετήσιων προτεραιοτήτων του 2014 ενδέχεται να μην έχει ως αποτέλεσμα κατευθυντήρια οδηγία ή κώδικα δικτύου που θα εγκριθεί μέχρι το 2014,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η Επιτροπή θεσπίζει τον ακόλουθο κατάλογο ετήσιων προτεραιοτήτων του 2014 όσον αφορά την κατάρτιση εναρμονισμένων κανόνων για την ηλεκτρική ενέργεια:

κανόνες για την κατανομή δυναμικότητας και τη διαχείριση της συμφόρησης, καθώς και για τη διακυβέρνηση της αγοράς επόμενης ημέρας και των ενδοημερησίων αγορών, συμπεριλαμβανομένου του υπολογισμού της δυναμικότητας (φάση έγκρισης από την Επιτροπή),

κανόνες σύνδεσης με το δίκτυο

κανόνες σχετικά με τις απαιτήσεις για τους παραγωγούς (φάση έγκρισης από την Επιτροπή)

κανόνες σχετικά με τον διαχειριστή συστήματος διανομής και τη σύνδεση βιομηχανικού φορτίου (φάση έγκρισης από την Επιτροπή)

κανόνες σχετικά με τη σύνδεση συστήματος μεταφοράς συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (ολοκλήρωση του κώδικα δικτύου και έναρξη της φάσης έγκρισης από την Επιτροπή),

κανόνες εκμετάλλευσης συστήματος (7):

κανόνες σχετικά με την επιχειρησιακή ασφάλεια (φάση έγκρισης από την Επιτροπή)

κανόνες σχετικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και προγραμματισμό (φάση έγκρισης από την Επιτροπή)

κανόνες σχετικά με τον έλεγχο και τις εφεδρείες φορτίου-συχνότητας (φάση έγκρισης από την Επιτροπή)

κανόνες για τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης (ολοκλήρωση του κώδικα δικτύου και έναρξη της φάσης έγκρισης από την Επιτροπή),

κανόνες εξισορρόπησης, συμπεριλαμβανομένης της σχετιζόμενης με το δίκτυο εφεδρείας ισχύος που σχετίζεται (φάση έγκρισης από την Επιτροπή),

κανόνες για πιο μακροπρόθεσμη (μελλοντική) κατανομή δυναμικότητας (φάση έγκρισης από την Επιτροπή),

κανόνες σχετικά με εναρμονισμένες δομές τιμολογίων μεταφοράς [ανάλυση επιπτώσεων από τον ACER για την εκπόνηση κατευθυντήριων οδηγιών-πλαισίου (8)].

Άρθρο 2

Επειδή προβλέπεται έγκριση των εναρμονισμένων κανόνων για την κατανομή της δυναμικότητας και την εξισορρόπηση εντός του 2013, η Επιτροπή καταρτίζει τον κάτωθι κατάλογο ετήσιων προτεραιοτήτων για το 2014 για την ανάπτυξη εναρμονισμένων κανόνων για το φυσικό αέριο:

κανόνες διαλειτουργικότητας και ανταλλαγής δεδομένων (φάση έγκρισης από την Επιτροπή),

κανόνες σχετικά με εναρμονισμένες δομές τιμολογίων μεταφοράς (το ENTSOG εκπονεί κώδικα δικτύου),

κανόνες σχετικά με πανενωσιακή αγοραστρεφή προσέγγιση για την κατανομή νεότευκτης δυναμικότητας μεταφοράς αερίου (εκπόνηση τροποποίησης του κώδικα δικτύου για τους μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας από τον ACER και η ENTSOG και ένταξη των αντίστοιχων τιμολογιακών κανόνων στον κώδικα δικτύου για τις δομές τιμολογίων μεταφοράς),

κανόνες εμπορίας σχετικά με τις τεχνικές και επιχειρησιακές διατάξεις των υπηρεσιών πρόσβασης στο δίκτυο και την εξισορρόπηση συστήματος (ανάλυση επιπτώσεων από τον ACER για τον προσδιορισμό της ανάγκης δεσμευτικών κανόνων της ΕΕ για περαιτέρω εναρμόνιση του σχεδιασμού προϊόντων και συμβάσεων δυναμικότητας όσον αφορά τη σταθερότητα, τους περιορισμούς στην κατανομή και τις δευτερεύουσες αγορές, λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή της κατευθυντήριας οδηγίας για τις διαδικασίες διαχείρισης της συμφόρησης και τους κώδικες δικτύου για την κατανομή δυναμικότητας και την εξισορρόπηση).

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 21 Αυγούστου 2013.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 15.

(2)  ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 36.

(3)  Οι απαντήσεις δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα

http://ec.europa.eu/energy/gas_electricity/consultations/20130513_network_codes_en.htm

(4)  ΕΕ L 115 της 25.4.2013, σ. 39.

(5)  ΕΕ L 326 της 8.12.2011, σ. 1.

(6)  ΕΕ L 295 της 12.11.2010, σ. 1.

(7)  Οι κανόνες για την επιχειρησιακή εκπαίδευση και για τις απαιτήσεις και τις επιχειρησιακές διαδικασίες έκτακτης ανάγκης θα ακολουθήσουν αργότερα.

(8)  Όσον αφορά τους κανόνες περί επενδυτικών κινήτρων, ο κανονισμός ΔΕΔ-Ε, και ιδίως το άρθρο 13, προβλέπει κανόνες που εξασφαλίζουν την παροχή κατάλληλων κινήτρων σε έργα υποδομής κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία υπόκεινται σε μεγαλύτερους κινδύνους από αυτούς που αναμένονται κανονικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο κανονισμός ΔΕΔ-Ε καθορίζει τα ακόλουθα καθήκοντα:

Κάθε εθνική ρυθμιστική αρχή υποβάλλει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2013 στον ACER τη μεθοδολογία και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει για την αξιολόγηση των επενδύσεων και τους μεγαλύτερους κινδύνους που αυτές συνεπιφέρουν, κατά περίπτωση.

Ο ACER διευκολύνει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και υποβάλλει συστάσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Κάθε εθνική ρυθμιστική αρχή δημοσιεύει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2014 τη μεθοδολογία και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει για την αξιολόγηση των επενδύσεων και τους μεγαλύτερους κινδύνους που αυτές συνεπιφέρουν.

Βάσει του αποτελέσματος των παραπάνω εργασιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει εάν απαιτείται η έκδοση νομικά δεσμευτικών κατευθυντήριων οδηγιών.


Top