EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012R0130

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 130/2012 της Επιτροπής, της 15ης Φεβρουαρίου 2012 , για τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου ορισμένων μηχανοκίνητων οχημάτων όσον αφορά την πρόσβαση στο όχημα και την ευχέρεια ελιγμών και για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 661/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου και γενικής ασφάλειας των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

ΕΕ L 43 της 16.2.2012, p. 6–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 05/07/2022; καταργήθηκε από 32019R2144

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/130/oj

16.2.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 43/6


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 130/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 15ης Φεβρουαρίου 2012

για τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου ορισμένων μηχανοκίνητων οχημάτων όσον αφορά την πρόσβαση στο όχημα και την ευχέρεια ελιγμών και για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 661/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου και γενικής ασφάλειας των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 661/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου και γενικής ασφαλείας των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά (1), και ιδίως το άρθρο 14 παράγραφος 1 στοιχείο α),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 661/2009 αποτελεί επιμέρους κανονισμό στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης τύπου που προβλέπεται από την οδηγία 2007/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Σεπτεμβρίου 2007, για τη θέσπιση πλαισίου για την έγκριση των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά (οδηγία-πλαίσιο) (2) .

(2)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 661/2009 καταργεί την οδηγία του Συμβουλίου 70/387/EOK, της 27ης Ιουλίου 1970, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν τις θύρες των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους (3) καθώς επίσης και την οδηγία του Συμβουλίου 75/443/ΕΟΚ, της 26ης Ιουνίου 1975, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν την οπισθοπορεία και το σύστημα ταχυμέτρου των οχημάτων με κινητήρα (4). Οι απαιτήσεις που περιέχονται στις εν λόγω οδηγίες σχετικά με τις βαθμίδες πρόσβασης, τις χειρολαβές και τους βατήρες (μαρσπιέ) καθώς επίσης και τις διατάξεις οπισθοπορείας θα πρέπει να μεταφερθούν στον παρόντα κανονισμό και, όπου χρειάζεται, να προσαρμοστούν στην εξέλιξη της επιστημονικής και τεχνικής γνώσης. Ορισμένες άλλες απαιτήσεις που αναφέρονται σε εκείνες τις οδηγίες και οι οποίες δεν καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό έχουν ήδη αντιμετωπιστεί μέσω της υποχρεωτικής εφαρμογής του κανονισμού ΟΕΕ/ΟΗΕ αριθ. 11 (5) και του κανονισμού αριθ. 39 (6) που αναφέρονται στο παράρτημα IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 661/2009.

(3)

Το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 70/387/ΕΟΚ και της οδηγίας 75/443/ΕΟΚ στο βαθμό που αυτό είναι ενδεδειγμένο. Επομένως, ο κανονισμός θα πρέπει να καλύπτει τα οχήματα των κατηγοριών Μ και Ν.

(4)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 661/2009 θεσπίζει βασικές απαιτήσεις για την έγκριση τύπου μηχανοκίνητων οχημάτων αναφορικά με την πρόσβαση στο όχημα, συγκεκριμένα βαθμίδες πρόσβασης, χειρολαβές και βατήρες (μαρσπιέ) καθώς επίσης και την ικανότητα ελιγμών, συγκεκριμένα τις διατάξεις οπισθοπορείας. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να θεσπιστούν οι ειδικές διαδικασίες, δοκιμές και απαιτήσεις για την εν λόγω έγκριση τύπου.

(5)

Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της τεχνικής επιτροπής μηχανοκίνητων οχημάτων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε οχήματα των κατηγοριών Μ και Ν, όπως ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 2007/46/ΕΚ.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

(1)

«Τύπος οχήματος ως προς την πρόσβαση στο όχημα και την ικανότητα ελιγμών» σημαίνει οχήματα τα οποία δεν διαφέρουν σε ουσιώδεις παραμέτρους, όπως:

α)

τα χαρακτηριστικά των βατήρων (μαρσπιέ), βαθμίδων πρόσβασης και χειρολαβών·

β)

τα χαρακτηριστικά της διάταξης οπισθοπορείας.

(2)

«Όχημα εκτός δρόμου (ORV)» σημαίνει όχημα σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στο μέρος Α του παραρτήματος II της οδηγίας 2007/46/ΕΚ·

(3)

«Επίπεδο εισόδου» σημαίνει το χαμηλότερο σημείο του ανοίγματος της πόρτας ή άλλου μέρους του οχήματος, όποιο είναι υψηλότερο, το οποίο ένα άτομο θα πρέπει να υπερβεί από πλευράς ύψους προκειμένου να εισέλθει στο θάλαμο επιβατών.

Άρθρο 3

Έγκριση τύπου ΕΚ οχήματος όσον αφορά την πρόσβαση στο όχημα και την ικανότητα ελιγμών

1.   Ο κατασκευαστής ή ο εκπρόσωπος του κατασκευαστή υποβάλλει στην αρμόδια για την έγκριση αρχή την αίτηση για έγκριση τύπου ΕΚ ενός οχήματος όσον αφορά την πρόσβαση στο όχημα και την ευχέρεια ελιγμών.

2.   Η αίτηση καταρτίζεται σύμφωνα με το υπόδειγμα του δελτίου πληροφοριών που προβλέπεται στο μέρος 1 του παραρτήματος I.

3.   Αν πληρούνται οι σχετικές απαιτήσεις που ορίζονται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του παρόντος κανονισμού, η αρμόδια για την έγκριση αρχή χορηγεί έγκριση τύπου ΕΚ και εκδίδει αριθμό έγκρισης τύπου σύμφωνα με το σύστημα αρίθμησης που ορίζεται στο παράρτημα VII της οδηγίας 2007/46/ΕΚ.

Τα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να δίνουν τον ίδιο αριθμό σε άλλο τύπο οχήματος.

4.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 3, η αρμόδια για την έγκριση αρχή χορηγεί πιστοποιητικό έγκρισης τύπου ΕΚ, το οποίο καταρτίζεται σύμφωνα με το υπόδειγμα που ορίζεται στο μέρος 2 του παραρτήματος I.

Άρθρο 4

Διάρκεια ισχύος και επέκταση των εγκρίσεων που χορηγούνται βάσει της οδηγίας 70/387/ΕΟΚ και της οδηγίας 75/443/ΕΟΚ

Οι εθνικές αρχές επιτρέπουν την πώληση και τη θέση σε κυκλοφορία οχημάτων που έχουν λάβει έγκριση τύπου πριν από την ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 661/2009 και εξακολουθούν να χορηγούν επέκταση εγκρίσεων για τα εν λόγω οχήματα σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 70/3847/ΕΟΚ και της οδηγίας 75/443/ΕΟΚ.

Άρθρο 5

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 15 Φεβρουαρίου 2012.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 200 της 31.7.2009, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 263 της 9.10.2007, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 176 της 10.8.1970, σ. 5.

(4)  ΕΕ L 196 της 26.7.1975, σ. 1.

(5)  ΕΕ L 120 της 13.5.2010, σ. 1.

(6)  ΕΕ L 120 της 13.5.2010, σ. 40.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Διοικητικές διατάξεις για την έγκριση τύπου ΕΚ οχημάτων όσον αφορά την πρόσβαση στο όχημα και την ικανότητα ελιγμών

ΜΕΡΟΣ 1

Δελτίο πληροφοριών

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

Δελτίο πληροφοριών αριθ. … για την έγκριση τύπου ΕΚ ενός οχήματος όσον αφορά την πρόσβαση στο όχημα και την ικανότητα ελιγμών

Οι παρακάτω πληροφορίες, κατά περίπτωση, διαβιβάζονται εις τριπλούν, συνοδευόμενες από πίνακα περιεχομένων. Τυχόν σχέδια υποβάλλονται σε κατάλληλη κλίμακα και με επαρκείς λεπτομέρειες σε μέγεθος Α4 ή σε φάκελο μορφής Α4. Τυχόν φωτογραφίες παρουσιάζουν επαρκείς λεπτομέρειες.

Αν τα συστήματα, τα κατασκευαστικά στοιχεία ή οι χωριστές τεχνικές μονάδες που αναφέρονται στο παρόν δελτίο πληροφοριών έχουν ηλεκτρονικό χειρισμό, δίνονται πληροφορίες σχετικά με την απόδοσή τους.

0.   ΓΕΝΙΚΑ

0.1.   Μάρκα (εμπορική επωνυμία του κατασκευαστή): …

0.2.   Τύπος: …

0.2.1.   Εμπορική(-ες) ονομασία(-ες) (αν υπάρχει): …

0.3.   Μέσα αναγνώρισης του τύπου, εφόσον υπάρχει σήμανση επί του οχήματος (1): …

0.3.1.   Σημείο επισήμανσης: …

0.4.   Κατηγορία του οχήματος (2): …

0.5.   Όνομα και διεύθυνση κατασκευαστή: …

0.8.   Επωνυμία(-ες) και διεύθυνση(-εις) του/(των) εργοστασίου(-ων) συναρμολόγησης: …

0.9.   Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του εντολοδόχου του κατασκευαστή (αν υπάρχει): …

1.   ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

1.1.   Φωτογραφίες ή/και σχέδια αντιπροσωπευτικού οχήματος: …

2.   ΜΑΖΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (3)  (4)

2.6.   Μάζα του οχήματος σε κατάσταση πορείας

Μάζα του οχήματος με το αμάξωμα και, στην περίπτωση ρυμουλκού οχήματος κατηγορίας άλλης από τη M1, με διάταξη ζεύξης, εάν έχει τοποθετηθεί από τον κατασκευαστή, σε κατάσταση πορείας του οχήματος, ή μάζα του πλαισίου ή του πλαισίου με θάλαμο, χωρίς αμάξωμα και/ή διάταξη ζεύξης αν ο κατασκευαστής δεν τοποθετεί το αμάξωμα, και/ή τη διάταξη ζεύξης (συμπεριλαμβανομένων υγρών, εργαλείων, εφεδρικού τροχού, αν διατίθεται και οδηγού και, για τα λεωφορεία και πούλμαν, συνοδού, αν υπάρχει θέση συνοδού στο όχημα) (5) (μέγιστη και ελάχιστη τιμή για κάθε παραλλαγή): …

4.   ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ (6)

4.6.   Σχέσεις μετάδoσης

Οπισθοπορεία: …

9.   ΑΜΑΞΩΜΑ

9.3.   Θύρες επιβατών, μάνδαλα και γιγγλυμοί

9.3.1.   Διάταξη και αριθμός θυρών: …

9.3.4.   Λεπτομέρειες, με διαστάσεις, εισόδων, βαθμίδων και τυχόν αναγκαίων χειρολαβών: …

Επεξηγηματικές σημειώσεις

ΜΕΡΟΣ 2

Πιστοποιητικό έγκρισης τύπου ΕΚ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

Σχήμα: A4 (210 × 297 mm)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΕΚ

Κοινοποίηση για:

Έγκριση τύπου ΕΚ (7)

επέκταση έγκρισης τύπου ΕΚ (7)

απόρριψη έγκρισης τύπου ΕΚ (7)

ανάκληση έγκρισης τύπου ΕΚ (7)

τύπου οχήματος όσον αφορά την πρόσβαση στο όχημα και την ικανότητα ελιγμών

σε σχέση με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 130/2012 [ο παρών κανονισμός], όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. …/… (7)

Αριθμός έγκρισης τύπου ΕΚ: …

Αιτιολόγηση επέκτασης: …

ΤΜΗΜΑ I

0.1.   Μάρκα (εμπορική επωνυμία του κατασκευαστή): …

0.2.   Τύπος: …

0.2.1.   Εμπορική (-ές) ονομασία(-ες) (αν υπάρχει): …

0.3.   Μέσα αναγνώρισης του τύπου, εφόσον υπάρχει σήμανση επί του οχήματος (8): …

0.3.1.   Σημείο επισήμανσης: …

0.4.   Κατηγορία οχήματος (9): …

0.5.   Όνομα και διεύθυνση κατασκευαστή: …

0.8.   Επωνυμία(-ες) και διεύθυνση(-εις) του (των) εργοστασίου(-ων) συναρμολόγησης: …

0.9.   Όνομα και διεύθυνση του ενδεχόμενου αντιπροσώπου του κατασκευαστή: …

ΤΜΗΜΑ II

1.   Πρόσθετες πληροφορίες: βλέπε προσθήκη

2.   Τεχνική υπηρεσία αρμόδια για τη διεξαγωγή των δοκιμών: …

3.   Ημερομηνία της έκθεσης της δοκιμής: …

4.   Αριθμός της έκθεσης της δοκιμής: …

5.   Παρατηρήσεις (εάν υπάρχουν): βλ. προσθήκη.

6.   Τόπος: …

7.   Ημερομηνία: …

8.   Υπογραφή: …

Συνημμένα

:

Πληροφοριακό τεύχος.

Έκθεση δοκιμής


(1)  Εάν τα μέσα αναγνώρισης του τύπου περιέχουν χαρακτήρες άσχετους προς την περιγραφή του τύπου του οχήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή διακριτής τεχνικής μονάδας που καλύπτεται από το παρόν δελτίο πληροφοριών, οι εν λόγω χαρακτήρες συμβολίζονται στα έγγραφα με ερωτηματικό: «?» (π.χ. ABC??123??).

(2)  Κατηγοριοποιείται σύμφωνα με τους ορισμούς του μέρους Α του παραρτήματος ΙΙ της οδηγίας 2007/46/ΕΚ.

(3)  Όταν υπάρχει έκδοση με κανονικό θάλαμο οδήγησης και άλλη με κουκέτα, δηλώνονται και οι δύο σειρές μαζών και διαστάσεων.

(4)  Πρότυπο ISO 612: 1978 — Οδικά οχήματα — Διαστάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων και ρυμουλκούμενων οχημάτων — όροι και ορισμοί

(5)  Η μάζα του οδηγού και του (τυχόν) συνοδηγού εκτιμάται σε 75 kg (από τα οποία 68 kg είναι η μάζα του επιβάτη και 7 kg η μάζα των αποσκευών σύμφωνα με το πρότυπο ISO 2416 – 1992), η δεξαμενή καυσίμου πληρούται έως το 90% και τα υπόλοιπα συστήματα που περιέχουν υγρά (εκτός από τα συστήματα για το χρησιμοποιημένο νερό) έως το 100% της χωρητικότητας που καθορίζει ο κατασκευαστής.

(6)  Τα προδιαγραφόμενα στοιχεία να δίνονται για τυχόν προτεινόμενες παραλλαγές.

(7)  Να διαγραφούν οι περιττές ενδείξεις.

(8)  Εάν τα μέσα αναγνώρισης του τύπου περιέχουν χαρακτήρες άσχετους προς την περιγραφή του τύπου του οχήματος, του κατασκευαστικού στοιχείου ή της χωριστής τεχνικής μονάδας που καλύπτεται από το παρόν δελτίο πληροφοριών, οι εν λόγω χαρακτήρες συμβολίζονται στην τεκμηρίωση με λατινικό ερωτηματικό: «?» (π.χ. ABC??123??).

(9)  Όπως ορίζεται στο παράρτημα II τμήμα A της οδηγίας 2007/46/ΕΚ.

Προσθήκη

στο πιστοποιητικό έγκρισης τύπου ΕΚ αριθ. …

1.

Πρόσθετες πληροφορίες:

1.1.

Σύντομη περιγραφή του τύπου οχήματος, όσον αφορά τη δομή, τις διαστάσεις, τη μορφή και τα συστατικά υλικά: …

2.

Τύπος οχήματος κατηγορίας M1 / N1 / N2 με μέγιστη μάζα που δεν υπερβαίνει τους 7,5 τόνους (1) είναι / δεν είναι (1) εφοδιασμένο με βατήρες (μαρσπιέ) ή βαθμίδες πρόσβασης.

3.

Όχημα εκτός δρόμου (ORV) ναι / όχι (1)

4.

Διάταξη αντιστροφής σχέσης κιβωτίου ταχυτήτων/άλλα μέσα (1)

4.1.

Σύντομη περιγραφή της διάταξης αντιστροφής όταν αυτή δεν αποτελεί λειτουργία του κιβωτίου ταχυτήτων: …

5.

Παρατηρήσεις: …


(1)  Να διαγραφούν οι περιττές ενδείξεις.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Απαιτήσεις για οχήματα όσον αφορά την πρόσβαση στο όχημα

1.   ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

1.1.

Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του τύπου οχήματος επιτρέπουν την είσοδο και την έξοδο προς και από τον θάλαμο επιβατών με πλήρη ασφάλεια και οι είσοδοι στο θάλαμο επιβατών είναι κατασκευασμένες κατά τρόπο ώστε να δύνανται να χρησιμοποιηθούν ευχερώς και χωρίς οιονδήποτε κίνδυνο.

2.   ΒΑΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

2.1.

Ο άξονας του τροχού, οι ζάντες και άλλα μέρη του τροχού δεν πρέπει να θεωρούνται ως βατήρες ή βαθμίδες πρόσβασης για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, εκτός από τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες, λόγοι που αφορούν στην κατασκευή ή στη χρήση, αποκλείουν την τοποθέτηση βατήρων ή βαθμίδων πρόσβασης σε άλλο σημείο του οχήματος.

2.2.

Το ύψος του δαπέδου εισόδου προσδιορίζεται είτε απευθείας από την επιφάνεια του εδάφους είτε από το οριζόντιο επίπεδο που διέρχεται από το μέσον, σε σχέση με την κατά μήκος έννοια, της αμέσως κατώτερης βαθμίδας.

ΜΕΡΟΣ 1

Απαιτήσεις σχετικά με την πρόσβαση και την έξοδο από τις θύρες του θαλάμου επιβατών οχημάτων κατηγορίας N2 μέγιστης μάζας που δεν υπερβαίνει τους 7,5 τόνους και κατηγορίας N3

1.   ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΘΑΛΑΜΟ ΕΠΙΒΑΤΩΝ (σχήμα 1).

1.1.

Η απόσταση (A) από την επιφάνεια του εδάφους μέχρι την ανώτερη επιφάνεια της χαμηλότερης βαθμίδας, μετρημένη με το όχημα σε κατάσταση πορείας σε οριζόντια και επίπεδη επιφάνεια, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 600 χλστ.

1.1.1.

Εντούτοις, για οχήματα παντός έδαφος (ΟΠΕ) η απόσταση (A) δύναται να αυξηθεί μέχρι τα 700 χλστ.

1.2.

Η απόσταση (B) μεταξύ των άνω επιφανειών των βαθμίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 400 χλστ. Η κάθετη απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών βαθμίδων δεν πρέπει κυμαίνεται κατά περισσότερο των 50 χλστ. Η τελευταία απαίτηση δεν εφαρμόζεται στην απόσταση μεταξύ της υψηλότερης βαθμίδας και του δαπέδου εισόδου του θαλάμου επιβατών.

1.2.1.

Εντούτοις, για οχήματα παντός εδάφους (ΟΠΕ) η επιτρεπόμενη διακύμανση που αναφέρεται παραπάνω δύναται να αυξηθεί μέχρι τα 100 χλστ.

1.3.

Επιπλέον, θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες ελάχιστες γεωμετρικές προδιαγραφές:

α)

βάθος βαθμίδας (D): 80 χλστ·

β)

διάκενο βαθμίδας (E) (συμπεριλαμβανομένου του βάθους βαθμίδας): 150 χλστ·

γ)

πλάτος βαθμίδας (F): 300 χλστ·

δ)

πλάτος της χαμηλότερης βαθμίδας (G): 200 χλστ·

ε)

ύψος βαθμίδας (S): 120 χλστ·

στ)

εγκάρσια μετατόπιση μεταξύ βαθμίδων (H): 0 χλστ·

ζ)

αλληλοκάλυψη κατά μήκος (J) μεταξύ δύο διαδοχικών βαθμίδων στην ίδια σειρά βαθμίδων ή μεταξύ του ανώτερης βαθμίδας και του ύψους του δαπέδου εισόδου του θαλάμου: 200 χλστ.

1.3.1.

Εντούτοις, για οχήματα εκτός δρόμου (ORV) η τιμή (F) δύναται να μειωθεί σε 200 χλστ.

1.4.

Στην περίπτωση οχημάτων εκτός δρόμου (ORV), η κατώτατη βαθμίδα θα πρέπει να σχεδιάζεται ως βαθμίδα κινητής κλίμακας, αν αυτό είναι απαραίτητο για λόγους σχετικούς με την κατασκευή ή τη χρήση. Στις περιπτώσεις αυτές, το βάθος της βαθμίδας (R) θα είναι τουλάχιστο 20 χλστ.

1.4.1.

Βαθμίδες τύπου κινητής κλίμακας με κυκλική διατομή δεν επιτρέπονται.

1.5.

Κατά την κάθοδο από τον θάλαμο επιβατών, η θέση της ανώτερης βαθμίδας θα πρέπει να εντοπίζεται εύκολα.

1.6.

Όλες οι βαθμίδες πρόσβασης θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες κατά τρόπο ώστε να αποκλείουν τον κίνδυνο ολίσθησης. Επιπλέον, οι βαθμίδες πρόσβασης που εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες και τη ρύπανση κατά την οδήγηση θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλη διάταξη απορροής ή στραγγιζόμενη επιφάνεια.

2.   ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΧΕΙΡΟΛΑΒΕΣ ΣΤΟ ΘΑΛΑΜΟ ΕΠΙΒΑΤΩΝ (όπως εμφανίζεται στο σχήμα 1).

2.1.

Ένας ή περισσότεροι κατάλληλοι χειρολισθήρες ή χειρολαβές ή άλλες ισοδύναμου αποτελέσματος διατάξεις συγκράτησης θα πρέπει να παρέχονται για την πρόσβαση στο θάλαμο επιβατών.

2.1.1.

Όλοι οι χειρολισθήρες, χειρολαβές ή οι άλλες ισοδύναμου αποτελέσματος διατάξεις συγκράτησης θα πρέπει να τοποθετούνται κατά τρόπο ώστε να δύναται κανείς εύκολα να τις πιάσει και να μην παρεμποδίζουν την πρόσβαση στο θάλαμο επιβατών.

2.1.2.

Δύναται να υπάρχει ένα μέγιστο κενό 100 χλστ. στο χώρο συγκράτησης του χεριού των χειρολισθήρων, χειρολαβών ή των άλλων ισοδύναμου αποτελέσματος διατάξεων συγκράτησης.

2.1.3.

Στην περίπτωση πρόσβασης σε θάλαμο επιβατών μέσω περισσοτέρων των δύο βαθμίδων, οι χειρολισθήρες, χειρολαβές ή οι άλλες ισοδύναμου αποτελέσματος διατάξεις συγκράτησης, θα πρέπει να βρίσκονται σε τέτοια θέση, ώστε ένα άτομο να δύναται να στηρίξει τον εαυτό του με δύο χέρια και ένα πόδι ή δύο πόδια και ένα χέρι συγχρόνως.

2.1.4.

Εκτός της περίπτωσης κλιμακοστασίου, ο σχεδιασμός και η διάταξη των χειρολισθήρων, χειρολαβών ή άλλων ισοδύναμου αποτελέσματος διατάξεων συγκράτησης θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να ενθαρρύνουν τους χειριστές να κατεβαίνουν με το πρόσωπο στραμμένο προς τον θάλαμο επιβατών.

2.1.5.

Το τιμόνι δύναται να θεωρηθεί ως χειρολαβή.

2.2.

Το ύψος (N) του χαμηλότερου άκρου τουλάχιστον ενός χειρολισθήρα, χειρολαβής ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος διάταξης, μετρούμενο από την επιφάνεια του εδάφους με το όχημα σε κατάσταση πορείας σε οριζόντια και επίπεδη επιφάνεια, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1 850 χλστ.

2.2.1.

Εντούτοις, για τα οχήματα παντός εδάφους (ΟΠΕ) η απόσταση (N) δύναται να αυξηθεί μέχρι τα 1 950 χλστ.

2.2.2.

Αν το ύψος του δαπέδου εισόδου θαλάμου επιβατών, μετρούμενο από την επιφάνεια του εδάφους, είναι μεγαλύτερο του «Ν», το ύψος αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως «Ν».

2.2.3.

Επιπλέον, η ελάχιστη απόσταση (P) της ανώτερης πλευράς των χειρολισθήρων, χειρολαβών ή άλλων ισοδύναμου αποτελέσματος διατάξεων συγκράτησης από το ύψος του δαπέδου εισόδου του θαλάμου επιβατών θα πρέπει να είναι:

α)

χειρολισθήρες, χειρολαβές ή άλλες ισοδύναμου αποτελέσματος διατάξεις συγκράτησης (U): 650 χλστ·

β)

χειρολισθήρες, χειρολαβές ή άλλες ισοδύναμου αποτελέσματος διατάξεις συγκράτησης (V): 550 χλστ.

2.3.

Θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες γεωμετρικές προδιαγραφές:

α)

διάσταση λαβής (K): 16 χλστ. κατ' ελάχιστον και 38 χλστ. κατά μέγιστον·

β)

μήκος (μ): 150 mm κατ’ ελάχιστον·

γ)

ελεύθερος χώρος ως προς τα συστατικά μέρη του οχήματος (L): 40 χλστ κατ' ελάχιστον με ανοικτή θύρα.

Εικόνα 1

Βαθμίδες πρόσβασης και χειρολαβές προς το θάλαμο επιβατών

Image

ΜΕΡΟΣ 2

Απαιτήσεις σχετικά με την πρόσβαση και την έξοδο από τις θύρες του θαλάμου επιβατών οχημάτων άλλων κατηγοριών εκτός της N2 μέγιστης μάζας που υπερβαίνει τους 7,5 τόνους ή κατηγορίας N3

1.   ΒΑΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

1.1.

Οχήματα των κατηγοριών M1 και N1, καθώς επίσης και N2 μέγιστης μάζας που δεν υπερβαίνει τους 7,5 τόνους, θα πρέπει να διαθέτουν έναν ή περισσότερους βατήρες ή βαθμίδες πρόσβασης, αν το ύψος του δαπέδου εισόδου του θαλάμου επιβατών είναι υψηλότερο των 600 χλστ. υπεράνω του εδάφους, μετρούμενο με το όχημα σε κατάσταση πορείας επί οριζόντιας και επίπεδης επιφάνειας.

1.1.1.

Εντούτοις, για τα οχήματα παντός εδάφους (ΟΠΕ), η προαναφερθείσα απόσταση δύναται να αυξηθεί μέχρι τα 700 χλστ.

1.2.

Όλοι οι βατήρες και οι βαθμίδες πρόσβασης θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε να αποκλείουν τον κίνδυνο ολίσθησης. Επιπλέον, οι βατήρες και οι βαθμίδες πρόσβασης που εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες και τη ρύπανση κατά την οδήγηση θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλη διάταξη απορροής ή στραγγιζόμενη επιφάνεια...


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Απαιτήσεις για οχήματα όσον αφορά την ευχέρεια ελιγμών

1.   ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

1.1.

Κάθε όχημα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με διάταξη οπισθοπορείας ελεγχόμενη από τη θέση οδήγησης.


Top