EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0678

2012/678/ΕΕ: Κατ’ εξουσιοδότηση απόφαση της Επιτροπής, της 29ης Ιουνίου 2012 , σχετικά με τις έρευνες και τα πρόστιμα για την παραποίηση στατιστικών στοιχείων, που αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1173/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αποτελεσματική επιβολή της δημοσιονομικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ

ΕΕ L 306 της 6.11.2012, p. 21–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_del/2012/678/oj

6.11.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 306/21


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 29ης Ιουνίου 2012

σχετικά με τις έρευνες και τα πρόστιμα για την παραποίηση στατιστικών στοιχείων, που αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1173/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αποτελεσματική επιβολή της δημοσιονομικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ

(2012/678/ΕΕ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1173/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, για την αποτελεσματική επιβολή της δημοσιονομικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 4,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1173/2011 θεσπίζει σύστημα κυρώσεων για την ενίσχυση της επιβολής του προληπτικού και του διορθωτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. Εφαρμόζεται στα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ.

(2)

Η διαθεσιμότητα έγκυρων φορολογικών στοιχείων έχει ουσιαστική σημασία για τη δημοσιονομική εποπτεία στη ζώνη του ευρώ. Τα κράτη μέλη, προκειμένου να εξασφαλίσουν την παροχή έγκυρων και ανεξάρτητων στατιστικών στοιχείων, θα πρέπει να εγγυηθούν την τήρηση της αρχής της επαγγελματικής ανεξαρτησίας των εθνικών στατιστικών αρχών, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2009, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές (2) και σύμφωνα επίσης με τον κώδικα ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές.

(3)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1173/2011 εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να εποπτεύει την οικονομική και νομισματική συνεργασία με στόχο τον εντοπισμό και την αποκάλυψη της παραποίησης στατιστικών στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος με σκοπό την εφαρμογή του συστήματος πολυμερούς εποπτείας και της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

(4)

Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει να διεξάγει όλες τις έρευνες που είναι απαραίτητες για την επιβεβαίωση της παρουσίασης ανακριβών στοιχείων σχετικά με το πραγματικό έλλειμμα και το πραγματικό χρέος, ως αποτέλεσμα πρόθεσης ή βαριάς αμέλειας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1173/2011.

(5)

Είναι απαραίτητο να θεσπιστούν οι λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τις διαδικασίες ερευνών, τα λεπτομερή κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου, οι λεπτομερείς κανόνες για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων υπεράσπισης, πρόσβασης στον φάκελο, νομικής εκπροσώπησης, εμπιστευτικότητας και οι διατάξεις σχετικά με τον χρόνο ισχύος και την είσπραξη των προστίμων.

(6)

Η απόφαση της Επιτροπής να ξεκινήσει έρευνα θα πρέπει να είναι δικαιολογημένη, οι δε έρευνες που αναλαμβάνονται θα πρέπει να είναι ανάλογες προς τον στόχο, ώστε να μην υπερβαίνουν τα αναγκαία όρια για την απόδειξη πιθανής παραποίησης των σχετικών στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος.

(7)

Η Επιτροπή, όταν αναλαμβάνει τις εν λόγω έρευνες, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διεξάγει επιτόπιες επιθεωρήσεις / ελέγχους και να ζητά στοιχεία από κάθε φορέα που κατατάσσεται στον δημόσιο τομέα, είτε σε επίπεδο κεντρικής, κρατικής, τοπικής διοίκησης είτε σε επίπεδο οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2223/96 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 1996, περί του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Κοινότητας (3), που αναφέρεται στο εξής ως «ΕΣΛ 95».

(8)

Πριν από την εκκίνηση έρευνας, η οποία έχει ως σκοπό να επιβεβαιώσει μια υπόνοια, έπειτα από σοβαρές ενδείξεις παρουσίασης ανακριβών στοιχείων σχετικά με το πραγματικό έλλειμμα και το πραγματικό χρέος, πραγματοποιείται κατά κανόνα μεθοδολογική επίσκεψη από την Επιτροπή (Eurostat), σύμφωνα με το άρθρο 11β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2009 του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 2009, για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου σχετικά με τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (4).

(9)

Κατά την αξιολόγηση του τι συνιστά ανακριβή παρουσίαση στοιχείων σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1173/2011, η λανθασμένη εφαρμογή των λογιστικών κανόνων του ΕΣΛ 95 που δεν οφείλεται σε πρόθεση ούτε σε βαριά αμέλεια δεν θα πρέπει να θεωρείται ανακριβής παρουσίαση στοιχείων. Από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης θα πρέπει να εξαιρούνται επίσης οι αναθεωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών αναθεωρήσεων λόγω αλλαγών στη μεθοδολογία για όλα τα προηγούμενα έτη, που εξηγούνται σαφώς και επαρκώς, τα ασήμαντα σφάλματα και οι περιπτώσεις στις οποίες έχει εκφραστεί αμφιβολία από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος και έχει ζητηθεί διευκρίνιση από την Επιτροπή (Eurostat) σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2009.

(10)

Οι χρήστες των ευρωπαϊκών στατιστικών έχουν τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη ότι οι εν λόγω στατιστικές παράγονται από στατιστικές αρχές οι οποίες ασκούν τις δραστηριότητές τους επαγγελματικά και με τη δέουσα επιμέλεια. Μια ενέργεια ή μια παράλειψη χωρίς πρόθεση θα πρέπει να θεωρείται περίπτωση βαριάς αμέλειας, όταν το αρμόδιο πρόσωπο για την παραγωγή των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος παραβιάζει κατάφωρα το καθήκον αρωγής που υπέχει.

(11)

Για τους σκοπούς υπεράσπισής του, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος θα πρέπει να ενημερώνεται δεόντως για την έναρξη των ερευνών της Επιτροπής, καθώς και για τα αποτελέσματά τους. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα πρέπει να ανακοινώνονται σε έκθεση της Επιτροπής η οποία πρέπει να διαβιβάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο και να δημοσιεύεται. Η Επιτροπή (Eurostat) θα πρέπει επίσης να ενημερώνει δεόντως και διαρκώς την επιτροπή του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος και τον ευρωπαϊκό συμβουλευτικό φορέα για τη διακυβέρνηση στον τομέα της στατιστικής.

(12)

Θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα υπεράσπισης και να τηρείται η αρχή της εμπιστευτικότητας, σύμφωνα με τις γενικές αρχές του δικαίου και με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα ακρόασης από την Επιτροπή κατά τη διάρκεια των ερευνών, καθώς επίσης και το δικαίωμα πρόσβασης στον φάκελο που έχει καταρτίσει η Επιτροπή.

(13)

Οι συστάσεις προς το Συμβούλιο σχετικά με την επιβολή προστίμου θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά σε επιχειρήματα για τα οποία είχε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

(14)

Θα πρέπει να θεσπιστούν κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κριτήρια αυτά για να εξασφαλίζεται ότι το προτεινόμενο πρόστιμο καθορίζεται στο κατάλληλο ύψος, ώστε να καθίσταται αποτελεσματικό, αναλογικό και αποτρεπτικό, με βάση ένα ποσό αναφοράς προσαρμοζόμενο προς τα πάνω ή προς τα κάτω, βάσει ειδικών περιστάσεων.

(15)

Η παρούσα απόφαση θα πρέπει να εκδοθεί με την επιφύλαξη της άσκησης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής (Eurostat) βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2009.

(16)

Το περιεχόμενο και η μορφή των μέτρων που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνουν τα απαιτούμενα για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1173/2011, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(17)

Η παρούσα απόφαση θα πρέπει να εφαρμοστεί με την επιφύλαξη του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (5),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Άρθρο 1

Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1.   Η παρούσα απόφαση ορίζει τους λεπτομερείς κανόνες για τις διαδικασίες ερευνών σχετικά με την παρουσίαση ανακριβών στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, που είναι αποτέλεσμα πρόθεσης ή βαριάς αμέλειας, τους λεπτομερείς κανόνες σχετικά με το δικαίωμα υπεράσπισης και με την εμπιστευτικότητα, τα λεπτομερή κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου και τις διατάξεις σχετικά με τον χρόνο είσπραξης των προστίμων, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1173/2011.

2.   Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται στα κράτη μέλη που έχουν ως νόμισμα το ευρώ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

Άρθρο 2

Κίνηση των ερευνών

1.   Η Επιτροπή κοινοποιεί στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος την απόφασή της να κινήσει έρευνα, ενημερώνοντάς το σχετικά τις σοβαρές ενδείξεις που έχει ως προς την ύπαρξη γεγονότων που ενδέχεται να στοιχειοθετούν παρουσίαση ανακριβών στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, εξαιτίας παραποίησης των εν λόγω στοιχείων από πρόθεση ή βαριά αμέλεια.

2.   Κατά την έρευνα, η Επιτροπή (Eurostat) μπορεί να ζητήσει πληροφορίες, να πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με πρόσωπα, να διενεργήσει επιτόπιες επιθεωρήσεις και να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς όλων των δημόσιων φορέων σε επίπεδο κεντρικής, κρατικής, τοπικής διοίκησης, καθώς και σε επίπεδο οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στα άρθρα 3 έως 5. Αυτά τα μέσα έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Επιτροπή (Eurostat) είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ή άλλα ανώτατα όργανα ελέγχου του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους μπορούν να κληθούν να επικουρήσουν και να συμμετάσχουν στις έρευνες, κατά περίπτωση και στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού των εθνικών κανόνων που διέπουν αυτούς τους φορείς.

3.   Η Επιτροπή μπορεί να επιλέξει να μην διενεργήσει τέτοια έρευνα πριν από τη διεξαγωγή μεθοδολογικής επίσκεψης, σύμφωνα με απόφαση που έχει λάβει η Επιτροπή (Eurostat) βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2009.

4.   Η Επιτροπή ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την απόφασή της να κινήσει έρευνα.

Άρθρο 3

Αίτηση πληροφοριών

1.   Μετά από αίτηση της Επιτροπής, κάθε κρατικός φορέας που συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στην κατάρτιση των στοιχείων για το χρέος και το έλλειμμα του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους ή του οποίου οι λογαριασμοί χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση αυτή («ενδιαφερόμενος φορέας») παρέχει στην Επιτροπή όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την επιτέλεση του έργου της έρευνάς της. Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ενημερώνεται για κάθε τέτοια αίτηση της Επιτροπής προς τον ενδιαφερόμενο φορέα.

2.   Η Επιτροπή δηλώνει τον σκοπό της αίτησης, εξειδικεύοντας ότι η αίτηση υποβάλλεται βάσει της παρούσας απόφασης, και αναφέρει προθεσμία απάντησης, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τέσσερις εβδομάδες.

Άρθρο 4

Συνεντεύξεις

Η Επιτροπή μπορεί να διεξαγάγει συνέντευξη με κάθε πρόσωπο το οποίο συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στην κατάρτιση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος, το οποίο συμφωνεί με τη διεξαγωγή συνέντευξης, για σκοπούς συλλογής πληροφοριών ή εξηγήσεων σχετικά με περιστατικά ή με έγγραφα που συνδέονται με το αντικείμενο της έρευνας και να καταγράψει τις απαντήσεις. Ο ενδιαφερόμενος φορέας ενημερώνεται πριν από τη συνέντευξη οποιουδήποτε εκπροσώπου του ή μέλους του προσωπικού του. Το πρόσωπο που συμμετέχει στη συνέντευξη μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια εκπροσώπου του ενδιαφερόμενου φορέα ή νομικού παραστάτη.

Άρθρο 5

Επιθεωρήσεις

1.   Οι υπάλληλοι της Επιτροπής και τα λοιπά συνοδεύοντα πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Επιτροπή για τη διενέργεια επιθεώρησης, έχουν την εξουσία:

α)

να εισέρχονται στις εγκαταστάσεις του ενδιαφερόμενου φορέα·

β)

να έχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και σε όλους τους λογαριασμούς του ενδιαφερόμενου φορέα, ανεξαρτήτως του μέσου στο οποίο έχουν αποθηκευτεί·

γ)

να λαμβάνουν κάθε μορφή αντιγράφου ή αποσπάσματος κάθε αρχείου και λογαριασμού·

δ)

να σφραγίζουν κάθε αρχείο και λογαριασμό στον βαθμό και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την κατάρτιση των πραγματικών αποδεικτικών στοιχείων της έρευνας, χωρίς να παρεμποδίζουν τις ουσιαστικές δραστηριότητες του ενδιαφερόμενου φορέα.

ε)

να ζητούν εξηγήσεις από κάθε εκπρόσωπο ή μέλος του προσωπικού του ενδιαφερόμενου φορέα σχετικά με περιστατικά ή με έγγραφα που συνδέονται με το αντικείμενο της έρευνας και με τον σκοπό της επιθεώρησης, υπό τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στο άρθρο 4.

2.   Οι υπάλληλοι της Επιτροπής και τα λοιπά συνοδεύοντα πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Επιτροπή για τη διενέργεια επιθεώρησης υποβάλλουν γραπτή εξουσιοδότηση, η οποία προσδιορίζει το αντικείμενο και τον σκοπό της επιθεώρησης, ορίζοντας την ημερομηνία έναρξης της επιθεώρησης.

3.   Ο ενδιαφερόμενος φορέας συνεργάζεται πλήρως με την Επιτροπή για τους σκοπούς της επιθεώρησης.

4.   Έπειτα από αίτηση της Επιτροπής, τα μέλη του προσωπικού των στατιστικών αρχών του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους παρέχουν ενεργό συνδρομή στους υπαλλήλους της Επιτροπής και στα λοιπά συνοδεύοντα πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Επιτροπή. Για τον σκοπό αυτό, έχουν τις εξουσίες που προσδιορίζονται στην παράγραφο 1.

5.   Εάν οι υπάλληλοι της Επιτροπής και τα λοιπά συνοδεύοντα πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Επιτροπή διαπιστώσουν ότι ο φορέας αντιτάσσεται στη διενέργεια επιθεώρησης που έχει διαταχθεί δυνάμει του παρόντος άρθρου, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος τους παρέχει την αναγκαία συνδρομή σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες.

6.   Εάν, σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες, απαιτείται έγκριση από δικαστική αρχή για τη διενέργεια της επιθεώρησης, η Επιτροπή ζητά την εν λόγω έγκριση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η έγκριση από δικαστική αρχή υποβάλλεται μαζί με τη γραπτή εξουσιοδότηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2.

Άρθρο 6

Δικαίωμα ακρόασης

Πριν από την έκδοση της έκθεσης που αναφέρεται στο άρθρο 7 η Επιτροπή καλεί το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος να υποβάλει γραπτές παρατηρήσεις για τις προκαταρκτικές διαπιστώσεις.

Η Επιτροπή απευθύνεται γραπτώς στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, υποδεικνύοντας την προθεσμία, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων τουλάχιστον, για την υποβολή των εν λόγω παρατηρήσεων.

Άρθρο 7

Έκθεση

1.   Η Επιτροπή εκδίδει έκθεση στην οποία αναφέρει τις διαπιστώσεις της και τις παρατηρήσεις τις οποίες υπέβαλε το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος με βάση τις έρευνες που διενεργήθηκαν σύμφωνα με το παρόν κεφάλαιο και την υποβάλλει στο εν λόγω κράτος μέλος.

2.   Η Επιτροπή διαβιβάζει την εν λόγω έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται.

3.   Η Επιτροπή (Eurostat) ενημερώνει την επιτροπή του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος και τον ευρωπαϊκό συμβουλευτικό φορέα για τη διακυβέρνηση στον τομέα της στατιστικής σχετικά με την έκβαση της έρευνας.

4.   Κάθε σύσταση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο για την επιβολή προστίμου στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος βασίζεται στην έκθεση που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

Άρθρο 8

Διάρκεια

1.   Η Επιτροπή εκδίδει την έκθεση που αναφέρεται στο άρθρο 7 το αργότερο δέκα μήνες έπειτα από την κοινοποίηση της απόφασής της να κινήσει έρευνα σύμφωνα με το άρθρο 2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στις οποίες παρεμποδίζονται οι έρευνες ή στις οποίες η εξασφάλιση των απαραίτητων πληροφοριών για την έρευνα συνεπάγεται υπερβολικά μακρόχρονες διαδικασίες, η Επιτροπή μπορεί να παρατείνει την προθεσμία κατά πέντε μήνες.

2.   Οι επιθεωρήσεις ολοκληρώνονται εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης της επιθεώρησης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στις οποίες παρεμποδίζονται οι έρευνες ή στις οποίες η εξασφάλιση των πληροφοριών σε σχέση με την έρευνα συνεπάγεται υπερβολικά μακρόχρονες διαδικασίες, η Επιτροπή μπορεί να παρατείνει την προθεσμία κατά τρεις μήνες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ

Άρθρο 9

Δικαίωμα υπεράσπισης

Σε κάθε εφαρμογή της παρούσας απόφασης ισχύει η αρχή του δικαιώματος υπεράσπισης.

Άρθρο 10

Πρόσβαση στον φάκελο

Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος έχει το δικαίωμα πρόσβασης, μετά από αίτηση, σε όλα τα έγγραφα και τα άλλα πραγματολογικά υλικά που έχει συγκεντρώσει η Επιτροπή και τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως υποστηρικτικά αποδεικτικά στοιχεία για τη σύσταση προς το Συμβούλιο σχετικά με την επιβολή προστίμου στο εν λόγω κράτος μέλος.

Τα έγγραφα που λαμβάνονται από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος μέσω πρόσβασης στον φάκελο χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 11

Νομική εκπροσώπηση

Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, κάθε ενδιαφερόμενος φορέας, κάθε πρόσωπο που εργάζεται για τον φορέα αυτόν και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα νομικής εκπροσώπησης κατά τις έρευνες.

Άρθρο 12

Εμπιστευτικότητα και επαγγελματικό απόρρητο

Οι έρευνες που περιγράφονται στο κεφάλαιο ΙΙ διενεργούνται στο πλαίσιο της τήρησης των αρχών της εμπιστευτικότητας και του επαγγελματικού απορρήτου. Οι υπάλληλοι της Επιτροπής και τα λοιπά συνοδεύοντα πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Επιτροπή δεν αποκαλύπτουν πληροφορίες που λαμβάνουν στο πλαίσιο της έρευνας, οι οποίες καλύπτονται από την υποχρέωση τήρησης επαγγελματικού απορρήτου και εμπιστευτικότητας.

Τα έγγραφα και οι πληροφορίες που λαμβάνει η Επιτροπή στη διάρκεια των ερευνών χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

Άρθρο 13

Ανώτατο ύψος προστίμου

Το συνολικό ύψος του προστίμου δεν υπερβαίνει το 0,2 % του τελευταίου επίσημου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε τρέχουσες τιμές αγοράς του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, όπως ορίζεται στο ΕΣΛ 95, κατά το προηγούμενο έτος.

Άρθρο 14

Κριτήρια όσον αφορά το ύψος του προστίμου

1.   Η Επιτροπή εξασφαλίζει ότι το πρόστιμο που προτείνει στη σύστασή της είναι αποτελεσματικό, αναλογικό και αποτρεπτικό. Το πρόστιμο καθορίζεται με βάση ένα ποσό αναφοράς που μπορεί να ρυθμίζεται προς τα πάνω ή προς τα κάτω, όταν λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές περιστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3.

2.   Το ποσό αναφοράς ισούται με το 5 % των ανακριβών στοιχείων που παρουσιάστηκαν σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα ή των ανακριβών στοιχείων που παρουσιάστηκαν σχετικά με το δημόσιο χρέος του κράτους μέλους —ανάλογα με το ποια ανακριβή στοιχεία είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο— για τα σχετικά έτη που αφορά η κοινοποίηση στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

3.   Εάν ληφθεί υπόψη το ανώτατο ύψος που καθορίζεται στο άρθρο 13, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της, σε κάθε περίπτωση, όταν είναι σκόπιμο, τις ακόλουθες περιστάσεις:

α)

τη σοβαρότητα και τις ευρύτερες επιπτώσεις της παρουσίασης ανακριβών στοιχείων: ειδικότερα, τον αντίκτυπο της παρουσίασης ανακριβών στοιχείων στη λειτουργία της ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης·

β)

το γεγονός ότι η παρουσίαση ανακριβών στοιχείων είναι αποδεδειγμένα αποτέλεσμα βαριάς αμέλειας ή, αλλιώς, ότι η παρουσίαση ανακριβών στοιχείων έγινε εκ προθέσεως·

γ)

το γεγονός ότι η παρουσίαση ανακριβών στοιχείων ήταν το έργο ενός φορέα που ενεργούσε μόνος του ή, αλλιώς, ότι η παρουσίαση ανακριβών στοιχείων ήταν το αποτέλεσμα συντονισμένης ενέργειας δύο ή περισσότερων φορέων·

δ)

την επανάληψη, τη συχνότητα ή τη διάρκεια της παρουσίασης ανακριβών στοιχείων από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος· σε τέτοιες περιπτώσεις, το ποσό αναφοράς είναι το μεγαλύτερο που εντοπίζεται και πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών κατά τα οποία σημειώθηκε η εν λόγω παρουσίαση ανακριβών στοιχείων, κατά την τετραετία που έπεται της τελευταίας κοινοποίησης·

ε)

τον βαθμό επιμέλειας και συνεργασίας κατά την έρευνα ή, εναλλακτικά, τον βαθμό παρεμπόδισης της έρευνας, που θα επιδείξει το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος για τον εντοπισμό της παρουσίασης ανακριβών στοιχείων και κατά την πορεία των ερευνών.

Άρθρο 15

Περίοδος παραγραφής για την είσπραξη των προστίμων

1.   Το δικαίωμα της Επιτροπής να εκτελεί τις αποφάσεις που εκδίδονται από το Συμβούλιο βάσει του άρθρου 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1173/2011 υπόκειται σε πενταετή προθεσμία παραγραφής.

2.   Η προθεσμία αρχίζει να υπολογίζεται από την ημέρα κατά την οποία κοινοποιείται στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος η απόφαση του Συμβουλίου.

3.   Η προθεσμία παραγραφής για την ανάκτηση των προστίμων διακόπτεται από κάθε ενέργεια της Επιτροπής που αποσκοπεί στην εκτέλεση της πληρωμής του προστίμου ή αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η εκτέλεση της πληρωμής βάσει απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο 16

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 29 Ιουνίου 2012.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 87 της 31.3.2009, σ. 164.

(3)  ΕΕ L 310 της 30.11.1996, σ. 1.

(4)  ΕΕ L 145 της 10.6.2009, σ. 1.

(5)  ΕΕ L 145 της 31.5.2001, σ. 43.


Top