EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0422

Απόφαση 2012/422/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2012 , για την υποστήριξη διαδικασίας που οδηγεί στη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από πυρηνικά όπλα και κάθε άλλου είδους όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή

ΕΕ L 196 της 24.7.2012, p. 67–73 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2012/422/oj

24.7.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 196/67


ΑΠΌΦΑΣΗ 2012/422/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 23ης Ιουλίου 2012

για την υποστήριξη διαδικασίας που οδηγεί στη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από πυρηνικά όπλα και κάθε άλλου είδους όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντα υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 28 και το άρθρο 31 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της ύπατης εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η 'Ενωση εφαρμόζει ενεργά τη στρατηγική της ΕΕ κατά της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής(ΟΜΚ) της 12ης Δεκεμβρίου 2003, και υλοποιεί τα μέτρα που απαριθμούνται στο Κεφάλαιο ΙΙΙ αυτής, όπως η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του πολυμερούς συστήματος και η προαγωγή σταθερού διεθνούς και περιφερειακού περιβάλλοντος.

(2)

Η 'Ενωση είναι προσηλωμένη στο σύστημα των πολυμερών συνθηκών, το οποίο παρέχει τη νομική και κανονιστική βάση όλων των προσπαθειών για τη μη διάδοση. Η πολιτική της 'Ενωσης συνίσταται στην προώθηση της εφαρμογής και της καθολίκευσης των υφισταμένων κανόνων για τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση. Η 'Ενωση βοηθά τρίτες χώρες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από πολυμερείς συμβάσεις και καθεστώτα.

(3)

Η κοινή δήλωση σχετικά με την ίδρυση της Ένωσης για τη Μεσόγειο που εξέδωσε η διάσκεψη κορυφής των Παρισίων για τη Μεσόγειο, στις 13 Ιουλίου 2008, επιβεβαιώνει την κοινή φιλοδοξία να επιτευχθεί ειρήνη και περιφερειακή ασφάλεια κατά τα οριζόμενα στη διακήρυξη της Βαρκελώνης, που εκδόθηκε στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη της 27ης και 28ης Νοεμβρίου 1995, η οποία, μεταξύ άλλων, προάγει την περιφερειακή ασφάλεια προωθώντας τη μη διάδοση των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων μέσω της προσχώρησης και της συμμόρφωσης προς σειρά διεθνών και περιφερειακών καθεστώτων μη διάδοσης και συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τον αφοπλισμό, όπως είναι η συνθήκη περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT), η σύμβαση για τα χημικά όπλα, η σύμβαση για τα βιολογικά και τοξινικά όπλα, η συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των δοκιμών και/ή περιφερειακοί διακανονισμοί, όπως οι απαλλαγμένες από τα πυρηνικά όπλα ζώνες, συμπεριλαμβανομένων των καθεστώτων ελέγχων τους, καθώς και μέσω της καλόπιστης εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από συμβάσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση.

(4)

Τα μέρη της Ένωσης για τη Μεσόγειο θα επιδιώξουν να εδραιωθεί μια αμοιβαία και αποτελεσματικά ελεγχόμενη ζώνη στη Μέση Ανατολή απαλλαγμένη από τα ΟΜΚ –πυρηνικά, χημικά και βιολογικά– και τους φορείς τους. Επιπλέον, τα μέρη θα εξετάσουν πρακτικά μέτρα, μεταξύ άλλων για την πρόληψη τόσο της διάδοσης των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων όσο και της υπερβολικής συγκέντρωσης συμβατικών όπλων.

(5)

Στις 19 και 20 Ιουνίου 2008, η Ευρωπαϊκή 'Ενωση διοργάνωσε στο Παρίσι σεμινάριο με θέμα «Ασφάλεια, μη διάδοση των ΟΜΚ και αφοπλισμός στη Μέση Ανατολή», στο οποίο συμμετείχαν αντιπρόσωποι των κρατών της περιοχής και των κρατών μελών της 'Ενωσης, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι εθνικών υπηρεσιών πυρηνικής ενέργειας. Οι συμμετέχοντες ενθάρρυναν την 'Ενωση να προωθήσει τη συνέχιση της συζήτησης σε διάφορα φόρουμ και σταδιακά να της προσδώσει επισημότερο χαρακτήρα με συζητήσεις μεταξύ κρατικών αξιωματούχων, βάσει του πλαισίου της Βαρκελώνης αλλά κατά τρόπο που να συνεπάγεται λιγότερους γεωγραφικούς αποκλεισμούς.

(6)

Η διάσκεψη επισκόπησης της NPT του 2010 υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει μια διαδικασία που να καταλήξει στην πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματός της του 1995 σχετικά με τη Μέση Ανατολή («ψήφισμα του 1995»). Για τον σκοπό αυτό, η διάσκεψη ενέκρινε πρακτικά μέτρα, μεταξύ άλλων, την εξέταση όλων των προσφορών που αποσκοπούν στη στήριξη της εφαρμογής του ψηφίσματος του 1995, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς της 'Ενωσης να διοργανώσει σεμινάριο σε συνέχεια εκείνου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2008.

(7)

Η διάσκεψη επισκόπησης της NPT του 2010 αναγνώρισε περαιτέρω τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κοινωνία των πολιτών στην εφαρμογή του ψηφίσματος του 1995 και ενθάρρυνε όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

(8)

Στις 6 και 7 Ιουλίου 2011, η 'Ενωση διοργάνωσε σεμινάριο στις Βρυξέλλες με στόχο την «προώθηση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την υποστήριξη διαδικασίας για τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ και τους φορείς τους στη Μέση Ανατολή», στο οποίο συμμετείχαν ανώτατοι αντιπρόσωποι των κρατών της περιοχής, των τριών κρατών θεματοφυλάκων της NPT, των κρατών μελών της 'Ενωσης, άλλων ενδιαφερόμενων κρατών, καθώς και πανεπιστημιακοί και επίσημοι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων περιφερειακών και διεθνών οργανισμών. Οι συμμετέχοντες ενθάρρυναν εντόνως την 'Ενωση να συνεχίσει να προωθεί τη διαδικασία για τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων μέσω της υλοποίησης περαιτέρω παρόμοιων πρωτοβουλιών πριν από τη διάσκεψη του 2012 που επρόκειτο να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και τα κράτη που συνεισηγήθηκαν το ψήφισμα του 1995.

(9)

Στις 14 Οκτωβρίου 2011, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και οι κυβερνήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, ως συνεισηγητές του ψηφίσματος της NPT του 1995 σχετικά με τη Μέση Ανατολή και κράτη θεματοφύλακες της Συνθήκης, διόρισαν, κατόπιν διαβούλευσης με τα κράτη της περιοχής, τον υφυπουργό κ. Jaakko Laajava ως διοργανωτή της διάσκεψης του 2012 για τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα πυρηνικά και κάθε άλλου είδους όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή και ανέθεσαν στη φινλανδική κυβέρνηση να την φιλοξενήσει.

(10)

Από τον Νοέμβριο του 2011, η 'Ενωση ευρίσκεται σε στενή διαβούλευση με τον διοργανωτή και την ομάδα του, προκειμένου να παράσχει περαιτέρω στήριξη στη διαδικασία για τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα πυρηνικά και κάθε άλλου είδους όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

1.   Για τον σκοπό της συνέχισης του σεμιναρίου του 2011 με αντικείμενο την «προώθηση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την υποστήριξη διαδικασίας για τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ και τους φορείς τους στη Μέση Ανατολή», η 'Ενωση στηρίζει δραστηριότητες για την προαγωγή των ακόλουθων στόχων:

α)

στήριξη του έργου του διοργανωτή της διάσκεψης του 2012 σχετικά με τη δημιουργία στη Μέση Ανατολή ζώνης απηλλαγμένης από τα πυρηνικά όπλα και κάθε άλλου είδους όπλα μαζικής καταστροφής ·

β)

ενίσχυση της προβολής της 'Ενωσης ως παγκόσμιου παράγοντα και του ρόλου της στην περιοχή όσον αφορά τη μη διάδοση·

γ)

ενθάρρυνση του περιφερειακού διαλόγου για θέματα πολιτικής και ασφάλειας μεταξύ των μελών της κοινωνίας των πολιτών και των κυβερνήσεων, και ειδικότερα μεταξύ εμπειρογνωμόνων, αξιωματούχων και πανεπιστημιακών·

δ)

προσδιορισμό μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρακτικά βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ και τους φορείς τους στη Μέση Ανατολή·

ε)

ενθάρρυνση της συζήτησης για την καθολίκευση και την εφαρμογή των σχετικών διεθνών συνθηκών και άλλων μέσων για την πρόληψη της διάδοσης των ΟΜΚ και των φορέων τους·

στ)

τη συζήτηση θεμάτων σχετικά με τις ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας και τη διεθνή και περιφερειακή συνεργασία στον τομέα αυτό.

2.   Στο πλαίσιο αυτό, τα έργα που θα υποστηριχθούν από την Ένωση καλύπτουν τις ακόλουθες συγκεκριμένες δραστηριότητες:

α)

παροχή μέσων για τη διοργάνωση εκδήλωσης σε συνέχεια των σεμιναρίων της 'Ενωσης του 2008 και του 2011 πριν από τη διάσκεψη του 2012, υπό τη μορφή άτυπου σεμιναρίου·

β)

παροχή μέσων για την εκπόνηση εγγράφων εργασίας σχετικά με τα θέματα που θα απασχολήσουν το σεμινάριο συνέχισης ·

γ)

παροχή μέσων για τη δημιουργία ειδικής σελίδας στον ιστοχώρο της κοινοπραξίας των δεξαμενών σκέψης της ΕΕ για μη διάδοση·

δ)

παροχή μέσων για τη συμμετοχή μη κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων από την'Ενωση, εφόσον κρίνεται αναγκαίο και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), σε σχετικές επίσημες, μη κυβερνητικές και άτυπες πρωτοβουλίες, όπως το πλαίσιο του Αμμάν.

Παρατίθεται λεπτομερής περιγραφή των έργων στο Παράρτημα.

Άρθρο 2

1.   Η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

2.   Η τεχνική υλοποίηση των έργων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 πραγματοποιείται από τη κοινοπραξία της ΕΕ για τη μη διάδοση, η οποία εκτελεί τα καθήκοντά της αυτά υπό την ευθύνη της ΥΕ. Για τον σκοπό αυτό, η ΥΕ συνομολογεί τους αναγκαίους διακανονισμούς με την κοινοπραξία της ΕΕ για τη μη διάδοση.

Άρθρο 3

1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την υλοποίηση των έργων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ανέρχεται σε 352 000 EUR.

2.   Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το οριζόμενο στην παράγραφο 1 ποσό γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που εφαρμόζονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

3.   Η Επιτροπή επιβλέπει την ορθή διαχείριση των δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Προς τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή συνάπτει χρηματοδοτική συμφωνία με την κοινοπραξία της ΕΕ για τη μη διάδοση. Η χρηματοδοτική συμφωνία ορίζει ότι η κοινοπραξία της ΕΕ για τη μη διάδοση εξασφαλίζει προβολή της συνεισφοράς της 'Ενωσης, ανάλογη προς το ύψος της.

4.   Η Επιτροπή επιδιώκει να συνάψει τη χρηματοδοτική συμφωνία που αναφέρεται στην παράγραφο 3, το ταχύτερο δυνατόν μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία αυτή και για την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας.

Άρθρο 4

1.   Η ΥΕ υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, βάσει τακτικών εκθέσεων που εκπονεί η κοινοπραξία της ΕΕ για τη μη διάδοση. Οι εν λόγω εκθέσεις αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση που πραγματοποιεί το Συμβούλιο.

2.   Η Επιτροπή παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοδοτικές πτυχές των έργων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2.

Άρθρο 5

1.   Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έκδοσής της.

2.   Η παρούσα απόφαση λήγει 18 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης των χρηματοδοτικών συμφωνιών που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 3. Ωστόσο, λήγει 6 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της, εάν δεν έχει συναφθεί ως τότε καμμία χρηματοδοτική συμφωνία.

Βρυξέλλες, 23 Ιουλίου 2012.

Για το Συμβούλιο

H Πρόεδρος

C. ASHTON


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Έργα για την υποστήριξη διαδικασίας που οδηγεί στη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από πυρηνικά όπλα και κάθε άλλου είδους όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή

1.   ΣΤΟΧΟΙ

Στη διακήρυξη της Βαρκελώνης, η οποία εκδόθηκε κατά την ευρωμεσογειακή διάσκεψη της 27ης και 28ης Νοεμβρίου 1995, η 'Ενωση και οι μεσογειακοί εταίροι της συμφώνησαν να προωθήσουν τη δημιουργία μιας αποτελεσματικά ελεγχόμενης ζώνης στη Μέση Ανατολή απαλλαγμένης από τα όπλα μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ) και τους φορείς τους. Το 2008, με την κοινή δήλωση της διάσκεψης κορυφής των Παρισίων για τη Μεσόγειο, επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ένωσης να μελετήσει και να εφαρμόσει πρακτικά μέτρα για την κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους προς την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος του 1995 της διάσκεψης επισκόπησης της NPT σχετικά με τη Μέση Ανατολή («ψήφισμα του 1995») και τη δημιουργία της ζώνης αυτής. Τέτοιου είδους πρακτικά μέτρα εξετάστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσε η ΕΕ τον Ιούνιο του 2008 στο Παρίσι με θέμα «Ασφάλεια, μη διάδοση των ΟΜΚ και αφοπλισμός στη Μέση Ανατολή» και συγκεκριμενοποιήθηκαν ακολούθως κατά το σεμινάριο της ΕΕ για την «προώθηση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την υποστήριξη διαδικασίας για τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ και τους φορείς τους στη Μέση Ανατολή», το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2011 στις Βρυξέλλες.

Κατά την άποψη της 'Ενωσης, τα πρακτικά μέτρα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προωθούν την καθολική προσχώρηση και συμμόρφωση προς όλες τις πολυμερείς συμφωνίες και πράξεις στους τομείς της μη διάδοσης, του ελέγχου των εξοπλισμών και του αφοπλισμού, όπως είναι η συνθήκη περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT), η σύμβαση για τα χημικά όπλα, η σύμβαση για τα βιολογικά και τοξινικά όπλα, η συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των δοκιμών και ο κώδικας συμπεριφοράς της Χάγης κατά της διάδοσης των βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και οι γενικές συμφωνίες διασφαλίσεων και το πρόσθετο πρωτόκολλο του ΔΟΑΕ. Η έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με συνθήκη για την παύση της παραγωγής σχάσιμων υλικών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Τέτοιου είδους ενέργειες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε περιφερειακό επίπεδο, με στόχο τη δημιουργία ελεγχόμενης ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ και τους φορείς τους.

Η 'Ενωση επιθυμεί να συνεχίσει και να εντείνει τον πολιτικό διάλογο και τον διάλογο για την ασφάλεια μεταξύ των συναφών εταίρων της Ένωσης για τη Μεσόγειο και όλων των λοιπών χωρών της Μέσης Ανατολής όσον αφορά τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ. Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση πιστεύει ότι η εκπόνηση και η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα μπορούσε να διευκολύνει την πρόοδο προς τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ.

Στο πλαίσιο του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη ειρηνικών χρήσεων της πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή, θα πρέπει επίσης να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλισθεί η συμμόρφωση της ανάπτυξης ειρηνικών χρήσεων προς τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας, προστασίας και μη διάδοσης. Η 'Ενωση εξακολουθεί να υποστηρίζει τις αποφάσεις και το ψήφισμα σχετικά με τη Μέση Ανατολή που εκδόθηκαν κατά τη διάσκεψη επισκόπησης και παράτασης της NPT του 1995, καθώς και τα τελικά έγγραφα της διάσκεψης επισκόπησης της NPT του 2000 και της διάσκεψης επισκόπησης της NPT του 2010. Η διάσκεψη επισκόπησης της NPT του 2010 ενέκρινε σειρά πρακτικών μέτρων, όπως τη σύγκληση εντός του 2012 διάσκεψης για τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα πυρηνικά και κάθε άλλου είδους όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή, καθώς και την εξέταση όλων των προσφορών που αποσκοπούν στη στήριξη της εφαρμογής του ψηφίσματος του 1995.

Κατόπιν της επιτυχίας του σεμιναρίου της ΕΕ τον Ιούλιο του 2011, η 'Ενωση πιστεύει ότι οι στόχοι αυτοί θα μπορούσαν να προαχθούν περαιτέρω μέσω νέου σεμιναρίου για την υποστήριξη της διάσκεψης του 2012.

Η 'Ενωση επιθυμεί να στηρίξει τους προαναφερόμενους στόχους, ως εξής:

διοργάνωση σεμιναρίου συνέχειας πριν από τη διάσκεψη του 2012,

παροχή μέσων για την εκπόνηση στρατηγικών εγγράφων αναφοράς, η οποία θα ανατεθεί σε ειδικούς εντός και εκτός της περιοχής, με στόχο την υποστήριξη του σεμιναρίου συνέχειας ·

παροχή μέσων για τη δημιουργία ειδικής σελίδας στον ιστοχώρο της κοινοπραξίας της ΕΕ για τη μη διάδοση (www.non-proliferation.eu)·

παροχή μέσων για τη συμμετοχή μη κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων από την 'Ενωση, εφόσον κρίνεται αναγκαίο και σε στενή συνεργασία με την ΕΥΕΔ, σε σχετικές επίσημες, μη κυβερνητικές και άτυπες πρωτοβουλίες, όπως το πλαίσιο του Αμμάν.

2.   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

2.1.   Έργο 1: Σεμινάριο, πριν από τη διάσκεψη του 2012, για την υποστήριξη διαδικασίας που θα καταλήξει στη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα πυρηνικά και κάθε άλλου είδους όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή

2.1.1.   Σκοπός του έργου:

α)

πραγματοποίηση εκδήλωσης πριν από τη διάσκεψη του 2012 σε συνέχεια του σεμιναρίου της ΕΕ με σκοπό την «προώθηση διαδικασίας για τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ και τους φορείς τους στη Μέση Ανατολή», η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 6 και 7 Ιουλίου 2011, υπό τη μορφή γενικής άτυπης συνάντησης.

β)

συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης των ΟΜΚ και των φορέων τους και ζητημάτων που αφορούν τα συμβατικά όπλα·

γ)

διερεύνηση πιθανών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με στόχο την προώθηση της διαδικασίας για τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα πυρηνικά και κάθε άλλου είδους όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή·

δ)

συζήτηση των δυνατοτήτων καθολίκευσης και εφαρμογής των διεθνών συνθηκών για τη μη διάδοση και τον αφοπλισμό και άλλων πράξεων·

ε)

διερεύνηση των προοπτικών ειρηνικής πυρηνικής συνεργασίας και σχετικών δραστηριοτήτων παροχής βοήθειας.

2.1.2.   Αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου

α)

στήριξη του διοργανωτή της διάσκεψης του 2012 σχετικά με τη δημιουργία στη Μέση Ανατολή ζώνης απηλλαγμένης από τα πυρηνικά όπλα και κάθε άλλου είδους όπλα μαζικής καταστροφής ·στην ανάπτυξη και στην οργάνωση της εργασίας του ·

β)

εμβάθυνση του διαλόγου και δημιουργία εμπιστοσύνης στην κοινωνία των πολιτών και τις κυβερνήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος για την υποστήριξη διαδικασίας που θα καταλήξει στη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα πυρηνικά και κάθε άλλου είδους όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή·

γ)

ενίσχυση της αμοιβαίας αντίληψης θεμάτων που επηρεάζουν το τοπίο της περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης των ΟΜΚ και των φορέων τους και ζητημάτων που αφορούν τα συμβατικά όπλα·

δ)

ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, των γνώσεων και της κατανόησης των πρακτικών μέτρων που απαιτούνται για τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ και τους φορείς τους στη Μέση Ανατολή·

ε)

συνεισφορά στις προσπάθειες καθολίκευσης και εφαρμογής των διεθνών συνθηκών για τη μη διάδοση και τον αφοπλισμό και άλλων πράξεων·

στ)

διευκόλυνση της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας για τις ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές πυρηνικής ασφάλειας, προστασίας και μη διάδοσης.

2.1.3.   Περιγραφή του έργου

Το έργο προβλέπει τη διοργάνωση σεμιναρίου διήμερης διάρκειας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί κατά προτίμηση στις Βρυξέλλες ή την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στους συμμετέχοντες θα περιλαμβάνονται αντιπρόσωποι των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της'Ενωσης, των κρατών μελών, όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής, των κρατών με πυρηνικά όπλα και συναφών διεθνών οργανισμών, καθώς και πανεπιστημιακοί. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να ανέλθουν σε 150 περίπου.

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την καθοδήγηση των πανεπιστημιακών. Λόγω της ευαισθησίας των θεμάτων που θα εξεταστούν, οι συζητήσεις θα διεξαχθούν βάσει του κανόνα τού Chatham House, ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο ανεπίσημη και ανοικτή συζήτηση χωρίς να αναφέρεται η πηγή των πληροφοριών που παρέχονται κατάτη συνεδρίαση.

Θα καλυφθούν οι εξής δαπάνες των προσκεκλημένων συμμετεχόντων και ομιλητών (πανεπιστημιακών και αξιωματούχων εκτός της'Ενωσης ): ταξίδι, διαμονή και ημερήσια αποζημίωση. Στην απόφαση του Συμβουλίου προβλέπονται επίσης κονδύλια προκειμένου να καλυφθούν όλες οι λοιπές δαπάνες, όπως ο χώρος και ο εξοπλισμός της διάσκεψης, τα μεσημεριανά και τα βραδινά γεύματα και τα διαλείμματα για καφέ. Η γλώσσα εργασίας του σεμιναρίου θα είναι η αγγλική.

Κατόπιν συνεννόησης με τον εκπρόσωπο της ΥΕ και με τα κράτη μέλη, η κοινοπραξία της ΕΕ για τη μη διάδοση θα καλέσει τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο και θα προετοιμάσει την ημερήσια διάταξη της διάσκεψης.

Η κοινοπραξία της ΕΕ για τη μη διάδοση θα εκπονήσει έκθεση για τις συναντήσεις, την οποία θα υποβάλει στην εκπρόσωπο της ΥΕ και τον διοργανωτή. Η έκθεση μπορεί να διανεμηθεί στους αρμόδιους φορείς στην 'Ενωση, σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες και σε αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

2.2.   Έργο 2: Έγγραφα αναφοράς

2.2.1.   Σκοπός του έργου

α)

εκπόνηση έως και 20 εγγράφων αναφοράς για θέματα που θα απασχολήσουν το σεμινάριο για την υποστήριξη διαδικασίας που θα καταλήξει στη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα πυρηνικά και κάθε άλλου είδους όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή·

β)

παροχή εργαλείων για την κατανόηση του τοπίου της περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης των ΟΜΚ και των φορέων τους καθώς και ζητημάτων που αφορούν τα συμβατικά όπλα·

γ)

προσδιορισμός πιθανών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρακτικά βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ και τους φορείς τους στη Μέση Ανατολή·

δ)

εξεύρεση τρόπων για την επίτευξη περαιτέρω προόδου προς την καθολίκευση και την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και άλλων πράξεων περί μη διάδοσης και αφοπλισμού·

ε)

προσδιορισμός των προοπτικών ειρηνικής πυρηνικής συνεργασίας στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής και των ενεργειακών αναγκών των χωρών.

2.2.2.   Αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου:

α)

θα τροφοδοτήσει με ιδέες και προτάσεις το σεμινάριο για την υποστήριξη διαδικασίας οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα καταλήξει στη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ και τους φορείς τους στη Μέση Ανατολή και θα συμβάλει στη διενέργεια εστιασμένης και οργανωμένης συζήτησης για όλα τα σχετικά ζητήματα·

β)

θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση, τις γνώσεις και την κατανόηση εντός των κοινωνιών των πολιτών και των κυβερνήσεων όσον αφορά ζητήματα που σχετίζονται με τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ και τους φορείς τους και με την περιφερειακή ασφάλεια στη Μέση Ανατολή·

γ)

θα παράσχει πολιτικές και/ή επιχειρησιακές στρατηγικές επιλογές σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς με σκοπό την προώθηση της διαδικασίας για τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ και τους φορείς τους και την περιφερειακή ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

2.2.3.   Περιγραφή του έργου

Το έργο προβλέπει την εκπόνηση έως και 20 εγγράφων αναφοράς έκτασης 5-10 σελίδων έκαστο. Η σύνταξη των εγγράφων αναφοράς θα γίνει από την κοινοπραξία της ΕΕ για τη μη διάδοση ή θα ανατεθεί από αυτή σε τρίτους. Τα εν λόγω έγγραφα δεν αντανακλούν απαραιτήτως τις απόψεις των θεσμικών οργάνων της 'Ενωσης ούτε των κρατών μελών. Η κοινοπραξία της ΕΕ για τη μη διάδοση θα οργανώσει σχετική πρόσκληση υποβολής εγγράφων με στόχο την ενθάρρυνση της συμμετοχής εμπειρογνωμόνων από την περιοχή.

Τα έγγραφα αναφοράς θα καλύπτουν τα θέματα που θα συζητηθούν στο σεμινάριο για την υποστήριξη διαδικασίας που θα καταλήξει στη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα πυρηνικά και κάθε άλλου είδους όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή. Κάθε έγγραφο θα σκιαγραφεί πολιτικές και/ή επιχειρησιακές στρατηγικές επιλογές.

Τα έγγραφα αναφοράς θα υποβληθούν στους συμμετέχοντες στα σεμινάρια, σε αρμόδιους φορείς της 'Ενωσης και των κρατών μελών, σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες και σε αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Τα έγγραφα αναφοράς ενδέχεται να δημοσιευθούν στον ιστοχώρο της κοινοπραξίας της ΕΕ για τη μη διάδοση.

Τα έγγραφα αναφοράς ενδέχεται να συγκεντρωθούν και να δημοσιευθούν όλα μαζί σε έναν τόμο μετά το σεμινάριο.

2.3.   Έργο 3: Δημιουργία ειδικής σελίδας στον ιστοχώρο της κοινοπραξίας δεξαμενών σκέψης της ΕΕ για τη μη διάδοση

2.3.1.   Σκοπός του έργου

α)

ενθάρρυνση της συζήτησης και της επικοινωνίας μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και της κοινωνίας των πολιτών, ΜΚΟ και των πανεπιστημιακών·

β)

δημιουργία ειδικής σελίδας όπου οι δεξαμενές σκέψης για τη μη διάδοση θα μπορούν να ανταλλάσσουν τις ανεξάρτητες απόψεις και αναλύσεις τους σχετικά με τα θέματα που καλύπτει το σεμινάριο.

2.3.2.   Αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου

Διευκόλυνση της ανταλλαγής απόψεων και ενίσχυση της συνεισφοράς της κοινωνίας των πολιτών, των ΜΚΟ και των πανεπιστημιακών στη διαδικασία για τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από το ΟΜΚ στη Μέση Ανατολή.

2.3.3.   Περιγραφή του έργου

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία ειδικής σελίδας στον ιστοχώρο της κοινοπραξίας της ΕΕ για τη μη διάδοση η οποία θα αφορά αποκλειστικά τη συνάντηση. Η ειδική σελίδα θα επιτρέπει την δωρεάν καταφόρτωση όλων των σχετικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων που έχουν εκπονηθεί και δημοσιευθεί για το σεμινάριο και των εγγράφων ανεξάρτητων δεξαμενών σκέψης που επιθυμούν να κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε θέματα που καλύπτονται από το σεμινάριο.

2.4.   Έργο 4: Συμμετοχή μη κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων από την 'Ενωση, εφόσον κρίνεται αναγκαίο και σε στενή συνεργασία με την ΕΥΕΔ, σε σχετικές επίσημες, μη κυβερνητικές και άτυπες πρωτοβουλίες, όπως το πλαίσιο του Αμμάν. Χρηματοδότηση σχετικής ειδικής θεματικής πρωτοβουλίας

2.4.1.   Σκοπός του έργου

Εξασφάλιση επαρκούς συμμετοχής και πλήρους εκπροσώπησης των εμπειρογνωμόνων της'Ενωσης, μεταξύ άλλων μέσω της χρηματοδότησης θεματικών πρωτοβουλιών, σε σχετικές επίσημες, μη κυβερνητικές και άτυπες πρωτοβουλίες διεθνούς ή περιφερειακής εμβέλειας που ευρίσκονται ήδη σε εξέλιξη (πλαίσιο Αμμάν) ή πρόκειται να εγκαινιαστούν στο εγγύς μέλλον, με στόχο την υποστήριξη της διαδικασίας για τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ στη Μέση Ανατολή.

2.4.2.   Αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου

Συγκέντρωση πληροφοριών και θεματικών εκδόσεων, διατήρηση ενός χρήσιμου δικτύου και άσκηση θετικής επιρροής στη συνολική διαδικασία για τη δημιουργία ζώνης απαλλαγμένης από τα ΟΜΚ στη Μέση Ανατολή.

2.4.3.   Περιγραφή του έργου

Στήριξη της συμμετοχής μη κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων από την 'Ενωση όταν οι αξιωματούχοι της 'Ενωσης δεν αναπληρώνονται, σε επίσημες, μη κυβερνητικές και άτυπες πρωτοβουλίες, διεθνούς ή περιφερειακής εμβέλειας.

3.   ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η συνολική διάρκεια υλοποίησης των έργων είναι 18 μήνες.

4.   ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Δικαιούχοι αυτού του έργου είναι:

α)

οι χώρες της Μέσης Ανατολής·

β)

άλλες ενδιαφερόμενες χώρες·

δ)

συναφείς διεθνείς οργανισμοί·

δ)

η κοινωνία των πολιτών.

5.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η διευθύνουσα επιτροπή θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της ΥΕ και εκπρόσωπους του φορέα υλοποίησης κάθε επιμέρους έργου. Η διευθύνουσα επιτροπή θα εξετάζει την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου τακτικά και τουλάχιστον μια φορά ανά εξάμηνο, με τη χρήση, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας.

6.   ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η τεχνική υλοποίηση της παρούσας απόφασης του Συμβουλίου θα ανατεθεί στην κοινοπραξία της ΕΕ για τη μη διάδοση.

Η κοινοπραξία της ΕΕ για τη μη διάδοση θα επιτελεί τα καθήκοντά της υπό την ευθύνη της ΥΕ. Κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων της, θα συνεργάζεται με την ΥΕ, τα κράτη μέλη, άλλα συμμετέχοντα κράτη και διεθνείς οργανισμούς, κατά περίπτωση.


Top