EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007E0501

Κοινή δράση 2007/501/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 16ης Ιουλίου 2007 , για τη συνεργασία με το Αφρικανικό Κέντρο Μελετών και Ερευνών σχετικά με την Τρομοκρατία, στο πλαίσιο της εφαρμογής της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΕΕ L 185 της 17.7.2007, p. 31–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 16/07/2008

ELI: http://data.europa.eu/eli/joint_action/2007/501/oj

17.7.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 185/31


ΚΟΙΝΉ ΔΡΆΣΗ 2007/501/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 16ης Ιουλίου 2007

για τη συνεργασία με το Αφρικανικό Κέντρο Μελετών και Ερευνών σχετικά με την Τρομοκρατία, στο πλαίσιο της εφαρμογής της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

TO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 14,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 15 Δεκεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε την αντιτρομοκρατική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία προβλέπεται, ιδίως, η ανάπτυξη συνεργασιών με τους εξωτερικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

(2)

Στις 15 Δεκεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τη στρατηγική «Ευρωπαϊκή Ένωση και Αφρική: προς μια στρατηγική εταιρική σχέση», με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να στηρίξει τις προσπάθειες των αφρικανικών κρατών στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

(3)

Η Αφρικανική Ένωση ενέκρινε, στις 14 Σεπτεμβρίου 2002, ένα σχέδιο δράσης όσον αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Αφρική, στο οποίο προβλέπεται ιδίως η δημιουργία ενός Αφρικανικού Κέντρου Μελετών και Ερευνών σχετικά με την τρομοκρατία (ΑΚΜΕΤ).

(4)

To ΑΚΜΕΤ δημιουργήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2004 από την Αφρικανική Ένωση. Είναι, ιδίως, επιφορτισμένο με την αξιολόγηση της τρομοκρατικής απειλής στην Αφρική και με την προώθηση της διαφρικανικής αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Επιθυμεί δε να λάβει ευρωπαϊκή στήριξη.

(5)

Η τρομοκρατική απειλή βαίνει αναπτυσσόμενη σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και αντιπροσωπεύει έναν αυξανόμενο κίνδυνο για αυτές, καθώς επίσης και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(6)

Η αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Αφρική προσκρούει σε ορισμένες τοπικές ελλείψεις, ιδίως στον τομέα της θεσμικής οργάνωσης,

ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ:

Άρθρο 1

Στόχος

Στόχος της παρούσας κοινής δράσης είναι να παράσχει στήριξη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης προκειμένου να βελτιώσουν αυτά την οργάνωση των αντιτρομοκρατικών δυνατοτήτων τους στο πλαίσιο των διατάξεων της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την προώθηση μιας σύμπραξης στον τομέα αυτόν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως με τους διεθνείς οργανισμούς. Με την παρούσα κοινή δράση, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Αφρικανικής Ένωσης στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, ιδίως μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών.

Άρθρο 2

Περιγραφή του σχεδίου

Για τους σκοπούς της παρούσας κοινής δράσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει χρηματοδοτική στήριξη στο ΑΚΜΕΤ για την υλοποίηση του σχεδίου που περιγράφεται κατωτέρω, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αντιτρομοκρατικών μηχανισμών των αφρικανικών χωρών.

Το σχέδιο θα συνίσταται στην πραγματοποίηση αποστολών ελέγχου των εθνικών αντιτρομοκρατικών μηχανισμών και παροχής συμβουλών αναδιοργάνωσης στα κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης. Οι αποστολές αυτές θα βασίζονται σε ένα σχέδιο δράσης, καταρτισμένο με τη συνδρομή του ΑΚΜΕΤ, το οποίο θα παρουσιασθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση επί τη ευκαιρία ενός σεμιναρίου που θα προηγηθεί στην Αντίς Αμπέμπα με το σύνολο των χωρών μελών της Αφρικανικής Ένωσης.

Λεπτομερής περιγραφή αυτού του σχεδίου περιλαμβάνεται στο Παράρτημα.

Άρθρο 3

Εφαρμογή

1.   Η Προεδρία, επικουρούμενη από τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου/Ύπατο Εκπρόσωπο για την ΚΕΠΠΑ (ΓΓ/ΥΕ), ευθύνεται για την εφαρμογή της παρούσας κοινής δράσης. Η Επιτροπή συμπράττει πλήρως.

2.   Η τεχνική εφαρμογή του σχεδίου που αναφέρεται στο άρθρο 2 ανατίθεται στο ΑΚΜΕΤ, το οποίο εκτελεί αυτήν την αποστολή υπό τον έλεγχο του ΓΓ/ΥΕ. Προς τούτο, ο ΓΓ/ΥΕ συνομολογεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις με το ΑΚΜΕΤ.

Άρθρο 4

Δημοσιονομικές διατάξεις

1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την εφαρμογή του σχεδίου που αναφέρεται στο άρθρο 2 ανέρχεται σε 665 000 EUR, και επιβαρύνει τον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 2007.

2.   Η διαχείριση των δαπανών πραγματοποιείται υπό την ευθύνη της Επιτροπής σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

3.   Η Επιτροπή εποπτεύει την ορθή διαχείριση των δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο 2, οι οποίες θα λάβουν τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Προς τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή συνάπτει χρηματοδοτική σύμβαση με το ΑΚΜΕΤ. Η χρηματοδοτική σύμβαση προβλέπει ότι το ΑΚΜΕΤ διασφαλίζει την πλήρη προβολή της συμβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με τον όγκο της.

4.   Η Επιτροπή προσπαθεί να συνάψει τη χρηματοδοτική σύμβαση που αναφέρεται στην παράγραφο 3, το συντομότερο δυνατό μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας κοινής δράσης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για οποιαδήποτε δυσκολία κατά την εν λόγω διαδικασία καθώς και για την ημερομηνία συνάψεως της χρηματοδοτικής σύμβασης.

Άρθρο 5

Πληροφόρηση και αξιολόγηση

Η Προεδρία, επικουρούμενη από τον ΓΓ/ΥΕ, υποβάλλει στο Συμβούλιο αναφορά σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας κοινής δράσης, βάσει εκθέσεων που καταρτίζει περιοδικά το ΑΚΜΕΤ. Οι εκθέσεις που καταρτίζονται για το Συμβούλιο περιλαμβάνουν αξιολόγηση του σχεδίου που αναφέρεται στο άρθρο 2. Η Επιτροπή συμπράττει πλήρως και παρέχει πληροφορίες όσον αφορά τις χρηματοδοτικές πτυχές της εφαρμογής της παρούσας κοινής δράσης.

Άρθρο 6

Συνοχή και συνεργασία

Το Συμβούλιο και η Επιτροπή εξασφαλίζουν, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους, τη συνοχή ανάμεσα στην εφαρμογή της παρούσας κοινής δράσης και στην εφαρμογή άλλων εξωτερικών δραστηριοτήτων της Κοινότητας, σύμφωνα με το άρθρο 3 δεύτερο εδάφιο της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο και η Επιτροπή συνεργάζονται προς τούτο.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος και διάρκεια

Η παρούσα κοινή δράση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έκδοσής της. Λήγει 18 μήνες μετά τη σύναψη της χρηματοδοτικής σύμβασης μεταξύ της Επιτροπής και του ΑΚΜΕΤ, που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3, ή στις 16 Ιουλίου 2008, εάν η χρηματοδοτική σύμβαση δεν έχει συναφθεί πριν από την ημερομηνία αυτή.

Άρθρο 8

Δημοσίευση

Η παρούσα κοινή δράση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2007.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. SILVA


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Δράση στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Αφρικανική Ένωση στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας

Περιγραφή της δράσης

Η σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία υπογράφηκε στο Αλγέρι, στις 14 Ιουλίου 1999, από τις χώρες μέλη του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (ΟΑΕ), αποτελεί το πρώτο ειδικό μέσο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο σύνολο της αφρικανικής ηπείρου.

Η σύμβαση αυτή περιλαμβάνει έναν ορισμό της τρομοκρατίας (1), την υποχρέωση χαρακτηρισμού στο εθνικό δίκαιο των τρομοκρατικών πράξεων ως εγκλημάτων, την υποχρέωση να μην παρέχεται στήριξη σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, την υποχρέωση για συνεργασία μεταξύ κρατών κατά της τρομοκρατίας με την ανταλλαγή πληροφοριών, διατάξεις για την έκδοση τρομοκρατών και τη διευκόλυνση της διενέργειας δικαστικών ερευνών από ξένες αρχές στο εθνικό έδαφος.

Επ’ αυτής της βάσεως, η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ), η οποία διαδέχθηκε το 2001 τον ΟΑΕ, ενέκρινε, στις 14 Σεπτεμβρίου 2002, στο Αλγέρι ένα σχέδιο δράσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Αφρική, το οποίο αποσκοπεί στην εφαρμογή της σύμβασης του ΟΑΕ με συγκεκριμένες δράσεις.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει, ιδίως, τη δημιουργία, η οποία προβλέπεται στο τμήμα Η του σχεδίου δράσης, ενός Αφρικανικού Κέντρου Μελετών και Ερευνών σχετικά με την Τρομοκρατία (ΑΚΜΕΤ), επιφορτισμένου να διεξάγει δράσεις κατάρτισης, να πραγματοποιεί μελέτες στον τομέα της τρομοκρατίας, να δημιουργήσει ένα σύστημα βάσεων δεδομένων για τη συλλογή, την ανταλλαγή και την ανάλυση πληροφοριών, και να ασκεί καθήκοντα επαγρύπνησης και συναγερμού σε θέματα τρομοκρατίας. Το Κέντρο διαθέτει, σε κάθε κράτος, έναν ανταποκριτή, ο οποίος καλείται «εστιακό σημείο».

Περιεχόμενο του σχεδίου

Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προς την ΑΕ στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας εντάσσεται σε μια προοδευτική προσέγγιση, η οποία επιτρέπει τον προσδιορισμό των αναγκών για συνεργασία καθώς και την υπεραξία από μια τέτοια δράση.

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2007, το ΑΚΜΕΤ θα οργανώσει στην Αντίς Αμπέμπα ένα κοινό σεμινάριο προκειμένου να προταθεί στις αφρικανικές χώρες μια ευρωπαϊκή προσφορά για την αξιολόγηση των εθνικών τους μηχανισμών καταπολέμησης της τρομοκρατίας και παροχής συμβουλών για αναδιοργάνωση. Κατά τη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου, θα παρουσιασθεί ένα σχέδιο δράσης. Μετά το πέρας αυτού, οι χώρες που θα το επιθυμούν θα μπορούν να εκφράσουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στην εφαρμογή του υποδεχόμενες μια ελεγκτική αποστολή στο έδαφός τους. Το σχέδιο αυτό συνίσταται στην πραγματοποίηση ελεγκτικών αποστολών για τη βελτίωση της οργάνωσης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Αφρική.

Σε μια δεύτερη φάση, θα διενεργηθούν αποστολές αξιολόγησης των τοπικών δυνατοτήτων των χωρών της ΑΕ στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και τούτο στις χώρες που θα το έχουν ζητήσει μετά το πέρας του σεμιναρίου. Οι ομάδες ελέγχου θα αξιολογούν επί τόπου τις αντιτρομοκρατικές δυνατότητες των κρατών προκειμένου να προτείνουν βελτιώσεις σε μια έκθεση συντασσόμενη από τον Αρχηγό της αποστολής, η οποία, εν συνεχεία, θα διαβιβασθεί στο ΑΚΜΕΤ, το οποίο θα έχει την ευθύνη να τη διανείμει στο Συμβούλιο προς κοινοποίηση στα κράτη μέλη.

Σε μια τρίτη φάση, με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το ΑΚΜΕΤ (έπειτα από τη συμφωνία της ΕΕ) θα προτείνει δράσεις παροχής συμβουλών στις χώρες όπου διενεργήθηκε έλεγχος, και οι εν λόγω χώρες θα επιφορτισθούν να θέσουν σε εφαρμογή τα συμπεράσματά τους.

Λεπτομέρειες υλοποίησης της κοινής δράσης

Με το χορήγηση πόρων της ΚΕΠΠΑ, το ΑΚΜΕΤ αποκτά έναν κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή της κοινής δράσης. Το ΑΚΜΕΤ θα αναλάβει την οργάνωση του σεμιναρίου της Αντίς Αμπέμπα, θα εξασφαλίζει τη συνεχή επαφή με τα κράτη που θα έχουν δεχθεί το σχέδιο δράσης για τη συγκρότηση των ελεγκτικών αποστολών, θα διαχειρίζεται αυτές τις αποστολές από επιχειρησιακής και χρηματοδοτικής πλευράς και θα έχει ρόλο συντονιστή. Τα κράτη μέλη θα τηρούνται τακτικά ενήμερα για την πορεία προόδου αυτής της κοινής δράσης η οποία θα διεξαχθεί σε μια περίοδο 18 μηνών.

Ένα σεμινάριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν δύο αντιπρόσωποι των 53 χωρών της ΑΕ, του Μαρόκου, του ONUDC, του ΑΚΜΕΤ και κάθε κράτους μέλους της ΕΕ, καθώς και ο Συντονιστής Αντιτρομοκρατικής Δράσης της ΕΕ, θα διεξαχθεί στην Αντίς Αμπέμπα, έδρα της ΑΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2007. Οι αντιπρόσωποι θα είναι εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου και ανώτεροι υπάλληλοι.

Το σεμινάριο, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ένας αντιπρόσωπος της ΑΕ, θα περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις:

του ΑΚΜΕΤ, σχετικά με την αξιολόγηση της τρομοκρατικής απειλής,

του ONUDC, σχετικά με τις διεθνείς συμβάσεις,

του ευρωπαίου συντονιστή, για την ευρωπαϊκή, αντιτρομοκρατική πολιτική,

ευρωπαίων αντιπροσώπων σχετικά με τις εθνικές μονάδες συντονισμού της αντιτρομοκρατικής δράσης,

τέλος, αντιπροσώπων της ΑΕ.

Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση ενός σχεδίου δράσης, το οποίο θα έχει καταρτισθεί προηγουμένως από την ΕΕ, με στόχο να προταθούν, στις χώρες που το επιθυμούν, αποστολές ελέγχου του μηχανισμού τους για αντιτρομοκρατική δράση και παροχή συμβουλών αναδιοργάνωσης.

Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός του σεμιναρίου θα καλύπτει τα ταξιδιωτικά έξοδα και τα έξοδα διαμονής των αντιπροσώπων των 53 χωρών της ΑΕ, του Μαρόκου, των ευρωπαίων αντιπροσώπων και των αντιπροσώπων διεθνών οργανισμών, καθώς και μια αποστολή προετοιμασίας και μια αποστολή υλικοτεχνικής οργάνωσης του σεμιναρίου. Οι γλώσσες εργασίας αυτού του σεμιναρίου θα είναι οι γλώσσες της ΑΕ: αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και πορτογαλικά.

Στο πέρας του σεμιναρίου, τα αφρικανικά κράτη θα δηλώσουν κατά πόσο επιθυμούν να δεχθούν μια αποστολή ελέγχου. Οι ομάδες ελέγχου θα απαρτίζονται από δύο ειδικούς των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και από ένα μέλος του ΑΚΜΕΤ. Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις κατάλληλες πληροφορίες και θα έχουν ως στόχο την αξιολόγηση των αντιτρομοκρατικών μηχανισμών κάθε κράτους. Στο πέρας της αποστολής τους, θα συντάσσουν εκθέσεις που θα περιέχουν συστάσεις οι οποίες, εάν γίνουν δεκτές από τις αρχές των χωρών στις οποίες έγινε έλεγχος, θα τίθενται σε εφαρμογή από αυτές τις αρχές με παρακολούθηση από το ΑΚΜΕΤ.


(1)  Το άρθρο 1 παράγραφος 3 αυτής της Σύμβασης ορίζει την «τρομοκρατική πράξη» ως «κάθε πράξη ή απειλή πράξης κατά παράβαση των ποινικών νόμων του κράτους μέρους, δυνάμενη να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα, την ελευθερία ενός προσώπου ή μιας ομάδας προσώπων, και η οποία προκαλεί ή μπορεί να προκαλέσει ζημίες σε ιδιωτική ή δημόσια περιουσία, στους φυσικούς πόρους, στο περιβάλλον ή στην πολιτιστική κληρονομιά, και η οποία διαπράττεται με σκοπό:

i)

να εκφοβίσει, να προκαλέσει κλίμα τρόμου, να εξαναγκάσει, να ασκήσει πιέσεις ή να οδηγήσει οιαδήποτε κυβέρνηση, οργανισμό, θεσμικό όργανο, πληθυσμό ή ομάδα πληθυσμού, να αναλάβει οιαδήποτε πρωτοβουλία ή να απόσχει, να υιοθετήσει, να παραιτηθεί από μια ιδιαίτερη θέση ή να ενεργήσει σύμφωνα με ορισμένες αρχές· ή

ii)

να διαταράξει την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, την παροχή βασικών υπηρεσιών στους πληθυσμούς ή να δημιουργήσει κατάσταση κρίσεως στους πληθυσμούς·

iii)

να δημιουργήσει γενική εξέγερση σε ένα κράτος μέρος».

Ο ορισμός στο άρθρο αυτό καλύπτει επίσης ιδίως τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, στο μέτρο όπου γίνεται επίσης αναφορά σε «κάθε προώθηση, χρηματοδότηση, συνεισφορά, διαταγή, ενίσχυση, παρότρυνση, ενθάρρυνση, απόπειρα, απειλή, συνωμοσία, οργάνωση ή εξοπλισμός οποιουδήποτε προσώπου με την πρόθεση να διαπράξει οποιαδήποτε πράξη που αναφέρεται στην [προηγούμενη] παράγραφο.»


Top