Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0619

    2007/619/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 20ής Σεπτεμβρίου 2007 , σχετικά με τη μη καταχώριση της ουσίας 1,3-διχλωροπροπένιο στο παράρτημα I της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου και την ανάκληση των εγκρίσεων για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν την εν λόγω ουσία [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2007) 4281] (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΕΕ L 249 της 25.9.2007, p. 11–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/01/2011

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/619/oj

    25.9.2007   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 249/11


    ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 20ής Σεπτεμβρίου 2007

    σχετικά με τη μη καταχώριση της ουσίας 1,3-διχλωροπροπένιο στο παράρτημα I της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου και την ανάκληση των εγκρίσεων για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν την εν λόγω ουσία

    [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2007) 4281]

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    (2007/619/ΕΚ)

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    την οδηγία 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 1991, σχετικά με τη διάθεση στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων (1), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 2 τέταρτο εδάφιο,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Το άρθρο 8 παράγραφος 2 της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ ορίζει ότι ένα κράτος μέλος μπορεί, επί περίοδο δώδεκα ετών από την ημερομηνία κοινοποίησης της εν λόγω οδηγίας, να επιτρέψει τη διάθεση στην αγορά, στην επικράτειά του, φυτοπροστατευτικών προϊόντων τα οποία περιέχουν δραστικές ουσίες που δεν αναφέρονται στο παράρτημα Ι της εν λόγω οδηγίας και τα οποία διατίθενται ήδη στην αγορά δύο έτη μετά την ημερομηνία κοινοποίησης, ενόσω οι ουσίες αυτές εξετάζονται σταδιακά στο πλαίσιο ενός προγράμματος εργασίας.

    (2)

    Οι κανονισμοί της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 451/2000 (2) και (ΕΚ) αριθ. 703/2001 (3) καθορίζουν λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή του δεύτερου σταδίου του προγράμματος εργασίας που αναφέρεται στο άρθρο 8 παράγραφος 2 της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ και θεσπίζουν κατάλογο δραστικών ουσιών που πρέπει να αξιολογηθούν με σκοπό την ενδεχόμενη καταχώρισή τους στο παράρτημα Ι της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ. Στον εν λόγω κατάλογο περιλαμβάνεται το 1,3-διχλωροπροπένιο.

    (3)

    Για το 1,3-διχλωροπροπένιο εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον σύμφωνα με τις διατάξεις που θεσπίζονται στους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 451/2000 και (ΕΚ) αριθ. 703/2001 για μια σειρά χρήσεων που προτάθηκαν από τους κοινοποιούντες. Επιπλέον, οι εν λόγω κανονισμοί ορίζουν τα κράτη μέλη εισηγητές που πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές εκθέσεις αξιολόγησης και συστάσεις στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 451/2000. Για το 1,3-διχλωροπροπένιο, κράτος μέλος εισηγητής ορίστηκε η Ισπανία και στις 14 Ιανουαρίου 2004 υποβλήθηκαν όλες οι σχετικές πληροφορίες.

    (4)

    Η έκθεση αξιολόγησης εξετάστηκε από τα κράτη μέλη και την ΕΑΑΤ και υποβλήθηκε στην Επιτροπή στις 12 Μαΐου 2006 με τη μορφή συμπερασμάτων της ΕΑΑΤ για την επιστημονική επανεξέταση της εκτίμησης κινδύνου από φυτοπροστατευτικά προϊόντα όσον αφορά τη δραστική ουσία 1,3-διχλωροπροπένιο (4). Η εν λόγω έκθεση επανεξετάστηκε από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων και οριστικοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2007 υπό τη μορφή έκθεσης ανασκόπησης της Επιτροπής για το 1,3-διχλωροπροπένιο.

    (5)

    Κατά την αξιολόγηση της εν λόγω δραστικής ουσίας εντοπίστηκαν μια σειρά από τομείς που δημιουργούν ανησυχίες. Αυτό ισχύει ιδίως σχετικά με την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων γνωστών και αγνώστων πολυχλωριωμένων προσμείξεων, για τις οποίες δεν διατίθενται στοιχεία σχετικά με την ανθεκτικότητα, την τοξικολογική συμπεριφορά, την πρόσληψη από καλλιέργειες, τη συγκέντρωση, τη μεταβολική πορεία και το όριο καταλοίπων. Κατά συνέπεια, δεν έχει αποδειχθεί ότι η έκθεση του καταναλωτή είναι αποδεκτή και υπάρχει πιθανός κίνδυνος μόλυνσης των υπόγειων υδάτων, για πτηνά, θηλαστικά, υδρόβιους οργανισμούς και άλλους οργανισμούς-μη στόχους.

    (6)

    Η Επιτροπή κάλεσε τον κοινοποιούντα να υποβάλει τα σχόλιά του σχετικά με τα αποτελέσματα της επιστημονικής επανεξέτασης και σχετικά με την πρόθεσή του ή μη να στηρίξει την ουσία. Ο κοινοποιών υπέβαλε τα σχόλιά του, τα οποία εξετάστηκαν προσεκτικά. Ωστόσο, παρά τα επιχειρήματα που προέβαλε ο κοινοποιών, οι προαναφερθείσες αιτίες ανησυχίας δεν κατέστη δυνατόν να απαλειφθούν και οι διενεργηθείσες αξιολογήσεις με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν κατά τις συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων της ΕΑΑΤ δεν απέδειξαν ότι είναι δυνατόν, υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν την ουσία 1,3-διχλωροπροπένιο να πληρούν γενικά τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β) της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ.

    (7)

    Επομένως, η ουσία 1,3-διχλωροπροπένιο δεν πρέπει να καταχωριστεί στο παράρτημα I της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ.

    (8)

    Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες εγκρίσεις για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν 1,3-διχλωροπροπένιο θα ανακληθούν εντός καθορισμένης προθεσμίας και δεν θα ανανεωθούν, ούτε θα χορηγηθούν νέες εγκρίσεις για τέτοιου είδους προϊόντα.

    (9)

    Τυχόν περίοδος χάριτος για τη διάθεση, αποθήκευση, διάθεση στην αγορά και χρήση των υφιστάμενων αποθεμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν 1,3-διχλωροπροπένιο που επιτρέπεται από κράτη μέλη, πρέπει να περιοριστεί σε περίοδο έως δώδεκα μηνών για να επιτραπεί η χρήση των υφιστάμενων αποθεμάτων μόνον για μία ακόμη περίοδο βλάστησης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν 1,3-διχλωροπροπένιο θα παραμείνουν στη διάθεση των αγροτών επί 18 μήνες μετά την έκδοση της παρούσας απόφασης.

    (10)

    Το 1,3-διχλωροπροπένιο χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση του βρωμιούχου μεθυλίου. Το βρωμιούχο μεθύλιο υπόκειται σε σταδιακή κατάργηση σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος λόγω του υψηλού δυναμικού του φθοράς της στιβάδας του όζοντος και η χρήση του καλύπτεται από αυστηρές ποσοστώσεις για την κάλυψη «κρίσιμης σημασίας χρήσεων». Η ανάκληση του 1,3-διχλωροπροπενίου ενδέχεται συνεπώς να οδηγήσει σε νέα αιτήματα για ποσοστώσεις του βρωμιούχου μεθυλίου. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, η προθεσμία γα την ανάκληση των εγκρίσεων για φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν 1,3-διχλωροπροπένιο πρέπει να αναθεωρηθεί εντός 18 μηνών προκειμένου να αξιολογηθεί η συγκεκριμένη επίδραση της ανάκλησής του στη χρήση του βρωμιούχου μεθυλίου.

    (11)

    Στη διάρκεια της περιόδου ανάκλησης, τα κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν μέτρα αντιστάθμισης για να αντιμετωπιστεί κάθε κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων ή για το περιβάλλον.

    (12)

    Η παρούσα απόφαση δεν προδικάζει την υποβολή αίτησης για την ουσία 1,3-διχλωροπροπένιο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παράγραφος 2 της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ με σκοπό την πιθανή καταχώρισή της στο παράρτημα Ι.

    (13)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Η ουσία 1,3-διχλωροπροπένιο δεν καταχωρίζεται ως δραστική ουσία στο παράρτημα I της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ.

    Άρθρο 2

    Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι:

    α)

    οι εγκρίσεις για φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν 1,3-διχλωροπροπένιο ανακαλούνται από τις 20 Μαρτίου 2008·

    β)

    από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας απόφασης δεν χορηγούνται ούτε ανανεώνονται εγκρίσεις για φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν 1,3-διχλωροπροπένιο.

    Άρθρο 3

    α)

    Τυχόν περίοδος χάριτος την οποία παραχωρούν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 6 της οδηγίας 91/414/ΕΟΚ εκπνέει το αργότερο στις 20 Μαρτίου 2009.

    β)

    Η περίοδος που αναφέρεται στο στοιχείο α) θα επανεξεταστεί και μπορεί να παραταθεί για μια επιπλέον περίοδο που δεν υπερβαίνει τους 18 μήνες βάσει τυχόν περαιτέρω στοιχείων που θα μπορούσαν να προκύψουν σχετικά με τις ουσίες που φθείρουν τη στιβάδα του όζοντος. Στην εν λόγω επανεξέταση θα εξεταστεί η πιθανή επίδραση της ανάκλησης των υφιστάμενων εγκρίσεων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν 1,3-διχλωροπροπένιο σχετικά με τις κρίσιμης σημασίας χρήσεις του βρωμιούχου μεθυλίου που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.

    Άρθρο 4

    Στη διάρκεια της περιόδου χάριτος που αναφέρεται στο άρθρο 3, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι:

    ειδική προσοχή δίνεται στη διατροφική έκθεση των καταναλωτών στο 1,3-διχλωροπροπένιο και στους μεταβολίτες του εν όψει μελλοντικών αναθεωρήσεων των κοινοτικών ανώτατων ορίων καταλοίπων,

    φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν 1,3-διχλωροπροπένιο χρησιμοποιούνται μόνον από επαγγελματίες χρήστες,

    επιβάλλονται μέτρα αντιστάθμισης του κινδύνου για να εξασφαλίζεται η προστασία των υπόγειων υδάτων υπό ευπαθείς συνθήκες και εφαρμόζονται προγράμματα παρακολούθησης για την επαλήθευση τυχόν μόλυνσης των υπόγειων υδάτων σε ευπαθείς περιοχές.

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες, 20 Σεπτεμβρίου 2007.

    Για την Επιτροπή

    Μάρκος ΚΥΠΡΙΑΝΟΫ

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 230 της 19.8.1991, σ. 1. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2007/52/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 214 της 17.8.2007, σ. 3).

    (2)  ΕΕ L 55 της 29.2.2000, σ. 25. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1044/2003 (ΕΕ L 151 της 19.6.2003, σ. 32).

    (3)  ΕΕ L 98 της 7.4.2001, σ. 6.

    (4)  Επιστημονική έκθεση της ΕΑΑΤ (2006) 72, 1-99, Συμπεράσματα σχετικά με την επιστημονική επανεξέταση της αξιολόγησης κινδύνου από φυτοπροστατευτικά προϊόντα όσον αφορά την ουσία 1,3-διχλωροπροπένιο.


    Top