Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31994Q1005

    Εσωτερικός Κανονισμός (υιοθετήθηκε από την ολομέλεια στις 2 Ιουνίου 1994) [Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή]

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    ΕΕ L 257 της 5.10.1994, p. 32–53 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 06/07/1995; καταργήθηκε εμμέσως από 31996Q0235

    ELI: http://data.europa.eu/eli/proc_rules/1994/1005/oj

    31994Q1005

    Εσωτερικός Κανονισμός (υιοθετήθηκε από την ολομέλεια στις 2 Ιουνίου 1994) [Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 257 της 05/10/1994 σ. 0032 - 0053


    ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (υιοθετήθηκε από την ολομέλεια στις 2 Ιουνίου 1994)

    ΠΡΟΟΙΜΙΟ

    Άρθρο Α Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή είναι το συμβουλευτικό όργανο, γενικού χαρακτήρα, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, στο οποίο εκπροσωπούνται οι οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις των κρατών μελών.

    Άρθρο Β

    Σύμφωνα με τα άρθρα 194 και 195 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μέλη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής διορίζονται από το Συμβούλιο που αποφασίζει ομοφώνως μετά από διαβούλευση με την Επιτροπή.

    Άρθρο Γ

    Η ΟΚΕ έχει το δικαίωμα να εκδίδει γνωμοδοτήσεις πρωτοβουλίας για όλα τα θέματα που αφορούν τις κοινοτικές δραστηριότητες.

    Άρθρο Δ

    Η ΟΚΕ εκλέγει μεταξύ των μελών της τον πρόεδρο, τους δύο αντιπροέδρους και τα λοιπά μέλη του προεδρείου της για περίοδο δύο ετών.

    Στη σύνθεση των οργάνων της ΟΚΕ λαμβάνεται υπόψη η εκπροσώπηση των κρατών μελών και των διαφόρων κατηγοριών της οικονομικής και κοινωνικής ζωής οι οποίες αντιπροσωπεύονται στην ΟΚΕ.

    Άρθρο Ε

    Η ΟΚΕ έχει ως αποστολή να διατηρεί σχέσεις με τις κοινωνικοεπαγγελματικές οργανώσεις τρίτων χωρών στο πλαίσιο συμφωνιών ή συμβάσεων που υπογράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ΤΙΤΛΟΣ Ι

    ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΚΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΟΚΕ

    Άρθρο 1

    (1) Η δραστηριότητα της ΟΚΕ ασκείται ανά τετραετείς περιόδους.

    Η ΟΚΕ συγκαλείται μετά από κάθε τετραετή ανανέωση από το πρεσβύτερο μέλος της, μέσα σε προθεσμία ενός μηνός το αργότερο μετά από την ανακοίνωση στα μέλη της του διορισμού τους από το Συμβούλιο.

    Χρέη προέδρου στην πρώτη συνεδρίαση ασκεί το πρεσβύτερο από τα παρόντα μέλη, το οποίο επικουρούν τέσσερα από τα νεότερα στην ηλικία μέλη και ο γενικός γραμματέας της ΟΚΕ οι οποίοι απαρτίζουν το προσωρινό προεδρείο.

    Κατά τη συνεδρίαση αυτή ο προσωρινός πρόεδρος ενημερώνει την ΟΚΕ για την ανακοίνωση που του έχει διαβιβάσει το Συμβούλιο σχετικά με το διορισμό των μελών της ΟΚΕ και κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της για τη νέα τετραετή περίοδο.

    Άρθρο 2

    Η ΟΚΕ συγκροτείται από τα ακόλουθα όργανα οι αρμοδιότητες των οποίων ορίζονται στον παρόντα κανονισμό: την ολομέλεια, το προεδρείο και τον πρόεδρο.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

    Άρθρο 3

    Εκλογή για την πρώτη διετία Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης, που πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1, η ΟΚΕ που έχει συγκληθεί από το προσωρινό προεδρείο, εκλέγει το προεδρείο της για δύο χρόνια που υπολογίζονται από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών της.

    Το προσωρινό προεδρείο που συγκροτείται σύμφωνα με τις διατάξεις εφαρμογής του άρθρου 1, ασκεί καθήκοντα μέχρις ότου αναγγελθεί το αποτέλεσμα της εκλογής για το προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Καμία συζήτηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη αυτή συνεδρίαση, εκτός αν έχει σχέση με την εκλογή του προεδρείου της ΟΚΕ.

    Άρθρο 4

    Εκλογή για τη δεύτερη διετία Η συνεδρίαση κατά την οποία εκλέγεται το προεδρείο της ΟΚΕ για τα δύο τελευταία χρόνια της τετραετούς περιόδου συγκαλείται από τον απερχόμενο πρόεδρο. Πραγματοποιείται στην αρχή της συνόδου του μήνα κατά τον οποίο λήγει η θητεία του πρώτου προεδρείου και προεδρεύεται από τον απερχόμενο πρόεδρο.

    Άρθρο 5

    Σύνθεση Το προεδρείο της ΟΚΕ απαρτίζεται από τον πρόεδρο, δύο αντιπροέδρους και 27 μέλη.

    Τα καθήκοντα του προέδρου, του αντιπροέδρου και του μέλους του προεδρείου είναι ασυμβίβαστα με τα καθήκοντα προέδρου τμήματος.

    Ο πρόεδρος εκλέγεται εναλλάξ μεταξύ των μελών που εκπροσωπούν τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και τους άλλους κλάδους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, εκτός αν η ΟΚΕ εκφράσει προηγουμένως αντίθετη γνώμη με πλειοψηφία τριών τετάρτων των μελών της.

    Ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι δεν μπορούν να επανεκλεγούν επί διετία στα αντίστοιχα αξιώματα μετά τη λήξη της πρώτης διετούς θητείας, εκτός αν χρειασθεί να γίνει η παρέκκλιση που προβλέπεται ανωτέρω.

    Οι αντιπρόεδροι εκλέγονται μεταξύ των μελών που εκπροσωπούν τις κατηγορίες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις οποίες δεν ανήκει ο πρόεδρος.

    Οι αντιπρόεδροι πρέπει να προέρχονται από διαφορετικά κράτη μέλη. Επιπλέον, δεν πρέπει να είναι υπήκοοι του κράτους μέλους από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος.

    Άρθρο 6

    Διαδικασία εκλογής Για την κατάρτιση των καταλόγων των υποψηφίων για την εκλογή του προεδρείου, η ΟΚΕ μπορεί να συγκροτήσει από μέλη της προπαρασκευαστική επιτροπή. Η επιτροπή αυτή υποβάλλει στην ολομέλεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5, τις προτάσεις υποψηφιοτήτων. Οφείλει, οπωσδήποτε, να υποβάλει στην ολομέλεια όλες τις υποψηφιότητες που έχουν περιέλθει σ' αυτήν, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι δεν τις αποσύρουν.

    Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, η προπαρασκευαστική επιτροπή εξετάζει προκαταρκτικά τους καταλόγους των υποψηφίων για την εκλογή των μελών του προεδρείου. Όλες οι υποψηφιότητες, για να γίνουν δεκτές, πρέπει να υποβάλονται στην προπαρασκευαστική επιτροπή. Κατά συνέπεια, μόνο τα ονόματα των μελών που έχουν υποβάλει την υποψηφιότητά τους στην προπαρασκευαστική επιτροπή αναγράφονται στα ψηφοδέλτια.

    Η ΟΚΕ αποφασίζει για όλες τις υποψηφιότητες, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

    Η ΟΚΕ προβαίνει, ενδεχομένως με διαδοχικές ψηφοφορίες, στην εκλογή του προέδρου και των δύο αντιπροέδρων. Οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν στην πρώτη ψηφοφορία τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των εγκύρων ψήφων ή την απόλυτη πλειοψηφία στις μεταγενέστερες. Κατά την εκλογή των αντιπροέδρων, σε περίπτωση ισοψηφίας, αντιπρόεδρος εκλέγεται ο πρεσβύτερος υποψήφιος.

    Η ΟΚΕ προβαίνει στην εκλογή των άλλων μελών του προεδρείου, ενδεχομένως με διαδοχικές ψηφοφορίες. Εκλέγονται οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό και τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εγκύρων ψήφων. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται ο πρεσβύτερος υποψήφιος.

    Ο κατάλογος με τα ονόματα του προέδρου, των δύο αντιπροέδρων και των άλλων εκλεγμένων μελών, υποβάλλεται κατόπιν σε γενική ψηφοφορία και πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εγκύρων ψήφων.

    Οι ψηφοφορίες που διεξάγονται κατ' εφαρμογή αυτού του άρθρου είναι μυστικές. Απαγορεύεται η εκχώρηση του δικαιώματος ψήφου.

    Ο αριθμός των ονομάτων που αναγράφονται στα ψηφοδέλτια δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των εδρών που θα πληρωθούν με την εκλογή. Διαφορετικά τα ψηφοδέλτια αυτά είναι άκυρα.

    Άρθρο 7

    Αντικατάσταση Σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου μέλους του προεδρείου, καθώς και σε περίπτωση που ένα μέλος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, το μέλος αυτό αντικαθίσταται για την υπόλοιπη θητεία σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στα άρθρα 5 και 6 του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 8

    Καθήκοντα και σύγκληση Το προεδρείο συγκαλείται από τον πρόεδρό του είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αιτήσεως δέκα μελών του.

    Για κάθε συνεδρίαση του προεδρείου συντάσσονται πρακτικά των συζητήσεων τα οποία υποβάλλονται στην έγκρισή του.

    Το προεδρείο θεσπίζει τους κανόνες της λειτουργίας του βάσει του παρόντος κανονισμού και των διατάξεων εφαρμογής του.

    Με τον ίδιο τρόπο καθορίζει την οργάνωση και την εσωτερική λειτουργία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

    Το προεδρείο καθορίζει τις διατάξεις που εφαρμόζονται όσον αφορά τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής των μελών, τηρώντας τις διατάξεις που ισχύουν στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού.

    Το προεδρείο έχει την πολιτική ευθύνη της γενικής διεύθυνσης της ΟΚΕ . Ασκεί την εν λόγω ευθύνη λαμβάνοντας ιδίως μέριμνα ώστε οι δραστηριότητες της ΟΚΕ, των οργάνων και του προσωπικού της, να είναι σύμφωνες με το θεσμικό ρόλο που της έχει ανατεθεί.

    Το προεδρείο ασκεί, ιδίως προς το σκοπό αυτό, μια οργανωτική και συντονιστική δραστηριότητα των εργασιών της ΟΚΕ και των οργάνων της. Είναι αρμόδιο για την καλή χρησιμοποίηση των ανθρώπινων, δημοσιονομικών και τεχνικών πόρων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί στην ΟΚΕ από τη συνθήκη. Το προεδρείο επεμβαίνει, ιδίως, στη διαδικασία του προϋπολογισμού και την οργάνωση της γραμματείας.

    Το προεδρείο, κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου, καταρτίζει το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων της ΟΚΕ και των οργάνων της για το επόμενο έτος.

    Το προεδρείο μπορεί να προσκαλεί τους προέδρους των ομάδων στις συνεδριάσεις του. Οι γραμματείς των ομάδων παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του προεδρείου ως παρατηρητές. Το προεδρείο μπορεί να προσκαλεί σε ορισμένες συνεδριάσεις τους προέδρους των τμημάτων.

    Η προεδρία της ΟΚΕ συνεδριάζει με τους προέδρους των ομάδων για την προετοιμασία των εργασιών του προεδρείου και της συνόδου ολομέλειας. Το προεδρείο λαμβάνει γνώση των αποφάσεων για τις οποίες επετεύχθη συμφωνία κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων αυτών.

    Οι πρόεδροι των τμημάτων συνεδριάζουν με την προεδρία της ΟΚΕ και τους προέδρους των ομάδων πριν από τη συνεδρίαση του προεδρείου για την κατανομή των θεμάτων και για να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία των εργασιών των τμημάτων. Μπορούν να πραγματοποιούν και άλλες συνεδριάσεις. Το προεδρείο λαμβάνει γνώση των αποφάσεων για τις οποίες επετεύχθη συμφωνία κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων αυτών. Κατά κανόνα, οι πρόεδροι των ομάδων και των τμημάτων παρίστανται αυτοπροσώπως στις συνεδριάσεις αυτές.

    Το προεδρείο μπορεί να συγκροτεί από μέλη του ειδικές ομάδες για την εξέταση κάθε θέματος που υπάγεται στην αρμοδιότητά του. Και άλλα μέλη μπορούν να συμμετέχουν στις εργασίες των ομάδων αυτών, όχι όμως όταν πρόκειται για ζητήματα οικονομικά και δημοσιονομικά καθώς και για διορισμούς υπαλλήλων.

    Το προεδρείο εξετάζει ανά εξάμηνο τη συνέχεια που δίδεται στις γνωμοδοτήσεις που εκδίδει η ΟΚΕ με βάση έκθεση που καταρτίζεται για το σκοπό αυτό. Την ενημερώνει με έκθεση που υποβάλλεται από τον πρόεδρο στην ολομέλεια, τουλάχιστον μια φορά πριν από τη λήξη της θητείας του.

    Στην έκθεση αυτή λαμβάνεται υπόψη η περιοδική ανακοίνωση που απευθύνεται στην ΟΚΕ από την Επιτροπή, σχετικά με την συνέχεια που δίδεται στις γνωμοδοτήσεις που εκδίδει η ΟΚΕ.

    Το προεδρείο ύστερα από σχετικό αίτημα προβαίνει στην ερμηνεία του κανονισμού. Σε περίπτωση αμφιβολίας ή διαφωνίας όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων το προεδρείο αποφασίζει, οι δε αποφάσεις του είναι δεσμευτικές για όλα τα μέλη.

    Κατά την τετραετή ανανέωση, το προεδρείο διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την πρώτη συνεδρίαση της νέας ΟΚΕ.

    Άρθρο 9

    Ομάδα προϋπολογισμού Το προεδρείο και ο πρόεδρος ασκούν τις σχετικές με τον προϋπολογισμό αρμοδιότητες καθώς και τις δημοσιονομικές αρμοδιότητες που προβλέπουν ο δημοσιονομικός κανονισμός και ο παρών κανονισμός.

    Το προεδρείο συγκροτεί από μέλη του ομάδα προϋπολογισμού για να το συνδράμει στη λήψη των αποφάσεων κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων στον τομέα αυτό.

    Η ομάδα προϋπολογισμού συμμετέχει στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και μεριμνά για την ορθή εκτέλεσή του.

    Η ομάδα προϋπολογισμού υποβάλλει στο προεδρείο προτάσεις, αναλυτικές αν χρειασθεί, τις οποίες το τελευταίο εγκρίνει κανονικά χωρίς συζήτηση σε περίπτωση ομοφωνίας της ομάδας προϋπολογισμού (σημείο Α).

    Η θητεία της ομάδας προϋπολογισμού, που αποτελείται από εννέα συμβούλους, που ορίζονται μετά από πρόταση των ομάδων, είναι διετής.

    Η ομάδα ορίζει τον πρόεδρό της, μεταξύ των μελών της.

    Η ομάδα αυτή επιφορτίζεται, βάσει της δημοσιονομικής ρύθμισης και χωρίς να θίγονται οι εξουσίες των αρμόδιων για τον προϋπολογισμό αρχών (προεδρείο, πρόεδρος), να παρέχει προσανατολισμούς στο γενικό γραμματέα για τη χάραξη της γενικής δημοσιονομικής πολιτικής.

    Πριν το υποβάλει στο προεδρείο, ο γενικός γραμματέας γνωστοποιεί το οργανόγραμμα στην ομάδα προϋπολογισμού.

    Ο πρόεδρος της ομάδας προϋπολογισμού συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.

    Η ομάδα προϋπολογισμού προσδιορίζει το καθεστώς των μελών. Το καθεστώς αυτό διέπει, μεταξύ άλλων, τις διοικητικές, δημοσιονομικές και οργανωτικές πτυχές που συνδέονται με τις δραστηριότητες των μελών.

    Η ομάδα υποβάλλει σχετική έκθεση στο προεδρείο, που καλείται να την εξετάσει ώστε να είναι σε θέση να λάβει την απόφασή του.

    Η ομάδα συνεδριάζει με τη συνδρομή του γενικού γραμματέα πριν από τη συνεδρίαση του προεδρείου. Μπορεί, επίσης, να συνεδριάζει με δική της πρωτοβουλία.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Άρθρο 10

    Ο πρόεδρος της ΟΚΕ διευθύνει τις εργασίες της υπό τους όρους του παρόντος κανονισμού και σύμφωνα με τις συνθήκες.

    Ο πρόεδρος είναι αρμόδιος για την εκπροσώπηση της ΟΚΕ στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων.

    Ο πρόεδρος μπορεί να εκχωρεί την αρμοδιότητα αυτή στους αντιπροέδρους ή σε οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΟΚΕ.

    Ο πρόεδρος ενημερώνει την ΟΚΕ για τα διαβήματα και τις ενέργειες που πραγματοποιούνται εξ ονόματός της στο διάστημα μεταξύ των συνόδων.

    Τις ανακοινώσεις αυτές δεν ακολουθεί καμία συζήτηση.

    Επειδή οι αντιπρόεδροι τον αναπληρώνουν σε περίπτωση απουσίας, ο πρόεδρος ενημερώνει αυτούς τακτικά.

    Σε περίπτωση κωλύματος, το οποίο διαπιστώνεται από την ΟΚΕ και καθόλη τη διάρκειά του, ο πρόεδρος αντικαθίσταται από τον αντιπρόεδρο της ομάδας η οποία θα ασκήσει την επόμενη προεδρία, στον οποίο μεταβιβάζονται όλες οι αρμοδιότητες που περιέχονται στον πρόεδρο δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

    Η προεδρία είναι αρμόδια για τις σχέσεις με την προεδρία της Επιτροπής των Περιφερειών βάσει των διατάξεων της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV ΤΜΗΜΑΤΑ

    Άρθρο 11

    Σύμφωνα με τις συνθήκες, η ΟΚΕ περιλαμβάνει ένα τμήμα για τη γεωργία, ένα τμήμα για τις μεταφορές και ένα τμήμα που χειρίζεται τα θέματα ατομικής ενέργειας. Ύστερα από πρόταση του προεδρείου, ή τουλάχιστον 35 μελών, μπορεί να συσταθούν και άλλα τμήματα για τους τομείς που προβλέπονται από τις συνθήκες.

    Χωρίς να θίγεται η εφαρμογή των διατάξεων της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου, η ΟΚΕ απαρτίζεται από έξι τμήματα τουλάχιστον. Οι ονομασίες και οι αρμοδιότητες των τμημάτων εμφαίνονται σε παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    Η ΟΚΕ συγκροτεί τα τμήματα κατά την εναρκτήρια σύνοδο μετά από κάθε τετραετή ανανέωση.

    Η ΟΚΕ μπορεί, επίσης, όπως προβλέπουν οι συνθήκες, να συγκροτεί από μέλη της υποεπιτροπές για την επεξεργασία σχεδίων γνωμοδότησης επί ορισμένων ζητημάτων τα οποία υποβάλλονται στην κρίση της.

    Άρθρο 12

    Σύνθεση Ο αριθμός των μελών και η γενική σύνθεση των τμημάτων καθορίζονται από την ΟΚΕ μετά από πρόταση του προεδρείου.

    Κάθε τμήμα περιλαμβάνει 35 κατ' ελάχιστο και 72 κατ' ανώτατο όριο μέλη.

    Ο ανώτερος και κατώτερος αριθμός μελών ανά τμήμα εξαρτάται από τον αριθμό των τμημάτων.

    Άρθρο 13

    Ορισμός των μελών Εκτός από τον πρόεδρο, κάθε μέλος της ΟΚΕ πρέπει να είναι μέλος ενός τουλάχιστον τμήματος.

    Κανένα μέλος δεν μπορεί όμως να ανήκει σε περισσότερα από τρία τμήματα, εκτός αν το προεδρείο επιτρέψει παρέκκλιση η οποία δικαιολογείται από την ανάγκη να εξασφαλισθεί η δίκαιη εκπροσώπηση των κρατών μελών.

    Ο αριθμός των τμημάτων στα οποία μπορεί να ανήκει ένα μέλος εξαρτάται από το σύνολο των τμημάτων.

    Τα μέλη των τμημάτων ορίζονται από την ΟΚΕ ανάλογα με τις ειδικές γνώσεις και τις ικανότητές τους για περίοδο δύο ετών που μπορεί να ανανεωθεί.

    Η αντικατάσταση ενός μέλους τμήματος πραγματοποιείται υπό τους ίδιους όρους όπως και ο ορισμός του.

    Τα μέλη των τμημάτων και των ομάδων μελέτης μπορούν να συνοδεύονται από ένα βοηθό που συμμετέχει στις εργασίες χωρίς δικαίωμα ψήφου όσον αφορά τα τμήματα. Το όνομα και η ιδιότητα του βοηθού γνωστοποιούνται στον πρόεδρο του τμήματος ή της ομάδας μελέτης για να δοθεί η έγκρισή του πριν από την εξέταση του θέματος στο οποίο έχει ζητηθεί η συμμετοχή του.

    Τα μέλη των τμημάτων ή των ομάδων μελέτης μπορούν να συνοδεύονται από τους αναπληρωτές τους που στην περίπτωση αυτή ενεργούν ως βοηθοί. Ο βοηθός δεν δικαιούται επιστροφής εξόδων ή αποζημίωσης. Ο πρόεδρος της συνεδρίασης μπορεί να δώσει λόγο στο βοηθό αν αυτό ζητηθεί από το μέλος το οποίο συνοδεύει.

    Ο πρόεδρος της συνεδρίασης φροντίζει, βάσει των γενικών αρμοδιοτήτων του σχετικά με τη διεύθυνση των συζητήσεων, ώστε οι παρεμβάσεις των βοηθών να γίνονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και να μην υπερβαίνουν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί όσον αφορά τα μέλη που συνοδεύουν.

    Άρθρο 14

    Προεδρείο Το προεδρείο ενός τμήματος αποτελείται, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του, από έξι ή εννέα μέλη στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος και δύο αντιπρόεδροι.

    Ο πρόεδρος και τα άλλα μέλη του προεδρείου εκλέγονται για δύο χρόνια από τα μέλη του τμήματος. Η εκλογή γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων στον πρώτο γύρο ή τη σχετική πλειοψηφία στο δεύτερο, εκτός αν τα μέλη ομόφωνα αποφασίσουν διαφορετικά.

    Η εκλογή των προέδρων και των άλλων μελών των προεδρείων των τμημάτων επικυρώνεται από την ΟΚΕ.

    Ο πρόεδρος και τα άλλα μέλη του προεδρείου μπορούν να επανεκλεγούν.

    Όσον αφορά την κατανομή των προεδριών των τμημάτων μεταξύ των ομάδων επιβάλλεται να εφαρμοσθεί η αρχή της εκ περιτροπής ανάθεσης της προεδρίας ενός τμήματος ανά ομάδα στο τέλος της πρώτης διετούς περιόδου. Η εφαρμογή της αρχής αυτής δεν αντιτίθεται προς τις προηγούμενες διατάξεις.

    Άρθρο 15

    Καθήκοντα - Εισηγητές - Ομάδες μελέτης Έργο των τμημάτων είναι να επεξεργάζονται γνωμοδοτήσεις ή ενημερωτικές εκθέσεις για τα θέματα που τους έχουν ανατεθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 25 και 26 του παρόντος κανονισμού.

    Για την εμπεριστατωμένη εξέταση των θεμάτων τα οποία τους ανατίθενται και για την προετοιμασία των σχετικών εγγράφων, τα τμήματα ορίζουν, ύστερα από πρόταση των ομάδων που αναφέρονται στο άρθρο 22 του παρόντος κανονισμού, έναν εισηγητή τον οποίο επικουρούν ενδεχομένως συνεισηγητές. Ο εισηγητής επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της συνέχειας που δίδεται στη γνωμοδότηση μετά την υιοθέτησή της από την ολομέλεια και ενημερώνει το τμήμα σε εύθετο χρόνο.

    Σε περίπτωση ανάγκης, τα τμήματα μπορούν να συνιστούν από μέλη τους, ύστερα από πρόταση των ομάδων, ομάδες μελέτης των οποίων ορίζουν τον πρόεδρο και τη σύνθεση.

    Το τμήμα αντί να συστήσει ομάδα μελέτης μπορεί να ορίσει είτε ένα μόνον εισηγητή είτε μια συντακτική ομάδα.

    Οι ομάδες μελέτης δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμα όργανα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται η προηγούμενη έγκριση του προεδρείου. Η σύνθεση τέτοιων ομάδων μελέτης επανεξετάζεται κατά την ανανέωση των τμημάτων που πραγματοποιείται στο τέλος κάθε διετούς περιόδου.

    Η σύνθεση των ομάδων μελέτης αντικατοπτρίζει την ανάγκη εκπροσώπησης όλων των σχετικών συμφερόντων και τομέων. Η απαίτηση αυτή δικαιολογείται ακόμη περισσότερο όταν η αρμοδιότητα για ένα θέμα διεκδικείται από περισσότερα του ενός τμήματα.

    Η σύνθεση των ομάδων μελέτης δεν μπορεί κατ' αρχήν να υπερβαίνει τα δεκαπέντε μέλη χωρίς την προηγούμενη έγκριση του προεδρείου. Η έγκριση αυτή δίδεται ύστερα από πρόταση που διατυπώνεται κατά τη συνεδρίαση της προεδρίας με τους προέδρους των ομάδων και κατόπιν αιτήματος του προέδρου του αρμόδιου τμήματος που ενεργεί με τη συμφωνία του προεδρείου του τμήματος. Όταν πρόκειται για ομάδες μελέτης που επεξεργάζονται γνωμοδοτήσεις πρωτοβουλίας, το προεδρείο ορίζει τον αριθμό των μελών τους.

    Το τμήμα καθορίζει τον οριστικό αριθμό των μελών της ομάδας μελέτης και προβαίνει στον ορισμό τους λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου. Οι πρόεδροι και τα προεδρεία των τμημάτων φροντίζουν, από κοινού με τις ομάδες, ώστε η ομάδα μελέτης να αποτελείται από μέλη που ενδιαφέρονται, διαθέτουν χρόνο και έχουν τις κατάλληλες γνώσεις.

    Όταν πρόκειται για επείγουσα περίπτωση, ο πρόεδρος του τμήματος, στο οποίο έχει ανατεθεί ένα θέμα, μπορεί, ύστερα από συνεννόηση με το προεδρείο του και μετά από διαβούλευση με τους προέδρους των ομάδων, να ορίσει τον εισηγητή και, κατά περίπτωση, να συστήσει ομάδα μελέτης με την επιφύλαξη της έγκρισης του τμήματος.

    Άρθρο 16

    Εμπειρογνώμονες Αν κριθεί απαραίτητο για τη διεξαγωγή των εργασιών, το τμήμα μπορεί, με δική του πρωτοβουλία ή μετά από πρόταση του προεδρείου του και με τη συμφωνία του προέδρου της ΟΚΕ, να επιτρέψει στον εισηγητή και στους συνεισηγητές να ζητήσουν ο καθένας τη βοήθεια προσώπου, το οποίο ως εμπειρογνώμονας και λόγω της πείρας ή των γνώσεών του, είναι ιδιαίτερα κατάλληλο να δώσει πληροφορίες για τα εξεταζόμενα θέματα.

    Σε περίπτωση ανάγκης, ύστερα από πρόταση του προεδρείου του τμήματος, είναι δυνατό να διορισθούν τρεις κατ' ανώτατο όριο πρόσθετοι εμπειρογνώμονες.

    Τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής επιστρέφονται στους εμπειρογνώμονες που διορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

    Το τμήμα, ενδεχομένως ύστερα από πρόταση του προεδρείου του, είναι αρμόδιο να εκτιμήσει, αφού λάβει υπόψη τη φύση της διαβούλευσης, κατά πόσο είναι σκόπιμο να συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες στις εργασίες.

    Ο διορισμός εμπειρογνωμόνων πρέπει να δικαιολογείται από την ανάγκη να διαλευκανθούν τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζει το αντικείμενο της γνωμοδότησης που εξετάζεται. Η αίτηση γνωμοδότησης δεν συνεπάγεται αυτομάτως το διορισμό εμπειρογνωμόνων.

    Κάθε ομάδα μπορεί να προτείνει το διορισμό ενός εμπειρογνώμονα χωρίς όμως αυτό να υποχρεώνει τις άλλες ομάδες να κάνουν το ίδιο.

    Οι εμπειρογνώμονες, είτε τους έχει προτείνει ο εισηγητής είτε μια ομάδα, έχουν ως έργο να συμβάλλουν στην ενημέρωση των μελών. Δεν μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις στη θέση τους. Για το λόγο αυτό, η συμβολή τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες. Η συμβολή τους είναι λιγότερο αναγκαία στα τμήματα και οι πρόεδροι των τμημάτων οφείλουν να φροντίζουν ώστε οι παρεμβάσεις των εμπειρογνωμόνων στις συζητήσεις να μην υπερβαίνουν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.

    Τα καθήκοντα των εμπειρογνωμόνων λήγουν όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες του τμήματος. Τα καθήκοντα του εμπειρογνώμονα του εισηγητή λήγουν όταν τελειώσει η εξέταση του κειμένου από την ολομέλεια.

    Άρθρο 17

    Αναπληρωτές Αν ένα μέλος της ΟΚΕ κωλύεται, μπορεί να εκπροσωπηθεί από έναν αναπληρωτή στις εργασίες των ομάδων μελέτης στις οποίες συμμετέχει.

    Το όνομα και η ιδιότητα του αναπληρωτή που έχει επιλεγεί γνωστοποιούνται στο προεδρείο για έγκριση.

    Ο αναπληρωτής ασκεί στις ομάδες μελέτης τα ίδια καθήκοντα με το μέλος που αναπληρώνει.

    Ο αναπληρωτής πρέπει να προέρχεται από το ίδιο κράτος μέλος και να ανήκει στην ίδια κατηγορία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής με το μέλος της ΟΚΕ, το οποίο μπορεί οποτεδήποτε να θέσει τέρμα στα καθήκοντα του αναπληρωτή, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε ύστερα από αίτηση του αναπληρωτή. Στην περίπτωση αυτή, πληροφορεί σχετικά το προεδρείο. Τα καθήκοντα του αναπληρωτή λήγουν οπωσδήποτε όταν λήξουν και τα καθήκοντα του μέλους της ΟΚΕ.

    Ο αναπληρωτής συμμετέχει στις εργασίες ύστερα από πρωτοβουλία του απόντος μέλους το οποίο και πληροφορεί σχετικά τον πρόεδρο της ενδιαφερόμενης ομάδας μελέτης σύμφωνα με το άρθρο 52 του παρόντος κανονισμού.

    Η διαδικασία αυτή θεωρείται ως μια επιπλέον δυνατότητα που παρέχεται σε άτομα που δεν είναι μέλη της ΟΚΕ να συμμετέχουν στις προκαταρκτικές της εργασίες. Υπό την έννοια αυτή, διαφέρει από τους μηχανισμούς αντικατάστασης ή αναπλήρωσης που λειτουργούν μεταξύ των μελών (άρθρα 53 και 54).

    Υπερθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής αποζημιώνεται για τη συμμετοχή του στις εργασίες και οι λεπτομέρειες χορήγησης της αποζημίωσης αυτής καθορίζονται από το προεδρείο της ΟΚΕ σε συμφωνία με το Συμβούλιο. Εννοείται ότι το μέλος και ο αναπληρωτής του λογίζονται ως ένα και το αυτό πρόσωπο όσον αφορά τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής.

    Άρθρο 18

    Ακροάσεις Σε περίπτωση που η σπουδαιότητα μιας πτυχής ενός συγκεκριμένου θέματος το δικαιολογεί, ένα τμήμα μπορεί να προβεί σε ακρόαση ατόμων που δεν είναι μέλη της ΟΚΕ. Για το σκοπό αυτό, το τμήμα πρέπει να υποβάλει προηγουμένως στο προεδρείο της ΟΚΕ σχετική αίτηση, καθώς και αιτιολογημένο πρόγραμμα για τη διευκρίνιση των πτυχών του θέματος για τα οποία κρίνει απαραίτητη την προσφυγή σε εξωτερική βοήθεια.

    Αν το προεδρείο συμφωνήσει, αρμόδιος για να κινήσει τη διαδικασία ακρόασης είναι ο πρόεδρος του τμήματος από κοινού με τον πρόεδρο της ομάδας μελέτης και σύμφωνα με τις ενδεχόμενες υποδείξεις των ομάδων. Πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι διάφορες απόψεις για το θέμα θα καταστεί δυνατόν να εκφραστούν, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ V ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Άρθρο 19

    Σύσταση - Αποστολή - Σύνθεση Η ΟΚΕ μπορεί, κατ' εξαίρεση, να συνιστά από μέλη της, με πρωτοβουλία του προεδρείου της, υποεπιτροπές για να επεξεργάζονται σχέδια γνωμοδοτήσεων, που υποβάλλονται στην ολομέλεια, σχετικά με θέματα γενικού χαρακτήρα ή για ορισμένα προβλήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα δύο τουλάχιστον τμημάτων.

    Στο διάστημα μεταξύ των συνόδων το προεδρείο μπορεί, με την προϋπόθεση της έγκρισης της ολομέλειας, να προβαίνει στη σύσταση υποεπιτροπών. Κάθε υποεπιτροπή μπορεί να συσταθεί για ένα μόνο θέμα. Παύει να υφίσταται όταν η ΟΚΕ ψηφίσει το σχέδιο γνωμοδότησης που επεξεργάστηκε.

    Αν ένα πρόβλημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα δύο τουλάχιστον τμημάτων, η υποεπιτροπή συγκροτείται από μέλη των ενδιαφερομένων τμημάτων.

    Οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των τμημάτων εφαρμόζονται κατ' αναλογία και στις υποεπιτροπές.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

    Άρθρο 20

    Η ΟΚΕ μπορεί να ορίσει ένα γενικό εισηγητή για κάθε θέμα που εξετάζει.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΚΕ

    Άρθρο 21

    Η ΟΚΕ μπορεί με πρωτοβουλία του προεδρείου της να συγκροτεί αντιπροσωπείες από μέλη της για τη σύναψη και διατήρηση σχέσεων με τις κοινωνικοεπαγγελματικές οργανώσεις κρατών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII ΟΜΑΔΕΣ

    Άρθρο 22

    Τα μέλη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής μπορούν να συνιστούν οικειοθελώς ομάδες που εκπροσωπούν τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και τους άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς κλάδους.

    Όταν οι ομάδες περιλαμβάνουν 40 τουλάχιστον μέλη, εκλέγουν τους προέδρους και τους αντιπροέδρους τους, συμμετέχουν στην προετοιμασία, την οργάνωση και το συντονισμό των εργασιών της ΟΚΕ και των οργάνων της, και συμβάλλουν στην ενημέρωσή τους. Διαθέτουν γραμματεία.

    Η γενική γραμματεία παρέχει στα μέλη που δεν ανήκουν σε μια ομάδα την απαραίτητη υλική και τεχνική συνδρομή για την άσκηση των καθηκόντων τους.

    Στο προεδρείο ανατίθεται η ευθύνη της εφαρμογής του παρόντος άρθρου σύμφωνα με τις διατάξεις των συνθηκών.

    Οι ομάδες που συγκροτούνται στην ΟΚΕ συνεδριάζουν σε τακτά διαστήματα στα πλαίσια των συνόδων ολομέλειας. Μπορούν εξάλλου, σε περίπτωση ανάγκης και αφού λάβουν εξουσιοδότηση του προέδρου της ΟΚΕ ή του γενικού γραμματέα, να συνέρχονται κατά προτίμηση στα πλαίσια των συνεδριάσεων των οργάνων της ΟΚΕ.

    Στα μέλη της ΟΚΕ που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των ομάδων, οι οποίες οργανώνονται σύμφωνα με τους όρους αυτούς, καταβάλλονται τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής.

    Οι ομάδες συμβάλλουν στην οργάνωση των εργασιών της ΟΚΕ προετοιμάζοντας τα μέλη τους για τις συνεδριάσεις των διαφόρων οργάνων της. Σε συνεργασία με το προεδρείο της ΟΚΕ, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση των εργασιών της ολομέλειας και ιδιαίτερα ορισμένων συζητήσεών της.

    Μπορούν να συμβάλουν στην κατάρτιση του σχεδίου ημερήσιας διάταξης, υποβάλλοντας στο προεδρείο ορισμένες προτάσεις για την εγγραφή ενός σχεδίου ψηφίσματος στην ημερήσια διάταξη μιας συνόδου, ή για την κατάρτιση μιας γνωμοδότησης πρωτοβουλίας.

    Η γενική γραμματεία παρέχει τη συνδρομή της στις ομάδες.

    Οι γραμματείες των ομάδων διαδραματίζουν ιδιαίτερα ένα συνδετικό ρόλο ανάμεσα στις ομάδες και τη γραμματεία της ΟΚΕ. Συμβάλλουν στην καλή οργάνωση των εργασιών προς το συμφέρον του οργάνου. Για το σκοπό αυτό, οι ομάδες διαθέτουν τις θέσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους, οι οποίες περιλαμβάνονται στον πίνακα προσωπικού της ΟΚΕ.

    Οι θέσεις των γραμματειών των ομάδων περιλαμβάνονται στο οργανόγραμμα ως τμήμα της ιδιαίτερης γραμματείας του προέδρου.

    Οι κάτοχοι των θέσεων αυτών προσλαμβάνονται από την αρμόδια για τους διορισμούς αρχή με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ενδιαφερόμενης ομάδας με βάση τις διαδικασίες πρόσληψης που προβλέπει ο κανονισμός υπηρεσιακής καταστάσεως των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό. Οι θέσεις αυτές μπορεί να καλυφθούν ύστερα από επιλογή των ομάδων με την απόσπαση μονίμων υπαλλήλων της ΟΚΕ ή ενός άλλου οργάνου ή με την πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων σύμφωνα με το άρθρο 2γ) του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό. Οι ομάδες μπορούν να μεταβάλουν την επιλογή τους με την προϋπόθεση ότι θα γνωστοποιούν τη μεταβολή έγκαιρα, ώστε να είναι δυνατό να γίνονται οι απαιτούμενες προβλέψεις στον προϋπολογισμό.

    Οι κάτοχοι των θέσεων αυτών, οποιαδήποτε και αν είναι η υπηρεσιακή τους κατάσταση, υπόκεινται στους κανόνες που εφαρμόζονται σε όλους τους μόνιμους υπαλλήλους και το λοιπό προσωπικό, και είναι υπεύθυνοι απέναντι στους προϊσταμένους τους και, σε τελευταία ανάλυση, απέναντι στο γενικό γραμματέα της ΟΚΕ.

    Οι γραμματείς των ομάδων υπάγονται στον αντίστοιχο πρόεδρο, όσον αφορά την άσκηση των καθηκόντων τους. Από διοικητική άποψη - εφαρμογή του καθεστώτος που ισχύει για το λοιπό προσωπικό του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και των διατάξεων σχετικά με τη λειτουργία της γενικής γραμματείας - υπάγονται ιεραρχικά στο γενικό γραμματέα.

    ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΚΕ

    Άρθρο 23

    Σύγκληση Η ΟΚΕ συγκαλείται από τον πρόεδρό της για να καταρτίσει τις γνωμοδοτήσεις που ζητά το Συμβούλιο ή η Επιτροπή.

    Συγκαλείται από τον πρόεδρό της, σε συνεργασία με το προεδρείο, για να συνεχίσει την εξέταση των θεμάτων για τα οποία έχει ήδη γνωμοδοτήσει.

    Μπορεί να συγκληθεί από τον πρόεδρό της, μετά από πρόταση του προεδρείου και με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών της, για να γνωμοδοτήσει, με δική της πρωτοβουλία, για όλα τα θέματα που αφορούν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Για τις γνωμοδοτήσεις ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες όσον αφορά την παρουσίαση και την υιοθέτησή τους από την ολομέλεια, είτε εκδίδονται ύστερα από αίτηση γνωμοδότησης, είτε με πρωτοβουλία, είτε για να συμπληρωθεί μια προηγούμενη γνωμοδότηση.

    Το ίδιο συμβαίνει και με το κείμενο μιας πρόσθετης γνωμοδότησης το οποίο παρουσιάζεται από τον εισηγητή, γίνεται αντικείμενο γενικής συζήτησης, εξέτασης παράγραφο προς παράγραφο, ενδεχομένων τροπολογιών και αποτελεί αντικείμενο κανονικής ψηφοφορίας για την υιοθέτησή του. Κατόπιν, διαβιβάζεται στα όργανα της Κοινότητας, όπως γίνεται με κάθε γνωμοδότηση, και δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σύμφωνα με το άρθρο 55 του παρόντος κανονισμού και τις σχετικές διατάξεις.

    Το δικαίωμα πρωτοβουλίας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της παρέχει τη δυνατότητα: να γνωμοδοτεί εκ των προτέρων για ορισμένες προτάσεις της Επιτροπής- να αποφαίνεται για ορισμένα προβλήματα γενικού ενδιαφέροντος για τα οποία δεν υποβάλλεται αίτηση γνωμοδότησης- να καθιστά γνωστή τη θέση της σχετικά με επίκαιρα και σημαντικά, από πολιτική άποψη, προβλήματα.

    Η άσκηση του δικαιώματος πρωτοβουλίας πρέπει να καταλήγει τυπικά σε μία γνωμοδότηση που ψηφίζεται από την ολομέλεια και όχι σε συζητήσεις ακαδημαϊκής φύσης, ούτε στην έκδοση ανεπίκαιρων ψηφισμάτων. Κατά συνέπεια, η πρόταση για εφαρμογή της διαδικασίας αυτής πρέπει να συνοδεύεται από τέτοιες εγγυήσεις ώστε να γίνεται αποδεκτή από τα περισσότερα μέλη της ΟΚΕ.

    Οι προτάσεις που προέρχονται είτε από τμήματα είτε από ομάδες, πρέπει να αποτελούν αντικείμενο αναλυτικών εκθέσεων εκ μέρους τους.

    Κάθε αίτημα με το οποίο προτείνεται προσφυγή στη διαδικασία αυτή υποβάλλεται γραπτώς στο προεδρείο για να είναι παραδεκτό.

    Άρθρο 24

    Αιτήσεις γνωμοδότησης Οι αιτήσεις γνωμοδοτήσεις που προέρχονται από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή απευθύνονται στον πρόεδρο της ΟΚΕ. Ο πρόεδρος, σε συνεργασία με το προεδρείο, οργανώνει τις εργασίες της ΟΚΕ αφού λάβει υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, τις προθεσμίες που έχει τάξει το Συμβούλιο ή η Επιτροπή.

    Η προθεσμία που τάσσεται στο τμήμα πρέπει να επιτρέπει στην ΟΚΕ να εκδόσει τη γνωμοδότησή της έγκαιρα, ώστε να επηρεάσει την κοινοτική απόφαση. Η προθεσμία αυτή ορίζεται αφού ληφθούν υπόψη οι προτεραιότητες που έχουν θέσει τα όργανα με τα οποία γίνεται η διαβούλευση, η σπουδαιότητα του αντικειμένου της διαβούλευσης, ο όγκος εργασίας της ΟΚΕ και το τμήμα στο οποίο ανατίθεται το θέμα.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Α. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

    Άρθρο 25

    Διαδικασία ανάθεσης θέματος σε τμήμα Για να καταρτισθεί μία γνωμοδότηση ή μία ενημερωτική έκθεση, ο πρόεδρος, σύμφωνα με το άρθρο 8, ορίζει το τμήμα που είναι αρμόδιο για την προετοιμασία των σχετικών εργασιών. Αν το θέμα εμπίπτει αναντίρρητα στην αρμοδιότητα ενός τμήματος, ο ορισμός του τμήματος γίνεται από τον πρόεδρο, που ενημερώνει σχετικά το προεδρείο.

    Ο πρόεδρος γνωστοποιεί στον πρόεδρο του τμήματος, στο οποίο έχει ανατεθεί το θέμα, τη σχετική απόφαση καθώς και την προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

    Ενημερώνει τα μέλη της ΟΚΕ σχετικά με την αίτηση γνωμοδότησης που έχει υποβληθεί καθώς και για την ημερομηνία εγγραφής του θέματος στην ημερήσια διάταξη της συνόδου ολομέλειας.

    Άρθρο 26

    Διαδικασία για την κατάρτιση ενημερωτικής έκθεσης Η ΟΚΕ, ύστερα από πρόταση του προεδρείου, μπορεί χωρίς να θίγονται οι διατάξεις του άρθρου 23 τρίτο εδάφιο, να αποφασίσει την εκπόνηση ενημερωτικής έκθεσης για να εξετασθεί οποιοδήποτε θέμα σχετικό με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η ενημερωτική έκθεση, που δεν δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, διαβιβάζεται στα άλλα κοινοτικά όργανα ύστερα από απόφαση της ολομέλειας.

    Στην ενημερωτική έκθεση εξετάζονται προβλήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που έχουν υποβληθεί στην ΟΚΕ για ενημέρωση από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή, καθώς και θέματα για τα οποία η συνθήκη ορίζει ότι πρέπει ή μπορεί να γίνει διαβούλευση με την ΟΚΕ.

    Η ενημερωτική έκθεση είναι έγγραφο τμήματος που δεν δεσμεύει την ΟΚΕ. Υποβάλλεται στη σύνοδο ολομέλειας από τον εισηγητή και επακολουθεί γενική συζήτηση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να τροποποιηθεί.

    Η ενημερωτική έκθεση μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως βάση για την κατάρτιση γνωμοδότησης πρωτοβουλίας. Η ολομέλεια είναι αρμόδια, στο τέλος αυτής της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, να εκτιμήσει, μετά από πρόταση του προεδρείου, αν είναι σκόπιμο να καταρτισθεί με βάση την ενημερωτική έκθεση σύντομη γνωμοδότηση πρωτοβουλίας.

    Ωστόσο, αν κατά την πορεία των εργασιών που διεξάγονται διαμορφωθεί σαφής γνώμη σχετικά με το εξεταζόμενο θέμα, το προεδρείο μπορεί, ύστερα από αίτηση του τμήματος, να προτείνει στην ΟΚΕ να τροποποιήσει τη νομική φύση των εργασιών που έχουν αναληφθεί και να εκφράσει τη θέση της με γνωμοδότηση πρωτοβουλίας μάλλον παρά με ενημερωτική έκθεση. Η νομική βάση των εργασιών μπορεί επίσης να τροποποιηθεί αν υποβληθεί στην ΟΚΕ κανονική αίτηση για την έκδοση γνωμοδότησης για το θέμα αυτό.

    Άρθρο 27

    Κοινές συνεδριάσεις Τα τμήματα συνεδριάζουν χωριστά. Ωστόσο, ο πρόεδρος, με τη σύμφωνη γνώμη του προεδρείου, μπορεί να επιτρέψει σε ορισμένα τμήματα να συνεδριάζουν από κοινού, αν το κρίνει αναγκαίο για την επεξεργασία της γνωμοδότησης που έχει ζητηθεί. Υπό τις ίδιες προϋποθέσεις μπορεί να επιτραπεί σε ένα τμήμα να συνεδριάσει από κοινού με μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Επιτροπής των Περιφερειών.

    Άρθρο 28

    Σύγκληση Τα τμήματα στα οποία έχει ανατεθεί ένα θέμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού, συγκαλούνται από τον πρόεδρό τους.

    Άρθρο 29

    Προετοιμασία των συνεδριάσεων Οι συνεδριάσεις των τμημάτων προετοιμάζονται από τους προέδρους τους σε συνεργασία με το προεδρείο τους.

    Το σχέδιο ημερήσιας διάταξης και τα άλλα έγγραφα των συνεδριάσεων διαβιβάζονται έγκαιρα στα μέλη των τμημάτων, και για ενημέρωση, σε όλα τα μέλη της ΟΚΕ που το ζητούν.

    Τις συνεδριάσεις διευθύνει ο πρόεδρος του τμήματος ή, σε περίπτωση απουσίας του, ένας από τους αντιπροέδρους.

    Σε περίπτωση απουσίας του προέδρου και των αντιπροέδρων, χρέη προέδρου ασκεί το πρεσβύτερο μέλος του προεδρείου.

    Ο πρόεδρος και το προεδρείο του τμήματος φροντίζουν να τηρούνται οι προθεσμίες που έχει τάξει το προεδρείο της ΟΚΕ για την επεξεργασία των γνωμοδοτήσεων που έχουν ζητήσει τα όργανα της Κοινότητας.

    Ο πρόεδρος και τα προεδρεία των τμημάτων πρέπει να επισυνάπτουν στις προτάσεις τους σχέδιο χρονοδιαγράμματος των εργασιών, που καταρτίζεται σε συνεργασία με τον εισηγητή και τη γραμματεία ώστε τα μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ομάδα μελέτης να μπορούν να το πράξουν έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Στο σχέδιο προγράμματος λαμβάνεται υπόψη η προθεσμία των εγγράφων μεταξύ των συνεδριάσεων. Πρέπει να προβλέπονται οι διάφορες ημερομηνίες για τις συνεδριάσεις της ομάδας μελέτης, και η ημερομηνία υιοθέτησης της γνωμοδότησης από το τμήμα.

    Κατά κανόνα, οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται εντός προθεσμίας τεσσάρων έως έξι εβδομάδων, για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη διαβίβαση των εγγράφων και να τηρηθούν οι προθεσμίες που θέτει το προεδρείο.

    Οι διατάξεις των άρθρων 43, 44 και 45 του παρόντος κανονισμού σχετικά με τη διεξαγωγή των συζητήσεων κατά τη σύνοδο εφαρμόζονται κατ' αναλογία και στις εργασίες των τμημάτων.

    Άρθρο 30

    Απαρτία Τα τμήματα συνεδριάζουν έγκυρα αν είναι παρόντα περισσότερα από τα μισά τακτικά τους μέλη.

    Αν δεν υπάρχει απαρτία, ο πρόεδρος κηρύσσει τη λήξη της συνεδρίασης και συγκαλεί νέα σε χρόνο που θεωρεί πρόσφορο, κατά τη διάρκεια όμως της ίδιας ημέρας. Η νέα συνεδρίαση είναι έγκυρη ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων μελών.

    Άρθρο 31

    Επεξεργασία της γνωμοδότησης Το τμήμα επεξεργάζεται τη γνωμοδότηση με βάση το φάκελο εργασίας που προετοίμασαν ο εισηγητής, η συντακτική ομάδα ή η ομάδα μελέτης.

    Άρθρο 32

    Γνωμοδότηση Η γνωμοδότηση του τμήματος περιέχει μόνο τα κείμενα που υιοθετήθηκαν από αυτό σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 49 του παρόντος κανονισμού.

    Οι τροπολογίες που απορρίφθηκαν επισυνάπτονται στη γνωμοδότηση μαζί με τα αποτελέσματα των σχετικών ψηφοφοριών, εφόσον ο αριθμός των ψήφων "υπέρ" αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνόλου των εγκύρων ψήφων. Αυτός ο όρος εφαρμόζεται και στις αντιγνωμοδοτήσεις.

    Η κατάθεση των τροπολογιών διέπεται από κανόνες ανάλογους με τους κανόνες που ισχύουν για τη σύνοδο ολομέλειας. Οπωσδήποτε και ανεξάρτητα από την προθεσμία που έχει χορηγηθεί συνιστάται στα μέλη να υποβάλλουν τις τροπολογίες τους γραπτώς πριν από τη συνεδρίαση.

    Άρθρο 33

    Διαβίβαση των γνωμοδοτήσεων Η γνωμοδότηση του τμήματος μαζί με τα συνημμένα έγγραφα, σύμφωνα με το άρθρο 32, διαβιβάζεται από τον πρόεδρο του τμήματος στον πρόεδρο της ΟΚΕ και υποβάλλεται, το συντομότερο δυνατό, στην ολομέλεια από το προεδρείο της. Τα έγγραφα αυτά αποστέλλονται εγκαίρως στα μέλη της ΟΚΕ.

    Όλες οι διατάξεις των άρθρων που αφορούν την προετοιμασία των γνωμοδοτήσεων εφαρμόζονται, κατ' αναλογία, και στην εκπόνηση των ενημερωτικών εκθέσεων.

    Για την καλή οργάνωση των εργασιών οι γνωμοδοτήσεις των τμημάτων, εκτός από τις επείγουσες περιπτώσεις, υιοθετούνται δύο τουλάχιστον εβδομάδες πριν από την εγγραφή τους στην ημερήσια διάταξη της συνόδου ολομέλειας ώστε τα σχετικά έγγραφα να αποστέλλονται εγκαίρως στα μέλη της ΟΚΕ.

    Άρθρο 34

    Πρακτικά Για κάθε συνεδρίαση των τμημάτων τηρούνται συνοπτικά πρακτικά, τα οποία υποβάλλονται στο τμήμα για έγκριση.

    Τα πρακτικά των τμημάτων αναφέρουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί καθώς και τα σημεία στα οποία, κατά τη συζήτηση, σημειώθηκε διαφωνία. Συντάσσονται χωρίς καθυστέρηση μετά από τη συνεδρίαση και πρέπει να είναι καταρχήν διαθέσιμα στην επόμενη συνεδρίαση.

    Άρθρο 35

    Αναπομπή της γνωμοδότησης στο τμήμα Ο πρόεδρος, με τη σύμφωνη γνώμη του προεδρείου, ή, αν συντρέχει περίπτωση, της ολομέλειας, μπορεί να ζητήσει από ένα τμήμα επανεξέταση του θέματος, αν κρίνει ότι δεν έχουν τηρηθεί οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού σχετικά με τη διαδικασία επεξεργασίας των γνωμοδοτήσεων ή ότι είναι αναγκαία συμπληρωματική εξέτασή του.

    Β. ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

    Άρθρο 36

    Σύμφωνα με τις οδηγίες του τμήματος ο εισηγητής, συνεπικουρούμενος αν συντρέχει περίπτωση, από μια ομάδα μελέτης ή/και από συνεισηγητές, εξετάζει το συγκεκριμένο θέμα, συγκεντρώνει τα στοιχεία που αποτελούν την βάση του σχεδίου γνωμοδότησης και ετοιμάζει το φάκελο εργασίας που διαβιβάζεται στον πρόεδρο του τμήματος.

    Τις συνεδριάσεις της ομάδας μελέτης διευθύνει ο πρόεδρός της, που ορίζεται από το τμήμα σύμφωνα με το άρθρο 15. Σε περίπτωση απουσίας του, τα παρόντα μέλη της ορίζουν το μέλος που θα προεδρεύσει της συνεδρίασης.

    Στις ομάδες μελέτης δεν διεξάγεται ψηφοφορία.

    Ο πρόεδρος και ο εισηγητής, σε συμφωνία με τη γραμματεία του τμήματος, καθορίζουν τις ημερομηνίες των συνεδριάσεων. Με βάση τον ηλεκτρονικό "προγραμματισμό του χρονοδιαγράμματος" η γραμματεία καταρτίζει ένα σχέδιο χρονοδιαγράμματος των συνεδριάσεων που υποβάλλεται στους ενδιαφερόμενους προς έγκριση.

    Συντάσσεται περιληπτικό σημείωμα υπόψη του προέδρου, του εισηγητή και της γραμματείας για κάθε συνεδρίαση της ομάδας μελέτης. Το σημείωμα περιλαμβάνει ιδίως κατάλογο παρουσίας των μελών και των αναπληρωτών τους, των εμπειρογνωμόνων και των βοηθών που παρέστησαν στη συνεδρίαση.

    Για την πρώτη συνεδρίαση της ομάδας μελέτης ο εισηγητής συντάσσει ένα έγγραφο εργασίας. Ύστερα από την πρώτη συνεδρίαση ο εισηγητής συντάσσει, με τη βοήθεια της γραμματείας του τμήματος, και αν είναι απαραίτητο με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, είτε προσχέδιο γνωμοδότησης που υποβάλλει στην ομάδα μελέτης είτε σχέδιο γνωμοδότησης που υποβάλλει στο τμήμα.

    Η γενική συζήτηση για το εξεταζόμενο θέμα διεξάγεται, είτε στο τμήμα κατά την οργάνωση των εργασιών, είτε στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας μελέτης- πάντως, και εκτός αντίθετης άποψης του τμήματος, μια γενική συζήτηση προβλέπεται κατά την εξέταση και υιοθέτηση του σχεδίου γνωμοδότησης από το τμήμα.

    Σύμφωνα με το άρθρο αυτό του κανονισμού, οι εργασίες των συνεδριάσεων πρέπει να οργανώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα μέλη ή οι αναπληρωτές τους, οι εμπειρογνώμονες και οι βοηθοί να μπορούν να λαμβάνουν εγκαίρως γνώση των εγγράφων. Το σχέδιο γνωμοδότησης του εισηγητή πρέπει να αποστέλλεται προς τα μέλη τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της ομάδας μελέτης, διαφορετικά ο πρόεδρος θα αποφασίζει αν η συνάντηση πρέπει να αναβληθεί. Επιπλέον, οι εργασίες πρέπει να οργανώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχεται στα μέλη ο απαραίτητος χρόνος για να λαμβάνουν γνώση του εγγράφου του εισηγητή, για να μπορούν να διατυπώνουν, αν συντρέχει λόγος και εγγράφως, την κριτική τους, τροπολογίες επί του κειμένου και να συνεννοούνται με τις ενδιαφερόμενες κοινοτικές και επαγγελματικές οργανώσεις.

    Ο πρόεδρος της ομάδας μελέτης είναι υπεύθυνος απέναντι στον πρόεδρο του τμήματος και ο πρόεδρος του τμήματος απέναντι στο προεδρείο της ΟΚΕ για την περιληπτική διατύπωση των εγγράφων που εκπονούνται για την τήρηση των κανόνων και των προθεσμιών. Οφείλουν να διευθύνουν τις συνεδριάσεις σύμφωνα με τις παραπάνω αρχές.

    Οι ομάδες μελέτης δεν μπορούν να πραγματοποιούν περισσότερες από τρεις συνεδριάσεις για ένα συγκεκριμένο θέμα χωρίς να ενημερώσουν σχετικά το προεδρείο του τμήματος, το οποίο ενημερώνει σχετικά το προεδρείο της ΟΚΕ, ώστε το τελευταίο να παρέμβει αν συντρέχει λόγος. Οι ίδιοι κανόνες εφαρμόζονται και για τις γνωμοδοτήσεις πρωτοβουλίας.

    Οι ομάδες μελέτης μπορούν να εργάζονται σε τέσσερις γλώσσες τις οποίες καθορίζει ο πρόεδρος της ομάδας, πριν από την πρώτη συνεδρίαση και σε συνάρτηση με τη σύνθεσή τους. Στις γλώσσες αυτές μπορεί να προστεθεί η γλώσσα της επιλογής του εισηγητή αν δεν περιλαμβάνεται ήδη στις ως άνω τέσσερις.

    Οι πρόεδροι των τμημάτων μπορούν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως υπευθύνων για την καλή διεξαγωγή των εργασιών του τμήματος, να παρίστανται ως παρατηρητές στις συνεδριάσεις των ομάδων μελέτης του τμήματός τους.

    Γ. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

    Άρθρο 37

    Σύνοδοι Η ολομέλεια, αποτελούμενη από το σύνολο των μελών της ΟΚΕ, συνεδριάζει κατά τη διάρκεια των διαφόρων συνόδων.

    Οι σύνοδοι που συγκαλούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του παρόντος κανονισμού πραγματοποιούνται, συνήθως, τις επτά τελευταίες μέρες του μήνα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θεσπίζει το προεδρείο κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του προηγούμενου έτους.

    Άρθρο 38

    Προετοιμασία Οι σύνοδοι προτοιμάζονται από τον πρόεδρο σε συνεργασία με το προεδρείο σύμφωνα με το άρθρο 8. Για να οργανώσει τις εργασίες, το προεδρείο συνεδριάζει πριν από κάθε σύνοδο και, ενδεχομένως, κατά τη διάρκειά της.

    Το προεδρείο μπορεί να καθορίσει για κάθε γνωμοδότηση τη διάρκεια της γενικής συζήτησης στην σύνοδο ολομέλειας.

    Άρθρο 39

    Ημερήσια διάταξη Χωρίς να θίγονται οι διατάξεις του άρθρου 50 του παρόντος κανονισμού σχετικά με την επείγουσα διαδικασία, το σχέδιο ημερήσιας διάταξης, που καταρτίζει το προεδρείο μετά από πρόταση της προεδρίας με τους προέδρους των ομάδων, διαβιβάζεται από τον πρόεδρο, δεκαπέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου, σε όλα τα μέλη της ΟΚΕ καθώς και στο Συμβούλιο και την Επιτροπή.

    Το σχέδιο της ημερήσιας διάταξης υποβάλλεται για έγκριση στην ολομέλεια κατά την έναρξη κάθε συνόδου. Εφόσον η ημερήσια διάταξη υιοθετηθεί, τα σημεία της πρέπει να συζητηθούν κατά τη συνεδρίαση για την οποία έχουν εγγραφεί. Τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή των συζητήσεων της ΟΚΕ αποστέλλονται στα μέλη της σύμφωνα με το άρθρο 33.

    Άρθρο 40

    Απαρτία Η ΟΚΕ συνεδριάζει έγκυρα αν είναι παρόντα περισσότερα από τα μισά μέλη της.

    Αν δεν υπάρχει απαρτία, ο πρόεδρος κηρύσσει τη λήξη της συνεδρίασης και ορίζει νέα σε χρόνο που θεωρεί πρόσφορο αλλά κατά τη διάρκεια της ίδιας συνόδου. Η συνεδρίαση αυτή διεξάγεται έγκυρα οποιοσδήποτε και αν είναι ο αριθμός των παρόντων μελών.

    Αν στο τέλος μιας συνεδρίασης διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των μελών που είναι παρόντα ή αντιπροσωπεύονται είναι σαφώς ανεπαρκής, ο πρόεδρος της συνεδρίασης μπορεί, όταν μία ψηφοφορία είναι ιδιαίτερα σημαντική, να προτείνει την αναβολή της για την επόμενη συνεδρίαση.

    Άρθρο 41

    Περίοδος ερωτήσεων Κατά την έγκριση της ημερήσιας διάταξης, ο πρόεδρος αναγγέλει, αν συντρέχει περίπτωση, τη συζήτηση για ένα σημείο που αφορά το ρόλο και τη λειτουργία της ΟΚΕ.

    Τα μέλη της ΟΚΕ μπορούν να απευθύνουν στον πρόεδρο γραπτές ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο και τη λειτουργία της ΟΚΕ. Οι ερωτήσεις αυτές πρέπει να υποβάλλονται το αργότερο δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο ολομέλειας κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξετασθούν. Ερώτηση που κατατίθεται εντός του 24ωρου που προηγείται της συνόδου ολομέλειας μπορεί, επίσης, να γίνει δεκτή αν το επιβάλλει η επικαιρότητα.

    Στις ερωτήσεις απαντά ο πρόεδρος κατά τη σύνοδο ολομέλειας. Το μέλος που υποβάλλει την ερώτηση, μπορεί αν συντρέχει λόγος να λάβει το λόγο για να την διευκρινίσει, πριν του δοθεί απάντηση. Οι ερωτήσεις στις οποίες δεν είναι δυνατό να δοθεί απάντηση σε προθεσμία μιας ώρας αποτελούν αντικείμενο γραπτής απάντησης, ή αν ο συντάκτης τους το επιθυμεί, εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου.

    Αν η ερώτηση αφορά θέματα, που ο πρόεδρος κρίνει ότι πρέπει να εξετασθεί σε μη δημόσια συνεδρίαση, τότε η ερώτηση αυτή εξετάζεται στο τέλος της συνόδου ολομέλειας. Επιπλέον, οι ερωτήσεις δεν μπορούν να αφορούν τρέχουσες εργασίες των ομάδων μελέτης και των τμημάτων.

    Άρθρο 42

    Ψήφισμα Το σχέδιο ημερήσιας διάταξης μπορεί να τροποποιηθεί από την ΟΚΕ προκειμένου να εξετασθούν σχέδια ψηφισμάτων που έχουν υποβληθεί από μία ή περισσότερες ομάδες, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία.

    Οι ομάδες ή οι πρόεδροι τους μπορούν να υποβάλουν στο προεδρείο ή αν συντρέχει περίπτωση στον πρόεδρο της ΟΚΕ, σχέδιο ψηφίσματος αναφορικά με οποιοδήποτε ζήτημα που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.

    Κανονικά, η πρόταση πρέπει να περιέρχεται στον πρόεδρο μία τουλάχιστον εργάσιμη μέρα πριν από τη συνεδρίαση του προεδρείου. Το προεδρείο εξετάζει το σχέδιο κειμένου και αποφασίζει, εκτός αν μια από τις τρεις ομάδες έχει αντίθετη γνώμη για την εγγραφή του σχεδίου ψηφίσματος στην ημερήσια διάταξη της ίδιας συνόδου ή της επόμενης.

    Το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος γνωστοποιείται στις άλλες ομάδες για εξέταση. Μετά τις συνεδριάσεις των ομάδων, το προεδρείο ή ο πρόεδρος της ΟΚΕ συνεδριάζει με τους προέδρους των ομάδων για να συντάξουν το σχέδιο κειμένου που θα υποβληθεί στην ολομέλεια.

    Κατά την έναρξη της συνόδου ο πρόεδρος προτείνει την εγγραφή του αντίστοιχου σημείου στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης.

    Αφού μιλήσει, αν χρειάζεται, ένας εκπρόσωπος για κάθε ομάδα, η ΟΚΕ αποφασίζει, χωρίς όμως να μπορεί να το τροποποιήσει, για το προτεινόμενο κείμενο. Όταν το σχέδιο ψηφίσματος συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων των παρόντων ή αντιπροσωπευόμενων μελών θεωρείται ότι έχει εγκριθεί και διαβιβάζεται στα άλλα κοινοτικά όργανα από τον πρόεδρο της ΟΚΕ.

    Άρθρο 43

    Διεξαγωγή των εργασιών Ο πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης, διευθύνει τις συζητήσεις και μεριμνά για την τήρηση του παρόντος κανονισμού. Επικουρείται από τους αντιπροέδρους.

    Σε περίπτωση απουσίας, ο πρόεδρος αναπληρώνεται από τους αντιπροέδρους. Εάν απουσιάζουν και οι τελευταίοι, αναπληρώνεται από το πρεσβύτερο μέλος του προεδρείου.

    Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή διασκέπτεται με βάση τις εργασίες του τμήματος που είναι αρμόδιο για να παρουσιάσει το θέμα στην ολομέλεια.

    Ο εισηγητής αναπτύσσει τη γνωμοδότηση που υιοθέτησε το τμήμα. Σε περίπτωση κωλύματος του εισηγητή, αυτός ορίζει, σε συμφωνία με τον πρόεδρο του οικείου τμήματος, το μέλος που καλείται και τον αντικαταστήσει.

    Κατόπιν διεξάγεται γενική συζήτηση για τα θέματα που αποτελούν το αντικείμενο της γνωμοδότησης. Ο λόγος δίνεται στα μέλη που ζητούν από τον πρόεδρο να μιλήσουν.

    Ο πρόεδρος μπορεί να περιορίσει το χρόνο ομιλίας.

    Όταν προβλέπεται συζήτηση για ένα θέμα που έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη, κάθε μέλος μπορεί να συμμετέχει στη γενική συζήτηση εντός των χρονικών ορίων που έχουν προβλεφθεί για το σκοπό αυτό. Ο πρόεδρος διαβάζει τον κατάλογο των ομιλητών κατά τη συνεδρίαση, μετά από την ομιλία του εισηγητή ή του εκπροσώπου των οργάνων, και καλεί τις ομάδες να υποδείξουν αν υπάρχει λόγος εγγραφής και άλλων ομιλητών. Ο οριστικός κατάλογος καταρτίζεται τη στιγμή που αρχίζει η γενική συζήτηση, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν μόνο τα μέλη που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο.

    Αν ένα κείμενο υιοθετηθεί από το τμήμα χωρίς ψήφους κατά το προεδρείο μπορεί, με βάση τις πληροφορίες που του διαβιβάζει ο πρόεδρος του αρμόδιου τμήματος και σύμφωνα με το άρθρο 33 του παρόντος κανονισμού, να προτείνει στην ολομέλεια να εφαρμόσει τη διαδικασία χωρίς συζήτηση. Αν δεν υπάρχει αντίρρηση, εφαρμόζεται η διαδικασία αυτή. Βάσει αυτής της διαδικασίας, και αν δεν υπάρχει αντίρρηση, το αντίστοιχο κείμενο τίθεται σε ψηφοφορία με ανάταση του χεριού.

    Οι γνωμοδοτήσεις που εξετάζονται με αυτή τη διαδικασία τίθενται σε ψηφοφορία κατά την έναρξη της συνόδου.

    Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται να γίνουν οι εκθέσεις του προέδρου του τμήματος και του εισηγητή, και να διεξαχθεί γενική συζήτηση και εξέταση των γνωμοδοτήσεων παράγραφο προς παράγραφο. Επίσης, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν σύγχυση ή έμμεση συζήτηση, αποκλείονται οι αιτιολογήσεις ψήφου και οι δηλώσεις για εγγραφή στα πρακτικά.

    Αν όμως χρειαστεί να διεξαχθεί συζήτηση, τότε η εξέταση της σχετικής γνωμοδότησης παραπέμπεται στο τέλος της συνόδου ή της συνεδρίασης.

    Μετά τη γενική συζήτηση η ολομέλεια εξετάζει τη γνωμοδότηση, παράγραφο προς παράγραφο και την υιοθετεί με βάση το κείμενο του τμήματος και τις τροπολογίες που έγιναν δεκτές.

    Αν δεν υπάρχουν τροπολογίες η ΟΚΕ μπορεί να προσφύγει στη διαδικασία αυτή, οπότε ο πρόεδρος υποβάλλει απευθείας το σύνολο του κειμένου της γνωμοδότησης σε ψηφοφορία. Μπορεί ακόμη να περιορίσει τη συζήτηση σε μία γενική ανταλλαγή απόψεων χωρίς εξέταση παράγραφο προς παράγραφο, κυρίως στην περίπτωση που το ζητήσει το τμήμα.

    Αν το κείμενο αποτελεί αντικείμενο πολλών τροπολογιών, η ΟΚΕ μπορεί να μη διεξαγάγει γενική συζήτηση και να προχωρήσει απευθείας στην εξέταση παράγραφο προς παράγραφο.

    Οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται κατ' αναλογία και στα τμήματα, εκτός αν ισχύουν αντίθετες διατάξεις.

    Εάν η γνωμοδότηση του τμήματος απορριφθεί, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της ολομέλειας, μπορεί να αναπέμψει τη γνωμοδότηση για επανεξέταση στο αρμόδιο τμήμα ή να ορίσει ένα γενικό εισηγητή, ο οποίος υποβάλλει νέο σχέδιο γνωμοδότησης κατά τη διάρκεια της ίδιας ή μιας άλλης συνόδου.

    Άρθρο 44

    Τροπολογίες Οι τροπολογίες διατυπώνονται γραπτώς, υπογράφονται από τους συντάκτες τους και υποβάλλονται στη γραμματεία πριν από την έναρξη της συνόδου.

    Ωστόσο, η ΟΚΕ μπορεί να επιτρέψει την κατάθεση τροπολογιών πριν από την έναρξη μιας συνεδρίασης αν έχουν υπογραφεί από πέντε τουλάχιστον μέλη.

    Κατά την εξέταση μιας τροπολογίας ο εισηγητής μπορεί, εφόσον συμφωνεί ο συντάκτης της, να υποβάλει προφορικά συμβιβαστικές προτάσεις για τις οποίες καλείται να αποφανθεί ο ολομέλεια.

    Στις τροπολογίες πρέπει να διευκρινίζεται το μέρος του κειμένου που αφορούν και να παρατίθεται σύντομη αιτιολογία.

    Για την καλή οργάνωση των εργασιών της ολομέλειας, το προεδρείο καθορίζει τις προϋποθέσεις για την κατάθεση των τροπολογιών.

    Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, σε συνεργασία με τον πρόεδρο και τον εισηγητή του αρμόδιου τμήματος, μπορεί να προτείνει στην ΟΚΕ το χειρισμό των τροπολογιών με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται η συνοχή του τελικού κειμένου.

    Η αιτιολογία των τροπολογιών πρέπει να είναι σύντομη αλλά να καθιστά δυνατή την κατανόηση του κειμένου της.

    Αν μία τροπολογία αφορά περισσότερα μέρη του κειμένου της γνωμοδότησης, με βάση το οποίο η ΟΚΕ καλείται να διασκεφθεί, καθένα από τα μέρη αυτά πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης τροπολογίας, ώστε η ΟΚΕ να μπορεί, στα πλαίσια της εξέτασης της γνωμοδότησης παράγραφο προς παράγραφο, να εξετάσει ξεχωριστά καθένα από τα σημεία που διαφέρουν από το αρχικό κείμενο και να αποφασίσει και τυπικά για καθεμία από τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί.

    Ο πρόεδρος της ΟΚΕ μπορεί να προτείνει στην ολομέλεια να ακούσει για κάθε τροπολογία την άποψη του συντάκτη της, ενός μέλους που αντιτίθεται σ' αυτήν και του εισηγητή.

    Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί κανονικά αλλά δεν υποστηρίζονται στη συνεδρίαση από το συντάκτη τους ή από άλλο μέλος, δεν συζητούνται από την ΟΚΕ.

    Αν πρόκειται για αντιγνωμοδότηση που έχει ως στόχο να προβάλει, σε ένα σύντομο κείμενο που παρατίθεται στην πρώτη σελίδα της γνωμοδότησης του τμήματος, μία τελείως διαφορετική θέση σε σχέση με τη γνωμοδότηση, εναπόκειται στο προεδρείο ή στον πρόεδρο της ΟΚΕ να κρίνουν, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του τμήματος και τον εισηγητή, κατά πόσον είναι δυνατό να υποβληθεί η τροπολογία με τη μορφή αυτή στην ολομέλεια, ή να αποφασίσουν την αναπομπή της στο τμήμα για συμπληρωματική εξέταση, σύμφωνα με το άρθρο 35 του παρόντος κανονισμού. Συνεπώς, οι τροπολογίες αυτές πρέπει να κοινοποιούνται στη γραμματεία πριν από τη συνεδρίαση του προεδρείου.

    Άρθρο 45

    Περάτωση των συζητήσεων Ο πρόεδρος, είτε μιε δική του πρωτοβουλία είτε μετά από αίτηση ενός μέλους, μπορεί να ζητήσει από την ΟΚΕ να αποφασίσει αν είναι σκόπιμο να περιορισθεί ο χρόνος ομιλίας, αν πρέπει να διακοπεί η συνεδρίαση ή να περατωθεί η συζήτηση. Μετά την περάτωση της συζήτησης μπορεί να δοθεί ο λόγος μόνο μετά την ψηφοφορία για επεξήγηση ψήφου και μέσα στα χρονικά όρια που τάσσει ο πρόεδρος.

    Άρθρο 46

    Πρακτικά Για κάθε σύνοδο συντάσσονται πρακτικά, που υποβάλλονται στην ολομέλεια για έγκριση.

    Τα πρακτικά, στην οριστική τους μορφή, υπογράφονται από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα της ΟΚΕ.

    Στα πρακτικά αυτά επισυνάπτονται τα αναλυτικά πρακτικά των συζητήσεων της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την κατάρτιση των γνωμοδοτήσεων που περιλαμβάνουν ιδίως το κείμενο όλων των τροπολογιών που έχουν υποβληθεί σε ψηφοφορία και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Όταν οι ψηφοφορίες είναι ονομαστικές, αναγράφονται τα ονόματα των μελών που έλαβαν μέρος σ' αυτές. Επισυνάπτονται επίσης, οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων τμημάτων, καθώς και όλα τα έγγραφα που η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή θεωρεί απαραίτητα γαι την κατανόηση των συζητήσεων.

    Άρθρο 47

    Γνωμοδοτήσεις Κάθε γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής αποτελείται από την εισαγωγή, στην οποία παρατίθενται οι νομικές βάσεις, η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί για την κατάρτισή τους και η αιτιολογία, και το μέρος το οποίο περιλαμβάνει τη γνωμοδότηση της ΟΚΕ για το σύνολο του θέματος που έχει εξετασθεί και τις ειδικές παρατηρήσεις για διάφορα σημεία του.

    Η γνωμοδότηση είναι ένα σύντομο έγγραφο που εκφράζει μια αιτιολογημένη άποψη για την πρόταση της Επιτροπής ή για ένα θέμα που αποτελεί το αντικείμενο της αίτησης γνωμοδότησης. Εκθέτει τις επεξηγήσεις που είναι απαραίτητες για να γίνει κατανοητή η κρίση που διατυπώνεται. Συμπεριλαμβάνει, κατά περίπτωση, συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος που εξετάζεται. Κατά συνέπεια, η γνωμοδότηση πρέπει να αποφεύγει τις παραπομπές σε άλλα έγγραφα που δεν αποτελούν αντικείμενο της σχετικής αίτησης. Επιπλέον, η γνωμοδότηση μπορεί να περιέχει περίληψη των κυριότερων συστάσεων της ΟΚΕ και παράρτημα στο οποίο περιλαμβάνονται συνοπτικά οι προτάσεις της Επιτροπής.

    Επισυνάπτονται επίσης τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το σύνολο του κειμένου της γνωμοδότησης. Όταν οι ψηφοφορίες είναι ονομαστικές αναγράφονται τα ονόματα των μελών που πήραν μέρος σ' αυτές.

    Το κείμενο και η αιτιολογία των τροπολογιών που απορρίπτονται στην σύνοδο ολομέλειας περιλαμβάνονται μαζί με τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στη γνωμοδότηση με τη μορφή παραρτήματος, εφόσον έχουν συγκεντρώσει αριθμό ψήφων "υπέρ", τουλάχιστον ίσο με το ένα τέταρτο του συνόλου των ψήφων. Η ίδια προϋπόθεση απαιτείται και για τις γνωμοδοτήσεις.

    Το κείμενο των γνωμοδοτήσεων τμήματος που απορρίπτεται εξαιτίας των τροπολογιών που γίνονται δεκτές από την ολομέλεια πρέπει επίσης να επισυνάπτεται στις γνωμοδοτήσεις της ΟΚΕ μαζί με τα αποτελέσματα της ψηφοφοριάς για αυτές τις τροπολογίες, εφόσον τουλάχιστον ένα τέταρτο των συνολικών ψήφων τάσσεται υπέρ της διατήρησης του κειμένου των προταθεισών γνωμοδοτήσεων τμήματος.

    Γίνεται προσφυγή στην ονομαστική ψηφοφορία για τροπολογία γενικού χαρακτήρα, δηλαδή αντιγνωμοδότηση, και για το σύνολο της γνωμοδότησης, εκτός αν διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 49 παράγραφος 6.

    Αν μια από τις ομάδες που έχουν συσταθεί στην ΟΚΕ ή μια από τις κατηγορίες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που αντιπροσωπεύονται σ' αυτήν, υποστηρίζει κατά ομοιόμορφο τρόπο διαφορετική θέση για ένα ζήτημα που εξετάζει η ολομέλεια, η θέση αυτή μπορεί να περιληφθεί συνοπτικά, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που κλείνει τη σχετική συζήτηση, σε σύντομη δήλωση που επισυνάπτεται στη γνωμοδότηση.

    Πρέπει να προληφθεί ο υπέρμετρος πολλαπλασιασμός ομάδων που μπορούν να εκφράσουν διαφορετική άποψη σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή. Εκτιμάται ότι η διαδικασία θεσπίσθηκε ειδικά για να γίνει δυνατή η συλλογική έκφραση διαφορετικών απόψεων και θεωρείται ότι δεν πρέπει να εξαρτάται η χρήση της από το μεγάλο ή μικρό αριθμό μελών της μειοψηφίας που συνενώνονται για μία κοινή δήλωση, αλλά από το αν τα μέλη αυτά αντιπροσωπεύουν ή όχι τις συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων που αναγνωρίζονται από την ΟΚΕ.

    Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο προβλέπεται να περιορισθεί η χρήση της διαδικασίας αυτής στις μειοψηφίες που μπορεί να προσδιορισθούν, δηλαδή αφενός στις ομάδες που έχουν συγκροτηθεί σύμφωνα με το άρθρο 22 του παρόντος κανονισμού και αφετέρου στις κατηγορίες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που εκπροσωπούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην ΟΚΕ και των οποίων η σύνθεση έχει ανακοινωθεί προηγουμένως στο προεδρείο.

    Η πλειοψηφία που απαιτείται για να θεωρηθεί ότι μια συλλογική δήλωση ψήφου αντιπροσωπεύει μία ομάδα ή μία κατηγορία έχει ορισθεί για τις ομάδες στα τρία τέταρτα των μελών τους που είναι παρόντα ή αντιπροσωπεύονται στην ψηφοφορία και για τις κατηγορίες στα δύο τρίτα.

    Οι κατηγορίες μπορεί να περιλαμβάνουν μέλη διαφορετικών ομάδων. Ένα μέλος μπορεί να ανήκει σε μία μόνο κατηγορία.

    Για να διατηρήσει η δήλωση ψήφου τη σημασία της γίνεται χρήση της μόνο για τα πιο σημαντικά ζητήματα, περιορίζεται στο θέμα που εξετάζεται και είναι σύμφωνη με τις συζητήσεις που προηγήθηκαν. Στόχος της πρέπει να είναι να εκφρασθεί μία θέση που αναπτύχθηκε και υποστηρίχθηκε στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ολομέλεια για το θέμα αυτό. Πρέπει να αναφέρεται συνοπτικά στους βασικούς λόγους για τους οποίους οι συντάκτες της τάσσονται κατά του κειμένου της γνωμοδότησης, πράγμα που τη διαφοροποιεί από την αιτιολόγηση ψήφου που προβλέπεται από το άρθρο 45 του παρόντος κανονισμού.

    Η δήλωση ψήφου δεν συνοδεύεται από συζήτηση. Δεν είναι δυνατό και σε καμία επρίπτωση να αποτελέσει λόγο για ατομικές επεξηγήσεις ψήφου.

    Άρθρο 48

    Διαβίβαση των γνωμοδοτήσεων και των πρακτικών Οι γνωμοδοτήσεις της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, καθώς και οι γνωμοδοτήσεις των τμημάτων και τα πρακτικά της συνόδου διαβιβάζονται στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.

    Γνωστοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, όταν χρειάζεται, στην Επιτροπή των Περιφερειών.

    Εξάλλου, οι γνωμοδοτήσεις και τα πρακτικά της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής αποστέλλονται στα μέλη της, το συντομότερο δυνατό, μετά από κάθε σύνοδο. Τα πρακτικά διαβιβάζονται στα μέλη, το συντομότερο δυνατό, πριν από την επόμενη σύνοδο.

    ΤΙΤΛΟΣ ΙΙΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΤΡΟΠΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

    Άρθρο 49

    Έγκυρες μορφές ψηφοφορίας είναι η υπερψήφιση, η καταψήφιση και η αποχή.

    Τα κείμενα ή οι αποφάσεις της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και των οργάνων της υιοθετούνται με πλειοψηφία των ψήφων "υπέρ" έναντι των ψήφων "κατά", εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα κανονισμό.

    Η ψηφοφορία διεξάγεται με ονομαστική κλήση, με ανάταση χεριού ή με μυστική ψήφο.

    Η ψηφοφορία με ονομαστική κλήση επί τροπολογίας διεξάγεται υποχρεωτικά αν το ζητήσει το ένα τέταρτο των μελών της ΟΚΕ. Διεξάγεται επίσης ονομαστική ψηφοφορία για κάθε γνωμοδότηση στο σύνολό της αν το ζητήσουν τουλάχιστο πέντε μέλη.

    Ο πρόεδρος μπορεί επίσης να ζητήσει διεξαγωγή ψηφοφορίας με ονομαστική κλήση, για ένα θέμα για το οποίο έχει ήδη διεξαχθεί ψηφοφορία, με ανάταση του χεριού αν το αποτέλεσμα, του φαίνεται αμφισβητούμενο.

    Χωρίς να θίγονται οι διατάξεις των άρθρων 6 και 14, μυστική ψηφοφορία διεξάγεται αν το ζητήσει η πλειοψηφία των μελών της ΟΚΕ.

    Κατά κανόνα, ο πρόεδρος της ΟΚΕ ή του τμήματος δεν ψηφίζει. Αν κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στην ολομέλεια ή σε τμήμα υπάρχει ισοψηφία, η ψήφος του προέδρου της ΟΚΕ ή του προέδρου του τμήματος είναι αποφασιστική.

    Η αποδοχή μιας τροπολογίας από τον εισηγητή δεν θα αποτελεί λόγο για τη μη διενέργεια ψηφοφορίας επί της τροπολογίας αυτής με το συνήθη τρόπο.

    Επειδή οι αποχές δεν έχουν θετική ή αρνητική επίπτωση στην ψηφοφορία για μια γνωμοδότηση, για τον υπολογισμό της πλειοψηφίας λαμβάνονται υπόψη μόνο οι ψήφοι "υπέρ" και "κατά".

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Άρθρο 50

    Επείγουσα διαδικασία στην ΟΚΕ Αν ο επείγων χαρακτήρας οφείλεται σε προθεσμία που τίθεται στην ΟΚΕ από το Συμβούλιο ή την Επιτροπή, βάσει του άρθρου 198 δεύτερο εδάφιο της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να υποβάλει τη γνωμοδότησή της, η επείγουσα διαδικασία μπορεί να εφαρμοσθεί όταν ο πρόεδρος διαπιστώσει ότι είναι αναγκαία για να υιοθετήσει έγκαιρα η ΟΚΕ τις γνωμοδοτήσεις τις οποίες πρέπει να καταρτίσει.

    Για επείγοντα θέματα που αφορούν την ίδια την ΟΚΕ, ο πρόεδρος μπορεί, χωρίς να συνεννοηθεί προηγουμένως με το προεδρείο, να λάβει αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διεξαγωγή των εργασιών της ΟΚΕ ενημερώνοντας όμως σχετικά τα μέλη του προεδρείου.

    Οι προθεσμίες που προβλέπονται για τη συνήθη διαδικασία μπορεί να μη τηρηθούν.

    Τα μέτρα που λαμβάνει ο πρόεδρος πρέπει να εγκριθούν από την ολομέλεια στην επόμενη σύνοδό της.

    Άρθρο 51

    Επείγουσα διαδικασία στα τμήματα Αν ο επείγων χαρακτήρας του θέματος οφείλεται στις προθεσμίες που έχουν ταχθεί σε ένα τμήμα, ο πρόεδρός του μπορεί, ύστερα από συμφωνία με τον πρόεδρο της ΟΚΕ και σε συνεργασία με το προεδρείο του τμήματος, να οργανώσει τις εργασίες του κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων του παρόντος κανονισμού.

    Τα μέτρα που λαμβάνει ο πρόεδρος του τμήματος πρέπει να εγκριθούν από το τμήμα στην επόμενη συνεδρίασή του.

    Επίσης, σε επείγουσα περίπτωση, επιτρέπεται να συνέλθει το τμήμα να προχωρήσει σε γενική συζήτηση προσανατολισμού. Με βάση τη συζήτηση αυτή ανατίθεται στον εισηγητή να προετοιμάσει το σχέδιο γνωμοδότησης το οποίο θα παρουσιάσει είτε κατά την επόμενη συνεδρίαση του τμήματος είτε απευθείας στην ολομέλεια, με την ιδιότητα του γενικού εισηγητή, σύμφωνα με το άρθρο 20 του παρόντος κανονισμού.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ

    Άρθρο 52

    Απουσία Αν ένα μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κωλύεται να παραστεί σε σύνοδο ολομέλειας της ΟΚΕ, ή σε συνεδρίαση τμήματος ή ομάδας μελέτης, πρέπει να ενημερώνει τον αρμόδιο πρόεδρο απευθείας ή μέσω της γραμματείας της ομάδας του.

    Αν ένα μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από τρεις διαδοχικές συνόδους χωρίς να αντιπροσωπευθεί, και χωρίς σοβαρή δικαιολογία, ο πρόεδρος μπορεί, αφού ζητήσει τη γνώμη του προεδρείου και αφού καλέσει τον ενδιαφερόμενο να δικαιολογήσει την απουσία του να ζητήσει από το Συμβούλιο να θέσει τέρμα στη θητεία του.

    Αν ένα μέλος τμήματος απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις χωρίς να αντιπροσωπευθεί και χωρίς σοβαρή δικαιολογία, ο πρόεδρος του τμήματος μπορεί, αφού καλέσει τον ενδιαφερόμενο να δικαιολογήσει την απουσία του, να του ζητήσει να ορίσει αντικαταστάτη του στο τμήμα.

    Άρθρο 53

    Εκχώρηση του δικαιώματος ψήφου Αν ένα μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κωλύεται να παραστεί σε σύνοδο ολομέλειας ή σε συνεδρίαση τμήματος μπορεί, αφού ενημερώσει προηγουμένως τον οικείο πρόεδρο απευθείας ή μέσω της γραμματείας της ομάδας του, να εκχωρήσει γραπτώς το δικαίωμα ψήφου του σε άλλο μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ή του τμήματος.

    Σε κάθε μέλος μπορεί να εκχωρηθεί με αυτόν τον τρόπο μόνο μία ψήφος για τις συνόδους ολομέλειας ή τις συνεδριάσεις των τμημάτων.

    Η εκχώρηση του δικαιώματος ψήφου γίνεται γραπτώς με ειδικό έντυπο που διατίθεται από τις γραμματείες των ομάδων και υπογράφεται προσωπικώς από τον εντολέα.

    Τα αντίστοιχα έντυπα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις ακριβείς οδηγίες των μελών που τα υπογράφουν.

    Η εκχώρηση δικαιώματος ψήφου μπορεί να γίνει μια φορά μόνο κατά συνεδρίαση και μπορεί να ανακληθεί κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης. Προτού προχωρήσει σε ψηφοφορία ο πρόεδρος ζητά την επαλήθευση των εκχωρήσεων δικαιώματος ψήφου. (Μόνο το προσωπικό δικαίωμα ψήφου μπορεί να εκχωρηθεί και όχι και εκείνο που έχει ήδη εκχωρηθεί από ένα μέλος).

    Το μέλος που αντικαθιστά άλλο μέλος ενός τμήματος με βάση το άρθρο 54 πρώτο εδάφιο, αναπληρώνει το μέλος αυτό στην άσκηση όλων των δικαιωμάτων του. Μπορεί, επομένως, όπως θα μπορούσε και το απόν μέλος να δεχθεί την εκχώρηση του δικαιώματος ψήφου ενός άλλου μέλους που απουσιάζει από το τμήμα σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

    Άρθρο 54

    Αναπλήρωση Αν ένα μέλος τμήματος ή ομάδας μελέτης κωλύεται να παραστεί σε μια συνεδρίαση μπορεί, αφού ενημερώσει γραπτώς τον αρμόδιο πρόεδρο απευθείας ή μέσω της γραμματείας της ομάδας του, να ορίσει ως αναπληρωτή του άλλο μέλος της ΟΚΕ.

    Η αναπλήρωση υποβάλλεται γραπτώς με ειδικό έντυπο που διατίθεται από τις γραμματείες των ομάδων και υπογράφεται από τον εντολοδότη. Το έντυπο αυτό διαβιβάζεται στη γραμματεία πριν από τη συνεδρίαση.

    Η εντολή αναπλήρωσης ισχύει μόνο για τη συνεδρίαση για την οποία έχει δοθεί.

    Η εφαρμογή αυτής της διάταξης αποκλείεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το μέλος που επιθυμεί να αντικατασταθεί είναι παρόν την ίδια ημέρα στον τόπο της συνεδρίασης.

    Εξάλλου, κατά τη σύσταση μιας ομάδας μελέτης οποιοδήποτε μέλος της μπορεί να ζητήσει να αντικατασταθεί από άλλο μέλος της ΟΚΕ. Η αντικατάσταση αυτή είναι αμετάκλητη και ισχύει μόνο για ένα συγκεκριμένο θέμα και για όλη τη διάρκεια των σχετικών εργασιών του τμήματος.

    Η αίτηση αντικατάστασης υποβάλλεται τη στιγμή που συγκροτείται μια ομάδα μελέτης και κοινοποιείται αμέσως γραπτώς στο γενικό γραμματέα.

    Το αντικαθιστόν μέλος συμμετέχει στις εργασίες του τμήματος στη θέση του απόντος μέλους αλλά η συμμετοχή του περιορίζεται στην εξέταση του θέματος για το οποίο έχει γίνει η αντικατάσταση. Το μέλος που έχει δώσει την εντολή μπορεί να συμμετέχει πλήρως στις εργασίες του τμήματος για τα άλλα σημεία της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης.

    Η χρησιμοποίηση των διαφόρων αυτών δυνατοτήτων δεν πρέπει να μεταβάλει την ισορροπία που έχει επιτευχθεί, ιδίως μεταξύ των ομάδων.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ

    Άρθρο 55

    Δημοσίευση Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή δημοσιεύει τις γνωμοδοτήσεις της στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σύμφωνα με τον τρόπο που καθορίζουν το Συμβούλιο και η Επιτροπή μετά από συνεννόηση με το προεδρείο της ΟΚΕ.

    Η σύνθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, του προεδρείου και των τμημάτων της, καθώς και όλες οι σχετικές μεταβολές δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Άρθρο 56

    Δημοσιότητα των συνεδριάσεων Οι σύνοδοι ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής είναι δημόσιες. Με απόφαση της ολομέλειας, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου κοινοτικού οργάνου ή ύστερα από πρόταση του προεδρείου, ορισμένες συνεδριάσεις μπορεί να χαρακτηρισθούν εμπιστευτικές.

    Οι συνεδριάσεις των τμημάτων είναι δημόσιες, εκτός αν ο πρόεδρος του τμήματος αποφασίσει διαφορετικά.

    Οι υπόλοιπες συνεδριάσεις δεν είναι δημόσιες.

    Για να εξασφαλίζονται οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη διεξαγωγή των εργασιών της ολομέλειας, η είσοδος στην αίθουσα επιτρέπεται μόνο στα μέλη και στους υπαλλήλους που είναι απαραίτητοι για υπηρεσιακούς λόγους. Από τους υπαλλήλους αυτούς μόνο οι κλητήρες έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται μέσα στην αίθουσα.

    Οι εμπειρογνώμονες και οι βοηθοί οφείλουν να καταλαμβάνουν θέση στο θεωρείο των παρατηρητών. Μόνον ο εμπειρογνώμονας του εισηγητή μπορεί, αν χρειασθεί, να καταλάβει θέση δίπλα του τη στιγμή που πρόκειται να εξεταστεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης που τον αφορά.

    Ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής μπορεί να χορηγεί σε άτομα που προτείνει μια από τις ομάδες της ΟΚΕ δελτία ακροατή για τις συνόδους ολομέλειας, είτε διαρκή είτε για μία μόνο σύνοδο. Τα δελτία αυτά δεν ισχύουν για τις συζητήσεις εμπιστευτικού χαρακτήρα.

    Άρθρο 57

    Παράταση του Συμβουλίου, της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής των Περιφερειών Τα μέλη του Συμβουλίου και της Επιτροπής μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και των οργάνων της και να λαμβάνουν το λόγο.

    Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής των Περιφερειών μπορούν να καλούνται να παρίστανται στις συνεδριάσεις της ΟΚΕ και των οργάνων της και να λαμβάνουν το λόγο.

    Οι υπάλληλοι του Συμβουλίου και της Επιτροπής που έχουν σχετική εξουσιοδότηση μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και των οργάνων της και να καλούνται από τον πρόεδρο να απαντούν σε ερωτήσεις που τίθενται σ' αυτούς για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

    Υπάλληλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής των Περιφερειών που έχουν σχετική εξουσιοδότηση μπορούν επίσης να παρίστανται στις συνεδριάσεις.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ V ΤΙΤΛΟΣ, ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

    Άρθρο 58

    Τα μέλη της ΟΚΕ φέρουν τον τίτλο του συμβούλου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

    Τα μέλη της ΟΚΕ απολαμβάνουν των προνομίων και ασυλιών που προβλέπει το πρωτόκολλο που επισυνάπτεται στη συνθήκη (άρθρα 10 και 11).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

    Άρθρο 59

    Η θητεία των μελών της ΟΚΕ λήγει με την εκπνοή της τετραετούς περιόδου που ορίζεται από το Συμβούλιο κατά τη στιγμή της ανανέωσης της ΟΚΕ.

    Η θητεία μέλους της ΟΚΕ λήγει μετά από παραίτηση, έκπτωση, θάνατο, ανώτερη βία ή αν επέλθει ασυμβίβαστο.

    Τα καθήκοντα μέλους της ΟΚΕ είναι ασυμβίβαστα με τα καθήκοντα μέλους μιας κυβέρνησης ή εθνικού κοινοβουλίου, Οργάνου των Κοινοτήτων, της Επιτροπής των Περιφερειών, του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και με τα καθήκοντα εν ενεργεία μόνιμου ή άλλου υπαλλήλου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Η παραίτηση γνωστοποιείται με επιστολή στον πρόεδρο της ΟΚΕ.

    Η έκπτωση επέρχεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 52 του παρόντος κανονισμού. Στην περίπτωση αυτή το Συμβούλιο, αν αποφασίσει να θέσει τέρμα στην θητεία ενός συμβούλου, εφαρμόζει τη διαδικασία της αντικατάστασης.

    Στις περιπτώσεις παραίτησης, θανάτου, ανώτερης βίας ή ασυμβίβαστου, ο πρόεδρος της ΟΚΕ διαβιβάζει σχετική επιστολή προς το Συμβούλιο το οποίο διαπιστώνει την ύπαρξη κενής θέσης και κινεί τη διαδικασία αντικατάστασης. Ωστόσο, στην περίπτωση της παραίτησης το μέλος που την υπέβαλε εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την ημερομηνία από την οποία αρχίζει να ισχύει ο διορισμός του αντικαταστάτη του, εκτός αν δηλώσει το αντίθετο στην επιστολή της παραίτησής του.

    Στην πράξη γίνεται δεκτό ότι τα κράτη μέλη μπορούν, ενδεχομένως, να ανακαλέσουν την παραίτησή τους μέχρις ότου διορισθεί ο αντικαταστάτης τους.

    Σε όλες τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο δεύτερο εδάφιο του παρόντος άρθρου ο αντικαταστάτης διορίζεται για το υπόλοιπο της θητείας.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Άρθρο 60

    Γενική Γραμματεία Την ΟΚΕ επικουρεί στο έργο της μία γενική γραμματεία, που διευθύνει ο γενικός γραμματέας ο οποίος υπάγεται στον πρόεδρο, που εκπροσωπεί το προεδρείο.

    Ο γενικός γραμματέας συμμετέχει με συμβουλευτική ιδιότητα στις συνεδριάσεις του προεδρείου και τηρεί τα πρακτικά τους.

    Εκτελεί τις αποφάσεις που λαμβάνουν η ολομέλεια, το προεδρείο και ο πρόεδρος κατ' εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, και υποβάλλει στον πρόεδρο γραπτή έκθεση κάθε τρίμηνο όσον αφορά τα κριτήρια και τους όρους εφαρμογής που έχουν επιλεγεί ή προβλεφθεί, σχετικά με τα διοικητικά ή οργανωτικά προβλήματα, καθώς και για τα θέματα που αφορούν τα προσωπικό.

    Ο γενικός γραμματέας μπορεί να εκχωρεί τις αρμοδιότητές του μέσα στα όρια που θέτει ο πρόεδρος.

    Αναλαμβάνει ενώπιον του προεδρείου την επίσημη υποχρέωση να εκτελεί τα καθήκοντά του με ευσυνειδησία και με πλήρη αμεροληψία.

    Το προεδρείο, μετά από πρόταση του γενικού γραμματέα, αποφασίζει για την οργανωτική δομή της γενικής γραμματείας, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία της ΟΚΕ και των οργάνων της, και να επικουρούνται τα μέλη της ΟΚΕ στην άσκηση των καθηκόντων τους, και ιδίως, για την οργάνωση των συνεδριάσεων της ΟΚΕ και την κατάρτιση των γνωμοδοτήσεων.

    Η ΟΚΕ και η ΕΤΠ διαθέτουν κοινές υπηρεσίες των οποίων οι όροι οργάνωσης και διοίκησης θα καθορίζονται με κοινή συμφωνία.

    Οι γενικοί γραμματείς της ΟΚΕ και της ΕΤΠ ρυθμίζουν με κοινή συμφωνία τα θέματα που αφορούν τις εν λόγω κοινές υπηρεσίες.

    Άρθρο 61

    Διορισμοί και κανονιστικές αρμοδιότητες Οι εξουσίες που περιέχονται με βάση τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Κοινότητας στην αρχή που είναι αρμόδια για τους διορισμούς, ασκούνται:

    - όσον αφορά το γενικό γραμματέα από το προεδρείο,

    - όσον αφορά τους υπαλλήλους των βαθμών 3, 2 και 1 της κατηγορίας Α και των υπαλλήλων LA3 του γλωσσικού κλάδου, από το προεδρείο, μετά από πρόταση του γενικού γραμματέα όσον αφορά την εφαρμογή των άρθρων 13, 29, 30, 31, 32, 40, 41, 49, 50, 51, 78 και 90 παράγραφος 1 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων- και από τον πρόεδρο, μετά από πρόταση του γενικού γραμματέα, όσον αφορά την εφαρμογή των άλλων διατάξεων, συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου 90 παράγραφος 2 του κανονισμού,

    - όσον αφορά τους υπαλλήλους των βαθμών 4 και 5 της κατηγορίας Α και του γλωσσικού κλάδου, από τον πρόεδρο μετά από πρόταση του γενικού γραμματέα,

    - όσον αφορά τους υπαλλήλους των βαθμών 6 έως 8 της κατηγορίας Α και του γλωσσικού κλάδου και τους υπαλλήλους των κατηγοριών Β, Γ και Δ, από το γενικό γραμματέα.

    Οι εξουσίες που περιέρχονται, με βάση το καθεστώς που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στην αρχή που είναι αρμόδια να συνάπτει συμβάσεις για πρόσληψη προσωπικού ασκούνται:

    - όσον αφορά τους έκτακτους υπαλλήλους των βαθμών 6 έως 8 της κατηγορίας Α του γλωσσικού κλάδου, καθώς και των κατηγοριών Β, Γ και Δ, από γενικό γραμματέα, όσον αφορά τους έκτακτους υπαλλήλους των βαθμών 4 και 5 της κατηγορίας Α και του γλωσσικού κλάδου από τον πρόεδρο μετά από πρόταση του γενικού γραμματέα- και, όσον αφορά τους λοιπούς έκτακτους υπαλλήλους, από το προεδρείο μετά από πρόταση του γενικού γραμματέα,

    - όσον αφορά τους ειδικούς συμβούλους από τον πρόεδρο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82 του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό,

    - όσον αφορά τους επικουρικούς υπαλλήλους της κατηγορίας Α ομάδα Ι, από τον πρόεδρο, μετά από πρόταση του γενικού γραμματέα και, όσον αφορά τους λοιπούς, από το γενικό γραμματέα,

    - όσον αφορά τους τοπικούς υπαλλήλους, από το γενικό γραμματέα.

    Οι εξουσίες που περιέρχονται στην ΟΚΕ σύμφωνα με το άρθρο 110 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων με σκοπό την εφαρμογή των γενικών εκτελεστικών διατάξεων του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, και των ρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί από κοινή συμφωνία, ασκούνται από τον πρόεδρο.

    Το προεδρείο μπορεί να μεταβιβάζει στον πρόεδρο τις εξουσίες που περιέρχονται σ' αυτό βάσει του παρόντος άρθρου.

    Ο γενικός γραμματέας μπορεί να εκχωρεί τις εξουσίες που περιέρχονται σ' αυτόν βάσει του παρόντος άρθρου.

    Άρθρο 62

    Γραμματεία του προέδρου Ο πρόεδρος διαθέτει ιδιαίτερη γραμματεία.

    Οι υπάλληλοι της γραμματείας αυτής προσλαμβάνονται ως έκτακτοι υπάλληλοι στα όρια των πιστώσεων του προϋπολογισμού, οι δε εξουσίες που περιέρχονται στην αρχή που είναι αρμόδια να συνάπτει τις συμβάσεις πρόσληψης ασκούνται από τον πρόεδρο.

    Άρθρο 63

    Κατάσταση των προβλεπομένων εξόδων και εσόδων Ο γενικός γραμματέας υποβάλλει κάθε χρόνο στο προεδρείο, πριν από την 1η Ιουνίου, σχέδιο κατάστασης των προβλεπομένων εξόδων και εσόδων της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για το επόμενο οικονομικό έτος. Το προεδρείο καταρτίζει την κατάσταση των προβλεπομένων εξόδων και εσόδων της ΟΚΕ και τη διαβιβάζει σύμφωνα με τους όρους και τις προθεσμίες του δημοσιονομικού κανονισμού των Κοινοτήτων.

    Το προεδρείο, πριν καταρτίσει την οριστική κατάσταση των προβλεπόμενων εξόδων και εσόδων της ΟΚΕ πληροφορεί συνοπτικά την ολομέλεια μέσω του προέδρου της ομάδας προϋπολογισμού. Μπορούν να γίνουν παρατηρήσεις στο πλαίσιο αυτό.

    Ο πρόεδρος ανακοινώνει στην ολομέλεια τις πιστώσεις που διατέθηκαν από τις αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές στην ΟΚΕ και σχολιάζει τα σημαντικά σημεία τους. Ενημερώνει, επίσης, την ολομέλεια για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο τέλος κάθε οικονομικού έτους. Τις ανακοινώσεις αυτές δεν ακολουθεί καμία συζήτηση.

    Ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού, προβαίνει στην ή αναθέτει την εκτέλεση της κατάστασης εξόδων και εσόδων της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

    Άρθρο 64

    Αλληλογραφία Η αλληλογραφία που προορίζεται για την ΟΚΕ απευθύνεται στον πρόεδρο ή στο γενικό γραμματέα.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

    Άρθρο 65

    Η ΟΚΕ αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της αν χρειάζεται να αναθεωρηθεί ο παρών κανονισμός.

    Για την αναθεώρηση του παρόντος κανονισμού, η ΟΚΕ συγκροτεί επιτροπή που καλείται επιτροπή εσωτερικού κανονισμού. Η ΟΚΕ ορίζει ένα γενικό εισηγητή σύμφωνα με το άρθρο 20 του παρόντος κανονισμού, για να συντάξει έκθεση και σχέδιο κειμένου, με βάση τα οποία η ΟΚΕ προβαίνει στην υιοθέτηση των νέων διατάξεων με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της. Ταυτόχρονα με τις προτάσεις για τροποποίηση του κανονισμού η εν λόγω Επιτροπή υποβάλλει προς έγκριση στην ολομέλεια, εγγυήτρια της ορθής ερμηνείας του κανονισμού, τις τροποποιήσεις που επέρχονται σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής.

    Ο αριθμός των μελών της επιτροπής εσωτερικού κανονισμού εξαρτάται από την έκταση της προβλεπόμενης αναθεώρησης.

    Ο νέος κανονισμός αρχίζει να ισχύει μετά την έγκρισή του από την ολομέλεια.

    (1) Διατάξεις εφαρμογής με πλάγιους χαρακτήρες.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Τμήμα γεωργίας και αλιείας - ΚΓΠ

    - Διάρθρωση και συντελεστές των γεωργικών παραγωγών

    - Τιμές και αγορές

    - ΕΓΤΠΕ

    - Αλιεία

    - Δασικός τομέας

    - Εναρμόνιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων στους ακόλουθους τομείς:

    - κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής,

    - προϊόντων του εδάφους, της κτηνοτροφίας και της αλιείας και των προϊόντων πρώτης μεταποίησης που βρίσκονται σε άμεση σχέση με τα προϊόντα αυτά και που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ της συνθήκης,

    - Γεωργικής συνεργασίας.

    Τμήμα μεταφορών και επικοινωνιών - Κοινή πολιτική μεταφορών και πρόσβαση στις αγορές

    - Χερσαίες μεταφορές (συμπεριλαμβανομένων και των εσωτερικών πλωτών μεταφορών)

    - Θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές

    - Τιμές και όροι μεταφορών

    - Συντονισμός και χρηματοοικονομικό καθεστώς των υποδομών

    - Εναρμόνιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων στον τομέα των μεταφορών, τεχνικά εμπόδια στον τομέα, κοινωνικά προβλήματα του τομέα των μεταφορών

    - Τηλεπικοινωνίες

    Ο τομέας αυτός καλύπτει τις δραστηριότητες των δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών επικοινωνιών και τηλεπικοινωνιών με την έννοια της μεταβίβασης πληροφοριακών στοιχείων. Εξυπακούεται, εξάλλου, ότι το τμήμα βιομηχανίας διατηρεί την αρμοδιότητά του όσον αφορά τις βιομηχανίες παραγωγής του σχετικού εξοπλισμού και τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά πληροφοριών και στην παραγωγή προγραμμάτων. Το τμήμα ενέργειας θα διατηρήσει την αρμοδιότητά του για τα θέματα έρευνας στους ίδιους τομείς.

    Τμήμα ενέργειας, πυρηνικών θεμάτων και έρευνας - Ενεργειακή πολιτική

    - Ευρατόμ (έλεγχος ασφάλειας)

    - Άνθρακας

    - Πυρηνική ενέργεια

    - Υδρογονάνθρακες

    - Άλλες πρωτογενείς πηγές ενέργειας και ειδικότερα η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο

    - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    - ΚΚΕρ

    - Όλα τα θέματα που αναφέρονται στη βασική, επιστημονική και τεχνολογική έρευνα, στην ανάπτυξή της και στις εφαρμογές της, εφόσον οι εφαρμογές αυτές δεν εντάσσονται σε άλλον ειδικό τομέα.

    Τμήμα οικονομικών, δημοσιονομικών και νομισματικών υποθέσεων - Οικονομική πολιτική

    - βραχυπρόθεσμη

    - μεσοπρόθεσμη

    - μακροπρόθεσμη

    - Ευρωπαϊκά νομισματικά θέματα (όλα τα θεσμικά θέματα και τα ευρωπαϊκά μέσα, όπως το ΕΝΣ και το Ecu)

    - Διεθνή νομισματικά θέματα

    - Ίδιοι πόροι

    - Γενική φορολογία (άμεση και έμμεση), εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων

    - Ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και κεφαλαιαγορές

    - Γενικά προβλήματα των στατιστικών.

    Τμήμα βιομηχανίας, εμπορίου, βιοτεχνίας και υπηρεσιών - Βιομηχανική πολιτική και πολιτική της τεχνολογικής ανάπτυξης εφόσον η εφαρμογή αφορά έναν ειδικό τομέα

    - τομεακές πολιτικές

    - Εσωτερική αγορά

    - τελωνειακή ένωση

    - τεχνικά εμπόδια (εναρμόνιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με την κατασκευή βιομηχανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων διατροφής εκτός από αυτά που παράγονται από την πρώτη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων), τεχνολογίες για την πρόληψη ή την εξάλειψη της ρύπανσης

    - δημόσιες προμήθειες

    - αγορά πληροφοριών

    - Προβλήματα ανταγωνισμού (συμφωνίες, δεσπόζουσες θέσεις και εναρμονισμένες πρακτικές)

    - ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας - βιομηχανική ιδιοκτησία (άδειες εκμετάλλευσης κ.λπ.)

    - εταιρικό δίκαιο

    - Δικαίωμα εγκατάστασης και ελεύθερη παροχή υπηρεσιών

    - δραστηριότητες βιομηχανικού χαρακτήρα

    - δραστηριότητες εμπορικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών

    - δραστηριότητες βιοτεχνικού χαρακτήρα

    - ΜΜΕ.

    Τμήμα κοινωνικών, οικογενειακών, εκπαιδευτικών και πολιτισμικών θεμάτων - Κοινωνική πολιτική και πολιτική της απασχόλησης

    - Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

    - Κοινωνική ασφάλιση

    - Εργασιακές σχέσεις και εργατικό δίκαιο

    - Ασφάλεια, υγιεινή και ιατρική της εργασίας

    - Κοινωνικές επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών

    - Κοινωνικά προβλήματα

    - οικογενειακή πολιτική και πολιτική της νεότητας

    - δημογραφία και πολιτική υποδοχής μεταναστών

    - ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών

    - εκπαίδευση, διδασκαλία και επαγγελματική κατάρτιση

    - οργάνωση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες

    - πολιτισμικά θέματα

    - Η Ευρώπη των πολιτών

    - ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων και του εργατικού δυναμικού

    - δικαίωμα εγκατάστασης και ελευθερία παροχής υπηρεσιών και ανάπτυξης δραστηριότητας στα πλαίσια των ελευθερίων και βιοτεχνικών επαγγελμάτων (άρθρο 60 της συνθήκης)

    - αναγνώριση των τίτλων σπουδών και διπλωμάτων.

    Τμήμα εξωτερικών σχέσεων, εμπορικής και αναπτυξιακής πολιτικής - Γενική πολιτική του διεθνούς εμπορίου: ΓΣΔΕ (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου GATT)

    - δασμολογικές διαπραγματεύσεις

    - διεθνείς συμφωνίες (ΣΓΠ, συμφωνία πολυινών κ.λπ.)

    - σχέσεις με τρίτες χώρες: ΕΖΕΣ κ.λπ.

    - Πολιτική προσχώρησης και συμφωνίες σύνδεσης

    - Συνεργασία για την ανάπτυξη

    - Σύμβαση της Λομέ.

    Τμήμα περιφερειακής ανάπτυξης, χωροταξίας και πολεοδομίας - Πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης

    - Συντονισμός των περιφερειακών πολιτικών

    - ΕΤΠΑ

    - Στόχοι και μέθοδοι περιφερειακού προγραμματισμού

    - Μέτρα περιφερειακής πολιτικής

    - Ολοκληρωμένες ενέργειες και ΟΜΠ

    - Χωροταξία - πολεοδομία

    - Τουρισμός, εφόσον πρόκειται για την πολιτική επενδύσεων και τουριστικού εξοπλισμού.

    Τμήμα περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και κατανάλωσης - Προστασία του ανθρώπου, των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος. Η αρμοδιότητα του τμήματος θα λαμβάνεται υπόψη αν το εξεταζόμενο θέμα αποτελεί αντικείμενο μιας πρότασης η οποία αποτελεί συνέπεια της εφαρμογής του προγράμματος δράσης στον τομέα του περιβάλλοντος

    - Προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας από τη ρύπανση και τις οχλήσεις

    - Γενικά προβλήματα της κατανάλωσης

    - Προστασία των καταναλωτών από τους κινδύνους που απειλούν την υγεία και την ασφάλειά τους

    - Προβλήματα του τουρισμού, εφόσον πρόκειται για μέτρα που αφορούν την προστασία των καταναλωτών

    - Προτάσεις σχετικά με τη συσκευασία, τον έλεγχο, τη διάθεση στην αγορά και άλλες ειδικές πτυχές που συνδέονται με την κατανάλωση τροφίμων ή τη χρήση προϊόντων και ιδιαίτερα, καλλυντικών, οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, προϊόντων καθαρισμού, απορρυπαντικών και παιχνιδιών.

    Top