Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31989D0411

    89/411/ΕΟΚ: Απόφαση του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 1989 για τη θέσπιση ειδικού προγράμματος έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας των τροφίμων ( 1989-1993 ) ( Flair )

    ΕΕ L 200 της 13.7.1989, p. 18–22 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 01/07/1993

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1989/411/oj

    31989D0411

    89/411/ΕΟΚ: Απόφαση του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 1989 για τη θέσπιση ειδικού προγράμματος έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας των τροφίμων ( 1989-1993 ) ( Flair )

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 200 της 13/07/1989 σ. 0018 - 0022


    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής Ιουνίου 1989 για τη θέσπιση ειδικού προγράμματος έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας των τροφίμων ( 1989-1993 ) ( Flair) ( 89/411/ΕΟΚ )

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙKΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    ιΕχοντας υπόψη :

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 130^Ο παράγραφος 2,

    την πρόταση της Επιτροπής^(1 ),

    Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο^(2 ),

    ιΕχοντας υπόψη τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής^(3 ),

    Εκτιμώντας :

    ότι το άρθρο 130^Ι της συνθήκης ορίζει ότι η εφαρμογή του προγράμματος-πλαισίου γίνεται μέσω ειδικών προγραμμάτων που αναπτύσσονται στα πλαίσια κάθε δράσης

    ότι με την απόφαση 87/516/Ευρατόμ, ΕΟΚ^(4 ), όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση 88/193/ΕΟΚ, Ευρατόμ^(5 ), το Συμβούλιο ενέκρινε ένα πρόγραμμα-πλαίσιο κοινοτικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης ( 1987-1991 ), που προβλέπει δράσεις που θα εξασφαλίσουν την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των βιολογικών πόρων

    ότι η εν λόγω απόφαση ορίζει ότι ένας ιδιαίτερος στόχος της κοινοτικής έρευνας πρέπει να είναι η ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής βάσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, κυρίως στους στρατηγικούς τομείς της προηγμένης τεχνολογίας, και η ενθάρρυνση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, και ότι η ίδια απόφαση αναφέρει ότι η κοινοτική δράση δικαιολογείται εφόσον συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της Κοινότητας και στην ενθάρρυνση της αρμονικής ανάπτυξής της σφαιρικά, ενώ συγχρόνως επιδιώκεται σταθερά η επιστημονική και τεχνική αρτιότητα ότι το πρόγραμμα Flair έχει σχεδιαστεί ώστε να συμβάλει στην επιδίωξη των στόχων αυτών

    ότι ένα πολυετές πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας των τροφίμων θα ενισχύσει ταυτόχρονα την πρόοδο στη δημόσια υγεία και την

    προστασία του καταναλωτή σε συνδυασμό με τη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη, εντός της Κοινότητας

    ότι, δεδομένου του γεγονότος ότι είναι πολυάριθμοι όσοι διαθέτουν τα ειδικά προσόντα και ικανότητες σχετικά με την τεχνολογία των τροφίμων και ότι είναι διασπαρμένο σε διάφορα κράτη μέλη το διεθνώς ανταγωνιστικότερο δυναμικό της Ευρώπης, η συνεργασία στο πλαίσιο ενός κοινοτικού προγράμματος θα δημιουργήσει γενικά οφέλη

    ότι οι τέσσερις συμφωνίες Cost που συνήψε η Κοινότητα για τέσσερα προγράμματα εναρμονισμένης δράσης στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων^(6 ) είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, και ότι είναι υπό εξέλιξη περαιτέρω πρωτοβουλίες σε αυτό τον τομέα στο πλαίσιο της Cost

    ότι είναι επιθυμητό να συμμετέχουν εξ ολοκλήρου ή σε τμήματα των σχεδίων του παρόντος προγράμματος ευρωπαϊκές τρίτες χώρες

    ότι είναι επιθυμητό να συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ( ΜΜΕ ) στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό σ' αυτό το πρόγραμμα επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης των ειδών διατροφής και να παρέχονται στις ΜΜΕ και τους γεωργικούς συνεταιρισμούς σε όλες τις περιοχές της Κοινότητας, περιλαμβανομένων των λιγότερο ευνοούμενων περιοχών αυτής, όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος

    ότι διατυπώθηκε η γνώμη της Επιστημονικής και Τεχνικής Επιτροπής ιΕρευνας ( Crest ), για την πρόταση της Επιτροπής,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ :

    Άρθρο 1 Εγκρίνεται για περίοδο τεσσάρων ετών, που αρχίζει από την 1η Ιουλίου 1989, ειδικό πρόγραμμα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας των τροφίμων ( Flair ), όπως αυτό ορίζεται στο παράρτημα .

    Άρθρο 2 Οι αναγκαίες πιστώσεις για την εκτέλεση του προγράμματος υπολογίζονται σε 25 εκατομμύρια Ecu, περιλαμβανομένων των δαπανών προσωπικού πέντε ατόμων .

    Άρθρο 3 Το πρόγραμμα συνίσταται από εργασίες με τη μορφή εναρμονισμένων δράσεων και δράσεις κοινής δαπάνης και από ενισχύσεις για επιμόρφωση/κινητικότητα .

    Οι λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής του προγράμματος καθορίζονται στο παράρτημα .

    Άρθρο 4 Κατά το τρίτο έτος εφαρμογής του προγράμματος και με βάση τα μέχρι τότε αποτελέσματα, η Επιτροπή θα προβεί σε επισκόπηση του προγράμματος και θα υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση με τα πορίσματά της, που θα συνοδεύεται, ενδεχομένως, με προτάσεις για τροποποίηση ή παράταση του προγράμματος .

    Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες θα διεξαγάγουν αξιολόγηση των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων, η οποία θα δημοσιευθεί υπό μορφή ανακοίνωσης προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο .

    Οι προαναφερόμενες εκθέσεις θα εκπονηθούν αφού ληφθούν υπόψη οι στόχοι που ορίζονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης, ειδικότερα όσον αφορά τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των ειδών διατροφής για τον καταναλωτή και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παράγραφος 2 της απόφασης 87/516/Ευρατόμ, ΕΟΚ .

    Άρθρο 5 Η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει την ευθύνη της εκτέλεσης του προγράμματος .

    Η Επιτροπή επικουρείται από συμβουλευτική επιτροπή εφεξής καλούμενη "επιτροπή", την οποία αποτελούν αντιπρόσωποι των κρατών μελών και της οποίας προεδρεύει ο αντιπρόσωπος της Επιτροπής .

    Άρθρο 6 1 . Ο αντιπρόσωπος της Επιτροπής υποβάλλει στην επιτροπή σχέδιο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν . Η επιτροπή διατυπώνει τη γνώμη της για το σχέδιο αυτό σε προθεσμία που μπορεί να ορίσει ο πρόεδρος ανάλογα με τον επείγοντα

    χαρακτήρα του θέματος, και αν χρειαστεί προβαίνει σε ψηφοφορία .

    2 . Η γνώμη καταχωρείται στα πρακτικά . Επιπλέον, κάθε κράτος μέλος έχει το δικαίωμα να ζητήσει να καταχωρηθεί η θέση του στα πρακτικά .

    3 . Η Επιτροπή λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη τη γνώμη της επιτροπής, και την οποία ενημερώνει για τον τρόπο με τον οποίο έλαβε υπόψη τη γνώμη αυτή .

    Άρθρο 7 1 . Εξουσιοδοτείται η Επιτροπή να διαπραγματευθεί, σύμφωνα με το άρθρο 130 Μ της συνθήκης ΕΟΚ, συμφωνίες με διεθνείς οργανισμούς, με τις τρίτες χώρες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της επιστημονικής και τεχνικής έρευνας ( Cost ) και με εκείνες τις ευρωπαϊκές τρίτες χώρες που έχουν συνάψει συμφωνίες-πλαίσιο για την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία με την Κοινότητα με στόχο την πλήρη ή έν μέρει συμμετοχή τους σε εναρμονισμένες δράσεις του εν λόγω προγράμματος .

    2 . Πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις που αναφέρονται στν παράγραφο 1, η Επιτροπή ζητά γνώμη του Συμβουλίου για τη σκοπιμότητα των διαπραγματεύσεων και τους όρους της διαπραγματευτικής εντολής και λαμβάνει πλήρως υπόψη τη γνώμη του Συμβουλίου .

    3 . Εφόσον έχει συναφθεί συμφωνία-πλαίσιο για την επιστημονική και τεχνική συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκής τρίτης χώρας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, οργανώσεις και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην εν λόγω χώρα μπορούν, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 6 και με βάση το κριτήριο της αμοιβαίας ωφέλειας, να είναι εταίροι σε δράση κοινής δαπάνης στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος .

    4 . Κανείς συμμετέχων σε πρόγραμμα κοινής δαπάνης, εγκατεστημένος εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας, δεν δικαιούται κοινοτικών χρηματοδοτήσεων .

    Άρθρο 8 Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη .

    Λουξεμβούργο, 20 Ιουνίου 1989 .

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    J . SOLANA MADARIAGA

    ( 1 ) ΕΕ αριθ . C 306 της 1 . 12 . 1988, σ . 13 .

    ( 2 ) ΕΕ αριθ . C 47 της 27 . 2 . 1989, σ . 87, και ΕΕ αριθ . C 158 της

    26 . 6 . 1989 .

    ( 3 ) ΕΕ αριθ . C 23 της 30 . 1 . 1989, σ . 23 .

    ( 4 ) ΕΕ αριθ . L 302 της 24 . 10 . 1987, σ . 1 .

    ( 5 ) ΕΕ αριθ . L 89 της 6 . 4 . 1988, σ . 35.(6 ) ΕΕ αριθ . L 54 της 25 . 2 . 1978, σ . 25, ΕΕ αριθ . L 270 της 27 . 10 . 1979, σ . 53, ΕΕ αριθ . L 39 της 15 . 2 . 1980, σ . 30, ΕΕ αριθ . L 350 της

    23 . 12 . 1980, σ . 54, ΕΕ αριθ . L 353 της 15 . 12. 1982, σ . 25, και ΕΕ

    αριθ . L 151 της 7 . 6 . 1984, σ . 46 . ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ( 1989 έως μέσα 1993 ) ΣΤΟΧΟΙ

    Οι στόχοι του προγράμματος είναι να συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων, στη βελτίωση της ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων για τον καταναλωτή και στην ενίσχυση της επιστήμης και τεχνολογίας για τα τρόφιμα στην Ευρώπη . Το πρόγραμμα θα συμβάλει επίσης, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στις οικονομικές δραστηριότητες που θα βασιστούν σ' αυτές τις εξελίξεις και στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής στην Κοινότητα .

    Το πρόγραμμα στοχεύει στη συμπλήρωση πρωτοβουλιών που ήδη έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη, μέσω της ανάπτυξης περαιτέρω δεσμών συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών ομάδων και βιομηχανιών, και αντικειμενικός του στόχος θα είναι το μεταίχμιο μεταξύ της μεταποίησης των τροφίμων, της διανομής τους και του καταναλωτή . Η καταναλωτική ζήτηση φυσικότερων και πιο υγιεινών τροφίμων και μεγαλύτερης ποικιλίας θα αντιμετωπισθεί με προσπάθειες που θα καταβάλουν από κοινού οι ερευνητές και η βιομηχανία των τροφίμων .

    Αυτό οφείλει επίσης να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο των μεταποιητικών διεργασιών ( όπου συμπεριλαμβάνονται η χημική επεξεργασία και τα πρόσθετα ) και τη μείωση των επικίνδυνων υπολειμμάτων, εξασφαλίζοντας συγχρόνως την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων .

    Το πρόγραμμα θα αποφεύγει τη δημιουργία δυσμενών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον και προβλημάτων σχετικά με την προστασία και την ανάδειξη της φύσης .

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

    Οι ερευνητικές δραστηριότητες του εν λόγω προγράμματος έχουν υποδιαιρεθεί σε τρεις τομείς . Σε κάθε τομέα θα υποστηριχθούν επίσης νέες ή βελτιωμένες τεχνολογίες και καινοτομίες στην επεξεργασία που βελτιώνουν την ποιότητα, την ασφάλεια και τη θρεπτική αξία των τροφίμων .

    1 . ^Αξιολόγηση και βελτίωση της ποιότητας και ποικιλίας των τροφίμων

    ιΕρευνα και ανάπτυξη στα ακόλουθα θέματα :

    - ποσοστικά μέτρα της "ποιότητας",

    - αντικειμενικά οργανοληπτικά και αισθητηριακά κριτήρια και σχέση τους με την ποιότητα,

    - ποσοτική μέτρηση της "νωπότητας" επεξεργασμένων τροφίμων,

    - ποιοτικές ιδιότητες των πρώτων υλών, στο βαθμό που επηρεάζουν την επεξεργασία και την ποιότητα του τελικού προϊόντος και

    - νέες τεχνολογίες ή βελτιωμένες καινοτομίες επεξεργασίας συμπεριλαμβανομένων αυτών που ανήκουν στον κλάδο της βιοτεχνολογίας, που βελτιώνουν την ποιότητα των ειδών διατροφής, ενώ παράλληλα διευκολύνουν την επεξεργασία και δημιουργούν εμπιστοσύνη στον καταναλωτή ή επιτρέπουν μεγαλύτερη ποικιλία στην προσφορά των τροφίμων .

    2 . ^Υγιεινή, ασφάλεια και τοξικολογία των τροφίμων

    ιΕρευνα και ανάπτυξη στα ακόλουθα θέματα :

    - βελτιωμένες ταχείες προληπτικές εξετάσεις πρόβλεψης των παραγόντων που ενδεχομένως είναι τοξικοί, όπως π.χ . τα κατάλοιπα από γεωργικές δραστηριότητες, από τη μεταποίηση ή από τη ρύπανση του περιβάλλοντος,

    - ανίχνευση φυσικών φυτικών τοξινών και επίδρασή τους στα τρόφιμα,

    - πρόβλεψη των ρυθμών ανάπτυξης των μικροοργανισμών και εκπόνηση ταχύτερων μεθόδων για την καταμέτρηση είτε συγκεκριμένων οργανισμών είτε συνολικών πληθυσμών,

    - καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ των συστατικών των τροφίμων και των τροφικών αλλεργιών,

    - εφαρμογή των δοκιμών αυτών στην επεξεργασία των τροφίμων και στην ανάπτυξη νέων τροφικών προϊόντων ούτως ώστε να κατοχυρώνεται η ασφάλεια της επεξεργασίας και των προϊόντων .

    3 . ^Διαιτητική και υγιεινή διατροφή

    ιΕρευνα και ανάπτυξη στα ακόλουθα θέματα :

    - αξιολόγηση των επιπτώσεων νέων ή βελτιωμένων τεχνολογιών επεξεργασίας ή/και υποκατάστασης συστατικών στη διαιτητική και θρεπτική αξία και την υγιεινότητα των τροφών,

    - μέθοδοι εξιολόγησης της τροφικής αξίας των τροφίμων,

    - βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών ( π.χ . βιταμινών και ανόργανων υλών ) και αποτελέσματα της επεξεργασίας, διανομής, τροφοδοσίας, αποθήκευσης και κατ' οίκον χρήσης,

    - θρεπτική και υγιεινή αξία τροφίμων που προορίζονται για ειδικές χρήσεις ( π.χ . για αδυνάτισμα ή για τους αθλητές ) ή είναι σημαντικά για επί μέρους ομάδες του πληθυσμού ( π.χ . βρέφη και ηλικιωμένους ),

    - συγκεκριμένες νέες ή βελτιωμένες μέθοδοι επεξεργασίας και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη θρεπτικότητα και την υγιεινότητα των τροφίμων .

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

    Το πρόγραμμα αποτελείται από εργασίες που θα επιτελεσθούν υπό μορφή εναρμονισμένων δράσεων ή δράσεων κοινής δαπάνης και από ενισχύσεις για επιμόρφωση/κινητικότητα . Σε όλα τα σχέδια οι συμμετέχοντες θα προέρχονται από περισσότερα του ενός κράτη μέλη, ( ανεξάρτητα από συμμετέχοντες από τρίτες χώρες ), και θα αποσκοπούν στη δημιουργία ευρωπαϊκών δικτύων κέντρων έρευνας των ιδιοτήτων των τροφίμων .

    Στις εναρμονισμένες δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη, οι ευρωπαϊκές τρίτες χώρες που έχουν συνάψει συμφωνίες-πλαίσια επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας με την Κοινότητα και οι χώρες που συμμετέχουν στην Cost .

    Σε σχέδια που εκτελούνται ως δράσεις κοινής δαπάνης μπορούν να συμμετέχουν βιομηχανικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια ή συνδυασμοί των φορέων αυτών, που είναι εγκατεστημένοι στην Κοινότητα ή στις ευρωπαϊκές τρίτες χώρες που έχουν συνάψει συμφωνίες-πλαίσια επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας με την Κοινότητα .

    Κατά γενικό κανόνα τα ερευνητικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια πρέπει να συμμετέχουν σε ομάδα μαζί με έναν ή περισσότερους βιομηχανικούς φορείς . Τα ερευνητικά ιδρύματα που χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο ή αποκλειστικά από βιομηχανικούς φορείς θεωρούνται ως συμμετέχοντες της βιομηχανίας .

    Η κοινοτική συνεισφορά για τις δράσεις που πραγματοποιούνται ως δράσεις κοινής δαπάνης δεν θα υπερβαίνει κατά γενικό κανόνα το 50 % της συνολικής δαπάνης, το υπόλοιπο της οποίας θα καταβάλλεται από βιομηχανικούς κύκλους . Αντίθετα, προκειμένου για εκτέλεση σχεδίων από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, η Κοινότητα μπορεί να συνεισφέρει μέχρι ποσοστού 100 % των σχετικών πρόσθετων δαπανών.

    Οι συμβάσεις ερευνών κοινής δαπάνης θα ανατίθενται μετά από διαδικασία επιλογής με βάση προσκλήσεις υποβολής προσφορών που θα δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων .

    Θα προβλεφθούν ενισχύσεις για επιμόρφωση/κινητικότητα προκειμένου να διευκολυνθεί η συγκέντρωση προσώπων με τις απαιτούμενες γνώσεις στους τόπους όπου εκτελούνται τα προγράμματα, και για να προωθηθεί η αποτελεσματική διάδοση των γνώσεων που θα προκύψουν από αυτά . Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δραστηριότητες συντονισμού, όπως διοργάνωση συναντήσεων, διαβουλεύσεις με εθνικούς εμπειρογνώμονες και μελέτες για συναφή θέματα, όπως οι διαρθρωτικές και κοινωνικές επιπτώσεις των εφαρμογών των αποτελεσμάτων του προγράμματος .

    Ειδική βαρύτητα θα αποδίδεται στη διάδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής και να δοθεί η ευκαιρία σ' όλες τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις ΜΜΕ, σε όλες τις περιοχές της Κοινότητας, ιδίως τις λιγότερο ευνοημένες, να αποκομίσουν άμεσα οφέλη .

    Οι συμβάσεις τις οποίες θα συνάπτει η Επιτροπή θα ορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών, ιδίως δε τις μεθόδους διάδοσης, προστασίας και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων των ερευνών .

    Θα προωθηθεί η συνεργασία ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και στις ομάδες προστασίας των καταναλωτών, ιδιαίτερα μέσω κατάλληλων σεμιναρίων και συναντήσεων εργασίας .

    Λόγω της στενής σχέσης μεταξύ αυτού του προγράμματος και του προγράμματος Eclair, η επιτροπή που επιφορτίζεται να επικουρεί την Επιτροπή στην εφαρμογή του προγράμματος θα είναι αυτή που συστήνεται βάσει της απόφασης 89/160/ΕΟΚ ^(;) για το πρόγραμμα Eclair .

    ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

    Στην ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με το κοινοτικό σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση κοινοτικών ενεργειών στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης για τα έτη 1987 έως 1991, ορίζεται ότι οι στόχοι και οι κατευθυντήριες γραμμές κάθε ερευνητικού προγράμματος πρέπει να καθορίζονται κατά τρόπο που να μπορούν να ελεγχθούν . Οι στόχοι και οι κατευθυντήριες γραμμές του προκείμενου προγράμματος είναι οι ακόλουθοι :

    (;) ΕΕ αριθ . L 60 της 3.^3.^1989, σ . 48 .

    1 .

    Ο μακροπρόθεσμος στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών τροφίμων και στη βελτίωση της προστασίας και της εμπιστοσύνης του καταναλωτή, μέσω της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ βιομηχανίας και καταναλωτών με την έρευνα και την ανάπτυξη . Η Επιτροπή προτείνει να πραγματοποιηθεί ο στόχος αυτός με πρόγραμμα εναρμονισμένων δράσεων και δράσεων κοινής δαπάνης . Τα σχέδια του προγράμματος επιδιώτουν την προώθηση της στενής συνεργασίας ερευνητικών και βιομηχανικών ομάδων μέσω της συμμετοχής τους στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη της ποιότητας, της υγιεινής, της ασφάλειας, της τοξικολογίας, της θρεπτικότητας και της υγιεινότητας των τροφίμων .

    2 .

    Ο πρωταρχικός βραχυπρόθεσμος στόχος του προγράμματος είναι να ανακινήσει την εκπόνηση προτάσεων για εναρμονισμένες δράσεις ( με τη συμφωνία του εκάστοτε κράτους ) και για δράσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης κοινής δαπάνης ( με ανάληψη υποχρέωσης συγχρηματοδότησης εκ μέρους της βιομηχανίας ) σε κλίμακα αντίστοιχη των πόρων που προτείνει η Κοινότητα . Ο στόχος αυτός θα μπορεί να ελεγχθεί από το 1991 έως το 1992 .

    Τότε, το πρόγραμμα θα πρέπει επίσης να καταστήσει εμφανές ότι τονώνει και ενθαρρύνει τη διακλαδική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και γενικότερα ανά την Ευρώπη, ιδίως δε μεταξύ επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων .

    3 .

    Οι επιμέρους στόχοι που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί εντός τριετίας από την εφαρμογή του προγράμματος είναι οι ακόλουθοι :

    3.1 .

    πρέπει να έχουν αναπτυχθεί βελτιωμένες τεχνικές αξιολόγησης και εκτίμησης των τροφίμων, ειδικότερα στο θέμα της αισθητηριακής ανάλυσης, και τα αποτελέσματα να δικαιολογούν την προσδοκία ότι θα εφαρμοστούν κατά τρόπο επωφελή για τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, ή/και για τον καταναλωτή,

    3.2 .

    πρέπει να έχουν αναπτυχθεί νέες ή βελτιωμένες ταχύρρυθμες δοκιμασίες για θέματα υγιεινής, ασφάλειας και τοξικολογίας των τροφίμων, να έχουν καταστεί εμφανή τα πλεονεκτήματα όσον αφορά την ακρίβεια, την αποτελεσματικότητα ή την αποφυγή ενδεχόμενων επιβλαβών παρενεργειών και, ως αποτέλεσμα της δοκιμασίας, τα προϊόντα, οι τεχνικές ή υπηρεσίες να έχουν πρακτικές εφαρμογές στη βιομηχανία ή/και για τον καταναλωτή,

    3.3 .

    πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έρευνα και ανάπτυξη σχετικά με τη θρεπτική αξία των τροφίμων να έχουν αναπτυχθεί χρήσιμες δοκιμασίες για τη μέτρηση της τροφικής αξίας των συστατικών των τροφίμων, περιλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας και, ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, να έχει βελτιωθεί η θρεπτικότητα και ωφελιμότητα των τροφίμων αυτών,

    3.4 .

    πρέπει να έχουν εκπονηθεί μελέτες και δοκιμασίες για την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων τεχνολογιών επεξεργασίας ή καινοτομιών που να βελτιώνουν την ποιότητα, την ασφάλεια και τη θρεπτική αξία των τροφίμων και, ως αποτέλεσμα των μελετών και των έργων αυτών, να έχουν εξευρεθεί νέες εφαρμογές .

    4 .

    Επιπλέον, το πρόγραμμα θα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα γενικά κριτήρια :

    4.1 .

    η ενδεχομένη αύξηση των δυνατοτήτων της αγοράς, ως αποτέλεσμα των βελτιώσεων ή των ωφελειών που θα έχουν καταδειχθεί, να είναι μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μεγέθους που να δικαιολογεί τις χρηματοδοτήσεις από την Κοινότητα,

    4.2 .

    να προωθείται η εμπιστοσύνη του καταναλωτή στην έρευνα και τη βιομηχανία των ειδών διατροφής και να διατηρηθούν οι υψηλές προδιαγραφές προστασίας του καταναλωτή,

    4.3 .

    να έχουν γίνει μελέτες για τις πιθανές διαρθρωτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της εφαρμογής των αποτελεσμάτων,

    4.4 .

    η εκτέλεση του προγράμματος να έχει αποφύγει επιβλαβείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και να μην έχει δημιουργήσει προβλήματα ως προς την προστασία και ανάδειξη της φύσεως,

    4.5 .

    λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των κοινοτικών, εθνικών και ιδιωτικών ερευνητικών δραστηριοτήτων στην επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων, η ομάδα αξιολόγησης θα εκτιμήσει κατά πόσο το πρόγραμμα Flair :

    - έχει συμβάλει στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων των ως άνω ερευνητικών δραστηριοτήτων σε άλλες περιφέρειες της Κοινότητας εκτός από εκείνες όπου έγινε η έρευνα,

    - έχει λάβει δεόντως υπόψη όλα τα κριτήρια επιλογής που περιέχονται στο παράρτημα ΙΙΙ της απόφασης 87/516/Ευρατόμ, μεταξύ άλλων και το κριτήριο της ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της Κοινότητας, χωρίς να παραγνωρίζει την επιδίωξη υψηλής επιστημονικής και τεχνικής ποιότητας .

    Η ομάδα αξιολόγησης θα εξετάσει επίσης κατά πόσο το πρόγραμμα έχει παραγάγει επιπλέον προστιθέμενη αξία που μπορεί να θεωρηθεί ότι οφείλεται στον κοινοτικό χαρακτήρα του προγράμματος ( δηλαδή ότι δεν θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί με προσπάθειες των μεμονωμένων κρατών μελών ).

    Top