Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E003874

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3874/02 υποβολή: Salvador Garriga Polledo (PPE-DE) προς το Συμβούλιο. Βελτίωση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών μέσων για την επίτευξη μεγαλύτερης αυτονομίας.

ΕΕ C 280E της 21.11.2003, p. 31–32 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92002E3874

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3874/02 υποβολή: Salvador Garriga Polledo (PPE-DE) προς το Συμβούλιο. Βελτίωση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών μέσων για την επίτευξη μεγαλύτερης αυτονομίας.

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 280 E της 21/11/2003 σ. 0031 - 0032


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3874/02

υποβολή: Salvador Garriga Polledo (PPE-DE) προς το Συμβούλιο

(10 Ιανουαρίου 2003)

Θέμα: Βελτίωση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών μέσων για την επίτευξη μεγαλύτερης αυτονομίας

Είναι προφανές ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερες στρατιωτικές ικανότητες εάν θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερο περιθώριο αυτονομίας και να δημιουργήσει μονάδα ταχείας επέμβασης καθαρά ευρωπαϊκή.

Σε πολιτικό επίπεδο, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να επιτύχει να αναπτύξει όντως ίδια κοινή πολιτική ασφάλειας και αμύνης για να διασφαλίσει την διατήρηση της ειρήνης στην ήπειρο, και όχι να θέτει άλλους απρόσιτους στόχους, σε διεθνές επίπεδο.

Μπορεί το Συμβούλιο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει επί του θέματος, να αναφέρει κατά πόσον μπορεί περιοδικώς να κρίνει ποιά κενά πρέπει ακόμα να καλύψει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιτύχει το στόχο της, ήτοι την ανάπτυξη ίδιας κοινής πολιτικής ασφάλειας και αμύνης·

Απάντηση

(21 Ιουλίου 2003)

Οι εργασίες που άρχισαν μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι έδωσαν τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καθορίσει το φάσμα των μέσων που απαιτούνται για την επιτυχήλοποίηση όλων των καθηκόντων του Πέτερσμπεργκ, ακόμη και των πιο απαιτητικών. Έτσι κατέστη δυνατόν να εξεταστούν λεπτομερώς οι ανάγκες της ΕΕ, από άποψη στρατιωτικού δυναμικού και δυνάμεων για τηνλοποίηση του πρωταρχικού στόχου, και να συγκεντρωθούν σε έναν κατάλογο δυναμικού, ο οποίος αναθεωρείται τακτικά βάσει των αρχών που εγκρίθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας.

Δύο διασκέψεις που αφορούσαν το στρατιωτικό δυναμικό, αντιστοίχως επί της γαλλικής και της βελγικής προεδρίας, επέτρεψαν να συγκεντρωθούν οι συγκεκριμένες εθνικέςποχρεώσεις που αντιστοιχούν στους στρατιωτικούς στόχους δυναμικού που όρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι. Τα κράτη μέλη ανέλαβαν, σε εθελοντική βάση, τη δέσμευση να συνεισφέρουν σε εθνικό επίπεδο αντίστοιχα με το δυναμικό που είχε καθορισθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος. Οι δεσμεύσεις αυτές των κρατών συγκεντρώθηκαν σε έναν κατάλογο δυνάμεων. Η ανάλυση του καταλόγου αυτού επέτρεψε να δοθεί η διαβεβαίωση ότι στον ορίζοντα 2003, σύμφωνα με τον πρωταρχικό στόχο που ορίστηκε στο Ελσίνκι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας το σύνολο των αποστολών του Πέτερσμπεργκ, αλλά ότι μέρος του δυναμικού χρειάζεται να βελτιωθεί, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, ώστε να βελτιστοποιηθεί το δυναμικό που διαθέτει η Ένωση.

Από την άποψη αυτή, κατά τη διάσκεψη για τη βελτίωση του στρατιωτικού δυναμικού της 19ης Νοεμβρίου 2001 (CIC), τα κράτη μέλη εντόπισαν τα κενά πουπολείπονται και συμφώνησαν για ένα σχέδιο δράσης που θα επιτρέψει την κάλυψή τους. Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε εθνικές αποφάσεις (προσέγγιση από το ειδικό στο γενικό) και αποσκοπεί στον εξορθολογισμό των αντίστοιχων αμυντικών προσπαθειών των κρατών μελών και στην ενίσχυση της συνεργίας των εθνικών και πολυεθνικών σχεδίων.

Top