Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Διά βίου μάθηση: επαγγελματικά προσόντα

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Θέσπιση του ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων για τη διά βίου μάθηση

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ;

Η σύσταση δημιουργεί κοινό μηχανισμό, γνωστό ως ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων (ΕΠΕΠ), προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τους εργοδότες και τους πολίτες να συγκρίνουν προσόντα από όλα τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το εργαλείο αυτό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αγοράς απασχόλησης.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Καθιστώντας πιο διαφανή τα επαγγελματικά προσόντα και τις ικανότητες, το ΕΠΕΠ συνιστά ένα «εργαλείο» για την προώθηση του Erasmus+. Χρησιμοποιώντας έναν τυποποιημένο φάκελο, το ΕΠΕΠ συμπληρώνει επίσης τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Απασχόλησης (EURES) και την πρωτοβουλία Europass, που αμφότερες βοηθούν τους Ευρωπαίους να βρουν θέσεις εργασίας ή κατάρτιση οπουδήποτε στην Ευρώπη.
  • Το ΕΠΕΠ, που καλύπτει τόσο την τριτοβάθμια εκπαίδευση (πανεπιστήμιο και παρόμοια ιδρύματα) όσο και την επαγγελματική κατάρτιση, θα συμβάλει στην αύξηση της κινητικότητας των εργαζομένων και των φοιτητών επιτρέποντας την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων τους έξω από τη χώρα τους.
  • Το ΕΠΕΠ είναι ένα εργαλείο που βασίζεται σε μαθησιακά αποτελέσματα μάλλον παρά στη διάρκεια των σπουδών. Οι βασικοί περιγραφικοί δείκτες επιπέδων αναφοράς είναι:
    • οι δεξιότητες (η ικανότητα εφαρμογής γνώσεων για την εκπλήρωση εργασιών και την επίλυση προβλημάτων),
    • οι ικανότητες (η επάρκεια στη χρήση γνώσεων ή δεξιοτήτων σε περιστάσεις εργασίας ή σπουδής), και
    • οι γνώσεις.
  • Στον πυρήνα του το ΕΠΕΠ αποτελείται από 8 επίπεδα αναφοράς που περιγράφουν τι γνωρίζει, κατανοεί και μπορεί να κάνει ο εκπαιδευόμενος. Για παράδειγμα, το επίπεδο 1 (βασικές γενικές γνώσεις), θα αναφέρεται σε κάποιον που δεν έχει λάβει κατάρτιση ή εκπαίδευση, ενώ το επίπεδο 8 (οι πλέον προχωρημένες γνώσεις) θα αναφέρεται σε κάποιον με διδακτορική διατριβή.
  • Το ΕΠΕΠ δεν προτίθεται να αντικαταστήσει τα εθνικά πλαίσια επαγγελματικών προσόντων, αλλά μάλλον να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ τους. Ένα εθνικό σημείο συντονισμού θεσπίζεται σε κάθε χώρα η οποία συμμετέχει στο ΕΠΕΠ και αυτό συντονίζει την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο και παρέχει πληροφορίες για τον τρόπο που τα εθνικά πλαίσια επαγγελματικών προσόντων συσχετίζονται με το ΕΠΕΠ.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Το 1999, η διακήρυξη της Μπολόνιας προώθησε την κινητικότητα και τη διαφάνεια στην εκπαίδευση στην ΕΕ. Στο μεταξύ, η διαδικασία της Μπολόνια έφερε την ΕΕ πιο κοντά σε ένα συγκρίσιμο, συμβατό και συνεκτικό σύστημα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που πυροδότησε την ανάγκη για παρόμοια δράση που να καλύπτει την επαγγελματική κατάρτιση.

ΠΡΑΞΗ

Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2008,σχετικά με τη θέσπιση του ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων για τη διά βίου μάθηση (ΕΕ C 111 της 6.5.2008, σ. 1-7)

τελευταία ενημέρωση 12.01.2016

Top