Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Η πορεία προς μια οικονομία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών το 2050

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Ανακοίνωση [COM(2011) 112 τελικό] —Χάρτης πορείας για τη μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών το 2050

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ;

  • Παρουσιάζει χάρτη πορείας έως το 2050 για τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ.
  • Περιλαμβάνει στόχους ορόσημα για να καταδεικνύεται κατά πόσον η ΕΕ ακολουθεί σωστή πορεία προς τη δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.
  • Καθορίζει πολιτικές προκλήσεις, επενδυτικές ανάγκες και τον ρόλο που θα διαδραματίσουν διάφοροι τομείς.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζει ότι ο πιο οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την επίτευξη του συνολικού στόχου είναι η μείωση των εγχώριων εκπομπών κατά 40 % και 60 % για το 2030 και 2040 αντίστοιχα, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Όλοι οι τομείς πρέπει να συμβάλλουν στη μετάβαση προς χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές, ενώ ο χάρτης πορείας για το 2050 καθορίζει τη συμβολή διάφορων τομέων:

  • ο ενεργειακός τομέας μπορεί να απαλείψει σχεδόν τελείως τις εκπομπές CO2 έως το 2050, κυρίως, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, με τη χρήση των υφιστάμενων και πιο προηγμένων τεχνολογιών·
  • οι μεταφορές θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές κατά περισσότερο από 60 % με το να γίνουν πιο βιώσιμες μέσω μεγαλύτερης απόδοσης των οχημάτων, των ηλεκτρικών οχημάτων και της καθαρότερης ενέργειας ·
  • τα κτίρια μπορούν να μειώσουν τις τρέχουσες εκπομπές τους κατά περίπου 90 % μέσα από βελτιώσεις ενεργειακής απόδοσης·
  • η βιομηχανία μπορεί να περικόψει τις εκπομπές των ΑΘ κατά πάνω από 80 % μέσω πιο αποτελεσματικών διαδικασιών, της ενεργειακής απόδοσης, της ανακύκλωσης και των νέων τεχνολογιών·
  • η γεωργία, μολονότι έως το 2050 προβλέπεται να αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών της ΕΕ, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές κατά ένα ποσοστό μεταξύ 42-49 % μέσα από ένα φάσμα νέων τεχνικών, μεταξύ άλλων μέσα από την υγιέστερη διατροφή με λιγότερο κρέας.

Η επίτευξη των εν λόγω στόχων απαιτεί σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες. Η ανακοίνωση εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα συνεπάγονταν πρόσθετες επενδύσεις για το σύνολο της ΕΕ ύψους 270 δις ευρώ ετησίως, ή 1,5 % του ΑΕγχΠ της ΕΕ.

Ωστόσο, τα πιθανά οφέλη, εκτός από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την αποδοτικότερη χρήση των πόρων, είναι τεράστια. Η δέσμη μέτρων πρόκειται:

  • να μειώσει τον ετήσιο μέσο όρο ενεργειακού κόστους κατά ποσό που ανέρχεται μεταξύ 175-320 δις ευρώ·
  • να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα·
  • να ενισχύσει μια διαρθρωτική αλλαγή στην οικονομία της Ευρώπης, δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας·
  • να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα προς όφελος της υγείας των ευρωπαίων πολιτών.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Η ΕΕ, για να διατηρήσει την παγκόσμια κλιματική αλλαγή κάτω από τους 2 oC —τον διεθνώς συμφωνημένο στόχο ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη— έχει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80–95 % έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών Χάρτης πορείας για τη μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών το 2050 [COM(2011) 112 τελικό, 8.3.2011]

τελευταία ενημέρωση 03.08.2016

Top