Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Μέριμνα για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης

Οι οργανώσεις πολιτιστικής κληρονομιάς χρειάζεται να χρησιμοποιούν χρηματοδότηση και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες προκλήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τις ευκαιρίες συνεργασίας των χωρών της ΕΕ υπέρ μιας σταθερής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στον τομέα της κληρονομιάς.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης [COM(2014) 477 final της 22.7.2014]

ΣΥΝΟΨΗ

Οι οργανώσεις πολιτιστικής κληρονομιάς χρειάζεται να χρησιμοποιούν χρηματοδότηση και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες προκλήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τις ευκαιρίες συνεργασίας των χωρών της ΕΕ υπέρ μιας σταθερής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στον τομέα της κληρονομιάς.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ;

Η ανακοίνωση κάνει έκκληση για στενότερη συνεργασία και μεγαλύτερο βαθμό ολοκλήρωσης όσον αφορά την ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς σε επίπεδο ΕΕ. Καλεί όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες να εξετάσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πολιτικές σε όλα τα επίπεδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ενίσχυση του τομέα.

Επίσης, η Επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει την κοινωνική αξία του τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και να αυξήσει τον θετικό του αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Προκλήσεις

Ο τομέας της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • μειώσεις των δημόσιων προϋπολογισμών,
  • φθίνουσα συμμετοχή σε παραδοσιακές πολιτιστικές δραστηριότητες και διαφοροποίηση των δυνητικών ακροατηρίων,
  • αύξηση των περιβαλλοντικών και φυσικών πιέσεων στις τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. η συσσώρευση της ανάσας των επισκεπτών επηρέασε την ατμόσφαιρα στα σπήλαια με την προϊστορική ζωγραφική),
  • παράνομη εμπορία πολιτιστικών τεχνουργημάτων,
  • παγκοσμιοποίηση,
  • τεχνολογικές αλλαγές και ψηφιοποίηση (π.χ. η επιγραμμική προσβασιμότητα επιτρέπει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων οι οποίες προσφέρουν πολιτιστικό περιεχόμενο).

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση κάνει έκκληση για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση από τη μεριά του τομέα ώστε να αξιοποιείται κατά το μέγιστο η διαθέσιμη στήριξη δυνάμει των μηχανισμών χρηματοδότησης της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Υποτιμημένος τομέας

Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο τομέας της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει υποτιμηθεί όσον αφορά τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, με μόνο επιμέρους εκτιμήσεις της σημασίας του. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο τομέας συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα του τουρισμού.

Επιπλέον, η Επιτροπή πιστεύει ότι ο τομέας συμβάλλει στους στόχους τής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ατζέντας η οποία προάγει:

  • την πολιτιστική ποικιλομορφία και τον διαπολιτισμικό διάλογο,
  • τον πολιτισμό ως καταλύτη για τη δημιουργικότητα,
  • τον πολιτισμό και την κληρονομιά στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.

Ευκαιρίες

Η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά επωφελείται από σειρά ευρωπαϊκών πολιτικών, προγραμμάτων και χρηματοδότησης. Μια μη εξαντλητική χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων πολιτιστικής κληρονομιάς στις πολιτικές, τα προγράμματα και τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπληρώνει την ανακοίνωση.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. τη σελίδα του δικτυακού τόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υποστήριξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα της Ευρώπης.

τελευταία ενημέρωση 19.05.2015

Top