Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62014CJ0528

    Απόφαση του Δικαστηρίου (τέταρτο τμήμα) της 27ης Απριλίου 2016.
    X κατά Staatssecretaris van Financiën.
    Προδικαστική παραπομπή — Κοινό δασμολόγιο — Κανονισμός (ΕΚ) 1186/2009 — Άρθρο 3 — Δασμολογική ατέλεια κατά την εισαγωγή — Προσωπικά είδη — Μεταφορά κατοικίας από τρίτη χώρα σε κράτος μέλος — Έννοια της “συνήθους κατοικίας” — Αποκλεισμός της δυνατότητας αποκτήσεως συνήθους κατοικίας ταυτόχρονα σε κράτος μέλος και σε τρίτη χώρα — Κριτήρια καθορισμού του τόπου συνήθους κατοικίας.
    Υπόθεση C-528/14.

    Court reports – general

    Υπόθεση C‑528/14

    X

    κατά

    Staatssecretaris van Financiën

    (αίτηση του Hoge Raad der Nederlanden

    για την έκδοση προδικαστικής αποφάσεως)

    «Προδικαστική παραπομπή — Κοινό δασμολόγιο — Κανονισμός (ΕΚ) 1186/2009 — Άρθρο 3 — Δασμολογική ατέλεια κατά την εισαγωγή — Προσωπικά είδη — Μεταφορά κατοικίας από τρίτη χώρα σε κράτος μέλος — Έννοια της “συνήθους κατοικίας” — Αποκλεισμός της δυνατότητας αποκτήσεως συνήθους κατοικίας ταυτόχρονα σε κράτος μέλος και σε τρίτη χώρα — Κριτήρια καθορισμού του τόπου συνήθους κατοικίας»

    Περίληψη — Απόφαση του Δικαστηρίου (τέταρτο τμήμα) της 27ης Απριλίου 2016

    1. Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ερμηνεία – Μέθοδοι – Γραμματική, συστηματική και τελολογική ερμηνεία

    2. Τελωνειακή ένωση – Κοινό δασμολόγιο – Δασμολογική ατέλεια κατά την εισαγωγή —Προσωπικά είδη τα οποία εισάγονται από φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης – Αποκλεισμός της δυνατότητας αποκτήσεως συνήθους κατοικίας ταυτόχρονα σε κράτος μέλος και σε τρίτη χώρα

      (Κανονισμός 1186/2009 του Συμβουλίου, άρθρο 3)

    3. Τελωνειακή ένωση – Κοινό δασμολόγιο – Δασμολογική ατέλεια κατά την εισαγωγή – Προσωπικά είδη τα οποία εισάγονται από φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης – Φυσικό πρόσωπο το οποίο διατηρεί δεσμούς σε κράτος μέλος και σε τρίτη χώρα – Κριτήρια καθορισμού του τόπου συνήθους κατοικίας

      (Κανονισμός 1186/2009 του Συμβουλίου, άρθρα 3 και 5 § 1)

    1.  Βλ. το κείμενο της αποφάσεως.

      (βλ. σκέψη 22)

    2.  Το άρθρο 3 του κανονισμού 1186/2009 για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών έχει την έννοια ότι κατ’ εφαρμογήν του άρθρου αυτού, ένα φυσικό πρόσωπο δεν μπορεί να έχει τη συνήθη κατοικία του ταυτόχρονα σε κράτος μέλος και σε τρίτη χώρα.

      Η ερμηνεία κατά την οποία ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να έχει ταυτόχρονα δύο συνήθεις κατοικίες κατά την έννοια του άρθρου 3 του κανονισμού 1186/2009, μία σε τρίτη χώρα και μία άλλη σε κράτος μέλος, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνάδει προς τον σκοπό που συνίσταται στη διευκόλυνση της μετοικήσεως σε κράτος μέλος.

      (βλ. σκέψεις 28, 29, διατακτ. 1)

    3.  Υπό περιστάσεις κατά τις οποίες ένα πρόσωπο διατηρεί σε τρίτη χώρα προσωπικούς και επαγγελματικούς δεσμούς και σε κράτος μέλος προσωπικούς δεσμούς, πρέπει, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν η συνήθης κατοικία του ενδιαφερομένου, κατά την έννοια του άρθρου 3 του κανονισμού 1186/2009 για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών, βρίσκεται στην τρίτη χώρα, να αποδίδεται, κατά τη συνολική εκτίμηση των σχετικών πραγματικών στοιχείων, ιδιαίτερη σημασία στη διάρκεια διαμονής του εν λόγω προσώπου στην τρίτη χώρα.

      Πράγματι, ως συνήθης κατοικία κατά την έννοια του άρθρου 3 του κανονισμού 1186/2009 πρέπει να θεωρείται ο τόπος στον οποίο ο ενδιαφερόμενος έχει το μόνιμο κέντρο των συμφερόντων του. Προκειμένου να προσδιοριστεί εάν η εν λόγω συνήθης κατοικία βρίσκεται σε τρίτη χώρα, για την εφαρμογή της προβλεπόμενης στο εν λόγω άρθρο 3 τελωνειακής ατέλειας, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλα τα σχετικά πραγματικά στοιχεία. Στο πλαίσιο της αναλύσεως αυτής πρέπει να επισημανθεί ότι ο κανονισμός 1186/2009 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διάρκεια διαμονής του ενδιαφερομένου στην επίμαχη τρίτη χώρα. Ειδικότερα, κατά το άρθρο 5, παράγραφος 1, του εν λόγω κανονισμού, μόνον τα πρόσωπα που είχαν τη συνήθη κατοικία τους εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης τουλάχιστον για δώδεκα συνεχείς μήνες μπορούν να επωφεληθούν της προβλεπόμενης στο άρθρο 3 του κανονισμού αυτού τελωνειακής ατέλειας.

      (βλ. σκέψεις 39-41, διατακτ. 2)

    Top