Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62004CJ0217

    Περίληψη της αποφάσεως

    Λέξεις κλειδιά
    Περίληψη

    Λέξεις κλειδιά

    1. Προσέγγιση των νομοθεσιών — Άρθρο 95 ΕΚ — Περιεχόμενο

    (Άρθρο 95 ΕΚ)

    2. Προσέγγιση των νομοθεσιών — Τομέας των τηλεπικοινωνιών

    (Άρθρο 95 ΕΚ· κανονισμός 460/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου)

    Περίληψη

    1. Οι συντάκτες της Συνθήκης, χρησιμοποιώντας στο άρθρο 95 ΕΚ την έκφραση «μέτρα σχετικά με την προσέγγιση», θέλησαν να απονείμουν στον κοινοτικό νομοθέτη, σε συνάρτηση με το γενικό πλαίσιο και τις ειδικές περιστάσεις του υπό εναρμόνιση τομέα, ορισμένη διακριτική ευχέρεια ως προς την τεχνική της προσέγγισης που είναι η πιο ενδεδειγμένη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος, στους τομείς μάλιστα που χαρακτηρίζονται από ιδιαιτερότητες σύνθετης τεχνικής φύσης.

    Από κανένα στοιχείο του άρθρου 95 ΕΚ δεν συνάγεται ότι τα μέτρα που θεσπίζει ο κοινοτικός νομοθέτης βάσει της διάταξης αυτής πρέπει να έχουν ως μόνους αποδέκτες τα κράτη μέλη. Ενδέχεται δηλαδή να είναι αναγκαίο, σύμφωνα με την εκτίμηση του νομοθέτη αυτού, να προβλεφθεί η ίδρυση κοινοτικού οργανισμού που καλείται να συμβάλει στην εφαρμογή μιας διαδικασίας εναρμόνισης στις περιπτώσεις στις οποίες είναι ενδεδειγμένη, για τη διευκόλυνση της εναρμονισμένης εκτέλεσης και εφαρμογής των πράξεων που στηρίζονται στην εν λόγω διάταξη, η θέσπιση μη δεσμευτικών συνοδευτικών μέτρων και μέτρων πλαισίωσης.

    Το έργο πάντως που ανατίθεται στους οργανισμούς αυτούς πρέπει να έχει άμεση σχέση με τα θέματα που αφορούν οι πράξεις προσέγγισης των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών. Αυτό συμβαίνει π.χ. όταν ο ιδρυόμενος κοινοτικός οργανισμός παρέχει υπηρεσίες στις εθνικές αρχές και/ή στους επιχειρηματίες, υπηρεσίες οι οποίες έχουν συνέπειες για την ομοιογενή εκτέλεση των πράξεων εναρμόνισης και μπορούν να διευκολύνουν την εφαρμογή τους.

    (βλ. σκέψεις 43-45)

    2. Ο κανονισμός 460/2004, για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, καλώς στηρίζεται στο άρθρο 95 ΕΚ.

    Πρώτον, όσον αφορά τους στόχους που έχει ο Οργανισμός κατά το άρθρο 2 του εν λόγω κανονισμού, η οδηγία 2002/21, σχετικά με κοινό κανονιστικό πλαίσιο για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αποσκοπεί, όπως προκύπτει από το άρθρο της 1, παράγραφος 1, στη θέσπιση εναρμονισμένου πλαισίου για τη ρύθμιση των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των συναφών πόρων και υπηρεσιών. Επιπλέον, σε πολλές διατάξεις των ειδικών οδηγιών έχει αποτυπωθεί η μέριμνα του κοινοτικού νομοθέτη σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών. Αυτό συμβαίνει με τις οδηγίες 2002/20, για την αδειοδότηση δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, 2002/22, για την καθολική υπηρεσία και τα δικαιώματα των χρηστών όσον αφορά δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, 2002/58, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, 95/46, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και 1999/93, σχετικά με το κοινοτικό πλαίσιο για ηλεκτρονικές υπογραφές. Εξάλλου, τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στον Οργανισμό δυνάμει του άρθρου 3 του ίδιου αυτού κανονισμού έχουν στενή σχέση με τους στόχους της οδηγίας 2002/21 και των ειδικών οδηγιών στον τομέα της ασφάλειας των δικτύων και των πληροφοριών.

    Δεύτερον, όσον αφορά την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στον οικείο τομέα, ο εν λόγω κανονισμός δεν αποτελεί μεμονωμένο μέτρο, αλλά εντάσσεται στο νομοθετικό πλαίσιο που οροθετείται από την οδηγία 2002/21 και τις ειδικές οδηγίες που αφορούν τα ηλεκτρονικά δίκτυα και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και με τις οποίες επιδιώκεται η υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Επιπλέον, ο κοινοτικός νομοθέτης, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα θέμα που αφορά τεχνολογίες που όχι μόνο είναι πολύπλοκες, αλλά και μεταβάλλονται ταχέως, έκρινε ότι η ίδρυση ενός κοινοτικού φορέα όπως ο εν λόγω Οργανισμός αποτελούσε κατάλληλο μέσο πρόληψης του κινδύνου εμφάνισης διαφορών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εμπόδια στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς στον οικείο τομέα.

    Τέλος, από τη συνδυασμένη ερμηνεία των άρθρων 25, παράγραφοι 1 και 2, και 27 του κανονισμού, κατά τα οποία ο εν λόγω Οργανισμός θα ιδρυόταν για ορισμένη χρονική περίοδο και η λειτουργία του θα αξιολογούνταν, προκειμένου να αποφασιστεί αν η περίοδος αυτή έπρεπε να παραταθεί, προκύπτει ότι ο κοινοτικός νομοθέτης έκρινε ότι, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την τύχη του Οργανισμού, έπρεπε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της δράσης του Οργανισμού αυτού και η πραγματική συμβολή του στην εφαρμογή της οδηγίας 2002/21 και των ειδικών οδηγιών.

    (βλ. σκέψεις 47-48, 50-55, 58, 60-62, 65-67)

    Top