Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61999CJ0363

    Περίληψη της αποφάσεως

    Λέξεις κλειδιά
    Περίληψη

    Λέξεις κλειδιά

    1. Προσέγγιση των νομοθεσιών – Σήματα – Οδηγία 89/104 – Καταχώριση νέου σήματος – Εξέταση του σήματος από την αρμόδια αρχή – Συνεκτίμηση όλων των πραγματικών περιστατικών και των περιστάσεων που ασκούν επιρροή

    (Οδηγία 89/104 του Συμβουλίου, άρθρο 3)

    2. Προσέγγιση των νομοθεσιών – Σήματα – Οδηγία 89/104 – Καταχώριση νέου σήματος – Εξέταση του σήματος από την αρμόδια αρχή – Καταχώριση σε άλλο κράτος μέλος παρεμφερούς σήματος για παρεμφερή προϊόντα ή παρεμφερείς υπηρεσίες – Δεν ασκεί επιρροή

    (Οδηγία 89/104 του Συμβουλίου, άρθρο 3)

    3. Προσέγγιση των νομοθεσιών – Σήματα – Οδηγία 89/104 – Απόρριψη αιτήσεως καταχωρίσεως ή ακυρότητα – Σήματα συγκείμενα αποκλειστικώς από σημεία ή ενδείξεις που μπορούν να χρησιμεύσουν για τη δήλωση των χαρακτηριστικών προϊόντων ή υπηρεσιών – Ύπαρξη συνηθέστερων σημείων ή ενδείξεων προς δήλωση των ίδιων χαρακτηριστικών – Αριθμός ανταγωνιστών που έχουν συμφέρον να χρησιμοποιήσουν τα ίδια σήματα ή τις ίδιες ενδείξεις – Δεν ασκεί επιρροή – Καταχώριση καλύπτουσα, εντός ζώνης όπου συνυπάρχουν διάφορες γλώσσες, τις μεταφράσεις λεκτικού σήματος – Επαλήθευση από την αρμόδια μεταφραστική αρχή

    (Οδηγία 89/104 του Συμβουλίου, άρθρο 3 § 1, στοιχ. γ΄)

    4. Προσέγγιση των νομοθεσιών – Σήματα – Οδηγία 89/104 – Απόρριψη αιτήσεως καταχωρίσεως ή ακυρότητα – Έλλειψη διακριτικού χαρακτήρα – Σήματα συγκείμενα αποκλειστικώς από σημεία ή ενδείξεις που μπορούν να χρησιμεύσουν για τη δήλωση των χαρακτηριστικών προϊόντος – Σχέση μεταξύ των διατάξεων του άρθρου 3, παράγραφος 1, στοιχείο β΄ και του άρθρου 3, παράγραφος 1, στοιχείο γ΄

    (Οδηγία 89/104 του Συμβουλίου, άρθρο 3 § 1, στοιχ. β΄ και γ΄)

    5. Προσέγγιση των νομοθεσιών – Σήματα – Οδηγία 89/104 – Απόρριψη αιτήσεως καταχωρίσεως ή ακυρότητα – Σήματα συγκείμενα αποκλειστικώς από σημεία ή ενδείξεις που μπορούν να χρησιμεύσουν για τη δήλωση των χαρακτηριστικών προϊόντος – Έννοια – Λεκτικό σήμα συγκείμενο σε στοιχεία περιγραφικά των χαρακτηριστικών των οικείων προϊόντων ή υπηρεσιών – Εμπίπτει αν ο συνδυασμός δεν είναι ασυνήθης

    (Οδηγία 89/104 του Συμβουλίου, άρθρο 3 § 1, στοιχ. γ΄)

    6. Προσέγγιση των νομοθεσιών – Σήματα – Οδηγία 89/104 – Καταχώριση νέου σήματος – Εξέταση του σήματος από την αρμόδια αρχή – Καταχώριση για ορισμένα προϊόντα ή υπηρεσίες υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμφανίζουν συγκεκριμένο χαρακτηριστικό – Δεν επιτρέπεται

    (Οδηγία 89/104 του Συμβουλίου)

    7. Προσέγγιση των νομοθεσιών – Σήματα – Οδηγία 89/104 – Καταχώριση νέου σήματος – Εξέταση του σήματος από την αρμόδια αρχή – Απόρριψη αιτήσεως καταχωρίσεως περιοριζόμενη στα «προδήλως απαράδεκτα» σήματα – Δεν επιτρέπεται

    (Οδηγία 89/104 του Συμβουλίου, άρθρο 3)

    Περίληψη

    1. Το άρθρο 3 της πρώτης οδηγίας 89/104 περί σημάτων πρέπει να ερμηνευθεί υπό την έννοια ότι η αρμόδια για την καταχώριση των σημάτων αρχή πρέπει να συνεκτιμά, πέραν του κατατεθέντος σήματος, το σύνολο των πραγματικών περιστατικών και περιστάσεων που ασκούν επιρροή.

    Η εν λόγω αρχή πρέπει να λάβει υπόψη όλα τα ασκούντα επιρροή πραγματικά περιστατικά και περιστάσεις πριν λάβει οριστική απόφαση επί αιτήσεως καταχωρίσεως σήματος. Δικαστήριο, το οποίο επιλαμβάνεται ενδίκου βοηθήματος κατ’ αποφάσεως επί αιτήσεως καταχωρίσεως σήματος, πρέπει επίσης να λάβει υπόψη το σύνολο των ασκούντων επιρροή πραγματικών περιστατικών και περιστάσεων εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων του, όπως τις ορίζουν οι εφαρμοστέες εθνικές διατάξεις.

    (βλ. σκέψη 37, διατακτ. 1)

    2. Το γεγονός ότι ένα σήμα έχει καταχωριστεί εντός κράτους μέλους για ορισμένα προϊόντα ή υπηρεσίες δεν ασκεί επιρροή επί της εξετάσεως, εκ μέρους της αρμόδιας για την καταχώριση σημάτων αρχής σε άλλο κράτος μέλος, αιτήσεως καταχωρίσεως παρεμφερούς σήματος για ομοειδή προϊόντα ή ομοειδείς υπηρεσίες με αυτά για τα οποία καταχωρίστηκε το πρώτο σήμα.

    (βλ. σκέψη 44, διατακτ. 2)

    3. Το άρθρο 3, παράγραφος 1, στοιχείο γ΄, της πρώτης οδηγίας 89/104 περί σημάτων απαγορεύει την καταχώριση σήματος συνισταμένου αποκλειστικώς από σημεία ή ενδείξεις που μπορούν να χρησιμεύσουν στο εμπόριο, προς δήλωση των χαρακτηριστικών των προϊόντων ή των υπηρεσιών για τα οποία ζητείται η καταχώριση, τούτο δε ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν συνηθέστερα σημεία ή συνηθέστερες ενδείξεις προς δήλωση των ίδιων χαρακτηριστικών, και μάλιστα ανεξαρτήτως του αριθμού των ανταγωνιστών που ενδέχεται να ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τα σημεία ή τις ενδείξεις στα οποία συνίσταται το σήμα.

    Οσάκις η εφαρμοστέα εθνική νομοθεσία περιλαμβάνει ρύθμιση δυνάμει της οποίας το αποκλειστικό δικαίωμα, εντός ζώνης όπου συνυπάρχει πληθώρα επίσημα αναγνωρισμένων γλωσσών, το οποίο παρέχει η καταχώριση σήματος συνταχθέντος σε μία εκ των γλωσσών αυτών, καλύπτει αυτοδικαίως τις μεταφράσεις στις λοιπές γλώσσες, η εν λόγω αρχή οφείλει να επαληθεύσει ότι εκάστη των μεταφράσεων αυτών δεν συνίσταται αποκλειστικώς από σημεία ή ενδείξεις που μπορούν να χρησιμεύσουν, στο εμπόριο, προς δήλωση των χαρακτηριστικών των εν λόγω προϊόντων ή υπηρεσιών.

    (βλ. σκέψη 61, διατακτ. 3)

    4. Το άρθρο 3, παράγραφος 1, της πρώτης οδηγίας 89/104 περί σημάτων πρέπει να ερμηνευθεί υπό την έννοια ότι σήμα, το οποίο είναι μεν περιγραφικό ως προς τα χαρακτηριστικά ορισμένων προϊόντων ή υπηρεσιών, αλλά δεν είναι τέτοιο ως προς τα χαρακτηριστικά άλλων προϊόντων ή υπηρεσιών, κατά την έννοια του στοιχείου γ΄ της διατάξεως αυτής, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει οπωσδήποτε διακριτικό χαρακτήρα έναντι των τελευταίων αυτών προϊόντων ή υπηρεσιών, κατά την έννοια του στοιχείου β΄ της εν λόγω διατάξεως.

    Το γεγονός ότι ένα σήμα είναι περιγραφικό των χαρακτηριστικών ορισμένων προϊόντων ή υπηρεσιών, κατά την έννοια του άρθρου 3, παράγραφος 1, στοιχείο γ΄ της οδηγίας, δεν ασκεί επιρροή επί της εκτιμήσεως του διακριτικού χαρακτήρα του ίδιου σήματος έναντι άλλων προϊόντων ή υπηρεσιών, κατά την έννοια της αυτής παραγράφου, στοιχείο β΄.

    (βλ. σκέψη 79, διατακτ. 4)

    5. Το άρθρο 3, παράγραφος 1, στοιχείο γ΄, της πρώτης οδηγίας 89/104 περί σημάτων πρέπει να ερμηνευθεί υπό την έννοια ότι σήμα συνιστάμενο σε λέξη συντιθέμενη από στοιχεία, έκαστο των οποίων είναι περιγραφικό χαρακτηριστικών των προϊόντων ή υπηρεσιών για τα οποία ζητείται η καταχώριση, είναι και το ίδιο περιγραφικό των χαρακτηριστικών των εν λόγω προϊόντων ή υπηρεσιών, κατά την έννοια της εν λόγω διατάξεως, εκτός αν υφίσταται αισθητή διαφορά μεταξύ της λέξεως και της απλής παραθέσεως των συγκροτούντων αυτή στοιχείων, πράγμα που προϋποθέτει είτε ότι, λόγω του ασυνήθους χαρακτήρα του συνδυασμού σε σχέση προς τα εν λόγω προϊόντα ή τις υπηρεσίες, η λέξη δημιουργεί αρκούντως διαφορετική εντύπωση από εκείνη που παράγει η απλή παράθεση των ενδείξεων τις οποίες εκφέρουν τα συγκροτούντα αυτή στοιχεία, οπότε η λέξη κατισχύει της σωρεύσεως των εν λόγω στοιχείων, είτε ότι η λέξη έχει υπεισέλθει στην κοινή γλώσσα και απέκτησε δική της σημασία, οπότε είναι εφεξής ανεξάρτητη από τα στοιχεία που τη συγκροτούν. Επομένως, στην τελευταία αυτή περίπτωση, πρέπει να διερευνηθεί μήπως η λέξη, η οποία απέκτησε δική της σημασία, έχει η ίδια περιγραφικό χαρακτήρα κατά την έννοια της αυτής διατάξεως.

    Η ύπαρξη ή όχι συνωνύμων που παρέχουν τη δυνατότητα περιγραφής των αυτών χαρακτηριστικών των διαλαμβανομένων στην αίτηση προϊόντων ή υπηρεσιών ή το ζήτημα αν τα δυνάμενα να περιγραφούν χαρακτηριστικά των προϊόντων ή υπηρεσιών είναι, από εμπορικής απόψεως, ουσιώδη ή παρεπόμενα, είναι άνευ σημασίας για την εκτίμηση του αν τέτοιο σήμα εμπίπτει στον λόγο απαραδέκτου του άρθρου 3, παράγραφος 1, στοιχείο γ΄, της οδηγίας.

    (βλ. σκέψη 104, διατακτ. 5)

    6. Η πρώτη οδηγία 89/104 περί σημάτων απαγορεύει να προβαίνει η αρμόδια για την καταχώριση των σημάτων αρχή σε καταχώριση σήματος για ορισμένα προϊόντα ή ορισμένες υπηρεσίες υπό τον όρο ότι τα εν λόγω προϊόντα ή οι εν λόγω υπηρεσίες δεν παρουσιάζουν συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

    (βλ. σκέψη 117, διατακτ. 6)

    7. Το άρθρο 3 της πρώτης οδηγίας 89/104 περί σημάτων απαγορεύει την πρακτική της αρμόδιας για την καταχώριση των σημάτων αρχής η οποία συνίσταται αποκλειστικώς στην άρνηση της καταχωρίσεως «προδήλως απαραδέκτων» σημάτων.

    (βλ. σκέψη 126, διατακτ. 7)

    Top