Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61999CJ0273

    Περίληψη της αποφάσεως

    Λέξεις κλειδιά
    Περίληψη

    Λέξεις κλειδιά

    1. Υπάλληλοι - ειθαρχικό καθεστώς - Κύρωση - Θέση ενός υπαλλήλου σε αργία δυνάμει του άρθρου 88 του ΚΥΚ - ροϋποθέσεις

    (Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρα 25 και 88, εδ. 1)

    2. Υπάλληλοι - ειθαρχικό καθεστώς - Δημοσίευση έργου χωρίς αίτηση προηγούμενης αδείας - Εκτίμηση της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής βάσει τόσο του άρθρου 17 του ΚΥΚ όσο και των άρθρων 11 και 12 του ΚΥΚ - Διαφορά

    (Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρα 11, 12, 17 και 88)

    3. Υπάλληλοι - ειθαρχικό καθεστώς - ειθαρχική διαδικασία - Δικαστικός έλεγχος - Αναίρεση - Έλεγχος από το Δικαστήριο των στοιχείων που προβλήθηκαν ενώπιον του ρωτοδικείου - Αποκλείεται εκτός από την περίπτωση αλλοιώσεως - Ίση μεταχείριση υπαλλήλων - εριεχόμενο

    (Οργανισμός ΕΚ του Δικαστηρίου, άρθρο 51· Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρο 17· παράρτημα IX)

    Περίληψη

    1. ροκύπτει σαφώς από το άρθρο 88, πρώτο εδάφιο, του ΚΥΚ ότι η μόνη απαιτούμενη προϋπόθεση για την ευχέρεια της ΑΔΑ να θέσει υπάλληλο σε αργία, εν αναμονή της εκβάσεως της κινηθείσας εις βάρος του πειθαρχικής διαδικασίας, είναι ότι του προσάπτεται βαρύ παράπτωμα.

    Συνεπώς, το ρωτοδικείο μπορεί να κρίνει ότι μια απόφαση σχετικά με τη θέση σε αργία του υπαλλήλου κατά του οποίου έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία περιλαμβάνει, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ΚΥΚ, επαρκή αιτιολογία ως προς τη σοβαρότητα του προσαπτομένου εις βάρος του προσφεύγοντος παραπτώματος. Συγκεκριμένα, δεν εναπόκειται στην ΑΔΑ, πέραν της αιτιολογίας αυτής, να διευκρινίσει τους λόγους που επέβαλαν την άμεση θέση του ενδιαφερομένου σε αργία ούτε, κατά μείζονα λόγο, στο ρωτοδικείο να ελέγξει το υποστατό και το βάσιμό τους.

    ( βλ. σκέψεις 26, 28-29 )

    2. Το γεγονός και μόνον ότι υπάλληλος δημοσίευσε, χωρίς προηγούμενη άδεια από την ΑΔΑ, έργο το περιεχόμενο του οποίου συνδέεται με τη δραστηριότητα των Κοινοτήτων, συνιστά παράβαση του άρθρου 17 του ΚΥΚ, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο απλής υλικής διαπιστώσεως.

    Αντίθετα, ο έλεγχος αν συντρέχει παράβαση των άρθρων 11 ή 12 του ΚΥΚ απαιτεί εκτίμηση πραγματικών περιστατικών, η οποία δεν μπορεί να διατυπωθεί ή, τουλάχιστον, να καταστεί οριστική στο στάδιο της εκδόσεως αποφάσεως δυνάμει του άρθρου 88 του ΚΥΚ.

    ( βλ. σκέψη 37 )

    3. Επομένως, αφ' ης στιγμής τα αποδεικτικά στοιχεία προσκομίστηκαν νομοτύπως και τηρήθηκαν οι γενικές αρχές του δικαίου και οι εφαρμοστέοι δικονομικοί κανόνες επί της διεξαγωγής των αποδείξεων, το ρωτοδικείο είναι αποκλειστικά αρμόδιο να εκτιμήσει την αξία που πρέπει να προσδοθεί στα υποβληθέντα υπόψη του στοιχεία. Επομένως, η εκτίμηση αυτή δεν αποτελεί, υπό την επιφύλαξη της περιπτώσεως αλλοιώσεως των στοιχείων αυτών, νομικό ζήτημα, υποκείμενο, ως τέτοιο, στον έλεγχο του Δικαστηρίου.

    Εφόσον ο υπάλληλος, κατά του οποίου έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία λόγω δημοσιεύσεως χωρίς προηγούμενη άδεια, δεν είχε προσκομίσει κανένα ενδεικτικό ή άλλο επαρκές στοιχείο ικανό να εξατομικεύσει παρόμοια περίπτωση που αντιμετωπίστηκε διαφορετικά από το οικείο θεσμικό όργανο, δεν μπορεί να προσαφθεί στο ρωτοδικείο ότι δεν κάλεσε το εν λόγω όργανο να διευκρινίσει την πρακτική του επί του θέματος και να αποδείξει ότι δεν υπερέβη τις εξουσίες του, ούτε ότι παραβίασε την αρχή της ίσης μεταχειρίσεως των υπαλλήλων.

    Εν πάση περιπτώσει, η αρχή της ίσης μεταχειρίσεως των υπαλλήλων δεν μπορεί να ερμηνευθεί υπό την έννοια ότι ο υπάλληλος, στον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις λόγω παραβάσεως του άρθρου 17, δεύτερο εδάφιο, του ΚΥΚ νομιμοποιείται να επικαλεστεί την περίσταση ότι κάποιος άλλος υπάλληλος παρέβη τις εν λόγω απαιτήσεις χωρίς να του επιβληθούν κυρώσεις για να αποφύγει το μέτρο που του επεβλήθη.

    ( βλ. σκέψεις 41-43 )

    Top